AEG BS7304001M Recipe book

Type
Recipe book
NL
RECEPTENBOEK GEBRUIKSAANWIJZING
VOOR PERFECTE RESULTATEN
Bedankt dat u voor dit AEG product heeft gekozen. Dit
apparaat is ontworpen om vele jaren uitstekend te
presteren, met innovatieve technologieën die het leven
gemakkelijker helpen maken – functies die gewone
apparaten wellicht niet hebben. Neem een paar minuten
de tijd om het door te lezen zodat u er optimaal van kunt
profiteren.
ACCESSOIRES EN VERBRUIKSARTIKELEN
In de AEG webshop vindt u alles wat u nodig heeft om al
uw apparaten van AEG mooi te houden en perfect te
laten functioneren. Ook vindt u hier een groot aantal
accessoires die zijn ontworpen en gebouwd volgens de
hoge kwaliteitsnormen die u verwacht, van speciaal
kookgerei tot bestekmandjes en van flessenhouders tot
waszakken…
Bezoek onze webshop op
www.aeg.com/shop
2
INHOUD
4 Nuttige aanwijzingen en tips
In deze gebruiksaanwijzing worden de
volgende symbolen gebruikt:
Belangrijke informatie over uw persoonlijke
veiligheid en informatie over het voorkomen
van schade aan het apparaat.
Algemene informatie en tips
Milieu-informatie
Wijzigingen voorbehouden
Inhoud
3
NUTTIGE AANWIJZINGEN EN TIPS
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
Binnenkant van de deur
Bij bepaalde modellen vindt u het volgende aan de binnenkant van de ovendeur:
de nummers van de ovenniveaus (geselecteerde modellen)
informatie over de ovenfuncties, aanbevolen niveaus en temperaturen voor karakteristie-
ke gerechten (geselecteerde modellen).
De temperaturen en baktijden in de tabellen zijn slechts als richtlijn bedoeld. Deze zijn af-
hankelijk van de recepten en de kwaliteit en de hoeveelheid van de gebruikte ingrediënten.
Koken met stoom
Kookgerei voor stoomgaren
Gebruik alleen hitte- en corrosiebestendig kookgerei.
Chroomstalen gaarhouders zijn ook geschikt (zie speciale accessoires).
Ovenniveaus
U treft de juiste ovenniveaus in de onderstaande tabel. Telt de ovenniveaus van onder
naar boven.
Algemene opmerkingen
Als u langer dan 30 minuten kookt, of als u grote hoeveelheden voedsel kookt, voegt u zo
nodig water toe.
Doe het voedsel in de juiste schalen op de roosters. Bewaar afstand tussen de roosters
zodat de stoom het voedsel kan bereiken.
Verwijder het water uit de waterlade, aansluitslangen en de stomer als u de oven langere
tijd niet gebruikt (zie het hoofdstuk "Reiniging en onderhoud").
Aanwijzingen bij de tabellen Stoomgaren
De tabellen geven de gegevens voor typische gerechten.
De temperatuur en de tijd dienen uitsluitend als leidraad en zijn afhankelijk van de sa-
menstelling, grootte, hoeveelheid voedsel en het kookgerei.
Gebruik bijna hetzelfde recept als u de instellingen voor uw recept niet kunt vinden.
Start het koken in de koude oven als de gegevens in de tabellen niet anders aanbevelen.
Verhoog de hoeveelheid water voor rijst tot de verhouding 1 : 1.5 - 1: 2 in tegenstelling
tot de specificaties in de tabel.
Watertabel stomen
Water in de waterlade in ml
Tijd
1)
in min.
400 15 - 25
600 25- 40
4 Nuttige aanwijzingen en tips
Water in de waterlade in ml
Tijd
1)
in min.
800 40 - 50
1) De tijden zijn uitsluitend richtlijnen
Stomen
WAARSCHUWING!
Open de deur van het apparaat niet wanneer de functie is ingeschakeld. Gevaar voor brand-
wonden.
Deze functie is geschikt voor alle soorten voedsel - vers en ingevroren. Met deze functie
kunt u groente, vlees, vis, deegwaren, rijst, maïs, griesmeel en eieren bereiden, opwarmen,
ontdooien, pocheren of blancheren.
Menu’s bereiden: U kunt een volledig menu in een keer bereiden. Kies gerechten met ver-
gelijkbare kooktijden om te gare of ongare gerechten te vermijden. Gebruikt de grootse
hoeveelheid water voor de afzonderlijke ingrediënten. Plaats de gerechten op de roosters in
geschikt kookgerei. Pas het gat tussen de gerechten aan zodat de stoom bij elk gerecht kan
komen.
Sterilisatie
Met deze functie kunt u houders (bijv. babyflessen) steriliseren.
Plaats de schone houders in het midden van het rooster op het 1e niveau. Zorg dat de
opening omlaag is gericht.
Vul de lade met de maximale hoeveelheid water en stel een tijdsduur in van 40 min.
Groenten
Gerecht Temperatuur ºC
Water in de wa-
terlade in ml
Tijd
1)
in min.
Plaathoogte
Artichokken 96 800 50 - 60 2
Aubergines 96 450 15 - 25 2
Bloemkool, heel 96 600 35 - 45 2
Bloemkool, roos-
jes
96 500 25 - 30 2
Broccoli, heel 96 550 30 - 40 2
Broccoli, roosjes 96 400 20 - 25 2
Champignonpar-
tjes
96 400 15 - 20 2
Erwten 96 450 20 - 25 2
Venkel 96 600 35 - 45 2
Wortelen 96 600 35 - 45 2
Koolrabi, reepjes 96 550 30 - 40 2
Paprika's, reepjes 96 400 20 - 25 2
Prei, ringen 96 500 25 - 35 2
Nuttige aanwijzingen en tips 5
Gerecht Temperatuur ºC
Water in de wa-
terlade in ml
Tijd
1)
in min.
Plaathoogte
Sperciebonen 96 550 35 - 45 2
Botersla, roosjes 96 450 20 - 25 2
Spruitjes 96 550 30 - 40 2
Bieten 96 800+400 70 - 90 2
Zwarte schorse-
neren
96 600 35 - 45 2
Selderij, in bokjes 96 500 25 - 35 2
Asperges, groen 96 500 25 - 35 2
Asperges, wit 96 600 35 - 45 2
Spinazie 96 350 15 2
Gepelde tomaten 96 350 15 2
Witte boontjes 96 500 30 - 40 2
Savoiekool 96 400 20 - 25 2
Courgettes, ge-
sneden
96 350 15 - 20 2
1) De tijden zijn uitsluitend richtlijnen.
Bijgerechten
Gerecht Temperatuur ºC
Water in de wa-
terlade in ml
Tijd
1)
in min.
Roosterstand
Deegballen 96 600 30 - 40 2
Aardappelballe-
tjes
96 600 35 - 45 2
Ongepelde toma-
ten, medium
96 750 45 - 55 2
Rijst (verhouding
water/rijst 1,5:1)
96 600 35 - 40 2
Gekookte aardap-
pelen, in vieren
96 600 35 - 40 2
Broodballetjes 96 600 35 - 45 2
Tagliatelle, vers 96 450 20 - 25 2
Polenta (vloei-
stofverhouding
3:1)
96 750 45 - 50 2
1) De tijden zijn uitsluitend richtlijnen.
6 Nuttige aanwijzingen en tips
Vis
Gerecht Temperatuur ºC
Water in de wa-
terlade in ml
Tijd
1)
in min.
Plaathoogte
Forel circa 250g 85 550 30 - 40 2
Garnalen, vers 85 450 20 - 25 2
Garnalen, inge-
vroren
85 550 30 - 40 2
Zalmfilets 85 500 25 - 35 2
Zalmforel circa
1.000g
85 600 40 - 45 2
Mosselen 96 500 20 - 30 2
Platvisfilet 80 350 15 2
1) De tijden zijn uitsluitend richtlijnen.
Vlees
Gerecht Temperatuur ºC
Water in de wa-
terlade in ml
Tijd
1)
in min.
Plaathoogte
Gekookte ham
1000g
96 800+150 55 - 65 2
Kippenborst, ge-
pocheerd
90 500 25 - 35 2
Kip, gepocheerd,
1000 - 1200g
96 800+150 60 - 70 2
Kalf/varkensvlees
zonder bot,
800-1000g
90 800+300 80 - 90 2
Kasselerrib (ge-
rookte frican-
deau) gepocheerd
90 800+300 90 - 110 2
Tafelspitz (ge-
kookt rundvlees)
96 800+700 110 - 120 2
Chipolataworstjes 80 400 15 - 20 2
1) De tijden zijn uitsluitend richtlijnen.
Eieren
Gerecht Temperatuur ºC
Water in de wa-
terlade in ml
Tijd
1)
in min.
Roosterstand
Eieren, hardge-
kookt
96 500 18 - 21 2
Eieren, medium-
gekookt
96 450 13 - 16 2
Nuttige aanwijzingen en tips 7
Gerecht Temperatuur ºC
Water in de wa-
terlade in ml
Tijd
1)
in min.
Roosterstand
Eieren, zachtge-
kookt
96 400 11 - 12 2
1) De tijden zijn uitsluitend richtlijnen.
Hetelucht en Stoomgaren gecombineerd
U kunt vlees, groenten en bijgerechten achter elkaar koken door functies te combineren.
Alle onderdelen zijn klaar om tegelijkertijd te worden geserveerd.
Gebruik Hetelucht om het voedsel te braden.
Plaats de voorbereide groente en bijgerechten op hittebestendig kookgerei. Plaats samen
met het gebraad in de oven.
Laat de oven afkoelen tot een temperatuur van rond de 80°C. Om het apparaat sneller te
laten afkoelen, opent u de ovendeur op de eerste stand gedurende ongeveer 15 minuten.
Start de functie Stoomgaren en laat alles samen garen tot het klaar is.
Gerecht Multi hetelucht Stomen
Temperatuur in
°C
Tijd in minuten. Tijd in minuten. Roosterstand
Rosbief 1 kg 180 60 – 70 40 – 50 1
Spruitkool, polen-
ta
- - 40 – 50 3
Geroosterd var-
kensvlees 1 kg
180 60 – 70 30 – 40 1
Aardappelen,
groenten, jus
- - 30 – 40 3
Geroosterd kalfs-
vlees 1 kg,
180 50 – 60 30 – 40 1
Rijst, groenten - - 30 – 40 3
Combi Plus stomen
Soort gerecht
Combi Plus stomen (Waterhoeveelheid: ongeveer 300 ml)
Temperatuur in °C Tijd in minuten. Ovenniveau
Pudding/flan in afzon-
derlijke porties
1)
90 40-45 2
Gebakken eieren
1)
90 35-45 2
Terrine
1)
90 40-50 2
Dunne visfilet 85 15-25 2
Dikke visfilet 90 25-35 2
Kleine vis tot 350g 90 25-35 2
8 Nuttige aanwijzingen en tips
Soort gerecht
Combi Plus stomen (Waterhoeveelheid: ongeveer 300 ml)
Temperatuur in °C Tijd in minuten. Ovenniveau
Hele vis tot 1000g 90 35-45 2
1) ga gedurende een half uur verder met de deur gesloten
Opnieuw verwarmen
Soort gerecht
Combi Plus stomen (Waterhoeveelheid: ongeveer 300 ml)
Temperatuur in °C Tijd in minuten. Ovenniveau
Deegballen 85 25 - 35 2
Pasta 85 20 - 25 2
Rijst 85 20 - 25 2
Bordgerechten 85 20 - 25 2
Combi stomen
Soort gerecht
Combi stomen
1)
Temperatuur in °C Tijd in minuten. Ovenniveaus
Geroosterd varkens-
vlees 1000g
160-180 90-100 2
Rosbief 1000 g 180 - 200 60 -90 2
Geroosterd kalfsvlees
1000g
180 80-90 2
Gehaktbrood, onge-
kookt, 500g
180 30-40 2
Gerookte varkensrug
600-1000g (2 uur in
water leggen)
160-180 60-70 2
Kip 1000g 180-200 50-60 2
Eend 1500-2000g 180 70-90 2
Gans 3000g 170 130-170 1
Aardappelgratin 160-170 50-60 2
Pastaschotel 190 40-50 2
Lasagne 180 45-55 2
Gemengde broodjes
500-1000g
180-190 50-60 2
Broodjes 40-60g 180-210 30-40 2
Afbakbroodjes 200 10-20 2
Afbakbaguettes
40-50g
200 20-30 2
Nuttige aanwijzingen en tips 9
Soort gerecht
Combi stomen
1)
Temperatuur in °C Tijd in minuten. Ovenniveaus
Afbakbaguettes
40-50g, bevroren
200 25-35 2
1) De hoeveelheid toe te voegen water hangt af van de duur van de kooktijd
Bakken
Algemene aanwijzingen
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/braadverhouding hebben dan het apparaat dat u
tot nu toe gebruikt heeft. Pas uw normale instellingen (temperatuur, gaartijden) en de
ovenniveaus aan de tabelwaarden aan.
Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10 minuten voor het einde van de baktijd uit-
schakelen, om te profiteren van de restwarmte.
Wanneer u diepgevroren levensmiddelen gebruikt, kunnen de platen in de oven tijdens
het bakken vervormen. Wanneer de platen afkoelen, verdwijnt de vervorming.
Aanwijzigen bij de baktabellen
Wij raden aan om de eerste keer de lagere temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vinden voor uw eigen recept, kijkt u dan bij een
soortgelijk product.
Bij het bakken van gebak op meerdere niveaus kan de baktijd ca. 10-15 minuten langer
zijn.
Als het gebak niet overal even hoog is, wordt het gebak in het begin van het bakproces
niet overal even bruin. Verander in dit geval de temperatuurinstelling niet. De verschillen
verminderen tijdens het bakproces.
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van de cake is te
licht van kleur
Verkeerde ovenniveau Plaats de cake lager
De cake zakt in (wordt klef,
klonterig, streperig).
Te hoge oventemperatuur
Stel de oventemperatuur iets
lager in
De cake zakt in (wordt klef,
klonterig, streperig).
Te korte baktijd
Baktijd verlengen. Baktijden
kunnen niet worden verkort
door hogere baktemperaturen
De cake zakt in (wordt klef,
klonterig, streperig).
Te veel vocht in het deeg.
Minder vocht gebruiken. Let op
de kneedtijden, vooral bij het
gebruik van keukenmachines
De cake is te droog. Te lage oventemperatuur Oventemperatuur verhogen
De cake is te droog. Te lange baktijd. De baktijd verkorten.
Gebak wordt ongelijkmatig
bruin
Te hoge oventemperatuur en te
korte baktijd.
De oventemperatuur lager in-
stellen en de baktijd verlengen.
10 Nuttige aanwijzingen en tips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
Gebak wordt ongelijkmatig
bruin
Het deeg is niet gelijkmatig
verdeeld
Verdeel het deeg gelijkmatig
over de bakplaat
Gebak wordt niet gaar binnen
de aangegeven baktijd
Te lage temperatuur.
Oveninstelling iets hoger in-
stellen
Bakken op één ovenniveau:
Bakken in vormen
Type van bakken Ovenfunctie Ovenniveau Temperatuur °C Tijd uren:min.
Tulband of brio-
che
Multi hetelucht 1 150-160 0:50-1:10
Zandgebak/fruit-
gebak
Multi hetelucht 1 140-160 1:10-1:30
Cake, zacht Multi hetelucht 2 140 0:35-0:50
Cake, zacht Conventionele
functie (boven +
onderwarmte)
2 160 0:35-0:50
Taartbodem van
zandtaartdeeg
Multi hetelucht 2
170-180
1)
0:10-0:25
Taartbodem -
roerdeeg
Multi hetelucht 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 vor-
men Ø20cm, dia-
gonaal geplaatst)
Multi hetelucht 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 vor-
men Ø20cm, dia-
gonaal geplaatst)
Conventionele
functie (boven +
onderwarmte)
1 180 1:10-1:30
Kwarktaart Conventionele
functie (boven +
onderwarmte)
1 170-190 1:00-1:30
1) Oven voorverwarmen
Cakes/pasteitjes/gebak op bakblik
Type van bakken Ovenfunctie Ovenniveau Temperatuur °C Tijd uren:min.
Vlechtbrood/
broodkrans
Boven + onder-
warmte
3 170-190 0:30-0:40
Kerststol Boven + onder-
warmte
2
160-180
1)
0:50-1:10
Nuttige aanwijzingen en tips 11
Type van bakken Ovenfunctie Ovenniveau Temperatuur °C Tijd uren:min.
Brood (rogge-
brood):
1. Eerste deel
van het bak-
proces.
2. Tweede deel
van het bak-
proces.
Boven + onder-
warmte
1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Roomsoezen/
tompoezen
Boven + onder-
warmte
3
190-210
1)
0:20-0:35
Koninginnen-
brood (opgerolde
cake met jam)
Boven + onder-
warmte
3
180-200
1)
0:10-0:20
Kruimeltaart
(droog)
Multi hetelucht 3 150-160 0:20-0:40
Amandelcake/sui-
kertaart
Boven + onder-
warmte
3
190-210
1)
0:20-0:30
Vruchtentaart (op
gistdeeg/roer-
deeg)
2)
Multi hetelucht 3 150 0:35-0:50
Vruchtentaart (op
gistdeeg/roer-
deeg)
2)
Boven + onder-
warmte
3 170 0:35-0:50
Vruchtencake met
kruimeldeeg
Multi hetelucht 3 160-170 0:40-1:20
Plaatkoek met
kwetsbare garne-
ring (bijvoorbeeld
kwark, room,
puddingvulling)
Boven + onder-
warmte
3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Oven voorverwarmen
2) Gebruik diepe pan
Koekjes
Type van bakken Ovenfunctie Ovenniveau Temperatuur °C Tijd uren:min.
Zandkoekjes Multi hetelucht 3 150-160 0:10-0:20
Shortbread/ Dee-
greepjes
Multi hetelucht 3 140 0:20-0:30
Shortbread/ Dee-
greepjes
Boven + onder-
warmte
3
160
1)
0:20-0:30
Roerdeegkoekjes Multi hetelucht 3 150-160 0:15-0:20
Eiwitgebak,
schuimgebak
Multi hetelucht 3 80-100 2:00-2:30
12 Nuttige aanwijzingen en tips
Type van bakken Ovenfunctie Ovenniveau Temperatuur °C Tijd uren:min.
Bitterkoekjes Multi hetelucht 3 100-120 0:30-0:50
Klein gerezen ge-
bak
Multi hetelucht 3 150-160 0:20-0:40
Bladerdeeg Multi hetelucht 3
170-180
1)
0:20-0:30
Broodjes Multi hetelucht 3
160
1)
0:10-0:25
Broodjes
Boven + onder-
warmte
3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
per plaat)
Multi hetelucht 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
per plaat)
Boven + onder-
warmte
3
170
1)
0:20-0:30
1) Oven voorverwarmen
Ovenschotels en gegratineerde gerechten
Schotel Ovenfunctie Rekstand Temperatuur °C Tijd uren:min.
Pastaschotel
Conventionele
functie (boven +
onderwarmte)
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Conventionele
functie (boven +
onderwarmte)
1 180-200 0:25-0:40
Groentegratin
1)
Circulatiegrill of
Multi hetelucht
1 160-170 0:15-0:30
Stokbroden be-
dekt met gesmol-
ten kaas
Circulatiegrill of
Multi hetelucht
1 160-170 0:15-0:30
Zoete ovenscho-
tels
Conventionele
functie (boven +
onderwarmte)
1 180-200 0:40-0:60
Visschotels
Conventionele
functie (boven +
onderwarmte)
1 180-200 0:30-1:00
Gevulde groente
Circulatiegrill of
Multi hetelucht
1 160-170 0:30-1:00
1) Oven voorverwarmen
Multi hetelucht (vochtig)
Soort gerecht Temperatuur in °C Tijd in minuten. Ovenniveau
Pastaschotel 170-190 45-60 2
Lasagne 170-190 45-60 2
Aardappelgratin 180-200 50-60 2
Nuttige aanwijzingen en tips 13
Soort gerecht Temperatuur in °C Tijd in minuten. Ovenniveau
Zoete gerechten 170-190 45-60 2
Tulband of brioche 150-160 50-70 1
Vlechtbrood/brood-
krans
160-180 40-50 2
Kruimeltaart (droog) 150-160 20-30 3
Amandelcake/suiker-
taart 1)
180-200 20-30 3
Klein gerezen gebak 150-160 20-40 2
Bakken op meerdere niveaus
Cakes/pasteitjes/gebak op bakblik
Type van bakken
Multi hetelucht Multi hetelucht
Temperatuur in
°C
Tijdsinstelling
Uren:min.
Inzetniveaus vanaf de bodem
2 niveaus 3 niveaus
Roomsoezen/
tompoezen
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Kruimeltaart 1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Oven voorverwarmen
Koekjes/small cakes/gebak/broodjes
Type van bakken
Multi hetelucht Multi hetelucht
Temperatuur in
°C
Tijdsinstelling
Uren:min.
Inzetniveaus vanaf de bodem
2 niveaus 3 niveaus
Zandkoekjes 1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Shortbread/ Dee-
greepjes
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Roerdeegkoekjes 1/4 - 160-170 0:25-0:40
Eiwitgebak,
schuimgebak
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Bitterkoekjes 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Klein gerezen ge-
bak
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Bladerdeeg 1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Broodjes 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
per plaat)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Oven voorverwarmen
14 Nuttige aanwijzingen en tips
Lage temp.
Gebruik deze functie voor het bereiden van zachte, magere stukken vlees en vis. Zonder
deksel bereiden.
1. Het braadstuk in de pan heel heet aanbraden.
2. Plaats het vlees in een braadschaal of direct op het rooster. Zet de gril/braadplaat onder
het rooster om vet op te vangen.
Gerecht Gewicht (g) Temperatuur °C Roosterstand Tijd uren:min.
Rosbief 1000-1500 150 1 2:00 - 2:30
Runderbiefstuk 1000-1500 150 3 1:30 - 1:50
Geroosterd kalfs-
vlees
1000-1500 150 1 2:0 - 2:30
Steaks 200-300 120 3 0:20 - 0:40
Pizza hetelucht
Type van bakken Rekstand Temperatuur °C Tijd in min.
Pizza (dunne korst)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (met veel garne-
ring)
2 180 - 200 20 - 30
Taarten 1 180 - 200 40 - 55
Spinazietaart 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Zwisterse flan 1 170 - 190 45 - 55
Appeltaart, bedekt 1 150 - 170 50 - 60
Groentetaart 1 160 - 180 50 - 60
Ongedesemd brood
2
230 - 250
1)
10 - 20
Bladerdeegtaart
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (pizza-
achtig gerecht uit de
Elzas)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroggen (Russische
variant op calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Oven voorverwarmen
2) Gebruik diepe pan
Braden
Algemene aanwijzingen:
Gebruik hittebestendig servies om te braden (lees de instructies van de fabrikant).
Grote braadstukken kunt u direct in de diepe braadpan braden of op een rooster met bo-
ven een braadpan. (Indien aanwezig)
Braad mager vlees in een braadpan met deksel. Op die manier blijft het vlees sappiger.
Nuttige aanwijzingen en tips
15
Alle soorten vlees, die een korst moeten krijgen, kunt u in de braadschaal zonder deksel
braden.
Wij raden u aan vlees en vis vanaf 1kg in de oven te bereiden.
Om het inbranden van vrijkomende vleessappen of vet te voorkomen, adviseren wij een
beetje vloeistof in het braadservies te doen.
Braadstukken naar behoefte (na 1/2 - 2/3 van de gaartijd) keren.
Besprenkel grote braadstukken en gevogelte diverse keren tijdens het braden met het ei-
gen vleessap. Hiermee bereikt u een beter braadresultaat.
Schakel de oven ca.10 minuten voor het einde van de braadtijd uit, om te profiteren van
de restwarmte.
Braden met circulatiegrill
Rundsvlees
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rekstand
Temperatuur
°C
Tijd in min.
Stoofvlees 1-1,5 kg
Conventione-
le functie
(boven + on-
derwarmte)
1 230 120-150
Rosbief of osse-
haas: rood
per cm. dikte
Circulatiegril-
len
1
190-200
1)
5-6
Rosbief of osse-
haas: medium
per cm. dikte
Circulatiegril-
len
1
180-190
1)
6-8
Rosbief of osse-
haas: gaar
per cm. dikte
Circulatiegril-
len
1
170-180
1)
8-10
1) Oven voorverwarmen
Varkensvlees
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rekstand
Temperatuur
°C
Tijd in min.
Schouderstuk,
nekstuk, hamlap
1-1,5 kg
Circulatiegril-
len
1 160-180 90-120
Kotelet, ribbetje 1-1,5 kg
Circulatiegril-
len
1 170-180 60-90
Gehaktbrood 750 g-1 kg
Circulatiegril-
len
1 160-170 50-60
Varkensribstuk
(voorgekookt)
750 g-1 kg
Circulatiegril-
len
1 150-170 90-120
Kalfsvlees
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rekstand Temperatuur
°C
Tijd in min.
Geroosterd
kalfsvlees
1 kg Circulatiegril-
len
1 160-180 90-120
16 Nuttige aanwijzingen en tips
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rekstand Temperatuur
°C
Tijd in min.
Kalfsbout 1,5-2 kg Circulatiegril-
len
1 160-180 120-150
Lamsvlees
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rekstand Temperatuur
°C
Tijd in min.
Lamsbout, Ge-
roosterd lams-
vlees
1-1,5 kg Circulatiegril-
len
1 150-170 100-120
Lamsrug 1-1,5 kg Circulatiegril-
len
1 160-180 40-60
Wild
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rekstand Temperatuur
°C
Tijd in min.
Hazenrug, ha-
zenbout
tot 1 kg Conventionele
functie (boven
+ onder-
warmte)
1
230
1)
30-40
Reerug, her-
tenrug
1,5-2 kg Conventionele
functie (boven
+ onder-
warmte)
1 210-220 35-40
Reebout, her-
tenbout
1,5-2 kg Conventionele
functie (boven
+ onder-
warmte)
1 180-200 60-90
1) Oven voorverwarmen
Gevogelte
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rekstand Temperatuur
°C
Tijd in min.
Stukken gevo-
gelte
200-250g elk Circulatiegril-
len
1 200-220 30-50
Halve kip 400-500g elk Circulatiegril-
len
1 190-210 35-50
Kip, haantje 1-1,5 kg Circulatiegril-
len
1 190-210 50-70
Eend 1,5-2 kg Circulatiegril-
len
1 180-200 80-100
Gans 3,5-5 kg Circulatiegril-
len
1 160-180 120-180
Kalkoen 2,5-3,5 kg Circulatiegril-
len
1 160-180 120-150
Nuttige aanwijzingen en tips 17
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rekstand Temperatuur
°C
Tijd in min.
Kalkoen 4-6 kg Circulatiegril-
len
1 140-160 150-240
Vis (gestoomd)
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rekstand Temperatuur
°C
Tijd in min.
Hele vis 1-1,5 kg Conventionele
functie (boven
+ onder-
warmte)
1 210-220 40-60
Grill
Grill alltijd met de maximale temperatuurinstelling.
LET OP!
Tijdens het grillen moet de ovendeur altijd gesloten zijn.
Lege oven met grilfuncties altijd 5 minuten voorverwarmen.
Rooster op inschuifhoogte plaatsen, zoals aangeraden in grilleertabel.
Altijd de pan plaatsen om vet op te vangen op de eerste inschuifhoogte.
Alleen platte stukken vlees of vis grillen.
Grill
Gerecht Temperatuur Ovenniveau
Grilltijd (min.)
1e kant 2e kant
Rosbief 210-230 2 30-40 30-40
Runderfilet 230 3 20-30 20-30
Varkensrug 210-230 2 30-40 30-40
Kalfsrug 210-230 2 30-40 30-40
Lamsrug 210-230 3 25-35 20-25
Hele vissen
(500-1000g)
210-230 3/4 15-30 15-30
Grill intens
Gerecht Ovenniveau
Grilltijd (min.)
1e kant 2e kant
Burgers 4 8-10 6-8
Varkenshaas 4 10-12 6-10
Worstjes 4 10-12 6-8
18 Nuttige aanwijzingen en tips
Gerecht Ovenniveau
Grilltijd (min.)
1e kant 2e kant
Runderfilet, kalfsbief-
stukken
4 7-10 6-8
Geroosterd brood
1)
5 1-3 1-3
Brood met iets erop 4 6-8 -
1) Oven voorverwarmen
Grillen met braadspit - plaats diepe braadpan op niveau 1
Soort product Temperatuur °C Tijd (min.)
Kip 220-240 70-90
Braadstuk 190-210 120-180
Eend 220-240 90-150
Varkensschenkel 190-210 150-210
Ontdooien
Haal het voedsel uit de verpakking. Doe het voedsel op een bord.
Gebruik voor het afdekken geen borden of schotels. Hierdoor kan de ontdooitijd worden
verlengd.
Gebruik het eerste inzetniveau. Het inzetniveau onderaan.
Schotel
Ontdooitijd in
min
Nadooitijd in min Opmerking
Kip, 1000 g 100-140 20-30
Kip op een omgedraaid scho-
teltje in een groot bord leg-
gen, halverwege de tijd om-
draaien
Vlees, 1000 g 100-140 20-30
Halverwege de bereidingstijd
omdraaien.
Vlees, 500 g 90-120 20-30
Halverwege de bereidingstijd
omdraaien.
Forel, 150g 25-35 10-15 -
Aardbeien, 300g 30-40 10-20 -
Boter, 250g 30-40 10-15 -
Room, 2 x 200 g 80-100 10-15
Room kan ook met nog licht
bevroren deeltjes goed wor-
den geklopt
Taart, 1400 g 60 60 -
Nuttige aanwijzingen en tips 19
Kant-en-klaarmaaltijd
Multi hetelucht
Kant-en-klaarmaaltijd Ovenniveau Temperatuur °C Tijd in min.
Pizza, bevroren 2 200 - 220 15-25
American pizza, bevro-
ren
2 190 - 210 20-25
Pizza, gekoeld 2 210-230 13-25
Pizzasnacks, bevroren 2 180-200 15-30
Patat, dun 3 200-220 20-30
Patat, dik 3 200-220 25-35
Aardappel partjes 3 220-230 20-35
Rösties 3 210-230 20-30
Lasagne/Cannelloni,
vers
2 170-190 35-45
Pastaschotel, bevroren 2 160-180 40-60
Oven gegratineerde
kaas
3 170-190 20-30
Kippenvleugels 2 190-210 20-30
Diepvries- en kant-en-klaargerechten
Gerecht Ovenfuncties Roosterstand Temperatuur °C Time
Pizza, bevroren
Boven + onder-
warmte
3
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
Patates frites
1)
(300-600 g)
Boven + onder-
warmte of Circu-
latie grillen
3 200-220
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
Baguettes
Boven + onder-
warmte
3
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
Vruchtentaarten
Boven + onder-
warmte
3
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
1) Patat frites tijdens bakken 2 tot 3 keer omkeren
Drogen - Multi hetelucht
Dek de ovenroosters met bakpapier af.
Voor de beste resultaten: schakel het apparaat na de eerste helft van de vereiste tijd uit.
Open de deur en laat het apparaat afkoelen. Hierna kunt u het droogproces afronden.
20 Nuttige aanwijzingen en tips
Groenten
Voedsel om te
drogen
Temperatuur in
°C
Ovenniveau
Tijd in uren
(richtwaarde)
1 niveau 2 niveaus
Bonen 60-70 3 1/4 6-8
Paprika's 60-70 3 1/4 5-6
Groente in het
zuur
60-70 3 1/4 5-6
Paddenstoelen 50-60 3 1/4 6-8
Kruiden 40-50 3 1/4 2-3
Fruit
Voedsel om te
drogen
Temperatuur in
°C
Ovenniveau
Tijd in uren
(richtwaarde)
1 niveau 2 niveaus
Pruimen 60-70 3 1/4 8-10
Abrikozen 60-70 3 1/4 8-10
Schijfjes appel 60-70 3 1/4 6-8
Peren 60-70 3 1/4 6-9
Inmaken
Let op:
Gebruik alleen weckflessen van dezelfde afmetingen.
Gebruik geen wekglazen met een draai- of bajonetsluiting en metalen bakken.
Gebruik het eerste rooster van de bodem van deze functie.
Zet niet meer dan zes wekflessen van één liter op de bakplaat.
Vul de flessen tot hetzelfde niveau en sluit ze af met een klem.
De flessen mogen elkaar niet raken.
Vul ca. 1/2 liter water op de bakplaat, zodat er voldoende vocht in de oven ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste wekglazen begint te borrelen (na. ca. 35-60 minuten bij 1
liter glazen) de oven uitschakelen of de temperatuur verlagen tot 100°C (zie tabel).
Bessen
In te maken eetwaar Temperatuur in °C
Bereidingstijd tot sud-
deren in min.
Doorkoken bij 100 °C
in min.
Aardbeien, bosbessen,
frambozen, rijpe kruis-
bessen
160-170 35-45 -
Steenvruchten
In te maken eetwaar Temperatuur in °C
Bereidingstijd tot sud-
deren in min.
Doorkoken bij 100 °C
in min.
Peren, kweeperen,
pruimen
160-170 35-45 10-15
Nuttige aanwijzingen en tips 21
Groenten
In te maken eetwaar Temperatuur in °C
Bereidingstijd tot sud-
deren in min.
Doorkoken bij 100 °C
in min.
Wortels
1)
160-170 50-60 5-10
Komkommers 160-170 50-60 -
Gemengde augurken 160-170 50-60 5-10
Koolrabi, erwten, as-
perges
160-170 50-60 15-20
1) In de uitgeschakelde oven laten staan
Tabel kerntemperatuursensor
Rundsvlees
Gerecht Voedselkerntemperatuur
Rosbief of ossenhaas: rood 45 – 50 °C
Rosbief of ossenhaas: medium 60 – 65 °C
Rosbief of ossenhaas: doorbakken 70 – 75 °C
Varkensvlees
Gerecht Voedselkerntemperatuur
Fricandeau, hamlap 80 – 82 °C
Tussenribstuk, kasselerrib 75 – 80 °C
Gehaktbrood 75 – 80 °C
Kalfsvlees
Gerecht Voedselkerntemperatuur
Kalfsbraadstuk 75 – 80 °C
Kalfsbout 85 – 90 °C
Schapenvlees / lamsvlees
Gerecht Voedselkerntemperatuur
Schapenbout 80 – 85 °C
Schapenrug 80 – 85 °C
Lamsbout, lamsbraadstuk 70 – 75 °C
Game
Gerecht Voedselkerntemperatuur
Hazerug 70 – 75 °C
Hazenpoot, hazenbout 70 – 75 °C
Gehele haas 70 – 75 °C
Reerug, hertenrug 70 – 75 °C
22 Nuttige aanwijzingen en tips
Gerecht Voedselkerntemperatuur
Ree- /hertenrug 70 – 75 °C
Vis
Gerecht Voedselkerntemperatuur
Zalm 65 – 70 °C
Forellen 65 – 70 °C
RECEPTEN
Het display toont ovenniveaus en vooraf ingestelde kooktijden voor elk automatisch recept.
Automatische programma's
Programmanummer Programmanaam
1 GROENTE, TRADITIONEEL
2 AARDAPPELGRATIN
3 BOERENBROOD
4 BROODJES
5 VISFILET
6 GEVULDE VIS (FOREL)
7 PRUIMENKRAKELING
8 KALFSSCHENKEL
9 RIJST
10 LASAGNE
11 DEEG RIJZEN
12 ROSBIEF
13 VARKENSBRAADSTUK
14 KALFSBRAADSTUK
15 LAMSBRAADSTUK
16 WILDBRAADSTUK
17 HELE KIP
18 PIZZA
19 QUICHE
20 CITROENTAART
21 KWARKTAART
22 CANNELLONI
23 KANT-EN-KLARE TAART
Nuttige aanwijzingen en tips 23
Programmanummer Programmanaam
24 AFBAKPIZZA
25 KANT-EN-KLARE AARDAPPELGERECHTEN
1 - GROENTE, TRADITIONEEL
Kookgerei:
Elk soort kookgerei dat hittebestendig is tot ten minste 100 °C kan worden gebruikt.
Ingrediënten:
400 g bloemkool
200 g worteltjes
200 g koolrabi
200 g gele en rode paprika
Bereidingswijze:
Spoel de bloemkool af en verdeel ze in roosjes. Schil de wortelen en de koolrabi en snijd
ze in kleine stukjes. Was de paprika en snijd in reepjes. Plaats alle groenten in een open
schaal en kook zonder water toe te voegen. Bij deze bereidingswijze kunt u koken zonder
zout en andere kruiden.
2 - AARDAPPELGRATIN
Ingrediënten:
1.000 g aardappelen
1 theelepel zout, peper en nootmuskaat
2 teentjes knoflook
200 g geraspte kaas
3 eieren
100 ml melk
250 ml room
4 eetlepels boter
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne plakken, droog ze af en doe er zout op. Wrijf een
ovenbestendige bakschaal in met een teentje knoflook en vet de schaal daarna in met
boter. Verspreid de helft van de gezouten aardappelplakjes in de schaal en strooi er wat
geraspte kaas over. Leg de overige aardappelschijfjes er bovenop en strooi de rest van de
kaas eroverheen. Pers het tweede teentje knoflook en vermeng dit met de eieren, melk en
de room. Giet het mengsel over de aardappels en verspreid de rest van de boter in kleine
stukjes over de gratin.
3 - BOERENBROOD
Ingrediënten:
500 g tarwebloem
250 g roggemeel
24 Nuttige aanwijzingen en tips
15 g zout
1 klein pakje droge gist
250 ml water
250 ml melk
15 g zout
Overige:
Bakplaat ingevet of belegd met bakpapier
Bereidingswijze:
Doe de tarwebloem, roggebloem en droge gist in een grote kom. Meng het water met de
melk en het zout bij de bloem. Alle ingrediënten tot een soepel deeg kneden. Laat het
deeg rijzen tot het verdubbelt in volume. Maak een lang brood en plaats het op de bak-
plaat die is ingevet of bedekt met bakpapier. Laat het brood nogmaals rijzen tot het de
helft groter is. Voor het bakken bestrooien met een beetje bloem.
4 - BROODJES
Ingrediënten:
500 g meel, type 405
20 g verse gist of 1 pakje droge gist
300 ml water
10 g zout
Bereidingswijze:
Meel en zout in een grote kom doen. De gist oplossen in het water en toevoegen aan het
meel. Alle ingrediënten tot een soepel deeg kneden. Laat het deeg rijzen tot het verdub-
belt in volume. Snij het deeg in stukken, vorm er broodjes van en leg deze op de ingevet-
te bakplaat of de patisserie-bakplaat (extra accessoire). Broodjes nogmaals ongeveer 25
minuten laten rijzen. Voor het bakken de broodjes kruiselings insnijden. Naar keuze be-
strooien met maanzaad, komijn of sesamzaad.
5 - VISFILET
Ingrediënten:
600-700 g snoekbaars, zalm of zeeforelfilet
150 g geraspte kaas
250 ml room
50 g paneermeel
1 theelepel dragon
Gehakte peterselie
Zout, peper
Citroen
Ovenbestendige schaal
Nuttige aanwijzingen en tips
25
Bereidingswijze:
Druppel het citroensap over de visfilet en laat het even intrekken. Dep daarna het over-
tollige sap met wat keukenpapier weg. Bestrooi de visfilets vervolgens aan beide zijden
met zout en peper. Leg de visfilets in de beboterde ovenbestendige schaal. Meng de ge-
raspte kaas, de fijngehakte peterselie, dragon, paneermeel en room samen. Verspreid het
mengsel direct over de visfilets en leg kleine stukjes boter op het mengsel.
6 - GEVULDE VIS (FOREL)
Ingrediënten:
4 forellen van elk 250-300 g
citroensap, peper, zout
Bereidingswijze:
Was de forel grondig van binnen en buiten. Druppel het citroensap over de forellen, kruid
de forellen en doe ze in een roestvrijstalen schalen voorzien van een zeef met twee forel-
len per schaal. Serveer met geroosterde amandelschilfers. Gestoomde forelvariatie: Voor-
dat u de forel in de roestvrijstalen schaal plaatst met zeef, giet u er heet water en azijn
over.
7 - PRUIMENKRAKELING
Voor het deeg (de ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn):
125 ml melk
20 g suiker
1 klein pakje gedroogde gist, 1 pakje vanillesuiker
300 g bloem
30 g suiker
30 g boter
1 eierdooier
1 heel ei
1 pakje vanillesuiker
een klein beetje citroenschil
pruimenjam
Na het koken:
50 g boter
50 g gemalen maanzaden
suikerglazuur
Overige:
ingevette schaal
Bereidingswijze:
Plaats melk en suiker in een melkpannetje en verwarm het mengsel op een kookring.
Voeg droge gist toe en roer het mengsel. Laat het dan ongeveer 30 minuten staan. Doe
bloem, suiker, boter, eierdooier, ei, vanillesuiker en een klein beetje citroenschil in een
roerkom. Voeg de melk en gist toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Bedek het
26 Nuttige aanwijzingen en tips
deeg met een doek en laat het nog eens 45 minuten rijzen. Snij het deeg dan met behulp
van een lepel in balletjes (van ongeveer 80 g), druk de balletjes met de hand plat en vul
ze met 1 theelepel pruimenjam. Trek de randen van het deeg omhoog en bedek de jam
met deeg. Vorm het deeg dan in een bal. Leg de ballen op een ingevette schaal, bedek ze
en laat ze nog eens 45 minuten rijzen. Plaats de schaal dan in de oven.
8 - KALFSSCHENKEL
Ingrediënten:
1 kalfsschenkel 1,5 tot 2 kg
4 plakken gekookte ham
2 eetlepels olie
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel basilicum
1 klein blikje gesneden champignons
soepgroente (wortel, prei, selderij, peterselie)
•water
Bereidingswijze:
Maak 8 inkepingen in de lengte rondom de kalfsschenkel. Snij vier plakjes gekookte ham
in twee en plaats ze in de inkepingen. Vermeng de olie, het zout, het paprikapoeder en de
basilicum met elkaar en verspreid het over de kalfsschenkel. Doe de kalfsschenkel in een
braadslede en verspreid de champignons erover. Voeg de soepgroente en het water toe
aan de kalfsschenkel; de bodem moet bedekt zijn met een laagje van 10-15 mm.
9 - RIJST
Ingrediënten:
200 g langkorrelrijst
50 g wilde rijst
zout en peper
2 theelepels groentebouillon
600 ml water
1 kleine rode paprika
2 theelepels bruine suiker
2 theelepels tomatenpuree
400 ml runderbouillon
Ingrediënten:
200 g langkorrelrijst
50 g wilde rijst
zout en peper
2 theelepels groentebouillon
600 ml water
Nuttige aanwijzingen en tips
27
1 kleine rode paprika
2 theelepels bruine suiker
2 theelepels tomatenpuree
400 ml runderbouillon
Na het koken:
1 klein blikje maïs (150 g)
Giet de maïs af en voeg het aan de gekookte rijst toe.
Bereidingswijze:
Plaats de langkorrelrijst, wilde rijst, zout, peper en groentebouillon met water in een kom,
ongeveer een half uur voordat u met het koken gaat beginnen. Bereid de paprika voor,
snijd de paprika in kleine blokjes en voeg de blokjes aan de rijst toe. Kook de rijst.
10 - LASAGNE
Ingrediënten van de vleessaus:
100 gr. doorregen buikspek
•1 ui
1 wortel
100 g selderij
2 eetlepels olijfolie
400 g gemengd gehakt
100 ml vleesbouillon
1 klein blik tomaten, in stukjes gesneden (circa 400 g)
oregano, tijm, zout en peper
Ingrediënten van de bechamelsaus:
75 g boter
50 g bloem
500 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
3 eetlepels boter
250 g groene lasagnebladen
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
50 g Emmentaler, geraspt
Bereidingswijze:
Het spek met een scherp mes van zwoerd en kraakbeen ontdoen en in blokjes snijden. De
ui en de wortel schillen, de selderij schoonmaken, alle groente in kleine blokjes snijden.
De olie in een stoofpan verhitten, de spekblokjes en de groente daarin roerbakken, los
bakken en blussen met wat vleesbouillon. De vleesragout op smaak brengen met toma-
tenpuree, de kruiden, zout en peper en afgedekt op een laag pitje ongeveer 30 minuten
in laten koken. Ondertussen de bechamelsaus klaarmaken: Laat de boter smelten in een
pan, voeg de bloem toe en wacht tot de boter bruin is terwijl u voortdurend blijft roeren.
28 Nuttige aanwijzingen en tips
Beetje bij beetje onder voortdurend roeren de melk erbij gieten. De saus op smaak bren-
gen met zout, peper en nootmuskaat en zonder deksel ongeveer 10 minuten laten inko-
ken. Een grote rechthoekige ovenschaal invetten met een eetlepel boter. Afwisselend een
laag pastabladen, vleesragout, bechamelsaus en geraspte kaas in de schaal leggen. De
bovenste laag moet een met kaas bestrooide laag bechamelsaus zijn. De rest van de boter
in kleine stukjes op het gerecht leggen.
11 - DEEG RIJZEN
U kunt deze automatische functie gebruiken voor elk gistdeeg. Het zorgt voor de juiste at-
mosfeer om het te laten rijzen.
Doe de deeg in een schaal die groot genoeg is. Plaats een rooster op niveau één en schuif
de schaal erin. Sluit de deur en stel de functie in op deeg rijzen. Stel de benodigde tijd in.
12 - ROSBIEF
Instellingen:
Automatische programma's met gewichtinvoer. Instelbereik voor het gewicht tussen
1.000 en 3.000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet bedekt zijn met een laagje van 10-20 mm. Afdek-
ken met een deksel.
Gebruik dit programma niet voor biefstuk en varkensrug.
13 - VARKENSBRAADSTUK
Instellingen:
Automatische programma's met gewichtinvoer. Instelbereik voor het gewicht tussen
1.000 en 3.000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet bedekt zijn met een laagje van 20-40 mm.
14 - KALFSBRAADSTUK
Instellingen:
Automatische programma's met gewichtinvoer. Instelbereik voor het gewicht tussen
1.000 en 3.000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet bedekt zijn met een laagje van 10-20 mm. Afdek-
ken met een deksel.
15 - LAMSBRAADSTUK
Nuttige aanwijzingen en tips 29
Instellingen:
Automatische programma's met gewichtinvoer. Instelbereik voor het gewicht tussen
1.000 en 3.000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet bedekt zijn met een laagje van 10-30 mm. Afdek-
ken met een deksel.
16 - WILDBRAADSTUK
Instellingen:
Automatische programma's met gewichtinvoer. Instelbereik voor het gewicht tussen
1.000 en 3.000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet bedekt zijn met een laagje van 10-20 mm. Afdek-
ken met een deksel.
17 - HELE KIP
Instellingen:
Automatische programma's met gewichtinvoer. Instelbereik voor het gewicht tussen 900
en 2.100 g.
Bereidingswijze:
Doe de kip in een ovenschaal en kruid het vlees naar smaak. Keer de kip na ca. 30 minu-
ten om. Er wordt een herinnering weergegeven.
18 - PIZZA
Ingrediënten voor het deeg:
14 g gist
200 ml lauw water
300 g bloem
3 g zout
1 eetlepel olie
Ingrediënten voor de garnering:
1/2 klein blik tomaten, in stukjes gesneden
200 g Emmentaler, geraspt
100 g salami
100 g gekookte ham
150 g champignons (in plakjes)
150 g Fetakaas
oregano
30 Nuttige aanwijzingen en tips
Bereidingswijze:
Gist in een kom verkruimelen en in lauwwarm water oplossen. Het met het zout en de
olie gemengde meel toevoegen. De ingrediënten zolang kneden tot het een soepel deeg
is dat loskomt van de kom. Het deeg vervolgens laten rijzen op een warme plaats, tot het
twee maal zoveel geworden is. Rol het deeg uit en plaats het op een ingevette bakplaat,
prik de bodem in met een vork. De ingrediënten voor de bovenkant achtereenvolgens op
het deeg rangschikken.
Gebruik een ingevette bakplaat.
19 - QUICHE LORRAINE
Ingrediënten van het deeg:
200 g bloem
2 eieren
100 g boter
1/2 theelepel zout
een beetje peper
1 snufje nootmuskaat
Ingrediënten voor de garnering:
150 g geraspte kaas
200 g gekookte ham of magere bacon
2 eieren
250 g zure room
zout, peper en nootmuskaat
Bereidingswijze:
Meng meel, boter, eieren en kruiden in een mengkom en meng tot een soepel deeg. Laat
het deeg een paar uur rusten in de koelkast. Rol het deeg uit en leg het in een ingevette
zwarte bakvorm. Prik de bodem in met een vork. Verspreid de bacon over het deeg. Meng
de eieren, de zure room en de kruiden samen voor de vulling. Voeg dan de kaas toe.
Ingevette zwarte bakvorm met een diameter van 28 cm
20 - CITROENTAART
Ingrediënten voor het beslag:
250 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
4 eieren
150 g bloem
150 g zetmeel
1 afgestreken theelepel bakpoeder
geraspte schil van 2 citroenen
Nuttige aanwijzingen en tips
31
Ingrediënten voor het glazuur:
125 ml citroensap
100 g poedersuiker
Overige:
Zwarte langwerpige bakvorm, 30 cm lang
Margarine voor het invetten
Paneermeel voor het bestrooien van de bakvorm
Bereidingswijze:
Boter, suiker, citroenschil, vanillesuiker en zout in een mengkom doen en roeren tot een
schuimige massa ontstaat. Vervolgens de eieren één voor één toevoegen en nogmaals
roeren tot het een schuimige massa is geworden. Voeg het meel en de maizena ver-
mengd met het bakpoeder toe aan het schuimige mengsel en vouw het erin. Plaats het
deeg in een ingevette en met paneermeel bedekte bakvorm, strijk het glad en plaats het
in de oven. Na het bakken het citroensap en de poedersuiker mengen. De gebakken taart
op een stuk aluminiumfolie omdraaien. Het aluminiumfolie rond de taart omhoog vou-
wen, zodat het glazuur niet weg kan vloeien. Met een houten prikker gaatjes in de taart
maken en het glazuur met een penseel aanbrengen. Daarna de taart even laten staan.
21 - CHEESE CAKE
Ingrediënten voor de bodem:
150 g bloem
70 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
•1 ei
70 g zachte boter
Ingrediënten voor de kwarkcrème:
•3 eiwitten
50 g rozijnen
2 theelepels rum
750 g magere kwark
3 eierdooiers
200 g suiker
sap van één citroen
200 g verse room
1 pakje custardpoeder, vanillesmaak
Overige:
Ingevette zwarte springvorm met een diameter van 26 cm
Bereidingswijze:
Zeef de bloem in een kom. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng het geheel met
een handmixer. Plaats het mengsel 2 uur in de koelkast. Bedek de ingevette bodem van
een springvorm met 2/3 van het mengsel en prik er verschillende keren in met een vork.
32 Nuttige aanwijzingen en tips
Vorm een rand van ongeveer 3 cm hoog met de rest van het deeg. Klop de eiwitten met
de handmixer tot deze stijf zijn. Was de rozijnen, laat ze goed uitlekken, besprenkel met
rum en laat dit intrekken. Doe de magere kwark, de eierdooiers, suiker, citroensap, verser
room en de custardpoeder in een mengkom en mix het goed door elkaar. Roer als laatste
voorzichtig de geklopte eiwitten en de rozijnen door het kwarkmengsel.
22 - CANNELLONI
Ingrediënten voor de vulling:
50 g uien, gesneden
30 g boter
350 g bladspinazie, gesneden
100 g verse room
200 g verse zalm, in blokjes gesneden
200 g nijlbaars, in blokjes gesneden
150 g garnalen
150 g mosselvlees
zout, peper
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
150 g Emmentaler, geraspt
Ingrediënten van de bechamelsaus:
75 g boter
50 g bloem
500 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
1 pakje cannelloni
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
150 g Emmentaler, geraspt
Bereidingswijze:
Doe de uien en de boter in een pan en bak tot de uien glazig zijn. Voeg de bladspinazie
toe en laat het zachtjes koken. Voeg de verse room toe, mix en laat afkoelen. Ondertus-
sen de bechamelsaus klaarmaken: Laat de boter smelten in een pan, voeg de bloem toe
en wacht tot de boter bruin is terwijl u voortdurend blijft roeren. Beetje bij beetje onder
voortdurend roeren de melk erbij gieten. De saus op smaak brengen met zout, peper en
nootmuskaat en zonder deksel ongeveer 10 minuten laten inkoken. Voeg zalm, baars,
garnalen en mosselvlees, zout en peper toe aan de afgekoelde spinazie en roer door elk-
aar. Een grote rechthoekige ovenschaal invetten met een eetlepel boter. Vul de cannello-
ni met het spinaziemengsel en plaats in een ovenschaal. Leg tussen elke rij cannelloni
een laagje bechamelsaus. De bovenste laag moet een met kaas bestrooide laag becha-
melsaus zijn. De rest van de boter in kleine stukjes op het gerecht leggen.
23 - KANT-EN-KLARE TAART
Nuttige aanwijzingen en tips 33
De instructies voor tijd en temperatuur staan op de verpakking. Volg deze instructies van de
fabrikant.
24 - AFBAKPIZZA
De instructies voor tijd en temperatuur staan op de verpakking. Volg deze instructies van de
fabrikant.
25 - KANT-EN-KLARE AARDAPPELGERECHTEN
De instructies voor tijd en temperatuur staan op de verpakking. Volg deze instructies van de
fabrikant.
Informatie over acrylamides
Belangrijk! Volgens recente wetenschappelijke informatie kan het intensief bruinen van
levensmiddelen (met name in producten die zetmeel bevatten), een gezondheidsrisico
vormen tengevolge van acrylamides. Om die reden adviseren wij levensmiddelen zoveel
mogelijk bij lage temperaturen gaar te laten worden en de gerechten niet te veel te
bruinen.
34
35
www.aeg.com/shop 892945421-E-502010
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

AEG BS7304001M Recipe book

Type
Recipe book