SEVERIN SV 2450 de handleiding

  • Hallo! Ik ben een AI-chatbot die speciaal is getraind om je te helpen met de SEVERIN SV 2450 de handleiding. Ik heb het document al doorgenomen en kan je duidelijke en eenvoudige antwoorden geven.
DE Gebrauchsanweisung
GB Instructions for use
FR Mode d’emploi
NL Gebruiksaanwijzing
ES Instrucciones de uso
IT Manuale d’uso
DK Brugsanvisning
SE Bruksanvisning
FI Käyttöohje
PL Instrukcja obsługi
GR Oδηγίες χρήσεως
ART.-NR. SV 2450
Sous-Vide Garer 4
Sous-vide vacuum cooker 13
Cuiseur sous vide thermoplongeant 22
Sous-Vide koker 31
Termocirculador sous vide 40
Termocircolatore a immersione “Sous-vide” 49
Sous-Vide koger 59
Sous-vide vakuumkokare 67
Sous vide -tyhjiökypsennin 75
Grzałka do gotowania sous-vide 82
Συσκευή sous-vide 91
104 x 142 mm
104 x 142 mm
31
Sous-Vide koker
Beste Klant,
Voordat men dit apparaat gebruikt,
moet men de volgende instructies goed
doorlezen en bewaar dit manuaal voor
latere referentie. Dit apparaat moet alleen
gebruikt worden door personen bekend
met de gebruiksaanwijzing.
Aansluiting
Dit apparaat mag alleen worden
aangesloten op een volgens de norm
geïnstalleerd geaard stopcontact.
Zorg ervoor dat de op het typeplaatje
aangegeven spanning overeenkomt met de
netspanning. Dit product komt overeen met
de richtlijnen aangegeven op het CE-label.
Beschrijving
1. Display
2. Aan/Uit knop
3. Instelknop
4. Toetsen +/-
5. Controlelampje netvoeding
6. Roestvrijstalen mantel met
beschermkap voor de fan
7. MIN vulniveau
8. MAX vulniveau
9. Fan
10. Verwarmingselement
11. Hoofdeenheid
12. Klem
13. Netsnoer met stekker
Belangrijke veiligheidsaanwijzingen
Om risico te voorkomen
mogen reparaties aan
dit elektrische apparaat
of het netsnoer slechts
uitgevoerd worden door
onze klantenservice. Voor
reparatie, graag contact
opnemen met onze afdeling
klantenservice via telefoon
of email (zie bijlage).
Voordat het apparaat
wordt gebruikt moet
zowel de hoofdeenheid
inclusief het netsnoer
als gelijk welk hulpstuk,
dat wordt aangebracht,
eerst zorgvuldig op
eventuele defecten worden
gecontroleerd. Ingeval het
apparaat, bijvoorbeeld,
op een hard oppervlak is
gevallen, of wanneer men
met overdadige kracht aan
het netsnoer getrokken
heeft, mag men het niet
NL
32
104 x 142 mm
meer gebruiken: zelfs een
onzichtbare beschadiging
kan ongewenste
effecten hebben op de
gebruiksveiligheid van het
apparaat.
Dit apparaat mag alleen
gebruikt worden in een
geschikte kookpan met een
minimale diepte van
15.5 cm.
Eerst de stekker eruit
nemen voordat het
apparaat uit de pan
gehaald wordt.
Dit apparaat is niet geschikt
voor gebruik met een
externe tijdklok of een
apart afstandsbediening
systeem.
Haal altijd de stekker
uit het stopcontact en
laat het apparaat geheel
afkoelen voordat men
het schoonmaakt. Voor
uitvoerige informatie over
het schoonmaken van
het apparaat, raadpleeg
de sectie Onderhoud en
schoonmaken.
Om het risico van een
elektrische schok te
voorkomen, het bovendeel
niet schoonmaken
met water en nooit
onderdompelen.
Mocht het bovendeel toch
in het water vallen, trek dan
onmiddellijk de stekker uit
het stopcontact, het hele
apparaat eruit nemen en
deze laten drogen. Zodra
het apparaat volledig droog
is kan hij weer gebruikt
worden.
Waarschuwing: Verkeert
gebruik van dit apparaat
kan persoonlijk letsel
veroorzaken.
De buitenkant en vooral
het verwarmingselement,
worden tijdens het gebruik
104 x 142 mm
33
heet en zullen dat daarna
voor langere tijd blijven.
Let op: gevaar voor
verbranding! Raak alleen
het bovenste gedeelte
aan en zorg ervoor dat het
apparaat alleen neergelegd
wordt op een hittebestendig
en onbrandbaar oppervlak.
Dit apparaat is bestemd
voor huishoudelijk of
gelijkwaardig gebruik, zoals
- in bedrijfskeukens, in
winkels, kantoren of
andere bedrijfsruimtes,
- in agrarische instellingen,
- door klanten in
hotels, motels enz.
en gelijkwaardige
accommodaties,
- in bed and breakfast
gasthuizen.
Dit apparaat mag gebruikt
worden door kinderen
(tenminste 8 jaar oud)
en door personen met
verminderde fysische,
zintuiglijke of mentale
bekwaamheden, of
gebrek van ervaring en
kennis, wanneer deze
onder begeleiding zijn
of instructies ontvangen
hebben over het gebruik
van dit apparaat en
volledig de gevaren en
veiligheidsvoorschriften
begrijpen.
Kinderen mogen niet met
het apparaat spelen.
Kinderen mogen in
geen geval dit apparaat
schoonmaken of
onderhoudswerkzaamheden
uitvoeren behalve wanneer
ze onder toezicht zijn.
Het apparaat en het
netsnoer moeten altijd goed
weggehouden worden van
kinderen jonger dan 8 jaar.
Waarschuwing: Houdt kinderen weg
van inpakmateriaal, daar deze een bron
van gevaar zijn b.v. door verstikking.
34
104 x 142 mm
Verwijder altijd de stekker uit het
stopcontact:
- na gebruik,
- wanneer het apparaat niet werkt,
- wanneer men het apparaat
schoonmaakt.
Trek de stekker niet aan het snoer uit
het stopcontact, trek aan de stekker zelf.
Laat het snoer nooit los hangen: het
snoer moet vrijgehouden worden van
hete onderdelen van het apparaat.
Plaats de pan altijd op een vlakke
ondergrond die hitte en waterbestendig
is.
Plaats het apparaat niet op of in de
omgeving van warme oppervlakken of
open vuur, zoals warmhoudplaatjes of
gasvlammen.
Gebruik het apparaat niet onder
wandkastjes enz. die beschadigd
kunnen worden omdat er tijdens het
gebruik stoom vandaan kan komen.
Als het apparaat wordt gebruikt moet er
op worden gelet dat
- enkel oorspronkelijke bijbehorende
hulpstukken worden gebruikt,
- het apparaat te allen tijde onder
toezicht is,
- schoon kraanwater gebruikt wordt
(niet geïoniseerd of gedistilleerd).
Let op: Gebruik het apparaat alleen om
afgedicht voedsel te verhitten.
Let op: Alleen vacuum verpakt voedsel
verhitten. Mocht er voedsel in aanraking
komen met het water, dan uitschakelen,
schoonmaken en weer met schoon
water vullen.
Waarschuwing: Gebruik het apparaat
niet als de roestvrijstalen mantel
niet op de juiste wijze geplaatst is.
De beschermkap van de fan niet
verwijderen.
Waarschuwing: Gebruik altijd
geschikt keukengerei om het gekookt
voedsel eruit te nemen. Oppassen
voor vrijkomende stoom en afdruipend
heet condenswater: gevaar voor
verbranding.
Verplaats het apparaat of de pan niet
totdat deze volledig afgekoeld zijn.
Wordt dit apparaat op een verkeerde
manier gebruikt of worden de
veiligheidsregels niet gevolgd, dan kan
de fabrikant niet aansprakelijk worden
gesteld voor eventuele schades.
Vacuüm koken
Bij het vacuüm koken, wordt het voedsel in
een waterbadje op een lage temperatuur
gekookt in een afgedichte vacuüm zak.
De ideale temperatuur voor deze wijze
van koken is 55° tot 65°C. Pasteurisatie
van het voedsel wordt bereikt bij een
kerntemperatuur van 62°C. De gelijkmatige
verwarming van het voedsel resulteert in
de perfecte consistentie van de volledige
inhoud, zodat het sap en de smaak
grotendeels onaangetast blijven.
Aangezien vacuüm koken bij lage
temperaturen wordt gedaan, zijn hygiëne
en een snelle verwerking van het voedsel
van essentieel belang. Eenmaal vacuüm
gekookt, moet het voedsel of onmiddellijk
gegeten worden, of afgekoeld worden
in ijswater en dan worden diepgevroren
of bewaard in een koelkast bij een
temperatuur beneden de 3°C.
104 x 142 mm
35
Alleen hoogwaardige vacuüm zakken,
geschikt voor zowel diepvriezen als
opwarmen, moeten gebruikt worden voor
het vacuüm koken. Daarom raden wij aan
SEVERIN vacuum foliezakken (verkrijgbaar
in de winkel of via http://www.severin.de
onder ‘Service / Ersatzteile’) te gebruiken.
Vóór het eerste gebruik
Verwijder alle overgebleven
verpakkingsmaterialen en stickers en maak
het apparaat schoon zoals beschreven
staat in het hoofdstuk Onderhoud en
schoonmaken.
Gebruik
De pan gebruiksklaar maken
Kies een geschikte pan met een
minimale hoogte van 15.5 cm.
Vul de pan met warm water.
TIP:
Het gebruik van warm water verkort
de tijd die nodig is voor het bereiken
van de kooktemperatuur. Opmerking:
het kan enkele minuten duren voordat
de ingebouwde sensor de actuele
watertemperatuur aangeeft.
Als de geselecteerde temperatuur
lager is als die van het water dan
zal de fan gaan draaien maar het
apparaat zal niet verhitten en de
resterende looptijd zal niet aftellen.
Bij het vullen met water, de MIN en MAX
tekens op het apparaat altijd in de gaten
houden. Met het voedsel geplaatst,
moet het waterniveau tussen de MIN en
MAX markeringen zijn.
Er rekening mee houden dat het
waterniveau zal stijgen wanneer de
zakken met voedsel erbij geplaatst
worden. Daarom raden wij aan wat
minder water te gebruiken en dan,
indien nodig, wat meer warmwater erbij
te doen tot aan het MAX teken nadat
de vacuüm zakken in het reservoir
geplaatst zijn.
Het apparaat zal niet werken als het
waterniveau lager is dan de MIN
markering. In dat geval zijn er 3
pieptonen hoorbaar en toont het display
EE1.
Mocht tijdens het gebruik het
waterniveau onder de MIN markering
zakken, dan zal het apparaat
uitschakelen en zijn er 3 pieptonen
hoorbaar en toont het display EE1.
Om overmatig waterverlies te
voorkomen tijdens het langdurig
koken, mag de pan afgedekt worden
met aluminium folie of met warmte-
isolerende sous-vide ballen.
Het plaatsen van de sous-vide stick
Plaats de pan op een vlakke, water en
hittebestendige ondergrond.
Gebruik de klem om de sous-vide stick
op de rand van de pan vast te klemmen.
Toevoegen van het te koken voedsel
Plaats de vacuum zakken met het
voedsel in de pan.
Zorg ervoor dat de zakken te allen tijde
onder water liggen. Mocht u een zak
aan het oppervlak zien drijven, plaats
er dan een geschikt hittebestendige
gewicht op (bijv. een bord).
36
104 x 142 mm
Het apparaat programmeren
Steek de netstekker in een geschikt
stopcontact van de netvoeding.
Er klinkt dan een pieptoon, de toets
en het indicatielampje licht rood op en
het display wordt kortstondig verlicht.
Het apparaat is nu in de stand-by
modus.
Druk kort op de toets. Het display
toont ‘C’ en de laatst geselecteerde
temperatuur.
Gebruik de +/- toetsen om de gewenste
kooktemperatuur in stappen van
0.5-graden (tot max. 90°C) in te stellen.
De temperatuurinstelling kan in kleine
stappen afgesteld worden door een
enkele druk op de toets; de toets
ingedrukt houden resulteert in het snel
scrollen.
Druk op de toets; het display geeft
de laatst geselecteerde kooktijd aan:
00:01 (hr. : min.).
De kooktijd in uren knippert. Stel de
benodigde kooktijd in met de +/- toetsen
(tot aan 99 uur).
Druk nog een keer op de toets om de
minuten in te stellen (tot aan 59).
Start het kookproces door op de
toets te drukken.
Het indicatielampje licht blauw op
en het display geeft de huidige
watertemperatuur aan.
Als de vooraf ingestelde temperatuur
bereikt is, zijn er 2 pieptonen hoorbaar
en het indicatielampje begint blauw
te knipperen. Van nu af aan begint de
vooraf ingestelde timer te lopen en
de resterende tijd is zichtbaar op het
display.
Wanneer de vooraf geprogrammeerde
kooktijd verlopen is, zijn er 3 pieptonen
hoorbaar, het indicatielampje wordt rood
en het display toont ‘END’. De zakken
kunnen nu verwijderd worden voor
gebruik of opslag.
Om het koken te onderbreken, of
te her programmeren of om uit
te schakelen, de Aan/Uit knop
gedurende meer dan 2 seconden
indrukken.
Na gebruik, de stekker altijd uit het
stopcontact van de netvoeding halen;
geef het apparaat voldoende tijd om
af te koelen voordat het water eruit
wordt gegoten en het toestel wordt
schoongemaakt.
TIP:
Tijdens het koken kunt u kleine
wervelingen in het water zien. Dit is
onschadelijk maar moet wel gestopt
worden door even een houten lepel in
het water te doen.
104 x 142 mm
37
Kooktijden
Tabel voor temperaturen en kooktijden
De kooktijd begint te tellen zodra de vooraf ingestelde temperatuur bereikt is.
Om een ‚braad achtige‘ aroma te krijgen kan het vlees op hoge temperatuur even in een
pan gebakken worden na het sous-vide koken.
Gespecialiseerde kookboeken bieden een breed scala van recepten aan.
Soort voedsel: Kooktijd (afhankelijk van
dikte)
Medium Goed
doorgebakken
Rund: 90 - 180 min
Filet ca. 55 - 60°C
Gebraden ca. 80 - 90°
Varken: 60 - 150 min ca. 65 - 70°C ca. 70 - 80°
Gevogelte: 120 - 210 min
Eendenborst ca. 65°
Andere gevogelte ca. 80 - 90°
Vis: 40 - 60 min ca. 60°
Aardappels/Groenten: 60 - 180 min ca. 85°
Let op: Speciale aandacht moet besteed worden aan het verwerken van vlees. Mocht
u zich zorgen maken over ziektekiemen, ziekteverwekkers of salmonella (bijv. bij
pluimvee), zorg dan voor een continue en grondige verwarming van het vlees boven de
70°C.
Kinderen, zwangere vrouwen, zieke of oudere mensen moeten alleen vlees eten als de
kern temperatuur meer dan 75°C bereikt heeft.
38
104 x 142 mm
Onderhoud en schoonmaken
Verwijder altijd de stekker uit het
stopcontact en laat het apparaat
voldoende afkoelen voordat men het
schoonmaakt.
Om het risico van een elektrische schok
te voorkomen, mag het hoofddeel alleen
met een vochtige doek afgeveegd
worden.
Wanneer het hoofddeel in contact komt
met water, dan goed afdrogen. Het
apparaat mag niet meer gebruikt worden
totdat hij helemaal droog is.
Gebruik geen schuurmiddel of bijtende
schoonmaakmiddelen.
Het hoofddeel en verwarmingselement
mogen met een vochtige doek
schoongemaakt worden.
Ontgrendel de roestvrijstelen mantel
door deze te draaien, haal hem er dan
af en maak hem schoon met heet water
en zeep; daarna goed afdrogen.
Wanneer alles goed droog is, het
apparaat als volgt weer in elkaar zetten:
Plaats de roestvrijstalen mantel op het
hoofddeel, zodat de symbolen en
tegenover elkaar staan. Vergrendel deze
door het rechtsom draaien totdat de
symbolen en op één lijn staan.
Ontkalken
Afhangend van de waterkwaliteit
(kalkgehalte) in uw woonplaats en de
hoeveelheid van gebruik, alle apparaten
die heet water gebruiken moeten
regelmatig ontkalkt worden (verwijderen
van kalkaanslag).
Iedere garantieclaim zal nul en
generlei waarde hebben wanneer
het apparaat niet werkt vanwege
onvoldoende ontkalken.
Overmatige kalkaanslag op de
verwarmingsbuis wijst er op dat
ontkalken nodig is.
Voor het ontkalken kan een
azijnoplossing worden gebruikt.
Meng azijnessence met koud water in
de verhouding 1:15 in een pan.
Plaats het apparaat met de
roestvrijstalen mantel (let op de Min-/
Max markeringen) en laat hem ongeveer
5 uur werken op 60°C.
Herhaal dit proces wanneer nodig.
Tijdens het ontkalken moet men zorgen
dat men genoeg ventilatie heeft zodat
men niet de azijngassen inhaleert.
Na het ontkalken het apparaat in schoon
kraanwater plaatsen tot aan de Max
markering; daarna goed afdrogen.
Giet geen ontkalker in geëmailleerde
gootstenen.
104 x 142 mm
39
Afval weggooien
Instrumenten gemerkt met dit
symbool moeten apart
weggegooid worden van het
huishoudelijke afval, daar deze
waardevolle materialen bevatten welke
men kan recyclen. Juist wegdoen zal het
milieu en de menselijke gezondheid
beschermen. De plaatselijke autoriteit of
handelaar kan daar informatie over geven.
Garantieverklaring
Voor dit apparaat geldt een garantie van
twee jaar na de aankoopdatum voor
materiaal- en fabrieksfouten. Uitgesloten
van garantie is schade die ontstaan
is door het niet in acht nemen van de
gebruiksaanwijzing, normale slijtage en
zeer breekbare onderdelen zoals glazen
kannen etc. Deze garantieverklaring heeft
geen invloed op uw wettelijke rechten,
en ook niet op uw legale rechten welke
men heeft als een consument onder de
toepasselijke nationale wetgeving welke
de aankoop van goederen beheerst. De
garantie vervalt bij reparatie door niet door
ons bevoegde instellingen.
1/104