Aeg-Electrolux B9878-5-M Handleiding

Type
Handleiding
B9878-5
Gebruiksaanwijzing Oven
Wij danken u voor uw keuze voor een van onze producten van hoogwaardige
kwaliteit.
Lees deze gebruiksaanwijzing alstublieft zorgvuldig door, zo kunt u zeker zijn van
optimale en professionele prestaties van uw apparaat. De handleiding zal u in staat
stellen om alle processen perfect en op de meest efficiënte wijze te laten verlopen.
Wij adviseren u deze handleiding op een veilige plaats te bewaren, dan kunt u hem
te allen tijde raadplegen. Geef deze handleiding ook aan een eventuele toekomstige
eigenaar van het apparaat.
Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe apparaat.
Inhoud
Gebruiksaanwijzing 3
Veiligheidsinstructies 3
Elektrische veiligheid 3
Veiligheid tijdens het gebruik 3
Zo vermijdt u schade aan het apparaat
3
Productbeschrijving 5
Totaalaanzicht 5
Bedieningspaneel 6
Display 6
Uitrusting oven 7
De elektronische ovenbesturing 8
Menu's en werking 8
Auto-Cooking 9
Verwarmingsfuncties 10
Speciaal 10
Basis instellingen 11
Reinigen 11
Extra functies 11
Werking 12
Voor het in gebruik nemen 12
In - en uitschakelen 12
Auto-Cooking 12
Traditioneel bakken en braden 13
Vleesthermometer 14
Kookwekker instellen 15
TOETSBLOKKERING 15
Inschakelblokkering 15
Automatische uitschakeling actief. van de
oven 15
Geurfilter 16
Rooster, bakplaat en braadslede plaatsen
16
Vetfilter plaatsen/verwijderen 18
Draaispit 18
Tips, tabellen en aanwijzingen 19
Auto-Cooking 20
Traditioneel bakken en braden 25
Reiniging en onderhoud 34
Vetfilter 35
Pyrolytische reiniging (functie: Pyrolyse)
35
Reinigingsassistent 35
Herinnering aan de reiniging 35
Ovenrekken en geleiders 36
Ovenverlichting 37
Ovendeur 38
Deurvenster van de oven 40
Wat te doen, als … 43
Afvalverwerking 44
Wijzigingen voorbehouden
2
Inhoud
Gebruiksaanwijzing
Veiligheidsinstructies
Elektrische veiligheid
Het apparaat mag uitsluitend door een erkend vakman worden aangesloten.
Bij storingen of beschadigingen aan het apparaat: Zekeringen losdraaien resp. uitscha-
kelen.
Reparaties aan het apparaat mogen uitsluitend door vakmensen worden uitgevoerd.
Door onvakkundig uitgevoerde reparaties kunnen grote gevaren ontstaan. Wendt u zich
in geval van reparatie tot onze klantenservice of uw vakhandel.
Kinderbeveiliging
Kleine kinderen nooit alleen laten terwijl het apparaat in gebruik is.
Als beveiliging tegen onbevoegd gebruik is het apparaat uitgerust met een inschakel-
blokkering.
Veiligheid tijdens het gebruik
Dit apparaat mag alleen in het huishouden worden gebruikt voor het koken, braden en
bakken van levensmiddelen.
Wees voorzichtig bij het aansluiten van elektrische apparaten op stopcontacten in de
buurt van het apparaat. Aansluitleidingen mogen niet onder de hete ovendeur worden
vastgeklemd
Waarschuwing: Gevaar voor verbranding! Tijdens de werking wordt de binnenkant
van de oven heet.
Als u alcoholische toevoegingen in de oven gebruikt, kan er eventueel een licht ont-
vlambaar alcohol-luchtmengsel ontstaan. Doe in dat geval de deur voorzichtig open.
Houd daarbij gloeiende voorwerpen, vonken of vuur uit de buurt.
Kinderen en personen, die wegens hun fysieke, sensorische of verstandelijke vermogens
of hun onervarenheid of onwetendheid niet in staat zijn het apparaat op veilige wijze
te gebruiken, mogen dit apparaat niet zonder toezicht of instructie van een verant-
woordelijk persoon gebruiken.
Aanwijzing met betrekking tot acrylamide
Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten kan een intensieve bruining van levens-
middelen, met name bij zetmeelhoudende producten, een gevaar voor de gezondheid door
acrylamide opleveren. Om die reden adviseren wij levensmiddelen zoveel mogelijk bij lage
temperaturen gaar te laten worden en de gerechten niet te veel te bruinen.
Zo vermijdt u schade aan het apparaat
Bekleed de oven niet met aluminiumfolie en zet geen braadslede of bakplaat op de bodem
van de oven, anders kan het email van de oven door de oplopende hitte beschadigd
worden.
Druppels vruchtensap, die op het bakblik terechtkomen, laten vlekken achter die niet
meer verwijderd kunnen worden. Gebruik voor cakes met veel vocht een diep bakblik.
Belast de ovendeur niet.
Veiligheidsinstructies
3
Giet nooit water direct in de hete oven. Dan kan het emaille beschadigd raken en kunnen
er verkleuringen ontstaan.
Bij heftige stoten, vooral tegen de zijkanten van de voorste glasplaat, kan het glas breken.
Bewaar geen brandbare stoffen in de oven. Deze kunnen bij het inschakelen van de oven
vlam vatten.
Bewaar geen vochtige levensmiddelen in de oven. Het emaille kan beschadigd raken.
Bewaar, nadat de koelventilator is uitgeschakeld, geen onafgedekte etenswaren in de
oven. In de ovenruimte en op het glas van de deur kan vochtigheid neerslaan, die ook
op uw meubilair terecht kan komen.
Informatie emaillaag
Kleurveranderingen van de emaillaag van de oven als gevolg van het gebruik zijn niet van
invloed op de deugdelijkheid van het apparaat voor regulier of contractueel gebruik. Dit
zijn derhalve geen gebreken in de zin van het recht op garantie.
4
Veiligheidsinstructies
Productbeschrijving
Totaalaanzicht
1
2
1 Bedieningspaneel
2 Ovendeur
Productbeschrijving
5
Bedieningspaneel
Overzicht
2 1
5
3 4
1 AN/AUS-Knop, voor inschakelen langer indrukken
2 Display
3 Draaiknop met OK-knop voor het kiezen van een menu-item
4 Extra functietoets
5 Sensortoetsen voor het kiezen van een kookcategorie
Display
De in het display weergegeven informatie verschilt al naargelang de bedrijfstoestand van
de oven.
In uitgeschakelde toestand wordt de tijd weergegeven. Wanneer de oven nog warm is,
verschijnt op het display een balk die de restwarmte in de oven aangeeft.
Bij een ingeschakelde oven wordt op het display het menu resp. informatie over de huidige
bedrijfstoestand van de oven weergegeven.
Symbolen
Kookwekker
Dagtijd
bereidingsduur
Einde
Resterende tijd
Oventemperatuur
Berekening
Snel verwarmen
Temperatuurindicatie
6
Productbeschrijving
Uitrusting oven
1 Bovenwarmte en verwarmingselement
gril
2 Ovenlampje
3 Stopcontact vleesthermometer
4 Vetfilter
5 Ovenlampje
6 Ringvormig verwarmingselement, ven-
tilator
7 Onderwarmte
8 Uitneembaar inschuifrooster
9 Inzetniveaus
10 Draaispitaandrijving
11 Geurfilter
Accessoires oven
Bakplaat
Voor gebak en koekjes.
Braadslede
Voor bakken en braden resp. als opvangbak voor
vet.
Rooster
Voor servies, bak- en braadvormen, braden en gril-
len.
5
4
3
2
1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Productbeschrijving
7
Vleesthermometer
Voor het nauwkeurig bepalen van de bereidings-
toestand van vlees.
Draaispit met opleg
Voor het braden van grotere stukken vlees en ge-
vogelte.
