Aeg-Electrolux B9878-5-M Handleiding

Type
Handleiding
B9878-5
Gebruiksaanwijzing Inbouwoven
Wij danken u voor uw keuze voor een van onze producten van hoogwaardige
kwaliteit.
Lees deze gebruiksaanwijzing alstublieft zorgvuldig door, zo kunt u zeker zijn van
optimale en professionele prestaties van uw apparaat. De handleiding zal u in staat
stellen om alle processen perfect en op de meest efficiënte wijze te laten verlopen.
Wij adviseren u deze handleiding op een veilige plaats te bewaren, dan kunt u hem
te allen tijde raadplegen. Geef deze handleiding ook aan een eventuele toekomstige
eigenaar van het apparaat.
Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe apparaat.
Inhoud
Veiligheidsinformatie 2
Elektrische veiligheid 2
Veiligheid tijdens het gebruik 3
Voorkoming van beschadiging van het
apparaat 3
Beschrijving van het product 4
Totaalaanzicht 4
Bedieningspaneel 5
Display 5
Uitrusting oven 6
Bedieningspaneel 7
Menu's en bediening 7
Auto-Cooking 8
Verwarmingsfuncties 9
Speciaal 9
Basis instellingen 10
Reinigen 10
Extra functies 10
Dagelijks gebruik 11
Voordat u de oven in gebruik neemt 11
In- en uitschakelen 11
Auto-cooking 11
Bakken en braden met boven- en
onderwarmte 12
Vleesthermometer 13
De kookwekker instellen 14
Toetsblokkering 14
Beveiliging inschakelen 14
Automatische uitschakeling van de oven
14
Geurfilter 15
Het grillrooster, de bakplaat en braadslede
plaatsen 15
Draaispit 16
Nuttige aanwijzingen en tips 17
Auto-Cooking 18
Braden 20
Handmatig bakken en braden 24
Onderhoud en reiniging 33
Pyrolyse reinigen 34
Reinigingsassistent 34
Reinigingsherinnering 34
Inschuifrails 34
Ovenlampje 35
Ovendeur 37
Problemen oplossen 39
Verwijdering 40
Klantenservice 41
Wijzigingen voorbehouden
Veiligheidsinformatie
Elektrische veiligheid
Dit apparaat mag uitsluitend door volwassenen gebruikt worden erkend monteur .
2
Inhoud
Bij storingen of beschadigingen aan het apparaat zekeringen losdraaien of uitschakelen
Reparaties aan het apparaat mogen uitsluitend worden uitgevoerd door een er-
kend monteurs . Door onvakkundig uitgevoerde reparaties kunnen grote gevaren ont-
staan Wendt u zich in geval van reparatie tot onze klantenservice of uw vakhandel.
Veiligheid van kinderen
Kleine kinderen nooit alleen laten terwijl het apparaat in gebruik is.
Als beveiliging tegen onbevoegd gebruik is het apparaat uitgerust met een inschakel-
blokkering.
Veiligheid tijdens het gebruik
Dit apparaat mag alleen in het huishouden worden gebruikt voor het koken, braden en
bakken van levensmiddelen.
Wees voorzichtig bij het aansluiten van elektrische apparaten op stopcontacten in de
buurt van het apparaat. Aansluitleidingen mogen niet onder de hete ovendeur worden
vastgeklemd.
Waarschuwing: Gevaar voor brandwonden! Tijdens de werking wordt de binnenkant
van de oven heet.
Als u alcoholische toevoegingen in de oven gebruikt, kan er eventueel een licht ont-
vlambaar alcohol-luchtmengsel ontstaan. Doe in dat geval de deur voorzichtig open.
Houd daarbij gloeiende voorwerpen, vonken of vuur uit de buurt.
Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik door kinderen of andere personen met beperkte
lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke vermogens of een gebrek aan ervaring en kennis,
tenzij dit plaatsvindt onder toezicht van een voor hun veiligheid verantwoordelijke per-
soon of tenzij zij van een dergelijke persoon instructies hebben ontvangen over het
gebruik van het apparaat.
Informatie over acrylamide
Volgens recente wetenschappelijke informatie kan het intensief bruinen van levensmidde-
len, met name in producten die zetmeel bevatten, een gezondheidsrisico vormen tengevolge
van acrylamides Om die reden adviseren wij levensmiddelen zoveel mogelijk bij lage tem-
peraturen gaar te laten worden en de gerechten niet te veel te bruinen.
Voorkoming van beschadiging van het apparaat
Bedek de oven nooit met aluminiumfolie en plaats geen bakblikken, ovenschotels en
dergelijke op de bodem van de oven, anders kan het emaille van de oven door de opge-
bouwde hitte beschadigd raken.
Druppels vruchtensap, die op het bakblik terechtkomen, laten vlekken achter die niet
meer verwijderd kunnen worden. Gebruik voor cakes met veel vocht een diep bakblik.
Belast de ovendeur niet bij het openen.
Giet nooit water direct in de hete oven. Dan kan het emaille beschadigd raken en kunnen
er verkleuringen ontstaan.
Bij heftige stoten, vooral tegen de zijkanten van de voorste glasplaat, kan het glas breken.
Bewaar geen brandbare stoffen in de oven Deze kunnen bij het inschakelen van de oven
vlam vatten
Bewaar geen vochtige levensmiddelen in de oven. Het emaille kan beschadigd raken.
Veiligheidsinformatie
3
Bewaar, nadat de koelventilator is uitgeschakeld, geen onafgedekte etenswaren in de
oven. In de ovenruimte en op het glas van de deur kan vochtigheid neerslaan, die ook
op de units terecht kan komen.
Informatie emaillaag
Kleurveranderingen van de emaillaag van de oven als gevolg van het gebruik zijn niet van
invloed op de deugdelijkheid van het apparaat. Dit zijn derhalve geen gebreken in de zin
van het recht op garantie.
Beschrijving van het product
Totaalaanzicht
1
2
4
Beschrijving van het product
1 Bedieningspaneel
2 Ovendeur
Bedieningspaneel
Overzicht
2 1
5
3 4
1 AAN/ UIT-knop: om aan te zetten, indrukken en vasthouden
2 Display
3 Draaiknop met OK-knop om een menu-optie te selecteren
4 Extra functietoets
5 Sensortoets voor het kiezen van een kookcategorie
Display
De informatie getoond in het display varieert al naargelang de werkstatus van de oven.
In uitgeschakelde toestand wordt de tijd weergegeven. Wanneer de oven nog warm is,
verschijnt op het display een balk die de restwarmte in de oven aangeeft.
Als de oven aan staat, toont het display het menu en de informatie over de werkstatus van
de oven.
Symbolen
Kookwekker
Tijdstip van de dag
Duur
Eindtijd
Resterende tijd
Oventemperatuur
Berekening
Snelwarmfunctie
Temperatuurdisplay
Beschrijving van het product
5
Uitrusting oven
1 Bovenwarmte en verwarmingselement
grill
2 Ovenverlichting
3 Stopcontact vleesthermometer
4 Ovenverlichting
5 Ringvormig verwarmingselement, ven-
tilator
6 Onderwarmte
7 Uitneembaar inschuifrooster
8 Gebruiksniveaus
9 Draaispitaandrijving
10 Geurfilter
Ovenaccessoires
Bakplaat
Voor gebak en koekjes.
Braadslede
Voor het braden en roosteren of als opvangbak
voor vet.
Grillrooster
Voor kookgerei, bak- en braadvormen, braden en
grillen.
