Documenttranscriptie
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
INHALTSVERZEICHNIS
Bedienungsanleitung Modell 48736
Technische Daten......................8
Symbolerklärung........................8
Für Ihre Sicherheit.....................8
Inbetriebnahme.........................12
Hinweise zur Benutzung.............13
Temperaturregelung...................14
Reinigen und Pflegen.................14
Zubereitungsarten......................15
Zutaten der asiatischen
Küche......................................17
Rezepte....................................18
Dips und Saucen.......................22
Garantiebestimmungen..............24
Entsorgung / Umweltschutz........24
Informationen für den
Fachhandel...............................24
Service-Adressen.......................25
Notice d´utilisation Modèle 48736
Spécification technique .............42
Explication des symboles............42
Pour votre sécurité.....................42
Mise en service.........................46
Remarques relatives à
l‘utilisation...............................47
Réglage de la température..........48
Nettoyage et entretien................48
Modes de préparation.................49
Ingrédients de la cuisine
asiatique...................................51
Recettes...................................52
Dips et sauces...........................56
Conditions de Garantie...............58
Traitement des déchets /
Protection de l’environnement.....58
Service.....................................25
Instructions for use Model 48736
Technical Data..........................26
Explanation of the symbols.........26
For your safety...........................26
Operation..................................30
Instructions for use....................31
Temperature control...................32
Cleaning and care......................32
Cooking methods.......................33
Ingredients in Asian cuisine........34
Recipes....................................36
Dips and sauces........................40
Guarantee Conditions.................41
Waste Disposal /
Environmental Protection...........41
Service.....................................25
Gebruiksaanwijzing Model 48736
Technische gegevens .................59
Verklaring van de symbolen.........59
Voor uw veiligheid......................59
Ingebruikname..........................63
Aanwijzingen voor gebruik..........64
Reiniging en onderhoud.............65
Temperatuurregeling..................66
Bereidingswijzen.......................66
Ingrediënten uit de
Aziatische keuken......................68
Recepten..................................69
Dips en sauzen..........................73
Garantievoorwaarden..................74
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EINZELTEILE
EN
DE Ab Seite 8
1 Glasdeckel
2 Wok mit Griffen
3 Buchse für Zuleitung/
Thermostatstecker
4 Temperaturregler
EN Page 26
1 Glass lid
2 Wok with handles
3 Socket for power cord /
thermostat plug
4 Temperature control
FR Page 42
1 Couvercle en verre
2 Wok avec poignées
3 Prise pour le cordon
d'alimentation /
la prise du thermostat
4 Thermostat
NL Pagina 59
1 Glazen deksel
2 Wok met handgrepen
3 Aansluiting voor snoer/
thermostaatstekker
4 Temperatuurregelaar
Stand 6.3.2020
IT
Pagina 75
1 Coperchio in vetro
2 Wok con manici
3 Presa per cavo di
alimentazione/spina con
termostato
4 Regolatore di temperatura
ES Página 91
1 Tapa de cristal
2 Wok con asas
3 Conexión hembra para
cable de alimentación/
enchufe del termostato
4 Regulador de temperatura
PL Strony 108
1 Szklana pokrywa
2 Wok z uchwytami
3 Gniazdo na przewód
zasilajÄ…cy / wtyczkÄ™ z
termostatem
4 Regulator temperatury
7 von 128
FR
NL
IT
ES
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
GEBRUIKSAANWIJZING MODEL 48736
EN
TECHNISCHE GEGEVENS
Vermogen:
FR
1.800 watt, 220-240 V~, 50/60 Hz
Afmetingen:
ca. 45,4 x 33,3 x 25,0 cm (b/d/h)
Gewicht:
ca. 3,9 kg
Snoer:
ca. 115 cm, afneembaar, met thermostaatstekker
Behuizing:
roestvrij staal, inhoud wok ca. 6 liter, kookvlak ca. 32 cm
Uitvoering:
anti-aanbaklaag, traploze temperatuurregeling 80-210 °C, onbreekbaar deksel
van hittebestendig glas met stoomgat
Toebehoren:
gebruiksaanwijzing met recepten
NL
IT
Wijzigingen en vergissingen in de uitrustingskenmerken, techniek, kleuren en design voorbehouden.
VERKLARING VAN DE SYMBOLEN
Dit symbool wijst op eventuele gevaren die letsel tot gevolg kunnen
hebben of tot schade aan het apparaat leiden.
Dit symbool wijst op een eventueel verbrandingsgevaar. Ga hier altijd
zeer voorzichtig te werk.
Dit symbool attendeert u op een eventueel brandgevaar.
VOOR UW VEILIGHEID
Lees de volgende aanwijzingen door en bewaar deze goed.
Personen in het huishouden
1. Dit apparaat kan worden gebruikt door kinderen vanaf
8 jaar en door personen met lichamelijke, zintuiglijke
of geestelijke beperkingen of gebrek aan kennis en/
of ervaring als er iemand toezicht op hen houdt of
als hun is geleerd hoe ze het apparaat veilig kunnen
gebruiken en ze hebben begrepen welke gevaren het
gebruik van het apparaat met zich meebrengt.
2. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen.
Stand 6.3.2020
59 von 128
ES
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
3. Reiniging en onderhoud mogen niet worden uitgevoerd
door kinderen, tenzij deze 8 jaar of ouder zijn en er
iemand toezicht op hen houdt.
4. Berg het apparaat en de kabel buiten het bereik van
kinderen jonger dan 8 jaar op.
5. LET OP – delen van dit product kunnen zeer heet
worden en brandwonden veroorzaken! Wees in
aanwezigheid van kinderen en kwetsbare personen
bijzonder voorzichtig.
6. Het apparaat is bestemd voor huishoudelijk gebruik
en voor soortgelijke toepassingen, bijvoorbeeld:
ƒ door het personeel gebruikte keukenruimtes in
winkels, kantoren en andere werkomgevingen;
ƒ door gasten in hotels, motels en andere woonruimten;
ƒ in particuliere pensions.
Elektrische veiligheid
7. Dit apparaat mag niet worden bediend met een externe
schakelklok of een afstandsbediening.
8. Dompel het apparaat nooit in water of andere
vloeistoffen. De stekker en het snoer mogen niet in
contact komen met water of andere vloeistoffen. Als
dit toch een keer gebeurt, moeten alle onderdelen
helemaal droog zijn voordat ze weer worden gebruikt.
9. Sluit altijd eerst de thermostaatstekker op het apparaat
aan. Steek daarna de stekker pas in het stopcontact.
10. Raak het apparaat en snoer nooit aan met natte
handen.
11. Zet het apparaat om veiligheidsredenen nooit neer op
hete oppervlakken, een metalen dienblad of een natte
ondergrond.
12. Het apparaat en snoer mogen niet in de buurt van
open vuur worden gebruikt.
13. Let erop dat het snoer niet over de rand van het
aanrecht heen hangt. Dit kan namelijk tot ongevallen
leiden als bijvoorbeeld kleine kinderen eraan trekken.
60 von 128
Stand 6.3.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
14. Controleer als u een verlengkabel gebruikt, of deze
intact is en geschikt is voor het betreffende vermogen,
omdat er anders oververhitting kan optreden.
15. Het snoer en eventueel de verlengkabel moeten zo
zijn neergelegd dat er niet aan kan worden getrokken
of over kan worden gestruikeld.
16. Wikkel het snoer vóór het opwarmen helemaal af zodat
het niet in contact komt met hete onderdelen.
17. Controleer de stekker en aansluitkabel regelmatig op
slijtage of beschadigingen. Stuur als de aansluitkabel
of een ander onderdeel is beschadigd, het apparaat
voor controle en reparatie op naar onze klantenservice.
Reparaties die niet volgens de voorschriften zijn
uitgevoerd, kunnen leiden tot aanzienlijke gevaren
voor de gebruiker en tot het vervallen van de garantie.
Veiligheidsaanwijzingen voor het opstellen en het veilige
gebruik van het apparaat
18. Gebruik het apparaat uitsluitend binnen.
19. Laat het apparaat niet zonder toezicht als het wordt
gebruikt en houd het buiten het bereik van kinderen.
20. Gebruik het apparaat vanwege mogelijk vrijkomende
stoom bij het koken niet onder een hangkast.
21. Let er bij het opstellen van het apparaat op dat er
aan alle kanten voldoende afstand wordt gehouden
(minimaal 50 cm).
22. Dek de wok nooit af met aluminiumfolie, bakpapier of
andere materialen.
23. Let er bij het gebruik van het glazen deksel op dat het
stoomgat in het glazen deksel altijd naar achteren wijst
om letsel door vrijkomende hete stoom te voorkomen.
24. Giet nooit brandbare vloeistoffen, zoals sterke
drank met een hoog alcoholpercentage, in de wok –
brandgevaar! Er mag niet worden geflambeerd in de
wok.
25. Raak de binnenkant van de hete wok nooit aan als
deze wordt gebruikt – verbrandingsgevaar!
Stand 6.3.2020
61 von 128
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
26. Zorg ervoor dat uw kook-, braad- en bakgerei niet
oververhit raakt om rookontwikkeling te voorkomen.
De rook kan gevaarlijk zijn voor kleine dieren (z oals
vogels) met bijzonder gevoelige luchtwegen. Wij
adviseren u om geen vogels in de keuken te houden.
27. Als er voor het roeren in de wok een plastic of houten
spatel wordt gebruikt, moet deze nooit in het hete
apparaat worden gelegd.
28. Let er verder op dat er nooit doekjes, papier en
dergelijke in de wok worden gelegd als deze wordt
gebruikt – brandgevaar.
29. Bij het koken met de wok kan er hete stoom vrijkomen
en/of kan het vet gaan spatten. Houd daarom voldoende
afstand en let erop dat er geen lichaamsdelen in of
boven de wok worden gehouden zolang deze wordt
gebruikt.
