Unold 48746 de handleiding

Categorie
Raclettes
Type
de handleiding
INHALTSVERZEICHNIS
Bedienungsanleitung Modell 48746
Technische Daten ...................................8
Symbolerklärung .....................................8
Sicherheitshinweise ................................8
In Betrieb nehmen ..................................12
Bedienen - Fonduefunktion ......................12
Bedienen - Grillfunktion ..........................14
Reinigen und Pflegen ..............................15
Rezepte für Fondue ................................16
Rezepte für Fondue-Einlagen ...................18
Rezepte für die Grillplatte .......................19
Rezepte für Dips und Saucen ...................20
Zutaten der asiatischen Küche .................21
Garantiebestimmungen ...........................23
Entsorgung / Umweltschutz .....................23
Informationen für den Fachhandel ............23
Service-Adressen ....................................24
Instructions for use Model 48746
Technical Specifications .........................25
Explanation of symbols ............................25
Safety Information ..................................25
Preparing the appliance for operation .......28
Operation - Fondue function ....................29
Operation - Grill function .........................30
Cleaning and care ...................................31
Recipes for the fondue ............................32
Recipes for fondue side dishes .................34
Recipes for the grill ................................35
Recipes for dips and sauces ....................35
Ingredients in Asian cuisine .....................36
Guarantee Conditions ..............................38
Waste Disposal/Environmental Protection ..38
Notice d´utilisation Modèle 48746
Spécification technique ..........................39
Explication des symboles .........................39
Consignes de sécurité .............................39
Mise en service.......................................42
Utilisation - Fonction fondue ...................43
Utilisation - Fonction grill ........................44
Nettoyage et entretien .............................45
Recettes pour Fondue .............................46
Recettes pour variantes de fondues ..........48
Recettes pour le grill ...............................49
Recettes pour dips et sauces ...................49
Ingrédients de la cuisine asiatique ...........51
Conditions de Garantie ............................52
Traitement des déchets /
Protection de l’environnement ..................52
Gebruiksaanwijzing Model 48746
Technische gegevens ..............................53
Verklaring van de symbolen ...................... 53
Veiligheidsinstructies ..............................53
In gebruik nemen ...................................56
Bedienen - Fonduefunctie .......................57
Bedienen - Grillfunctie ............................58
Reiniging en onderhoud ..........................59
Recepten voor fondue .............................60
Recepten voor ingrediënten voor fondue ....62
Recepten voor de grillplaat ......................62
Recepten voor Dips en sausjes .................63
Ingrediënten van de aziatische keuken ......64
Garantievoorwaarden ...............................65
Verwijderen van afval/Milieubescherming ..65
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 21.2.2020
7 von 104
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
EINZELTEILE
IT Pagina 66
1 Coperchio
2 Piastra grill
3 Pentola
4 Base scaldante
5 Interruttore e spia di controllo
„grill“
6 Spia di controllo ON/OFF
7 Interruttore e spia di controllo
„fonduta“
8 Cestelli per fonduta
9 Forchettine per fonduta
FR Page 39
1 Couvercle
2 Plaque du grill
3 Bassine
4 Base chauffante
5 Interrupteur et voyant de contrôle
«Grill»
6 Voyant de contrôle MARCHE /
ARRÊT
7 Interrupteur et voyant de contrôle
«Fondue»
8 Paniers à fondue
9 Fourchettes à fondue
NL Pagina 53
1 Deksel
2 Grillplaat
3 Pan
4 Verwarmingsbasis
5 Schakelaar en controlelampje
„Grill“
6 Controlelampje AAN/UIT
7 Schakelaar en controlelampje
„Fondue“
8 Fondue-mandjes
9 Fondue-vorkjes
ES Página 80
1 Tapa
2 Placa de la parrilla
3 Olla
4 Base calefactora
5 Interruptor y luz de control
„Grill“
6 Luz de control CONECTADO/
DESCONECTADO
7 Interruptor y luz de control
„Fondue“
8 Cestas de fondue
9 Tenedores de fondue
PL Strany 94
1 Klapa
2 PÅ‚yta grillowa
3 Garnek
4 PodstawÄ™
5 Lampka kontrolna/Wyłącznik
„Grill“
6 Lampka kontrolna ON/OFF
7 Lampka kontrolna/Wyłącznik
„Fondue“
8 Misek do fondue
9 Widelców do fondue
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 21.2.2020
53 von 104
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Vermogen: 1350 W+600 W, 230 V~ ,50 Hz
Afmetingen: Ca. 32,5 x 41,5 x 22,0 cm
Aansluitkabel: Ca. 150 cm
Gewicht: Ca. 3,6 kg
Uitrusting: Verwijderbare grillplaat, fondue- en grillfunctie apart schakelbaar, 2-standenschake-
laar voor fonduefunctie, glazen deksel, fonduepan van roestvrijstaal
Toebehoren: 6 fondue-vorkjes in verschillende kleuren, 6 fondue-mandjes, bedieningshandleiding
Wijzigingen en vergissingen in de uitrustingskenmerken, techniek, kleuren en design voorbehouden
GEBRUIKSAANWIJZING MODEL 48746
VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
TECHNISCHE GEGEVENS
1. Lees de volgende aanwijzingen a.u.b. door en bewaar ze goed.
2. Dit apparaat kan door kinderen vanaf 8 jaar worden gebruikt
en door personen die over gebrekkige fysieke, sensorische of
geestelijke vaardigheden of gebrek aan ervaring en/of kennis
beschikken, mits zij onder toezicht staan of instructies hebben
gekregen aangaande het veilige gebruik van dit apparaat en de
hieruit resulterende gevaren begrepen hebben.
3. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen.
4. Reiniging en onderhoud door de gebruiker mogen niet door
kinderen worden uitgevoerd, tenzij deze ouder dan 8 jaar zijn en
onder toezicht staan.
5. Berg het apparaat en de kabel op buiten bereik van kinderen
onder de 8 jaar.
6. Sluit het apparaat uitsluitend aan op wisselstroom met spanning
overeenkomstig het typeplaatje.
7. Dit apparaat mag niet met een externe tijdklok of met een
afstandsbediening bediend worden.
VERKLARING VAN DE SYMBOLEN
Dit symbool wijst op eventuele gevaren die letsel tot gevolg kunnen hebben of tot schade
aan het apparaat leiden.
Dit symbool wijst op een eventueel verbrandingsgevaar. Ga hier altijd zeer voorzichtig te
werk.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
54 von 104
Stand 21.2.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
8. Dompel het apparaat of de aansluitkabel nooit in water of andere
vloeistoffen.
9. De verwarmingsbasis en de aansluitkabel mogen niet in de vaat
-
wasser gereinigd worden.
10.
De verwarmingsbasis mag niet in contact komen met water of
andere vloeistoffen.
11. Als dit toch eens gebeurt, moeten alle delen volkomen droog
zijn, voordat het apparaat weer gebruikt wordt.
12. Het apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik
of voor soortgelijke doeleinden, bijv.:
 kitchenettes in winkels, kantoren of op andere werkplaatsen,
 voor gebruik door gasten van hotels, motels of andere overnach
-
tingsbedrijven,
 in particuliere pensions of vakantiehuisjes.
13. Raak het apparaat of de aansluitkabel nooit met natte handen
aan.
14. Zet het apparaat om veiligheidsredenen nooit neer op hete
oppervlakken, een metalen dienblad of op een natte ondergrond.
Het apparaat en de kabel mogen niet in de buurt van open vuur
gebruikt worden.
15. Gebruik de Asia Fondue steeds op een vrij, effen en hittebesten
-
dig oppervlak.
16.
Let op dat de aansluitkabel niet over de rand van het werkvlak
heen hangt, omdat dit anders ongevallen kan veroorzaken, als
bijv. kleine kinderen aan de kabel trekken.
17. Als u een verlengkabel gebruikt, controleer dan eerst of de kabel
intact is, omdat de kabel anders oververhit kan raken.
18. De aansluitkabel en evt. ook de verlengkabel moeten zodanig
gelegd worden, dat niemand eraan kan trekken of erover kan
struikelen.
19. Gebruik de Asia Fondue uitsluitend binnenshuis.
20. Dek de grillplaat, als deze in werking is, nooit met aluminiumfo
-
lie of andere materialen af, om oververhitting van het apparaat
te vermijden.
21.
Bescherm evt. de tafel, om beschadiging door omlaag spattend
vet of vloeistof te voorkomen.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 21.2.2020
55 von 104
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
22. De fondue is uitsluitend geschikt voor bouillon of water; gebruik
geen vet of olie!
23. Het oppervlak van het apparaat wordt tijdens gebruik zeer heet.
Raak hete oppervlakken niet aan.
24. Raak de grillplaat niet aan, zolang de plaat nog heet is - gevaar
voor verbranding!
25. Pak het apparaat, zolang het heet is, alleen aan de handgrepen
vast. Gebruik hiervoor pannenlappen, om verbrandingen te ver
-
mijden.
26.
Om verwondingen te voorkomen, mag u het apparaat niet ver-
schuiven, zolang het in werking is.
27.
Op de verwarmingsbasis mogen uitsluitend de meegeleverde
pan en de meege-leverde grillplaat worden geplaatst; de verwar
-
mingsbasis mag nooit voor andere doeleinden gebruikt worden.
28.
Om schade te vermijden, mag het apparaat niet met toebehoren
van andere fabrikanten of andere merken worden gebruikt.
29. Gebruik de pan nooit op andere apparaten, een fornuis e.d., om
beschadigingen te vermijden.
30. Trek de netstekker uit het stopcontact nadat u het apparaat
heeft gebruikt en voordat u het gaat reinigen. Laat het apparaat
nooit zonder toezicht achter, als de netstekker in het stopcontact
steekt.
31. Reinig het apparaat na elk gebruik.
32. Controleer het apparaat, de stekker en de aansluitkabel regel
-
matig op slijtage of beschadiging. Als de aansluitkabel of andere
delen beschadigd zijn,
stuur het
apparaat of de aansluitkabel dan
a.u.b. ter controle en reparatie naar onze klantenservice. Ondes
-
kundige reparaties kunnen ernstige gevaren voor de gebruiker
veroorzaken en hebben uitsluiting van de garantie tot gevolg.
