Electrolux eoc 68200 x de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

Tabellen, tips en recepten
Oven
Electrolux. Thinking of you.
Ga voor meer van onze ideeën naar www.electrolux.com
Inhoud
Toepassingen, tabellen en tips 2 Recepten met Kook- en bakassistent 11
Wijzigingen voorbehouden
Toepassingen, tabellen en tips
Waarschuwing! Zie het hoofdstuk
'Veiligheidsinformatie'.
Informatie over acrylamide
Belangrijk! Volgens recente
wetenschappelijke informatie kan het
intensief bruinen van levensmiddelen (met
name in producten die zetmeel bevatten),
een gezondheidsrisico vormen tengevolge
van acrylamides. Om die reden adviseren wij
levensmiddelen zoveel mogelijk bij lage
temperaturen gaar te laten worden en de
gerechten niet te veel te bruinen.
Binnenkant van de deur
Aan de binnenkant van de ovendeur ziet u de
nummers van de inzetniveaus.
De temperaturen en baktijden in de ta-
bellen zijn slechts als richtlijn bedoeld.
Deze zijn afhankelijk van de recepten en
de kwaliteit en de hoeveelheid van de
gebruikte ingrediënten.
Bakken
Algemene aanwijzingen
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/
braadverhouding hebben dan het appa-
raat dat u tot nu toe gebruikt heeft. Pas uw
normale instellingen (temperatuur, gaartij-
den) en de ovenniveaus aan de tabelwaar-
den aan.
Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10
minuten voor het einde van de baktijd uit-
schakelen, om te profiteren van de rest-
warmte.
Wanneer u diepgevroren levensmidde-
len gebruikt, kunnen de platen in de
oven tijdens het bakken vervormen.
Wanneer de platen afkoelen, verdwijnt
de vervorming.
Aanwijzigen bij de baktabellen
Wij raden aan om de eerste keer de lagere
temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vin-
den voor uw eigen recept, kijkt u dan bij
een soortgelijk product.
Bij het bakken van gebak op meerdere ni-
veaus kan de baktijd ca. 10-15 minuten
langer zijn.
•Als het gebak niet overal even hoog is,
wordt het gebak in het begin van het bak-
proces niet overal even bruin. Verander in
dit geval de temperatuurinstelling niet. De
verschillen verminderen tijdens het bak-
proces.
Bakken op één ovenniveau - bakken in bakblikken
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Tulband of brioche Multi hetelucht 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Moskovisch gebak/
vruchtencake
Multi hetelucht 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Cake, zacht Multi hetelucht 1 140 0:25 - 0:40
Cake, zacht Boven + onder-
warmte
1 160 0:25 - 0:40
2 electrolux
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Taartbodem van zand-
taartdeeg
1)
Multi hetelucht 3 170-180 0:10 - 0:25
Taartbodem van roer-
deeg
Multi hetelucht 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Appeltaart Boven + onder-
warmte
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Appeltaart (2 vormen
Ø 20 cm, diagonaal
geplaatst)
Multi hetelucht 1 160 1:10 - 1:30
Appeltaart (2 vormen
Ø 20 cm, diagonaal
geplaatst)
Boven + onder-
warmte
1 180 1:10 - 1:30
Hartige taart (bijv. qui-
che lorraine)
Multi hetelucht 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Kwarktaart Boven + onder-
warmte
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Oven voorverwarmen
Bakken op één ovenniveau - taarten/gebak/brood op bakplaten
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Vlechtbrood/brood-
krans
Boven + onder-
warmte
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Kerststol
1)
Boven + onder-
warmte
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Brood (roggebrood) Boven + onder-
warmte
1
- Eerst
1)
230 0:25
- Vervolgens 160 - 180 0:30 - 1:00
Roomsoezen/tom-
poezen
1)
Boven + onder-
warmte
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Koninginnenbrood
(opgerolde cake met
jam)
1)
Boven + onder-
warmte
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Kruimeltaart (droog) Multi hetelucht 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Amandelcake/suiker-
taart
1)
Boven + onder-
warmte
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Vruchtentaart (op gist-
deeg/roerdeeg)
2)
Multi hetelucht 3 150 0:35 - 0:50
Vruchtentaart (op gist-
deeg/roerdeeg)
2)
Boven + onder-
warmte
3 170 0:35 - 0:50
electrolux 3
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Vruchtencake met
kruimeldeeg
Multi hetelucht 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Gistcake met delicate
garnering (bijvoor-
beeld kwark, room,
puddingvulling)
1)
Boven + onder-
warmte
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (met veel garne-
ring)
1)2)
Multi hetelucht 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (dunne korst)
1)
Multi hetelucht 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Ongedesemd brood Multi hetelucht 1 200 - 200 0:08 - 0:15
Vlaaien Multi hetelucht 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Oven voorverwarmen
2) Gebruik de diepe braadpan
Bakken op één ovenniveau - koekjes
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Zandkoekjes Multi hetelucht 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Spritsgebak Multi hetelucht 3 140 0:20 - 0:30
Spritsgebak
1)
Boven + onder-
warmte
3 160 0:20 - 0:30
Roerdeegkoekjes Multi hetelucht 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Eiwitgebak, schuim-
gebak
Multi hetelucht 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Bitterkoekjes Multi hetelucht 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Klein gerezen gebak Multi hetelucht 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Bladerdeeg
1)
Multi hetelucht 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Broodjes
1)
Multi hetelucht 3 160 0:20 - 0:35
Broodjes
1)
Boven + onder-
warmte
3 180 0:20 - 0:35
Kleine cakes (20
stuks/bakplaat)
1)
Multi hetelucht 3 140 0:20 - 0:30
4 electrolux
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Kleine cakes (20
stuks/bakplaat)
1)
Boven + onder-
warmte
3 170 0:20 - 0:30
1) Oven voorverwarmen
Bakken op meer dan één niveau - cakes/taarten/brood op bakplaten
Soort gebak
Multi hetelucht
2 niveaus
Multi hetelucht
3 niveaus
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Roomsoezen/tompoe-
zen
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kruimeltaart 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Oven voorverwarmen
Bakken op meer dan één niveau - koekjes/kleine cakes/taartjes, pasteitjes/
broodjes
Soort gebak
Multi hete-
lucht
2 niveaus
Multi hetelucht
3 niveaus
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Zandkoekjes 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsgebak 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Roerdeegkoekjes 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Eiwitgebak, schuimge-
bak
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Bitterkoekjes 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Klein gerezen gebak 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Bladerdeeg
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Broodjes 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Kleine cakes (20 stuks/
bakplaat)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Oven voorverwarmen
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van de
cake is te licht van kleur
Onjuist ovenniveau. Plaats de cake op een lager ovenniveau.
De cake zakt in (wordt
klef, klonterig, strepe-
rig).
Te hoge oventemperatuur. Stel de oventemperatuur lager in.
De cake zakt in (wordt
klef, klonterig, strepe-
rig).
Te korte baktijd. Baktijd verlengen.
Stel geen hogere baktemperaturen in
voor kortere baktijden.
De cake zakt in (wordt
klef, klonterig, strepe-
rig).
Te veel vocht in het deeg. Minder vocht gebruiken. Houd de mengtij-
den aan, vooral wanneer u mixers gebruikt.
De cake is te droog. Te lage oventemperatuur. Stel een hogere oventemperatuur in.
De cake is te droog. Te lange baktijd. De baktijd verkorten.
electrolux 5
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De cake wordt niet ge-
lijkmatig bruin.
Te hoge oventemperatuur en
te korte baktijd.
De oventemperatuur lager instellen en de
baktijd verlengen.
De cake wordt niet ge-
lijkmatig bruin.
Het deeg is niet gelijkmatig
verdeeld
Verdeel het deeg gelijkmatig over de bak-
plaat
De cake wordt niet gaar
binnen de aangegeven
baktijd.
Te lage temperatuur. Stel de baktemperatuur iets hoger in
Pizza hetelucht tabel
Soort gebak Rekstand Temperatuur °C Tijd in min
Pizza (dunne korst)
1)
1 200 - 230 15 - 20
Pizza (met veel garne-
ring)
1 180 - 200 25 - 35
Taarten 1 180 - 200 40 - 60
Spinazietaart 1 160 - 180 45 - 60
Quiche lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Kwarktaart, rond 1 140 - 160 80 - 90
Kwarktaart op plaat 1 140 - 160 50 - 60
Appeltaart, bedekt 1 150 - 170 50 - 60
Groentetaart 1 160 - 180 50 - 60
Ongedesemd brood
1)
1 230 10 - 20
Bladerdeegtaart
1)
1 160 - 180 45 - 55
Flammekuchen (pizza-
achtig gerecht uit de El-
zas)
1)
1 230 15 - 25
Piroggen (Russische
variant op calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Oven voorverwarmen
Tabel voor ovenschotels en gegratineerde gerechten
Schotel Ovenfunctie Rek-
stand
Temperatuur
°C
Tijd in uren : Mi-
nimaal
Pastaschotel Boven + onder-
warmte
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Boven + onder-
warmte
1 180-200 0:25-0:40
Groentegratin
1)
Circulatiegrill 1 160-170 0:15-0:30
Stokbrood bedekt met
smeltkaas
1)
Circulatiegrill 1 160-170 0:15-0:30
Zoete ovenschotels Boven + onder-
warmte
1 180-200 0:40-0:60
Visschotels Boven + onder-
warmte
1 180-200 0:30-1:00
6 electrolux
Schotel Ovenfunctie Rek-
stand
Temperatuur
°C
Tijd in uren : Mi-
nimaal
Gevulde groente Circulatiegrill 1 160-170 0:30-1:00
1) Oven voorverwarmen
Kant-en-klaargerechten
Gerecht Ovenfunctie Rekstand Temperatuur
°C
Tijd
Diepvriespizza Boven + onder-
warmte
3 Zie de instructies
van de fabrikant
Zie de instructies
van de fabrikant
Friet (300-600
g)
1)
Circulatiegrill 3 200-220 Zie de instructies
van de fabrikant
Baguettes Boven + onder-
warmte
3 Zie de instructies
van de fabrikant
Zie de instructies
van de fabrikant
Vruchtentaar-
ten
Boven + onder-
warmte
3 Zie de instructies
van de fabrikant
Zie de instructies
van de fabrikant
1) Opmerking: Patat frites tijdens bakken 2 tot 3 keer omkeren
Braden
Algemene aanwijzingen:
Gebruik hittebestendig servies om te bra-
den (lees de instructies van de fabrikant).
Grote braadstukken kunt u direct in de
diepe braadpan braden of op een rooster
met boven een braadpan. (Indien aanwe-
zig)
Braad mager vlees in een braadpan met
deksel. Op die manier blijft het vlees sap-
piger.
