Steba SV 100 professional - SousVide de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

31
Sous-vide
Sous-vide is een methode om levensmiddelen in gevacuümeerde, met folie dichtge-
laste zakjes bij lage temperaturen gedurende een langere tijdspanne te koken. Het
stroomverbruik bij koud water, dat tot op 63°C opgewarmd en 24 uur lang gebruikt
wordt, bedraagt slechts 2,9 kWatt! Door de vacuümverpakking, de langzame kook-
methode en de warmteoverdracht rondom van het water op het levensmiddel wordt
de groei van bacteriën verminderd. De zouten, de eigen smaak en de sappigheid
blijven behouden!
Algemeen
Gelieve de gebruiksaanwijzing aandachtig te lezen en deze zorg-
vuldig te bewaren. De gebruiksaanwijzing dient samen met het
toestel aan andere personen te worden doorgegeven. Gebru-
ik het toestel zoals in de gebruiksaanwijzing wordt beschreven
en neem de veiligheidsinstructies in acht. Wij staan niet in voor
schade en ongevallen, die ontstaan door het niet opvolgen van
de aanwijzingen in de handleiding.
Veiligheidsinstructies
Laat de temperatuur niet lager komen dan aangegeven in
de tabel.
De hangpomp voor Sous Vide hangt u in de pot/pan. De pot/
pan moet zo hoog zijn dat na het erin hangen van de pomp
deze tot de maximum markering in het water hangt en de af-
stand tot de bodem minimaal 1 cm is zodat de wateraanzuiging
niet blokkeert.
Apparaat uitsluitend in overeenstemming met gegevens op het
typeaanduidingplaatje op een geaard stopcontact aansluiten
en gebruiken.
Uitsluitend gebruiken indien netaansluitingssnoer en apparaat
geen beschadigingen vertonen. Telkens vóór gebruik contro-
leren! Uitsluitend het daarvoor voorziene snoer gebruiken.
Het apparaat vóór gebruik met lauw water vullen.
32
Het apparaat kan door kinderen vanaf 8 jaar en tevens
door personen met verminderde fysieke, zintuiglijke of
mentale capaciteiten of met een gebrek aan ervaring en/of
kennis gebruikt worden wanneer ze onder toezicht staan of
met betrekking tot een veilig gebruik van het apparaat onder-
richt werden en de daaruit voortvloeiende gevaren begrepen
hebben. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen. Reini-
ging en gebruikersonderhoud mogen niet door kinderen door-
gevoerd worden, tenzij ze ouder dan 8 jaar zijn en onder toe-
zicht staan.
Kinderen jonger dan 8 jaar dienen op een veilige afstand tot
apparaat, aansluitleiding en verpakking gehouden te worden.
Het apparaat mag niet met een tijdschakelklok of met een
apart, op afstand bediend systeem bediend worden!
Telkens na gebruik of in geval van (een) fout(en) stekker uit-
trekken.
Ruk niet aan het netaansluitingssnoer. Laat dit niet tegen rand-
en schuren of knel het niet in.
Snoer op een veilige afstand van hete onderdelen houden.
Bewaar het apparaat niet in de open lucht of in een vochtige
ruimte.
Dompel het apparaat niet in water.
Als het apparaat is gevallen of in het water is gevallen.
Opgepast! Apparaat wordt warm. Tijdens de werking
neemt de temperatuur van de aanraakbare oppervlak-
ken toe.
Trek de stekker uit wanneer het apparaat niet gebruikt wordt.
Bij gebruikmaking van een verlengsnoer erop letten dat kin-
deren er niet aan trekken of dat er een struikelval ontstaat.
33
Reiniging en onderhoud
Laat het apparaat afkoelen tot kamertemperatuur.
Dompel elektrische deel niet in water.
Veeg het oppervlak van de behuizing met een vochtige doek.
Na 100 uur gebruik, verschijnt op het display het symbool “CLE-
AN”. Het apparaat piept elke keer dat deze wordt ingeschakeld
om u te herinneren dat het moet worden schoongemaakt.
Voorbereiding:
Zorg voor een bak hoger dan 18cm en een fles azijn geschikt voor consumptie (zoals
witte azijn of appelazijn enzovoort)
Reinigingsinstructies:
Leidingwater bevat mineralen. Wanneer het water wordt verwarmd, ontstaat er een
soort korstvorming op het oppervlak van het verwarmingselement. Dit heeft invloed
op de werking van het verwarmingselement en het uiterlijk wordt hierdoor ook
beïnvloed.
