santos 75 Handleiding

Categorie
Koffie makers
Type
Handleiding
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 1 / 24 www.santos.fr
GEBRUIKERS- EN ONDERHOUDSHANDLEIDING
BELANGRIJK : documenten begrepen in deze handleiding en
te bewaren:
“CE”-CONFORMITEITSVERKLARING
GARANTIEBEWIJS
Vertaling van de oorspronkelijke versie
De gebruiksaanwijzing lezen alvorens het apparaat uit de verpakking te
nemen.
Coffee grinders - Fruit juicers - Mixers - Blenders - Drinks dispensers - Planetary mixers
Cheese graters - Ice crushers - Mincers - Vegetable slicers Dough mixer
Koffiemolens Citruspersen Mixers Blenders Drankautomaten Mixers mengers
Kneedmachines Kaasraspen IJsbrekers Vleesmolens - Groentesnijders
MODELES DEPOSES FRANCE ET INTERNATIONAL
INTERNATIONAAL GEDEPONEERDE MODELLEN
SANTOS SAS:
140-150 AVENUE ROGER SALENGRO
69120 VAULX-EN-VELIN (LYON) - FRANCE
TEL. 33 (0) 472 37 35 29 - FAX 33 (0) 478 26 58 21
E-Mail :santos@santos.fr www.santos.fr
KOFFIEMACHINE SANTOS ESPRESSO N° 75
!
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 2 / 24 www.santos.fr
INHOUDSOPGAVE
“CE”-CONFORMITEITSVERKLARING ........................................................................... 4
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN ................................................................................... 5
INSTALLATIE, HANTERING ........................................................................................ 5
WAARSCHUWINGEN: ................................................................................................. 5
LET OP BELANGRIJK ............................................................................................... 6
Voorzorgsmaatregelen en risico’s: ............................................................................... 6
ELEKTRISCHE AANSLUITING: ................................................................................... 6
RECYCLAGE VAN HET PRODUCT AAN HET EINDE VAN DE LEVENSDUUR ........ 7
SANTOS ESPRESSO N°75 ............................................................................................ 8
BESCHRIJVING VAN DE MACHINE: ......................................................................... 8
GEBRUIK VAN HET APPARAAT .................................................................................... 9
VOORBEREIDENDE WERKZAAMHEDEN: ................................................................. 9
1ste in werking stelling: .................................................................................................. 9
Schoonmaken: ........................................................................................................... 9
Aazetten van de pomp en vullen van de verwarmingsketel: ...................................... 9
OPSTARTEN : ............................................................................................................ 10
Montage, voorbereiding en gebruik : ....................................................................... 10
MAKEN VAN THEE, CHOCOLADE OF cappuccino .................................................. 11
Warm water uit de buis: ........................................................................................... 11
Maken van cappuccino: ........................................................................................... 11
STOPPEN VAN HET APPARAAT .............................................................................. 12
SCHOONMAKEN: ...................................................................................................... 12
VEILIGHEIDSINRICHTINGEN / GROOT ONDERHOUD .............................................. 12
VEILIGHEIDSINRICHTING OVERVERHITTING AGGREGAAT: ............................... 12
VEILIGHEIDSINRICHTING OVERDRUK : ................................................................. 13
GROOT ONDERHOUD niveau 1 ............................................................................... 13
Opnieuw aanzetten van de pomp ............................................................................ 13
Verwijderen van ketelsteen verwijderen van kalksteen ......................................... 13
ONDERHOUD niveau 2 .............................................................................................. 14
Volledig ontdoen van ketelsteen .............................................................................. 14
Vervangingsdelen : .................................................................................................. 14
ONDERHOUD: ........................................................................................................... 15
OPLOSSEN VAN STORINGEN .................................................................................... 16
Het apparaat wil niet starten: ...................................................................................... 16
De koffie stroom te langzaam naar buiten (koffie met melk te donker van kleur) ....... 16
De koffie stroomt te langzaam naar buiten (koffie met melk te licht van kleur) ........... 16
De koffie is te bitter ..................................................................................................... 16
De koffie is lauw ......................................................................................................... 16
De koffie is te warm .................................................................................................... 16
Lekkage aan de rand van de filterhouder ................................................................... 16
Er zit koffiedik in de koffie ........................................................................................... 16
Er komt geen stoom uit de buis .................................................................................. 17
De filterhouder kan niet op het aggregaat worden aangebracht ................................. 17
Er druppelt of stroomt constant water uit de diffusor van het aggregaat ..................... 17
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 3 / 24 www.santos.fr
De pomp maakt herrie ................................................................................................ 17
De koffie is koud ........................................................................................................ 17
Er stroomt geen koffie naar buiten (knop Aan / uit (4) brandt) .................................... 17
TECHNISCHE KARAKTERISTIEKEN ........................................................................... 18
ELEKTRISCHE SCHEMA’S .......................................................................................... 19
Elektrische schema: 100-120V 50/60Hz en 220-240V 50/60Hz ................................. 19
FIGUREN ................................................................................................................... 21
GARANTIEBEWIJS
...................................................................................................... 24
TYPEPLAATJE VAN HET APPARAAT
....................................................................... 24
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 4 / 24 www.santos.fr
“CE”-CONFORMITEITSVERKLARING
DE FABRIKANT :
SANTOS SAS - 140-150, Av. Roger SALENGRO 69120 VAULX-EN-VELIN (LYON)
FRANKRIJK
Verklaart dat het hieronder beschreven apparaat dat is bestemd om op de professionele markt
te worden gebracht:
Omschrijving : KOFFIEMACHINE SANTOS ESPRESSO
Type nummer : 75
Voldoet aan :
De reglementaire bepalingen beschreven in de bijlage nr. 1 van de Europese
"machines" Richtlijn nummer 2006/42/EG, en aan de nationale invoerende wetgevingen.
De reglementaire bepalingen van de volgende Europese Richtlijnen en Regelingen:
o 2006/95/CE (Richtlijn lage spanning)
o N° 2004/108/CE (Richtlijn CEM)
o N° 2002/95/CE (Richtlijn RoHS)
o N° 2002/96/CE (Richtlijn DEEE)
o N° 1935/2004/CE (Regeling) met betrekking tot materiaal en voorwerpen die in
contact kunnen komen met voedingsmiddelen.
Gebruikte Europese geharmoniseerde normen om vermoeden te geven van overeenstemming
met de essentiële eisen van de hierboven vermelde richtlijnen:
NF EN ISO 12100 -1 en 2 :2004 : Veiligheiduitrustingen van Machines Algemene
ontwerp principes
NF EN 60204-1 : 2006 : Veiligheidsuitrustingen van machines Elektrische uitrusting
van de machines Algemene regels.
NF EN 1672-2 : 2005, Machines voor voedingsmiddelen Fundamentele begrippen -
Voorschriften met betrekking tot hygiëne.
NF EN 60335-1:2003 Veiligheid van huishoudelijke en soortgelijke elektrische toestellen
EN 60335-2-64 :2004 Part 2-64: Particular requirements for commercial electric kitchen
machines. (Bijzondere vereisten voor commerciële elektrisch keukenapparatuur)
Opgemaakt in VAULX-EN-VELIN d.d. : 01/01/2010
Titel van de ondertekenaar: PRÉSIDENT DIRECTEUR
Naam van de ondertekenaar: Aurélien FOUQUET
Handtekening:
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 5 / 24 www.santos.fr
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
Respecteer steeds de volgende elementaire voorschriften bij het gebruik, het
onderhoud of de in werking stelling van het apparaat.
De volledige gebruiksaanwijzing lezen
INSTALLATIE, HANTERING
Het apparaat kan door één persoon gehanteerd worden. Voor een optimaal
gebruikscomfort, raden wij aan het apparaat met het bedieningspaneel naar voren toe
op een tafel of werkblad te plaatsen (aangeraden hoogte: 90 cm, naar gelang de lengte
van de gebruiker).
WAARSCHUWINGEN:
1. In de tank of de fles uitsluitend en alleen drinkwater gieten.
2. Het apparaat is zodanig ontworpen dat het alleen gemalen koffie van
gebrande koffiebonen of de standaard doseringen die in de winkel zijn te
verkrijgen, kan gebruiken.
3. Nooit een schuurspons of schuurmiddel gebruiken om het deksel (), de
bak () of de koffer in RVS () schoon te maken.
4. Het apparaat niet schoonmaken met een waterstraal of een hoge-druk
machine.
5. Om elektrocutie te voorkomen, niet het voetstuk in water of een andere
vloeistof onderdompelen.
6. Altijd eerst de steker uit de contactdoos halen voordat men ingrepen gaat
verrichten op het apparaat zoals schoonmaken,
onderhoudswerkzaamheden.
7. Het is verboden andere vervangingsdelen dan de erkende oorspronkelijke
SANTOS onderdelen te gebruiken.
8. Dit apparaat niet gebruiken als de voedingskabel beschadigd is. Hij moet
vervangen worden door een speciale set die beschikbaar is bij de
maatschappij SANTOS of bij een erkende SANTOS-verdeler.
9. Nooit meerdere apparaten aansluiten op eenzelfde voedingsstopcontact.
10. Het apparaat niet buiten gebruiken.
11. Het apparaat niet plaatsen in de buurt of op een warmtebron.
12. Dit is een professioneel apparaat, uitsluitend bestemd voor professioneel
gebruik. Het is niet ontworpen voor gebruik in de huiselijke kring.
13. Dit apparaat is niet bestemd voor een gebruik door personen (kinderen
inbegrepen) met beperkte fysische, sensoriele of mentale capaciteiten, of
personen zonder ervaring of kennis, tenzij deze personen hebben
Opmerking : Zie de schema’s aan het einde van de handleiding om de hierna
volgende paragrafen beter te kunnen begrijpen.
!
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 6 / 24 www.santos.fr
genoten, door tussenkomst van een persoon die verantwoordelijk is voor
hun veiligheid, van toezicht of voorafgaande instructies met betrekking tot
het gebruik van het toestel.
Kinderen moeten onder toezicht gehouden worden om te vermijden dat ze
met het toestel zouden spelen.
LET OP BELANGRIJK
ALVORENS HET APPARAAT OP HET STROOMNET AAN TE
SLUITEN, HET HIERNA VOLGENDE STAANDE AANDACHTIG LEZEN.
Het verwarmelement mag niet werken zonder water. Zie de instructies in
hoofdstuk « eerste in werking stelling » alvorens de steker op het
stroomnet aan te sluiten.
Bij het hanteren van het apparaat is het verboden, zelfs bij het uitpakken van de
machine, om het beet te pakken of op te tillen bij het toegangsluikje tot de tank
(1).
Voorzorgsmaatregelen en risico’s:
Let op gevaar voor brandwonden.
Bij normale werking kan het aggregaat (9) een temperatuur tot boven de
60°C bereiken. Het is ten sterkste aangeraden het aggregaat (9) tijdens de
werking niet aan te raken.
ELEKTRISCHE AANSLUITING:
De elektrische voeding van het apparaat is beschikbaar in twee enkel fase
voltages:
- 110-120 V 50/60 Hz: model 75V1
- 220-240 V 50/60 Hz: model 75
Bescherming van de lijn : het apparaat moet aangesloten worden op een standaard
stopcontact 2 polen + aarde. De installatie moet voorzien zijn van een differentiaal
lastschakelaar en een zekering van 16A. De aarding van het apparaat is verplicht.
LET OP:
Alvorens het apparaat aan te sluiten, controleren of de spanning van het
stroomnet overeenkomt met deze van uw apparaat. Deze waarde staat vermeld:
op het typeplaatje (34) dat onder aan het apparaat is aangebracht.
op het typeplaatje dat op de laatste pagina van deze handleiding staat.
Als de voedingskabel (24) beschadigd is, moet hij vervangen worden door een
speciale set beschikbaar bij de Maatschappij SANTOS of bij een erkende
SANTOS-leverancier.
!
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 7 / 24 www.santos.fr
RECYCLAGE VAN HET PRODUCT AAN HET EINDE VAN DE LEVENSDUUR
Dit apparaat is voorzien van het symbool van de selectieve sortering
betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Dit
betekent dat dit product verwerkt moet worden door een selectief
inzamelingssysteem conform de richtlijn 2002/96/CE (WEEE) deel
Professionele Apparaten zodat het gerecycleerd of uit elkaar gehaald
kan worden om de impact ervan op het milieu te verminderen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw verdeler of met SANTOS.
Voor de verwijdering of de recyclage van de componenten van het apparaat, gelieve
contact op te nemen met een gespecialiseerde maatschappij of met SANTOS.
De elektronische producten die niet selectief gesorteerd zijn, kunnen mogelijks een
gevaar betekenen voor het milieu.
De verpakkingsmaterialen moeten verwijderd en gerecycleerd worden conform de
geldende wetgeving.
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 8 / 24 www.santos.fr
SANTOS ESPRESSO N°75
BESCHRIJVING VAN DE MACHINE:
Het apparaat « espresso SANTOS » is samengesteld uit een espresso
koffiemachine, een filterhouder met een schenktuit voor 2 kopjes, een schenktuit
voor 1 kopje, 3 filters (1 kopje, 2 kopjes en standaard dosering), een doseerlepel
van 7 g en een fles bronwater van 1.5 liter.
L'espresso SANTOS N°75 is bestemd voor gebruik door professionals voor het
maken van ongeveer 50 tot 100 kopjes koffie per dag.
De exclusieve functies van de machine zijn:
1. het maken van espresso koffie van professionele kwaliteit : met een laagje
schuim zoals in bars. Hiervoor moet men een goede kwaliteit koffie
gebruiken, gemalen volgens de voorschriften van SANTOS (het gebruik van
de koffiemolen SANTOS N° 40A maakt het mogelijk aan deze voorschriften te
voldoen).
2. Het is mogelijk een in de handel verkrijgbare fles water van 1.5 liter direct in
de machine te plaatsen.
3. Warmwaterafvoer om oplosbare drankjes of thee te maken.
4. Stoombuis om vloeibare drankjes op te warmen of cappuccino’s te maken.
5. Controlelampje " geen water meer " op het bovenste gedeelte,
verwarmingslampje aan de voorzijde.
Standaard
dosering
1 kopje,
7g
2 kopjes,
14g
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 9 / 24 www.santos.fr
GEBRUIK VAN HET APPARAAT
VOORBEREIDENDE WERKZAAMHEDEN:
Gemalen koffie
Idealiter vers gemalen koffie gebruiken, gemalen in een koffiemolen van het type
SANTOS N°40A. De gemalen koffie moet fijn maar tastbaar zijn. U kunt zelf de beste
granulometrie bepalen door enkele proeven uit te voeren op de machine:
Als de koffie te snel uit de machine stroomt is de koffie te grof gemalen of is de
hoeveelheid ontoereikend en omgekeerd. De beste tijdsduur voor het maken van 2
kopjes koffie bedraagt 20 tot 30 seconden.
Water
Gebruik koud en zacht water. Men verkrijgt de beste kwaliteit koffie bij het gebruik van
bronwater zonder koolzuur zoals deze in de winkel te koop is. Bij gebruik van hard
water zal de machine snel vol kalkaanslag komen te zitten. Het chloor dat in mindere of
meerdere mate aanwezig is in het kraanwater kan de smaak van de espresso nadelig
beïnvloeden.
Suiker ?
Iedereen weet dat de ware koffieliefhebbers geen suiker in de koffie doen, maar het is
hoe dan ook beter poedersuiker te gebruiken in plaats van suikerklontjes.
1ste in werking stelling:
Schoonmaken:
1. Het luikje van de tank (1) opendoen, de fles water (19) en de tank (20) eruit
halen Fig.1.
2. Met helder water de onderdelen in contact met koffie schoonmaken: de tank (20),
de filterhouder (10) en de 3 filters (21). Fig.2.
Aazetten van de pomp en vullen van de verwarmingsketel:
Het apparaat is in de fabriek getest. De wateropzuigslangen en de verwarmingsketel
kunnen drinkwater bevatten. Het is aangeraden water te laten stromen bij het aanzetten
van de pomp alvorens de allereerste kopjes koffie te maken.
1. Niet drukken op de knoppen aan / uit (4) en koffie (5). Fig.3.
2. De tank (20) in de machine plaatsen er hierbij op letten dat de wateropzuigbuis
niet geblokkeerd raakt (22). Fig.4.
3. Een fles water plaatsen (19) in de tank of de tank met water vullen.
4. De wateropzuigbuis (22) in het water steken en de zuigkorf (23) zo ver mogelijk
onderdompelen. Fig.5.
5. De steker van het netsnoer (24) in de contactdoos van het stroomnet steken ;
opmerking: de knoppen mogen niet gaan branden. Mocht dit toch het geval zijn,
erop drukken om ze uit te zetten. Fig.3.
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 10 / 24 www.santos.fr
6. Een bak plaatsen onder de stoombuis (15).
7. De stoomkraan (17) tegen de klok in draaien om hem te kunnen openen.
8. Op de knop Water (7) drukken en deze knop ingedrukt houden om de pomp
aan te zetten. Tijdens het aanzetten wordt het water in de buis opgezogen en
verjaagt zo de lucht. Fig.6.
Let op: de pomp niet opstarten als de zuigkorf (23) niet ondergedompeld is. Dit
zou de pomp kunnen vernietigen.
9. Als de verwarmingsketel helemaal leeg is (zonder water), kan het vullen 40
tot 50 sec. in beslag nemen. De verwarmingsketel is vol als het water uit de
stoombuis stroomt (15).
10. Niet meer drukken op de knop Water (7) en de stoomkraan sluiten (17).
OPSTARTEN :
Montage, voorbereiding en gebruik :
1. Kijken of er water in de tank (20) of in de fles (19) is en of de zuigkorf (23) is
ondergedompeld en tenslotte of het controlelampje “geen water meer” uit is (18).
Opmerking : als het controlelampje “geen water meer” gaat branden, is er nog
voldoende water om 2 kopjes espresso koffie te maken.
2. De druipbak (13) en de plaat van de druipbak (12) onder het aggregaat (9)
plaatsen.
3. De steker van het netsnoer (24) in de contactdoos van het stroomnet steken.
4. Drukken op de knop aan / uit (4) om het aggregaat in de verwarmingsmodus te
zetten. Het controlelampje verwarming (3) gaat branden om aan te geven dat de
temperatuur nog niet bereikt is.
Opmerking: bij dagelijks gebruik, is het aangeraden de machine aan te laten
staan, op deze manier zal de verwarmingsketel op temperatuur blijven.
5. Een adequate filter in de filterhouder (10) aanbrengen: 1 kopje, 2 kopjes of
standaard doseringen. De filters op hun plaats brengen met een vlakke hand. Ze
eruit halen door een dun metalen voorwerp (het heft van een metalen lepel
bijvoorbeeld) eronder te steken en te draaien.
6. De gemalen koffie doseren met de doseerlepel (25): 1 lepel van 7 gr voor 1 kopje
espresso, 2 lepels voor 2 kopjes gelijk aan 14 gr. Indien u de koffiemolen
SANTOS N° 40A, is de dosering al op 7 gr ingesteld.
7. De gemalen koffie aanstampen op de ingebouwde poederpers (8), links van de
filterhouder. De kwaliteit van het schuim van de hangt af van het aanstampen
van de gemalen koffie.
8. De filterhouder vastzetten door hem op te tillen en naar rechts te draaien, zoals
barkeepers.
9. Eén of twee vooraf opgewarmde kopjes in het bovenste gedeelte plaatsen, op de
kopjesverwarmer (2).
10. De knop koffie aanzetten (5)
a. Het straaltje water moet 20 tot 30 seconden over de gemalen koffie gaan.
!
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 11 / 24 www.santos.fr
b. De druk moet van 3 tot 6 bar oplopen voor slappe koffie, van 6 tot 9 bar
voor sterke koffie en van 9 tot 12 bar voor de standaard doseringen. Kijk
naar de vermelding van de manometer (14).
c. De temperatuur ligt tussen 85 en 92 °C
11. Opnieuw drukken op de knop koffie (5) zodra u de gewenste hoeveelheid hebt
verkregen.
12. Serveren of proeven.
13. Het koffiedik weggooien door de rand van de filterhouder tegen de koffiedikla te
tikken, de rand van deze koffiedikla is bij voorkeur van plastic of hout. Een restje
koffiedik kan in de filter achterblijven, dit is normaal en zal niet de smaak van de
volgende kopjes koffie beïnvloeden.
Nooit gemalen koffie in de filterhouder laten zitten, het volgende kopje koffie zal in
dat geval een brandachtige smaak hebben doordat de gemalen koffie is aangetast
en al zijn aroma’s heeft verloren door oververhitting.
MAKEN VAN THEE, CHOCOLADE OF cappuccino
Let op: Nooit de buis water / stoomafvoer (15) met de vingers aanraken,
wachten totdat hij is afgekoeld.
De buis beetpakken met behulp van de brandwerende rubber
bescherming (16).
Warm water uit de buis:
De kraan (17) open zetten, dan drukken op de knop van warm waterdebiet (7). De
knop loslaten zodra men de gewenste hoeveelheid water heeft verkregen en de
kraan dichtdraaien.
Stoom:
1. Het residuele water uit de buis (15) laten stromen door de kraan (17) open te
zetten en hem weer dicht te draaien als de stoom verschijnt.
2. Drukken op de knop (6), het controlelampje verwarming (3) gaat branden.
3. Ingedrukt houden totdat het controlelampje weer uitgaat (indien men maar
een weinig stoom nodig heeft, de knop niet meer dan 15 sec. ingedrukt
houden).
4. De buis (15) onderdompelen in de te verwarmen of te emulgeren vloeistof. De
kraan (17) geleidelijk open zetten.
5. Als men klaar is, de kraan weer dichtdraaien (17).
Maken van cappuccino:
Op dezelfde manier te werk gaan als beschreven bij stoom zij het dat de volgende
voorzorgsmaatregelen in acht genomen moeten worden:
1. Er moet op zijn minst 8 cm melk in het kopje zitten.
2. Het kopje schuin houden zodat de buis altijd helemaal in de melk is
ondergedompeld maar zonder tegen de rand van het kopje te stoten.
3. De kraan (17) langzaam openen en het kopje in een cirkel bewegen totdat de
melk gaat schuimen.
4. Als de melk is opgeklopt, de kraan (17) snel dichtdraaien.
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 12 / 24 www.santos.fr
5. Het kopje verwijderen en de inhoud gieten over een kopje espresso koffie. De
stoomtank is voldoende om 3 tot 4 kopjes cappuccino koffie te maken.
Let op : De buis onmiddellijk goed schoonmaken met een vochtige doek want de
melkaanslag gaat kleven en is lastig te verwijderen als hij is opgedroogd.
STOPPEN VAN HET APPARAAT
Het apparaat stoppen door:
1. ofwel op de drukknop « uit » te drukken (4),
2. ofwel door de steker uit de contactdoos te halen (24).
SCHOONMAKEN:
Het is aangeraden aan het eind van iedere dag de volgende reinigingswerkzaamheden
uit te voeren:
1. De douchette (26), de filterafdichting (27) en de geleidingen van de filterhouder
(28) schoonmaken met een vochtige doek (alle delen die in contact met koffie
zijn gekomen). De filterafdichting niet afschuren of schoonmaken met een
metalen mes. Fig.7.
2. De filters (21) en de filterhouder (10) afspoelen met warm water en met een
normaal huishoudelijk reinigingsproduct om de vette koffieaanslag op te lossen.
3. De druipbak (13) en het rooster (12) schoonmaken.
4. De buis warm water / stoom (15) onmiddellijk na gebruik schoonmaken.
Bepaalde vormen van aanslag, van melk met name, kunnen de gaatjes van de
buis verstoppen als ze opdrogen of de smaak van de drankjes aantasten.
VEILIGHEIDSINRICHTINGEN / GROOT ONDERHOUD
VEILIGHEIDSINRICHTING OVERVERHITTING AGGREGAAT:
In het geval het aggregaat oververhit raakt, zal de thermische beschermingsinrichting
met handmatige herinschakeling in werking treden en de voeding van het
verwarmingselement uitschakelen. Deze beschermingsinrichting schakelt niet de
werking van de pomp en de elektroklep uit.
Let op: deze onderhoudswerkzaamheden mogen alleen door door
SANTOS erkende leveranciers uitgevoerd worden.
Voor iedere ingreep in de machine eerst de steker uit de contactdoos
halen.
De veiligheidsthermostaat van de machine opnieuw inschakelen.
- De steker uit de contactdoos halen (24) (apparaat buiten spanning).
- De achterplaat van de machine demonteren (4 schroeven).
- Drukken op de knop (29) om de veiligheidsthermostaat van de machine
opnieuw in te schakelen. Fig.8.
- De achterplaat monteren en de steker in de contactdoos steken.
Niveau
2
!
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 13 / 24 www.santos.fr
Als de storing niet verdwijnt, het apparaat buiten spanning zetten (de steker uit de
contactdoos halen (24)) en beroep doen op iemand van de onderhoudsdienst of contact
opnemen met een erkende SANTOS leverancier.
VEILIGHEIDSINRICHTING OVERDRUK :
Het onder druk staande circuit is voorzien van een drukbegrenzer zodat de druk in het
systeem niet kan oplopen tot boven de 16 bar.
GROOT ONDERHOUD niveau 1
Opnieuw aanzetten van de pomp
Ondanks het feit dat de pomp is voorzien van een zelf-aanzettingsuitrusting, kan het in
enkele gevallen voorkomen dat er een probleem optreedt bij het aanzetten van de
pomp (met name als men de opzuigkorf (23) uit de tank (20) heeft gehaald en hem dan
weer in de tank heeft gestoken zonder hem gevuld te hebben. Als het waterpeil laag is,
is het opnieuw aanzetten problematisch).
Als de pomp leeggelopen is, zal men een speciaal geluid horen, dit wil zeggen dat de
pomp « onbelast » draait.
In dit geval als volgt te werk gaan:
1. De machine moet ingeschakeld zijn maar hoeft niet onder spanning te staan
(knop Aan / uit (4) op stand Off, lampje brandt niet).
2. De kraan (17) opendraaien en de knop warm waterdebiet (7) activeren (als men
hier snel meerdere malen achter elkaar op drukt, kan de pomp opnieuw in
werking treden en worden de luchtbelletjes verwijderd).
3. Men hoort de pomp opnieuw in werking treden, en als het water uit de buis (15)
stroomt, wil dat zeggen dat de tank vol is.