Alle soorten vlees, die een korst moeten
krijgen, kunt u in de braadschaal zonder
deksel braden.
Wij raden u aan vlees en vis vanaf 1kg in
de oven te bereiden.
Om het inbranden van vrijkomende vlees-
sappen of vet te voorkomen, adviseren wij
een beetje vloeistof in het braadservies te
doen.
Braadstukken naar behoefte (na 1/2 - 2/3
van de gaartijd) keren.
Besprenkel grote braadstukken en gevo-
gelte diverse keren tijdens het braden met
het eigen vleessap. Hiermee bereikt u een
beter braadresultaat.
Schakel de oven ca.10 minuten voor het
einde van de braadtijd uit, om te profiteren
van de restwarmte.
Rundvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Rek-
stan
d
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Stoofvlees 1 – 1,5 kg Boven + on-
derwarmte
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rosbief of ossenhaas per cm dik-
te
- van binnen rood
1)
per cm dikte Circulatiegrill 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- binnen roze (medium) per cm dikte Circulatiegrill 1 180 - 190 0:06 - 0:08
electrolux 7
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Rek-
stan
d
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
- helemaal gaar per cm dikte Circulatiegrill 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Oven voorverwarmen
Varkensvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Rek-
stan
d
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Schouderstuk, nekstuk,
hamlap
1 – 1,5 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Tussenribstuk, casseler-
rib
1 – 1,5 kg Circulatiegrill 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Gehaktbrood 750 g - 1 kg Circulatiegrill 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Varkensschenkel (voor-
gekookt)
750 g - 1 kg Circulatiegrill 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalfsvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Rek-
stan
d
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Geroosterd kalfsvlees 1 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalfsbout 1,5 -2 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lamsvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Rek-
stan
d
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Lamsbout, lamsgebraad 1 – 1,5 kg Circulatiegrill 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lamsrug 1 – 1,5 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Wild
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Rek-
stan
d
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Hazenrug, hazenbout
1)
tot 1 kg Boven + on-
derwarmte
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Reerug, hertenrug 1,5 – 2 kg Boven + on-
derwarmte
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Reebout, hertenbout 1,5 – 2 kg Boven + on-
derwarmte
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) Oven voorverwarmen
8 electrolux
Gevogelte
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Rek-
stan
d
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Stukken gevogelte 200 – 250 g
p.p.
Circulatiegrill 1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halve kip 400 – 500 g
p.p.
Circulatiegrill 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kip, poularde 1 – 1,5 kg Circulatiegrill 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Eend 1,5 – 2 kg Circulatiegrill 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gans 3,5 – 5 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkoen 2,5 – 3,5 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkoen 4 – 6 kg Circulatiegrill 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Vis (stoven)
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Rek-
stan
d
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Hele vissen 1 – 1,5 kg Boven + on-
derwarmte
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Tabel vleesthermometer
Rundvlees
Gerecht Kerntemperatuur vlees in ºC
Rosbief of ossenhaas van binnen rood 45 - 50
Rosbief of ossenhaas medium 60 - 65
Rosbief of ossenhaas helemaal gaar 70 - 75
Varkensvlees
Gerecht Kerntemperatuur vlees in ºC
Fricandeau, hamlap 80 - 82
Tussenribstuk, kasselerrib 75 - 80
Gehaktbrood 75 - 80
Kalfsvlees
Gerecht Kerntemperatuur vlees in ºC
Kalfsbraadstuk 75 - 80
Kalfsbout 85 - 90
electrolux 9
Schapenvlees / lamsvlees
Gerecht Kerntemperatuur vlees in ºC
Schapenbout 80 - 85
Schapenrug 80 - 85
Lamsbout, lamsbraadstuk 70 - 75
Wild
Gerecht Kerntemperatuur vlees in ºC
Hazerug 70 - 75
Hazenpoot, hazenbout 70 - 75
Gehele haas 70 - 75
Reerug, hertenrug 70 - 75
Ree- /hertenrug 70 - 75
Grilleren
Gebruik de grilfuncties altijd met maxi-
male temperatuurinstelling
Belangrijk! Tijdens het grillen moet de
ovendeur altijd gesloten zijn
Lege oven met grilfuncties altijd 5 minu-
ten voorverwarmen.
Bakplaat op inzetniveau plaatsen,
zoals aangeraden in grilleertabel.
Altijd de pan plaatsen om vet op te
vangen op het eerste inzetniveau.
Alleen platte stukken vlees of vis gril-
len.
Voedsel om te grillen Rekstand Tijd
1e kant 2e kant
Burgers 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Varkenshaas 4 10 - 12 min. 6 - 10 min.
Worstjes 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Runderhaas, kalfsfilet 4 6 - 7 min. 5 - 6 min.
Runderfilet, rosbief (ca.
1 kg)
3 10 - 12 min. 10 - 12 min.
Geroosterd brood
1)
3 4 - 6 min. 3 - 5 min.
Sandwiches 3 6 - 8 min. -------
1) Niet voorverwarmen
Lage temperatuur garen
Gebruik deze functie voor het bereiden van
zachte, magere stukken vlees en vis.
Altijd zonder deksel garen als u de func-
tie Lage temperatuur garen gebruikt.
1. Het braadstuk in de pan heel heet aan-
braden.
2. Plaats het vlees in een braadschaal of di-
rect op het rooster. Zet de plaat onder het
rooster om vet op te vangen.
3. Ovenfunctie instellen Lage temperatuur
garen , wijzig de temperatuur indien no-
dig en laat gaar worden (zie tabel).
Gerecht Gewicht g Temperatuur °C Rekstand Totale tijd in mi-
nuten
Rosbief 1000-1500 150 1 90-110
Runderbiefstuk 1000-1500 150 3 90-110
Kalfsbraadstuk 1000-1500 150 1 100-120
10 electrolux
Gerecht Gewicht g Temperatuur °C Rekstand Totale tijd in mi-
nuten
Steaks 200 - 300 120 3 20-30
Recepten met Kook- en bakassistent
In het menu Kook- en bakassistent zijn de
gerechten over verschillende categorieën
verdeeld:
Varkensvlees/Kalfsvlees
Rundvlees/Wild/Lamsvlees
Gevogelte
•Vis
•Cake
Pizza/Pastei/Brood
Kant-en-klaargerecht
Speciaal
Automatische programma's
Deze 3 automatische programma's bieden
optimale instellingen voor alles vleessoorten
of voor andere recepten:
Vleesprogramma's's met Automatisch
wegen ( Kook- en bakassistent -menu)
Vleesprogramma's's met Vleesthermo-
meter, autom. ( Kook- en bakassistent -
menu)
Receptenautomaat ( Kook- en bakassis-
tent -menu)
Kook- en bakassistent met Automatisch
wegen
Deze functie berekent automatisch de
braadtijd. Als u de functie wilt gebruiken,
moet u het gewicht van het voedsel invoeren.
De functie activeren:
1. Schakel het apparaat in.
2. Selecteer Kook- en bakassistent . Raak
OK aan om te bevestigen.
3. Selecteer de categorie en het gerecht.
Raak OK aan om te bevestigen.
4. Selecteer Automatisch wegen . Raak
OK aan om te bevestigen.
5. Raak + of - aan om het gewicht van het
voedsel in te stellen. Raak OK aan om te
bevestigen.
Het automatische programma start. U kunt
het gewicht te allen tijde wijzigen. Raak + of
- aan om het gewicht te veranderen. Wan-
neer de tijd is verstreken, klinkt er een ge-
luidssignaal. Raak een sensorveld aan om
het signaal uit te schakelen.
Bij gevogelteprogramma's moet het
voedsel na 30 minuten worden omge-
keerd. Op het display verschijnt een her-
innering.
Gerechten met Automatisch wegen
Geroosterd varkensvlees
Geroosterd kalfsvlees
Rosbief
Geroosterd wild
Geroosterd lamsvlees
Hele kip
Hele kalkoen
Hele eend
Hele gans
Kook- en bakassistent met
Vleesthermometer, autom.
1. Schakel het apparaat in.
2.
Raak
of aan om de functie Kook-
en bakassistent , de benodigde categorie
en het gerecht in te stellen.
3.
Raak
of aan om de functie Vlees-
thermometer, autom. in te stellen.
4.
Raak OK aan om te bevestigen.
Op het display verschijnt ' Vleesthermo-
meter '.
5. Plaats de vleesthermometer.
Wanneer het programma is voltooid,
klinkt er een geluidssignaal.
Raak een sensorveld aan om het geluids-
signaal uit te schakelen.
6. Verwijder de vleesthermometer.
Gerechten met Vleesthermometer, autom.
Varkensvlees
Biefstuk
Scandinavisch rundvlees
Wild
Lamsgebraad, medium
Gevogelte, uitgebeend
Hele vis
electrolux 11
Kook- en bakassistent met
Receptenautomaat
Dit apparaat bevat een serie recepten die u
kunt gebruiken. De recepten kunnen niet
worden gewijzigd.
De functie inschakelen:
1. Schakel het apparaat in.
2. Selecteer het Kook- en bakassistent -
menu. Raak OK aan om te bevestigen.
3. Selecteer de categorie en het gerecht.
Raak OK aan om te bevestigen.
4. Selecteer Receptenautomaat . Raak OK
aan om te bevestigen.
Wanneer u de optie Handmatig instelt,
worden de automatische instellingen op
het display weergegeven, maar u kunt
deze instellingen wijzigen.
Het display toont ovenniveaus en vooraf
ingestelde kooktijden voor elk automa-
tisch recept.
Varkensvlees/Kalfsvlees
Geroosterd varkensvlees
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 1000 en 3000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en doe het
vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet bedekt
zijn met een laagje van 20-40mm.
Varkensvlees
Instellingen:
Automatische vleesthermometer, kerntem-
peratuur 75 °C.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar smaak, steek de vlees-
thermometer in het vlees en doe het vlees in
een ovenschaal.
Varkensschenkel
Ingrediënten:
1 varkensschenkel 800-1200 g
2 eetlepels olie
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel basilicum
1 klein blikje gesneden champignons
soepgroente (wortel, prei, selderij, peter-
selie)
water
Bereidingswijze:
Snij het zwoerd rondom de varkensschenkel
in. Vermeng de olie, het zout, het paprika-
poeder en de basilicum met elkaar en ver-
spreid het over de varkensschenkel. Doe de
varkensschenkel in een braadslede en ver-
spreid de champignons erover. Voeg de
soepgroente en het water toe; de bodem
moet bedekt zijn met een laagje van
10-15mm.
Bereidingstijd in de oven: 160 minuten
Ovenniveau: 1
Schouderkarbonade
Ingrediënten:
1,5 kg varkensschouder, met vel, van een
jong varken
•zout
peper
2 eetlepels olijfolie
150 g fijn gehakte selderij
1 prei, gesneden
1 klein blikje tomaten, in stukjes gesneden
250 ml room
2 teentjes knoflook, geschild en uitgeperst
verse rozemarijn en tijm
Bereidingswijze:
Snij met een scherp mes ruiten in het vel.
Kruiden met zout en peper en aan alle kanten
bruin laten worden met olijfolie in een braad-
slede op de ring, vervolgens verwijderen.
Doe de selderij en prei met een beetje olie in
een braadslede, voeg vervolgens de toma-
ten, room, knoflookteentjes, rozemarijn en
tijm toe, roeren en leg de varkensschouder
er bovenop. Doe het in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 130 minuten
Ovenniveau: 1
Geroosterd kalfsvlees
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 1000 en 3000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en doe het
vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet bedekt
zijn met een laagje van 10-20 mm. Afdekken
met een deksel.
Kalfsschenkel
Ingrediënten:
12 electrolux
1 kalfsschenkel 1500-2000 g
4 plakken gekookte ham
2 eetlepels olie
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel basilicum
1 klein blikje gesneden champignons
soepgroente (wortel, prei, selderij, peter-
selie)
water
Bereidingswijze:
Maak 8 inkepingen in de lengte rondom de
kalfsschenkel. Snij vier plakjes gekookte ham
door de helft en plaats ze in de inkepingen.
Vermeng de olie, het zout, het paprikapoeder
en de basilicum met elkaar en verspreid het
over de kalfsschenkel. Doe de kalfsschenkel
in een braadslede en verspreid de champig-
nons erover. Voeg de soepgroente en het
water toe aan de kalfsschenkel; de bodem
moet bedekt zijn met een laagje van
10-15mm.
Bereidingstijd in de oven: 160 minuten
Ovenniveau: 1
Ossobuco
Ingrediënten:
4 eetlepels boter als braadvet
4 plakken varkenspoot, ongeveer 3-4 cm
dik (afgesneden langs het bot)
4 middelgrote wortels, in stukjes gesneden
4 stengels selderij, in stukjes gesneden
1 kg rijpe tomaten, zonder vel, door mid-
den, zonder pitten en in stukjes gesneden
1 bosje peterselie, gewassen en grof ge-
sneden
4 eetlepels boter
2 eetlepels bloem voor de paneerlaag
6 eetlepels olijfolie
250 ml witte wijn
250 ml bouillon
3 middelgrote uien, geschild en fijn gesne-
den
3 teentjes knoflook, geschild en fijn gesne-
den
1/2 theelepel tijm en 1/2 theelepel oregano
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
zout, versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze:
4 Eetlepels boter smelten in een braadslede
en fruit de groente erin aan. Neem de groente
uit de braadslede.
Spoel het vlees af, dep het droog, kruid het
vlees en paneer het met de bloem. Laat het
teveel aan bloem eraf vallen. Verhit de olijfolie
en braad het vlees goudbruin aan op mid-
delhoog vuur. Neem het vlees uit de pan en
schenk het teveel aan olijfolie uit de braad-
slede.
Blus de vleesjus in de braadslede af met 250
ml wijn, doe het in een sauspan en laat het
zachtjes pruttelen. Voeg 250 ml vleesbouil-
lon, peterselie, tijm, oregano en tomaatblok-
jes toe. Kruiden met peper en zout. Aan de
kook brengen.
Doe de groente in de braadslede, leg het
vlees er bovenop en giet de saus er over-
heen. Dek de braadslede af met een deksel
en doe het in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 120 minuten
Ovenniveau: 1
Gevulde kalfsborst
Ingrediënten:
1 broodje
•1 ei
200 g gehakt
zout, peper
1 ui, gesneden
peterselie, gehakt
1 kg kalfsborst (met inkeping)
soepgroente (wortel, prei, selderij, peter-
selie)
50 g bacon
250 ml water
Bereidingswijze:
Drenk het broodje in water en knijp het uit.
Vervolgens mengen met ei, gehakt, zout, pe-
per, stukjes ui en peterselie.
Kruid de kalfsborst (met inkeping) en vul het
vlees via de inkeping. Maak de opening dicht.
Doe de kalfsborst in een braadslede, voeg de
soepgroente, bacon en water toe.
Bereidingstijd in de oven: 100 minuten
Ovenniveau: 1
Gehaktbrood
Ingrediënten:
2 droge broodjes
•1 ui
3 eetlepels gehakte peterselie
750 g gemengd gehakt
2 eieren
zout, peper en paprikapoeder
electrolux 13
baconreepjes
Bereidingswijze:
Drenk de broodjes in water en knijp ze uit.
Schil de ui en snij de ui fijn, fruit de ui en voeg
de gehakte peterselie toe.
Vermeng het gehakt met de eieren, de uit-
geknepen broodjes en de ui. Kruid met zout,
peper en paprikapoeder, plaats het vlees in
een braadslede en dek het vlees af met de
bacon. Voeg een beetje water toe en plaats
het vlees in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 70 minuten
Ovenniveau: 1
Rundvlees/Wild/Lamsvlees
Biefstuk
Instellingen:
Automatische vleesthermometer. Kerntem-
peratuur voor:
Rare - 50 °C
•Medium - 65 °C
Well done - 70 °C
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar smaak, steek de vlees-
thermometer in het vlees en doe het vlees in
een ovenschaal.
Scandinavisch rundvlees
Instellingen:
Automatische vleesthermometer. Kerntem-
peratuur voor:
Rare - 50 °C
•Medium - 65 °C
Well done - 70 °C
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar smaak, steek de vlees-
thermometer in het vlees en doe het vlees in
een ovenschaal.
Rosbief
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 1000 en 3000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en doe het
vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet bedekt
zijn met een laagje van 10-20 mm. Afdekken
met een deksel.
Gemarineerd rundvlees
Marinade maken:
•1 l water
500 ml wijnazijn
2 theelepels zout
15 peperkorrels
15 jeneverbessen
5 laurierblaadjes
2 bosjes soepgroente (wortel, prei, selde-
rij, peterselie)
Breng alles aan de kook en laat het afkoe-
len.
•1,5 kg biefstuk
Schenk de marinade over het biefstuk tot
het wordt bedekt en laat het 5 dagen ma-
rineren.
Ingrediënten voor de stoofpot:
•zout
peper
soepgroente van de marinade
Bereidingswijze:
Neem het vlees uit de marinade en dep het
droog. Kruiden met zout en peper en aan alle
kanten bruin laten worden in een braadslede
op de ring. Voeg vervolgens de soepgroente
van de marinade toe.
Schenk wat marinade in de braadslede; de
bodem moet bedekt zijn met 10-15 mm. Dek
de braadslede af met een deksel en doe het
in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 150 minuten
Ovenniveau: 1
Wild
Instellingen:
Automatische vleesthermometer. Kerntem-
peratuur 70 °C.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar smaak, steek de vlees-
thermometer in het vlees en doe het vlees in
een ovenschaal.
Geroosterd wild
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 1000 en 3000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en doe het
vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet bedekt
zijn met een laagje van 10-20 mm. Afdekken
met een deksel.
Konijn
Ingrediënten:
2 hazenruggen
14 electrolux
6 jeneverbessen (gemalen)
zout en peper
30g gesmolten boter
125 ml zure room
soepgroente (wortel, prei, selderij, peter-
selie)
Bereidingswijze:
Wrijf de hazenruggen in met de gemalen je-
neverbessen, zout en peper en strijk in met
gesmolten boter.
Plaats de hazenruggen in een braadslede,
schenk er sour cream over en voeg de soep-
groente toe.
Bereidingstijd in de oven: 35 minuten
Ovenniveau: 1
Konijn in mosterdsaus
Ingrediënten:
2 konijnen van elk 800g
zout en peper
2 eetlepels olijfolie
2 grof gesneden uien
50 g spekblokjes
2 eetlepels bloem
375 ml kippenbouillon
125 ml witte wijn
1 theelepel verse tijm
125 ml room
2 eetlepels Dijon-mosterd
Bereidingswijze:
Snij het konijn in 8 gelijke stukken, kruiden
met zout en peper en rondom bruin laten
worden in een braadslede op de ring.
Haal de stukken konijn eruit en laat de ui met
het spek bruin worden. Bestrooien met
bloem en roeren. Giet de kippenbouillon, wit-
te wijn en tijm erbij en breng het aan de kook.
Voeg de room en Dijon-mosterd toe, doe het
vlees terug, dek het af en plaats het in de
oven.
Bereidingstijd in de oven: 90 minuten
Ovenniveau: 1
Wildzwijn
Marinade maken:
1,5 l rode wijn
150 g knolselderij
150 g worteltjes
•2 uien
5 laurierblaadjes
5 kruidnagels
2 bosjes soepgroente (wortel, prei, selde-
rij, peterselie)
Breng alles aan de kook en laat het afkoe-
len.
1,5 kg wildzwijn (schouder)
Schenk de marinade over het vlees tot het
wordt bedekt en laat het 3 dagen marine-
ren.
Ingrediënten voor de stoofpot:
•zout
peper
soepgroente van de marinade
1 klein blikje chanterellen
Bereidingswijze:
Neem het vlees uit de marinade en dep het
droog. Kruiden met zout en peper en aan alle
kanten bruin laten worden in een braadslede
op de ring. Voeg vervolgens chantarellen en
de soepgroente van de marinade toe.
Schenk marinade in de braadslede; de bo-
dem moet bedekt zijn met 10-15 mm. Dek
de braadslede af met een deksel en doe het
in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 140 minuten
Ovenniveau: 1
Geroosterd lamsvlees
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 1000 en 3000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en doe het
vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet bedekt
zijn met een laagje van 10-30 mm. Afdekken
met een deksel.
Lamsrug, medium
Instellingen:
Automatische vleesthermometer. Kerntem-
peratuur 70 °C.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar smaak, steek de vlees-
thermometer in het vlees en doe het vlees in
een ovenschaal.
Lamsbout
Ingrediënten:
•2,7 kg lamsbout
30 ml olijfolie
•zout
peper
electrolux 15
3 teentjes knoflook
1 bosje verse rozemarijn (of 1 theelepel
gedroogde rozemarijn)
water
Bereidingswijze:
Spoel de bout af en dep het droog, wrijf de
olijfolie erin en maak inkepingen in het vlees.
Kruiden met peper en zout. Schil de teentjes
knoflook en snij ze in stukjes, stop ze samen
met de rozemarijn in de inkepingen in het
vlees.
Leg de lamsbout in de braadslede en voeg
water toe; de bodem moet bedekt zijn met
een laagje van 10-15 mm.
Bereidingstijd in de oven: 165 minuten
Ovenniveau: 1
Gevogelte
Hele kip
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 900 en 2,100 g.
Bereidingswijze:
Doe de kip in een ovenschaal en kruid het
vlees naar smaak. Keer de kip na ca. 30 mi-
nuten om. Er wordt een herinnering weerge-
geven.
Hele kalkoen
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 1,700 en 4,700 g.
Bereidingswijze:
Doe de kalkoen in een ovenschaal en kruid
het vlees naar smaak. Keer de kip na ca. 30
minuten om. Er wordt een herinnering weer-
gegeven.
Hele eend
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 1,500 en 3,300 g.
Bereidingswijze:
Doe de eend in een ovenschaal en kruid het
vlees naar smaak. Keer de kip na ca. 30 mi-
nuten om. Er wordt een herinnering weerge-
geven.
Hele gans
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 2,300 en 4,700 g.
Bereidingswijze:
Doe de gans in een ovenschaal en kruid het
vlees naar smaak. Keer de kip na ca. 30 mi-
nuten om. Er wordt een herinnering weerge-
geven.
Gevogelte, uitgebeend
Instellingen:
Automatische vleesthermometer, kerntem-
peratuur 75 °C.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar smaak, steek de vlees-
thermometer in het vlees en doe het vlees in
een ovenschaal.
Kippenpoten
Ingrediënten:
4 kippenpoten van elk 250 g
250 g Crème fraîche
125 ml room
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel currypoeder
1/2 theelepel peper
250 g stukjes champignon uit blik
20 g bloem
Bereidingswijze:
Maak de kippenpoten schoon en leg ze in de
braadslede. Vermeng de rest van de ingre-
diënten en giet het over de kippenpoten.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
Ovenniveau: 1
Coq au Vin
Ingrediënten:
•1 kip
•zout
peper
1 eetlepel bloem
50 g geklaarde boter
500 ml witte wijn
500 ml kippenbouillon
4 eetlepels sojasaus
1/2 bosje peterselie
1 takje tijm
150 g spekblokjes
250 g kastanjechampignons, schoon en in
vieren gesneden
12 sjalotjes, geschild
2 teentjes knoflook, geschild en uitgeperst
Bereidingswijze:
De kip schoonmaken, kruiden met peper en
zout en met bloem bestrooien.
16 electrolux
Verhit de geklaarde boter in een braadslede
op de ring, laat de kip aan alle zijden bruin
worden. Giet de witte wijn, kippenbouillon en
sojasaus erbij en breng het aan de kook.
Voeg peterselie, tijm, spekblokjes, champig-
nons, sjalotjes en knoflook toe.
Weer aan de kook brengen, afdekken met
deksel en in de oven doen.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
Ovenniveau: 1
Canard à l'orange
Ingrediënten:
1 eend (1,6 – 2 kg)
•zout
peper
3 sinaasappels, geschild, ontpit en in stuk-
jes gesneden
1/2 theelepel zout
2 sinaasappels om uit te persen
150 ml sherry
Bereidingswijze:
De eend schoonmaken, kruiden met peper
en zout en inwrijven met sinaasappelschil.
Vul de eend met gezouten stukjes sinaasap-
pel en maak de eend dicht.
Doe de eend in een braadslede, met de borst
naar beneden.
Pers de sinaasappels uit, vermeng het sap
met de sherry en giet het mengsel over de
eend.
Doe de eend in de oven; na 30 minuten om-
draaien (u hoort een geluid).
Bereidingstijd in de oven: 90 minuten
Ovenniveau: 1
Gevulde kip
Ingrediënten:
1 kip, 1,2 kg (met organen)
1 eetlepel olie
1 theelepel zout
1/4 theelepel paprikapoeder
50 g paneermeel
3-4 eetlepels melk
1 ui, gesneden
1 bosje peterselie, gesneden
•20 g boter
•1 ei
zout en peper
Bereidingswijze:
Kip schoonmaken en droog deppen. Meng
de olie, het zout en de paprikapoeder en wrijf
het in de kip.
Vulling: Meng de broodkruimels met de
melk. Fruit de stukjes ui, peterselie en boter
aan in een pan. Snij hart, lever en maag fijn
en voeg een ei toe. Meng het geheel en breng
het op smaak met zout en peper.
Doe de kip in een braadslede met de borst
omlaag, doe het in de oven en draai de kip
na 30 minuten om. (Er klinkt een signaal.)
Bereidingstijd in de oven: 90 minuten
Ovenniveau: 1
Vis
Hele vis
Instellingen:
Automatische vleesthermometer, kerntem-
peratuur 70 °C.
Bereidingswijze:
Kruid de vis naar smaak, steek de vleesther-
mometer in het vlees en doe de vis in een
ovenschaal.
Visfilet
Ingrediënten:
600-700 g snoekbaars, zalm of zeeforelfi-
let
150 g geraspte kaas
250 ml room
50 g paneermeel
1 theelepel dragon
peterselie, gehakt
zout, peper
•citroen
•boter
Bereidingswijze:
Besprenkel de vis met citroensap en laat het
even intrekken, dep de vis dan droog met
keukenpapier. Bestrooi de visfilets vervol-
gens aan beide zijden met zout en peper. Leg
de visfilets in de beboterde ovenschaal.
Meng de geraspte kaas, de room, brood-
kruimels, gehakte peterselie en dragon sa-
men. Verspreid het mengsel direct over de
visfilets en leg kleine stukjes boter op het
mengsel.
Bereidingstijd in de oven: 35 minuten
Ovenniveau: 3
Kabeljauw
Ingrediënten:
electrolux 17
800 g gedroogde kabeljauw
2 eetlepels olijfolie
2 grote uien
6 teentjes knoflook, geschild
2 preien
6 rode pepers
1/2 blikje tomatenblokjes
200 ml witte wijn
200 ml court-bouillon
peper, zout, tijm, oregano
Bereidingswijze:
Laat de kabeljauw een nacht weken. Laat de
kabeljauw de volgende dag uitlekken en doe
de vis in een sauspan met water, plaats de
pan op een ring en breng het water aan de
kook. Neem de pan van de ring en laat het
afkoelen.
Olijfolie in een pan doen en verhitten. Schil de
uien en snij ze fijn, pers de knoflookteentjes
uit en was en snij de prei. Doe het in de pan
en fruit het even aan. Haal de zaadlijsten uit
de pepers en snij ze in reepjes. Doe ze in de
pan met de tomatenstukjes.
Voeg de witte wijn en de court-bouillon toe
en laat het even sudderen. Voeg peper, zout,
tijm en oregano toe en laat het nog 15 minu-
ten sudderen.
Neem de koude kabeljauw uit de sauspan en
dep de vis droog met keukenpapier. Verwij-
der de huid, graten en vinnen. Doe de vis in
een ovenschaal samen met de groente.
Bereidingstijd in de oven: 30 minuten
Ovenniveau: 1
Vis in zoutkorst
Ingrediënten:
een hele vis, ongeveer 1,5 - 2 kg
2 wasvrije citroenen
1 stengel venkel
4 takjes verse tijm
•3 kg rotszout
Bereidingswijze:
De vis schoonmaken en inwrijven met het
sap van twee wasvrije citroenen.
De venkel in dunne reepjes snijden en samen
met de takjes verse tijm in de vis stoppen.
Doe de helft van het rotszout in een oven-
schaal en leg de vis er bovenop. Doe de an-
dere helft van het zout over de vis en druk het
stevig aan.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
Ovenniveau: 1
Gevulde inktvis
Ingrediënten:
1 kg middelgrote inktvis, schoongemaakt
1 grote ui
2 eetlepels olijfolie
90 g langkorrelrijst
4 eetlepels pijnboompitten
4 eetlepels rozijnen
2 eetlepels gehakte peterselie
zout, peper
•citroensap
4 eetlepels olijfolie
150 ml wijn
500 ml tomatensap
Bereidingswijze:
Wrijf de inktvis goed in met zout en spoel het
af onder de lopende kraan.
Schil de ui en snij de ui fijn, fruit de ui met twee
eetlepels olijfolie aan tot de ui glazig is. Voeg
de langkorrelrijst, pijnboompitten, rozijnen en
peterselie toe aan de uien en op smaak bren-
gen met zout, peper en citroensap. Vul de
inktvis met het mengsel, maak de opening
dicht.
Doe vier eetlepels olijfolie in een braadslede
en schroei de inktvis dicht op de ring. Voeg
wijn en tomatensap toe.
Dek de braadslede af met een deksel en doe
het in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 60 minuten
Ovenniveau: 1
Gestoomde vis
Ingrediënten:
400 g aardappelen
2 bosjes lenteuien
2 teentjes knoflook
1 klein blikje tomaten, in stukjes gesneden
•4 zalmfillets
•citroensap
zout en peper
75 ml groentebouillon
50 ml witte wijn
1 takje verse rozemarijn
150 ml wijn
1/2 bosje verse tijm
Bereidingswijze:
Was en schil de aardappelen en snij ze in
vieren. Kook ze 25 minuten in water met
zout. Uit laten lekken en in plakjes snijden.
Was de lenteuitjes en snij ze in kleine stukjes.
Schil de teentjes knoflook en snij ze in stuk-
jes. Vermeng de uien en knoflook met de to-
matenblokjes.
18 electrolux
Besprenkel de zalmfilets met de citroensap
en laat het intrekken. Droog deppen en op
smaak brengen met peper en zout.
Meng de groente met de aardappelen en doe
ze in een ingevette ovenschaal, de zalm krui-
den en erop leggen.
Giet de groentebouillon en witte wijn erover,
verdeel de rozemarijn en tijm erover.
Bereidingstijd in de oven: 30 minuten
Ovenniveau: 3
Jansons verleiding
Ingrediënten:
8-10 aardappelen
•2 uien
125 g anchovisfilets
300 ml room
2 eetlepels broodkruimels
peper
vers gesneden tijm
2 eetlepels boter
Bereidingswijze:
Was de aardappelen, schil ze en snij ze in
smalle plakjes. Schil de uien en snij ze in
smalle plakjes.
Vet een ovenschaal in met boter. Doe een
derde van de aardappelen en uien in de
schaal. Doe de helft van de anchovis daarop
en dek het af met een derde van de uien en
aardappelen. Verdeel de rest van de ancho-
vis over de bovenkant. Doe daarop de rest
van de uien en aardappelen met als boven-
laag aardappels.
