KitchenAid 5KES2102EER de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

1
Nederlands
VEILIGHEID VAN DE ESPRESSOMACHINE
Belangrijke voorzorgen ............................................................................................................................2
Afgedankte elektrische apparatuur
Elektrische vereisten ................................................................................................................................ 3
ONDERDELEN EN EIGENSCHAPPEN
Onderdelen van de espressomachine ...................................................................................................... 4
Eigenschappen van de espressomachine ..................................................................................................4
ESPRESSOMACHINE KLAARMAKEN VOOR GEBRUIK
De kopjesreling bevestigen ......................................................................................................................5
De watertank verwijderen en afwassen ..................................................................................................5
De boilers vullen en spoelen ....................................................................................................................6
ESPRESSOMACHINE GEBRUIKEN
Espresso maken .......................................................................................................................................7
Melk opschuimen en opstomen ...............................................................................................................8
Cappuccino maken ...................................................................................................................................9
Heet water aftappen ................................................................................................................................ 9
REINIGEN EN ONDERHOUD
Vóór het reinigen van de espressomachine ............................................................................................. 9
Stoom-/heetwaterpijpje en uiteinde stoompijpje reinigen .......................................................................9
Behuizing en accessoires reinigen .......................................................................................................... 10
Doucheplaatje reinigen ..........................................................................................................................10
Spoelen na een lange periode van stilstand ...........................................................................................10
Ontkalken ...............................................................................................................................................10
STORINGEN OPHEFFEN .........................................................................................................................11
VÓÓR DE BEREIDING: ELEMENTEN VAN EEN GOEDE ESPRESSO
Verse koffiebonen ..................................................................................................................................11
Lekker smakend water ..........................................................................................................................11
Juiste maling en koffiemolen ..................................................................................................................11
TECHNIEK VAN HET BEREIDEN VAN ESPRESSO
Watertemperatuur .................................................................................................................................12
Malen ......................................................................................................................................................12
Doseren .................................................................................................................................................12
Afstrijken ................................................................................................................................................12
Aandrukken ............................................................................................................................................ 12
Hoeveelheid water .................................................................................................................................13
Extractiesnelheid .................................................................................................................................... 13
Gouden “crema” .................................................................................................................................... 13
Diagnose van lopende espresso ............................................................................................................. 13
GARANTIE EN SERVICE ..........................................................................................................................14
Garantie op de KitchenAid Espressomachine (huishoudelijk gebruik) ..................................................14
Klantencontact .......................................................................................................................................14
INSTRUCTIES VOOR DE ESPRESSOMACHINE
Inhoudstafel
2
Nederlands
Bij het gebruik van elektrische apparaten moeten steeds basisvoorzorgen worden getroffen, waaronder:
1. Alle instructies lezen.
2. Hete oppervlakken niet aanraken. Handvaten en knoppen gebruiken.
3. Om brand, elektrische schokken of persoonlijke verwondingen te vermijden, het snoer,
de stekkers of het apparaat niet onderdompelen in water of andere vloeistoffen.
4. Dit apparaat mag worden gebruikt door kinderen van 8 jaar en ouder en door personen met
fysisch, mentaal of zintuiglijk verminderde capaciteiten of met een gebrek aan kennis en ervaring,
indien ze onder toezicht staan of indien instructies werden gegeven over het veilige gebruik van
het apparaat en indien ze de risico's begrijpen. Kinderen mogen niet spelen met het apparaat.
Reiniging en onderhoud mogen niet worden uitgevoerd door kinderen zonder toezicht.
5. Trek de netstekker uit de contactdoos, wanneer het apparaat niet wordt gebruikt en voor het
reinigen. Laat het apparaat afkoelen alvorens onderdelen te plaatsen of te verwijderen en vóór
het reinigen.
6. Gebruik geen apparaat met een beschadigd netsnoer of een beschadigde stekker, of na
een defect of nadat het apparaat op een of andere manier beschadigd is geraakt. Breng
het apparaat naar de dichtstbijzijnde erkende dienst-na-verkoop/after sales service om
het te laten nakijken, herstellen of bijregelen.
7. Het gebruik van accessoires die niet door de fabrikant worden aanbevolen, kan brand,
elektrische schokken of verwondingen veroorzaken.
8. Het apparaat niet buiten gebruiken.
9. Laat het netsnoer niet over de rand van de tafel of het werkblad of tegen hete
oppervlakken hangen.
10. Niet op hete elektrische kookplaten of gasbranders of in een hete oven plaatsen.
11. Schakel het apparaat steeds eerst uit, en steek pas daarna de netstekker in de wandcontact-
doos. Om het apparaat te ontkoppelen, schakel het eerst uit en verwijder dan de netstekker
uit de wandcontactdoos.
12. Gebruik het apparaat niet voor andere doeleinden dan het bedoelde huis houdelijke
gebruik.
13. Wees uiterst voorzichtig bij het gebruik van hete stoom.
BEWAAR DEZE INSTRUCTIES
We hebben in deze handleiding en op uw toestel tal van belangrijke veiligheidswaarschuwingen aangebracht.
Lees deze veiligheidswaarschuwingen en leef ze na.
Dit is het veiligheidsalarmsymbool.
Dit symbool waarschuwt u voor mogelijke gevaren waarbij u of anderen gedood of verwond
kunnen worden.
Alle veiligheidswaarschuwingen volgen op het alarmsymbool en de woorden “GEVAAR” of
“WAARSCHUWING”. Deze woorden betekenen het volgende:
U kunt gedood worden of ernstig gewond raken
als u de instructies niet onmiddellijk naleeft.
U kunt gedood worden of ernstig gewond raken
als u de instructies niet naleeft.
U kunt gedood worden of ernstig gewond raken
als u de instructies niet naleeft.
Alle veiligheidswaarschuwingen informeren u over het potentiële gevaar, over hoe u het risico op verwondingen
kunt verminderen en wat er kan gebeuren als u de instructies niet opvolgt.
Uw veiligheid en die van anderen is erg belangrijk.
GEVAAR
WAARSCHUWING
VEILIGHEID VAN DE ESPRESSOMACHINE
BELANGRIJKE VOORZORGEN
VEILIGHEID VAN DE ESPRESSOMACHINE
3
Nederlands
Volt: 220-240 volt AC (wisselstroom)
Hertz: 50/60 Hz
Wattage: max. 1300 W
OPMERKING: Om het risico op elektrische schokken te
verminderen, past deze stekker slechts in één richting in
de contactdoos. Als de stekker niet in de contactdoos past,
neem dan contact op met een gekwalificeerde elektricien.
Wijzig de stekker in geen geval.
Een kort netsnoer wordt meegeleverd om het risico om
verstrikt te geraken of te struikelen over een lang netsnoer
te verminderen. Gebruik geen verlengsnoer. Als het netsnoer
te kort is, laat dan een contactdoos in de nabijheid van het
apparaat installeren door een gekwalificeerde elektricien of
een monteur.