De elektronische ovenbesturing
Menu's en werking
Met het menu bedient u de oven. Het hoofdmenu bevat:
Hoofdmenu
Auto-Cooking
Verwarmingsfuncties
Reinigen
Basis instellingen
Speciaal
Menu-items selecteren
Draai de draaiknop met de klok mee om naar de volgende functie te gaan.
Draai de draaiknop tegen de klok in om naar de vorige menufunctie te gaan.
Hoofdmenu openen
Druk voor het oproepen van het hoofdmenu op de On/Off-knop. Standaard is de functie "
Auto-Cooking" geselecteerd.
Menu " Auto-Cooking"openen
Druk voor het oproepen van het hoofdmenu op de On/Off-knop. Standaard is de functie "
Auto-Cooking" geselecteerd.
1. Druk op de sensortoets van de gewenste categorie.
8
De elektronische ovenbesturing
2. Selecteer met de draaiknop het gewenste gerecht resp. de subcategorie.
3. Volg de aanwijzingen in het display op.
Een menu-item in het menu selecteren
1. Selecteer met de draaiknop het gewenste menu-item.
2. Druk, wanneer op het display het gewenste menu-item wordt aangegegeven, op de
OK-knop om dit item op te roepen.
Met " Terug" aan het einde van elk menu keert u terug naar het vorige menu
Auto-Cooking
Algemeen
Het menu " Auto-Cooking" is onderverdeeld in vijf categorieën. Met deze categorieën kan
voor een groot aantal gerechten de optimale instelling worden gekozen. Druk hiervoor op
de betreffende sensortoets. De categorieën zijn onderverdeeld in diverse subcategorieën
en gerechten, waarvoor de bijpassende instellingen zijn opgeslagen.
Een overzicht van alle categorieën en gerechten van het menu " Auto-Cooking" kunt u
vinden in de bijgevoegde beknopte handleiding. Het bijgevoegde kook- en bakoverzicht
bevat een indeling van gerechten in de diverse categorieën.
Symbool Categorie
Bakken
Braden
Kant-en-klaarproducten
Ovengerechten
Panpizza
Werking
Bij het gebruik van " Auto-Cooking" berekent de oven de noodzakelijke bereidingstijd.
In tegenstelling tot de traditionele bereiding hoeft u hierbij geen verwarmingswijze en
bereidingstijd in te stellen, maar kiest u het gewenste gerecht eenvoudig uit het menu van
de categorieën.
" Auto-Cooking" is slechts mogelijk op één niveau.
Het vetfilter uitsluitend gebruiken voor braden! Anders kan de oven de tijden niet optimaal
berekenen !
Voor het bereiken van een optimaal resultaat dient u het aanbevolen servies en/of de ac-
cessoires te gebruiken. Meer informatie kunt u vinden in het hoofdstuk Tips, tabellen en
aanwijzingen.
De elektronische ovenbesturing
9
Verwarmingsfuncties
Voor het handmatig instellen van Verwarmingsfuncties en de bereidingstemperatuur.
Verwarmingsfuncties
Multi hetelucht Voor het bakken op maximaal drie niveaus te-
gelijk. Stel de temperatuur van de oven 20 – 40°
lager in dan bij Boven + onderwarmte
Boven + onderwarmte Voor het bakken en braden op één niveau
Pizza hetelucht Voor het bakken op één niveau van gerechten
die een intensievere bruining en knapperigheid
van de bodem nodig hebben. Stel de tempera-
tuur van de oven 20 – 40° lager in dan bij Boven
+ onderwarmte
Circulatiegrill Om grote stukken vlees of gevogelte op één ni-
veau te braden. Deze functie is ook geschikt voor
gratineren en kort bakken.
Circulatiegrill met draaispit speciaal voor gevogelte, temperatuurinstelling
190- 210 °C
Grill klein Voor het grillen van platte levensmiddelen die in
het midden van het rooster worden geplaatst en
om te roosteren.
Grill klein met draaispit Voor het grillen van kip of een kleine rollade
Grill groot Voor het grillen van grotere hoeveelheden platte
levensmiddelen en om te roosteren.
Grill groot met draaispit Voor het grillen van twee kippen of een rollade
Onderwarmte Voor het afbakken van gebak met een knappe-
rige bodem.
Lage temperatuur garen Voor het bereiden van bijzonder mals en sappig
braadvlees
Speciaal
Voor het selecteren van extra ovenfuncties
Bijzondere functies
Ontdooien
Drogen
Warmhouden
Inmaken
Borden warmen
10
De elektronische ovenbesturing
Basis instellingen
Voor het wijzigen van verschillende " Basis instellingen" van de oven.
Basisinstellingen
Instellen dagtijd Actuele tijd instellen
Tijdindicatie Aan, de dagtijd wordt in uitgeschakelde toe-
stand weergegeven
Uit, het display wordt volledig uitgeschakeld
Contrast Aanpassing van de displayweergave
Helderheid Aanpassing van de displayweergave
Taal
Geluidsvolume
Toetsvolume Toetstonen in- of uitschakelen
Alarmtoon Akoestische alarmsignalen in- of uitschakelen
Geurfilter Geurfilter in- of uitschakelen
Calibreren Aanpassing aan de omgeving, bijv. bijv. na een
verhuizing
Service Geeft de softwareversie, de configuratie en de
bedrijfsduur weer
Fabrieksinstelling Alle instellingen terugzetten naar de standaard-
instellingen
Reinigen
Pyrolytische reiniging en extra functies.
Reinigingsmenu
Pyrolyse Oven reinigen door pyrolyse
Reinigingsassistent Herinnert er op verschillende plaatsen aan waar-
mee rekening dient te worden gehouden voor
pyrolyse. Kan worden in- of uitgeschakeld.
Reinigingsherinnering Herkent wanneer een pyrolyse noodzakelijk is en
wijst hierop. Kan worden in- of uitgeschakeld.
Extra functies
Met de extra functietoets stelt u beschikbare extra functies in.
Menu Extra functies
Kookwekker
TOETSBLOKKERING
Duur/Eindtijd
Vleesthermometer
De elektronische ovenbesturing
11
Werking
Voor het in gebruik nemen
Voordat u de oven kunt gebruiken, moeten eerst de taal, het contrast van het display, de
helderheid en de actuele dagtijd worden ingesteld.
Wanneer u de oven voor de eerste keer inschakelt, verschijnt na enkele seconden op het
display " TAAL".
1. Kies met de draaiknop de gewenste instelling
2. Druk vervolgens op de OK-knop om uw instelling te bevestigen.
Voer daarna de verdere noodzakelijke instellingen uit.
Aanpassing aan de omgeving
Voor optimale resultaten met " Auto-Cooking" dient de oven aan de omgeving te worden
aangepast. Dit proces wordt Calibreren genoemd en duurt ongeveer 4 uur.
Wanneer u de oven uitsluitend voor traditioneel bereiden wilt gebruiken, hoeft deze niet
te worden gekalibreerd.
Neem voor de Calibreren de volgende aanwijzingen in acht
De Calibreren dient plaats te vinden bij een oventemperatuur lager dan 35°C .
Bouw de oven voor de Calibreren in op de definitieve inbouwplaats .
Sluit de oven voor de Calibreren definitief aan op het stroomnet.
Verwijder voor de Calibreren altijd het vetfilter.
Bij wijzigingen van de inbouwplaats, de stroomaansluiting of een van de andere vermelde
punten moet de oven steeds opnieuw worden gekalibreerd, zodat de functie " Auto-
Cooking" tot optimale resultaten leidt.
De kalibratie kunt u vinden in het menu " Basis instellingen", " Calibreren".
Het apparaat is na de kalibratie, zodra deze is afgekoeld, gereed voor gebruik.
