AEG KB8100001M Recipe book

Type
Recipe book
KB8100001
NL OVEN RECEPTENBOEK
NUTTIGE AANWIJZINGEN EN TIPS
De temperaturen en baktijden in
de tabellen zijn slechts als richtlijn
bedoeld. Deze zijn afhankelijk van
de recepten en de kwaliteit en de
hoeveelheid van de gebruikte in-
grediënten.
NUTTIGE TIPS VOOR
SPECIALE OPWARMFUNCTIES
VAN DE OVEN
Warmhouden
Gebruik deze functie om voedsel warm te
houden.
De temperatuur wordt automatisch inge-
steld op 80°C.
Borden warmen
Voor het verwarmen van borden en scha-
len.
Verdeel de borden en schalen gelijkmatig
over het ovenrek. Verplaats de stapels
halverwege de verwarmingstijd (boven-
en onderkant omwisselen).
De automatische temperatuur is 70 °C.
Aanbevolen rekstand: 3.
Deeg laten rijzen
U kunt deze automatische functie gebrui-
ken voor elk gistdeeg. Het zorgt voor de
juiste atmosfeer om het te laten rijzen.
Plaats het deeg in een kom die groot ge-
noeg is voor het gerezen deeg en bedek
de kom met een natte keukenhanddoek
of plastic folie. Plaats een bakrooster op
niveau één en schuif de schaal erin. Sluit
de deur en stel de functie in op deeg rij-
zen. Stel de benodigde tijd in.
BAKKEN
Algemene aanwijzingen
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/
braadverhouding hebben dan het ap-
paraat dat u tot nu toe gebruikt heeft.
Pas uw normale instellingen (tempera-
tuur, gaartijden) en de rekstanden aan
de tabelwaarden aan.
Bij langere baktijden kunt u de oven ca.
10 minuten voor het einde van de bak-
tijd uitschakelen en profiteren van de
restwarmte
Wanneer u bevroren gerechten ge-
bruikt, kunnen de bakplaten in de oven
tijdens het bakken vervormen. Wan-
neer de bakplaten afkoelen, verdwijnt
de vervorming.
Aanwijzingen bij de baktabellen
De fabrikant raadt u aan de eerste keer
een lagere temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt
vinden voor uw eigen recept, kijkt u
dan bij een soortgelijk product.
Bij het bereiden van cake op meerdere
niveaus kan de baktijd ca. 10 - 15 minu-
ten langer zijn.
Als het gebak niet overal even hoog is,
wordt het gebak in het begin van het
bakproces niet overal even bruin. Ver-
ander in dit geval de temperatuurinstel-
ling niet. De verschillen verminderen tij-
dens het bakproces.
BAKTIPS
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van de ca-
ke is niet voldoende ge-
bruind.
De rekstand is incorrect.
Plaats de cake op een la-
gere rekstand.
De cake zakt in en wordt
klef, klonterig, streperig.
De oventemperatuur is te
hoog.
De volgende keer dat u
een cake bakt, stelt u de
baktemperatuur lager in.
2
www.aeg.com
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De cake zakt in en wordt
klef, klonterig, streperig.
Te korte baktijd.
Baktijd verlengen. U kunt
de baktijd niet verlagen
door een hogere tem-
peratuur in te stellen.
De cake zakt in en wordt
klef, klonterig, streperig.
Er zit te veel vloeistof in
het mengsel.
Minder vocht gebruiken.
Let op de kneedtijden,
vooral bij het gebruik van
keukenmachines.
De cake is te droog.
De oventemperatuur is te
laag.
De volgende keer dat u
een cake bakt, stelt u de
baktemperatuur hoger in.
De cake is te droog. Te lange baktijd.
De volgende keer dat u
een cake bakt, gebruikt u
een kortere baktijd.
De cake wordt ongelijk-
matig bruin.
De oventemperatuur is te
hoog en de baktijd te
kort.
De baktemperatuur lager
instellen en de baktijd
verlengen.
De cake wordt ongelijk-
matig bruin.
Het deeg is niet gelijkma-
tig verdeeld.
Verdeel het deeg gelijk-
matig over de bakplaat.
De cake wordt niet gaar
binnen de aangegeven
baktijd.
De oventemperatuur is te
laag.
De volgende keer dat u
een cake bakt, stelt u de
baktemperatuur een
beetje hoger in.
BAKKEN OP ÉÉN
GEBRUIKSNIVEAU
Ovenfunctie: Multi hetelucht
Bakken in vormen
Gerecht Ovenniveau Temperatuur (°C) Tijd (min.)
Tulband of brioche 1 160 - 170 50 - 60
Moskovisch gebak/vruch-
tencake
1 150 - 170 70 - 90
Fatless sponge cake / Bis-
cuittaart zonder vet
1 160 - 180 25 - 40
Taartbodem van zandtaart-
deeg
2
170 - 190
1)
10 - 25
Taartbodem - biscuitdeeg 2 150 - 170 20 - 25
Dichte appeltaart 1 160 - 180 50 - 60
Apple pie / Appeltaart (2
vormen Ø 20 cm, diagonaal
geplaatst)
1 180 - 190 65 - 80
NEDERLANDS
3
Gerecht Ovenniveau Temperatuur (°C) Tijd (min.)
Hartige taart (bijv. quiche
lorraine)
2 170 - 190 30 - 70
Kwarktaart 1 160 - 180 60 - 90
1)
Oven voorverwarmen
Gebak op bakplaat
Gerecht Ovenniveau Temperatuur (°C) Tijd (min.)
Vlechtbrood/broodkrans 1 160 - 180 30 - 40
Kerststol 1 160 - 180 40 - 60
Brood (roggebrood) 1 180 - 200 45 - 60
Roomsoezen/tompoezen 2 170 - 190 30 - 40
Biscuitrol 2
200 - 220
1)
8 - 15
Kruimeltaart (droog) 2 160 - 180 20 - 40
Boter-/suikerkoek 2
180 - 200
1)
15 - 30
Vruchtentaart (op gistdeeg/
biscuitdeeg)
2 160 - 180 25 - 50
Vruchtentaart op zandtaart-
deeg
2 170 - 190 40 - 80
Plaatkoek met kwetsbare
garnering (bijvoorbeeld
kwark, room, amandelvul-
ling)
2 150 - 170 40 - 80
Pizza (met veel garnering) 2
190 - 210
1)
20 - 40
Pizza (dunne korst) 2
230
1)
12 - 20
Pita 2
230
1)
10 - 20
Zwitsers fruitgebak 2 190 - 210 35 - 50
Koekjes
Gerecht Ovenniveau Temperatuur (°C) Tijd (min.)
Zandkoekjes 2 160 - 180 6 - 20
Spritsgebak 2 160 10 - 40
Koekjes gemaakt van
sponsdeeg
2 160 - 180 15 - 20
Eiwitgebak, schuimgebak 2 80 - 100 120 - 150
Bitterkoekjes 2 100 - 120 30 - 60
Schuimgebakjes 2 160 - 180 20 - 40
Klein bladerdeeggebak 2
180 - 200
1)
20 - 30
Broodjes 2 210 - 230 20 - 35
4
www.aeg.com
Gerecht Ovenniveau Temperatuur (°C) Tijd (min.)