Vleesthermometer
5
4
3
2
1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
6
Beschrijving van het product
Voor het nauwkeurig bepalen van de bereidings-
toestand van vlees.
Draaispit met opleg
Voor het braden van grotere stukken vlees en ge-
vogelte.
Bedieningspaneel
Menu's en bediening
U gebruikt het om de oven te bedienen. Het hoofdmenu bevat:
Hoofdmenu
Auto-Cooking
Verwarmingsfuncties
Reinigen
Basis instellingen
Speciaal
Menu-items selecteren
Draai de knop rechtsom om naar de volgende functie te gaan.
Draai de knop linksom om naar de vorige menu-optie te gaan.
Hoofdmenu openen
Druk op de Aan/ Uit -knop om naar het hoofdmenu te gaan. De Auto-Cooking-functie is
als standaard geselecteerd.
Openen van het menu Auto-Cooking
Druk op de Aan/ Uit -knop om naar het hoofdmenu te gaan. De Auto-Cooking-functie is
als standaard geselecteerd.
1. Druk op de sensortoets van de gewenste categorie.
2. Selecteer met de knop het gewenste menu of de subcategorie.
3. Volg de aanwijzingen op het display op.
Bedieningspaneel
7
Een menu-item in het menu selecteren
1. Met draaiknop de gewenste menu-optie instellen.
2. Druk, wanneer op het display de gewenste menu-optie wordt aangegegeven, op de OK-
knop om deze optie op te roepen.
" Terug" aan het einde van elk menu brengt u terug naar het vorige menu
Auto-Cooking
Algemene aanwijzingen
Het menu " Auto-Cooking" Is verdeeld in vijf subcategorieën. Met deze categorieën kan
voor een groot aantal gerechten de optimale instelling worden gekozen. Druk hiervoor op
de betreffende sensortoets. De categorieën zijn onderverdeeld in diverse subcategorieën
en gerechten, waarvoor de bijpassende instellingen zijn opgeslagen.
Zie de gids voor snelle installatie van de leverancier voor een overzicht van alle categorieën
en gerechten van het Auto-Cooking menu. Zie het meegeleverde Kook- en bakoverzicht
voor meer informatie over hoe de gerechten zijn verdeeld over de verschillende categorieën.
Symbool Categorie
Bakken
Braden
Kant-en-klaar gerecht
Ovenschotel
Pizza
Principe
Met Auto-Cooking berekent de oven de benodigde bereidingstijd.
In tegenstelling tot bij boven- en onderwarmte hoeft u hierbij geen verwarmingswijze en
bereidingstijd in te stellen, maar kiest u het gewenste gerecht eenvoudig uit het menu van
de categorieën.
" U kunt Auto-Cooking op één ovenniveau gebruiken.
Het vetfilter uitsluitend gebruiken voor braden! Anders kan de oven geen optimale berei-
dingstijd berekenen.
Voor het bereiken van een optimaal resultaat dient u het aanbevolen servies en/of de ac-
cessoires te gebruiken. Meer informatie kunt u vinden in het hoofdstuk Tips, tabellen en
aanwijzingen.
8
Bedieningspaneel
Verwarmingsfuncties
Voor het handmatig instellen van Verwarmingsfuncties en bereidingstemperatuur.
Verwarmingsfuncties
Multi hetelucht Voor het bakken op maximaal drie niveaus te-
gelijk. Stel de oventemperatuur 20 – 40° lager in
dan bij Boven + onderwarmte
Boven + onderwarmte Voor het bakken en braden op één niveau
Pizza hetelucht Voor het bakken op één niveau van gerechten
die een intensievere bruining en knapperigheid
van de bodem nodig hebben Stel de oventem-
peratuur 20 – 40° lager in dan bij Boven + on-
derwarmte
Circulatiegrill Voor het braden van grotere stukken vlees of
gevogelte op één niveau Deze functie is ook ge-
schikt voor gratineren en laten bruinen.
Circulatiegrill met draaispit Speciaal voor gevogelte, temperatuurinstelling
190-210°C
Grill Klein Voor het grillen van platte levensmiddelen die in
het midden van het rooster worden geplaatst en
om te roosteren.
Grill klein met draaispit Voor het grillen van kip of een kleine rollade
Grill groot Voor het grillen van grotere hoeveelheden platte
levensmiddelen en om te roosteren.
Grill groot met draaispit Voor het grillen van twee kippen of een rollade
Onderwarmte Voor het bakken van taarten met een knapperige
bodem.
Lage temperatuur garen Voor het bereiden van bijzonder mals en sappig
braadvlees
Speciaal
Voor het selecteren van extra ovenfuncties
Speciale functies
Ontdooien
Drogen
Warmhouden
Inmaken
Borden warmen
Bedieningspaneel
9
Basis instellingen
Voor het veranderen van andere oven Basis instellingen.
Basis instellingen
Instellen dagtijd Om het juiste tijdstip in te stellen
Contrast Aanpassing van de displayweergave
Helderheid Aanpassing van de displayweergave
Taal instellen
Geluidsvolume
Toetsvolume Toetstonen in- of uitschakelen
Alarmtoon Toetstonen in- of uitschakelen
Geurfilter Geurfilter in- of uitschakelen
Calibreren Aanpassing van de oven aan de keukenomge-
ving, bijv. na verhuizing
Service Geeft de softwareversie, de configuratie en de
gebruiksduur weer
Fabrieksinstelling Alle Basis instellingen terugzetten naar de stan-
daardinstellingen
Reinigen
Pyrolyse reiniging en extra functies.
Reinigen
Pyrolyse Oven reinigen door Pyrolyse
Reinigingsassistent Herinnert er op verschillende plaatsen aan waar-
mee rekening dient te worden gehouden voor
Pyrolyse. Kan worden in- of uitgeschakeld.
Reinigingsherinnering Herkent wanneer een Pyrolyse noodzakelijk is en
wijst hierop. Kan worden in- of uitgeschakeld.
Extra functies
U kunt de toets Extra functies gebruiken om de beschikbare Extra functies in te
stellen.
Menu Extra functies
Kookwekker
Toetsblokkering
Duur/ Eindtijd
Vleesthermometer
10
Bedieningspaneel
Dagelijks gebruik
Voordat u de oven in gebruik neemt
Voordat de oven wordt gebruikt dient ten eerste de taal en vervolgens het contrast van het
display, de helderheid en de actuele tijd van de dag woren ingesteld.
Als u de oven voor de eerste keer inschakelt, verschijnt TAAL na een paar seconden op het
display.
1. Kies met de draaiknop de gewenste instelling
2. Bevestig de instelling met de OK-knop.
Voer daarna de verdere noodzakelijke instellingen uit.
Aanpassing van de oven aan de keukenomgeving.
Voor het beste resultaat met Auto-Cooking , de oven moet zijn aangepast aan de keuken-
omgeving. Dit proces heet Calibreren en duurt ongeveer 4 uur.
Wanneer u de oven uitsluitend voor boven + onderwarmte wilt gebruiken, hoeft deze niet
te worden gekalibreerd.
Onthoud het volgende over Calibreren
De Calibreren moet worden gebruikt bij kamertemperatuur onder 35°C .
Installeren van de oven voor de Calibreren op de uiteindelijke plek .
Aansluiten van de oven voor de Calibreren op de stroomaansluiting.
Als u de locatie, de stroomaansluiting of één van de overige punten wijzigt, dan moet u
de oven opnieuw kalibreren zodat Auto-Cooking de beste resultaten oplevert.
U kunt de Calibreren vinden onder Basis instellingen, Calibreren.
Het apparaat is na de Calibreren, zodra deze is afgekoeld, gereed voor gebruik.
