Unold 58746 Handleiding

Categorie
Frituurpannen
Type
Handleiding
7
EINZELTEILE
D Ab Seite 8
1 Deckel mit Sichtfenster und
Dauerfilter
2 Frittierkorb mit einklappbarem
Handgriff
Art-Nr. 5874650
3 Bedien- und Heizelement
4 Fettbehälter
Art-Nr. 5874640
5 Gehäuse
GB Page 25
1 Lid with viewing glass and
permanent filter
2 Frying basket with folding handle
3 Control and heating element
4 Oil pan
5 Housing
F Page 38
1 Couvercle avec fenêtre et filtre
permanent
2 Panier de friture avec levier
pliant
3 Elément de chauffage et de
contrôle
4 Récipient d’huile
5 Boîtier
NL Pagina 50
1 Deksel met kijkglas en duurzaam
filter
2 Frituurmand met inklapbaar
handvat
3 Bedien- en verhittingselement
4 Olie reservoir
5 Behuizing
I Pagina 64
1 Coperchio can oblò e filtro fisso
2 Cestello con mangilia pieghevole
3 Dispositivo di comando ed
elemento riscaldante
4 Contenitore olio
5 Struttura
E Página 78
1 Tapa con visor y filtro constante
2 Cesto de fritado con mango
rebatibile
3 Elemento de manejo y calor
4 Recipiente de aceite
5 Caja
CZ Strany 91
1 Víko s průhledem a trvalým
filtrem
2 Fritovací koš se sklopným
držadlem
3 Obslužný a topný prvek
4 Nádrž na olej
5 Kryt
PL Strany 103
1 Pokrywa z okienkiem i filtrem
2 Kosz do frytowania ze składanym
uchwytem
3 Element obsługi i grzejny
4 Misa na tłuszcz
5 Obudowa
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
49
Vermogen: 2.200 W, 230 V~, 50 Hz
Behuizing/deksel: Edelstaal rvs, gepolijst, Kunststof componenten zwart
Reservoir: Geëmailleerd, geschikt voor levensmiddelen, afwasmachinebestendig
Frituurmand: Metaal, geschikt voor levensmiddelen
Handgreep: Kunststof, thermisch geïsoleerd
Inhoud: 3,0 liter
Vulvolume: Ca. 750 g patates frites
Grootte l/b/h: Ca. 54,0 x 20,5 x 27,5 cm
Gewicht: Ca. 2,8 kg
Kabellengte: Ca. 100 cm, vast gemonteerd
Uitrusting: Koude zone-effect, traploze temperatuur regeling tot 190°C, deksel met
duurzaam filter, kabelvak, thermobeveiligings schakelaar
Toebehoren: Gebruiksaanwijzing
Wijzigingen en vergissingen in de uitrustingskenmerken, techniek, kleuren en design voorbehouden.
GEBRUIKSAANWIJZING MODEL 58746
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
TECHNISCHE GEGEVENS
Lees de volgende aanwijzingen a.u.b. door en bewaar ze goed.
1. Het apparaat kan door kinderen van 8 jaar en ouder gebruikt
worden en door personen met beperkte fysieke, sensorische of
mentale vaardigheden of met gebrek aan ervaring en/of kennis,
mits zij onder toezicht staan of instructies over het gebruik van
dit apparaat hebben gekregen en de hieruit resulterende gevaren
begrepen hebben.
2. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen.
3. Kinderen jonger dan 8 jaar moeten weggehouden worden van het
apparaat en de aansluitkabel.
VERKLARING VAN DE SYMBOLEN
Dit symbool wijst op eventuele gevaren die letsel tot gevolg kunnen hebben of tot schade
aan het apparaat leiden.
Dit symbool wijst op een eventueel verbrandingsgevaar. Ga hier altijd zeer voorzichtig te
werk.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
50
4. Schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden mogen niet door
kinderen worden uitgevoerd, tenzij ze ouder zijn dan 8 jaar en
onder toezicht zijn.
5. Sluit het apparaat alleen aan op wisselstroom met spanning con
-
form typeplaatje.
6.
Dit apparaat mag niet met een externe tijdschakelklok of een
afstandsbedieningssysteem worden gebruikt.
7. Dompel het apparaat of het snoer in geen geval in water of
andere vloeistoffen.
8. Het verwarmingselement en het snoer mogen niet in de vaatwas
-
ser worden gereinigd.
9.
Raak het apparaat resp. het snoer nooit met natte handen aan.
10. Het apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijke doelein
-
den of soortgelijke doeleinden, bijv.
kitchenettes in winkels, kantoren of andere werkplaatsen,
landbouwbedrijven,
voor gebruik door gasten in hotels, motels of andere toeristische
accommodaties,
in privé pensions of vakantiewoningen.
11. Plaats het apparaat om redenen van veiligheid nooit op hete
oppervlakken, op een metalen dienblad of op een natte onder
-
grond.
12.
Het apparaat of het snoer mogen niet in de buurt van vlammen
worden gebruikt.
13. Gebruik de friteuse steeds op een vrij, vlak en hittebestendig
oppervlak.
14. Let erop dat het snoer niet over het werkvlak heen hangt, omdat
dit tot ongelukken kan leiden, bijv. als kleine kinderen er aan
trekken.
15. Wikkel het snoer niet rond het apparaat om schade aan het snoer
te vermijden.
16. Zorg ervoor dat het snoer niet met de hete componenten van het
apparaat in contact komt.
17. Gebruik de friteuse uitsluitend in binnenruimten.
18. De oppervlakken van het apparaat worden tijdens het gebruik
heet, gebruik daarom uitsluitend het thermisch geïsoleerde
handvat en de bedieningsknoppen.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
51
19. Gebruik het toestel nooit in de nabijheid van brandbare materi-
alen zoals bijv. gordijnen.
20.
Beweeg het apparaat niet zolang dit in bedrijf is om verwondin-
gen te voorkomen.
21.
Het apparaat mag niet met toebehoren van andere fabrikanten of
merken worden gebruikt om schade te voorkomen.
22. Na gebruik en voor het reinigen de netstekker uit het stopcon
-
tact trekken. Laat het apparaat nooit zonder toezicht wanneer de
netstekker zich in het stopcontact bevindt.
23.
Reinig het apparaat na elk gebruik.
24. Alle componenten, vooral het uitneembare frituurreservoir, moe
-
ten volledig gedroogd zijn, voordat ze weer in elkaar kunnen wor-
den gezet.
25.
Controleer het apparaat, de stekker en het snoer regelmatig op
slijtage en beschadigingen.
26. Stuur het apparaat of het snoer in geval van beschadigingen van
het snoer of andere onderdelen a.u.b. voor controle en/of repara
-
tie aan onze klantenservice.
27.
Ondeskundig uitgevoerde reparaties kunnen aanzienlijke geva-
ren voor de gebruiker veroorzaken en leiden tot het vervallen van
de garantie.
LET OP:
Het apparaat wordt tijdens de werking heel heet!
Water, vooral gevroren water spettert bij het indompelen van de
levensmiddelen in het hete frituurvet. Voechtige of diepgevroren
levensmiddelen langzaam en behoedzaam in het frituurvet
dompelen omdat het vet niet spettert of opbruist.
Wanneer het vet opbruist, de levensmiddelen eruit nemen, elke
minuten wachten en weer in het hete vet dompelen.
Open de behuizing van het apparaat in geen geval. Er bestaat
gevaar voor een elektrische schok.
De fabrikant aanvaardt geen aansprakelijkheid bij foutieve montage, bij ondeskundig of foutief gebruik of
als reparaties door niet geautoriseerde personen worden uitgevoerd.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
52
SPECIALE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES VOOR FRITEUSEN
1. De friteuse wordt tijdens het gebruik zeer heet. Olie en andere
frituurvetten kunnen bij oververhitting in brand raken. Daarom dient bij
langdurig gebruik zeer voorzichtig te werk te worden gegaan. Zodra het te
frituren product kanten-klaar bereid is en de friteuse niet meer benodigd wordt, schakel het
apparaat uit en trek de stekker uit het stopcontact.
2. Gebruik het apparaat uitsluitend voor het frituren van gerechten volgens deze gebruiksaanwijzing.
Frituur alleen hiervoor geschikte levensmiddelen.
3. Zorg ervoor dat het te frituren product zo droog mogelijk is.
4. Doe nooit water in het frituurvet.
5. Schakel het apparaat nooit in wanneer er geen frituurvet opgevuld is, om schade aan het
verwarmingselement te voorkomen.
6. Zorg ervoor dat het peil van het frituurvet zich tussen de minimum- en maximummarkering
bevindt. Vul in geen geval meer frituurvet op omdat er heet vet naar buiten kan spatten – risico
op letsel!
7. Bij het frituren kan hete damp ontstaan, houd daarom gezicht en handen op een veilige afstand
en wees bijzonder voorzichtig bij het openen van de friteuse.