Afgedankte materiaalverpakking
Het verpakkingsmateriaal kan voor 100% gerecycleerd
worden en is voorzien van het recyclagesymbool
.
De verschillende onderdelen van de verpakking moeten daarom
op verantwoordelijke wijze en in overeenstemming met de
desbetreffende lokale voorschriften worden weggewerkt.
Dumping van het product
- Dit apparaat is voorzien van het merkteken volgens de
Europese richtlijn 2002/96/EG inzake Afgedankte Elektrische
en Elektronische Apparaten (AEEA).
- Door ervoor te zorgen dat dit product op de juiste manier
als afval wordt verwerkt, helpt u mogelijk negatieve gevolgen
voor het milieu en de menselijke gezondheid te voorkomen,
die anders zouden kunnen worden veroorzaakt door een
onjuiste verwerking van dit product als afval.
- Het symbool
op het product of de bijbehorende
documentatie geeft aan dat dit product niet als huishoudelijk
afval mag worden behandeld, maar dat het moet worden
afgegeven bij een verzamelpunt voor de recyclage van
elektrische en elektronische apparaten.
Voor meer gedetailleerde informatie over de behandeling,
terugwinning en recyclage van dit product wordt u verzocht
om contact op te nemen met uw lokaal gemeentehuis,
uw afvalophaaldienst of de winkel waar u het product
hebt aangeschaft.
Gevaar voor elektrische schokken
In een geaard stopcontact steken.
Verwijder de randaarde niet.
Gebruik geen adapter.
Gebruik geen verlengsnoer.
Het niet opvolgen van deze instructies kan de dood,
brand of elektrische schokken tot gevolg hebben.
WAARSCHUWING
Elektrische vereisten
Afgedankte elektrische apparatuur
VEILIGHEID VAN DE ESPRESSOMACHINE
4
Nederlands
Netstroomschakelaar O/I
Kopjesreling
Indicatielampje “Netstroom ingeschakeld” (I)
Espresso ( ) Boiler
Temperatuurmeter
Espressoknop (
)
Heetwaterknop ( )
Espressokop
Stoomdraaiknop (
)
Filterhouder
Stoompijpje &
heetwaterpijpje
Watertank (achteraan)
Lekbak
Melkkannetje
Kofeschep (maatlepel) en
borsteltje voor het doucheplaatje
Filterbakjes Stamper
O/I Netstroomschakelaar ( )
Eén keer indrukken om de espressomachine aan te zetten,
nogmaals indrukken om ze uit te zetten. Als de machine
ingeschakeld is, zullen de twee boilers beginnen op te
warmen, en zullen de knoppen “
” en “ ” werken.
Automatische uitschakeling
De espressomachine is uitgerust met een automatisch
uitschakelings systeem: na 30 minuten schakelt hij, zonder enige
interactie met de “
” of de “ ” knoppen, automatisch uit.
Indicatielampje “Netstroom ingeschakeld” (I)
Als de espressomachine ingeschakeld is, zal dit indicatie-
lampje branden.
Espressoknop (
)
Druk de “
” knop in om de waterpomp in werking te
stellen om espresso te maken. Om te stoppen, de knop “
nogmaals indrukken.
Heetwaterknop (
)
Als de “
” draaiknop openstaat, houd dan de “ ” knop
ingedrukt om de waterpomp in te schakelen, en heet water af
te tappen van het heetwaterpijpje. De pomp valt automatisch
stil, wanneer de knop wordt losgelaten.
Stoomdraaiknop (
)
Om stoom of heet water af te tappen via het stoompijpje,
opent u de “ ” draaiknop door hem tegen de wijzers van de
klok in te draaien. Het volume stoom wordt gecontroleerd door
de draaipositie: draai tegen de wijzers van de klok in om meer
stoom te bekomen, en met de wijzers van de klok voor minder
stoom. Om de stoom af te sluiten, draait u de draaiknop met
de wijzers van de klok mee tot u niet meer verder kunt.
Espressokop
De espressokop van professionele grootte is gemaakt van
gechromeerd messing voor een uitzonderlijke duurzaamheid
en stabiliteit van de watertemperatuur. De espressoboiler is
rechtstreeks met bouten aan de kop van de groep bevestigd,
zodat de groep snel en grondig opwarmt.
Stoompijpje & heetwaterpijpje
Voor het aftappen van stoom of heet water via het stoom-
pijpje. De arm scharniert horizontaal en verticaal, zodat hij
steeds in een comfortabele stand geplaatst kan worden.
Het uiteinde van de stoompijp bevordert het opschuimen,
en kan afgenomen worden voor het reinigen.
Lekbak
De grote, uitneembare lekbak vangt de overtollige koffie
op, en mag afgewassen worden in de vaatwasmachine,
op voorwaarde dat ze in de bovenste lade wordt geplaatst.
De lekbak heeft een afneembare roestvrijstalen lekrooster.
BPA-vrije watertank
De verwijderbare watertank is links of rechts uitschuifbaar
en kan zo gemakkelijk gevuld worden. De tank heeft
goed zichtbare “max”- (1,8 liter) en “min”-aanduidingen.
Het waterpeil in de doorzichtige tank is in een oogopslag
zichtbaar. De BPA-vrije tank tank mag afgewassen worden
in de bovenste lade van de vaatwasmachine.
Kopjesreling
Bovenop het apparaat is plaats om 4 tot 6 espressokoppen
voor te verwarmen. De roestvrijstalen reling voorkomt dat
de koppen eraf vallen, en zouden breken.
Stoom ( ) Boiler
Temperatuurmeter
ONDERDELEN EN EIGENSCHAPPEN
Onderdelen van de espressomachine
Eigenschappen van de espressomachine
ESPRESSOMACHINE KLAARMAKEN VOOR GEBRUIK
5
Nederlands
Espresso ( ) Boiler Temperatuurmeter
De meter geeft aan wanneer het water de optimale
temperatuur heeft om espresso te maken.
Stoom (
) Boiler Temperatuurmeter
De meter geeft aan wanneer de stoomboiler de optimale
temperatuur heeft om te stomen.
Filterhouder
De professionele filterhouder is gemaakt van gechromeerd
messing, en heeft een comfortabel uitlopend handvat.
Hij wordt aan de espressokop bevestigd met een stevige
draai naar rechts.
Filterbakjes
De roestvrijstalen filterbakjes klikken in de filterhouder.
Gebruik het kleine bakje voor één kop (30 ml) espresso,
en de grote voor twee koppen (60 ml). Het kleine bakje
is ook geschikt voor papieren koffiepads.
Melkkannetje
De roestvrijstalen kan heeft een inhoud van 255 ml, en is
onontbeerlijk voor het opschuimen van melk.
