Unold 48356 de handleiding

Categorie
Sandwich makers
Type
de handleiding
INHALTSVERZEICHNIS
Bedienungsanleitung Modell 48356
Technische Daten .................................. 6
Symbolerklärung .................................... 6
Für Ihre Sicherheit ................................. 6
In Betrieb nehmen ................................. 9
Bedienen ............................................. 9
Reinigen und Pflegen ............................ 10
Sonderzubehör ...................................... 11
Hinweise für den Sandwichtoaster ........... 11
Sandwich Ideen ..................................... 12
Hinweise und Rezepte
für den Waffelautomaten ........................ 18
Hinweise und Rezepte für
den Kontaktgrill ..................................... 20
Garantiebestimmungen .......................... 24
Entsorgung / Umweltschutz .................... 24
Informationen für den Fachhandel ........... 24
Service-Adressen ................................... 25
Bestellformular Ersatzteile ...................... 26
Instructions for use Model 48356
Technical Specifications ......................... 27
Explanation of symbols ........................... 27
For your safety ....................................... 27
Before first use ...................................... 29
Use of the appliance .............................. 30
Cleaning and Care ................................. 31
Special accessories ................................ 31
General information and
recipes for the sandwich toaster .............. 32
Informations and recipes
for waffle preparation ............................. 37
Informations and recipes for
the contact grill ..................................... 39
Guarantee Conditions ............................. 43
Waste Disposal /
Environmental Protection ....................... 43
Service ................................................. 25
Notice d’utilisation modèle 48356
Spécification technique ......................... 44
Explication des symboles ........................ 44
Pour votre sécurité ................................. 44
Mise en marche .................................... 47
opération de l‘appareil ........................... 47
Nettoyage et entretien ............................ 48
Accessoires en option ............................ 48
Utilisation et recettes pour la
préparation des sandwichs ...................... 49
Utilisation et recettes pour la
préparation des Gaufres ......................... 54
Utilisation et recettes pour
griller à contact .................................... 56
Conditions de Garantie ........................... 59
Traitement des déchets /
Protection de l’environnement ................. 59
Service ................................................. 25
Gebruiksaanwijzing model 48356
Technische gegevens ............................. 60
Verklaring van de symbolen ..................... 60
Voor uw veiligheid .................................. 60
Ingebruikname .................................... 63
Bediening van het apparaat .................... 63
Reiniging en onderhoud ......................... 64
Speciaal toebehoren .............................. 64
Aanwijzingen en recepten voor
de sandwichmaker ................................. 65
Aanwijzingen en recepten voor wafels ...... 69
Aanwijzingen en recepten voor
de contactgrille ..................................... 71
Garantievoorwaarden .............................. 74
Verwijderen van afval/Milieubescherming . 74
Service ................................................. 25
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
60 von 124
Stand 20.2.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Vermogen: 1.000 W, 230 V~, 50 Hz
Voedingskabel: Env 100 cm
Behuizing: RVS / kunststof
Afmetingen: Env. 24,8 cm x 25,0 cm x 11,0 cm
Gewicht: Env. 1,7 kg
Handvatten: Thermisch geïsoleerd
Uitruisting: Oververhittingsbeveiliging. 2 controlelampjes voor „Aan/Uit“ en „Gereed“
Traploze temperatuurregelaar van ca. 100°C (MIN) tot ca. 200°C (MAX),
verwarmingsslangen op drukveren gelagerd, selvlak voor verticale bewaring
Toebehoren: Telkens 1 set uitneembare, vaatwasmachinevaste spuitgegoten aluminium-
platen voor sandwiches, wafels, contactgrilles, gebruiksaanwijzing
Wijzigingen en vergissingen in de uitrustingskenmerken, techniek, kleuren en design voorbehouden
GEBRUIKSAANWIJZING MODEL 48356
TECHNISCHE GEGEVENS
VERKLARING VAN DE SYMBOLEN
Dit symbool wijst op eventuele gevaren die letsel tot gevolg kunnen hebben of tot schade
aan het apparaat leiden.
VOOR UW VEILIGHEID
Lees de volgende aanwijzingen a.u.b. door en bewaar ze goed.
1. Dit apparaat kan door kinderen vanaf 8 jaar worden gebruikt
en door personen die over gebrekkige fysieke, sensorische of
geestelijke vaardigheden of gebrek aan ervaring en/of kennis
beschikken, mits zij onder toezicht staan of instructies hebben
gekregen aangaande het veilige gebruik van dit apparaat en de
hieruit resulterende gevaren begrepen hebben.
2. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen.
3. Reiniging en onderhoud door de gebruiker mogen niet door
kinderen worden uitgevoerd, tenzij deze ouder dan 8 jaar zijn en
onder toezicht staan.
Dit symbool wijst op een eventueel verbrandingsgevaar. Ga hier altijd zeer voorzichtig te
werk.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 20.2.2020
61 von 124
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
4. Berg het apparaat en de kabel op buiten bereik van kinderen
onder de 8 jaar.
5. VOORZICHTIG - delen van dit product kunnen zeer heet worden
en brandwonden veroorzaken! Wees in aanwezigheid van
kinderen en kwetsbare personen bijzonder voorzichtig.
6. Sluit het apparaat alleen aan op wisselstroom met spanning con
-
form typeplaatje.
7.
Dit apparaat mag niet met een externe tijdschakelklok of een
afstandsbedieningssysteem worden gebruikt.
8. Dompel het apparaat of het snoer in geen geval in water of
andere vloeistoffen.
9. De basis mag niet met water of andere vloeistoffen in contact
komen. Wanneer dit toch gebeurt, moet de basis vóór een volgend
gebruik weer helemaal droog zijn
10. Het apparaat mag niet in de vaatwasser worden gereinigd.
11. Raak het apparaat resp. het snoer nooit met natte handen aan.
12. Het apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijke
doeleinden of soortgelijke doeleinden, bijv.
 kitchenettes in winkels, kantoren of andere werkplaatsen,
 landbouwbedrijven,
 voor gebruik door gasten in hotels, motels of andere toeristische
accommodaties,
 in privé pensions of vakantiewoningen.
13. Plaats het apparaat om redenen van veiligheid nooit op hete
oppervlakken, op een metalen dienblad of op een natte
ondergrond.
14. Het apparaat of het snoer mogen niet in de buurt van vlammen
worden gebruikt.
15. Dek het apparaat en de platen uit veiligheidsredenen nooit af
bijv. met aluminium of plastic folie.
16. Verwarm geen potten en pannen op de bakplaten.
17. Gebruik het apparaat steeds op een vrij, vlak en hittebestendig
oppervlak.
18. Let erop dat het snoer niet over het werkvlak heen hangt, omdat
dit tot ongelukken kan leiden, bijv. als kleine kinderen er aan
trekken.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
62 von 124
Stand 20.2.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
19. Het snoer moet zo worden geplaatst dat eraan trekken of erover
struikelen voorkomen wordt.
20. Trek het snoer altijd aan de aansluitstekker uit het stopcontact,
nooit aan het snoer zelf.
21. Draag het apparaat niet aan het snoer.
22. Gebruik het apparaat uitsluitend in binnenruimten.
23. Grijp het apparaat alleen bij het handvat om verbrandingen te
voorkomen.
24. Vul nooit meer dan de aangegeven hoeveelheid deeg in het
apparaat om het overlopen van het deeg te voorkomen.
25. Beweeg het apparaat niet zolang dit in bedrijf is om verbrandingen
te voorkomen.
26. Het apparaat mag niet met toebehoren van andere fabrikanten of
merken worden gebruikt om schade te voorkomen.
27. Na gebruik en voor het reinigen de netstekker uit het stopcon
-
tact trekken. Laat het apparaat nooit zonder toezicht wanneer de
netstekker zich in het stopcontact bevindt.
28.
Laat het apparaat vóór het reinigen afkoelen.
29. Controleer het apparaat, de stekker en het snoer regelmatig op
slijtage en beschadigingen. Stuur het apparaat of de basis in
geval van beschadigingen van het snoer of andere onderdelen
a.u.b. voor controle en/of reparatie aan onze klantenservice.
Ondeskundig uitgevoerde reparaties kunnen aanzienlijke geva
-
ren voor de gebruiker veroorzaken en leiden tot het vervallen van
de garantie.
Open in geen geval de behuizing van het apparaat. Er bestaat
gevaar van letsel door elektrische schokken.
Attentie!
De oppervlakken van het apparaat worden tijdens het gebruik
heet, gebruik voor het openen en sluiten daarom uitsluitend
het thermisch geïsoleerde handvat.
De fabrikant is niet aansprakelijk, indien het apparaat verkeerd gemonteerd, ondeskundig of foutief
gebruikt of door niet geautoriseerde derden gerepareerd werd.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 20.2.2020
63 von 124
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
INGEBRUIKNAME
1. Verwijder alle verpakkingsmaterialen en eventuele transportbeveiligingen. Houd verpakkings-
materialen verwijderd van kinderen– Kans op verstikking!
2. Controleer de inhoud van de verpakking op volledigheid.
3. Spoel alle afneembare onderdelen voor het eerste gebruik in heet water met een mild afwasmid-
del. Droog de onderdelen goed af.
4. Veeg het apparaat met een vochtige doek af. Let erop dat geen water de behuizing binnendringen
kan.
5. De stekker in het stopcontact steken.
6. Olie de grillplaat voor het eerste gebruik iets in, het beste met kokosolie of een ander hittebe-
stendig vet en verwarm het apparaat gedurende ca. 10 minuten,
7. De erste sandwich is niet geschikt voor verbruik.
8. Gedurende het widere gebruik is het nie nodig de platen te vetten.
9. Het apparaat is nu bedrijfsklaar.
BEDIENING VAN HET APPARAAT
1. Bevestig aan de binnenkanten van het apparaat telkens 1 plaat van de set, die u wenst te
gebruiken doordat u de platen in de houder van het scharnier steekt en stevig aandrukt. Hierbij
bewegen de schuifhouders zich licht naar voren.
2. De stekker in het stopcontact (230 V~) steken. Bjide controlelampjes gaan branden. Zolang het
apparaat in gebruik is, blijft het rode lampje ingeschakeld. Drai de temperatuurregelaar op de
gewenste temperatuur.
3. Terwijl de Multi 3 in 1 voorverwarmt (ca. 5 minuten), de ingrediënten voor de gewenste gerech-
ten gereedzetten.
4. Zodra de noodzakelijke temperatuur bereikt is, gaat het groene signaallampje aan. Dit contro-
lelampje gaat steeds uit, wanneer de beoogde temperatuur gedaald is en het apparaat weer
verwarmt.
5. Wanneer het apparaat voor het eerst wordt gebruikt de gegoten platen met een kleine hoeveel-
heid olie of boter insmeren.
6. Leg nu ofwel
 de voorbereide sandwiches in de hiervoor bestemde uitsparingen van de sandwichtoaster of
 vul het voorbereide deeg voor de wafels op de ruitvormige wafelplaat,of
 deponeer het te grilleren voedsel op de geribbelde plaat van de contactgrille.
7. Maak het deksel dicht. Bij de bereiding van sandwiches maakt u ook de sluiting aan de hand-
greep dicht!
8. Om uw snacks for elke momentjes warm te houden, de temperatuur op MIN verminderen, maar
niet te lang warm houden.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
64 von 124
Stand 20.2.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Voor de reiniging de stekker uit het stopcontact trekken en het apparaat laten
afkoelen.
1. De afgekoelde verwisselbare platen er uitnemen doordat u de schuifschakelaar naar voren trekt,
waarbij de plaat omhoog springt.
2. Wanneer vet onder de platen komt, met een papierdoekje afwissen.
3. De aluminium-spuitgegoten platen kunt u in de vaatwasmachine of met de hand reinigen.
4. Bij sterke korstvorming kunt u de platen ´s nachts inweken.
5. Voor het reinigen van de buitenvlakken gebruikt u een vochtige doek.
6. Gebruik bij de reiniging van het apparaat geen scherpe schuurmiddelen, bijtende reinigingsmid-
delen of ovenreinigers.
7. Let erop dat alle onderdelen helemaal droog zijn voordat u het apparaat weer in elkaar zet en
opbergt.
8. Wikkel het kabel om de kabelopberging.
REINIGING EN ONDERHOUD
U kunt via onze klantenservice de volgende wisselplaten nabestellen.
Wisselplaten voor donuts
Art-Nr. 4832110
Wisselplaten voor wafels
Art-Nr. 4832170/75
SPECIAAL TOEBEHOREN
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 20.2.2020
65 von 124
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Voor het maken van sandwiches kan iedere broodsoort worden ge-
bruikt - wij adviseren toastbrood.
In plaats van verschillende broodsoorten kunt u ook bladerdeeg of
gistdeeg gebruiken, dat ook diepgevroren verkrijgbaar is.
Deze deegsoorten rolt u ca. 3 mm dik in 13 cm grote deegvierkanten
uit.
Smeer alle broodkanten die op de toastplaten worden gelegd, met
een dun laagje boter of margarine in. U zult constateren dat u reeds met enkele ingrediënten (bijv.
etensresten) kostelijke snacks gemakkelijk en snel kunt bereiden, waarbij uw fantasie geen grenzen
kent: Hiervoor zijn vlees, vis, kaas optimaal, die met uien, tomaten, augurken, champignons en krui-
den worden gecombineerd, tot kostelijke sandwiches kunnen worden gemaakt. Of probeer eens van
bladerdeeg en vruchten, zoals appels, bananen, ananas, gecombineerd met confiture of chocolade,
een kostelijk gebak te vervaardigen. Maar ook een eenvoudig meel-water-deeg, gevuld met een vlees-
varce of groente levert een smakelijke snack op.
AANWIJZINGEN EN RECEPTEN VOOR DE SANDWICHMAKER
Let op: Bij de bereiding van sandwiches steeds de greepsluiting dichtmaken!
Wij aanbevelen en middelhoge tot hoge temperatuurinstelling.
SANDWICH IDEEEN
Kaas-sandwich
4 plakjes toastbrood, 2 plakjes kaas (bijv. Schei-
bletten), 2 plakjes gekookte ham
Deze sandwich kunt u variëren doordat u al naar-
gelang de smaak augurken of ananas uit blik
toevoegt. Twee met boter gesmeerde plakjes
toastbrood (de kant met boter naar onderen) met
elk 1 plakje kaas, ham en naar keuze ananas of
augurk beleggen. Vervolgens de resterende plak-
jes toastbrood (kant met boter naar boven) erop
plaatsen en de sandwiches in de voorverwarmde
sandwichtoaster plaatsen. Het apparaat dicht-
maken en ca. 2-3 minuten roosteren.
Chinese rollen
1 TL olie, 2 sjalotten, gewassen en fijngehakt,
½ kleine wortel, geschild en geraspt, 1 TL ket-
jap, 150 g bonenkiemen, afgedropen (blik),
50 g geschilde garnalen, een beetje sambal oe-
lek, 4 plakjes toastbrood, een beetje gesmolten
boter om in te smeren
Olie verhitten en uien kort aanbraden, wortel
toevoegen, nogmaals 2 minuten stoven totdat
ze een beetje zacht worden. Vervolgens ketjap,
bonenkiemen en garnalen toevoegen en laten
trekken. Toastbroodranden verwijderen en het
toastbrood met de deegrol zeer dun uitrollen.
De onderkant met gesmolten boter insmeren.
De vulling gelijkmatig op de plakjes verdelen en
er oprollen. Telkens een rol diagonaal in de uit-
sparingen van de sandwichtoaster leggen. Het
deksel sluiten en 2-3 minuten roosteren.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
66 von 124
Stand 20.2.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Gevulde deegflappen - Samosas
Voor deze deegflappen kunnen ook kleine hoe-
veelheden groente worden gebruikt. De vulling
kan dien-overeenkomstig worden gevarieerd.
125 g meel, 2 snufjes zout, 3 EL olie, 2 EL wa-
ter, 150 g in de schil gekookte aardappelen, ge-
schild en in dobbelsteentjes gesneden, 1 EL olie
75 g uien, fijngehakt, 1 ½ TL kerrie, 75 g diep-
gevroren erwten, ontdooid, 1 TL verse, fijn ge-
raspte gember, 1 kleine chili, ontpit en fijnge-
hakt, 2 EL water, 1 snufje cayennepeper, 2 EL
citroensap, gesmolten boter om in te smeren, 2
EL verse, fijngehakte koriander
Meel zeven, zout, olie en water langzaam door-
roeren. Evt. wat meer water gebruiken en het
deeg goed doorkneden (ca. 10 min.), zodat er
een stevige deegbol ontstaat. Deeg met olie
insmeren en in een plastic zak ten minste
30 minuten laten rusten. Inmiddels de vul-
ling bereiden. Hiervoor de uien in olie aan-
braden, kerrie toevoegen en kort laten door-
stoven, vervolgens erwten, gember, chili en water
toevoegen en laten doorstoven totdat de erwten
gaar zijn. Nu de resterende ingrediënten en de
aardappelen toevoegen en nogmaals 3-4 min.
laten smoren. Het deeg uitrollen en in ca. 13
cm grote vierkanten snijden. De voorverwarmde
uitsparingen van de sandwichtoaster met boter
insmeren, 2 deegplaten er opleggen en goed
vullen. Met twee verdere deegplaten afdekken
en met boter insmeren. Het apparaat dichtma-
ken en de samosas goudbruin bakken.
Appel-rozijnenflappen
15 g boter, 250 g geschilde en uitgeholde appe-
len, in dobbelsteentjes gesneden, 25 g rozijnen,
1 EL suiker, ½ TL kaneel, 3 EL water, 1 TL ci-
troensap, 250 g bladerdeeg (ontdooid), gesmol-
ten boter om in te smeren
Boter smelten, appels, rozijnen, suiker, kaneel,
water en citroensap toevoegen en al roerende,
net gaar stoven.
Het bladerdeeg tot een 3 mm dikke plaat uitrol-
len en in 13 cm grote deegvierkanten snijden.
Twee deegplaten met boter insmeren en op
de voorverwarmde uitsparingen van de sand-
wichtoaster leggen. Telkens 1 eetlepel vulling op
de deegplaten deponeren en met een geboterde
deegplaat afdekken. Het apparaat dichtmaken
en ca. 4 min. roosteren totdat het bladerdeeg
goudbruin is. Warm serveren.
PIZZAS
Pizza Salami-Champignons
4 plakjes wittebrood
2 TL tomatenpuree
2 plakjes katenspek
een beetje oregano
2 EL champignons (blik)
2 plakjes kaas
Pizza Salami
4 plakjes wittebrood
4 plakjes peperonisalami
een beetje oregano
2 plakjes kaas
4 plakjes tomaat TIP:
Alle recepten zijn geschikt
voor klassieke pizza-uitrusting:
tonijn, mosselen, artisjok-
ken, gebraden runder gehakt,
ansjovis enz.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 20.2.2020
67 von 124
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
VARIATIES MET KAAS
Schapekaas
4 plakjes wittebrood
75 g schapekaas
4 plakjes tomaat
2 gevulde olijven in schijfjes
oregano / basilicum
Verse kaas
4 plakjes mueslibrood of wit-
tebrood
75 verse kaas (vol vet)
12 gehalveerde, ontpitte drui-
ven
Walnotenbroodjes
4 plakjes lijnzaadbrood
75 g walnotenkaas
enkele druppels vieux
2 TL kersenconfiture
Kip-Ananas
4 plakjes wittebrood
50 g kippevlees
1 EL ananas uit blik
2 EL remoulade
Gevogelte-worteltjes
4 plakjes wittebrood
50 g gevogeltevlees
¼ wortel, fijn geraspt
2 TL remoulade
Gevogelte-maïs
4 plakjes wittebrood
50 g gevogeltevlees
4 TL maïs (blik)
2 TL tomatenpuree
GEVOGELTE
EENVOUDIGE RECEPTEN
Confiture-snack
4 plakjes brood
2 TL confiture
Met honing of nougatcrème
kunnen ook heerlijke snacks
worden getoverd.