8. Zorg voor een goede ventilatie van het vertrek tijdens het frituren.
9. Dek de friteuse tijdens het gebruik nooit af om een oververhitting van het apparaat te voorkomen.
10. Het bedieningselement in het geheel mag niet met water of een andere vloeistof in contact
komen of hierin ondergedompeld worden. Alleen de vast met het bedieningselement verbonden
verwarmingsspiraal, d.w.z. componenten die tijdens het bedrijf met olie in aanraking komen,
kunnen met een vochtige doek worden schoongemaakt.
11. Water, ook bevroren water, in verbinding met hete olie veroorzaakt spetters.
12. Vochtige of diepgevroren levensmiddelen daarom langzaam en behoedzaam in het hete frituurvet
dompelen opdat het vet niet spettert of opbruist.
13. Wanneer het vet opbruist, de levensmiddelen eruit nemen, een moment wachten en weer in het
hete vet dompelen.
NUTTIGE INFORMATIE OVER VET
1. Wij adviseren het gebruik van hittebestendige, vloeibare olie voor het frituren. Let op de betreffende
aanwijzingen op de verpakking alsmede op de houdbaarheidsdatum. Als de olie of het vet na
het frituren bruin kleurt, is het niet hittebestendig. Gebruik dan een ander soort. Meng nooit
verschillende soorten oliën en vetten met elkaar, omdat de kookpunten van de verschillende
soorten vet heel verschillend zijn.
2. Meng nooit nieuw en oud vet.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
53
3. Bij gebruik van olie de frituurpan tot aan de vereiste hoogte met olie vullen (tussen de markeringen
MIN en MAX).
4. Bij gebruik van vast frituurvet dit in blokjes snijden en voorzichtig in een pan op het fornuis laten
smelten. Giet daarna het gesmolten vet voorzichtig in de frituurpan van de friteuse en let erop
dat u tussen de markeringen MIN en MAX blijft. Na het afkoelen van het apparaat wordt dit vet
weer hard en moet bij hernieuwd gebruik, zoals beschreven eerst in een pan worden gesmolten.
5. Oververhit het vet niet, omdat anders het oppervlak van het te frituren product een hard korst
krijgt en het van binnen niet gaar wordt.
6. Het te frituren product moet in het vet zwemmen, vul daarom de frituurpan nooit met te veel
product in een keer. Bij een te grote hoeveelheid koelt het vet te sterk af en zuigt het te frituren
product zich vol met vet.
7. Vervang het oude frituurvet regelmatig. Oud frituurvet beïnvloedt de goede smaak van het te
frituren product. Gooi oude olie of vet weg op een milieuvriendelijke wijze volgens de plaatselijke
afvalverwijderingsvoorschriften.
8. Als u het frituurvet opnieuw gebruikt, laat het dan eerst een beetje afkoelen en giet het dan,
voordat het weer hard wordt, door een zeef met keukenrol of filterpapier in een ander reservoir.
U kunt het vet dan in een gesloten bak in de koelkast bewaren. Ongefilterd vet bederft snel.
VÓÓR HET EERSTE GEBRUIK
1. Deksel, mand, handgreep en ander toe be horen er uitnemen en alle ver pakkings materialen
verwijderen. Houd verpakkingsmateriaal uit de buurt van kinderen - gevaar voor verstikking!
2. Deksel, binnenreservoir, mand, hand greep en behuizing met een warm zeep sopje reinigen en
grondig af drogen.
3. Behuizing op een vlakke, stabiele en hittebestendige ondergrond plaatsen.
4. Het binnenreservoir aanbrengen totdat dit op de kant van de behuizing ligt.
5. Het bedieningselement en het toe behoren aan brengen. Het verwarmings- en bedie ningselement
vast in de uitsparing aan de achterkant van de buitenbehuizing schuiven. Het verwarmings- en
bedie nings element moet stevig vergrendelen.
6. De klapbare handgreep van de frituur mand naar buiten klappen totdat deze vergrendelt.
7. Stekker in een stopcontact volgens typeplaatje steken.
8. OPMERKING:
Het apparaat kan slechts dan worden inge schakeld, wanneer het bedienings element correct
aangebracht is.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
54
BEDIENING
1. Overtuigt u er zich van dat het apparaat uitgeschakeld is.
2. Olie tot aan de ver eiste hoogte opvullen (tussen de markeringen MIN en MAX).
3. Temperatuurkeuzeschakelaar op de gewenste temperatuur instellen. Het verwarmingsproces
begint. Het rode controle-lampje gaat branden.
4. Tijdens het verhitten brandt het rode controlelampje. Zodra de gewenste temperatuur bereikt is,
schakelt het rode controlelampje uit en het groene lampje gaat branden. Het apparaat is met
een thermostaat voor het regelen van de temperatuur uitgerust. De ver war ming van het apparaat
wordt in intervallen in- en uitgeschakeld. Dien overeenkomstig schake len de controle lampjes
tijdens de verhittings fases in en uit. Om optimale frituurresultaten te behalen, dient u het te
frituren product pas dan op te vullen wanneer de juiste temperatuur bereikt is en het groene
controlelampje brandt.
5. Plaats het te frituren product in de mand en laat deze langzaam in het frituurvet zakken. Wanneer
het te frituren product bijzonder knappend dient te worden, dient er zonder deksel te worden
gefrituurd. Zodra de tempe ratuur daalt en het rode controle lampje weer wordt ingeschakeld
het te frituren product uit het vet nemen en wachten totdat de noodzakelijke temperatuur weer
bereikt is; vervolgens het te frituren product er weer indompelen en het frituren voltooien.
VOORZICHTIG:
Let op oliespatten! Op oliespetters letten! Hete stoom kan uit de dekselopening ontsnappen –
verbrandingsgevaar!
Diepgevroren levensmiddelen bevatten meer water en spetteren bij het indompelen in het hete
frituurvet.
6. Laat kanten-klaar gefrituurde gerech ten niet te lang in de afdruipstand staan, de opstijgende
damp maakt het gefrituurde product dan weer week.
7. Na het gebruik steeds de stekker uit het stopcontact trekken.
8. Het apparaat is voorzien van een oververhittingsbescherming. Als het apparaat wordt ingeschakeld,
als er geen frituurvet in zit of de verwarmingsspiraal niet voldoende met vet is bedekt, wordt het
automatisch uitgeschakeld om oververhitting te voorkomen.
9. In dat geval dient u het apparaat eerst uit te schakelen en vervolgens de stekker uit het stopcontact
te trekken. Laat het apparaat afkoelen en druk op de resetknop op de achterkant van het
bedieningselement. Het apparaat kan nu weer worden gebruikt.
LET OP:
Het apparaat wordt tijdens de werking heel heet!
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
55
VEILIGHEIDSUITSCHAKELING
1. Het apparaat is voorzien van een
oververhittingsbescherming. Als het apparaat
wordt ingeschakeld, als er geen frituurvet in zit of
de verwarmingsspiraal niet voldoende met vet is
bedekt, wordt het automatisch uitgeschakeld om
oververhitting te voorkomen.
2. In dat geval dient u het apparaat eerst uit te
schakelen en vervolgens de stekker uit het
stopcontact te trekken. Laat het apparaat afkoelen en druk op de resetknop op de achterkant van
het bedieningselement. Het apparaat kan nu weer worden gebruikt.
REINIGING EN ONDERHOUD
Voor het reinigen de stekker uit het stopcontact trekken.
Het apparaat volledig laten afkoelen. De verwarmingsspiraal niet aanraken omdat
deze ook na het uitschakelen gedurende langere tijd heet is.
1. Het bedieningselement er uitnemen door dat u het bedieningselement voor zichtig naar boven
trekt.
2. Het verwarmingsele ment mag in geen geval in water worden gedompeld of met water in contact
komen.
3. Het binnenreservoir met beide handen er uitnemen. Het frituurvet, voor zover u het opnieuw wilt
gebruiken, door een met een keukenrol bedekte zeef gie ten. U kunt hergebruikbaar vet – ook in
een geëmailleerd reservoir met ge slo ten deksel – in de koelkast bewaren.
4. Frituurvet regelmatig vervangen. Ver bruikte olie of vet langs milieu vriende lijke weg verwijderen.
5. Voor het reinigen van het geëmail leerde frituur re ser voir geen scherpe of schurende poets-
middelen ge brui ken, omdat de emaillering daardoor kan worden beschadigd. Alle com po nen ten
met uit zon de ring van het verwar mings- en be die nings ele ment kunnen in warm zeepwater of in
de afwas machine wor den gespoeld. Bij aankoekingen de be treffende com po nen ten kort in warm
zeep water laten inweken.
6. Bedieningselement met een droge doek afwissen.
7. Alle componenten grondig drogen.
8. Het apparaat regelmatig reinigen. Hierdoor wordt de levensduur van het apparaat verlengd.
9. Het apparaat overeenkomstig de instructies in het hoofdstuk „Ingebruik name“ weer in elkaar
zetten.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
56
KOUDE ZONE-PRINCIPE
De friteuse werkt volgens het koude zone-principe. Dat houdt in dat de bodem van de friteuse slechts
tot op ca. 85 °C wordt verhit, omdat het verwar mings element vrij in het frituurvet ligt. Bij tra ditionele
friteuses daarentegen bevindt zich de verwarmingsspiraal onder de bodem, die daardoor tot 210 °C
heet wordt. Dit heeft tot gevolg dat bij traditionele friteuses deeltjes, die op de bodem vallen, op de
bodem vastbranden en verbranden, d.w.z. roet ontwikkelen, dat zich in het frituurvet verdeelt en dit
sneller onbruik baar laat worden.
