Documenttranscriptie
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
INHALTSVERZEICHNIS
Algemene aanwijzingen............................ 80
Antes del primer uso................................ 118
Raclette.................................................. 80
Manejo................................................... 120
Raclette recepten.................................... 82
Limpieza y almacenamiento...................... 121
Grillen op de grillplaat.............................. 86
Indicaciones generales ............................ 122
Grilleren recepten.................................... 86
Raclette.................................................. 123
Grilleertijden........................................... 88
Raclette recetas ..................................... 124
Fondue met vet of bouillon....................... 88
Asar sobre la placa de parrilla................... 128
Fondue recepten...................................... 90
Grilleren recepten.................................... 129
Garantievoorwaarden................................ 93
Tiempos de grill....................................... 131
Verwijderen van afval/Milieubescherming... 93
Fondue con grasa o caldo de carne............ 131
Service................................................... 30
Recetas para fonduta............................... 133
Condiciones de garantia........................... 136
Istruzioni per l’uso Modello 48726
Disposición/Protección del
Dati tecnici ............................................ 94
medio ambiente...................................... 136
Significato dei simboli............................. 94
Service................................................... 30
Per la vostra sicurezza.............................. 94
Prima del primo utilizzo........................... 97
Instrukcja obsługi Model 48726
Uso........................................................ 98
Dane techniczne...................................... 137
Pulizia e conservazione............................ 100
Objaśnienie symboli................................. 137
Avvertenze generali ................................. 101
Dla bezpieczeństwa użytkownika............... 137
Raclette.................................................. 102
Przed pierwszym użyciem......................... 140
Ricette per raclette ................................. 103
Obsługa.................................................. 142
Grigliare sulla piastra grill......................... 107
Czyszczenie i przechowywanie................... 143
Ricette per la piastra grill......................... 107
Wskazówki ogólne.................................... 144
Tempi di cottura...................................... 109
Raclette.................................................. 145
Fonduta con grasso o brodo di carne.......... 110
Raclette.................................................. 146
Ricette per fonduta.................................. 111
Grillowanie na płycie................................ 150
Norme die garanzia.................................. 114
Recepty na grilovací desku....................... 150
Smaltimento / Tutela dell’ambiente........... 114
Časy grilování.......................................... 152
Service................................................... 30
Fondue z tłuszczem lub rosołem................ 153
Recepty fondue....................................... 154
Manual de instrucciones Modelo 48726
Warunki gwarancji................................... 157
Datos técnicos ........................................ 115
Utylizacja / ochrona środowiska................. 157
Explicación de símbolos........................... 115
Service................................................... 30
Para su seguridad.................................... 115
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
GEBRUIKSAANWIJZING MODEL 48726
EN
TECHNISCHE GEGEVENS
Vermogen:
FR
1.300 watt, 220-240 V~, 50 Hz
Verwarmingsvermogen:
max. 230 °C
Afmetingen:
ca. 40,0 x 40,0 x 27,0 cm
Gewicht:
ca. 10,5 kg incl. toebehoren
Kabellengte:
ca. 100 cm
Uitvoering:
als grill en/of raclette te gebruiken, voor max. 8 personen, traploze
temperatuurregeling, uit elkaar te halen om makkelijk te reinigen,
raclettepannetjes met coating, inhoud fonduepan 500-700 ml, grillplaat
met coating
Toebehoren:
NL
IT
8 raclettepannetjes, 8 houten spatels, 8 fonduevorkjes, 1 vetopvangbak,
krabber voor het reinigen van de stenen plaat
Wijzigingen en vergissingen in de uitrustingskenmerken, techniek, kleuren en design voorbehouden.
VERKLARING VAN DE SYMBOLEN
Dit symbool wijst op eventuele gevaren die letsel tot gevolg kunnen
hebben of tot schade aan het apparaat leiden.
Dit symbool wijst op een eventueel verbrandingsgevaar. Ga hier altijd
zeer voorzichtig te werk.
Dit symbool attendeert u op een eventueel brandgevaar.
VOOR UW VEILIGHEID
Lees de volgende aanwijzingen door en bewaar deze goed.
1. Dit apparaat kan worden gebruikt door kinderen vanaf
8 jaar en door personen met lichamelijke, zintuiglijke
of geestelijke beperkingen of gebrek aan kennis en/
of ervaring als er iemand toezicht op hen houdt of
als hun is geleerd hoe ze het apparaat veilig kunnen
gebruiken en ze hebben begrepen welke gevaren het
gebruik van het apparaat met zich meebrengt.
2. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen.
Stand 20.2.2020
73 von 160
ES
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
3. Reiniging en onderhoud mogen niet worden uitgevoerd
door kinderen, tenzij deze 8 jaar of ouder zijn en er
iemand toezicht op hen houdt.
4. Berg het apparaat en de kabel buiten het bereik van
kinderen jonger dan 8 jaar op.
5. LET OP – delen van dit product kunnen zeer heet
worden en brandwonden veroorzaken! Wees in
aanwezigheid van kinderen en kwetsbare personen
bijzonder voorzichtig.
6. Het apparaat is bestemd voor huishoudelijk gebruik
en voor soortgelijke toepassingen, bijvoorbeeld:
door het personeel gebruikte keukenruimtes in
winkels, kantoren en andere werkomgevingen;
door gasten in hotels, motels en andere woonruimten;
in particuliere pensions.
7. Dit apparaat mag niet worden bediend met een externe
schakelklok of een afstandsbediening.
8. Dompel het apparaat nooit in water of andere
vloeistoffen. De stekker en het snoer mogen niet in
contact komen met water of andere vloeistoffen. Als
dit toch een keer gebeurt, moeten alle onderdelen
helemaal droog zijn voordat ze weer worden gebruikt.
9. Raak het apparaat en snoer nooit aan met natte
handen.
10. Zet het apparaat om veiligheidsredenen nooit neer op
hete oppervlakken, een metalen dienblad of een natte
ondergrond.
11. Het apparaat en snoer mogen niet in de buurt van
open vuur worden gebruikt.
12. Let erop dat het snoer niet over de rand van het
aanrecht heen hangt. Dit kan namelijk tot ongevallen
leiden als bijvoorbeeld kleine kinderen eraan trekken.
13. Controleer als u een verlengkabel gebruikt, of deze
intact is en geschikt is voor het betreffende vermogen,
omdat er anders oververhitting kan optreden.
74 von 160
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
14. Het snoer en eventueel de verlengkabel moeten zo
zijn neergelegd dat er niet aan kan worden getrokken
of over kan worden gestruikeld.
15. Gebruik het apparaat uitsluitend binnen.
16. Laat het apparaat niet zonder toezicht als het wordt
gebruikt en houd het buiten het bereik van kinderen.
17. Wikkel de kabel vóór het opwarmen helemaal af zodat
deze niet in contact komt met hete onderdelen.
18. Dek de grillplaat nooit af met aluminiumfolie,
bakpapier of andere materialen.
19. Dek de fonduepan tijdens gebruik nooit af met het
deksel. Het deksel dient uitsluitend als bescherming
tegen stof bij het bewaren.
20. Raak het apparaat en de grillplaat tijdens gebruik niet
aan – verbrandingsgevaar!
21. Zorg ervoor dat uw kook-, braad- en bakgerei niet
oververhit raakt om rookontwikkeling te voorkomen.
De rook kan gevaarlijk zijn voor kleine dieren (z oals
vogels) met bijzonder gevoelige luchtwegen. Wij
adviseren u om geen vogels in de keuken te houden.
22. Raak de raclettepannetjes als deze heet zijn alleen bij
de handgrepen aan.
23. Het verwarmingselement mag bij het reinigen niet
in water worden gedompeld of met water in contact
komen.
24. Let erop dat het apparaat tijdens het gebruik vrij op
een hittebestendig oppervlak en op voldoende afstand
van ontvlambare voorwerpen staat.
25. Trek na gebruik de stekker uit het stopcontact en laat
de grill afkoelen voordat u het apparaat reinigt en voor
opslag wegzet.
26. U kunt de grillplaat na het afkoelen voor de reiniging
uit het apparaat halen en handmatig reinigen. Veeg
het apparaat met een vochtige doek af.
27. Om schade te voorkomen, mag het apparaat niet met
toebehoren van andere fabrikanten of andere merken
worden gebruikt.
Stand 20.2.2020
75 von 160
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
28. Controleer de stekker en aansluitkabel regelmatig op
slijtage of beschadigingen. Stuur als de aansluitkabel
of een ander onderdeel is beschadigd, het apparaat
voor controle en reparatie op naar onze klantenservice.
Reparaties die niet volgens de voorschriften zijn
uitgevoerd, kunnen leiden tot aanzienlijke gevaren
voor de gebruiker en tot het vervallen van de garantie.
ES
Het apparaat is tijdens en na het gebruik zeer heet!
PL
Gebruik het apparaat nooit als er water of andere
vloeistoffen in zitten – brandgevaar!
Open nooit de behuizing van het apparaat. Er bestaat
kans op een elektrische schok.
De fabrikant is niet aansprakelijk, indien het apparaat verkeerd gemonteerd, ondeskundig of foutief
gebruikt of door niet geautoriseerde derden gerepareerd werd.
VÓÓR HET EERSTE GEBRUIK
1.
U kunt met de multi-raclette 4 in 1 de verschillende functies apart of samen
gebruiken:
Raclette/fondue/grillen op de grillplaat met coating
Raclette/grillen op de stenen plaat
Raclette
Fondue
Grillen op de grillplaat met coating of op de stenen plaat.
2. Haal al het verpakkingsmateriaal en eventuele transportbeveiligingen weg.
Houd het verpakkingsmateriaal uit de buurt van kinderen – gevaar voor verstikking!
3. Controleer of alle onderdelen aanwezig zijn. Neem als onderdelen ontbreken
of beschadigd zijn, contact op met de verkoper of onze klantenservice.
4. Reinig het apparaat met een vochtige doek. Let erop dat er geen water in
het apparaat terechtkomt.
76 von 160
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
5.
Was alle afneembare delen (grillplaat, fonduepan, deksel, pannetjes, vorkjes, spatels) vóór het eerste gebruik af in heet water met mild afwasmiddel.
Droog de onderdelen goed af.
6. Vet de grillplaat, de stenen plaat en de pannetjes vóór het eerste gebruik
licht in met olie, liefst met kokosolie of ander hittebestendig vet.
ATTENTIE!
De stenen plaat is erg zwaar. Beweeg het apparaat pas als de grillplaat is
geplaatst.
7. Warm het apparaat vóór gebruik circa 30 minuten op om eventuele restanten van de fabricage te verwijderen. Zorg er hierbij voor dat de kamer
voldoende is geventileerd.
8. Bij het eerste gebruik kan een beetje
rook en geur worden gevormd, die na
korte tijd verdwijnt.
9. Dan kunt u het apparaat gebruiken.
10. Opmerking: verplaats de fonduepan
nooit wanneer er heet vet in zit!
11. Om de fonduepan te verplaatsen,
moet je beide handvatten links en
rechts van de fonduepan bevestigen. De hendels hangen in de bijbehorende houders op de fonduepan.
Verplaats de fondue-pot alleen om
veiligheidsredenen als beide hendels
zijn bevestigd.
VOORZICHTIG:
Het apparaat is tijdens en na het gebruik zeer heet!
BEDIENING
Let op! Dek het grillvlak nooit af met aluminiumfolie, bakpapier of andere
materialen. Gebruik ook geen aluminium barbecuebakjes. Anders kan zich
warmte ophopen, waardoor brand kan ontstaan.
1.
Zet het apparaat voor het grillen/racletten midden op tafel. Weet u niet
zeker of de tafel hittebestendig is? Leg er dan voor de zekerheid een
Stand 20.2.2020
77 von 160
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
hittebestendige plaat onder, maar dit mag
nooit een metalen plaat zijn.
2. Alle ingrediënten moeten worden voorbereid
en in bakjes op tafel worden gezet voordat u
met het grillen of racletten begint.
3. Plaats de grillplaat met coating of de
stenen plaat op het apparaat, afhankelijk
van waar uw voorkeur naar uitgaat. Let er
bij de stenen plaat op dat de uitsparingen
aan de onderkant op de houders moeten
worden geplaatst om ervoor te zorgen dat de plaat stabiel genoeg is. Zet de
olieopvangbak in de verlaging in het midden van de racletteplaat als u de
stenen plaat gebruikt.
4. Bij het gebruik van de grillplaat met coating kan de fonduepan tegelijk worden
gebruikt. Zet deze in de daarvoor bedoelde uitsparing van de grillplaat. De
opening kan eventueel ook met het meegeleverde deksel worden afgedekt
als er niet wordt gefonduud.
5. Controleer of de temperatuurregelaar in de stand O/OFF staat. Steek de
stekker in het stopcontact. Het controlelampje op het verwarmingselement
gaat branden.
6. Draai de regelaar naar de gewenste temperatuurniveau.
7. Verwarm de van een laag voorziene grillplaat ongeveer 20-30 minuten voor
voordat u met de bereiding begint.
8. Bij het gebruik van de stenen plaat bedraagt de voorverwarmtijd circa
30-40 minuten omdat de plaat zeer heet moet zijn voordat er eten op kan
worden gelegd. Het te grillen eten kan het best in maximaal 0,5 cm dikke
plakken worden gesneden. Bij een voorverwarmtijd van 30 minuten wordt
het eten zacht gegaard en bij een voorverwarmtijd van 40 minuten wordt het
eten (vlees, vis, groente) in korte tijd goudbruin gebakken.
9. De pannetjes moeten bij het opwarmen moeten helemaal uit het apparaat
worden gehaald.
10. Wij raden aan voor racletten de middelste stand te gebruiken en voor grillen
de hoogste stand. Vet de grillplaat licht in met bijvoorbeeld kokosolie voordat
u er eten op legt.
11. Als u tegelijk raclet en fonduut, moet u de grillplaat met coating gebruiken
en de fonduepan in de uitsparing in het midden zetten. Als u niet fonduut,
kunt u de opening afdekken met het daarvoor bedoelde deksel.
78 von 160
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
12. Als het eten of de kaas te verbrandt of te snel bruin wordt, schakelt u het
apparaat een beetje terug.
13. Na gebruik moet u het apparaat meteen uitschakelen en de stekker uit het
stopcontact trekken.
14. Laat het apparaat afkoelen.
15. Neem ook de algemene aanwijzingen bij de recepten in acht.
5.
6.
7.
8.
NL
PL
Draai de schakelaar naar O/OFF en trek de stekker uit het
stopcontact.
Laat het apparaat en eventuele resten olie of bouillon in de
fonduepan of de vetopvangbak helemaal afkoelen voordat u het
apparaat gaat reinigen.
Let op: het duurt erg lang voordat de stenen plaat volledig is
afgekoeld!
Haal eventueel eerst de fonduepan en dan de grillplaat van het apparaat.
Haal dan de vetopvangbak eruit (als de stenen platen is gebruikt).
Het apparaat mag om te worden gereinigd in geen geval in water worden
gedompeld of met water of een andere vloeistof in contact komen. Indien
nodig kunt u het verwarmingselement met een vochtige, goed uitgewrongen
doek afvegen. Let erop dat er geen vocht het apparaat terechtkomt. Het verwarmingselement moet volledig droog zijn voordat het weer wordt gebruikt.
Alle afneembare onderdelen kunnen in heet water met mild afwasmiddel
worden gereinigd.
Bij hardnekkig vuil laat u de grillplaat of de betreffende onderdelen even
weken in heet water met mild afwasmiddel.
Gebruik nooit een schuursponsje of een soortgelijk product en ook geen
scherpe en krassende reinigingsmiddelen die het oppervlak zouden kunnen
beschadigen.
Om de stenen plaat te reinigen kan de meegeleverde krabber worden
gebruikt. De stenen plaat is een natuurproduct en kan bij gebruik daarom
permanent verkleuren.
Let erop dat alle onderdelen volledig droog moeten zijn voordat u het apparaat weer in elkaar zet en voor opslag opbergt.
Stand 20.2.2020
FR
ES
REINIGING EN OPSLAG
4.
EN
IT
VOORZICHTIG:
Het apparaat is tijdens en na het gebruik zeer heet!
1.
2.
3.
DE
79 von 160
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
ALGEMENE AANWIJZINGEN
1.
FR
NL
IT
2.
ES
3.
PL
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
De kaas moet bij het racletten alleen worden gesmolten en niet goudbruin
worden gebakken. De ingrediënten voor de racletterecepten zijn steeds
bedoeld voor één persoon. Vermenigvuldig de ingrediënten gewoon met het
aantal gasten.
Per persoon heeft u ongeveer 200 g vastkokende, in de schil gekookte
aardappelen en 150 g raclettekaas nodig.
Doe niet te veel ingrediënten in de pannetjes. De kaas kan daardoor
verbranden en de andere ingrediënten worden dan niet helemaal gaar.
Verwarm de borden, want de kaas droogt snel uit op een koud bord.
Sauzen en kaas kunnen snel aanbranden. Haal de pannetjes daarom
regelmatig uit het apparaat en controleer of de inhoud van de pannetjes al
gaar is.
Houd er bij het kruiden van de kaas rekening mee dat deze vaak al erg zout
is.
Zorg ervoor dat de aardappels, pasta of rijst heet zijn als ze in de pannetjes
worden gedaan. Zo verkort u de gaartijd.
Snijd alle ingrediënten in hapklare stukken en doe ze in kleine schaaltjes.
Zet de schaaltjes voor het racletten op tafel, binnen handbereik.
Verwarm het apparaat voor het grillen 20 tot 30 minuten op de hoogste
stand voor.
Snijd vrij grote stukken vlees (zoals eendenborst) in schijven van 1 cm dik;
zo wordt de gaartijd aanzienlijk verkort.
Grill rauw vlees altijd op de grillplaat, niet in de raclettepannetjes.
Doe olie op het eten voordat het op de grillplaat wordt gelegd of marineer
het.
Gebruik voor het grillen de hoogste stand. Wij raden aan voor racletten de
middelste stand en voor het warm houden een lagere stand te gebruiken.
RACLETTE
De oorspronkelijke raclette bestond uit in de schil gekookte aardappels, raclettekaas en verschillende
in azijn ingemaakte groenten. Maar tegenwoordig is wat ingrediënten betreft bijna alles mogelijk. De
pannetjes kunnen niet alleen met aardappels en kaas, maar ook met vlees, worst, wild, gevogelte,
vis, vers fruit en verse groente worden gevuld en er kunnen zelfs zoete lekkernijen in worden gedaan.
Wie niet van aardappels houdt, kan als basis ook witbrood, pasta of rijst gebruiken. U kunt in plaats
van raclettekaas ook andere goed smeltende harde kazen gebruiken, zoals Goudse kaas, gruyère,
80 von 160
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
cheddar of appenzeller. Ook zachte kazen zoals roquefort en gorgonzola smelten makkelijk en geven
de gerechten een pikante smaak. Roomkaas en camembert hebben een zachtere smaak. Mozzarella
is ook erg zacht van smaak en smelt makkelijk.
U kunt uw gasten ook kleurrijke borden met verschillende ingrediënten aanbieden. Dan kan iedereen
DE
EN
FR
zijn pannetje vullen met waar hij zin in heeft. Enkele suggesties: (reken per persoon op 100 tot 200 g
NL
extra ingrediënten, de lijst kan natuurlijk nog met van alles worden aangevuld)
Groente
gedroogd, geweekt eekhoorntjesbrood, verse in plakjes gesneden paddenstoelen, gestoomde
bloemkool, schijfjes courgette, tomaat, aubergine, in ringen gesneden prei of ui, mais, asperges,
stukjes schorseneer of wortel (eerst voorkoken), in ringen gesneden lente-ui, geblancheerde spinazie,
rucola of snijbietblaadjes, peultjes.
Vlees en gevogelte
gebraden of gekookte kippen- of kalkoenborst in plakjes, reepjes of blokjes, gekookte ham, gebraden
kalfslever, gegaarde, uitgebeende en in plakjes gesneden hazenrug, kleine gebraden braadworstjes,
kleine gebraden stukjes gehakt, kleine gebraden filets, gebraden eendenborst.
Vis en schaaldieren
gerookte zalm, forelfilet, gestoomde scholfilet, tonijn in eigen nat (blik), gestoomde zeetong of
kabeljauwfilet, garnalen, krabvlees
Fruit
bananen, mango, papaja, aardbeien, ananas, peren, appels, bosbessen. Er kunnen zowel verse als
ontdooide bessen worden gebruikt.
1.
2.
3.
Voor het racletten moet de grillplaat of stenen plaat zijn geplaatst (zie ook
bediening van het apparaat).
Vul nu de raclettepannetjes naar eigen smaak of volgens onze recepten met
ingrediënten en zet deze in de daarvoor bedoelde uitsparingen op de racletteplaat. Bak de ingrediënten tot de kaas is gesmolten.
Haal de pannetjes uit het apparaat als de kaas is gesmolten. Doe de inhoud
van de pannetjes op een bord. Plakt de kaas vast? Maak deze dan met de
houten spatel los.
ATTENTIE!
Pak de pannetjes alleen bij het handvast vast, want de pannetjes zelf
worden bij het bakken heel heet.
De pannetjes hebben een antiaanbaklaag. Gebruik daarom nooit een mes,
vork of een ander metalen voorwerp om vastgeplakt eten uit het pannetje te
krijgen. De antiaanbaklaag kan daardoor beschadigd raken.
Stand 20.2.2020
81 von 160
IT
ES
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
RACLETTE RECEPTEN
De navolgende recepten zijn telkens berekend voor één persoon. Vermenigvuldig a.u.b. de
ingrediënten overeenkomstig het aantal gasten.
Aardappelen, kaas en …. De oorspronkelijke raclette
Ingrediënten:
Bereiding:
200 g in de schil gekookte aardappelen
De aardappelen schillen, in dunne plakjes
150 g raclettekaas in ca. 3 mm plakjes
snijden, een zeer dun laagje boter in het
100 g mixed pickles
pannetje,
een beetje olie of boter voor het pannetje
het pannetje doen, 1 EL Mixed Pickles erop
meerdere
plakjes
aardappel
in
deponeren, met een plakje kaas bedekken,
racletten.
In plaats van kaas kunt u ook sausen (crèmes) gebruiken: Op de volgende pagina’s vindt u enkele
recepten voor pikante sausen alsmede recepten voor het gebruik van deze sausen.
Citroensaus
Ingwersaus
100 g volvette verse kaas, ¼ TL geraspte verse
100 g volvette verse kaas, ¼ TL geraspte,
citroenschil, 1 EL citroensap, 1 snufje noot-
verse gember, 1 TL sojasaus, 1 snufje tabasco,
muskaat, 3 EL melk, 30 g geraspte Parmezaanse
2 TL citroensap, 2 EL appelsap, 30 g geraspte
kaas, zout, peper.
Parmezaanse kaas, zout
Alle ingrediënten mengen (bijv. met de ESGE-
Alle ingrediënten mengen
Zauberstab ).
®
Yoghurtsaus
Tomatensaus
100 g volle yoghurt, 50 g grof geraspte Goudse
100 g volvette verse kaas, 1 EL room, 1 ge-
kaas
droogde in olijfolie gemarineerde tomaat, 1 tee-
Alle ingrediënten mengen.
ntje knoflook, cayennepeper, zout, peper.
Volvette verse kaas en room mengen, tomaat
in kleine stukjes snijden, bijv. met de ESGEZauberstab®, tevens het knoflookteentje, met
kaasroom mengen. Met cayennepeper, peper en
zout kruiden.
Sinaasappelsaus
Ingrediënten als citroensaus, in plaats van
citroensap en -schil sinaasappelsap en -schil
gebruiken. Naar believen ¼ TL kerriepoeder
toevoegen.
82 von 160
Pepersaus
50 g volvette verse kaas, 2 EL slagroom, 50 g
geraspte Goudse kaas, zout, 1 TL groene gemarineerde
peperkorrels.
Alle
ingrediënten
mengen, de peperkorrels alleen erin roeren.
Amandelsaus
25 g geschilde amandelen, 100 g fetakaas,
2 EL zoete room, 1 knoflookteentje, zout, peper.
De amandelen kort in de pan aanbraden en
wanneer ze afgekoeld zijn, in kleine stukjes
hakken of malen (bijv. met de ESGE-Zauberstab®
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
en de ESGE-Zauberette®). Alle ingrediënten
4–5 minuten garen totdat de teentjes zacht zijn.
in een elektrische pureermachine doen en fijn
De knol enigszins laten afkoelen en de teentjes
pureren. Tip: In plaats van amandelen kunt u
uit de schillen pellen. De knoflookteentjes en
ook pistaches, pinda’s of walnoten gebruiken.
alle andere ingrediënten in een elektrische
Room-mierikswortel-saus
pureermachine (bijv. met de ESGE-Zauberstab®
100 g volvette verse kaas, 3 EL zure room, 1 ei,
en ESGE-Zauberette®) pureren.
1 TL mierikswortel, peper
Tip: wanneer u daslook kunt krijgen, doet u er
Alle ingrediënten mengen.
nog ½ bosje verse daslook bij, klein gesneden.
Knoflooksaus
Zoete saus
1 hele knoflookknol, 100 g volvette verse kaas,
100 g volvette verse kaas,1 TL vanillesuiker,
3 EL room, ½ bosje gladde peterselie zonder
½ EL honing, 3 EL room
steeltjes fijn gehakt, zout, peper.
Alle ingrediënten mengen
Probeer de volgende recepten met sauzen
Garnalen met tomatensaus
citroensap
100 g gegaarde garnalen (pot), 100 g courgettes
1-2 plakjes tomaat op de vis leggen, met
in plakjes, een beetje olijfolie, 100 g gekookte
citroensaus bedekken. Het pannetje in het
rijst, tomatensaus
raclettoestel schuiven en 6–8 minuten garen.
matig omdraaien. In het met boter gevette
pannetje een beetje rijst doen, courgettes
en garnalen eroverheen, met tomatensaus
bedekken en 3–4 minuten lang garen.
besprenkelen,
peperen,
zouten,
Spinazie met amandelsaus
100 g bladspinazie (diepvries), ½ ui, 1 teentje
knoflook, 1 TL boter, 150 g geschilde, in de
schil gekookde aardappelen, zout, peper, nootmuskaat, boter
De ui en het knoflook schoonmaken, in kleine
Roodbars met citroensaus
dobbelsteentjes snijden en met de boter blan-
150 g in de schil gekookte en geschilde aard-
cheren, de diepvriesspinazie er bijdoen en
appelen, 150 g dunne roodbarsfilet, 1 tomaat,
roeren totdat de spinazie ontdooid en heet is.