Eerste reiniging
Voor de ingebruikneming dient de oven eerst grondig te worden gereinigd. Was alle on-
derdelen en het interieur af met een sopje.
Gebruik geen schuurmiddelen of agressieve schoonmaakmiddelen. De oppervlakken zouden
beschadigd kunnen worden
In- en uitschakelen
Druk op de AAN/ UIT-knop.
In uitgeschakelde toestand wordt de tijd weergegeven. Wanneer de oven nog warm is,
verschijnt op het display een balk die de restwarmte in de oven aangeeft.
Auto-cooking
1. Oven inschakelen.
2. Selecteer de gewenste hoofdcategorie met de sensorknoppen.
De beschikbare gerechten of subcategorieën worden aangegeven.
3. Kies de gewenste categorie of kies direct het gerecht.
4. Volg de aanwijzingen op het display op.
Dagelijks gebruik
11
Voorbeeld: Pizza Calzone, bevroren
1. Oven inschakelen.
2. Selecteer het sensorveld voor Pizza.
Er worden vier verschillende soorten
pizza weergegeven.
3. Selecteer Pizza, bevroren door aan de
knop te draaien.
4. Druk op de OK-knop om de subcatego-
rie op te roepen.
Er worden drie verschillende soorten
bevroren pizza's weergegeven waar-
uit u een keuze kunt maken.
5. Selecteer Calzone door aan de knop te
draaien.
6. Druk vervolgens op de OK-knop om dit gerecht op te roepen.
7. Volg de aanwijzingen op het display op.
Als de berekende tijd voor het gerecht is verstreken, kunt u het kookproces verlengen met
5 minuten als meer tijd nodig is.
Bakken en braden met boven- en onderwarmte
1. Oven inschakelen.
2. Selecteer met de draaiknop en de OK-knop Verwarmingsfuncties.
De ovenfuncties worden weergegeven.
3. Selecteer de gewenste functie.
In het display wordt een voorge-
stelde temperatuur weergegeven.
4. Draai aan de knop om de tempera-
tuur te wijzigen, indien nodig.
5. Druk vervolgens op de OK-knop om
de oventemperatuur te bevestigen.
6. Druk op de extra functies-knop.
In het display wordt de bereidings-
tijd weergegeven.
7. Draai de draaiknop om de bereidings-
tijd in te stellen.
8. Druk de OK-knop om de bereidingstijd
te bevestigen.
De indicatie voor de eindtijd knippert.
9. Draai aan de knop om de eindtijd in te stellen.
10. Druk op de OK-knop om de eindtijd te bevestigen.
De oven begint te verwarmen resp. schakelt zelfstandig op het gewenste tijdstip
aan en uit.
Als de ingestelde tijd is verstreken, kunt u de ovenfunctie verlengen met 5 minuten als meer
tijd nodig is.
Terug
Pizza, vers
Pizza, bevroren
Terug
Voorgebakken
Ongebakken
Eindtijd
Duur
00:00
10:11
1/5
12
Dagelijks gebruik
De temperatuur wijzigen tijdens het kookproces
1. Om de temperatuur later te wijzigen, draait u de knop naar rechts.
2. Het frame in het display markeert alleen het deel aan de rechterkant waarin de huidige
temperatuur wordt weergegeven. Bevestig door op OK te drukken.
3. Het driehoekje naast de huidige temperatuur knippert. U kunt de nieuwe gewenste
temperatuur instellen door gewoon aan de knop te draaien.
4. Bevestig de nieuwe temperatuur door op OK te drukken.
De ingestelde ovenfunctie gaat verder bij de nieuwe temperatuur.
De ovenfunctie wijzigen tijdens het kookproces.
1. Om de ovenfunctie later te wijzigen, draait u de knop naar links.
2. Het frame in het display markeert alleen het deel aan de linkerkant waarin de huidige
ovenfunctie wordt weergegeven. Bevestig door op OK te drukken.
3. Stel de nieuwe ovenfunctie in door aan de knop te draaien.
4. Bevestig de nieuwe ovenfunctie door op OK te drukken.
De nieuwe ovenfunctie start bij de bijhorende voorgestelde temperatuur. U kunt deze tem-
peratuur wijzigen.
Vleesthermometer
Als de vleesthermometer wordt gebruikt dan schakelt de oven automatisch uit als de ge-
wenste temperatuur is bereikt.
Let op: alleen de meegeleverde vleesthermometer mag worden gebruikt! Bij vervanging
alleen het originele vervangingsonderdeel gebruiken
1. Oven inschakelen.
2. Steek de braadthermometer in het vlees.
De punt van de vleesthermometer moet
in het midden van het vlees worden ge-
stoken.
3. Steker van de vleesthermometer tot eindaanslag in contactdoos op zijwand oven ste-
ken.
In het display wordt een voorstel
voor de kerntemperatuur weerge-
geven.
4. Draai aan de knop om de benodigde kerntemperatuur in te stellen.
5. Bevestig de temperatuur vervolgens met de OK-knop.
6. Selecteer de ovenfunctie en de benodigde oventemperatuur.
De kerntemperatuur wordt aangegeven vanaf 30°C.
1
2
Vleesthermometer
60 °C
1/2
Dagelijks gebruik
13
Er wordt een tijdelijke eindtijd berekend afhankelijk van de hoeveelheid eten, de ingestelde
oventemperatuur (min. 120°C) en de modus. Dit proces kan ongeveer 30 min. duren en
wordt bijgewerkt in het display tijdens het kookproces. Voor het systeem is het noodzakelijk
dat de vleesthermometer aan het begin van het bereidingsproces zowel in het gerecht als
in het stopcontact wordt gestoken en tijdens de bereiding niet wordt verwijderd.
Het later wijzigen van de kerntemperatuur
Druk net zo lang op de extra functieknop tot de ingestelde kerntemperatuur in het display
verschijnt.
Wijzig de temperatuur met de knop indien nodig.
De kookwekker instellen
U kunt een alarm instellen met de functie Kookwekker.
1. Druk net zo lang op de extra functieknop
tot de kookwekker in het display ver-
schijnt.
2. Draai aan de knop om de tijd in te stellen
voor het alarm.
3. Druk vervolgens op de OK-knop, het aftellen wordt nu gestart.
Druk op de OK-knop om het alarm uit te schakelen.
Toetsblokkering
U kunt Toetsblokkering aan en uit zetten met de extra functieknop. Met een ingeschakelde
knoppenblokkering wordt het onbedoeld wijzigen van de instellingen voorkomen.
1. Druk op de extra functie-knop totdat
TOETSBLOKKERING verschijnt in het dis-
play.
2. Volg de aanwijzingen op het display op.
Beveiliging inschakelen
Met de functie 'inschakelblokkering' kan het apparaat worden geblokkeerd. Dit voorkomt
dat bijvoorbeeld kinderen het apparaat inschakelen.
Er mag geen functie geselecteerd zijn. Sluit de deur.
Inschakelblokkering inschakelen/uitschakelen
Druk op
en Pizza gelijktijdig tot u een geluid hoort.
Apparaat geblokkeerd verschijnt kort in het display.
Automatische uitschakeling van de oven
Als de oven na een bepaalde tijd niet uitgeschakeld wordt of als de temperatuur niet ver-
andert, dan wordt hij automatisch uitgeschakeld.