De deeltjes, die bij het koude zone-principe op de bodem vallen, kunnen op grond van de lage
temperatuur echter niet ver bran den. Het vet is daardoor langer houdbaar. Een ander voordeel van
het koude zone-principe is de snellere verhitting van het frituurvet. Omdat het verwarmingselement
vrij in het vet ligt, reageert de temperatuur voeler aanzienlijk sneller op een ver andering van de
vettemperatuur, bijv. bij het indalen van het te frituren product. Bij traditionele friteuses wordt de
verwarming pas weer ingeschakeld wanneer de bodem waarin de voeler gemonteerd is, op een lagere
temperatuur afgekoeld is. Bij het koude zone-principe daarentegen reageert de voeler direct op de
tempera tuur van het vet, zodat dit niet zo sterk afkoelt tot dat het weer wordt verhit. Deze methode
be spaart tijd en stroom.
TABEL VAN DE FRITUURTIJDEN
De in de navolgende tabel genoemde tijden zijn slechts richtwaarden. Ze kunnen afhankelijk van het
te frituren product, de hoeveelheid en het volume veranderen. Bij diepgevroren levensmiddelen dient
u de temperatuur met 10 °C hoger in te stellen dan in de tabel vermeld is. Gelieve ook rekening te
houden met de instructies van de fabrikant op de verpakking van het diepvriesproduct.
Ter bescherming van uw gezondheid raden wij aan om diepgevroren levensmiddelen eerst iets te
ontdooien en dan bij max. 175 °C te frituren. Om het ontstaan van acrylamide te beperken, de olie
voor het frituren principieel niet boven 175 °C verhitten.
Te frituren product Temp. Min. ca.
Braadworst
175 °C 3
Gehacktballen/Vleesballen
175 °C 3-4
Karbonaden gepaneerd
170 °C 5-6
Schnitzel, ongepaneerd
175 °C 2-3
Schnitzel, gepaneerd
170 °C 5
Kordon bleu
160 °C 8-10
Lever, met meel bestrooid
170 °C 2-3
Kippelever, gepaneerd
170 °C 3
Kippepoten
170 °C 15
Vlees, gevogelte
Te frituren product Temp. Min. ca.
Kipschnitzel, gepaneerd
170 °C 2-3
Kwartel
175 °C 4
Bakhaantjes,
gepaneerd in 4 stukken
170 °C 17
Vlees- en lever kaas, dikke
plakken
175 °C 2-3
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
57
Te frituren product Temp. Min. ca.
Vis
Te frituren product Temp. Min. ca.
Garnalen
175 °C 1-2
Reuzengarnalen
175 °C 5
Visfilet, met meel bestr,
175 °C 4
Visfilet, gepaneerd
170 °C 6
Visfilet in bakdeeg
170 °C 7
Vissticks
160 °C 5-8
Schol, met meel bestrooid
175 °C 8-10
Karper, klein, met meel
bestrooid, in 4 stukken
175 °C 8-10
Forel, met meel bestrooid
170 °C 5
Forel, gepaneerd
170 °C 6
Haringfilet
170 °C 3
Inktvisringen, met meel
bestr.
Te frituren product Temp. Min. ca.
Wortels in dunne stiftjes
170 °C 4-6
Pprei in ringen
170 °C 2-3
Uienringen, met meel
bestrooid
170 °C 3
Bonen 10 min.
voorgegaard
170 °C 2
Champignons, gepaneerd
170 °C 3
Bloemkoolstronkjes,
gepaneerd
160 °C 4
Koolrabi in dunne stiftjes
170 °C 2-3
Courgettes, gepaneerd,
1 cm dikke schijfjes
170 °C 3
Broccolistronkjes
5 min. voorgegaard
170 °C 2
Patates frites,
diepgekoeld, max. 800 g
175 °C 4
Patates frites, vers,
max. 1 kg:
blancheren, vervolgens
er uitnemen en wachten
totdat de olie weer heet
is, dan frituren
175 °C 4
Kroketten van
kartoffeldeeg
175 °C 2-3
Groente
Te frituren product Temp. Min. ca.
Kroketten, diepgekoeld
175 °C 6-8
Kruiden in uitbakdeeg
175 °C 1-2
Koekjes / Snacks
Te frituren product Temp. Min. ca.
Berlijnse bol, oliebollen,
per kant
175 °C 3
Kwarkbolletjes, per kant
175 °C 1,5
Spritskoeken, per kant
175 °C 2
Camembert, gepaneerd
157 °C 2
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
58
RECEPTEN
De volgende recepten zijn telkens voor 4 personen.
Aardappelballetjes
700 g gekookte aardappelen, 70 g meel, 2 eie-
ren, 2 EL fijngehakte peterselie, 2 TL bieslook,
100 g grof geraspte Emmentaler kaas, 2 TL
pompoenpitten of zonnebloempitten, zout en
peper
De aardappelen door de aardappelpers drukken
en met meel, ei, peterselie, bieslook, kaas, pom-
poenpitten, zonnebloempitten, peper en zout tot
een deeg kneden. Balletjes vormen. De olie op
170 °C verhitten en de balletjes vervolgens 4-5
min. frituren, totdat ze knapperig zijn.
Garnalenvlees-Balletjes
500 g garnalenvlees, 6 waterkastanjes (blik, of
eetbare kastanjes), 100 g bacon (ontbijtspek),
peper, 1 snufje suiker, 2 TL zetmeel, 1 eiwit,
1 teentje knoflook, 1 plakje toastbrood, 150 g
broodkruimels
Garnalenvlees, kastanjes, spek, knoflook en toa-
stbrood met een mes of de ESGE Zauberstab
®
fijnhakken. Peper, zout, 1 TL olie en eiwit er
doorroeren, 30 min. op een koele plaats laten
zwellen. Vervolgens kleine balletjes vormen,
in broodkruimels rollen. De olie op 160 °C
verhitten. De balletjes hierin portiegewijs al
draaiende goudbruin frituren.
Spekprei
2 prei, 100 g ontbijtspek in plakjes
De prei in 5 cm lange stukken snijden. Met
elk een plakje spek omwikkelen, met tan-
denstokers vaststeken en in heet frituurvet
drijvend uitbakken.
Wortelrösti
400 g geraspte worteltjes, 3 eieren, 4 EL meel,
2 EL kervel, gehakt, zout, peper, 1 snufje noot-
muskaat, 1 snufje suiker
De ingrediënten tot een stevige deeg verwerken
en pittig op smaak brengen. Met een lepel stukjes
afsteken en in heet vet drijvend uitbakken.
Schnitzel à la Milanaise
4 varkensschnitzel, zout, peper, paprikapoeder,
2 eieren, 6 EL Parmezaanse kaas, 2 EL meel,
een beetje melk, nootmuskaat
De schnitzels met zout, peper en paprika
kruiden. Van ei, meel, kaas, melk, zout, peper
en nootmuskaat een uitbakdeeg vervaardigen.
De olie/ het frituurvet op 190 °C verhitten. De
schnitzels in het uitbakdeeg omdraaien en ca.
6min. in het vet drijvend bakken.
Kruiden in wijndeeg
3 eieren, 1/8 l witte wijn, 125 g meel, 1 snufje
zout, 1 snufje suiker, 1 EL rum, 1 bosje gladde
of kroese peterselie, 1 bosje saliebladeren
Eieren met wijn in een schaal kloppen totdat
er schuim ontstaat, bijv. met de ESGE Zauber-
stab
®
. Meel, zout en suiker er doorroeren. Het
deeg 30 min. laten opzwellen, vervolgens de rum
er doorroeren. De olie in de friteuse op 170 °C
verhitten. Gewassen, afgedroogde kruiden door
het uitbak-deeg halen en drijvend 2-3 min. lang
bakken. Op keukenpapier laten afdruipen.
Fritto Misto
4 gambastaarten, geschild, 200 g inktvisringen,
gekookt, 400 g vlees van jakobsschelpen, 8 keu-
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
59
kenklare sardines, sap van 2 citroenen, enkele
druppels worcestersaus, 1 kleine varkensfilet,
2 EL vruchtenazijn, 2 EL sojasaus, 2 EL honing,
1 TL tijm, 4 middelgrote wortels, 1 rode pap-
rika, in blokjes, 1 courgette in schijfjes, 300 g
meel, 2 eieren, 1/4 l groentenat, 1 snufje zout,
2 EL gehakte peterselie
De gambastaarten, de inktvisringen, de jakobs-
schelpen en de sardinen in een schotel doen,
met citroensap en worcestersaus bedruppelen
en minstens 2 uur marineren. De varkensfilet
in schijven snijden. De vruchtenazijn met de
sojasaus, de honing en de tijm vermengen, over
de filets geven en eveneens 2 uur marineren.
