Electrolux EOC69400X EU1 SMART Handleiding

Type
Handleiding
gebruiksaanwijzing
Oven
EOC 69400
Electrolux. Thinking of you.
Ga voor meer van onze ideeën naar www.electrolux.com
Inhoud
Veiligheidsinformatie 2
Beschrijving van het apparaat 4
Bedieningselementen elektronische oven
7
Werking 10
Tips, tabellen en adviezen 18
Reiniging en onderhoud 31
Wat moet u doen als… 35
Afvalverwerking 36
Klantenservice 36
Wijzigingen voorbehouden
Veiligheidsinformatie
Elektrische veiligheid
Dit apparaat mag uitsluitend door een ge-
kwalificeerde elektricien worden aan-
gesloten.
Bij storingen of beschadigingen aan het
apparaat: Draai de zekeringen los of scha-
kel het apparaat uit.
Reparaties aan het apparaat mogen uit-
sluitend door vakmensen worden uitge-
voerd. Door onvakkundig uitgevoerde re-
paraties kunnen grote gevaren ontstaan.
Wendt u zich in geval van reparatie tot on-
ze klantenservice of uw vakhandel.
Kinderbeveiliging
Kleine kinderen nooit alleen laten terwijl het
apparaat in gebruik is
Als beveiliging tegen onbevoegd gebruik is
het apparaat uitgerust met een inschakel-
blokkering
Veiligheid tijdens het gebruik
Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik
door kinderen of andere personen met be-
perkte lichamelijke, zintuiglijke of verstan-
delijke vermogens of een gebrek aan er-
varing en kennis, tenzij dit plaatsvindt on-
der toezicht van een voor hun veiligheid
verantwoordelijke persoon of tenzij zij van
een dergelijke persoon instructies hebben
ontvangen over het gebruik van het appa-
raat
Dit apparaat is uitsluitend bedoeld voor
normaal huishoudelijk gebruik voor het be-
reiden, braden en bakken van levensmid-
delen.
Wees voorzichtig bij het aansluiten van
elektrische apparaten op stopcontacten in
de buurt van het apparaat. Aansluitleidin-
gen mogen niet onder de hete ovendeur
worden vastgeklemd.
Het gebruik in de oven van ingrediënten
die alcohol bevatten kan leiden tot een licht
ontvlambaar mengsel van alcohol en lucht.
Doe in dat geval de deur voorzichtig open.
Houd daarbij gloeiende voorwerpen, von-
ken of vuur uit de buurt.
Waarschuwing! Gevaar voor
brandwonden! Tijdens het gebruik wordt
de binnenkant van de oven heet
Informatie over acrylamide
Belangrijk! Volgens recente
wetenschappelijke informatie kan het
intensief bruinen van levensmiddelen, met
name in producten die zetmeel bevatten, een
gezondheidsrisico vormen tengevolge van
acrylamides. Om die reden adviseren wij
levensmiddelen zoveel mogelijk bij lage
temperaturen gaar te laten worden en de
gerechten niet te veel te bruinen.
Voorkoming van beschadiging van het
apparaat
Bedek de oven nooit met aluminiumfolie
en plaats geen bakblikken, ovenschalen
en dergelijke op de bodem van de oven,
anders kan het email van de oven door de
opgebouwde hitte beschadigd raken.
Druppels vruchtensap, die op het bakblik
terechtkomen, laten vlekken achter die
niet meer verwijderd kunnen worden. Ge-
bruik voor cakes met veel vocht een diep
bakblik.
Belast de ovendeur niet.
2 electrolux
Giet nooit water direct in de hete oven. Dan
kan het email beschadigd raken en kunnen
er verkleuringen ontstaan.
Bij heftige stoten, vooral tegen de zijkanten
van de voorste glasplaat, kan het glas bre-
ken.
Bewaar geen brandbare stoffen in de
oven. Deze kunnen bij het inschakelen van
de oven vlam vatten.
Bewaar geen vochtige levensmiddelen in
de oven. Deze kunnen het email bescha-
digen.
Bewaar, nadat de koelventilator is uitge-
schakeld, geen onafgedekte etenswaren
in de oven. In de ovenruimte en op het glas
van de deur kan vochtigheid neerslaan, die
ook op uw meubilair terecht kan komen.
Emaillaag
Kleurveranderingen van de emaillaag
van de oven als gevolg van het gebruik
zijn niet van invloed op de geschiktheid
van de oven voor normaal en correct ge-
bruik. Dit zijn derhalve geen gebreken in
de zin van het recht op garantie.
electrolux 3
Beschrijving van het apparaat
Totaalaanzicht
1
3
2
1 Bedieningspaneel
2 Ovendeur
3 Lichtbalk
Het apparaat schakelt na 2 minuten uit
als er geen functie is gekozen en aan het
apparaat niets wordt gewijzigd. De licht-
balk blijft echter ingeschakeld.
Schakel het apparaat in en weer uit om
de lichtbalk uit te schakelen.
4 electrolux
Bedieningspaneel
Overzicht
2 1
5
3 4
1 AAN/UIT-Knop, om in te schakelen, in-
drukken en ingedrukt houden
2 Display
3 Draaiknop met OK-toets voor het kiezen
van een menu-item
4 Extra functietoets
5 Sensortoetsen voor het kiezen van een
bereidingscategorie
Display
De informatie die op het display wordt weer-
gegeven varieert afhankelijk van de wer-
kingsstatus van de oven.
In uitgeschakelde toestand wordt de tijd
weergegeven. Wanneer de oven nog warm
is, verschijnt op het display een balk die de
restwarmte in de oven aangeeft.
Wanneer de oven ingeschakeld is, wordt op
het display het menu en informatie over de
werkingsstatus van de oven weergegeven.
Symbolen
Kookwekker
Tijdstip van de dag
Duur
Eindtijd
Resterende tijd
Oventemperatuur
Berekening
Snel verwarmen
Temperatuurweergave
electrolux 5
Uitrusting oven
1 Bovenwarmte en grillelement
2 Ovenverlichting
3 Houder vleesthermometer
4 Vetfilter
5 Ovenverlichting
6 Ringvormig verwarmingselement, venti-
lator
7 Onderwarmte
8 Uitneembare geleiderails
9 Inzetniveaus
10 Draaispitaandrijving
11 Geurfilter
5
4
3
2
1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Ovenaccessoires
Plateau
Voor gebak en koekjes.
Braadslede/Opvangbak
Voor het braden en roosteren of als opvang-
bak voor vet.
Vleesthermometer
Voor het nauwkeurig bepalen van de berei-
dingstoestand van vlees.
Draaispit met steun
Voor het braden van grotere stukken vlees en
gevogelte.
6 electrolux
Rooster
Voor kookgerei, bakvormen, braden en gril-
len
Bedieningselementen elektronische oven
Menu's en werking
Gebruik het menu om te oven te bedienen.
Het hoofdmenu bevat:
Hoofdmenu
Auto-Cooking
Verwarmingsfuncties
Reinigen
Basis instellingen
Speciaal
Menu-items selecteren
Draai de draaiknop met de klok mee om
naar de volgende functie te gaan.
Draai de draaiknop tegen de klok in om
naar de vorige menufunctie te gaan.
Hoofdmenu openen
Druk voor het oproepen van het hoofdmenu
op de toets AAN/UIT. Standaard is de functie
" Auto-Cooking" geselecteerd.
Het menu " Auto-Cooking" openen
1. Druk op de sensortoets van de gewenste
categorie.
2. Gebruik de draaiknop om het gewenste
gerecht of de subcategorie te kiezen.
3. Volg de aanwijzingen in het display op.
Een menu-item in het menu selecteren
1. Selecteer met de draaiknop het gewen-
ste menu-item.
2. Druk, wanneer op het display het gewen-
ste menu-item wordt aangegegeven, op
de OK-toets om dit item op te roepen.
Met " Terug" aan het einde van elk menu
keert u terug naar het vorige menu.
Auto-Cooking
Algemene aanwijzingen
Het " Auto-Cooking" menu is verdeeld in vijf
categorieën. Met deze categorieën kan voor
een groot aantal gerechten de optimale in-
stelling worden gekozen. Druk hiervoor op de
betreffende sensortoets. De categorieën zijn
onderverdeeld in diverse subcategorieën en
gerechten, waarvoor de bijpassende instel-
lingen zijn opgeslagen.
Een overzicht van alle categorieën en
gerechten van het menu " Auto-Coo-
king" kunt u vinden in de bijgevoegde
beknopte handleiding. Het bijgevoegde
kook- en bakoverzicht bevat een inde-
ling van gerechten in de diverse catego-
rieën.
electrolux 7
Symbool Categorie
Bakken
Braden
Kant-en-klaarmaaltijd
Ovenschotel
Pizza
Werking
Bij het gebruik van " Auto-Cooking" berekent
de oven de noodzakelijke bereidingstijd.
In tegenstelling tot traditionele ovens hoeft u
hierbij geen verwarmingswijze of bereidings-
tijd in te stellen. U kiest gewoon het gewenste
soort gerecht uit het categoriemenu.
" Auto-Cooking" is alleen mogelijk op
één enkel ovenniveau.
Het vetfilter uitsluitend gebruiken bij het
braden. Anders kan de oven de tijden
niet optimaal berekenen.
Voor het bereiken van een optimaal re-
sultaat dient u het aanbevolen kookgerei
en/of de accessoires te gebruiken. Meer
informatie kunt u vinden in het hoofdstuk
"Tips, tabellen en aanwijzingen".
Verwarmingsfuncties
Voor handmatige instelling Verwarmings-
functies en bereidingstemperatuur.
Verwarmingsfuncties
Multi hetelucht Voor het bakken op maximaal drie niveaus tege-
lijk. Stel de temperatuur van de oven 20 – 40° la-
ger in dan voor Boven + onderwarmte
Boven + onderwarmte Voor het bakken en braden op één niveau
Pizza hetelucht Voor het bakken op één niveau van gerechten die
een intensievere bruining en knapperigheid van de
bodem nodig hebben. Stel de temperatuur van de
oven 20 – 40° lager in dan voor Boven + onder-
warmte
Circulatiegrill Om grote stukken vlees of gevogelte op één ni-
veau te braden. Ook geschikt voor gratineren en
een bruin korstje geven.
Circulatiegrill met draaispit Speciaal voor gevogelte, temperatuurinstelling
190-210 °C
Grill klein Voor het grillen van platte levensmiddelen die in
het midden van het rooster worden geplaatst en
om te roosteren.
Grill klein met draaispit Voor het grillen van kip of een kleine rollade
Grill groot Voor het grillen van grotere hoeveelheden platte
levensmiddelen en om te roosteren.
Grill groot met draaispit Voor het grillen van twee kippen of een rollade
8 electrolux
Verwarmingsfuncties
Onderwarmte Voor het bakken van taarten met een knapperige
bodem.
Lage temperatuur garen Voor het bereiden van bijzonder mals en sappig
braadvlees
Speciaal
Voor het selecteren van extra verwarmings-
functies
Speciaal
Ontdooien
Drogen
Warmhouden
Inmaken
Borden warmen
Basis instellingen
Om verschillende " Basis instellingen " van de
oven te wijzigen.
Basisinstellingen
DAGTIJD Om het juiste tijdstip op de klok in te stellen
CONTRAST Aanpassing van de displayweergave
HELDERHEID Aanpassing van de displayweergave
Taal
GELUIDSVOLUME
TOETSVOLUME Toetstonen in- of uitschakelen
ALARMTOON Akoestische alarmsignalen in- of uitschakelen
GEURFILTER GEURFILTER in- of uitschakelen
Calibreren Aanpassing aan de keukenomgeving, bijv. na een
verhuizing
Service Geeft de softwareversie, de configuratie en de ge-
bruiksduur weer
Fabrieksinstelling Alle instellingen terugzetten naar de standaardin-
stellingen
Reinigen
Pyrolytische reiniging en extra functies.
Reinigingsmenu
Pyrolyse Oven reinigen door pyrolyse
REINIGINGSASSISTENT Herinnert er op verschillende plaatsen aan waar-
mee rekening dient te worden gehouden voor py-
rolyse. Kan worden in- of uitgeschakeld.
REINIGINGSHERINNERING Herkent wanneer een pyrolyse noodzakelijk is en
wijst hierop. Kan worden in- of uitgeschakeld.
electrolux 9
Extra functies
Met de extra functietoets
stelt u be-
schikbare extra functies in.
Menu Extra functies
Kookwekker
TOETSBLOKKERING
Duur/Eindtijd
Vleesthermometer
Werking
Voordat u de oven in gebruik neemt
Voordat u de oven in gebruik neemt,
moeten eerst de taal, dan het contrast
van het display, de helderheid en het
huidige tijdstip van de dag worden inge-
steld.
Wanneer u de oven voor de eerste keer in-
schakelt, verschijnt na enkele seconden "
SET LANGUAGE" op het display.
1. Kies met de draaiknop de gewenste in-
stelling
2. Bevestig de instelling met de OK-toets
Voer daarna op dezelfde manier de verdere
noodzakelijke instellingen uit.
Aanpassing van de oven aan de
keukenomgeving
Voor optimale resultaten bij het gebruik van "
Auto-Cooking" moet de oven aangepast
worden aan de omgeving. Deze procedure
wordt Calibreren genoemd en duurt onge-
veer 4 uur.
Als u de oven alleen voor handmatige
bereidingen wilt gebruiken, hoeft hij niet
te worden gekalibreerd.
Let op de volgende punten voordat u
begint met de Calibreren
Calibreren moet plaatsvinden bij
een kamertemperatuur van minder
dan 35 °C.
Voor de Calibreren moet de oven op
zijn uiteindelijke plaats geïnstalleerd
zijn.
Voor de Calibreren, de oven aanslui-
ten op de netvoeding en niet meer
loskoppelen.
Zorg ervoor dat het vetfilter verwijderd
is voor de Calibreren.
Als de plaats van installatie, de elek-
trische aansluiting of een van de an-
dere hierboven genoemde punten
veranderd is, moet de oven altijd op-
nieuw gekalibreerd worden zodat de
functie " Auto-Cooking" optimale re-
sultaten oplevert.
U vindt de kalibratie in het menu " Basis in-
stellingen", " Calibreren".
Na voltooiing van de kalibratie is de oven
klaar voor gebruik, zodra hij is afgekoeld.
Eerste reiniging
Voor de ingebruikneming dient de oven eerst
grondig te worden gereinigd. Maak alle on-
derdelen en de binnenruimte schoon met
water en afwasmiddel.
Belangrijk! Gebruik geen scherpe of
schurende reinigingsmaterialen. De
oppervlakken zouden beschadigd kunnen
worden.
In- en uitschakelen
Toets AAN/UIT indrukken.
In uitgeschakelde toestand wordt de tijd
weergegeven. Wanneer de oven nog
warm is, verschijnt op het display een
balk die de restwarmte in de oven aan-
geeft.
Auto Cooking
1. Schakel de oven in.
2. Druk op de toets van de gewenste cate-
gorie.
De beschikbare gerechten of subcate-
gorieën worden weergegeven.
3. Kies de gewenste categorie of kies direct
het gerecht.
4. Volg de aanwijzingen op het display op.
10 electrolux
Voorbeeld: Diepvriespizza Calzone
1. Schakel de oven in.
2. Toets Pizza indrukken.
Er worden vier verschillende soorten
pizza weergegeven.
Terug
Pizza, vers
Pizza, bevroren
3. Gebruik de draaiknop om " Pizza, bevro-
ren" te kiezen.
4. Druk vervolgens op de OK-toets om de
subcategorie op te roepen.
U kunt kiezen uit drie verschillende
soorten diepvriespizza's.
Terug
Voorgebakken
Ongebakken
5. Gebruik de draaiknop om " Calzone" te
kiezen.
6. Druk vervolgens op de OK-toets om dit
gerecht op te roepen.
7. Volg de aanwijzingen op het display op.
Als de ingestelde tijdsduur verstreken is, kan
de verwarmingsfunctie met de ingestelde
temperatuur binnen de volgende 5 minuten
met 20 minuten verlengd worden, als het
bakresultaat nog niet naar tevredenheid is.
Handmatig bakken en braden
Het is mogelijk de ovenfunctie of de tem-
peratuur te veranderen tijdens het hand-
matig bakken en braden. Zie de volgen-
de paragraaf voor meer informatie.
1. Schakel de oven in.
2. Kies met de draaiknop en daarna de OK-
toets "Verwarmingsfuncties".
De verwarmingsfuncties worden
weergegeven.
3. Selecteer de gewenste functie.
Op het display wordt een voorstel voor
de temperatuur weergegeven.
4. Wijzig de temperatuur desgewenst met
de draaiknop.
5. Druk dan op de OK-toets om de oven-
temperatuur te bevestigen.
6. Druk op de extra functietoets.
Op het display wordt de bereidingstijd
weergegeven.
Eindtijd
Duur
7. Gebruik de draaiknop om de bereidings-
tijd in te stellen.
8. Druk vervolgens op de OK-toets om de
bereidingstijd te bevestigen.
Het display voor de eindtijd knippert.
9. Gebruik de draaiknop om de eindtijd in
te stellen.
10. Druk vervolgens op de OK-toets om de
eindtijd te bevestigen.
De oven begint op te warmen of wordt
automatisch op het gewenste tijdstip
in- en uitgeschakeld.
Als de ingestelde tijdsduur verstreken is,
kan de verwarmingsfunctie met de inge-
stelde temperatuur binnen de volgende
5 minuten met 20 minuten verlengd wor-
den, als het bakresultaat nog niet naar
tevredenheid is.
De temperatuur veranderen tijdens het
'handmatig bakken en braden'
1. Om de temperatuur te veranderen nadat
de oven gestart is, de draaiknop naar
rechts draaien.
2. Het frame markeert het rechter gedeelte
van het display (waar de huidige tempe-
ratuur wordt weergegeven). Druk op de
OK-toets om de keuze te maken.
3. De driehoek naast de huidige tempera-
tuur begint te knipperen. Gebruik daarna
de draaiknop om de nieuwe gewenste
temperatuur in te stellen.
4. Bevestig de nieuwe temperatuur met de
OK-toets.
De ovenfunctie veranderen tijdens het
'handmatig bakken en braden'
1. Om de ovenfunctie te veranderen nadat
de oven gestart is, de draaiknop naar
links draaien.
2. Het frame markeert het linker gedeelte
van het display (waar de huidige oven-
electrolux 11
functie wordt weergegeven). Druk op de
OK-toets om de keuze te maken.
3. Kies de gewenste nieuwe ovenfunctie.
4. Bevestig de nieuwe ovenfunctie met de
OK-toets.
Vleesthermometer
Bij gebruik van de Vleesthermometer wordt
de oven automatisch uitgeschakeld wanneer
de gewenste kerntemperatuur is bereikt.
Belangrijk! Alleen de bijgeleverde
Vleesthermometer mag gebruikt worden. Bij
vervanging alleen originele
vervangingsonderdelen gebruiken
Het gebruik van de vleesthermometer
1. Schakel de oven in.
2. Steek de vleesthermometer in het vlees.
Het uiteinde van de Vleesthermometer
moet in het midden van het stuk vlees
geplaatst worden.
1
2
3. Steek de stekker van de Vleesthermome-
ter zo ver mogelijk in het stopcontact op
de zijwand van de oven.
In het display wordt een voorstel voor
de kerntemperatuur weergegeven.
60 C
1/2
0
Vleesthermometer
4. Gebruik de draaiknop om de gewenste
kerntemperatuur in te stellen.
5. Druk dan op de OK-toets om de tempe-
ratuur te bevestigen.
6. Stel de verwarmingsfunctie en de gewen-
ste oventemperatuur in.
De kerntemperatuur wordt aangegeven
vanaf 30 °C.
Een voorlopige eindtijd wordt berekend,
afhankelijk van de hoeveelheid voedsel,
de ingestelde oventemperatuur (min.
120 °C) en de modus. Dit proces kan
ong. 30 min. duren en de tijdsindicatie
wordt tijdens het bereidingsproces ge-
actualiseerd. Voor het functioneren van
het systeem is het essentieel dat de
Vleesthermometer in het vlees gestoken
is en de stekker aan het begin van de
bereidingstijd in het contact zit. De stek-
ker mag gedurende de bereidingstijd
niet uit het stopcontact gehaald worden.
De kerntemperatuur op een later tijdstip
veranderen
Druk net zo lang op de toets Extra functies
tot de ingestelde kerntemperatuur op het
display verschijnt.
Temperatuur indien nodig met de draai-
knop veranderen.
De Kookwekker
Met de functie " Kookwekker " kunt u een
alarm instellen.
1. Druk net zo lang op de extra functietoets
tot in het display "Kookwekker" wordt
weergegeven.
00:00:00
1/1
Kookwekker
2. Gebruik de draaiknop om de gewenste
alarmtijd in te stellen.
3. Druk vervolgens op de OK-toets, het af-
tellen wordt nu gestart.
Druk op de OK-toets om het alarm uit te
schakelen.
TOETSBLOKKERING
Met de extra functietoets kunt u de TOETS-
BLOKKERING in- en uitschakelen. Met een
ingeschakelde TOETSBLOKKERING wordt
het onbedoeld wijzigen van de instellingen
voorkomen.
1. Druk net zo lang op de extra functietoets
tot " TOETSBLOKKERING" op het dis-
play verschijnt.
TOETSBLOKKERING
OK voor activeren
12 electrolux
2. Volg de aanwijzingen op het display op.
Inschakelblokkering
Met de functie "Inschakelblokkering" kan het
apparaat worden geblokkeerd. Hierdoor
wordt voorkomen dat bijv. kinderen het ap-
paraat inschakelen wanneer dit niet de be-
doeling is.
Inschakelblokkering inschakelen/
uitschakelen (er hoeft geen functie gekozen
te worden)
Druk tegelijkertijd op " Bakken"
en " Piz-
za"
tot er een geluidssignaal klinkt.
Als het apparaat geblokkeerd is, verschijnt
" Oven beveiligd." op het display
Mechanische deurvergrendeling
Wanneer het apparaat wordt afgeleverd is de
deurvergrendeling uitgeschakeld.
Deurvergrendeling inschakelen
1. Deurafdekking(B) aan de bovenkant van
de deur aan beide kanten vastpakken en
naar binnen drukken om de klemsluiting
te ontgrendelen. Vervolgens de deuraf-
dekking naar boven wegtrekken.
B
2. Hendel activeren: Hendel eraf halen (1), 4
mm naar links (2) verplaatsen en weer in-
voegen (3).
1
2
3
3. Deurafdekking (B) links en rechts vast-
pakken, tegen de binnenkant van de
deurrand plaatsen en deurafdekking (B)
op de bovenkant van de deur vastdruk-
ken.
B
electrolux 13
Belangrijk! Aan de open zijde van de
deurafdekking (B) bevindt zich een geleiderail
(C). Deze moet tussen de buitenste deurruit
en het geleidingsprofiel (D) worden
geschoven. De klemsluiting (E) moet
vastgeklikt zijn.
C
D
E
De ovendeur openen.
1. Hendel ingedrukt houden.
2. De deur openen.
Ovendeur sluiten
Deur sluiten zonder de hendel in te drukken.
Deurvergrendeling uitschakelen
Om de deurvergrendeling uit te schakelen,
wordt de hendel weer naar rechts verplaatst.
Ga verder zoals hierboven is beschreven.
Belangrijk! Door het uitschakelen van het
apparaat wordt de mechanische
deurvergrendeling niet opgeheven.
Deurvergrendeling opheffen
1. Deurafdekking (B) aan de bovenkant van
de deur aan beide kanten vastpakken en
naar binnen drukken om de klemsluiting
te ontgrendelen. Vervolgens de deuraf-
dekking naar boven wegtrekken.
B
2. Hendel demonteren Hendel (1) verwijde-
ren.
1
3. Verwijder de afdekking van de onderkant
van de deurafdekking (B)(2) en druk hem
erin (3).
14 electrolux
2
3
4. Deurafdekking (B) links en rechts vast-
pakken, tegen de binnenkant van de
deurrand plaatsen en deurafdekking (B)
op de bovenkant van de deur vastdruk-
ken.
B
Belangrijk! Aan de open zijde van de
deurafdekking (B) bevindt zich een geleiderail
(C). Deze moet tussen de buitenste deurruit
en het geleidingsprofiel (D) worden
geschoven. De klemsluiting (E) moet
vastgeklikt zijn.
C
D
E
5. Sluit de ovendeur.
Automatische uitschakeling van de oven
Als de oven na een bepaalde tijd niet uit-
geschakeld wordt of als de temperatuur
niet verandert, dan wordt hij automa-
tisch uitgeschakeld.
De oven wordt automatisch uitge-
schakeld bij een oventemperatuur
van:
30 -120 °C na 12,5 uur
120 -200 °C na 8,5 uur
200 -250 °C na 5,5 uur
250 - max °C na 3,0 uur
Opnieuw starten na een Automatische
uitschakeling
Op de knop OK op de draaiknop drukken
GEURFILTER
Het GEURFILTER wordt geactiveerd in het
menu " Basis instellingen". Als het GEURFIL-
TER ingeschakeld is, werkt het automatisch
tijdens het bakken en braden.
electrolux 15
Als het apparaat op de fabrieksinstellin-
gen staat, is het filter uitgeschakeld.
Als het GEURFILTER ingeschakeld is,
gebruikt de oven meer energie.
Ook als het GEURFILTER uitgeschakeld
is, zal het om de 100 bedrijfsuren inge-
schakeld worden tijden het bakken of
braden om zichzelf te reinigen.
Het GEURFILTER werkt tijden de pyro-
lytische reiniging van de oven, ook al is
het ten tijde van de reiniging uitgescha-
keld.
1. Selecteer " Basis instellingen" uit het
Hoofdmenu.
2. Druk vervolgens op de OK-toets om dit
menu op te roepen.
3. Gebruik de draaiknop om " GEURFIL-
TER" te kiezen.
4. Druk vervolgens op de OK-toets om wij-
zigingen uit te voeren.
5. Schakel het filter met de draaiknop in
(AAN) of uit (UIT).
6. Bevestig de instelling met de OK-toets.
De instelling is gewijzigd.
Inzetrooster, plateau, braadslede
plaatsen
Ter beveiliging van het uittrekken heb-
ben alle inschuifdelen aan de rechter- en
linkerkant een kleine gebogen inkeping.
Plaats de inschuifdelen zodanig dat de-
ze inkeping achterin de ovenruimte zit.
Deze inkeping is ook belangrijk voor de
kantelbeveiliging van de inschuifdelen.
Plaats de plaat of de braadslede
Schuif de plaat of de braadsleden tussen de
geleidestangen van het gekozen ovenniveau.
Rooster plaatsen:
Plaats het rooster zodanig dat de pootjes
naar beneden wijzen.
Schuif het rooster tussen de geleidestangen
van het gekozen niveau.
Door de verhoogde lijst die om het rooster
loopt is het serviesgoed bovendien beveiligd
tegen wegglijden.
Het rooster en de braadslede
tegelijkertijd plaatsen:
Plaats het rooster op de braadslede. Schuif
de braadslede tussen de geleidestangen
van het gekozen niveau.
16 electrolux
Vetfilter plaatsen/verwijderen
Plaats het vetfilter voor het braden om
het verwarmingselement in de achterwand te
beschermen tegen vetspatten.
Vetfilter plaatsen
Vetfilter bij de greep vastpakken en de beide
steuntjes van boven naar beneden in de ope-
ning tegen de achterwand van de oven (ven-
tilatoropening) plaatsen.
Vetfilter verwijderen
Het vetfilter bij de greep vastpakken en naar
boven uit de oven nemen.
Draaispit
Gerecht bevestigen
1. Steek de vork op het draaispit.
2. Schuif het gerecht en de tweede vork op
het spit.
Zorg ervoor dat het te grillen gerecht
goed in het midden ligt.
3. Draai de vorken vast.
Draaispit plaatsen
1. Plaats de braadslede op het onderste ni-
veau van de oven.
2. Plaats het draaispit rechtsvoor op het 5e
niveau van onderen.
3. Breng de handgreep aan en druk de klem
naar beneden.
De klem moet naar beneden gedrukt blij-
ven om ervoor te zorgen dat de hand-
greep goed vast blijft zitten aan het
draaispit.
4. Druk het uiteinde van het spit in de aan-
drijfbus aan de linkerzijde van de achter-
electrolux 17
wand van de oven tot deze hoorbaar
vastklikt.
5. Plaats de groef voor de handgreep in de
aanwezige inkeping in de daarvoor be-
doelde steun voor het draaispit.
6. Verwijder de handgreep.
7. Stel de verwarmingsfunctie en de gewen-
ste temperatuur in volgens de gegevens
in de draaispittabel.
1
3
5
Controleer of het draaispit draait.
Draaispit verwijderen
Gebruik de handgreep om het draaispit te
verwijderen. Het draaispit is erg heet aan het
einde van het bereidingsproces.
Waarschuwing! Er bestaat gevaar van
brandwonden bij het verwijderen van het
draaispit!
Schakel het apparaat uit
Tips, tabellen en adviezen
Auto-Cooking
Voor het bereiken van een optimaal resultaat
dient u het aanbevolen kookgerei of acces-
soires te gebruiken.
Belangrijk! Controleer of kookgerei van
kunststof of met kunststofhandgrepen
hittebestendig is!
Bakken
Cake, zacht
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
- Bakvorm Rooster Beslag met weinig of
geen vetgehalte
Platte biscuittaart, Op-
gerolde cake met jam
boven- en onderwarm-
te
Vlechtbrood
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
- - Plateau 1 stuk
Cake bakplaat
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
- - Plateau Plateau volledig gevuld,
geen braadslede
Cake bakblik
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
- Taartvorm Rooster Diverse soorten gebak
die in een vorm worden
gebakken.
18 electrolux
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Bodems van zandtaart-
deeg
boven- en onderwarm-
te
Taart
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Taartblik
Bakvorm
Rooster Cakes met weinig gar-
nering, bijv. jam
Taart/Quiche
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
- Quicheblik
Bakvorm
Taartblik
Rooster
Strudel
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
- - Plateau 1 stuk
Vruchtencake
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
- Vierkant blik
Bakvorm
Rooster met gedroogd fruit
Deeg
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Koffiebroodjes - Plateau meerdere stuks
Pikant - Plateau meerdere stuks
Belangrijk! Bak koekjes en biscuitjes met
boven- en onderwarmte!
Brood
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Bakblik Broodvorm Rooster 1 blik
Bakplaat - Plateau 1 blik
Pita - Plateau 1 of 2 stuks
(bijv. stokbroden)
Broodjes
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Luxe broodjes - Plateau veel kleine stukken
Koffiebroodjes - Plateau veel kleine stukken, bijv.
zoete broodjes
Cake specialiteit
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Victoria Sponge Cake - - Engelse specialiteit
electrolux 19
Braden
Plaats voor het braden altijd het vetfilter,
zo wordt de oven minder snel vuil.
Rundvlees/Wild/Lamsvlees
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Biefstuk Braadblik Vleesthermometer,
Braadslede
Selecteer de gewenste
bereidingsgraad (Rood,
Medium of Doorbak-
ken)
Scandinavisch rund-
vlees
Braadblik Vleesthermometer,
Braadslede
Selecteer de gewenste
bereidingsgraad (Rood,
Medium of Doorbak-
ken)
Rosbief Braadblik Braadslede Stel het gewicht in
Lamsrug, medium Braadblik Vleesthermometer,
Braadslede
-
Geroosterd lamsvlees Braadblik Braadslede Stel het gewicht in
Wild Braadblik Vleesthermometer,
Braadslede
-
Geroosterd wild Braadblik Braadslede Stel het gewicht in
Gevogelte/Vis
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Gevogelte, uitgebeend Braadblik Vleesthermometer,
Braadslede
-
Hele kip Braadblik Braadslede Stel het gewicht in
Hele kalkoen Braadblik Braadslede Stel het gewicht in
Hele eend Braadblik Braadslede Stel het gewicht in
Hele gans Braadblik Braadslede Stel het gewicht in
Hele vis Braadblik Vleesthermometer,
Braadslede
-
Varkensvlees/Kalfsvlees
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Varkensrug Braadblik Vleesthermometer,
Braadslede
-
Geroosterd varkens-
vlees
Braadblik Braadslede Stel het gewicht in
Kalfsrug Braadblik Vleesthermometer,
Braadslede
-
Geroosterd kalfsvlees Braadblik Braadslede Stel het gewicht in
Kant-en-klaarmaaltijd
Patat, bevroren
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
- - Plateau Diverse kant-en-klare
aardappelschotels, pa-
tat, gebakken aardap-
pelen, kroketten...
20 electrolux
Gebak, bevroren
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Koffiebroodjes - Plateau veel kleine stukken
Pikant - Plateau veel kleine stukken
Gebak, vers
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Koffiebroodjes - Plateau veel kleine stukken
Pikant - Plateau veel kleine stukken
Broodjes/Stokbrood
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Bevroren - Plateau veel kleine stukken
Ongebakken - Plateau -
Vis/Vlees, bevroren
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Gegratineerde vis Hittebestendige schaal Rooster -
Vis/Vlees, gepaneerd - Plateau veel kleine stukken, bijv.
vissticks, cordon bleu
Taart/Quiche, bevroren
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
- - Plateau -
Aardappel gerecht
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Bevroren Hittebestendige schaal Rooster -
Vers Hittebestendige schaal Rooster -
Pasta gerecht
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Bevroren Hittebestendige schaal Rooster -
Vers Hittebestendige schaal Rooster -
Rijst gerecht
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Bevroren Hittebestendige schaal Rooster voorgekookte rijst
Vers Hittebestendige schaal Rooster voorgekookte rijst
Vegetarisch gerecht
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Bevroren Hittebestendige schaal Rooster -
Vers Hittebestendige schaal Rooster -
Strudel, bevroren
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
- - Plateau 1 of 2 stuks
electrolux 21
Snack
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
- - Plateau veel kleine stukken
Ovenschotel, zelfgemaakte
Visstoofschotel
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Stoofschotel, hoog Hittebestendige schaal Rooster > 4 cm
Stoofschotel, laag Hittebestendige schaal Rooster < 4 cm
Aardappel gerecht
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
- Hittebestendige schaal Rooster -
Pasta gerecht
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
- Hittebestendige schaal Rooster Tegen het einde van de
baktijd bestrooien met
Parmezaanse kaas
Vegetarisch gerecht
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
- Hittebestendige schaal Rooster -
Rijst gerecht
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
- Hittebestendige schaal Rooster voorgekookte rijst
Zoet gerecht
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
- Hittebestendige schaal Rooster -
Soufflé
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Groot bakblik Hittebestendige schaal Rooster -
Klein bakblik In kleine vormen Rooster meerdere vormen
Gratineren
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
- Hittebestendige schaal Rooster Tegen het einde van de
baktijd bestrooien met
Parmezaanse kaas.
Pizza
Pizza, vers
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Dik - Plateau Dikke bodem, veel gar-
nering (op z'n Ameri-
kaans)
22 electrolux
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Dun - Plateau Dunne bodem, weinig
garnering (op z'n Ita-
liaans)
Calzone - Plateau
Pizza, bevroren
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
Voorgebakken - Plateau Pizzabodem, gedeelte-
lijk gebakken, zonder
extra garnering
Ongebakken - Plateau zonder extra garnering
Calzone - Plateau -
Pizza vers, voorgebakken
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
- - Plateau -
Pizza snack
Type Ovengerei Accessoires Opmerkingen
- - Plateau -
Handmatig bakken en braden
Als u maaltijden wilt bereiden met handmati-
ge instellingen, vind u nuttige informatie in de
volgende tabellen en tips. In de tabellen vind
u een selectie gerechten mat de geschikte
instellingen.
Bakken
Inzetniveaus
Bakken met Boven + onderwarmte is
slechts op één niveau mogelijk.
Als u bakt met Multi hetelucht , kunnen er
een tot drie bakblikken tegelijkertijd in de
oven geplaatst worden:
1 plateau, bijv. ovenniveau 3
1 cake in cakeblik, bijv. ovenniveau 1
2 plateaus, bijv. ovenniveaus 1 en 3
3 plateaus, ovenniveaus 1, 3 en 5
electrolux 23
Bakvormen
Bakblikken van donkergekleurd metaal
met Teflonbekleding zijn geschikt voor het
bakken met de functie Boven + onder-
warmte.
Voor het bakken met de functie Multi he-
telucht zijn bakblikken van glimmend licht-
gekleurd metaal geschikt.
Bakblikken van donker metaal met anti-
aanbaklaag kunnen op het rooster ge-
plaatst worden. Bakblikken van licht me-
taal kunnen op een bakplaat gezet worden
Algemene aanwijzingen
Bakblik met de schuine kant naar voren
plaatsen.
Bij het bakken met de functies Boven +
onderwarmte en Multi hetelucht, kunt u
ook twee bakplaten naast elkaar op een
niveau zetten. Dit is nauwelijks van invloed
op de baktijd.
Als er diepgevroren levensmiddelen op
bakplaten worden gelegd dan kunnen
deze tijdens de bereiding kromtrekken.
Dit wordt veroorzaakt door het grote
temperatuurverschil tussen het diepge-
vroren product en de oventemperatuur.
Als de bakplaten zijn afgekoeld trekken
ze weer recht.
Aanwijzingen bij de baktabellen
In de volgende tabellen vindt u een keuze
aan gerechten met de bijbehorende tem-
peratuurvoorschriften, gaartijden en ge-
bruiksniveaus.
De temperaturen en baktijden zijn richt-
waarden, deze zijn namelijk afhankelijk van
de samenstelling van het deeg, de hoe-
veelheid en de soort bakvorm.
Wij raden u aan de oven de eerste keer op
een lagere temperatuur te zetten en pas
een hogere temperatuur in te stellen als
dat nodig is, bijv. als het gerecht een brui-
ner korstje moet krijgen of als het bakken
te lang duurt.
Als u de instellingen voor een bepaald re-
cept niet kunt vinden, zoek dan naar iets
dat er op lijkt.
De baktijd kan 10-15 minuten langer duren
als u taarten op bakplaten of in bakblikken
op meerdere niveaus bakt.
Recepten met vochtige ingrediënten zoals
pizza's of vruchtenvlaaien moeten op één
niveau gebakken worden.
•Als het gebak niet overal even hoog is,
wordt het gebak in het begin van het bak-
proces niet overal even bruin. Wijzig in dit
geval a.u.b. niet de temperatuurinstelling.
In de loop van het bakproces wordt het
gebak overal even bruin.
De bak- en braadtijden van uw nieuwe
oven kunnen verschillen met die van uw
oude oven. Pas daarom de instellingen
(temperatuur, bereidingstijden enz.) en in-
schuifniveaus zoals u die gewend bent aan
de aanbevelingen in onderstaande tabel-
len aan.
Tenzij anders aangegeven, gelden de waar-
den in de tabellen voor het plaatsen van een
gerecht in de koude oven.
Baktabellen
Bakken in vormen (op één niveau)
Soort gebak Verwarmings-
functie
Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Tulband Multi hetelucht 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Zandgebak/vruchtentaart Multi hetelucht 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Biscuitgebak Multi hetelucht 1 140 0:25- 0:40
Biscuitgebak Boven + onder-
warmte
1 160 0:25- 0:40
Taartbodem - kruimeldeeg
1)
Multi hetelucht 3 170-180 0:10 - 0:25
Taartbodem - biscuitdeeg Multi hetelucht 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Dichte appeltaart Boven + onder-
warmte
1 170 - 190 0:50 - 1:00
24 electrolux
Soort gebak Verwarmings-
functie
Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Appeltaart (2 vormen Ø 20 cm,
diagonaal geplaatst)
Multi hetelucht 1 160 1:10 - 1:30
Appeltaart (2 vormen Ø 20 cm,
diagonaal geplaatst)
Boven + onder-
warmte
1 180 1:10 - 1:30
Hartige taarten (bijv. quiche) Multi hetelucht 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Kwarktaart Boven + onder-
warmte
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Oven voorverwarmen
Cakes/gebak/broodjes op bakplaten (één niveau)
Soort gebak Verwarmings-
functie
Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Vlechtbrood Boven + onder-
warmte
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Kerststol
1)
Boven + onder-
warmte
3 160 - 180 0:40 -1:00
Brood (roggebrood)
1)
-allereerst
-daarna
Boven + onder-
warmte
1 -
230
160 - 180
0:25
0:30 - 1:00
Roomsoezen/tompoezen
1)
Boven + onder-
warmte
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Opgerolde cake met jam
1)
Boven + onder-
warmte
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Kruimeltaart Multi hetelucht 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Roomboter amandelcake/sui-
kercakes
1)
Boven + onder-
warmte
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Vruchtencake met gistdeeg/
biscuitdeeg
2)
Multi hetelucht 3 150 0:35 - 0:50
Vruchtencake met gistdeeg/
biscuitdeeg
2)
Boven + onder-
warmte
3 170 0:35 - 0:50
Vruchtencake met zandtaart-
deeg
Multi hetelucht 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Plaatkoek met kwetsbare gar-
nering (bijv. kwark, room, vla)
1)
Boven + onder-
warmte
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (met veel garnering)
1)2)
Multi hetelucht 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (dun)
1)
Multi hetelucht 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Brood zonder zuurdesem Multi hetelucht 1 200 - 220 0:08 - 0:15
Muffins Multi hetelucht 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Oven voorverwarmen
2) Opvangplaat of braadslede gebruiken
Koekjes (één niveau)
Soort gebak Verwarmings-
functie
Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Koekjes Multi hetelucht 3 150 - 160 0:06 - 0:20
electrolux 25
Soort gebak Verwarmings-
functie
Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Spritsgebak Multi hetelucht 3 140 0:20 - 0:30
Spritsgebak
1)
Boven + onder-
warmte
3 160 0:20 - 0:30
Biscuitdeegkoekjes Multi hetelucht 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Eiwitgebak, schuimgebak Multi hetelucht 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Bitterkoekjes Multi hetelucht 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Koekjes gemaakt met gistdeeg Multi hetelucht 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Klein bladerdeeggebak
1)
Multi hetelucht 3 170 -180 0:20 - 0:30
Broodjes
1)
Multi hetelucht 3 160 0:20 - 0:35
Broodjes
1)
Boven + onder-
warmte
3 180 0:20 - 0:35
Small Cakes (20 per plateau)
1)
Multi hetelucht 3 140 0:20 - 0:30
Small Cakes (20 per plateau)
1)
Boven + onder-
warmte
3 170 0:20 - 0:30
1) Oven voorverwarmen
Bakken op meerdere ovenniveaus met Multi hetelucht (Taarten/gebak/broodjes)
Soort gebak 2 niveaus 3 ni-
veau's
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Roomsoezen/tompoezen
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kruimeltaart 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
Zandkoekjes 1 / 3 1 / 3 / 5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsgebak 1 / 3 1 / 3 / 5 140 0:20 - 0:60
Biscuitdeegkoekjes 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Eiwitgebak, schuimgebak 1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Bitterkoekjes 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Koekjes gemaakt met gist-
deeg
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Klein bladerdeeggebak 1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Broodjes 1 / 4 --- 160 0:30 - 0:45
Small Cakes (20 per plateau)
1)
1 / 4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Oven voorverwarmen
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
Onderkant van de taart is te licht Verkeerde inschuifhoogte Gebak lager inschuiven
Taart zakt in (is klef, papperig,
zacht)
Te hoge baktemperatuur Baktemperatuur iets lager in-
stellen
Te korte baktijd
Stel een langere baktijd in Bak-
tijden kunnen niet verkort
worden door een hogere
temperatuurinstelling
26 electrolux
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
Te veel vocht in het deeg Minder vocht gebruiken. Let op
de kneedtijden, vooral bij het
gebruik van keukenmachines
Gebak is te droog
Te lage temperatuur Baktemperatuur hoger instel-
len.
Te lange baktijd Baktijd verkorten
Gebak wordt ongelijkmatig bruin
Te hoge baktemperatuur en te
korte baktijd
Baktemperatuur lager instellen
en baktijd verlengen
Het deeg is ongelijkmatig ver-
deeld
Het deeg gelijkmatig over de
bakplaat verdelen
Vetfilter is geplaatst Vetfilter verwijderen
Cake wordt niet gaar binnen de
aangegeven tijd
Te lage temperatuur Baktemperatuur iets hoger in-
stellen
Vetfilter is geplaatst Vetfilter verwijderen
Braden
Plaats voor het braden het vetfilter!
Ovengerei voor het braden
Elk hittebestendig ovengerei is geschikt
om te braden. (Volg de aanwijzingen van
de fabrikant op.)
Grote braadstukken kunt u rechtstreeks
in de braadslede leggen of op het
rooster met de braadslede eronder.
Wij adviseren u alle magere vleessoorten
in een braadslede met deksel te bra-
den. Op die manier blijft het vlees sappi-
ger.
Alle soorten vlees die een bruin korstje
moeten krijgen kunnen gebraden worden
in een braadslede zonder deksel.
De gegevens in de volgende tabellen
dienen slechts als richtlijn.
Wij adviseren u alleen stukken vlees en vis
die groter zijn dan 1 kg in de oven te
braden.
Om het aanbranden van vleessap of vet te
voorkomen, adviseren wij u een beetje
vocht in de braadslee te gieten.
Braadstukken naar behoefte (na 1/2-2/3
van de gaartijd) keren.
Grote braadstukken en gevogelte tijdens
de bereiding meermaals met braadvocht
begieten. Daarmee bereikt u een beter
braadresultaat.
Bak- en braadtabel
Rundvlees
Soort vlees Hoe-
veelheid
Verwarmings-
functie
Ni-
veau
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (u:min)
Suddervlees 1 - 1,5 kg Boven + onder-
warmte
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rosbief of ossenhaas per cm dikte
- rood
1)
per cm
dikte
Circulatiegrill 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- binnen roze (medium) per cm
dikte
Circulatiegrill 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- goed doorbakken per cm
dikte
Circulatiegrill 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Oven voorverwarmen
electrolux 27
Varkensvlees
Soort vlees Hoe-
veelheid
Verwarmings-
functie
Ni-
veau
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (u:min)
Schouderstuk, nekstuk,
ham
1 - 1,5 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Varkenskarbonades 1 - 1,5 kg Circulatiegrill 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Gehaktbrood 750 g - 1
kg
Circulatiegrill 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Varkenshaas (voorge-
kookt)
750 g - 1
kg
Circulatiegrill 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalfsvlees
Soort vlees Hoe-
veelheid
Verwarmings-
functie
Ni-
veau
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (u:min)
Kalfsbraadstuk 1 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalfsschenkel 1,5 - 2 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lamsvlees
Soort vlees Hoe-
veelheid
Verwarmings-
functie
Ni-
veau
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (u:min)
Lamsbout, lamsbraadstuk 1 - 1,5 kg Circulatiegrill 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lamsrug 1 - 1,5 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Wild
Soort vlees Hoe-
veelheid
Verwarmings-
functie
Ni-
veau
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (u:min)
Hazenrug, hazenbout
1)
tot 1 kg Boven + onder-
warmte
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Wildlendestuk 1,5 - 2 kg Boven + onder-
warmte
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Wildbraadstuk 1,5 - 2 kg Boven + onder-
warmte
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) Oven voorverwarmen
Braadtabel (gevogelte)
Soort vlees Hoe-
veelheid
Verwarmings-
functie
Ni-
veau
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (u:min)
Stukken gevogelte per
200-250
g
Circulatiegrill 1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halve kip per
400-500
g
Circulatiegrill 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Gevogelte 1 - 1,5 kg Circulatiegrill 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Eend 1.5 - 2 kg Circulatiegrill 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gans 3,5 - 5 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkoen 2,5 - 3,5
kg
Circulatiegrill 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkoen 4 - 6 kg Circulatiegrill 1 140 - 160 2:30 - 4:00
28 electrolux
Vis - gestoomd
Soort vlees Hoe-
veelheid
Verwarmings-
functie
Ni-
veau
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (u:min)
Vis, heel 1 - 1,5 kg Boven + onder-
warmte
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Tabellen voor de vleesthermometer
Rundvlees
Te bereiden gerecht Kerntemperatuur
Rosbief, rood
rosé
doorbakken
45 - 50 °C
60 - 65 °C
75 - 80 °C
Varkensvlees
Te bereiden gerecht Kerntemperatuur
Fricandeau, hamlap 80 - 82 °C
Karbonade (haas) 75 - 80 °C
Gehaktbrood 75 - 80 °C
Kalfsvlees
Te bereiden gerecht Kerntemperatuur
Kalfsbraadstuk 75- 80 °C
Kalfsschenkel 85 - 90 °C
Schapenvlees/Lamsvlees
Te bereiden gerecht Kerntemperatuur
Schapenbout 80 - 85 °C
Schapenrug 80 - 85 °C
Lamsbout, lamsbraadstuk 75 - 80 °C
Wild
Te bereiden gerecht Kerntemperatuur
Hazerug 70 - 75 °C
Hazenbout 70 - 75 °C
Hele haas 70 - 75 °C
Hertenrug 70 - 75 °C
Hertenbout 70 - 75 °C
Grillen
Gebruik de verschillende grillfuncties met
max. temperatuur. De juiste functie heeft te
maken met het gebruikte gebied.
Belangrijk! Tijdens het grillen moet de
ovendeur altijd gesloten zijn.
De lege oven met grillfuncties altijd 5 mi-
nuten voorverwarmen.
Plaats voor het grillen het rooster in het
aanbevolen inschuifniveau .
Plaats het rooster in het 1ste ovenni-
veau vanaf de bodem.
De grilltijden zijn richtwaarden.
Grillen is met name geschikt voor platte
stukken vlees en vis.
electrolux 29
Grilltabel
Te grillen gerecht Niveau
Grilltijd
1e kant 2e kant
Gehaktballen 4 8-10 min. 6 - 8 min.
Varkenshaas 4 10-12 min. 6 - 10 min.
Worstjes 4 8-10 min. 6 - 8 min.
Runderfilet, kalfsbiefstukken 4 6-7 min. 5 - 6 min.
Ossenhaas, rosbief (ong. 1 kg) 3 10-12 min. 10-12 min.
Geroosterd brood
1)
3 4-6 min. 3-5 min.
Geroosterd brood met beleg 3 6-8 min. ---
1) zonder voorverwarmen
Draaispit
Gerecht
Hoeveelheid
kg
Functie
Temperatuur
°C
Grilltijd
h:min
1 kip ong. 1 kg Grill klein met
draaispit
240 1:00 - 1:10
2 kippen per 1 kg Grill groot met
draaispit
240 1:15 - 1:20
1 eend 1,5 - 2 kg Grill klein met
draaispit
240 1:20 - 1:40
Varkensrollade 1 Grill klein met
draaispit
240 1:45 - 2:15
Varkensschenkel
(1/2 uur voorge-
kookt)
1 - 1,3 kg Grill klein met
draaispit
240 2:00 - 2:30
Langzame bereiding
Met Lage temperatuur garen wordt vlees
heerlijk mals en blijft het bijzonder sappig.
Wij bevelen u deze functie aan voor malse,
magere stukken vlees en vis.
Lage temperatuur garen is niet geschikt voor
suddervlees of vette varkensbraadstukken.
Wij adviseren 120 °C voor kleinere stukken
vlees, bijv. biefstukken.
Wij adviseren 150 °C voor grotere stukken
vlees. bijv. ossenhaas.
Bij het gebruik van de ovenfunctie Lage
temperatuur garen gerechten altijd
bereiden zonder deksel.
1. Schroei het vlees dat gebraden moet
worden aan beide kanten gedurende 1-2
minuten dicht in een pan. op zeer hoge
temperatuur.
2. Leg het vlees in een braadslede of recht-
streeks op het rooster met het plateau
eronder om het vet op te vangen.
3. Zet het in de oven. Selecteer de verwar-
mingsfunctie Lage temperatuur garen.
Gebruik, indien nodig, de draaiknop om
150 °C te selecteren en voltooi de berei-
ding (zie tabel).
Tabel Lage temperatuur garen
Te bereiden gerecht Hoeveelheid
(g)
Instelling Niveau Totale tijdsduur
(minuten)
Rosbief 1000 - 1500 150 °C 1 90 - 110
Ossenhaas, lamsbout 1000 - 1500 150 °C 3 90 - 110
Kalfsbraadstuk 1000 - 1500 150 °C 1 100 - 120
Biefstukken 200 - 300 120 °C 3 20 - 30
30 electrolux
Reiniging en onderhoud
Waarschuwing! Om het apparaat
schoon te maken, moet het
uitgeschakeld en afgekoeld zijn.
Waarschuwing! Om
veiligheidsredenen is het reinigen van
het apparaat met stoom of hogedruk
reinigingsapparatuur verboden.
Let op! Gebruik geen schuursponsjes,
scherpe voorwerpen of sproeiapparaten
om het apparaat te reinigen.
Gebruik geen schuursponsjes of meta-
len schrapers om het glas van de deur
te reinigen, deze kunnen het oppervlak
beschadigen. Hierdoor kan het glas bar-
sten.
Buitenkant van het apparaat
Neem de voorkant van het apparaat af met
een zachte doek en een warm sopje.
Gebruik bij metalen oppervlakken de hier-
voor in de handel verkrijgbare onder-
houdsmiddelen.
Gebruik alstublieft geen schuurmiddel
noch schuursponsjes.
Maak de oven na ieder gebruik schoon. Ver-
ontreinigingen laten zich dan het makkelijkst
verwijderen en kunnen dan niet aanbranden.
Binnenkant van de oven
1. Bij het openen van de ovendeur gaat de
ovenverlichting automatisch branden.
2. Maak de oven na elk gebruik schoon met
een sopje en droog hem goed af.
Hardnekkig vuil kan verwijderd worden
met speciale ovenreinigers.
Belangrijk! Let, bij het gebruik van
ovensprays, altijd goed op de aanwijzingen
van de fabrikant. Zorg ervoor dat er geen
zichtbare resten reinigingsmiddel
achterblijven nadat u de oven
schoongemaakt hebt met een ovenspray!
Accessoires
Reinig alle ovenaccessoires (rooster, pla-
teau, braadslede, enz.) na elk gebruik en
droog ze af. Laat de onderdelen kort in-
weken om het reinigen makkelijker te ma-
ken.
Vetfilter
1. Het vetfilter in een heet sopje of in de af-
wasmachine reinigen.
2. Sterk ingebrand vuil kan verwijderd wor-
den door het filter in weinig water met 2-3
eetlepels afwasmachinereiniger te koken.
Pyrolyse reiniging
Met de functie " Pyrolyse" kunt u de oven met
behulp van pyrolyse reinigen. Selecteer de
functie in het menu " Reinigen".
Waarschuwing! De oven wordt heet
tijdens de pyrolyse! Gevaar voor
brandwonden!
Tijdens de opwarmtijd de ovendeur niet
openen, omdat het proces anders wordt
afgebroken.
Zodra er een bepaalde temperatuur is
bereikt, wordt de ovendeur automatisch
vergrendeld.
REINIGINGSASSISTENT
Als de " REINIGINGSASSISTENT" functie in
het menu " Reinigen" geactiveerd is en u be-
gint met de pyrolyse, verschijnen er berichten
op het display, die u vertellen waar u op moet
letten voordat u de pyrolyse start.
Herinneringsfunctie reinigen
Wanneer de " REINIGINGSHERINNERING"
in het menu " Reinigen" is ingeschakeld, ver-
schijnt er op het display een bericht wanneer
de oven gereinigd moet worden.
Geleiderails
Voor het schoonmaken van de zijwanden
kunnen de geleiderails aan de linker- en rech-
terzijde van de oven worden verwijderd.
De geleiderails verwijderen
De rails eerst wegtrekken van de ovenwand
aan de voorkant (1) en vervolgens aan de
achterkant (2) losmaken.
electrolux 31
2
1
Geleiderails terugzetten
Belangrijk! De afgeronde einden van de
geleidingsstangen moeten naar voren
wijzen.
Bij het terugplaatsen de rails eerst aan de
achterkant weer inhangen (1) en dan voor in-
zetten en aandrukken (2).
1
2
Ovenverlichting
Waarschuwing! Pas op voor
elektrische schokken! Om het
ovenlampje te vervangen:
De oven uitschakelen.
Draai de zekering in de zekeringenkast los
en schakel de zekering uit.
Om het ovenlampje en de glazen afdek-
king te beschermen een doek op de bo-
dem van de oven leggen.
Het ovenlampje vervangen/
afdekglaasje schoonmaken
1. De glazen afdekking verwijderen door
hem linksom te draaien, maak hem daar-
na schoon.
2. Indien nodig:
vervang het lampje door een 40 Watt,
230V, 300 °C hittebestendig oven-
lampje .
3. Zet de glazen afdekking terug op zijn
plaats.
32 electrolux
Ovenlamp aan de zijkant vervangen/
afdekglas reinigen
1. Verwijder de linker geleiderails.
2. Verwijder de glazen afdekking met be-
hulp van een klein, bot voorwerp (bijv. een
theelepel) en maak hem schoon.
3. Indien nodig: halogeen-ovenlamp ver-
vangen.
Bestel deze lampjes bij de Klantenservice
(Zie hoofdstuk "Service/Klantenservice").
Halogeenlampen altijd vastpakken met
een doek om vervuiling door vet te voor-
komen.
4. Zet de glazen afdekking terug op zijn
plaats.
5. Geleiderails terugzetten.
Ovendeur
Uitnemen van de ovendeur
1. Zet de ovendeur zo ver mogelijk open.
2.
Til de hendels (A) op de twee scharnie-
ren volledig omhoog.
3.
Sluit de ovendeur in de eerste stand
(hoek van ong. 45°).
4. Pak de ovendeur aan de zijkanten met
beide handen vast en trek deze onder
een opwaartse hoek van de oven weg.
Let op!
Wees voorzichtig bij het verwijderen van
de deur uit het apparaat. De deur is
zwaar!
Leg de ovendeur met de buitenkant naar
beneden op een zacht en vlak oppervlak
om krassen te voorkomen
Nu kunt u de glasplaten verwijderen
De glasplaten van de deur verwijderen
en schoonmaken
Let op! Bij heftige stoten, vooral tegen
de zijkanten van de voorste glasplaat,
kan het glas breken.
A
A
45˚
electrolux 33
1.
Deurafdekking (B) aan de bovenkant van
de deur aan beide kanten vastpakken en
naar binnen drukken om de klemsluiting
te ontgrendelen.
2.
Trek de deurafdekking naar voren en ver-
wijder hem.
3. Houd de glasplaten van de deur aan de
bovenkant vast en trek ze één voor één
naar boven uit de geleider
4. Maak de glasplaten schoon.
Zet ze in omgekeerde volgorde terug:
plaats eerst de kleine glasplaat, daarna
de grotere.
5.
Plaats de glasplaten van de deur vanaf de
voorkant in een hoek in het deurprofiel
aan de onderkant en schuif ze erin.
B
6. Pak de deurafdekking (B) aan beide kan-
ten vast, zet hem tegen de binnenrand
van de deur.
7. Plaats de deurafdekking (B) aan de bo-
venkant van de deur.
Aan de open zijde van de deurafdekking
(B) bevindt zich een geleiderail (C). Deze
moet tussen de buitenste deurruit en
het geleidingsprofiel (D) worden gescho-
ven. De klemsluiting(E) moet vastgeklikt
zijn.
De ovendeur installeren
1.
Houd de ovendeur met beide handen aan
de zijkanten vast in een hoek van ong.
45°. Zet de uitsparingen op de onderkant
van de ovendeur op de scharnieren op de
C
D
E
34 electrolux
oven. Laat de deur zo ver mogelijk zak-
ken.
2. Zet de ovendeur zo ver mogelijk open.
3.
A
Zet de klemhendels (A) op de twee deur-
scharnieren terug op hun oorspronkelijke
plaats.
4. Sluit de ovendeur.
Wat moet u doen als…
Probleem Mogelijke oorzaak Oplossing
De oven wordt niet warm De oven is niet ingeschakeld De oven inschakelen
De noodzakelijke instellingen zijn
niet uitgevoerd
Instellingen controleren
De zekering in de zekeringen-
kast is doorgebrand
Zekeringen controleren. Als de
zekeringen meerdere malen
doorbranden, neem dan con-
tact op met een erkend elektri-
cien
Het ovenlampje werkt niet Het ovenlampje is doorgebrand Vervang het ovenlampje
In de tijdindicatie verschijnt F11 Er is kortsluiting in de vleesson-
de of de stekker van de vlees-
sonde zit niet stevig in het stop-
contact
Stekker van de vleessonde tot
eindaanslag in contactdoos op
zijwand oven steken
In de tijdindicatie verschijnt een
hierboven niet vermelde foutco-
de
Elektronisch defect Schakel het apparaat uit en weer
in via de huiszekering of de cir-
cuitonderbreker in de zekerin-
genkast. Neem contact op met
de klantenservice als de fout-
melding weer verschijnt
Waarschuwing! Reparaties aan het
apparaat mogen uitsluitend door
vakmensen worden uitgevoerd. Door
onvakkundig uitgevoerde reparaties
kunnen grote gevaren voor de gebruiker
ontstaan.
electrolux 35
In geval van onjuist gebruik wordt het
bezoek van de technicus of de reparatie
in rekening gebracht, zelfs als dit ge-
beurt binnen de garantieperiode.
Aanwijzing voor apparaten met metalen
voorkant:
Vanwege de koele voorkant van uw ap-
paraat kan er zich, na het openen van de
deur, tijdens of kort na het bakken of
braden, gedurende korte tijd condens
vormen op de glazen binnenkant van de
deur.
Afvalverwerking
Het symbool op het product of op de
verpakking wijst erop dat dit product niet als
huishoudafval mag worden behandeld, maar
moet worden afgegeven bij een
verzamelpunt waar elektrische en
elektronische apparatuur wordt gerecycled.
Als u ervoor zorgt dat dit product op de juiste
manier wordt verwijderd, voorkomt u
mogelijke negatieve gevolgen voor mens en
milieu die zich zouden kunnen voordoen in
geval van verkeerde afvalverwerking. Voor
gedetailleerdere informatie over het recyclen
van dit product, kunt u contact opnemen met
de gemeente, de gemeentereiniging of de
winkel waar u het product hebt gekocht.
Verpakkingsmateriaal
Het verpakkingsmateriaal is milieuvrien-
delijk en geschikt voor hergebruik.
Kunststofonderdelen worden aange-
duid met internationale afkortingen,
zoals >PE <, >PS<, etc. Gooi het ver-
pakkingsmateriaal weg in de daarvoor
bestemde containers van uw vuilnisop-
haaldienst.
Waarschuwing! Om ervoor te zorgen
dat het apparaat geen gevaar oplevert,
moet het onklaar gemaakt worden
voordat u het weggooit.
Trek de stekker uit het stopcontact en
verwijder de voedingskabel van het ap-
paraat.
Klantenservice
Servicedienst
Probeer bij technische storingen eerst met
behulp van de aanwijzingen in het hoofdstuk
"Wat moet u doen als " het probleem zelf op
te lossen.
Als u het probleem niet zelf kunt oplossen,
dient u contact op te nemen met de klanten-
service of een van onze erkende dealers. Om
u snel te kunnen helpen, hebben wij de vol-
gende gegevens nodig:
Modelbeschrijving
Productnummer (PNC)
Serienummer (zie typeplaatje voor de
nummers)
Aard van de storing
Eventuele foutmelding, die het op appa-
raat wordt aangegeven
Noteer hier de betreffende nummers van uw
apparaat, zodat u deze, indien nodig, altijd bij
de hand heeft:
Modelbeschrijving: .....................................
Prod. Nr. (PNC): .....................................
Serienummer: .....................................
36 electrolux
electrolux 37
38 electrolux
electrolux 39
387997071-B-092009
www.electrolux.com
Voor het on-line bestellen van accessoires, consumables en onderdelen gaat u naar
de ’webwinkel’ op: www.electrolux.nl
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Electrolux EOC69400X EU1 SMART Handleiding

Type
Handleiding