Documenttranscriptie
MULTI 3 in 1
Onyx
Bedienungsanleitung
Modell 48356
Instructions for use - Notice d´utilisation
Gebruiksaanwijzing - Istruzioni per l’uso
Instrucciones de uso - Návod k obsluze
gebruiksaanwijzing
technische specificatie model 48470
1.000 W, 230 V~, 50 Hz
Env 90 cm
RVS / kunststof
Env. 24,8 cm x 25,0 cm x 11 cm
Env. 2,8 kg
Thermisch geïsoleerd
• oververhittingsbeveiliging
• 2 controlelampjes voor „Aan/Uit“ en „Gereed“
• traploze temperatuurregelaar van ca. 100°C
(MIN) tot ca. 200°C (MAX)
• verwarmingsslangen op drukveren gelagerd
• stelvlak voor verticale bewaring
Toebehoren:
telkens 1 set uitneembare, vaatwasmachinevaste
spuitgegoten aluminiumplaten voor sandwiches –
wafels – contactgrilles
gebruiksaanwijzing
Technische wijzigingen voorbehouden.
Vermogen:
Voedingskabel:
Behuizing:
Afmetingen:
Gewicht:
Handvatten:
Uitruisting:
Veiligheidsinstructies
1. Lees a.u.b. de volgende instructies en bewaar
deze.
2. Dit apparaat is niet bedoeld om te worden gebruikt door personen (kinderen inbegrepen)
met een beperkt lichamelijk, sensorisch of
geestelijk vermogen of bij gebrek aan ervaring
en/of kennis, tenzij deze personen door een
voor hun veiligheid verantwoordelijke persoon
onder toezicht gehouden worden of door deze
persoon geïnstrueerd zijn over het gebruik
van het apparaat.
3. Kinderen moeten onder toezicht gehouden
worden om ervoor te zorgen dat zij niet met
het apparaat spelen.
4. Bewaar het apparaat op een voor kinderen
niet toegankelijke plaats.
5. Sluit het apparaat alleen aan op wisselstroom
met spanning conform typeplaatje.
6. Dit apparaat mag niet met een externe tijdschakelklok of een afstandsbedienings-systeem
worden gebruikt.
7. Dompel het apparaat of het snoer in geen geval in water of andere vloeistoffen.
8. De basis mag niet met water of andere vloeis32
toffen in contact komen. Wanneer dit toch gebeurt, moet de basis vóór een volgend gebruik
weer helemaal droog zijn
9. Het apparaat mag niet in de vaatwasser worden gereinigd.
10. Raak het apparaat resp. het snoer nooit met
natte handen aan.
11. Het apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijke doeleinden of soortgelijke doeleinden, bijv.
kitchenettes in winkels, kantoren of andere
werkplaatsen,
landbouwbedrijven,
voor gebruik door gasten in hotels, motels
of andere toeristische accomodaties,
in privé pensions of vakantiewoningen.
12. Plaats het apparaat om redenen van veiligheid nooit op hete oppervlakken, op een
metalen dienblad of op een natte ondergrond.
13. Het apparaat of het snoer mogen niet in de
buurt van vlammen worden gebruikt.
14. Dek het apparaat en de platen uit veiligheidsredenen nooit af bijv. met aluminium of plastic folie.
15. Verwarm geen potten en pannen op de bak-
platen.
16. Gebruik het apparaat steeds op een vrij, vlak
en hittebestendig oppervlak.
17. Let erop dat het snoer niet over het werkvlak
heen hangt, omdat dit tot ongelukken kan leiden, bijv. als kleine kinderen er aan trekken.
18. Het snoer moet zo worden geplaatst dat eraan
trekken of erover struikelen voorkomen wordt.
19. Trek het snoer altijd aan de aansluitstekker uit
het stopcontact, nooit aan het snoer zelf.
20. Draag het apparaat niet aan het snoer.
21. Gebruik het apparaat uitsluitend in binnenruimten.
22. Grijp het apparaat alleen bij het handvat om
verbrandingen te voorkomen.
23. Vul nooit meer dan de aangegeven hoeveelheid deeg in het apparaat om het overlopen
van het deeg te voorkomen.
24. Beweeg het apparaat niet zolang dit in bedrijf
is om verbrandingen te voorkomen.
26. Na gebruik en voor het reinigen de netstekker
uit het stopcontact trekken. Laat het apparaat
nooit zonder toezicht wanneer de netstekker
zich in het stopcontact bevindt.
27. Laat het apparaat vóór het reinigen afkoelen.
28. Open in geen geval de behuizing van het
apparaat. Er bestaat gevaar van letsel door
elektrische schokken.
29. Controleer het apparaat, de stekker en het
snoer regelmatig op slijtage en beschadigingen. Stuur het apparaat of de basis in geval
van beschadigingen van het snoer of andere
onderdelen a.u.b. voor controle en/of reparatie aan onze klantenservice (adres zie garantievoorwaarden). Ondeskundig uitgevoerde
reparaties kunnen aanzienlijke gevaren voor
de gebruiker veroorzaken en leiden tot het
vervallen van de garantie.
Attentie!
De oppervlakken van het apparaat
worden tijdens het gebruik heet,
gebruik voor het openen en sluiten
daarom uitsluitend het thermisch
geïsoleerde handvat.
