Aeg-Electrolux KE7404001M Recipe book

Type
Recipe book
NL
RECEPTENBOEK - OVEN GEBRUIKSAANWIJZING
VOOR PERFECTE RESULTATEN
Bedankt dat u voor dit AEG product heeft gekozen. Dit apparaat is ontworpen
om vele jaren uitstekend te presteren, met innovatieve technologieën die het
leven gemakkelijker helpen maken – functies die gewone apparaten wellicht niet
hebben. Neem een paar minuten de tijd om het door te lezen zodat u er optimaal
van kunt profiteren.
ACCESSOIRES EN VERBRUIKSARTIKELEN
In de AEG webshop vindt u alles wat u nodig heeft om al uw apparaten van AEG
mooi te houden en perfect te laten functioneren. Ook vindt u hier een groot
aantal accessoires die zijn ontworpen en gebouwd volgens de hoge
kwaliteitsnormen die u verwacht, van speciaal kookgerei tot bestekmandjes en
van flessenhouders tot waszakken…
Bezoek onze webshop op
www.aeg.com/shop
2
INHOUD
4 Nuttige aanwijzingen en tips
In deze gebruiksaanwijzing worden de
volgende symbolen gebruikt:
Belangrijke informatie over uw persoonlijke
veiligheid en informatie over het voorkomen
van schade aan het apparaat.
Algemene informatie en tips
Milieu-informatie
Wijzigingen voorbehouden
Inhoud
3
NUTTIGE AANWIJZINGEN EN TIPS
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
Voor inbouwovens:
Voorbeelden van kooktoepassingen voor de kookplaat
De gegevens in de volgende tabel dienen slechts als richtlijn.
Tem-
pera-
tuurin-
stel-
ling
Gebruik om: Tijdsin-
stelling
Tips
1 Bereide gerechten warmhouden naar be-
hoefte
Afdekken
1-2 Hollandaisesaus, smelten: boter, choco-
lade, gelatine
5-25
min
Tussendoor mengen
1-2 Stollen: luchtige omeletten, gebakken
eieren
10-40
min
Met deksel bereiden
2-3 Zachtjes aan de kook brengen van rijst
en gerechten op melkbasis, reeds berei-
de gerechten opwarmen
25-50
min
Voeg minstens tweemaal zoveel
vloeistof toe als rijst, melkgerechten
tijdens het bereiden tussendoor
roeren
3-4 Stomen van groenten, vis en vlees 20-45
min
Voeg een paar eetlepels vocht toe
4-5 Aardappelen stomen 20-60
min
Gebruik max. ¼ l water voor 750 g
aardappelen
4-5 Bereiden van grotere hoeveelheden
voedsel, stoofschotels en soepen
60-150
min
Tot 3 l vloeistof plus ingrediënten
6-7 Lichtjes braden: kalfsoester, cordon bleu
van kalfsvlees, koteletten, rissoles, wors-
tjes, lever, roux, eieren, pannenkoeken,
donuts
naar be-
hoefte
Halverwege de bereidingstijd om-
draaien
7-8 Door-en-door gebraden, opgebakken
aardappelen, lendenbiefstukken, steaks
5-15
min
Halverwege de bereidingstijd om-
draaien
9 Aan de kook brengen van grotere hoeveelheden water, pasta koken, aanbraden van vlees
(goulash, stoofvlees), frituren van patates frites
Binnenkant van de deur
Bij bepaalde modellen vindt u het volgende aan de binnenkant van de deur:
de nummers van de rekstanden (geselecteerde modellen)
informatie over de verwarmingsfuncties, aanbevolen rekstanden en temperaturen voor
karakteristieke gerechten (geselecteerde modellen).
4 Nuttige aanwijzingen en tips
De temperaturen en baktijden in de tabellen zijn slechts als richtlijn bedoeld. Deze zijn af-
hankelijk van de recepten en de kwaliteit en de hoeveelheid van de gebruikte ingrediënten.
Bakken
Algemene aanwijzingen
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/braadverhouding hebben dan het apparaat dat u
tot nu toe gebruikt heeft. Pas uw normale instellingen (temperatuur, gaartijden) en de
ovenniveaus aan de tabelwaarden aan.
Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10 minuten voor het einde van de baktijd uit-
schakelen, om te profiteren van de restwarmte.
Wanneer u diepgevroren levensmiddelen gebruikt, kunnen de platen in de oven tijdens
het bakken vervormen. Wanneer de platen afkoelen, verdwijnt de vervorming.
Aanwijzigen bij de baktabellen
Wij raden aan om de eerste keer de lagere temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vinden voor uw eigen recept, kijkt u dan bij een
soortgelijk product.
Bij het bakken van gebak op meerdere niveaus kan de baktijd ca. 10-15 minuten langer
zijn.
Als het gebak niet overal even hoog is, wordt het gebak in het begin van het bakproces
niet overal even bruin. Verander in dit geval de temperatuurinstelling niet. De verschillen
verminderen tijdens het bakproces.
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van de cake is te
licht van kleur.
Verkeerde rekstand. Plaats de cake lager.
De cake zakt in (wordt klef,
klonterig, streperig).
De oventemperatuur is te
hoog.
De volgen de keer dat u een
cake bakt, stelt u de baktempe-
ratuur lager in.