Stamper
Drukt de koffie in het filterbakje gelijkmatig aan.
Koffieschep (maatlepel) en borsteltje voor het doucheplaatje
Gebruik één afgestreken schep koffie per kop (30 ml)
espresso. Het borsteltje dient om de zetgroep en het
doucheplaatje vrij te maken van drap (koffiedik).
Niet afgebeeld:
Twee afzonderlijke boilers
Door de twee afzonderlijke boilers wordt de wachttijd
vermeden, die bij apparaten met één boiler nodig is bij
het overschakelen tussen opschuimen en espresso maken.
De verwarmingselementen van de boiler komen nooit in
contact met water: ze zijn buiten de boiler geplaatst voor
een superieure gelijkmatigheid van de watertemperatuur
en voor een betere bestendigheid tegen doorbranden.
Snel opwarmende boilers bereiken hun werkings temperatuur
in ongeveer 6 minuten.
Lekvrij systeem met een elektromagnetische
driewegkraan
Druppelen wordt nagenoeg vermeden door een elektro-
magnetische driewegkraan die de druk in de groep onmiddellijk
afvoert, nadat de pomp is uitgeschakeld. De filterhouder kan
onmiddellijk na het maken van espresso verwijderd worden,
en er zal geen koffiedrap (koffiedik) wegspuiten.
Pomp levert 15 bar druk
De zelfaanzuigende waterpomp levert met gemak de druk die
nodig is voor perfecte espresso.
Houd de drie relingsteuntjes boven de gaten bovenop de
espressomachine. Druk daarna de relingsteuntjes stevig in
de gaten.
1. Til de tank lichtjes op, en neem hem weg door hem aan
de bodem uit de espressomachine te trekken.
ONDERDELEN EN EIGENSCHAPPEN ONDERDELEN EN EIGENSCHAPPEN
ESPRESSOMACHINE KLAARMAKEN VOOR GEBRUIK
De kopjesreling bevestigen
De watertank verwijderen en afwassen
2. Was de tank af in warm zeepsop, en spoel met schoon
water. De tank mag ook afgewassen worden in de
bovenste lade van de vaatwasmachine.
3. Plaats de tank terug in de espressomachine, en zorg dat
de opzuigslangetjes in de tank zitten. De ribbels op de
onderzijde van de tank passen in de groeven van de voet
van de tankbehuizing.
6
Nederlands
Voordat de espressomachine voor de eerste keer gebruikt
wordt, moeten de boilers gevuld en gespoeld worden.
De boilers moeten ook gevuld worden, wanneer:
de espressomachine lange tijd niet gebruikt werd
de watertank tijdens het gebruik droog komt te staan
(dat kan de espressomachine beschadigen)
veel dranken worden opgestoomd zonder dat er espresso
wordt gemaakt of heet water wordt afgetapt
1. Schuif de watertank naar links of rechts uit, zodat de
bovenzijde vrijkomt, en vul met vers koud water tot aan
de streep “max.”
OPMERKING: Gedistilleerd water of mineraal water kan de
espressomachine beschadigen. Gebruik geen van beide om
espresso te maken.
2. Steek het uiteinde zonder uitstekende pennen van
het netsnoer in de netsnoeringang achteraan op de
espressomachine.
3. Steek het andere uiteinde van het netsnoer in een
contactdoos met randaarde.
4. Let erop dat de draaiknop “
”, dichtstaat, door deze
zo ver mogelijk naar rechts te draaien.
Gevaar voor elektrische schokken
In een geaard stopcontact steken.
Verwijder de randaarde niet.
Gebruik geen adapter.
Gebruik geen verlengsnoer.
Het niet opvolgen van deze instructies kan de dood,
brand of elektrische schokken tot gevolg hebben.
WAARSCHUWING
ESPRESSOMACHINE KLAARMAKEN VOOR GEBRUIK
De boilers vullen en spoelen
5. Druk de knop “ ” in om de espressomachine aan
te zetten. Als de espressomachine aanstaat, zal het
indicatielampje “netstroom ingeschakeld” (I) branden,
zullen de twee boilers beginnen op te warmen, en zullen
de knoppen “ ” en “ ” werken.
6. Plaats een koffiekopje onder de espressokop. Bevestig de
filterhouder niet aan de espressokop.
7. Druk de knop “
” in: het is niet nodig om te wachten
tot de boiler opgewarmd is. Dit stelt de waterpomp in
werking, en vult de espressoboiler met water. Na een
paar seconden zal er water uit de espressokop stromen.
Als het kopje vol is, druk dan de knop “ ” opnieuw in
om de waterpomp stil te leggen. De espressoboiler is nu
klaar voor gebruik.
8. Plaats het melkkannetje onder het stoom-of heetwaterpijpje.
9. Draai langzaam de draaiknop “ ” open, door er in tegen
de wijzers van de klok in aan te draaien, en houd daarna de
knop “ ” ingedrukt. Dit stelt de waterpomp in werking,
en vult de stoomboiler met water. Na een paar seconden
zal er water uit het uiteinde van het stoompijpje stromen.
7
Nederlands
10. Als het kannetje ongeveer halfvol is, de knop “
loslaten, en de draaiknop “ ” tot het uiteinde naar rechts
dichtdraaien. De stoomboiler is nu klaar voor gebruik.
11. Als er voorlopig geen espresso nodig is, druk dan knop
” in om de espressomachine uit te schakelen.
OPMERKING: Druk de knoppen “ ” of “ ” niet in zonder
water in de tank. Dat kan de waterpomp beschadigen.
Voor de beste resultaten, zie het hoofdstuk “Vóór de bereiding:
elementen van een goede espresso”.
1. Zorg dat er genoeg water in de watertank is (het waterpeil
moet tussen de aanduidingen “max” en “min” staan).
2. Kies het kleine of grote filterbakje. Gebruik het kleine
filterbakje voor één kop (30 ml) espresso en de grote
voor twee koppen (60 ml). Het kleine filterbakje kan
ook gebruikt worden voor papieren koffiepads.
3. Druk het filterbakje in de filterhouder, totdat hij op zijn
plaats klikt. Doe nog geen koffie in de filterhouder.
4. Houd de filterhouder onder de espressokop en gelijk met
het merkteken “
” op de linkse helft van de metalen
sierring. Breng de filterhouder omhoog in de espressokop,
en beweeg daarna het handvat van de filterhouder naar
rechts tot aan het merkteken “
” op de metalen sierlijst.
5. Druk de knop “ ” in om de espressomachine aan te zetten.
6. Wacht tot de espressomachine de werkingstemperatuur
heeft bereikt; dit duurt ongeveer 6 minuten.
Als de wijzer van de espressotemperatuurmeter geklommen
is tot in de zone “ ”, kan er espresso gemaakt worden.
7. Verwijder de filterhouder van de espressokop door
het handvat naar links te draaien. Doe één afgestreken
maatlepel (koffieschep) gemalen koffie (of een papieren
koffiepad) in het kleine filterbakje, of twee maatlepels
in het grote filterbakje. Zorg dat u een fijne maling voor
espresso gebruikt.
8. Druk de koffie met de stamper goed aan met een
ronddraaiende beweging. Zorg ervoor dat het oppervlak
van de koffie zo effen mogelijk is. Zie de hoofdstukken
Afstrijken” en “Aandrukken” voor meer details.
9. Veeg de overtollige koffie van de rand van de filterhouder,
en bevestig de filterhouder aan de espressokop.
10. Plaats één of twee espressokopjes op de lekrooster onder
de uiteinden van de filterhouder. Druk de knop “
” in,
en er zal espresso in de kopjes beginnen te stromen. Als
de gewenste hoeveelheid espresso gemaakt is, druk dan
de knop “ ” in om te stoppen.
OPMERKING: Verwijder de filterhouder niet terwijl er
espresso gemaakt wordt.
ESPRESSOMACHINE KLAARMAKEN VOOR GEBRUIK ESPRESSOMACHINE KLAARMAKEN VOOR GEBRUIK
DE ESPRESSOMACHINE GEBRUIKEN
Espresso maken
8
Nederlands
11. De espressomachine is uitgerust met een elektro-
magnetische driewegkraan die de druk in de groep
onmiddellijk afvoert, nadat de waterpomp uitgeschakeld
is, zodat de filterhouder onmiddellijk na het maken van
espresso verwijderd kan worden. Verwijder de filter-
houder door het handvat naar links te draaien. Vermijd dat
de filterhouder geraakt wordt bij het leegkloppen van het
koffiedrap (koffiedik) uit het filterbakje.
12. Plaats na het verwijderen van de filterhouder een kop onder
de espressokop, en druk één of twee seconden de knop “
” in. Dit zal het doucheplaatje reinigen en de koffieoliën
en -korrels die in de espressokop geraakt zijn, wegspoelen.
13. Om meer espresso te maken, herhaal stappen 6 tot
en met 12, maar lees ook de onderstaande tips van de
“barista” (Italiaanse cafékelner).
Tips van de “barista”
Voor het maken van meerdere koppen espresso:
1. Gebruik vóór het afvullen met koffie een doek om het
filterbakje te reinigen en af te drogen. Dat zorgt voor
een gelijkmatige koffie-extractie.
2. Om de juiste watertemperatuur te bewaren is het
belangrijk dat de groep warm gehouden wordt, dus:
Spoel de filterhouder niet uit met water, want dat koelt
de filter af. U kunt de resterende koffiedrap (koffiedik)
het best met een doek uit het filterbakje wegvegen.
Terwijl u met andere zaken bezig bent zoals het
malen van koffie of het opschuimen van melk, kunt u
de lege filterhouder warm houden door hem aan de
espressokop te bevestigen.
Voor het opschuimen en opstomen van melk is wat oefening
nodig, maar u zult versteld staan hoe snel u het leert. Alles wat
u nodig hebt is bij de Artisan espressomachine meegeleverd:
een roestvrijstalen kannetje met een speciale vorm voor het
opschuimen, een stoompijpje dat horizontaal en verticaal
versteld kan worden, een speciaal gevormd uiteinde van
het stoompijpje dat ontworpen is om het opschuimen
te bevorderen, en een draaiknop “
” waarmee u de
hoeveelheid stoom precies kunt regelen.
1. Druk de knop “ ” in om de espressomachine aan te zetten.
2. Wacht tot de espressomachine de werkingstemperatuur
heeft bereikt; dit duurt ongeveer 6 minuten. Als de wijzer
van de stoomtemperatuurmeter in de zone “ ” staat,
is de espressomachine klaar om op te stomen.
3. Vul het melkkannetje voor één derde met koude melk.
4. Houd het stoompijpje in een lege kop, en zet de draai knop
” een moment open om het overtollige water uit de
leiding te verwijderen. Om de draaiknop “ ” te openen,
draait u hem langzaam tegen de wijzers van de klok in;
om de draaiknop “ ” te sluiten, draait u hem met de
wijzers van de klok mee, totdat hij niet meer verder kan.
5. Terwijl de draaiknop “
” dicht staat, kunt u het stoom-
pijpje verstellen, zodat u een comfortabele werkhouding
hebt, en dompelt u het uiteinde van het stoompijpje vlak
onder het oppervlak van de melk in het melkkannetje.
6. Zet de draaiknop “
” langzaam open door hem tegen
de wijzers van de klok in te draaien. Hoe verder de
draaiknop “ ” gedraaid wordt, hoe meer stoom er
vrijkomt. Kantel de kan naar één kant, zodat er in de melk
een wervelende beweging ontstaat, en houd de punt van
het opschuimuiteinde van het stoompijpje ongeveer 5 mm
onder het oppervlak van de melk. Als er grote bellen
gevormd worden, of als de melk spat, komt dat doordat
het uiteinde van het stoompijpje te hoog wordt gehouden.
7. Naarmate het schuim in omvang toeneemt, moet u de kan
lager houden.
8. Als het volume van de opgeschuimde melk toegenomen is
tot ongeveer 3/4 van de kan, houd dan het opschuimuiteinde
van het stoompijpje dieper in de kan om de melk op
te stomen (te verwarmen). Houd de kan schuin om de
wervelende beweging in de melk aan de gang te houden.
Stoom de melk op, totdat ze een temperatuur heeft tussen
60 en 74 graden Celsius. (Bij deze temperatuur zal de kan
zeer warm aanvoelen.) Zorg ervoor dat de melk niet kookt.
Dat gebeurt op een temperatuur van 80 graden.
9. Draai de draaiknop “ ” dicht door er in wijzerzin aan
te draaien totdat hij niet meer verder kan, voordat u het
heetwaterpijpje uit de melk verwijdert. Zo vermijdt u spatten.
Melk opschuimen en opstomen
DE ESPRESSOMACHINE GEBRUIKEN DE ESPRESSOMACHINE GEBRUIKEN
REINIGEN EN ONDERHOUD
9
Nederlands
Tips van de “barista”
Reinig het stoompijpje en het uiteinde ervan onmiddellijk
na gebruik. Zie het hoofdstuk "Onderhoud en reinigen”.
• Melk met een lager vetgehalte is over het algemeen
gemakkelijker op te schuimen. Afgeroomde melk kan een
probleem vormen daar deze zeer snel opschuimt en de
neiging heeft om grote bellen en droge punten te vormen
die de textuur bederven.
Heet water kan ook afgetapt worden van het stoom-
/ heetwaterpijpje. Dat is een gemakkelijke manier om
americano’s, thee, of warme chocolademelk te maken.
Een goede manier om het op te warmen alvorens er
espresso in te bereiden.
OPMERKING: Tap altijd heet water af in een leeg kopje,
mok of ander opvangbakje: aftappen in een kop of kan waarin
andere ingrediënten zitten, kan leiden tot spatten.
1. Druk de knop “ ” in om de espressomachine aan te zetten.
2. Wacht totdat de espressomachine de werkingstemperatuur
bereikt heeft: dit zal ongeveer 6 minuten duren. Als de
wijzer van de stoomtemperatuurmeter in de zone “
geklommen is, is de espressomachine klaar om heet water
te leveren.
3. Houd het heetwaterpijpje in een lege kop, open de
draaiknop “
” door hem langzaam tegen de wijzers
van de klok in te draaien. Houd daarna de knop “
ingedrukt om water af te tappen.
OPMERKING: Er kan resterende stoom uit de stoompijp
komen voordat er water uitstroomt. Het kan verscheidene
seconden duren voordat het water uit de stoom-/heetwater-
pijp begint te stromen.
4. Als de gewenste hoeveelheid water is afgetapt, laat dan
de knop “
” los, en draai draaiknop “ ” dicht met de
wijzers van de klok mee, totdat hij niet meer verder kan.
1. De espressomachine uitschakelen.
2. De stekker van de espressomachine uit de wand contact-
doos trekken, of de stroom onderbreken.
3. Laat de espressomachine en alle onderdelen afkoelen.
DE ESPRESSOMACHINE GEBRUIKEN
Heet water aftappen
Cappuccino maken
Als u cappuccino maakt, schuim en stoom de melk dan op,
voordat u de espresso bereidt. Zo krijgt het schuim de kans
om licht op te stijven en zich volledig af te scheiden van de
melk. Als de melk klaar is, maak dan één kop (30 ml) espresso
in een cappuccinokop, en giet daarna de opgeschuimde en
opgestoomde melk in de kop met een licht schuddende
beweging. Leg er voor een perfecte afwerking chocoladekrullen
op of strooi er een beetje cacaopoeder over.
Welke melk u kiest, is uiteindelijk een kwestie van ervaring
en smaak. De belangrijkste factoren voor het maken van
superieur schuim zijn ervaring en een goede koeling: hoe
kouder de melk die u gebruikt, hoe beter.
REINIGEN EN ONDERHOUD
Om een goede espresso te bereiden, is het essentieel dat u de Artisan espressomachine schoonhoudt. Oude koffie-oliën op de
filterhouder, filterbakjes en doucheplaatje zullen de smaak van erg deskundig bereide koffie bederven. Ook moeten sporen van
melk op het stoompijpje worden verwijderd.
Vóór het reinigen van de espressomachine
Stoom-/heetwaterpijpje en uiteinde stoompijpje reinigen
Het stoom-/heetwaterpijpje en en het uiteinde van het stoom-
pijpje moeten steeds worden gereinigd nadat er melk werd
opgeschuimd.
1. Verwijder het uiteinde van het stoompijpje door het omlaag
te trekken. Het uiteinde kan afgewassen worden in een
warm sopje. Maak alle openingen in het uiteinde vrij.
2. Veeg het stoom-/heetwaterpijpje en het uiteinde schoon
met een vochtige doek. Gebruik geen schuurspons.
3. Steek de stekker van het apparaat in een contactdoos
met randaarde.
4. Schakel de espressomachine in, en laat de boilers op
werkingstemperatuur komen. Houd het heetwaterpijpje in
een lege kop, en open de draaiknop “
” even om stoom
door het uiteinde van het stoompijpje te laten stromen.
Zo zal het uiteinde van het stoompijpje gereinigd worden.
10
Nederlands
2. Was het doucheplaatje in warm zeepsop, en spoel af met
zuiver water.
3. Plaats het doucheplaatje in de espressokop met de
gladde zijde naar onder, en bevestig het met de douche-
plaatjeschroef. Draai de schroef met de wijzers van de
klok mee aan tot deze vastzit.
OPMERKING: Als het doucheplaatje gemonteerd is, moet de
centrale schroef gelijk liggen met het oppervlak van de zeef.
Als dat niet zo is, verwijder de zeef, draai ze om, en monteer
ze opnieuw.
Gebruik geen schuurmiddelen of -sponsen om de
espressomachine of onderdelen ervan te reinigen.
• Veeg de behuizing van de espressomachine schoon met een
propere vochtige doek, en droog af met een zachte doek.
• Was de filterhouder af in warm zeepsop, en spoel met
zuiver water. Droog af met een zachte doek. Was de
filterhouder niet af in de vaatwasmachine.
• De filters, lekbak, lekrooster, watertank en melkkannetje
mogen in de bovenste lade van de vaatwasmachine
afgewassen worden of met de hand in warm zeepsop.
Als u met de hand afwast, vergeet dan niet met helder vers
water af te spoelen en af te drogen met een zachte doek.
REINIGEN EN ONDERHOUD
Behuizing en accessoires reinigen
• Gebruik het doucheplaatborsteltje of een vochtige doek
om koffiedrap (koffiedik) te verwijderen uit de afdichting
van de espressokop en het doucheplaatje.
Doucheplaatje reinigen
Spoelen na een lange periode van stilstand
VÓÓR DE BEREIDING: DE ELEMENTEN VAN EEN GOEDE ESPRESSO
Ontkalken
REINIGEN EN ONDERHOUD
Na 75 tot 100 koppen espresso moet het doucheplaatje
telkens uit de espressokop verwijderd worden, en grondig
worden gereinigd.
1. Verwijder met een korte schroevendraaier de schroef in
het midden van het doucheplaatje door deze tegen de
wijzers van de klok in te draaien. Als de schroef los is,
moet het doucheplaatje uit de espressokop vallen.
4. Druk de knop “
” in om de espressomachine aan te
zetten. Het is niet nodig om de boilers te laten opwarmen
alvorens over te gaan tot de volgende stap.
5. Druk knop “
” in en tap gedurende 15 seconden het
ontkalkingsmiddel af van de espressokop. Druk knop
” opnieuw in om te stoppen.
6. Open draaiknop “
” door hem tegen de wijzers van de
klok in te draaien, houd daarna knop “ ” 15 seconden
lang ingedrukt om het ontkalkingsmiddel af te tappen van
het heetwaterpijpje en het uiteinde van het stoompijpje.
7. Druk knop “ ” in om de espressomachine uit te schakelen.
8. Wacht 20 minuten, herhaal dan de stappen 4–7. Wacht
20 minuten en herhaal daarna stappen 4-7 totdat bijna
de hele oplossing in de tank door de espressomachine is
gestroomd. Laat de tank niet volledig drooglopen.
Na verloop van tijd zal er in de espressomachine door het
water kalkaanslag (“ketelsteen”) gevormd worden die de
kwaliteit van de espresso aantast.
OPMERKING: De kalksteen moet om de twee maanden
worden verwijderd; als het water plaatselijk hard is, is
het mogelijk dat er vaker ontkalkt moet worden.
Gebruik een verpakt ontkalkingsmiddel of geschikte
ontkalkingstabletten om de kalksteen te verwijderen.
1. Verwijder het doucheplaatje van de espressozetgroep. Zie
het hoofdstuk “Doucheplaatje reinigen" voor instructies.
2. Zorg dat de watertank leeg is. Volg de richtlijnen op
de verpakking van het ontkalkingsmiddel, meng de
ontkalkingsoplossing en giet deze in de tank.
3. Om de ontkalkingsoplossing op te vangen, houdt u een
grote kop onder de espressozetgroep (de filterhouder niet
plaatsen) en één onder het uiteinde van het stoompijpje.
1. Verwijder de tank, giet het verschaalde water weg,
vervang het, en vul de tank met vers water tot aan de
streep “max”.
2. Vul de boilers met het verse water. Voor instructies,
zie het hoofdstuk “De boilers vullen en spoelen”.
Voor de smakelijkste espresso moet u de espressomachine
na een lange periode van stilstand spoelen met vers schoon
water. Door het spoelen zullen ook de boilers gevuld worden,
en zal de espressomachine klaar zijn voor gebruik.
11
Nederlands
Als het indicatielampje “Netstroom ingeschakeld” (I)
gedoofd blijft en de boilers niet opwarmen, wanneer
knop “ ” wordt ingedrukt:
Controleer of de netstekker van de espressomachine op de
juiste wijze in het stopcontact is gestoken; als dat zo is, trek
de stekker van de espressomachine uit, steek hem vervolgens
weer in het stopcontact en druk opnieuw de knop “ ” in.
Als de espressomachine nog steeds niet werkt, controleer
dan de zekering of automatische zekering van de groep uit
uw stoppenkast waarop de espresso machine is aangesloten
en controleer of de groep goed functioneert.
Als er geen koffie uit de filterhouder komt,...
– kan de watertank leeg zijn, of is de espressoboiler mogelijk
niet gevuld
– kunnen de opzuigslangen in de watertank dichtgeknikt
of niet goed geplaatst zijn
– moet het doucheplaatje mogelijk worden gereinigd
– moet de espressomachine mogelijk worden ontkalkt
– is de koffie mogelijk te fijn gemalen
– is de koffie mogelijk te vast aangedrukt
Als de waterpomp lawaai maakt,…
– kan de watertank leeg zijn
– kunnen de opzuigslangen in de watertank dichtgeknikt
of niet goed geplaatst zijn
– zijn de boilers mogelijk niet gevuld
Als er water lekt uit de filterhouder…
– is de filterhouder mogelijk niet goed bevestigd aan de
espressokop
kleeft er mogelijk koffiedrap (koffiedik) aan de rand van
de filterhouder of aan de afdichting van de espressokop
– is de afdichtring (groepsring) van de espressokop mogelijk
vuil of versleten
Als er weinig stoom wordt geproduceerd,…
– is de stoomboiler mogelijk niet op werkingstemperatuur
– staat de draaiknop “
” mogelijk niet volledig open
– moet het uiteinde van het stoompijpje mogelijk worden
gereinigd
– is de watertank misschien leeg, of is de stoomboiler mogelijk
niet gevuld
Als de storing niet kan opgeheven worden aan de hand van de
bovenstaande stappen, zie hoofdstuk "Garantie en service".
Espressokoffie vraagt een zeer fijne en gelijkmatige maling.
Koffiemolens met messen en goedkope koffiemolens
met maalschijven schieten doorgaans tekort, als het erop
aankomt om de juiste maling te produceren die nodig is
voor een uitstekende espresso. Voor de beste espresso
is een kwaliteitskoffiemolen met maalschijven nodig zoals
de KitchenAid koffiemolen. Een goede koffiemolen zal het
uiterste halen uit de smaak en het aroma van espresso,
doordat hij een uiterst gelijkmatige maling produceert
bij zeer geringe wrijvingswarmte.
REINIGEN EN ONDERHOUD
STORINGEN OPHEFFEN
VÓÓR DE BEREIDING: DE ELEMENTEN VAN EEN GOEDE ESPRESSO
REINIGEN EN ONDERHOUD
Verse kofebonen
Nog voordat u de stekker van de espressomachine in het
stopcontact steekt, zijn diverse elementen onontbeerlijk om
een goede espresso te maken.
Goede koffie kan alleen gemaakt worden van verse koffiebonen
die op de juiste manier zijn gebrand. Veel “barista’s” raden aan
om bonen te kopen die niet donkerder geroosterd zijn dan
medium en waarvan de kleur lijkt op chocoladebruin. Deze
graad van roosteren bewaart de natuurlijke suikers en de smaak
van de boon wat het uitgangspunt is voor een uitstekende
espresso. Medium is de donkerste graad van roosteren zonder
dat zich aan de oppervlakte van de boon oliën ontwikkelen.
Donker geroosterde bonen die bruin of bijna zwart zijn, zien
er goed uit, maar de extra graad van roosteren overheerst
de delicatere koffiearoma’s en karameliseert de suikers.
Een donker “geroosterd” koffiearoma, dat vaak bitter en scherp
is, zal bij koffie van donker geroosterde bonen overheersen.
Koffiebonen vers houden:
Bewaar de bonen in een ondoorzichtige, luchtdichte verpakking
op een koele en droge plaats. Koeling wordt niet aanbevolen
wegens de neiging tot condensvorming op de bonen telkens
als de verpakking wordt geopend. Invriezen kan helpen om de
bonen langer te bewaren maar dit zal ook de smaak afzwakken.
Lekker smakend water
Een vaak verwaarloosd element van goede espresso is het water
waarmee hij bereid wordt. Als de smaak van het leidingwater
u niet bevalt, gebruik het dan niet om espresso te maken maar
gebruik gezuiverd water in flessen. Omdat het niet lang duurt
voordat vers water verschaald smaakt, is het ook een goed idee
om het water in de tank vaak te verversen en om de boilers
opnieuw te vullen na een lange periode van stilstand. Gebruik
geen water met een hoog mineraalgehalte of gedistilleerd water
daar dit de espressomachine zou kunnen beschadigen.
Juiste maling en kofemolen
10. Bevestig het doucheplaatje op de espressokop. Zie het
hoofdstuk “Doucheplaatje reinigen" voor instructies.
Vul de tank bij met vers water voor het bereiden
van espresso.
9. Verwijder de watertank, en spoel hem met schoon water,
plaats hem terug, en vul hem met vers water tot aan de
streep “max”. Druk knop “
” in om de espressomachine
aan te zetten en de espressomachine te spoelen door
de inhoud van de tank snel te laten weglopen. Wissel af
tussen de espressokop en het heetwaterpijpje. Laat de
watertank niet volledig drooglopen.
12
Nederlands
Door het aandrukken wordt de koffie een platte schijf die een
gelijkmatige weerstand biedt aan het water onder hoge druk.
Juist afgestreken en aangedrukte koffie zal een gelijkmatige
extractie van de smaakstoffen opleveren en in een goede
espresso resulteren. Koffie die te zacht is aangedrukt, zal
vervormd worden door het water, met een ongelijkmatige
extractie, een korte bereidingstijd en een middelmatige
espresso als gevolg. Te stevig aangedrukte koffie zal de
bereidingstijd verlengen, en een bittere drank met teveel
extractie opleveren.
De juiste aandruktechniek
1. Houd het handvat van de stamper vast zoals een
deurknop, met het uiteinde van het handvat stevig tegen
de handpalm. Probeer tijdens het aandrukken de stamper,
pols en elleboog in één rechte lijn te houden.
2. Laat de onderzijde van de filterhouder rusten op een
stevig oppervlak, en druk de stamper zachtjes in de
koffie met de bedoeling om een plat oppervlak te maken.
Verwijder de stamper van het filterbakje met een licht
draaiende beweging; zo voorkomt u dat er brokjes
gemalen koffie aan de stamper blijven hangen.
Juist afgestreken koffie
TECHNIEK VAN HET BEREIDEN VAN ESPRESSO TECHNIEK VAN HET BEREIDEN VAN ESPRESSO
Watertemperatuur
De watertemperatuur en temperatuurconstantheid hebben
een rechtstreekse impact op de smaak van espresso.
Goede espresso wordt gemaakt met water dat de optimale
temperatuur heeft, bij voorkeur tussen 90°–96° C.
Zorgen voor de juiste bereidingstemperatuur:
Bevestig steeds de filterhouder (met het filterbakje) op de
espressozetgroep, terwijl de espressomachine opwarmt.
Hierdoor wordt de filterhouder en het filterbakje opgewarmd.
• Wacht steeds tot de boilers volledig opgewarmd zijn,
alvorens met de bereiding te beginnen: ongeveer 6 minuten.
• Doseer en druk uw koffie snel aan, en bereid hem onmiddellijk.
Zo voorkomt u dat de filterhouder beduidend afkoelt.
• Spoel de filterhouder nooit met koud water wanneer u
meer dan één kop maakt. Nadat u de drap (koffiedik) uit de
filter hebt geklopt, veegt u achtergebleven korrels best met
een schone doek uit de zeef. Zorg dat het filterbakje droog
is, voordat u het met koffie vult.
• Laat de lege filterhouder aan de espressokop zitten terwijl u
met andere zaken bezig bent zoals malen of opschuimen.
• Verwarm een kop of espressokop voor door ze vóór de
bereiding bovenop de espressomachine te plaatsen. Koppen
kunnen ook snel worden opgewarmd met stoom uit het
heetwaterpijpje.
Malen
Goede espresso vraagt zo vers mogelijke koffie. De meest
verse koffie wordt daarom vlak vóór de bereiding gemalen.
De meest delicate aromatische stoffen in koffie verschalen
binnen enkele minuten na het malen; maal dus maar net
zoveel als u voor de onmiddellijke bereiding nodig hebt.
Doseren
Doseren is het plaatsen van een afgemeten hoeveelheid gemalen
koffie in het filterbakje. Voor één kop (30 ml) espresso is 7 gram
koffie nodig, voor twee koppen dubbel zoveel. Als hij afgestreken
gevuld wordt met fijn gemalen koffie is de koffieschep die
meegeleverd werd bij uw Artisan Espressomachine nagenoeg
de perfecte maat voor één kop espresso.
Als u doseert zonder de maatlepel, is het belangrijk dat u niet
te veel koffie in het filterbakje doet. De koffie moet kunnen
uitzetten terwijl het water erdoor loopt. Als de koffie tegen
het doucheplaatje gekneld zit, zal een gelijkmatige spreiding
van het water over de filter niet mogelijk zijn, wat een
ongelijkmatige extractie en niet zo’n goede espresso oplevert.
Zo weet u of u teveel koffie in het filterbakje hebt gedaan:
1. Vul het filterbakje, “strijk” de gemalen koffie “af
(maak een vlak oppervlak) en druk goed aan
(zie het hoofdstuk “Aandrukken”).
2. Draai de filterhouder op de espressokop en draai
hem er onmiddellijk weer af.
3. Als het doucheplaatje of de doucheplaatjeschroef een
afdruk heeft achtergelaten op de koffie, dan zit er te
veel koffie in het filterbakje!
Afstrijken
Het afstrijken van de koffie, nadat hij gedoseerd is in het
filterbakje, is essentieel voor een goede espresso. Als de koffie
niet gelijkmatig verdeeld is in de filter, zal het “aandrukken
zones van lage en hoge dichtheid creëren. Het water
onder hoge druk zal onvermijdelijk de weg met de kleinste
weerstand volgen en in grote hoeveelheid door de zones met
lage dichtheid stromen waardoor te veel bittere smaakstoffen
aan de koffie zullen worden onttrokken, en in kleine
hoeveelheid door de zones met een hoge dichtheid waardoor
Aandrukken
te weinig smaakvolle essences aan de koffie zullen worden
onttrokken. Dergelijke ongelijkmatige extractie levert lichte,
slappe en bittere espresso op.
De koffie in het filterbakje afstrijken:
• Zorg dat het filterbakje droog is voordat u het met koffie
vult; vocht in het filterbakje zal voor het water een weg met
de kleinste weerstand creëren.
• Strijk de koffie na het doseren af door een vinger heen en
weer te bewegen over de filter. Niet in slechts één enkele
richting vegen, want daardoor zal de koffie zich aan één zijde
van het filterbakje ophopen en zal de extractie ongelijkmatig
gebeuren. Probeer een licht uitgehold koffie oppervlak te
maken waarvan het middelpunt lager ligt dan de zijkanten.
• Zorg dat er geen holten zijn tussen de koffie en de zijkanten
van de filter.
13
Nederlands
Als uw espresso tijdens de bereiding …
…veeleer de kleur van kaneel heeft dan diepbruin:
controleer dan of uw espressogroep en de boilers volledig
opgewarmd zijn
gebruik dan een minder zuurrijke soort koffie
…er witachtig uitziet met dunne bruine strepen:
wijzig dan uw aandruktechniek: de aangedrukte koffie is
gebroken, of er is een opening ontstaan tussen de koffie
en de zijkant van het filterbakje.
...slap en snellopend is:
wijzig dan uw aandruktechniek: de koffie is mogelijk niet
stevig genoeg aangedrukt om een gelijkmatige weerstand
te bieden aan het water
gebruik een fijnere maling
controleer de versheid van de koffie
…nauwelijks uit de filterhouder druppelt:
wijzig dan uw aandruktechniek: de koffie is mogelijk
te stevig aangedrukt
gebruik een grovere maling
TECHNIEK VAN HET BEREIDEN VAN ESPRESSO TECHNIEK VAN HET BEREIDEN VAN ESPRESSO
Hoeveelheid water
De aandrukkracht meten
9 kilogram, 15 kilogram: hoe kunt u weten hoeveel aandruk-
kracht u gebruikt? Doe zoals de “barista’s”, en gebruik de
weegschaal uit de badkamer! Plaats de weegschaal op een tafel of
werkblad, en druk uw koffie bovenop de weegschaal aan. U zult
al snel een gevoel krijgen hoeveel 9 of 15 kilogram kracht is.
De espressogroep en de boilers warmen op. De verse koffie is
gemalen, gedoseerd in de filterhouder, deskundig afgestreken,
en nauwkeurig aangedrukt. Nu is het moment van de
waarheid gekomen: de bereiding!
Maak voor de beste espresso nooit meer dan één kop
(30 ml) met het kleine filterbakje of twee koppen (60 ml)
met de grote. Als u meer koffie maakt, zal er te veel extractie
plaatshebben, en zal de espresso slap en bitter zijn.
Terwijl hij loopt, ziet perfecte espresso er diep roodbruin uit
met een dikke textuur zoals honing die van een lepel loopt.
Vaak vormt de koffie zogeheten muizenstaarten van dunne
siroopachtige stromen. Vanaf het ogenblik dat de bittere en
zuurrijke stoffen aan de koffie worden onttrokken, zal de straal
espresso lichter van kleur worden, en in sommige gevallen zal
de straal er bijna wit uitzien. Deskundige “barista’s” zullen de
straal zorgvuldig observeren, en de bereiding snel stopzetten
op het ogenblik dat de straal lichter van kleur wordt.
“Ristretto” wordt bereid met een kleinere hoeveelheid
water dan normaal. Maak de espressomachine klaar om twee
koppen te bereiden, maar beëindig de bereiding als er 45 ml
espresso gemaakt is. Wat u nu gedaan hebt is de hoeveelheid
water beperken om alleen de meest smaakvolle en minst
bittere oliën en essences aan de koffie te onttrekken.
Extractiesnelheid
Tientallen jaren ervaring hebben geleerd dat de beste espresso
– of het nu gaat om één of twee koppen – gemaakt wordt in
20–25 seconden.
Als uw espresso sneller of trager klaar is dan die 20–25 seconden,
en uw aandruktechniek is goed, dan moet u de maling aanpassen!
Maal fijner voor een lagere extractiesnelheid en grover voor een
hogere. Behoud dezelfde dosering en aandruktechniek.
Koffie is gevoelig voor luchtvochtigheid en zal gemakkelijk
vocht absorberen. Dat beïnvloedt de extractiesnelheid.
In een vochtige omgeving zal de extractiesnelheid lager
worden, in een droge hoger. Mogelijk zult u de maling
moeten aanpassen aan het seizoen of aan het weer van de dag.
Met sommige koffiemolens kunt u de maling fijn afstellen
om de extractiesnelheid te corrigeren. De beste oplossing
is te investeren in de KitchenAid Artisan Koffiemolen.
Als dat niet mogelijk is, experimenteer dan met de aandruk-
kracht. Druk met minder kracht aan voor een hogere
extractiesnelheid, en met meer kracht voor een lagere.
3. Na het verwijderen van de stamper blijven er mogelijk enkele
korrels aan de zijkant van het filterbakje kleven. Tik met de
filterhouder lichtjes op de tafel om de korrels bovenop de
aangedrukte koffieschijf te brengen. Tik niet te hard, want
dan zal de aangedrukte koffieschijf loskomen of breken.
4. Druk de koffie voor de tweede en laatste keer aan
(ook “effen maken” genoemd). Druk de koffie met een
kracht van ongeveer 15 kilogram recht naar omlaag,
verminder daarna de kracht lichtjes (tot ongeveer
9 kilogram), en maak de koffieschijf effen door de
stamper twee keer volledig rond te draaien.
5. Bekijk de aangedrukte koffie. De koffieschijf moet glad en
effen zijn, en er mogen geen holten zijn tussen de zijkant
van het filterbakje en de koffie.
De gouden crema
Een kenmerk van goede espresso is de “crema”, het dichte
goudkleurige schuim van de geëmulgeerde koffieoliën waarin
de essentie van de koffiesmaak zit. Goede “crema” moet dik
zijn en aan de zijkant van de kop blijven kleven als deze schuin
wordt gehouden; de beste “crema” moet zeer fijne suiker
bijna 30 seconden kunnen dragen.
Diagnose van lopende espresso
14
Nederlands
Duur van de garantie: Wat KitchenAid
wel vergoedt:
Wat KitchenAid niet vergoedt:
Europa:
Drie jaar volledige garantie vanaf de
datum van aankoop.
Onderdelen en
arbeidsloon voor herstel
van materiaalgebreken
of constructiefouten.
De service moet gebeuren
door een erkende dienst-na-
verkoop/after sales service
van KitchenAid.
A. Reparaties wanneer de espressomachine
gebruikt is voor iets anders dan de
huishoudelijke bereiding van drank.
B. Schade als gevolg van een ongeval,
wijzigingen, ruwe behandeling, verkeerd
gebruik of installatie/werking die niet
in overeenstemming is met de lokale
elektrische voorschriften.
KITCHENAID AANVAARDT GEEN ENKELE VERANTWOORDELIJKHEID VOOR INDIRECTE SCHADE.
© 2013. Alle rechten voorbehouden.
De specicaties kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.
GARANTIE EN SERVICE
Klantencontact
Garantie op de KitchenAid Espressomachine (huishoudelijk gebruik)
Indien u nog vragen hebt of de dichtsbijzijnde KitchenAid geautoriseerde dienst-na-verkoop/after sales service zoekt, kunt u
onderstaande contactpersonen raadplegen.
OPMERKING : Alle reparaties moeten in het land van aankoop worden uitgevoerd door een geautoriseerde dienst-na-verkoop
van KitchenAid.
Gratis oproepnummer:
In Nederland: 0800 0200151
In België: 0800 93285
E-mail contact:
In Nederland: Ga naar www.KitchenAid.nl, en klik onderaan op de pagina op de link “Contact Us”
In België: Ga naar www.KitchenAid.be, en klik onderaan op de pagina op de link “Contact Us”
Adres België & Nederland:
KitchenAid Europa, Inc.
Postbus 19
B-2018 ANTWERPEN 11
www.KitchenAid.eu
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14

KitchenAid 5KES2102EER de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor