Unold 48736 de handleiding

Categorie
Fondues, fijnproevers
Type
de handleiding
INHALTSVERZEICHNIS
Bedienungsanleitung Modell 48736
Technische Daten .....................8
Symbolerklärung ....................... 8
Für Ihre Sicherheit ....................8
Inbetriebnahme ........................12
Hinweise zur Benutzung ............13
Temperaturregelung ..................14
Reinigen und Pflegen ................ 14
Zubereitungsarten ..................... 15
Zutaten der asiatischen
Küche .....................................17
Rezepte ...................................18
Dips und Saucen ......................22
Garantiebestimmungen .............24
Entsorgung / Umweltschutz .......24
Informationen für den
Fachhandel ..............................24
Service-Adressen ......................25
Instructions for use Model 48736
Technical Data .........................26
Explanation of the symbols ........26
For your safety ..........................26
Operation ................................. 30
Instructions for use ...................31
Temperature control ..................32
Cleaning and care .....................32
Cooking methods ......................33
Ingredients in Asian cuisine ....... 34
Recipes ...................................36
Dips and sauces .......................40
Guarantee Conditions ................41
Waste Disposal /
Environmental Protection ..........41
Service ....................................25
Notice d´utilisation Modèle 48736
Spécification technique ............42
Explication des symboles ...........42
Pour votre sécurité .................... 42
Mise en service ........................46
Remarques relatives à
l‘utilisation ..............................47
Réglage de la température .........48
Nettoyage et entretien ...............48
Modes de préparation ................49
Ingrédients de la cuisine
asiatique ..................................51
Recettes ..................................52
Dips et sauces .......................... 56
Conditions de Garantie ..............58
Traitement des déchets /
Protection de l’environnement ....58
Service ....................................25
Gebruiksaanwijzing Model 48736
Technische gegevens ................ 59
Verklaring van de symbolen ........59
Voor uw veiligheid ..................... 59
Ingebruikname .........................63
Aanwijzingen voor gebruik .........64
Reiniging en onderhoud ............65
Temperatuurregeling .................66
Bereidingswijzen ......................66
Ingrediënten uit de
Aziatische keuken ..................... 68
Recepten .................................69
Dips en sauzen .........................73
Garantievoorwaarden .................74
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 6.3.2020
7 von 128
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
EINZELTEILE
DE Ab Seite 8
1 Glasdeckel
2 Wok mit Griffen
3 Buchse für Zuleitung/
Thermostatstecker
4 Temperaturregler
EN Page 26
1 Glass lid
2 Wok with handles
3 Socket for power cord /
thermostat plug
4 Temperature control
FR Page 42
1 Couvercle en verre
2 Wok avec poignées
3 Prise pour le cordon
d'alimentation /
la prise du thermostat
4 Thermostat
NL Pagina 59
1 Glazen deksel
2 Wok met handgrepen
3 Aansluiting voor snoer/
thermostaatstekker
4 Temperatuurregelaar
IT Pagina 75
1 Coperchio in vetro
2 Wok con manici
3 Presa per cavo di
alimentazione/spina con
termostato
4 Regolatore di temperatura
ES Página 91
1 Tapa de cristal
2 Wok con asas
3 Conexión hembra para
cable de alimentación/
enchufe del termostato
4 Regulador de temperatura
PL Strony 108
1 Szklana pokrywa
2 Wok z uchwytami
3 Gniazdo na przewód
zasilajÄ…cy / wtyczkÄ™ z
termostatem
4 Regulator temperatury
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 6.3.2020
59 von 128
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Vermogen: 1.800 watt, 220-240 V~, 50/60 Hz
Afmetingen: ca. 45,4 x 33,3 x 25,0 cm (b/d/h)
Gewicht: ca. 3,9 kg
Snoer: ca. 115 cm, afneembaar, met thermostaatstekker
Behuizing: roestvrij staal, inhoud wok ca. 6 liter, kookvlak ca. 32 cm
Uitvoering: anti-aanbaklaag, traploze temperatuurregeling 80-210 °C, onbreekbaar deksel
van hittebestendig glas met stoomgat
Toebehoren: gebruiksaanwijzing met recepten
Wijzigingen en vergissingen in de uitrustingskenmerken, techniek, kleuren en design voorbehouden.
GEBRUIKSAANWIJZING MODEL 48736
TECHNISCHE GEGEVENS
VERKLARING VAN DE SYMBOLEN
Dit symbool wijst op eventuele gevaren die letsel tot gevolg kunnen
hebben of tot schade aan het apparaat leiden.
Dit symbool wijst op een eventueel verbrandingsgevaar. Ga hier altijd
zeer voorzichtig te werk.
VOOR UW VEILIGHEID
Lees de volgende aanwijzingen door en bewaar deze goed.
Personen in het huishouden
1. Dit apparaat kan worden gebruikt door kinderen vanaf
8 jaar en door personen met lichamelijke, zintuiglijke
of geestelijke beperkingen of gebrek aan kennis en/
of ervaring als er iemand toezicht op hen houdt of
als hun is geleerd hoe ze het apparaat veilig kunnen
gebruiken en ze hebben begrepen welke gevaren het
gebruik van het apparaat met zich meebrengt.
2. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen.
Dit symbool attendeert u op een eventueel brandgevaar.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
60 von 128
Stand 6.3.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
3. Reiniging en onderhoud mogen niet worden uitgevoerd
door kinderen, tenzij deze 8 jaar of ouder zijn en er
iemand toezicht op hen houdt.
4. Berg het apparaat en de kabel buiten het bereik van
kinderen jonger dan 8 jaar op.
5. LET OP – delen van dit product kunnen zeer heet
worden en brandwonden veroorzaken! Wees in
aanwezigheid van kinderen en kwetsbare personen
bijzonder voorzichtig.
6. Het apparaat is bestemd voor huishoudelijk gebruik
en voor soortgelijke toepassingen, bijvoorbeeld:
 door het personeel gebruikte keukenruimtes in
winkels, kantoren en andere werkomgevingen;
 door gasten in hotels, motels en andere woonruimten;
 in particuliere pensions.
Elektrische veiligheid
7. Dit apparaat mag niet worden bediend met een externe
schakelklok of een afstandsbediening.
8. Dompel het apparaat nooit in water of andere
vloeistoffen. De stekker en het snoer mogen niet in
contact komen met water of andere vloeistoffen. Als
dit toch een keer gebeurt, moeten alle onderdelen
helemaal droog zijn voordat ze weer worden gebruikt.
9. Sluit altijd eerst de thermostaatstekker op het apparaat
aan. Steek daarna de stekker pas in het stopcontact.
10. Raak het apparaat en snoer nooit aan met natte
handen.
11. Zet het apparaat om veiligheidsredenen nooit neer op
hete oppervlakken, een metalen dienblad of een natte
ondergrond.
12. Het apparaat en snoer mogen niet in de buurt van
open vuur worden gebruikt.
13. Let erop dat het snoer niet over de rand van het
aanrecht heen hangt. Dit kan namelijk tot ongevallen
leiden als bijvoorbeeld kleine kinderen eraan trekken.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 6.3.2020
61 von 128
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
14. Controleer als u een verlengkabel gebruikt, of deze
intact is en geschikt is voor het betreffende vermogen,
omdat er anders oververhitting kan optreden.
15. Het snoer en eventueel de verlengkabel moeten zo
zijn neergelegd dat er niet aan kan worden getrokken
of over kan worden gestruikeld.
16. Wikkel het snoer vóór het opwarmen helemaal af zodat
het niet in contact komt met hete onderdelen.
17. Controleer de stekker en aansluitkabel regelmatig op
slijtage of beschadigingen. Stuur als de aansluitkabel
of een ander onderdeel is beschadigd, het apparaat
voor controle en reparatie op naar onze klantenservice.
Reparaties die niet volgens de voorschriften zijn
uitgevoerd, kunnen leiden tot aanzienlijke gevaren
voor de gebruiker en tot het vervallen van de garantie.
Veiligheidsaanwijzingen voor het opstellen en het veilige
gebruik van het apparaat
18. Gebruik het apparaat uitsluitend binnen.
19. Laat het apparaat niet zonder toezicht als het wordt
gebruikt en houd het buiten het bereik van kinderen.
20. Gebruik het apparaat vanwege mogelijk vrijkomende
stoom bij het koken niet onder een hangkast.
21. Let er bij het opstellen van het apparaat op dat er
aan alle kanten voldoende afstand wordt gehouden
(minimaal 50 cm).
22. Dek de wok nooit af met aluminiumfolie, bakpapier of
andere materialen.
23. Let er bij het gebruik van het glazen deksel op dat het
stoomgat in het glazen deksel altijd naar achteren wijst
om letsel door vrijkomende hete stoom te voorkomen.
24. Giet nooit brandbare vloeistoffen, zoals sterke
drank met een hoog alcoholpercentage, in de wok –
brandgevaar! Er mag niet worden geflambeerd in de
wok.
25. Raak de binnenkant van de hete wok nooit aan als
deze wordt gebruikt – verbrandingsgevaar!
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
62 von 128
Stand 6.3.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
26. Zorg ervoor dat uw kook-, braad- en bakgerei niet
oververhit raakt om rookontwikkeling te voorkomen.
De rook kan gevaarlijk zijn voor kleine dieren (z oals
vogels) met bijzonder gevoelige luchtwegen. Wij
adviseren u om geen vogels in de keuken te houden.
27. Als er voor het roeren in de wok een plastic of houten
spatel wordt gebruikt, moet deze nooit in het hete
apparaat worden gelegd.
28. Let er verder op dat er nooit doekjes, papier en
dergelijke in de wok worden gelegd als deze wordt
gebruikt – brandgevaar.
29. Bij het koken met de wok kan er hete stoom vrijkomen
en/of kan het vet gaan spatten. Houd daarom voldoende
afstand en let erop dat er geen lichaamsdelen in of
boven de wok worden gehouden zolang deze wordt
gebruikt.
30. De handgreep van het glazen deksel wordt tijdens het
gebruik erg heet. Gebruik geschikte pannenlappen!
31. Het apparaat wordt bij het gebruik erg heet. Gebruik
daarom altijd de handgrepen en gebruik ook hier
eventueel geschikte pannenlappen.
32. Let erop dat het apparaat tijdens het gebruik vrij op
een hittebestendig oppervlak en op voldoende afstand
van ontvlambare voorwerpen staat.
33. Zet de thermostaatstekker na gebruik op OFF, trek de
stekker uit het stopcontact en laat de wok helemaal
afkoelen voordat u het apparaat gaat reinigen en voor
opslag wegzet.
34. Transporteer het apparaat niet als het nog in gebruik
is of heet is.
35. Om schade te voorkomen, mag het apparaat niet met
toebehoren van andere fabrikanten of andere merken
worden gebruikt.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 6.3.2020
63 von 128
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
De fabrikant is niet aansprakelijk, indien het apparaat verkeerd gemonteerd, ondeskundig of foutief
gebruikt of door niet geautoriseerde derden gerepareerd werd.
LET OP:
Het apparaat is tijdens en na het gebruik heel heet!
Gebruik het apparaat nooit als er water of andere
vloeistoffen binnenin het apparaat zitten –
brandgevaar!
Open de behuizing van het apparaat in geen geval. Er
bestaat gevaar voor een elektrische schok.
Let op: het apparaat bereikt zeer hoge temperaturen. Ga daar-
om steeds zorgvuldig met het apparaat om om brandwonden te
voorkomen.
1. Haal al het verpakkingsmateriaal en eventuele transportbeveiligingen weg.
Houd het verpakkingsmateriaal uit de buurt van kinderen – gevaar voor ver-
stikking!
2. Controleer of alle onderdelen aanwezig zijn. Neem als onderdelen ontbreken
of beschadigd zijn, contact op met de verkoper of onze klantenservice.
3. Reinig alle onderdelen met een vochtige doek zoals beschreven in het hoofd-
stuk ‚Reiniging en onderhoud‘.
4. Veeg de binnenkant van de wok vóór het eerste gebruik af met een vochtige
doek en vet deze licht in met hittebestendige olie.
5. Zet het apparaat op een hittebestendig vlak.
6. Steek de thermostaatstekker in de aansluiting van het apparaat. Let op:
steek altijd eerst de thermostaatstekker in en steek daarna pas de stekker
in het stopcontact!
7. Steek de stekker in een stopcontact van 220-240 V~.
8. Stel de temperatuurregelaar in op circa 150 °C (middelste stand).
9. Laat het apparaat enkele minuten opwarmen. Zorg er hierbij voor dat de
kamer voldoende is geventileerd.
INGEBRUIKNAME
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
64 von 128
Stand 6.3.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
10. Met het controlelampje
bij de thermostaatstekker
wordt aangegeven wan-
neer de benodigde tem-
peratuur is bereikt. Het
lampje gaat uit zodra de
ingestelde temperatuur
is bereikt en gaat steeds
weer aan als het apparaat
weer tot de benodigde
temperatuur wordt opge-
warmd.
11. Bij het eerste gebruik kan een beetje rook en geur worden gevormd, die na
korte tijd verdwijnt.
12. Dan kunt u het apparaat gebruiken.
13. Aanwijzing: laat de wok nooit langere tijd zonder inhoud opwarmen om
schade te voorkomen.
14. Als het gerecht klaar is, zet u de temperatuurregelaar op OFF en trekt u de
stekker uit het stopcontact.
15. Tip: de wok bereikt de gewenste temperatuur sneller als u het glazen deksel
tijdens het voorverwarmen op de wok doet.
VOORZICHTIG:
Het apparaat is tijdens en na het gebruik zeer heet!
De behuizing van de wok bestaat uit hoogwaardig roestvrij staal. Roestvrij staal
is hygiënisch en onderhoudsvriendelijk en gaat lang mee. De wok is aan de
binnenkant voorzien van een extreem robuuste anti-aanbaklaag. U moet de
volgende aanwijzingen in acht nemen om het uiterlijk en de goede werking van
de wok te behouden:
 Gebruik voor het roeren uitsluitend houten spatels of kookstokjes.
 Gebruik nooit messen, vorken of pollepels van metaal. Hierdoor kunnen er
krassen komen op het oppervlak.
 Giet nooit water of een andere vloeistof in de hete olie – gevaar voor spatten!
AANWIJZINGEN VOOR GEBRUIK
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 6.3.2020
65 von 128
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
 Giet nooit alcoholische dranken met een hoog alcoholpercentage, zoals
rum, jenever en glühwein, in het hete apparaat – brandgevaar.
 Zet de thermostaatstekker na gebruik op OFF en trek de stekker uit het
stopcontact.
 Reinig het apparaat na elk gebruik.
VOORZICHTIG:
Het apparaat is tijdens en na het gebruik zeer heet!
Schakel het apparaat vóór de reiniging of het onderhoud uit
en trek de stekker uit het stopcontact. Wacht tot het apparaat
volledig is afgekoeld.
Thermostaatstekker
1. Veeg de thermostaatstekker indien nodig af met een vochtige doek en droog
deze daarna goed af. De thermostaatstekker mag niet in water worden
gedompeld.
Wok en glazen deksel
2. Laat de wok volledig afkoelen voordat u deze gaat reinigen.
3. Giet nooit koud water over het hete glazen deksel. Die kan daardoor bescha-
digd raken.
4. De wok (behalve de thermostaatstekker) en het glazen deksel kunnen in warm
water met mild afwasmiddel of in de vaatwasser (in het bovenste rek) wor-
den gereinigd.
5. De thermostaatstekker met temperatuurregelaar mag nooit in de vaatwasser
worden gedaan of in water worden gedompeld!
6. Droog alle onderdelen goed af met een zachte doek.
7. Gebruik geen scherpe schuurmiddelen, staalwol, metalen voorwerpen, hete
reinigingsmiddelen of desinfecterende middelen, omdat deze het apparaat
kunnen beschadigen.
8. Als er etensresten zijn aangekoekt, kunt u deze het best weghalen door
voldoende water in het apparaat te gieten, het deksel erop te doen en het
apparaat circa 5 minuten lang op lagere stand in te schakelen. Giet het
water daarna weg en droog het apparaat goed af.
REINIGING EN ONDERHOUD
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
66 von 128
Stand 6.3.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
TEMPERATUURREGELING
De temperatuur is instelbaar van ca. 80 tot 210 °C. Als richtwaarden gelden:
 Lage hitte (stand 1-2): voor bijv. vis, warm houden, stoofschotels
 Gemiddelde hitte (stand 3-4): mals vlees (bijv. gevogelte), groente, rijst
 Grote hitte (stand 5): frituren, aanbraden
9. Bij hardnekkig vuil kunt u het vuil in het apparaat ook ‚s nachts laten inwe-
ken. In dit geval moet er wel altijd op worden gelet dat het apparaat is uit-
geschakeld en de stekker uit het stopcontact is getrokken.
10. Veeg de wok na gebruik of na de reiniging af met een zachte doek.
De wok heeft een halfronde vorm met een hoge rand, waardoor het eten snel kan
worden bereid. De bodem wordt daarbij heter dan de zijkanten.
Roerbakken
Roerbakken is snel gaar bakken op een hoge temperatuur. De wok wordt
opgewarmd tot de benodigde temperatuur. Dan worden de olie en de andere
ingrediënten in de wok gedaan. Ze worden op een hoge temperatuur gegaard en
worden daarbij vaak geroerd. Voor het beste bakresultaat moeten alle ingrediënten
klein zijn gesneden en klaarstaan. De ingrediënten die al gaar zijn, worden in de
wok naar de rand geschoven.
Tips:
 Gaar vlees alleen in kleine hoeveelheden van maximaal 150 gram. Daardoor
blijft de wok op een hogere temperatuur en het vlees wordt daarbij gebakken.
Als er te veel vlees in één keer wordt gegaard, koelt het apparaat te snel af.
Daardoor onttrekt vocht aan het vlees en wordt het gestoomd in plaats van
gebakken. Haal het vlees uit de wok zodra het gaar is en gaar alle andere
ingrediënten, zoals de groente en de noedels. Voeg pas aan het einde het
vlees weer toe.
 Snijd de groente en het vlees altijd in even grote stukken. Bij roerbakken is
het erg belangrijk dat alle ingrediënten klaarstaan.
 Snijd het vlees in kleine stukken van maximaal 5 cm lang. Tip: vlees dat
even in de vriezer is gelegd, is makkelijker te snijden.
 Laat gemarineerd vlees voor het bakken uitdruppelen en dep het droog.
BEREIDINGSWIJZEN
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 6.3.2020
67 von 128
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
 Het apparaat moet zijn opgewarmd tot de benodigde temperatuur voordat
de ingrediënten in de wok worden gedaan. Gebruik alleen hittebestendige
olie, zoals zonnebloemolie. Ook typisch Aziatische olie, zoals arachideolie
of sesamolie, kunnen worden gebruikt.
 Doe bij roerbakken nooit het deksel op de wok.
 Serveer het roerbakgerecht meteen.
In een beetje olie bakken
Bij deze bereidingswijze wordt eten in een beetje olie krokant gebakken. De
ingrediënten worden op een lagere temperatuur aan één kant gegaard tot ze
kleuren. Daarna worden ze omgedraaid en ook aan de andere kant gebakken.