Small cakes / Kleine cakes
(20 stuks/bakplaat)
2
170
1)
20 - 30
Bakken op meer dan één niveau - koekjes/kleine cakes/taartjes, pasteitjes/
broodjes
Gerecht Multi hetelucht
2 niveaus
Temperatuur
(°C)
Tijd (min.)
Zandkoekjes 2 / 3 160 - 180 15 - 35
Spritsgebak 2 / 3 160 20 - 60
Koekjes gemaakt van
sponsdeeg
2 / 3 160 - 180 25 - 40
Eiwitgebak, schuim-
gebak
2 / 3 80 - 100 130 - 170
Bitterkoekjes 2 / 3 100 - 120 40 - 80
Klein gistgebak 2 / 3 160 - 180 30 - 60
Klein bladerdeegge-
bak
2 / 3
180 - 200
1)
30 - 50
1)
Oven voorverwarmen
TABEL VOOR SOUFFLÉ EN
GEGRATINEERDE
GERECHTEN
Ovenfunctie: Multi hetelucht
Gerecht Ovenniveau Temperatuur (°C) Tijd (min.)
Pastaschotel 1 180 - 200 30 - 50
Lasagne 1 180 - 200 25 - 40
Groentegratin
1)
1 160 - 170 15 - 30
Baguettes au gratin
1)
1 160 - 170 15 - 30
Zoete ovenschotels 1 180 - 200 40 - 60
Visschotels 1 180 - 200 30 - 60
Gevulde groente 1 160 - 170 30 - 60
Aardappelgratin 2 180 - 200 40 - 50
1)
Oven voorverwarmen
Tabel diepvriesproducten
Gerecht Ovenfunctie Ovenniveau Temperatuur (°C) Tijd (min.)
Pizza, bevro-
ren
Multi hete-
lucht
3 volgens aanwijzin-
gen van de fabri-
kant
volgens aan-
wijzingen van
de fabrikant
NEDERLANDS
5
Gerecht Ovenfunctie Ovenniveau Temperatuur (°C) Tijd (min.)
Patates fri-
tes
1)
(300 - 600 g)
Circulatiegrill 3 200-220 volgens aan-
wijzingen van
de fabrikant
Baguettes Multi hete-
lucht
3 volgens aanwijzin-
gen van de fabri-
kant
volgens aan-
wijzingen van
de fabrikant
Vruchtenca-
ke
Multi hete-
lucht
3 volgens aanwijzin-
gen van de fabri-
kant
volgens aan-
wijzingen van
de fabrikant
1)
Patat frites tijdens bakken 2 tot 3 keer omkeren
BRADEN
Gebruik hittebestendig servies om te
braden (lees de instructies van de fabri-
kant).
Grote braadstukken kunt u direct in de
diepe braadpan braden (indien aanwe-
zig) of op een rooster boven de braad-
pan.
Braad mager vlees in een braadpan
met deksel. Op die manier blijft het
vlees sappiger.
Alle soorten vlees die een korst moeten
krijgen, kunt u in de braadschaal zonder
deksel braden.
Wij raden u aan vlees en vis vanaf 1 kg
in de oven te bereiden.
Giet een beetje vloeistof in de braad-
pan om het aanbranden van vleessap of
vet te voorkomen.
Indien nodig het braadstuk (na 1/2 - 2/3
van de gaartijd) keren.
Besprenkel grote braadstukken en ge-
vogelte diverse keren tijdens het bra-
den met het eigen vleessap. Hiermee
bereikt u een beter braadresultaat.
U kunt het apparaat ongeveer 10 minu-
ten voor het einde van de bereidings-
tijd uitschakelen om de restwarmte te
gebruiken.
TABEL BRAADSTUKKEN
Ovenfunctie: Multi hetelucht
Varkensrug
Gerecht Gewicht
(g)
Ovenni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd
(min)
Schouderstuk, nekstuk,
hamlap
1000 - 1500 1 170 - 190 90 - 120
Kotelet, gerookte var-
kensrug
1000 - 1500 1 180 - 200 60 - 90
Gehaktbrood 750 - 1000 1 180 - 200 45 - 60
Varkenshaas (voorge-
kookt)
750 - 1000 1 170 - 190 90 - 120
Rundsvlees
Gerecht Gewicht
(g)
Ovenni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd
(min)
Stoofvlees 1000 - 1500 1 180 - 200 120 - 150
6
www.aeg.com
Gerecht Gewicht
(g)
Ovenni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd
(min)
Biefstuk of ossehaas per cm dikte 1
210 - 230
1)
6 - 9
per cm
dikte
1)
Oven voorverwarmen
Kalfsvlees
Gerecht Gewicht
(g)
Ovenni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd
(min)
Stoofvlees 1000 - 1500 1 170 - 190 150 - 120
Kalfsschenkel 1500 - 2000 1 170 - 190 120 - 150
Lamsvlees
Gerecht Gewicht
(g)
Ovenni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd
(min)
Lamsbout 1000 - 1500 1 170 - 190 75 - 120
Lamsrug 1000 - 1500 1 180 - 200 60 - 90
Kort te braden stukken vlees op de bakplaat
Gerecht Ovenni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd (min.)
Worstje "Cordon bleu" 1
220 - 230
1)
5 - 8
Braadworst 1
220 - 230
1)
12 - 15
Schnitzel of karbonade, gepaneerd 1
220 - 230
1)
15 - 20
Rissoles 1
210 - 220
1)
15 - 20
Vis (gestoomd)
Gerecht Gewicht
(g)
Ovenni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd (min.)
Hele vis 1000 - 1500 1 210 - 220 45 - 75
Gevogelte
Gerecht Gewicht
(g)
Ovenni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd (min.)
Kip, piepkuiken 1000 - 1500 1 190 - 210 45 - 75
Halve kip per 400- 500 1 200 - 220 35 - 50
Stukken gevogelte per 200- 250 1 200 - 220 35 - 50
Eend 1500 - 2000 1 180 - 200 75 - 105
NEDERLANDS
7
Wild
Gerecht Gewicht
(g)
Ovenni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd (min.)
Hazenrug, hazenbout tot 1000 1
220 - 230
1)
25 - 40
Reerug, hertenrug 1500 - 2000 1 210 - 220 75 - 105
Ree- /hertenrug 1500 - 2000 1 200 - 210 90 - 135
LAGE TEMPERATUUR GAREN
Lage temperatuur garen is geschikt
voor stukken mals, mager vlees en vis
om ze sappig te maken.
Gebruik op Lage temperatuur garen
bereiden niet voor stoofgerechten of
varkensbraadstukken.
Met de ovenfunctie Bereiden op Lage
temperatuur garen altijd zonder deksel
garen.
Met de functie op Lage temperatuur
garen bereiden bereikt de oven de in-
gestelde temperatuur en klinkt er een
geluidssignaal. Daarna wordt de oven
automatisch omgeschakeld naar een la-
gere temperatuur.
De functie Lage temperatuur garen
gebruiken:
1.
Het braadstuk in de pan heel heet
aanbraden.
2.
Plaats het vlees in een braadschaal of
direct op het rooster.
3.
Zet de plaat onder het rooster om vet
op te vangen.
4.
Plaats het rooster in de oven.
5.
Stel de functie Lage temperatuur ga-
ren in.
Wijzig indien nodig de temperatuur
en bereid tot het eten gaar is (zie de
tabel Bereiden op Lage temperatuur
garen ).
Rundsvlees
Gerecht
Gewicht
(g)
Elk zijde
aanbak-
ken (min.)
Temperatuur
(°C)
Ovenni-
veau
Tijd
(min)
Filet a point 1000 - 1500 2 80 - 90 1 90 - 110
Biefstuk, medi-
um
1000 - 1500 4 80 - 90 1 180 - 240
Kalfsvlees
Gerecht Gewicht (g)
Elk zijde
aanbak-
ken (min.)
Temperatuur
(°C)
Ovenni-
veau
Tijd (min.)
Filet saignant 1000 - 1500 2 80 - 90 1 90 - 120
Rugstuk, in een
stuk
1000 - 1500 4 80 - 90 1 120 - 150
Nierstück 1000 - 1500 4 80 - 90 1 120 - 150
Varkensrug
Gerecht Gewicht (g)
Elk zijde
aanbak-
ken (min.)
Temperatuur
(°C)
Ovenni-
veau
Tijd (min.)
Filet saignant 1000 - 1500 2 80 - 90 1 90 - 110
8
www.aeg.com
Gerecht Gewicht (g)
Elk zijde
aanbak-
ken (min.)
Temperatuur
(°C)
Ovenni-
veau
Tijd (min.)
Rugstuk, in een
stuk
1000 - 1500 4 80 - 90 1 150 - 170
Nierstück 1000 - 1500 4 80 - 90 1 150 - 170
GRILL
Grill met maximale temperatuurin-
stelling
Gebruik de grill met de ovendeur
gesloten.
Gebruik het grillrooster met de bak-
plaat bij het grillen.
De grilltijd is slechts een richtlijn.
Grilltabel
Gerecht Ovenniveau Bereidingstijd (min.)
1e kant 2e kant
Rissoles 3 8 - 10 6 - 8
Varkenshaas 2 10 - 12 6 - 10
Worstjes 3 8 - 10 6 - 8
Runderfilet, kalfsbiefstukken 3 6 - 7 5 - 6
Ossenhaas, Biefstuk (ca. 1 kg) 2 10 - 12 10 - 12
Toast / Geroosterd brood
1)
3 4 - 6 3 - 5
Brood met iets erop 2 8 - 10 ---
1)
Grillrooster zonder bakplaat gebruiken
CIRCULATIEGRILL
Ovenfunctie: Circulatiegrill
Gerecht Temperatuur
(°C)
Ovenniveau Tijd
(min.)
omdraai-
eb na
(min.)
Bak-
plaat
Ovenrek
Kip (900-1000 gr.) 180 - 200 1 2 50 - 60 25 - 30
Gevulde varkensrolla-
de (2000 gr.)
180 - 200 1 2 90 - 95 45
Pastaschotel 180 --- 2 30 ---
Aardappelgratin 200 --- 2 20 - 23 ---
Gnocchi, au gratin 180 --- 2 20 - 23 ---
Bloemkool met Hol-
landaise-saus
200 --- 2 15 ---
NEDERLANDS
9
ONTDOOIEN
Ovenfunctie: Ontdooien (Tempera-
tuurinstelling 30°C)
Pak het eten uit en leg het op een plaat
op het 1e rooster op de bodem.
Niet afdekken om de ontdooitijd te ver-
korten.
Tabel Ontdooien
Gerecht Tijd (min.) Nadooitijd
(min)
Opmerking
Kip 1000g 100 - 140 20 - 30 Kip op een omgedraaid schoteltje
in een groot bord leggen.
Halverwege de bereidingstijd om-
draaien
Vlees, 1,000 g 100 - 140 20 - 30 Halverwege de bereidingstijd om-
draaien.
Vlees, 500g 90 - 120 20 - 30 Halverwege de bereidingstijd om-
draaien.
Forel, 150 g 25 - 35 10 - 15 ---
Aardbeien, 300 g 30 - 40 10 - 20 ---
Boter, 250 g 30 - 40 10 - 15 ---
Room, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Klop de nog licht bevroren slag-
room
Taart, 1400 g 60 60 ---
DROGEN
Verwarmingsfunctie: Drogen
Gebruik hiervoor een met boterhampa-
pier of bakpapier belegde plaat.
Stop de oven voor een beter resultaat
halverwege de droogtijd, open de deur
en laat het één nacht afkoelen om het
drogen te voltooien.
Droogtabel
Gerecht Temperatuur
(°C)
Ovenniveau Tijd (u)
1 stand 2 stand
Bonen 75 2 2 / 3 6 - 9
Paprikareepjes 75 2 2 / 3 5 - 8
Soepgroenten 75 2 2 / 3 5 - 6
Paddenstoelen 50 2 2 / 3 6 - 9
Kruiden 40 - 50 2 2 / 3 2 - 4
Pruimen 75 2 2 / 3 8 -12
Abrikozen 75 2 2 / 3 8 - 12
Schijfjes appel 75 2 2 / 3 6 - 9
Peren 75 2 2 / 3 9 - 13
10
www.aeg.com
INMAKEN/WECKEN
Ovenfunctie: Inmaken
Gebruik alleen weckpotten van dezelf-
de afmetingen.
Gebruik geen wekglazen met een
draai- of bajonetsluiting en metalen
bakken.
Gebruik het eerste rek van de bodem
van deze functie.
Zet niet meer dan zes wekflessen van
één liter op het bakrooster.
Vul de flessen tot hetzelfde niveau en
sluit ze af met een klem.
De weckpotten mogen elkaar niet ra-
ken.
Vul ca. 1/2 liter water op de plaat, zodat
er voldoende vocht in de oven ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste weck-
potten begint te borrelen (na circa 35 -
60 minuten bij 1 liter-glazen), schakelt u
de oven uit of verlaagt u de tempera-
tuur tot 100°C (zie tabel).
Inmaaktabel - Bessen
In te maken eetwaar Temperatuur
(°C)
Inmaken/wec-
ken tot het pa-
relen begint
(min)
Bereidings-
tijd bij 100°C
(min)
Aardbeien, bosbessen, fram-
bozen, rijpe kruisbessen
160 - 170 35 - 45 ---
Onrijpe kruisbessen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Inmaaktabel - Steenvruchten
In te maken eetwaar Temperatuur
(°C)
Inmaken/wec-
ken tot het pa-
relen begint
(min)
Bereidings-
tijd bij 100°C
(min)
Peren, kweeperen, pruimen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Inmaaktabel - Groente
In te maken eetwaar Temperatuur
(°C)
Inmaken/wec-
ken tot het pa-
relen begint
(min)
Bereidings-
tijd bij 100°C
(min)
Wortels
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Komkommers 160 - 170 50 - 60 ---
Gemengde pickles 160 - 170 50 - 60 15
Koolrabi, erwten, asperges 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
In de oven bewaren nadat u de oven stopt
Informatie over acrylamides
Belangrijk! Volgens recente
wetenschappelijke informatie kan het
intensief bruinen van levensmiddelen
(met name in producten die zetmeel
bevatten), een gezondheidsrisico vormen
tengevolge van acrylamides. Om die
reden adviseren wij levensmiddelen
zoveel mogelijk bij lage temperaturen
gaar te laten worden en de gerechten
niet te veel te bruinen.
NEDERLANDS
11
RECEPTEN MET KOOK- EN BAKASSISTENT
In het menu Kook- en bakassistent zijn de
gerechten over verschillende categorieën
verdeeld:
Varkensvlees/Kalfsvlees
Rundvlees/Wild/Lamsvlees
•Gevogelte
•Vis
•Cake
Pizza/Taart/Brood
Stoofschotels
AUTOMATISCHE
PROGRAMMA'S
De automatische programma's geven op-
timale instellingen voor elke soort vlees-
of andere gerechten:
Vleesprogramma's met Automatisch
wegen ( Kook- en bakassistent menu)
— Deze functie berekent automatisch
de braadtijd. Hiervoor moet u het ge-
wicht van het gerecht invoeren.
Receptenautomaat ( Kook- en bakassis-
tent menu) — Deze functie gebruikt
voorafbepaalde waarden voor een ge-
recht. Bereid het gerecht volgens het
recept van dit boek.
Automatisch wegen -gerechten.
Geroosterd varkensvlees
Geroosterd kalfsvlees
Gebraden vlees
Geroosterd wild
Geroosterd lamsvlees
Hele kip
VARKENSVLEES/KALFSVLEES
Geroosterd varkensvlees
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 1000 en 3000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg
het vlees in een ovenschaal. Voeg water
of een andere vloeistof toe; de bodem
moet bedekt zijn met een laagje van
20-40 mm.
Ovenniveau: 1
Geroosterd kalfsvlees
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 1000 en 3000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg
het vlees in een ovenschaal. Voeg water
of een andere vloeistof toe; de bodem
moet bedekt zijn met een laagje van 10 -
20 mm. Afdekken met een deksel.
Ovenniveau: 1
Ossobuco
Ingrediënten:
4 eetlepels boter als braadvet
4 plakken kalfsschenkel, ongeveer 3-4
cm dik (afgesneden langs het bot)
4 middelgrote wortels, in stukjes gesne-
den
4 stengels selderij, in stukjes gesneden
1 kg rijpe tomaten, zonder vel, gehal-
veerd, zonder pitten en in stukjes ge-
sneden
1 bosje peterselie, gewassen en grof
gesneden
4 eetlepels boter
2 eetlepels bloem voor de paneerlaag
6 eetlepels olijfolie
12
www.aeg.com
250 ml witte wijn
250 ml vleesbouillon
3 middelgrote uien, geschild en fijn ge-
sneden
3 teentjes knoflook, geschild en fijn ge-
sneden
1/2 theelepel tijm en 1/2 theelepel ore-
gano
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
zout, versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze:
Smelt 4 eetlepels boter in een braadslede
en fruit de groente erin aan. Neem de
groenten uit de braadslede.
Spoel het vlees af, dep het droog, kruid
het vlees en paneer het met de bloem.
Laat het teveel aan bloem eraf vallen. Ver-
hit de olijfolie en braad het vlees goud-
bruin aan op middelhoog vuur. Neem het
vlees uit de pan en schenk het teveel aan
olijfolie uit de braadslede.
Blus de vleesjus in de braadslede af met
250 ml wijn, doe het in een sauspan en
laat het zachtjes pruttelen. Voeg 250 ml
vleesbouillon, peterselie, tijm, oregano en
tomaatblokjes toe. Kruiden met peper en
zout. Aan de kook brengen.
Doe de groenten in de braadslede, leg
het vlees er bovenop en giet de saus er
overheen. Dek de braadslede af met een
deksel en doe het in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 120 minuten
Ovenniveau: 1
Gehaktbrood
Ingrediënten:
2 droge broodjes
•1 ui
3 eetlepels gehakte peterselie
750 g gemengd gehakt (rundvlees en
varkensvlees)
2 eieren
zout, peper en paprikapoeder
baconreepjes
Bereidingswijze:
Drenk de broodjes in water en knijp ze uit.
Schil de ui en snij de ui fijn, fruit de ui en
voeg de gehakte peterselie toe.
Vermeng het gehakt met de eieren, de
uitgeknepen broodjes en de ui. Kruid met
zout, peper en paprikapoeder, plaats het
vlees in een braadslede en dek het vlees
af met de bacon. Voeg een beetje water
toe en plaats het vlees in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 70 minuten
Ovenniveau: 1
RUNDVLEES/WILD/
LAMSVLEES
Gebraden vlees
Gebruik dit programma niet voor
biefstuk en lendebiefstuk.
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 1000 en 3000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg
het vlees in een ovenschaal. Voeg water
of een andere vloeistof toe; de bodem
moet bedekt zijn met een laagje van 10 -
20 mm. Afdekken met een deksel.
Ovenniveau: 1
Geroosterd wild
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 1000 en 3000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg
het vlees in een ovenschaal. Voeg water
of een andere vloeistof toe; de bodem
moet bedekt zijn met een laagje van 10 -
20 mm. Afdekken met een deksel.
Ovenniveau: 1
Geroosterd lamsvlees
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 1000 en 3000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg
het vlees in een ovenschaal. Voeg water
of een andere vloeistof toe; de bodem
moet bedekt zijn met een laagje van
10-30 mm. Afdekken met een deksel.
Ovenniveau: 1
NEDERLANDS
13
Lamsbout
Ingrediënten:
2,7 kg lamsbout
30 ml olijfolie
•zout
•peper
3 teentjes knoflook
1 bosje verse rozemarijn (of 1 theelepel
gedroogde rozemarijn)
•water
Bereidingswijze:
Spoel de lamsbout af en dep het droog,
wrijf de olijfolie erin en maak inkepingen
in het vlees. Kruiden met peper en zout.
Schil de teentjes knoflook en snij ze in
stukjes, stop ze samen met de rozemarijn
in de inkepingen in het vlees.
Leg de lamsbout in de braadslede en
voeg water toe; de bodem moet bedekt
zijn met een laagje van 10-15 mm. Draai
het vlees na ongeveer 30 minuten.