Bestrooien met peper en de fijngesneden
tijm.
Schenk het zoute water van de anchovis over
het gerecht en voeg de room toe. Strooi de
broodkruimels erover en leg kleine beetjes
boter op de bovenkant.
Bereidingstijd in de oven: 60 minuten
Ovenniveau: 3
Cake
Citroentaart
Ingrediënten voor het beslag:
250 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker
1 snufje zout
4 eieren
150 g bloem
150 g zetmeel
1 afgestreken theelepel bakpoeder
geraspte schil van 2 citroenen
Ingrediënten voor het glazuur:
125 ml citroensap
100 g poedersuiker
Overig:
Zwarte langwerpige bakvorm, 30 cm lang
Margarine voor het invetten
Paneermeel voor het bestrooien van de
bakvorm
Bereidingswijze:
Boter, suiker, citroenschil, vanillesuiker en
zout in een mengkom doen en roeren tot een
schuimige massa ontstaat. Vervolgens de ei-
eren een voor een toevoegen en nogmaals
roeren tot het een schuimige massa is ge-
worden.
Het met het meel en het zetmeel vermengde
bakpoeder toevoegen aan de schuimmassa
en het geheel mengen.
Het deeg in de ingevette en met paneermeel
bestrooide bakvorm gieten, gladstrijken en in
de oven plaatsen
Na het bakken het citroensap en de poe-
dersuiker mengen. De gebakken taart op een
stuk aluminiumfolie storten.
Het aluminiumfolie rond de taart omhoog
vouwen, zodat het glazuur niet weg kan
vloeien. Met een houten prikker gaatjes in de
taart maken en het glazuur met een penseel
aanbrengen. Daarna de taart even laten
staan.
Bereidingstijd in de oven: 75 minuten
Ovenniveau: 1
Zweedse cake
Ingrediënten:
5 eieren
340 g suiker
100 g gesmolten boter
360 g bloem
1 pakje bakpoeder
1 pakje vanillesuiker
1 snufje zout
200 ml koud water
Overig:
Ronde springvorm 28 cm, zwarte plaat, de
bodem bedekt met bakpapier
Bereidingswijze:
Suiker, eieren, vanillesuiker en zout in een
mengkom doen en 5 minuten mixen tot het
schuimig is. Voeg de gesmolten boter toe
aan het deeg en roer het erdoor.
electrolux 19
Voeg de bloem en het bakpoeder toe aan het
schuimige deeg en roer het erdoor.
Voeg tenslotte het koude water toe en mix
alles goed door. Het deeg in de bakvorm gie-
ten, gladstrijken en in de oven plaatsen.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
Ovenniveau: 1
Koekjes
Ingrediënten:
4 eieren
2 eetlepels warm water
•50 g suiker
1 pakje vanillesuiker
1 snufje zout
100 g suiker
100 g bloem
100 g zetmeel
2 afgestreken theelepels bakpoeder
Overig:
Ronde springvorm 28 cm, zwarte plaat, de
bodem bedekt met bakpapier
Bereidingswijze:
Scheid de eieren. Schuim het eigeel op met
het warme watere, 50 g suiker, vanillesuiker
en zout. Klop het eiwit met 100 g suiker tot
het piekerig wordt.
Meng de bloem, het zetmeel en de bakpoe-
der.
Meng voorzichtig het eiwit met het eigeel.
Roer het meelmengsels eronder. Het deeg in
de bakvorm gieten, gladstrijken en in de oven
plaatsen.
Bereidingstijd in de oven: 30 minuten
Ovenniveau: 3
Kwarktaart
Ingrediënten voor de bodem:
150 g bloem
•70 g suiker
1 pakje vanillesuiker
•1 ei
70 g zachte boter
Ingrediënten voor de kwarkcrème:
3 eiwitten
•50 g rozijnen
2 theelepels rum
750 g magere kwark
•3 eigelen
200 g suiker
sap van één citroen
200 g Crème fraîche
1 pakje custardpoeder, vanillesmaak
Overig:
Ingevette zwarte springvorm met een dia-
meter van 26 cm
Bereidingswijze:
Zeef de bloem in een kom. Voeg de rest van
de ingrediënten toe en meng het geheel met
een handmixer. Plaats het mengsel 2 uur in
de koelkast.
Bedek de ingevette bodem van een spring-
vorm met 2/3 van het mengsel en prik er ver-
schillende keren in met een vork.
Vorm een rand van ongeveer 3 cm hoogte
met de rest van het deeg.
Klop de eiwitten met de handmixer tot deze
stijf zijn. Was de rozijnen, laat ze goed uitlek-
ken, besprenkel met ruim en laat dit intrek-
ken.
Doe de magere kwark, de eigelen, suiker, ci-
troensap, crème fraîche en de custardpoe-
der in een mengkom en mix het goed door
elkaar.
Roer als laatste voorzichtig de geklopte ei-
witten en de rozijnen door het kwarkmeng-
sel.
Bereidingstijd in de oven: 85 minuten
Ovenniveau: 1
Vruchtencake
Ingrediënten:
200 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker
1 snufje zout
3 eieren
300 g bloem
1/2 pakje bakpoeder
125 g krenten
125 g rozijnen
60 g amandelstukjes
60 g gesuikerde citroenschil of sinaasap-
pelschil
60 g in stukjes gesneden gesuikerde ker-
sen
70 g geblancheerde hele amandelen
Overig:
Zwarte springvorm met een diameter van
24 cm.
Margarine voor het invetten
Paneermeel voor het bestrooien van de
bakvorm
Bereidingswijze:
Boter, suiker, vanillesuiker en zout in een
mengkom doen en mixen. Vervolgens de ei-
eren een voor een toevoegen en nogmaals
mixen. Het meel met het bakpoeder toevoe-
20 electrolux
gen aan de schuimmassa en het geheel
mengen.
Vermeng het fruit ook met het mengsel.
Plaats het mengsel in een ingevet bakblik en
breng het mengsel aan de randen iets hoger
aan dan in het midden. Versier de rand en het
midden van de cake met de hele geblan-
cheerde amandelen. Plaats de cake in de
oven.
Bereidingstijd in de oven: 100 minuten
Ovenniveau: 1
Kruimeltaart
Ingrediënten voor de deeg:
375 g bloem
20 g gist
150 ml lauwe melk
•60 g suiker
1 snufje zout
•2 eigelen
75 g zachte boter
Ingrediënten voor de kruimels:
200 g suiker
200 g boter
1 theelepel kaneel
350 g bloem
50 g gehakte noten
30 g gesmolten boter
Bereidingswijze:
Zeef het meel in een mengkom, maak een
gat in het midden. Snijd de gist in stukjes,
plaats het in het gat met de melk en een
beetje meel en roer vanaf de rand, bespren-
kel met meel en laat op een warme plek rijzen
tot het besprenkelde meel op het mengsel
scheuren vertoont.
Voeg de suiker, eigelen, boter en zout toe
aan de rand van het meel. Kneed alle ingre-
diënten tot een soepel gistdeeg.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot
het is verdubbeld in grootte. Rol het deeg uit
en plaats het op een ingevette bakplaat waar
u het laat rusten om opnieuw te rijzen.
Boter, suiker en kaneel in een mengkom
doen en mixen.
Voeg de bloem en de noten toe en kneed het
tot een kruimelig mengsel.
Verspreid de boter op het gerezen deeg en
verspreid het kruimelmengsel er gelijkmatig
overheen.
Bereidingstijd in de oven: 35 minuten
Ovenniveau: 3
Boterkoek
Ingrediënten voor de deeg:
750 g bloem
30 g gist
400 ml lauwe melk
10 g suiker
15 g zout
•1 ei
100 g zachte boter
Ingrediënten voor de glazuur:
1 eigeel
een beetje melk
Bereidingswijze:
Zeef het meel in een mengkom, maak een
gat in het midden. Snijd de gist in stukjes,
plaats het in het gat met de melk en een
beetje meel en roer vanaf de rand, bespren-
kel met meel en laat op een warme plek rijzen
tot het besprenkelde meel op het mengsel
scheuren vertoont.
Plaats de rest van de suiker, zout, ei en boter
op de rand van het meel. Kneed alle ingre-
diënten tot een soepel gistdeeg.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot
het is verdubbeld in grootte.
Maak drie gelijke stukken deeg en maak er
reepjes van. Vlecht de repen met elkaar.
Dek het af en laat het een half uur staan. Be-
dek het oppervlak van de vlechtkoek met een
mengsel van eigeel en melk en doe het in de
oven.
Bereidingstijd in de oven: 50 minuten
Ovenniveau: 3
Vlechtbrood
Ingrediënten voor de deeg:
650 g bloem
20 g gist
200 ml lauwe melk
40 g suiker
•zout
•5 eigelen
200 g zachte boter
Ingrediënten voor de vulling:
250 g gehakte walnoten
20 g paneermeel
1 theelepel gemalen gember
50 ml melk
60 gr honing
30 g gesmolten boter
20 ml rum
Ingrediënten voor de glazuur:
electrolux 21
1 eigeel
een beetje melk
50 g amandelschaafsel
Bereidingswijze:
Zeef het meel in een mengkom, maak een
gat in het midden. Snijd de gist in stukjes,
plaats het in het gat met de melk en een
beetje suiker en de meel en roer vanaf de
rand, besprenkel met meel en laat op een
warme plek rijzen tot het besprenkelde meel
op het mengsel scheuren vertoont.
Plaats de rest van het suiger op de rand van
het meel. Kneed alle ingrediënten tot een
soepel gistdeeg. Laat het deeg op een war-
me plaats rijzen tot het is verdubbeld in
grootte.
Mix voor de vulling alle ingredienten samen.
Verdeel het deeg in drie gelijke delen en rol
het uit in lange rechthoeken. Verspreid een
derde van de vulling op elke rechthoek en rol
de stukken deeg samen.
Maak een plaatkoek uit de drie stukken deeg.
Bedek het oppervlak van de plaatkoek met
een mengsel van eigeel en melk en bespren-
kel met amandelschaafsel.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
Ovenniveau: 3
Tulband
Ingrediënten voor de bodem:
500 g bloem
1 klein pakje droge gist
80 g poedersuiker
150 g boter
3 eieren
2 afgestreken theelepels zout
150 ml lauwe melk
70 g rozijnen (1 uur van tevoren laten we-
ken in 20 ml kersenlikeur)
Ingrediënten voor de glazuur:
50 g hele geschilde amandelen
Bereidingswijze:
Doe de bloem, droge gist, poedersuiker, bo-
ter, eieren, zout en melk in een mengkom en
kneed een glad gistdeeg. Dek de deeg in de
kom af en laat het 1 uur rijzen.