De cake zakt in (wordt klef,
klonterig, streperig).
Te korte baktijd.
Baktijd verlengen. Baktijden
kunnen niet worden verkort
door hogere baktemperatu-
ren.
De cake zakt in (wordt klef,
klonterig, streperig).
Er zit te veel vloeistof in het
mengsel.
Minder vocht gebruiken. Let op
de kneedtijden, vooral bij het
gebruik van keukenmachines.
De cake is te droog. De oventemperatuur is te laag.
De volgen de keer dat u een
cake bakt, stelt u de baktempe-
ratuur hoger in.
De cake is te droog. Te lange baktijd.
De volgende keer dat u een ca-
ke bakt, gebruikt u een kortere
baktijd.
De cake wordt ongelijkmatig
bruin.
De oventemperatuur is te hoog
en de baktijd te kort.
De baktemperatuur lager in-
stellen en de baktijd verlengen.
Nuttige aanwijzingen en tips 5
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De cake wordt ongelijkmatig
bruin.
Het deeg is niet gelijkmatig
verdeeld.
Verdeel het deeg gelijkmatig
over de bakplaat.
De cake wordt niet gaar binnen
de aangegeven baktijd.
De oventemperatuur is te laag.
De volgen de keer dat u een
cake bakt, stelt u de baktempe-
ratuur een beetje hoger in.
Bakken op één niveau:
Bakken in vormen
Verwarmings-
soort
Ovenfunctie Rekstand Temperatuur °C Tijd in min.
Tulband of brio-
che
Multi hetelucht 1 150 - 160 50 - 70
Zandgebak/
vruchtencake
Multi hetelucht 1 140 - 160 70 - 90
Cake, zacht Multi hetelucht 2 140 - 150 35 - 50
Cake, zacht Boven + onder-
warmte
2 160 35 - 50
Taartbodem van
zandtaartdeeg
Multi hetelucht 2
170-180
1)
10 - 25
Taartbodem -
roerdeeg
Multi hetelucht 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie / Appel-
taart (2 vormen Ø
20 cm, diagonaal
geplaatst)
Multi hetelucht 2 160 60 - 90
Apple pie / Appel-
taart (2 vormen Ø
20 cm, diagonaal
geplaatst)
Boven + onder-
warmte
1 180 70 - 90
Kwarktaart Boven + onder-
warmte
1 170 - 190 60 - 90
1) Oven voorverwarmen
Gebak op bakplaat
Verwarmings-
soort
Ovenfunctie Plaathoogte Temperatuur °C Tijd in min.
Vlechtbrood/
broodkrans
Boven + onder-
warmte
3 170 - 190 30 - 40
Kerststol Boven + onder-
warmte
2
160 - 180
1)
50 - 70
6 Nuttige aanwijzingen en tips
Verwarmings-
soort
Ovenfunctie Plaathoogte Temperatuur °C Tijd in min.
Brood (rogge-
brood):
1. Eerste deel
van het bak-
proces.
2. Tweede deel
van het bak-
proces.
Boven + onder-
warmte
1
1.
230
1)
2. 160 - 180
1. 20
2. 30 - 60
Roomsoezen/
tompoezen
Boven + onder-
warmte
3
190 - 210
1)
20 - 35
Koninginnen-
brood (opgerolde
cake met jam)
Boven + onder-
warmte
3
180 - 200
1)
10 - 20
Kruimeltaart
(droog)
Multi hetelucht 3 150 - 160 20 - 40
Amandelcake/sui-
kertaart
Boven + onder-
warmte
3
190 - 210
1)
20 - 30
Vruchtentaart (op
gistdeeg/roer-
deeg)
2)
Multi hetelucht 3 150 35 - 55
Vruchtentaart (op
gistdeeg/roer-
deeg)
2)
Boven + onder-
warmte
3 170 35 - 55
Vruchtentaart
met kruimeldeeg
Multi hetelucht 3 160 - 170 40 - 80
Plaatkoek met
kwetsbare garne-
ring (bijvoorbeeld
kwark, room,
puddingvulling)
Boven + onder-
warmte
3
160 - 180
1)
40 - 80
1) Oven voorverwarmen
2) Gebruik diepe pan
Koekjes
Verwarmings-
soort
Ovenfunctie Rekstand Temperatuur °C Tijd in min.
Zandkoekjes Multi hetelucht 3 150 - 160 10 - 20
Zandtaartdeeg/
Deegreepjes
Multi hetelucht 3 140 20 - 35
Zandtaartdeeg/
Deegreepjes
Boven + onder-
warmte
3
160
1)
20 - 30
Roerdeegkoekjes Multi hetelucht 3 150 - 160 15 - 20
Nuttige aanwijzingen en tips 7
Verwarmings-
soort
Ovenfunctie Rekstand Temperatuur °C Tijd in min.
Eiwitgebak,
schuimgebak
Multi hetelucht 3 80 - 100 120 - 150
Bitterkoekjes Multi hetelucht 3 100 - 120 30 - 50
Klein gerezen ge-
bak
Multi hetelucht 3 150 - 160 20 - 40
Bladerdeeg Multi hetelucht 3
170 - 180
1)
20 - 30
Broodjes Multi hetelucht 3
160
1)
10 - 25
Broodjes
Boven + onder-
warmte
3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes / Klei-
ne cakes (20
stuks/bakplaat)
Multi hetelucht 3
150
1)
20 - 35
Small cakes / Klei-
ne cakes (20
stuks/bakplaat)
Boven + onder-
warmte
3
170
1)
20 - 30
1) Oven voorverwarmen
Ovenschotels en gegratineerde gerechten
Schotel Ovenfunctie Rekstand Temperatuur °C Tijd in min.