De oven wordt automatisch uitgeschakeld bij een temperatuur van:
30 - 120° C na 12,5 uur
120 - 200° C na 8,5 uur
200 - 250° C na 5,5 uur
250 - max ° C na 3 uur
Kookwekker
00:00:00
1/1
TOETSBLOKKERING
OK voor activeren
3/5
14
Dagelijks gebruik
Het apparaat gebruiken na automatische uitschakeling
Druk op de knop OK op de draaiknop
Geurfilter
Het Geurfilter is geactiveerd in het ' Basis instellingen' menu. Als het Geurfilter is inge-
schakeld dan wordt deze automatisch gestart bij bakken of braden. Als het betreffende
proces voltooid is, dan schakelt het Geurfilter zichzelf automatisch weer uit.
Het filter wordt uitgeschakeld als het apparaat wordt ingesteld op de fabrieksinstellingen.
Als het Geurfilter is ingeschakeld, verbruikt de oven meer energie.
Zelfs als het Geurfilter is uitgeschakeld, schakelt het in na 100 gebruiksuren bij bakken of
braden om zichzelf te reinigen.
Het Geurfilter werkt ook tijdens de Pyrolyse van de oven, zelfs als deze eigenlijk is uitge-
schakeld ten tijde van de reiniging.
1. Selecteer ' Basis instellingen ' uit het hoofdmenu.
2. Druk vervolgens op de OK-knop om dit menu op te roepen.
3. Gebruik de keuzeknop om het ' Geurfilter' te selecteren.
4. Druk vervolgens op de OK-knop om wijzigingen uit te voeren.
5. Schakel het filter met de keuzeknop in (AAN) of uit (UIT).
6. Bevestig de instelling met de OK-knop.
De instelling is gewijzigd.
Het grillrooster, de bakplaat en braadslede plaatsen
Ter beveiliging van het uittrekken hebben alle schuifdelen aan de rechter- en linkerkant
een kleine bolling aan de onderkant.
Plaats de inschuifdelen zodanig dat deze " bolling achterin de ovenruimte ligt. Deze bolling
is ook belangrijk voor de kantelbeveiliging van de inschuifdelen.
Plaatsen van de bakplaat of braadslede:
Schuif de bakplaat of lekbak tussen de geleidestangen van het gekozen niveau.
Rooster plaatsen:
Plaats het rooster zodanig dat de pootjes naar beneden wijzen.
Schuif het rooster tussen de geleidestangen van het gekozen niveau.
Dagelijks gebruik
15
Door de verhoogde lijst die om het rooster loopt
is het serviesgoed bovendien beveiligd tegen weg-
glijden.
Rooster en braadslede samen plaatsen:
Plaats het rooster op de braadslede. Schuif de braadslede tussen de geleidestangen van
het gekozen niveau.
Draaispit
Gerecht bevestigen
1. Steek de vork op het draaispit.
2. Schuif het gerecht en de tweede vork op
het spit.
Positioneer het gerecht in het midden.
3. Schroef de vork vast.
16
Dagelijks gebruik
Draaispit plaatsen
1. Plaats de braadslede op het onderste niveau
van de oven.
2. Breng de opleg voor het draaispit rechts voor
aan op het 5e niveau van onderen.
3. Bevestig de greep aan en druk de beugel om-
laag.
De beugel moet ingedrukt worden gehouden zo-
dat de greep stevig vastzit op het draaispit.
4. Druk het uiteinde van het spit in de aandrijfbus
aan de linkerzijde van de achterwand van de
oven tot deze hoorbaar vastklikt.
5. Plaats de groef voor de greep op de aanwezige inkerving in de opleg voor het draaispit.
6. De handgreep verwijderen.
7. Stel de verwarmingsfunctie en de gewen-
ste temperatuur in volgens de gegevens
in de draaispittabel.
Controleer of de draaispit draait.
Draaispit verwijderen
Zorg er om de draaispit te verwijderen voor dat de greep weer is bevestigd. Het draaispit is
na afloop van het bereidingsproces zeer heet!
Bij het verwijderen bestaat verbrandingsgevaar!
Schakel het apparaat uit.
Nuttige aanwijzingen en tips
U kunt dit apparaat gebruiken om handmatig, traditioneel of met de automatische functie
te koken.
Het kiezen van het juiste ovenniveau is belangrijk voor beide methoden. Als hulp zijn de
getallen van het ovenniveau gemarkeerd op de binnenkant van de ovendeur.
De tabellen voor bakken en braden met boven- en onderwarmte zijn alleen ter referentie.
Omdat het nieuwe apparaat een ander bak- en braadpatroon kan hebben dan andere ap-
paraten, kan het nodig zijn dat uw gebruikelijke instellingen (temperatuur, bereidingstijd)
worden aangepast met hulp van het advies.
1
3
5
Nuttige aanwijzingen en tips
17
Auto-Cooking
Voor het bereiken van een optimaal resultaat dient u het aanbevolen kookgerei of de ac-
cessoires te gebruiken.
Bakken, eigen gebak
Cake, zacht
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
- Springvorm Rooster Beslag met weinig of
geen vet
Platte zachte taart, op-
gerolde cake met jam
boven- en onder-
warmte
Vlechtbrood
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
- - Bakplaat 1 stuk
Cake bakplaat
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
- - Bakplaat Bakplaat compleet ge-
vuld, geen braadslede
Cake bakblik
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
- Rechthoekig bakblik Rooster Diverse soorten gebak
die in een vorm wor-
den gebakken.
Bodems van zand-
taartdeeg
boven- en onder-
warmte
Taart
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
Tart tin
Springvorm
Rooster Taart met weinig vul-
ling, bijv. jam
Taart/Quiche
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
- Quiche-vorm
Springvorm
Tart tin
Rooster
18
Nuttige aanwijzingen en tips
Strudel
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
- - Bakplaat 1 stuk
Vruchtencake
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
- Rechthoekig blik
Springvorm
Rooster met gedroogd fruit
Vruchtentaartje
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
Zoet - Bakplaat meerdere stuks
Pikant - Bakplaat meerdere stuks
Bak koekjes op de traditionele manier!
Brood
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
Bakblik Broodvorm Rooster 1 blik
Bakplaat - Bakplaat 1 blik
Pita - Bakplaat 1 of 2 stuks
(b.v. stokbroden)
Broodjes
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
Lux broodjes - Bakplaat meerdere kleine stuk-
jes
Zoet - Bakplaat meerdere kleine stuks,
bijv. zoete broodjes
Cake specialiteit
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
Victoria Sponge Cake - - Engelse specialiteit
Nuttige aanwijzingen en tips
19
Braden
Rundvlees/Wild/Lamsvlees
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
Biefstuk Braadslede - Selecteer de gewenste
bereiding (rood, medi-
um of doorbakken)
Scandinavisch rund-
vlees
Braadslede - Selecteer de gewenste
bereiding (rood, medi-
um of doorbakken)
Rosbief Braadslede - Stel het gewicht in
Lamsrug, medium Braadslede - -
Geroosterd lamsvlees Braadslede - Stel het gewicht in
Wildlendestuk Braadslede - -
Geroosterd wild Braadslede - Stel het gewicht in
Gevogelte/Vis
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
Gevogelte, uitgebeend Braadslede - -
Hele kip Braadslede - Stel het gewicht in
Hele kalkoen Braadslede - Stel het gewicht in
Hele eend Braadslede - Stel het gewicht in
Hele gans Braadslede - Stel het gewicht in
Hele vis Braadslede - -
Varkensvlees/Kalfsvlees
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
Varkenslende Braadslede - -
Geroosterd varkens-
vlees
Braadslede - Stel het gewicht in
Kalfsrug Braadslede - -
Geroosterd kalfsvlees Braadslede - Stel het gewicht in
20
Nuttige aanwijzingen en tips
Kant-en-klaarmaaltijd
Patat, bevroren
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
- - Bakplaat Verschillende kant-en-
klaar gerecht aardap-
pelproducten; friet,
aardappelkroketjes...
Gebak, bevroren
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
Zoet - Bakplaat meerdere kleine stuk-
jes
Pikant - Bakplaat meerdere kleine stuk-
jes
Gebak, vers
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
Zoet - Bakplaat meerdere kleine stuk-
jes
Pikant - Bakplaat meerdere kleine stuk-
jes
Broodjes/Stokbrood
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
Bevroren - Bakplaat meerdere kleine stuk-
jes
Ongebakken - Bakplaat -
Vis/Vlees, bevroren
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
Gegratineerde vis Hittebestendige schaal Rooster -
Vis/Vlees, gepaneerd - Bakplaat meerdere kleine stuk-
jes, bijv. vissticks, cor-
don bleu
Taart/Quiche, bevroren
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
- - Bakplaat -
Nuttige aanwijzingen en tips
21
Aardappel gerecht
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
Bevroren Hittebestendige schaal Rooster -
Vers Hittebestendige schaal Rooster -
Pasta gerecht
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
Bevroren Hittebestendige schaal Rooster -
Vers Hittebestendige schaal Rooster -
Rijst gerecht
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
Bevroren Hittebestendige schaal Rooster voorgekookte rijst
Vers Hittebestendige schaal Rooster voorgekookte rijst
Vegetarisch gerecht
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
Bevroren Hittebestendige schaal Rooster -
Vers Hittebestendige schaal Rooster -
Strudel, bevroren
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
- - Bakplaat 1 of 2 stuks
Snack
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
- - Bakplaat meerdere kleine stuk-
jes
Ovenschotel, zelfgemaakt
Visstoofschotel
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
Stoofschotel, hoog Hittebestendige schaal Rooster > 4 cm
Stoofschotel, laag Hittebestendige schaal Rooster < 4 cm
22
Nuttige aanwijzingen en tips
Aardappel gerecht
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
- Hittebestendige schaal Rooster -
Pasta gerecht
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
- Hittebestendige schaal Rooster Aan het einde van de
bereidingstijd be-
strooien met Parme-
zaanse kaas
Vegetarisch gerecht
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
- Hittebestendige schaal Rooster -
Rijst gerecht
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
- Hittebestendige schaal Rooster voorgekookte rijst
Zoet gerecht
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
- Hittebestendige schaal Rooster -
Soufflé
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
Groot bakblik Hittebestendige schaal Rooster -
Klein bakblik In kleine vormpjes Rooster meerdere vormpjes
Gratineren
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
- Hittebestendige schaal Rooster Aan het einde van de
bereidingstijd be-
strooien met Parme-
zaanse kaas.
Nuttige aanwijzingen en tips
23
Pizza
Pizza, vers
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
Dik - Bakplaat Dikke korst, veel gar-
nering (Amerikaanse
stijl)
Dun - Bakplaat Dunne bodem, weinig
garnering (Italiaanse
stijl)
Calzone - Bakplaat
Pizza, bevroren
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
Voorgebakken - Bakplaat Pizzabasis, gedeeltelijk
gebakken, zonder extra
garnering
Ongebakken - Bakplaat zonder extra garnering
Calzone - Bakplaat -
Pizza vers, voorgebakken
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
- - Bakplaat -
Pizza snack
Type Ovengerei Toebehoren Ruimte voor aanteke-
ningen
- - Bakplaat -
Handmatig bakken en braden
Als u gerechten wilt bereiden met de handmatige instellingen dan bieden de volgende
tabellen en tips nuttige informatie. In de tabellen vindt u een selectie van gerechten met
de juiste instellingen.
Bakken
Gebruiksniveaus
Bakken met Boven + onderwarmte is mogelijk op één ovenniveau.
Met Multi hetelucht kunt u maximaal drie bakplaten tegelijkertijd gebruiken:
1 bakplaat:
bijv. ovenniveau 3
24
Nuttige aanwijzingen en tips
1 bakplaat:
bijv. ovenniveau 1
2 bakplaten:
bijvoorbeeld inschuifniveaus 1 en 3
3 bakplaten:
Ovenniveaus 1, 3 en 5
Bakvormen
Voor de beste resultaten met Boven + onderwarmte, gebruikt u vormen van donker
metaal en met anti-aanbaklaag.
Voor Multi hetelucht kunt u ook lichtmetalen vormen gebruiken.
Algemene aanwijzingen
Bakblik met de schuine kant naar voren plaatsen
Met Boven + onderwarmte of Multi hetelucht u kunt ook twee vormen tegelijk naast
elkaar op het rooster plaatsen. Hierdoor wordt de bereidingstijd niet aanzienlijk verlengd.
Bij diepgevroren gerechten kunnen de geplaatste bakplaten tijdens de bereiding kromtrek-
ken. Dit wordt veroorzaakt door het grote temperatuurverschil tussen het diepgevroren
product en de oventemperatuur. Als de bakplaten zijn afgekoeld trekken ze weer recht.
Nuttige aanwijzingen en tips
25
Aanwijzingen bij de baktabellen
In de tabellen vind u een keur aan gerechten met de daarvoor aanbevolen temperaturen,
bereidingstijden en gebruiksniveaus.
De temperaturen en baktijden zijn richtwaarden, omdat zij afhankelijk zijn van de sa-
menstelling van het deeg, de hoeveelheid en de bakvorm.
Als u voor de eerste keer gaat bakken, raden wij aan de laagste temperatuurwaarde in
te stellen en pas als het nodig is een hogere temperatuur te kiezen (bijvoorbeeld als de
baktijd te lang is).
Als u geen concrete instellingen kunt vinden voor uw eigen recept, kijk dan bij een
soortgelijk gerecht.
Bij het op meerdere niveaus bakken van gebak op bakplaten of in vormen kan de baktijd
10-15 minuten langer zijn.
pizza’s, vruchtengebak enz.) moet op één niveau worden gebakken.
Als het gebak niet overal even hoog is, wordt het gebak in het begin van het bakproces
niet overal even bruin. Wijzig in dit geval niet de temperatuurinstelling . In de loop
van het bakproces wordt het gebak overal even bruin.
Tenzij anders aangegeven, gelden de waarden in de tabellen voor het plaatsen van een
gerecht in de koude oven.