Startreiniging
Voor de ingebruikneming dient de oven eerst grondig te worden gereinigd. Maak hiervoor
alle onderdelen en de ovenruimte schoon met een sopje
Gebruik geen scherpe, schurende reinigingsmiddelen ! De oppervlakken zouden beschadigd
kunnen worden.
In - en uitschakelen
Druk op de ON-/OFF-knop.
In uitgeschakelde toestand wordt de tijd weergegeven. Wanneer de oven nog warm is,
verschijnt op het display een balk die de restwarmte in de oven aangeeft.
Auto-Cooking
1. Schakel de oven in.
2. Kies met behulp van de sensortoetsen de gewenste hoofdcategorie.
De beschikbare gerechten of subcategorieën worden aangegeven.
3. Kies de gewenste categorie of kies direct het gerecht.
12
Werking
4. Volg de aanwijzingen op het display op.
Voorbeeld: Pizza Calzone, bevroren
1. Schakel de oven in.
2. Kies het sensorveld voor Pizza.
Er worden vier verschillende
soorten pizza weergegeven.
3. Selecteer " Pizza, bevroren" met de
draaiknop.
4.
Druk vervolgens op de OK-knop
om de subcategorieën op te roepen.
Er worden drie verschillende
soorten bevroren pizza's weer-
gegeven waaruit u een keuze
kunt maken.
5. Selecteer " Calzone" met de draai-
knop.
6. Druk vervolgens op de OK-knop om dit gerecht op te roepen.
7. Volg de aanwijzingen op het display op.
Na afloop van de berekende tijd voor het gerecht kan het bereidingsproces binnen 5 mi-
nuten worden verlengd, wanneer het resultaat op dat moment nog niet naar wens is
Traditioneel bakken en braden
1. Schakel de oven in.
2. Kies met de draaiknop en de Ok-knop " Verwarmingsfuncties".
De ovenfuncties worden weergegeven.
3. Kies de gewenste functie.
In het display wordt een voorstel
voor de temperatuur weergegeven.
4. Wijzig de temperatuur desgewenst
met de draaiknop.
5. Druk vervolgens op de OK-knop om de oventemperatuur te bevestigen.
6. Druk op de extra functie-toets.
In het display wordt de berei-
dingstijd weergegeven.
7. Draai de draaiknop om de berei-
dingstijd in te stellen.
8. Druk vervolgens op de OK-knop
om de bereidingstijd te bevestigen.
De indicatie voor de eindtijd knippert.
9. Draai de draaiknop om de eindtijd in te stellen.
10. Druk vervolgens op de OK-knop om de bereidingstijd te bevestigen.
De oven begint te verwarmen resp. schakelt zelfstandig op het gewenste tijdstip
aan en uit.
Ter ug
Pizza, vers
Pizza, bevroren
Terug
Voorgebakken
Ongebakken
Eindtijd
Duur
Werking
13
Na afloop van de ingestelde tijd kan de ovenfunctie met de ingestelde temperatuur binnen
5 minuten worden verlengd, wanneer het bakresultaat op dat moment nog niet naar wens
is.
Temperatuur naderhand tijdens gebruik wijzigen
1. Om de temperatuur later te wijzigen, dient u de draaiknop naar rechts te draaien.
2. Het kader in het display markeert nu het rechterdeel, waarin de huidige temperatuur
wordt weergegeven. Bevestig met OK.
3. De driehoek naast de huidige temperatuur knippert. Nu kan met behulp van de draai-
knop de nieuwe gewenste temperatuur worden ingesteld.
4. Bevestig de nieuwe temperatuur met OK.
De ingestelde ovenfunctie werkt door met de gewijzigde temperatuur
Ovenfunctie naderhand wijzigen
1. Om de ovenfunctie later te wijzigen, dient u de draaiknop naar links te draaien.
2. Het kader in het display markeert nu het linkerdeel, waarin de huidige ovenfunctie
wordt weergegeven. Bevestig met OK.
3. Stel met behulp van de draaiknop de nieuwe gewenste ovenfunctie in.
4. Bevestig de nieuwe ovenfunctie met OK.
De nieuwe ovenfunctie start met de bijbehorende voorgestelde temperatuur. Deze kan
worden gewijzigd.
Vleesthermometer
Bij het gebruik van de vleesthermometer schakelt de oven automatisch uit wanneer de
gewenste kerntemperatuur is bereikt.
Let op: Alleen de meegeleverde vleesthermometer mag worden gebruikt! Bij vervanging
alleen het originele vervangingsonderdeel gebruiken
1. Schakel de oven in.
2. Steek de vleesthermometer in het vlees.
De punt van de vleesthermometer moet
zich midden in het stuk vlees bevinden.
3. Steek de stekker van de vleesthermometer tot aan de eindaanslag in de contactdoos in
de zijwand van de oven.
In het display wordt een voor-
stel voor de kerntemperatuur
weergegeven.
4. Selecteer met de draaiknop de gewenste kerntemperatuur.
5. Bevestig de temperatuur vervolgens met de OK-knop.
1
2
60 C
1/2
0
Vleesthermometer
14
Werking
6. Stel de ovenfunctie en de gewenste oventemperatuur in.
De kerntemperatuur wordt aangegeven vanaf 30° C
Binnen enkele minuten wordt een voorlopige eindtijd berekend waarin de ingestelde kern-
temperatuur zal zijn bereikt. Deze tijd wordt constant opnieuw berekend en bijgewerkt in
het display. Voor het systeem is het noodzakelijk dat de vleesthermometer aan het begin
van het bereidingsproces zowel in het gerecht als in het stopcontact wordt gestoken en
tijdens de bereiding niet wordt verwijderd.
Kerntemperatuur naderhand wijzigen
Druk net zo lang op de extra functie-toets tot de ingestelde kerntemperatuur in het
display verschijnt.
Wijzig de temperatuur eventueel met de draaiknop.
Kookwekker instellen
Met de functie " Kookwekker" kunt u een alarm instellen.
1. Druk net zo lang op de extra functie-
toets tot "Kookwekker" in het display
wordt weergegeven.
2. Draai de draaiknop om de gewenste
alarmtijd in te stellen.
3. Druk vervolgens op de OK-knop, het aftellen wordt nu gestart.
Druk op de OK-knop om het alarm uit te schakelen.
TOETSBLOKKERING
Met de extra functietoets kunt u de TOETSBLOKKERING in- en uitschakelen. Met een in-
geschakelde toetsblokkering wordt het onbedoeld wijzigen van de instellingen voorkomen.
1. Druk net zo lang op de extra functie-
toets tot in het display " TOETSBLOK-
KERING" wordt weergegeven.
2. Volg de aanwijzingen op het display
op.
Inschakelblokkering
Met de functie "Inschakelblokkering" kan het apparaat worden geblokkeerd. Zo kan bijv.
bijv. het ongewenst inschakelen door kinderen worden voorkomen.
Er mag geen ovenfunctie zijn gekozen, sluit eventueel de deur.
Inschakelblokkering inschakelen/uitschakelen
" Backen" Houd
en " Pizza" net zo lang gelijktijdig ingedrukt tot er een signaal
klinkt.
In het display verschijnt nu enkele seconden " Oven beveiligd." .
Automatische uitschakeling actief. van de oven
Als de oven na een bepaalde tijd niet uitgeschakeld wordt of als de temperatuur niet ver-
andert, dan wordt hij automatisch uitgeschakeld.
00:00:00
1/1
Kookwekker
TOETSBLOKKERING
OK voor activeren
Werking
15
De oven wordt automatisch uitgeschakeld bij een oventemperatuur van:
30 - 120° C na 12,5 uur
120 - 200° C na 8,5 uur
200 - 250° C na 5,5 uur
250 - max°C na 3,0 uur
Ingebruikneming na automatische uitschakeling
Op de knop OK op de draaiknop drukken
Geurfilter
Het Geurfilter wordt geactiveerd in het menu " Basis instellingen". Bij een ingeschakeld
Geurfilter wordt deze automatisch gestart bij bak- of braadprocessen. Wanneer het be-
treffende proces is afgesloten, wordt het Geurfilter automatisch uitgeschakeld.
Standaard is het filter uitgeschakeld.
Bij een ingeschakeld Geurfilter verbruikt de oven meer energie.
Ook wanneer het Geurfilter is uitgeschakeld, wordt deze bij bak- resp. braadprocessen tel-
kens na 100 bedrijfsuren gestart voor een zelfreiniging.
Tijdens de pyrolysereiniging van de oven loopt het Geurfilter ook wanneer deze eigenlijk is
uitgeschakeld.
1. Kies " Basis instellingen" in het hoofdmenu.
2. Druk vervolgens op de OK-knop om dit menu op te roepen.
3. Kies met de draaiknop " Geurfilter".
4. Druk vervolgens op de OK-knop om wijzigingen uit te voeren..
5. Schakel het filter met de draaiknop in (AAN) of uit (UIT).
6. Bevestig de instelling met de OK-knop.
De instelling is nu opgeslagen.
Rooster, bakplaat en braadslede plaatsen
Ter beveiliging van het uittrekken hebben alle inschuifdelen aan de rechter- en linkerkant
een kleine bolling naar onderen.
Plaats de inschuifdelen zodanig dat deze bolling achterin de ovenruimte ligt. Deze bol-
ling is ook belangrijk voor de kantelbeveiliging van de inschuifdelen.
Schuif de bakplaat resp. ingevette pan gebruiken:
Schuif de bakplaat resp. de braadslede tussen de geleidestangen van het gekozen niveau.
16
Werking
Rooster plaatsen:
Plaats het rooster zodanig dat de pootjes naar beneden wijzen.
Schuif het rooster tussen de geleidestangen van het gekozen niveau.
Door de verhoogde lijst die om het rooster loopt
is het serviesgoed bovendien beveiligd tegen weg-
glijden.
Rooster en braadslede samen plaatsen:
Plaats het rooster op de braadslede. Schuif de braadslede tussen de geleidestangen van
het gekozen niveau.
Werking
17
Vetfilter plaatsen/verwijderen
Het vetfilter alleen gebruiken bij het braden ,
om het verwarmingselement in de achterwand te
beschermen tegen vetspatten.
Vetfilter plaatsen
Vetfilter bij de greep vastpakken en de beide steuntjes van boven naar beneden in de ope-
ning tegen de achterwand van de oven (ventilatoropening) plaatsen.
Vetfilter verwijderen
Het vetfilter bij de greep vastpakken en naar boven uit de oven nemen.
Draaispit
Gerecht bevestigen
1. Steek de vork op het draaispit.
2. Schuif het gerecht en de tweede vork op
het spit.
Positioneer het gerecht centraal.
3. Schroef de vorken vast.
18
Werking
Draaispit plaatsen
1. Plaats de braadslede op het onderste niveau
van de oven.
2. Breng de opleg voor het draaispit rechts voor
aan op het 5e niveau van onderen.
3. Breng de greep aan en druk de beugel naar
onderen.
Opdat de greep stevig vastzit op het draaispit,
moet de beugel ingedrukt worden gehouden.
4. Druk het uiteinde van het spit in de aandrijfbus
aan de linkerzijde van de achterwand van de
oven tot deze hoorbaar vastklikt.
5. Plaats de groef voor de greep op de aanwezige inkerving in de opleg voor het draaispit.
6. Trek de greep weg.
7. Stel de verwarmingsfunctie en de gewen-
ste temperatuur in volgens de gegevens
in de draaispittabel.
Denk eraan dat het draaispit draait.
Draaispit verwijderen
Om het draaispit te verwijderen, moet de greep weer worden aangebracht. Het draaispit is
na afloop van het bereidingsproces zeer heet!
Bij het verwijderen bestaat verbrandingsgevaar!
Apparaat uitschakelen
Tips, tabellen en aanwijzingen
Met dit apparaat kunnen gerechten ofwel handmatig, op de traditionele wijze, worden
bereid of met de automatische functie.
Voor beide mogelijkheden is het juiste inzetniveau belangrijk. Daarom is de nummering van
de inzetniveaus aangegeven op de binnenkant van de ovendeur.
De tabellen voor traditioneel bakken en braden bevatten uitsluitend richtwaarden. Aange-
zien het nieuwe apparaat een andere bak-/braadverhouding kan hebben dan de apparaten
die u tot nu toe heeft gebruikt, dienen eventuele gebruikelijke instellingen (temperaturen,
bereidingstijden) aan de hand van de aanbevelingen te worden aangepast.
1
3
5
Tips, tabellen en aanwijzingen
19
Auto-Cooking
Voor het bereiken van een optimaal resultaat dient u het aanbevolen servies of de acces-
soires te gebruiken.
Bakken, zelfgebakken producten
Cake, zacht
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
- Springvorm Rooster Eierdeeg zonder resp.
met slechts een laag
vetgehalte
Platte biscuits, biscui-
trol
traditioneel
Vlechtbrood
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
- - Bakplaat 1 stuk
Cake bakplaat
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
- - Bakplaat Bakplaat volledig ge-
vuld, geen braadslede
Cake bakblik
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
- Bakvorm Rooster Diverse soorten gebak
die in een vorm wor-
den gebakken.
Bodems van zand-
taartdeeg
traditioneel
Vlechtbrood
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
- - Bakplaat Bakplaat volledig ge-
vuld, geen braadslede
Taart
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
Taartvorm
Springvorm
Rooster Gebak met weinig vul-
ling, b.v. marmelade
Taart/Quiche
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
- Quichevorm
Springvorm
Taartvorm
Rooster
20
Tips, tabellen en aanwijzingen
Strudel
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
- - Bakplaat 1 stuk,
Gebak: deeg met voch-
tige vulling.
Kerstcake: deeg met
gedroogde vruchten
Vruchtencake
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
- Rechthoekig bakblik
Springvorm
Rooster met gedroogd fruit
Gebak
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
Zoet - Bakplaat meerdere stuks
Luxe broodjes - Bakplaat meerdere stuks
Koekjes traditioneel bakken !
Brood
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
Bakblik Broodbakvorm Rooster 1 bakvorm
Bakplaat - Bakplaat 1 bakvorm
Pita - Bakplaat 1 of 2 stuks
(b.v. stokbroden)
Broodjes
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
Luxe broodjes - Bakplaat meerdere stuks (klein)
Zoet - Bakplaat meerdere, kleine stuks,
b.v. zoete gistbroodjes
Cake specialiteit
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
Victoria Sponge Cake - - Engelse specialiteit
Braden
Plaats voor het braden altijd het vetfilter, zo wordt de oven minder snel vuil!
Tips, tabellen en aanwijzingen
21
Rundvlees/Wild/Lamsvlees
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
Biefstuk Braadvorm - gewenste bereidings-
graad kiezen (licht,
medium of doorbak-
ken)
Scandinavisch rund-
vlees
Braadvorm - gewenste bereidings-
graad kiezen (licht,
medium of doorbak-
ken)
Rosbief Braadvorm - Gewicht instellen
Lamsrug, medium Braadvorm - -
Geroosterd lamsvlees Braadvorm - Gewicht instellen
Wild Braadvorm - -
Geroosterd wild Braadvorm - Gewicht instellen
Gevogelte/Vis
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
Gevogelte, uitgebeend Braadvorm - -
Hele kip Braadvorm - Gewicht instellen
Hele kalkoen Braadvorm - Gewicht instellen
Hele eend Braadvorm - Gewicht instellen
Hele gans Braadvorm - Gewicht instellen
Hele vis Braadvorm - -
Varkensvlees/Kalfsvlees
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
Varkensrug Braadvorm - -
Geroosterd varkens-
vlees
Braadvorm - Gewicht instellen
Kalfsrug Braadvorm - -
Geroosterd kalfsvlees Braadvorm - Gewicht instellen
Kant-en-klaarmaaltijd
Patat, bevroren
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
- - Bakplaat diverse kant-en-klare
aardappelproducten,
patat, kroketten...
22
Tips, tabellen en aanwijzingen
Gebak, bevroren
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
Zoet - Bakplaat meerdere stuks (klein)
Luxe broodjes - Bakplaat meerdere stuks (klein)
Gebak, vers
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
Zoet - Bakplaat meerdere stuks (klein)
Luxe broodjes - Bakplaat meerdere stuks (klein)
Broodjes/Stokbrood
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
Bevroren - Bakplaat meerdere stuks (klein)
Ongebakken - Bakplaat -
Vis/Vlees, bevroren
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
Gegratineerde vis Hittebestendige vorm Rooster -
Vis/Vlees, gepaneerd - Bakplaat meerdere stuks (klein)
b.v. bijv. vissticks, cor-
don bleu
Taart/Quiche, bevroren
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
- - Bakplaat -
Aardappel gerecht
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
Bevroren Hittebestendige vorm Rooster -
Vers Hittebestendige vorm Rooster -
Pasta gerecht
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
Bevroren Hittebestendige vorm Rooster -
Vers Hittebestendige vorm Rooster -
Rijst gerecht
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
Bevroren Hittebestendige vorm Rooster voorgekookte rijst
Vers Hittebestendige vorm Rooster voorgekookte rijst
Tips, tabellen en aanwijzingen
23
Vegetarisch gerecht
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
Bevroren Hittebestendige vorm Rooster -
Vers Hittebestendige vorm Rooster -
Strudel, bevroren
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
- - Bakplaat 1 of 2 stuks
Snack
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
- - Bakplaat meerdere stuks (klein)
Ovenschotel, zelfgemaakt
Jansons verleiding
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
Stoofschotel, hoog Hittebestendige vorm Rooster > 4 cm
Stoofschotel, laag Hittebestendige vorm Rooster < 4 cm
Aardappel gerecht
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
- Hittebestendige vorm Rooster -
Pasta gerecht
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
- Hittebestendige vorm Rooster aan het einde van de
bereidingstijd be-
strooien met parme-
zaanse kaas
Vegetarisch gerecht
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
- Hittebestendige vorm Rooster -
Rijst gerecht
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
- Hittebestendige vorm Rooster voorgekookte rijst
Zoet gerecht
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
- Hittebestendige vorm Rooster -
24
Tips, tabellen en aanwijzingen
Soufflé
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
Groot bakblik Hittebestendige vorm Rooster -
Klein bakblik In kleine vormen Rooster meerdere vormen
Gratineren
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
- Hittebestendige vorm Rooster aan het einde van de
bereidingstijd be-
strooien met parme-
zaanse kaas.
Pizza
Pizza, vers
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
Dik - Bakplaat Dikke bodem, veel be-
leg (American Style)
Dun - Bakplaat Dunne bodem, weinig
beleg (Italian Style)
Calzone - Bakplaat
Pizza, bevroren
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
Voorgebakken - Bakplaat Pizzabodem gedeelte-
lijk gebakken, zonder
extra beleg
Ongebakken - Bakplaat zonder extra beleg
Calzone - Bakplaat -
Verse Pizza
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
- - Bakplaat -
Pizza Snack
Soort Servies Accessoires Opmerkingen
- - Bakplaat -
Traditioneel bakken en braden
Indien u gerechten met handmatige instellingen wilt bereiden, vormen onderstaande ta-
bellen en tips nuttige informatie. In de tabellen vindt u een keuze aan gerechten met de
bijpassende instellingen.
Tips, tabellen en aanwijzingen
25
Bakken
Inzetniveaus
Bakken met Boven + onderwarmte is op één niveau mogelijk.
Met Multi hetelucht kunt u op maximaal drie bakplaten tegelijk bakken.
1 bakplaat:
b.v. inzetniveau 3
1 bakvorm:
b.v. inzetniveau 1
2 bakplaten:
b.v. inzetniveaus 1 en 3
3 bakplaten:
Inzetniveaus 1, 3 en 5
Bakvormen
Voor Boven + onderwarmte zijn vormen van donker metaal en gecoate vormen geschikt.
Voor Multi hetelucht zijn ook vormen van licht metaal geschikt.
Algemene aanwijzingen
Bakblik met de schuine kant naar voren plaatsen
26
Tips, tabellen en aanwijzingen
U kunt met Boven + onderwarmte of Multi hetelucht ook met twee vormen tegelijk naast
elkaar op het rooster bakken. De baktijd duurt nauwelijks langer.
Bij diepgevroren gerechten kunnen de geplaatste bakplaten tijdens de bereiding kromtrek-
ken. Dit wordt veroorzaakt door het grote temperatuurverschil tussen het diepgevroren
gerecht en de oventemperatuur. Als de bakplaten zijn afgekoeld trekken ze weer recht.
Aanwijzingen bij de baktabellen
In de tabellen vind u een keur aan gerechten met de daarvoor aanbevolen temperatuur,
bereidingstijd en inzetniveaus.
De temperaturen en baktijden zijn richtwaarden, omdat deze afhankelijk zijn van de
samenstelling van het deeg, de hoeveelheid en de bakvorm.
Wij adviseren om de eerste keer de laagste temperatuurwaarde in te stellen en pas indien
gewenst, b.v. als een sterkere bruining is gewenst of als het bakken te lang duurt, een
hogere temperatuur te kiezen.
Als u voor een eigen recept geen concrete aanwijzingen kunt vinden, raadpleeg dan een
vergelijkbaar gerecht.
Bij het op meerdere niveaus bakken van gebak op platen of in vormen kan de baktijd
ongeveer 10-15 minuten langer zijn.
Bereid vochtig gebak, bijvoorbeeld pizza's en vruchtengebak, op één niveau.
Als het gebak niet overal even hoog is, wordt het in het begin van het bakproces soms
niet overal even bruin. Wijzig in dit geval a.u.b. niet de temperatuurinstelling . In
de loop van het bakproces wordt het gebak overal even bruin.
De tabellen gelden, indien niet anders aangegeven, voor het plaatsen van gerechten in de
koude oven.
Baktabellen
Gebak in vormen
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Tulband Multi hetelucht 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Zandgebak/koningstaart Multi hetelucht 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Biscuitgebak Multi hetelucht 1 140 1:10 - 1:30
Biscuitgebak Boven + onder-
warmte
1 160 0:25 - 0:40
Taartbodem van zandtaart-
deeg
Multi hetelucht 3
170-180
1)
0:10 - 0:25
Taartbodem van roerdeeg Multi hetelucht 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Dichte appeltaart Boven + onder-
warmte
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Appeltaart (2 vormen Ø 20
cm, diagonaal geplaatst)
Multi hetelucht 1 160 1:10 - 1:30
Appeltaart (2 vormen Ø 20
cm, diagonaal geplaatst)
Boven + onder-
warmte
1 180 1:30 - 1:30
Hartige taart (b.v. quiche) Multi hetelucht 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Tips, tabellen en aanwijzingen
27
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Kwarktaart Boven + onder-
warmte
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Oven voorverwarmen
Bakken op één inzethoogte
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Gistbroodje/krans Boven + onder-
warmte
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Kerststol Boven + onder-
warmte
3
160 - 180
1)
0:40 - 1:00
Brood (roggebrood)
-eerst
-dan
Boven + onder-
warmte
1
230
1)
160 - 180
0:25
0:30 - 1:00
Roomsoezen/tompoezen Boven + onder-
warmte
3
160 - 170
1)
0:15 - 0:30
Biscuitrol Boven + onder-
warmte
3
180 - 200
1)
0:10 - 0:20
Kruimelgebak droog Multi hetelucht 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Boter-/suikerkoek Boven + onder-
warmte
3
190 - 210
1)
0:15 - 0:30
Vruchtentaart (op gist-
deeg/roerdeeg)
1)
Multi hetelucht 3 150 0:35 - 0:50
Vruchtentaart (op gist-
deeg/roerdeeg)
1)
Boven + onder-
warmte
3 170 0:35 - 0:50
Vruchtentaart (op zand-
taartdeeg)
Multi hetelucht 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Plaatkoek met kwetsbare
garnering (bijv. kwark,
room, pudding)
Boven + onder-
warmte
3
160 - 180
1)
0:40 - 1:20
Pizza (met veel beleg)
1)
Multi hetelucht 1
180 - 200
1)
0:30 - 1:00
Pizza (dun) Multi hetelucht 1
200 - 220
1)
0:10 - 0:25
Turks brood Multi hetelucht 1 200 - 220 0:08 - 0:15
Zwitsers fruitgebak Multi hetelucht 1 180 - 200 0:35 - 0:50
Zandtaartdeegkoekjes Multi hetelucht 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Spritsgebak Multi hetelucht 3 140 0:20 - 0:30
Spritsgebak Boven + onder-
warmte
3
160
1)
0:20 - 0:30
Roerdeegkoekjes Multi hetelucht 3 150 - 160 0:15 - 0:20
28
Tips, tabellen en aanwijzingen
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Eiwitgebak, schuimgebak Multi hetelucht 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Bitterkoekjes Multi hetelucht 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Koffiebroodjes Multi hetelucht 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Koekjes van bladerdeeg Multi hetelucht 3
170 -180
1)
0:20 - 0:30
Broodjes Multi hetelucht 3
160
1)
0:20 - 0:35
Broodjes Boven + onder-
warmte
3
180
1)
0:20 - 0:35
Kleine cakejes (20 per bak-
plaat)
Multi hetelucht 3
140
1)
0:20 - 0:30
Kleine cakejes (20 per bak-
plaat)
Boven + onder-
warmte
3
170
1)
0:20 - 0:30
1) Opvangplaat of braadslede gebruiken
Op verschillende inzetniveaus bakken met de ovenfunctie " Multi hetelucht"
Soort gebak 2 niveaus 3 nivo's Temperatuur (°C) Tijd (u:min)
Roomsoezen/tom-
poezen
1 / 4 ---
160 - 180
1)
0:35 - 0:60
Kruimelgebak droog 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
Zandtaartdeegkoek-
jes
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsgebak 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Roerdeegkoekjes 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Eiwitgebak, schuim-
gebak
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Bitterkoekjes 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Koffiebroodjes 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Koekjes van blader-
deeg
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Broodjes 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Kleine cakejes (20
stuks/blik)
1 /4 ---
140
1)
0:25 - 0:40
1) Oven voorverwarmen
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van het
gebak is te licht van
kleur
Onjuiste inzethoogte Gebak lager inschuiven
Tips, tabellen en aanwijzingen
29
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
Gebak zakt in (wordt
klef, papperig, vochtig)
Te hoge baktemperatuur Baktemperatuur iets lager instellen
Te korte baktijd Baktijd verlengen
Baktijden kunnen niet worden verkort
door hogere baktemperaturen
Te veel vocht in het deeg Gebruik minder vloeistof. Let op de kneed-
tijden, vooral bij het gebruik van keuken-
machines
Gebak is te droog Te lage temperatuur Baktemperatuur hoger instellen.
Te lange baktijd Baktijd verkorten
Gebak wordt ongelijk-
matig bruin
Te hoge baktemperatuur en
te korte baktijd
Baktemperatuur lager instellen en baktijd
verlengen
Het deeg is ongelijkmatig
verdeeld
Het deeg gelijkmatig over de bakplaat ver-
delen
Vetfilter is geplaatst Vetfilter verwijderen
Gebak wordt niet gaar
binnen de aangegeven
baktijd
Te lage temperatuur Baktemperatuur iets hoger instellen
Vetfilter is geplaatst Vetfilter verwijderen
Braden
Plaats voor het braden het vetfilter!
Braadservies
Om te braden is ieder hittebestendig servies geschikt (let op de aanwijzingen van de
fabrikant!).
Grote braadstukken kunt u direct in de braadslede braden of op het rooster met
daaronder de braadslede.
Wij adviseren u alle magere vleessoorten in een braadpan met deksel te braden. Op
die manier blijft het vlees sappiger.
Alle soorten vlees die een korstje moeten krijgen, kunt u in een braadpan zonder deksel
braden.
De gegevens in de volgende tabellen dienen slechts als richtlijn.
Wij raden u aan vlees en vis pas vanaf 1 kg in de oven te braden.
Om het aanbranden van vleessap of vet te voorkomen, adviseren wij u een beetje vocht
in de braadslee te gieten.
Braadstukken naar behoefte na 1/2 - 2/3 van de bereidingstijd keren.
Grote braadstukken en gevogelte tijdens de bereiding meermaals met braadvocht be-
gieten. Daarmee bereikt u een beter braadresultaat.
30
Tips, tabellen en aanwijzingen
Rundvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Ni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Stoofvlees 1 - 1,5 kg Boven + onderwarm-
te
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rosbief of ossehaas per cm dikte
- rood (rare) per cm
dikte
Circulatiegrill 1
190 - 200
1)
0:05 - 0:06
- rosé per cm
dikte
Circulatiegrill 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- doorbakken per cm
dikte
Circulatiegrill 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Oven voorverwarmen
Varkensvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Ni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Schouderstuk, nek-
stuk, ham
1 - 1,5 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotelet, casselerrib 1 - 1,5 kg Circulatiegrill 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Gebraden gehakt 750 g - 1
kg
Circulatiegrill 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Varkenshaas (voor-
gekookt)
750 g - 1
kg
Circulatiegrill 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalf
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Ni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Kalfsbraadstuk 1 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalfsbout 1,5 - 2 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lamsvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Ni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Lamsbout, lams-
braadstuk
1 - 1,5 kg Circulatiegrill 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lamsrug 1 - 1,5 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Wild
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Ni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Hazenrug, hazen-
bout
tot 1 kg Boven + onderwarmte 3
220 - 250
1)
0:25 - 0:40
Tips, tabellen en aanwijzingen
31
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Ni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Ree- /hertenrug 1,5 - 2 kg Boven + onderwarmte 1 210 - 220 1:15 - 1:45
Ree- /hertenrug 1,5 - 2 kg Boven + onderwarmte 1 200 - 210 1:30 - 2:15
Gevogelte
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Ni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Stukken gevogelte per
200-250
g
Circulatiegrill 1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halve kip per
400-500
g
Circulatiegrill 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kip, poularde 1 - 1,5 kg Circulatiegrill 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Eend 1,5 - 2 kg Circulatiegrill 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gans 3,5 - 5 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkoen 2,5 - 3,5
kg
Circulatiegrill 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkoen 4 - 6 kg Circulatiegrill 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Vis (stoven)
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Ni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Vis, heel 1 - 1,5 kg Boven + onder-
warmte
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Tabel vleesthermometer
Gerecht Kerntemperatuur
Rundvlees
Rosbief of ossenhaas, van binnen rood (licht)
binnen roze (medium)
van binnen doorbakken
45 - 50 °C
60 - 65 °C
75 - 80 °C
Varkensvlees
Fricandeau, hamlap 80 - 82 °C
Kotelet (rug), casselerrib 75 - 80 °C
Gebraden gehakt 75 - 80 °C
Kalfsvlees
Kalfsbraadstuk 75- 80 °C
Kalfsbout 85 - 90 °C
Schapenvlees / lamsvlees
32
Tips, tabellen en aanwijzingen
Gerecht Kerntemperatuur
Schapenbout 80 - 85 °C
Schapenrug 80 - 85 °C
Lamsbout, lamsbraadstuk 75 - 80 °C
Wild
Hazenrug 70 - 75 °C
Hazenpoot, hazenbout 70 - 75 °C
Gehele haas 70 - 75 °C
Reerug, hertenrug 70 - 75 °C
Reebout, hertenbout 70 - 75 °C
Grillen
Ovenfunctie: Grill klein of Grill groot met maximale temperatuurinstelling
Let op: Tijdens het grillen moet de ovendeur altijd gesloten zijn!
Verwarm de lege oven met de grillfuncties altijd 5 minuten voor.
Voor het grillen het rooster op het aanbevolen inzetniveau plaatsen.
De opvangbak altijd op het 1e inzetniveau van onderen plaatsen.
De grilltijden zijn richtwaarden.
Grillen is met name geschikt voor platte stukken vlees en vis.
Grilltabel
Gerecht Niveau
Grilltijd
1e kant 2e kant
Gehaktballen 4 8-10 min. 6-8 min.
Varkenshaas 4 10-12 min. 6-10 min.
Braadworst 4 8-10 min. 6-8 min.
Runderfilet, kalfsbiefstukken 4 6-7 min. 5-6 min.
Ossenhaas, rosbief (ca. 1 kg) 3 10-12 min. 10-12 min.
Geroosterd brood 3 4-6 min. 3-5 min.
Sandwiches 3 6-8 min. ---
Draaispit
Gerecht
Hoeveelheid
kg
Functie
Temperatuur
°C
Grilltijd
uur:min
1 kip ong. 1 kg Grill klein met
draaispit
240 1:00 - 1:10
Tips, tabellen en aanwijzingen
33
Gerecht
Hoeveelheid
kg
Functie
Temperatuur
°C
Grilltijd
uur:min
2 kippen elk 1 kg Grill groot met
draaispit
240 1:15 - 1:20
1 eend 1,5 - 2 kg Grill klein met
draaispit
240 1:20 - 1:40
Varkensrollade 1 Grill klein met
draaispit
240 1:45 - 2:15
Varkensschenkel
(1/2 uur. voorge-
kookt)
1 - 1,3 kg Grill klein met
draaispit
240 2:00 - 2:30
Bereidingen op lage temperatuur
Met Lage temperatuur garenwordt het braadvlees mooi mals en blijft het bijzonder sappig.
Wij raden deze functie aan voor zowel mals, mager vlees als vis.
Lage temperatuur garen is niet geschikt voor b.v. stoofvlees of vet varkensvlees.
Wij adviseren 120°C voor kleinere stukken vlees, b.v. steaks.
Wij adviseren 150°C voor grotere stukken vlees, b.v. runderfilet.
Met de ovenfunctie Lage temperatuur garen de gerechten altijd open zonder deksel be-
reiden.
1. Het braadstuk in de pan heel heet aanbraden. op zeer hoog vuur aan.
2. Leg het vlees in een braadslee of direct op het rooster met een daaronder geplaatste
opvangbak.
3. In de oven plaatsen. Ovenfunctie Lage temperatuur garen selecteren. Kies eventueel
met de draaiknop 150°C en laat het gerecht gaar worden (zie tabel).
Tabel Lage temperatuur garen
Gerecht Gewicht
(g)
instelling Niveau Totale tijdsduur
(Minimaal)
Engelse rosbief 1000 - 1500 150 °C 1 90 - 110
Runderfilet 1000 - 1500 150 °C 3 90 - 110
Kalfsbraadstuk 1000 - 1500 150 °C 1 100 - 120
Steaks 200 - 300 120 °C 3 20 - 30
Reiniging en onderhoud
WAARSCHUWING!
Voor het reinigen moet het apparaat zijn uitgeschakeld en afgekoeld.
WAARSCHUWING!
Uit veiligheidsoverwegingen is het niet toegestaan het apparaat met een stoom- of hoge-
drukreiniger te reinigen.
34
Reiniging en onderhoud
LET OP:
Gebruik voor het reinigen geen schuurmiddelen, scherp materiaal of spoelinrichtingen.
Reinig de glazen ovendeur niet met schuurmiddelen of metalen schrapers die krassen kun-
nen veroorzaken op het oppervlak. Hierdoor kan het glas springen.
Buitenkant van het apparaat
Neem de voorzijde van het apparaat af met een zachte doek en een warm sopje.
Gebruik bij metalen oppervlakken de hiervoor in de handel verkrijgbare onderhouds-
middelen.
Gebruik alstublieft geen schuurmiddel noch schuursponsjes.
Maak de oven na ieder gebruik schoon. Verontreiningen laten zich dan het makkelijkst
verwijderen en kunnen dan niet aanbranden.
Binnenzijde van het apparaat
1. Bij het openen van de ovendeur gaat de ovenverlichting automatisch branden.
2. Maak de oven na elk gebruik schoon met een sopje en droog hem goed af.
Verwijder hardnekkige verontreinigingen met een speciale ovenreiniger.
Belangrijk: Let, bij het gebruik van ovensprays, altijd goed op de aanwijzingen van de fa-
brikant. Na de reiniging mogen er geen zichtbare resten achterblijven!
Accessoires
Reinig de ovenaccessoires (rooster, bakplaat, braadslede enz.) elke keer na gebruik en droog
deze goed af. Laat de onderdelen kort inweken om het reinigen makkelijker te maken.
Vetfilter
1. Reinig het vetfilter in een heet sopje of in de vaatwasmachine.
2. Als het vuil sterk is ingebrand in wat water en 2-3 eetlepels afwasmiddel voor vaat-
wasmachines uitkoken.
Pyrolytische reiniging (functie: Pyrolyse)
Met deze functie kunt u de oven pyrolytisch reinigen. In het menu " Reinigen" kunt u deze
functie selecteren.
WAARSCHUWING!
Tijdens het reinigingsproces wordt de oven zeer heet!
Tijdens de opwarmtijd de deur niet openen, omdat het proces anders wordt afgebroken.
Zodra een bepaalde temperatuur is bereikt, wordt de ovendeur automatisch vergrendeld.
Reinigingsassistent
Wanneer de functie " Reinigingsassistent" in het menu " Reinigen" is ingeschakeld en u
Pyrolyse start, leest u op het display waarmee u voor het starten van het reinigingsproces
rekening dient te houden.
Herinnering aan de reiniging
Wanneer " Reinigingsherinnering" in het menu " Reinigen" is ingeschakeld, verschijnt op
het display een melding wanneer de oven moet worden gereinigd.
Reiniging en onderhoud
35
Ovenrekken en geleiders
Voor het reinigen van de zijwanden kunnen de inschuifroosters links en rechts in de oven
worden verwijderd.
Roosters verwijderen
Roosters eerst aan de voorkant van de ovenwand
wegtrekken (1),
en dan van de achterkant losmaken (2).
Roosters inzetten
Belangrijk! De afgeronde einden van de gelei-
dingsstangen moeten naar voren wijzen!
Bij het terugplaatsen de roosters eerst aan de ach-
terkant weer inhangen (1) en dan voor inzetten en
aandrukken (2).
2
1
1
2
36
Reiniging en onderhoud
Ovenverlichting
WAARSCHUWING!
Pas op voor elektrische schokken! Om het ovenlampje te vervangen:
De oven uitschakelen!
De zekeringen in de zekeringenkast losdraaien of uitschakelen.
Om het ovenlampje en de glazen afdekking te beschermen een doek op de bodem van de
oven leggen.
Het ovenlampje vervangen/afdekglaasje schoonmaken
1. Haal de glazen afdekking los door deze links-
om te draaien en maak dan schoon.
2. Indien nodig:
ovenlamp 40 watt, 230 V, 300 °C hittebe-
stendig, vervangen.
3. Glazen afdekking weer op zijn plaats zetten.
Ovenlamp aan de zijkant wisselen/glazen kap reinigen
1. Linker inschuifrooster verwijderen.
2. Afdekglas met een smal, stomp voorwerp
(b.v. een theelepel) loshalen en reinigen.
Reiniging en onderhoud
37
3. Indien nodig: halogeen-ovenlamp ver-
vangen.
Reservelamp bestellen via de klantenser-
vice (zie "Service/klantenservice").
Halogeenlampen altijd vastpakken met een
doek om het inbranden van vet te voorkomen.
4. Glazen afdekking weer op zijn plaats zet-
ten.
5. Roosters inzetten.
Ovendeur
Voor een eenvoudige reiniging van de binnenkant van de oven kan de ovendeur worden
verwijderd.
Ovendeur verwijderen
1. Zet de ovendeur helemaal open.
2.
Klap de klemhendel (A) bij beide deur-
scharnieren helemaal open.
3. Sluit de ovendeur tot de eerste ruststand
(ca. 45°).
90°
A
A
45°
38
Reiniging en onderhoud
4. Pak de zijkanten van de ovendeur met
beide handen vast en trek de deur schuin
naar boven los( Let op: de deur is zwaar).
Leg de ovendeur met de buitenkant naar on-
deren op een zachte, effen ondergrond, bij-
voorbeeld op een dikke doek, om krassen te
voorkomen.
Ovendeur - Deur terugplaatsen
1. Pak de ovendeur, aan de kant waar de
handgreep zit, met beide handen aan de
zijkanten vast en houd de deur in een hoek
van ca. 45°. Plaats de uitsparingen aan de
onderzijde van de ovendeur op de schar-
nieren van de oven.
Laat de deur tot aan de aanslag naar on-
deren glijden.
2. Zet de ovendeur helemaal open.
90°
Reiniging en onderhoud
39
3. Klap de klemhendel (A) bij beide deur-
scharnieren terug in de oorspronkelijke
positie.
4. Sluit de ovendeur.
Deurvenster van de oven
De ovendeur is uitgerust met vier achter elkaar aangebrachte glasplaten. De binnenste
glasplaten kunnen voor het reinigen worden verwijderd.
Belangrijk: Bij heftige stoten, vooral tegen de zijkanten van de voorste glasplaat, kan het
glas breken.
Deurvensters verwijderen
1. Zet de ovendeur helemaal open.
2.
Klap de klemhendel (A) bij beide deur-
scharnieren helemaal open.
A
90°
A
A
40
Reiniging en onderhoud
3. Sluit de ovendeur tot de eerste ruststand
(ca. 45°).
4. Pak de deurafdekking(B) aan de boven-
kant van de deur aan beide kanten vast en
druk deze naar binnen om de klemsluiting
te ontgrendelen. Trek de deurafdekking
vervolgens naar boven los.
5. Pak de deurvensters achtereenvolgens bij
de bovenrand vast en trek deze uit de ge-
leiding naar boven.
Reinigen van de deurvensters
De deurvensters grondig met een sopje reinigen. Daarna zorgvuldig afdrogen.
LET OP!
Reinig de glazen ovendeur niet met schuurmiddelen of metalen schrapers die krassen kun-
nen veroorzaken op het oppervlak. Hierdoor kan het glas springen.
45°
B
Reiniging en onderhoud
41
Deurvensters plaatsen
1. Voer de deurvensters schuin van boven in
het deurprofiel aan de onderkant van de
deur en laat deze zakken.
Plaats eerst de beide kleinere platen, de grote
plaat het laatst.
2. Pak de deurafdekking(B) links en rechts
vast, plaats deze tegen de binnenkant van
de deurrand en druk de deurafdekking(B)
op de bovenkant van de deur vast.
Aan de open zijde van de deurafdekking (B) be-
vindt zich een geleiderail (C). Deze moet tussen
de buitenste deurruit en het geleidingsprofiel(D)
worden geschoven. De klemsluiting(E) moet vast-
geklikt zijn.
B
C
D
E
42
Reiniging en onderhoud
3. Zet de ovendeur helemaal open.
4. Klap de klemhendel (A) bij beide deur-
scharnieren terug in de oorspronkelijke
positie.
5. Sluit de ovendeur.
Wat te doen, als …
probleem Mogelijke oorzaak Oplossing
De oven wordt niet warm De oven is niet ingeschakeld De oven inschakelen
De noodzakelijke instellingen
zijn niet uitgevoerd
De oven inschakelen
De zekering in de huisinstallatie
is doorgebrand
Zekering controleren. Als de ze-
keringen meerdere malen
doorbranden, neem dan con-
tact op met een erkend elektri-
cien
De ovenverlichting werkt niet Het ovenlampje is stuk Ovenlamp vervangen
In de tijdindicatie verschijnt
F11
De vleesthermometer heeft
kortsluiting of de stekker van de
vleesthermometer zit niet ste-
vig in het stopcontact
De stekker van de vleesthermo-
meter tot aan de eindaanslag in
het stopcontact in de zijwand
van de oven steken
90°
A
Wat te doen, als …
43
probleem Mogelijke oorzaak Oplossing
In de tijdindicatie verschijnt F2 Temperatuur in de oven is te
hoog
Laat het apparaat afkoelen
In de tijdindicatie verschijnt
een hier niet vermelde foutco-
de
Elektronisch defect Het apparaat via de huiszeke-
ring of de veiligheidsschakelaar
in de zekeringkast uit- en weer
inschakelen. Neem contact op
met de klantenservice wanneer
de fout herhaaldelijk wordt
weergegeven.
Schakel het apparaat door het los- en vastdraaien van de zekering resp. het bedie-
nen van de veiligheidsschakelaar in de zekeringkast uit en weer aan. Neem contact
op met de klantenservice wanneer de fout herhaaldelijk wordt weergegeven.
WAARSCHUWING!
Reparaties aan het apparaat mogen uitsluitend door erkende vakmensen worden uitge-
voerd. Onvakkundige reparaties kunnen leiden tot aanzienlijke risico's voor de gebruiker.
Bij een onjuiste bediening wordt het bezoek van de servicetechnicus resp. de speciaalzaak
ook tijdens de garantieperiode in rekening gebracht.
Aanwijzing voor apparaten met een metalen voorzijde:
Vanwege de koele voorzijde van het apparaat kan er zich, na het openen van de ovendeur
tijdens of kort na het bakken of braden, gedurende korte tijd condens vormen op de bin-
nenzijde van het deurvenster.
Afvalverwerking
Het symbool op het product of op de verpakking wijst erop dat dit product niet als
huishoudafval mag worden behandeld, maar moet worden afgegeven bij een verzamelpunt
waar elektrische en elektronische apparatuur wordt gerecycled. Als u ervoor zorgt dat dit
product op de juiste manier wordt verwijderd, voorkomt u mogelijke negatieve gevolgen
voor mens en milieu die zich zouden kunnen voordoen in geval van verkeerde
afvalverwerking. Voor gedetailleerdere informatie over het recyclen van dit product, kunt
u contact opnemen met de gemeente, de gemeentereiniging of de winkel waar u het
product hebt gekocht.
Verpakkingsmateriaal
Het verpakkingsmateriaal is milieuvriendelijk en geschikt voor hergebruik. Kunststofon-
derdelen worden door internationale afkortingen zoals bijv. >PE <, >PS< enz gekenmerkt.
Gooi het verpakkingsmateriaal weg in de daarvoor bestemde containers van uw vuilnis-
ophaaldienst.
WAARSCHUWING!
Om ervoor te zorgen dat het apparaat geen gevaar oplevert, moet het onklaar gemaakt
worden voordat u het weggooit.
Trek de stekker uit het stopcontact en verwijder de voedingskabel van het apparaat.
44
Afvalverwerking
45
46
47
www.electrolux.com
Voor het on-line bestellen van accessoires, consumables en onderdelen gaat u naar de ’webwinkel’
op: www.aeg.nl
822721093-B-05022009
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Aeg-Electrolux B9878-5-M Handleiding

Type
Handleiding