De wortels schillen en met de overige groente
gereed zetten. Van meel, eieren en groentenat
een glad deeg maken, met zout en peterselie
kruiden. Alle ingrediënten door het deeg trekken
en drijvend in het vet goudbruin bakken, er uit
ne-men en op keukenpapier laten afdruipen.
Citroensnoekbaars
4 snoekbaarsfilets à 200 g, sap van 1 citroen,
zout, peper, 100 g meel, 2 eieren, geklopt,
100 g broodkruimels, 1 EL geraspte schil
van een onbehandelde citroen, 2 EL gehakte
citroenmelisse, 2 citroen
De snoekbaarsfilets onder stromend water
afwassen en droogbedden. Met citroensap
bedruipen. De filets zouten, peperen, in
meel en ei draaien. De broodkruimels met de
citroenschil en de citroenmelisse mengen
en de snoekbaarsfilets hiermee paneren. De
snoekbaarsfilets ca. 10 min. in vet drijvend
uitbakken, er uitnemen en met citroenschijfjes
garneren.
Fruit in deegmantel
400 g vers fruit (bijv. ananas, gehalveerde
abrikozen, bananen, peren of appels), 150 g
tarwebloem, 50 g kokosvlokjes, 1 snufje zout,
2 EL suiker, 150 ml melk, 2 eieren
Uit meel, kokosvlokjes, zout, suiker, melk en
ei een glad deeg bereiden en dit ca. 30 min.
laten staan. Fruit schillen, in hapklare stukjes
verdelen. De olie op 180 °C verhitten. Fruit in
het deeg dompelen en portiegewijs goudbruin
frituren. Poedersuiker er overheen strooien en
puur of met vanillesaus/-eis serveren.
Kwarkkegeltjes
100 g zachte boter, 150 g suiker, 1 pakje
vanillesuiker, 4 eieren, 1 mespunt kaneel,
500 g magere kwark, 250 g meel
Boter, suiker, vanillesuiker, eieren, kwark en
meel tot een stevig deeg verwerken. De olie op
180 °C verhitten. Met een eetlepel nokken van
het deeg afsteken en in de hete olie doen. Pas
op: Niet te veel nokken in één keer er indoen,
omdat het vet sterk schuimt. De nokken per kant
ca. 1,5 min. bakken en met een schuimspaan
uit het vet nemen. In kaneel-suiker omwentelen.
Oliebollen
500 g meel, 1 pakje (7 g) droge gist, 100 g
suiker, 125 ml melk, 100 g zachte boter,
2 eieren, 1 snufje zout, 1 pakje vanillesuiker,
1 EL rum, 200 g rozebotteljam
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
60
Van meel, gist, suiker, lauwe melk, boter, eieren,
zout, vanillesuiker en rum een deeg, bijv. in de
UNOLD
®
Backmeister kneden en laten rijzen
totdat het deeg dubbel zo groot is. Het deeg
op een met meel bestrooide plank vingerdik
uitrollen en met een glas op de helft van het
deeg cirkels indrukken. Op iedere cirkel 1 TL
confiture plaatsen, de tweede deegplaat er
overheen leggen, om de jamdotjes heen deeg
vast aandrukken, de cirkels geheel uitsteken,
op een met meel bestrooide plank leggen, met
een doek afgedekt 30 min. laten rijzen. Olie
of botervet op 180 °C verhitten. Bij gebruik-
making van botervet moet u dit in kleine dob-
belsteentjes snijden en smelten. De oliebollen
portiegewijs in het hete vet ca. 3 min. van
alle kanten bakken, met de schuimspaan er
uitnemen en er poedersuiker overheen strooien.
Spritskoeken
1/4 l melk, 100 g boter, 2 EL suiker, 1 pakje
vanillesuiker, 1 snufje zout, 150 g meel,
4eieren
De melk met vet, suiker, vanillesuiker en zout
op het fornuis in een pan aan de kook brengen.
Het meel toevoegen en de massa al roerende
„afbranden“. Het deeg is goed wanneer het
loskomt van de bodem van de pan. Het deeg
iets laten afkoelen. De eieren achtereenvolgens
onder het deeg roeren. Het deeg in een spuitzak
met groot mondstuk vullen. Gelijkmatige cirkels
op bakpapier spuiten. Olie of botervet op 180 °C
verhitten. Bij gebruikmaking van botervet moet
u dit in kleine dobbelsteentjes snijden en
smelten. Spritskoeken met de schuimspaan in
het hete vet laten glijden en 2 min. van iedere
kant frituren.
VERHELPEN VAN PROBLEMEN
Mocht u desondanks eens een probleem bij het gebruiken van uw friteuse ondervinden, controleer
dan a.u.b. eerst of het apparaat correct op de stroomverzorging aangesloten is resp. of het apparaat
door de oververhittingsbeveiliging automatisch uitgeschakeld werd.
Vervolgens controleert u aan de hand van de tabel welke oorzaak uw probleem zou kunnen hebben.
Probleem Oorzaak Oplossing
Sterke geurontwikkeling Olie of vet zijn verbruikt. Olie of frituurvet vervangen
Walmfilter verontreinigd. Walmfilter reinigen
Frituurolie of -vet niet
hittebestendig
Geen vet- of oliemengsels
gebruiken, alleen hoog waardig,
hittebesten dig frituurvet gebruiken
De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn door de auteurs en door UNOLD AG zorgvuldig ontwikkeld
en getest. Een garantie kan er echter niet worden aanvaard. De auteurs en/of UNOLD AG en haar
gemachtigden kunnen in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor letsel, materiële schade en
financiële schade.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
61
Probleem Oorzaak Oplossing
Er ontwijkt damp onder het
deksel
Opmerking: een zekere
hoeveelheid damp moet om
veiligheidstechnische reden
kunnen ontwijken, opdat in
de friteuse geen overdruk
ontstaat
Het deksel is niet correct
gesloten.
Deksel correct aanbrengen.
Vet loopt over Bij het opvullen van het
vet werd de grens „MAX“
overschreden.
Controleer de vet hoeveelheid!
Het te frituren product was
niet droog.
Het te frituren product voor
het frituren met keukenpapier
zorgvuldig droogbedden.
Frituurmand te snel
ingedaald
De frituurmand voorzichtig en lang-
zaam laten zakken
De vulhoeveelheid werd
overschreden.
Reduceer de vulhoeveelheid.
Het te frituren product wordt
niet knapperig.
De temperatuur is te laag. Zet de thermostaat op de juiste
temperatuur.
De frituurmand is te vol Reduceer de vulhoeveelheid.
Het vet is ondanks correcte
instelling niet heet genoeg.
Thermostaat defect, richt u zich tot
onze klantenservice.
Het frituurvet is verbruikt
en bevat te veel water.
Vet vervangen.
Het vet wordt niet heet. Niet voldoende vet in het
reservoir.
Raadpleeg het hoofdstuk Bedie-
ning, punt 1-3, voor het opvullen
van het frituurvet.
Frituurreservoir
en bedienings- en
verwarmingselement zijn
niet correct aangebracht.
De componenten zorgvuldig
opnieuw aanbrengen.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
62
GARANTIEVOORWAARDEN
VERWIJDEREN VAN AFVAL / MILIEUBESCHERMING
Onze apparaten zijn geproduceerd met een hoge qualiteit voor een lange gebruik. Regelmatige
onderhoud en vakkundig reparaties door onze klantenservice verlengt de gebruiksduur. Wanneer
het apparat defekt is en kan niet meer gerepareerd worden, let op de volgende instructies. Dit
product mag niet samen met het normale huishoudelijke afval worden afgevoerd. U dient dit
product bij een voor het recycleren van elektrische of elektronische apparaten aangewezen ver-
zamelplaats in te leveren. Door het separaat inzamelen en recycleren van afvalproducten helpt u
mee bij het zuinig omgaan met de natuurlijke hulpbronnen en zorgt u ervoor dat het product op
een gezondheids- en milieuvriendelijke manier afgevoerd wordt.
Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële gebruik), ge-
rekend vanaf de dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik aantoonbaar is ver-
oorzaakt door een fout in de productie. Binnen de garantietermijn verhelpen wij materiaal- en productiefouten
door herstelling of vervanging naar onze keuze. Onze garantie is slechts geldig voor in Duitsland en Oostenrijk
verkopte apparaten. In andere landen a.u.b. de importeur aanspreken. Apparaaten, waarvoor garantie in aan-
spraak wordt genomen, moeten ons samen met een kopie van de machineel gegenereerde kassabon waaruit de
koopdatum duidelijk wordt, alsmede een beschrijving van de fout goed verpakt aan onze klantenservice worden
toegezonden, porto betaald. Als er sprake van garantie is, worden de verzendingskosten in Duitsland en Oosten-
rijk aan de klant vergoed. De garantie dekt geen schade veroorzaakt door slijtage, onbehoorlijk gebruik/foutieve
handelingen en niet-naleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen. Het recht op garantie vervalt,
wanneer reparaties of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd. Eventuele rechten van
de eindgebruiker t.o.v. de verkoper of distributeur worden door deze garantie niet aangetast.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de

Documenttranscriptie

Copyright UNOLD AG | www.unold.de EINZELTEILE D Ab Seite 8 1 Deckel mit Sichtfenster und Dauerfilter 2 Frittierkorb mit einklappbarem Handgriff Art-Nr. 5874650 3 Bedien- und Heizelement 4 Fettbehälter Art-Nr. 5874640 5 GB F Page 25 1 Lid with viewing glass and permanent filter 2 Frying basket with folding handle 3 Control and heating element 4 Oil pan 5 Housing Page 38 1 Couvercle avec fenêtre et filtre permanent 2 Panier de friture avec levier pliant 3 Elément de chauffage et de contrôle 4 Récipient d’huile 5 NL Gehäuse Boîtier Pagina 50 1 Deksel met kijkglas en duurzaam filter 2 3 4 5 Frituurmand met inklapbaar handvat Bedien- en verhittingselement Olie reservoir Behuizing I Pagina 64 1 Coperchio can oblò e filtro fisso 2 Cestello con mangilia pieghevole 3 Dispositivo di comando ed elemento riscaldante 4 Contenitore olio 5 E Página 78 1 Tapa con visor y filtro constante 2 CZ 3 Cesto de fritado con mango rebatibile Elemento de manejo y calor 4 Recipiente de aceite 5 Caja Strany 91 1 Víko s průhledem a trvalým filtrem 2 Fritovací koš se sklopným držadlem 3 Obslužný a topný prvek 4 Nádrž na olej 5 PL Struttura Kryt Strany 103 1 Pokrywa z okienkiem i filtrem 2 Kosz do frytowania ze składanym uchwytem 3 Element obsługi i grzejny 4 Misa na tłuszcz 5 Obudowa 7 Copyright UNOLD AG | www.unold.de GEBRUIKSAANWIJZING MODEL 58746 TECHNISCHE GEGEVENS Vermogen: 2.200 W, 230 V~, 50 Hz Behuizing/deksel: Edelstaal rvs, gepolijst, Kunststof componenten zwart Reservoir: Geëmailleerd, geschikt voor levensmiddelen, afwasmachinebestendig Frituurmand: Metaal, geschikt voor levensmiddelen Handgreep: Kunststof, thermisch geïsoleerd Inhoud: 3,0 liter Vulvolume: Ca. 750 g patates frites Grootte l/b/h: Ca. 54,0 x 20,5 x 27,5 cm Gewicht: Ca. 2,8 kg Kabellengte: Ca. 100 cm, vast gemonteerd Uitrusting: Koude zone-effect, traploze temperatuur­ regeling tot 190°C, deksel met duurzaam filter, kabelvak, thermobeveiligings­schakelaar Toebehoren: Gebruiksaanwijzing Wijzigingen en vergissingen in de uitrustingskenmerken, techniek, kleuren en design voorbehouden. VERKLARING VAN DE SYMBOLEN Dit symbool wijst op eventuele gevaren die letsel tot gevolg kunnen hebben of tot schade aan het apparaat leiden. Dit symbool wijst op een eventueel verbrandingsgevaar. Ga hier altijd zeer voorzichtig te werk. VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN Lees de volgende aanwijzingen a.u.b. door en bewaar ze goed. 1. Het apparaat kan door kinderen van 8 jaar en ouder gebruikt worden en door personen met beperkte fysieke, sensorische of mentale vaardigheden of met gebrek aan ervaring en/of kennis, mits zij onder toezicht staan of instructies over het gebruik van dit apparaat hebben gekregen en de hieruit resulterende gevaren begrepen hebben. 2. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen. 3. Kinderen jonger dan 8 jaar moeten weggehouden worden van het apparaat en de aansluitkabel. 49 Copyright UNOLD AG | www.unold.de 4. Schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden mogen niet door kinderen worden uitgevoerd, tenzij ze ouder zijn dan 8 jaar en onder toezicht zijn. 5. Sluit het apparaat alleen aan op wisselstroom met spanning conform typeplaatje. 6. Dit apparaat mag niet met een externe tijdschakelklok of een afstandsbedieningssysteem worden gebruikt. 7. Dompel het apparaat of het snoer in geen geval in water of andere vloeistoffen. 8. Het verwarmingselement en het snoer mogen niet in de vaatwasser worden gereinigd. 9. Raak het apparaat resp. het snoer nooit met natte handen aan. 10. Het apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijke doeleinden of soortgelijke doeleinden, bijv. ƒƒkitchenettes in winkels, kantoren of andere werkplaatsen, ƒƒlandbouwbedrijven, ƒƒvoor gebruik door gasten in hotels, motels of andere toeristische accommodaties, ƒƒin privé pensions of vakantiewoningen. 11. Plaats het apparaat om redenen van veiligheid nooit op hete oppervlakken, op een metalen dienblad of op een natte ondergrond. 12. Het apparaat of het snoer mogen niet in de buurt van vlammen worden gebruikt. 13. Gebruik de friteuse steeds op een vrij, vlak en hittebestendig oppervlak. 14. Let erop dat het snoer niet over het werkvlak heen hangt, omdat dit tot ongelukken kan leiden, bijv. als kleine kinderen er aan trekken. 15. Wikkel het snoer niet rond het apparaat om schade aan het snoer te vermijden. 16. Zorg ervoor dat het snoer niet met de hete componenten van het apparaat in contact komt. 17. Gebruik de friteuse uitsluitend in binnenruimten. 18. De oppervlakken van het apparaat worden tijdens het gebruik heet, gebruik daarom uitsluitend het thermisch geïsoleerde handvat en de bedieningsknoppen. 50 Copyright UNOLD AG | www.unold.de 19. Gebruik het toestel nooit in de nabijheid van brandbare materialen zoals bijv. gordijnen. 20. Beweeg het apparaat niet zolang dit in bedrijf is om verwondingen te voorkomen. 21. Het apparaat mag niet met toebehoren van andere fabrikanten of merken worden gebruikt om schade te voorkomen. 22. Na gebruik en voor het reinigen de netstekker uit het stopcontact trekken. Laat het apparaat nooit zonder toezicht wanneer de netstekker zich in het stopcontact bevindt. 23. Reinig het apparaat na elk gebruik. 24. Alle componenten, vooral het uitneembare frituurreservoir, moeten volledig gedroogd zijn, voordat ze weer in elkaar kunnen worden gezet. 25. Controleer het apparaat, de stekker en het snoer regelmatig op slijtage en beschadigingen. 26. Stuur het apparaat of het snoer in geval van beschadigingen van het snoer of andere onderdelen a.u.b. voor controle en/of reparatie aan onze klantenservice. 27. Ondeskundig uitgevoerde reparaties kunnen aanzienlijke gevaren voor de gebruiker veroorzaken en leiden tot het vervallen van de garantie. LET OP: Het apparaat wordt tijdens de werking heel heet! Water, vooral gevroren water spettert bij het indompelen van de levensmiddelen in het hete frituurvet. Voechtige of diepgevroren levensmiddelen langzaam en behoedzaam in het frituurvet dompelen omdat het vet niet spettert of opbruist. Wanneer het vet opbruist, de levensmiddelen eruit nemen, elke minuten wachten en weer in het hete vet dompelen. Open de behuizing van het apparaat in geen geval. Er bestaat gevaar voor een elektrische schok. De fabrikant aanvaardt geen aansprakelijkheid bij foutieve montage, bij ondeskundig of foutief gebruik of als reparaties door niet geautoriseerde personen worden uitgevoerd. 51 Copyright UNOLD AG | www.unold.de SPECIALE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES VOOR FRITEUSEN 1. De friteuse wordt tijdens het gebruik zeer heet. Olie en andere frituurvetten kunnen bij oververhitting in brand raken. Daarom dient bij langdurig gebruik zeer voorzichtig te werk te worden gegaan. Zodra het te frituren product kanten-klaar bereid is en de friteuse niet meer benodigd wordt, schakel het apparaat uit en trek de stekker uit het stopcontact. 2. Gebruik het apparaat uitsluitend voor het frituren van gerechten volgens deze gebruiksaanwijzing. Frituur alleen hiervoor geschikte levensmiddelen. 3. Zorg ervoor dat het te frituren product zo droog mogelijk is. 4. Doe nooit water in het frituurvet. 5. Schakel het apparaat nooit in wanneer er geen frituurvet opgevuld is, om schade aan het verwarmingselement te voorkomen. 6. Zorg ervoor dat het peil van het frituurvet zich tussen de minimum- en maximummarkering bevindt. Vul in geen geval meer frituurvet op omdat er heet vet naar buiten kan spatten – risico op letsel! 7. Bij het frituren kan hete damp ontstaan, houd daarom gezicht en handen op een veilige afstand en wees bijzonder voorzichtig bij het openen van de friteuse. 8. Zorg voor een goede ventilatie van het vertrek tijdens het frituren. 9. Dek de friteuse tijdens het gebruik nooit af om een oververhitting van het apparaat te voorkomen. 10. Het bedieningselement in het geheel mag niet met water of een andere vloeistof in contact komen of hierin ondergedompeld worden. Alleen de vast met het bedieningselement verbonden verwarmingsspiraal, d.w.z. componenten die tijdens het bedrijf met olie in aanraking komen, kunnen met een vochtige doek worden schoongemaakt. 11. Water, ook bevroren water, in verbinding met hete olie veroorzaakt spetters. 12. Vochtige of diepgevroren levensmiddelen daarom langzaam en behoedzaam in het hete frituurvet dompelen opdat het vet niet spettert of opbruist. 13. Wanneer het vet opbruist, de levensmiddelen eruit nemen, een moment wachten en weer in het hete vet dompelen. NUTTIGE INFORMATIE OVER VET 1. Wij adviseren het gebruik van hittebestendige, vloeibare olie voor het frituren. Let op de betreffende aanwijzingen op de verpakking alsmede op de houdbaarheidsdatum. Als de olie of het vet na het frituren bruin kleurt, is het niet hittebestendig. Gebruik dan een ander soort. Meng nooit verschillende soorten oliën en vetten met elkaar, omdat de kookpunten van de verschillende soorten vet heel verschillend zijn. 2. Meng nooit nieuw en oud vet. 52 Copyright UNOLD AG | www.unold.de 3. Bij gebruik van olie de frituurpan tot aan de vereiste hoogte met olie vullen (tussen de markeringen MIN en MAX). 4. Bij gebruik van vast frituurvet dit in blokjes snijden en voorzichtig in een pan op het fornuis laten smelten. Giet daarna het gesmolten vet voorzichtig in de frituurpan van de friteuse en let erop dat u tussen de markeringen MIN en MAX blijft. Na het afkoelen van het apparaat wordt dit vet weer hard en moet bij hernieuwd gebruik, zoals beschreven eerst in een pan worden gesmolten. 5. Oververhit het vet niet, omdat anders het oppervlak van het te frituren product een hard korst krijgt en het van binnen niet gaar wordt. 6. Het te frituren product moet in het vet zwemmen, vul daarom de frituurpan nooit met te veel product in een keer. Bij een te grote hoeveelheid koelt het vet te sterk af en zuigt het te frituren product zich vol met vet. 7. Vervang het oude frituurvet regelmatig. Oud frituurvet beïnvloedt de goede smaak van het te frituren product. Gooi oude olie of vet weg op een milieuvriendelijke wijze volgens de plaatselijke afvalverwijderingsvoorschriften. 8. Als u het frituurvet opnieuw gebruikt, laat het dan eerst een beetje afkoelen en giet het dan, voordat het weer hard wordt, door een zeef met keukenrol of filterpapier in een ander reservoir. U kunt het vet dan in een gesloten bak in de koelkast bewaren. Ongefilterd vet bederft snel. VÓÓR HET EERSTE GEBRUIK 1. Deksel, mand, handgreep en ander toe­ be­ horen er uitnemen en alle ver­ pakkings­ materialen verwijderen. Houd verpakkingsmateriaal uit de buurt van kinderen - gevaar voor verstikking! 2. Deksel, binnenreservoir, mand, hand­greep en behuizing met een warm zeep­sopje reinigen en grondig af­drogen. 3. Behuizing op een vlakke, stabiele en hittebestendige ondergrond plaatsen. 4. Het binnenreservoir aanbrengen totdat dit op de kant van de behuizing ligt. 5. Het bedieningselement en het toe­behoren aan­brengen. Het verwarmings- en bedie­ningselement vast in de uitsparing aan de achterkant van de buitenbehuizing schuiven. Het verwarmings- en bedie­nings­element moet stevig vergrendelen. 6. De klapbare handgreep van de frituur­mand naar buiten klappen totdat deze vergrendelt. 7. Stekker in een stopcontact volgens typeplaatje steken. 8. OPMERKING: Het apparaat kan slechts dan worden inge­schakeld, wanneer het bedienings­element correct aangebracht is. 53 Copyright UNOLD AG | www.unold.de BEDIENING 1. Overtuigt u er zich van dat het apparaat uitgeschakeld is. 2. Olie tot aan de ver­eiste hoogte opvullen (tussen de markeringen MIN en MAX). 3. Temperatuurkeuzeschakelaar op de gewenste temperatuur instellen. Het verwarmingsproces begint. Het rode controle-lampje gaat branden. 4. Tijdens het verhitten brandt het rode controlelampje. Zodra de gewenste temperatuur bereikt is, schakelt het rode controlelampje uit en het groene lampje gaat branden. Het apparaat is met een thermostaat voor het regelen van de temperatuur uitgerust. De ver­war­ming van het apparaat wordt in intervallen in- en uitgeschakeld. Dien­overeenkomstig schake­len de controle­lampjes tijdens de verhittings­fases in en uit. Om optimale frituurresultaten te behalen, dient u het te frituren product pas dan op te vullen wanneer de juiste temperatuur bereikt is en het groene controlelampje brandt. 5. Plaats het te frituren product in de mand en laat deze langzaam in het frituurvet zakken. Wanneer het te frituren product bijzonder knappend dient te worden, dient er zonder deksel te worden gefrituurd. Zodra de tempe­ratuur daalt en het rode controle­lampje weer wordt ingeschakeld het te frituren product uit het vet nemen en wachten totdat de noodzakelijke temperatuur weer bereikt is; vervolgens het te frituren product er weer indompelen en het frituren voltooien. VOORZICHTIG: Let op oliespatten! Op oliespetters letten! Hete stoom kan uit de dekselopening ontsnappen – verbrandingsgevaar! Diepgevroren levensmiddelen bevatten meer water en spetteren bij het indompelen in het hete frituurvet. 6. Laat kanten-klaar gefrituurde gerech­ten niet te lang in de afdruipstand staan, de opstijgende damp maakt het gefrituurde product dan weer week. 7. Na het gebruik steeds de stekker uit het stopcontact trekken. 8. Het apparaat is voorzien van een oververhittingsbescherming. Als het apparaat wordt ingeschakeld, als er geen frituurvet in zit of de verwarmingsspiraal niet voldoende met vet is bedekt, wordt het automatisch uitgeschakeld om oververhitting te voorkomen. 9. In dat geval dient u het apparaat eerst uit te schakelen en vervolgens de stekker uit het stopcontact te trekken. Laat het apparaat afkoelen en druk op de resetknop op de achterkant van het bedieningselement. Het apparaat kan nu weer worden gebruikt. LET OP: Het apparaat wordt tijdens de werking heel heet! 54 Copyright UNOLD AG | www.unold.de VEILIGHEIDSUITSCHAKELING 1. Het apparaat is voorzien oververhittingsbescherming. Als van het een apparaat wordt ingeschakeld, als er geen frituurvet in zit of de verwarmingsspiraal niet voldoende met vet is bedekt, wordt het automatisch uitgeschakeld om oververhitting te voorkomen. 2. In dat geval dient u het apparaat eerst uit te schakelen en vervolgens de stekker uit het stopcontact te trekken. Laat het apparaat afkoelen en druk op de resetknop op de achterkant van het bedieningselement. Het apparaat kan nu weer worden gebruikt. REINIGING EN ONDERHOUD Voor het reinigen de stekker uit het stopcontact trekken. Het apparaat volledig laten afkoelen. De verwarmingsspiraal niet aanraken omdat deze ook na het uitschakelen gedurende langere tijd heet is. 1. Het bedieningselement er uitnemen door­dat u het bedieningselement voor­zichtig naar boven trekt. 2. Het verwarmingsele­ment mag in geen geval in water worden gedompeld of met water in contact komen. 3. Het binnenreservoir met beide handen er uitnemen. Het frituurvet, voor zover u het opnieuw wilt gebruiken, door een met een keukenrol bedekte zeef gie­ten. U kunt hergebruikbaar vet – ook in een geëmailleerd reservoir met ge­slo­ten deksel – in de koelkast bewaren. 4. Frituurvet regelmatig vervangen. Ver­bruikte olie of vet langs milieu­vriende­lijke weg verwijderen. 5. Voor het reinigen van het geëmail­ leerde frituur­ re­ ser­ voir geen scherpe of schurende poets­ middelen ge­brui­ken, omdat de emaillering daardoor kan worden beschadigd. Alle com­po­nen­ten met uit­zon­de­ring van het verwar­mings- en be­die­nings­ele­ment kunnen in warm zeepwater of in de afwas­machine wor­den gespoeld. Bij aankoekingen de be­treffende com­po­nen­ten kort in warm zeep­water laten inweken. 6. Bedieningselement met een droge doek afwissen. 7. Alle componenten grondig drogen. 8. Het apparaat regelmatig reinigen. Hierdoor wordt de levensduur van het apparaat verlengd. 9. Het apparaat overeenkomstig de instructies in het hoofdstuk „Ingebruik­name“ weer in elkaar zetten. 55 Copyright UNOLD AG | www.unold.de KOUDE ZONE-PRINCIPE De friteuse werkt volgens het koude zone-principe. Dat houdt in dat de bodem van de friteuse slechts tot op ca. 85 °C wordt verhit, omdat het verwar­mings­element vrij in het frituurvet ligt. Bij tra­ditionele friteuses daarentegen bevindt zich de verwarmingsspiraal onder de bodem, die daardoor tot 210 °C heet wordt. Dit heeft tot gevolg dat bij traditionele friteuses deeltjes, die op de bodem vallen, op de bodem vastbranden en verbranden, d.w.z. roet ontwikkelen, dat zich in het frituurvet verdeelt en dit sneller onbruik­baar laat worden. De deeltjes, die bij het koude zone-principe op de bodem vallen, kunnen op grond van de lage temperatuur echter niet ver­bran­den. Het vet is daardoor langer houdbaar. Een ander voordeel van het koude zone-principe is de snellere verhitting van het frituurvet. Omdat het verwarmingselement vrij in het vet ligt, reageert de temperatuur­voeler aanzienlijk sneller op een ver­andering van de vettemperatuur, bijv. bij het indalen van het te frituren product. Bij traditionele friteuses wordt de verwarming pas weer ingeschakeld wanneer de bodem waarin de voeler gemonteerd is, op een lagere temperatuur afgekoeld is. Bij het koude zone-principe daarentegen reageert de voeler direct op de tempera­tuur van het vet, zodat dit niet zo sterk afkoelt tot­dat het weer wordt verhit. Deze methode be­spaart tijd en stroom. TABEL VAN DE FRITUURTIJDEN De in de navolgende tabel genoemde tijden zijn slechts richtwaarden. Ze kunnen afhankelijk van het te frituren product, de hoeveelheid en het volume veranderen. Bij diepgevroren levensmiddelen dient u de temperatuur met 10 °C hoger in te stellen dan in de tabel vermeld is. Gelieve ook rekening te houden met de instructies van de fabrikant op de verpakking van het diepvriesproduct. Ter bescherming van uw gezondheid raden wij aan om diepgevroren levensmiddelen eerst iets te ontdooien en dan bij max. 175 °C te frituren. Om het ontstaan van acrylamide te beperken, de olie voor het frituren principieel niet boven 175 °C verhitten. Vlees, gevogelte Te frituren product Temp. Min. ca. 175 °C 3 Te frituren product Braadworst Kipschnitzel, gepaneerd Temp. Min. ca. 170 °C 2-3 Gehacktballen/Vleesballen 175 °C 3-4 Kwartel 175 °C 4 Karbonaden gepaneerd 170 °C 5-6 170 °C 17 Schnitzel, ongepaneerd 175 °C 2-3 Bakhaantjes, gepaneerd in 4 stukken Schnitzel, gepaneerd 170 °C 5 175 °C 2-3 Kordon bleu 160 °C 8-10 Vlees- en lever­kaas, dikke plakken Lever, met meel bestrooid 170 °C 2-3 Kippelever, gepaneerd 170 °C 3 Kippepoten 170 °C 15 56 Copyright UNOLD AG | www.unold.de Te frituren product Temp. Min. ca. Vis Te frituren product Te frituren product Kroketten, diepgekoeld Temp. 175 °C Min. ca. 6-8 Kruiden in uitbakdeeg 175 °C 1-2 Temp. 175 °C Min. ca. 3 Garnalen Temp. Min. ca. 175 °C 1-2 Reuzengarnalen 175 °C 5 Visfilet, met meel bestr, 175 °C 4 Visfilet, gepaneerd 170 °C 6 Berlijnse bol, oliebollen, per kant Visfilet in bakdeeg 170 °C 7 Kwarkbolletjes, per kant 175 °C 1,5 160 °C 5-8 Spritskoeken, per kant 175 °C 2 Camembert, gepaneerd 157 °C 2 Vissticks Koekjes / Snacks Te frituren product Schol, met meel bestrooid 175 °C 8-10 Karper, klein, met meel bestrooid, in 4 stukken 175 °C 8-10 Forel, met meel bestrooid 170 °C 5 Forel, gepaneerd 170 °C 6 Haringfilet 170 °C 3 Inktvisringen, met meel bestr. Groente Te frituren product Wortels in dunne stiftjes Temp. 170 °C Min. ca. 4-6 Pprei in ringen 170 °C 2-3 Uienringen, met meel bestrooid 170 °C 3 Bonen 10 min. voorgegaard 170 °C 2 Champignons, gepaneerd 170 °C 160 °C Bloemkoolstronkjes, gepaneerd Koolrabi in dunne stiftjes 170 °C 3 Courgettes, gepaneerd, 1 cm dikke schijfjes 170 °C 3 Broccolistronkjes 5 min. voorgegaard 170 °C 2 Patates frites, diepgekoeld, max. 800 g 175 °C 4 Patates frites, vers, max. 1 kg: blancheren, vervolgens er uitnemen en wachten totdat de olie weer heet is, dan frituren 175 °C 4 Kroketten van kartoffeldeeg 175 °C 2-3 4 2-3 57 Copyright UNOLD AG | www.unold.de RECEPTEN De volgende recepten zijn telkens voor 4 personen. Aardappelballetjes Wortelrösti 700 g gekookte aardappelen, 70 g meel, 2 eie- 400 g geraspte worteltjes, 3 eieren, 4 EL meel, ren, 2 EL fijngehakte peterselie, 2 TL bieslook, 2 EL kervel, gehakt, zout, peper, 1 snufje noot- 100 g grof geraspte Emmentaler kaas, 2 TL muskaat, 1 snufje suiker pompoenpitten of zonnebloempitten, zout en De ingrediënten tot een stevige deeg verwerken peper en pittig op smaak brengen. Met een lepel stukjes De aardappelen door de aardappelpers drukken afsteken en in heet vet drijvend uitbakken. en met meel, ei, peterselie, bieslook, kaas, pom- Schnitzel à la Milanaise poenpitten, zonnebloempitten, peper en zout tot 4 varkensschnitzel, zout, peper, paprikapoeder, een deeg kneden. Balletjes vormen. De olie op 2 eieren, 6 EL Parmezaanse kaas, 2 EL meel, 170 °C verhitten en de balletjes vervolgens 4-5 een beetje melk, nootmuskaat min. frituren, totdat ze knapperig zijn. De schnitzels met zout, peper en paprika Garnalenvlees-Balletjes kruiden. Van ei, meel, kaas, melk, zout, peper 500 g garnalenvlees, 6 waterkastanjes (blik, of en nootmuskaat een uitbakdeeg vervaardigen. eetbare kastanjes), 100 g bacon (ontbijtspek), De olie/ het frituurvet op 190 °C verhitten. De peper, 1 snufje suiker, 2 TL zetmeel, 1 eiwit, schnitzels in het uitbakdeeg omdraaien en ca. 1 teentje knoflook, 1 plakje toastbrood, 150 g 6 min. in het vet drijvend bakken. broodkruimels Kruiden in wijndeeg Garnalenvlees, kastanjes, spek, knoflook en toa- 3 eieren, 1/8 l witte wijn, 125 g meel, 1 snufje stbrood met een mes of de ESGE Zauberstab® zout, 1 snufje suiker, 1 EL rum, 1 bosje gladde fijnhakken. Peper, zout, 1 TL olie en eiwit er of kroese peterselie, 1 bosje saliebladeren doorroeren, 30 min. op een koele plaats laten Eieren met wijn in een schaal kloppen totdat zwellen. Vervolgens kleine balletjes vormen, er schuim ontstaat, bijv. met de ESGE Zauber- in broodkruimels rollen. De olie op 160 °C stab®. Meel, zout en suiker er doorroeren. Het verhitten. De balletjes hierin portiegewijs al deeg 30 min. laten opzwellen, vervolgens de rum draaiende goudbruin frituren. er doorroeren. De olie in de friteuse op 170 °C Spekprei verhitten. Gewassen, afgedroogde kruiden door 2 prei, 100 g ontbijtspek in plakjes het uitbak-deeg halen en drijvend 2-3 min. lang De prei in 5 cm lange stukken snijden. Met bakken. Op keukenpapier laten afdruipen. elk een plakje spek omwikkelen, met tan- Fritto Misto denstokers vaststeken en in heet frituurvet 4 gambastaarten, geschild, 200 g inktvisringen, drijvend uitbakken. gekookt, 400 g vlees van jakobsschelpen, 8 keu- 58 Copyright UNOLD AG | www.unold.de kenklare sardines, sap van 2 citroenen, enkele Fruit in deegmantel druppels worcestersaus, 1 kleine varkensfilet, 400 g vers fruit (bijv. ananas, gehalveerde 2 EL vruchtenazijn, 2 EL sojasaus, 2 EL honing, abrikozen, bananen, peren of appels), 150 g 1 TL tijm, 4 middelgrote wortels, 1 rode pap- tarwebloem, 50 g kokosvlokjes, 1 snufje zout, rika, in blokjes, 1 courgette in schijfjes, 300 g 2 EL suiker, 150 ml melk, 2 eieren meel, 2 eieren, 1/4 l groentenat, 1 snufje zout, Uit meel, kokosvlokjes, zout, suiker, melk en 2 EL gehakte peterselie ei een glad deeg bereiden en dit ca. 30 min. De gambastaarten, de inktvisringen, de jakobs- laten staan. Fruit schillen, in hapklare stukjes schelpen en de sardinen in een schotel doen, verdelen. De olie op 180 °C verhitten. Fruit in met citroensap en worcestersaus bedruppelen het deeg dompelen en portiegewijs goudbruin en minstens 2 uur marineren. De varkensfilet frituren. Poedersuiker er overheen strooien en in schijven snijden. De vruchtenazijn met de puur of met vanillesaus/-eis serveren. sojasaus, de honing en de tijm vermengen, over de filets geven en eveneens 2 uur marineren. De wortels schillen en met de overige groente gereed zetten. Van meel, eieren en groentenat een glad deeg maken, met zout en peterselie kruiden. Alle ingrediënten door het deeg trekken en drijvend in het vet goudbruin bakken, er uit ne-men en op keukenpapier laten afdruipen. Kwarkkegeltjes 100 g zachte boter, 150 g suiker, 1 pakje vanillesuiker, 4 eieren, 1 mespunt kaneel, 500 g magere kwark, 250 g meel Boter, suiker, vanillesuiker, eieren, kwark en meel tot een stevig deeg verwerken. De olie op 180 °C verhitten. Met een eetlepel nokken van het deeg afsteken en in de hete olie doen. Pas Citroensnoekbaars op: Niet te veel nokken in één keer er indoen, 4 snoekbaarsfilets à 200 g, sap van 1 citroen, omdat het vet sterk schuimt. De nokken per kant zout, peper, 100 g meel, 2 eieren, geklopt, ca. 1,5 min. bakken en met een schuimspaan 100 g uit het vet nemen. In kaneel-suiker omwentelen. broodkruimels, 1 EL geraspte schil van een onbehandelde citroen, 2 EL gehakte citroenmelisse, 2 citroen De snoekbaarsfilets onder stromend water afwassen en droogbedden. Met citroensap bedruipen. De filets zouten, peperen, in meel en ei draaien. De broodkruimels met de Oliebollen 500 g meel, 1 pakje (7 g) droge gist, 100 g suiker, 125 ml melk, 100 g zachte boter, 2 eieren, 1 snufje zout, 1 pakje vanillesuiker, 1 EL rum, 200 g rozebotteljam citroenschil en de citroenmelisse mengen en de snoekbaarsfilets hiermee paneren. De snoekbaarsfilets ca. 10 min. in vet drijvend uitbakken, er uitnemen en met citroenschijfjes garneren. 59 Copyright UNOLD AG | www.unold.de Van meel, gist, suiker, lauwe melk, boter, eieren, Spritskoeken zout, vanillesuiker en rum een deeg, bijv. in de 1/4 l melk, 100 g boter, 2 EL suiker, 1 pakje UNOLD® Backmeister kneden en laten rijzen vanillesuiker, 1 snufje zout, 150 g meel, totdat het deeg dubbel zo groot is. Het deeg 4 eieren op een met meel bestrooide plank vingerdik De melk met vet, suiker, vanillesuiker en zout uitrollen en met een glas op de helft van het op het fornuis in een pan aan de kook brengen. deeg cirkels indrukken. Op iedere cirkel 1 TL Het meel toevoegen en de massa al roerende confiture plaatsen, de tweede deegplaat er „afbranden“. Het deeg is goed wanneer het overheen leggen, om de jamdotjes heen deeg loskomt van de bodem van de pan. Het deeg vast aandrukken, de cirkels geheel uitsteken, iets laten afkoelen. De eieren achtereenvolgens op een met meel bestrooide plank leggen, met onder het deeg roeren. Het deeg in een spuitzak een doek afgedekt 30 min. laten rijzen. Olie met groot mondstuk vullen. Gelijkmatige cirkels of botervet op 180 °C verhitten. Bij gebruik- op bakpapier spuiten. Olie of botervet op 180 °C making van botervet moet u dit in kleine dob- verhitten. Bij gebruikmaking van botervet moet belsteentjes snijden en smelten. De oliebollen u dit in kleine dobbelsteentjes snijden en portiegewijs in het hete vet ca. 3 min. van smelten. Spritskoeken met de schuimspaan in alle kanten bakken, met de schuimspaan er het hete vet laten glijden en 2 min. van iedere uitnemen en er poedersuiker overheen strooien. kant frituren. De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn door de auteurs en door UNOLD AG zorgvuldig ontwikkeld en getest. Een garantie kan er echter niet worden aanvaard. De auteurs en/of UNOLD AG en haar gemachtigden kunnen in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor letsel, materiële schade en financiële schade. VERHELPEN VAN PROBLEMEN Mocht u desondanks eens een probleem bij het gebruiken van uw friteuse ondervinden, controleer dan a.u.b. eerst of het apparaat correct op de stroomverzorging aangesloten is resp. of het apparaat door de oververhittingsbeveiliging automatisch uitgeschakeld werd. Vervolgens controleert u aan de hand van de tabel welke oorzaak uw probleem zou kunnen hebben. Probleem Oorzaak Sterke geurontwikkeling Olie of vet zijn verbruikt. Olie of frituurvet vervangen Walmfilter verontreinigd. Walmfilter reinigen Frituurolie of -vet niet hittebestendig Geen vet- of oliemengsels gebruiken, alleen hoog­waardig, hittebesten­dig frituurvet gebruiken 60 Oplossing Copyright UNOLD AG | www.unold.de Probleem Oorzaak Oplossing Er ontwijkt damp onder het deksel Opmerking: een zekere hoeveelheid damp moet om veiligheidstechnische reden kunnen ontwijken, opdat in de friteuse geen overdruk ontstaat Het deksel is niet correct gesloten. Deksel correct aanbrengen. Vet loopt over Bij het opvullen van het vet werd de grens „MAX“ overschreden. Controleer de vet­hoeveelheid! Het te frituren product was niet droog. Het te frituren product voor het frituren met keukenpapier zorgvuldig droogbedden. Frituurmand te snel ingedaald De frituurmand voorzichtig en lang­ zaam laten zakken De vulhoeveelheid werd overschreden. Reduceer de vulhoeveelheid. De temperatuur is te laag. Zet de thermostaat op de juiste temperatuur. Het te frituren product wordt niet knapperig. Het vet wordt niet heet. De frituurmand is te vol Reduceer de vulhoeveelheid. Het vet is ondanks correcte instelling niet heet genoeg. Thermostaat defect, richt u zich tot onze klantenservice. Het frituurvet is verbruikt en bevat te veel water. Vet vervangen. Niet voldoende vet in het reservoir. Raadpleeg het hoofdstuk Bedie­ ning, punt 1-3, voor het opvullen van het frituurvet. Frituurreservoir en bedienings- en verwarmingselement zijn niet correct aangebracht. De componenten zorgvuldig opnieuw aanbrengen. 61 Copyright UNOLD AG | www.unold.de GARANTIEVOORWAARDEN Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële gebruik), gerekend vanaf de dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik aantoonbaar is veroorzaakt door een fout in de productie. Binnen de garantietermijn verhelpen wij materiaal- en productiefouten door herstelling of vervanging naar onze keuze. Onze garantie is slechts geldig voor in Duitsland en Oostenrijk verkopte apparaten. In andere landen a.u.b. de importeur aanspreken. Apparaaten, waarvoor garantie in aanspraak wordt genomen, moeten ons samen met een kopie van de machineel gegenereerde kassabon waaruit de koopdatum duidelijk wordt, alsmede een beschrijving van de fout goed verpakt aan onze klantenservice worden toegezonden, porto betaald. Als er sprake van garantie is, worden de verzendingskosten in Duitsland en Oostenrijk aan de klant vergoed. De garantie dekt geen schade veroorzaakt door slijtage, onbehoorlijk gebruik/foutieve handelingen en niet-naleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen. Het recht op garantie vervalt, wanneer reparaties of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd. Eventuele rechten van de eindgebruiker t.o.v. de verkoper of distributeur worden door deze garantie niet aangetast. VERWIJDEREN VAN AFVAL / MILIEUBESCHERMING Onze apparaten zijn geproduceerd met een hoge qualiteit voor een lange gebruik. Regelmatige onderhoud en vakkundig reparaties door onze klantenservice verlengt de gebruiksduur. Wanneer het apparat defekt is en kan niet meer gerepareerd worden, let op de volgende instructies. Dit product mag niet samen met het normale huishoudelijke afval worden afgevoerd. U dient dit product bij een voor het recycleren van elektrische of elektronische apparaten aangewezen verzamelplaats in te leveren. Door het separaat inzamelen en recycleren van afvalproducten helpt u mee bij het zuinig omgaan met de natuurlijke hulpbronnen en zorgt u ervoor dat het product op een gezondheids- en milieuvriendelijke manier afgevoerd wordt. 62
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100

Unold 58746 Handleiding

Categorie
Frituurpannen
Type
Handleiding