Bak-tabellen
Gebak in vormen
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Tulband Multi hetelucht 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Zandgebak/koningstaart Multi hetelucht 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Cake, zacht Multi hetelucht 1 140 0:25 - 0:40
Cake, zacht Boven + onder-
warmte
1 160 0:25 - 0:40
Taartbodem van zandtaart-
deeg
1)
Multi hetelucht 3 170-180 0:10 - 0:25
Taartbodem van roerdeeg Multi hetelucht 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Dichte appeltaart Boven + onder-
warmte
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Appeltaart (2 vormen Ø 20
cm, diagonaal geplaatst)
Multi hetelucht 1 160 1:10 - 1:30
Appeltaart (2 vormen Ø 20
cm, diagonaal geplaatst)
Boven + onder-
warmte
1 180 1:10 - 1:30
Hartige taart (b.v. quiche) Multi hetelucht 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Kwarktaart Boven + onder-
warmte
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Oven voorverwarmen
26
Nuttige aanwijzingen en tips
Bakken op één gebruiksniveau
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Gistbroodje/krans Boven + onder-
warmte
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Kerststol
1)
Boven + onder-
warmte
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Brood (roggebrood)
1)
eerst
- Vervolgens
Boven + onder-
warmte
1 -
230
160 - 180
-
0:25
0:30 - 1:00
Roomsoezen/tompoezen
1)
Boven + onder-
warmte
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Biscuitrol
1)
Boven + onder-
warmte
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Kruimelgebak droog Multi hetelucht 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Boter-/suikerkoek
1)
Boven + onder-
warmte
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Vruchtentaart (op gist-
deeg/roerdeeg)
2)
Multi hetelucht 3 150 0:35 - 0:50
Vruchtentaart (op gist-
deeg/roerdeeg)
2)
Boven + onder-
warmte
3 170 0:35 - 0:50
Vruchtentaart (zandtaart-
deeg)
Multi hetelucht 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Plaatkoek met kwetsbare
garnering (bijvoorbeeld
kwark, room, puddingvul-
ling)
1)
Boven + onder-
warmte
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (met veel garnering)
2)1)
Multi hetelucht 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (dunne bodem)
1)
Multi hetelucht 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Turks brood Multi hetelucht 1 200 - 220 0:08 - 0:15
Zwitsers fruitgebak Multi hetelucht 1 180 - 200 0:35 - 0:50
Zandkoekjes Multi hetelucht 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Spritsgebak Multi hetelucht 3 140 0:20 - 0:30
Spritsgebak
1)
Boven + onder-
warmte
3 160 0:20 - 0:30
Roerdeegkoekjes Multi hetelucht 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Eiwitgebak, schuimgebak Multi hetelucht 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Bitterkoekjes Multi hetelucht 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Nuttige aanwijzingen en tips
27
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Koffiebroodjes Multi hetelucht 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Koekjes van bladerdeeg
1)
Multi hetelucht 3 170 -180 0:20 - 0:30
Broodjes
1)
Multi hetelucht 3 160 0:20 - 0:35
Broodjes
1)
Boven + onder-
warmte
3 180 0:20 - 0:35
Kleine cakejes (20 per bak-
blik)
1)
Multi hetelucht 3 140 0:20 - 0:30
Kleine cakejes (20 per bak-
blik)
1)
Boven + onder-
warmte
3 170 0:20 - 0:30
1) Oven voorverwarmen
2) Opvangplaat of braadslede gebruiken
Bakken op verschillende ovenniveau's met de ovenfunctie " Multi hetelucht"
Soort gebak 2 nivo's 3 nivo's Temperatuur (°C) Tijd (u:min)
Roomsoezen/tom-
poezen
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kruimelgebak droog 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
Zandkoekjes 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsgebak 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Roerdeegkoekjes 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Eiwitgebak, schuim-
gebak
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Bitterkoekjes 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Koffiebroodjes 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Koekjes van blader-
deeg
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Broodjes 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Kleine cakejes (20 per
bakblik)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Oven voorverwarmen
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van het
gebak is te licht van
kleur
Verkeerde ovenniveau Gebak lager inschuiven
Het gebak zakt in
(wordt klef, papperig,
vochtig)
Te hoge oventemperatuur Baktemperatuur iets lager instellen
28
Nuttige aanwijzingen en tips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
Te korte baktijd Baktijd verlengen
Baktijden kunnen niet worden verkort
door hogere baktemperaturen
Te veel vocht in het deeg Minder vocht gebruiken Let op de kneed-
tijden, vooral bij het gebruik van keuken-
machines
Gebak is te droog Te lage temperatuur Baktemperatuur hoger instellen
Te lange baktijd Baktijd verkorten
Gebak wordt ongelijk-
matig bruin
Te hoge oventemperatuur
en te korte baktijd
Baktemperatuur lager instellen en baktijd
verlengen
Het deeg is ongelijkmatig
verdeeld
Het deeg gelijkmatig over de bakplaat ver-
delen
Gebak wordt niet gaar
binnen de aangegeven
baktijd
Te lage temperatuur Stel de oventemperatuur iets hoger in
Braden
Braadservies
Om te braden is ieder hittebestendig servies geschikt. (Volg de aanwijzingen van de
fabrikant.)
U kunt grote braadstukken in een braadschaal leggen of op het rooster met de
bakplaat eronder.
Wij raden aan om mager vlees te braden in een braadpan met deksel. Zo blijft het
vlees sappiger.
Alle soorten vlees die bruin moeten worden of een korst moeten krijgen kunnen gebraden
worden in een braadpan zonder deksel.
De informatie in de volgende tabellen dienen slechts als richtlijn.
Wij raden aan om vlees en vis van 1 kg of zwaarder in de oven te braden.
Om te voorkomen dat vleessap ontsnapt of vet aanbrandt, adviseren wij u een beetje
vocht in de braadslee te gieten.
Braadstukken naar behoefte (na 1/2-2/3 van de gaartijd) keren.
Grote braadstukken en gevogelte tijdens de bereiding meermaals met braadvocht be-
gieten. Daarmee bereikt u een beter braadresultaat.
Rundvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Ni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Stoofvlees 1 – 1.5kg Boven + onderwarm-
te
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rosbief of ossehaas per cm dikte
- van binnen rood per cm
dikte
Circulatiegrill 1
190 - 200
1)
0:05 - 0:06
Nuttige aanwijzingen en tips
29
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Ni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
- binnen roze (me-
dium)
per cm
dikte
Circulatiegrill 1 180 - 190 0:06 - 0:08
doorbakken per cm
dikte
Circulatiegrill 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Oven voorverwarmen
Varkensvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Ni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Schouderstuk, nek-
stuk, ham
1 – 1.5kg Circulatiegrill 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotelet, casselerrib 1 – 1.5kg Circulatiegrill 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Gehaktbrood 750 g - 1
kg
Circulatiegrill 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Varkenshaas (voor-
gekookt)
750 g - 1
kg
Circulatiegrill 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalfsvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Ni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Kalfsbraadstuk 1 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalfsbout 1.5 – 2 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lamsvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Ni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Lamsbout, lams-
braadstuk
1 – 1.5 kg Circulatiegrill 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lamsrug 1 – 1.5 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Wild
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Ni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Hazenrug, hazen-
bout
tot 1 kg Boven + onderwarmte 3
220 - 250
1)
0:25 - 0:40
Ree- /hertenrug 1.5 – 2 kg Boven + onderwarmte 1 210 - 220 1:15 - 1:45
Ree- /hertenrug 1.5 – 2 kg Boven + onderwarmte 1 200 - 210 1:30 - 2:15
30
Nuttige aanwijzingen en tips
Gevogelte
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie Ni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Stukken gevogelte per
200-250
g
Circulatiegrill 1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halve kip per
400-500
g
Circulatiegrill 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kip, poularde 1 – 1.5 kg Circulatiegrill 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Eend 1.5 – 2 kg Circulatiegrill 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gans 3.5 – 5 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkoen 2.5 – 3.5
kg
Circulatiegrill 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkoen 4 – 6 kg Circulatiegrill 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Vis (stoven)
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Ni-
veau
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Vis, heel 1 – 1.5 kg Boven + onder-
warmte
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Vleesthermometer
Gerecht Kerntemperatuur
Rundvlees
Rosbief of ossenhaas, van binnen rood (licht)
gemiddelde
van binnen doorbakken
45 – 50 °C
60 – 65 °C
75 – 80 °C
Varkensvlees
Fricandeau, hamlap 80 – 82 °C
Kotelet (rug), casselerrib 75 – 80 °C
Gehaktbrood 75 – 80 °C
Kalfsvlees
Kalfsbraadstuk 75 – 80 °C
Kalfsbout 85 – 90 °C
Schapenvlees/Lamsvlees
Schapenbout 80 – 85 °C
Schapenrug 80 – 85 °C
Lamsbout, lamsbraadstuk 75 – 80 °C
Wild
Nuttige aanwijzingen en tips
31
Gerecht Kerntemperatuur
Hazerug 70 – 75 °C
Hazenpoot, hazenbout 70 – 75 °C
Gehele haas 70 – 75 °C
Reerug, hertenrug 70 – 75 °C
Ree- /hertenrug 70 – 75 °C
Grilleren
Ovenfunctie: Grill klein of Grill groot met maximale temperatuurinstelling
Belangrijk: Tijdens het grillen moet de ovendeur altijd gesloten zijn.
Lege oven altijd 5 minuten voorverwarmen met de grillfunctie.
Schuif om te grillen het rooster op het aanbevolen ovenniveau .
Plaats altijd het rooster op het 1ste ovenniveau vanaf de bodem.
De grilltijden zijn richtlijnen.
Grillen is met name geschikt voor platte stukken vlees en vis.
Grilltabel
Gerecht Niveau
Grilltijd
1e kant 2e kant
Gehaktballen 4 8-10 min. 6 - 8 min.
Varkenshaas 4 10-12 min. 6 - 10 min.
Worstjes 4 8-10 min. 6 - 8 min.
Runderfilet, kalfsbiefstukken 4 6-7 min. 5-6 min.
Ossenhaas, rosbief (ca. 1 kg) 3 10-12 min. 10-12 min.
Geroosterd brood
1)
3 4-6 min. 3-5 min.
Sandwiches 3 6-8 min. ---
1) zonder voorverwarmen
Draaispit
Schotel
Hoeveelheid
kg
Functie
Temperatuur
°C
Grilltijd
u:min
1 kip ong. 1 kg Grill klein met
draaispit
240 1:00 - 1:10
2 kip per 1 kg Grill groot +
draaispit
240 1:15 - 1:20
1 eend 1.5 – 2 kg Grill klein met
draaispit
240 1:20 - 1:40
32
Nuttige aanwijzingen en tips
Schotel
Hoeveelheid
kg
Functie
Temperatuur
°C
Grilltijd
u:min
Varkensrollade 1 Grill klein met
draaispit
240 1:45 - 2:15
Varkensschenkel
(30 min. voorge-
kookt)
1 -1.3 kg Grill klein met
draaispit
240 2:00 - 2:30
Bereidingen op lage temperatuur
Met Lage temperatuur garen blijft het braadstuk lekker mals en bijzonder sappig.
Wij bevelen u deze bereidingswijze aan voor malse, magere stukken vlees en vis.
Lage temperatuur garen is niet geschikt suddervlees of een vet varkensbraadstuk.
Wij raden 120°C aan voor kleine stukken vlees, bijv. biefstuk.
Wij raden 150°C aan voor gotere stukken vlees, bijv. ossenhaas.
Gebruik van de verwarmingsfunctie Lage temperatuur garen kook de gerechten altijd
onafgedekt zonder deksel.
1. Braad het vlees aan weerszijden 1-2 min. aan bij hoge temperatuur.
2. Leg het vlees in een braadslee of direct op het rooster met een daaronder geplaatste
opvangbak voor het vet.
3. In de oven plaatsen Verwarmingsfunctie selecteren Lage temperatuur garen. Gebruik
de keuzeknop om 150°C te selecteren en kook tot gaar (zie tabel).
Tabel Lage temperatuur garen
Gerecht Gewicht
(g)
Instelling Niveau Totale tijdsduur
(minuten)
Engelse roast beef 1000 - 1500 150 °C 1 90 - 110
Runderfilet 1000 - 1500 150 °C 3 90 - 110
Kalfsbraadstuk 1000 - 1500 150 °C 1 100 - 120
Steak 200 - 300 120 °C 3 20 - 30
Onderhoud en reiniging
WAARSCHUWING!
Om het apparaat schoon te maken, moet het uitgeschakeld en afgekoeld zijn
WAARSCHUWING!
Om veiligheidsredenen is het reinigen van het apparaat met stoom of hogedruk-reiniger
niet toegestaan.
LET OP:
Gebruik geen schuurmiddelen, scherpte voorwerpen of schurende voorwerpen om het ap-
paraat schoon te maken.
Reinig de glazen ovendeur niet met schuurmiddelen of metalen schrapers die krassen kun-
nen veroorzaken op het oppervlak. Hierdoor kan het glas springen.
Onderhoud en reiniging
33
Buitenkant van het apparaat
Neem de voorkant van het apparaat af met een zachte doek en een warm sopje.
Gebruik bij metalen oppervlakken de hiervoor in de handel verkrijgbare onderhouds-
middelen.
Gebruik geen schuurmiddel of schuursponsjes.
Maak de oven na elk gebruik schoon. Verontreiningen laten zich dan het makkelijkst ver-
wijderen en kunnen dan niet aanbranden.
In de oven
1. Bij het openen van de ovendeur gaat de ovenverlichting automatisch branden.
2. Maak de oven na elk gebruik schoon met een sopje en droog hem goed af.
Verwijder hardnekkig vuil met een speciale ovenreiniger.
Belangrijk: Let, bij het gebruik van ovensprays, altijd goed op de aanwijzingen van de fa-
brikant.
Toebehoren
Reinig na elk gebruik de ovenaccessoires (rooster, bakplaat, braadpan etc.) en droog ze goed
af. Laat de onderdelen kort inweken om het reinigen makkelijker te maken.
Pyrolyse reinigen
Gebruik deze functie om de oven pyrolytisch te reinigen. Selecteer de functie in het menu
' Reinigen'.
Verwijder alle ovenroosters, zijrekken en grote morsvlekken voor de Pyrolyse reiniging.
WAARSCHUWING!
Tijdens de pyrolyse wordt de oven zeer heet! Bij het bereiken van een bepaalde temperatuur
wordt de deur automatisch vergrendeld.
Open de deur niet tijdens het opwarmen want hierdoor stopt het proces.
Zodra een bepaalde temperatuur is bereikt, wordt de ovendeur automatisch vergrendeld.
Reinigingsassistent
Als de functie ' Reinigingsassistent' actief is in het menu ' Reinigen' en u drukt op Start
Pyrolyse, dan vertelt het display u wat u moet doen voordat het reinigingsproces start.
Reinigingsherinnering
Als de ' REINIGINGSHERINNERING' in het ' Reinigen' is ingeschakeld, dan verschijnt er een
melding in het display als het tijd is om de oven te reinigen.
Inschuifrails
Voor het schoonmaken van de zijwanden kunnen de inschuifrails links en rechts in de oven
worden verwijderd.
34
Onderhoud en reiniging
Schuifrekken verwijderen
Eerst de rail aan de voorkant van de ovenwand (1)
wegtrekken
en dan aan de achterkant (2) losmaken.
Inschuifrails plaatsen
Let op! De afgeronde einden van de geleidings-
stangen moeten naar voren wijzen!
Bij het terugplaatsen de roosters eerst aan de ach-
terkant weer inhangen (1) en dan voor inzetten en
aandrukken (2).
Ovenlampje
WAARSCHUWING!
Gevaar voor elektrische schokken! Om het ovenlampje te vervangen:
De oven uitschakelen!
2
1
1
2
Onderhoud en reiniging
35
Zekeringen in de zekeringenkast losdraaien of uitschakelen.
Om het ovenlampje en de glazen afdekking te beschermen een doek op de bodem van de
oven leggen.
Het ovenlampje vervangen/afdekglaasje schoonmaken
1. Haal de glazen afdekking los door het linksom
te draaien en maak dan schoon.
2. Indien nodig:
Ovenverlichting 40 Watt, 230 V, 300°C
hittebestendig, vervangen .
3. Glazen afdekking weer terugplaatsen.
Ovenlamp aan de zijkant vervangen/afdekglas reinigen
1. Verwijder de linkerzijrail.
2. Afdekglas met een smal, stomp voorwerp
(b.v. een theelepel) loshalen en reinigen.
3. Indien nodig: halogeen-ovenlamp ver-
vangen.
Bestel deze lampjes via de klantenservice
(zie hoofdstuk 'Service/Klantenservice')
Pak het halogeenlampje altijd vast met een
doekje om te voorkomen dat vetresten in-
branden.
4. Glazen afdekking weer terugplaatsen.
5. Geleiderails terugzetten.
36
Onderhoud en reiniging
Ovendeur
Uitnemen van de ovendeur
1. Zet de ovendeur helemaal open.
2.
Til de hendels (A) op de twee scharnieren
volledig omhoog .
3. Sluit de ovendeur in de eerste openings-
stand (ongeveer 45°).
4. Pak de ovendeur aan de zijkanten met
beide handen vast en trek deze onder een
opwaartse hoek van de oven weg.
LET OP!
Wees voorzichtig bij het verwijderen van de
deur uit het apparaat. De deur is zwaar!
Plaats de ovendeur met de buitenkant omlaag
op een zachte en egale ondergrond om kras-
sen te voorkomen
U kunt nu het deurglas verwijderen
Verwijderen en reinigen van de deurglazen
LET OP!
Bij heftige stoten, vooral tegen de zijkanten van de voorste glasplaat, kan het glas breken.
1. Deurafdekking (B) aan de bovenkant van
de deur aan beide kanten vastpakken en
naar binnen drukken om de klemsluiting
te ontgrendelen.
A
A
45°
B
Onderhoud en reiniging
37
2. Trek de deur naar voor om deze te verwij-
deren.
3. Houd de glasplaten aan de bovenkant vast
en trek deze een voor een omhoog uit de
geleiding
4. Reinigen van de glasplaten.
Plaats ze terug in omgekeerde volgorde:
plaats de kleinste glasplaat eerst, daarna
de grotere glasplaten.
5. Plaats vanaf de voorzijde de glazen deur-
panelen onder een hoek in het deurprofiel
in de onderrand van de deur en laat ze
zakken.
6. Deurafdekking(B) links en rechts vastpak-
ken en tegen de binnenkant van de deur-
rand plaatsen.
7. Druk de deurafdekking(B) tegen de bo-
venrand van de deur.
Aan de open zijde van de deurafschermer (B) be-
vindt zich een geleiderail (C). Deze moet gedrukt
worden tussen de buitenste deurruit en het ge-
leidingsprofiel(D). De klemsluiting(E) moet vast-
geklikt zijn.
C
D
E
38
Onderhoud en reiniging
De ovendeur monteren
1. Pak de ovendeur aan de zijkanten met
beide handen vast onder een hoek van
ongeveer 45°. Plaats de uitsparingen aan
de onderkant van de ovendeur op de
scharnieren van de oven. Open de deur
zover mogelijk.
2. Zet de ovendeur helemaal open.
3. Vouw de hendels (A) op de twee deur-
scharnieren terug in hun oorspronkelijke
positie.
4. Sluit de ovendeur.
Problemen oplossen
Probleem Mogelijke oorzaak Oplossing
De oven wordt niet warm De oven is niet ingeschakeld Schakel de oven in
De noodzakelijke instellingen
zijn niet uitgevoerd
Schakel de oven in
De zekering in de meterkast is
doorgebrand
Controleer de zekering. Neem
contact op met een elektro-
monteur als de zekering vaak
springt.
De ovenverlichting werkt niet Het ovenlampje is kapot De ovenlamp verwisselen
In de tijdindicatie verschijnt
F11
De vleesthermometer heeft
kortsluiting of de stekker van de
vleesthermometer zit niet ste-
vig in het stopcontact
Steker van de vleesthermome-
ter tot eindaanslag in contact-
doos op zijwand oven steken
A
Problemen oplossen
39
Probleem Mogelijke oorzaak Oplossing
In de tijdindicatie verschijnt F2 De temperatuur in de oven is te
hoog
Laat het apparaat afkoelen
In de tijdindicatie verschijnt
een hier niet vermelde foutco-
de
Elektronisch defect Het apparaat via de huiszeke-
ring of de veiligheidsschakelaar
in de zekeringkast uit- en weer
inschakelen. Neem contact op
met de klantenservice wanneer
de fout herhaaldelijk wordt
weergegeven.
Schakel het apparaat uit en weer in door de zekering los en weer vast te schroeven
of door de stroomonderbreker te gebruiken in de meterkast. Neem contact op met
de Klantenservice als de fout zich weer voordoet.
WAARSCHUWING!
Reparaties aan het apparaat mogen uitsluitend door vakmensen worden uitgevoerd. Door
onvakkundig uitgevoerde reparaties kunnen grote gevaren voor de gebruiker ontstaan.
Bij misbruik kan het huisbezoek van de monteur of de reparatie voor uw rekening komen,
ook tijdens de garantieperiode.
Informatie voor apparaten met metalen voorkant:
Vanwege de koele voorkant van uw apparaat kan er zich, na het openen van de deur, tijdens
of kort na het bakken of braden, gedurende korte tijd condens vormen op de glazen bin-
nenkant van de deur.
Verwijdering
Het symbool op het product of op de verpakking wijst erop dat dit product niet als
huishoudafval mag worden behandeld, maar moet worden afgegeven bij een verzamelpunt
waar elektrische en elektronische apparatuur wordt gerecycled. Als u ervoor zorgt dat dit
product op de juiste manier wordt verwijderd, voorkomt u mogelijke negatieve gevolgen
voor mens en milieu die zich zouden kunnen voordoen in geval van verkeerde
afvalverwerking. Voor gedetailleerdere informatie over het recyclen van dit product, kunt
u contact opnemen met de gemeente, de gemeentereiniging of de winkel waar u het
product hebt gekocht.
Verpakkingsmateriaal
Het verpakkingsmateriaal is milieuvriendelijk en geschikt voor hergebruik Kunststofonder-
delen worden aangeduid met internationale afkortingen, zoals PE, PS, etc. Gooi het ver-
pakkingsmateriaal weg in de daarvoor bestemde containers van uw vuilnisophaaldienst.
WAARSCHUWING!
Om ervoor te zorgen dat het apparaat geen gevaar oplevert, moet het onklaar gemaakt
worden voordat u het weggooit
Trek de stekker uit het stopcontact en verwijder de voedingskabel van het apparaat
40
Verwijdering
Klantenservice
Als er een storing optreedt, probeer dan eerst zelf een oplossing voor het probleem te vinden.
Raadpleeg "Problemen oplossen".
Als u niet zelf het probleem kunt verhelpen, neem dan contact op met uw verkoper of de
serviceafdeling.
Deze gegevens zijn nodig om u snel en juist te helpen.
Zie voor deze gegevens het typeplaatje. Noteer
deze hier:
Modelbeschrijving ........................................
Productnummer (PNC) ........................................
Serienummer (S-No.) ........................................
Aard van de storing
Foutmeldingen
Klantenservice
41
42
43
www.electrolux.com
892939240-A-012010
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Aeg-Electrolux B9878-5-M Handleiding

Type
Handleiding