33.
Het apparaat en de aansluitkabel mogen niet in water of een
andere vloeistof gedompeld of in de vaatwasser gereinigd wor
-
den.
34.
Veeg de basis af met een vochtige doek en een beetje afwasmid-
del. Gebruik geen scherpe schuurmiddelen, staalwol, metalen
voorwerpen, hete schoonmaakmiddelen of desinfecterende mid-
delen, omdat deze het apparaat kunnen beschadigen.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
56 von 104
Stand 21.2.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
35. Reinig alle delen in water waaraan een beetje afwasmiddel toe-
gevoegd is.
36.
De pan, het deksel, de fonduevorkjes en de fondue-mandjes
kunnen zonodig ook in de vaatwasser gereinigd worden.
37. Het apparaat moet volkomen droog zijn, voordat u het weer mag
gebruiken.
38. Berg de volledig droge Asia fondue op een droge en veilige plaats
op, om het apparaat tegen stof, stoten, hitte en vocht te bescher
-
men.
39.
Raak de grillplaat niet aan, zolang de plaat nog heet is - gevaar
voor verbranding!
40. Gebruik geen scherpe schuurmiddelen, staalwol, metalen voor
-
werpen, hete schoonmaakmiddelen of desinfecterende midde-
len, omdat deze het apparaat kunnen beschadigen.
41.
Voor de reiniging van de grillplaat gebruikt u het beste warm
water waaraan een beetje afwasmiddel toegevoegd is. U kunt de
grillplaat echter ook in de vaatwasser reinigen.
LET OP:
Het apparaat wordt tijdens de werking heel heet!
Open de behuizing van het apparaat in geen geval. Er bestaat
gevaar voor een elektrische schok
.
De fabrikant aanvaardt geen aansprakelijkheid bij foutieve montage, bij ondeskundig of foutief gebruik of
als reparaties door niet geautoriseerde personen worden uitgevoerd.
IN GEBRUIK NEMEN
1. Verwijder alle verpakkingsmaterialen en evt. transportbeveiligingen. Houd verpakkingsmateriaal
uit de buurt van kinderen - gevaar voor verstikking!
2. Controleer of alle genoemde delen compleet voorhanden zijn.
3. Bevestig de dekselgreep aan het glazen deksel m.b.v. de meegeleverde schroef. Steek hiervoor
eerst de onderlegring op de schroef. Plaats vervolgens de greep en de ring op het deksel en draai
de greep aan de onderkant van het deksel met de schroef vast.
4. Reinig alle delen met een vochtige doek, zoals beschreven in het hoofdstuk „Reiniging en
onderhoud“.
5. Sluit nu de aansluitkabel aan.
6. Controleer of alle delen correct gemonteerd zijn en of het apparaat stabiel staat.
7. Sluit het apparaat m.b.v. de aansluitkabel op het stroomnet aan (230 V~, 50 Hz).
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 21.2.2020
57 von 104
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
1. Zet de verwarmingsbasis op een geschikt, effen oppervlak.
2. Vul de pan met minstens 1,5 liter bouillon. Let op dat u niet te veel bouillon in de pan doet,
zodat deze niet kan overkoken. U mag maximaal 2 liter bouillon in de pan doen.
Gebruik a.u.b. geen vet of olie voor de fondue. Het apparaat is uitsluitend geschikt voor een
„Aziatisch“ fondue met bouillon.
3. Zet de pan op de basis.
4. Leg de grillplaat op de verwarmingsbasis. Ook als u de grillfunctie niet wilt gebruiken, moet de
grillplaat op de verwarmingsbasis liggen, zodat de basis beschermd is tegen vloeistofspatten.
5. Sluit de aansluitkabel op het apparaat aan.
6. Sluit het apparaat m.b.v. de aansluitkabel op het stroomnet aan (wisselstroom, 230 V~, 50 Hz).
7. Het controlelampje is rood verlicht en blijft zolang branden, totdat het apparaat weer van het
stroomnet gescheiden wordt.
8. Zet de schakelaars in de juiste stand voor de gewenste functie:
„Fondue“ om het apparaat als fondue te gebruiken
 Stand I om warm te houden
 Stand II om de bouillon te verwarmen
 Stand 0 om de fonduefunctie uit te schakelen
9. Verwarm de bouillon ca. 20 minuten. Als u de bouillon net op het fornuis warm heeft gemaakt
en dus nog heet is, wordt deze verwarmingstijd korter.
10. Bereid intussen de benodigde ingrediënten voor. Wij adviseren ca. 200 tot 250 g vlees of vis
per persoon. Om het vlees makkelijker in heel dunne plakjes te kunnen snijden, legt u het van
tevoren 2 tot 3 uur in de diepvries.
11. Terwijl u de bouillon warm maakt, kunt u het deksel op de pan laten, voor zover u de grillfunctie
tenminste niet gebruikt. Bij het bereiden van de fondue mag het deksel echter niet op het
apparaat worden gelegd.
12. De vloeistof mag niet borrelend opkoken, maar slechts voorzichtig pruttelen. De schakelaar
daarom zonodig op stand 1 zetten.
13. Nu kunt u de gewenste ingrediënten met behulp van de fondue-vorkjes in de vloeistof dompelen.
14. Laat de vleesstukjes ca. 3 tot 4 min. gaar worden. Op dezelfde manier kunt u ook vaste vis,
garnalen, wan tans of groente (Chinese kool, broccoli, wortelen enz.) in de bouillon gaar laten
worden. Vaste groenten moeten evt. van tevoren even geblancheerd worden, zodat deze in de
bouillon sneller gaar worden.
15. Als alternatief kunt u de ingrediënten ook in de bouillon doen en na enige tijd met de fondue-
mandjes uit de bouillon vissen.
BEDIENEN - FONDUEFUNCTIE
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
58 von 104
Stand 21.2.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
16. Het kan eventueel voorkomen dat vloeistof omlaag druppelt. Bescherm de tafel daarom, om te
voorkomen dat het tafeloppervlak door de omlaag druppelende vloeistof beschadigd wordt.
17. Als u met fonduen wilt stoppen, zet u de fondueschakelaar op „O“ en trekt u de stekker uit het
stopcontact.
18. Trek de aansluitkabel daarna uit het apparaat en laat het apparaat afkoelen.
Het apparaat is tijdens en na het gebruik heel heet – verbrandingsgevaar!
BEDIENEN - GRILLFUNCTIE
1. Zet de verwarmingsbasis op een geschikt, effen oppervlak.
2. Open het deksel van het apparaat.
3. Smeer de grillplaat licht in met normaal in de handel verkrijgbare, hittebestendige olie (bijv.
zonnebloemolie).
4. Zet de pan op de verwarmingsbasis.
5. Leg de grillplaat op de verwarmingsbasis.
6. Sluit de aansluitkabel op het apparaat aan.
7. Sluit het apparaat m.b.v. de aansluitkabel op het stroomnet aan (wisselstroom, 230 V~, 50 Hz).
8. Het controlelampje is rood verlicht en blijft zolang branden, totdat het apparaat weer van het
stroomnet gescheiden wordt.
9. Zet de schakelaars in de juiste stand voor de gewenste functie:
„Grill“ om de grillfunctie te gebruiken
 Stand I om de grillplaat te verwarmen
 Stand 0 om de grillfunctie uit te schakelen
10. Laat de grillplaat ca. 5 minuten voorwarmen, om een optimaal resultaat te verkrijgen.
11. Als de noodzakelijke temperatuur bereikt is, kunt u beginnen met barbecuen.
12. Denk er a.u.b. aan dat u uitsluitend bestek van hout of kunststof gebruikt om de groente of
het vlees op de grillplaat om te roeren of om te draaien. Gebruik a.u.b. geen lepels, messen, of
vorken van metaal. Deze kunnen krassen op de grillplaat maken.
13. Om een optimaal resultaat te verkrijgen, moet het vlees of de groente regelmatig omgedraaid
worden.
14. Belangrijk: Als u de grillfunctie gebruikt, bedek het apparaat dan niet met het deksel!
15. Ingevroren levensmiddelen moeten volledig ontdooid zijn voordat ze gebarbecued worden.
16. Dek de grillplaat a.u.b. niet compleet met aluminiumfolie of andere voorwerpen af, om
oververhitting van het apparaat te vermijden. U kunt echter wel in aluminium gewikkelde
levensmiddelen, zoals bijv. aardappelen, op de grillplaat bereiden.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 21.2.2020
59 von 104
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
17. Het kan voorkomen dat er tijdens het grillen vet omlaag druppelt. Bescherm de tafel daarom, om
te voorkomen dat het tafeloppervlak door omlaag druppelend vet beschadigd wordt.
18. Als u met grillen wilt stoppen, zet u de grillschakelaar op „O“ en trekt u de stekker uit het
stopcontact.
19. Trek de aansluitkabel daarna uit het apparaat en laat het apparaat afkoelen.
Het apparaat is tijdens en na het gebruik heel heet – verbrandingsgevaar!
REINIGING EN ONDERHOUD
Reiniging van het apparaat
Laat het apparaat afkoelen, voordat u het reinigt.
Voordat u het apparaat gaat reinigen, schakelt u het uit en trekt u de stekker uit
het stopcontact.
1. Het apparaat en de aansluitkabel mogen niet in water of een andere vloeistof gedompeld of in
de vaatwasser gereinigd worden.
2. Veeg de basis af met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel. Gebruik geen scherpe
schuurmiddelen, staalwol, metalen voorwerpen, hete schoonmaakmiddelen of desinfecterende
middelen, omdat deze het apparaat kunnen beschadigen.
3. Reinig alle delen in water waaraan een beetje afwasmiddel toegevoegd is.
4. De pan, het deksel, de fondue-vorkjes en de fondue-mandjes kunnen zonodig ook in de vaatwasser
gereinigd worden.