Leverworst-snack
4 plakjes brood
50 g kalfsleverworst
een beetje mosterd
Salami-snack
4 plakjes brood
2-4 plakjes salami
4 plakjes tomaten
Leverkaas-snack
4 plakjes brood
2 plakjes leverkaas
2 TL mosterd
enkele gebakken uien
Kaas-snack
4 plakjes brood
2 plakjes tilsiter kaas
een beetje paprikapoeder
Omelet-snack
4 halve broodjes of 4 plakjes
brood
2 eieren
hieruit omelet maken
Weense worstjes-snack
4 plakjes brood
1 Weens worstje
2 TL ketchup of mosterd
Boterhamworst-snack
4 plakjes brood
2 plakjes boterhamworst
enkele stukjes augurk
Bloedworst-snack
4 plakjes brood
50 g bloedworst
2 TL mosterd
½ augurk in plakjes
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
68 von 124
Stand 20.2.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Mexicaans
4 plakjes wittebrood of
4 plakjes maïsbrood
2 EL maïskorrels
2 TL paprika in dobbelsteen-
tjes
2 TL uien, in dobbelsteentjes
enkele sprenkeltjes worces-
tersaus
een sprenkeltje chilisaus
Leipziger Allerlei
4 plakjes wittebrood
4 EL gemengde groente (erw-
ten, worteltjes, asperges,...)
2 TL zoete room
een beetje soepgroentepoeder
verse gehakte kruiden
Aziatisch
4 plakjes wittebrood
4 EL diepvries-chinagroente
een sprenkeltje sojasaus
VEGETARISCHE SNACKS
Mosselen
4 plakjes wittebrood
8 mosselen uit blik
een beetje tomatenpuree
een beetje knoflook
4 plakjes tomaat
een beetje parmezaanse kaas
2 TL kruidenremoulade
Garnalen
4 plakjes wittebrood
50 g garnalen (blik)
een beetje tomatenpuree
een beetje knoflook
chili, basilicum, enkele drup-
pels citroensap
Tonijn
4 plakjes wittebrood
50 g tonijn
8 zilveruitjes, gesneden
een beetje tomatenketchup
een beetje mierikswortel
VIS EN ZEEBANKET
Asperges met ham
4 plakjes wittebrood
2 plakjes gekookte ham
2 asperges (blik of rest)
4 TL sauce hollandaise, of
2 plakjes edammer, of
2 plakjes kruidenboter
Asperges met geklopt ei
4 plakjes wittebrood
geklopt ei uit de volgende in-
grediënten:
1 ei, 1 EL room, kruiden
2 asperges
Asperges met kalkoenfilet en ei
4 plakjes wittebrood
2 plakjes gerookte kalkoenfilet
1 hardgekookt ei
4 TL sauce hollandaise
ASPERGES
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 20.2.2020
69 von 124
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Hawaii
4 plakjes wittebrood
2 plakjes gekookte ham
2 schijfjes ananas
2 cocktailkersen
2 plakjes Goudse kaas
Mandarijnen-rundertong
4 plakjes wittebrood
2 plakjes rundertong
6-8 mandarijnpartjes (blik)
2 TL kruidenremoulade
Kiwi-rosbief
4 plakjes wittebrood
2 plakjes rosbief
1 kiwi in plakjes
een beetje mangosiroop
EXOTISCHE COMBINATIES MET VRUCHTEN
Notenkraker
4 plakjes wittebrood of zonne-
bloemenbrood
2 TL nougatcrème
2 TL gemalen noten
2 TL advocaat
Sinaasappelpunten
4 plakjes toastbrood
4 stukjes pure chocolade
1 TL sinaasappeljam
1 TL sinaasappellikeur
2 plakjes verse sinaasappel
1 TL gesneden amandel
Aardbeienfantasie
4 plakjes wittebrood
2 TL aardbeienjam
4 verse aardbeien in plakjes
½ TL hagelslag
Hawaii-flappen
4 plakjes muesli-toastbrood
of
4 plakjes wittebrood
2 plakjes ananas
2 TL multivitamine-confiture
1 TL geraspte kokos
Apentoast
4 plakjes wittebrood
½ banaan
2 TL nougatcrème
Appelpunten
4 plakjes wittebrood
4 TL appelconfiture
of
4 TL appelcompote
1 TL rozijnen
een beetje kaneel
ZOETE GERECHTEN VOOR KLEINE EN GROTE SNOEPERS
AANWIJZINGEN EN RECEPTEN VOOR WAFELS
Let op: Bij de bereiding van wafels in geen geval de handvatsluiting dichtmaken, omdat anders het
deeg er uitloopt! Wij aanbevelen en middelhoge tot hoge temperatuurinstelling.
De recepten zijn telkens goed voor 8-10 wafels. U kunt alle recepten in
plaats van met bloem ook met volkoren tarwe- of dinkelmeel bereiden. Ge-
bruik dan ca. 15% meer vloeistof en laat het deeg 30 minuten opzwellen,
voordat u met het bakken begint. Ter verandering van de smaak kunt u aan
de zoete wafels naar keuze 2 cl rum of amaretto, 1 EL geraspte citroen-
schil, ½ flesje boter-vanillearoma, 3 EL fijn gemalen noten of amandelen toevoegen.
De pittige wafels kunt u naar smaak veranderen door toevoeging van 2-3 EL fijn gehakte kruiden,
geraspte kaas of gekookte ham, 1 TL kerrie, kummel of 1 EL lijnzaad.
Bij veel recepten hoeft u de wafelplaten niet in te vetten. Wafeldeeg, dat weinig of geen vet bevat,
vergt echter ingevette wafelplaten. Vet met een penseel met hittebestendige margarine in (geen di-
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
70 von 124
Stand 20.2.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
eetmargarine). Verhit het apparaat totdat het groene controlelampje gaat branden. Vet evt. de platen
in. Vul met een soepsleef een portie deeg op de onderste wafelplaat. Strijk het deeg met een houten
lepel over de plaat. Sluit het apparaat en bak de wafels goudbruin. Wanneer u de eieren scheidt, het
eiwit stijf klopt en tot slot door het deeg mengt, krijgt u bijzonder lichte en luchtige wafels (niet bij
gistdeeg).
Brusselse wafels
150 g boter, 150 g suiker, 2 eieren, 1 pakje
vanillesuiker, ca. 375 ml melk, 375 g meel,
1 TL bakpoeder
Wanneer men in plaats van melk mineraalwater
neemt, worden de wafels bijzonder knapperig.
Boter, suiker, eieren en vanillesuiker tot schuim
roeren. Melk, meel en bakpoeder toevoegen en
tot een glad deeg roeren.
Eenvoudige gistwafels
150 g zachte boter, 4 eieren, 350 ml lauwe
melk, 1 EL suiker, 1 pakje vanillesuiker, 250 g
meel, 1 pakje droge gist
Meel en gist mengen. De andere ingrediënten
toevoegen en tot een gladde deeg verwerken.
Het deeg ca. 20-30 minuten laten rijzen, ver-
volgens bakken.
Karnemelk-wafels
125 g zachte boter, 4 eieren, 1 EL suiker, ¼ TL
kaneel, 1 snufje zout, 250 g meel, 375 ml
karnemelk, 1 pakje droge gist
Boter en eieren, suiker, kaneel en zout tot
schuim roeren. Meel en karnemelk aan de
schuimmassa toevoegen en tot een glad deeg
roeren. Het wafelijzer dient goed te worden
ingevet!
Quark-wafels
150 g magere quark, 4 eieren, 100 g zachte
boter, 4 EL suiker, 1 pakje vanillesuiker, 200 g
meel, 150 ml melk
Magere quark met zachte boter, eieren, suiker
en vanillesuiker tot schuim roeren. Meel en melk
er doorroeren en tot een glad deeg verwerken.
Het wafelijzer dient goed ingevet te worden!
ZOETE WAFELS
Kaas-wafels
120 g zachte boter of margarine, 3 eidooiers,
5 EL koffiemelk , 1/8 l melk, ½ TL zout, 1
snufje suiker, 75 g geraspte Emmentaler kaas,
200 g bloem of volkorenmeel, 3 stijf geklopte
eiwitten, 1 geraspte ui
Boter met eigeel tot schuim kloppen, melk, sui-
ker, zout en kaas en meel er doorroeren. Geklopt
eiwit eraan toevoegen. De geraspte ui pas vlak
voor het bakken doormengen, omdat anders het
deeg bitter wordt.
Wortel-wafels
150 g zachte boter, 2 EL suiker, 4 eieren, 100 g
fijngeraspte worteltjes, 1 snufje kaneel, 1 snufje
zout, 250 g meel
Alle ingrediënten tot een gladde deeg roeren.
In plaats van worteltjes zijn ook courgettes ge-
schikt.
PITTIGE WAFELS
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 20.2.2020
71 von 124
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Maïs-wafels
3 eieren, 50 g zachte boter, 3 EL honing, 1 EL
ahorn-siroop, 150 ml melk, 200 g maïsmeel,
100 g gesneden amandel
Alle ingrediënten tot een glad deeg verwerken
en voor het bakken ca. 15 minuten laten rijzen.
Het wafelijzer dient bij dit deeg te worden in-
gevet!
Rijstwafels
150 g melkrijst, 600 ml melk, 1 EL suiker, 30 g
boter, 4 eieren, ½ TL kaneel, 1 snufje zout
Uit melkrijst, melk, suiker en boter een rijstebrij
koken en laten afkoelen. Eieren, kaneel en zout
door de brei roeren. Het wafelijzer dient goed
ingevet te worden!
Aardappelwafels
675 g rauwe, fijn geraspte aardappelen, 2 rau-
we, fijn geraspte/gehakte uien, 4 eieren, 2 snuf-
jes zout, 2 EL zure room, 5 EL fijngehakte peter-
selie, 100-125 g aardappelzetmeel
Aardappelen en uien met de ESGE-staafmixer
fijnhakken of fijn raspen en goed mengen met
de overige ingrediënten.
Het wafelijzer dientgoed ingevet te worden!
WAFELS VOOR PERSONEN DIE ALLERGISCH TEGEN GLUTEN ZIJN
AANWIJZINGEN EN RECEPTEN VOOR DE CONTACTGRILLE
Wij aanbevelen en middelhoge tot hoge temperatuurinstelling.
De contactgrille altijd goed voorverwarmen (totdat het groene con-
trolelampje gaat branden). Pas dan het te grilleren voedsel er opleg-
gen. U kunt de gerechten in het open geklapte apparaat grilleren.
Wanneer u contactgrilleren wilt, klapt u de bovenste grilplaat op het
te grilleren materiaal, dan realiseert u een snelle en gelijkmatige ga-
ring. Uw vleesgerechten worden optimaal gegrilleerd, wanneer het te
grilleren voedsel een dikte van 1,5-3 cm heeft. De in de recepten genoemde tijden gelden voor con-
tactgrilleren aan beide kanten. De handvatsluiting kunt u bij het contactgrilleren niet dichtmaken.
De navolgende recepten zijn voor 1–2 personen bestemd.
VLEESGERECHTEN
Medaillons met peperboter
4 varkensmedaillons, 125 g boter, 3 EL ingeleg-
de groene peperkorrels, 1 TL druppels citroen-
sap, zout, peper
De boter met citroensap en zout tot schuim roe-
ren, peperkorrels er doorroeren, de boter tot een
rolletje vormen en op een koele plaats zetten. De
medaillons schoonmaken en droog betten, aan
beide kanten in de voorverwarmde grille ca. 3-5
minuten grilleren, vervolgens zouten en pepe-
ren. Met een schijfje peperboter serveren.
Tip: Zeer goed hierbij smaakt ook kruidenboter.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
72 von 124
Stand 20.2.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Kalkoenschnitzel met kruiden
2 kleine kalkoenschnitzels, 1 bosje gemengde
kruiden (peterselie, tijm, marjolein, rozemarijn
enz.), 2 EL olie, 1 EL citroensap, zout, peper
Schnitzel droog betten. De kruiden fijnhakken
en met olie en citroensap aanroeren. De schnit-
zels in de marinade 2-3 uur in de koelkast la-
ten trekken, hierbij meerdere keren omdraaien.
Schnitzels laten afdruipen en in de voorver-
warmde grille ca. 8 minuten van beide kanten
grilleren.
Ananas-steak
½ verse ananas, 1 teentje knoflook, ½ TL gema-
len koriander, cayennepeper, 2 kleine runderfi-
letsteaks, 2 TL olie, 4 EL crème fraîche, zout,
peper
Een kwart ananas met de ESGE-staafmixer pu-
reren, met koriander en cayennepeper kruiden.
De resterende ananas in de koelkast bewaren.
De steaks in de ananaspuree leggen en gedu-
rende de nacht in de koelkast marineren.
Een kwart ananas in reepjes snijden. Het vlees
droog betten, met olie insmeren en aan alle kan-
ten 3-5 minuten grilleren. Reepjes ananas kort
meegrilleren. De puree aan de kook brengen,
met crème fraîche verfijnen. De steaks kruiden,
een beetje boter er opleggen en met de anana-
spuree serveren.
Lamspiesjes met knoflook
300 g lamsvlees uit de bout of lende, 1 kleine
ui, 2 teentjes knoflook, 3 EL olijfolie, 2 EL krui-
denazijn, zout, peper, 2 twijgjes tijm, 1 twijg
rozemarijn, 1 laurierblad, 1 rode paprika, 2 ste-
vige, in vieren gedeelde tomaten, 100 g yoghurt,
1 EL crème fraîche, 1 TL citroensap, 1-2 EL
fijngehakte, verse pepermunt
Het vlees in hapklare stukjes snijden. De uien
in kleine dobbelsteentjes snijden, de knoflook
persen. Azijn en olie er doorroeren, zouten en
peperen. Tijmblaadjes en rozemarijnnaalden van
de twijgjes trekken en samen met het laurier-
blad toevoegen. Het vlees gedurende een nacht
in de koelkast marineren. Gereinigde paprika,
vlees en tomaten afwisselend op houten spies-
jes steken en in de voorverwarmde grille aan
beide kanten 4-5 minuten grilleren. Yoghurt
met crème fraîche, citroensap en pepermunt
door elkaar heen roeren, met zout en peper ver-
fijnen en bij de spiesjes serveren. TIP: Mocht u
geen verse pepermunt krijgen, dan kunt u ook
gedroogde gebruiken.
Kippenspiesjes met fruit
300 g kipfilet, 2 middelgrote uien, 1 zure appel,
1 stevige, rijpe banaan, citroensap, 1 EL pinda-
olie, zout, peper, kerrie
Het kippevlees in hapklare dobbelsteentjes snij-
den. De uien in vieren delen, de appels schillen
en in acht stukken verdelen. De bananen in ca. 3
cm lange stukjes snijden. Het fruit met citroen-
sap besprenkelen. Alle ingrediënten afwisselend
op houten spiesjes steken, met olie insmeren en
aan beide kanten in de voorverwarmde grille ca.
10 minuten grilleren. Met zout, peper en kerrie
kruiden en voor het serveren kort laten staan.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 20.2.2020
73 von 124
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Gegrilleerde zalm met citroenboter
2 kleine schijfjes zalm, 2 TL citroensap, 2 EL
zachte boter, 1 TL geraspte citroenschil, zout,
peper
Vis schoonmaken, met citroen schoonmaken,
zouten, peperen en grilleren. Boter met citroen-
schil mengen, op de gegrilleerde zalm toeberei-
den en serveren.
Kruidenforel
2 kleine forellen, 2 EL peterselie, 2 TL citroen-
sap, zout, peper, boter
Vis schoonmaken, met citroen van binnen zu-
ren, peterselie in de buikholte vullen, met vloei-
bare boter dun insmeren, grilleren en voor het
serveren met zout en peper kruiden.
VISGERECHTEN
Gegrilleerde aubergines en courgettes
1 lange aubergine, zout, 2 kleine courgettes, 4
EL olijfolie of kruidenolie, peper
Bij aubergines en courgettes het stengelbegin er
uitsnijden. De aubergines overlangs in ca. 1 cm
dikke plakjes snijden, zouten en 30 min. laten
trekken. Vervolgens afspoelen en droog betten.
Courgettes eveneens overlangs in 1 cm dikke
plakken snijden en licht zouten.
Aubergine- en courgetteplakjes met olie instrij-
ken en in de voorverwarmde grille van beide
kanten knappend grillerend.
Hierbij passen voortreffelijk een aïoli of een
yoghurt-mint-saus en stokbrood.
Mediterrane groentespies
2 kleine courgettes, 6 kleine uien, 2 stronken
bleekselderij, 6 artisjokken (blik), 6 cocktailto-
maten, 125 g room, citroensap, zout, peper, 1
bakje Oostindische kers
De courgettes in 2-3 cm dikke plakjes snijden.
De uien halveren, bleekselderij pellen en in
2-3 cm lange stukken snijden. Artisjokken laten
afdruipen en halveren. Tomaten halveren.
Alle ingrediënten afwisselend op de houten
spiesjes steken en van beide kanten in de voor-
verwarmde grille 3-4 min. grilleren.
Room stijf kloppen, met citroensap, zout en
peper kruiden met blaadjes Oostindische kers
garneren.
Geestrijke ananas
4 plakjes ananas , 4 TL kersenbrandewijn, 1 EL
boter, 2 TL lichte honing, 1 snufje gemalen ko-
riander
Plakjes ananas laten afdruipen en er kersen-
brandewijn overheen sprenkelen. 30 min. laten
trekken.
Boter en honing in een pan verhitten, met ko-
riander kruiden. De plakjes ananas in de voor-
verwarmde grille van beide kanten bruin laten
worden, hierbij steeds weer met het boter-ho-
ning-mengsel smeren.
Met slagroom of een bolletje vanille- of ana-
nasijs serveren.
VEGETARISCHE LEKKERNIJEN
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
74 von 124
Stand 20.2.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Gebraden appel
1 grote appel, citroensap, 25 g boter, 4 TL
vloeibare honing, 1 snufje gemalen kruidnagel,
1 mespunt kaneel, 1 TL suiker
De appel schillen, het klokhuis er uitsteken en in
1 cm dikke plakjes snijden. De appelschijfjes
met citroensap besprenkelen en laten trekken.
Boter en honing in een pan verhitten, met kruid-
nagel-poeder kruiden.
De plakjes appel in de voorverarmde grille van
beide kanten grillerern, daarbij steeds weer in-
smeren met het honing-boter-mengsel instrij-
ken. Kaneel en suiker mengen en de plakjes
appel ermee bestroien. Daarbij past half stijf
geklopte room.
De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn door de auteurs en door UNOLD AG zorgvuldig ontwikkeld
en getest. Een garantie kan er echter niet worden aanvaard. De auteurs en/of UNOLD AG en haar
gemachtigden kunnen in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor letsel, materiële schade en
financiële schade.
VERWIJDEREN VAN AFVAL / MILIEUBESCHERMING
Onze apparaten zijn geproduceerd met een hoge qualiteit voor een lange gebruik. Regelmatige
onderhoud en vakkundig reparaties door onze klantenservice verlengt de gebruiksduur. Wan-
neer het apparat defekt is en kan niet meer gerepareerd worden, let op de volgende instructies.
Dit product mag niet samen met het normale huishoudelijke afval worden afgevoerd. U dient
dit product bij een voor het recycleren van elektrische of elektronische apparaten aangewezen
verzamelplaats in te leveren. Door het separaat inzamelen en recycleren van afvalproducten
helpt u mee bij het zuinig omgaan met de natuurlijke hulpbronnen en zorgt u ervoor dat het
product op een gezondheids- en milieuvriendelijke manier afgevoerd wordt.
GARANTIEVOORWAARDEN
Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële gebruik),
gerekend vanaf de dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik aantoonbaar is
veroorzaakt door een fout in de productie. Binnen de garantietermijn verhelpen wij materiaal- en productiefou-
ten door herstelling of vervanging naar onze keuze. Onze garantie is slechts geldig voor in Duitsland en Oos-
tenrijk verkopte apparaten. In andere landen a.u.b. de importeur aanspreken. Apparaaten, waarvoor garantie in
aanspraak wordt genomen, moeten ons samen met een kopie van de machineel gegenereerde kassabon waaruit
de koopdatum duidelijk wordt, alsmede een beschrijving van de fout goed verpakt aan onze klantenservice
worden toegezonden. U kunt een retourbon afdrukken op onze website www.unold.de/ruecksendung. (alleen voor
inzendingen uit Duitsland en Oostenrijk). De garantie dekt geen schade veroorzaakt door slijtage, onbehoorlijk
gebruik/foutieve handelingen en niet-naleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen. Het recht op
garantie vervalt, wanneer reparaties of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd. Even-
tuele rechten van de eindgebruiker t.o.v. de verkoper of distributeur worden door deze garantie niet aangetast.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de

Documenttranscriptie

Copyright UNOLD AG | www.unold.de INHALTSVERZEICHNIS Bedienungsanleitung Modell 48356 Technische Daten................................... 6 Symbolerklärung..................................... 6 Für Ihre Sicherheit.................................. 6 In Betrieb nehmen.................................. 9 Bedienen .............................................. 9 Reinigen und Pflegen ............................. 10 Sonderzubehör....................................... 11 Hinweise für den Sandwichtoaster............ 11 Sandwich Ideen...................................... 12 Hinweise und Rezepte für den Waffelautomaten......................... 18 Hinweise und Rezepte für den Kontaktgrill...................................... 20 Garantiebestimmungen........................... 24 Entsorgung / Umweltschutz..................... 24 Informationen für den Fachhandel............ 24 Service-Adressen.................................... 25 Bestellformular Ersatzteile....................... 26 Instructions for use Model 48356 Technical Specifications.......................... 27 Explanation of symbols............................ 27 For your safety........................................ 27 Before first use....................................... 29 Use of the appliance............................... 30 Cleaning and Care.................................. 31 Special accessories................................. 31 General information and recipes for the sandwich toaster............... 32 Informations and recipes for waffle preparation.............................. 37 Informations and recipes for the contact grill...................................... 39 Guarantee Conditions.............................. 43 Waste Disposal / Environmental Protection........................ 43 Service.................................................. 25 Notice d’utilisation modèle 48356 Spécification technique .......................... 44 Explication des symboles......................... 44 Pour votre sécurité.................................. 44 Mise en marche ..................................... 47 opération de l‘appareil............................ 47 Nettoyage et entretien............................. 48 Accessoires en option ............................. 48 Utilisation et recettes pour la préparation des sandwichs....................... 49 Utilisation et recettes pour la préparation des Gaufres.......................... 54 Utilisation et recettes pour griller à contact ..................................... 56 Conditions de Garantie............................ 59 Traitement des déchets / Protection de l’environnement.................. 59 Service.................................................. 25 Gebruiksaanwijzing model 48356 Technische gegevens .............................. 60 Verklaring van de symbolen...................... 60 Voor uw veiligheid................................... 60 Ingebruikname ..................................... 63 Bediening van het apparaat..................... 63 Reiniging en onderhoud.......................... 64 Speciaal toebehoren............................... 64 Aanwijzingen en recepten voor de sandwichmaker.................................. 65 Aanwijzingen en recepten voor wafels....... 69 Aanwijzingen en recepten voor de contactgrille...................................... 71 Garantievoorwaarden............................... 74 Verwijderen van afval/Milieubescherming.. 74 Service.................................................. 25 Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EN FR NL IT ES PL GEBRUIKSAANWIJZING MODEL 48356 TECHNISCHE GEGEVENS Vermogen: 1.000 W, 230 V~, 50 Hz Voedingskabel: Env 100 cm Behuizing: RVS / kunststof Afmetingen: Env. 24,8 cm x 25,0 cm x 11,0 cm Gewicht: Env. 1,7 kg Handvatten: Thermisch geïsoleerd Uitruisting: Oververhittingsbeveiliging. 2 controlelampjes voor „Aan/Uit“ en „Gereed“ Traploze temperatuurregelaar van ca. 100°C (MIN) tot ca. 200°C (MAX), verwarmingsslangen op drukveren gelagerd, selvlak voor verticale bewaring Toebehoren: Telkens 1 set uitneembare, vaatwasmachinevaste spuitgegoten aluminiumplaten voor sandwiches, wafels, contactgrilles, gebruiksaanwijzing Wijzigingen en vergissingen in de uitrustingskenmerken, techniek, kleuren en design voorbehouden VERKLARING VAN DE SYMBOLEN Dit symbool wijst op eventuele gevaren die letsel tot gevolg kunnen hebben of tot schade aan het apparaat leiden. Dit symbool wijst op een eventueel verbrandingsgevaar. Ga hier altijd zeer voorzichtig te werk. VOOR UW VEILIGHEID Lees de volgende aanwijzingen a.u.b. door en bewaar ze goed. 1. Dit apparaat kan door kinderen vanaf 8 jaar worden gebruikt en door personen die over gebrekkige fysieke, sensorische of geestelijke vaardigheden of gebrek aan ervaring en/of kennis beschikken, mits zij onder toezicht staan of instructies hebben gekregen aangaande het veilige gebruik van dit apparaat en de hieruit resulterende gevaren begrepen hebben. 2. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen. 3. Reiniging en onderhoud door de gebruiker mogen niet door kinderen worden uitgevoerd, tenzij deze ouder dan 8 jaar zijn en onder toezicht staan. 60 von 124 Stand 20.2.2020 Copyright UNOLD AG | www.unold.de 4. Berg het apparaat en de kabel op buiten bereik van kinderen onder de 8 jaar. 5. VOORZICHTIG - delen van dit product kunnen zeer heet worden en brandwonden veroorzaken! Wees in aanwezigheid van kinderen en kwetsbare personen bijzonder voorzichtig. 6. Sluit het apparaat alleen aan op wisselstroom met spanning conform typeplaatje. 7. Dit apparaat mag niet met een externe tijdschakelklok of een afstandsbedieningssysteem worden gebruikt. 8. Dompel het apparaat of het snoer in geen geval in water of andere vloeistoffen. 9. De basis mag niet met water of andere vloeistoffen in contact komen. Wanneer dit toch gebeurt, moet de basis vóór een volgend gebruik weer helemaal droog zijn 10. Het apparaat mag niet in de vaatwasser worden gereinigd. 11. Raak het apparaat resp. het snoer nooit met natte handen aan. 12. Het apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijke doeleinden of soortgelijke doeleinden, bijv. ƒ kitchenettes in winkels, kantoren of andere werkplaatsen, ƒ landbouwbedrijven, ƒ voor gebruik door gasten in hotels, motels of andere toeristische accommodaties, ƒ in privé pensions of vakantiewoningen. 13. Plaats het apparaat om redenen van veiligheid nooit op hete oppervlakken, op een metalen dienblad of op een natte ondergrond. 14. Het apparaat of het snoer mogen niet in de buurt van vlammen worden gebruikt. 15. Dek het apparaat en de platen uit veiligheidsredenen nooit af bijv. met aluminium of plastic folie. 16. Verwarm geen potten en pannen op de bakplaten. 17. Gebruik het apparaat steeds op een vrij, vlak en hittebestendig oppervlak. 18. Let erop dat het snoer niet over het werkvlak heen hangt, omdat dit tot ongelukken kan leiden, bijv. als kleine kinderen er aan trekken. Stand 20.2.2020 61 von 124 DE EN FR NL IT ES PL Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EN FR NL IT ES PL 19. Het snoer moet zo worden geplaatst dat eraan trekken of erover struikelen voorkomen wordt. 20. Trek het snoer altijd aan de aansluitstekker uit het stopcontact, nooit aan het snoer zelf. 21. Draag het apparaat niet aan het snoer. 22. Gebruik het apparaat uitsluitend in binnenruimten. 23. Grijp het apparaat alleen bij het handvat om verbrandingen te voorkomen. 24. Vul nooit meer dan de aangegeven hoeveelheid deeg in het apparaat om het overlopen van het deeg te voorkomen. 25. Beweeg het apparaat niet zolang dit in bedrijf is om verbrandingen te voorkomen. 26. Het apparaat mag niet met toebehoren van andere fabrikanten of merken worden gebruikt om schade te voorkomen. 27. Na gebruik en voor het reinigen de netstekker uit het stopcontact trekken. Laat het apparaat nooit zonder toezicht wanneer de netstekker zich in het stopcontact bevindt. 28. Laat het apparaat vóór het reinigen afkoelen. 29. Controleer het apparaat, de stekker en het snoer regelmatig op slijtage en beschadigingen. Stuur het apparaat of de basis in geval van beschadigingen van het snoer of andere onderdelen a.u.b. voor controle en/of reparatie aan onze klantenservice. Ondeskundig uitgevoerde reparaties kunnen aanzienlijke gevaren voor de gebruiker veroorzaken en leiden tot het vervallen van de garantie. Open in geen geval de behuizing van het apparaat. Er bestaat gevaar van letsel door elektrische schokken. Attentie! De oppervlakken van het apparaat worden tijdens het gebruik heet, gebruik voor het openen en sluiten daarom uitsluitend het thermisch geïsoleerde handvat. De fabrikant is niet aansprakelijk, indien het apparaat verkeerd gemonteerd, ondeskundig of foutief gebruikt of door niet geautoriseerde derden gerepareerd werd. 62 von 124 Stand 20.2.2020 Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE INGEBRUIKNAME 1. Verwijder alle verpakkingsmaterialen en eventuele transportbeveiligingen. Houd verpakkingsmaterialen verwijderd van kinderen– Kans op verstikking! FR 2. Controleer de inhoud van de verpakking op volledigheid. 3. Spoel alle afneembare onderdelen voor het eerste gebruik in heet water met een mild afwasmiddel. Droog de onderdelen goed af. 4. Veeg het apparaat met een vochtige doek af. Let erop dat geen water de behuizing binnendringen kan. NL IT ES 5. De stekker in het stopcontact steken. 6. Olie de grillplaat voor het eerste gebruik iets in, het beste met kokosolie of een ander hittebestendig vet en verwarm het apparaat gedurende ca. 10 minuten, 7. De erste sandwich is niet geschikt voor verbruik. 8. Gedurende het widere gebruik is het nie nodig de platen te vetten. 9. Het apparaat is nu bedrijfsklaar. BEDIENING VAN HET APPARAAT 1. Bevestig aan de binnenkanten van het apparaat telkens 1 plaat van de set, die u wenst te gebruiken doordat u de platen in de houder van het scharnier steekt en stevig aandrukt. Hierbij bewegen de schuifhouders zich licht naar voren. 2. De stekker in het stopcontact (230 V~) steken. Bjide controlelampjes gaan branden. Zolang het apparaat in gebruik is, blijft het rode lampje ingeschakeld. Drai de temperatuurregelaar op de gewenste temperatuur. 3. Terwijl de Multi 3 in 1 voorverwarmt (ca. 5 minuten), de ingrediënten voor de gewenste gerechten gereedzetten. 4. Zodra de noodzakelijke temperatuur bereikt is, gaat het groene signaallampje aan. Dit controlelampje gaat steeds uit, wanneer de beoogde temperatuur gedaald is en het apparaat weer verwarmt. 5. Wanneer het apparaat voor het eerst wordt gebruikt de gegoten platen met een kleine hoeveelheid olie of boter insmeren. 6. Leg nu ofwel ƒ de voorbereide sandwiches in de hiervoor bestemde uitsparingen van de sandwichtoaster of ƒ vul het voorbereide deeg voor de wafels op de ruitvormige wafelplaat,of ƒ deponeer het te grilleren voedsel op de geribbelde plaat van de contactgrille. 7. Maak het deksel dicht. Bij de bereiding van sandwiches maakt u ook de sluiting aan de handgreep dicht! 8. Om uw snacks for elke momentjes warm te houden, de temperatuur op MIN verminderen, maar niet te lang warm houden. Stand 20.2.2020 EN 63 von 124 PL Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE REINIGING EN ONDERHOUD EN Voor de reiniging de stekker uit het stopcontact trekken en het apparaat laten afkoelen. FR NL 1. De afgekoelde verwisselbare platen er uitnemen doordat u de schuifschakelaar naar voren trekt, IT 2. Wanneer vet onder de platen komt, met een papierdoekje afwissen. ES PL waarbij de plaat omhoog springt. 3. De aluminium-spuitgegoten platen kunt u in de vaatwasmachine of met de hand reinigen. 4. Bij sterke korstvorming kunt u de platen ´s nachts inweken. 5. Voor het reinigen van de buitenvlakken gebruikt u een vochtige doek. 6. Gebruik bij de reiniging van het apparaat geen scherpe schuurmiddelen, bijtende reinigingsmiddelen of ovenreinigers. 7. Let erop dat alle onderdelen helemaal droog zijn voordat u het apparaat weer in elkaar zet en opbergt. 8. Wikkel het kabel om de kabelopberging. SPECIAAL TOEBEHOREN U kunt via onze klantenservice de volgende wisselplaten nabestellen. 64 von 124 Wisselplaten voor wafels Wisselplaten voor donuts Art-Nr. 4832170/75 Art-Nr. 4832110 Stand 20.2.2020 Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE AANWIJZINGEN EN RECEPTEN VOOR DE SANDWICHMAKER EN Let op: Bij de bereiding van sandwiches steeds de greepsluiting dichtmaken! Wij aanbevelen en middelhoge tot hoge temperatuurinstelling. FR Voor het maken van sandwiches kan iedere broodsoort worden ge- NL bruikt - wij adviseren toastbrood. In plaats van verschillende broodsoorten kunt u ook bladerdeeg of gistdeeg gebruiken, dat ook diepgevroren verkrijgbaar is. Deze deegsoorten rolt u ca. 3 mm dik in 13 cm grote deegvierkanten uit. Smeer alle broodkanten die op de toastplaten worden gelegd, met een dun laagje boter of margarine in. U zult constateren dat u reeds met enkele ingrediënten (bijv. etensresten) kostelijke snacks gemakkelijk en snel kunt bereiden, waarbij uw fantasie geen grenzen kent: Hiervoor zijn vlees, vis, kaas optimaal, die met uien, tomaten, augurken, champignons en kruiden worden gecombineerd, tot kostelijke sandwiches kunnen worden gemaakt. Of probeer eens van bladerdeeg en vruchten, zoals appels, bananen, ananas, gecombineerd met confiture of chocolade, een kostelijk gebak te vervaardigen. Maar ook een eenvoudig meel-water-deeg, gevuld met een vleesvarce of groente levert een smakelijke snack op. SANDWICH IDEEEN Kaas-sandwich jap, 150 g bonenkiemen, afgedropen (blik), 4 plakjes toastbrood, 2 plakjes kaas (bijv. Schei- 50 g geschilde garnalen, een beetje sambal oe- bletten), 2 plakjes gekookte ham lek, 4 plakjes toastbrood, een beetje gesmolten Deze sandwich kunt u variëren doordat u al naar- boter om in te smeren gelang de smaak augurken of ananas uit blik Olie verhitten en uien kort aanbraden, wortel toevoegt. Twee met boter gesmeerde plakjes toevoegen, nogmaals 2 minuten stoven totdat toastbrood (de kant met boter naar onderen) met ze een beetje zacht worden. Vervolgens ketjap, elk 1 plakje kaas, ham en naar keuze ananas of bonenkiemen en garnalen toevoegen en laten augurk beleggen. Vervolgens de resterende plak- trekken. Toastbroodranden verwijderen en het jes toastbrood (kant met boter naar boven) erop toastbrood met de deegrol zeer dun uitrollen. plaatsen en de sandwiches in de voorverwarmde De onderkant met gesmolten boter insmeren. sandwichtoaster plaatsen. Het apparaat dicht- De vulling gelijkmatig op de plakjes verdelen en maken en ca. 2-3 minuten roosteren. er oprollen. Telkens een rol diagonaal in de uit- Chinese rollen 1 TL olie, 2 sjalotten, gewassen en fijngehakt, sparingen van de sandwichtoaster leggen. Het deksel sluiten en 2-3 minuten roosteren. ½ kleine wortel, geschild en geraspt, 1 TL ketStand 20.2.2020 65 von 124 IT ES PL Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EN FR NL IT ES PL Gevulde deegflappen - Samosas cm grote vierkanten snijden. De voorverwarmde Voor deze deegflappen kunnen ook kleine hoe- uitsparingen van de sandwichtoaster met boter veelheden groente worden gebruikt. De vulling insmeren, 2 deegplaten er opleggen en goed kan dien-overeenkomstig worden gevarieerd. vullen. Met twee verdere deegplaten afdekken 125 g meel, 2 snufjes zout, 3 EL olie, 2 EL wa- en met boter insmeren. Het apparaat dichtma- ter, 150 g in de schil gekookte aardappelen, ge- ken en de samosas goudbruin bakken. schild en in dobbelsteentjes gesneden, 1 EL olie 75 g uien, fijngehakt, 1 ½ TL kerrie, 75 g diepgevroren erwten, ontdooid, 1 TL verse, fijn geraspte gember, 1 kleine chili, ontpit en fijngehakt, 2 EL water, 1 snufje cayennepeper, 2 EL citroensap, gesmolten boter om in te smeren, 2 EL verse, fijngehakte koriander Meel zeven, zout, olie en water langzaam doorroeren. Evt. wat meer water gebruiken en het deeg goed doorkneden (ca. 10 min.), zodat er een stevige deegbol ontstaat. Deeg met olie insmeren en in een plastic zak ten minste 30 minuten laten rusten. Inmiddels de vul- ling bereiden. Hiervoor de uien in olie aanbraden, kerrie toevoegen en kort laten doorstoven, vervolgens erwten, gember, chili en water toevoegen en laten doorstoven totdat de erwten gaar zijn. Nu de resterende ingrediënten en de aardappelen toevoegen en nogmaals 3-4 min. Appel-rozijnenflappen 15 g boter, 250 g geschilde en uitgeholde appelen, in dobbelsteentjes gesneden, 25 g rozijnen, 1 EL suiker, ½ TL kaneel, 3 EL water, 1 TL citroensap, 250 g bladerdeeg (ontdooid), gesmolten boter om in te smeren Boter smelten, appels, rozijnen, suiker, kaneel, water en citroensap toevoegen en al roerende, net gaar stoven. Het bladerdeeg tot een 3 mm dikke plaat uitrollen en in 13 cm grote deegvierkanten snijden. Twee deegplaten met boter insmeren en op de voorverwarmde uitsparingen van de sandwichtoaster leggen. Telkens 1 eetlepel vulling op de deegplaten deponeren en met een geboterde deegplaat afdekken. Het apparaat dichtmaken en ca. 4 min. roosteren totdat het bladerdeeg goudbruin is. Warm serveren. laten smoren. Het deeg uitrollen en in ca. 13 PIZZAS Pizza Salami-Champignons Pizza Salami Alle recepten zijn geschikt 4 plakjes wittebrood 4 plakjes wittebrood voor klassieke pizza-uitrusting: 2 TL tomatenpuree 4 plakjes peperonisalami tonijn, mosselen, artisjok- 2 plakjes katenspek een beetje oregano ken, gebraden runder gehakt, een beetje oregano 2 plakjes kaas ansjovis enz. 2 EL champignons (blik) 4 plakjes tomaat TIP: 2 plakjes kaas 66 von 124 Stand 20.2.2020 Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EENVOUDIGE RECEPTEN EN Confiture-snack Leverkaas-snack Weense worstjes-snack 4 plakjes brood 4 plakjes brood 4 plakjes brood 2 TL confiture 2 plakjes leverkaas 1 Weens worstje Met honing of nougatcrème 2 TL mosterd 2 TL ketchup of mosterd NL kunnen ook heerlijke snacks enkele gebakken uien Boterhamworst-snack IT worden getoverd. FR Kaas-snack 4 plakjes brood Leverworst-snack 4 plakjes brood 2 plakjes boterhamworst 4 plakjes brood 2 plakjes tilsiter kaas enkele stukjes augurk 50 g kalfsleverworst een beetje paprikapoeder een beetje mosterd PL Bloedworst-snack Omelet-snack 4 plakjes brood Salami-snack 4 halve broodjes of 4 plakjes 50 g bloedworst 4 plakjes brood brood 2 TL mosterd 2-4 plakjes salami 2 eieren ½ augurk in plakjes 4 plakjes tomaten hieruit omelet maken VARIATIES MET KAAS Schapekaas Verse kaas Walnotenbroodjes 4 plakjes wittebrood 4 plakjes mueslibrood of wit- 4 plakjes lijnzaadbrood 75 g schapekaas tebrood 75 g walnotenkaas 4 plakjes tomaat 75 verse kaas (vol vet) enkele druppels vieux 2 gevulde olijven in schijfjes 12 gehalveerde, ontpitte drui- 2 TL kersenconfiture oregano / basilicum ven GEVOGELTE Kip-Ananas Gevogelte-worteltjes Gevogelte-maïs 4 plakjes wittebrood 4 plakjes wittebrood 4 plakjes wittebrood 50 g kippevlees 50 g gevogeltevlees 50 g gevogeltevlees 1 EL ananas uit blik ¼ wortel, fijn geraspt 4 TL maïs (blik) 2 EL remoulade 2 TL remoulade 2 TL tomatenpuree Stand 20.2.2020 ES 67 von 124 Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EN VEGETARISCHE SNACKS Mexicaans Leipziger Allerlei Aziatisch 4 plakjes wittebrood of 4 plakjes wittebrood 4 plakjes wittebrood 4 plakjes maïsbrood 4 EL gemengde groente (erw- 4 EL diepvries-chinagroente NL 2 EL maïskorrels ten, worteltjes, asperges,...) een sprenkeltje sojasaus 2 TL paprika in dobbelsteen- 2 TL zoete room IT tjes een beetje soepgroentepoeder 2 TL uien, in dobbelsteentjes verse gehakte kruiden FR ES PL enkele sprenkeltjes worcestersaus een sprenkeltje chilisaus VIS EN ZEEBANKET Mosselen Garnalen Tonijn 4 plakjes wittebrood 4 plakjes wittebrood 4 plakjes wittebrood 8 mosselen uit blik 50 g garnalen (blik) 50 g tonijn een beetje tomatenpuree een beetje tomatenpuree 8 zilveruitjes, gesneden een beetje knoflook een beetje knoflook een beetje tomatenketchup 4 plakjes tomaat chili, basilicum, enkele drup- een beetje mierikswortel een beetje parmezaanse kaas pels citroensap 2 TL kruidenremoulade ASPERGES Asperges met ham Asperges met geklopt ei Asperges met kalkoenfilet en ei 4 plakjes wittebrood 4 plakjes wittebrood 4 plakjes wittebrood 2 plakjes gekookte ham geklopt ei uit de volgende in- 2 plakjes gerookte kalkoenfilet 2 asperges (blik of rest) grediënten: 1 hardgekookt ei 4 TL sauce hollandaise, of 1 ei, 1 EL room, kruiden 4 TL sauce hollandaise 2 plakjes edammer, of 2 asperges 2 plakjes kruidenboter 68 von 124 Stand 20.2.2020 Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EXOTISCHE COMBINATIES MET VRUCHTEN EN Hawaii Mandarijnen-rundertong Kiwi-rosbief 4 plakjes wittebrood 4 plakjes wittebrood 4 plakjes wittebrood 2 plakjes gekookte ham 2 plakjes rundertong 2 plakjes rosbief 2 schijfjes ananas 6-8 mandarijnpartjes (blik) 1 kiwi in plakjes 2 cocktailkersen 2 TL kruidenremoulade een beetje mangosiroop FR IT 2 plakjes Goudse kaas ZOETE GERECHTEN VOOR KLEINE EN GROTE SNOEPERS Notenkraker Aardbeienfantasie Apentoast 4 plakjes wittebrood of zonne- 4 plakjes wittebrood 4 plakjes wittebrood bloemenbrood 2 TL aardbeienjam ½ banaan 2 TL nougatcrème 4 verse aardbeien in plakjes 2 TL nougatcrème 2 TL gemalen noten ½ TL hagelslag Appelpunten 2 TL advocaat Hawaii-flappen 4 plakjes wittebrood Sinaasappelpunten 4 plakjes muesli-toastbrood 4 TL appelconfiture 4 plakjes toastbrood of of 4 stukjes pure chocolade 4 plakjes wittebrood 4 TL appelcompote 1 TL sinaasappeljam 2 plakjes ananas 1 TL rozijnen 1 TL sinaasappellikeur 2 TL multivitamine-confiture een beetje kaneel 2 plakjes verse sinaasappel 1 TL geraspte kokos ES PL 1 TL gesneden amandel AANWIJZINGEN EN RECEPTEN VOOR WAFELS Let op: Bij de bereiding van wafels in geen geval de handvatsluiting dichtmaken, omdat anders het deeg er uitloopt! Wij aanbevelen en middelhoge tot hoge temperatuurinstelling. De recepten zijn telkens goed voor 8-10 wafels. U kunt alle recepten in plaats van met bloem ook met volkoren tarwe- of dinkelmeel bereiden. Gebruik dan ca. 15% meer vloeistof en laat het deeg 30 minuten opzwellen, voordat u met het bakken begint. Ter verandering van de smaak kunt u aan de zoete wafels naar keuze 2 cl rum of amaretto, 1 EL geraspte citroenschil, ½ flesje boter-vanillearoma, 3 EL fijn gemalen noten of amandelen toevoegen. De pittige wafels kunt u naar smaak veranderen door toevoeging van 2-3 EL fijn gehakte kruiden, geraspte kaas of gekookte ham, 1 TL kerrie, kummel of 1 EL lijnzaad. Bij veel recepten hoeft u de wafelplaten niet in te vetten. Wafeldeeg, dat weinig of geen vet bevat, vergt echter ingevette wafelplaten. Vet met een penseel met hittebestendige margarine in (geen diStand 20.2.2020 NL 69 von 124 Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EN FR eetmargarine). Verhit het apparaat totdat het groene controlelampje gaat branden. Vet evt. de platen in. Vul met een soepsleef een portie deeg op de onderste wafelplaat. Strijk het deeg met een houten lepel over de plaat. Sluit het apparaat en bak de wafels goudbruin. Wanneer u de eieren scheidt, het eiwit stijf klopt en tot slot door het deeg mengt, krijgt u bijzonder lichte en luchtige wafels (niet bij gistdeeg). NL IT ES PL ZOETE WAFELS Brusselse wafels Karnemelk-wafels 150 g boter, 150 g suiker, 2 eieren, 1 pakje 125 g zachte boter, 4 eieren, 1 EL suiker, ¼ TL vanillesuiker, ca. 375 ml melk, 375 g meel, kaneel, 1 snufje zout, 250 g meel, 375 ml 1 TL bakpoeder karnemelk, 1 pakje droge gist Wanneer men in plaats van melk mineraalwater Boter en eieren, suiker, kaneel en zout tot neemt, worden de wafels bijzonder knapperig. schuim roeren. Meel en karnemelk aan de Boter, suiker, eieren en vanillesuiker tot schuim schuimmassa toevoegen en tot een glad deeg roeren. Melk, meel en bakpoeder toevoegen en roeren. Het wafelijzer dient goed te worden tot een glad deeg roeren. ingevet! Eenvoudige gistwafels Quark-wafels 150 g zachte boter, 4 eieren, 350 ml lauwe 150 g magere quark, 4 eieren, 100 g zachte melk, 1 EL suiker, 1 pakje vanillesuiker, 250 g boter, 4 EL suiker, 1 pakje vanillesuiker, 200 g meel, 1 pakje droge gist meel, 150 ml melk Meel en gist mengen. De andere ingrediënten Magere quark met zachte boter, eieren, suiker toevoegen en tot een gladde deeg verwerken. en vanillesuiker tot schuim roeren. Meel en melk Het deeg ca. 20-30 minuten laten rijzen, ver- er doorroeren en tot een glad deeg verwerken. volgens bakken. Het wafelijzer dient goed ingevet te worden! PITTIGE WAFELS Kaas-wafels voor het bakken doormengen, omdat anders het 120 g zachte boter of margarine, 3 eidooiers, deeg bitter wordt. 5 EL koffiemelk , 1/8 l melk, ½ TL zout, 1 Wortel-wafels snufje suiker, 75 g geraspte Emmentaler kaas, 150 g zachte boter, 2 EL suiker, 4 eieren, 100 g 200 g bloem of volkorenmeel, 3 stijf geklopte fijngeraspte worteltjes, 1 snufje kaneel, 1 snufje eiwitten, 1 geraspte ui zout, 250 g meel Boter met eigeel tot schuim kloppen, melk, sui- Alle ingrediënten tot een gladde deeg roeren. ker, zout en kaas en meel er doorroeren. Geklopt In plaats van worteltjes zijn ook courgettes ge- eiwit eraan toevoegen. De geraspte ui pas vlak schikt. 70 von 124 Stand 20.2.2020 Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE WAFELS VOOR PERSONEN DIE ALLERGISCH TEGEN GLUTEN ZIJN Maïs-wafels door de brei roeren. Het wafelijzer dient goed 3 eieren, 50 g zachte boter, 3 EL honing, 1 EL ingevet te worden! ahorn-siroop, 150 ml melk, 200 g maïsmeel, Aardappelwafels 100 g gesneden amandel 675 g rauwe, fijn geraspte aardappelen, 2 rau- Alle ingrediënten tot een glad deeg verwerken we, fijn geraspte/gehakte uien, 4 eieren, 2 snuf- en voor het bakken ca. 15 minuten laten rijzen. jes zout, 2 EL zure room, 5 EL fijngehakte peter- Het wafelijzer dient bij dit deeg te worden in- selie, 100-125 g aardappelzetmeel gevet! Aardappelen en uien met de ESGE-staafmixer FR 150 g melkrijst, 600 ml melk, 1 EL suiker, 30 g boter, 4 eieren, ½ TL kaneel, 1 snufje zout de overige ingrediënten. Het wafelijzer dientgoed ingevet te worden! Uit melkrijst, melk, suiker en boter een rijstebrij koken en laten afkoelen. Eieren, kaneel en zout AANWIJZINGEN EN RECEPTEN VOOR DE CONTACTGRILLE Wij aanbevelen en middelhoge tot hoge temperatuurinstelling. De contactgrille altijd goed voorverwarmen (totdat het groene controlelampje gaat branden). Pas dan het te grilleren voedsel er opleggen. U kunt de gerechten in het open geklapte apparaat grilleren. Wanneer u contactgrilleren wilt, klapt u de bovenste grilplaat op het te grilleren materiaal, dan realiseert u een snelle en gelijkmatige garing. Uw vleesgerechten worden optimaal gegrilleerd, wanneer het te grilleren voedsel een dikte van 1,5-3 cm heeft. De in de recepten genoemde tijden gelden voor contactgrilleren aan beide kanten. De handvatsluiting kunt u bij het contactgrilleren niet dichtmaken. De navolgende recepten zijn voor 1–2 personen bestemd. VLEESGERECHTEN Medaillons met peperboter rolletje vormen en op een koele plaats zetten. De 4 varkensmedaillons, 125 g boter, 3 EL ingeleg- medaillons schoonmaken en droog betten, aan de groene peperkorrels, 1 TL druppels citroen- beide kanten in de voorverwarmde grille ca. 3-5 sap, zout, peper minuten grilleren, vervolgens zouten en pepe- De boter met citroensap en zout tot schuim roe- ren. Met een schijfje peperboter serveren. ren, peperkorrels er doorroeren, de boter tot een Tip: Zeer goed hierbij smaakt ook kruidenboter. Stand 20.2.2020 NL IT ES fijnhakken of fijn raspen en goed mengen met Rijstwafels EN 71 von 124 PL Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EN FR NL IT ES PL Kalkoenschnitzel met kruiden Het vlees in hapklare stukjes snijden. De uien 2 kleine kalkoenschnitzels, 1 bosje gemengde in kleine dobbelsteentjes snijden, de knoflook kruiden (peterselie, tijm, marjolein, rozemarijn persen. Azijn en olie er doorroeren, zouten en enz.), 2 EL olie, 1 EL citroensap, zout, peper peperen. Tijmblaadjes en rozemarijnnaalden van Schnitzel droog betten. De kruiden fijnhakken de twijgjes trekken en samen met het laurier- en met olie en citroensap aanroeren. De schnit- blad toevoegen. Het vlees gedurende een nacht zels in de marinade 2-3 uur in de koelkast la- in de koelkast marineren. Gereinigde paprika, ten trekken, hierbij meerdere keren omdraaien. vlees en tomaten afwisselend op houten spies- Schnitzels laten afdruipen en in de voorver- jes steken en in de voorverwarmde grille aan warmde grille ca. 8 minuten van beide kanten beide kanten 4-5 minuten grilleren. Yoghurt grilleren. met crème fraîche, citroensap en pepermunt Ananas-steak ½ verse ananas, 1 teentje knoflook, ½ TL gemalen koriander, cayennepeper, 2 kleine runderfiletsteaks, 2 TL olie, 4 EL crème fraîche, zout, door elkaar heen roeren, met zout en peper verfijnen en bij de spiesjes serveren. TIP: Mocht u geen verse pepermunt krijgen, dan kunt u ook gedroogde gebruiken. peper Kippenspiesjes met fruit Een kwart ananas met de ESGE-staafmixer pu- 300 g kipfilet, 2 middelgrote uien, 1 zure appel, reren, met koriander en cayennepeper kruiden. 1 stevige, rijpe banaan, citroensap, 1 EL pinda- De resterende ananas in de koelkast bewaren. olie, zout, peper, kerrie De steaks in de ananaspuree leggen en gedu- Het kippevlees in hapklare dobbelsteentjes snij- rende de nacht in de koelkast marineren. den. De uien in vieren delen, de appels schillen Een kwart ananas in reepjes snijden. Het vlees en in acht stukken verdelen. De bananen in ca. 3 droog betten, met olie insmeren en aan alle kan- cm lange stukjes snijden. Het fruit met citroen- ten 3-5 minuten grilleren. Reepjes ananas kort sap besprenkelen. Alle ingrediënten afwisselend meegrilleren. De puree aan de kook brengen, op houten spiesjes steken, met olie insmeren en met crème fraîche verfijnen. De steaks kruiden, aan beide kanten in de voorverwarmde grille ca. een beetje boter er opleggen en met de anana- 10 minuten grilleren. Met zout, peper en kerrie spuree serveren. kruiden en voor het serveren kort laten staan. Lamspiesjes met knoflook 300 g lamsvlees uit de bout of lende, 1 kleine ui, 2 teentjes knoflook, 3 EL olijfolie, 2 EL kruidenazijn, zout, peper, 2 twijgjes tijm, 1 twijg rozemarijn, 1 laurierblad, 1 rode paprika, 2 stevige, in vieren gedeelde tomaten, 100 g yoghurt, 1 EL crème fraîche, 1 TL citroensap, 1-2 EL fijngehakte, verse pepermunt 72 von 124 Stand 20.2.2020 Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE VISGERECHTEN EN Gegrilleerde zalm met citroenboter Kruidenforel 2 kleine schijfjes zalm, 2 TL citroensap, 2 EL 2 kleine forellen, 2 EL peterselie, 2 TL citroen- zachte boter, 1 TL geraspte citroenschil, zout, sap, zout, peper, boter peper Vis schoonmaken, met citroen van binnen zu- Vis schoonmaken, met citroen schoonmaken, ren, peterselie in de buikholte vullen, met vloei- zouten, peperen en grilleren. Boter met citroen- bare boter dun insmeren, grilleren en voor het schil mengen, op de gegrilleerde zalm toeberei- serveren met zout en peper kruiden. Gegrilleerde aubergines en courgettes Alle ingrediënten afwisselend op de houten 1 lange aubergine, zout, 2 kleine courgettes, 4 spiesjes steken en van beide kanten in de voor- EL olijfolie of kruidenolie, peper verwarmde grille 3-4 min. grilleren. Bij aubergines en courgettes het stengelbegin er Room stijf kloppen, met citroensap, zout en uitsnijden. De aubergines overlangs in ca. 1 cm peper kruiden met blaadjes Oostindische kers dikke plakjes snijden, zouten en 30 min. laten garneren. plakken snijden en licht zouten. Aubergine- en courgetteplakjes met olie instrijken en in de voorverwarmde grille van beide kanten knappend grillerend. Hierbij passen voortreffelijk een aïoli of een yoghurt-mint-saus en stokbrood. Geestrijke ananas 4 plakjes ananas , 4 TL kersenbrandewijn, 1 EL boter, 2 TL lichte honing, 1 snufje gemalen koriander Plakjes ananas laten afdruipen en er kersenbrandewijn overheen sprenkelen. 30 min. laten trekken. Boter en honing in een pan verhitten, met ko- Mediterrane groentespies riander kruiden. De plakjes ananas in de voor- 2 kleine courgettes, 6 kleine uien, 2 stronken verwarmde grille van beide kanten bruin laten bleekselderij, 6 artisjokken (blik), 6 cocktailto- worden, hierbij steeds weer met het boter-ho- maten, 125 g room, citroensap, zout, peper, 1 ning-mengsel smeren. bakje Oostindische kers Met slagroom of een bolletje vanille- of ana- De courgettes in 2-3 cm dikke plakjes snijden. nasijs serveren. De uien halveren, bleekselderij pellen en in 2-3 cm lange stukken snijden. Artisjokken laten afdruipen en halveren. Tomaten halveren. Stand 20.2.2020 IT PL VEGETARISCHE LEKKERNIJEN Courgettes eveneens overlangs in 1 cm dikke NL ES den en serveren. trekken. Vervolgens afspoelen en droog betten. FR 73 von 124 Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EN FR NL IT ES PL Gebraden appel De plakjes appel in de voorverarmde grille van 1 grote appel, citroensap, 25 g boter, 4 TL beide kanten grillerern, daarbij steeds weer in- vloeibare honing, 1 snufje gemalen kruidnagel, smeren met het honing-boter-mengsel instrij- 1 mespunt kaneel, 1 TL suiker ken. Kaneel en suiker mengen en de plakjes De appel schillen, het klokhuis er uitsteken en in appel ermee bestroien. Daarbij past half stijf 1 cm dikke plakjes snijden. De appelschijfjes geklopte room. met citroensap besprenkelen en laten trekken. Boter en honing in een pan verhitten, met kruidnagel-poeder kruiden. GARANTIEVOORWAARDEN Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële gebruik), gerekend vanaf de dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik aantoonbaar is veroorzaakt door een fout in de productie. Binnen de garantietermijn verhelpen wij materiaal- en productiefouten door herstelling of vervanging naar onze keuze. Onze garantie is slechts geldig voor in Duitsland en Oostenrijk verkopte apparaten. In andere landen a.u.b. de importeur aanspreken. Apparaaten, waarvoor garantie in aanspraak wordt genomen, moeten ons samen met een kopie van de machineel gegenereerde kassabon waaruit de koopdatum duidelijk wordt, alsmede een beschrijving van de fout goed verpakt aan onze klantenservice worden toegezonden. U kunt een retourbon afdrukken op onze website www.unold.de/ruecksendung. (alleen voor inzendingen uit Duitsland en Oostenrijk). De garantie dekt geen schade veroorzaakt door slijtage, onbehoorlijk gebruik/foutieve handelingen en niet-naleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen. Het recht op garantie vervalt, wanneer reparaties of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd. Eventuele rechten van de eindgebruiker t.o.v. de verkoper of distributeur worden door deze garantie niet aangetast. VERWIJDEREN VAN AFVAL / MILIEUBESCHERMING Onze apparaten zijn geproduceerd met een hoge qualiteit voor een lange gebruik. Regelmatige onderhoud en vakkundig reparaties door onze klantenservice verlengt de gebruiksduur. Wanneer het apparat defekt is en kan niet meer gerepareerd worden, let op de volgende instructies. Dit product mag niet samen met het normale huishoudelijke afval worden afgevoerd. U dient dit product bij een voor het recycleren van elektrische of elektronische apparaten aangewezen verzamelplaats in te leveren. Door het separaat inzamelen en recycleren van afvalproducten helpt u mee bij het zuinig omgaan met de natuurlijke hulpbronnen en zorgt u ervoor dat het product op een gezondheids- en milieuvriendelijke manier afgevoerd wordt. De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn door de auteurs en door UNOLD AG zorgvuldig ontwikkeld en getest. Een garantie kan er echter niet worden aanvaard. De auteurs en/of UNOLD AG en haar gemachtigden kunnen in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor letsel, materiële schade en financiële schade. 74 von 124 Stand 20.2.2020
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124

Unold 48356 de handleiding

Categorie
Sandwich makers
Type
de handleiding