30. De handgreep van het glazen deksel wordt tijdens het
gebruik erg heet. Gebruik geschikte pannenlappen!
31. Het apparaat wordt bij het gebruik erg heet. Gebruik
daarom altijd de handgrepen en gebruik ook hier
eventueel geschikte pannenlappen.
32. Let erop dat het apparaat tijdens het gebruik vrij op
een hittebestendig oppervlak en op voldoende afstand
van ontvlambare voorwerpen staat.
33. Zet de thermostaatstekker na gebruik op OFF, trek de
stekker uit het stopcontact en laat de wok helemaal
afkoelen voordat u het apparaat gaat reinigen en voor
opslag wegzet.
34. Transporteer het apparaat niet als het nog in gebruik
is of heet is.
35. Om schade te voorkomen, mag het apparaat niet met
toebehoren van andere fabrikanten of andere merken
worden gebruikt.
62 von 128
Stand 6.3.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
LET OP:
Het apparaat is tijdens en na het gebruik heel heet!
Gebruik het apparaat nooit als er water of andere
vloeistoffen binnenin het apparaat zitten –
brandgevaar!
EN
Open de behuizing van het apparaat in geen geval. Er
bestaat gevaar voor een elektrische schok.
IT
DE
FR
NL
ES
De fabrikant is niet aansprakelijk, indien het apparaat verkeerd gemonteerd, ondeskundig of foutief
gebruikt of door niet geautoriseerde derden gerepareerd werd.
INGEBRUIKNAME
Let op: het apparaat bereikt zeer hoge temperaturen. Ga daarom steeds zorgvuldig met het apparaat om om brandwonden te
voorkomen.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Haal al het verpakkingsmateriaal en eventuele transportbeveiligingen weg.
Houd het verpakkingsmateriaal uit de buurt van kinderen – gevaar voor verstikking!
Controleer of alle onderdelen aanwezig zijn. Neem als onderdelen ontbreken
of beschadigd zijn, contact op met de verkoper of onze klantenservice.
Reinig alle onderdelen met een vochtige doek zoals beschreven in het hoofdstuk ‚Reiniging en onderhoud‘.
Veeg de binnenkant van de wok vóór het eerste gebruik af met een vochtige
doek en vet deze licht in met hittebestendige olie.
Zet het apparaat op een hittebestendig vlak.
Steek de thermostaatstekker in de aansluiting van het apparaat. Let op:
steek altijd eerst de thermostaatstekker in en steek daarna pas de stekker
in het stopcontact!
Steek de stekker in een stopcontact van 220-240 V~.
Stel de temperatuurregelaar in op circa 150 °C (middelste stand).
Laat het apparaat enkele minuten opwarmen. Zorg er hierbij voor dat de
kamer voldoende is geventileerd.
Stand 6.3.2020
63 von 128
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
10. Met het controlelampje
bij de thermostaatstekker
wordt aangegeven wanneer de benodigde temperatuur is bereikt. Het
lampje gaat uit zodra de
ingestelde
temperatuur
is bereikt en gaat steeds
weer aan als het apparaat
weer tot de benodigde
temperatuur wordt opgewarmd.
11. Bij het eerste gebruik kan een beetje rook en geur worden gevormd, die na
korte tijd verdwijnt.
12. Dan kunt u het apparaat gebruiken.
13. Aanwijzing: laat de wok nooit langere tijd zonder inhoud opwarmen om
schade te voorkomen.
14. Als het gerecht klaar is, zet u de temperatuurregelaar op OFF en trekt u de
stekker uit het stopcontact.
15. Tip: de wok bereikt de gewenste temperatuur sneller als u het glazen deksel
tijdens het voorverwarmen op de wok doet.
VOORZICHTIG:
Het apparaat is tijdens en na het gebruik zeer heet!
AANWIJZINGEN VOOR GEBRUIK
De behuizing van de wok bestaat uit hoogwaardig roestvrij staal. Roestvrij staal
is hygiënisch en onderhoudsvriendelijk en gaat lang mee. De wok is aan de
binnenkant voorzien van een extreem robuuste anti-aanbaklaag. U moet de
volgende aanwijzingen in acht nemen om het uiterlijk en de goede werking van
de wok te behouden:
ƒ Gebruik voor het roeren uitsluitend houten spatels of kookstokjes.
ƒ Gebruik nooit messen, vorken of pollepels van metaal. Hierdoor kunnen er
krassen komen op het oppervlak.
ƒ Giet nooit water of een andere vloeistof in de hete olie – gevaar voor spatten!
64 von 128
Stand 6.3.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
ƒ Giet nooit alcoholische dranken met een hoog alcoholpercentage, zoals
rum, jenever en glühwein, in het hete apparaat – brandgevaar.
ƒ Zet de thermostaatstekker na gebruik op OFF en trek de stekker uit het
stopcontact.
ƒ Reinig het apparaat na elk gebruik.
DE
EN
FR
NL
VOORZICHTIG:
Het apparaat is tijdens en na het gebruik zeer heet!
IT
ES
REINIGING EN ONDERHOUD
PL
Schakel het apparaat vóór de reiniging of het onderhoud uit
en trek de stekker uit het stopcontact. Wacht tot het apparaat
volledig is afgekoeld.
Thermostaatstekker
1. Veeg de thermostaatstekker indien nodig af met een vochtige doek en droog
deze daarna goed af. De thermostaatstekker mag niet in water worden
gedompeld.
Wok en glazen deksel
2. Laat de wok volledig afkoelen voordat u deze gaat reinigen.
3. Giet nooit koud water over het hete glazen deksel. Die kan daardoor beschadigd raken.
4. De wok (behalve de thermostaatstekker) en het glazen deksel kunnen in warm
water met mild afwasmiddel of in de vaatwasser (in het bovenste rek) worden gereinigd.
5. De thermostaatstekker met temperatuurregelaar mag nooit in de vaatwasser
worden gedaan of in water worden gedompeld!
6. Droog alle onderdelen goed af met een zachte doek.
7. Gebruik geen scherpe schuurmiddelen, staalwol, metalen voorwerpen, hete
reinigingsmiddelen of desinfecterende middelen, omdat deze het apparaat
kunnen beschadigen.
8. Als er etensresten zijn aangekoekt, kunt u deze het best weghalen door
voldoende water in het apparaat te gieten, het deksel erop te doen en het
apparaat circa 5 minuten lang op lagere stand in te schakelen. Giet het
water daarna weg en droog het apparaat goed af.
Stand 6.3.2020
65 von 128
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Bij hardnekkig vuil kunt u het vuil in het apparaat ook ‚s nachts laten inweken. In dit geval moet er wel altijd op worden gelet dat het apparaat is uitgeschakeld en de stekker uit het stopcontact is getrokken.
10. Veeg de wok na gebruik of na de reiniging af met een zachte doek.
9.
TEMPERATUURREGELING
De temperatuur is instelbaar van ca. 80 tot 210 °C. Als richtwaarden gelden:
ƒ Lage hitte (stand 1-2): voor bijv. vis, warm houden, stoofschotels
ƒ Gemiddelde hitte (stand 3-4): mals vlees (bijv. gevogelte), groente, rijst
ƒ Grote hitte (stand 5): frituren, aanbraden
BEREIDINGSWIJZEN
De wok heeft een halfronde vorm met een hoge rand, waardoor het eten snel kan
worden bereid. De bodem wordt daarbij heter dan de zijkanten.
Roerbakken
Roerbakken is snel gaar bakken op een hoge temperatuur. De wok wordt
opgewarmd tot de benodigde temperatuur. Dan worden de olie en de andere
ingrediënten in de wok gedaan. Ze worden op een hoge temperatuur gegaard en
worden daarbij vaak geroerd. Voor het beste bakresultaat moeten alle ingrediënten
klein zijn gesneden en klaarstaan. De ingrediënten die al gaar zijn, worden in de
wok naar de rand geschoven.
Tips:
ƒ Gaar vlees alleen in kleine hoeveelheden van maximaal 150 gram. Daardoor
blijft de wok op een hogere temperatuur en het vlees wordt daarbij gebakken.
Als er te veel vlees in één keer wordt gegaard, koelt het apparaat te snel af.
Daardoor onttrekt vocht aan het vlees en wordt het gestoomd in plaats van
gebakken. Haal het vlees uit de wok zodra het gaar is en gaar alle andere
ingrediënten, zoals de groente en de noedels. Voeg pas aan het einde het
vlees weer toe.
ƒ Snijd de groente en het vlees altijd in even grote stukken. Bij roerbakken is
het erg belangrijk dat alle ingrediënten klaarstaan.
ƒ Snijd het vlees in kleine stukken van maximaal 5 cm lang. Tip: vlees dat
even in de vriezer is gelegd, is makkelijker te snijden.
ƒ Laat gemarineerd vlees voor het bakken uitdruppelen en dep het droog.
66 von 128
Stand 6.3.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
ƒ Het apparaat moet zijn opgewarmd tot de benodigde temperatuur voordat
de ingrediënten in de wok worden gedaan. Gebruik alleen hittebestendige
olie, zoals zonnebloemolie. Ook typisch Aziatische olie, zoals arachideolie
of sesamolie, kunnen worden gebruikt.
ƒ Doe bij roerbakken nooit het deksel op de wok.
ƒ Serveer het roerbakgerecht meteen.
In een beetje olie bakken
Bij deze bereidingswijze wordt eten in een beetje olie krokant gebakken. De
ingrediënten worden op een lagere temperatuur aan één kant gegaard tot ze
kleuren. Daarna worden ze omgedraaid en ook aan de andere kant gebakken.
Voor deze bereidingswijze is een maatschepje olie meestal voldoende.
Frituren
Gefrituurd eten moet krokant vanbuiten en zacht vanbinnen zijn. Hiervoor worden
de ingrediënten door beslag of paneermeel gehaald en daarna worden ze in hete
olie goudbruin gebakken.
Tips:
ƒ verhit de olie voordat u hier de ingrediënten in doet.
ƒ Bij het frituren mag het glazen deksel niet op de wok worden gedaan!
ƒ Het te frituren product moet droog zijn om opspattende olie bij het toevoegen
van het product te voorkomen.
ƒ Gebruik voor het frituren maximaal 1 tot 1,5 liter olie. Wij adviseren
vloeibare, hittebestendige plantaardige olie te gebruiken.
ƒ Frituur het te frituren product alleen in porties. Als er te veel tegelijk wordt
gefrituurd, koelt de olie te snel af en het product wordt dan niet krokant.
ƒ Laat het product na het frituren op een stuk keukenpapier uitlekken.
ƒ Laat de olie afkoelen voordat u de wok wegzet. Voer oude olie overeenkomstig
de betreffende bepalingen in uw woonplaats/gemeente af.
Sudderen
Bij sudderen wordt na het aanbraden vloeistof aan de ingrediënten toegevoegd.
De ingrediënten worden dan op een lage temperatuur zonder glazen deksel gaar
gesudderd.
De wok is verder heel geschikt voor het bereiden van eenpansgerechten. Hiervoor
moet het glazen deksel op het apparaat worden gedaan.
Stand 6.3.2020
67 von 128
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
INGREDIËNTEN UIT DE AZIATISCHE KEUKEN
Sojasaus: is gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Lichte sojasaus heeft een milde
smaak, donkere sojasaus is zouter en er wordt voor de kleur vaak karamel aan toegevoegd.
Een Indonesische variant is de heel zoete ketjap manis.
NL
IT
ES
PL
Agaragar: natuurlijk geleermiddel dat bestaat uit zeealgen (kan door gelatine worden vervangen).
Bamboescheuten: jonge uitlopers van de bamboeplant
Bonenpasta: gele pasta met een licht zoute smaak. De witte, rode of zwarte pasta zijn
zouter. Rodebonenpasta is ook verkrijgbaar als een zoete variant voor toetjes.
Chilisaus: pittige saus gemaakt van chilipeper, azijn, zout en pruimen
Vijfkruidenpoeder: een pittig kruidenmengsel van zwarte peper, steranijs, venkelzaad,
kruidnagel, kaneel
Glutamaat: een poeder van plantaardig eiwit, smaakversterker
Gember: verse wortels met een pittige smaak die moeten worden geschild en fijngesneden.
Noedels: tarwe- of eiernoedels uit de Aziatische keuken zijn voorgekookt. Instantnoedels
zijn verkrijgbaar van hele dunne noedels tot noedels die zo breed zijn als een hand. Vóór
het bakken moeten deze noedels even (ongeveer 2 min.) worden gekookt.
Glasnoedels: meestal dunne, doorzichtige noedels van mungbonen-, tapioka- en sojabonenmeel. Deze noedels moeten nooit worden gekookt, maar in heet water worden geweekt
tot ze zacht zijn (ongeveer 10 min.). Daarna moeten ze worden afgegoten en met een
schaar in kleine stukken worden geknipt.
Mihoen: gemaakt van rijstmeel en water; worden net als glasnoedels bereid.
Basmatirijst: edele soort rijst die tijdens het koken een heerlijke geur verspreidt.
Langkorrelrijst: lekker lange korrels die na het koken niet kleven en altijd nog wat beet
hebben.
Jasmijnrijst (kleefrijst): de korrels kleven na het koken aan elkaar. Perfect voor als er met
stokjes wordt gegeten.
Wilde rijst: is geen rijst, maar de zaadkorrels van een Noord-Amerikaanse grassoort. Ze
zijn zwart en heel geschikt om ze met de eerder genoemde rijstsoorten te mengen. Wilde
rijst heeft een uitgesproken nootachtige smaak.
Morilles: zwarte paddenstoelen, meestal gedroogd – moeten een nacht worden geweekt.
Tongupaddenstoelen: donkerbruin, meestal gedroogd – moeten vóór gebruik ongeveer
10 minuten in warm water worden geweekt.
Stropaddenstoelen: licht van kleur, worden in blik verkocht..
Tofoe/sojabonenkaas: kwarkachtig product van sojamelk, vergist en gefermenteerd.
Wijn: wijn wordt in Azië meestal gemaakt van rijst of gierst. De rijstwijn kan ook worden
68 von 128
Stand 6.3.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
vervangen door droge sherry. U vindt de hier genoemde en nog veel meer ingrediënten uit
de Aziatische keuken in de betreffende afdelingen van grotere supermarkten en winkelcentra of in Aziatische winkels.
In de boekhandel zijn veel kookboeken over het onderwerp wok en Aziatische keuken
DE
EN
FR
verkrijgbaar.
NL
RECEPTEN
IT
Roerbakken: bakken – stomen – sudderen
De recepten zijn, tenzij anders vermeld, bedoeld voor 4 personen.
Gebakken rijst/noedels
Het makkelijkste recept uit de Chinese keuken: u kunt de gekookte rijst of
noedels in 2-3 eetlepels olie bakken.
Verhit de olie tot 160 °C (3) graden
en bak de rijst of de noedels ongeveer
5 minuten. Roer regelmatig. Als u van
tevoren een stuk in kleine stukjes gesneden gember en een halve in blokjes
gesneden ui in het bakvet glazig bakt,
krijgt u een heerlijk aroma.
Tjaptjoi
400 g reepjes varkensvlees, peper,
400 g verse taugé, 200 g bamboescheuten (blik), 1 gele paprika, 200 g
wortel, 2 stengels bleekselderij, 1 ui,
1 teentje knoflook, 4 el sojasaus, 2 el
rijstwijn, 1 el fruitazijn, 1 tl honing,
1/2 tl maïzena, 2 el sesamolie, zout,
platte peterselie
Breng het varkensvlees op smaak met
peper. Spoel de bamboescheuten en
de taugé af en laat uitlekken. Was de
groenten en maak ze schoon. Snijd de
Stand 6.3.2020
ES
PL
paprika en wortel in dunne reepjes en
de selderij in dunne schijfjes. Snijd de
ui en knoflook fijn. Roer de sojasaus,
rijstwijn, azijn, honing en maïzena door
elkaar. Laat de olie goed heet worden
(180 °C, 5). Bak het vlees al roerend
2 minuten tot het bruin is. Haal het uit
de wok en houd warm. Bak de paprika,
wortel, selderij, ui en knoflook 2 minuten al roerend aan, voeg de taugé en
bamboescheuten toe en roer 1 minuut
door. Voeg dan de gekruide saus toe en
laat koken tot deze dikker wordt. Voeg
het vlees weer toe en kruid af met zout
en peper.
Roodbaarsfilet in bonensaus
800 g roodbaarsfilet, 4 lente-uien,
2 teentjes knoflook, 1 stuk gember
(2 cm), 1 rode chilipeper, 1 1/2 el oestersaus, 4 el olie, 2 tl maïzena, 4 el
zwartebonenpasta, 3 el rijstwijn, 4 el
water
Verhit de olie tot 180 °C (5). Schil het
witte deel van de lente-uien, de knof69 von 128
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
lookteentjes en het stuk gember. Snijd
fijn en bak glazig. Snijd de vis in hapklare blokjes, voeg toe en bak 5 minuten mee. Roer voorzichtig. Voeg daarna de chilipeper en bonenpasta toe en
bak kort mee. Meng de oestersaus met
het water en de maïzena, voeg toe aan
de vis en laat binden. Haal de chili eruit en breng op smaak met rijstwijn.
Snijd het groene deel van de lente-uien fijn en voeg deze aan het einde toe.
Gebakken knoedels
Voor het deeg:
250 g meel, 2 eieren, wat olie en meel
als u het deeg met de hand uitrolt
Vleesvulling:
2 el rijstwijn, 2 lente-uien, 1 bosje korianderblad, 250 g Chinese kool, zout,
250 g kalkoengehakt, 2 el donkere sojasaus, 6 el olie
Kneed de meel, de eieren en eventueel
wat olie tot een knoedeldeeg en koel
het 1 uur. Snijd de uien, koriander en
Chinese kool in dunne reepjes en voeg
het gehakt en de maïzena toe. Breng
op smaak met rijstwijn, zout en sojasaus. Kneed het vleesdeeg goed en zet
het 15 minuten koel. Giet eventueel
vocht dat daarbij vrijkomt af. Rol het
knoedeldeeg dun uit en steek met een
70 von 128
glas cirkels van ongeveer 8 cm uit. Doe
wat vulling op elke deegcirkel. Vouw
het deeg dicht en druk de randen met
een vork omhoog zodat er geen gaten
meer in het deeg zitten. Verhit de olie
in de wok tot 160 °C (3), bak de knoedels hier 5 minuten in en roer daarbij voorzichtig. Voeg 3 el water toe en
stoom de knoedels dan nog 7 minuten
op 120 °C (2). Tip: het met de hand
kneden van het knoedeldeeg is zwaar
werk. Het gaat veel makkelijker met de
UNOLD-pastamachine.
Vegetarische vulling:
1 ui, 500 g champignons, 1 bosje korianderblad, 2 el lichte sojasaus, 5 el
broodkruim, 3 eieren, zout, peper, 2 el
olie
Snijd de uien, champignons en koriander fijn. Verhit de olie tot 180 °C (4)
en bak de groenten daarin 5 minuten.
Bind het vrijkomende vocht met het
broodkruim. Klop de eieren en voeg
deze met de sojasaus en zout en peper
aan de champignons toe. Laat de eieren gaar worden. Vul de knoedels en
gaar ze zoals hierboven is beschreven.
Stand 6.3.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Frituren in de wok
Gebruik voor het frituren hittebestendige, plantaardige olie, zoals arachideolie,
zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie of geharde plantaardige vetten. Het voordeel
bij frituren in de wok is het brede oppervlak. U kunt meer eten tegelijk frituren
en u heeft daarbij minder vet nodig dan bij de meeste friteuses. U kunt het
gefrituurde eten het best met een schuimspaan uit het vet halen.
De recepten zijn, tenzij anders vermeld, bedoeld voor 4 personen.
Loempia‘s
2 gedroogde Chinese morilles, 8 bevroren loempiavellen (of diepvriesbladerdeeg), 100 g gevogeltevlees, 2 tl
donkere sojasaus, 1 el lichte sojasaus,
1 tl rijstwijn, 1 snufje vijfkruidenpoeder, 1 tl maïzena, zout, suiker, peper, 2 bladeren Chinese kool, 100 g
bamboescheuten, 100 g wortel, 50 g
taugé, 1 lente-ui, 1 l neutrale plantaardige olie
Laat de loempiavellen ontdooien.
Week de morilles een nacht in warm
water. Snijd het gevogeltevlees in dunne reepjes en marineer met de sojasaus. Snijd de Chinese kool en wortel
in dunne reepjes en de bamboescheuten en lente-uien in kleine blokjes. Zet
de taugé klaar. Snijd de morilles klein
en gooi de houtachtige stukken daarbij weg. Verhit 1 el olie in de wok op
180 °C (5). Bak de ui en het vlees ongeveer 1 minuut aan, voeg dan de andere ingrediënten toe en bak ze al roerend ongeveer 5 minuten mee. Breng
alles op smaak, haal uit de wok en laat
wat afkoelen. Vul de 8 loempiavellen.
Leg daarvoor de vulling aan de zijkant
van het vel en rol de loempia op. Verhit
Stand 6.3.2020
de olie in de wok tot 190 °C (5) en
frituur de loempia‘s hierin goudbruin.
Groente in deegkorst
800 g courgette, broccoli of bloemkool, 200 g tarwemeel, 50 g sesam,
1 tl zout, 2 tl kerriepoeder, 1 tl kurkuma, 1 tl verse, fijngesneden gember,
320 ml koolzuurhoudend mineraalwater, 1/2 l olie, 1/2 tl bakpoeder
Kneed het meel, de sesam, het zout,
het kerriepoeder, de kurkuma, de
gember, het bakpoeder en het mineraalwater tot een glad deeg en laat dit
ongeveer 1 uur rusten. Was de groente
en snijd of breek in hapklare stukken.
Blancheer de bloemkool of broccoli
1 minuut in gezouten kokend water.
De courgette hoeft niet te worden voorgekookt. Verhit de olie in de wok tot
180 °C (4). Haal de groente door het
deeg en frituur in porties goudbruin.
Krabvleesballetjes
500 g krabvlees, 6 waterkastanjes
(blik, of gewone kastanjes), 100 g
bacon (ontbijtspek), peper, 1 snufje
suiker, 2 tl aardappelmeel, 1 eiwit,
71 von 128
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
1 teentje knoflook, 1 sneetje geroosterd brood, 150 g paneermeel, 1 l olie
Snijd het krabvlees, de kastanjes, het
spek, de knoflook en het geroosterd
brood met een mes fijn of gebruik
hier de ESGE-staafmixer voor. Roer
hier de peper, het zout, 1 tl olie en
het eiwit door. Laat 30 minuten op
een koele plek weken. Maak hier dan
kleine balletjes van en haal ze door het
paneermeel. Verhit de olie in de wok
tot 160°C (3). Frituur de balletjes al
draaiend in porties goudbruin.
Tabel frituurtijden
U kunt met de wok heel snel lekkere gerechten bereiden, zoals in de volgende
tabel te zien is. De aangegeven tijden zijn richtwaarden. Deze kunnen afhankelijk
van het te frituren product, de hoeveelheid en de dikte veranderen. Als u bevroren
levensmiddelen gaat frituren, moet u de temperatuur met 10 °C verhogen. Let ook
op de aanwijzingen van de fabrikant op de verpakking van het diepvriesproduct.
Vlees, gevogelte
Te frituren product
Temp./stand
Min. ca.
Braadworst
180 °C / 4
3 Min.
Hamburger/gehaktbal
180 °C / 4
3-4 Min.
Kotelet, ongepaneerd
180 °C / 4
5 Min.
Kippenbout
170 °C / 4
15 Min.
Gebraden kip, gepaneerd en in 4
stukken
170 °C / 4
17 Min.
Kwartel
180 °C / 4
4 Min.
Vlees, stuk van ca. 6 cm, aan beide
kanten stervormig ingesneden
180 °C / 4
2-3 Min.
Te frituren product
Temp./stand
Min.
Krab
180 °C / 4
1-2 Min.
Gamba
180 °C / 4
5 Min.
Visfilet, in bloem gewenteld
180 °C / 4
4 Min.
Visfilet, gepaneerd
170 °C / 3-4
6 Min.
Inktvisringen, in bloem gewenteld
180 °C / 4
3 Min.
Vis
72 von 128
Stand 6.3.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Groente
Te frituren product
DE
Temp./stand
Min.
Wortels, in dunne reepjes
180 °C / 4
4-6 Min.
Prei, in ringen
180 °C / 4
2-3 Min.
Champignons, gepaneerd
180 °C / 4
3 Min.
NL
Koolrabi, in dunne reepjes
170 °C / 4
2-3 Min.
IT
Uienringen, in bloem gewenteld
170 °C / 4
3 Min.
EN
FR
ES
PL
DIPS EN SAUZEN
Zoetzure saus
3 EL sesamolie, 1 prei, 1 knoflookteen,
1 ui, 1 schijf verse ananas, 2 EL honing, 2 EL sojasaus, 4 EL azijn, 30 ml
rijstwijn, ¼ l tomatenketchup, zout,
peper, cayennepeper naar smaak
De ui fijnhakken. De prei en de ananas
in blokjes snijden, de knoflookteen in
kleine blokjes snijden. In een pan de
sesamolie verhitten. De uit en de prei
daarin glazig braden. Knoflook en ananas toevoegen.
Alle overige ingrediënten eronder roeren en op smaak brengen met de kruiden.
Scherpe saus
Elk 350 g witte en rode uien, 1 EL sojaolie, 3 EL rijstazijn, je 1 EL suiker,
zout en cayennepeper
Uien schillen en in fijne blokjes snijden. In de sesamolie al roerend aan-
Stand 6.3.2020
braden, tot de uien lichtbruin zijn. De
suiker toevoegen en karamelliseren.
Ca. 150 ml water opgieten en ongeveer 15 tot 20 minuten op middelmatige hitte laten trekken. Als de uien
zacht zijn, de saus met rijstazijn, zout
en peper op smaak brengen.
Pindasaus
9 EL zoete pindaboter, 6 EL sojasaus,
4 EL sesamolie, ¼ l groentebouillon,
1 tot 2 rode chilipeulen.
De bouillon met de sesamolie en de
sojasaus aan de kook brengen. Lepel
voor lepel de pindaboter eronder roeren. Op zwakke hitte kort laten koken.
De chilipeulen wassen, halveren, de
pitten verwijderen en in fijne blokjes
snijden. Bij de saus in de pan doen. Zo
nodig extra kruiden toevoegen.
73 von 128
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn door de auteurs en door UNOLD AG zorgvuldig ontwikkeld
en getest. Een garantie kan er echter niet worden aanvaard. De auteurs en/of UNOLD AG en haar
gemachtigden kunnen in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor letsel, materiële schade en
financiële schade.
GARANTIEVOORWAARDEN
Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële gebruik),
gerekend vanaf de dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik aantoonbaar is
veroorzaakt door een fout in de productie. Binnen de garantietermijn verhelpen wij materiaal- en productiefouten door herstelling of vervanging naar onze keuze. Onze garantie is slechts geldig voor in Duitsland en Oostenrijk verkopte apparaten. In andere landen a.u.b. de importeur aanspreken. Apparaaten, waarvoor garantie in
aanspraak wordt genomen, moeten ons samen met een kopie van de machineel gegenereerde kassabon waaruit
de koopdatum duidelijk wordt, alsmede een beschrijving van de fout goed verpakt aan onze klantenservice
worden toegezonden. U kunt een retourbon afdrukken op onze website www.unold.de/ruecksendung. (alleen voor
inzendingen uit Duitsland en Oostenrijk). De garantie dekt geen schade veroorzaakt door slijtage, onbehoorlijk
gebruik/foutieve handelingen en niet-naleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen. Het recht op
garantie vervalt, wanneer reparaties of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd. Eventuele rechten van de eindgebruiker t.o.v. de verkoper of distributeur worden door deze garantie niet aangetast.
VERWIJDEREN VAN AFVAL / MILIEUBESCHERMING
Onze apparaten zijn geproduceerd met een hoge qualiteit voor een lange gebruik. Regelmatige
onderhoud en vakkundig reparaties door onze klantenservice verlengt de gebruiksduur. Wanneer het apparat defekt is en kan niet meer gerepareerd worden, let op de volgende instructies.
Dit product mag niet samen met het normale huishoudelijke afval worden afgevoerd. U dient
dit product bij een voor het recycleren van elektrische of elektronische apparaten aangewezen
verzamelplaats in te leveren. Door het separaat inzamelen en recycleren van afvalproducten
helpt u mee bij het zuinig omgaan met de natuurlijke hulpbronnen en zorgt u ervoor dat het
product op een gezondheids- en milieuvriendelijke manier afgevoerd wordt.
74 von 128
Stand 6.3.2020