Verwijderen van ketelsteen verwijderen van kalksteen
Bij het verwarmen van water, op wat voor manier dan ook, ontstaat er altijd ketelsteen,
met name als het hard water betreft (kraanwater). Om deze reden raden wij aan
bronwater uit een fles te gebruiken, de kwaliteit hiervan is zodanig dat het vormen van
ketelsteen tot een minimum wordt teruggebracht en de gemaakte koffie is optimaal van
smaak. Een te hoog gehalte aan ketelsteen kan de weerstand beschadigen, de
machine moet dus regelmatig van ketelsteen ontdaan worden.
- 1 keer per jaar als men bronwater gebruikt zoals door SANTOS wordt aanbevolen.
- 1 keer per maand in de andere gevallen.
1. De steker van de machine moet in de contactdoos zijn gestoken maar de
machine moet op uit staan (knop aan / uit (4) in stand Off, lampje brandt niet),
want deze handeling moet op een afgekoelde machine uitgevoerd worden.
2. De tank met water vullen en hier 3 tot 4 lepels witte azijn in oplossen
(citroenzuur), om het kalksteen op te lossen.
3. Zonodig enkele ogenblikken laten intrekken om de watertank van ketelsteen to
ontdoen.
Niveau
1
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 14 / 24 www.santos.fr
4. De kraan (17) open draaien en drukken op de knop warm waterdebiet (7). ¾ van
de tank leeg laten lopen in een adequate bak.
5. Het laatste restje uit de tank laten lopen door te drukken op de knop koffie na de
machine onder spanning te hebben gezet zodat het watermengsel eveneens kan
inwerken op het filterhouderdeel.
6. De machine zorgvuldig doorspoelen door deze handeling te herhalen met helder
water. Het hele circuit ook goed doorspoelen om ervoor te zorgen dat de
volgende kopjes koffie niet naar azijn smaken.
ONDERHOUD niveau 2
Let op: deze onderhoudswerkzaamheden mogen alleen door door
SANTOS erkende leveranciers uitgevoerd worden.
Voor iedere ingreep in de machine eerst de steker uit de contactdoos
halen.
Volledig ontdoen van ketelsteen
In het geval de machine vol met ketelsteen zit, wat schadelijk is voor de goede werking
van het apparaat, moet men te werk gaan zoals beschreven in de vorige paragraaf zij
het dat men in dit geval het mengsel moet legen via de speciaal hiervoor voorziene
“kalksteentapkraan” (30):
1. De steker van de machine moet in de contactdoos zijn gestoken maar zij moet uit
staan (knop aan / uit (4) op stand Off, lampje brandt niet) want deze handeling
moet op een afgekoelde machine uitgevoerd worden.
2. De tank met water vullen en er 4 tot 5 lepels witte azijn (citroenzuur) aan
toevoegen om de kalksteen op te lossen.
3. Eventueel enkele ogenblikken laten intrekken om de watertank van ketelsteen te
ontdoen.
4. De kraan openen en drukken op de knop warm waterdebiet totdat de tank voor
de helft is leeggelopen, dan de kraan dicht draaien.
5. Enkele minuten laten intrekken, of een hele nacht als er veel ketelsteen is. In dit
geval de steker uit de contactdoos halen.
6. De schroef (31) losdraaien, de douchette (26) en de douchettehouder (32)
demonteren en de dop van de « kalksteentapkraan » (30) losschroeven. Het
water stroomt uit de kuip in de druipbak . Fig.7, 9 en 10.
7. Drukken op de knop van het warm waterdebiet om de tank volledig te legen via
de kalksteentapkraan (de stukken opgeloste kalksteen zullen via de
kalksteentapkraan afgevoerd worden wat niet mogelijk is via de buis omdat die te
smal is).
8. De handeling herhalen met helder water en het circuit grondig te spoelen.
9. De dop van de « kalksteentapkraan » weer vastdraaien en op de schroefdraad
een waterdichte en hoge temperatuur gel aanbrengen, de dop mag niet boven
het contactvlak van de douchettehouder komen.
10. De douchette (26), de douchettehouder (32) weer op hun plaats aanbrengen,
zonodig de afdichting van de douchettehouder (33) vervangen (de afdichting
aanbrengen aan de zijde van het aggretaat).
Vervangingsdelen :
Niveau
2
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 15 / 24 www.santos.fr
BELANGRIJK: Het is verboden andere vervangingsdelen van door
SANTOS oorspronkelijke verklaarde onderdelen te
gebruiken.
Als een ingreep nodig is om slijtage onderdelen te vervangen zoals de filters, de
afdichting van het aggregaat, elektrische componenten of andere, zie de lijst van
onderdelen (explosietekening aan het eind van de handleiding, kan ook gedownload
worden via internet : www.santos.fr ).
Op de bestellingen van vervangingsonderdelen (zie referenties op de
explosietekening aan het einde van de handleiding), het volgende aangeven:
het type,
het serienummer van het apparaat en
de elektrische karakteristieken (34)
die op het apparaat vermeld staan.
ONDERHOUD:
Het is verboden het apparaat schoon te maken met een waterstraal of een hoge
drukreiniger
Na gebruik de filterhouder (10), de filters (21), de druipbak (13), en het rooster
(12) schoonmaken met helder water of een hiervoor geschikt reiningingsproduct.
Dan afspoelen en afdrogen.
De RVS zijkanten en platen moeten schoongemaakt worden met een zachte
vochtige spons en dan afgedroogd worden.
Geen schurende producten of doeken gebruiken om de RVS platen schoon
te maken.
!
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 16 / 24 www.santos.fr
OPLOSSEN VAN STORINGEN
Het apparaat wil niet starten:
De voeding via het stroomnet en de staat van het netsnoer controleren.
De koffie stroom te langzaam naar buiten (koffie met melk te donker van kleur)
De koffiebonen zijn te fijn gemalen
Te hoge dosering koffie (gebruik de lepel van 7 gr) en te hard aangestamp
Ketelsteen in de machine.
De koffie stroomt te langzaam naar buiten (koffie met melk te licht van kleur)
De koffiebonen zijn te grof gemalen.
Te lage dosering (gebruik de lepel van 7 gr).
De koffie is te bitter
De gemalen koffie is te lang in de filterhouder gebleven (« verbrand » maalsel).
De koffie stroomt te langzaam naar buiten (zie hierboven).
De koffie is lauw
De koffiebonen zijn te grof gemalen.
De kopje zijn koud.
Ketelsteen in de machine
De machine is nog niet warm genoeg.
De koffie is te warm
De koffiebonen zijn te fijn gemalen, te hard aangestampt of de dosering is te hoog
(7 gr per kopje).
De kopjes zijn te warm.
Lekkage aan de rand van de filterhouder
Controleren of de filterhouder (10) naar behoren op zijn plaats is gebracht in het
aggregaat (9)
De filterhouder iets harder aandraaien.
De rand van de filter (21) schoonmaken of hem vervangen
De afdichting van de filterhouder (27) schoonmaken of hem vervangen.
Er zit koffiedik in de koffie
De rand van de filter (21) schoonmaken
De afdichting van de filterhouder (27) schoonmaken of hem vervangen.
De koffiebonen zijn mogelijk te fijn gemalen.
De filterhouder (10) is niet naar behoren op zijn plaats aangebracht.
Niveau
1
Niveau
1
Niveau
1
Niveau
1
Niveau
1
Niveau
1
Niveau
1
Niveau
1
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 17 / 24 www.santos.fr
Er komt geen stoom uit de buis
De buis (15) is verstopt, met een speld de openingen van de buis schoonmaken
(kalksteen of melk).
De filterhouder kan niet op het aggregaat worden aangebracht
Controleren of er niet te veel koffie zit in de filterhouder.
Controleren of er geen koffie is achtergebleven of de diffusor (26) van het
aggregaat of op de afdichting van het aggregaat (27).
Er druppelt of stroomt constant water uit de diffusor van het aggregaat
Het aggregaat en de elektroklep van ketelsteen ontdoen.
De pomp maakt herrie
Als het contrelelampje « geen water meer » (18) brandt, water toevoegen.
Als er water aanwezig is, zie de paragraaf opnieuw aanzetten van de pomp.
De koffie is koud
De hulp inroepen van een erkende Santos leverancier om het
verwarmingselement te laten controleren en de thermostaten van de
verwarmingsketel.
Er stroomt geen koffie naar buiten (knop Aan / uit (4) brandt)
Er is geen water meer in de tank.
- Water toevoegen.
De zuigkorf (23) is niet ondergedompeld.
- De zuigkorf onderdompelen.
De filter (21) of het schenktuitje (11) van de filterhouder is verstopt.
- Schoonmaken met water.
De pomp is uitgeschakeld of beschadigd.
- De pomp opnieuw aanzetten of hem vervangen in het geval de machine
geen geluid maakt als men drukt op de knop koffie (5).
De veiligheidsthermostaat van de machine is in werking getreden.
- De thermostaat controleren zie hoofdstuk « veiligheidsinrichting
oververhitting aggregaat ».
De elektroklep zit vol kalkaanslag of is beschadigd.
- Indien u wel stoom verkrijgt maar geen koffie, dan moet u de elektroklep
schoonmaken en testen.
Het aggregaat zit vol kalkaanslag
- Kalkaanslag verwijderen.
Niveau
2
Niveau
2
Niveau
2
Niveau
1
Niveau
1
Niveau
1
Niveau
1
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 18 / 24 www.santos.fr
TECHNISCHE KARAKTERISTIEKEN
Stroomnet:
Voedingsspanning (V) 220-240 100-120
Frequentie (Hz)
50 / 60
50 / 60
Verwarmingselement:
Opgenomen vermogen (W) 1260 1260
Opgenomen sterkte (A) 5.2 10.4
Thermostaat koffie (°C) 107
Thermostaat stoom (°C) 145
Thermostaat veiligheid machine (°C) 165
Volume aggregaat (l) 0.38
Max. druk pomp (bar) 16
Geluid (2) (dBA) Opgemeten in werking
LAeq, dB
43
Prestatievermogens:
Volume tank (l) 2.4
Volume fles (l) 1.5
Hoeveelheid espresso
20 espresso’s voor 1.5 liter
31 espresso’s voor 2.4 liter
Maximale hoogte van het kopje (mm) 83 tot 130 (rooster verwijderd)
Afmetingen en gewicht:
Hoogte (mm) 400
Breedte (mm)
265
Diepte (mm)
320
Netto gewicht (kg)
17
Verpakt gewicht (kg)
19
(2) ref 20µPa
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 19 / 24 www.santos.fr
ELEKTRISCHE SCHEMA’S
Elektrische schema: 100-120V 50/60Hz en 220-240V 50/60Hz
~
Groen / Geel
Groen / Geel
Massa pomp
Massa elektroklep
Zwart
POMP
VERWARMINGSELEMENT
ELEKTROKLEP
Lampje waterpeil
Inter
detectie
waterpeil
Lampje verwarming
Paars
Geel
Blauw
Wit
Zwart
Oranje
Rood
Blauw
Bruin
Oranje
Groen / Geel
Massa dwarsbalk
WATER
24
23
14
13
STOOM
24
23
14
13
23
KOFFIE
24
14
13
M/A
24
23
14
13
Wit
Blauw
Bruin
Paars
Zwart
Oranje
Wit
Wit
Bruin
Bruin
Bruin
Bruin
Geel
Oranje
Blauw
107°
145°
165°
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 20 / 24 www.santos.fr
TABEL VERTALING ONDERDELEN VAN DE MACHINE
Nr
Nederlands
Français
1
Luikje tank
Trappe de réservoir
2
Opwarmen kopjes
Chauffe tasses
3
Lichtgevend controlelampje
verwarming
Voyant lumineux de chauffe
4
Knop Aan / Uit
Bouton Marche /Arrêt
5
Knop koffie
Bouton café
6
Knop verwarming stoom
Bouton chauffe vapeur
7
Knop warm water
Bouton eau chaude
8
Aanstamper
Tasseur
9
Aggregaat
Groupe
10
Filterhouder
Porte filtre
11
Schenktuitje 1 kopje / 2 kopjes
Bec 1 tasse / 2 tasses
12
Rooster druipbak
Grille de bac à gouttes
13
Druipbak
Bac à gouttes
14
Manometer
Manomètre
15
Stoombuis
Buse vapeur
16
Brandwondwerende uitrusting
Anti-brûlure
17
Stoomkraan
Robinet vapeur
18
Controlelampje « te weinig
water »
Voyant manque d’eau
19
Waterfles
Bouteille d’eau
20
Tank
Réservoir
21
Koffiefilters
Filtres à café
22
Wateropzuigbuis
Tube d’aspiration d’eau
23
Zuigkorf
Crépine
24
Aansluiting stroomnet
Pise d’alimentation secteur
25
Doseerlepel
Cuillère doseuse
26
Douchette
Douchette
27
Afdichting filter
Joint de filtre
28
Geleidingen filterhouder
Glissières de porte filtre
29
Knop herinschakelen
thermostaat
Bouton de réarmement
thermostat
30
Aftapplug
Bouchon de purge
31
Schroef douchette
Vis de douchette
32
Douchettehouder
Porte douchette
33
Afdichting douchettehouder
Joint de porte douchette
34
Typeplaatje
Plaque signalétique
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 21 / 24 www.santos.fr
FIGUREN
Fig. 1
Fig. 2
22
1
23
19
20
10
21
25
Fig. 3
4
5
6
7
3
17
Fig. 4
20
22
Fig. 5
20
22
Fig. 6
7
17
15
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 22 / 24 www.santos.fr
24
Fig. 7
26
27
28
Fig. 8
31
Fig. 9
30
Fig. 10
32
33
26
31
29
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 23 / 24 www.santos.fr
3
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
17
16
15
18
SANTOS : Handleiding voor gebruik en onderhoud
98175 NL 2.1 - 10 2013 24 / 24 www.santos.fr
GARANTIEBEWIJS
GARANTIE / WARRANTY
Since the 01.01.95, all our appliances comply with CE and possess the CE label. Our
guarantee is of 24 months from the manufacturing date mentioned on the descriptive plate,
except concerning the asynchronous motors (consisting of a rotor and a stator) which are
warranted for 5 years from their manufacturing date. Warranty is strictly limited to the free
replacement of any part of origin recognized by us as defective due to a defect or building
default and identified as belonging to the concerned appliance. Warranty does not apply to
damages resulting from installation or use non-complying with our appliance data sheet (user’s
manual) or in case of an evident lack of maintenance or disrespect of elementary security
electric rules. It does not apply in case of regular wear and tear. Any replacement of parts under
warranty will be realized after return of the defective part in our workshops, postage paid,
supported by a copy of a conformity statement on which appears the serial number of the
appliance. Every appliance is equipped with a descriptive plate conforming to the EC
recommendations and of which a duplicate exists in the conformity statement (serial number,
manufacturing date, electrical characteristics …). In case of serious damage judged repairable
only in our workshops, and after prior consent from our departments, any appliance under
guarantee is sent by the Distributor, carriage paid. In case of repairs or reconditioning of
appliances not under guarantee, the round trip transport is payable by the distributor. The parts
and workforce are invoiced at the current rate. A preliminary estimate can be supplied.
Coffee grinder not using SANTOS original burrs are not taken under guarantee. The warranty
conditions, repairs, reconditioning, of the espresso coffee grinder are the object of a specific
note. Our guarantee does not extend to the payment of penalties, the repair of direct or indirect
damages and notably to any loss of income resulting from the nonconformity or the
defectiveness of products, SANTOS's global responsibility being limited to the sale price of the
delivered product and to the possible repair of the defective products.
In case of revelation of an imperfection during the warranty period, the Distributor has to, unless a
different written agreement of SANTOS, indicate to his customer to stop any use of the defective product.
Such a use would release SANTOS of any responsibility.
TYPEPLAATJE VAN HET APPARAAT
SPECIMEN
Voor alle documenten niet geleverd
met het apparaat.
Afgedrukt, Gefaxt, Gedownload
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

santos 75 Handleiding

Categorie
Koffie makers
Type
Handleiding