Voor deze bereidingswijze is een maatschepje olie meestal voldoende.
Frituren
Gefrituurd eten moet krokant vanbuiten en zacht vanbinnen zijn. Hiervoor worden
de ingrediënten door beslag of paneermeel gehaald en daarna worden ze in hete
olie goudbruin gebakken.
Tips:
 verhit de olie voordat u hier de ingrediënten in doet.
 Bij het frituren mag het glazen deksel niet op de wok worden gedaan!
 Het te frituren product moet droog zijn om opspattende olie bij het toevoegen
van het product te voorkomen.
 Gebruik voor het frituren maximaal 1 tot 1,5 liter olie. Wij adviseren
vloeibare, hittebestendige plantaardige olie te gebruiken.
 Frituur het te frituren product alleen in porties. Als er te veel tegelijk wordt
gefrituurd, koelt de olie te snel af en het product wordt dan niet krokant.
 Laat het product na het frituren op een stuk keukenpapier uitlekken.
 Laat de olie afkoelen voordat u de wok wegzet. Voer oude olie overeenkomstig
de betreffende bepalingen in uw woonplaats/gemeente af.
Sudderen
Bij sudderen wordt na het aanbraden vloeistof aan de ingrediënten toegevoegd.
De ingrediënten worden dan op een lage temperatuur zonder glazen deksel gaar
gesudderd.
De wok is verder heel geschikt voor het bereiden van eenpansgerechten. Hiervoor
moet het glazen deksel op het apparaat worden gedaan.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
68 von 128
Stand 6.3.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
INGREDIËNTEN UIT DE AZIATISCHE KEUKEN
Sojasaus: is gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Lichte sojasaus heeft een milde
smaak, donkere sojasaus is zouter en er wordt voor de kleur vaak karamel aan toegevoegd.
Een Indonesische variant is de heel zoete ketjap manis.
Agaragar: natuurlijk geleermiddel dat bestaat uit zeealgen (kan door gelatine worden ver-
vangen).
Bamboescheuten: jonge uitlopers van de bamboeplant
Bonenpasta: gele pasta met een licht zoute smaak. De witte, rode of zwarte pasta zijn
zouter. Rodebonenpasta is ook verkrijgbaar als een zoete variant voor toetjes.
Chilisaus: pittige saus gemaakt van chilipeper, azijn, zout en pruimen
Vijfkruidenpoeder: een pittig kruidenmengsel van zwarte peper, steranijs, venkelzaad,
kruidnagel, kaneel
Glutamaat: een poeder van plantaardig eiwit, smaakversterker
Gember: verse wortels met een pittige smaak die moeten worden geschild en fijngesneden.
Noedels: tarwe- of eiernoedels uit de Aziatische keuken zijn voorgekookt. Instantnoedels
zijn verkrijgbaar van hele dunne noedels tot noedels die zo breed zijn als een hand. Vóór
het bakken moeten deze noedels even (ongeveer 2 min.) worden gekookt.
Glasnoedels: meestal dunne, doorzichtige noedels van mungbonen-, tapioka- en sojabo-
nenmeel. Deze noedels moeten nooit worden gekookt, maar in heet water worden geweekt
tot ze zacht zijn (ongeveer 10 min.). Daarna moeten ze worden afgegoten en met een
schaar in kleine stukken worden geknipt.
Mihoen: gemaakt van rijstmeel en water; worden net als glasnoedels bereid.
Basmatirijst: edele soort rijst die tijdens het koken een heerlijke geur verspreidt.
Langkorrelrijst: lekker lange korrels die na het koken niet kleven en altijd nog wat beet
hebben.
Jasmijnrijst (kleefrijst): de korrels kleven na het koken aan elkaar. Perfect voor als er met
stokjes wordt gegeten.
Wilde rijst: is geen rijst, maar de zaadkorrels van een Noord-Amerikaanse grassoort. Ze
zijn zwart en heel geschikt om ze met de eerder genoemde rijstsoorten te mengen. Wilde
rijst heeft een uitgesproken nootachtige smaak.
Morilles: zwarte paddenstoelen, meestal gedroogd – moeten een nacht worden geweekt.
Tongupaddenstoelen: donkerbruin, meestal gedroogd – moeten vóór gebruik ongeveer
10 minuten in warm water worden geweekt.
Stropaddenstoelen: licht van kleur, worden in blik verkocht..
Tofoe/sojabonenkaas: kwarkachtig product van sojamelk, vergist en gefermenteerd.
Wijn: wijn wordt in Azië meestal gemaakt van rijst of gierst. De rijstwijn kan ook worden
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 6.3.2020
69 von 128
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
RECEPTEN
vervangen door droge sherry. U vindt de hier genoemde en nog veel meer ingrediënten uit
de Aziatische keuken in de betreffende afdelingen van grotere supermarkten en winkel-
centra of in Aziatische winkels.
In de boekhandel zijn veel kookboeken over het onderwerp wok en Aziatische keuken
verkrijgbaar.
Roerbakken: bakken – stomen – sudderen
De recepten zijn, tenzij anders vermeld, bedoeld voor 4 personen.
Gebakken rijst/noedels
Het makkelijkste recept uit de Chine-
se keuken: u kunt de gekookte rijst of
noedels in 2-3 eetlepels olie bakken.
Verhit de olie tot 160 °C (3) graden
en bak de rijst of de noedels ongeveer
5 minuten. Roer regelmatig. Als u van
tevoren een stuk in kleine stukjes ge-
sneden gember en een halve in blokjes
gesneden ui in het bakvet glazig bakt,
krijgt u een heerlijk aroma.
Tjaptjoi
400 g reepjes varkensvlees, peper,
400 g verse taugé, 200 g bamboe-
scheuten (blik), 1 gele paprika, 200 g
wortel, 2 stengels bleekselderij, 1 ui,
1 teentje knoflook, 4 el sojasaus, 2 el
rijstwijn, 1 el fruitazijn, 1 tl honing,
1/2 tl maïzena, 2 el sesamolie, zout,
platte peterselie
Breng het varkensvlees op smaak met
peper. Spoel de bamboescheuten en
de taugé af en laat uitlekken. Was de
groenten en maak ze schoon. Snijd de
paprika en wortel in dunne reepjes en
de selderij in dunne schijfjes. Snijd de
ui en knoflook fijn. Roer de sojasaus,
rijstwijn, azijn, honing en maïzena door
elkaar. Laat de olie goed heet worden
(180 °C, 5). Bak het vlees al roerend
2 minuten tot het bruin is. Haal het uit
de wok en houd warm. Bak de paprika,
wortel, selderij, ui en knoflook 2 minu-
ten al roerend aan, voeg de taugé en
bamboescheuten toe en roer 1 minuut
door. Voeg dan de gekruide saus toe en
laat koken tot deze dikker wordt. Voeg
het vlees weer toe en kruid af met zout
en peper.
Roodbaarsfilet in bonensaus
800 g roodbaarsfilet, 4 lente-uien,
2 teentjes knoflook, 1 stuk gember
(2 cm), 1 rode chilipeper, 1 1/2 el oes-
tersaus, 4 el olie, 2 tl maïzena, 4 el
zwartebonenpasta, 3 el rijstwijn, 4 el
water
Verhit de olie tot 180 °C (5). Schil het
witte deel van de lente-uien, de knof-
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
70 von 128
Stand 6.3.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
lookteentjes en het stuk gember. Snijd
fijn en bak glazig. Snijd de vis in hap-
klare blokjes, voeg toe en bak 5 minu-
ten mee. Roer voorzichtig. Voeg daar-
na de chilipeper en bonenpasta toe en
bak kort mee. Meng de oestersaus met
het water en de maïzena, voeg toe aan
de vis en laat binden. Haal de chili er-
uit en breng op smaak met rijstwijn.
Snijd het groene deel van de lente-ui-
en fijn en voeg deze aan het einde toe.
Gebakken knoedels
Voor het deeg:
250 g meel, 2 eieren, wat olie en meel
als u het deeg met de hand uitrolt
Vleesvulling:
2 el rijstwijn, 2 lente-uien, 1 bosje ko-
rianderblad, 250 g Chinese kool, zout,
250 g kalkoengehakt, 2 el donkere so-
jasaus, 6 el olie
Kneed de meel, de eieren en eventueel
wat olie tot een knoedeldeeg en koel
het 1 uur. Snijd de uien, koriander en
Chinese kool in dunne reepjes en voeg
het gehakt en de maïzena toe. Breng
op smaak met rijstwijn, zout en soja-
saus. Kneed het vleesdeeg goed en zet
het 15 minuten koel. Giet eventueel
vocht dat daarbij vrijkomt af. Rol het
knoedeldeeg dun uit en steek met een
glas cirkels van ongeveer 8 cm uit. Doe
wat vulling op elke deegcirkel. Vouw
het deeg dicht en druk de randen met
een vork omhoog zodat er geen gaten
meer in het deeg zitten. Verhit de olie
in de wok tot 160 °C (3), bak de knoe-
dels hier 5 minuten in en roer daar-
bij voorzichtig. Voeg 3 el water toe en
stoom de knoedels dan nog 7 minuten
op 120 °C (2). Tip: het met de hand
kneden van het knoedeldeeg is zwaar
werk. Het gaat veel makkelijker met de
UNOLD-pastamachine.
Vegetarische vulling:
1 ui, 500 g champignons, 1 bosje ko-
rianderblad, 2 el lichte sojasaus, 5 el
broodkruim, 3 eieren, zout, peper, 2 el
olie
Snijd de uien, champignons en korian-
der fijn. Verhit de olie tot 180 °C (4)
en bak de groenten daarin 5 minuten.
Bind het vrijkomende vocht met het
broodkruim. Klop de eieren en voeg
deze met de sojasaus en zout en peper
aan de champignons toe. Laat de eie-
ren gaar worden. Vul de knoedels en
gaar ze zoals hierboven is beschreven.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 6.3.2020
71 von 128
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Frituren in de wok
Gebruik voor het frituren hittebestendige, plantaardige olie, zoals arachideolie,
zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie of geharde plantaardige vetten. Het voordeel
bij frituren in de wok is het brede oppervlak. U kunt meer eten tegelijk frituren
en u heeft daarbij minder vet nodig dan bij de meeste friteuses. U kunt het
gefrituurde eten het best met een schuimspaan uit het vet halen.
De recepten zijn, tenzij anders vermeld, bedoeld voor 4 personen.
Loempia‘s
2 gedroogde Chinese morilles, 8 be-
vroren loempiavellen (of diepvriesbla-
derdeeg), 100 g gevogeltevlees, 2 tl
donkere sojasaus, 1 el lichte sojasaus,
1 tl rijstwijn, 1 snufje vijfkruidenpoe-
der, 1 tl maïzena, zout, suiker, pe-
per, 2 bladeren Chinese kool, 100 g
bamboescheuten, 100 g wortel, 50 g
taugé, 1 lente-ui, 1 l neutrale plant-
aardige olie
Laat de loempiavellen ontdooien.
Week de morilles een nacht in warm
water. Snijd het gevogeltevlees in dun-
ne reepjes en marineer met de soja-
saus. Snijd de Chinese kool en wortel
in dunne reepjes en de bamboescheu-
ten en lente-uien in kleine blokjes. Zet
de taugé klaar. Snijd de morilles klein
en gooi de houtachtige stukken daar-
bij weg. Verhit 1 el olie in de wok op
180 °C (5). Bak de ui en het vlees on-
geveer 1 minuut aan, voeg dan de an-
dere ingrediënten toe en bak ze al roe-
rend ongeveer 5 minuten mee. Breng
alles op smaak, haal uit de wok en laat
wat afkoelen. Vul de 8 loempiavellen.
Leg daarvoor de vulling aan de zijkant
van het vel en rol de loempia op. Verhit
de olie in de wok tot 190 °C (5) en
frituur de loempia‘s hierin goudbruin.
Groente in deegkorst
800 g courgette, broccoli of bloem-
kool, 200 g tarwemeel, 50 g sesam,
1 tl zout, 2 tl kerriepoeder, 1 tl kurku-
ma, 1 tl verse, fijngesneden gember,
320 ml koolzuurhoudend mineraalwa-
ter, 1/2 l olie, 1/2 tl bakpoeder
Kneed het meel, de sesam, het zout,
het kerriepoeder, de kurkuma, de
gember, het bakpoeder en het mine-
raalwater tot een glad deeg en laat dit
ongeveer 1 uur rusten. Was de groente
en snijd of breek in hapklare stukken.
Blancheer de bloemkool of broccoli
1 minuut in gezouten kokend water.
De courgette hoeft niet te worden voor-
gekookt. Verhit de olie in de wok tot
180 °C (4). Haal de groente door het
deeg en frituur in porties goudbruin.
Krabvleesballetjes
500 g krabvlees, 6 waterkastanjes
(blik, of gewone kastanjes), 100 g
bacon (ontbijtspek), peper, 1 snufje
suiker, 2 tl aardappelmeel, 1 eiwit,
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
72 von 128
Stand 6.3.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
1 teentje knoflook, 1 sneetje geroos-
terd brood, 150 g paneermeel, 1 l olie
Snijd het krabvlees, de kastanjes, het
spek, de knoflook en het geroosterd
brood met een mes fijn of gebruik
hier de ESGE-staafmixer voor. Roer
hier de peper, het zout, 1 tl olie en
het eiwit door. Laat 30 minuten op
een koele plek weken. Maak hier dan
kleine balletjes van en haal ze door het
paneermeel. Verhit de olie in de wok
tot 160°C (3). Frituur de balletjes al
draaiend in porties goudbruin.
Tabel frituurtijden
U kunt met de wok heel snel lekkere gerechten bereiden, zoals in de volgende
tabel te zien is. De aangegeven tijden zijn richtwaarden. Deze kunnen afhankelijk
van het te frituren product, de hoeveelheid en de dikte veranderen. Als u bevroren
levensmiddelen gaat frituren, moet u de temperatuur met 10 °C verhogen. Let ook
op de aanwijzingen van de fabrikant op de verpakking van het diepvriesproduct.
Vlees, gevogelte
Te frituren product Temp./stand Min. ca.
Braadworst
180
°C / 4
3 Min.
Hamburger/gehaktbal
180
°C / 4
3-4 Min.
Kotelet, ongepaneerd
180
°C / 4
5 Min.
Kippenbout
170
°C / 4
15 Min.
Gebraden kip, gepaneerd en in 4
stukken
170
°C / 4
17 Min.
Kwartel
180
°C / 4
4 Min.
Vlees, stuk van ca. 6 cm, aan beide
kanten stervormig ingesneden
180
°C / 4
2-3 Min.
Vis
Te frituren product Temp./stand Min.
Krab
180
°C / 4
1-2 Min.
Gamba
180
°C / 4
5 Min.
Visfilet, in bloem gewenteld
180
°C / 4
4 Min.
Visfilet, gepaneerd
170
°C / 3-4
6 Min.
Inktvisringen, in bloem gewenteld
180
°C / 4
3 Min.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 6.3.2020
73 von 128
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
DIPS EN SAUZEN
Zoetzure saus
3 EL sesamolie, 1 prei, 1 knoflookteen,
1 ui, 1 schijf verse ananas, 2 EL ho-
ning, 2 EL sojasaus, 4 EL azijn, 30 ml
rijstwijn, ¼ l tomatenketchup, zout,
peper, cayennepeper naar smaak
De ui fijnhakken. De prei en de ananas
in blokjes snijden, de knoflookteen in
kleine blokjes snijden. In een pan de
sesamolie verhitten. De uit en de prei
daarin glazig braden. Knoflook en ana-
nas toevoegen.
Alle overige ingrediënten eronder roe-
ren en op smaak brengen met de krui-
den.
Scherpe saus
Elk 350 g witte en rode uien, 1 EL so-
jaolie, 3 EL rijstazijn, je 1 EL suiker,
zout en cayennepeper
Uien schillen en in fijne blokjes snij-
den. In de sesamolie al roerend aan-
braden, tot de uien lichtbruin zijn. De
suiker toevoegen en karamelliseren.
Ca. 150 ml water opgieten en onge-
veer 15 tot 20 minuten op middelma-
tige hitte laten trekken. Als de uien
zacht zijn, de saus met rijstazijn, zout
en peper op smaak brengen.
Pindasaus
9 EL zoete pindaboter, 6 EL sojasaus,
4 EL sesamolie, ¼ l groentebouillon,
1 tot 2 rode chilipeulen.
De bouillon met de sesamolie en de
sojasaus aan de kook brengen. Lepel
voor lepel de pindaboter eronder roe-
ren. Op zwakke hitte kort laten koken.
De chilipeulen wassen, halveren, de
pitten verwijderen en in fijne blokjes
snijden. Bij de saus in de pan doen. Zo
nodig extra kruiden toevoegen.
Groente
Te frituren product Temp./stand Min.
Wortels, in dunne reepjes
180
°C / 4
4-6 Min.
Prei, in ringen
180
°C / 4
2-3 Min.
Champignons, gepaneerd
180
°C / 4
3 Min.
Koolrabi, in dunne reepjes
170
°C / 4
2-3 Min.
Uienringen, in bloem gewenteld
170
°C / 4
3 Min.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
74 von 128
Stand 6.3.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn door de auteurs en door UNOLD AG zorgvuldig ontwikkeld
en getest. Een garantie kan er echter niet worden aanvaard. De auteurs en/of UNOLD AG en haar
gemachtigden kunnen in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor letsel, materiële schade en
financiële schade.
VERWIJDEREN VAN AFVAL / MILIEUBESCHERMING
Onze apparaten zijn geproduceerd met een hoge qualiteit voor een lange gebruik. Regelmatige
onderhoud en vakkundig reparaties door onze klantenservice verlengt de gebruiksduur. Wan-
neer het apparat defekt is en kan niet meer gerepareerd worden, let op de volgende instructies.
Dit product mag niet samen met het normale huishoudelijke afval worden afgevoerd. U dient
dit product bij een voor het recycleren van elektrische of elektronische apparaten aangewezen
verzamelplaats in te leveren. Door het separaat inzamelen en recycleren van afvalproducten
helpt u mee bij het zuinig omgaan met de natuurlijke hulpbronnen en zorgt u ervoor dat het
product op een gezondheids- en milieuvriendelijke manier afgevoerd wordt.
GARANTIEVOORWAARDEN
Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële gebruik),
gerekend vanaf de dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik aantoonbaar is
veroorzaakt door een fout in de productie. Binnen de garantietermijn verhelpen wij materiaal- en productiefou-
ten door herstelling of vervanging naar onze keuze. Onze garantie is slechts geldig voor in Duitsland en Oos-
tenrijk verkopte apparaten. In andere landen a.u.b. de importeur aanspreken. Apparaaten, waarvoor garantie in
aanspraak wordt genomen, moeten ons samen met een kopie van de machineel gegenereerde kassabon waaruit
de koopdatum duidelijk wordt, alsmede een beschrijving van de fout goed verpakt aan onze klantenservice
worden toegezonden. U kunt een retourbon afdrukken op onze website www.unold.de/ruecksendung. (alleen voor
inzendingen uit Duitsland en Oostenrijk). De garantie dekt geen schade veroorzaakt door slijtage, onbehoorlijk
gebruik/foutieve handelingen en niet-naleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen. Het recht op
garantie vervalt, wanneer reparaties of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd. Even-
tuele rechten van de eindgebruiker t.o.v. de verkoper of distributeur worden door deze garantie niet aangetast.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de

Documenttranscriptie

Copyright UNOLD AG | www.unold.de INHALTSVERZEICHNIS Bedienungsanleitung Modell 48736 Technische Daten......................8 Symbolerklärung........................8 Für Ihre Sicherheit.....................8 Inbetriebnahme.........................12 Hinweise zur Benutzung.............13 Temperaturregelung...................14 Reinigen und Pflegen.................14 Zubereitungsarten......................15 Zutaten der asiatischen Küche......................................17 Rezepte....................................18 Dips und Saucen.......................22 Garantiebestimmungen..............24 Entsorgung / Umweltschutz........24 Informationen für den Fachhandel...............................24 Service-Adressen.......................25 Notice d´utilisation Modèle 48736 Spécification technique .............42 Explication des symboles............42 Pour votre sécurité.....................42 Mise en service.........................46 Remarques relatives à l‘utilisation...............................47 Réglage de la température..........48 Nettoyage et entretien................48 Modes de préparation.................49 Ingrédients de la cuisine asiatique...................................51 Recettes...................................52 Dips et sauces...........................56 Conditions de Garantie...............58 Traitement des déchets / Protection de l’environnement.....58 Service.....................................25 Instructions for use Model 48736 Technical Data..........................26 Explanation of the symbols.........26 For your safety...........................26 Operation..................................30 Instructions for use....................31 Temperature control...................32 Cleaning and care......................32 Cooking methods.......................33 Ingredients in Asian cuisine........34 Recipes....................................36 Dips and sauces........................40 Guarantee Conditions.................41 Waste Disposal / Environmental Protection...........41 Service.....................................25 Gebruiksaanwijzing Model 48736 Technische gegevens .................59 Verklaring van de symbolen.........59 Voor uw veiligheid......................59 Ingebruikname..........................63 Aanwijzingen voor gebruik..........64 Reiniging en onderhoud.............65 Temperatuurregeling..................66 Bereidingswijzen.......................66 Ingrediënten uit de Aziatische keuken......................68 Recepten..................................69 Dips en sauzen..........................73 Garantievoorwaarden..................74 Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EINZELTEILE EN DE Ab Seite 8 1 Glasdeckel 2 Wok mit Griffen 3 Buchse für Zuleitung/ Thermostatstecker 4 Temperaturregler EN Page 26 1 Glass lid 2 Wok with handles 3 Socket for power cord / thermostat plug 4 Temperature control FR Page 42 1 Couvercle en verre 2 Wok avec poignées 3 Prise pour le cordon d'alimentation / la prise du thermostat 4 Thermostat NL Pagina 59 1 Glazen deksel 2 Wok met handgrepen 3 Aansluiting voor snoer/ thermostaatstekker 4 Temperatuurregelaar Stand 6.3.2020 IT Pagina 75 1 Coperchio in vetro 2 Wok con manici 3 Presa per cavo di alimentazione/spina con termostato 4 Regolatore di temperatura ES Página 91 1 Tapa de cristal 2 Wok con asas 3 Conexión hembra para cable de alimentación/ enchufe del termostato 4 Regulador de temperatura PL Strony 108 1 Szklana pokrywa 2 Wok z uchwytami 3 Gniazdo na przewód zasilajÄ…cy / wtyczkÄ™ z termostatem 4 Regulator temperatury 7 von 128 FR NL IT ES PL Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE GEBRUIKSAANWIJZING MODEL 48736 EN TECHNISCHE GEGEVENS Vermogen: FR 1.800 watt, 220-240 V~, 50/60 Hz Afmetingen: ca. 45,4 x 33,3 x 25,0 cm (b/d/h) Gewicht: ca. 3,9 kg Snoer: ca. 115 cm, afneembaar, met thermostaatstekker Behuizing: roestvrij staal, inhoud wok ca. 6 liter, kookvlak ca. 32 cm Uitvoering: anti-aanbaklaag, traploze temperatuurregeling 80-210 °C, onbreekbaar deksel van hittebestendig glas met stoomgat Toebehoren: gebruiksaanwijzing met recepten NL IT Wijzigingen en vergissingen in de uitrustingskenmerken, techniek, kleuren en design voorbehouden. VERKLARING VAN DE SYMBOLEN Dit symbool wijst op eventuele gevaren die letsel tot gevolg kunnen hebben of tot schade aan het apparaat leiden. Dit symbool wijst op een eventueel verbrandingsgevaar. Ga hier altijd zeer voorzichtig te werk. Dit symbool attendeert u op een eventueel brandgevaar. VOOR UW VEILIGHEID Lees de volgende aanwijzingen door en bewaar deze goed. Personen in het huishouden 1. Dit apparaat kan worden gebruikt door kinderen vanaf 8 jaar en door personen met lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke beperkingen of gebrek aan kennis en/ of ervaring als er iemand toezicht op hen houdt of als hun is geleerd hoe ze het apparaat veilig kunnen gebruiken en ze hebben begrepen welke gevaren het gebruik van het apparaat met zich meebrengt. 2. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen. Stand 6.3.2020 59 von 128 ES PL Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EN FR NL IT ES PL 3. Reiniging en onderhoud mogen niet worden uitgevoerd door kinderen, tenzij deze 8 jaar of ouder zijn en er iemand toezicht op hen houdt. 4. Berg het apparaat en de kabel buiten het bereik van kinderen jonger dan 8 jaar op. 5. LET OP – delen van dit product kunnen zeer heet worden en brandwonden veroorzaken! Wees in aanwezigheid van kinderen en kwetsbare personen bijzonder voorzichtig. 6. Het apparaat is bestemd voor huishoudelijk gebruik en voor soortgelijke toepassingen, bijvoorbeeld: ƒ door het personeel gebruikte keukenruimtes in winkels, kantoren en andere werkomgevingen; ƒ door gasten in hotels, motels en andere woonruimten; ƒ in particuliere pensions. Elektrische veiligheid 7. Dit apparaat mag niet worden bediend met een externe schakelklok of een afstandsbediening. 8. Dompel het apparaat nooit in water of andere vloeistoffen. De stekker en het snoer mogen niet in contact komen met water of andere vloeistoffen. Als dit toch een keer gebeurt, moeten alle onderdelen helemaal droog zijn voordat ze weer worden gebruikt. 9. Sluit altijd eerst de thermostaatstekker op het apparaat aan. Steek daarna de stekker pas in het stopcontact. 10. Raak het apparaat en snoer nooit aan met natte handen. 11. Zet het apparaat om veiligheidsredenen nooit neer op hete oppervlakken, een metalen dienblad of een natte ondergrond. 12. Het apparaat en snoer mogen niet in de buurt van open vuur worden gebruikt. 13. Let erop dat het snoer niet over de rand van het aanrecht heen hangt. Dit kan namelijk tot ongevallen leiden als bijvoorbeeld kleine kinderen eraan trekken. 60 von 128 Stand 6.3.2020 Copyright UNOLD AG | www.unold.de 14. Controleer als u een verlengkabel gebruikt, of deze intact is en geschikt is voor het betreffende vermogen, omdat er anders oververhitting kan optreden. 15. Het snoer en eventueel de verlengkabel moeten zo zijn neergelegd dat er niet aan kan worden getrokken of over kan worden gestruikeld. 16. Wikkel het snoer vóór het opwarmen helemaal af zodat het niet in contact komt met hete onderdelen. 17. Controleer de stekker en aansluitkabel regelmatig op slijtage of beschadigingen. Stuur als de aansluitkabel of een ander onderdeel is beschadigd, het apparaat voor controle en reparatie op naar onze klantenservice. Reparaties die niet volgens de voorschriften zijn uitgevoerd, kunnen leiden tot aanzienlijke gevaren voor de gebruiker en tot het vervallen van de garantie. Veiligheidsaanwijzingen voor het opstellen en het veilige gebruik van het apparaat 18. Gebruik het apparaat uitsluitend binnen. 19. Laat het apparaat niet zonder toezicht als het wordt gebruikt en houd het buiten het bereik van kinderen. 20. Gebruik het apparaat vanwege mogelijk vrijkomende stoom bij het koken niet onder een hangkast. 21. Let er bij het opstellen van het apparaat op dat er aan alle kanten voldoende afstand wordt gehouden (minimaal 50 cm). 22. Dek de wok nooit af met aluminiumfolie, bakpapier of andere materialen. 23. Let er bij het gebruik van het glazen deksel op dat het stoomgat in het glazen deksel altijd naar achteren wijst om letsel door vrijkomende hete stoom te voorkomen. 24. Giet nooit brandbare vloeistoffen, zoals sterke drank met een hoog alcoholpercentage, in de wok – brandgevaar! Er mag niet worden geflambeerd in de wok. 25. Raak de binnenkant van de hete wok nooit aan als deze wordt gebruikt – verbrandingsgevaar! Stand 6.3.2020 61 von 128 DE EN FR NL IT ES PL Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EN FR NL IT ES PL 26. Zorg ervoor dat uw kook-, braad- en bakgerei niet oververhit raakt om rookontwikkeling te voorkomen. De rook kan gevaarlijk zijn voor kleine dieren (z oals vogels) met bijzonder gevoelige luchtwegen. Wij adviseren u om geen vogels in de keuken te houden. 27. Als er voor het roeren in de wok een plastic of houten spatel wordt gebruikt, moet deze nooit in het hete apparaat worden gelegd. 28. Let er verder op dat er nooit doekjes, papier en dergelijke in de wok worden gelegd als deze wordt gebruikt – brandgevaar. 29. Bij het koken met de wok kan er hete stoom vrijkomen en/of kan het vet gaan spatten. Houd daarom voldoende afstand en let erop dat er geen lichaamsdelen in of boven de wok worden gehouden zolang deze wordt gebruikt. 30. De handgreep van het glazen deksel wordt tijdens het gebruik erg heet. Gebruik geschikte pannenlappen! 31. Het apparaat wordt bij het gebruik erg heet. Gebruik daarom altijd de handgrepen en gebruik ook hier eventueel geschikte pannenlappen. 32. Let erop dat het apparaat tijdens het gebruik vrij op een hittebestendig oppervlak en op voldoende afstand van ontvlambare voorwerpen staat. 33. Zet de thermostaatstekker na gebruik op OFF, trek de stekker uit het stopcontact en laat de wok helemaal afkoelen voordat u het apparaat gaat reinigen en voor opslag wegzet. 34. Transporteer het apparaat niet als het nog in gebruik is of heet is. 35. Om schade te voorkomen, mag het apparaat niet met toebehoren van andere fabrikanten of andere merken worden gebruikt. 62 von 128 Stand 6.3.2020 Copyright UNOLD AG | www.unold.de LET OP: Het apparaat is tijdens en na het gebruik heel heet! Gebruik het apparaat nooit als er water of andere vloeistoffen binnenin het apparaat zitten – brandgevaar! EN Open de behuizing van het apparaat in geen geval. Er bestaat gevaar voor een elektrische schok. IT DE FR NL ES De fabrikant is niet aansprakelijk, indien het apparaat verkeerd gemonteerd, ondeskundig of foutief gebruikt of door niet geautoriseerde derden gerepareerd werd. INGEBRUIKNAME Let op: het apparaat bereikt zeer hoge temperaturen. Ga daarom steeds zorgvuldig met het apparaat om om brandwonden te voorkomen. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Haal al het verpakkingsmateriaal en eventuele transportbeveiligingen weg. Houd het verpakkingsmateriaal uit de buurt van kinderen – gevaar voor verstikking! Controleer of alle onderdelen aanwezig zijn. Neem als onderdelen ontbreken of beschadigd zijn, contact op met de verkoper of onze klantenservice. Reinig alle onderdelen met een vochtige doek zoals beschreven in het hoofdstuk ‚Reiniging en onderhoud‘. Veeg de binnenkant van de wok vóór het eerste gebruik af met een vochtige doek en vet deze licht in met hittebestendige olie. Zet het apparaat op een hittebestendig vlak. Steek de thermostaatstekker in de aansluiting van het apparaat. Let op: steek altijd eerst de thermostaatstekker in en steek daarna pas de stekker in het stopcontact! Steek de stekker in een stopcontact van 220-240 V~. Stel de temperatuurregelaar in op circa 150 °C (middelste stand). Laat het apparaat enkele minuten opwarmen. Zorg er hierbij voor dat de kamer voldoende is geventileerd. Stand 6.3.2020 63 von 128 PL Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EN FR NL IT ES PL 10. Met het controlelampje bij de thermostaatstekker wordt aangegeven wanneer de benodigde temperatuur is bereikt. Het lampje gaat uit zodra de ingestelde temperatuur is bereikt en gaat steeds weer aan als het apparaat weer tot de benodigde temperatuur wordt opgewarmd. 11. Bij het eerste gebruik kan een beetje rook en geur worden gevormd, die na korte tijd verdwijnt. 12. Dan kunt u het apparaat gebruiken. 13. Aanwijzing: laat de wok nooit langere tijd zonder inhoud opwarmen om schade te voorkomen. 14. Als het gerecht klaar is, zet u de temperatuurregelaar op OFF en trekt u de stekker uit het stopcontact. 15. Tip: de wok bereikt de gewenste temperatuur sneller als u het glazen deksel tijdens het voorverwarmen op de wok doet. VOORZICHTIG: Het apparaat is tijdens en na het gebruik zeer heet! AANWIJZINGEN VOOR GEBRUIK De behuizing van de wok bestaat uit hoogwaardig roestvrij staal. Roestvrij staal is hygiënisch en onderhoudsvriendelijk en gaat lang mee. De wok is aan de binnenkant voorzien van een extreem robuuste anti-aanbaklaag. U moet de volgende aanwijzingen in acht nemen om het uiterlijk en de goede werking van de wok te behouden: ƒ Gebruik voor het roeren uitsluitend houten spatels of kookstokjes. ƒ Gebruik nooit messen, vorken of pollepels van metaal. Hierdoor kunnen er krassen komen op het oppervlak. ƒ Giet nooit water of een andere vloeistof in de hete olie – gevaar voor spatten! 64 von 128 Stand 6.3.2020 Copyright UNOLD AG | www.unold.de ƒ Giet nooit alcoholische dranken met een hoog alcoholpercentage, zoals rum, jenever en glühwein, in het hete apparaat – brandgevaar. ƒ Zet de thermostaatstekker na gebruik op OFF en trek de stekker uit het stopcontact. ƒ Reinig het apparaat na elk gebruik. DE EN FR NL VOORZICHTIG: Het apparaat is tijdens en na het gebruik zeer heet! IT ES REINIGING EN ONDERHOUD PL Schakel het apparaat vóór de reiniging of het onderhoud uit en trek de stekker uit het stopcontact. Wacht tot het apparaat volledig is afgekoeld. Thermostaatstekker 1. Veeg de thermostaatstekker indien nodig af met een vochtige doek en droog deze daarna goed af. De thermostaatstekker mag niet in water worden gedompeld. Wok en glazen deksel 2. Laat de wok volledig afkoelen voordat u deze gaat reinigen. 3. Giet nooit koud water over het hete glazen deksel. Die kan daardoor beschadigd raken. 4. De wok (behalve de thermostaatstekker) en het glazen deksel kunnen in warm water met mild afwasmiddel of in de vaatwasser (in het bovenste rek) worden gereinigd. 5. De thermostaatstekker met temperatuurregelaar mag nooit in de vaatwasser worden gedaan of in water worden gedompeld! 6. Droog alle onderdelen goed af met een zachte doek. 7. Gebruik geen scherpe schuurmiddelen, staalwol, metalen voorwerpen, hete reinigingsmiddelen of desinfecterende middelen, omdat deze het apparaat kunnen beschadigen. 8. Als er etensresten zijn aangekoekt, kunt u deze het best weghalen door voldoende water in het apparaat te gieten, het deksel erop te doen en het apparaat circa 5 minuten lang op lagere stand in te schakelen. Giet het water daarna weg en droog het apparaat goed af. Stand 6.3.2020 65 von 128 Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EN FR NL IT ES PL Bij hardnekkig vuil kunt u het vuil in het apparaat ook ‚s nachts laten inweken. In dit geval moet er wel altijd op worden gelet dat het apparaat is uitgeschakeld en de stekker uit het stopcontact is getrokken. 10. Veeg de wok na gebruik of na de reiniging af met een zachte doek. 9. TEMPERATUURREGELING De temperatuur is instelbaar van ca. 80 tot 210 °C. Als richtwaarden gelden: ƒ Lage hitte (stand 1-2): voor bijv. vis, warm houden, stoofschotels ƒ Gemiddelde hitte (stand 3-4): mals vlees (bijv. gevogelte), groente, rijst ƒ Grote hitte (stand 5): frituren, aanbraden BEREIDINGSWIJZEN De wok heeft een halfronde vorm met een hoge rand, waardoor het eten snel kan worden bereid. De bodem wordt daarbij heter dan de zijkanten. Roerbakken Roerbakken is snel gaar bakken op een hoge temperatuur. De wok wordt opgewarmd tot de benodigde temperatuur. Dan worden de olie en de andere ingrediënten in de wok gedaan. Ze worden op een hoge temperatuur gegaard en worden daarbij vaak geroerd. Voor het beste bakresultaat moeten alle ingrediënten klein zijn gesneden en klaarstaan. De ingrediënten die al gaar zijn, worden in de wok naar de rand geschoven. Tips: ƒ Gaar vlees alleen in kleine hoeveelheden van maximaal 150 gram. Daardoor blijft de wok op een hogere temperatuur en het vlees wordt daarbij gebakken. Als er te veel vlees in één keer wordt gegaard, koelt het apparaat te snel af. Daardoor onttrekt vocht aan het vlees en wordt het gestoomd in plaats van gebakken. Haal het vlees uit de wok zodra het gaar is en gaar alle andere ingrediënten, zoals de groente en de noedels. Voeg pas aan het einde het vlees weer toe. ƒ Snijd de groente en het vlees altijd in even grote stukken. Bij roerbakken is het erg belangrijk dat alle ingrediënten klaarstaan. ƒ Snijd het vlees in kleine stukken van maximaal 5 cm lang. Tip: vlees dat even in de vriezer is gelegd, is makkelijker te snijden. ƒ Laat gemarineerd vlees voor het bakken uitdruppelen en dep het droog. 66 von 128 Stand 6.3.2020 Copyright UNOLD AG | www.unold.de ƒ Het apparaat moet zijn opgewarmd tot de benodigde temperatuur voordat de ingrediënten in de wok worden gedaan. Gebruik alleen hittebestendige olie, zoals zonnebloemolie. Ook typisch Aziatische olie, zoals arachideolie of sesamolie, kunnen worden gebruikt. ƒ Doe bij roerbakken nooit het deksel op de wok. ƒ Serveer het roerbakgerecht meteen. In een beetje olie bakken Bij deze bereidingswijze wordt eten in een beetje olie krokant gebakken. De ingrediënten worden op een lagere temperatuur aan één kant gegaard tot ze kleuren. Daarna worden ze omgedraaid en ook aan de andere kant gebakken. Voor deze bereidingswijze is een maatschepje olie meestal voldoende. Frituren Gefrituurd eten moet krokant vanbuiten en zacht vanbinnen zijn. Hiervoor worden de ingrediënten door beslag of paneermeel gehaald en daarna worden ze in hete olie goudbruin gebakken. Tips: ƒ verhit de olie voordat u hier de ingrediënten in doet. ƒ Bij het frituren mag het glazen deksel niet op de wok worden gedaan! ƒ Het te frituren product moet droog zijn om opspattende olie bij het toevoegen van het product te voorkomen. ƒ Gebruik voor het frituren maximaal 1 tot 1,5 liter olie. Wij adviseren vloeibare, hittebestendige plantaardige olie te gebruiken. ƒ Frituur het te frituren product alleen in porties. Als er te veel tegelijk wordt gefrituurd, koelt de olie te snel af en het product wordt dan niet krokant. ƒ Laat het product na het frituren op een stuk keukenpapier uitlekken. ƒ Laat de olie afkoelen voordat u de wok wegzet. Voer oude olie overeenkomstig de betreffende bepalingen in uw woonplaats/gemeente af. Sudderen Bij sudderen wordt na het aanbraden vloeistof aan de ingrediënten toegevoegd. De ingrediënten worden dan op een lage temperatuur zonder glazen deksel gaar gesudderd. De wok is verder heel geschikt voor het bereiden van eenpansgerechten. Hiervoor moet het glazen deksel op het apparaat worden gedaan. Stand 6.3.2020 67 von 128 DE EN FR NL IT ES PL Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EN FR INGREDIËNTEN UIT DE AZIATISCHE KEUKEN Sojasaus: is gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Lichte sojasaus heeft een milde smaak, donkere sojasaus is zouter en er wordt voor de kleur vaak karamel aan toegevoegd. Een Indonesische variant is de heel zoete ketjap manis. NL IT ES PL Agaragar: natuurlijk geleermiddel dat bestaat uit zeealgen (kan door gelatine worden vervangen). Bamboescheuten: jonge uitlopers van de bamboeplant Bonenpasta: gele pasta met een licht zoute smaak. De witte, rode of zwarte pasta zijn zouter. Rodebonenpasta is ook verkrijgbaar als een zoete variant voor toetjes. Chilisaus: pittige saus gemaakt van chilipeper, azijn, zout en pruimen Vijfkruidenpoeder: een pittig kruidenmengsel van zwarte peper, steranijs, venkelzaad, kruidnagel, kaneel Glutamaat: een poeder van plantaardig eiwit, smaakversterker Gember: verse wortels met een pittige smaak die moeten worden geschild en fijngesneden. Noedels: tarwe- of eiernoedels uit de Aziatische keuken zijn voorgekookt. Instantnoedels zijn verkrijgbaar van hele dunne noedels tot noedels die zo breed zijn als een hand. Vóór het bakken moeten deze noedels even (ongeveer 2 min.) worden gekookt. Glasnoedels: meestal dunne, doorzichtige noedels van mungbonen-, tapioka- en sojabonenmeel. Deze noedels moeten nooit worden gekookt, maar in heet water worden geweekt tot ze zacht zijn (ongeveer 10 min.). Daarna moeten ze worden afgegoten en met een schaar in kleine stukken worden geknipt. Mihoen: gemaakt van rijstmeel en water; worden net als glasnoedels bereid. Basmatirijst: edele soort rijst die tijdens het koken een heerlijke geur verspreidt. Langkorrelrijst: lekker lange korrels die na het koken niet kleven en altijd nog wat beet hebben. Jasmijnrijst (kleefrijst): de korrels kleven na het koken aan elkaar. Perfect voor als er met stokjes wordt gegeten. Wilde rijst: is geen rijst, maar de zaadkorrels van een Noord-Amerikaanse grassoort. Ze zijn zwart en heel geschikt om ze met de eerder genoemde rijstsoorten te mengen. Wilde rijst heeft een uitgesproken nootachtige smaak. Morilles: zwarte paddenstoelen, meestal gedroogd – moeten een nacht worden geweekt. Tongupaddenstoelen: donkerbruin, meestal gedroogd – moeten vóór gebruik ongeveer 10 minuten in warm water worden geweekt. Stropaddenstoelen: licht van kleur, worden in blik verkocht.. Tofoe/sojabonenkaas: kwarkachtig product van sojamelk, vergist en gefermenteerd. Wijn: wijn wordt in Azië meestal gemaakt van rijst of gierst. De rijstwijn kan ook worden 68 von 128 Stand 6.3.2020 Copyright UNOLD AG | www.unold.de vervangen door droge sherry. U vindt de hier genoemde en nog veel meer ingrediënten uit de Aziatische keuken in de betreffende afdelingen van grotere supermarkten en winkelcentra of in Aziatische winkels. In de boekhandel zijn veel kookboeken over het onderwerp wok en Aziatische keuken DE EN FR verkrijgbaar. NL RECEPTEN IT Roerbakken: bakken – stomen – sudderen De recepten zijn, tenzij anders vermeld, bedoeld voor 4 personen. Gebakken rijst/noedels Het makkelijkste recept uit de Chinese keuken: u kunt de gekookte rijst of noedels in 2-3 eetlepels olie bakken. Verhit de olie tot 160 °C (3) graden en bak de rijst of de noedels ongeveer 5 minuten. Roer regelmatig. Als u van tevoren een stuk in kleine stukjes gesneden gember en een halve in blokjes gesneden ui in het bakvet glazig bakt, krijgt u een heerlijk aroma. Tjaptjoi 400 g reepjes varkensvlees, peper, 400 g verse taugé, 200 g bamboescheuten (blik), 1 gele paprika, 200 g wortel, 2 stengels bleekselderij, 1 ui, 1 teentje knoflook, 4 el sojasaus, 2 el rijstwijn, 1 el fruitazijn, 1 tl honing, 1/2 tl maïzena, 2 el sesamolie, zout, platte peterselie Breng het varkensvlees op smaak met peper. Spoel de bamboescheuten en de taugé af en laat uitlekken. Was de groenten en maak ze schoon. Snijd de Stand 6.3.2020 ES PL paprika en wortel in dunne reepjes en de selderij in dunne schijfjes. Snijd de ui en knoflook fijn. Roer de sojasaus, rijstwijn, azijn, honing en maïzena door elkaar. Laat de olie goed heet worden (180 °C, 5). Bak het vlees al roerend 2 minuten tot het bruin is. Haal het uit de wok en houd warm. Bak de paprika, wortel, selderij, ui en knoflook 2 minuten al roerend aan, voeg de taugé en bamboescheuten toe en roer 1 minuut door. Voeg dan de gekruide saus toe en laat koken tot deze dikker wordt. Voeg het vlees weer toe en kruid af met zout en peper. Roodbaarsfilet in bonensaus 800 g roodbaarsfilet, 4 lente-uien, 2 teentjes knoflook, 1 stuk gember (2 cm), 1 rode chilipeper, 1 1/2 el oestersaus, 4 el olie, 2 tl maïzena, 4 el zwartebonenpasta, 3 el rijstwijn, 4 el water Verhit de olie tot 180 °C (5). Schil het witte deel van de lente-uien, de knof69 von 128 Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EN FR NL IT ES PL lookteentjes en het stuk gember. Snijd fijn en bak glazig. Snijd de vis in hapklare blokjes, voeg toe en bak 5 minuten mee. Roer voorzichtig. Voeg daarna de chilipeper en bonenpasta toe en bak kort mee. Meng de oestersaus met het water en de maïzena, voeg toe aan de vis en laat binden. Haal de chili eruit en breng op smaak met rijstwijn. Snijd het groene deel van de lente-uien fijn en voeg deze aan het einde toe. Gebakken knoedels Voor het deeg: 250 g meel, 2 eieren, wat olie en meel als u het deeg met de hand uitrolt Vleesvulling: 2 el rijstwijn, 2 lente-uien, 1 bosje korianderblad, 250 g Chinese kool, zout, 250 g kalkoengehakt, 2 el donkere sojasaus, 6 el olie Kneed de meel, de eieren en eventueel wat olie tot een knoedeldeeg en koel het 1 uur. Snijd de uien, koriander en Chinese kool in dunne reepjes en voeg het gehakt en de maïzena toe. Breng op smaak met rijstwijn, zout en sojasaus. Kneed het vleesdeeg goed en zet het 15 minuten koel. Giet eventueel vocht dat daarbij vrijkomt af. Rol het knoedeldeeg dun uit en steek met een 70 von 128 glas cirkels van ongeveer 8 cm uit. Doe wat vulling op elke deegcirkel. Vouw het deeg dicht en druk de randen met een vork omhoog zodat er geen gaten meer in het deeg zitten. Verhit de olie in de wok tot 160 °C (3), bak de knoedels hier 5 minuten in en roer daarbij voorzichtig. Voeg 3 el water toe en stoom de knoedels dan nog 7 minuten op 120 °C (2). Tip: het met de hand kneden van het knoedeldeeg is zwaar werk. Het gaat veel makkelijker met de UNOLD-pastamachine. Vegetarische vulling: 1 ui, 500 g champignons, 1 bosje korianderblad, 2 el lichte sojasaus, 5 el broodkruim, 3 eieren, zout, peper, 2 el olie Snijd de uien, champignons en koriander fijn. Verhit de olie tot 180 °C (4) en bak de groenten daarin 5 minuten. Bind het vrijkomende vocht met het broodkruim. Klop de eieren en voeg deze met de sojasaus en zout en peper aan de champignons toe. Laat de eieren gaar worden. Vul de knoedels en gaar ze zoals hierboven is beschreven. Stand 6.3.2020 Copyright UNOLD AG | www.unold.de Frituren in de wok Gebruik voor het frituren hittebestendige, plantaardige olie, zoals arachideolie, zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie of geharde plantaardige vetten. Het voordeel bij frituren in de wok is het brede oppervlak. U kunt meer eten tegelijk frituren en u heeft daarbij minder vet nodig dan bij de meeste friteuses. U kunt het gefrituurde eten het best met een schuimspaan uit het vet halen. De recepten zijn, tenzij anders vermeld, bedoeld voor 4 personen. Loempia‘s 2 gedroogde Chinese morilles, 8 bevroren loempiavellen (of diepvriesbladerdeeg), 100 g gevogeltevlees, 2 tl donkere sojasaus, 1 el lichte sojasaus, 1 tl rijstwijn, 1 snufje vijfkruidenpoeder, 1 tl maïzena, zout, suiker, peper, 2 bladeren Chinese kool, 100 g bamboescheuten, 100 g wortel, 50 g taugé, 1 lente-ui, 1 l neutrale plantaardige olie Laat de loempiavellen ontdooien. Week de morilles een nacht in warm water. Snijd het gevogeltevlees in dunne reepjes en marineer met de sojasaus. Snijd de Chinese kool en wortel in dunne reepjes en de bamboescheuten en lente-uien in kleine blokjes. Zet de taugé klaar. Snijd de morilles klein en gooi de houtachtige stukken daarbij weg. Verhit 1 el olie in de wok op 180 °C (5). Bak de ui en het vlees ongeveer 1 minuut aan, voeg dan de andere ingrediënten toe en bak ze al roerend ongeveer 5 minuten mee. Breng alles op smaak, haal uit de wok en laat wat afkoelen. Vul de 8 loempiavellen. Leg daarvoor de vulling aan de zijkant van het vel en rol de loempia op. Verhit Stand 6.3.2020 de olie in de wok tot 190 °C (5) en frituur de loempia‘s hierin goudbruin. Groente in deegkorst 800 g courgette, broccoli of bloemkool, 200 g tarwemeel, 50 g sesam, 1 tl zout, 2 tl kerriepoeder, 1 tl kurkuma, 1 tl verse, fijngesneden gember, 320 ml koolzuurhoudend mineraalwater, 1/2 l olie, 1/2 tl bakpoeder Kneed het meel, de sesam, het zout, het kerriepoeder, de kurkuma, de gember, het bakpoeder en het mineraalwater tot een glad deeg en laat dit ongeveer 1 uur rusten. Was de groente en snijd of breek in hapklare stukken. Blancheer de bloemkool of broccoli 1 minuut in gezouten kokend water. De courgette hoeft niet te worden voorgekookt. Verhit de olie in de wok tot 180 °C (4). Haal de groente door het deeg en frituur in porties goudbruin. Krabvleesballetjes 500 g krabvlees, 6 waterkastanjes (blik, of gewone kastanjes), 100 g bacon (ontbijtspek), peper, 1 snufje suiker, 2 tl aardappelmeel, 1 eiwit, 71 von 128 DE EN FR NL IT ES PL Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EN FR NL IT ES PL 1 teentje knoflook, 1 sneetje geroosterd brood, 150 g paneermeel, 1 l olie Snijd het krabvlees, de kastanjes, het spek, de knoflook en het geroosterd brood met een mes fijn of gebruik hier de ESGE-staafmixer voor. Roer hier de peper, het zout, 1 tl olie en het eiwit door. Laat 30 minuten op een koele plek weken. Maak hier dan kleine balletjes van en haal ze door het paneermeel. Verhit de olie in de wok tot 160°C (3). Frituur de balletjes al draaiend in porties goudbruin. Tabel frituurtijden U kunt met de wok heel snel lekkere gerechten bereiden, zoals in de volgende tabel te zien is. De aangegeven tijden zijn richtwaarden. Deze kunnen afhankelijk van het te frituren product, de hoeveelheid en de dikte veranderen. Als u bevroren levensmiddelen gaat frituren, moet u de temperatuur met 10 °C verhogen. Let ook op de aanwijzingen van de fabrikant op de verpakking van het diepvriesproduct. Vlees, gevogelte Te frituren product Temp./stand Min. ca. Braadworst 180 °C / 4 3 Min. Hamburger/gehaktbal 180 °C / 4 3-4 Min. Kotelet, ongepaneerd 180 °C / 4 5 Min. Kippenbout 170 °C / 4 15 Min. Gebraden kip, gepaneerd en in 4 stukken 170 °C / 4 17 Min. Kwartel 180 °C / 4 4 Min. Vlees, stuk van ca. 6 cm, aan beide kanten stervormig ingesneden 180 °C / 4 2-3 Min. Te frituren product Temp./stand Min. Krab 180 °C / 4 1-2 Min. Gamba 180 °C / 4 5 Min. Visfilet, in bloem gewenteld 180 °C / 4 4 Min. Visfilet, gepaneerd 170 °C / 3-4 6 Min. Inktvisringen, in bloem gewenteld 180 °C / 4 3 Min. Vis 72 von 128 Stand 6.3.2020 Copyright UNOLD AG | www.unold.de Groente Te frituren product DE Temp./stand Min. Wortels, in dunne reepjes 180 °C / 4 4-6 Min. Prei, in ringen 180 °C / 4 2-3 Min. Champignons, gepaneerd 180 °C / 4 3 Min. NL Koolrabi, in dunne reepjes 170 °C / 4 2-3 Min. IT Uienringen, in bloem gewenteld 170 °C / 4 3 Min. EN FR ES PL DIPS EN SAUZEN Zoetzure saus 3 EL sesamolie, 1 prei, 1 knoflookteen, 1 ui, 1 schijf verse ananas, 2 EL honing, 2 EL sojasaus, 4 EL azijn, 30 ml rijstwijn, ¼ l tomatenketchup, zout, peper, cayennepeper naar smaak De ui fijnhakken. De prei en de ananas in blokjes snijden, de knoflookteen in kleine blokjes snijden. In een pan de sesamolie verhitten. De uit en de prei daarin glazig braden. Knoflook en ananas toevoegen. Alle overige ingrediënten eronder roeren en op smaak brengen met de kruiden. Scherpe saus Elk 350 g witte en rode uien, 1 EL sojaolie, 3 EL rijstazijn, je 1 EL suiker, zout en cayennepeper Uien schillen en in fijne blokjes snijden. In de sesamolie al roerend aan- Stand 6.3.2020 braden, tot de uien lichtbruin zijn. De suiker toevoegen en karamelliseren. Ca. 150 ml water opgieten en ongeveer 15 tot 20 minuten op middelmatige hitte laten trekken. Als de uien zacht zijn, de saus met rijstazijn, zout en peper op smaak brengen. Pindasaus 9 EL zoete pindaboter, 6 EL sojasaus, 4 EL sesamolie, ¼ l groentebouillon, 1 tot 2 rode chilipeulen. De bouillon met de sesamolie en de sojasaus aan de kook brengen. Lepel voor lepel de pindaboter eronder roeren. Op zwakke hitte kort laten koken. De chilipeulen wassen, halveren, de pitten verwijderen en in fijne blokjes snijden. Bij de saus in de pan doen. Zo nodig extra kruiden toevoegen. 73 von 128 Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EN FR NL IT ES PL De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn door de auteurs en door UNOLD AG zorgvuldig ontwikkeld en getest. Een garantie kan er echter niet worden aanvaard. De auteurs en/of UNOLD AG en haar gemachtigden kunnen in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor letsel, materiële schade en financiële schade. GARANTIEVOORWAARDEN Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële gebruik), gerekend vanaf de dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik aantoonbaar is veroorzaakt door een fout in de productie. Binnen de garantietermijn verhelpen wij materiaal- en productiefouten door herstelling of vervanging naar onze keuze. Onze garantie is slechts geldig voor in Duitsland en Oostenrijk verkopte apparaten. In andere landen a.u.b. de importeur aanspreken. Apparaaten, waarvoor garantie in aanspraak wordt genomen, moeten ons samen met een kopie van de machineel gegenereerde kassabon waaruit de koopdatum duidelijk wordt, alsmede een beschrijving van de fout goed verpakt aan onze klantenservice worden toegezonden. U kunt een retourbon afdrukken op onze website www.unold.de/ruecksendung. (alleen voor inzendingen uit Duitsland en Oostenrijk). De garantie dekt geen schade veroorzaakt door slijtage, onbehoorlijk gebruik/foutieve handelingen en niet-naleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen. Het recht op garantie vervalt, wanneer reparaties of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd. Eventuele rechten van de eindgebruiker t.o.v. de verkoper of distributeur worden door deze garantie niet aangetast. VERWIJDEREN VAN AFVAL / MILIEUBESCHERMING Onze apparaten zijn geproduceerd met een hoge qualiteit voor een lange gebruik. Regelmatige onderhoud en vakkundig reparaties door onze klantenservice verlengt de gebruiksduur. Wanneer het apparat defekt is en kan niet meer gerepareerd worden, let op de volgende instructies. Dit product mag niet samen met het normale huishoudelijke afval worden afgevoerd. U dient dit product bij een voor het recycleren van elektrische of elektronische apparaten aangewezen verzamelplaats in te leveren. Door het separaat inzamelen en recycleren van afvalproducten helpt u mee bij het zuinig omgaan met de natuurlijke hulpbronnen en zorgt u ervoor dat het product op een gezondheids- en milieuvriendelijke manier afgevoerd wordt. 74 von 128 Stand 6.3.2020
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128

Unold 48736 de handleiding

Categorie
Fondues, fijnproevers
Type
de handleiding