Kneed de geweekte rozijnen met de hand in
het deeg.
Doe de amandelen in de holtes van een in-
gevette en bebloemde tulband.
Maak een worst van het deeg en doe het in
de tulband. Dek het af en laat het 45 minuten
rijzen.
Bereidingstijd in de oven: 60 minuten
Ovenniveau: 1
Savarin
Ingrediënten voor de deeg:
350 g bloem
1 klein pakje droge gist
75 g suiker
100 g boter
•5 eigelen
1/2 theelepel zout
1 pakje vanillesuiker
125 ml warme melk
Na het bakken:
375 ml water
200 g suiker
100 ml pruimenlikeur of 100 ml sinaasap-
pellikeur
Bereidingswijze:
Doe de bloem, droge gist, suiker, boter, ei-
geel, zout, vanillesuiker en melk in een meng-
kom en kneed een glad gistdeeg. Dek de
deeg in de kom af en laat het 1 uur rijzen. Doe
de deeg in een ingevette ronde cakevorm en
laat het afgedekt 45 minuten rijzen.
Bereidingstijd in de oven: 35 minuten
Ovenniveau: 1
Na het bakken:
Breng water met suiker aan de kook en laat
het afkoelen.
Voeg pruimen- of sinaasappellikeur toe aan
het suikerwater en roer.
Als de taart is afgekoeld, met een houten
prikker gaatjes maken en het mengsel in de
taart laten trekken.
Brownies
Ingrediënten:
250 g chocolade
250 g boter
375 g suiker
2 pakje vanillesuiker
1 snufje zout
5 eetlepels water
5 eieren
375 g walnoten
250 g bloem
1 theelepel bakpoeder
Bereidingswijze:
Breek de chocolade in stukken en laat het
au-bain-marie smelten.
Klop de boter, suiker, vanillesuiker, zout en
water, voeg de eieren en de gesmolten cho-
colade toe.
22 electrolux
Hak de walnoten grof, meng ze met de
bloem en het bakpoeder en meng het met
het chocolademengsel.
Leg bakpapier in een diepe bakplaat, giet het
mengsel erin en strijk het glad.
Bereidingstijd in de oven: 50 minuten
Ovenniveau: 3
Na het bakken:
Laat het afkoelen, verwijder het bakpapier en
snijd het in stukken.
Muffins
Ingrediënten:
150 g boter
150 g suiker
11 pakje vanillesuiker
1 snufje zout
schil van een wasvrije citroen
2 eieren
50 ml melk
25 g zetmeel
225 g bloem
10 g bakpoeder
1 pot zure kersen (375 g)
225 g chocoladesnippers
Overig:
Cakevormpjes, ongeveer 7 cm in door-
snee
Bereidingswijze:
Meng de boter, suiker, vanillesuiker, zout en
de schil van een wasvrije citroen. Voeg de ei-
eren toe en klop alles.
Meng de zetmeel, bloem en bakpoeder en
roer het door het mengsel met de melk.
Laat de zure kersen uitlekken en roer het
door het mengsel met de chocoladesnip-
pers.
Doe het mengsel in de papieren vormpjes,
plaats de vormpjes op een bakplaat en schuif
ze in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 35 minuten
Ovenniveau: 3
Suikertaart
Ingrediënten:
2 vellen originele Zwitsers fruitdeeg of bla-
derdeeg (vierkant uitgerold)
50 g gemalen hazelnoten
1,2 kg appels
3 eieren
300 ml room
•70 g suiker
Bereidingswijze:
Plaats het op een goed ingevette bakplaat,
prik de bodem in met een vork. Verdeel de
hazelnoten gelijkmatig over het deeg. Schil
de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in
12 stukjes. Verspreid de stukjes gelijkmatig
over het deeg. Meng de eieren, room, suiker
en vanillesuiker en doe het over de appel.
Bereidingstijd in de oven: 45 minuten
Ovenniveau: 1
Worteltaart
Ingrediënten voor het beslag:
150 ml zonnebloemolie
100 g bruine suiker
2 eieren
75 g siroop
175 g bloem
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel gemalen gember
1 theelepel bakpoeder
200 g fijn geraspte wortel
75 g rozijnen
25 g geraspte kokos
Ingrediënten voor de garnering:
50 g boter
150 g kwark
40 g suiker
gemalen hazelnoten
Overig:
Ingevette ronde springvorm met een dia-
meter van 22 cm
Bereidingswijze:
Meng de zonnebloemolie, bruine suiker, ei-
eren en siroop. Voeg de overige ingrediënten
bij het beslag.
Doe het beslag in de springvorm.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
Ovenniveau: 3
Na het bakken:
Meng de boter, kwark en suiker (indien nodig
melk toevoegen om het te verdunnen).
Bestrijk de taart met het koude mengsel en
strooi er gemalen hazelnoten over.
Amandeltaart
Ingrediënten voor het beslag:
5 eieren
200 g suiker
100 g marsepein
200 ml olijfolie
450 g bloem
electrolux 23
1 eetlepel kaneel
1 pakje bakpoeder
50 g gehakte pistachenootjes
125 g gemalen amandelen
300 ml melk
Ingrediënten voor de garnering:
200 g abrikozenjam
5 eetlepels poedersuiker
1 theelepel kaneel
2 eetlepels warm water
amandelsnippers
Overig:
28 cm springvorm
Bereidingswijze:
Mix de eieren, suiker en marsepein geduren-
de 5 minuten, voeg dan langzaam de olijfolie
toe aan het eimengsel.
Zeef de bloem, kaneel en bakpoeder en ver-
meng dan de gehalte pistachenootjes en ge-
malen amandelen met de bloem. Roer de
melk voorzichtig onder het eimengsel.
Doe het in de springvorm waarvan de bodem
bedekt is met broodkruimels.
Bereidingstijd in de oven: 70 minuten
Ovenniveau: 3
Na het bakken:
Verwarm de abrikozenjam en verspreid het
over de taart met een borsteltje, vervolgens
af laten koelen. Meng de poedersuiker, ka-
neel en het warme water met elkaar en smeer
het op de taart. Sttrooi de amandelsnippers
op het glazuur van de taart.
Vruchtentaart
Ingrediënten van het deeg:
200 g bloem
1 snufje zout
125 g boter
•1 ei
•50 g suiker
•50 ml koud water
Ingrediënten voor de vulling:
Seizoensfruit (appels, peren, kersen, etc.)
90 g gemalen amandelen
2 eieren
100 g suiker
90 g zachte boter
Overig:
Quichevorm met een diameter van 28 cm,
ingevet
Bereidingswijze:
Zeef de bloem in een mengkom, doe het zout
en de kleine stukjes boter erbij. Voeg vervol-
gens het ei, de suiker en het koude water toe
en kneed een deegbal.
Laat het deeg 2 uur rusten in de koelkast. Rol
het koele deeg uit en doe het in de ingevette
quichevorm en prik het in met een vork. Maak
het fruit schoon, verwijder de pitten en leg het
in kleine stukjes op het deeg. Doe de aman-
delen, eieren, suiker en zachte boter in een
kom en klop het. Verdeel het over het fruit en
strijk het glad.
Bereidingstijd in de oven: 50 minuten
Ovenniveau: 1
Pizza/Pastei/Brood
Pizza
Ingrediënten voor de deeg:
14 g gist
200 ml lauw water
300 g bloem
•3 g zout
1 eetlepel olie
Ingrediënten voor de garnering:
1/2 klein blik tomaten, in stukjes gesneden
200 g Emmentaler, geraspt
100 g salami
100 g gekookte ham
150 g champignons (in plakjes)
150 g Fetakaas
•oregano
Overig:
Bakplaat, ingevet
Bereidingswijze:
Gist in een kom verkruimelen en in lauwwarm
water oplossen. Het met het zout en de olie
gemengde meel toevoegen.
De ingrediënten zolang kneden, tot het een
soepel deeg is, dat loskomt van de kom. Het
deeg vervolgens laten rijzen op een warme
plaats, tot het twee maal zoveel geworden is.
Rol het deeg uit en plaats het op een inge-
vette bakplaat, prik de bodem in met een
vork.
De ingrediënten voor de bovenkant achter-
eenvolgens op het deeg rangschikken.
Bereidingstijd in de oven: 25 minuten
Ovenniveau: 1
Uientaart
Ingrediënten voor de deeg:
300 g bloem
20 g gist
125 ml lauwe melk
•1 ei
24 electrolux
•50 g boter
Ingrediënten voor de garnering:
750 g uien
250 g bacon
3 eieren
250 g Crème fraîche
125 ml melk
1 theelepel zout
1/2 theelepel gemalen peper
Bereidingswijze:
Zeef het meel in een mengkom, maak een
gat in het midden.
Snijd de gist in stukjes, plaats het in het gat
met de lauwe melk en een beetje meel van
de rand. Bestrooi met meel en laat op een
warme plek rijzen tot het besprenkelde meel
op het mengsel scheuren vertoont.
Leg het ei en de boter op de rand van het
meel. Kneed alle ingrediënten tot een soepel
gistdeeg.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot
het is verdubbeld in grootte.
Schil de uien in de tussentijd, verdeel in vieren
en snij in dunne plakjes.
Maak dobbelsteentjes van de bacon en bak
deze met de uien op laag vuur op een koo-
kring tot de laatste glazig zijn en laat ze af-
koelen.
Rol het deeg uit en plaats het op een inge-
vette bakplaat, prik de bodem in met een
vork en druk de randen omhoog. Laat het
opnieuw rijzen.
Roer de eieren, crème fraîche, melk, zout en
peper samen. Voeg de afgekoelde uien en
bacon toe aan het mengsel. Meng alles goed
door, giet op het deeg en strijk het uit.
Bereidingstijd in de oven: 45 minuten
Ovenniveau: 1
Quiche lorraine
Ingrediënten van het deeg:
200 g bloem
2 eieren
100 g boter
1/2 theelepel zout
een beetje peper
1 snufje nootmuskaat
Ingrediënten voor de garnering:
150 g geraspte kaas
200 g gekookte ham of magere bacon
2 eieren
250 g zure room
zout, peper en nootmuskaat
Overig:
Ingevette zwarte bakvorm met een diame-
ter van 28 cm
Bereidingswijze:
Meng meel, boter, eieren en kruiden in een
mengkom en meng tot een soepel deeg.
Laat het deeg een paar uur rusten in de koel-
kast.
Rol het deeg uit en leg het in een ingevette
zwarte bakvorm. Prik de bodem in met een
vork.
Verspreid de bacon over het deeg.