Bereidingstijd in de oven: 165 minuten
Ovenniveau: 1
Voor stoomovens: voeg 500 ml water
toe aan de waterlade.
GEVOGELTE
Hele kip
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 900 en 2,100 g.
Bereidingswijze:
Doe de kip in een ovenschaal en voeg
naar smaak kruiden toe. Keer het gevo-
gelte na ca. 30 minuten om. Er wordt een
herinnering weergegeven.
Ovenniveau: 1
Kippenpoten
Ingrediënten:
4 kippenpoten van elk 250 g
250 g verse room
125 ml room
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel kerriepoeder
1/2 theelepel peper
250 g stukjes champignon uit blik
20 g meel
Bereidingswijze:
Maak de kippenpoten schoon en leg ze in
de braadslede. Vermeng de rest van de
ingrediënten en giet het over de kippen-
poten.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
Ovenniveau: 2
Coq au Vin
Ingrediënten:
•1 kip
•zout
•peper
1 eetlepel bloem
50 g geklaarde boter
500 ml witte wijn
500 ml kippenbouillon
4 eetlepels sojasaus
1/2 bosje peterselie
1 takje tijm
150 g spekblokjes
250 g kastanjechampignons, schoon en
in vieren gesneden
12 sjalotjes, geschild
2 teentjes knoflook, geschild en uitge-
perst
Bereidingswijze:
De kip schoonmaken, kruiden met peper
en zout en met bloem bestrooien.
Verhit de geklaarde boter in een braad-
slede op de ring, laat de kip aan alle zij-
den bruin worden. Giet de witte wijn, kip-
penbouillon en sojasaus erbij en breng
het aan de kook.
Voeg peterselie, tijm, spekblokjes, cham-
pignons, sjalotjes en knoflook toe.
Weer aan de kook brengen, afdekken met
deksel en in de oven plaatsen.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
Ovenniveau: 2
VIS
Visfilet
Ingrediënten:
600-700 g snoekbaars, zalm of zeeforel-
filet
14
www.aeg.com
•150 g geraspte kaas
250 ml room
50 gr. paneermeel
1 theelepel dragon
peterselie, gehakt
zout, peper
•citroen
•boter
Bereidingswijze:
Besprenkel de vis met citroensap en laat
het even intrekken, dep de vis dan droog
met keukenpapier. Bestrooi de visfilets
vervolgens aan beide zijden met zout en
peper. Leg de visfilets in de beboterde
ovenschaal.
Meng de geraspte kaas, de room, brood-
kruimels, gehakte peterselie en dragon
samen. Verspreid het mengsel direct over
de visfilets en leg kleine stukjes boter op
het mengsel.
Bereidingstijd in de oven: 35 minuten
Ovenniveau: 2
Gestoomde vis
Ingrediënten:
400 g aardappelen
2 bosjes lenteuien
2 teentjes knoflook
1 klein blikje tomaten, in stukjes gesne-
den
4 zalmfilets
citroensap
zout en peper
75 ml groentebouillon
50 ml witte wijn
1 takje verse rozemarijn
150 ml wijn
1/2 bosje verse tijm
Bereidingswijze:
Was en schil de aardappelen en snij ze in
vieren. Kook ze 25 minuten in water met
zout. Uit laten lekken en in plakjes snij-
den.
Was de lenteuitjes en snij ze in kleine
stukjes. Schil de teentjes knoflook en snij
ze in stukjes. Vermeng de uien en knof-
look met de tomatenblokjes.
Besprenkel de zalmfilets met de citroen-
sap en laat het intrekken. Droog deppen
en op smaak brengen met peper en zout.
Meng de groente met de aardappelen en
doe ze in een ingevette ovenschaal, de
zalm kruiden en erop leggen.
Giet de groentebouillon en witte wijn ero-
ver, verdeel de rozemarijn en tijm erover.
Bereidingstijd in de oven: 35 minuten
Ovenniveau: 2
CAKE
Suikertaart
Ingrediënten:
2 vellen origineel Zwitsers kruimeldeeg
of bladerdeeg (vierkant uitgerold)
50 g gemalen hazelnoten
1,2 kg appels
3 eieren
•300 ml room
70 g suiker
Bereidingswijze:
Plaats het deeg op een goed ingevette
bakplaat, prik de bodem in met een vork.
Verdeel de hazelnoten gelijkmatig over
het deeg. Schil de appels, verwijder het
klokhuis en snij ze in 12 stukjes. Verspreid
de stukjes gelijkmatig over het deeg.
Meng de eieren, room, suiker en vanille-
suiker en doe het over de appel.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
Ovenniveau: 2
Citroencake
Ingrediënten voor het beslag:
250 gr. boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
•1 snufje zout
4 eieren
150 gr. bloem
150 gr. zetmeel
1 afgestreken theelepel bakpoeder
geraspte schil van 2 citroenen
Ingrediënten voor het glazuur:
125 ml citroensap
100 g poedersuiker
Overige:
Zwart langwerpig bakblik, 30 cm lang
Margarine voor het invetten
NEDERLANDS
15
Paneermeel voor het bestrooien van
het bakblik
Bereidingswijze:
Boter, suiker, citroenschil, vanillesuiker en
zout in een mengkom doen en roeren tot
een schuimige massa ontstaat. Vervol-
gens de eieren een voor een toevoegen
en nogmaals roeren tot het een schuimi-
ge massa is geworden.
Voeg het meel en zetmeel, vermengd met
de bakpoeder, toe aan de schuimmassa
en meng het geheel.
Het deeg in de ingevette en met paneer-
meel bestrooide bakvorm gieten, glad-
strijken en in de oven plaatsen
Na het bakken het citroensap en de poe-
dersuiker mengen. De gebakken taart op
een stuk aluminiumfolie storten.
Het aluminiumfolie rond de taart omhoog
vouwen, zodat het glazuur niet weg kan
vloeien. Met een houten prikker gaatjes in
de taart maken en het glazuur met een
penseel aanbrengen. Daarna de taart
even laten staan zodat het glazuur kan
worden opgenomen.
Bereidingstijd in de oven: 75 minuten
Ovenniveau: 1
Wortelcake
Ingrediënten voor het beslag:
150 ml zonnebloemolie
100 g bruine suiker
2 eieren
•75 g siroop
•175 g meel
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel gemalen gember
1 theelepel bakpoeder
200 g fijn geraspte wortel
75 g rozijnen
25 g geraspte kokos
Ingrediënten voor de garnering:
50 g boter
•150 g kwark
40 g suiker
gemalen hazelnoten
Overige:
Ingevette ronde springvorm met een
diameter van 22 cm
Bereidingswijze:
Meng de zonnebloemolie, bruine suiker,
eieren en siroop. Voeg de overige ingre-
diënten bij het beslag.
Doe het beslag in de springvorm.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
Ovenniveau: 2
Na het bakken:
Meng de boter, kwark en suiker (indien
nodig melk toevoegen om het te verdun-
nen).
Bestrijk de taart met het koude mengsel
en strooi er gemalen hazelnoten over.
Vlechtbrood
Ingrediënten voor het deeg:
•650 g meel
20 gr. gist
200 ml lauwe melk
40 g suiker
•zout
5 eierdooiers
200 g zachte boter
Ingrediënten voor de vulling:
250 g gehakte walnoten
20 gr. paneermeel
1 theelepel gemalen gember
50 ml melk
60 gr honing
30 g gesmolten boter
•20 ml rum
Ingrediënten voor de glazuur:
1 eierdooier
een beetje melk
50 g amandelschaafsel
Zeef het meel in een mengkom, maak een
gat in het midden. Snijd de gist in stukjes,
plaats het in het gat met de melk en een
beetje meel en roer vanaf de rand, be-
sprenkel met meel en laat op een warme
plek rijzen tot het besprenkelde meel op
het mengsel scheuren vertoont.
Plaats de rest van de suiker op de rand
van het meel. Kneed alle ingrediënten tot
een soepel gistdeeg. Laat het deeg op
een warme plaats rijzen tot het is verdub-
beld in grootte.
Mix voor de vulling alle ingrediënten sa-
men.
Verdeel het deeg in drie gelijke delen en
rol het uit in lange rechthoeken. Verspreid
16
www.aeg.com
een derde van de vulling op elke recht-
hoek en rol de stukken deeg op.
Maak een vlecht van de drie stukken
deeg. Bedek het oppervlak van de vlecht
met een mengsel van eigeel en melk en
besprenkel met amandelschaafsel.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
Ovenniveau: 2
Tulband
Ingrediënten voor de bodem:
•500 g meel
1 klein pakje droge gist (ongeveer 8 g)
80 g poedersuiker
150 g boter
3 eieren
2 afgestreken theelepels zout
150 ml lauwe melk
70 g rozijnen (1 uur van tevoren laten
weken in 20 ml kersenlikeur)
Ingrediënten voor de glazuur:
50 g hele blanke amandelen
Bereidingswijze:
Doe de bloem, droge gist, poedersuiker,
boter, eieren, zout en melk in een meng-
kom en kneed een glad gistdeeg. Dek de
deeg in de kom af en laat het 1 uur rijzen.
Kneed de geweekte rozijnen met de hand
door het deeg.
Doe de amandelen in de holtes van een
ingevette en bebloemde tulband.
Maak een worst van het deeg en doe het
in de tulband. Dek het af en laat het 45
minuten rijzen.
Bereidingstijd in de oven: 60 minuten
Ovenniveau: 1
Brownies
Ingrediënten:
250 g pure chocolade
250 gr. boter
•375 g suiker
2 pakje vanillesuiker (ongeveer 16 g)
•1 snufje zout
5 eetlepels water
5 eieren
•375 g walnoten
•250 g meel
1 theelepel bakpoeder
Bereidingswijze:
Breek de chocolade in stukken en laat het
au-bain-marie smelten.
Klop de boter, suiker, vanillesuiker, zout
en water, voeg de eieren en de gesmol-
ten chocolade toe.
Hak de walnoten grof, meng ze met de
bloem en het bakpoeder en meng het
met het chocolademengsel.
Leg bakpapier in een diepe bakplaat, giet
het mengsel erin en strijk het glad.
Bereidingstijd in de oven: 50 minuten
Ovenniveau: 2
Na het bakken:
Laat het afkoelen, verwijder het bakpapier
en snijd het in stukken.
Muffins
Ingrediënten:
150 g boter
150 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
•1 snufje zout
schil van een wasvrije citroen
2 eieren
50 ml melk
25 gr. zetmeel
•225 g meel
10 g bakpoeder
1 pot zure kersen (375 g)
225 g chocoladesnippers
Overige:
Cakevormpjes, ongeveer 7 cm in door-
snee
Bereidingswijze:
Meng de boter, suiker, vanillesuiker, zout
en de schil van een wasvrije citroen. Voeg
de eieren toe en klop alles.
Meng de zetmeel, bloem en bakpoeder
en roer het door het mengsel met de
melk.
Laat de zure kersen uitlekken en roer het
door het mengsel met de chocoladesnip-
pers.
Doe het mengsel in de papieren vormp-
jes, plaats de vormpjes op een bakplaat
en plaats in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 40 minuten
Ovenniveau: 2
NEDERLANDS
17
Koekjes
Ingrediënten:
4 eieren
2 eetlepels warm water
50 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
•1 snufje zout
•100 g suiker
•100 g meel
100 gr. zetmeel
2 afgestreken theelepels bakpoeder
Overige:
Ronde springvorm van 28 cm, zwart, de
bodem bedekt met bakpapier
Bereidingswijze:
Scheid de eieren. Schuim het eigeel op
met het warme water, 50 g suiker, vanille-
suiker en zout. Klop het eiwit met 100 g
suiker tot deze stijf zijn.
Meng de bloem, het zetmeel en de bak-
poeder.
Meng voorzichtig het eiwit met het ei-
geel. Spatel dan voorzichtig het meel-
mengsel erin. Het deeg in de bakvorm
gieten, gladstrijken en in de oven plaat-
sen.
Bereidingstijd in de oven: 30 minuten
Ovenniveau: 2
PIZZA/TAART/BROOD
Pizza
Ingrediënten voor het deeg:
14 gr. gist
•200 ml water
•300 g meel
3 gr. zout
1 eetlepel olie
Ingrediënten voor de garnering:
1/2 klein blik tomaten, in stukjes gesne-
den
•200 g geraspte kaas
•100 g salami
100 g gekookte ham
150 g champignons (in plakjes)
•150 g Fetakaas
•oregano
Overige:
Bakplaat, ingevet
Bereidingswijze:
Gist in een kom verkruimelen en in lauw-
warm water oplossen. Het met het zout
en de olie gemengde meel toevoegen.
De ingrediënten zolang kneden, tot het
een soepel deeg is, dat loskomt van de
kom. Het deeg vervolgens laten rijzen op
een warme plaats, tot het twee maal zo-
veel geworden is.
Rol het deeg uit en plaats het op een in-
gevette bakplaat, prik de bodem in met
een vork.
De ingrediënten voor de garnering ach-
tereenvolgens op het deeg rangschikken.
Bereidingstijd in de oven: 25 minuten
Ovenniveau: 2
Uientaart
Ingrediënten voor het deeg:
•300 g meel
20 gr. gist
125 ml lauwe melk
•1 ei
50 g boter
•3 gr. zout
Ingrediënten voor de garnering:
•750 g uien
250 g bacon
3 eieren
250 g verse room
•125 ml melk
1 theelepel zout
1/2 theelepel gemalen peper
Bereidingswijze:
Zeef het meel in een mengkom, maak een
gat in het midden.
Snijd de gist in stukjes, plaats het in het
gat met de melk en een beetje meel van
de rand. Bestrooi met meel en laat op
een warme plek rijzen tot het besprenkel-
de meel op het mengsel scheuren ver-
toont.
Leg het ei en de boter op de rand van het
meel. Kneed alle ingrediënten tot een
soepel gistdeeg.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen
tot het is verdubbeld in grootte.
Schil de uien in de tussentijd, verdeel in
vieren en snij in dunne plakjes.
Snijd het spek in blokjes en bak ze met de
uien en laat afkoelen.
18
www.aeg.com
Rol het deeg uit en plaats het op een in-
gevette bakplaat, prik de bodem in met
een vork en druk de randen omhoog. Laat
het opnieuw rijzen.
Roer de eieren, crémé fraiche, melk, zout
en peper samen. Verspreid de afgekoelde
uien en spekjes over het deeg. Voeg het
mengsel toe. Meng alles goed door, giet
op het deeg en strijk het uit.
Bereidingstijd in de oven: 45 minuten
Ovenniveau: 2
Quiche Lorraine
Ingrediënten voor het deeg:
200 gr. meel
2 eieren
100 g boter
1/2 theelepel zout
een beetje peper
1 snufje nootmuskaat
Ingrediënten voor de garnering:
•150 g geraspte kaas
200 g gekookte ham of magere bacon
2 eieren
250 g zure room
zout, peper en nootmuskaat
Overige:
Ingevet zwart bakblik met een diameter
van 28 cm
Bereidingswijze:
Meng meel, boter, eieren en kruiden in
een mengkom en meng tot een soepel
deeg. Laat het deeg een paar uur rusten
in de koelkast.
Rol het deeg uit en leg het in een ingevet
zwart bakblik. Prik de bodem in met een
vork.
Verspreid de bacon over het deeg.
Meng de eieren, de zure room en de krui-
den samen voor de vulling. Voeg dan de
kaas toe.
Giet de vulling over de bacon.
Bereidingstijd in de oven: 40 minuten
Ovenniveau: 2
Kaasflan
Ingrediënten:
1.5 vellen origineel Zwitsers kruimel-
deeg of bladerdeeg (vierkant uitgerold)
•500 g geraspte kaas
•200 ml room
•100 ml melk
4 eieren
zout, peper en nootmuskaat
Bereidingswijze:
Leg het deeg op een goed ingevette bak-
plaat. Vervolgens met een vork gaatjes in
het deeg prikken
Verspreid de kaas gelijkmatig over het
deeg. Meng de room, melk en eieren en
breng op smaak met zout, peper en noot-
muskaat. Weer goed vermengen en over
de kaas schenken.
Bereidingstijd in de oven: 45 minuten
Ovenniveau: 2
Kaaskoekjes
Ingrediënten:
•400 g Fetakaas
2 eieren
3 eetlepels gehakte peterselie
zwarte peper
80 ml olijfolie
375 g bladerdeeg
Bereidingswijze:
Meng de feta, eieren, peterselie en pe-
per. Dek de bladerdeeg af met een voch-
tige doek om uitdrogen te voorkomen.
Leg 4 blaadjes op elkaar en bestrijk ze
met een beetje olie.
Snij ze in 4 reepjes van ongeveer 7 cm
lang.
Doe 2 volle eetlepels fetamengsel op één
hoek van elk reepje en vouw het diago-
naal in een driehoek.
Leg ze op de kop op een bakplaat en
bestrijk ze met olie.
Bereidingstijd in de oven: 25 minuten
Ovenniveau: 2
Witbrood
Ingrediënten:
1000 g meel
1 blokje verse gist of 2 pakjes droge
gist
•650 ml melk
•15 gr. zout
Overige:
Bakplaat ingevet of belegd met bakpa-
pier
NEDERLANDS
19
Bereidingswijze:
Meel en zout in een grote kom doen. De
gist oplossen in lauwwarme melk en toe-
voegen aan het meel. Alle ingrediënten
tot een soepel deeg kneden. Afhankelijk
van de kwaliteit van het meel kan een
beetje meer melk nodig zijn om een werk-
baar deeg te krijgen.
Laat het deeg rijzen tot het verdubbelt in
volume.
Snijd het deeg in twee stukken, maak lan-
ge broden plaats deze op de bakplaat die
is ingevet of bedekt met bakpapier.
Laat de broden nogmaals rijzen tot ze de
helft groter zijn.
Strooi voor het bakken wat bloem over de
broden en maak met een scherp mes 3-4
keer een diagonale snede van minstens
1cm diep.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
Ovenniveau: 1
Voor stoomovens: voeg 100 ml water
toe aan de waterlade
Volkorenbrood
Ingrediënten:
500 g tarwebloem
250 g roggemeel
•15 gr. zout
1 klein pakje droge gist
•250 ml water
250 ml melk
Overige:
Bakplaat ingevet of belegd met bakpa-
pier
Bereidingswijze:
Doe de tarwebloem, roggebloem en dro-
ge gist in een grote kom.
Meng het water met de melk en het zout
bij de bloem. Alle ingrediënten tot een
soepel deeg kneden. Laat het deeg rijzen
tot het twee keer zo veel is
Maak een lang brood en plaats het op de
bakplaat die is ingevet of bedekt met
bakpapier.
Laat het brood nogmaals rijzen tot ze de
helft groter zijn.
Strooi voor het bakken wat bloem over de
broden en maak met een scherp mes 3-4
keer een diagonale snede van minstens
1cm diep.
Bereidingstijd in de oven: 50 minuten
Ovenniveau: 2
Voor stoomovens: voeg 100 ml water
toe aan de waterlade
Boterkoek
Ingrediënten voor het deeg:
•750 g meel
30 g. gist
400 ml lauwe melk
10 g suiker
•15 gr. zout
•1 ei
100 g zachte boter
Ingrediënten voor de glazuur:
1 eierdooier
een beetje melk
Bereidingswijze:
Zeef het meel in een mengkom, maak een
gat in het midden. Snijd de gist in stukjes,
plaats het in het gat met de melk en een
beetje meel en roer vanaf de rand, be-
sprenkel met meel en laat op een warme
plek rijzen tot het besprenkelde meel op
het mengsel scheuren vertoont.
Plaats de rest van de suiker, zout, ei en
boter op de rand van het meel. Kneed al-
le ingrediënten tot een soepel gistdeeg.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen
tot het is verdubbeld in grootte.
Maak drie gelijke stukken deeg en maak
er reepjes van. Vlecht de repen met elk-
aar.
Dek het af en laat het een half uur staan.
Bedek het oppervlak van de vlechtkoek
met een mengsel van eigeel en melk en
doe het in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 50 minuten
Ovenniveau: 2
STOOFSCHOTELS
Lasagne
Ingrediënten voor de vleessaus:
100 gr. doorregen buikspek
•1 ui
1 wortel
100 gr. selderij
2 eetlepels olijfolie
400 g gemengd gehakt (rundvlees en
varkensvlees)
20
www.aeg.com
100 ml vleesbouillon
1 klein blik tomaten, in stukjes gesne-
den (circa 400 g)
oregano, tijm, zout en peper
Ingrediënten voor de béchamelsaus:
75 g boter
50 gr. bloem
500 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
3 eetlepels boter
250 gr. groene lasagnebladen
50 g parmezaanse kaas, geraspt
50 g Emmentaler, geraspt
Bereidingswijze:
Het spek met een scherp mes van zwoerd
en kraakbeen ontdoen en in blokjes snij-
den. De ui en de wortel schillen, de selde-
rij schoonmaken, alle groente in kleine
blokjes snijden.
De olie in een stoofpan verhitten, de
spekblokjes en de groente daarin roer-
bakken.
Het gehakt beetje bij beetje toevoegen,
los bakken en blussen met wat bouillon.
De vleessaus op smaak brengen met to-
matenpuree, de kruiden, zout en peper
en afgedekt op een laag pitje ongeveer
30 minuten in laten koken.
Ondertussen de Bechamelsaus klaarma-
ken: Laat de boter smelten in een pan,
voeg de bloem toe en blijf roeren. Beetje
bij beetje onder voortdurend roeren de
melk erbij gieten. De saus op smaak bren-
gen met zout, peper en nootmuskaat en
zonder deksel ongeveer 10 minuten laten
inkoken.
Een grote rechthoekige ovenschaal invet-
ten met 1 eetlepel boter. Afwisselend een
laag pastabladen, vleessaus, Bechamel-
saus en geraspte kaas in de schaal leg-
gen. De bovenste laag moet een met
kaas bestrooide laag Bechamelsaus zijn.
De rest van de boter in kleine stukjes op
het gerecht leggen.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
Ovenniveau: 1
Voor stoomovens: voeg 300 ml water
toe aan de waterlade.
Cannelloni
Ingrediënten voor de vulling:
50 g uien, in blokjes gesneden
30 g boter
350 g bladspinazie, in stukjes gesneden
100 g verse room
200 g verse zalm, in blokjes
200 g nijlbaars, in blokjes
150 g garnalen
150 g mosselvlees
zout, peper
50 g parmezaanse kaas, geraspt
150 gr. Emmentaler, geraspt
Ingrediënten voor de béchamelsaus:
75 g boter
50 gr. bloem
•500 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
1 pakje cannelloni
50 g parmezaanse kaas, geraspt
150 gr. Emmentaler, geraspt
Bereidingswijze:
Doe de uien en de boter in een pan en
bak tot de uien glazig zijn. Voeg de blad-
spinazie toe en laat het zachtjes koken.
Voeg de crème fraiche toe, mix en laat af-
koelen.
Ondertussen de béchamelsaus klaarma-
ken: Laat de boter smelten in een pan,
voeg de bloem toe en blijf roeren. Beetje
bij beetje onder voortdurend roeren de
melk erbij gieten. De saus op smaak bren-
gen met zout, peper en nootmuskaat en
zonder deksel ongeveer 10 minuten laten
inkoken.
Voeg zalm, baars, garnalen en mossel-
vlees toe aan de spinazie en roer door
elkaar.
Een grote rechthoekige ovenschaal invet-
ten met 1 eetlepel boter.
Vul de cannelloni met het spinaziemeng-
sel en plaats in een ovenschaal. Leg tus-
sen elke rij cannelloni een laagje bécha-
melsaus . De bovenste laag moet een met
kaas bestrooide laag béchamelsaus zijn.
De rest van de boter in kleine stukjes op
het gerecht leggen.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
Ovenniveau: 1
Voor stoomovens: voeg 300 ml water
toe aan de waterlade.
NEDERLANDS
21
Aardappelgratin
Ingrediënten:
1,000 g aardappelen
1 theelepel zout, peper en nootmus-
kaat
2 teentjes knoflook
•200 g geraspte kaas
3 eieren
100 ml melk
250 ml room
4 eetlepels boter
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne
plakken, droog ze af en breng ze op
smaak met zout en peper.
Wrijf een ovenbestendige bakschaal in
met een teentje knoflook en vet de schaal
daarna in met boter.
Verspreid de helft van de gezouten aard-
appelplakjes in de schaal en strooi er wat
geraspte kaas over. Leg de overige aard-
appelschijfjes er bovenop en strooi de
rest van de kaas eroverheen.
Pers het tweede teentje knoflook en ver-
meng dit met de eieren, melk, room en
de tijm. Giet het mengsel over de aardap-
pels en verspreid de rest van de boter in
kleine stukjes over de gratin.
Bereidingstijd in de oven: 65 minuten
Ovenniveau: 2
Voor stoomovens: voeg 300 ml water
toe aan de waterlade.
Pastagratin
Ingrediënten:
1 liter water
•zout
250 g tagliatelle
250 g gekookte ham
20 g boter
1 bosje peterselie
•1 ui
100 g boter
•1 ei
250 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
50 g geraspte parmezaanse kaas
Bereidingswijze:
Breng water met een beetje zout aan de
kook op een ring. Doe de tagliatelle in
het kokende gezouten water en laat het
ongeveer 12 minuten koken. Vervolgens
afgieten.
Snij de ham in blokjes.
Verhit boter in een pan.
Snij de peterselie en schil en snij de ui.
Glazig bakken in de koekenpan.
Vet een ovenschaal in met een beetje bo-
ter. Mix de tagliatelle, ham en peterselie
en uien en doe het in de ovenschotel.
Meng de eieren met de melk en breng
het op smaak met zout, peper en noot-
muskaat en schenk het over het pasta-
mengsel. Verdeel de parmesaanse kaas
over het gerecht.
Bereidingstijd in de oven: 45 minuten
Ovenniveau: 1
Voor stoomovens: voeg 300 ml water
toe aan de waterlade.
Witlofgratin
Ingrediënten:
8 middelgrote stronken witlof
8 plakken gekookte ham
30 g boter
1.5 eetlepel bloem
250 ml groentebouillon (van de witlof)
5 eetlepels melk
100 g emmentaler, geraspt
Bereidingswijze:
Snij de witlof door midden en verwijder
de bittere kern. Was de witlof en kook het
15 minuten in water.
Neem de witlofhelften uit het water, spoel
ze af met koud water en doe de twee helf-
ten weer tegen elkaar. Rol elk stronkje in
een plakje ham en leg ze op een ingevet-
te bakplaat.
Laat boter smelten en voeg bloem toe.
Even fruiten en vervolgens de groente-
bouillon en melk toevoegen en aan de
kook brengen.
Roer 50 g emmentaler door de saus en
schenk het over de witlof. Strooi de rest
van de kaas over het gerecht.
Bereidingstijd in de oven: 35 minuten
Ovenniveau: 1
Voor stoomovens: voeg 200 ml water
toe aan de waterlade.
22
www.aeg.com
NEDERLANDS
23
www.aeg.com/shop 892939571-A-232012
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

AEG KB8100001M Recipe book

Type
Recipe book