Pastaschotel
Boven + onder-
warmte
1 180 - 200 45 - 60
Lasagne
Boven + onder-
warmte
1 180 - 200 25 - 40
Groentegratin
1)
Circulatiegrill of
Multi hetelucht
1 160 - 170 15 - 30
Stokbroden be-
dekt met gesmol-
ten kaas
Circulatiegrill of
Multi hetelucht
1 160 - 170 15 - 30
Zoete ovenscho-
tels
Boven + onder-
warmte
1 180 - 200 40 - 60
Visschotels
Boven + onder-
warmte
1 180 - 200 30 - 60
Gevulde groente
Circulatiegrill of
Multi hetelucht
1 160 - 170 30 - 60
1) Oven voorverwarmen
8 Nuttige aanwijzingen en tips
Bakken op meerdere niveaus
Cakes/pasteitjes/gebak op bakblik
Verwarmings-
soort
Bereiding met hete lucht
Temperatuur in
°C
Tijd in min.Inzetniveaus vanaf de bodem
2 niveaus 3 niveaus
Roomsoezen/
tompoezen
1/4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Kruimeltaart 1/4 - 150 - 160 30 - 45
1) Oven voorverwarmen
Koekjes/small cakes/cakejes/gebak/broodjes
Verwarmings-
soort
Multi hetelucht
Temperatuur in
°C
Tijd in min.Rekstand
2 niveaus 3 niveaus
Zandkoekjes 1/4 1/3/5 150 - 160 20 - 40
Zandtaartdeeg/
Deegreepjes
1/4 1/3/5 140 25 - 50
Roerdeegkoekjes 1/4 - 160 - 170 25 - 40
Eiwitgebak,
schuimgebak
1/4 - 80 - 100 130 - 170
Bitterkoekjes 1/4 - 100 - 120 40 - 80
Klein gerezen ge-
bak
1/4 - 160 - 170 30 - 60
Bladerdeeg 1/4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Broodjes 1/4 - 180 30 - 55
Small cakes / Klei-
ne cakes (20
stuks/bakplaat)
1/4 -
150
1)
25 - 40
1) Oven voorverwarmen
Lage temperatuur garen
Gebruik deze functie voor het bereiden van zachte, magere stukken vlees en vis. Zonder
deksel bereiden.
1. Het braadstuk in de pan heel heet aanbraden.
2. Plaats het vlees in een braadschaal of direct op het rooster. Zet de gril/braadplaat on-
der het rooster om vet op te vangen.
Gerecht Gewicht (g) Rekstand Temperatuur °C Tijd in min.
Rosbief 1000 - 1500 1 150 120 - 150
Runderbiefstuk 1000 - 1500 3 150 90 - 170
Nuttige aanwijzingen en tips 9
Gerecht Gewicht (g) Rekstand Temperatuur °C Tijd in min.
Geroosterd kalfs-
vlees
1000 - 1500 1 150 120 - 150
Steaks 200 - 300 3 120 20 - 40
Pizza hetelucht
Verwarmingssoort Rekstand Temperatuur °C Tijd min.
Pizza (dunne korst)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (met veel garne-
ring)
2 180 - 200 20 - 30
Taarten 1 180 - 200 40 - 55
Spinazietaart 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Zwitserse flan 1 170 - 190 45 - 55
Appeltaart, bedekt 1 150 - 170 50 - 60
Groentetaart 1 160 - 180 50 - 60
Ongedesemd brood
2
230 - 250
1)
10 - 20
Bladerdeegtaart
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (pizza-
achtig gerecht uit de
Elzas)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroggen (Russische
variant op calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Oven voorverwarmen
2) Gebruik diepe pan
Braden
Algemene aanwijzingen:
Gebruik hittebestendig servies om te braden (lees de instructies van de fabrikant).
Grote braadstukken kunt u direct in de diepe braadpan braden of op een rooster met bo-
ven een braadpan. (Indien aanwezig)
Braad mager vlees in een braadpan met deksel. Op die manier blijft het vlees sappiger.
Alle soorten vlees, die een korst moeten krijgen, kunt u in de braadschaal zonder deksel
braden.
Wij raden u aan vlees en vis vanaf 1kg in de oven te bereiden.
Om het inbranden van vrijkomende vleessappen of vet te voorkomen, adviseren wij een
beetje vloeistof in het braadservies te doen.
Braadstukken naar behoefte (na 1/2 - 2/3 van de gaartijd) keren.
Besprenkel grote braadstukken en gevogelte diverse keren tijdens het braden met het ei-
gen vleessap. Hiermee bereikt u een beter braadresultaat.
10 Nuttige aanwijzingen en tips
Schakel de oven ca.10 minuten voor het einde van de braadtijd uit, om te profiteren van
de restwarmte.
Braden met circulatiegrill
Rundvlees
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rekstand
Temperatuur
°C
Tijd min.
Stoofvlees 1-1,5 kg
Boven + on-
derwarmte
1 230 120 - 150
Rosbief of osse-
haas: rood
per cm dikte Circulatiegrill 1
190 - 200
1)
5 - 6
Rosbief of osse-
haas: medium
per cm dikte Circulatiegrill 1
180 - 190
1)
6 - 8
Rosbief of osse-
haas: gaar
per cm dikte Circulatiegrill 1
170 - 180
1)
8 - 10
1) Oven voorverwarmen
Varkensvlees
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rekstand
Temperatuur
°C
Tijd min.
Schouderstuk,
nekstuk, hamlap
1-1,5 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 90 - 120
Kotelet, ribbetje 1-1,5 kg Circulatiegrill 1 170 - 180 60 - 90
Gehaktbrood 750 g -1 kg Circulatiegrill 1 160 - 170 50 - 60
Varkensschenkel
(voorgekookt)
750 g -1 kg Circulatiegrill 1 150 - 170 90 - 120
Kalfsvlees
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rekstand Temperatuur
°C
Tijd min.
Geroosterd
kalfsvlees
1 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 90 - 120
Kalfsschenkel 1,5-2 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 120 - 150
Lamsvlees
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rekstand Temperatuur
°C
Tijd min.
Lamsbout, ge-
roosterd lams-
vlees
1-1,5 kg Circulatiegrill 1 150 - 170 100 - 120
Lamsrug 1-1,5 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 40 - 60
Nuttige aanwijzingen en tips 11
Wild
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rekstand Temperatuur
°C
Tijd min.
Hazenrug, ha-
zenbout
tot 1 kg Boven + on-
derwarmte
1
230
1)
30 - 40
Reerug, her-
tenrug
1,5-2 kg Boven + on-
derwarmte
1 210 - 220 35 - 40
Reebout, her-
tenbout
1,5-2 kg Boven + on-
derwarmte
1 180 - 200 60 - 90
1) Oven voorverwarmen
Gevogelte
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rekstand Temperatuur
°C
Tijd min.
Stukken gevo-
gelte
200-250g elk Circulatiegrill 1 200 - 220 30 - 50
Halve kip 400-500 g elk Circulatiegrill 1 190 - 210 35 - 50
Kip, haantje 1-1,5 kg Circulatiegrill 1 190 - 210 50 - 70
Eend 1,5-2 kg Circulatiegrill 1 180 - 200 80 - 100
Gans 3,5-5 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 120 - 180
Kalkoen 2,5-3,5 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 120 - 150
Kalkoen 4-6 kg Circulatiegrill 1 140 - 160 150 - 240
Vis (gestoomd)
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rekstand Temperatuur
°C
Tijd min.
Hele vis 1-1,5 kg Boven + on-
derwarmte
1 210 - 220 40 - 60
Grill
Grill alltijd met de maximale temperatuurinstelling.
LET OP!
Tijdens het grillen moet de ovendeur altijd gesloten zijn.
Lege oven met grilfuncties altijd 5 minuten voorverwarmen.
Rooster in de rekstand plaatsen, zoals aangeraden in grilleertabel.
Altijd de pan plaatsen om vet op te vangen op de eerste rekstand.
Alleen platte stukken vlees of vis grillen.
12 Nuttige aanwijzingen en tips
Grill
Gerecht Rekstand Temperatuur
Tijd in min.
1e kant 2e kant
Rosbief 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Runderfilet 3 230 20 - 30 20 - 30
Varkensrug 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Kalfsrug 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Lamsrug 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Hele vissen
(500-1000g)
3/4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Grill intens
Gerecht Rekstand
Tijd in min.
1e kant 2e kant
Burgers 4 8 - 10 6 - 8
Varkenshaas 4 10 - 12 6 - 10
Worstjes 4 10 - 12 6 - 8
Runderfilet, kalfsbief-
stukken
4 7 - 10 6 - 8
Geroosterd brood
1)
5 1 - 3 1 - 3
Brood met iets erop 4 6 - 8 -
1) Oven voorverwarmen
Grillen met braadspit - plaats diepe braadpan op niveau 1
Soort product Temperatuur °C Tijd in min.
Kip 220 - 240 70 - 90
Braadstuk 190 - 210 120 - 180
Eend 220 - 240 90 - 150
Varkensschenkel 190 - 210 150 - 210
Ontdooien
Haal het voedsel uit de verpakking. Doe het voedsel op een bord.
Gebruik voor het afdekken geen borden of schotels. Hierdoor kan de ontdooitijd worden
verlengd.
Gebruik de eerste rekstand van de oven. Het inzetniveau onderaan.
Nuttige aanwijzingen en tips
13
Schotel
Ontdooitijd in
min.
Verdere ontdooitijd
in min.
Opmerking
Kip 1000g 100 - 140 20 - 30
Kip op een omgedraaid scho-
teltje in een groot bord leg-
gen, halverwege de tijd om-
draaien
Vlees, 1000g 100 - 140 20 - 30
Halverwege de bereidingstijd
omdraaien.
Vlees, 500g 90 - 120 20 - 30
Halverwege de bereidingstijd
omdraaien.
