Steba SV 50 Handleiding

Type
Handleiding
26
Sous-vide
Sous-vide is een methode om levensmiddelen in gevacuümeerde, met folie dichtge-
laste zakjes bij lage temperaturen gedurende een langere tijdspanne te koken. Het
stroomverbruik bij koud water, dat tot op 63°C opgewarmd bedraagt slechts 120
watt/uur! Door de vacuümverpakking, de langzame kookmethode en de warmteo-
verdracht rondom van het water op het levensmiddel blijven de zouten, de eigen
smaak en de sappigheid behouden!
Alleen vacuüm verpakt voedsel kan worden opgewarmd in
dit apparaat. Besteed aandacht aan een dikke lasnaad.
Algemeen
Gelieve de gebruiksaanwijzing aandachtig te lezen en deze zorg-
vuldig te bewaren. De gebruiksaanwijzing dient samen met het
toestel aan andere personen te worden doorgegeven. Gebru-
ik het toestel zoals in de gebruiksaanwijzing wordt beschreven
en neem de veiligheidsinstructies in acht. Wij staan niet in voor
schade en ongevallen, die ontstaan door het niet opvolgen van
de aanwijzingen in de handleiding.
Veiligheidsinstructies
Laat de temperatuur niet lager komen dan aangegeven in
de tabel.
De apparaat hangt u in de pot/pan. De pot/pan moet zo hoog
zijn dat na het erin hangen van de pomp deze tot de maximum
markering in het water hangt en de afstand tot de bodem mi-
nimaal 1 cm is zodat de watercirculatie niet blokkeert.
Apparaat uitsluitend in overeenstemming met gegevens op het
typeaanduidingplaatje op een geaard stopcontact aansluiten
en gebruiken.
Uitsluitend gebruiken indien netaansluitingssnoer en apparaat
geen beschadigingen vertonen. Telkens vóór gebruik contro-
leren! Uitsluitend het daarvoor voorziene snoer gebruiken.
Het apparaat vóór gebruik met lauw water vullen.
27
Het apparaat kan door kinderen vanaf 8 jaar en tevens
door personen met verminderde fysieke, zintuiglijke of
mentale capaciteiten of met een gebrek aan ervaring en/of
kennis gebruikt worden wanneer ze onder toezicht staan of
met betrekking tot een veilig gebruik van het apparaat onder-
richt werden en de daaruit voortvloeiende gevaren begrepen
hebben. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen. Reini-
ging en gebruikersonderhoud mogen niet door kinderen door-
gevoerd worden, tenzij ze ouder dan 8 jaar zijn en onder toe-
zicht staan.
Kinderen jonger dan 8 jaar dienen op een veilige afstand tot
apparaat, aansluitleiding en verpakking gehouden te worden.
Het apparaat mag niet met een tijdschakelklok of met een
apart, op afstand bediend systeem bediend worden!
Telkens na gebruik of in geval van (een) fout(en) stekker uit-
trekken.
Ruk niet aan het netaansluitingssnoer. Laat dit niet tegen rand-
en schuren of knel het niet in.
Snoer op een veilige afstand van hete onderdelen houden.
Bewaar het apparaat niet in de open lucht of in een vochtige
ruimte.
Dompel het apparaat niet in water.
Als het apparaat is gevallen of in het water is gevallen.
Opgepast! Apparaat wordt warm. Tijdens de werking
neemt de temperatuur van de aanraakbare oppervlak-
ken toe.
Trek de stekker uit wanneer het apparaat niet gebruikt wordt.
Bij gebruikmaking van een verlengsnoer erop letten dat kin-
deren er niet aan trekken of dat er een struikelval ontstaat.
28
Reiniging en onderhoud
Haal altijd de stekker uit het stopcontact voor het reinigen.
Laat het apparaat afkoelen tot kamertemperatuur.
Dompel het elektrische gedeelte niet in water.
De pan kan worden gereinigd in warm water met normaal af-
wasmiddel.
Hygiëne : In het geval dat de vacuum zakjes lekken tijdens het
kookproces en voedsel direct in contact komt met het water
dient u het gehele apparaat te reinigen.
Om de Sous-Vide te reinigen zoals beschreven:
Schoonmaak benodigdheden:
1 pan van tenminste 18 cm hoog met diameter van 25 cm
1 liter azijn (geen schoonmaakazijn)
Als gevolg van mineralen in ons leidingwater kan er kalkvorming
voorkomen op de verwarmingselementen en de behuizing van
het apparaat na het verwarmen van water. De kalkvorming heeft
een negatieve invloed op de verwarmingscapaciteit en het uiter-
lijk van het apparaat. Daarom moet het apparaat worden gerei-
nigd na elk 20-ste gebruik of na 200 uur gebruik.
1. Plaats de SV 50 in de pan. Vul met water aan tot de ‘Min
markering. Voeg de azijn toe (attentie: grondig spoelen met
water wanneer er chemische brandwonden optreden, veroor-
zaakt door azijn. Als het oog rood blijft, pijn doet, traant en
gevoelig voor licht is dan is medisch advies nodig).
2. Zet het apparaat aan en stel de temperatuur in op 80°C en
de timer op 3 uur.
3. Controleer het resultaat, als de kalkvorming niet volledig is ver-
wijderd, herhaal dan stap 2. Als de kalkvorming volledig is verwijderd,
reinig dan met schoon water. Laat het apparaat drogen voordat deze
wordt opgeborgen.
29
Vóór het eerste gebruik:
Voordat er vloeistof ingegoten wordt, dient het apparaat in eerste instantie gron-
dig gereinigd te worden.
Opgelet: elektrisch gedeelte niet in het water dompelen!
Reinig de buitenkant met een vochtige doek. Hang deze daarna in de pot/pan met
warm water om eventuele productieresten te verwijderen.
Vacuümeren
Gebruik uitsluitend zakjes, die vacuümeerbaar zijn. Normale zakjes garanderen geen
correcte afsluiting. Let erop dat er zich geen kruiden in het bereik van de lasnaad
bevinden omdat in het andere geval een hermetische lasbewerking niet mogelijk is.
Op www.steba.com vindt u een overzicht van ons huidige assortiment vacumeerma-
chines, vacuümzakjes en –rollen.
Deze apparaten zijn verkrijgbaar in de winkel of via Steba.
Instelling van het apparaat
Ingebruikname
Het apparaat is alleen geschikt voor het verwarmen van water, al het andere ver-
stopt de pomp.
Zorg ervoor dat het waterstand niet hoger dan het maximum komt wanneer de
levensmiddelen worden toegevoegd.
Sluit het apparaat aan op een stopcontact.
Is de waterstand min, verschijnt er EE1 op het display en het apparaat piept drie
keer.
Huidige temperatuur
Aan/uit knop
Draaischakelaar
Timer met
resterende tijd
Tempertuur/Tijd
30
Temperatuur en tijd instellen
Wanneer de stekker van het apparaat in het stopcontact gestoken is, staat het ap-
paraat in de standby-modus. Door op de knop te drukken kunt u de temperatuur
aanpassen. Wanneer u op de knop drukt wordt dit bevestigd met een akoestische
toon.
Gebruik de draaiknop om de gewenste temperatuur in te stellen in stappen van
0,5°C.
Door op de knop
te drukken kunt u de timer instellen. Gebruik de draaiknop om
het gewenste aantal uren in te stellen (tot 99 uur). Door nogmaals op de knop
te
drukken kunt u de minuten instellen.
De ingestelde tijd begint af te tellen zodra de gewenste temperatuur is bereikt.
Bevestig de instellingen door op de knop
te drukken. Het apparaat begint te
werken.
Als u tijdens gebruik de instellingen wil wijzigen, druk dan 3 seconden op de knop
en herhaal de hierboven beschreven stappen.