25. Het apparaat mag niet met toebehoren van
andere fabrikanten of merken worden gebruikt om schade te voorkomen.
De fabrikant aanvaardt geen aansprakelijkheid bij ondeskundig of foutief gebruik of als reparaties
door niet geautoriseerde werkplaatsen of personen worden uitgevoerd.
Ingebruikname
1. Verwijder alle verpakkingsmaterialen.
2. C
ontroleer de inhoud van de verpakking op
volledigheid.
3. S
poel alle afneembare onderdelen voor het
eerste gebruik in heet water met een mild
afwasmiddel. Droog de onderdelen goed af.
4. V
eeg het apparaat met een vochtige doek af.
Let erop dat geen water de behuizing binnendringen kan.
6. O
lie de grillplaat voor het eerste gebruik iets
in, het beste met kokosolie of een ander hittebestendig vet en verwarm het apparaat ge-durende ca. 10 minuten,
7. D
e erste sandwich is niet geschikt voor verbruik.
8. G
edurende het widere gebruik is het nie nodig
de platen te vetten.
9. H
et apparaat is nu bedrijfsklaar.
5. De stekker in het stopcontact steken.
bediening van het apparaat
1. B
evestig aan de binnenkanten van het apparaat telkens 1 plaat van de set, die u wenst te
gebruiken doordat u de platen in de houder
van het scharnier steekt en stevig aandrukt.
Hierbij bewegen de schuifhouders zich licht
naar voren.
2. D
e stekker in het stopcontact (230 V) steken.
Bjide controlelampjes gaan branden. Zolang
het apparaat in gebruik is, blijft het rode lampje ingeschakeld. Drai de temperatuurregelaar op de gewenste temperatuur.
3. T erwijl de Multi 3 in 1 voorverwarmt (ca. 5
minuten), de ingrediënten voor de gewenste
gerechten gereedzetten.
4. Z
odra de noodzakelijke temperatuur bereikt
is, gaat het groene signaallampje aan. Dit
33
controlelampje gaat steeds uit, wanneer de
beoogde temperatuur gedaald is en het apparaat weer verwarmt.
5. W
anneer het apparaat voor het eerst wordt
gebruikt de gegoten platen met een kleine
hoeveelheid olie of boter insmeren.
6. Leg nu ofwel
a) de voorbereide sandwiches in de hiervoor
bestemde uitsparingen van de sandwichtoaster of
de ruitvormige wafelplaat,of
c) deponeer het te grilleren voedsel op de geribbelde plaat van de contactgrille.
7. M
aak het deksel dicht. Bij de bereiding van
sandwiches maakt u ook de sluiting aan de
handgreep dicht!
8. Om uw snacks for elke momentjes warm te
houden, de temperatuur op MIN verminderen,
maar niet te lang warm houden.
b) vul het voorbereide deeg voor de wafels op
reinigung en onderhoud
1. V
oor de reiniging de stekker uit het stopcontact trekken en het apparaat laten afkoelen.
e afgekoelde verwisselbare platen er uit2. D
nemen doordat u de schuifschakelaar naar
voren trekt, waarbij de plaat omhoog springt.
anneer vet onder de platen komt, met een
3. W
papierdoekje afwissen.
4. De aluminium-spuitgegoten platen kunt u in
de vaatwasmachine of met de hand reinigen.
oor het reinigen van de buitenvlakken ge6. V
bruikt u een vochtige doek.
7. G
ebruik bij de reiniging van het apparaat geen
scherpe schuurmiddelen, bijtende reinigingsmiddelen of ovenreinigers.
8. L et erop dat alle onderdelen helemaal droog
zijn voordat u het apparaat weer in elkaar zet
en opbergt.
ikkel het kabel om de kabelopberging.
9. W
ij sterke korstvorming kunt u de platen ´s
5. B
nachts inweken.
Speciaal toebehoren
U kunt via onze klantenservice de volgende wisselplaten nabestellen. U vindt het betreffende
bestelformulier op pagina 73 van de gebruiksaanwijzing.
Wisselplaten voor wafels
Art-Nr. 4835670
34
Wisselplaten voor donuts
Art-Nr. 4835610
aanwijzingen en recepten voor de sandwichmaker
Let op: Bij de bereiding van sandwiches steeds de greepsluiting dichtmaken!
Wij aanbevelen en middelhoge tot hoge temperatuurinstelling.
Voor het maken van sandwiches kan iedere U zult constateren dat u reeds met enkele
broodsoort worden gebruikt - wij adviseren ingrediënten (bijv. etensresten) kostelijke snacks
toastbrood.
gemakkelijk en snel kunt bereiden, waarbij uw
In plaats van verschillende broodsoorten kunt u fantasie geen grenzen kent: Hiervoor zijn vlees, vis,
kaas optimaal, die met uien, tomaten, augurken,
ook bladerdeeg of gistdeeg gebruiken, dat ook
champignons en kruiden worden gecombineerd,
diepgevroren verkrijgbaar is.
tot kostelijke sandwiches kunnen worden gemaakt.
Deze deegsoorten rolt u ca. 3 mm dik in 13 cm Of probeer eens van bladerdeeg en vruchten,
grote deegvierkanten uit.
zoals appels, bananen, ananas, gecombineerd
Smeer alle broodkanten die op de toastplaten met confiture of chocolade, een kostelijk gebak
worden gelegd, met een dun laagje boter of te vervaardigen. Maar ook een eenvoudig meelmargarine in.
water-deeg, gevuld met een vleesvarce of groente
levert een smakelijke snack op.
sandwich ideeen
Kaas-sandwich
Gevulde deegflappen - Samosas
4 plakjes toastbrood
2 plakjes kaas (bijv. Scheibletten)
2 plakjes gekookte ham
Deze sandwich kunt u variëren doordat u al naargelang de smaak augurken of ananas uit blik toevoegt.Twee met boter gesmeerde plakjes toastbrood (de
kant met boter naar onderen) met elk 1 plakje kaas,
ham en naar keuze ananas of augurk beleggen.
Vervolgens de resterende plakjes toastbrood (kant
met boter naar boven) erop plaatsen en de sandwiches in de voorverwarmde sandwichtoaster plaatsen. Het apparaat dichtmaken en ca. 2-3 minuten
roosteren.
Voor deze deegflappen kunnen ook kleine hoeveelheden groente worden gebruikt. De vulling kan dienovereenkomstig worden gevarieerd.
125 g meel, 2 snufjes zout, 3 EL olie, 2 EL water
150 g in de schil gekookte aardappelen, geschild en
in dobbelsteentjes gesneden
1 EL olie
75 g uien, fijngehakt
1 ½ TL kerrie
75 g diepgevroren erwten, ontdooid
1 TL verse, fijn geraspte gember
1 kleine chili, ontpit en fijngehakt
2 EL water
1 snufje cayennepeper
2 EL citroensap
gesmolten boter om in te smeren
2 EL verse, fijngehakte koriander
Meel zeven, zout, olie en water langzaam doorroeren.
Evt. wat meer water gebruiken en het deeg goed doorkneden (ca. 10 min.), zodat er een stevige deegbol
ontstaat. Deeg met olie insmeren en in een plastic
zak ten minste 30 minuten laten rusten.
Inmiddels de vulling bereiden. Hiervoor de uien in
olie aanbraden, kerrie toevoegen en kort laten doorstoven, vervolgens erwten, gember, chili en water
toevoegen en laten doorstoven totdat de erwten gaar
zijn. Nu de resterende ingrediënten en de aardappelen toevoegen en nogmaals 3-4 min. laten smoren.
Het deeg uitrollen en in ca. 13 cm grote vierkanten
snijden. De voorverwarmde uitsparingen van de
sandwich¬toaster met boter insmeren, 2 deegplaten
er opleggen en goed vullen. Met twee verdere deegplaten afdekken en met boter insmeren. Het apparaat
dichtmaken en de samosas goudbruin bakken.
Chinese rollen
1 TL olie
2 sjalotten, gewassen en fijngehakt
½ kleine wortel, geschild en geraspt
1 TL ketjap
150 g bonenkiemen, afgedropen (blik)
50 g geschilde garnalen
een beetje sambal oelek
4 plakjes toastbrood
een beetje gesmolten boter om in te smeren
Olie verhitten en uien kort aanbraden, wortel toevoegen, nogmaals 2 minuten stoven totdat ze een
beetje zacht worden. Vervolgens ketjap, bonenkiemen en garnalen toevoegen en laten trekken.
Toastbroodranden verwijderen en het toastbrood
met de deegrol zeer dun uitrollen. De onderkant met
gesmolten boter insmeren. De vulling gelijkmatig op
de plakjes verdelen en er oprollen. Telkens een rol
diagonaal in de uitsparingen van de sandwichtoaster
leggen. Het deksel sluiten en 2-3 minuten roosteren.
35
Appel-rozijnenflappen
15 g boter
250 g geschilde en uitgeholde appelen, in dobbelsteentjes gesneden
25 g rozijnen
1 EL suiker
½ TL kaneel
3 EL water
1 TL citroensap
250 g bladerdeeg (ontdooid)
gesmolten boter om in te smeren
Boter smelten, appels, rozijnen, suiker, kaneel,
water en citroensap toevoegen en al roerende, net gaar
stoven.
Het bladerdeeg tot een 3 mm dikke plaat uitrollen en
in 13 cm grote deegvierkanten snijden.
Twee deegplaten met boter insmeren en op de voorverwarmde uitsparingen van de sandwichtoaster
leggen. Telkens 1 eetlepel vulling op de deegplaten deponeren en met een geboterde deegplaat
afdekken.
Het apparaat dichtmaken en ca. 4 min. roosteren totdat het bladerdeeg goudbruin is. Warm serveren.
Eenvoudige recepten
Confiture-snack
Weense worstjes-snack
Leverkaas-snack
4 plakjes brood
2 TL confiture
Met honing of nougatcrème kunnen ook heerlijke snacks worden
getoverd.
4 plakjes brood
1 Weens worstje
2 TL ketchup of mosterd
4 plakjes brood
2 plakjes leverkaas
2 TL mosterd
enkele gebakken uien
Leverworst-snack
4 plakjes brood
50 g kalfsleverworst
een beetje mosterd
Boterhamworst-snack
4 plakjes brood
2 plakjes boterhamworst
enkele stukjes augurk
Bloedworst-snack
Kaas-snack
4 plakjes brood
2 plakjes tilsiter kaas
een beetje paprikapoeder
4 plakjes brood
50 g bloedworst
2 TL mosterd
½ augurk in plakjes
Omelet-snack
Pizza Salami
Pizza Salami-Champignons
TIP:
4 plakjes wittebrood
4 plakjes peperonisalami
een beetje oregano
2 plakjes kaas
4 plakjes tomaat
4 plakjes wittebrood
2 TL tomatenpuree
2 plakjes katenspek
een beetje oregano
2 EL champignons (blik)
2 plakjes kaas
Alle recepten zijn geschikt voor
klassieke pizza-uitrusting: tonijn,
mosselen, artisjokken, gebraden
runder gehakt, ansjovis enz.
Walnotenbroodjes
Schapekaas
Verse kaas
4 plakjes lijnzaadbrood
75 g walnotenkaas
enkele druppels vieux
2 TL kersenconfiture
4 plakjes wittebrood
75 g schapekaas
4 plakjes tomaat
2 gevulde olijven in schijfjes
oregano / basilicum
4 plakjes mueslibrood of wittebrood
75 verse kaas (vol vet)
12 gehalveerde, ontpitte druiven
Salami-snack
4 plakjes brood
2-4 plakjes salami
4 plakjes tomaten
4 halve broodjes of 4 plakjes
brood
2 eieren
hieruit omelet maken
pizzas
Variaties met kaas
36
Gevogelte
Kip-Ananas
Gevogelte-worteltjes
4 plakjes wittebrood
50 g gevogeltevlees
¼ wortel, fijn geraspt
2 TL remoulade
Gevogelte-maïs
4 plakjes wittebrood
50 g gevogeltevlees
4 TL maïs (blik)
2 TL tomatenpuree
Mexicaans
Aziatisch
Leipziger Allerlei
4 plakjes wittebrood of
4 plakjes maïsbrood
2 EL maïskorrels
2 TL paprika in dobbelsteentjes
2 TL uien, in dobbelsteentjes
enkele
sprenkeltjes
worcestersaus
een sprenkeltje chilisaus
4 plakjes wittebrood
4 EL diepvries-chinagroente
een sprenkeltje sojasaus
4 plakjes wittebrood
4 EL gemengde groente (erwten,
worteltjes, asperges,...)
2 TL zoete room
een beetje soepgroentepoeder
verse gehakte kruiden
Tonijn
Mosselen
Garnalen
4 plakjes wittebrood
50 g tonijn
8 zilveruitjes, gesneden
een beetje tomatenketchup
een beetje mierikswortel
4 plakjes wittebrood
8 mosselen uit blik
een beetje tomatenpuree
een beetje knoflook
4 plakjes tomaat
een beetje parmezaanse kaas
2 TL kruidenremoulade
4 plakjes wittebrood
50 g garnalen (blik)
een beetje tomatenpuree
een beetje knoflook
chili, basilicum, enkele druppels
citroensap
Asperges met ham
Asperges met geklopt ei
4 plakjes wittebrood
2 plakjes gekookte ham
2 asperges (blik of rest)
4 TL sauce hollandaise, of
2 plakjes edammer, of
2 plakjes kruidenboter
4 plakjes wittebrood
geklopt ei uit de volgende ingrediënten:
1 ei, 1 EL room, kruiden
2 asperges
Asperges met kalkoenfilet
en ei
4 plakjes wittebrood
50 g kippevlees
1 EL ananas uit blik
2 EL remoulade
vegetarische snacks
Vis en zeebanket
asperges
4 plakjes wittebrood
2 plakjes gerookte kalkoenfilet
1 hardgekookt ei
4 TL sauce hollandaise
Exotische combinaties met vruchten
Hawaii
Mandarijnen-rundertong
Kiwi-rosbief
4 plakjes wittebrood
2 plakjes gekookte ham
2 schijfjes ananas
2 cocktailkersen
2 plakjes Goudse kaas
4 plakjes wittebrood
2 plakjes rundertong
6-8 mandarijnpartjes (blik)
2 TL kruidenremoulade
4 plakjes wittebrood
2 plakjes rosbief
1 kiwi in plakjes
een beetje mangosiroop
37
Zoete gerechten voor kleine en grote snoepers
Aardbeienfantasie
Notenkraker
Apentoast
4 plakjes wittebrood
2 TL aardbeienjam
4 verse aardbeien in plakjes
½ TL hagelslag
4 plakjes wittebrood of zonnebloemenbrood
2 TL nougatcrème
2 TL gemalen noten
2 TL advocaat
4 plakjes wittebrood
½ banaan
2 TL nougatcrème
Hawaii-flappen
4 plakjes muesli-toastbrood
of
4 plakjes wittebrood
2 plakjes ananas
2 TL multivitamine-confiture
1 TL geraspte kokos
Sinaasappelpunten
4 plakjes toastbrood
4 stukjes pure chocolade
1 TL sinaasappeljam
1 TL sinaasappellikeur
2 plakjes verse sinaasappel
1 TL gesneden amandel
Appelpunten
4 plakjes wittebrood
4 TL appelconfiture
of
4 TL appelcompote
1 TL rozijnen
een beetje kaneel
aanwijzingen en recepten voor de sandwichmaker
Let op: Bij de bereiding van wafels in geen geval de handvatsluiting dichtmaken, omdat anders het
deeg er uitloopt!
Wij aanbevelen en middelhoge tot hoge temperatuurinstelling.
De recepten zijn telkens goed voor 8-10 wafels.
U kunt alle recepten in plaats van met bloem
ook met volkoren tarwe- of dinkelmeel bereiden.
Gebruik dan ca. 15% meer vloeistof en laat het
deeg 30 minuten opzwellen, voordat u met het
bakken begint.
Ter verandering van de smaak kunt u aan de zoete
wafels naar keuze 2 cl rum of amaretto, 1 EL
geraspte citroenschil, ½ flesje boter-vanillearoma,
3 EL fijn gemalen noten of amandelen toevoegen.
De pittige wafels kunt u naar smaak veranderen
door toevoeging van 2-3 EL fijn gehakte kruiden,
geraspte kaas of gekookte ham, 1 TL kerrie,
kummel of 1 EL lijnzaad.
Bij veel recepten hoeft u de wafelplaten niet in te
vetten. Wafeldeeg, dat weinig of geen vet bevat,
vergt echter ingevette wafelplaten. Vet met een
penseel met hittebestendige margarine in (geen
dieetmargarine).
Verhit het apparaat totdat het groene
controlelampje gaat branden. Vet evt. de platen
in. Vul met een soepsleef een portie deeg op
de onderste wafelplaat. Strijk het deeg met een
38
houten lepel over de plaat. Sluit het apparaat en
bak de wafels goudbruin.
Wanneer u de eieren scheidt, het eiwit stijf klopt
en tot slot door het deeg mengt, krijgt u bijzonder
lichte en luchtige wafels (niet bij gistdeeg).
Zoete wafels
Brusselse wafels
150 g boter, 150 g suiker, 2 eieren, 1 pakje vanillesuiker, ca. 375 ml melk, 375 g meel, 1 TL bakpoeder
Wanneer men in plaats van melk mineraalwater
neemt, worden de wafels bijzonder knapperig.
Boter, suiker, eieren en vanillesuiker tot schuim
roeren. Melk, meel en bakpoeder toevoegen en tot
een glad deeg roeren.
Eenvoudige gistwafels
150 g zachte boter, 4 eieren, 350 ml lauwe melk, 1 EL
suiker, 1 pakje vanillesuiker, 250 g meel, 1 pakje droge gist
Meel en gist mengen. De andere ingrediënten toevoegen en tot een gladde deeg verwerken. Het deeg ca.
20-30 minuten laten rijzen, vervolgens bakken.
Karnemelk-wafels
125 g zachte boter, 4 eieren, 1 EL suiker, ¼ TL kaneel
1 snufje zout, 250 g meel
375 ml karnemelk, 1 pakje droge gist
Boter en eieren, suiker, kaneel en zout tot schuim
roeren. Meel en karnemelk aan de schuimmassa toevoegen en tot een glad deeg roeren.
Het wafelijzer dient goed te worden ingevet!
Quark-wafels
150 g magere quark, 4 eieren, 100 g zachte boter,
4 EL suiker, 1 pakje vanillesuiker, 200 g meel, 150
ml melk
Magere quark met zachte boter, eieren, suiker en vanillesuiker tot schuim roeren. Meel en melk er doorroeren en tot een glad deeg verwerken.
Het wafelijzer dient goed ingevet te worden!
pittige wafels
Wortel-wafels
150 g zachte boter, 2 EL suiker, 4 eieren, 100 g fijn
geraspte worteltjes, 1 snufje kaneel, 1 snufje zout,
250 g meel
Alle ingrediënten tot een gladde deeg roeren.
In plaats van worteltjes zijn ook courgettes geschikt.
Kaas-wafels
120 g zachte boter of margarine, 3 eidooiers, 5 EL koffiemelk , 1/8 l melk, ½ TL zout, 1 snufje suiker, 75 g
geraspte Emmentaler kaas, 200 g bloem of volkorenmeel, 3 stijf geklopte eiwitten, 1 geraspte ui
Boter met eigeel tot schuim kloppen, melk, suiker,
zout en kaas en meel er doorroeren. Geklopt eiwit
eraan toevoegen. De geraspte ui pas vlak voor het
bakken doormengen, omdat anders het deeg bitter
wordt.
Wafels voor personen die allergisch tegen gluten zijn
Maïs-wafels
3 eieren, 50 g zachte boter, 3 EL honing, 1 EL ahornsiroop, 150 ml melk, 200 g maïsmeel, 100 g gesneden amandel
Alle ingrediënten tot een glad deeg verwerken en voor
het bakken ca. 15 minuten laten rijzen.
Het wafelijzer dient bij dit deeg te worden ingevet!
Rijstwafels
150 g melkrijst, 600 ml melk, 1 EL suiker, 30 g boter,
4 eieren, ½ TL kaneel, 1 snufje zout
Uit melkrijst, melk, suiker en boter een rijstebrij koken
en laten afkoelen. Eieren, kaneel en zout door de brei
roeren.
Het wafelijzer dient goed ingevet te worden!
Aardappelwafels
675 g rauwe, fijn geraspte aardappelen, 2 rauwe,
fijn geraspte/gehakte uien, 4 eieren, 2 snufjes zout,
2 EL zure room, 5 EL fijngehakte peterselie, 100125 g aardappelzetmeel
Aardappelen en uien met de ESGE-staafmixer fijnhakken of fijn raspen en goed mengen met de overige
ingrediënten.
Het wafelijzer dientgoed ingevet te worden!
39
Aanwijzingen en recepten voor de contactgrille
Wij aanbevelen en middelhoge tot hoge temperatuurinstelling.
De contactgrille altijd goed voorverwarmen (totdat
het groene controlelampje gaat branden). Pas
dan het te grilleren voedsel er opleggen. U kunt
de gerechten in het open geklapte apparaat
grilleren. Wanneer u contactgrilleren wilt, klapt u
de bovenste grilplaat op het te grilleren materiaal,
dan realiseert u een snelle en gelijkmatige garing.
Uw vleesgerechten worden optimaal gegrilleerd,
wanneer het te grilleren voedsel een dikte van 1,53 cm heeft. De in de recepten genoemde tijden
gelden voor contactgrilleren aan beide kanten. De
handvatsluiting kunt u bij het contactgrilleren niet
dichtmaken.
De navolgende recepten zijn voor 1–2 personen
bestemd.
vleesgerechten
Medaillons met peperboter
Lamspiesjes met knoflook
4 varkensmedaillons
125 g boter
3 EL ingelegde groene peperkorrels
1 TL druppels citroensap
zout, peper
De boter met citroensap en zout tot schuim roeren,
peperkorrels er doorroeren, de boter tot een rolletje
vormen en op een koele plaats zetten. De medaillons
schoonmaken en droog betten, aan beide kanten in
de voorverwarmde grille ca. 3-5 minuten grilleren,
vervolgens zouten en peperen. Met een schijfje peperboter serveren.
Tip: Zeer goed hierbij smaakt ook kruiden¬boter.
300 g lamsvlees uit de bout of lende
1 kleine ui, 2 teentjes knoflook, 3 EL olijfolie
2 EL kruidenazijn, zout, peper, 2 twijgjes tijm
1 twijg rozemarijn, 1 laurierblad, 1 rode paprika
2 stevige, in vieren gedeelde tomaten
100 g yoghurt, 1 EL crème fraîche, 1 TL citroensap,
1-2 EL fijngehakte, verse pepermunt
Het vlees in hapklare stukjes snijden. De uien in kleine
dobbelsteentjes snijden, de knoflook persen. Azijn en
olie er doorroeren, zouten en peperen. Tijmblaadjes
en rozemarijnnaalden van de twijgjes trekken en samen met het laurierblad toevoegen. Het vlees gedurende een nacht in de koelkast marineren.
Gereinigde paprika, vlees en tomaten afwisselend op
houten spiesjes steken en in de voorverwarmde grille
aan beide kanten 4-5 minuten grilleren.
Yoghurt met crème fraîche, citroensap en pepermunt
door elkaar heen roeren, met zout en peper verfijnen
en bij de spiesjes serveren.
TIP: Mocht u geen verse pepermunt krijgen, dan kunt
u ook gedroogde gebruiken.
Kalkoenschnitzel met kruiden
2 kleine kalkoenschnitzels, 1 bosje gemengde kruiden (peterselie, tijm, marjolein, rozemarijn enz.)
2 EL olie, 1 EL citroensap, zout, peper
Schnitzel droog betten. De kruiden fijnhakken en met
olie en citroensap aanroeren. De schnitzels in de marinade 2-3 uur in de koelkast laten trekken, hierbij
meerdere keren omdraaien.
Schnitzels laten afdruipen en in de voorverwarmde
grille ca. 8 minuten van beide kanten grilleren.
Ananas-steak
½ verse ananas, 1 teentje knoflook, ½ TL gemalen
koriander, cayennepeper, 2 kleine runderfiletsteaks,
2 TL olie, 4 EL crème fraîche, zout, peper
Een kwart ananas met de ESGE-staafmixer pureren,
met koriander en cayennepeper kruiden. De resterende ananas in de koelkast bewaren.
De steaks in de ananaspuree leggen en gedurende
de nacht in de koelkast marineren.
Een kwart ananas in reepjes snijden. Het vlees droog
betten, met olie insmeren en aan alle kanten 3-5 minuten grilleren. Reepjes ananas kort meegrilleren.
De puree aan de kook brengen, met crème fraîche
verfijnen. De steaks kruiden, een beetje boter er
opleggen en met de ananaspuree serveren.
40
Kippenspiesjes met fruit
300 g kipfilet
2 middelgrote uien, 1 zure appel, 1 stevige, rijpe banaan, citroensap, 1 EL pinda-olie, zout, peper, kerrie
Het kippevlees in hapklare dobbelsteentjes snijden.
De uien in vieren delen, de appels schillen en in acht
stukken verdelen. De bananen in ca. 3 cm lange
stukjes snijden. Het fruit met citroensap besprenkelen.
Alle ingrediënten afwisselend op houten spiesjes
steken, met olie insmeren en aan beide kanten in de
voorverwarmde grille ca. 10 minuten grilleren. Met
zout, peper en kerrie kruiden en voor het serveren
kort laten staan.
Visgerechten
Kruidenforel
Gegrilleerde zalm met citroenboter
2 kleine forellen
2 EL peterselie
2 TL citroensap
zout, peper, boter
Vis schoonmaken, met citroen van binnen zuren, peterselie in de buikholte vullen, met vloeibare boter
dun in-smeren, grilleren en voor het serveren met
zout en peper kruiden.
2 kleine schijfjes zalm
2 TL citroensap
2 EL zachte boter
1 TL geraspte citroenschil
zout, peper
Vis schoonmaken, met citroen schoonmaken,
zouten, peperen en grilleren. Boter met citroenschil
mengen, op de gegrilleerde zalm toebereiden en serveren.
Vegetarische lekkernijen
Gegrilleerde aubergines en courgettes
Geestrijke ananas
1 lange aubergine
zout
2 kleine courgettes
4 EL olijfolie of kruidenolie
peper
Bij aubergines en courgettes het stengelbegin er
uitsnijden. De aubergines overlangs in ca. 1 cm dikke plakjes snijden, zouten en 30 min. laten trekken.
Vervolgens afspoelen en droog betten.
Courgettes eveneens overlangs in 1 cm dikke plakken
snijden en licht zouten.
Aubergine- en courgetteplakjes met olie instrijken en
in de voorverwarmde grille van beide kanten knappend grillerend.
Hierbij passen voortreffelijk een aïoli of een
yoghurt-mint-saus en stokbrood.
4 plakjes ananas
4 TL kersenbrandewijn
1 EL boter
2 TL lichte honing
1 snufje gemalen koriander
Plakjes ananas laten afdruipen en er kersenbrandewijn overheen sprenkelen. 30 min. laten trekken.
Boter en honing in een pan verhitten, met koriander
kruiden. De plakjes ananas in de voorverwarmde grille van beide kanten bruin laten worden, hierbij steeds
weer met het boter-honing-mengsel smeren.
Met slagroom of een bolletje vanille- of ananasijs serveren.
Mediterrane groentespies
2 kleine courgettes
6 kleine uien
2 stronken bleekselderij
6 artisjokken (blik)
6 cocktailtomaten
125 g room
citroensap
zout, peper
1 bakje Oostindische kers
De courgettes in 2-3 cm dikke plakjes snijden. De
uien halveren, bleekselderij pellen en in 2-3 cm lange
stukken snijden. Artisjokken laten afdruipen en halveren. Tomaten halveren.
Alle ingrediënten afwisselend op de houten spiesjes
steken en van beide kanten in de voorverwarmde grille 3-4 min. grilleren.
Room stijf kloppen, met citroensap, zout en peper
kruiden met blaadjes Oostindische kers garneren.
Gebraden appel
1 grote appel
citroensap
25 g boter
4 TL vloeibare honing
1 snufje gemalen kruidnagel
1 mespunt kaneel
1 TL suiker
De appel schillen, het klokhuis er uitsteken en in
1 cm dikke plakjes snijden. De appelschijfjes met
citroensap besprenkelen en laten trekken. Boter en
honing in een pan verhitten, met kruidnagel-poeder
kruiden.
De plakjes appel in de voorverarmde grille van
beide kanten grillerern, daarbij steeds weer in-smeren
met het honing-boter-mengsel instrijken.
Kaneel en suiker mengen en de plakjes appel ermee
bestroien. Daarbij past half stijf geklopte room.
41
GARANTIEBESTIMMUNGEN
Wir gewähren auf unsere Geräte eine Garantie von 24 Monaten, bei gewerblichem Gebrauch 12 Monate,
ab dem Kaufdatum für Schäden, die bei bestimmungsgemäßem Gebrauch nachweislich auf Werksfehler zurückzuführen sind. Innerhalb der Garantiezeit beheben wir Material- und Herstellungsfehler nach
unserem Ermessen durch Reparatur oder Umtausch. Unsere Garantieleistungen gelten ausschließlich
für in Deutschland und Österreich verkaufte Geräte. Bei anderen Ländern wenden Sie sich bitte an
den zuständigen Importeur. Geräte, für die eine Mängelbeseitigung beansprucht wird, senden Sie bitte
zusammen mit einer Kopie des maschinell erstellten Kaufbelegs, aus dem das Kaufdatum ersichtlich
sein muss, sowie einer Fehlerbeschreibung gut verpackt und freigemacht an unseren Kundendienst.
Im Garantiefall werden dem Kunden entstandene Versandkosten zurückerstattet. Von der Garantie
ausgeschlossen sind Schäden durch Verschleiß, unsachgemäße Handhabung und Nichteinhaltung der
Wartungs- und Pflegeanweisungen. Der Garantieanspruch erlischt, wenn Reparaturen oder Eingriffe am
Gerät von dritter Stelle vorgenommen werden.
Eventuelle Ansprüche des Endverbrauchers gegenüber dem Verkäufer oder Händler werden durch diese
Garantie nicht eingeschränkt.
Guarantee Conditions
We guarantee our appliances for 24 months, or in case of commercial use for 12 months, from the
date of purchase in case of defects that occur during normal use and are demonstrably due to a factory
fault. Within the warranty period we will remedy defective materials or workmanship through repair or
replacement, at our option.
Our warranty terms apply only to appliances sold in Germany and Austria. For other countries, please
contact the responsible importer. In the event of a claim for remedy of defects, please send the appliance
to our after sales service, properly packaged and postage paid, together with a copy of the automatically
generated sales receipt, which must show the date of purchase, and a description of the defect. If the
defect is covered by the warranty, the customer will be reimbursed for the shipping costs. The warranty
does not cover damage from normal wear, improper handling and failure to comply with the maintenance
and care instructions. The warranty is void if repairs or modifications are made to the appliance by third
parties.
Any claims of the end consumer vis-à-vis the retailer are not limited by this warranty.
Conditions de Garantie
En cas d’utilisation conforme et lors de dégâts manifestement dus à des défauts de fabrication, nos
appareils sont garantis 24 mois, lors d’utilisation professionnelles 12 mois, à dater de l’achat. Notre
garantie n’est valide que pour les appareils vendus en Allemagne et en Autriche. Dans tout autre pays
veuillez contacter l’importateur. Veuillez envoyer à notre adresse les appareils, pour lesquels vous réclamez une suppression de défauts, avec le bon d’achat montrant la date d’achat, port payé et proprement
emballé. Les coûts de transport seront remboursés en cas de garantie en Allemagne et en Autriche. Les
défauts causés par usure, utilisation incorrecte ou non-respect des instructions de maintenance sont
exclus. Notre obligation de garantie cesse, si de réparations ou des interventions sont accomplies par
des tiers. Cette garantie n’affecte pas les droits du consommateur contre le commerçant.
Garantievoorwaarden
Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële gebruik), gerekend vanaf de dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik
aantoonbaar is veroorzaakt door een fout in de productie. Binnen de garantietermijn verhelpen wij materiaal- en productiefouten door herstelling of vervanging naar onze keuze.
Onze garantie is slechts geldig voor in Duitsland en Oostenrijk verkopte apparaten. In andere landen
a.u.b. de importeur aanspreken. Apparaaten, waarvoor garantie in aanspraak wordt genomen, moeten
ons samen met een kopie van de machineel gegenereerde kassabon waaruit de koopdatum duidelijk
wordt, alsmede een beschrijving van de fout goed verpakt aan onze klantenservice worden toegezonden,
porto betaald. Als er sprake van garantie is, worden de verzendingskosten in Duitsland en Oostenrijk aan
de klant vergoed. De garantie dekt geen schade veroorzaakt door slijtage, onbehoorlijk gebruik/foutieve
handelingen en niet-naleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen. Het recht op garantie vervalt, wanneer reparaties of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd. Eventuele
rechten van de eindgebruiker t.o.v. de verkoper of distributeur worden door deze garantie niet aangetast.
76
Entsorgung / Umweltschutz
Unsere Geräte werden auf hohem Qualitätsniveau für eine lange Nutzungsdauer
hergestellt. Regelmäßige Wartung und fachgerechte Reparaturen durch unseren
Kundendienst können die Nutzungsdauer des Gerätes verlängern. Wenn ein Gerät defekt
und nicht mehr zu reparieren ist, beachten Sie bitte:
Dieses Produkt darf nicht zusammen mit dem normalen Hausmüll entsorgt werden.
Sie müssen dieses Produkt an einer ausgewiesenen Sammelstelle zum Recycling
von elektrischen oder elektronischen Geräten abliefern.
Durch das separate Sammeln und Recyceln von Abfallprodukten helfen Sie mit, die natürlichen Ressourcen zu schonen und stellen sicher, dass das Produkt in gesundheits- und umweltverträglicher Weise entsorgt wird.
Waste Disposal / Environmental Protection
Our appliances are produced on a high quality level for a long lifetime. Regular maintenance and expert
repairs by our after-sales service can extend the useful life of the appliance. If an appliance is defective
and repair is not possible we ask you to follow the following instructions for disposal.
Do not dispose this appliance together with your standard household waste. Please bring this product to
an approved collection point for recycling of electric and electronic products.
By separate collection and disposal of waste products you help to protect natural resources and ensure,
that the product is disposed in an adequate way to protect health and environment.
Traitement des déchets / Protection de l’environnement
Nos appareils sont produits selon un standard élevé de qualité pour une longue durée d’utilisation. Un
entretien régulier et des réparations compétentes par notre service après-vente prolongent cette durée
d’utilisation. Si néanmoins l’appareil est endommagé et ne peut plus être réparé, veuillez suivre les
instructions suivantes.
Ne jamais disposer ce produit avec les dégâts de ménage. Apportez ce produit à une station de collection pour récupération de produits électriques et électroniques.
Par la collection séparée vous aidez à protéger les ressources naturelles et prenez soin, que le produit
est démonté sans risque pour la santé et l’environnement.
Verwijderen van afval / Milieubescherming
Onze apparaten zijn geproduceerd met een hoge qualiteit voor een lange gebruik. Regelmatige onderhoud en vakkundig reparaties door onze klantenservice verlengt de gebruiksduur. Wanneer het apparat
defekt is en kan niet meer gerepareerd worden, let op de volgende instructies.
Dit product mag niet samen met het normale huishoudelijke afval worden afgevoerd. U dient dit product
bij een voor het recycleren van elektrische of elektronische apparaten aangewezen verzamelplaats in
te leveren.
Door het separaat inzamelen en recycleren van afvalproducten helpt u mee bij het zuinig omgaan met
de natuurlijke hulpbronnen en zorgt u ervoor dat het product op een gezondheids- en milieuvriendelijke
manier afgevoerd wordt.
78