Electrolux EOB8851AAX Recipe book

Type
Recipe book
.................................................. ...............................................
NL RECIPE BOOK GEBRUIKSAANWIJZING
NUTTIGE AANWIJZINGEN EN TIPS
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinfor-
matie'.
BINNENZIJDE VAN DE DEUR
Bij bepaalde modellen vindt u het
volgende aan de binnenkant van de
deur:
De nummers van de ovenniveaus
Informatie over de verwarmingsfuncties,
aanbevolen rekstanden en temperaturen
voor karakteristieke gerechten
De temperaturen en baktijden in de
tabellen zijn slechts als richtlijn be-
doeld. Deze zijn afhankelijk van de
recepten en de kwaliteit en de hoe-
veelheid van de gebruikte ingre-
diënten.
NUTTIGE TIPS VOOR SPECIALE
OPWARMFUNCTIES VAN DE
OVEN
Warmhouden
Gebruik deze functie om voedsel warm te
houden.
De temperatuur wordt automatisch inge-
steld op 80°C.
Borden warmen
Voor het verwarmen van borden en scha-
len.
Verdeel de borden en schalen gelijkmatig
over het ovenrek. Verplaats de stapels hal-
verwege de verwarmingstijd (boven- en on-
derkant omwisselen).
De automatische temperatuur is 70 °C.
Aanbevolen rekstand: 3.
Deeg laten rijzen
U kunt deze automatische functie gebrui-
ken voor elk gistdeeg. Het zorgt voor de
juiste atmosfeer om het te laten rijzen.
Plaats het deeg in een kom die groot ge-
noeg is voor het gerezen deeg en bedek de
kom met een natte keukenhanddoek of
plastic folie. Plaats een bakrooster op ni-
veau één en schuif de schaal erin. Sluit de
deur en stel de functie in op deeg rijzen.
Stel de benodigde tijd in.
KOKEN MET STOOM
Kookgerei voor stoomgaren
Gebruik alleen hitte- en corrosiebesten-
dig kookgerei of chroomstalen schalen
(alleen sommige modellen).
Rekstanden
U vindt de correcte inzetniveaus in de
onderstaande tabel. Telt de inzetniveaus
van onder naar boven.
Algemene opmerkingen
Als u langer dan 30 minuten kookt, of als
u grote hoeveelheden voedsel kookt,
voegt u zo nodig water toe.
Plaats het voedsel in de juiste schalen en
zet de schalen op de roosters. Zorg voor
ruimte tussen de roosters zodat de lucht
rond de schalen kan circuleren.
Na elk gebruik verwijdert u het water uit
de waterschuiflade, de aansluitingsslan-
gen en de stomer. Zie het hoofdstuk
"Onderhoud en reiniging".
Aanwijzing in de tabellen voor
stoomgaren
De tabellen geven de gegevens voor ty-
pische gerechten.
De temperatuur en de tijd dienen uitslui-
tend als leidraad en zijn afhankelijk van
het type, de afmetingen en de hoeveel-
heid voedsel en het kookgerei.
Gebruik een recept dat bijna hetzelfde is
als u de instellingen voor uw recept niet
kunt vinden.
Start de procedure met een koude oven
als de gegevens in de tabellen anders
zijn.
Gebruik als u rijst kookt een verhouding
van 1,5:1 – 2:1 water op rijst want rijst
absorbeert water.
2
www.electrolux.com
WATERTABEL STOMEN
Water in de waterlade (ml)
Tijd
1)
(min.)
400 15 - 25
600 25 - 40
800 40 - 50
1)
De tijden zijn uitsluitend richtlijnen.
STOMEN/ECO STOMEN
WAARSCHUWING!
Open de deur van het apparaat
niet wanneer de functie is inge-
schakeld. Er bestaat gevaar voor
brandwonden.
Deze functie is geschikt voor alle soorten
voedsel - vers en ingevroren. Met deze
functie kunt u groente, vlees, vis, deegwa-
ren, rijst, maïs, griesmeel en eieren berei-
den, opwarmen, ontdooien, pocheren of
blancheren.
Menu’s bereiden: U kunt een volledig me-
nu in een keer bereiden. Om elk gerecht
goed te bereiden gebruikt u kooktijden die
bijna hetzelfde zijn. Voeg de grootste hoe-
veelheid water toe voor één van de gerech-
ten in de bereiding. Doe de gerechten in
het juiste kookgerei en plaats het op de
ovenroosters. Zorg voor ruimte tussen de
gerechten zodat de stoom rond de gerech-
ten kan circuleren.
Sterilisatie
Met deze functie kunt u houders (bijv.
babyflessen) steriliseren.
Plaats de schone houders in het midden
van het rooster op de 1ste roosterstand.
Zorg dat de opening omlaag is gericht.
Vul de lade met de maximale hoeveel-
heid water en stel een tijdsduur in van 40
min.
Groente
Gerecht Rekstand
Temperatuur
(ºC)
Water in de
waterlade (ml)
Tijd
1)
(min.)
Artichoken 2 96 800 50 - 60
Aubergines 2 96 450 15 - 25
Bloemkool,
heel
2 96 600 35 - 45
Bloemkool,
roosjes
2 96 500 25 - 30
Broccoli, heel 2 96 550 30 - 40
Broccoli, roos-
jes
2 96 400 20 - 25
Plakjes cham-
pignons
2 96 400 15 - 20
Erwten 2 96 450 20 - 25
Venkel 2 96 600 35 - 45
Wortelen 2 96 600 35 - 45
Koolrabi, stren-
gen
2 96 550 30 - 40
NEDERLANDS 3
Gerecht Rekstand
Temperatuur
(ºC)
Water in de
waterlade (ml)
Tijd
1)
(min.)
Paprika, reep-
jes
2 96 400 20 - 25
Uien, ringen 2 96 500 25 - 35
Sperziebonen 2 96 550 35 - 45
Veldsla, plukjes 2 96 450 20 - 25
Spruitjes 2 96 550 30 - 40
Rode bietjes 2 96 800 + 400 70 - 90
Schorseneren 2 96 600 35 - 45
Selderij, blok-
jes
2 96 500 25 - 35
Asperges,
groen
2 96 500 25 - 35
Asperges, wit 2 96 600 35 - 45
Spinazie 2 96 350 15
Gepelde toma-
ten
2 96 350 15
Witte bonen 2 96 500 30 - 40
Savooiekool 2 96 400 20 - 25
Courgette,
plakjes
2 96 350 15 - 20
1)
De tijden zijn uitsluitend richtlijnen.
Bijgerechten
Gerecht Rekstand Temperatuur (ºC)
Water in de
waterlade (ml)
Tijd
1)
(min.)
Deegballen 2 96 600 30 - 40
Aardappelbal-
letjes
2 96 600 35 - 45
Ongepelde to-
maten, medi-
um
2 96 750 45 - 55
Rijst (verhou-
ding water/rijst
1,5:1)
2 96 600 35 - 40
Gekookte
aardappelen,
in vieren
2 96 600 35 - 40
Broodballetjes 2 96 600 35 - 45
Tagliatelle, vers 2 96 450 20 - 25
4
www.electrolux.com
Gerecht Rekstand Temperatuur (ºC)
Water in de
waterlade (ml)
Tijd
1)
(min.)
Polenta (vloei-
stofverhouding
3:1)
2 96 750 45 - 50
1)
De tijden zijn uitsluitend richtlijnen.
Vis
Gerecht Rekstand Temperatuur (ºC)
Water in de
waterlade (ml)
Tijd
1)
(min.)
Forel circa 250
g
2 85 550 30 - 40
Garnalen, vers 2 85 450 20 - 25
Garnalen, inge-
vroren
2 85 550 30 - 40
Zalmfilets 2 85 500 25 - 35
Zalmforel circa
1000g
2 85 600 40 - 45
Mosselen 2 96 500 20 - 30
Platvisfilet 2 80 350 15
1)
De tijden zijn uitsluitend richtlijnen.
Vlees
Gerecht Rekstand
Temperatuur
(ºC)
Water in de
waterlade (ml)
Tijd
1)
(min.)
Gekookte ham
1000 g
2 96 800 + 150 55 - 65
Kippenborst, gepo-
cheerd
2 90 500 25 - 35
Kip, gepocheerd,
1000 - 1200 g
2 96 800 + 150 60 - 70
Kalf/varkensvlees
zonder bot, 800 -
1000 g
2 90 800 + 300 80 - 90
Casselerrib (gerook-
te fricandeau) gepo-
cheerd
2 90 800 + 300 90 - 110
Tafelspitz (gekookt
rundvlees)
2 96 800 + 700 110 - 120
Chipolataworstjes 2 80 400 15 - 20
1)
De tijden zijn uitsluitend richtlijnen.
NEDERLANDS 5
Eieren
Gerecht Rekstand
Temperatuur
(ºC)
Water in de
waterlade (ml)
Tijd
1)
(min.)
Eieren, hardge-
kookt
2 96 500 18 - 21
Eieren, me-
diumgekookt
2 96 450 13 - 16
Eieren, zacht-
gekookt
2 96 400 11 - 12
1)
De tijden zijn uitsluitend richtlijnen.
CIRCULATIEGRILL EN STOMEN
ACHTERELKAAR
Als u functies combineert kunt u vlees,
groente en bijgerechten na elkaar bereiden.
Alle gerechten zijn klaar om tegelijkertijd te
worden geserveerd.
Gebruik de functie circulatiegrill om het
voedsel te braden.
Doe de voorbereide groente en bijge-
rechten in het kookgerei dat geschikt is
voor de oven en plaats het vervolgens in
de oven met het vlees.
Laat de oventemperatuur dalen naar on-
geveer 80 °C . Om de temperatuur snel-
ler te laten afkoelen, opent u de oven-
deur op de eerste stand gedurende on-
geveer 15 minuten.
Start de functie Stomen en laat alle ge-
rechten samen garen tot het klaar is.
De maximale waterhoeveelheid is 800
ml.
Gerecht Circulatiegrill
(eerste stap: vlees
bereiden)
Stomen
(tweede stap: groente
toevoegen)
Tem-
pera-
tuur
(°C)
Tijd
(min.
)
Rek-
stand
Tem-
pera-
tuur
(°C)
Tijd
(min.)
Rek-
stand
Biefstuk 1 kg
Spruitjes, polenta
180
60 –
70
vlees:
1
96
40 –
50
vlees: 1
groente: 3
Geroosterd varkensvlees 1
kg
Aardappelen, groenten, jus
180
60 –
70
vlees:
1
96
30 –
40
vlees: 1
groente: 3
Geroosterd kalfsvlees 1 kg,
Rijst, groenten
180
50 –
60
vlees:
1
96
30 –
40
vlees: 1
groente: 3
COMBI PLUS STOMEN
Soort gerecht
Combi Plus stomen (Waterhoeveelheid: onge-
veer 300 ml)
Rekstand Temperatuur (°C) Tijd (min.)
Pudding/flan in afzonderlijke
porties
1)
2 90 40 - 45
Gebakken eieren
1)
2 90 35 - 45
Terrine
1)
2 90 40 - 50
6
www.electrolux.com
Soort gerecht
Combi Plus stomen (Waterhoeveelheid: onge-
veer 300 ml)
Rekstand Temperatuur (°C) Tijd (min.)
Dunne visfilet 2 85 15 - 25
Dikke visfilet 2 90 25 - 35
Kleine vis tot 350 g 2 90 25 - 35
Hele vis tot 1000 g 2 90 35 - 45
1)
ga gedurende een half uur verder met de deur gesloten.
Opnieuw verwarmen
Soort gerecht
Combi Plus stomen (Waterhoeveelheid: onge-
veer 300 ml)
Rekstand Temperatuur (°C) Tijd (min.)
Deegballen 2 85 25 - 35
Pasta 2 85 20 - 25
Rijst 2 85 20 - 25
Bordgerechten 2 85 20 - 25
COMBI STOMEN
Soort gerecht
Combi stomen
1)
Rekstand Temperatuur (°C) Tijd (min.)
Geroosterd varkensvlees
1000 g
2 160 - 180 90 - 100
Biefstuk 1000 g 2 180 - 200 60 - 90
Geroosterd kalfsvlees 1000 g 2 180 80 - 90
Gehaktbrood, ongekookt,
500 g
2 180 30 - 40
Gerookte varkensrug 600 -
1000 g (2 uur weken)
2 160 - 180 60 - 70
Kip 1000 g 2 180 - 200 50 - 60
Eend 1500 - 2000 g 2 180 70 - 90
Gans 3000 g 1 170 130 - 170
Aardappelgratin 2 160 - 170 50 - 60
Pastaschotel 2 190 40 - 50
Lasagne 2 180 45 - 55
Gemengde broodjes 500 -
1000 g
2 180 - 190 50 - 60
Broodjes 40 - 60 g 2 180 - 210 30 - 40
NEDERLANDS 7
Soort gerecht
Combi stomen
1)
Rekstand Temperatuur (°C) Tijd (min.)
Afbakbroodjes 2 200 10 - 20
Afbakbaguettes 40 - 50 g 2 200 20 - 30
Afbakbaguettes 40 - 50 g,
bevroren
2 200 25 - 35
1)
De hoeveelheid toe te voegen water hangt af van de duur van de kooktijd.
BAKKEN
Algemene aanwijzingen
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/
braadverhouding hebben dan het appa-
raat dat u tot nu toe gebruikt heeft. Pas
uw normale instellingen (temperatuur,
gaartijden) en de rekstanden aan de ta-
belwaarden aan.
Bij langere baktijden kunt u de oven ca.
10 minuten voor het einde van de baktijd
uitschakelen en profiteren van de rest-
warmte
Wanneer u bevroren gerechten ge-
bruikt, kunnen de bakplaten in de oven
tijdens het bakken vervormen. Wan-
neer de bakplaten afkoelen, verdwijnt
de vervorming.
Aanwijzingen bij de baktabellen
De fabrikant raadt u aan de eerste keer
een lagere temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt
vinden voor uw eigen recept, kijkt u dan
bij een soortgelijk product.
Bij het bereiden van cake op meerdere
niveaus kan de baktijd ca. 10 - 15 minu-
ten langer zijn.
Als het gebak niet overal even hoog is,
wordt het gebak in het begin van het
bakproces niet overal even bruin. Veran-
der in dit geval de temperatuurinstelling
niet. De verschillen verminderen tijdens
het bakproces.
BAKTIPS
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van de cake
is niet voldoende ge-
bruind.
De rekstand is incorrect.
Plaats de cake op een la-
gere rekstand.
De cake zakt in en wordt
klef, klonterig, streperig.
De oventemperatuur is te
hoog.
De volgende keer dat u
een cake bakt, stelt u de
baktemperatuur lager in.
De cake zakt in en wordt
klef, klonterig, streperig.
Te korte baktijd.
Baktijd verlengen. U kunt
de baktijd niet verlagen
door een hogere tem-
peratuur in te stellen.
De cake zakt in en wordt
klef, klonterig, streperig.
Er zit te veel vloeistof in
het mengsel.
Minder vocht gebruiken.
Let op de kneedtijden,
vooral bij het gebruik van
keukenmachines.
De cake is te droog.
De oventemperatuur is te
laag.
De volgende keer dat u
een cake bakt, stelt u de
baktemperatuur hoger in.
8
www.electrolux.com
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De cake is te droog. Te lange baktijd.
De volgende keer dat u
een cake bakt, gebruikt u
een kortere baktijd.
De cake wordt ongelijkma-
tig bruin.
De oventemperatuur is te
hoog en de baktijd te kort.
De baktemperatuur lager
instellen en de baktijd ver-
lengen.
De cake wordt ongelijkma-
tig bruin.
Het deeg is niet gelijkmatig
verdeeld.
Verdeel het deeg gelijkma-
tig over de bakplaat.
De cake wordt niet gaar
binnen de aangegeven
baktijd.
De oventemperatuur is te
laag.
De volgende keer dat u
een cake bakt, stelt u de
baktemperatuur een beet-
je hoger in.
BAKKEN OP ÉÉN NIVEAU:
Bakken in vormen
Verwar-
mingssoort
Ovenfunctie Plaathoogte Temperatuur
°C
Tijd (min.)
Tulband / brio-
che
Multi hetelucht 1 150 - 160 50 - 70
Moskovisch
gebak/vruch-
tencake
Multi hetelucht 1 140 - 160 70 - 90
Fatless sponge
cake / Cake,
zacht zonder
vet
Multi hetelucht 2 140 - 150 35 - 50
Fatless sponge
cake / Cake,
zacht zonder
vet
Conventionele
functie (Boven
+ Onderwarm-
te)
2 160 35 - 50
Taartbodem
van zandtaart-
deeg
Multi hetelucht 2
170 - 180
1)
10 - 25
Taartbodem -
roerdeeg
Multi hetelucht 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie / Ap-
peltaart (2 vor-
men Ø 20 cm,
diagonaal ge-
plaatst)
Multi hetelucht 2 160 60 - 90
Apple pie / Ap-
peltaart (2 vor-
men Ø 20 cm,
diagonaal ge-
plaatst)
Conventionele
functie (Boven
+ Onderwarm-
te)
1 180 70 - 90
NEDERLANDS 9
Verwar-
mingssoort
Ovenfunctie Plaathoogte Temperatuur
°C
Tijd (min.)
Kwarktaart Conventionele
functie (Boven
+ Onderwarm-
te)
1 170 - 190 60 - 90
1)
Oven voorverwarmen.
Gebak op bakplaat
Verwar-
mingssoort
Ovenfunctie Plaathoogte
Temperatuur
°C
Tijd (min.)
Vlechtbrood/
broodkrans
Conventionele
functie (Boven
+ Onderwarm-
te)
3 170 - 190 30 - 40
Kerststol Conventionele
functie (Boven
+ Onderwarm-
te)
2
160 - 180
1)
50 - 70
Brood (rog-
gebrood):
1.
Eerste
deel van
het bak-
proces.
2.
Tweede
deel van
het bak-
proces.
Conventionele
functie (Boven
+ Onderwarm-
te)
1
1.
230
1)
2.
160 - 180
1.
20
2.
30 - 60
Roomsoezen/
tompoezen
Conventionele
functie (Boven
+ Onderwarm-
te)
3
190 - 210
1)
20 - 35
Koninginnen-
brood (opge-
rolde cake met
jam)
Conventionele
functie (Boven
+ Onderwarm-
te)
3
180 - 200
1)
10 - 20
Kruimeltaart
(droog)
Multi hetelucht 3 150 - 160 20 - 40
Amandelcake/
suikertaart
Conventionele
functie (Boven
+ Onderwarm-
te)
3
190 - 210
1)
20 - 30
10
www.electrolux.com
Verwar-
mingssoort
Ovenfunctie Plaathoogte
Temperatuur
°C
Tijd (min.)
Vruchtentaart
(gemaakt van
gistdeeg/roer-
deeg)
2)
Multi hetelucht 3 150 35 - 55
Vruchtentaart
(gemaakt van
gistdeeg/roer-
deeg)
2)
Conventionele
functie (Boven
+ Onderwarm-
te)
3 170 35 - 55
Vruchtentaart
met kruimel-
deeg
Multi hetelucht 3 160 - 170 40 - 80
Gistcake met
delicate garne-
ring (bijvoor-
beeld kwark,
room, pud-
dingvulling)
Conventionele
functie (Boven
+ Onderwarm-
te)
3
160 - 180
1)
40 - 80
1)
Oven voorverwarmen.
2)
Gebruik braadpan
Koekjes
Verwar-
mingssoort
Ovenfunctie Plaathoogte
Temperatuur
°C
Tijd (min.)
Zandkoekjes Multi hetelucht 3 150 - 160 10 - 20
Short bread /
Zandtaart-
deeg/ Geba-
kreepjes
Multi hetelucht 3 140 20 - 35
Short bread /
Zandtaart-
deeg/ Geba-
kreepjes
Conventionele
functie (Boven
+ Onderwarm-
te)
3
160
1)
20 - 30
Roerdeeg-
koekjes
Multi hetelucht 3 150 - 160 15 - 20
Eiwitgebak,
schuimgebak
Multi hetelucht 3 80 - 100 120 - 150
Bitterkoekjes Multi hetelucht 3 100 - 120 30 - 50
Klein gerezen
gebak
Multi hetelucht 3 150 - 160 20 - 40
Klein blader-
deeggebak
Multi hetelucht 3
170 - 180
1)
20 - 30
NEDERLANDS 11
Verwar-
mingssoort
Ovenfunctie Plaathoogte
Temperatuur
°C
Tijd (min.)
Broodjes Multi hetelucht 3
160
1)
10 - 25
Broodjes
Conventionele
functie (Boven
+ Onderwarm-
te)
3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes /
Kleine cakes
(20 stuks/bak-
plaat)
Multi hetelucht 3
150
1)
20 - 35
Small cakes /
Kleine cakes
(20 stuks/bak-
plaat)
Conventionele
functie (Boven
+ Onderwarm-
te)
3
170
1)
20 - 30
1)
Oven voorverwarmen.
Ovenschotels en gegratineerde gerechten
Schotel Ovenfunctie Plaathoogte
Temperatuur
°C
Tijd (min.)
Pastaschotel
Conventionele
functie (Boven
+ Onderwarm-
te)
1 180 - 200 45 - 60
Lasagne
Conventionele
functie (Boven
+ Onderwarm-
te)
1 180 - 200 25 - 40
Groentegra-
tin
1)
Circulatiegrill of
Multi hetelucht
1 160 - 170 15 - 30
Stokbroden
bedekt met
gesmolten
kaas
Circulatiegrill of
Multi hetelucht
1 160 - 170 15 - 30
Zoete oven-
schotels
Conventionele
functie (Boven
+ Onderwarm-
te)
1 180 - 200 40 - 60
Visschotels
Conventionele
functie (Boven
+ Onderwarm-
te)
1 180 - 200 30 - 60
Gevulde
groente
Circulatiegrill of
Multi hetelucht
1 160 - 170 30 - 60
1)
Oven voorverwarmen.
12
www.electrolux.com
Multi hetelucht (vochtig)
Soort gerecht Rekstand Temperatuur (°C) Tijd (min.)
Pastaschotel 2 170 - 190 45 - 60
Lasagne 2 170 - 190 45 - 60
Aardappelgratin 2 180 - 200 50 - 60
Zoete gerechten 2 170 - 190 45 - 60
Tulband of brioche 1 150 - 160 50 - 70
Vlechtbrood/broodkrans 2 160 - 180 40 - 50
Kruimeltaart (droog) 3 150 - 160 20 - 30
Boter-/Suikerkoek
1)
3 180 - 200 20 - 30
Klein gerezen gebak 2 150 - 160 20 - 40
1)
Oven voorverwarmen.
BAKKEN OP MEERDERE NIVEAUS
Gebak op bakplaat
Verwar-
mingssoort
Multi hetelucht
Temperatuur
in °C
Tijd (min.)Plaathoogte
2 niveaus 3 niveaus
Roomsoezen/
tompoezen
1 / 4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Kruimeltaart 1 / 4 - 150 - 160 30 - 45
1)
Oven voorverwarmen.
Koekjes / small cakes / cakejes / gebak / broodjes
Verwar-
mingssoort
Multi hetelucht
Temperatuur
in °C
Tijd (min.)Plaathoogte
2 niveaus 3 niveaus
Zandkoekjes 1 / 4 1 / 3 / 5 150 - 160 20 - 40
Short bread /
Zandtaart-
deeg/ Geba-
kreepjes
1 / 4 1 / 3 / 5 140 25 - 50
Roerdeeg-
koekjes
1 / 4 - 160 - 170 25 - 40
Koekjes ge-
maakt met ei-
witten /
schuimgebak
1 / 4 - 80 - 100 130 - 170
Bitterkoekjes 1 / 4 - 100 - 120 40 - 80
NEDERLANDS 13
Verwar-
mingssoort
Multi hetelucht
Temperatuur
in °C
Tijd (min.)Plaathoogte
2 niveaus 3 niveaus
Klein gerezen
gebak
1 / 4 - 160 - 170 30 - 60
Klein blader-
deeggebak
1 / 4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Broodjes 1 / 4 - 180 30 - 55
Small cakes /
Kleine cakes
(20 stuks/bak-
plaat)
1 / 4 -
150
1)
25 - 40
1)
Oven voorverwarmen.
LAGE TEMPERATUUR GAREN
Gebruik deze functie voor het bereiden van
zachte, magere stukken vlees en vis met
kerntemperaturen lager dan 65 °C. Lage
temperatuur garen is niet geschikt voor
suddervlees of een vet varkensbraadstuk.
U kunt de vleesthermometer gebruiken om
te garanderen dat het vlees de correcte
kerntemperatuur heeft (zie de tabel voor de
vleesthermometer).
In de eerste 10 minuten kunt u een oven-
temperatuur instellen tussen 80°C en
150°C. De standaard is 90°C. Nadat de
temperatuur is ingesteld, blijft de oven wer-
ken bij 80°C. Gebruik de automatische lage
temperatuur garen niet voor gevogelte.
Bereid de gerechten als u deze
functie gebruikt altijd zonder dek-
sel.
1.
Braad het vlees aan in een pan op de
kookplaat op een zeer hoge stand ge-
durende 1-2 minuten aan elke kant.
2.
Plaats het vlees in een diepe braadpan
in de oven op het bakrooster.
3.
Steek de vleesthermometer in het
vlees.
4.
Selecteer de functie Lage temperatuur
garen en stel de juiste eindkerntempe-
ratuur in.
Gerecht Gewicht (g) Rekstand
Temperatuur
°C
Tijd in min.
Biefstuk 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Runderbiefstuk 1000 - 1500 3 120 90 - 150
Geroosterd
kalfsvlees
1000 - 1500 1 120 120 - 150
Steaks 200 - 300 3 120 20 - 40
PIZZA HETELUCHT
Verwarmings-
soort
Rekstand Temperatuur °C Tijd (min.)
Pizza (dunne korst)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (met veel gar-
nering)
2 180 - 200 20 - 30
Taarten 1 180 - 200 40 - 55
14
www.electrolux.com
Verwarmings-
soort
Rekstand Temperatuur °C Tijd (min.)
Spinazietaart 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Zwitserse flan 1 170 - 190 45 - 55
Appeltaart, bedekt 1 150 - 170 50 - 60
Groentetaart 1 160 - 180 50 - 60
Ongedesemd
brood
2
230
1)
10 - 20
Bladerdeegtaart
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen
(pizza-achtig ge-
recht uit de Elzas)
2
230
1)
12 - 20
Piroggen (Russi-
sche variant op cal-
zone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1)
Oven voorverwarmen.
2)
Gebruik braadpan.
BRADEN
Gebruik hittebestendig servies om te
braden (lees de instructies van de fabri-
kant).
Grote braadstukken kunt u direct in de
diepe braadpan braden (indien aanwe-
zig) of op een rooster boven de braad-
pan.
Braad mager vlees in een braadpan met
deksel. Op die manier blijft het vlees sap-
piger.
Alle soorten vlees die een korst moeten
krijgen, kunt u in de braadschaal zonder
deksel braden.
Wij raden u aan vlees en vis vanaf 1 kg in
de oven te bereiden.
Giet een beetje vloeistof in de braadpan
om het aanbranden van vleessap of vet
te voorkomen.
Indien nodig het braadstuk (na 1/2 - 2/3
van de gaartijd) keren.
Besprenkel grote braadstukken en gevo-
gelte diverse keren tijdens het braden
met het eigen vleessap. Hiermee bereikt
u een beter braadresultaat.
U kunt het apparaat ongeveer 10 minu-
ten voor het einde van de bereidingstijd
uitschakelen om de restwarmte te ge-
bruiken.
BRADEN MET CIRCULATIEGRILL
Rundvlees
Soort vlees
Hoeveel-
heid
Ovenfunc-
tie
Plaat-
hoogte
Tempera-
tuur °C
Tijd (min.)
Stoofvlees 1 - 1,5 kg
Conventio-
nele functie
(Boven +
Onder-
warmte)
1 230 120 - 150
NEDERLANDS 15
Soort vlees
Hoeveel-
heid
Ovenfunc-
tie
Plaat-
hoogte
Tempera-
tuur °C
Tijd (min.)
Biefstuk of os-
sehaas: rood
per cm dik-
te
Circulatie-
grill
1
190 - 200
1)
5 - 6
Biefstuk of os-
sehaas: medi-
um
per cm dik-
te
Circulatie-
grill
1
180 - 190
1)
6 - 8
Biefstuk of os-
sehaas: gaar
per cm dik-
te
Circulatie-
grill
1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Oven voorverwarmen.
Varkensrug
Soort vlees
Hoeveel-
heid
Ovenfunc-
tie
Plaat-
hoogte
Tempera-
tuur °C
Tijd (min.)
Schouder-
stuk / nek-
stuk / hamlap
1 - 1,5 kg
Circulatie-
grill
1 160 - 180 90 - 120
Kotelet / ribbe-
tje
1 - 1,5 kg
Circulatie-
grill
1 170 - 180 60 - 90
Gehaktbrood
750 g - 1
kg
Circulatie-
grill
1 160 - 170 50 - 60
Varkensschen-
kel (voorge-
kookt)
750 g - 1
kg
Circulatie-
grill
1 150 - 170 90 - 120
Kalfsvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunc-
tie
Plaathoog-
te
Tempera-
tuur °C
Tijd (min.)
Geroosterd
kalfsvlees
1 kg Circulatie-
grill
1 160 - 180 90 - 120
Kalfsschen-
kel
1,5 - 2 kg Circulatie-
grill
1 160 - 180 120 - 150
Lamsvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunc-
tie
Plaathoog-
te
Tempera-
tuur °C
Tijd (min.)
Lamsbout /
geroosterd
lamsvlees
1 - 1,5 kg Circulatie-
grill
1 150 - 170 100 - 120
Lamsrug 1 - 1,5 kg Circulatie-
grill
1 160 - 180 40 - 60
16
www.electrolux.com
Wild
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunc-
tie
Plaathoog-
te
Tempera-
tuur °C
Tijd (min.)
Hazerug tot 1 kg Conventio-
nele functie
(Boven +
Onder-
warmte)
1
230
1)
30 - 40
Reerug,
hertenrug
1,5 - 2 kg Conventio-
nele functie
(Boven +
Onder-
warmte)
1 210 - 220 35 - 40
Reebout,
hertenbout
1,5 - 2 kg Conventio-
nele functie
(Boven +
Onder-
warmte)
1 180 - 200 60 - 90
1)
Oven voorverwarmen.
Gevogelte
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunc-
tie
Plaathoog-
te
Tempera-
tuur °C
Tijd (min.)
Stukken ge-
vogelte
200 – 250 g
p.p.
Circulatie-
grill
1 200 - 220 30 - 50
Halve kip 400 – 500 g
p.p.
Circulatie-
grill
1 190 - 210 35 - 50
Kip, haantje 1 - 1,5 kg Circulatie-
grill
1 190 - 210 50 - 70
Eend 1,5 - 2 kg Circulatie-
grill
1 180 - 200 80 - 100
Gans 3,5 - 5 kg Circulatie-
grill
1 160 - 180 120 - 180
Kalkoen 2,5 - 3,5 kg Circulatie-
grill
1 160 - 180 120 - 150
Kalkoen 4 - 6 kg Circulatie-
grill
1 140 - 160 150 - 240
Vis (gestoomd)
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunc-
tie
Plaathoog-
te
Tempera-
tuur °C
Tijd (min.)
Hele vis 1 - 1,5 kg Conventio-
nele functie
(Boven +
Onder-
warmte)
1 210 - 220 40 - 60
NEDERLANDS 17
GRILL
Grill altijd met de maximale temperatuurin-
stelling.
Rooster in de rekstand plaatsen, zoals aan-
geraden in de grilleertabel.
Altijd de pan plaatsen om vet op te vangen
op de eerste rekstand.
Alleen platte stukken vlees of vis grillen.
Lege oven met grillfuncties altijd 5 minuten
voorverwarmen.
LET OP!
Tijdens het grillen moet de oven-
deur altijd gesloten zijn.
Grill
Gerecht Plaathoogte Huishoudelijk
Tijd (min.)
1e kant 2e kant
Biefstuk 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Runderfilet 3 230 20 - 30 20 - 30
Varkensrug 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Kalfsrug 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Lamsrug 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Hele vis, 500 -
1000 g
3 / 4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Grill intens
Gerecht Plaathoogte
Tijd (min.)
1e kant 2e kant
Burgers / Burgers 4 8 - 10 6 - 8
Varkenshaas 4 10 - 12 6 - 10
Worstjes 4 10 - 12 6 - 8
Runderfilet / kalfs-
biefstukken
4 7 - 10 6 - 8
Toast / Geroosterd
brood
1)
5 1 - 3 1 - 3
Brood met iets er-
op
4 6 - 8 -
1)
Oven voorverwarmen.
Grill met draaispit - plaats de braadpan op de eerste rekstand vanaf de
bodem
Soort product Temperatuur °C Tijd in min.
Kip 220 - 240 70 - 90
Braadstuk 190 - 210 120 - 180
Eend 220 - 240 90 - 150
Varkensschenkel 190 - 210 150 - 210
18
www.electrolux.com
ONTDOOIEN
Haal het gerecht uit de verpakking en
plaats het op een bord.
Bedek het bord niet met een kom of ander
bord, aangezien het ontdooien hierdoor
langer kan duren.
Gebruik het eerste ovenrek vanaf de onder-
kant.
Schotel
Ontdooitijd
(min.)
Verdere ontdooi-
tijd (min.)
Opmerking
Kip 1000 g 100 - 140 20 - 30
Leg de kip op een om-
gekeerde onderschotel
in een groot bord. Hal-
verwege de bereidings-
tijd omdraaien.
Vlees, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien.
Vlees, 500 g 90 - 120 20 - 30
Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien.
Forel, 150g 25 - 35 10 - 15 -
Aardbeien, 300g 30 - 40 10 - 20 -
Boter, 250g 30 - 40 10 - 15 -
Room, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Room kan ook met nog
licht bevroren deeltjes
goed worden geklopt.
Taart, 1400 g 60 60 -
KANT-EN-KLAAR GERECHT
Multi hetelucht
Kant-en-klaar
gerecht
Rekstand Temperatuur (°C) Tijd (min.)
Pizza, bevroren 2 200 - 220 15 - 25
American pizza,
bevroren
2 190 - 210 20 - 25
Pizza, gekoeld 2 210 - 230 13 - 25
Pizza snacks, be-
vroren
2 180 - 200 15 - 30
Patat, dun 3 200 - 220 20 - 30
Patat, dik 3 200 - 220 25 - 35
Aardappel partjes 3 220 - 230 20 - 35
Rösties 3 210 - 230 20 - 30
Lasagne/Cannello-
ni, vers
2 170 - 190 35 - 45
Pastaschotel, be-
vroren
2 160 - 180 40 - 60
NEDERLANDS 19
Kant-en-klaar
gerecht
Rekstand Temperatuur (°C) Tijd (min.)
Oven gegratineer-
de kaas
3 170 - 190 20 - 30
Kippenvleugels 2 190 - 210 20 - 30
Diepvries- en kant-en-klaargerechten
Gerecht Ovenfuncties Rekstand
Temperatuur
(°C)
Tijd (min.)
Pizza, bevro-
ren
Boven + on-
derwarmte
3
volgens aan-
wijzingen van
de fabrikant
volgens aan-
wijzingen van
de fabrikant
Patat
1)
(300 -
600 g)
Boven + on-
derwarmte of
Circulatiegrill
3 200 - 220
volgens aan-
wijzingen van
de fabrikant
Baguettes
Boven + on-
derwarmte
3
volgens aan-
wijzingen van
de fabrikant
volgens aan-
wijzingen van
de fabrikant
Vruchtentaar-
ten
Boven + on-
derwarmte
3
volgens aan-
wijzingen van
de fabrikant
volgens aan-
wijzingen van
de fabrikant
1)
Patat frites tijdens bakken 2 tot 3 keer omkeren
DROGEN - MULTI HETELUCHT
Gebruik bakpapier om de ovenroosters
mee af te dekken.
Voor de beste resultaten schakelt u het ap-
paraat halverwege de bereidingstijd uit.
Open de deur en laat het apparaat afkoe-
len. Hierna kunt u het droogproces afron-
den.
Groenten
Voedsel om
te drogen
Plaathoogte
Temperatuur
(°C)
Tijd (u)
1 niveau 2 niveaus
Bonen 3 1 / 4 60 - 70 6- 8
Paprika's 3 1 / 4 60 - 70 5 - 6
Groente in het
zuur
3 1 / 4 60 - 70 5 - 6
Paddenstoelen 3 1 / 4 50 - 60 6 - 8
Kruiden 3 1 / 4 40 - 50 2 - 3
Fruit
Voedsel om
te drogen
Plaathoogte
Temperatuur
(°C)
Tijd (u)
1 niveau 2 niveaus
Pruimen 3 1 / 4 60 - 70 8 - 10
Abrikozen 3 1 / 4 60 - 70 8 - 10
20
www.electrolux.com
Voedsel om
te drogen
Plaathoogte
Temperatuur
(°C)
Tijd (u)
1 niveau 2 niveaus
Schijfjes appel 3 1 / 4 60 - 70 6 - 8
Peren 3 1 / 4 60 - 70 6 - 9
INMAKEN
Let op:
Gebruik alleen weckpotten van dezelfde
afmetingen.
Gebruik geen weckpotten met een draai-
of bajonetsluiting en metalen bakken.
Gebruik het eerste rooster van de bo-
dem van deze functie.
Zet niet meer dan zes weckpotten van
één liter op de bakplaat.
Vul de glazen potten gelijkmatig en sluit
ze af met een klem.
De weckpotten mogen elkaar niet raken.
Vul ca. 1/2 liter water op de bakplaat,
zodat er voldoende vocht in de oven ont-
staat.
Zodra de vloeistof in de eerste weckpot-
ten begint te borrelen (na ca. 35 - 60 mi-
nuten bij 1 liter-glazen), schakelt u de
oven uit of verlaagt u de temperatuur tot
100 °C (zie tabel).
Bessen
In te maken eet-
waar
Temperatuur in
°C
Inmaken/wecken
tot het parelen
begint (min.)
Door blijven ko-
ken op 100 °C
(min.)
Aardbeien / bos-
bessen / frambo-
zen / rijpe kruisbes-
sen
160 - 170 35 - 45 -
Steenvruchten
In te maken eet-
waar
Temperatuur in
°C
Inmaken/wecken
tot het parelen
begint (min.)
Door blijven ko-
ken op 100 °C
(min.)
Peren / kweepe-
ren / pruimen
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Groenten
In te maken eet-
waar
Temperatuur in
°C
Inmaken/wecken
tot het parelen
begint (min.)
Door blijven ko-
ken op 100 °C
(min.)
Wortelen
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Komkommers 160 - 170 50 - 60 -
Gemengde pickles 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Koolrabi / erwten /
asperges
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Na uitschakeling in de oven laten staan.
NEDERLANDS 21
BROOD
Verwar-
mingssoort
Ovenfunctie Rekstand
Temperatuur
°C
Tijd (min.)
Witbrood Brood 2 180 - 200 40 - 60
Baguette Brood 2 200 - 220 35 - 45
Brioche Brood 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Brood 2 200 - 220 35 - 45
Roggebrood Brood 2 190 - 210 50 - 70
Bruin brood Brood 2 180 - 200 50 - 70
Volkoren
brood
Brood 2 170 - 190 60 - 90
TABEL KERNTEMPERATUURSENSOR
Rundvlees
Gerecht Voedselkerntemperatuur °C
Rib- / Filletsteak: rood 45 - 50
Rib- / Filletsteak: medium 60 - 65
Rib- / Filletsteak: gaar 70 - 75
Varkensvlees
Gerecht Voedselkerntemperatuur °C
Schouderkarbonade / ham / varkensrug 80 - 82
Tussenribstuk, Kasselerrib 75 - 80
Gehaktbrood 75 - 80
Kalfsvlees
Gerecht Voedselkerntemperatuur °C
Geroosterd kalfsvlees 75 - 80
Kalfsschenkel 85 - 90
Schapenvlees / lamsvlees
Gerecht Voedselkerntemperatuur °C
Schapenbout 80 - 85
Schapenrug 80 - 85
Geroosterd lamsvlees / Lamsbraadstuk 70 - 75
22
www.electrolux.com
Wild
Gerecht Voedselkerntemperatuur °C
Hazerug 70 - 75
Hazenpoot, hazenbout 70 - 75
Gehele haas 70 - 75
Reerug, hertenrug 70 - 75
Ree- /hertenrug 70 - 75
Vis
Gerecht Voedselkerntemperatuur °C
Zalm 65 - 70
Forellen 65 - 70
AUTOMATISCHE
PROGRAMMA'S
Deze 3 automatische programma's zijn op-
timale instellingen voor elke soort vlees- of
andere gerechten:
Vleesprogramma's met Automatisch we-
gen ( Kook- en bakassistent menu) —
Deze functie berekent automatisch de
braadtijd. Hiervoor moet u het gewicht
van het gerecht invoeren.
Vleesprogramma's met Vleesthermome-
ter, autom. ( Kook- en bakassistent me-
nu) — Deze functie berekent automa-
tisch de braadtijd. Hiervoor moet u de
kerntemperatuur invoeren. Wanneer het
programma is voltooid, klinkt er een ge-
luidssignaal.
Receptenautomaat ( Kook- en bakassis-
tent menu) — Deze functie gebruikt
voorafbepaalde waarden voor een ge-
recht. Bereid het gerecht volgens het re-
cept van dit boek.
Automatisch wegen -gerechten.
Geroosterd varkensvlees
Geroosterd kalfsvlees
Gebraden vlees
Geroosterd wild
Geroosterd lamsvlees
Hele kip
Hele kalkoen
Hele eend
Automatisch wegen -gerechten.
Hele gans
Vleesthermometer, autom. -ge-
rechten
Varkensrug
Biefstuk
Scandinavisch rundvlees
Wild
Lamsrug, medium
Gevogelte, uitgebeend
Hele vis
Informatie over acrylamides
Belangrijk! Volgens recente
wetenschappelijke informatie kan het
intensief bruinen van levensmiddelen (met
name in producten die zetmeel bevatten),
een gezondheidsrisico vormen tengevolge
van acrylamides. Om die reden adviseren
wij levensmiddelen zoveel mogelijk bij lage
temperaturen gaar te laten worden en de
gerechten niet te veel te bruinen.
NEDERLANDS 23
www.electrolux.com/shop 892948293-A-512011
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EOB8851AAX Recipe book

Type
Recipe book