Zodra de ingestelde tijd afgelopen is, wordt er ‘END’ weergegeven op het display
en klinkt er een pieptoon.
Wanneer u het apparaat uit wil schakelen, druk dan 3 seconden op de knop.
Hoeveelheid water
Doe niet teveel water in het apparaat opdat er voldoende plaats voor de levensmid-
delen is. Vul dan eventueel de hoeveelheid water tot Max. Thermische beveiliging:
de sous-vide thermostaat kan uitsluitend bij een gevulde bain-marie ingeschakeld
worden. Het levensmiddel dient altijd met water bedekt te zijn. Als er opgewarmd
water gebruikt wordt, heeft de temperatuursensor een paar minuten nodig voordat
hij zich op de ingestelde temperatuur afgestemd heeft.
Als zich geen water in de pan bevindt, schakelt het apparaat niet in en piept de EE1.
Zet het apparaat uit, voeg water toe en begin opnieuw
Waterpeilsensor automatische uitschakeling zodra het waterpeil te sterk
daalt.
Als de stekker uit het stopcontact haalt of als er een stroomstoring is zal het
apparaat de laatst ingestelde waarden onthouden.
Kruiden
De levensmiddelen kan men vóór het vacuümeren kruiden of men kan de levensmid-
delen ook kruiden toevoegen. Gelieve bij het kruiden voorzichtig te zijn omdat de
eigen smaak bij de sous-vide bereiding behouden blijft.
31
Kooktijd is afhankelijk van de dikte van het levensmiddel
Bij diepgevroren producten wordt de tijd met minstens 20% verlengd.
Alle vooropgestelde tijden zijn richtwaarden en dienen volgens eigen smaak aan-
gepast te worden.
Bij taai vlees wordt de tijd dubbel zo lang.
Laat de temperatuur niet lager komen dan aangegeven in
de tabel.
Gelieve in acht te nemen dat de tijdaanduidingen in de gebruiksaanwijzing en in het
receptenboekje aanbevolen minimumtijden zijn wanneer het apparaat met warm
water vullen, het apparaat reeds met warm (leiding) water gevuld is. Bij
vulling met koud water worden de tijdaanduidingen met ca. 30 minuten verlengd.
Plaats de etenswaren in de Sous Vide en vul deze tot de Max-markering met water.
Hierdoor garandeer je dat de ingestelde temperatuur in de Sous Vide met bereik
tussen 65°C +/- 0,5°C kan worden gehandhaafd. Het gerecht kan in beide gevallen on-
middellijk na het vullen in de bain-marie gedaan worden en kan omwille van de sous-
vide techniek ook duidelijk boven de aangegeven minimumtijden uit in het water
blijven zonder dat de gewenste kerntemperatuur via de insteltemperatuur verhoogt.
Steba Tip
Heeft u meerdere zakken met verschillende kooktijden en kwaliteit van het vlees,
dan zult u deze moeten markeren. U kunt het vlees op 62 graden in de pot/pan laten
en er uithalen indien noodzakelijk, zonder de stukken vlees te veranderen.
Vlees:
Temperatuur 58°C – 62°C
Dikte Tijd
10 mm 30 minuten
20 mm 45 minuten
30 mm 95 minuten
40 mm 120 minuten
50 mm 180 minuten
60 mm 250 minuten
Gevogelte:
Temperatuur 63°C – 65°C
Dikte Tijd
10 mm 20 minuten
20 mm 40 minuten
30 mm 75 minuten
40 mm 90 minuten
Vis:
Temperatuur 55°C – 58°C
Dikte Tijd
10 mm 10 minuten
20 mm 20 minuten
30 mm 30 minuten
40 mm 40 minuten
50 mm 50 minuten
60 mm 60 minuten
Groente:
Temperatuur 80°C – 85°C
Soort Tijd
Asperge 35 minuten
Aardappelen* 70 minuten
Wortelgewas* 110 minuten
* in blokjes gesneden
32
Verdere verwerking
Verduurzaming: Na het koken het vlees onmiddellijk in ijswater laten afkoelen.
Daarna kan het in de koelkast meerdere dagen lang (C koelkasttemperatuur = 5
dagen, 5°C koelkasttemperatuur = 10 dagen) zonder kwaliteitsverlies bewaard of in
het diepvriesvak ingevroren worden.
Om te ontdooien doet men het vacuüm verpakt levensmiddel bij ca. 55°C in het
apparaat en ontdooit men het in het zakje. Daarna uit het zakje nemen, onmiddellijk
consumeren of even heet laten braden.
Onmiddellijk consumeren: Men kan het vlees natuurlijk ook meteen na het
sous-vide koken zonder afkoeling eten of in een zeer hete pan met een beetje
zonnebloemolie langs iedere zijde max. 1 minuut lang heet aanbranden. Hoe korter
gebraden, hoe sappiger het vlees blijft. Ook de mogelijkheid bestaat, het vlees met
olie te bestrijken en met een butaangasbrander af te zengen.
Voordat het vlees aangesneden wordt, laat men het ca. 2 minuten lang ontspannen.
Achterwaarts koken: Doordat men het rauwe vlees even laat braden en reeds
gekruid vacuümeert, is het vlees na het sous-vide koken al helemaal klaar voor
consumptie. Voor het overige kan men een gekruide basis met rode wijn/balsamico
bereiden, het vlees erbij doen, vacuümeren en sous-vide koken.
33
Correcte afvalverwijdering van dit product
Versleten apparaten onmiddellijk onbruikbaar maken.
Binnen de Europese Unie duidt dit symbool erop dat dit product niet samen
met huishoudelijk afval verwijderd mag worden. Oude apparaten bevatten
waardevolle, recycleerbare materialen, die aan recycling onderworpen
moeten worden om het milieu c.q. de menselijke gezondheid niet door een
ongecontroleerde afvalverwijdering te schaden. Gelieve oude apparaten daarom via
geschikte inzamelsystemen te verwijderen of het apparaat met het oog op de
afvalverwijdering terug naar de afzender (waar u het product gekocht hebt) te
zenden. De afzender zal dan het apparaat aan een stoffelijke recycling onderwerpen.
Evacuatie van de verpakking
Verpakkingsmateriaal niet gewoon wegwerpen, maar aan recycling onderwerpen.
Verpakkingen van papier, karton en gegolfd karton in verzamelcentra voor oud pa-
pier afgeven. Onderdelen van kunststofverpakkingen en folie dienen eveneens in de
daarvoor bestemde verzamelbakken gedeponeerd te worden.
In de voorbeelden voor de kunststofbenaming staat: PE voor
polyethyleen, het kencijfer 02 voor PE-HD, 04 voor PE-LD, PP voor
polypropyleen, PS voor polystyreen.
Klantenserviceafdeling:
Indien uw apparaat tegen de verwachting in dan toch al eens de klantenserviceaf-
deling nodig heeft, gelieve u dan tot onderstaand adres te richten. Wij zullen dan
in geval van garantie voor de afhaling zorgen. Het apparaat moet transporteerbaar
verpakt zijn.
Ongefrankeerde pakjes kunnen niet aanvaard worden!
STEBA Elektrogeräte GmbH & Co KG
Pointstr. 2, 96129 Strullendorf / Germany
Verkopen-Tel.: 09543 / 449-17 / -18,
Service-Tel.: 09543 / 449-44, Fax: 09543 / 449-19
e-Mail: elek[email protected] Internet: http://www.steba.com
Opgelet! Elektrische apparaten mogen uitsluitend door vakkundig geschoolde elek-
triciens gerepareerd worden, omdat er door ondeskundige reparaties aanzienlijke
gevolgschade kan ontstaan.

Documenttranscriptie

Sous-vide Sous-vide is een methode om levensmiddelen in gevacuümeerde, met folie dichtgelaste zakjes bij lage temperaturen gedurende een langere tijdspanne te koken. Het stroomverbruik bij koud water, dat tot op 63°C opgewarmd bedraagt slechts 120 watt/uur! Door de vacuümverpakking, de langzame kookmethode en de warmteoverdracht rondom van het water op het levensmiddel blijven de zouten, de eigen smaak en de sappigheid behouden! Alleen vacuüm verpakt voedsel kan worden opgewarmd in dit apparaat. Besteed aandacht aan een dikke lasnaad. Algemeen Gelieve de gebruiksaanwijzing aandachtig te lezen en deze zorgvuldig te bewaren. De gebruiksaanwijzing dient samen met het toestel aan andere personen te worden doorgegeven. Gebruik het toestel zoals in de gebruiksaanwijzing wordt beschreven en neem de veiligheidsinstructies in acht. Wij staan niet in voor schade en ongevallen, die ontstaan door het niet opvolgen van de aanwijzingen in de handleiding. Veiligheidsinstructies ∙∙ Laat de temperatuur niet lager komen dan aangegeven in de tabel. ∙∙ De apparaat hangt u in de pot/pan. De pot/pan moet zo hoog zijn dat na het erin hangen van de pomp deze tot de maximum markering in het water hangt en de afstand tot de bodem minimaal 1 cm is zodat de watercirculatie niet blokkeert. ∙∙ Apparaat uitsluitend in overeenstemming met gegevens op het typeaanduidingplaatje op een geaard stopcontact aansluiten en gebruiken. ∙∙ Uitsluitend gebruiken indien netaansluitingssnoer en apparaat geen beschadigingen vertonen. Telkens vóór gebruik controleren! Uitsluitend het daarvoor voorziene snoer gebruiken. ∙∙ Het apparaat vóór gebruik met lauw water vullen. 26 ∙∙ Het apparaat kan door kinderen vanaf 8 jaar en tevens door personen met verminderde fysieke, zintuiglijke of mentale capaciteiten of met een gebrek aan ervaring en/of kennis gebruikt worden wanneer ze onder toezicht staan of met betrekking tot een veilig gebruik van het apparaat onderricht werden en de daaruit voortvloeiende gevaren begrepen hebben. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen. Reiniging en gebruikersonderhoud mogen niet door kinderen doorgevoerd worden, tenzij ze ouder dan 8 jaar zijn en onder toezicht staan. ∙∙ Kinderen jonger dan 8 jaar dienen op een veilige afstand tot apparaat, aansluitleiding en verpakking gehouden te worden. ∙∙ Het apparaat mag niet met een tijdschakelklok of met een apart, op afstand bediend systeem bediend worden! ∙∙ Telkens na gebruik of in geval van (een) fout(en) stekker uittrekken. ∙∙ Ruk niet aan het netaansluitingssnoer. Laat dit niet tegen randen schuren of knel het niet in. ∙∙ Snoer op een veilige afstand van hete onderdelen houden. ∙∙ Bewaar het apparaat niet in de open lucht of in een vochtige ruimte. ∙∙ Dompel het apparaat niet in water. ∙∙ Als het apparaat is gevallen of in het water is gevallen. ∙∙ Opgepast! Apparaat wordt warm. Tijdens de werking neemt de temperatuur van de aanraakbare oppervlakken toe. ∙∙ Trek de stekker uit wanneer het apparaat niet gebruikt wordt. ∙∙ Bij gebruikmaking van een verlengsnoer erop letten dat kinderen er niet aan trekken of dat er een struikelval ontstaat. 27 Reiniging en onderhoud ∙∙ Haal altijd de stekker uit het stopcontact voor het reinigen. ∙∙ Laat het apparaat afkoelen tot kamertemperatuur. ∙∙ Dompel het elektrische gedeelte niet in water. ∙∙ De pan kan worden gereinigd in warm water met normaal afwasmiddel. ∙∙ Hygiëne : In het geval dat de vacuum zakjes lekken tijdens het kookproces en voedsel direct in contact komt met het water dient u het gehele apparaat te reinigen. Om de Sous-Vide te reinigen zoals beschreven: ∙∙ Schoonmaak benodigdheden: ∙∙ 1 pan van tenminste 18 cm hoog met diameter van 25 cm ∙∙ 1 liter azijn (geen schoonmaakazijn) Als gevolg van mineralen in ons leidingwater kan er kalkvorming voorkomen op de verwarmingselementen en de behuizing van het apparaat na het verwarmen van water. De kalkvorming heeft een negatieve invloed op de verwarmingscapaciteit en het uiterlijk van het apparaat. Daarom moet het apparaat worden gereinigd na elk 20-ste gebruik of na 200 uur gebruik. ∙∙ 1. Plaats de SV 50 in de pan. Vul met water aan tot de ‘Min’ markering. Voeg de azijn toe (attentie: grondig spoelen met water wanneer er chemische brandwonden optreden, veroorzaakt door azijn. Als het oog rood blijft, pijn doet, traant en gevoelig voor licht is dan is medisch advies nodig). ∙∙ 2. Zet het apparaat aan en stel de temperatuur in op 80°C en de timer op 3 uur. ∙∙ 3. Controleer het resultaat, als de kalkvorming niet volledig is verwijderd, herhaal dan stap 2. Als de kalkvorming volledig is verwijderd, reinig dan met schoon water. Laat het apparaat drogen voordat deze wordt opgeborgen. 28 Vóór het eerste gebruik: ∙∙ Voordat er vloeistof ingegoten wordt, dient het apparaat in eerste instantie grondig gereinigd te worden. ∙∙ Opgelet: elektrisch gedeelte niet in het water dompelen! ∙∙ Reinig de buitenkant met een vochtige doek. Hang deze daarna in de pot/pan met warm water om eventuele productieresten te verwijderen. Vacuümeren Gebruik uitsluitend zakjes, die vacuümeerbaar zijn. Normale zakjes garanderen geen correcte afsluiting. Let erop dat er zich geen kruiden in het bereik van de lasnaad bevinden omdat in het andere geval een hermetische lasbewerking niet mogelijk is. Op www.steba.com vindt u een overzicht van ons huidige assortiment vacumeermachines, vacuümzakjes en –rollen. Deze apparaten zijn verkrijgbaar in de winkel of via Steba. Instelling van het apparaat Aan/uit knop Huidige temperatuur Draaischakelaar Tempertuur/Tijd Timer met resterende tijd Ingebruikname ∙∙ Het apparaat is alleen geschikt voor het verwarmen van water, al het andere verstopt de pomp. ∙∙ Zorg ervoor dat het waterstand niet hoger dan het maximum komt wanneer de levensmiddelen worden toegevoegd. ∙∙ Sluit het apparaat aan op een stopcontact. ∙∙ Is de waterstand min, verschijnt er EE1 op het display en het apparaat piept drie keer. 29 Temperatuur en tijd instellen ∙∙ Wanneer de stekker van het apparaat in het stopcontact gestoken is, staat het apparaat in de standby-modus. Door op de knop te drukken kunt u de temperatuur aanpassen. Wanneer u op de knop drukt wordt dit bevestigd met een akoestische toon. ∙∙ Gebruik de draaiknop om de gewenste temperatuur in te stellen in stappen van 0,5°C. ∙∙ Door op de knop te drukken kunt u de timer instellen. Gebruik de draaiknop om het gewenste aantal uren in te stellen (tot 99 uur). Door nogmaals op de knop te drukken kunt u de minuten instellen. ∙∙ De ingestelde tijd begint af te tellen zodra de gewenste temperatuur is bereikt. ∙∙ Bevestig de instellingen door op de knop te drukken. Het apparaat begint te werken. ∙∙ Als u tijdens gebruik de instellingen wil wijzigen, druk dan 3 seconden op de knop en herhaal de hierboven beschreven stappen. ∙∙ Zodra de ingestelde tijd afgelopen is, wordt er ‘END’ weergegeven op het display en klinkt er een pieptoon. ∙∙ Wanneer u het apparaat uit wil schakelen, druk dan 3 seconden op de knop. Hoeveelheid water Doe niet teveel water in het apparaat opdat er voldoende plaats voor de levensmiddelen is. Vul dan eventueel de hoeveelheid water tot Max. Thermische beveiliging: de sous-vide thermostaat kan uitsluitend bij een gevulde bain-marie ingeschakeld worden. Het levensmiddel dient altijd met water bedekt te zijn. Als er opgewarmd water gebruikt wordt, heeft de temperatuursensor een paar minuten nodig voordat hij zich op de ingestelde temperatuur afgestemd heeft. Als zich geen water in de pan bevindt, schakelt het apparaat niet in en piept de EE1. Zet het apparaat uit, voeg water toe en begin opnieuw Waterpeilsensor automatische uitschakeling zodra het waterpeil te sterk daalt. Als de stekker uit het stopcontact haalt of als er een stroomstoring is zal het apparaat de laatst ingestelde waarden onthouden. Kruiden De levensmiddelen kan men vóór het vacuümeren kruiden of men kan de levensmiddelen ook kruiden toevoegen. Gelieve bij het kruiden voorzichtig te zijn omdat de eigen smaak bij de sous-vide bereiding behouden blijft. 30 Kooktijd is afhankelijk van de dikte van het levensmiddel ∙∙ Bij diepgevroren producten wordt de tijd met minstens 20% verlengd. ∙∙ Alle vooropgestelde tijden zijn richtwaarden en dienen volgens eigen smaak aangepast te worden. ∙∙ Bij taai vlees wordt de tijd dubbel zo lang. Vlees: Temperatuur 58°C – 62°C Vis: Temperatuur 55°C – 58°C Dikte 10 mm 20 mm 30 mm 40 mm 50 mm 60 mm Dikte 10 mm 20 mm 30 mm 40 mm 50 mm 60 mm Tijd 30 minuten 45 minuten 95 minuten 120 minuten 180 minuten 250 minuten Gevogelte: Temperatuur 63°C – 65°C Dikte 10 mm 20 mm 30 mm 40 mm Tijd 20 minuten 40 minuten 75 minuten 90 minuten Tijd 10 minuten 20 minuten 30 minuten 40 minuten 50 minuten 60 minuten Groente: Temperatuur 80°C – 85°C Soort Tijd Asperge 35 minuten Aardappelen* 70 minuten Wortelgewas* 110 minuten * in blokjes gesneden Laat de temperatuur niet lager komen dan aangegeven in de tabel. Gelieve in acht te nemen dat de tijdaanduidingen in de gebruiksaanwijzing en in het receptenboekje aanbevolen minimumtijden zijn wanneer het apparaat met warm water vullen, het apparaat reeds met warm (leiding) water gevuld is. Bij vulling met koud water worden de tijdaanduidingen met ca. 30 minuten verlengd. Plaats de etenswaren in de Sous Vide en vul deze tot de Max-markering met water. Hierdoor garandeer je dat de ingestelde temperatuur in de Sous Vide met bereik tussen 65°C +/- 0,5°C kan worden gehandhaafd. Het gerecht kan in beide gevallen onmiddellijk na het vullen in de bain-marie gedaan worden en kan omwille van de sousvide techniek ook duidelijk boven de aangegeven minimumtijden uit in het water blijven zonder dat de gewenste kerntemperatuur via de insteltemperatuur verhoogt. Steba Tip Heeft u meerdere zakken met verschillende kooktijden en kwaliteit van het vlees, dan zult u deze moeten markeren. U kunt het vlees op 62 graden in de pot/pan laten en er uithalen indien noodzakelijk, zonder de stukken vlees te veranderen. 31 Verdere verwerking Verduurzaming: Na het koken het vlees onmiddellijk in ijswater laten afkoelen. Daarna kan het in de koelkast meerdere dagen lang (7°C koelkasttemperatuur = 5 dagen, 5°C koelkasttemperatuur = 10 dagen) zonder kwaliteitsverlies bewaard of in het diepvriesvak ingevroren worden. Om te ontdooien doet men het vacuüm verpakt levensmiddel bij ca. 55°C in het apparaat en ontdooit men het in het zakje. Daarna uit het zakje nemen, onmiddellijk consumeren of even heet laten braden. Onmiddellijk consumeren: Men kan het vlees natuurlijk ook meteen na het sous-vide koken zonder afkoeling eten of in een zeer hete pan met een beetje zonnebloemolie langs iedere zijde max. 1 minuut lang heet aanbranden. Hoe korter gebraden, hoe sappiger het vlees blijft. Ook de mogelijkheid bestaat, het vlees met olie te bestrijken en met een butaangasbrander af te zengen. Voordat het vlees aangesneden wordt, laat men het ca. 2 minuten lang ontspannen. Achterwaarts koken: Doordat men het rauwe vlees even laat braden en reeds gekruid vacuümeert, is het vlees na het sous-vide koken al helemaal klaar voor consumptie. Voor het overige kan men een gekruide basis met rode wijn/balsamico bereiden, het vlees erbij doen, vacuümeren en sous-vide koken. 32 Correcte afvalverwijdering van dit product Versleten apparaten onmiddellijk onbruikbaar maken. Binnen de Europese Unie duidt dit symbool erop dat dit product niet samen met huishoudelijk afval verwijderd mag worden. Oude apparaten bevatten waardevolle, recycleerbare materialen, die aan recycling onderworpen moeten worden om het milieu c.q. de menselijke gezondheid niet door een ongecontroleerde afvalverwijdering te schaden. Gelieve oude apparaten daarom via geschikte inzamelsystemen te verwijderen of het apparaat met het oog op de afvalverwijdering terug naar de afzender (waar u het product gekocht hebt) te zenden. De afzender zal dan het apparaat aan een stoffelijke recycling onderwerpen. Evacuatie van de verpakking Verpakkingsmateriaal niet gewoon wegwerpen, maar aan recycling onderwerpen. Verpakkingen van papier, karton en gegolfd karton in verzamelcentra voor oud papier afgeven. Onderdelen van kunststofverpakkingen en folie dienen eveneens in de daarvoor bestemde verzamelbakken gedeponeerd te worden. In de voorbeelden voor de kunststofbenaming staat: PE voor polyethyleen, het kencijfer 02 voor PE-HD, 04 voor PE-LD, PP voor polypropyleen, PS voor polystyreen. Klantenserviceafdeling: Indien uw apparaat tegen de verwachting in dan toch al eens de klantenserviceafdeling nodig heeft, gelieve u dan tot onderstaand adres te richten. Wij zullen dan in geval van garantie voor de afhaling zorgen. Het apparaat moet transporteerbaar verpakt zijn. Ongefrankeerde pakjes kunnen niet aanvaard worden! STEBA Elektrogeräte GmbH & Co KG Pointstr. 2, 96129 Strullendorf / Germany Verkopen-Tel.: 09543 / 449-17 / -18, Service-Tel.: 09543 / 449-44, Fax: 09543 / 449-19 e-Mail: [email protected] Internet: http://www.steba.com Opgelet! Elektrische apparaten mogen uitsluitend door vakkundig geschoolde elektriciens gerepareerd worden, omdat er door ondeskundige reparaties aanzienlijke gevolgschade kan ontstaan. 33
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Steba SV 50 Handleiding

Type
Handleiding