Meng de eieren, de zure room en de kruiden
samen voor de vulling. Voeg dan de kaas toe.
Giet de vulling over de bacon.
Bereidingstijd in de oven: 45 minuten
Ovenniveau: 1
Geitenkaasflan
Ingrediënten van het deeg:
125 g bloem
60 ml olijfolie
1 snufje zout
3-4 eetlepels koud water
Ingrediënten voor de garnering:
1 eetlepel olijfolie
•2 uien
zout en peper
1 theelepel gehakte tijm
125 g ricotta
100 g geitenkaas
2 eetlepels olijven
•1 ei
60 ml room
Overig:
Ingevette zwarte bakvorm met een diame-
ter van 28 cm
Bereidingswijze:
Doe de bloem, olijfolie en het zout in een
mengkom en meng het totdat het deeg kor-
relig wordt. Voeg het water toe en kneed een
deegbal. Laat het deeg een paar uur rusten
in de koelkast.
Rol het deeg uit en leg het in een ingevette
zwarte bakvorm. Prik de bodem in met een
vork.
Doe 1 eetlepel olijfolie in een pan. Schil de
uien, snij ze fijn en fruit ze in de olie voor on-
geveer 30 minuten met de deksel op de pan.
Op smaak brengen met zout en peper en
vermengen met 1/2 theelepel gehakte peter-
selie.
electrolux 25
Laat de uien een beetje afkoelen en verspreid
ze over het deeg.
Doe de ricotta en geitenkaas erop en voeg
ook de olijven toe. Strooi 1/2 theelepel ge-
hakte tijm er overheen.
Meng de eieren, en de room samen voor de
vulling. Giet de vulling over de taart.
Bereidingstijd in de oven: 45 minuten
Ovenniveau: 1
Kaasflan
Ingrediënten:
1,5 vel origineel Zwitsers fruitdeeg of bla-
derdeeg (vierkant uitgerold)
500 g Emmentaler, geraspt
200 ml room
100 ml melk
4 eieren
zout, peper en nootmuskaat
Bereidingswijze:
Leg het deeg op een goed ingevette bak-
plaat. Vervolgens met een vork gaatjes in het
deeg prikken
Verspreid de Emmentaler over het deeg.
Meng de room, melk en eieren en breng op
smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Weer goed vermengen en over de kaas
schenken.
Bereidingstijd in de oven: 40 minuten
Ovenniveau: 1
Kaaskoekjes
Ingrediënten:
400 g Fetakaas
2 eieren
3 eetlepels gehakte peterselie
zwarte peper
80 ml olijfolie
375 g bladerdeeg
Bereidingswijze:
Meng de feta, eieren, peterselie en peper.
Dek de bladerdeeg af met een vochtige doek
om uitdrogen te voorkomen. Leg 4 blaadjes
op elkaar en bestrijk ze met een beetje olie.
Snij ze in 4 reepjes van ongeveer 7 cm lang.
Doe 2 volle eetlepels fetamengsel op één
hoek van elk reepje en vouw het diagonaal in
een driehoek.
Leg ze op de kop op een bakplaat en bestrijk
ze met olie.
Bereidingstijd in de oven: 25 minuten
Ovenniveau: 3
Witbrood
Ingrediënten:
1,000 g bloem
1 blokje verse gist of 2 pakjes droge gist
650 ml melk
15 g zout
Overig:
Bakplaat ingevet of belegd met bakpapier
Bereidingswijze:
Meel en zout in een grote kom doen. De gist
oplossen in lauwwarme melk en toevoegen
aan het meel. Alle ingrediënten tot een soepel
deeg kneden. Afhankelijk van de kwaliteit van
het meel kan een beetje meer melk nodig zijn
om een werkbaar deeg te krijgen.
Laat het deeg rijzen tot het verdubbelt in vo-
lume.
Snijd het deeg in twee stukken, maak lange
broden plaats deze op de bakplaat die is in-
gevet of bedekt met bakpapier.
Laat de broden nogmaals rijzen tot ze de helft
groter zijn.
Strooi voor het bakken wat bloem over de
broden en maak met een scherp mes 3-4
keer een diagonale snede van minstens 1cm
diep.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
Ovenniveau: 1
Boerenbrood
Ingrediënten:
500 g tarwebloem
250 g roggemeel
15 g zout
1 klein pakje droge gist
250 ml water
250 ml melk
15 g zout
Overig:
Bakplaat ingevet of belegd met bakpapier
Bereidingswijze:
Doe de tarwebloem, roggebloem en droge
gist in een grote kom.
Meng het water met de melk en het zout bij
de bloem. Alle ingrediënten tot een soepel
deeg kneden. Laat het deeg rijzen tot het
verdubbelt in volume.
Maak een lang brood en plaats het op de
bakplaat die is ingevet of bedekt met bakpa-
pier.
Laat het brood nogmaals rijzen tot ze de helft
groter zijn. Voor het bakken bestrooien met
een beetje bloem.
26 electrolux
Bereidingstijd in de oven: 60 minuten
Ovenniveau: 1
Russische cake
Ingrediënten voor de deeg:
250 g speltbloem
250 g boter
250 g magere kwark
•zout
Ingrediënten voor de vulling:
1 witte kool
50 g bacon
2 eetlepels geklaarde boter
zout, peper en nootmuskaat
3 eetlepels sour cream
2 eieren
Overig:
Bakplaat met bakpapier
Bereidingswijze:
Kneed de speltbloem, boter, kwark en een
beetje zout tot deeg en plaats het in de koel-
kast.
Snijd de kool in fijne reepjes. Snijd de bacon
in stukjes en bak het in de geklaarde boter.
Voeg de kool toe en roerbak het. Op smaak
brengen met zout, peper en nootmuskaat en
de sour cream toevoegen.
Laten sudderen tot alle vloeistof is verdampt.
Snij hardgekookte eieren in stukjes, mengen
met de kool en af laten koelen.
Rol het deeg uit en snijd het in ronde cirkels
met een diameter van 8 cm.
Doe een beetje vulling in het midden en vouw
het dicht. Maak de randen vast door er met
een vork op te drukken.
Plaats het op een bakplaat voorzien van bak-
papier en bestrijk het met eigeel.
Bereidingstijd in de oven: 20 minuten
Ovenniveau: 3
Stoofschotels/Gegratineerde schotels
Lasagne
Ingrediënten van de vleessaus:
100 g doorregen buikspek
•1 ui
•1 wortel
100 g Selderij
2 eetlepels olijfolie
400 g gemengd gehakt
100 ml bouillon
1 klein blik tomaten, in stukjes gesneden
(circa 400 g)
oregano, tijm, zout en peper
Ingrediënten van de Béchamelsaus:
75 g boter
50 g bloem
500 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
3 eetlepels boter
250 g groene lasagnebladen
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
50 g Emmentaler, geraspt
Bereidingswijze:
Het spek met een scherp mes van zwoerd en
kraakbeen ontdoen en in blokjes snijden. De
ui en de wortel schillen, de selderij schoon-
maken, alle groente in kleine blokjes snijden.
De olie in een stoofpan verhitten, de spek-
blokjes en de groente daarin roerbakken.
Het gehakt beetje bij beetje toevoegen, los
bakken en blussen met wat bouillon. De
vleesragout op smaak brengen met toma-
tenpuree, de kruiden, zout en peper en af-
gedekt op een laag pitje ongeveer 30 minu-
ten in laten koken.
Ondertussen de bechamelsaus klaarmaken:
Laat de boter smelten in een pan, voeg de
bloem toe en blijf roeren. Beetje bij beetje
onder voortdurend roeren de melk erbij gie-
ten. De saus op smaak brengen met zout,
peper en nootmuskaat en zonder deksel on-
geveer 10 minuten laten inkoken.
Een grote rechthoekige ovenschaal invetten
met een eetlepel boter. Afwisselend een laag
pastabladen, vleesragout, bechamelsaus en
geraspte kaas in de schaal leggen. De bo-
venste laag moet een met kaas bestrooide
laag bechamelsaus zijn. De rest van de boter
in kleine stukjes op het gerecht leggen.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
Ovenniveau: 1
Cannelloni
Ingrediënten voor de vulling:
50 g uien, in blokjes gesneden
30 g boter
350 g bladspinazie, in stukjes gesneden
100 g Crème fraîche
200 g verse zalm, in blokjes
200 g nijlbaars, in blokjes
150 g garnalen
150 g mosselvlees
zout, peper
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
electrolux 27
150 g Emmentaler, geraspt
Ingrediënten van de Béchamelsaus:
•75 g boter
50 g bloem
500 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
1 pakje cannelloni
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
150 g Emmentaler, geraspt
Bereidingswijze:
Doe de uien en de boter in een pan en bak
tot de uien glazig zijn. Voeg de bladspinazie
toe en laat het zachtjes koken. Voeg de crè-
me fraîche toe, mix en laat afkoelen.
Ondertussen de bechamelsaus klaarmaken:
Laat de boter smelten in een pan, voeg de
bloem toe en blijf roeren. Beetje bij beetje
onder voortdurend roeren de melk erbij gie-
ten. De saus op smaak brengen met zout,
peper en nootmuskaat en zonder deksel on-
geveer 10 minuten laten inkoken.
Voeg zalm, baars, garnalen en mosselvlees
toe aan de spinazie en roer door elkaar.
Een grote rechthoekige ovenschaal invetten
met een eetlepel boter.
Vul de cannelloni met het spinaziemengsel
en plaats in een ovenschaal. Leg tussen elke
rij cannelloni een laagje bechamelsaus. De
bovenste laag moet een met kaas bestrooide
laag bechamelsaus zijn. De rest van de boter
in kleine stukjes op het gerecht leggen.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
Ovenniveau: 1
Aardappelgratin
Ingrediënten:
1000 g aardappelen
1 theelepe zout, peper en nootmuskaat
2 teentjes knoflook
200 g geraspte kaas
3 eieren
100 ml melk
250 ml room
4 eetlepels boter
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne plak-
ken, droog ze af en doe er zout op.
Wrijf een ovenbestendige bakschaal in met
een teentje knoflook en vet de schaal daarna
in met boter.
Verspreid de helft van de gezouten aardap-
pelplakjes in de schaal en strooi er wat ge-
raspte kaas over. Leg de overige aardappel-
schijfjes er bovenop en strooi de rest van de
kaas eroverheen.
Pers het tweede teentje knoflook en vermeng
dit met de eieren, melk, room en de tijm. Giet
het mengsel over de aardappels en verspreid
de rest van de boter in kleine stukjes over de
gratin.
Bereidingstijd in de oven: 65 minuten
Ovenniveau: 1
Moussaka
Ingrediënten:
1 ui, gesneden
olijfolie
1,5 kg gehakt
1 blikje tomaten, in stukjes gesneden
50 g Emmentaler, geraspt
4 theelepels broodkruimels
zout en peper
kaneel
1 kg aardappelen
•1,5 kg aubergines
•bakboter
Ingrediënten van de Béchamelsaus:
75 g boter
50 g bloem
500 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
150 g Emmentaler, geraspt
4 eetlepels broodkruimels
50 g boter
Bereidingswijze:
Fruit de ui aan in een beetje olijfolie en voeg
het gehakt al roerend toe.
Voeg de tomatenblokjes, geraspte Emmen-
taler en broodkruimels toe, roer goed en
breng het aan de kook. Op smaak brengen
met zout, peper en kaneel en van het vuur
halen.
Schil de aardappelen en snij ze in plakjes van
1 cm dik, was de aubergines en snij ze ook
in plakken van 1 cm dik.
Dep de plakken droog met keukenpapier.
Aanbakken met veel boter.
Ondertussen de bechamelsaus klaarmaken:
Laat de boter smelten in een pan, voeg de
bloem toe en blijf roeren. Beetje bij beetje
onder voortdurend roeren de melk erbij gie-
ten. De saus op smaak brengen met zout,
peper en nootmuskaat en zonder deksel on-
geveer 10 minuten laten inkoken.
Leg de aardappelschijfjes op de bodem van
een ingevette ovenschotel en strooi er een
28 electrolux
beetje geraspte kaas over. Leg hier vervol-
gens een laagje aubergines op. Doe hierop
weer het gehaktmengsel. Doe hierop de Bé-
chamelsaus.
Leg hier weer een laagje aardappel op, ge-
volgd door aubergine en het gehaktmengsel.
De laatste laag moet Béchamelsaus zijn. Ver-
deel over de bovenkant de rest van de kaas
en de broodkruimels. Smelt de boter en giet
het over de moussaka.
Bereidingstijd in de oven: 60 minuten
Ovenniveau: 1
Gegratineerde pasta
Ingrediënten:
1 liter water
•zout
250 g tagliatelle
250 g gekookte ham
•20 g boter
1 bosje peterselie
•1 ui
100 g boter
•1 ei
250 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
50 g geraspte Parmesaanse kaas
Bereidingswijze:
Breng water met een beetje zout aan de kook
op een ring. Doe de tagliatelle in het kokende
gezouten water en laat het ongeveer 12 mi-
nuten koken. Vervolgens afgieten.
Snij de ham in blokjes.
Verhit boter in een pan.
Snij de peterselie en schil en snij de ui. Glazig
bakken in de koekenpan.
Vet een ovenschaal in met een beetje boter.
Mix de tagliatelle, ham en peterselie en uien
en doe het in de ovenschotel.
Meng de eieren met de melk en breng het op
smaak met zout, peper en nootmuskaat en
schenk het over het pastamengsel. Verdeel
de Parmesaanse kaas over het gerecht.
Bereidingstijd in de oven: 45 minuten
Ovenniveau: 1
Gegratineerde witlof
Ingrediënten:
8 middelgrote stronken witlof
8 plakken gekookte ham
•30 g boter
1,5 eetlepel bloem
250 ml groentebouillon (van de witlof)
5 eetlepels melk
100 g Emmentaler, geraspt
Bereidingswijze:
Snij de witlof door midden en verwijder de
bittere kern. Was de witlof en kook het 15
minuten in water.
Neem de witlofhelften uit het water, spoel ze
af met koud water en doe de twee helften
weer tegen elkaar. Rol elk stronkje in een
plakje ham en leg ze op een ingevette bak-
plaat.
Laat boter smelten en voeg bloem toe. Even
sauteren en vervolgens de groentebouillon
en melk toevoegen en aan de kook brengen.
Roer 50 g Emmentaler door de saus en
schenk het over de witlof. Strooi de rest van
de kaas over het gerecht.
Bereidingstijd in de oven: 35 minuten
Ovenniveau: 3
Stoofschotel
Ingrediënten:
600 g bieflapjes
zout en peper
bloem voor bestuiving
10 g boter
•1 ui
330 ml donker bier
2 theelepels bruine suiker
2 theelepels tomatenpuree
400 ml vleesbouillon
Bereidingswijze:
Snij de bieflapjes in blokjes, kruiden met pe-
per en zout en met bloem bestrooien.
Verhit boter in een pan en bak het vlees aan.
Doe het vervolgens in een stoofschotel.
Schil en snij een ui, glazig bakken in een
beetje boter en over het vlees doen.
Meng het donkere bier, de bruine suiker, de
tomatenpuree en de vleesbouillon, doe het in
een pan en breng het aan de kook. Schenk
het over het vlees (vlees moet bedekt zijn).
Dek het af en doe het in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 120 minuten
Ovenniveau: 3
Koolstoofschotel
Ingrediënten:
1 kleine kool
marjoraan
•1 ui
electrolux 29
bakolie
400 g gehakt
250 g langkorrelrijst
zout, peper en paprikapoeder
1 liter vleesbouillon
200 ml Crème fraîche
100 g Emmentaler, geraspt
Bereidingswijze:
Snij de kool in vieren en verwijder de stronk.
Blancheren in gezouten water op smaak ge-
bracht met marjoraan.
Schil en snij een ui fijn, licht aanbakken in een
beetje olie. Voeg vervolgens het gehakt en de
langkorrelrijst toe, roeren en op smaak bren-
gen met zout, peper en paprika. Voeg vlees-
bouillon toe en laat het 20 minuten sudderen
op de ring met een deksel op de pan.
Plaats laagjes kool en het rijst-/gehaktmeng-
sel in een schaal.
Doe de crème fraîche bovenop het gerecht
en strooi kaas over de bovenkant.
Bereidingstijd in de oven: 60 minuten
Ovenniveau: 3
Kant-en-klaargerecht
Instellingen voor kant-en-klaarproduc-
ten.
Volg de bereidingsinstructies van de fa-
brikant op.
Kant-en-klaarmaaltijd Gebruiksniveau Tijd in minuten.
Pizza, bevroren 3 15
Amerikaanse pizza, bevroren 1 25
Pizza, gekoeld 3 20
Pizzasnacks, bevroren 1 25
Patat 3 20
Aardappelpartjes/aardappel-
kroketjes
3 20
Rösties 3 23
Brood/broodjes 3 20
Brood/broodjes, bevroren 3 30
Appelstrudel, bevroren 3 60
Visfilet, bevroren 3 45
Kippenvleugeltjes 3 30
Lasagne/Cannelloni, bevroren 3 50
Speciaal
Ontdooien
Haal de etenswaren uit de verpakking en
leg deze op een plaat op het rooster.
Gebruik voor het afdekken geen borden of
schotels. Hierdoor kan de ontdooitijd aan-
zienlijk worden verlengd.
Zet het rooster op het eerste inzetniveau
vanaf de bodem.
Schotel Ontdooitijd in min. Verdere ontdooitijd
in min.
Opmerking
Kip 1.000 g 100-140 20-30 Kip op een omgedraaid
schoteltje in een groot
bord leggen, halverwe-
ge de tijd omdraaien
Vlees, 1000 g 100-140 20-30 Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Vlees, 500 g 90-120 20-30 Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Forel, 150g 25-35 10-15 -------
Aardbeien, 300g 30-40 10-20 -------
30 electrolux
Schotel Ontdooitijd in min. Verdere ontdooitijd
in min.
Opmerking
Boter, 250g 30-40 10-15 -------
Room, 2 x 200g 80-100 10-15 Room kan ook met nog
licht bevroren deeltjes
goed worden geklopt
Taart, 1400g 60 60 -------
Drogen
Dek de roosters met bakpapier af
U bereikt een beter resultaat als u halver-
wege de tijd de oven uitschakelt, de deur
opent en de oven gedurende de nacht af
laat koelen. Hierna kunt u het droogproces
afronden.
Groenten
Gerecht Temperatuur
in °C
Rekstand Tijd in uren (richt-
waarde)
1 niveau 2 niveaus
Bonen 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Paprika (reepjes) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Soepgroenten 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Paddenstoelen 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Zuurkool 50 3 1 / 4 2 - 3
Fruit
Gerecht Temperatuur
in °C
Rekstand Tijd in uren (richt-
waarde)
1 niveau 2 niveaus
Pruimen 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Abrikozen 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Schijfjes appel 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Peren 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Warmhouden
Voor het warmhouden van voedsel.
De temperatuur wordt automatisch ingesteld
op 80°C.
Ovenniveau: 3.
Inmaken
Gebruik uitsluitend normale wekglazen
van dezelfde afmeting.
Gebruik geen wekglazen met een draai- of
bajonetsluiting en metalen bakken.
Gebruik het eerste inzetniveau vanaf de
bodem.
Gebruik de bakplaat. U kunt max. zes 1
liter wekglazen plaatsen.
Vul alle wekglazen tot hetzelfde niveau en
sluit deze correct.
Plaats de wekglazen los van elkaar op het
rooster.
Vul ca. 1/2 liter water op de plaat, zodat er
voldoende vocht in de oven ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste wekglazen
begint te borrelen (na. ca. 35-60 minuten
bij 1 liter glazen) de oven uitschakelen of
de temperatuur verlagen tot 100 °C (zie
tabel).
electrolux 31
Bessen
In te maken eetwaar Temperatuur in °C Tijd in min. tot aan
sudderen
Doorkoken bij 100
°C in min.
Aardbeien, bosbessen, frambo-
zen, rijpe kruisbessen
160 - 170 35 - 45 ---
Onrijpe kruisbessen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Steenvruchten
In te maken eetwaar Temperatuur in °C Tijd in min. tot aan
sudderen
Doorkoken bij 100
°C in min.
Peren, kweeperen, pruimen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Groenten
In te maken eetwaar Temperatuur in °C Tijd in min. tot aan
sudderen
Doorkoken bij 100
°C in min.
Wortelen
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Komkommers 160 - 170 50 - 60 ---
Gemengde pickles 160 - 170 50 - 60 15
Koolrabi, erwten, asperges 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) In de uitgeschakelde oven laten staan
Borden warmen
Voor het verwarmen van borden en schalen.
Verdeel de borden en schalen gelijkmatig
over het ovenrooster. Verplaats de stapels
halverwege de verwarmingstijd (boven- en
onderkant omwisselen)
De temperatuur wordt automatisch ingesteld
op 70 °C.
Ovenniveau: 1.
32 electrolux
electrolux 33
34 electrolux
electrolux 35
892941730-B-032010
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux eoc 68200 x de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor