Documenttranscriptie
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
INHALTSVERZEICHNIS
Bedienungsanleitung Modell 58590
Technische Daten...................................6
Symbolerklärung.....................................6
Für Ihre Sicherheit..................................6
In Betrieb nehmen..................................8
Temperaturregelung ...............................9
Tipps für den Gebrauch...........................9
Einseitiges / beidseitiges Grillen
und Braten.............................................10
Waffeln zubereiten..................................10
Reinigen und Aufbewahren......................11
Empfohlene Grillzeiten............................12
Marinaden.............................................13
Rezeptideen...........................................14
Garantiebestimmungen...........................21
Entsorgung / Umweltschutz.....................21
Informationen für den Fachhandel............21
Service-Adressen....................................22
Instructions for use Model 58590
Technical Specifications..........................23
Explanation of the symbols......................23
For your safety........................................23
Start......................................................25
Temperature control................................25
Tips for use ...........................................26
Grilling and roasting on one/two sides.......26
Preparing waffles....................................27
Cleaning and maintenance .....................28
Recommended grilling times ..................28
Marinades..............................................29
Recipes.................................................30
Guarantee Conditions..............................35
Waste Disposal/Environmental Protection..35
Service..................................................22
Notice d´utilisation Modèle 58590
Spécification technique ..........................36
Explication des symboles.........................36
Pour votre sécurité..................................36
Première utilisation.................................38
Recommandations pour l’emploi..............38
Ajustage de la température......................39
Griller d’un côté / de deux côtés...............39
Préparer des gaufres...............................39
Nettoyage et maintien.............................40
Temps recommandés..............................41
Marinades..............................................41
Recettes................................................43
Conditions de Garantie............................48
Traitement des déchets /
Protection de l’environnement..................48
Service..................................................22
Gebruiksaanwijzing Model 58590
Technische gegevens ..............................49
Verklaring van de symbolen......................49
Voor uw veiligheid...................................49
Ingebruikname ......................................51
Temperaturregeling.................................51
Tips voor het gebruik ..............................52
Grillen en braden aan een / twee kanten...52
Wafels bereiden......................................52
Reiniging en bewaring.............................53
Aanbevolen grilltijden.............................54
Marinaden.............................................54
Receptideeën.........................................56
Garantievoorwaarden...............................61
Verwijderen van afval/Milieubescherming..61
Service..................................................22
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
GEBRUIKSAANWIJZING MODEL 58590
TECHNISCHE GEGEVENS
Vermogen:
2.100 W, 220–240 V~, 50/60 Hz
Grillplatten:
Spuitgegoten aluminium, voorzien van keramische coating Whitford®
omkeerbaar afwasmachinebestendig, 48 x 33 cm max
Handvatten:
Hittebestendige kunststof thermisch geïsoleerd
Groote:
Ca. 38,5 x 32,3 x 14,0 cm (LxTxH)
Gewicht:
Ca. 5,0 kg
Kabel:
Ca. 1,3 m
Uitruisting:
Hoogteverstelbare grillplaten met aparte temperatuurregeling, 2 controlelampjes,
kabelopwikkeling, 2 wegneembare wafelplaten, 2 grillplaten (draaibaar)
Toebehoren:
Gebruiksaanwijzing
Wijzigingen en vergissingen in de uitrustingskenmerken, techniek, kleuren en design voorbehouden.
VERKLARING VAN DE SYMBOLEN
Dit symbool wijst op eventuele gevaren die letsel tot gevolg kunnen hebben of tot schade
aan het apparaat leiden.
Dit symbool wijst op een eventueel verbrandingsgevaar. Ga hier altijd zeer voorzichtig te
werk.
VOOR UW VEILIGHEID
Lees a.u.b. voor de ingebruikneming de gebruiksaanwijzing aandachtig
door en bewaar deze goed.
1. Dit apparaat kan door kinderen vanaf 8 jaar worden gebruikt
en door personen die over gebrekkige fysieke, sensorische of
geestelijke vaardigheden of gebrek aan ervaring en/of kennis
beschikken, mits zij onder toezicht staan of instructies hebben
gekregen aangaande het veilige gebruik van dit apparaat en de
hieruit resulterende gevaren begrepen hebben.
2. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen.
3. Reiniging en onderhoud door de gebruiker mogen niet door
kinderen worden uitgevoerd, tenzij deze ouder dan 8 jaar zijn en
onder toezicht staan.
4. Berg het apparaat en de kabel op buiten bereik van kinderen
onder de 8 jaar.
49
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
5. Sluit het apparaat uitsluitend aan op wisselstroom overeenkomstig
het typeplaatje.
6. Het apparaat is bestemd voor huishoudelijk gebruik of voor
soortgelijke doeleinden, bijv.:
ƒƒvoor door het personeel gebruikte keukens in winkels,
kantoorruimtes en in andere werkomgevingen;
ƒƒvoor boerderijen;
ƒƒvoor gebruik door gasten in hotels, motels en andere woonruimtes;
ƒƒvoor pensions met logies en ontbijt.
7. Het apparaat mag niet worden gebruikt met een externe
tijdschakeltoestel of een afstandsbedieningssysteem.
8. Het apparaat mag niet in water worden gedompeld.
9. Raak het apparaat of de aansluitkabel nooit met natte handen
aan.
10. Zet het apparaat om veiligheidsredenen nooit neer op hete
oppervlakken, een metalen dienblad of op een natte ondergrond.
11. Het apparaat en de kabel mogen niet in de buurt van open vuur
gebruikt worden.
12. Let op dat de aansluitkabel niet over de rand van het werkvlak
heen hangt, omdat dit anders ongevallen kan veroorzaken, als
bijv. kleine kinderen aan de kabel trekken.
13. Als u een verlengkabel gebruikt, controleer dan eerst of de kabel
intact is, omdat de kabel anders oververhit kan raken.
14. De aansluitkabel en evt. ook de verlengkabel moeten zodanig
gelegd worden, dat niemand eraan kan trekken of erover kan
struikelen.
15. Gebruik de apparaat uitsluitend binnenshuis.
16. Voor het verwarmen dient de kabel volledig te worden afgewikkeld,
zodat deze niet in aanraking komt met hete componenten.
17. Pak tijdens het gebruik nooit op de hete grillplaten –
verbrandingsgevaar. Raak het apparaat in hete toestand alleen
aan de handvatten aan.
18. Let erop dat het apparaat tijdens het gebruik vrij op de tafel en
niet aan de wand of in een hoek staat.
19. Het apparaat mag vanwege de elektrische veiligheid noch in
water worden gedompeld, noch mag dit met water in aanraking
komen.
20. Voor het reinigen kunt u de platen nadat deze zijn afgekoeld
afnemen en met de hand of in de afwasmachine reinigen. Het
apparaat met een vochtige doek afwrijven, waarbij altijd de
stekker uit het stopcontact getrokken dient te zijn.
50
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
21. Na het gebruik dient u de stekker uit het stopcontact te trekken
en de Contact-Grill te laten afkoelen, voordat u deze wegzet.
22. Om schade te vermijden, mag het apparaat niet met toebehoren
van andere fabrikanten of andere merken worden gebruikt.
23. Controleer de stekker en het snoer regelmatig op slijtage en
beschadigingen. Stuur het apparaat in geval van beschadigingen
van het snoer of andere onderdelen a.u.b. voor controle en/of
reparatie aan onze klantenservice. Ondeskundig uitgevoerde
reparaties kunnen aanzienlijke gevaren voor de gebruiker
veroorzaken en leiden tot het vervallen van de garantie.
LET OP:
Het apparaat wordt tijdens het gebruik zeer heet!
Open de behuizing van het apparaat in geen geval. Er bestaat
gevaar voor een elektrische schok.
De fabrikant is niet aansprakelijk, indien het apparaat verkeerd gemonteerd, ondeskundig of foutief
gebruikt of door niet geautoriseerde derden gerepareerd werd.
INGEBRUIKNAME
1. Voor het eerste gebruik dient u de grillplaten
met een vochtige doek af te wrijven en deze licht in
te oliën. Vanwege de toplaag van de plaat is verder
invetten niet nodig.
2. Sluit het apparaat en plaats dit op een hittebestendig vlak.
3. Stel de gewenste temperatuur in en steek de
stekker in een 220–240 V~ stopcontact met aardA
aansluiting.
4. Bij het eerste gebruik kan er ietwat rook en geur ontstaan, die na korte tijd verdwijnen.
5. Plaats gedurende het grilleren een kopje onder de afloop van de vetopvanggrillen (A).
6. Wanneer het apparaat tijdens het grilleren moet worden verplaatst, gebruik de handvatten aan
de onderste stander.
TEMPERATURREGELING
1. Het is mogelijk om voor het bovenste en het onderste grillvlak verschillende temperaturen in te
stellen of ook alleen maar één van de platen te verwarmen.
Richtwaarden zijn:
ƒƒ Geringe hitte: sjasliek, worstjes
ƒƒ Gemiddelde hitte: roosten, spiegeleieren bakken, sandwiches
ƒƒ Grote hitte: grilleren, toasten
51
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
TIPS VOOR HET GEBRUIK
1. Plaats de grill in de gewenste positie op een hittebestendig vlak.
2. Installeer de gewenste grill- of wafelplaten.
3. Wanneer u slechts één plaat nodig hebt, plaats het bovenste deksel in loodrechte stand.
4. Wanneer u beide platen nodig hebt, hef de bovenste deksel in loodrechte stand en voer de
zijdelingse lijven in de bovenste sleuven van de zijdelingse scharnieren.
5. Wanneer u een groter grill- of braadvlak benodigd of op een geprofileerde plaat wilt grilleren of
op de gladde plaat wilt braden, klap het bovenste deksel geheel naar acht-eren.
6. De omkeerbare grillplaten kunnen door lichtjes op de fixeerveren te drukken makkelijk eruit
genomen worden.
7. Stel de temperatuurregelaar op de gewenste temperatuur in en laat het apparaat opwarmen.
8. Zodra de controlelampjes gaan branden, is de gewenste temperatuur bereikt.
GRILLEN EN BRADEN AAN EEN / TWEE KANTEN
1. Wanneer de grillplaat bij het grilleren aan één kant de gewenste temperatuur heeft bereikt, plaats
het te grilleren materiaal op de onderste plaat en grilleer na uw smaak.
2. Indien u aan beide kanten wilt contact grilleren, dienen de beide platen te zijn opgewarmd.
Plaats het te grilleren materiaal op de onderste plaat en breng het bovenste deksel direct op de
biefstuk door het deksel iets op te lichten en omlaag te brengen.
3. Als u wilt gratineren, bijv. toasts, sandwiches, verwarm dan eveneens beide platen en gebruik.
4. Wanneer u gerechten in een vat wilt gratineren, verwarm dan alleen de bovenste plaat. Gebruik
bij voorkeur een plat vat en let erop dat het vat niet van de onderste plaat naar beneden kan
glijden.
LET OP:
Het apparaat wordt tijdens het gebruik zeer heet!
WAFELS BEREIDEN
1.
2.
3.
4.
5.
52
Attentie: Vervang de platen uitsluitend als het apparaat afgekoeld is – gevaar voor verbranding!
Bereid het gewenste wafeldeeg voor.
Neem de twee grillplaten weg door licht op de fixeerveren te drukken.
Installeer de wafelplaten.
Steek de stekker in een stopcontact.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
6. Stel de twee temperatuurregelaars af op
middelhoge temperatuur en laat het apparaat
opwarmen.
7. Doe met een pollepel een portie deeg op de
onderste wafelplaat. Strijk het deeg over de plaat
met een houten lepel.
8. Sluit het apparaat en bak de wafels goudbruin.
9. Als het bakproces afgelopen is, opent u het
apparaat en neemt u de wafels voorzichtig eruit.
10. Als uw wafels te licht worden, kiest u een hogere
instelling van de regelaar. Als uw wafels te donker zijn, kiest u een lagere instelling van de
regelaar.
11. Ga door totdat het wafeldeeg op is.
12. Als u klaar bent met het bakken van de wafels, draait u de temperatuurregelaar naar „0“, trekt u
de stekker van het apparaat uit het stopcontact en laat u het apparaat goed afkoelen.
13. Tips: Als u de eieren scheidt, het eiwit stijf klopt en ten slotte onder het deeg doet, krijgt u
bijzonder losse en luchtige wafels (niet bij gistdeeg).
14. Neem a.u.b. in acht dat Brusselse wafels dikker worden dan gebruikelijke wafels en daarom iets
langer moeten bakken.
LET OP:
Het apparaat wordt tijdens het gebruik zeer heet!
REINIGING EN BEWARING
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Trek vóór reinigings- of onderhoudswerk-zaamheden de stekker uit het stopcontact
en wacht totdat het apparaat is afgekoeld.
Het apparaat mag nooit in water worden gedompeld!
Reinig de platen na ieder gebruik met een zachte doek in heet water met de hand schoon te
maken.
Om het oppervlak van de met een anti-aankoeklaag bekleede platen niet te beschadigen, gebruik
nooit pannesponsen of dergelijke reinigingsgereedschappen. Laat de platen bij sterke verontreiniging een tijdje in het water weken en voeg afwasmiddel aan het water toe.
De platen kunnen ook in de afwasmachine worden schoongemaakt. Daarbij dient erop te worden
gelet, dat ander vaatwerk de platen niet door krassen kan beschadigen.
Gebruik geen scherpe schuurmiddelen, staalwol, metalen voorwerpen, hete schoon-maakmiddelen of desinfecterende middelen, omdat deze het apparaat kunnen beschadigen.
De onder de platen liggende verhittingsspiralen en warmteafleidingsvlakken alsmede het huis
van het apparaat kunnen met een vochtige doek worden gereinigd.
Na het reinigen kan de kabel via de kabelopwikkeling worden opgewikkeld en het apparaat kan
worden vergrendeld. De Contact Grill kan in loodrechte stand ruimte-besparend worden bewaard.
53
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
AANBEVOLEN GRILLTIJDEN
Te grilleren materiaal
Stand
Min.
Te grilleren materiaal
Stand
Min.
Braadworst
Grot
6-10 min.
Forel in folie
Grot
10-12 min.
Filetbiefstuk
Grot
6-8 min.
Sardines
Grot
5-8 min.
Lendebiefstuk
Grot
10-12 min.
Haringen
Grot
8-12 min.
Eendenborst
Grot
8-12 min.
Mid.
4-7 min.
Kippenfilet
Grot
6-8 min.
Gegrilde
folie
Spareribs
Grot
15-20 min.
Groentespitjes
Mid.
6-8 min.
Zucchinisneetjes
Mid.
6-8 min.
Aubergine
Mid.
6-8 min.
Mid.
20-35 min.
tomaat
in
Cevapcici (tussendoor Grot
draaien)
8-10 min.
Sjasliekspitjes
Grot
8-12 min.
Hoge grill
Lamskarbonade
Grot
7-9 min.
Ovenschotels
Halskarbonade
Grot
12-15 min.
Vlakke grill (gladde zijde van de grillplaat)
Frikadellen
Grot
8-12 min.
Roerei
Grot
3-5 min.
Leverkaas
Grot
3-4 min.
Gyros
Grot
8-1 min.
MARINADEN
De navolgende marinaden zijn in gelijke mate geschikt voor steaks van rundvlees, varkensvlees, lam,
gevogelte, vis en groente.
Steaks in porties in de marinade leggen of hiermee besmeren en meerdere uren, bij voorkeur een
nacht lang in de koelkast laten doortrekken. Af en toe omdraaien in de marinade. Voor het barbecuen
dient u de marinade met een keukendoek af te betten. Met de resterende marinade kunt u het
barbecueproduct gedurende het barbecuen van tijd tot tijd besmeren.
Vurig-scherpe marinade
1 ui, ½ rode chilipeper, 2 EL olijfolie, 2 EL
rietsuiker, 3 EL azijn, 50 ml appelsap,
50 ml tomatensap, 2 TL worcestersaus,
2 jeneverbessen
Ui en chilipeper in kleine dobbelsteentjes
snijden, in een pan in de olie kort blancheren.
Suiker, azijn en appelsap erbij doen, aan de kook
brengen. Van het fornuis nemen. Tomatensap,
worcestersaus en geprakte jeneverbessen
toevoegen. Na het afkoelen het vlees hierin
marineren.
54
Biermarinade
4 laurierblaadjes, 4 jeneverbessen, 2 EL olijfolie,
1/8 l dubbelbokbier (of alcoholvrij moutbier),
2 EL honig, sap van een ½ citroen
Laurierblaadjes en jeneverbessen in olie
aanbraden, bier en honing toevoegen en kort
verhitten (niet aan de kook laten komen!).
Citroensap toevoegen, marinade laten afkoelen
en vlees hiermee marineren.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Rosemarijnmarinade
2 TL gedroogde rosmarijn, 4 knoflookteentjes,
4 jeneverbessen, 8 zwarte peperkorrels, 4 TL
mosterdzaadjes, 5 EL olijfolie.
Alle ingrediënten behalve olie in de vijzel
fijndrukken of fijnmalen. De pasta met de olie
mengen en het vlees ermee inwrijven.
Kerriemarinade
2 TL kerriepoeder, een duimgroot stuk verse
gember, 50 ml droge witte wijn,
100 ml
ananas-sap
Gember schillen en fijn raspen, met de overige
ingrediënten mengen, vlees hiermee instrijken.
Aziatische marinade
1 EL honing, 2 TL sambal oelek, 1 EL rijstwijn,
8 EL zoete sojasaus, 2 EL sinaasappelsap 2 EL
sherry
Ingrediënten door elkaar roeren en het vlees
ermee besmeren.
Kokosmarinade
1 onbehandelde citroen, 1 msp. cayennepeper,
1 duimgroot stuk verse gember, 1 teentje
knoflook, 150 ml ongezoete cocosnootmelk
Gember schillen en fijn raspen, knoflook schillen
en persen, citroenschillen raspen, citroen
uitpersen. Gember, knoflook, citroenschil en
–sap met de andere ingrediënten mengen, het
vlees in de marinade leggen.
Sinaasappelmarinade
Sap van 3 zure sinaasappels, 2 TL estragon,
1 EL azijn, ½ TL peper.
Alle ingrediënten door elkaar roeren en het vlees
erin leggen.
Knoflookmarinade
8 knoflookteentjes, 1 ui, 2 TL vers gehakte
salieblaadjes, ¼ l karnemelk.
Knoflook en uien in kleine dobbelsteentjes
snijden, met de andere ingrediënten mengen en
het vlees erin leggen.
Kummelmarinade
1 EL kummel (heel), ½ TL grof gemalen peper,
2 EL appelazijn, 2 EL appelsap, 3 EL olijfolie
Ingrediënten mengen en het vlees erin leggen.
Zoet-scherpe marinade
5 EL honing, 5 EL sojasaus, 1 msp. cayennepeper, 1 TL mosterdpoeder, 2 EL olijfolie
Ingrediënten mengen en het vlees erin leggen.
Citroenmarinade
6 teentjes knoflook, 100 ml olijfolie, sap en
geraspte schil van 2 onbehandelde citroenen,
¼ TL peper
Knoflookteentjes in kleine dobbelsteentjes
snijden, door de citroenschil, –sap en peper
roeren, vlees met de marinade besmeren.
Rode wijn-marinade
¼ TL pimentkorrels, 2 kruidnagels, 2 TL
mosterdzaadjes,
3 jeneverbessen,
1 snufje
kaneel 1 TL zwarte peperkorrels, 2 EL/150 g
rode bosbessengelei, 100 ml droge rode wijn
Piment,
kruidnagels,
mosterdzaadjes,
jeneverbessen en peperkorrels in de vijzel malen
of fijnmalen. Olie in een pan op het fornuis
verhitten, de klein gehakte kruiden daarin
lichtjes bruineren. Bosbessengelei, kaneel en
rode wijn erbij gieten en verhitten totdat de
gelei vloeibaar wordt. Marinade laten afkoelen
en vlees erin leggen.
55
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
RECEPTIDEEËN
De aangegeven tijden zijn richtwaarden. Afhankelijk van dikte en voorbehandeling (bijv. steaker of
marinade) kunnen de tijden naar boven of naar beneden variëren. Plaats het te grilleren materiaal
a.u.b. alleen op de voorverwarmde grillplaten.
Contact Grill (geribbelde zijde van de grillplaat)
Bijzonder smakelijk worden de lekkernijen voor op de grill als deze vooraf in pikante marinaden
worden ingelegd.
Kippezakjes
4
dunne
kipschnitzels,
zout,
peper,
8 champignons, 1 ui, 2 EL olie, 120 g geraspte
Goudse kaas, 2 EL olie, 2 TL marjolein,
4 tandenstokers
Schnitzel platkloppen, met zout en peper
kruiden, uien in dobbelsteentjes snijden, kort
in de olie in de pan blancheren. Champignons
in plakjes snijden en kort mee blancheren.
Het mengsel van ui en champignons op de
schnitzels strooien, geraspte kaas erover heen
strooien. Schnitzel samenklappen en met
tandenstoker vastprikken. 2 EL olie met de
marjolein mengen, rollades ermee instrijken,
op stand 3 ca. 15 min. grilleren, hierbij steeds
weer met de marjoleinolie instrijken.
Kruiden-lamkoteletten met barbecuegroenten
8 lamkoteletten, marinade nr. 3, 2 courgettes,
3 steeltjes peterselie, 2 knoflookteentjes 2 EL
olie
Koteletten ca. 6 uur in de marinade marineren.
Van alle kanten ca. 6 min. grilleren.
Courgettes overlangs in 2 cm dikke plakken
snijden. Knoflook en peterselie fijnhakken, met
de olie mengen. Courgettes met de kruidenolie
instrijken en van alle kanten ca. 3 min. grilleren.
Pizzaburger
Per persoon: 100 g gehakt half-om-half, 1 teentje
knoflook en ½ ui in kleine dobbelsteentjes, 1
ei, 2 EL paneermeel, 50 g Goudse kaas, 50 g
gekookte ham, 2 TL tomatenpuree, ½ TL
pizzakruiden, evtl. zout en peper (sommige
pizzakruiden bevatten reeds zout en peper), 1
56
broodje, 2 blaadjes ijssla, 1 EL mayonnaise, 1
EL tomatenketchup, 2 plakjes tomaat, 2 plakjes
ui
Gehakt, knoflook en uiendobbelsteentjes, ei,
paneermeel, in kleine dobbelsteentjes gesneden
Goudse kaas, in kleine dobbelsteentjes
gesneden ham, tomatenpuree en pizzakruiden
tot een deeg kneden. 2 platgedrukte burgers
vormen.
De grilplaat met een dun laagje olie vetten,
de burgers grilleren, 6- 8 minuten, één keer
omdraaien.
Het broodje één keer overdwars open snijden,
kort van beide kanten op de gril roosteren. Met
een beetje mayonaise insmeren, slablaadjes
wassen, drogen, centrifugeren, op de mayonaise
leggen, daarop de 1e burger. Hierop ketchup
doen, de 2e burger er opleggen, tomaten en
uien erop, deksel van het broodje er opleggen.
Saltimbocca met mozzarella
4 dunne kalfsschnitzels, 4 plakjes Parma-ham,
8 salieblaadjes, 300 g Mozzarella, zout, peper,
4 geoliede tandenstokers
Schnitzel platkloppen, met zout en peper
kruiden. Op elke schnitzel een plakje ham,
2 blaadjes salie en 2 dunne plakjes mozzarella
leggen.
Schnitzel samenklappen en met tandenstoker
vastprikken.
De schnitzels op de grillplaat leggen en op stand
4 ca.10 min. grilleren.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Kostelijkheden met vis
Garnalenspiesjes
(als voorgerecht, als hoofdgerecht hoeveelheid
verdubbelen)
8 geschilde garnalen, ½ hoeveelheid marinade
nr. 6, 4 geoliede houtspiesjes
Elk 2 garnalen op een houtspiesje steken, met
marinade instrijken en ten minste 1-1,5 uur
laten trekken. Ca. 4-5 minuten grilleren.
Vitaminerijk barbecueplezier met groente
Maïskolven
4 suikermaïskolven (zonder blaadjes), 2 l
zoutwater, 4 EL olijfolie of kruidenolie
De maïskolven in zoutwater ca. 10 minuten
koken, laten uitlekken. Maïskolven met
olie insmeren, van boven en onder elk een
tandenstoker erin steken, zodat de maïskolven
probleemloos kunnen worden gedraaid. Ca.
10 minuten grilleren, daarbij meerdere keren
omdraaien.
Tip: Wikkel vóór het grilleren ontbijtspek om de
kolven (met tandenstokers vastprikken).
Groentenburger
1 koolraap, 1 kleine selderijknol, 300 g worteltjes,
1 peterseliewortel, 1 bos peterselie, 2 knoflook-
teentjes, 100 g Goudse kaas, 2 eieren, 2 EL
gemalen spelt, 2 EL paneermeel, zout, peper,
olie
Koolraap, selderij, worteltjes en peterseliewortel
wassen, schillen en fijn raspen (bijv. met de
ESGE-Zauberstab en de ESGE-Zauberette).
Peterselie, koolraapgroen en knoflookteentjes
fijn maken, kaas in kleine dobbelsteentjes
snijden. Deze ingrediënten met eieren, spelt,
paneermeel, zout en peper tot een deeg mengen.
Kleine burgers vormen, deze met olie insmeren
en op de grillplaat leggen en ca. 6 minuten
grilleren.
Gegrilleerde aubergines en courgettes
2 aubergines, 2 courgettes, zout, 1 portie
rosemarijnmarinade
Aubergines in ½ cm dikke plakjes snijden, met
zout bestrooien en even laten trekken. Daarna
droog betten.
Courgettes overlangs in ½ cm dikke plakjes
snijden.
Courgettes en aubergines met de marinade
insmeren en ca. 30 minuten marineren. Op de
voorverwarmde grill ca. -3 minuten grilleren.
Hoge grill (gladde zijde van de grillplaat)
De hoge grill is ideaal voor het overbakken van tostis en ovenschotels.
Tomaat-mozzarella-sandwich
8 plakjes toastbrood, 4-8 plakjes Parma-ham,
8 plakjes tomaat, 8 plakjes mozzarella, 4 TL
pesto, margarine
De plakken toastbrood van één zijde dun met
margarine besmeren en met de ingesmerde
zijde naar onder op een bord leggen.
Op de niet ingesmerde zijde de pesto verdelen.
4 plakken brood met Parma-ham en plakjes
tomaat en mozzarella beleggen.
Met de overige 4 plakken brood afdekken,
daarbij moet de met margarine ingesmerde zijde
buiten zijn.
Op de voorverwarmde grill leggen, grill sluiten
en ca. 2-3 minuten grilleren.
Wentelteefjes / French Toast
8 plakjes toastbrood, 3 eieren, 150 ml warme
melk, 1 snufje zout, 1 snufje suiker, margarine
Eieren, melk, suiker en kaneel mengen en de
plakjes brood daarin even laten inweken.
De voorverwarmde grill met een beetje margarine
invetten. De plakjes toast laten uitlekken, op de
grill leggen en ca. 2-3 minuten grilleren.
De toast met kaneel en suiker bestrooien of met
confituur serveren.
57
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Tosti Hawaiï
8 plakjes toastbrood, 4 plakjes gekookte ham,
8 plakjes ananas (goed laten afdruipen), 4 TL
mayonaise, 4 plakjes Goudse kaas, margarine
De plakken toastbrood van één zijde dun met
margarine besmeren en met de ingesmerde zijde
naar onder op een bord leggen. 4 plakjes brood
op de niet ingesmerde zijden met mayonaise
besmeren, dan op elk plakje brood telkens een
plakje gekookte ham, ananas en kaas leggen.
Met de overige 4 plakken brood afdekken,
daarbij moet de met margarine ingesmerde zijde
buiten zijn. Op de voorverwarmde grill leggen,
grill sluiten en ca. 2-3 minuten grilleren.
Vlakke grill
De vlakke grill biedt naast het dubbele grillvlak de grootste verscheidenheid van
bereidingsmogelijkheden, omdat u hier tegelijkertijd beide grillplaten kunt gebruiken. Tevens kunt u
te grilleren producten van verschillende dikte tegelijkertijd bereiden. Het te grilleren product moet
hierbij tussendoor één keer of meermaals worden omgedraaid.
Gegrilleerde groente en fruit
Knoflookchampignons
500 g verse champignons, oesterzwam of
eekhoorntjesbrood, 1 bosje peterselie, peper,
2 knoflookteentjes, 5 EL olijfolie, zout
Champignons afborstelen, knoflook fijn in
kleine stukjes snijden, peterselie fijn hakken.
Alle ingrediënten behalve zout en peper mengen
en op de grillplaat grilleren. Met een schep
regelmatig omdraaien. Voor het serveren zouten
en peperen. Grilleertijd ca. 10 minuten
Kaas-pannenkoekjes
250 g courgette, 100 g grof geraspte kaas, 1 ei,
2 EL bloem, 1 TL groentebouillon (poeder),
1 kleine ui, 2 snufjes nootmuskaat, olie voor het
braden
Courgette grof raspen, met kaas, ei, bloem,
bouillonpoeder, fijn gehakte ui en nootmuskaat
mengen.
Grill op 200°C voorverwarmen. Een beetje olie
op de grillplaat geven. Met een eetlepel kleine
hoopjes pannenkoekmassa op de grillplaten
zetten en lichtjes aandrukken. Van beide zijden
goudbruin braden.
Bonte barbecuegroenten
1 aubergine, 1 courgette, 1 vleestomaat, 1 ui,
1 rode, groene en gele paprika, 3 EL olijfolie,
58
3 knoflookteentjes, 1 EL verse oreganoblaadjes,
peper
Aubergine, courgette, tomaat en paprika
schoonmaken en in ca. 1,5 cm dikke stroken
snijden. Ui in ringen snijden. Knoflook in kleine
dobbelsteentjes snijden. Alle ingrediënten met
de olie mengen, op de grillplaat doen en ca.
10-12 minuten grilleren, hierbij meermaals
met een schep of barbecuebestek omdraaien.
Daarna peperen.
Gegrilleerde ananas
1 ananas, suiker, kaneel
De ananas schillen en de stronk in het midden
verwijderen. In ca. 2 cm dikke plakken snijden.
Ca. 3 minuten op de grillplaat grilleren. Met
suiker en kaneel bestrooien en samen met
vanille-ijs serveren.
Chilliappelen
4 rode appelen, marinade nr. 1
Uit de appelen het klokkenhuis steken, appelen
in 1,5 cm dikke ringen snijden. 1 uur lang in
de marinade marineren. In totaal 3 minuten
op de grillplaat grillleren, tussentijds een keer
voorzichtig omdraaien.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Wafels
In plaats van bloem kunt u voor alle recepten ook volkoren tarwemeel of volkoren spelt nemen.
Gebruik dan ca. 15% meer vloeistof en laat het deeg 30 min. wellen, voordat u met het bakken
begint.
Voor de verandering kunt u aan de zoete wafels naar keuze 2 cl rum of amaretto, 1 el geraspte
citroenschil, ½ flesje boter-vanillearoma, 3 el fijn gemalen noten of amandelen toevoegen. De smaak
van de hartige wafels kunt u veranderen door 2-3 el fijn gehakte kruiden toe te voegen, of ook geraspte
kaas, gekookte ham, 1 tl curry, komijn of 1 el lijnzaad. Bij veel recepten hoeft u de wafelplaten niet
in te vetten. Bij wafeldeeg dat weinig of geen vet bevat, moeten de wafelplaten ingevet worden. Vet
de platen in door met een penseel hittebestendige margarine erop te smeren (geen dieetmargarine).
Als u de eieren scheidt, het eiwit stijf klopt en tot slot door het deeg roert, krijgt u bijzonder losse en
luchtige wafels (niet bij gistdeeg). Denk er ook aan dat Brusselse wafels dikker worden dan gewone
wafels en daarom iets langer gebakken moeten worden. De recepten zijn steeds voor ca. 8 tot 10
wafels. Als u in plaats van suiker Stevia wilt gebruiken, hoeft u enkel de hoeveelheid el voor suiker
door tl voor stevia te vervangen (bijv. 5 el suiker door 5 tl stevia. Attentie: het deeg wordt dan iets
dunner).Honing of diksap wordt net als suiker gebruikt. De zoetkracht is dan niet zo sterk, de wafels
worden echter dieper bruin. Als u een andere zoetstof i.p.v. suiker neemt, moet u het wafelijzer na 3
tot 4 minuten omdraaien, omdat het deeg niet zo sterk rijst. Door het wafelijzer om te draaien worden
de wafels aan allebei de kanten gelijkmatig bruin (draai het ijzer 180 graden, zodat de onderkant
naar boven wijst).
Brusselse wafels
(levert 16 wafels op = 4 bakprocessen)
200 g boter, 5 eieren, 250 g suiker, 2 pakjes
vanillesuiker, 400 g meel, 1 pakje bakpoeder,
ca. 100 ml melk
Wafels ca. 6 tot 7 minuten bakken
Eenvoudige gistwafels
150 g zachte boter, 4 eieren, 350 ml lauwe
melk, 1 EL suiker, 1 pakje vanillesuiker, 250 g
meel, 1 pakje droge gist
Meel en gist mengen. De andere ingrediënten
toevoegen en tot een gladde deeg verwerken.
Het deeg ca. 20-30 minuten laten rijzen,
vervolgens bakken.
Quark-wafels
150 g magere quark, 4 eieren, 100 g zachte
boter, 4 EL suiker, 1 pakje vanillesuiker, 200 g
meel, 150 ml melk
Magere quark met zachte boter, eieren, suiker
en vanillesuiker tot schuim roeren. Meel en melk
er doorroeren en tot een glad deeg verwerken.
Het wafelijzer dient goed ingevet te worden!
Kaas-wafels
120 g zachte boter of margarine, 3 eidooiers,
5 EL koffiemelk , 1/8 l melk, ½ TL zout, 1
snufje suiker, 75 g geraspte Emmentaler kaas,
200 g bloem of volkorenmeel, 3 stijf geklopte
eiwitten, 1 geraspte ui
Boter met eigeel tot schuim kloppen, melk, suiker, zout en kaas en meel er doorroeren. Geklopt
eiwit eraan toevoegen. De geraspte ui pas vlak
voor het bakken doormengen, omdat anders het
deeg bitter wordt.
Wortel-wafels
150 g zachte boter, 2 EL suiker, 4 eieren, 100 g
fijngeraspte worteltjes, 1 snufje kaneel, 1 snufje
zout, 250 g meel
Alle ingrediënten tot een gladde deeg roeren.
In plaats van worteltjes zijn ook courgettes geschikt.
59
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Wafels voor personen die allergisch tegen gluten zijn
Maïs-wafels
3 eieren, 50 g zachte boter, 3 EL honing, 1 EL
ahornsiroop, 150 ml melk, 200 g maïsmeel,
100 g gesneden amandel
Alle ingrediënten tot een glad deeg verwerken
en voor het bakken ca. 15 minuten laten rijzen.
Het wafelijzer dient bij dit deeg te worden ingevet!
Rijstwafels
150 g melkrijst, 600 ml melk, 1 EL suiker, 30 g
boter, 4 eieren, ½ TL kaneel, 1 snufje zout
Uit melkrijst, melk, suiker en boter een rijstebrij
koken en laten afkoelen. Eieren, kaneel en zout
door de brei roeren.
Het wafelijzer dient goed ingevet te worden!
60
Aardappelwafels
675 g rauwe, fijn geraspte aardappelen, 2 rauwe, fijn geraspte/gehakte uien, 4 eieren, 2 snufjes zout, 2 EL zure room, 5 EL fijngehakte peterselie, 100-125 g aardappelzetmeel
Aardappelen en uien met de ESGE-staafmixer
fijnhakken of fijn raspen en goed mengen met
de overige ingrediënten.
Het wafelijzer dientgoed ingevet te worden!
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
GARANTIEVOORWAARDEN
Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële
gebruik), gerekend vanaf de dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik aantoonbaar is veroorzaakt door een fout in de productie. Binnen de garantietermijn verhelpen
wij materiaal- en productiefouten door herstelling of vervanging naar onze keuze. Onze garantie is
slechts geldig voor in Duitsland en Oostenrijk verkopte apparaten. In andere landen a.u.b. de importeur aanspreken. Apparaaten, waarvoor garantie in aanspraak wordt genomen, moeten ons samen
met een kopie van de machineel gegenereerde kassabon waaruit de koopdatum duidelijk wordt,
alsmede een beschrijving van de fout goed verpakt aan onze klantenservice worden toegezonden,
porto betaald. Als er sprake van garantie is, worden de verzendingskosten in Duitsland en Oostenrijk
aan de klant vergoed. De garantie dekt geen schade veroorzaakt door slijtage, onbehoorlijk gebruik/
foutieve handelingen en niet-naleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen. Het recht op
garantie vervalt, wanneer reparaties of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd. Eventuele rechten van de eindgebruiker t.o.v. de verkoper of distributeur worden door deze
garantie niet aangetast.
VERWIJDEREN VAN AFVAL / MILIEUBESCHERMING
Onze apparaten zijn geproduceerd met een hoge qualiteit voor een lange gebruik.
Regelmatige onderhoud en vakkundig reparaties door onze klantenservice verlengt de
gebruiksduur. Wanneer het apparat defekt is en kan niet meer gerepareerd worden,
let op de volgende instructies. Dit product mag niet samen met het normale huishoudelijke afval worden afgevoerd. U dient dit product bij een voor het recycleren van
elektrische of elektronische apparaten aangewezen verzamelplaats in te leveren. Door
het separaat inzamelen en recycleren van afvalproducten helpt u mee bij het zuinig
omgaan met de natuurlijke hulpbronnen en zorgt u ervoor dat het product op een
gezondheids- en milieuvriendelijke manier afgevoerd wordt.
De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn door de auteurs en door UNOLD AG zorgvuldig ontwikkeld
en getest. Een garantie kan er echter niet worden aanvaard. De auteurs en/of UNOLD AG en haar
gemachtigden kunnen in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor letsel, materiële schade en
financiële schade.
61