Reininging stappen:
Plaats de unit correct in de bak en giet water in het reservoir tot het waterniveau
de MAX bereikt. Azijn dosering: 5g per 10L water. Voeg het zuur toe volgens de
werkelijke inhoud van de waterbak. (Opmerking: als de azijn in de ogen komt, spo-
el deze dan direct uit met schoon water, raadpleeg een arts in ernstige gevallen)
Druk direct na het ansluiten tegelijkertijd op
(op het timer) en voor 3 sec.
Het apparaat geeft de reinigingsmodus weer (H en 80°C). Druk op de startknop.
Wanneer de tijd voorbij is verdwijnt de tijd en het symbool van het display. U kunt
ook het apparaat instellen op 80°C en de werktijd instellen op 3 uur (3:00) en druk
daarna op start. Na 3 uur zal de machine beginnen te piepen en kunt u op stop
drukken en het apparaat uitschakelen.
Controleer het resultaat van de reiniging. Indien de beoogde reiniging niet
voldoende heeft gewerkt, kunt u de machine opnieuw reinigen door stap 2 te
herhalen, deze keer kunt u meer azijn toevoegen. Wanneer u tevreden bent met
het resultaat giet u het zure water weg, en spoelt u het apparaat en de bak om met
schoon water. Droog het apparaat voordat u deze opbergt.
34
Afneembaar filter
Voedsel- of kalkresten kunnen de pomp blokkeren. Controleer
en verwijder resten van het filter bij elke reiniging.
Vóór het eerste gebruik:
Voordat er vloeistof ingegoten wordt, dient het apparaat in eerste instantie gron-
dig gereinigd te worden.
Reservoir met heet water en een beetje afwasmiddel grondig reinigen, naspoelen
en droog vegen.
Opgelet: elektrisch gedeelte niet in het water dompelen!
Binnenzijde van het deksel uitsluitend met een vochtig doekje schoonvegen en
nadrogen.
Reinig de buitenkant met een vochtige doek. Hang deze daarna in de pot/pan met
warm water om eventuele productieresten te verwijderen.
Vacuümeren
Gebruik uitsluitend zakjes, die vacuümeerbaar zijn. Normale zakjes garanderen geen
correcte afsluiting. Let erop dat er zich geen kruiden in het bereik van de lasnaad
bevinden omdat in het andere geval een hermetische lasbewerking niet mogelijk is.
vacuum Sealer VK5: Art No 05-05-00 EAN: 4011833301819
folie zak: 22 x 30cm: Art No 93-30-00 EAN: 4011833400574
folie zak: 28 x 40cm: Art No 93-40-00 EAN: 4011833400581
folierol: 22 x 500cm: Art No 93-22-00 EAN: 4011833400550
folierol: 28 x 500cm: Art No 93-28-00 EAN: 4011833400567
Pot/Pan
U kunt onze inmaak- en glühweinautomaat ook gebruiken in de Sous Vide, de pot-
ten/pannen zijn identiek. Onze potten verkrijg je bij Steba handelaren of bij Fa. Steba
Elektrogeräte GmbH & Co. KG.
Inmaakketel en Gluhweinautomaat - Nirosta: Art No 05.11.00 EAN: 4011833301864
Inmaakketel en Gluhweinautomaat - Emaille: Art No 05.12.00 EAN: 4011833301871
Inmaakketel - Nirosta: Art No 05.07.00 EAN: 4011833301949
Inmaakketel - Emaille: Art No 05.08.00 EAN: 4011833301987
35
Instelling van het apparaat
Clean
Heating
water circulation
Temperature
Setting Temperature
Setting time
Ingebruikname
Het apparaat is alleen geschikt voor het verwarmen van water, al het andere ver-
stopt de pomp.
Zet het toestel stevig vast.
Zorg ervoor dat het waterstand niet hoger dan het maximum komt wanneer de
levensmiddelen worden toegevoegd.
Sluit het apparaat aan op een stopcontact.
Is de waterstand min, verschijnt er E01 op het display en het apparaat piept drie
keer.
Hoeveelheid water
Doe niet teveel water in het apparaat opdat er voldoende plaats voor de levensmid-
delen is. Vul dan eventueel de hoeveelheid water tot Max. Thermische beveiliging:
de sous-vide thermostaat kan uitsluitend bij een gevulde bain-marie ingeschakeld
worden. Het levensmiddel dient altijd met water bedekt te zijn. Als er opgewarmd
water gebruikt wordt, heeft de temperatuursensor een paar minuten nodig voordat
hij zich op de ingestelde temperatuur afgestemd heeft.
Als zich geen water in de pan bevindt, schakelt het apparaat niet in en piept de E01.
Zet het apparaat uit, voeg water toe en begin opnieuw
Waterpeilsensor automatische uitschakeling zodra het waterpeil te sterk
daalt.
36
De laatste instelling verschijnt op het beeldscherm:
35,7 watertemperatuur
57,4 ingestelde temperatuur
3:01 ingestelde tijd
Op het eerste lancering de productiewaarden lijken, die onbeduidend zijn.
Temperatuur
De knop ON/OFF indrukken. Het display geeft de huidige watertemperatuur weer.
Let op of u Fahrenheit of graden heeft ingesteld. Druk op de temperatuurknop +
/ - om de gewenste temperatuur in te stellen (5 graden tot 99 graden) in stappen van
0,1.
Als u de temperatuurknop +/- langer indrukt houdt kunt u de temperatuur instellen
in snelle modus. De knop tijd indrukken.
Tijd
De tijd stelt men in met de +/- knop in stappen van 1 minuut (van 5 minuten tot 99
uur). Drukt u de +/-toets langer in, dan kunt u de tijd aanpassen in de snelle modus.
Als u het de stekker uit het stopcontact haalt of als er een stroomstoring is zal
het apparaat de laatst ingestelde waarden onthouden.
Start
Daarna drukt u op de knop . De pomp en ventilator gaan draaien. In het display
kan men het pompsymbool zien
. Wanneer het apparaat opwarmt, ziet men op het
display
. Als u wilt dat het apparaat stopt, druk dan op de knop.
Beveiliging tegen te hoge temperaturen
Voor het geval deze beveiliging in werking treedt: u vindt de beveiliging aan de ach-
terkant van het elektrische gedeelte, onder het afdekplaatje. Druk deze in en breng
het plaatje weer aan.
Kruiden
De levensmiddelen kan men vóór het vacuümeren kruiden of men kan de levensmid-
delen ook kruiden toevoegen. Gelieve bij het kruiden voorzichtig te zijn omdat de
eigen smaak bij de sous-vide bereiding behouden blijft.
37
Laat de temperatuur niet lager komen dan aangegeven in
de tabel.
Vlees:
Temperatuur 58°C – 62°C
Dikte Tijd
10 mm 30 minuten
20 mm 45 minuten
30 mm 95 minuten
40 mm 120 minuten
50 mm 180 minuten
60 mm 250 minuten
Gevogelte:
Temperatuur 63°C – 65°C
Dikte Tijd
10 mm 20 minuten
20 mm 40 minuten
30 mm 75 minuten
40 mm 90 minuten
Vis:
Temperatuur 55°C – 58°C
Dikte Tijd
10 mm 10 minuten
20 mm 20 minuten
30 mm 30 minuten
40 mm 40 minuten
50 mm 50 minuten
60 mm 60 minuten
Groente:
Temperatuur 80°C – 85°C
Soort Tijd
Asperge 35 minuten
Aardappelen* 70 minuten
Wortelgewas* 110 minuten
* in blokjes gesneden
Algemeen
Door de sous-vide methode wordt bij exacte temperaturen het levensmiddel ge-
pasteuriseerd en wordt daardoor de houdbaarheid verlengd. Na de pasteurisatie
de zakjes onmiddellijk in het ijswater laten afkoelen en in de koelkast bij een tem-
peratuur van minder dan 3°C bewaren, invriezen of onmiddellijk consumeren. De
pasteurisatie geschiedt bij ca. 62°C kerntemperatuur. Over het algemeen ontwikkelt
het levensmiddel zich het best bij temperaturen tussen 55 en 65°C. Bij een dichte pan
werkt het apparaat met een nauwkeurigheid van 0,1° C.
Kooktijd is afhankelijk van de dikte van het levensmiddel
Bij diepgevroren producten wordt de tijd met minstens 20% verlengd.
Alle vooropgestelde tijden zijn richtwaarden en dienen volgens eigen smaak aan-
gepast te worden.
Bij taai vlees wordt de tijd dubbel zo lang.
38
Gelieve in acht te nemen dat de tijdaanduidingen in de gebruiksaanwijzing en in het
receptenboekje aanbevolen minimumtijden zijn wanneer het apparaat met warm
water vullen, het apparaat reeds met warm (leiding) water gevuld is. Bij
vulling met koud water worden de tijdaanduidingen met ca. 30 minuten verlengd.
Plaats de etenswaren in de Sous Vide en vul deze tot de Max-markering met water.
Hierdoor garandeer je dat de ingestelde temperatuur in de Sous Vide met bereik
tussen 65°C +/- 0,1°C kan worden gehandhaafd. Het gerecht kan in beide gevallen on-
middellijk na het vullen in de bain-marie gedaan worden en kan omwille van de sous-
vide techniek ook duidelijk boven de aangegeven minimumtijden uit in het water
blijven zonder dat de gewenste kerntemperatuur via de insteltemperatuur verhoogt.
Steba Tip
Heeft u meerdere zakken met verschillende kooktijden en kwaliteit van het vlees,
dan zult u deze moeten markeren. U kunt het vlees op 62 graden in de pot/pan laten
en er uithalen indien noodzakelijk, zonder de stukken vlees te veranderen.
Verdere verwerking
Verduurzaming: Na het pasteuriseren het vlees onmiddellijk in ijswater laten afkoe-
len. Daarna kan het in de koelkast meerdere dagen lang (7°C koelkasttemperatuur =
5 dagen, 5°C koelkasttemperatuur = 10 dagen) zonder kwaliteitsverlies bewaard of in
het diepvriesvak ingevroren worden.
Om te ontdooien doet men het vacuüm verpakt levensmiddel bij ca. 55°C in het
apparaat en ontdooit men het in het zakje. Daarna uit het zakje nemen, onmiddellijk
consumeren of even heet laten braden.
Onmiddellijk consumeren: Men kan het vlees natuurlijk ook meteen na het
sous-vide koken zonder afkoeling eten of in een zeer hete pan met een beetje
zonnebloemolie langs iedere zijde max. 1 minuut lang heet aanbranden. Hoe korter
gebraden, hoe sappiger het vlees blijft. Ook de mogelijkheid bestaat, het vlees met
olie te bestrijken en met een butaangasbrander af te zengen.
Voordat het vlees aangesneden wordt, laat men het ca. 2 minuten lang ontspannen.
Achterwaarts koken: Doordat men het rauwe vlees even laat braden en reeds
gekruid vacuümeert, is het vlees na het sous-vide koken al helemaal klaar voor
consumptie. Voor het overige kan men een gekruide basis met rode wijn/balsamico
bereiden, het vlees erbij doen, vacuümeren en sous-vide koken.
39
Correcte afvalverwijdering van dit product
Versleten apparaten onmiddellijk onbruikbaar maken.
Binnen de Europese Unie duidt dit symbool erop dat dit product niet samen
met huishoudelijk afval verwijderd mag worden. Oude apparaten bevatten
waardevolle, recycleerbare materialen, die aan recycling onderworpen
moeten worden om het milieu c.q. de menselijke gezondheid niet door een
ongecontroleerde afvalverwijdering te schaden. Gelieve oude apparaten daarom via
geschikte inzamelsystemen te verwijderen of het apparaat met het oog op de
afvalverwijdering terug naar de afzender (waar u het product gekocht hebt) te
zenden. De afzender zal dan het apparaat aan een stoffelijke recycling onderwerpen.
Evacuatie van de verpakking
Verpakkingsmateriaal niet gewoon wegwerpen, maar aan recycling onderwerpen.
Verpakkingen van papier, karton en gegolfd karton in verzamelcentra voor oud pa-
pier afgeven. Onderdelen van kunststofverpakkingen en folie dienen eveneens in de
daarvoor bestemde verzamelbakken gedeponeerd te worden.
In de voorbeelden voor de kunststofbenaming staat: PE voor
polyethyleen, het kencijfer 02 voor PE-HD, 04 voor PE-LD, PP voor
polypropyleen, PS voor polystyreen.
Klantenserviceafdeling:
Indien uw apparaat tegen de verwachting in dan toch al eens de klantenserviceaf-
deling nodig heeft, gelieve u dan tot onderstaand adres te richten. Wij zullen dan
in geval van garantie voor de afhaling zorgen. Het apparaat moet transporteerbaar
verpakt zijn.
Ongefrankeerde pakjes kunnen niet aanvaard worden!
STEBA Elektrogeräte GmbH & Co KG
Pointstr. 2, 96129 Strullendorf / Germany
Verkopen-Tel.: 09543 / 449-17 / -18,
Service-Tel.: 09543 / 449-44, Fax: 09543 / 449-19
e-Mail: elektro@steba.com Internet: http://www.steba.com
Opgelet! Elektrische apparaten mogen uitsluitend door vakkundig geschoolde elek-
triciens gerepareerd worden, omdat er door ondeskundige reparaties aanzienlijke
gevolgschade kan ontstaan.

Documenttranscriptie

Sous-vide Sous-vide is een methode om levensmiddelen in gevacuümeerde, met folie dichtgelaste zakjes bij lage temperaturen gedurende een langere tijdspanne te koken. Het stroomverbruik bij koud water, dat tot op 63°C opgewarmd en 24 uur lang gebruikt wordt, bedraagt slechts 2,9 kWatt! Door de vacuümverpakking, de langzame kookmethode en de warmteoverdracht rondom van het water op het levensmiddel wordt de groei van bacteriën verminderd. De zouten, de eigen smaak en de sappigheid blijven behouden! Algemeen Gelieve de gebruiksaanwijzing aandachtig te lezen en deze zorgvuldig te bewaren. De gebruiksaanwijzing dient samen met het toestel aan andere personen te worden doorgegeven. Gebruik het toestel zoals in de gebruiksaanwijzing wordt beschreven en neem de veiligheidsinstructies in acht. Wij staan niet in voor schade en ongevallen, die ontstaan door het niet opvolgen van de aanwijzingen in de handleiding. Veiligheidsinstructies ∙∙ Laat de temperatuur niet lager komen dan aangegeven in de tabel. ∙∙ De hangpomp voor Sous Vide hangt u in de pot/pan. De pot/ pan moet zo hoog zijn dat na het erin hangen van de pomp deze tot de maximum markering in het water hangt en de afstand tot de bodem minimaal 1 cm is zodat de wateraanzuiging niet blokkeert. ∙∙ Apparaat uitsluitend in overeenstemming met gegevens op het typeaanduidingplaatje op een geaard stopcontact aansluiten en gebruiken. ∙∙ Uitsluitend gebruiken indien netaansluitingssnoer en apparaat geen beschadigingen vertonen. Telkens vóór gebruik controleren! Uitsluitend het daarvoor voorziene snoer gebruiken. ∙∙ Het apparaat vóór gebruik met lauw water vullen. 31 ∙∙ Het apparaat kan door kinderen vanaf 8 jaar en tevens door personen met verminderde fysieke, zintuiglijke of mentale capaciteiten of met een gebrek aan ervaring en/of kennis gebruikt worden wanneer ze onder toezicht staan of met betrekking tot een veilig gebruik van het apparaat onderricht werden en de daaruit voortvloeiende gevaren begrepen hebben. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen. Reiniging en gebruikersonderhoud mogen niet door kinderen doorgevoerd worden, tenzij ze ouder dan 8 jaar zijn en onder toezicht staan. ∙∙ Kinderen jonger dan 8 jaar dienen op een veilige afstand tot apparaat, aansluitleiding en verpakking gehouden te worden. ∙∙ Het apparaat mag niet met een tijdschakelklok of met een apart, op afstand bediend systeem bediend worden! ∙∙ Telkens na gebruik of in geval van (een) fout(en) stekker uittrekken. ∙∙ Ruk niet aan het netaansluitingssnoer. Laat dit niet tegen randen schuren of knel het niet in. ∙∙ Snoer op een veilige afstand van hete onderdelen houden. ∙∙ Bewaar het apparaat niet in de open lucht of in een vochtige ruimte. ∙∙ Dompel het apparaat niet in water. ∙∙ Als het apparaat is gevallen of in het water is gevallen. ∙∙ Opgepast! Apparaat wordt warm. Tijdens de werking neemt de temperatuur van de aanraakbare oppervlakken toe. ∙∙ Trek de stekker uit wanneer het apparaat niet gebruikt wordt. ∙∙ Bij gebruikmaking van een verlengsnoer erop letten dat kinderen er niet aan trekken of dat er een struikelval ontstaat. 32 Reiniging en onderhoud ∙∙ Laat het apparaat afkoelen tot kamertemperatuur. ∙∙ Dompel elektrische deel niet in water. ∙∙ Veeg het oppervlak van de behuizing met een vochtige doek. ∙∙ Na 100 uur gebruik, verschijnt op het display het symbool “CLEAN”. Het apparaat piept elke keer dat deze wordt ingeschakeld om u te herinneren dat het moet worden schoongemaakt. Voorbereiding: Zorg voor een bak hoger dan 18cm en een fles azijn geschikt voor consumptie (zoals witte azijn of appelazijn enzovoort) Reinigingsinstructies: Leidingwater bevat mineralen. Wanneer het water wordt verwarmd, ontstaat er een soort korstvorming op het oppervlak van het verwarmingselement. Dit heeft invloed op de werking van het verwarmingselement en het uiterlijk wordt hierdoor ook beïnvloed. Reininging stappen: ∙∙ Plaats de unit correct in de bak en giet water in het reservoir tot het waterniveau de MAX bereikt. Azijn dosering: 5g per 10L water. Voeg het zuur toe volgens de werkelijke inhoud van de waterbak. (Opmerking: als de azijn in de ogen komt, spoel deze dan direct uit met schoon water, raadpleeg een arts in ernstige gevallen) (op het timer) en voor 3 sec. ∙∙ Druk direct na het ansluiten tegelijkertijd op Het apparaat geeft de reinigingsmodus weer (H en 80°C). Druk op de startknop. Wanneer de tijd voorbij is verdwijnt de tijd en het symbool van het display. U kunt ook het apparaat instellen op 80°C en de werktijd instellen op 3 uur (3:00) en druk daarna op start. Na 3 uur zal de machine beginnen te piepen en kunt u op stop drukken en het apparaat uitschakelen. ∙∙ Controleer het resultaat van de reiniging. Indien de beoogde reiniging niet voldoende heeft gewerkt, kunt u de machine opnieuw reinigen door stap 2 te herhalen, deze keer kunt u meer azijn toevoegen. Wanneer u tevreden bent met het resultaat giet u het zure water weg, en spoelt u het apparaat en de bak om met schoon water. Droog het apparaat voordat u deze opbergt. 33 Afneembaar filter Voedsel- of kalkresten kunnen de pomp blokkeren. Controleer en verwijder resten van het filter bij elke reiniging. Vóór het eerste gebruik: ∙∙ Voordat er vloeistof ingegoten wordt, dient het apparaat in eerste instantie grondig gereinigd te worden. ∙∙ Reservoir met heet water en een beetje afwasmiddel grondig reinigen, naspoelen en droog vegen. ∙∙ Opgelet: elektrisch gedeelte niet in het water dompelen! ∙∙ Binnenzijde van het deksel uitsluitend met een vochtig doekje schoonvegen en nadrogen. ∙∙ Reinig de buitenkant met een vochtige doek. Hang deze daarna in de pot/pan met warm water om eventuele productieresten te verwijderen. Vacuümeren Gebruik uitsluitend zakjes, die vacuümeerbaar zijn. Normale zakjes garanderen geen correcte afsluiting. Let erop dat er zich geen kruiden in het bereik van de lasnaad bevinden omdat in het andere geval een hermetische lasbewerking niet mogelijk is. vacuum Sealer VK5: folie zak: 22 x 30cm: folie zak: 28 x 40cm: folierol: 22 x 500cm: folierol: 28 x 500cm: Art No 05-05-00 Art No 93-30-00 Art No 93-40-00 Art No 93-22-00 Art No 93-28-00 EAN: 4011833301819 EAN: 4011833400574 EAN: 4011833400581 EAN: 4011833400550 EAN: 4011833400567 Pot/Pan U kunt onze inmaak- en glühweinautomaat ook gebruiken in de Sous Vide, de potten/pannen zijn identiek. Onze potten verkrijg je bij Steba handelaren of bij Fa. Steba Elektrogeräte GmbH & Co. KG. Inmaakketel en Gluhweinautomaat - Nirosta: Inmaakketel en Gluhweinautomaat - Emaille: Inmaakketel - Nirosta: Inmaakketel - Emaille: 34 Art No 05.11.00 Art No 05.12.00 Art No 05.07.00 Art No 05.08.00 EAN: 4011833301864 EAN: 4011833301871 EAN: 4011833301949 EAN: 4011833301987 Instelling van het apparaat Clean Heating water circulation Temperature Setting Temperature Setting time Ingebruikname ∙∙ Het apparaat is alleen geschikt voor het verwarmen van water, al het andere verstopt de pomp. ∙∙ Zet het toestel stevig vast. ∙∙ Zorg ervoor dat het waterstand niet hoger dan het maximum komt wanneer de levensmiddelen worden toegevoegd. ∙∙ Sluit het apparaat aan op een stopcontact. ∙∙ Is de waterstand min, verschijnt er E01 op het display en het apparaat piept drie keer. Hoeveelheid water Doe niet teveel water in het apparaat opdat er voldoende plaats voor de levensmiddelen is. Vul dan eventueel de hoeveelheid water tot Max. Thermische beveiliging: de sous-vide thermostaat kan uitsluitend bij een gevulde bain-marie ingeschakeld worden. Het levensmiddel dient altijd met water bedekt te zijn. Als er opgewarmd water gebruikt wordt, heeft de temperatuursensor een paar minuten nodig voordat hij zich op de ingestelde temperatuur afgestemd heeft. Als zich geen water in de pan bevindt, schakelt het apparaat niet in en piept de E01. Zet het apparaat uit, voeg water toe en begin opnieuw Waterpeilsensor automatische uitschakeling zodra het waterpeil te sterk daalt. 35 De laatste instelling verschijnt op het beeldscherm: 35,7 57,4 3:01 watertemperatuur ingestelde temperatuur ingestelde tijd Op het eerste lancering de productiewaarden lijken, die onbeduidend zijn. Temperatuur De knop ON/OFF indrukken. Het display geeft de huidige watertemperatuur weer. Let op of u Fahrenheit of graden heeft ingesteld. Druk op de temperatuurknop + / - om de gewenste temperatuur in te stellen (5 graden tot 99 graden) in stappen van 0,1. Als u de temperatuurknop +/- langer indrukt houdt kunt u de temperatuur instellen in snelle modus. De knop tijd indrukken. Tijd De tijd stelt men in met de +/- knop in stappen van 1 minuut (van 5 minuten tot 99 uur). Drukt u de +/-toets langer in, dan kunt u de tijd aanpassen in de snelle modus. Als u het de stekker uit het stopcontact haalt of als er een stroomstoring is zal het apparaat de laatst ingestelde waarden onthouden. Start Daarna drukt u op de knop . De pomp en ventilator gaan draaien. In het display kan men het pompsymbool zien . Wanneer het apparaat opwarmt, ziet men op het knop. display . Als u wilt dat het apparaat stopt, druk dan op de Beveiliging tegen te hoge temperaturen Voor het geval deze beveiliging in werking treedt: u vindt de beveiliging aan de achterkant van het elektrische gedeelte, onder het afdekplaatje. Druk deze in en breng het plaatje weer aan. Kruiden De levensmiddelen kan men vóór het vacuümeren kruiden of men kan de levensmiddelen ook kruiden toevoegen. Gelieve bij het kruiden voorzichtig te zijn omdat de eigen smaak bij de sous-vide bereiding behouden blijft. 36 Algemeen Door de sous-vide methode wordt bij exacte temperaturen het levensmiddel gepasteuriseerd en wordt daardoor de houdbaarheid verlengd. Na de pasteurisatie de zakjes onmiddellijk in het ijswater laten afkoelen en in de koelkast bij een temperatuur van minder dan 3°C bewaren, invriezen of onmiddellijk consumeren. De pasteurisatie geschiedt bij ca. 62°C kerntemperatuur. Over het algemeen ontwikkelt het levensmiddel zich het best bij temperaturen tussen 55 en 65°C. Bij een dichte pan werkt het apparaat met een nauwkeurigheid van 0,1° C. Kooktijd is afhankelijk van de dikte van het levensmiddel ∙∙ Bij diepgevroren producten wordt de tijd met minstens 20% verlengd. ∙∙ Alle vooropgestelde tijden zijn richtwaarden en dienen volgens eigen smaak aangepast te worden. ∙∙ Bij taai vlees wordt de tijd dubbel zo lang. Vlees: Temperatuur 58°C – 62°C Vis: Temperatuur 55°C – 58°C Dikte 10 mm 20 mm 30 mm 40 mm 50 mm 60 mm Dikte 10 mm 20 mm 30 mm 40 mm 50 mm 60 mm Tijd 30 minuten 45 minuten 95 minuten 120 minuten 180 minuten 250 minuten Gevogelte: Temperatuur 63°C – 65°C Dikte 10 mm 20 mm 30 mm 40 mm Tijd 20 minuten 40 minuten 75 minuten 90 minuten Tijd 10 minuten 20 minuten 30 minuten 40 minuten 50 minuten 60 minuten Groente: Temperatuur 80°C – 85°C Soort Tijd Asperge 35 minuten Aardappelen* 70 minuten Wortelgewas* 110 minuten * in blokjes gesneden Laat de temperatuur niet lager komen dan aangegeven in de tabel. 37 Gelieve in acht te nemen dat de tijdaanduidingen in de gebruiksaanwijzing en in het receptenboekje aanbevolen minimumtijden zijn wanneer het apparaat met warm water vullen, het apparaat reeds met warm (leiding) water gevuld is. Bij vulling met koud water worden de tijdaanduidingen met ca. 30 minuten verlengd. Plaats de etenswaren in de Sous Vide en vul deze tot de Max-markering met water. Hierdoor garandeer je dat de ingestelde temperatuur in de Sous Vide met bereik tussen 65°C +/- 0,1°C kan worden gehandhaafd. Het gerecht kan in beide gevallen onmiddellijk na het vullen in de bain-marie gedaan worden en kan omwille van de sousvide techniek ook duidelijk boven de aangegeven minimumtijden uit in het water blijven zonder dat de gewenste kerntemperatuur via de insteltemperatuur verhoogt. Steba Tip Heeft u meerdere zakken met verschillende kooktijden en kwaliteit van het vlees, dan zult u deze moeten markeren. U kunt het vlees op 62 graden in de pot/pan laten en er uithalen indien noodzakelijk, zonder de stukken vlees te veranderen. Verdere verwerking Verduurzaming: Na het pasteuriseren het vlees onmiddellijk in ijswater laten afkoelen. Daarna kan het in de koelkast meerdere dagen lang (7°C koelkasttemperatuur = 5 dagen, 5°C koelkasttemperatuur = 10 dagen) zonder kwaliteitsverlies bewaard of in het diepvriesvak ingevroren worden. Om te ontdooien doet men het vacuüm verpakt levensmiddel bij ca. 55°C in het apparaat en ontdooit men het in het zakje. Daarna uit het zakje nemen, onmiddellijk consumeren of even heet laten braden. Onmiddellijk consumeren: Men kan het vlees natuurlijk ook meteen na het sous-vide koken zonder afkoeling eten of in een zeer hete pan met een beetje zonnebloemolie langs iedere zijde max. 1 minuut lang heet aanbranden. Hoe korter gebraden, hoe sappiger het vlees blijft. Ook de mogelijkheid bestaat, het vlees met olie te bestrijken en met een butaangasbrander af te zengen. Voordat het vlees aangesneden wordt, laat men het ca. 2 minuten lang ontspannen. Achterwaarts koken: Doordat men het rauwe vlees even laat braden en reeds gekruid vacuümeert, is het vlees na het sous-vide koken al helemaal klaar voor consumptie. Voor het overige kan men een gekruide basis met rode wijn/balsamico bereiden, het vlees erbij doen, vacuümeren en sous-vide koken. 38 Correcte afvalverwijdering van dit product Versleten apparaten onmiddellijk onbruikbaar maken. Binnen de Europese Unie duidt dit symbool erop dat dit product niet samen met huishoudelijk afval verwijderd mag worden. Oude apparaten bevatten waardevolle, recycleerbare materialen, die aan recycling onderworpen moeten worden om het milieu c.q. de menselijke gezondheid niet door een ongecontroleerde afvalverwijdering te schaden. Gelieve oude apparaten daarom via geschikte inzamelsystemen te verwijderen of het apparaat met het oog op de afvalverwijdering terug naar de afzender (waar u het product gekocht hebt) te zenden. De afzender zal dan het apparaat aan een stoffelijke recycling onderwerpen. Evacuatie van de verpakking Verpakkingsmateriaal niet gewoon wegwerpen, maar aan recycling onderwerpen. Verpakkingen van papier, karton en gegolfd karton in verzamelcentra voor oud papier afgeven. Onderdelen van kunststofverpakkingen en folie dienen eveneens in de daarvoor bestemde verzamelbakken gedeponeerd te worden. In de voorbeelden voor de kunststofbenaming staat: PE voor polyethyleen, het kencijfer 02 voor PE-HD, 04 voor PE-LD, PP voor polypropyleen, PS voor polystyreen. Klantenserviceafdeling: Indien uw apparaat tegen de verwachting in dan toch al eens de klantenserviceafdeling nodig heeft, gelieve u dan tot onderstaand adres te richten. Wij zullen dan in geval van garantie voor de afhaling zorgen. Het apparaat moet transporteerbaar verpakt zijn. Ongefrankeerde pakjes kunnen niet aanvaard worden! STEBA Elektrogeräte GmbH & Co KG Pointstr. 2, 96129 Strullendorf / Germany Verkopen-Tel.: 09543 / 449-17 / -18, Service-Tel.: 09543 / 449-44, Fax: 09543 / 449-19 e-Mail: [email protected] Internet: http://www.steba.com Opgelet! Elektrische apparaten mogen uitsluitend door vakkundig geschoolde elektriciens gerepareerd worden, omdat er door ondeskundige reparaties aanzienlijke gevolgschade kan ontstaan. 39
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68

Steba SV 100 professional - SousVide de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor