Documenttranscriptie
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
INHALTSVERZEICHNIS
Bedienungsanleitung Modell 48356
Technische Daten................................... 6
Symbolerklärung..................................... 6
Für Ihre Sicherheit.................................. 6
In Betrieb nehmen.................................. 9
Bedienen .............................................. 9
Reinigen und Pflegen ............................. 10
Sonderzubehör....................................... 11
Hinweise für den Sandwichtoaster............ 11
Sandwich Ideen...................................... 12
Hinweise und Rezepte
für den Waffelautomaten......................... 18
Hinweise und Rezepte für
den Kontaktgrill...................................... 20
Garantiebestimmungen........................... 24
Entsorgung / Umweltschutz..................... 24
Informationen für den Fachhandel............ 24
Service-Adressen.................................... 25
Bestellformular Ersatzteile....................... 26
Instructions for use Model 48356
Technical Specifications.......................... 27
Explanation of symbols............................ 27
For your safety........................................ 27
Before first use....................................... 29
Use of the appliance............................... 30
Cleaning and Care.................................. 31
Special accessories................................. 31
General information and
recipes for the sandwich toaster............... 32
Informations and recipes
for waffle preparation.............................. 37
Informations and recipes for
the contact grill...................................... 39
Guarantee Conditions.............................. 43
Waste Disposal /
Environmental Protection........................ 43
Service.................................................. 25
Notice d’utilisation modèle 48356
Spécification technique .......................... 44
Explication des symboles......................... 44
Pour votre sécurité.................................. 44
Mise en marche ..................................... 47
opération de l‘appareil............................ 47
Nettoyage et entretien............................. 48
Accessoires en option ............................. 48
Utilisation et recettes pour la
préparation des sandwichs....................... 49
Utilisation et recettes pour la
préparation des Gaufres.......................... 54
Utilisation et recettes pour
griller à contact ..................................... 56
Conditions de Garantie............................ 59
Traitement des déchets /
Protection de l’environnement.................. 59
Service.................................................. 25
Gebruiksaanwijzing model 48356
Technische gegevens .............................. 60
Verklaring van de symbolen...................... 60
Voor uw veiligheid................................... 60
Ingebruikname ..................................... 63
Bediening van het apparaat..................... 63
Reiniging en onderhoud.......................... 64
Speciaal toebehoren............................... 64
Aanwijzingen en recepten voor
de sandwichmaker.................................. 65
Aanwijzingen en recepten voor wafels....... 69
Aanwijzingen en recepten voor
de contactgrille...................................... 71
Garantievoorwaarden............................... 74
Verwijderen van afval/Milieubescherming.. 74
Service.................................................. 25
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
GEBRUIKSAANWIJZING MODEL 48356
TECHNISCHE GEGEVENS
Vermogen:
1.000 W, 230 V~, 50 Hz
Voedingskabel:
Env 100 cm
Behuizing:
RVS / kunststof
Afmetingen:
Env. 24,8 cm x 25,0 cm x 11,0 cm
Gewicht:
Env. 1,7 kg
Handvatten:
Thermisch geïsoleerd
Uitruisting:
Oververhittingsbeveiliging. 2 controlelampjes voor „Aan/Uit“ en „Gereed“
Traploze temperatuurregelaar van ca. 100°C (MIN) tot ca. 200°C (MAX),
verwarmingsslangen op drukveren gelagerd, selvlak voor verticale bewaring
Toebehoren:
Telkens 1 set uitneembare, vaatwasmachinevaste spuitgegoten aluminiumplaten voor sandwiches, wafels, contactgrilles, gebruiksaanwijzing
Wijzigingen en vergissingen in de uitrustingskenmerken, techniek, kleuren en design voorbehouden
VERKLARING VAN DE SYMBOLEN
Dit symbool wijst op eventuele gevaren die letsel tot gevolg kunnen hebben of tot schade
aan het apparaat leiden.
Dit symbool wijst op een eventueel verbrandingsgevaar. Ga hier altijd zeer voorzichtig te
werk.
VOOR UW VEILIGHEID
Lees de volgende aanwijzingen a.u.b. door en bewaar ze goed.
1. Dit apparaat kan door kinderen vanaf 8 jaar worden gebruikt
en door personen die over gebrekkige fysieke, sensorische of
geestelijke vaardigheden of gebrek aan ervaring en/of kennis
beschikken, mits zij onder toezicht staan of instructies hebben
gekregen aangaande het veilige gebruik van dit apparaat en de
hieruit resulterende gevaren begrepen hebben.
2. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen.
3. Reiniging en onderhoud door de gebruiker mogen niet door
kinderen worden uitgevoerd, tenzij deze ouder dan 8 jaar zijn en
onder toezicht staan.
60 von 124
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
4. Berg het apparaat en de kabel op buiten bereik van kinderen
onder de 8 jaar.
5. VOORZICHTIG - delen van dit product kunnen zeer heet worden
en brandwonden veroorzaken! Wees in aanwezigheid van
kinderen en kwetsbare personen bijzonder voorzichtig.
6. Sluit het apparaat alleen aan op wisselstroom met spanning conform typeplaatje.
7. Dit apparaat mag niet met een externe tijdschakelklok of een
afstandsbedieningssysteem worden gebruikt.
8. Dompel het apparaat of het snoer in geen geval in water of
andere vloeistoffen.
9. De basis mag niet met water of andere vloeistoffen in contact
komen. Wanneer dit toch gebeurt, moet de basis vóór een volgend
gebruik weer helemaal droog zijn
10. Het apparaat mag niet in de vaatwasser worden gereinigd.
11. Raak het apparaat resp. het snoer nooit met natte handen aan.
12. Het apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijke
doeleinden of soortgelijke doeleinden, bijv.
ƒ kitchenettes in winkels, kantoren of andere werkplaatsen,
ƒ landbouwbedrijven,
ƒ voor gebruik door gasten in hotels, motels of andere toeristische
accommodaties,
ƒ in privé pensions of vakantiewoningen.
13. Plaats het apparaat om redenen van veiligheid nooit op hete
oppervlakken, op een metalen dienblad of op een natte
ondergrond.
14. Het apparaat of het snoer mogen niet in de buurt van vlammen
worden gebruikt.
15. Dek het apparaat en de platen uit veiligheidsredenen nooit af
bijv. met aluminium of plastic folie.
16. Verwarm geen potten en pannen op de bakplaten.
17. Gebruik het apparaat steeds op een vrij, vlak en hittebestendig
oppervlak.
18. Let erop dat het snoer niet over het werkvlak heen hangt, omdat
dit tot ongelukken kan leiden, bijv. als kleine kinderen er aan
trekken.
Stand 20.2.2020
61 von 124
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
19. Het snoer moet zo worden geplaatst dat eraan trekken of erover
struikelen voorkomen wordt.
20. Trek het snoer altijd aan de aansluitstekker uit het stopcontact,
nooit aan het snoer zelf.
21. Draag het apparaat niet aan het snoer.
22. Gebruik het apparaat uitsluitend in binnenruimten.
23. Grijp het apparaat alleen bij het handvat om verbrandingen te
voorkomen.
24. Vul nooit meer dan de aangegeven hoeveelheid deeg in het
apparaat om het overlopen van het deeg te voorkomen.
25. Beweeg het apparaat niet zolang dit in bedrijf is om verbrandingen
te voorkomen.
26. Het apparaat mag niet met toebehoren van andere fabrikanten of
merken worden gebruikt om schade te voorkomen.
27. Na gebruik en voor het reinigen de netstekker uit het stopcontact trekken. Laat het apparaat nooit zonder toezicht wanneer de
netstekker zich in het stopcontact bevindt.
28. Laat het apparaat vóór het reinigen afkoelen.
29. Controleer het apparaat, de stekker en het snoer regelmatig op
slijtage en beschadigingen. Stuur het apparaat of de basis in
geval van beschadigingen van het snoer of andere onderdelen
a.u.b. voor controle en/of reparatie aan onze klantenservice.
Ondeskundig uitgevoerde reparaties kunnen aanzienlijke gevaren voor de gebruiker veroorzaken en leiden tot het vervallen van
de garantie.
Open in geen geval de behuizing van het apparaat. Er bestaat
gevaar van letsel door elektrische schokken.
Attentie!
De oppervlakken van het apparaat worden tijdens het gebruik
heet, gebruik voor het openen en sluiten daarom uitsluitend
het thermisch geïsoleerde handvat.
De fabrikant is niet aansprakelijk, indien het apparaat verkeerd gemonteerd, ondeskundig of foutief
gebruikt of door niet geautoriseerde derden gerepareerd werd.
62 von 124
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
INGEBRUIKNAME
1. Verwijder alle verpakkingsmaterialen en eventuele transportbeveiligingen. Houd verpakkingsmaterialen verwijderd van kinderen– Kans op verstikking!
FR
2. Controleer de inhoud van de verpakking op volledigheid.
3. Spoel alle afneembare onderdelen voor het eerste gebruik in heet water met een mild afwasmiddel. Droog de onderdelen goed af.
4. Veeg het apparaat met een vochtige doek af. Let erop dat geen water de behuizing binnendringen
kan.
NL
IT
ES
5. De stekker in het stopcontact steken.
6. Olie de grillplaat voor het eerste gebruik iets in, het beste met kokosolie of een ander hittebestendig vet en verwarm het apparaat gedurende ca. 10 minuten,
7. De erste sandwich is niet geschikt voor verbruik.
8. Gedurende het widere gebruik is het nie nodig de platen te vetten.
9. Het apparaat is nu bedrijfsklaar.
BEDIENING VAN HET APPARAAT
1. Bevestig aan de binnenkanten van het apparaat telkens 1 plaat van de set, die u wenst te
gebruiken doordat u de platen in de houder van het scharnier steekt en stevig aandrukt. Hierbij
bewegen de schuifhouders zich licht naar voren.
2. De stekker in het stopcontact (230 V~) steken. Bjide controlelampjes gaan branden. Zolang het
apparaat in gebruik is, blijft het rode lampje ingeschakeld. Drai de temperatuurregelaar op de
gewenste temperatuur.
3. Terwijl de Multi 3 in 1 voorverwarmt (ca. 5 minuten), de ingrediënten voor de gewenste gerechten gereedzetten.
4. Zodra de noodzakelijke temperatuur bereikt is, gaat het groene signaallampje aan. Dit controlelampje gaat steeds uit, wanneer de beoogde temperatuur gedaald is en het apparaat weer
verwarmt.
5. Wanneer het apparaat voor het eerst wordt gebruikt de gegoten platen met een kleine hoeveelheid olie of boter insmeren.
6. Leg nu ofwel
ƒ de voorbereide sandwiches in de hiervoor bestemde uitsparingen van de sandwichtoaster of
ƒ vul het voorbereide deeg voor de wafels op de ruitvormige wafelplaat,of
ƒ deponeer het te grilleren voedsel op de geribbelde plaat van de contactgrille.
7. Maak het deksel dicht. Bij de bereiding van sandwiches maakt u ook de sluiting aan de handgreep dicht!
8. Om uw snacks for elke momentjes warm te houden, de temperatuur op MIN verminderen, maar
niet te lang warm houden.
Stand 20.2.2020
EN
63 von 124
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
REINIGING EN ONDERHOUD
EN
Voor de reiniging de stekker uit het stopcontact trekken en het apparaat laten
afkoelen.
FR
NL
1. De afgekoelde verwisselbare platen er uitnemen doordat u de schuifschakelaar naar voren trekt,
IT
2. Wanneer vet onder de platen komt, met een papierdoekje afwissen.
ES
PL
waarbij de plaat omhoog springt.
3. De aluminium-spuitgegoten platen kunt u in de vaatwasmachine of met de hand reinigen.
4. Bij sterke korstvorming kunt u de platen ´s nachts inweken.
5. Voor het reinigen van de buitenvlakken gebruikt u een vochtige doek.
6. Gebruik bij de reiniging van het apparaat geen scherpe schuurmiddelen, bijtende reinigingsmiddelen of ovenreinigers.
7. Let erop dat alle onderdelen helemaal droog zijn voordat u het apparaat weer in elkaar zet en
opbergt.
8. Wikkel het kabel om de kabelopberging.
SPECIAAL TOEBEHOREN
U kunt via onze klantenservice de volgende wisselplaten nabestellen.
64 von 124
Wisselplaten voor wafels
Wisselplaten voor donuts
Art-Nr. 4832170/75
Art-Nr. 4832110
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
AANWIJZINGEN EN RECEPTEN VOOR DE SANDWICHMAKER
EN
Let op: Bij de bereiding van sandwiches steeds de greepsluiting dichtmaken!
Wij aanbevelen en middelhoge tot hoge temperatuurinstelling.
FR
Voor het maken van sandwiches kan iedere broodsoort worden ge-
NL
bruikt - wij adviseren toastbrood.
In plaats van verschillende broodsoorten kunt u ook bladerdeeg of
gistdeeg gebruiken, dat ook diepgevroren verkrijgbaar is.
Deze deegsoorten rolt u ca. 3 mm dik in 13 cm grote deegvierkanten
uit.
Smeer alle broodkanten die op de toastplaten worden gelegd, met
een dun laagje boter of margarine in. U zult constateren dat u reeds met enkele ingrediënten (bijv.
etensresten) kostelijke snacks gemakkelijk en snel kunt bereiden, waarbij uw fantasie geen grenzen
kent: Hiervoor zijn vlees, vis, kaas optimaal, die met uien, tomaten, augurken, champignons en kruiden worden gecombineerd, tot kostelijke sandwiches kunnen worden gemaakt. Of probeer eens van
bladerdeeg en vruchten, zoals appels, bananen, ananas, gecombineerd met confiture of chocolade,
een kostelijk gebak te vervaardigen. Maar ook een eenvoudig meel-water-deeg, gevuld met een vleesvarce of groente levert een smakelijke snack op.
SANDWICH IDEEEN
Kaas-sandwich
jap, 150 g bonenkiemen, afgedropen (blik),
4 plakjes toastbrood, 2 plakjes kaas (bijv. Schei-
50 g geschilde garnalen, een beetje sambal oe-
bletten), 2 plakjes gekookte ham
lek, 4 plakjes toastbrood, een beetje gesmolten
Deze sandwich kunt u variëren doordat u al naar-
boter om in te smeren
gelang de smaak augurken of ananas uit blik
Olie verhitten en uien kort aanbraden, wortel
toevoegt. Twee met boter gesmeerde plakjes
toevoegen, nogmaals 2 minuten stoven totdat
toastbrood (de kant met boter naar onderen) met
ze een beetje zacht worden. Vervolgens ketjap,
elk 1 plakje kaas, ham en naar keuze ananas of
bonenkiemen en garnalen toevoegen en laten
augurk beleggen. Vervolgens de resterende plak-
trekken. Toastbroodranden verwijderen en het
jes toastbrood (kant met boter naar boven) erop
toastbrood met de deegrol zeer dun uitrollen.
plaatsen en de sandwiches in de voorverwarmde
De onderkant met gesmolten boter insmeren.
sandwichtoaster plaatsen. Het apparaat dicht-
De vulling gelijkmatig op de plakjes verdelen en
maken en ca. 2-3 minuten roosteren.
er oprollen. Telkens een rol diagonaal in de uit-
Chinese rollen
1 TL olie, 2 sjalotten, gewassen en fijngehakt,
sparingen van de sandwichtoaster leggen. Het
deksel sluiten en 2-3 minuten roosteren.
½ kleine wortel, geschild en geraspt, 1 TL ketStand 20.2.2020
65 von 124
IT
ES
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Gevulde deegflappen - Samosas
cm grote vierkanten snijden. De voorverwarmde
Voor deze deegflappen kunnen ook kleine hoe-
uitsparingen van de sandwichtoaster met boter
veelheden groente worden gebruikt. De vulling
insmeren, 2 deegplaten er opleggen en goed
kan dien-overeenkomstig worden gevarieerd.
vullen. Met twee verdere deegplaten afdekken
125 g meel, 2 snufjes zout, 3 EL olie, 2 EL wa-
en met boter insmeren. Het apparaat dichtma-
ter, 150 g in de schil gekookte aardappelen, ge-
ken en de samosas goudbruin bakken.
schild en in dobbelsteentjes gesneden, 1 EL olie
75 g uien, fijngehakt, 1 ½ TL kerrie, 75 g diepgevroren erwten, ontdooid, 1 TL verse, fijn geraspte gember, 1 kleine chili, ontpit en fijngehakt, 2 EL water, 1 snufje cayennepeper, 2 EL
citroensap, gesmolten boter om in te smeren, 2
EL verse, fijngehakte koriander
Meel zeven, zout, olie en water langzaam doorroeren. Evt. wat meer water gebruiken en het
deeg goed doorkneden (ca. 10 min.), zodat er
een stevige deegbol ontstaat. Deeg met olie
insmeren en in een plastic zak ten minste
30 minuten laten rusten.
Inmiddels de vul-
ling bereiden. Hiervoor de uien in olie aanbraden, kerrie toevoegen en kort laten doorstoven, vervolgens erwten, gember, chili en water
toevoegen en laten doorstoven totdat de erwten
gaar zijn. Nu de resterende ingrediënten en de
aardappelen toevoegen en nogmaals 3-4 min.
Appel-rozijnenflappen
15 g boter, 250 g geschilde en uitgeholde appelen, in dobbelsteentjes gesneden, 25 g rozijnen,
1 EL suiker, ½ TL kaneel, 3 EL water, 1 TL citroensap, 250 g bladerdeeg (ontdooid), gesmolten boter om in te smeren
Boter smelten, appels, rozijnen, suiker, kaneel,
water en citroensap toevoegen en al roerende,
net gaar stoven.
Het bladerdeeg tot een 3 mm dikke plaat uitrollen en in 13 cm grote deegvierkanten snijden.
Twee deegplaten met boter insmeren en op
de voorverwarmde uitsparingen van de sandwichtoaster leggen. Telkens 1 eetlepel vulling op
de deegplaten deponeren en met een geboterde
deegplaat afdekken. Het apparaat dichtmaken
en ca. 4 min. roosteren totdat het bladerdeeg
goudbruin is. Warm serveren.
laten smoren. Het deeg uitrollen en in ca. 13
PIZZAS
Pizza Salami-Champignons
Pizza Salami
Alle recepten zijn geschikt
4 plakjes wittebrood
4 plakjes wittebrood
voor klassieke pizza-uitrusting:
2 TL tomatenpuree
4 plakjes peperonisalami
tonijn, mosselen, artisjok-
2 plakjes katenspek
een beetje oregano
ken, gebraden runder gehakt,
een beetje oregano
2 plakjes kaas
ansjovis enz.
2 EL champignons (blik)
4 plakjes tomaat TIP:
2 plakjes kaas
66 von 124
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EENVOUDIGE RECEPTEN
EN
Confiture-snack
Leverkaas-snack
Weense worstjes-snack
4 plakjes brood
4 plakjes brood
4 plakjes brood
2 TL confiture
2 plakjes leverkaas
1 Weens worstje
Met honing of nougatcrème
2 TL mosterd
2 TL ketchup of mosterd
NL
kunnen ook heerlijke snacks
enkele gebakken uien
Boterhamworst-snack
IT
worden getoverd.
FR
Kaas-snack
4 plakjes brood
Leverworst-snack
4 plakjes brood
2 plakjes boterhamworst
4 plakjes brood
2 plakjes tilsiter kaas
enkele stukjes augurk
50 g kalfsleverworst
een beetje paprikapoeder
een beetje mosterd
PL
Bloedworst-snack
Omelet-snack
4 plakjes brood
Salami-snack
4 halve broodjes of 4 plakjes
50 g bloedworst
4 plakjes brood
brood
2 TL mosterd
2-4 plakjes salami
2 eieren
½ augurk in plakjes
4 plakjes tomaten
hieruit omelet maken
VARIATIES MET KAAS
Schapekaas
Verse kaas
Walnotenbroodjes
4 plakjes wittebrood
4 plakjes mueslibrood of wit-
4 plakjes lijnzaadbrood
75 g schapekaas
tebrood
75 g walnotenkaas
4 plakjes tomaat
75 verse kaas (vol vet)
enkele druppels vieux
2 gevulde olijven in schijfjes
12 gehalveerde, ontpitte drui-
2 TL kersenconfiture
oregano / basilicum
ven
GEVOGELTE
Kip-Ananas
Gevogelte-worteltjes
Gevogelte-maïs
4 plakjes wittebrood
4 plakjes wittebrood
4 plakjes wittebrood
50 g kippevlees
50 g gevogeltevlees
50 g gevogeltevlees
1 EL ananas uit blik
¼ wortel, fijn geraspt
4 TL maïs (blik)
2 EL remoulade
2 TL remoulade
2 TL tomatenpuree
Stand 20.2.2020
ES
67 von 124
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
VEGETARISCHE SNACKS
Mexicaans
Leipziger Allerlei
Aziatisch
4 plakjes wittebrood of
4 plakjes wittebrood
4 plakjes wittebrood
4 plakjes maïsbrood
4 EL gemengde groente (erw-
4 EL diepvries-chinagroente
NL
2 EL maïskorrels
ten, worteltjes, asperges,...)
een sprenkeltje sojasaus
2 TL paprika in dobbelsteen-
2 TL zoete room
IT
tjes
een beetje soepgroentepoeder
2 TL uien, in dobbelsteentjes
verse gehakte kruiden
FR
ES
PL
enkele sprenkeltjes worcestersaus
een sprenkeltje chilisaus
VIS EN ZEEBANKET
Mosselen
Garnalen
Tonijn
4 plakjes wittebrood
4 plakjes wittebrood
4 plakjes wittebrood
8 mosselen uit blik
50 g garnalen (blik)
50 g tonijn
een beetje tomatenpuree
een beetje tomatenpuree
8 zilveruitjes, gesneden
een beetje knoflook
een beetje knoflook
een beetje tomatenketchup
4 plakjes tomaat
chili, basilicum, enkele drup-
een beetje mierikswortel
een beetje parmezaanse kaas
pels citroensap
2 TL kruidenremoulade
ASPERGES
Asperges met ham
Asperges met geklopt ei
Asperges met kalkoenfilet en ei
4 plakjes wittebrood
4 plakjes wittebrood
4 plakjes wittebrood
2 plakjes gekookte ham
geklopt ei uit de volgende in-
2 plakjes gerookte kalkoenfilet
2 asperges (blik of rest)
grediënten:
1 hardgekookt ei
4 TL sauce hollandaise, of
1 ei, 1 EL room, kruiden
4 TL sauce hollandaise
2 plakjes edammer, of
2 asperges
2 plakjes kruidenboter
68 von 124
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EXOTISCHE COMBINATIES MET VRUCHTEN
EN
Hawaii
Mandarijnen-rundertong
Kiwi-rosbief
4 plakjes wittebrood
4 plakjes wittebrood
4 plakjes wittebrood
2 plakjes gekookte ham
2 plakjes rundertong
2 plakjes rosbief
2 schijfjes ananas
6-8 mandarijnpartjes (blik)
1 kiwi in plakjes
2 cocktailkersen
2 TL kruidenremoulade
een beetje mangosiroop
FR
IT
2 plakjes Goudse kaas
ZOETE GERECHTEN VOOR KLEINE EN GROTE SNOEPERS
Notenkraker
Aardbeienfantasie
Apentoast
4 plakjes wittebrood of zonne-
4 plakjes wittebrood
4 plakjes wittebrood
bloemenbrood
2 TL aardbeienjam
½ banaan
2 TL nougatcrème
4 verse aardbeien in plakjes
2 TL nougatcrème
2 TL gemalen noten
½ TL hagelslag
Appelpunten
2 TL advocaat
Hawaii-flappen
4 plakjes wittebrood
Sinaasappelpunten
4 plakjes muesli-toastbrood
4 TL appelconfiture
4 plakjes toastbrood
of
of
4 stukjes pure chocolade
4 plakjes wittebrood
4 TL appelcompote
1 TL sinaasappeljam
2 plakjes ananas
1 TL rozijnen
1 TL sinaasappellikeur
2 TL multivitamine-confiture
een beetje kaneel
2 plakjes verse sinaasappel
1 TL geraspte kokos
ES
PL
1 TL gesneden amandel
AANWIJZINGEN EN RECEPTEN VOOR WAFELS
Let op: Bij de bereiding van wafels in geen geval de handvatsluiting dichtmaken, omdat anders het
deeg er uitloopt! Wij aanbevelen en middelhoge tot hoge temperatuurinstelling.
De recepten zijn telkens goed voor 8-10 wafels. U kunt alle recepten in
plaats van met bloem ook met volkoren tarwe- of dinkelmeel bereiden. Gebruik dan ca. 15% meer vloeistof en laat het deeg 30 minuten opzwellen,
voordat u met het bakken begint. Ter verandering van de smaak kunt u aan
de zoete wafels naar keuze 2 cl rum of amaretto, 1 EL geraspte citroenschil, ½ flesje boter-vanillearoma, 3 EL fijn gemalen noten of amandelen toevoegen.
De pittige wafels kunt u naar smaak veranderen door toevoeging van 2-3 EL fijn gehakte kruiden,
geraspte kaas of gekookte ham, 1 TL kerrie, kummel of 1 EL lijnzaad.
Bij veel recepten hoeft u de wafelplaten niet in te vetten. Wafeldeeg, dat weinig of geen vet bevat,
vergt echter ingevette wafelplaten. Vet met een penseel met hittebestendige margarine in (geen diStand 20.2.2020
NL
69 von 124
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
eetmargarine). Verhit het apparaat totdat het groene controlelampje gaat branden. Vet evt. de platen
in. Vul met een soepsleef een portie deeg op de onderste wafelplaat. Strijk het deeg met een houten
lepel over de plaat. Sluit het apparaat en bak de wafels goudbruin. Wanneer u de eieren scheidt, het
eiwit stijf klopt en tot slot door het deeg mengt, krijgt u bijzonder lichte en luchtige wafels (niet bij
gistdeeg).
NL
IT
ES
PL
ZOETE WAFELS
Brusselse wafels
Karnemelk-wafels
150 g boter, 150 g suiker, 2 eieren, 1 pakje
125 g zachte boter, 4 eieren, 1 EL suiker, ¼ TL
vanillesuiker, ca. 375 ml melk, 375 g meel,
kaneel, 1 snufje zout, 250 g meel, 375 ml
1 TL bakpoeder
karnemelk, 1 pakje droge gist
Wanneer men in plaats van melk mineraalwater
Boter en eieren, suiker, kaneel en zout tot
neemt, worden de wafels bijzonder knapperig.
schuim roeren. Meel en karnemelk aan de
Boter, suiker, eieren en vanillesuiker tot schuim
schuimmassa toevoegen en tot een glad deeg
roeren. Melk, meel en bakpoeder toevoegen en
roeren. Het wafelijzer dient goed te worden
tot een glad deeg roeren.
ingevet!
Eenvoudige gistwafels
Quark-wafels
150 g zachte boter, 4 eieren, 350 ml lauwe
150 g magere quark, 4 eieren, 100 g zachte
melk, 1 EL suiker, 1 pakje vanillesuiker, 250 g
boter, 4 EL suiker, 1 pakje vanillesuiker, 200 g
meel, 1 pakje droge gist
meel, 150 ml melk
Meel en gist mengen. De andere ingrediënten
Magere quark met zachte boter, eieren, suiker
toevoegen en tot een gladde deeg verwerken.
en vanillesuiker tot schuim roeren. Meel en melk
Het deeg ca. 20-30 minuten laten rijzen, ver-
er doorroeren en tot een glad deeg verwerken.
volgens bakken.
Het wafelijzer dient goed ingevet te worden!
PITTIGE WAFELS
Kaas-wafels
voor het bakken doormengen, omdat anders het
120 g zachte boter of margarine, 3 eidooiers,
deeg bitter wordt.
5 EL koffiemelk , 1/8 l melk, ½ TL zout, 1
Wortel-wafels
snufje suiker, 75 g geraspte Emmentaler kaas,
150 g zachte boter, 2 EL suiker, 4 eieren, 100 g
200 g bloem of volkorenmeel, 3 stijf geklopte
fijngeraspte worteltjes, 1 snufje kaneel, 1 snufje
eiwitten, 1 geraspte ui
zout, 250 g meel
Boter met eigeel tot schuim kloppen, melk, sui-
Alle ingrediënten tot een gladde deeg roeren.
ker, zout en kaas en meel er doorroeren. Geklopt
In plaats van worteltjes zijn ook courgettes ge-
eiwit eraan toevoegen. De geraspte ui pas vlak
schikt.
70 von 124
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
WAFELS VOOR PERSONEN DIE ALLERGISCH TEGEN GLUTEN ZIJN
Maïs-wafels
door de brei roeren. Het wafelijzer dient goed
3 eieren, 50 g zachte boter, 3 EL honing, 1 EL
ingevet te worden!
ahorn-siroop, 150 ml melk, 200 g maïsmeel,
Aardappelwafels
100 g gesneden amandel
675 g rauwe, fijn geraspte aardappelen, 2 rau-
Alle ingrediënten tot een glad deeg verwerken
we, fijn geraspte/gehakte uien, 4 eieren, 2 snuf-
en voor het bakken ca. 15 minuten laten rijzen.
jes zout, 2 EL zure room, 5 EL fijngehakte peter-
Het wafelijzer dient bij dit deeg te worden in-
selie, 100-125 g aardappelzetmeel
gevet!
Aardappelen en uien met de ESGE-staafmixer
FR
150 g melkrijst, 600 ml melk, 1 EL suiker, 30 g
boter, 4 eieren, ½ TL kaneel, 1 snufje zout
de overige ingrediënten.
Het wafelijzer dientgoed ingevet te worden!
Uit melkrijst, melk, suiker en boter een rijstebrij
koken en laten afkoelen. Eieren, kaneel en zout
AANWIJZINGEN EN RECEPTEN VOOR DE CONTACTGRILLE
Wij aanbevelen en middelhoge tot hoge temperatuurinstelling.
De contactgrille altijd goed voorverwarmen (totdat het groene controlelampje gaat branden). Pas dan het te grilleren voedsel er opleggen. U kunt de gerechten in het open geklapte apparaat grilleren.
Wanneer u contactgrilleren wilt, klapt u de bovenste grilplaat op het
te grilleren materiaal, dan realiseert u een snelle en gelijkmatige garing. Uw vleesgerechten worden optimaal gegrilleerd, wanneer het te
grilleren voedsel een dikte van 1,5-3 cm heeft. De in de recepten genoemde tijden gelden voor contactgrilleren aan beide kanten. De handvatsluiting kunt u bij het contactgrilleren niet dichtmaken.
De navolgende recepten zijn voor 1–2 personen bestemd.
VLEESGERECHTEN
Medaillons met peperboter
rolletje vormen en op een koele plaats zetten. De
4 varkensmedaillons, 125 g boter, 3 EL ingeleg-
medaillons schoonmaken en droog betten, aan
de groene peperkorrels, 1 TL druppels citroen-
beide kanten in de voorverwarmde grille ca. 3-5
sap, zout, peper
minuten grilleren, vervolgens zouten en pepe-
De boter met citroensap en zout tot schuim roe-
ren. Met een schijfje peperboter serveren.
ren, peperkorrels er doorroeren, de boter tot een
Tip: Zeer goed hierbij smaakt ook kruidenboter.
Stand 20.2.2020
NL
IT
ES
fijnhakken of fijn raspen en goed mengen met
Rijstwafels
EN
71 von 124
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Kalkoenschnitzel met kruiden
Het vlees in hapklare stukjes snijden. De uien
2 kleine kalkoenschnitzels, 1 bosje gemengde
in kleine dobbelsteentjes snijden, de knoflook
kruiden (peterselie, tijm, marjolein, rozemarijn
persen. Azijn en olie er doorroeren, zouten en
enz.), 2 EL olie, 1 EL citroensap, zout, peper
peperen. Tijmblaadjes en rozemarijnnaalden van
Schnitzel droog betten. De kruiden fijnhakken
de twijgjes trekken en samen met het laurier-
en met olie en citroensap aanroeren. De schnit-
blad toevoegen. Het vlees gedurende een nacht
zels in de marinade 2-3 uur in de koelkast la-
in de koelkast marineren. Gereinigde paprika,
ten trekken, hierbij meerdere keren omdraaien.
vlees en tomaten afwisselend op houten spies-
Schnitzels laten afdruipen en in de voorver-
jes steken en in de voorverwarmde grille aan
warmde grille ca. 8 minuten van beide kanten
beide kanten 4-5 minuten grilleren. Yoghurt
grilleren.
met crème fraîche, citroensap en pepermunt
Ananas-steak
½ verse ananas, 1 teentje knoflook, ½ TL gemalen koriander, cayennepeper, 2 kleine runderfiletsteaks, 2 TL olie, 4 EL crème fraîche, zout,
door elkaar heen roeren, met zout en peper verfijnen en bij de spiesjes serveren. TIP: Mocht u
geen verse pepermunt krijgen, dan kunt u ook
gedroogde gebruiken.
peper
Kippenspiesjes met fruit
Een kwart ananas met de ESGE-staafmixer pu-
300 g kipfilet, 2 middelgrote uien, 1 zure appel,
reren, met koriander en cayennepeper kruiden.
1 stevige, rijpe banaan, citroensap, 1 EL pinda-
De resterende ananas in de koelkast bewaren.
olie, zout, peper, kerrie
De steaks in de ananaspuree leggen en gedu-
Het kippevlees in hapklare dobbelsteentjes snij-
rende de nacht in de koelkast marineren.
den. De uien in vieren delen, de appels schillen
Een kwart ananas in reepjes snijden. Het vlees
en in acht stukken verdelen. De bananen in ca. 3
droog betten, met olie insmeren en aan alle kan-
cm lange stukjes snijden. Het fruit met citroen-
ten 3-5 minuten grilleren. Reepjes ananas kort
sap besprenkelen. Alle ingrediënten afwisselend
meegrilleren. De puree aan de kook brengen,
op houten spiesjes steken, met olie insmeren en
met crème fraîche verfijnen. De steaks kruiden,
aan beide kanten in de voorverwarmde grille ca.
een beetje boter er opleggen en met de anana-
10 minuten grilleren. Met zout, peper en kerrie
spuree serveren.
kruiden en voor het serveren kort laten staan.
Lamspiesjes met knoflook
300 g lamsvlees uit de bout of lende, 1 kleine
ui, 2 teentjes knoflook, 3 EL olijfolie, 2 EL kruidenazijn, zout, peper, 2 twijgjes tijm, 1 twijg
rozemarijn, 1 laurierblad, 1 rode paprika, 2 stevige, in vieren gedeelde tomaten, 100 g yoghurt,
1 EL crème fraîche, 1 TL citroensap, 1-2 EL
fijngehakte, verse pepermunt
72 von 124
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
VISGERECHTEN
EN
Gegrilleerde zalm met citroenboter
Kruidenforel
2 kleine schijfjes zalm, 2 TL citroensap, 2 EL
2 kleine forellen, 2 EL peterselie, 2 TL citroen-
zachte boter, 1 TL geraspte citroenschil, zout,
sap, zout, peper, boter
peper
Vis schoonmaken, met citroen van binnen zu-
Vis schoonmaken, met citroen schoonmaken,
ren, peterselie in de buikholte vullen, met vloei-
zouten, peperen en grilleren. Boter met citroen-
bare boter dun insmeren, grilleren en voor het
schil mengen, op de gegrilleerde zalm toeberei-
serveren met zout en peper kruiden.
Gegrilleerde aubergines en courgettes
Alle ingrediënten afwisselend op de houten
1 lange aubergine, zout, 2 kleine courgettes, 4
spiesjes steken en van beide kanten in de voor-
EL olijfolie of kruidenolie, peper
verwarmde grille 3-4 min. grilleren.
Bij aubergines en courgettes het stengelbegin er
Room stijf kloppen, met citroensap, zout en
uitsnijden. De aubergines overlangs in ca. 1 cm
peper kruiden met blaadjes Oostindische kers
dikke plakjes snijden, zouten en 30 min. laten
garneren.
plakken snijden en licht zouten.
Aubergine- en courgetteplakjes met olie instrijken en in de voorverwarmde grille van beide
kanten knappend grillerend.
Hierbij passen voortreffelijk een aïoli of een
yoghurt-mint-saus en stokbrood.
Geestrijke ananas
4 plakjes ananas , 4 TL kersenbrandewijn, 1 EL
boter, 2 TL lichte honing, 1 snufje gemalen koriander
Plakjes ananas laten afdruipen en er kersenbrandewijn overheen sprenkelen. 30 min. laten
trekken.
Boter en honing in een pan verhitten, met ko-
Mediterrane groentespies
riander kruiden. De plakjes ananas in de voor-
2 kleine courgettes, 6 kleine uien, 2 stronken
verwarmde grille van beide kanten bruin laten
bleekselderij, 6 artisjokken (blik), 6 cocktailto-
worden, hierbij steeds weer met het boter-ho-
maten, 125 g room, citroensap, zout, peper, 1
ning-mengsel smeren.
bakje Oostindische kers
Met slagroom of een bolletje vanille- of ana-
De courgettes in 2-3 cm dikke plakjes snijden.
nasijs serveren.
De uien halveren, bleekselderij pellen en in
2-3 cm lange stukken snijden. Artisjokken laten
afdruipen en halveren. Tomaten halveren.
Stand 20.2.2020
IT
PL
VEGETARISCHE LEKKERNIJEN
Courgettes eveneens overlangs in 1 cm dikke
NL
ES
den en serveren.
trekken. Vervolgens afspoelen en droog betten.
FR
73 von 124
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Gebraden appel
De plakjes appel in de voorverarmde grille van
1 grote appel, citroensap, 25 g boter, 4 TL
beide kanten grillerern, daarbij steeds weer in-
vloeibare honing, 1 snufje gemalen kruidnagel,
smeren met het honing-boter-mengsel instrij-
1 mespunt kaneel, 1 TL suiker
ken. Kaneel en suiker mengen en de plakjes
De appel schillen, het klokhuis er uitsteken en in
appel ermee bestroien. Daarbij past half stijf
1 cm dikke plakjes snijden. De appelschijfjes
geklopte room.
met citroensap besprenkelen en laten trekken.
Boter en honing in een pan verhitten, met kruidnagel-poeder kruiden.
GARANTIEVOORWAARDEN
Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële gebruik),
gerekend vanaf de dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik aantoonbaar is
veroorzaakt door een fout in de productie. Binnen de garantietermijn verhelpen wij materiaal- en productiefouten door herstelling of vervanging naar onze keuze. Onze garantie is slechts geldig voor in Duitsland en Oostenrijk verkopte apparaten. In andere landen a.u.b. de importeur aanspreken. Apparaaten, waarvoor garantie in
aanspraak wordt genomen, moeten ons samen met een kopie van de machineel gegenereerde kassabon waaruit
de koopdatum duidelijk wordt, alsmede een beschrijving van de fout goed verpakt aan onze klantenservice
worden toegezonden. U kunt een retourbon afdrukken op onze website www.unold.de/ruecksendung. (alleen voor
inzendingen uit Duitsland en Oostenrijk). De garantie dekt geen schade veroorzaakt door slijtage, onbehoorlijk
gebruik/foutieve handelingen en niet-naleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen. Het recht op
garantie vervalt, wanneer reparaties of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd. Eventuele rechten van de eindgebruiker t.o.v. de verkoper of distributeur worden door deze garantie niet aangetast.
VERWIJDEREN VAN AFVAL / MILIEUBESCHERMING
Onze apparaten zijn geproduceerd met een hoge qualiteit voor een lange gebruik. Regelmatige
onderhoud en vakkundig reparaties door onze klantenservice verlengt de gebruiksduur. Wanneer het apparat defekt is en kan niet meer gerepareerd worden, let op de volgende instructies.
Dit product mag niet samen met het normale huishoudelijke afval worden afgevoerd. U dient
dit product bij een voor het recycleren van elektrische of elektronische apparaten aangewezen
verzamelplaats in te leveren. Door het separaat inzamelen en recycleren van afvalproducten
helpt u mee bij het zuinig omgaan met de natuurlijke hulpbronnen en zorgt u ervoor dat het
product op een gezondheids- en milieuvriendelijke manier afgevoerd wordt.
De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn door de auteurs en door UNOLD AG zorgvuldig ontwikkeld
en getest. Een garantie kan er echter niet worden aanvaard. De auteurs en/of UNOLD AG en haar
gemachtigden kunnen in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor letsel, materiële schade en
financiële schade.
74 von 124
Stand 20.2.2020