5. Het apparaat moet volkomen droog zijn, voordat u het weer mag gebruiken.
6. Berg de volledig droge Asia fondue op een droge en veilige plaats op, om het apparaat tegen stof,
stoten, hitte en vocht te beschermen.
De grillplaat reinigen
Raak de grillplaat niet aan, zolang de plaat nog heet is - gevaar voor verbranding!
Laat het apparaat afkoelen, voordat u het reinigt.
Voordat u het apparaat gaat reinigen, schakelt u het uit en trekt u de stekker uit
het stopcontact.
Trek de aansluitkabel uit de stekkerdoos aan het apparaat. Verwijder de stekker
van de contactdoos enkel door de stekker, niet het toestel noch het aansluitkabel
vast te houden.
1. Gebruik geen scherpe schuurmiddelen, staalwol, metalen voorwerpen, hete schoonmaakmiddelen
of desinfecterende middelen, omdat deze het apparaat kunnen beschadigen.
2. Voor de reiniging van de grillplaat gebruikt u het beste warm water waaraan een beetje
afwasmiddel toegevoegd is. U kunt de grillplaat echter ook in de vaatwasser reinigen.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
60 von 104
Stand 21.2.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
RECEPTEN VOOR FONDUE
Aziatische kippenbouillon
Voor 4-6 personen
1 soepkip, ca. 2,5 kg, 1 bosje soepgroente,
50 g gember, 5 tot 6 stokjes citroengras, 1 ui,
laurierbladeren, witte peperkorrels, zout, ca.
150 ml rijstwijn, korianderblad
De kip met koud water afspoelen en in een grote
pan met ca. 5 liter water doen. Laten opkoken,
af en toe het schuim verwijderen met een
schuimlepel. De soepgroente schoon maken,
in stukjes snijden, de gember schillen en in
blokjes snijden. Het citroengras wassen en in
stukjes snijden. De ui schillen en in halve ringen
snijden. Een beetje van het korianderblad,
het citroengras en de laurierbladeren apart
houden en de rest samen met de kruiden, de
ui en de rijstwijn in de pan doen en mogmaals
laten opkoken. De pan van het fornuis nemen
en de hele nacht op een koele plek bewaren.
De volgende dag de kip uit de bouillon
nemen, de bouillon zeven en vervolgens in de
fonduepan doen. De rest van het citroengras,
het korianderblad en 1 tot 2 laurierbladeren
toevoegen en laten opkoken. Als de hoeveelheid
bouillon tijdens het fonduen vermindert, kunt u
een beetje heet water toevoegen.
Fondue Chinoise
Voor 4-6 personen
Elk 200 g runderfilet, varkensfilet, kippenfilet,
kippenlevertjes, kalfsniertjes, zeetongfilet, No-
orse garnalen (rauw, schoon gemaakt, evtl. diep-
vries) 125 g glasnoedels, 125 g blad-spinazie,
125 g bleekselderij, 125 g wortelen, ca. 2 l
kippenbouillon, 4 el droge sherry of witte wijn,
2 eieren
Het vlees, de vis, de schoon gemaakte levertjes
en niertjes in dunne plakjes snijden. Garnalen
evt. latenontdooien. Glasnoedels ca. 10 min.
in warm water weken. Spinazie wassen, harde
stengels verwijderen. Wortelen en selderij
schoon maken en in schijfjes snijden. Eieren
opkloppen. Ingrediënten in aparte schalen
leggen. Kippenbouillon met sherry op de
hoogste stand op de fondue verwarmen. Zodra
de bouillon heet is, de fondue op een lage stand
zetten, zodat de bouillon nog lichtjes pruttelt.
Vlees, vis, levertjes, niertjes en groente in de
bouillon gaar laten worden. Zonodig af en toe
een beetje bouillon bijvullen. Serveren met
fondue-sausjes, bijv. currysaus, cocktailsaus
of een zoetzure Chinese saus. Doe tot slot de
ingeweekte glasnoedels, de rest van de groente
en de opgeklopte eieren in de bouillon.
Japanse garnalen-fondue
Voor 4-6 personen
800 g garnalen (darm verwijderen, pellen en
gaar koken), 1/8 l limoensap, 150 ml sojasaus,
5 shiitake paddestoelen, 250 g tofu, 125 g blad-
spinazie, 150 g wortelen, 150 g champignons,
1 bosje lente-uitjes, ca. 1 l vis-fond uit een pot.
De garnalen met het citroensap bedruppelen en
1 uur laten marineren. Shiitake paddestoelen
30 minuten in heet water weken, tofu in blokjes
snijden. Spinazie wassen, harde stengels
verwijderen. Wortelen schillen en in schijfjes
snijden, even in kokend water blancheren.
Lente-uitjes wassen en in ca. 4 cm grote stukken
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 21.2.2020
61 von 104
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
snijden. Champignons met een keukendoek
schoon wrijven. Shiitake paddestoelen afgieten,
samen met de voorbereide groente op een plaat
schikken. Visfond samen met ca. 1 l water in de
fonduepan verhitten - op de verwarmingsbasis op
stand II - en daarna terugschakelen naar stand
I , zodat de bouillon nog maar lichtjes pruttelt.
Groente toevoegen en gaar laten worden.
Serveren met dips en sausjes naar wens.
Vis-fondue
Voor 4-6 personen
Ca. 1000 g vaste visfilet (bijv. zalm), 4 gar-
nalen (darm verwijderen en pellen), 5 el citro-
ensap, ca. 1,5 tot 2 l visbouillon, evt. opsmaak
brengen met witte wijn.
De vis met koud water afspoelen, met een
keukendoek droog deppen en in blokjes snijden.
De visblokjes en de garnalen met het citroensap
bedruppelen. De bouillon in de fonduepan
doen, witte wijn naar smaak toevoegen. Op
de verwarmingsbasis verwarmen op stand II,
daarna terugschakelen naar stand I, zodat de
bouillon nog lichtjes pruttelt. De visblokjes en
de garnalen in de bouillon gaar laten worden.
Rijst als bijgerecht serveren. Hierbij past bijv.
de citroendip.
Vegetarische fondue
Voor 4-6 personen
Bouillon: 5 lente-uitjes, 400 g wortelen, 400 g
rammenas (zwart), 1 steranijs, 1 tl zwarte
peperkorrels, 5-10 g gember (vers), zout,
sojasaus
Ingrediënten voor de fondue: 2 stengels prei,
500 g champignons of andere paddestoelen
naar wens, 500 g bladspinazie, 500 g broccoli
Voor de bouillon de groente schoon maken en
klein snijden. In een pan 1,5 l water opkoken,
groente, steranijs en de peper in het water doen,
ca. 2 uur laten trekken. De bouillon door een
zeef doen en op smaak brengen met de sojasaus
en zout. De prei schoon maken, wassen en in
kleine ringen snijden, de champignons met
een keukendoek schoon wrijven en doormidden
snijden. Spinazie wassen. Broccoli even in
kokend water blancheren. De bouillon in de
fonduepan doen en op de verwarmingsbasis
verwarmen op stand II, daarna terugschakelen
naar stand I, zodat de bouillon nog lichtjes
pruttelt. Zonodig een beetje bouillon bijvullen.
Groente in de bouillon gaar laten worden.
Serveren met dips en sausjes naar wens.
Wijnfondue
Voor 4-6 personen
500 g vlees naar keuze, bijv. kalkoen- of een-
denborst, kalfslende, 500 g paddestoelen naar
wens, 1 l halfdroge witte wijn, 1 l gevogelte-
bouillon
Het vlees in reepjes snijden. De paddestoelen
met een keukendoek schoon wrijven en in
stukjes snijden. De wijn in de fonduepan doen
en op de verwarmingsbasis verwarmen op stand
II, daarna terugschakelen naar stand I, zodat
de vloeistof nog maar lichtjes pruttelt. Vlees en
paddestoelen erin doen en gaar laten worden.
Hierbij past stokbrood en bijv. een yoghurt-
kruiden-dip of een dip van rode bosbessen met
slagroom.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
62 von 104
Stand 21.2.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
RECEPTEN VOOR INGREDIËNTEN VOOR FONDUE
Garnalenballetjes
Voor ca. 25 stuks
30 garnalen, zonder kop, darm en schaal ver-
wijderen , 1 el gepelde sesam, 1 lente-ui, 1 el
sesamolie, 1 tl maïzena, zout, peper, geraspte
schil van een citroen
Garnalen fijn hakken, de sesam in een pan
zonder vet goudbruin roosteren. De lente-ui
wassen en ook fijn hakken. Alle ingrediënten
vermengen en kruiden naar smaak toevoegen.
Balletjes maken. Op een koele plek bewaren.
Voor de fondue op een schaal schikken en dan
in de bouillon doen, in ca. 3 min. gaar laten
worden.
Wan Tans
Voor 25 stuks
25 wan tan bladeren uit de diepvries, 200 g
varkensfilet, 400 g bladspinazie uit de diepvries,
100 g champignons, 20 g lente-uitjes, 1 Spaa-
nse peper, 1 el sesamolie, 1 el sojasaus, geras-
pte schil van een citroen of een limoen, 1 tot
2 el maïzena, 1 ei, zout, peper, cayennepeper
De Wan Tan bladeren laten ontdooien. Vlees in
kleine blokjes snijden en door een vleesmolen
draaien, bijv. door de UNOLD
®
vleesmolen
78131. Spinazie fijn hakken. Steeltjes van
de paddestoelen verwijderen, de hoed van de
paddestoelen ook fijn hakken. Spaanse peper
schoon maken, doormidden snijden, pitten
verwijderen en in kleine stukjes snijden; de
lente-ui ook klein snijden. De olie in een pan
verhitten, spinazie. paddestoelen, Spaanse
peper en ui even aanbraden. Met de sojasaus
blussen en even laten inkoken. Afkoelen.
Het door de vleesmolen gedraaide vlees samen
met de afgekoelde groente, de citroenschil, het
ei en de maïzena mengen, krachtig op smaak
brengen met de kruiden.
De Wan Tan deegbladen op het werkvlak leggen.
De rand van de bladen nat maken met water.
Met een theelepel de vulling op de deegbladen
leggen. Van de deegbladen een driehoek vormen
en als een hoorntje ombuigen. Ca. 5 minuten in
de fonduebouillon gaar laten worden.
RECEPTEN VOOR DE GRILLPLAAT
Pittig kippenvlees
200 g kippenvlees, 3 el sojasaus, 2 mesp. sam-
bal, ½ tl verse, fijngeraspte gember, een beetje
olie
Kipfilet even in de diepvries leggen, daarna met
een allessnijder in heel dunne plakken snijden
(tegen de richting van de vleesvezels in), so-
jasaus met sambal en gember mengen. Vlees
in deze marinade leggen en 2 tot 3 uur in de
koelkast zetten. De grillplaat licht met olie ins-
meren. Vlees ca. 10 min. grillen en af en toe
omdraaien. Tip: Kippenvlees vervangen door.
Garnalenspiezen
4 garnalen, 4 sjalotjes, een beetje komijnolie,
kleine, met olie ingesmeerde houten spiezen
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 21.2.2020
63 von 104
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
De garnalen en sjalotjes telkens op een houten
spies steken, met komijnolie (of knoflookolie)
insmeren en ca. 8–10 min. grillen. varkens-
lende.
RECEPTEN VOOR DIPS EN SAUSJES
Zoetzure saus
3 el sesamolie, 1 ui, 1 stengel prei, 1 teent-
je knoflook, 1 schijf verse ananas, 2 el honing,
2 el sojasaus, 4 el azijn, 30 ml rijstwijn, ¼ l to-
matenketchup, zout, peper, cayennepeper naar
smaak
De ui fijn snipperen. De prei en de ananas in
blokjes snijden, het teentje knoflook klein
snijden. De sesamolie in een pan verhitten. De
ui en de prei in deze olie glazig braden. Knoflook
en ananas toevoegen. Alle overige ingrediënten
onderroeren en kruiden naar smaak toevoegen.
Mangosaus
1 mango, 1 appel, 1 tl mosterd, sap van een
citroen, 1 tl geraspte mierikswortel 1 tot 2 el
honing
Mango en appel in kleine blokjes snijden.
Citroensap, mierikswortel, mosterd en honing
met een ESGE
®
-staafmixer pureren.
Pittige saus
Elk 350 g witte en rode uien, 1 el soja-olie, 3 el
rijstazijn, elk 1 el suiker, zout en cayennepeper
Uien schillen en in kleine stukjes snijden. De
stukjes ui al roerend in de sesamolie aanbraden,
totdat ze lichtbruin zijn. De suiker toevoegen en
caramelliseren. Ca. 150 ml water erover heen
gieten en ongeveer 15 tot 20 minuten op mid-
delhoog vuur laten sudderen. Als de uien zacht
zijn, de saus op smaak brengen met rijstazijn,
zout en cayennepeper.
Citroendip
Ca. 500 g roomyoghurt, sap en de geraspte schil
van een onbehandelde citroen, 3 el olijfolie, 2
tot 3 teentjes knoflook, 2 Spaanse pepers, 1 tl
paprikapoeder, 2 tot 3 el suiker, zout, peper, evt.
citroenmelisse om te garneren
Yoghurt met citroensap en de citroenschil men-
gen, olijfolie onderroeren. Knoflook schillen en
pletten of heel fijn hakken. Ook onder de yoghurt
roeren. De Spaanse pepers wassen, doormidden
snijden en de pitten verwijderen, ook fijn hak-
ken. Bij de yoghurt doen en op smaak brengen
met paprika, suiker, zout en peper. Naar wens
met fijn gesneden citroenmelisse garneren.
Pindasaus
9 el zoete pindakaas, 6 el sojasaus, 4 el sesam-
olie, ¼ l groentebouillon, 1 tot 2 Spaanse
pepers.
De bouillon met de sesamolie en de sojasaus
aan de kook brengen. Telkens een lepel pinda-
kaas erdoor roeren. Op een laag vuur laten ko-
ken. De Spaanse pepers wassen, doormidden
snijden, de pitten verwijderen en ook fijn hak-
ken. Bij de saus in de pan doen. Zonodig op
smaak brengen.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
64 von 104
Stand 21.2.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Yoghurt-Kruiden-Dip
1 beker yoghurt, 1 bosje kruiden (bijv. thijm,
peterselie, dille, basilicum, munt), 1 teentje
knoflook, zout, peper
Knoflook schillen en in kleine stukjes snijden.
Kruiden wassen en drogen, fijn hakken.
Knoflook en kruiden door de yoghurt roeren, op
smaak brengen met peper en zout.
INGREDIËNTEN VAN DE AZIATISCHE KEUKEN
Sojasaus: is gemaakt van gefermenteerde soja-
bonen. Heldere sojasaus heeft een milde smaak,
donkere sojasaus is zoutachtiger en er werd mee-
stal karamel aan toegevoegd. Een Indonesische
variant is de heel zoete ketjap manis.
Agar-Agar: natuurlijk geleermiddel bestaande
uit zee-algen (kan door gelatine worden vervan-
gen).
Bamboescheuten: jonge uitlopers van de bam-
boeplant.
Bonenpasta: als gele pasta mild zoutachtig,
witte, rode of zwarte pasta zijn zoutachtiger van
smaak. Rode bonenpasta is ook verkrijgbaar als
een zoete variant voor toetjes.
Chilisaus: pittige saus van Spaanse pepers, azi-
jn, zout en pruimen.
Vijf-kruiden-poeder: pittig kruidenmengsel van
zwarte peper, steranijs, venkelzaad, kruidnage-
len, kaneel.
Glutamaat: een poeder van plantaardig eiwit,
smaakversterker.
Gember: verse wortels schillen en fijn snijden,
pittig gekruid.
Noedels: Tarwe- of eiernoedels zijn in de
Aziatische keuken voorgekookt. Instant noedels
zijn verkrijgbaar van hele dunne noedels tot
hand-brede noedels. Vóór het bakken moeten
deze no-edels even (ca. 2 min.) gekookt worden.
Glasnoedels: meestal dunne, doorzichtige no-
edels, gemaakt van mungbonen-, tapioka- en
sojabonenmeel. Nooit koken, maar in heet water
laten weken, totdat ze zacht zijn (ca. 10 min.),
daarna laten uitdruppelen en met een schaar in
kleine stukken knippen.
Rijstnoedels: gemaakt van rijstmeel en water;
worden net als glasnoedels bereid.
Basmati rijst: edele soort rijst, verspreid tijdens
het koken een heerlijke geur.
Langkorrelrijst: lekker lange korrels die na het
koken niet kleven en beetvast blijven.
Siam rijst (kleefrijst): na het koken kleven de
korrels aan elkaar. Is ideaal, als er met stokjes
wordt gegeten.
Wilde rijst: is geen rijst, maar de zaadkorrels van
een Noord-Amerikaanse grassoort. Ze zijn zwart
en goed geschikt om ze met de eerder geno-
emde rijstsoorten te mengen. Wilde rijst heeft
een uitgesproken nootachtige smaak.
Morilles: zwarte paddestoelen, meestal gedro-
ogd, de hele nacht weken.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Stand 21.2.2020
65 von 104
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Tongu paddestoelen: donkerbruin, meestal gedro-
ogd, vóór gebruik ca. 10 min. in warm water we-
ken.
Stropaddestoelen: licht van kleur, worden in blik
verkocht.
Tofu/Sojabonenkaas: Kwarkachtig product van
sojamelk, gefermenteerd.
Wijn: wijn wordt in Azië meestal gemaakt van
rijst of gierst. Men kan de rijstwijn ook vervan-
gen door droge sherry.
U vindt de hier genoemde en nog vele andere
ingrediënten voor de Aziatische keuken in de
betreffende afdelingen van goed gesorteerde su-
permarkten en inkoopcentra of in Azië winkels.
In de boekhandel zijn vele kookboeken over het
thema fondue en Aziatische keuken verkrijg-
baar.
VERWIJDEREN VAN AFVAL / MILIEUBESCHERMING
Dit symbool wijst erop dat dit product binnen de EU niet samen met het gewone huisvuil verwijderd mag
worden. Dit product a.u.b. op een verantwoorde wijze als afval verwijderen, om de mogelijke schade voor het
milieu of voor de menselijke gezondheid te vermijden die door ongecontroleerde afvalverwijdering ontstaat
en om voor een duuzaam hergebruik van grondstoffen te zorgen. Indien u het oude apparaat wilt inleveren,
maak dan a.u.b. gebruik van het lokale inzamelsysteem of neem contact op met de handelaar die het pro-
duct verkocht heeft. Deze kan het product dan terugnemen om het milieuvriendelijk als afval te verwijderen.
GARANTIEVOORWAARDEN
De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn door de auteurs en door UNOLD AG zorgvuldig ontwikkeld
en getest. Een garantie kan er echter niet worden aanvaard. De auteurs en/of UNOLD AG en haar
gemachtigden kunnen in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor letsel, materiële schade en
financiële schade.
Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële gebruik), gerekend vanaf
de dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik aantoonbaar is veroorzaakt door een fout in
de productie. Binnen de garantietermijn verhelpen wij materiaal- en productiefouten door herstelling of vervanging naar
onze keuze. Onze garantie is slechts geldig voor in Duitsland en Oostenrijk verkopte apparaten. In andere landen a.u.b. de
importeur aanspreken. Apparaaten, waarvoor garantie in aanspraak wordt genomen, moeten ons samen met een kopie van de
machineel gegenereerde kassabon waaruit de koopdatum duidelijk wordt, alsmede een beschrijving van de fout goed verpakt
aan onze klantenservice worden toegezonden. U kunt een retourbon afdrukken op onze website www.unold.de/ruecksendung.
(alleen voor inzendingen uit Duitsland en Oostenrijk). De garantie dekt geen schade veroorzaakt door slijtage, onbehoorlijk
gebruik/foutieve handelingen en niet-naleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen. Het recht op garantie vervalt,
wanneer reparaties of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd. Eventuele rechten van de eindgebrui-
ker t.o.v. de verkoper of distributeur worden door deze garantie niet aangetast.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de

Documenttranscriptie

Copyright UNOLD AG | www.unold.de INHALTSVERZEICHNIS Bedienungsanleitung Modell 48746 Notice d´utilisation Modèle 48746 Technische Daten....................................8 Spécification technique ...........................39 Symbolerklärung......................................8 Explication des symboles..........................39 Sicherheitshinweise.................................8 Consignes de sécurité..............................39 In Betrieb nehmen...................................12 Mise en service.......................................42 Bedienen - Fonduefunktion.......................12 Utilisation - Fonction fondue....................43 Bedienen - Grillfunktion...........................14 Utilisation - Fonction grill.........................44 Reinigen und Pflegen...............................15 Nettoyage et entretien..............................45 Rezepte für Fondue.................................16 Recettes pour Fondue..............................46 Rezepte für Fondue-Einlagen....................18 Recettes pour variantes de fondues...........48 Rezepte für die Grillplatte........................19 Recettes pour le grill................................49 Rezepte für Dips und Saucen....................20 Recettes pour dips et sauces....................49 Zutaten der asiatischen Küche..................21 Ingrédients de la cuisine asiatique............51 Garantiebestimmungen............................23 Conditions de Garantie.............................52 Entsorgung / Umweltschutz......................23 Traitement des déchets / Informationen für den Fachhandel.............23 Protection de l’environnement...................52 Service-Adressen.....................................24 Gebruiksaanwijzing Model 48746 Instructions for use Model 48746 Technische gegevens ...............................53 Technical Specifications..........................25 Verklaring van de symbolen.......................53 Explanation of symbols.............................25 Veiligheidsinstructies...............................53 Safety Information...................................25 In gebruik nemen....................................56 Preparing the appliance for operation........28 Bedienen - Fonduefunctie........................57 Operation - Fondue function.....................29 Bedienen - Grillfunctie.............................58 Operation - Grill function..........................30 Reiniging en onderhoud...........................59 Cleaning and care....................................31 Recepten voor fondue..............................60 Recipes for the fondue.............................32 Recepten voor ingrediënten voor fondue.....62 Recipes for fondue side dishes..................34 Recepten voor de grillplaat.......................62 Recipes for the grill.................................35 Recepten voor Dips en sausjes..................63 Recipes for dips and sauces.....................35 Ingrediënten van de aziatische keuken.......64 Ingredients in Asian cuisine......................36 Garantievoorwaarden................................65 Guarantee Conditions...............................38 Verwijderen van afval/Milieubescherming...65 Waste Disposal/Environmental Protection...38 Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EINZELTEILE FR Page 39 1 Couvercle 2 Plaque du grill 3 Bassine 4 Base chauffante 5 6 7 8 9 NL IT Interrupteur et voyant de contrôle «Grill» Voyant de contrôle MARCHE / ARRÊT Interrupteur et voyant de contrôle «Fondue» Paniers à fondue Fourchettes à fondue Pagina 53 1 Deksel 2 Grillplaat 3 Pan 4 Verwarmingsbasis 5 Schakelaar en controlelampje „Grill“ 6 Controlelampje AAN/UIT 7 Schakelaar en controlelampje „Fondue“ 8 Fondue-mandjes 9 ES Fondue-vorkjes 2 Placa de la parrilla 3 Olla 4 Base calefactora 5 8 Interruptor y luz de control „Grill“ Luz de control CONECTADO/ DESCONECTADO Interruptor y luz de control „Fondue“ Cestas de fondue 9 Tenedores de fondue 6 7 PL EN Página 80 1 Tapa FR NL IT ES PL Strany 94 1 Klapa 2 PÅ‚yta grillowa 3 Garnek 4 PodstawÄ™ 5 Lampka kontrolna/WyÅ‚Ä…cznik „Grill“ 6 7 8 9 Lampka kontrolna ON/OFF Lampka kontrolna/WyÅ‚Ä…cznik „Fondue“ Misek do fondue Widelców do fondue Pagina 66 1 Coperchio 2 Piastra grill 3 Pentola 4 Base scaldante 5 Interruttore e spia di controllo „grill“ Spia di controllo ON/OFF Interruttore e spia di controllo „fonduta“ Cestelli per fonduta Forchettine per fonduta 6 7 8 9 Stand 21.2.2020 7 von 104 Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE GEBRUIKSAANWIJZING MODEL 48746 EN TECHNISCHE GEGEVENS Vermogen: Afmetingen: Aansluitkabel: Gewicht: FR 1350 W+600 W, 230 V~ ,50 Hz Ca. 32,5 x 41,5 x 22,0 cm Ca. 150 cm Ca. 3,6 kg NL Uitrusting: Verwijderbare grillplaat, fondue- en grillfunctie apart schakelbaar, 2-standenschakelaar voor fonduefunctie, glazen deksel, fonduepan van roestvrijstaal Toebehoren: 6 fondue-vorkjes in verschillende kleuren, 6 fondue-mandjes, bedieningshandleiding IT ES Wijzigingen en vergissingen in de uitrustingskenmerken, techniek, kleuren en design voorbehouden PL VERKLARING VAN DE SYMBOLEN Dit symbool wijst op eventuele gevaren die letsel tot gevolg kunnen hebben of tot schade aan het apparaat leiden. Dit symbool wijst op een eventueel verbrandingsgevaar. Ga hier altijd zeer voorzichtig te werk. VEILIGHEIDSINSTRUCTIES 1. Lees de volgende aanwijzingen a.u.b. door en bewaar ze goed. 2. Dit apparaat kan door kinderen vanaf 8 jaar worden gebruikt en door personen die over gebrekkige fysieke, sensorische of geestelijke vaardigheden of gebrek aan ervaring en/of kennis beschikken, mits zij onder toezicht staan of instructies hebben gekregen aangaande het veilige gebruik van dit apparaat en de hieruit resulterende gevaren begrepen hebben. 3. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen. 4. Reiniging en onderhoud door de gebruiker mogen niet door kinderen worden uitgevoerd, tenzij deze ouder dan 8 jaar zijn en onder toezicht staan. 5. Berg het apparaat en de kabel op buiten bereik van kinderen onder de 8 jaar. 6. Sluit het apparaat uitsluitend aan op wisselstroom met spanning overeenkomstig het typeplaatje. 7. Dit apparaat mag niet met een externe tijdklok of met een afstandsbediening bediend worden. Stand 21.2.2020 53 von 104 Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EN FR NL IT ES PL 8. Dompel het apparaat of de aansluitkabel nooit in water of andere vloeistoffen. 9. De verwarmingsbasis en de aansluitkabel mogen niet in de vaatwasser gereinigd worden. 10. De verwarmingsbasis mag niet in contact komen met water of andere vloeistoffen. 11. Als dit toch eens gebeurt, moeten alle delen volkomen droog zijn, voordat het apparaat weer gebruikt wordt. 12. Het apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik of voor soortgelijke doeleinden, bijv.: ƒ kitchenettes in winkels, kantoren of op andere werkplaatsen, ƒ voor gebruik door gasten van hotels, motels of andere overnachtingsbedrijven, ƒ in particuliere pensions of vakantiehuisjes. 13. Raak het apparaat of de aansluitkabel nooit met natte handen aan. 14. Zet het apparaat om veiligheidsredenen nooit neer op hete oppervlakken, een metalen dienblad of op een natte ondergrond. Het apparaat en de kabel mogen niet in de buurt van open vuur gebruikt worden. 15. Gebruik de Asia Fondue steeds op een vrij, effen en hittebestendig oppervlak. 16. Let op dat de aansluitkabel niet over de rand van het werkvlak heen hangt, omdat dit anders ongevallen kan veroorzaken, als bijv. kleine kinderen aan de kabel trekken. 17. Als u een verlengkabel gebruikt, controleer dan eerst of de kabel intact is, omdat de kabel anders oververhit kan raken. 18. De aansluitkabel en evt. ook de verlengkabel moeten zodanig gelegd worden, dat niemand eraan kan trekken of erover kan struikelen. 19. Gebruik de Asia Fondue uitsluitend binnenshuis. 20. Dek de grillplaat, als deze in werking is, nooit met aluminiumfolie of andere materialen af, om oververhitting van het apparaat te vermijden. 21. Bescherm evt. de tafel, om beschadiging door omlaag spattend vet of vloeistof te voorkomen. 54 von 104 Stand 21.2.2020 Copyright UNOLD AG | www.unold.de 22. De fondue is uitsluitend geschikt voor bouillon of water; gebruik geen vet of olie! 23. Het oppervlak van het apparaat wordt tijdens gebruik zeer heet. Raak hete oppervlakken niet aan. 24. Raak de grillplaat niet aan, zolang de plaat nog heet is - gevaar voor verbranding! 25. Pak het apparaat, zolang het heet is, alleen aan de handgrepen vast. Gebruik hiervoor pannenlappen, om verbrandingen te vermijden. 26. Om verwondingen te voorkomen, mag u het apparaat niet verschuiven, zolang het in werking is. 27. Op de verwarmingsbasis mogen uitsluitend de meegeleverde pan en de meege-leverde grillplaat worden geplaatst; de verwarmingsbasis mag nooit voor andere doeleinden gebruikt worden. 28. Om schade te vermijden, mag het apparaat niet met toebehoren van andere fabrikanten of andere merken worden gebruikt. 29. Gebruik de pan nooit op andere apparaten, een fornuis e.d., om beschadigingen te vermijden. 30. Trek de netstekker uit het stopcontact nadat u het apparaat heeft gebruikt en voordat u het gaat reinigen. Laat het apparaat nooit zonder toezicht achter, als de netstekker in het stopcontact steekt. 31. Reinig het apparaat na elk gebruik. 32. Controleer het apparaat, de stekker en de aansluitkabel regelmatig op slijtage of beschadiging. Als de aansluitkabel of andere delen beschadigd zijn, stuur het apparaat of de aansluitkabel dan a.u.b. ter controle en reparatie naar onze klantenservice. Ondeskundige reparaties kunnen ernstige gevaren voor de gebruiker veroorzaken en hebben uitsluiting van de garantie tot gevolg. 33. Het apparaat en de aansluitkabel mogen niet in water of een andere vloeistof gedompeld of in de vaatwasser gereinigd worden. 34. Veeg de basis af met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel. Gebruik geen scherpe schuurmiddelen, staalwol, metalen voorwerpen, hete schoonmaakmiddelen of desinfecterende middelen, omdat deze het apparaat kunnen beschadigen. Stand 21.2.2020 55 von 104 DE EN FR NL IT ES PL Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EN FR NL IT ES PL 35. Reinig alle delen in water waaraan een beetje afwasmiddel toegevoegd is. 36. De pan, het deksel, de fonduevorkjes en de fondue-mandjes kunnen zonodig ook in de vaatwasser gereinigd worden. 37. Het apparaat moet volkomen droog zijn, voordat u het weer mag gebruiken. 38. Berg de volledig droge Asia fondue op een droge en veilige plaats op, om het apparaat tegen stof, stoten, hitte en vocht te beschermen. 39. Raak de grillplaat niet aan, zolang de plaat nog heet is - gevaar voor verbranding! 40. Gebruik geen scherpe schuurmiddelen, staalwol, metalen voorwerpen, hete schoonmaakmiddelen of desinfecterende middelen, omdat deze het apparaat kunnen beschadigen. 41. Voor de reiniging van de grillplaat gebruikt u het beste warm water waaraan een beetje afwasmiddel toegevoegd is. U kunt de grillplaat echter ook in de vaatwasser reinigen. LET OP: Het apparaat wordt tijdens de werking heel heet! Open de behuizing van het apparaat in geen geval. Er bestaat gevaar voor een elektrische schok. De fabrikant aanvaardt geen aansprakelijkheid bij foutieve montage, bij ondeskundig of foutief gebruik of als reparaties door niet geautoriseerde personen worden uitgevoerd. IN GEBRUIK NEMEN 1. Verwijder alle verpakkingsmaterialen en evt. transportbeveiligingen. Houd verpakkingsmateriaal uit de buurt van kinderen - gevaar voor verstikking! 2. Controleer of alle genoemde delen compleet voorhanden zijn. 3. Bevestig de dekselgreep aan het glazen deksel m.b.v. de meegeleverde schroef. Steek hiervoor eerst de onderlegring op de schroef. Plaats vervolgens de greep en de ring op het deksel en draai de greep aan de onderkant van het deksel met de schroef vast. 4. Reinig alle delen met een vochtige doek, zoals beschreven in het hoofdstuk „Reiniging en onderhoud“. 5. Sluit nu de aansluitkabel aan. 6. Controleer of alle delen correct gemonteerd zijn en of het apparaat stabiel staat. 7. Sluit het apparaat m.b.v. de aansluitkabel op het stroomnet aan (230 V~, 50 Hz). 56 von 104 Stand 21.2.2020 Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE BEDIENEN - FONDUEFUNCTIE EN 1. Zet de verwarmingsbasis op een geschikt, effen oppervlak. 2. Vul de pan met minstens 1,5 liter bouillon. Let op dat u niet te veel bouillon in de pan doet, zodat deze niet kan overkoken. U mag maximaal 2 liter bouillon in de pan doen. Gebruik a.u.b. geen vet of olie voor de fondue. Het apparaat is uitsluitend geschikt voor een „Aziatisch“ fondue met bouillon. FR NL IT 3. Zet de pan op de basis. 4. Leg de grillplaat op de verwarmingsbasis. Ook als u de grillfunctie niet wilt gebruiken, moet de grillplaat op de verwarmingsbasis liggen, zodat de basis beschermd is tegen vloeistofspatten. 5. Sluit de aansluitkabel op het apparaat aan. 6. Sluit het apparaat m.b.v. de aansluitkabel op het stroomnet aan (wisselstroom, 230 V~, 50 Hz). 7. Het controlelampje is rood verlicht en blijft zolang branden, totdat het apparaat weer van het stroomnet gescheiden wordt. 8. Zet de schakelaars in de juiste stand voor de gewenste functie: „Fondue“ om het apparaat als fondue te gebruiken ƒ Stand I om warm te houden ƒ Stand II om de bouillon te verwarmen ƒ Stand 0 om de fonduefunctie uit te schakelen 9. Verwarm de bouillon ca. 20 minuten. Als u de bouillon net op het fornuis warm heeft gemaakt en dus nog heet is, wordt deze verwarmingstijd korter. 10. Bereid intussen de benodigde ingrediënten voor. Wij adviseren ca. 200 tot 250 g vlees of vis per persoon. Om het vlees makkelijker in heel dunne plakjes te kunnen snijden, legt u het van tevoren 2 tot 3 uur in de diepvries. 11. Terwijl u de bouillon warm maakt, kunt u het deksel op de pan laten, voor zover u de grillfunctie tenminste niet gebruikt. Bij het bereiden van de fondue mag het deksel echter niet op het apparaat worden gelegd. 12. De vloeistof mag niet borrelend opkoken, maar slechts voorzichtig pruttelen. De schakelaar daarom zonodig op stand 1 zetten. 13. Nu kunt u de gewenste ingrediënten met behulp van de fondue-vorkjes in de vloeistof dompelen. 14. Laat de vleesstukjes ca. 3 tot 4 min. gaar worden. Op dezelfde manier kunt u ook vaste vis, garnalen, wan tans of groente (Chinese kool, broccoli, wortelen enz.) in de bouillon gaar laten worden. Vaste groenten moeten evt. van tevoren even geblancheerd worden, zodat deze in de bouillon sneller gaar worden. 15. Als alternatief kunt u de ingrediënten ook in de bouillon doen en na enige tijd met de fonduemandjes uit de bouillon vissen. Stand 21.2.2020 57 von 104 ES PL Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EN FR 16. Het kan eventueel voorkomen dat vloeistof omlaag druppelt. Bescherm de tafel daarom, om te voorkomen dat het tafeloppervlak door de omlaag druppelende vloeistof beschadigd wordt. 17. Als u met fonduen wilt stoppen, zet u de fondueschakelaar op „O“ en trekt u de stekker uit het stopcontact. 18. Trek de aansluitkabel daarna uit het apparaat en laat het apparaat afkoelen. NL Het apparaat is tijdens en na het gebruik heel heet – verbrandingsgevaar! IT ES PL BEDIENEN - GRILLFUNCTIE 1. Zet de verwarmingsbasis op een geschikt, effen oppervlak. 2. Open het deksel van het apparaat. 3. Smeer de grillplaat licht in met normaal in de handel verkrijgbare, hittebestendige olie (bijv. zonnebloemolie). 4. Zet de pan op de verwarmingsbasis. 5. Leg de grillplaat op de verwarmingsbasis. 6. Sluit de aansluitkabel op het apparaat aan. 7. Sluit het apparaat m.b.v. de aansluitkabel op het stroomnet aan (wisselstroom, 230 V~, 50 Hz). 8. Het controlelampje is rood verlicht en blijft zolang branden, totdat het apparaat weer van het stroomnet gescheiden wordt. 9. Zet de schakelaars in de juiste stand voor de gewenste functie: „Grill“ om de grillfunctie te gebruiken ƒ Stand I om de grillplaat te verwarmen ƒ Stand 0 om de grillfunctie uit te schakelen 10. Laat de grillplaat ca. 5 minuten voorwarmen, om een optimaal resultaat te verkrijgen. 11. Als de noodzakelijke temperatuur bereikt is, kunt u beginnen met barbecuen. 12. Denk er a.u.b. aan dat u uitsluitend bestek van hout of kunststof gebruikt om de groente of het vlees op de grillplaat om te roeren of om te draaien. Gebruik a.u.b. geen lepels, messen, of vorken van metaal. Deze kunnen krassen op de grillplaat maken. 13. Om een optimaal resultaat te verkrijgen, moet het vlees of de groente regelmatig omgedraaid worden. 14. Belangrijk: Als u de grillfunctie gebruikt, bedek het apparaat dan niet met het deksel! 15. Ingevroren levensmiddelen moeten volledig ontdooid zijn voordat ze gebarbecued worden. 16. Dek de grillplaat a.u.b. niet compleet met aluminiumfolie of andere voorwerpen af, om oververhitting van het apparaat te vermijden. U kunt echter wel in aluminium gewikkelde levensmiddelen, zoals bijv. aardappelen, op de grillplaat bereiden. 58 von 104 Stand 21.2.2020 Copyright UNOLD AG | www.unold.de 17. Het kan voorkomen dat er tijdens het grillen vet omlaag druppelt. Bescherm de tafel daarom, om te voorkomen dat het tafeloppervlak door omlaag druppelend vet beschadigd wordt. 18. Als u met grillen wilt stoppen, zet u de grillschakelaar op „O“ en trekt u de stekker uit het stopcontact. DE EN FR 19. Trek de aansluitkabel daarna uit het apparaat en laat het apparaat afkoelen. NL Het apparaat is tijdens en na het gebruik heel heet – verbrandingsgevaar! IT ES REINIGING EN ONDERHOUD PL Reiniging van het apparaat Laat het apparaat afkoelen, voordat u het reinigt. Voordat u het apparaat gaat reinigen, schakelt u het uit en trekt u de stekker uit het stopcontact. 1. Het apparaat en de aansluitkabel mogen niet in water of een andere vloeistof gedompeld of in de vaatwasser gereinigd worden. 2. Veeg de basis af met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel. Gebruik geen scherpe schuurmiddelen, staalwol, metalen voorwerpen, hete schoonmaakmiddelen of desinfecterende middelen, omdat deze het apparaat kunnen beschadigen. 3. Reinig alle delen in water waaraan een beetje afwasmiddel toegevoegd is. 4. De pan, het deksel, de fondue-vorkjes en de fondue-mandjes kunnen zonodig ook in de vaatwasser gereinigd worden. 5. Het apparaat moet volkomen droog zijn, voordat u het weer mag gebruiken. 6. Berg de volledig droge Asia fondue op een droge en veilige plaats op, om het apparaat tegen stof, stoten, hitte en vocht te beschermen. De grillplaat reinigen Raak de grillplaat niet aan, zolang de plaat nog heet is - gevaar voor verbranding! Laat het apparaat afkoelen, voordat u het reinigt. Voordat u het apparaat gaat reinigen, schakelt u het uit en trekt u de stekker uit het stopcontact. Trek de aansluitkabel uit de stekkerdoos aan het apparaat. Verwijder de stekker van de contactdoos enkel door de stekker, niet het toestel noch het aansluitkabel vast te houden. 1. Gebruik geen scherpe schuurmiddelen, staalwol, metalen voorwerpen, hete schoonmaakmiddelen of desinfecterende middelen, omdat deze het apparaat kunnen beschadigen. 2. Voor de reiniging van de grillplaat gebruikt u het beste warm water waaraan een beetje afwasmiddel toegevoegd is. U kunt de grillplaat echter ook in de vaatwasser reinigen. Stand 21.2.2020 59 von 104 Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EN FR NL IT ES PL RECEPTEN VOOR FONDUE Aziatische kippenbouillon kippenbouillon, 4 el droge sherry of witte wijn, Voor 4-6 personen 2 eieren 1 soepkip, ca. 2,5 kg, 1 bosje soepgroente, Het vlees, de vis, de schoon gemaakte levertjes 50 g gember, 5 tot 6 stokjes citroengras, 1 ui, en niertjes in dunne plakjes snijden. Garnalen laurierbladeren, witte peperkorrels, zout, ca. evt. latenontdooien. Glasnoedels ca. 10 min. 150 ml rijstwijn, korianderblad in warm water weken. Spinazie wassen, harde De kip met koud water afspoelen en in een grote stengels pan met ca. 5 liter water doen. Laten opkoken, schoon maken en in schijfjes snijden. Eieren af en toe het schuim verwijderen met een opkloppen. Ingrediënten in aparte schalen schuimlepel. De soepgroente schoon maken, leggen. Kippenbouillon met sherry op de in stukjes snijden, de gember schillen en in hoogste stand op de fondue verwarmen. Zodra blokjes snijden. Het citroengras wassen en in de bouillon heet is, de fondue op een lage stand stukjes snijden. De ui schillen en in halve ringen zetten, zodat de bouillon nog lichtjes pruttelt. snijden. Een beetje van het korianderblad, Vlees, vis, levertjes, niertjes en groente in de het citroengras en de laurierbladeren apart bouillon gaar laten worden. Zonodig af en toe houden en de rest samen met de kruiden, de een beetje bouillon bijvullen. Serveren met ui en de rijstwijn in de pan doen en mogmaals fondue-sausjes, bijv. currysaus, cocktailsaus laten opkoken. De pan van het fornuis nemen of een zoetzure Chinese saus. Doe tot slot de en de hele nacht op een koele plek bewaren. ingeweekte glasnoedels, de rest van de groente De volgende dag de kip uit de bouillon en de opgeklopte eieren in de bouillon. nemen, de bouillon zeven en vervolgens in de fonduepan doen. De rest van het citroengras, het korianderblad en 1 tot 2 laurierbladeren toevoegen en laten opkoken. Als de hoeveelheid bouillon tijdens het fonduen vermindert, kunt u een beetje heet water toevoegen. Fondue Chinoise Voor 4-6 personen Elk 200 g runderfilet, varkensfilet, kippenfilet, kippenlevertjes, kalfsniertjes, zeetongfilet, Noorse garnalen (rauw, schoon gemaakt, evtl. diepvries) 125 g glasnoedels, 125 g blad-spinazie, 125 g bleekselderij, 125 g wortelen, ca. 2 l 60 von 104 verwijderen. Wortelen en selderij Japanse garnalen-fondue Voor 4-6 personen 800 g garnalen (darm verwijderen, pellen en gaar koken), 1/8 l limoensap, 150 ml sojasaus, 5 shiitake paddestoelen, 250 g tofu, 125 g bladspinazie, 150 g wortelen, 150 g champignons, 1 bosje lente-uitjes, ca. 1 l vis-fond uit een pot. De garnalen met het citroensap bedruppelen en 1 uur laten marineren. Shiitake paddestoelen 30 minuten in heet water weken, tofu in blokjes snijden. Spinazie wassen, harde stengels verwijderen. Wortelen schillen en in schijfjes snijden, even in kokend water blancheren. Lente-uitjes wassen en in ca. 4 cm grote stukken Stand 21.2.2020 Copyright UNOLD AG | www.unold.de snijden. Champignons met een keukendoek Voor de bouillon de groente schoon maken en schoon wrijven. Shiitake paddestoelen afgieten, klein snijden. In een pan 1,5 l water opkoken, samen met de voorbereide groente op een plaat groente, steranijs en de peper in het water doen, schikken. Visfond samen met ca. 1 l water in de ca. 2 uur laten trekken. De bouillon door een fonduepan verhitten - op de verwarmingsbasis op zeef doen en op smaak brengen met de sojasaus stand II - en daarna terugschakelen naar stand en zout. De prei schoon maken, wassen en in I , zodat de bouillon nog maar lichtjes pruttelt. kleine ringen snijden, de champignons met Groente toevoegen en gaar laten worden. een keukendoek schoon wrijven en doormidden Serveren met dips en sausjes naar wens. snijden. Spinazie wassen. Broccoli even in kokend water blancheren. De bouillon in de Vis-fondue fonduepan doen en op de verwarmingsbasis Voor 4-6 personen Ca. 1000 g vaste visfilet (bijv. zalm), 4 gar- nalen (darm verwijderen en pellen), 5 el citroensap, ca. 1,5 tot 2 l visbouillon, evt. opsmaak brengen met witte wijn. De vis met koud water afspoelen, met een keukendoek droog deppen en in blokjes snijden. De visblokjes en de garnalen met het citroensap bedruppelen. De bouillon in de fonduepan doen, witte wijn naar smaak toevoegen. Op de verwarmingsbasis verwarmen op stand II, daarna terugschakelen naar stand I, zodat de bouillon nog lichtjes pruttelt. De visblokjes en de garnalen in de bouillon gaar laten worden. Rijst als bijgerecht serveren. Hierbij past bijv. de citroendip. naar stand I, zodat de bouillon nog lichtjes pruttelt. Zonodig een beetje bouillon bijvullen. Groente in de bouillon gaar laten worden. Serveren met dips en sausjes naar wens. Wijnfondue Voor 4-6 personen 500 g vlees naar keuze, bijv. kalkoen- of eendenborst, kalfslende, 500 g paddestoelen naar wens, 1 l halfdroge witte wijn, 1 l gevogeltebouillon Het vlees in reepjes snijden. De paddestoelen met een keukendoek schoon wrijven en in stukjes snijden. De wijn in de fonduepan doen en op de verwarmingsbasis verwarmen op stand II, daarna terugschakelen naar stand I, zodat Vegetarische fondue de vloeistof nog maar lichtjes pruttelt. Vlees en Voor 4-6 personen Bouillon: 5 lente-uitjes, 400 g wortelen, 400 g rammenas (zwart), 1 steranijs, 1 tl zwarte peperkorrels, verwarmen op stand II, daarna terugschakelen 5-10 g gember (vers), zout, sojasaus paddestoelen erin doen en gaar laten worden. Hierbij past stokbrood en bijv. een yoghurtkruiden-dip of een dip van rode bosbessen met slagroom. Ingrediënten voor de fondue: 2 stengels prei, 500 g champignons of andere paddestoelen naar wens, 500 g bladspinazie, 500 g broccoli Stand 21.2.2020 61 von 104 DE EN FR NL IT ES PL Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EN RECEPTEN VOOR INGREDIËNTEN VOOR FONDUE Garnalenballetjes De Wan Tan bladeren laten ontdooien. Vlees in Voor ca. 25 stuks kleine blokjes snijden en door een vleesmolen 30 garnalen, zonder kop, darm en schaal ver- draaien, bijv. door de UNOLD® vleesmolen NL wijderen , 1 el gepelde sesam, 1 lente-ui, 1 el 78131. Spinazie fijn hakken. Steeltjes van sesamolie, 1 tl maïzena, zout, peper, geraspte de paddestoelen verwijderen, de hoed van de IT schil van een citroen paddestoelen ook fijn hakken. Spaanse peper Garnalen fijn hakken, de sesam in een pan schoon maken, doormidden snijden, pitten FR ES PL zonder vet goudbruin roosteren. De lente-ui verwijderen en in kleine stukjes snijden; de wassen en ook fijn hakken. Alle ingrediënten lente-ui ook klein snijden. De olie in een pan vermengen en kruiden naar smaak toevoegen. verhitten, Balletjes maken. Op een koele plek bewaren. peper en ui even aanbraden. Met de sojasaus Voor de fondue op een schaal schikken en dan blussen en even laten inkoken. Afkoelen. in de bouillon doen, in ca. 3 min. gaar laten Het door de vleesmolen gedraaide vlees samen worden. met de afgekoelde groente, de citroenschil, het spinazie. paddestoelen, Spaanse ei en de maïzena mengen, krachtig op smaak Wan Tans brengen met de kruiden. Voor 25 stuks De Wan Tan deegbladen op het werkvlak leggen. 25 wan tan bladeren uit de diepvries, 200 g De rand van de bladen nat maken met water. varkensfilet, 400 g bladspinazie uit de diepvries, Met een theelepel de vulling op de deegbladen 100 g champignons, 20 g lente-uitjes, 1 Spaa- leggen. Van de deegbladen een driehoek vormen nse peper, 1 el sesamolie, 1 el sojasaus, geras- en als een hoorntje ombuigen. Ca. 5 minuten in pte schil van een citroen of een limoen, 1 tot de fonduebouillon gaar laten worden. 2 el maïzena, 1 ei, zout, peper, cayennepeper RECEPTEN VOOR DE GRILLPLAAT Pittig kippenvlees koelkast zetten. De grillplaat licht met olie ins- 200 g kippenvlees, 3 el sojasaus, 2 mesp. sam- meren. Vlees ca. 10 min. grillen en af en toe bal, ½ tl verse, fijngeraspte gember, een beetje omdraaien. Tip: Kippenvlees vervangen door. olie Kipfilet even in de diepvries leggen, daarna met Garnalenspiezen een allessnijder in heel dunne plakken snijden 4 garnalen, 4 sjalotjes, een beetje komijnolie, (tegen de richting van de vleesvezels in), so- kleine, met olie ingesmeerde houten spiezen jasaus met sambal en gember mengen. Vlees in deze marinade leggen en 2 tot 3 uur in de 62 von 104 Stand 21.2.2020 Copyright UNOLD AG | www.unold.de De garnalen en sjalotjes telkens op een houten insmeren en ca. 8–10 min. grillen. varkens- spies steken, met komijnolie (of knoflookolie) lende. EN RECEPTEN VOOR DIPS EN SAUSJES FR Zoetzure saus Citroendip 3 el sesamolie, 1 ui, 1 stengel prei, 1 teent- Ca. 500 g roomyoghurt, sap en de geraspte schil je knoflook, 1 schijf verse ananas, 2 el honing, van een onbehandelde citroen, 3 el olijfolie, 2 2 el sojasaus, 4 el azijn, 30 ml rijstwijn, ¼ l to- tot 3 teentjes knoflook, 2 Spaanse pepers, 1 tl matenketchup, zout, peper, cayennepeper naar paprikapoeder, 2 tot 3 el suiker, zout, peper, evt. smaak citroenmelisse om te garneren De ui fijn snipperen. De prei en de ananas in blokjes snijden, het teentje knoflook klein snijden. De sesamolie in een pan verhitten. De ui en de prei in deze olie glazig braden. Knoflook en ananas toevoegen. Alle overige ingrediënten onderroeren en kruiden naar smaak toevoegen. Mangosaus 1 mango, 1 appel, 1 tl mosterd, sap van een citroen, 1 tl geraspte mierikswortel 1 tot 2 el honing Mango en appel in kleine blokjes snijden. Citroensap, mierikswortel, mosterd en honing met een ESGE®-staafmixer pureren. gen, olijfolie onderroeren. Knoflook schillen en pletten of heel fijn hakken. Ook onder de yoghurt roeren. De Spaanse pepers wassen, doormidden snijden en de pitten verwijderen, ook fijn hakken. Bij de yoghurt doen en op smaak brengen met paprika, suiker, zout en peper. Naar wens met fijn gesneden citroenmelisse garneren. Pindasaus 9 el zoete pindakaas, 6 el sojasaus, 4 el sesamolie, ¼ l groentebouillon, 1 tot 2 Spaanse pepers. Pittige saus aan de kook brengen. Telkens een lepel pinda- Elk 350 g witte en rode uien, 1 el soja-olie, 3 el kaas erdoor roeren. Op een laag vuur laten ko- rijstazijn, elk 1 el suiker, zout en cayennepeper ken. De Spaanse pepers wassen, doormidden stukjes ui al roerend in de sesamolie aanbraden, totdat ze lichtbruin zijn. De suiker toevoegen en snijden, de pitten verwijderen en ook fijn hakken. Bij de saus in de pan doen. Zonodig op smaak brengen. caramelliseren. Ca. 150 ml water erover heen gieten en ongeveer 15 tot 20 minuten op middelhoog vuur laten sudderen. Als de uien zacht zijn, de saus op smaak brengen met rijstazijn, zout en cayennepeper. Stand 21.2.2020 NL IT ES PL Yoghurt met citroensap en de citroenschil men- De bouillon met de sesamolie en de sojasaus Uien schillen en in kleine stukjes snijden. De DE 63 von 104 Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE EN FR NL IT ES PL Yoghurt-Kruiden-Dip Knoflook schillen en in kleine stukjes snijden. 1 beker yoghurt, 1 bosje kruiden (bijv. thijm, Kruiden peterselie, dille, basilicum, munt), 1 teentje Knoflook en kruiden door de yoghurt roeren, op knoflook, zout, peper smaak brengen met peper en zout. wassen en drogen, fijn hakken. INGREDIËNTEN VAN DE AZIATISCHE KEUKEN Sojasaus: is gemaakt van gefermenteerde soja- hand-brede noedels. Vóór het bakken moeten bonen. Heldere sojasaus heeft een milde smaak, deze no-edels even (ca. 2 min.) gekookt worden. donkere sojasaus is zoutachtiger en er werd meestal karamel aan toegevoegd. Een Indonesische variant is de heel zoete ketjap manis. Glasnoedels: meestal dunne, doorzichtige noedels, gemaakt van mungbonen-, tapioka- en sojabonenmeel. Nooit koken, maar in heet water Agar-Agar: natuurlijk geleermiddel bestaande laten weken, totdat ze zacht zijn (ca. 10 min.), uit zee-algen (kan door gelatine worden vervan- daarna laten uitdruppelen en met een schaar in gen). kleine stukken knippen. Bamboescheuten: jonge uitlopers van de bamboeplant. Bonenpasta: als gele pasta mild zoutachtig, witte, rode of zwarte pasta zijn zoutachtiger van Rijstnoedels: gemaakt van rijstmeel en water; worden net als glasnoedels bereid. Basmati rijst: edele soort rijst, verspreid tijdens het koken een heerlijke geur. smaak. Rode bonenpasta is ook verkrijgbaar als Langkorrelrijst: lekker lange korrels die na het een zoete variant voor toetjes. koken niet kleven en beetvast blijven. Chilisaus: pittige saus van Spaanse pepers, azi- Siam rijst (kleefrijst): na het koken kleven de jn, zout en pruimen. korrels aan elkaar. Is ideaal, als er met stokjes Vijf-kruiden-poeder: pittig kruidenmengsel van wordt gegeten. zwarte peper, steranijs, venkelzaad, kruidnage- Wilde rijst: is geen rijst, maar de zaadkorrels van len, kaneel. een Noord-Amerikaanse grassoort. Ze zijn zwart Glutamaat: een poeder van plantaardig eiwit, smaakversterker. Gember: verse wortels schillen en fijn snijden, pittig gekruid. en goed geschikt om ze met de eerder genoemde rijstsoorten te mengen. Wilde rijst heeft een uitgesproken nootachtige smaak. Morilles: zwarte paddestoelen, meestal gedroogd, de hele nacht weken. Noedels: Tarwe- of eiernoedels zijn in de Aziatische keuken voorgekookt. Instant noedels zijn verkrijgbaar van hele dunne noedels tot 64 von 104 Stand 21.2.2020 Copyright UNOLD AG | www.unold.de DE Tongu paddestoelen: donkerbruin, meestal gedro- U vindt de hier genoemde en nog vele andere ogd, vóór gebruik ca. 10 min. in warm water we- ingrediënten voor de Aziatische keuken in de ken. betreffende afdelingen van goed gesorteerde su- Stropaddestoelen: licht van kleur, worden in blik permarkten en inkoopcentra of in Azië winkels. FR In de boekhandel zijn vele kookboeken over het NL verkocht. Tofu/Sojabonenkaas: Kwarkachtig product van thema fondue en Aziatische keuken verkrijg- sojamelk, gefermenteerd. baar. IT Wijn: wijn wordt in Azië meestal gemaakt van ES rijst of gierst. Men kan de rijstwijn ook vervangen door droge sherry. PL GARANTIEVOORWAARDEN Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële gebruik), gerekend vanaf de dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik aantoonbaar is veroorzaakt door een fout in de productie. Binnen de garantietermijn verhelpen wij materiaal- en productiefouten door herstelling of vervanging naar onze keuze. Onze garantie is slechts geldig voor in Duitsland en Oostenrijk verkopte apparaten. In andere landen a.u.b. de importeur aanspreken. Apparaaten, waarvoor garantie in aanspraak wordt genomen, moeten ons samen met een kopie van de machineel gegenereerde kassabon waaruit de koopdatum duidelijk wordt, alsmede een beschrijving van de fout goed verpakt aan onze klantenservice worden toegezonden. U kunt een retourbon afdrukken op onze website www.unold.de/ruecksendung. (alleen voor inzendingen uit Duitsland en Oostenrijk). De garantie dekt geen schade veroorzaakt door slijtage, onbehoorlijk gebruik/foutieve handelingen en niet-naleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen. Het recht op garantie vervalt, wanneer reparaties of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd. Eventuele rechten van de eindgebruiker t.o.v. de verkoper of distributeur worden door deze garantie niet aangetast. VERWIJDEREN VAN AFVAL / MILIEUBESCHERMING Dit symbool wijst erop dat dit product binnen de EU niet samen met het gewone huisvuil verwijderd mag worden. Dit product a.u.b. op een verantwoorde wijze als afval verwijderen, om de mogelijke schade voor het milieu of voor de menselijke gezondheid te vermijden die door ongecontroleerde afvalverwijdering ontstaat en om voor een duuzaam hergebruik van grondstoffen te zorgen. Indien u het oude apparaat wilt inleveren, maak dan a.u.b. gebruik van het lokale inzamelsysteem of neem contact op met de handelaar die het product verkocht heeft. Deze kan het product dan terugnemen om het milieuvriendelijk als afval te verwijderen. De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn door de auteurs en door UNOLD AG zorgvuldig ontwikkeld en getest. Een garantie kan er echter niet worden aanvaard. De auteurs en/of UNOLD AG en haar gemachtigden kunnen in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor letsel, materiële schade en financiële schade. Stand 21.2.2020 EN 65 von 104
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104

Unold 48746 de handleiding

Categorie
Raclettes
Type
de handleiding