Forel, 150g 25 - 35 10 - 15 -
Aardbeien, 300g 30 - 40 10 - 20 -
Boter, 250g 30 - 40 10 - 15 -
Room, 2 x 200g 80 - 100 10 - 15
Room kan ook met nog licht
bevroren deeltjes goed wor-
den geklopt
Taart, 1400g 60 60 -
Kant-en-klaarmaaltijd
Bevroren gerechten
Kant-en-klaarmaaltijd Rekstand Temperatuur °C Tijd in min.
Pizza, bevroren 2 200 - 220 15-25
American pizza, bevro-
ren
2 190 - 210 20-25
Pizza, gekoeld 2 210-230 13-25
Pizza snacks, bevroren 2 180-200 15-30
Patat, dun 3 200-220 20-30
Patat, dik 3 200-220 25-35
Aardappel partjes 3 220-230 20-35
Rösties 3 210-230 20-30
Lasagne/Cannelloni,
vers
2 170-190 35-45
Pastaschotel, bevroren 2 160-180 40-60
Oven gegratineerde
kaas
3 170-190 20-30
Kippenvleugels 2 190-210 20-30
14 Nuttige aanwijzingen en tips
Diepvries- en kant-en-klaargerechten
Gerecht Ovenfuncties Rekstand Temperatuur °C Tijd
Pizza, bevroren
Boven + onder-
warmte
3
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
Patat
1)
(300-600
g)
Boven + onder-
warmte of Circu-
latiegrill
3 200-220
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
Baguettes
Boven + onder-
warmte
3
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
Vruchtentaarten
Boven + onder-
warmte
3
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
1) Patat frites tijdens bakken 2 tot 3 keer omkeren
Drogen - Multi hetelucht
Dek de ovenroosters met bakpapier af.
Voor de beste resultaten: schakel het apparaat na de eerste helft van de vereiste tijd uit.
Open de deur en laat het apparaat afkoelen. Hierna kunt u het droogproces afronden.
Groente
Voedsel om te
drogen
Rekstand
Temperatuur in
°C
Tijd in uren
(richtwaarde)
1 niveau 2 niveaus
Bonen 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Paprika's 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Groente in het
zuur
3 1/4 60 - 70 5 - 6
Paddestoelen 3 1/4 50 - 60 6 - 8
Kruiden 3 1/4 40 - 50 2 - 3
Fruit
Voedsel om te
drogen
Rekstand
Temperatuur in
°C
Tijd in uren
(richtwaarde)
1 niveau 2 niveaus
Pruimen 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Abrikozen 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Schijfjes appel 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Peren 3 1/4 60 - 70 6 - 9
Inmaken
Let op:
Gebruik alleen weckflessen van dezelfde afmetingen.
Gebruik geen wekglazen met een draai- of bajonetsluiting en metalen bakken.
Nuttige aanwijzingen en tips
15
Gebruik het eerste rek van de bodem van deze functie.
Zet niet meer dan zes wekflessen van één liter op het bakrooster.
Vul de flessen tot hetzelfde niveau en sluit ze af met een klem.
De flessen mogen elkaar niet raken.
Vul ca. 1/2 liter water op de plaat, zodat er voldoende vocht in de oven ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste wekglazen begint te borrelen (na. ca. 35-60 minuten bij 1
liter glazen) de oven uitschakelen of de temperatuur verlagen tot 100°C (zie tabel).
Bessen
In te maken eetwaar Temperatuur in °C
Bereidingstijd tot
sudderen in min.
Doorkoken bij 100 °C
in min.
Aardbeien, bosbessen,
frambozen, rijpe kruis-
bessen
160 - 170 35 - 45 -
Steenvruchten
In te maken eetwaar Temperatuur in °C
Bereidingstijd tot
sudderen in min.
Door blijven koken bij
100 °C in min.
Peren, kweeperen,
pruimen
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Groente
In te maken eetwaar Temperatuur in °C
Bereidingstijd tot
sudderen in min.
Door blijven koken bij
100 °C in min.
Wortels
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Komkommers 160 - 170 50 - 60 -
Gemengde augurken 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Koolrabi, erwten, as-
perges
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) In de uitgeschakelde oven laten staan
Tabel kerntemperatuursensor
Rundvlees
Gerecht Voedselkerntemperatuur °C
Rosbief of ossenhaas: rood 45 - 50
Rosbief of ossenhaas: medium 60 - 65
Rosbief of ossenhaas: gaar 70 - 75
Varkensvlees
Gerecht Voedselkerntemperatuur °C
Fricandeau, hamlap 80 - 82
Tussenribstuk, kasselerrib 75 - 80
Gehaktbrood 75 - 80
16 Nuttige aanwijzingen en tips
Kalfsvlees
Gerecht Voedselkerntemperatuur °C
Geroosterd kalfsvlees 75 - 80
Kalfsschenkel 85 - 90
Schapenvlees / lamsvlees
Gerecht Voedselkerntemperatuur °C
Schapenbout 80 - 85
Schapenrug 80 - 85
Lamsbout, lamsbraadstuk 70 - 75
Wild
Gerecht Voedselkerntemperatuur °C
Hazerug 70 - 75
Hazenpoot, hazenbout 70 - 75
Gehele haas 70 - 75
Reerug, hertenrug 70 - 75
Ree- /hertenrug 70 - 75
Vis
Gerecht Voedselkerntemperatuur °C
Zalm 65 - 70
Forellen 65 - 70
RECEPTEN
Het display toont ovenniveaus en vooraf ingestelde kooktijden voor elk automatisch recept.
Automatische programma's
Programmanummer Programmanaam
1 ROSBIEF
2 GEROOSTERD VARKENSVLEES
3 GEROOSTERD KALFSVLEES
4 GEROOSTERD LAMSVLEES
5 GEROOSTERD WILD
6 HELE KIP
7 HELE VIS < 1KG
8 PIZZA
9 QUICHE
Nuttige aanwijzingen en tips 17
Programmanummer Programmanaam
10 CITROENCAKE
11 KWARKTAART
12 BROODJES
13 VOLKORENBROOD
14 DEEG RIJZEN
15 AARDAPPELGRATIN
16 LASAGNE
17 CANNELLONI
18 KANT-EN-KLARE TAART
19 AFBAKPIZZA
20 KANT-EN-KLARE AARDAPPELGERECHTEN
1 - ROSBIEF
Instellingen:
Automatische programma's met gewichtinvoer. Instelbereik voor het gewicht tussen
1000 en 3000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet bedekt zijn met een laagje van 10-20 mm. Afdek-
ken met een deksel.
Gebruik dit programma niet voor biefstuk en varkensrug.
Ovenniveau: 1
2 - GEROOSTERD VARKENSVLEES
Instellingen:
Automatische programma's met gewichtinvoer. Instelbereik voor het gewicht tussen
1000 en 3000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet bedekt zijn met een laagje van 20-40 mm.
Ovenniveau: 1
3 - GEROOSTERD KALFSVLEES
Instellingen:
Automatische programma's met gewichtinvoer. Instelbereik voor het gewicht tussen
1000 en 3000 g.
18 Nuttige aanwijzingen en tips
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet bedekt zijn met een laagje van 10-20 mm. Afdek-
ken met een deksel.
Ovenniveau: 1
4 - GEROOSTERD LAMSVLEES
Instellingen:
Automatische programma's met gewichtinvoer. Instelbereik voor het gewicht tussen
1000 en 3000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet bedekt zijn met een laagje van 10-30 mm. Afdek-
ken met een deksel.
Ovenniveau: 1
5 - GEROOSTERD WILD
Instellingen:
Automatische programma's met gewichtinvoer. Instelbereik voor het gewicht tussen
1000 en 3000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet bedekt zijn met een laagje van 10-20 mm. Afdek-
ken met een deksel.
Ovenniveau: 1
6 - HELE KIP
Instellingen:
Automatische programma's met gewichtinvoer. Instelbereik voor het gewicht tussen 900
en 2.100 g.
Bereidingswijze:
Doe de kip in een ovenschaal en voeg naar smaak kruiden toe. Keer het gevogelte na ca.
30 minuten om. Er wordt een herinnering weergegeven.
Ovenniveau: 1
7 - HELE VIS < 1KG
Instellingen:
Automatische programma's met kerntemperatuursensor. Kerntemperatuur 70 °C.
Bereidingswijze:
Kruid de vis naar smaak, steek de vleesthermometer in het vlees en doe de vis in een
ovenschaal.
Ovenniveau: 1
Nuttige aanwijzingen en tips
19
8 - PIZZA
Ingrediënten voor het deeg:
14 g gist
200 ml lauw water
300 g bloem
3 g zout
1 eetlepel olie
Ingrediënten voor de garnering:
1/2 klein blik tomaten, in stukjes gesneden
200 g emmentaler, geraspt
100 g salami
100 g gekookte ham
150 g champignons (in plakjes)
150 g Fetakaas
oregano
Bereidingswijze:
Gist in een kom verkruimelen en in lauwwarm water oplossen. Het met het zout en de
olie gemengde meel toevoegen. De ingrediënten zolang kneden, tot het een soepel deeg
is, dat loskomt van de kom. Het deeg vervolgens laten rijzen op een warme plaats, tot het
twee maal zoveel geworden is. Rol het deeg uit en plaats het op een ingevette bakplaat,
prik de bodem in met een vork. De ingrediënten voor de bovenkant achtereenvolgens op
het deeg rangschikken.
Gebruik een ingevette bakplaat.
Bereidingstijd in de oven: 25 minuten
Ovenniveau: 1
9 - QUICHE LORRAINE
Ingrediënten van het deeg:
200 g bloem
2 eieren
100 g boter
1/2 theelepel zout
een beetje peper
1 snufje nootmuskaat
Ingrediënten voor de garnering:
150 g geraspte kaas
200 g gekookte ham of magere bacon
2 eieren
250 g zure room
zout, peper en nootmuskaat
20 Nuttige aanwijzingen en tips
Bereidingswijze:
Meng meel, boter, eieren en kruiden in een mengkom en meng tot een soepel deeg. Laat
het deeg een paar uur rusten in de koelkast. Rol het deeg uit en leg het in een ingevet
zwart bakblik. Prik de bodem in met een vork. Verspreid de bacon over het deeg. Meng de
eieren, de zure room en de kruiden samen voor de vulling. Voeg dan de kaas toe.
Ingevette zwart bakblik met een diameter van 28 cm
Bereidingstijd in de oven: 40 minuten
Ovenniveau: 1
10 - CITROENCAKE
Ingrediënten voor het beslag:
250 gr. boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
4 eieren
150 gr. bloem
150 gr. zetmeel
1 afgestreken theelepel bakpoeder
geraspte schil van 2 citroenen
Ingrediënten voor het glazuur:
125 ml citroensap
100 g poedersuiker
Overig:
Zwart langwerpig bakblik, 30 cm lang
Margarine voor het invetten
Paneermeel voor het bestrooien van het bakblik
Bereidingswijze:
Boter, suiker, citroenschil, vanillesuiker en zout in een mengkom doen en roeren tot een
schuimige massa ontstaat. Vervolgens de eieren een voor een toevoegen en nogmaals
roeren tot het een schuimige massa is geworden. Voeg het meel en de maizena ver-
mengd met het bakpoeder toe aan het schuimige mengsel en vouw het erin. Plaats het
deeg in een ingevette en met paneermeel bedekt bakblik, strijk het glad en plaats het in
de oven. Na het bakken het citroensap en de poedersuiker mengen. De gebakken taart op
een stuk aluminiumfolie storten. Het aluminiumfolie rond de taart omhoog vouwen, zo-
dat het glazuur niet weg kan vloeien. Met een houten prikker gaatjes in de taart maken
en het glazuur met een penseel aanbrengen. Daarna de taart even laten staan zodat het
glazuur kan worden opgenomen.
Bereidingstijd in de oven: 75 minuten
Ovenniveau: 1
11 - KWARKTAART
Nuttige aanwijzingen en tips 21
Ingrediënten voor de bodem:
150 gr. bloem
70 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
•1 ei
70 g zachte boter
Ingrediënten voor de kwarkcrème:
•3 eiwitten
50 g rozijnen
2 theelepels rum
750 g magere kwark
3 eierdooiers
200 g suiker
sap van één citroen
200 g crème fraîche
1 pakje vanillepoeder (40 g of het equivalent voor pudding van 500 ml melk)
Overig:
Ingevette zwarte springvorm met een diameter van 26 cm
Bereidingswijze:
Zeef de bloem in een kom. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng het geheel met
een handmixer. Plaats het mengsel 2 uur in de koelkast. Bedek de ingevette bodem van
een springvorm met 2/3 van het mengsel en prik er verschillende keren in met een vork.
Vorm een rand van ongeveer 3 cm hoogte met de rest van het deeg. Klop de eiwitten
met de handmixer tot deze stijf zijn. Was de rozijnen, laat ze goed uitlekken, besprenkel
met ruim en laat dit intrekken. Doe de magere kwark, de eigelen, suiker, citroensap, crè-
me fraîche en de custardpoeder in een mengkom en mix het goed door elkaar. Spatel als
laatste voorzichtig de geklopte eiwitten en de rozijnen door het kwarkmengsel.
Bereidingstijd in de oven: 85 minuten
Ovenniveau: 1
12 - BROODJES
Ingrediënten:
500 g meel, type 405
20 gr. verse gist of 1 pakje droge gist (ongeveer 8 g)
300 ml water
10 g zout
Bereidingswijze:
Meel en zout in een grote kom doen. De gist oplossen in het water en toevoegen aan het
meel. Alle ingrediënten tot een soepel deeg kneden. Laat het deeg rijzen tot het verdub-
belt in volume. Snij het deeg in stukken, vorm er broodjes van en leg deze op de ingevet-
te bakplaat of de patisserie-bakplaat (extra accessoire). Broodjes nogmaals ongeveer 25
22 Nuttige aanwijzingen en tips
minuten laten rijzen. Voor het bakken de broodjes kruiselings insnijden. Naar keuze be-
strooien met maanzaad, komijn of sesamzaad.
13 - VOLKORENBROOD
Ingrediënten:
500 g tarwebloem
250 g roggemeel
15 g zout
1 klein pakje droge gist (ongeveer 8 g)
250 ml water
250 ml melk
15 g zout
Overig:
Bakplaat ingevet of belegd met bakpapier
Bereidingswijze:
Doe de tarwebloem, roggebloem en droge gist in een grote kom. Meng het water met de
melk en het zout bij de bloem. Alle ingrediënten tot een soepel deeg kneden. Laat het
deeg rijzen tot het verdubbelt in volume. Maak een lang brood en plaats het op de bak-
plaat die is ingevet of bedekt met bakpapier. Laat het brood nogmaals rijzen tot ze de
helft groter zijn. Voor het bakken bestrooien met een beetje bloem.
Bereidingstijd in de oven: 60 minuten
Ovenniveau: 2
14 - DEEG LATEN RIJZEN
U kunt deze automatische functie gebruiken voor elk gistdeeg. Het zorgt voor de juiste at-
mosfeer om het te laten rijzen.
Plaats het deeg in een kom die groot genoeg is voor het gerezen deeg en bedek de kom
met een natte keukenhanddoek of plastic folie. Plaats een bakrooster op niveau één en
schuif de schaal erin. Sluit de deur en stel de functie in op deeg rijzen. Stel de benodigde
tijd in.
15 - AARDAPPELGRATIN
Ingrediënten:
1.000 g aardappelen
1 theelepel zout, peper en nootmuskaat
2 teentjes knoflook
200 g geraspte kaas
3 eieren
100 ml melk
250 ml room
4 eetlepels boter
Nuttige aanwijzingen en tips
23
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne plakken, droog ze af en breng ze op smaak met
zout en peper. Wrijf een ovenbestendige bakschaal in met een teentje knoflook en vet de
schaal daarna in met boter. Verspreid de helft van de gezouten aardappelplakjes in de
schaal en strooi er wat geraspte kaas over. Leg de overige aardappelschijfjes er bovenop
en strooi de rest van de kaas eroverheen. Pers het tweede teentje knoflook en vermeng
dit met de eieren, melk, room en de tijm. Giet het mengsel over de aardappels en ver-
spreid de rest van de boter in kleine stukjes over de gratin.
Bereidingstijd in de oven: 60 minuten
Ovenniveau: 2
16 - LASAGNE
Ingrediënten van de vleessaus:
100 gr. doorregen buikspek
•1 ui
1 wortel
100 g selderij
2 eetlepels olijfolie
400 g gemengd gehakt (rundvlees en varkensvlees)
100 ml vleesbouillon
1 klein blik tomaten, in stukjes gesneden (circa 400 g)
oregano, tijm, zout en peper
Ingrediënten voor de béchamelsaus:
75 g boter
50 g bloem
500 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
3 eetlepels boter
250 gr. groene lasagnebladen
50 g parmezaanse kaas, geraspt
50 g emmentaler, geraspt
Bereidingswijze:
Het spek met een scherp mes van zwoerd en kraakbeen ontdoen en in blokjes snijden. De
ui en de wortel schillen, de selderij schoonmaken, alle groente in kleine blokjes snijden.
De olie in een stoofpan verhitten, de spekblokjes en de groente daarin roerbakken, los
bakken en blussen met wat vleesbouillon. De vleessaus op smaak brengen met tomaten-
puree, de kruiden, zout en peper en afgedekt op een laag pitje ongeveer 30 minuten in
laten koken. Ondertussen de béchamelsaus klaarmaken: Laat de boter smelten in een pan,
voeg de bloem toe en blijf roeren. Beetje bij beetje onder voortdurend roeren de melk
erbij gieten. De saus op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat en zonder dek-
sel ongeveer 10 minuten laten inkoken. Een grote rechthoekige ovenschaal invetten met
24 Nuttige aanwijzingen en tips
een eetlepel boter. Afwisselend een laag pastabladen, vleessaus, béchamelsaus en gerasp-
te kaas in de schaal leggen. De bovenste laag moet een met kaas bestrooide laag bécha-
melsaus zijn. De rest van de boter in kleine stukjes op het gerecht leggen.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
Ovenniveau: 1
17 - CANNELLONI
Ingrediënten voor de vulling:
50 g uien, in blokjes gesneden
30 g boter
350 g bladspinazie, in stukjes gesneden
100 g crème fraîche
200 g verse zalm, in blokjes
200 g nijlbaars, in blokjes
150 g garnalen
150 g mosselvlees
zout, peper
50 g parmezaanse kaas, geraspt
150 g emmentaler, geraspt
Ingrediënten voor de béchamelsaus:
75 g boter
50 g bloem
500 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
1 pakje cannelloni
50 g parmezaanse kaas, geraspt
150 g emmentaler, geraspt
Bereidingswijze:
Doe de uien en de boter in een pan en bak tot de uien glazig zijn. Voeg de bladspinazie
toe en laat het zachtjes koken. Voeg de crème fraîche toe, mix en laat afkoelen. Onder-
tussen de béchamelsaus klaarmaken: Laat de boter smelten in een pan, voeg de bloem
toe en blijf roeren. Beetje bij beetje onder voortdurend roeren de melk erbij gieten. De
saus op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat en zonder deksel ongeveer 10
minuten laten inkoken. Voeg zalm, baars, garnalen en mosselvlees toe aan de spinazie en
roer door elkaar. Een grote rechthoekige ovenschaal invetten met een eetlepel boter. Vul
de cannelloni met het spinaziemengsel en plaats in een ovenschaal. Leg tussen elke rij
cannelloni een laagje béchamelsaus. De bovenste laag moet een met kaas bestrooide laag
béchamelsaus zijn. De rest van de boter in kleine stukjes op het gerecht leggen.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
Ovenniveau: 1
Nuttige aanwijzingen en tips
25
18 - KANT-EN-KLARE TAART
De instructies voor tijd en temperatuur staan op de verpakking. Volg deze instructies van de
fabrikant.
19 - AFBAKPIZZA
De instructies voor tijd en temperatuur staan op de verpakking. Volg deze instructies van de
fabrikant.
20 - KANT-EN-KLARE AARDAPPELGERECHTEN
De instructies voor tijd en temperatuur staan op de verpakking. Volg deze instructies van de
fabrikant.
Informatie over acrylamides
Belangrijk! Volgens recente wetenschappelijke informatie kan het intensief bruinen van
levensmiddelen (met name in producten die zetmeel bevatten), een gezondheidsrisico
vormen tengevolge van acrylamides. Om die reden adviseren wij levensmiddelen zoveel
mogelijk bij lage temperaturen gaar te laten worden en de gerechten niet te veel te
bruinen.
26
27
www.aeg.com/shop 892947669-A-372011
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux KE7404001M Recipe book

Type
Recipe book