1 EL uiengroen in ringen gesneden, zout, peper,
Het pannetje met een beetje vloeibare boter
boter, citroensap.
vetten, enkele plakjes aardappel er indoen,
Aardappelen en tomaten in plakjes snijden,
de spinazie met zout, peper en nootmuskaat
roodbars in hapklare stukjes snijden. Het
kruiden, een beetje van de spinazie toevoegen,
pannetje met een beetje vloeibare boter vetten,
met amandelsaus bedekken, 3–4 minuten
enkele plakjes aardappel er inleggen, daarop
garen.
enkele dobbelsteentjes vis. De vis met het
Stand 20.2.2020
FR
IT
ES
keukendoek wikkelen en in de magnetron
geoliede grilplaat 2 minuten lang braden, regel-
EN
NL
De gehele knoflookknol in een vochtige papieren
De garnalen en de courgetteplakjes op de
DE
83 von 160
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Eendenfilet met gembersaus
De lever in dunne, hapklare stukjes snijden,
150 g eendenfilet, 150 g gekookte rijst, 2 TL
appel schillen, klokkenhuis verwijderen, in
sojasaus, 2 TL citroengelei, gembersaus, boter
plakjes snijden, uien schoonmaken, in dunne
De eendenfilet in ½ cm dunne plakjes snijden
plakjes snijden. Op de grillplaat wat olie doen
en op de grilplaat van uw raclette 2 minuten
en de lever, appel en ui heel kort 1-2 minuten
braden, meerdere keren omdraaien.
al draaiende aanbraden. 1-2 EL aardappelpuree
Het pannetje met een beetje vloeibare boter
in het gevette pannetje doen, een beetje van
vetten, een beetje rijst en een beetje vlees in
het gebraden product erop verdelen. Met
het pannetje doen. Het vlees met citroengelei
yoghurtsaus bedekken, 3 minuten garen, met
insmeren, sojasaus eroverheen sprenkelen en
vossebessen serveren.
met gembersaus bedekken, 3–4 minuten garen.
Aardappel, courgettes, ham met pepersaus
Kippenvlees met sinaasappelsaus
100 g geschilde, in de schil gekookte aard-
150 g gekookte lintvormige macaroni, 100 g ge-
appelen, 100 g kleine courgettes in plakjes,
kookt kippevlees, sinaasappelsaus, boter, zout,
100 g gekookte ham in strookjes, een beetje
kerriepoeder
boter, zout, peper
Het pannetje met een beetje vloeibare boter
Pannetje met boter vetten, courgetteplakjes op
vetten, enkele noedels en een beetje vlees er
de grilplaat aanbraden, van beide kanten ca.
indoen, met kerrie, zout en peper kruiden. Met
2 minuten, enkele aardappelen courgetteplakjes
sinaasappelsaus bedekken, 3–4 minuten garen.
in het pannetje doen.
Gerookte zalm met room-mierikswortelsaus
150 g asperge in stukjes (pot), 100 g gerookte
Ham erop leggen, kruiden, met pepersaus
bedekken, 3–4 minuten garen.
zalm, boter
Fruit met zoete saus – een lekker dessert
Pannetje met boter vetten, enkele stukjes as-
150 g fruit naar jaargetijde in hapklare stukjes
perge er inleggen, een beetje gerookte zalm
gesneden, citroensap, zoete saus
erop
roommierikswortelsaus
Een beetje fruit in het pannetje doen, weinig
6 bedekken. 5–7 minuten garen. Hierbij smaakt
verdelen,
met
citroensap eroverheen sprenkelen, met zoete
witbrood dat u op de grilplaat kunt roosteren.
saus bedekken. 3–4 minuten garen.
Appel-kalfslever met yoghurtsaus
150 g kalfslever, 1 appel, ½ ui, 150 g aardappelpuree (kant-en-klaar product), 2 TL vossebessen, 2 TL olie, yoghurtsaus
84 von 160
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
Diversiteit uit het racletpannetje
De ingrediëntenlijst kent bij het racletten bijna geen grenzen, daarom kunnen de volgende recepten
ook slechts een kleine suggestie vormen voor talloze mogelijkheden.
Gevulde tomaten
ddestoelsteeltjes en alle andere ingrediënten
3 kleine tomaten, 2 champignons, 1 plakje toast-
als bij gevulde tomaten beschreven verwerken.
brood, 2 EL fijn gehakte basilicumblaadjes,
De massa in de paddestoelen doen, mozzarella
2 TL fijn gehakte peterselie, 50 g gekookte
in plakjes snijden, op de massa leggen. Het
ham, 2 EL zure room, 1 TL tomatenpuree, zout,
pannetje met boter vetten en 2 paddestoelen er
peper, 100 g mozarella, boter
indoen. 4–6 minuten garen.
Toastbrood roosteren toasten en met champignons
Tomaten-basilicum-crostini
en ham in een elektrische pureermachine, bijv.
1 vleestomaat, 2 EL basilicumblaadjes vers,
ESGE-Zauberstab® met ESGE-Zauberette®, fijn
12 groene pitloze olijven, zout, peper, 100 g
hakken. Basilicum, peterselie, zure room en to-
mozarella, 6 dunne plakjes stokbrood, olijfolie
matenpuree toevoegen, kort mengen, met zout
Tomaat in dobbelsteentjes snijden, basilicum in
en peper op smaak brengen, nogmaals mengen,
kleine stukjes snijden, olijven in ringen snijden,
tomaten ermee vullen, het pannetje met boter
1 stokbroodplakje op de grilplaat roosteren,
vetten, 2 tomatenhelften er indoen, mozzarella
het pannetje vetten, het brood in het pannetje
in plakjes snijden, op de tomaten legen en
leggen. Dobbelsteentjes tomaat, basilicum en
6–8 minuten garen.
olijven op het brood verdelen, zouten, peperen,
met mozzarella bedekken en 4–6 minuten lang
150 g gekookte lintvormige macaroni, 1 EL
garen.
vossenbessen, 100 g rijpe camembert, boter
Salami-Paprika
Het pannetje met boter vetten, een deel van de
150 g in de schil gekookte en geschilde aard-
noedels er indoen, vossebessen erop verdelen,
appelen, 100 g gegrilleerde gemarineerde pap-
camembert in plakjes snijden en op de noedels
rika’s, 50 g salami in plakjes, 120 g raclettekaas
leggen, 4–5 minuten garen.
in plakjes, paprika, boter
Gevulde champignons
De pannetjes met boter vetten, enkele plakjes
4 grote champignons, 1 plakje toastbrood, 1 EL
aardappel er indoen, paprika in strookjes
fijn gehakte peterselie, 1 hardgekookt geschild
snijden, enkele strookjes op de aardappelen
ei, 50 g gerookte zalm, 2 EL zure room, 1 TL
leggen, tevens de salami met raclettekaas
zoete mosterd, ½ TL geraspte mierikswortel,
bedekken. 3–4 minuten garen, met paprika
zout, peper, 100 g mozarella, boter
bestuiven.
De champignons schoonmaken, steeltjes verPaddestoelkoppen
Stand 20.2.2020
bewaren.
FR
NL
IT
ES
PL
Camembert en vossenbessen
wijderen.
EN
Pa-
85 von 160
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
GRILLEN OP DE GRILLPLAAT
1.
FR
NL
2.
IT
ES
3.
PL
4.
5.
6.
U kunt voor het grillen de grillplaat met coating of de stenen plaat gebruiken. Beide platen moeten met hittebestendig vet, zoals kokosolie, licht worden ingevet.
Als de grillplaat met coating wordt gebruikt, kan ook worden gefonduud. Als
niet wordt gefonduud, kan de opening voor de fonduepan met het daarvoor
bedoelde deksel worden afgedekt.
Als de stenen plaat wordt gebruikt, moet de vetopvangbak (zie afbeelding
rechts) in de verlaging van de racletteplaat worden gezet. Zo kan het overtollig vet weglopen en worden opgevangen. Als de stenen plaat wordt gebruikt,
kan er niet tegelijk worden gefonduud.
Schakel om te grillen het apparaat naar de hoogste stand.
Leg het te grillen eten op de grillplaat en grill dit al draaiend tot het gaar is.
Zet de temperatuurregelaar op een lagere stand als het eten te bruin wordt.
VOORZICHTIG:
Het apparaat is tijdens en na het gebruik zeer heet!
GRILLEREN RECEPTEN
Pizzaburger
open snijden, kort van beide kanten op de gril
100 g gehakt half-om-half, 1 teentje knoflook
roosteren. Met een beetje mayonaise insmeren,
en ½ ui in kleine dobbelsteentjes, 1 ei, 2 EL
slablaadjes wassen, drogen, centrifugeren, op
paneermeel, 50 g Goudse kaas, 50 g gekookte
de mayonaise leggen, daarop de 1e burger.
ham, 2 TL tomatenpuree, ½ TL pizzakruiden,
Hierop ketchup doen, de 2e burger er opleggen,
evtl. zout en peper, 1 broodje, 2 blaadjes ijssla,
tomaten en uien erop, deksel van het broodje er
1 EL mayonnaise, 1 EL tomatenketchup, 2 plak-
opleggen.
jes tomaat, 2 plakjes ui
Gehakt, knoflook en uiendobbelsteentjes, ei,
paneermeel, in kleine dobbelsteentjes gesneden
Goudse kaas, in kleine dobbelsteentjes gesneden ham, tomatenpuree en pizzakruiden tot een
deeg kneden. 2 platgedrukte burgers vormen.
De grilplaat met een dun laagje olie vetten,
de burgers grilleren, 6- 8 minuten, één keer
omdraaien. Het broodje één keer overdwars
86 von 160
Grieks gehakt
100 g lamsgehakt, 1 teentje knoflook, ½ ui,
1 ei, 2 EL paneermeel, 10 pitloze groene olijven, zout, peper, 50 g schapenkaas
Gehakt met fijn gesneden knoflook en ui, ei,
paneermeel, in kleine dobbelsteentjes gesneden olijven, in dobbelsteentjes gesneden schapenkaas, zout en peper tot een deeg kneden.
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
De grilplaat met een dun laagje olie vetten, 3
worden samengevouwen en 2 keer worden door-
gehaktballen vormen en van beide kanten teza-
gestoken. Regelmatig omdraaiend 10 minuten
men 6-8 minuten lang grilleren. Serveer hierbij
lang grilleren. Tip: In plaats van kippenfilet var-
pitabrood en koolsla.
kenshaas gebruiken.
FR
Courgettespiesjes
Garnalenspiesjes
1 kleine courgette (ca. 150 g), 1 EL tomaten-
4 garnalen, 4 sjalotten, een beetje kruis-
NL
IT
puree, 1 TL olijfolie, 1 in dobbelsteentjes ge-
kummelolie, 1 houten spiesje geolied
sneden teentje knoflook, ½ TL oregano, zout,
De garnalen en de sjalotten afwisselend op het
peper, 2 geoliede houten spiesjes
houten spiesje steken, met kruiskummelolie (of
De courgettes met de allessnijder in zeer dunne
knoflookolie) insmeren en grilleren. 8-10 minu-
lange plakjes snijden, van tomatenpuree, olie,
ten.
knoflook, oregano, zout en peper een pasta vervaardigen. Courgetteplakjes hier dun mee bestrijken, op-rollen en op de spiesjes steken. Ca.
6–8 minuten op de met een zeer dun laagje olie
gevette grilplaat grilleren.
Spekpruimenspiesjes
4 plakjes ontbijtspek (bacon), 4 zachte gedroogde pruimen, 1 appel, 4 sjalotten, 2 houten
spiesjes geolied.
Telkens 1 plakje spek om 1 pruim wikkelen,
Worstspiesjes
de appel schillen en in vier of in acht stukjes
2 Weense worstjes of cabanossi, 100 kers-toma-
verdelen (afhankelijk van de grootte), sjalotten
ten, een beetje olie, 2 houten spiesjes geolied
schoonmaken, afwisselend sjalot, appel, spek-
De worstjes in 4 cm lange stukjes verdelen, hier-
pruim op het spiesje steken, met olie vetten,
bij schuin snijden. Afwisselend de worstjes en
6–8 minuten grilleren, regelmatig omdraaien.
de kerstomaten op de spiesjes steken, oliën en
6–8 minuten grilleren.
Leverspiesjes
150 g kalfslever, zout, peper, andere ingrediën-
Pikante spiesjes
ten als spekpruimenspiesje, alleen geen prui-
200 g kippenvlees, 3 EL sojasaus, 2 msp. chili-
men
kruidenpasta, ½ TL verse, fijn geraspte gember,
Lever in 4 stukjes verdelen, in bacon wikke-
een beetje olie, 3 houten spiesjes
len, verder als bij spekpruimen te werk gaan.
Kippenfilet kort invriezen en met de allessnijder
Grilleer-tijd 8–10 minuten, pas na het grilleren
in zeer dunne plakjes snijden (tegen de vlees-
kruiden (zout maakt de lever anders hard).
vezelrichting), sojasaus met chili en gember
mengen. Vlees ermee marineren en 2-3 uur met
deksel erop in de koelkast zetten. De grilplaat
met een dun laagje olie vetten, tevens de houten spiesjes. Het vlees golfvormig op de spiesjes steken, d.w.z. dat de vleesplakjes één keer
Stand 20.2.2020
EN
Kalkoenrolletjes
1 dunne kalkoenschnitzel, zout, peper, 1 TL mosterd, 1 sjalot, 3 plakjes ontbijtspek (bacon),
een beetje olie, 3 tandenstokers geolied
Schnitzel zeer dun kloppen, zouten, peperen,
met mosterd insmeren, in 3 stukken verdelen.
87 von 160
ES
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Sjalot in fijne ringen snijden en op de schnit-
tandenstokers vastprikken, oliën en 10–12 mi-
zels verdelen, op iedere schnitzel 1 plakje spek.
nuten lang garen.
De schnitzels strak oprollen, de uiteinden met
GRILLEERTIJDEN
Wij adviseren om grotere stukken vlees (bijv. eendenfilet) in plakjes van 1 cm te snijden, daardoor
wordt de gaartijd aanzienlijk korter. Smeer het te grilleren product vooraf met olie in of marineer het.
De aangegeven grilleertijden zijn gemiddelde waarden en kunnen op grond van de kwaliteit van het
te grilleren product, de dikte ervan, de voorbehandeling langer of korter zijn.
Te grilleren product
Voorbereiding
Grilleertijd
Runderenfilet 200 g
10–12 minuten
Runderenfricandeau
20–24 minuten
Cevapcici (diepvries-product)
Ontdooien, op spiesjes steken
10–12 minuten
Braadworst dun
6–8 minuten
Vleesspiesjes
8–12 minuten
Varkenssteak 200 g
20–25 minuten
Kippenborst
In 1 cm strookjes, regelmatig omdraaien
4–6 minuten
Kalkoenfilet
In 1 cm strookjes, regelmatig omdraaien
4–6 minuten
Eendenfilet
In 1 cm strookjes, regelmatig omdraaien
4–6 minuten
Haasrug zonder benderen
In 1 cm strookjes, Regelmatig omdraaien
5–8 minuten
Lamkoteletten
12–15 minuten
Forellenfilet
5–8 minuten
Zalmfilet
10–15 minuten
Garnalen geschild
8–10 minuten
Courgettes
In 1 cm plakjes
3–5 minuten
FONDUE MET VET OF BOUILLON
Zet de met ongeveer 500-700 ml olie of bouillon gevulde pan in de uitsparing
van de grillplaat met coating. Zet de temperatuurregelaar op de hoogste stand.
Verwarm het vet of de bouillon circa 30 tot 40 minuten tot de benodigde
temperatuur is bereikt. U kunt zien of de olie heet genoeg is door de steel van
een houten lepel in de olie te houden. Als er rond de steel kleine belletjes naar
boven opstijgen, is de juiste temperatuur bereikt.
88 von 160
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
De bouillon mag niet hard koken, maar moet voorzichtig pruttelen. Stel de
temperatuur indien nodig wat lager in.
Gaar de stukjes vlees ongeveer 1,5 tot 3 minuten in het vet en ongeveer 3 tot
4 minuten in de vleesbouillon.
Als er bouillon wordt gebruikt, kunt u ook stevige vis, garnalen, wantans of
groente garen.
Als dimsums of schaaldieren in beslag in het vet worden gebakken, worden ze
extra smaakvol.
Serveer bij de fondue sauzen en dips naar smaak. Deze kunnen in een
handomdraai met de ESGE-staafmixer® worden gemaakt.
Aanwijzingen voor garen in vet
Dek de pan bij het opwarmen niet af met een deksel als de spatbescherming op
de pan ligt. Deze kan oververhit raken. Gebruik alleen hittebestendige vetten die
neutraal van smaak zijn. Het vet mag niet opspatten of walmen. Gebruik het vet
maximaal drie tot vier keer. Vet moet niet meer worden gebruikt als het schuimt,
vies ruikt en stroperig wordt. Vervang altijd al het vet. Meng nooit oud en nieuw
vet. Meng nooit verschillende soorten vet met elkaar. Gebruik alleen mager,
zacht vlees. Snijd het vlees in gelijkmatige, niet te grote stukken. Bevroren eten
moet eerst worden ontdooid. Het eten moet goed worden afgedroogd om spatten
zoveel mogelijk te voorkomen als het eten in het vet wordt gelegd.
Bewaar het afgekoelde, gefilterde vet
koel en in een gesloten bak.
De fonduevorkjes kunnen langer
of korter worden gemaakt. Schroef
hiervoor gewoon de handgreep los,
draai deze om en schroef de steel van
de andere kant in de handgreep. Voor
fondue met olie of bouillon raden we
het lange vorkje aan en voor kaas- en
chocoladefondue het korte vorkje.
VOORZICHTIG:
Het apparaat is tijdens en na het gebruik zeer heet!
Stand 20.2.2020
89 von 160
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
FONDUE RECEPTEN
Fondue Chinoise
de overige groenten en de door elkaar geroerde
Voor 4 à 8 personen
eieren in het bouillon geven en deze in
Telkens 200 g rundsfilet, varkensfilet, kipfilet,
soepschotels serveren.
gevogeltelever, kalfsnieren, zeetongfilet, garnalen (rauw, gepoetst, evtl. diepgevroren),
Fondue Bourguignonne
125 g
Voor 4 à 8 personen
glasvermicelli,
125 g
bladspinazie,
125 g bleekselderij, 125 g wortels, 800 ml
800 g mager rundvlees (filet)
kipbouillon, 2 EL droge sherry of witte wijn, 2
Marinade:100 ml
eieren
peperkorrels, 1 TL mosterdzaad, 1 mespunt
Vlees, gepoetste ingewanden en vis in dunne
chilivlokken, 1 laurierblad, 2 uien, 800 ml
plakjes snijden. Garnalen zo nodig ontdooien.
hittebestendige olie
Glasvermicelli ca. 10 minuten in warm water
De olie iets verwarmen, de kruiden toevoegen
laten inweken. Spinazie wassen, harde stengels
en laten doortrekken. De uien hakken. Het vlees
plantenolie,
1 TL
zwarte
verwijderen. Wortels en selderij poetsen en in
in ca. 2 cm grote blokjes snijden en met de
plakjes snijden. Eieren door elkaar roeren.
gekruide olie en de uien enkele uren afgedekt
Ingrediënten in aparte schotels opdienen.
in de koelkast marineren. Voor de bereiding het
Kipbouillon met sherry op de hoogste stand op
vlees uit de marinade nemen en droog betten.
de plaat verwarmen. Zodra de bouillon heet is,
De fondueolie in de pan vullen, op de plaat
naar de middelste stand terugschakelen zo dat
zetten en in de open pan op de hoogste stand
het bouillon nog maar zachtjes kookt.
ca. 20 minuten verwarmen tot de optimale
Vlees, vis, ingewanden en groente op de
temperatuur is bereikt. Vleesstukjes op de
fonduevorken prikken en in het bouillon garen.
fonduevork prikken en naar smaak in de hete olie
Indien nodig tussendoor een beetje bouillon
garen. Het gegaarde vlees zouten en peperen en
bij-vullen. Met fonduesausen, bijv. currysaus
met fonduesausen/dips serveren, bijv. met een
of cocktailsaus of een zoetzure chinese saus
klassieke cocktailsaus.
serveren. Tot slot de ingeweekte glasvermicelli,
Kaasfondue
Wij adviseren om de geraspte kaas al roerend in een pan op het fornuis op een lage temperatuur
te smelten. Veeg de fonduepan naar smaak met een gehalveerd knoflookteentje uit. Zodra de kaas
gesmolten is, vul deze in de fonduepan en zet de pan in het apparaat. Zet de temperatuurregelaar
op de laagste stand. De kaasmassa moet alleen warm worden gehouden, de massa mag niet koken.
Let op: Kaas brandt snel aan, schakel daarom het apparaat eventueel helemaal uit en gebruik de
restwarmte.
90 von 160
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Zwitserse kaasfondue
koelkast laten doortrekken. Bloem en boter
Voor 4 à 8 personen
kneden. Witte wijn eventjes laten koken, met
1 knoflookteentje, 80 ml droge witte wijn, te-
de bloemboter binden en het melkkaasmengsel
lkens 200 g geraspte Emmentaler kaas en
onderroeren. Tot slot het door elkaar geroerde
Greyerzer kaas, 1 TL maïzena, witte peper, 1 EL
eigeel onderroeren. Massa niet meer laten koken
kirsch, baguette
opdat het eigeel niet stolt. Grissini met ham
Het knoflookteentje halveren en de pan ermee
omwikkelen en in de kaasmassa soppen.
uitvegen. De kaas samen met de wijn al roerend
EN
FR
NL
IT
ES
op de middelste stand smelten. Zodra de kaas
Britse kaasfondue
volledig gesmolten is en begint te koken, de
Voor 4 à 8 personen
maïzena met de kirsch vermengen en in de
250 g cheddar kaas, 150 g stilton kaas,
kaasmassa roeren. Met peper kruiden. De
3 EL boter, 75 ml slagroom of melk, 3-4 EL
baguette in blokjes snijden en de baguette-
tomatenketchup, 1 TL maïzena, 1-2 EL heldere
blokjes met de fonduevork in de kaasmassa
port, Wit brood / walnotenbrood, 6-8 stengels
dompelen.
bleekselderij, 3-4 vaste peren
De klaas in kleine stukjes snijden en met
Italiaanse kaasfondue
de boter en de slagroom al roerend smelten.
Voor 4 à 8 personen
De tomatenketchup toevoegen. De maïzena
Telkens 100 g Asagio-, Fontina-, Provolone-
met water of wijn verroeren, toevoegen en
kaas, 100 g mascarpone, ca. 75 ml melk, 1 EL
onderroeren. Het brood en de peren in blokjes,
boter, 1 EL bloem, 75 ml witte wijn, 2 eigeel,
de selderij in plakjes snijden en met de
Grissini, Parma-ham
fonduevork in de kaasmassa soppen.
Kaas grof raspen, met mascarpone en melk
vermengen en gedurende de nacht in de
Zoete fondue voor snoepers
Smelt de chocolade al roerend au bainmarie op het fornuis. Voeg steeds een beetje slagroom of
melk toe opdat de massa crèmeachtiger wordt. Zodra de chocolade gesmolten is, kunt u de pan in
het apparaat plaatsen. Omdat chocolade snel gaat aanbranden, moet u aan de raclette de laagste
temperatuurstand kiezen, opdat de gesmolten chocolade alleen maar warm wordt gehouden, deze
mag in geen geval koken.
Chocoladefondue - basisrecept
appels, abrikozen enz. De fruitstukjes in
Naar smaak melkchocolade, pure chocolade of
de beide schotels serveren. Afhankelijk van
witte chocolade met een beetje melk of slagroom
het fruitsoort eventueel met wat citroensap
smelten, zoals boven beschreven.
bedruppelen. Aan tafel telkens een stukje fruit
Naar smaak fruit schillen en in hapklare stukjes
op een fondue-vorkje prikken en in de warme
snijden, bijv. bananen, aardbeien, frambozen,
Stand 20.2.2020
DE
91 von 160
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
chocolade dippen. Onmiddellijk weer eruit
Fruit in chocoladesaus
nemen, afkoelen laten en ervan genieten!
Voor 4 à 8 personen
Variaties
200 ml slagroom, 140 g zachtbittere couverture,
Kruid de chocolademassa naar smaak, bijv. met
1 snufje peperkoekkruiden of cayennepeper
een snufje gemalen kaneel, peper of karde-
(naar smaak), 100 ml sinaasappelsap, fruit
mom of een scheutje sinaasappellikeur of
naar smaak, bijv. bananen, aardbeien, ananas,
vanillestroop. Serveer met de fondue behalve
peren, mandarijnen. Slagroom met de kruiden
fruit bijv. in stukken gesneden muffins of
verwarmen.
crêpes-rolletjes:
en in de slagroom smelten. Sinaasappelsap
Hiervoor vliesdunne crêpes bakken (bijv. met de
onderroeren. Fruit poetsen en in stukken
UNOLD® Crêpes-maker). Bestrijk de nog warme
snijden. Fruitstukken opprikken en in de
crêpes dun met jam (abrikozen- of sinaas-
chocoladesaus dippen.
appeljam) en rol deze stevig op. Snijd de crêpes
Tip:
in hapklare stukjes.
bedruppelen zo dat het niet bruin wordt.
Chocolade
Voorbereid
fruit
in
met
stukken
wat
breken
citroensap
De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn door de auteurs en door UNOLD AG zorgvuldig ontwikkeld
en getest. Een garantie kan er echter niet worden aanvaard. De auteurs en/of UNOLD AG en haar
gemachtigden kunnen in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor letsel, materiële schade en
financiële schade.
92 von 160
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
GARANTIEVOORWAARDEN
Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële gebruik),
gerekend vanaf de dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik aantoonbaar is
veroorzaakt door een fout in de productie. Binnen de garantietermijn verhelpen wij materiaal- en productiefouten door herstelling of vervanging naar onze keuze. Onze garantie is slechts geldig voor in Duitsland en Oostenrijk verkopte apparaten. In andere landen a.u.b. de importeur aanspreken. Apparaaten, waarvoor garantie in
aanspraak wordt genomen, moeten ons samen met een kopie van de machineel gegenereerde kassabon waaruit
de koopdatum duidelijk wordt, alsmede een beschrijving van de fout goed verpakt aan onze klantenservice
worden toegezonden. U kunt een retourbon afdrukken op onze website www.unold.de/ruecksendung. (alleen voor
inzendingen uit Duitsland en Oostenrijk). De garantie dekt geen schade veroorzaakt door slijtage, onbehoorlijk
gebruik/foutieve handelingen en niet-naleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen. Het recht op
garantie vervalt, wanneer reparaties of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd. Eventuele rechten van de eindgebruiker t.o.v. de verkoper of distributeur worden door deze garantie niet aangetast.
VERWIJDEREN VAN AFVAL / MILIEUBESCHERMING
Onze apparaten zijn geproduceerd met een hoge qualiteit voor een lange gebruik. Regelmatige
onderhoud en vakkundig reparaties door onze klantenservice verlengt de gebruiksduur. Wanneer het apparat defekt is en kan niet meer gerepareerd worden, let op de volgende instructies.
Dit product mag niet samen met het normale huishoudelijke afval worden afgevoerd. U dient
dit product bij een voor het recycleren van elektrische of elektronische apparaten aangewezen
verzamelplaats in te leveren. Door het separaat inzamelen en recycleren van afvalproducten
helpt u mee bij het zuinig omgaan met de natuurlijke hulpbronnen en zorgt u ervoor dat het
product op een gezondheids- en milieuvriendelijke manier afgevoerd wordt.
Stand 20.2.2020
93 von 160
EN
FR
NL
IT
ES
PL