Frituren
Sluit het apparaat aan. ∙
Zet de thermostaat op “-min” en schakel het apparaat in. ∙
Wanneer u de olie ingegoten hebt, zet u de regelaar op de gewenste temperatuur ∙
en sluit u het deksel.
De lamp gaat branden. Wanneer de ingestelde temperatuur (na ca. 5-7 minuten) ∙
bereikt is, dooft deze lamp.
U kunt u het te frituren product voorzichtig in het vet neerlaten. ∙
De mand niet tot aan de rand vol vullen. ∙
Sluit het deksel wegens het gevaar voor spatten. ∙
De lamp is verlicht, het apparaat verwarmt. ∙
Gevaar door spatten
Om spatten en het schuimende overlopen van het vet te vermijden, waterarm te ∙
frituren producten gebruiken, goed afdrogen, bij diepgevroren ijskristallen uit-
schudden. Langzaam in het vet dompelen. Als het vet te sterk schuimt, de maand
herhaaldelijk optillen.
De met heet vet gevulde friteuse niet dragen – gevaar voor brandwonden! ∙
Het best het vet een beetje laten afkoelen. ∙
Apparaatonderdelen, zoals bijvoorbeeld de rand van het reservoir en de vrijkomen- ∙
de damp kunnen zeer heet zijn.
Gelieve erop te letten dat er niemand in de kabel blijft hangen en het apparaat van ∙
de tafel trekt. Het verlengsnoer eventueel aan de tafelpoot vastbinden.
Belangrijke opmerking
Volgens de nieuwe, door onderzoek verworven kennis dienen de hierna volgende
maximale frituurtemperaturen in acht genomen en mogen alle levensmiddelen maxi-
maal goudbruin gefrituurd worden:
170°C Voor alle aardappelproducten, gepaneerde levensmiddelen en
overige zetmeelbevattende producten
190°C Voor vlees en gevogelteproducten zonder panade
Tegenstrijdig met enkele verpakkingsinstructies raden wij aan, levensmiddelen vóór
het frituren te ontdooien.
Na het frituren
Resten van panade of frituurproducten dienen regelmatig uit de olie verwijderd te
worden.
Na het frituren in eerste instantie het vet laten afkoelen, vervolgens het vet in een ∙
schotel overgieten en het lege apparaat en de mand reinigen. Daarna een koffiefil-
ter in de mand doen en het vet voorzichtig in het apparaat wegfilteren.
Bij vis en vlees kan het vet 5 tot 10 keer gebruikt worden. ∙
Bij aardappelgerechten wordt het vet minder belast en is het vaker bruikbaar. ∙
Opgepast! Oud c.q. vervuild vet vat vlam bij oververhitting – daarom tijdig verver-
sen. In geval van brand netstekker uittrekken en het brandende vet blussen
door het deksel te sluiten. Gebruik nooit water om te blussen!
Het te frituren product vervangen als het onaangenaam ruikt, heel bruin is of vroeg-
tijdig rookt.
Reiniging
Het apparaat niet in water dompelen!
Een beetje zeepsop in het inwendige reservoir doen en voorzichtig uitwassen.
Om het deksel te verwijderen, opent u dit en trekt u het met een lichte zijdelingse
kanteling loodrecht naar boven.
Praktische tips om te frituren
Het te frituren product vóór het indompelen zorgvuldig afdrogen, overtollig meel
afkloppen, panade goed aandrukken.
Eiwitrijke levensmiddelen, zoals vlees, gevogelte, vis of zeedieren, kunnen in een
natuurlijke toestand gefrituurd worden als ze goed afgedroogd werden.
Eiwitarmere levensmiddelen, zoals groenten en fruit, hult men in een panade of een
bakdeeg opdat het oppervlak snel gesloten wordt. De omhulling is ook geschikt voor
het frituren van vlees, gevogelte, vis en zeedieren.
Het te frituren product in de frituurmand langzaam in het hete vet laten zakken om
te vermijden dat het vet schuimend overloopt.
Diepgevroren of sterk gekoeld frituurproducten moeten vóór het eigenlijke frituren
heel voorzichtig één tot twee keer even in het hete vet gedompeld worden. In het
andere geval kunnen ze gemakkelijk spatten en schuimend overlopen. Grotere stuk-
ken in principe vóór het frituren ontdooien.
Niet te veel frituurproducten ineens in de friteuse doen!
Men kan verschillende frituurproducten na elkaar in hetzelfde vet of in dezelfde olie
doorbakken, bijvoorbeeld patates frites, vlees, groenten, bis, fruit, gebak. De hoge
temperatuur zorgt ervoor dat de smaak niet overgedragen wordt.
Zout en kruid het te frituren product steeds na het frituren (maar niet boven
de friteuse). U gaat daardoor zuinig om met vet en friteuse.
Filterdeksel
Het apparaat heeft een continue filter in het deksel.