Documenttranscriptie
BCVM 8100
Benutzer- und Wartungshandbuch
User and maintenance manual
Manuel d’utilisation et d’entretien
Handleiding voor gebruik en onderhoud
IT
Manuale d’uso e manutenzione
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
UW VEILIGHEID EN DIE VAN ANDEREN IS ERG BELANGRIJK
Deze handleiding en het apparaat zelf zijn voorzien van belangrijke veiligheidsaanwijzigen, die te allen
tijde moeten worden gelezen en opgevolgd.
Dit is het waarschuwingssymbool waarmee mogelijke risico’s voor de gebruiker en voor anderen
worden aangegeven.
Alle veiligheidsberichten worden voorafgegaan door het waarschuwingssymbool en door de
volgende termen:
GEVAAR
Geeft een gevaarlijke situatie aan, die ernstig letsel veroorzaakt als deze
niet wordt vermeden.
WAARSCHUWING Geeft een gevaarlijke situatie aan, die ernstig letsel zou kunnen
veroorzaken als deze niet wordt vermeden.
Alle veiligheidswaarschuwingen geven specifieke details van het mogelijke
risico dat aanwezig is en geven aan hoe het risico op letsel, schade en elektrische
schokken voortvloeiend uit het onjuiste gebruik van het apparaat beperkt kan
worden. Houd u strikt aan de volgende instructies:
- Koppel het apparaat los van het elektriciteitsnet alvorens
installatiewerkzaamheden te verrichten.
- Installatie en onderhoud moeten worden uitgevoerd door een
gespecialiseerd monteur, volgens de instructies van de fabrikant en in
overeenstemming met de plaatselijke veiligheidsvoorschriften. Geen enkel
deel van het apparaat mag gerepareerd of vervangen worden, tenzij dit
specifiek in de gebruikshandleiding is beschreven.
- De voedingskabel moet door een gespecialiseerd elektricien worden
vervangen. Wend u tot erkende servicecentra.
- De aarding van het apparaat is wettelijk verplicht
- De voedingskabel moet lang genoeg zijn om het apparaat na plaatsing in
zijn behuizing op het stopcontact aan te sluiten.
- Om de installatie conform de geldende veiligheidsnormen te laten zijn is er
een meerpolige schakelaar nodig met een minimum afstand van 3 mm
tussen de contacten
- Gebruik voor de aansluiting geen meervoudige contactdozen of
verlengsnoeren.
- Trek niet aan de voedingskabel om de stekker uit het stopcontact te halen.
- De elektrische onderdelen mogen na de installatie niet toegankelijk zijn
voor de gebruiker.
- Raak het apparaat niet aan met natte lichaamsdelen en gebruik het niet op
blote voeten.
NL69
-
-
-
-
-
-
-
-
Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor het gebruik als huishoudelijk
apparaat voor het bereiden van voedsel. Elk ander gebruik is verboden (bijv.
verwarming van de omgeving). De fabrikant kan niet aansprakelijk gesteld
worden voor schade die het gevolg is van oneigenlijk gebruik of een foute
instelling van de bedieningsknoppen.
Dit apparaat mag gebruikt worden door kinderen van 8 jaar of ouder en
door personen met lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke beperkingen of
met onvoldoende ervaring en kennis, mits ze onder toezicht staan of hen is
geleerd hoe het apparaat veilig moet worden gebruikt en ze zich bewust
zijn van de mogelijke gevaren. Kinderen mogen niet met het apparaat
spelen. De reiniging en het onderhoud mogen niet door kinderen worden
uitgevoerd, tenzij ze onder toezicht van volwassenen staan.
De toegankelijke onderdelen van het apparaat kunnen zeer heet worden
tijdens het gebruik. Houd kinderen uit de buurt van het apparaat en zorg
dat ze er niet mee spelen.
Het apparaat en zijn toegankelijke onderdelen worden warm tijdens het
gebruik. Let erop de verwarmende elementen niet aan te raken. Kinderen
jonger dan 8 jaar moeten uit de buurt van het apparaat worden gehouden,
tenzij ze altijd onder toezicht staan.
Raak de verwarmingselementen of de binnenkant van het apparaat tijdens
en na het gebruik niet aan om brandwonden te voorkomen. Zorg dat het
apparaat niet in contact komt met kleding of ander brandbaar materiaal
zolang de onderdelen niet voldoende afgekoeld zijn.
Open de deur van het apparaat na afloop van de bereiding voorzichtig, en
laat de warme lucht of de damp geleidelijk ontsnappen voordat u het
gerecht uit de oven haalt. Wanneer de deur van het apparaat gesloten is,
komt er warme lucht uit de opening boven het bedieningspaneel. Blokkeer
de ventilatieopeningen nooit.
Gebruik ovenhandschoenen om schalen en accessoires uit de oven te halen,
en let erop dat u de verwarmingselementen niet aanraakt.
Plaats geen brandbaar materiaal in het apparaat of in de buurt ervan. Het
apparaat kan dan in brand vliegen als het per ongeluk wordt ingeschakeld.
Blikken of hermetisch afgesloten houders mogen niet in het apparaat
verwarmd of bereid worden. Door de zich ophopende druk kan het blik
ontploffen en het apparaat beschadigen.
Gebruik geen schalen of houders van synthetisch materiaal.
Oververhit vet of oververhitte olie vat gemakkelijk vlam. Houd de bereiding
van gerechten met veel vet of olie in de gaten.
Laat het apparaat nooit onbewaakt achter tijdens het droogproces van
gerechten.
NL70
-
-
-
-
Als er bij de bereiding alcoholische dranken (bijv. rum, cognac, wijn) worden
gebruikt, bedenk dan dat alcohol op hoge temperatuur verdampt. De
alcoholdamp kan vlam vatten wanneer deze in contact komt met het
elektrische verwarmingselement.
Gebruik nooit stoomreinigers.
Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus. Kinderen moeten tijdens
de pyrolysecyclus uit de buurt van de oven worden gehouden (alleen voor
ovens met pyrolysefunctie).
Gebruik alleen de standaard bijgeleverde of de voor deze oven aanbevolen
temperatuurvoeler.
Gebruik geen agressieve schuurmiddelen of scherpe metalen
keukengereedschappen om het glas van de ovendeur schoon te maken,
omdat ze krassen in het oppervlak kunnen maken en het glas kunnen doen
breken.
Controleer of het apparaat uitgeschakeld is, voordat u het lampje vervangt
om elektrische schokken te voorkomen.
Afvalverwerking van huishoudelijke apparaten
-
-
Dit product is vervaardigd van materiaal dat gerecycled of opnieuw gebruikt kan worden. Afdanken
moet plaatsvinden in overeenstemming met de plaatselijke milieuvoorschriften voor
afvalverwerking. Voordat u het apparaat afdankt moet de voedingskabel worden afgesneden, zodat
het apparaat onbruikbaar wordt.
Voor meer informatie over behandeling, terugwinning en recycling van huishoudelijke apparaten
kunt u contact opnemen met uw plaatselijke instantie, de vuilnisophaaldienst of de winkel waar u dit
product hebt gekocht.
INSTALLATIE
Controleer na het uitpakken van de oven of het apparaat tijdens het transport geen beschadigingen heeft
opgelopen en of de ovendeur goed sluit. Neem in geval van twijfel contact op met uw leverancier of de
klantenservice. Om eventuele schade te voorkomen wordt geadviseerd om de oven pas voor de installatie
van de piepschuim bodem te halen.
VOORBEREIDING VAN HET MEUBEL VOOR INBOUW
•
•
•
•
De keukenkastjes naast de oven moeten tegen hitte bestand zijn (min. 90°C).
Voer eerst alle zaagwerkzaamheden uit voordat u de oven plaatst, en verwijder nauwgezet alle
spaanders en zaagresten.
Het onderste gedeelte van de oven mag niet meer toegankelijk zijn na de installatie.
Voor een correcte functionering van het product mag de minimale opening tussen het werkblad en
de bovenkant van de oven niet geblokkeerd worden.
AANSLUITING OP HET ELEKTRICITEITSNET
Controleer of de elektrische spanning die aangegeven staat op het typeplaatje van het product
overeenkomt met de voedingsspanning van uw woning. Het typeplaatje bevindt zich op de voorrand van
de oven (zichtbaar wanneer de ovendeur openstaat).
•
Eventuele vervangingen van de voedingskabel (type H05 RR-F 3 x 1,5 mm2) mogen uitsluitend
worden uitgevoerd door erkende technici. Wend u tot erkende servicecentra.
ALGEMENE AANBEVELINGEN
Voor het gebruik:
-
Verwijder de kartonnen beschermingen, transparante folie en stickers van de accessoires.
Haal de accessoires uit de oven en verwarm hem ongeveer een uur lang op 200°C om de geur van het
isolatiemateriaal en de beschermende vetlaag te verwijderen.
NL71
Tijdens het gebruik:
-
Leg geen zware voorwerpen op de deur, omdat deze de deur kunnen beschadigen.
Steun niet op de deur en hang geen voorwerpen aan de handgreep.
Bedek de binnenkant van de oven niet met aluminiumfolie.
Giet geen water in de warme oven; de lak kan beschadigd raken.
Schuif niet met pannen of schalen over de bodem van de oven, omdat dit krassen op de lak kan
geven.
Zorg ervoor dat de elektrische kabels van andere apparatuur niet in contact komen met hete
onderdelen van de oven en niet vast komen te zitten tussen de ovendeur.
Stel de oven niet bloot aan weersinvloeden.
MILIEUTIPS
Verwerking van de verpakking
De verpakking kan volledig gerecycled worden, zoals wordt aangegeven door het symbool ( ). De
verschillende onderdelen van de verpakking mogen niet terechtkomen in het milieu, maar moeten als
afval verwerkt worden volgens de plaatselijke voorschriften.
Afvalverwerking van het product
-
Dit apparaat is voorzien van het merkteken volgens de Europese richtlijn 2002/96/EG inzake
Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur (AEEA).
Door ervoor te zorgen dat dit product op de juiste wijze als afval wordt verwerkt, helpt u mogelijke
schadelijke gevolgen voor het milieu en de gezondheid te voorkomen.
Het symbool op het product of op de begeleidende documentatie bij het product geeft aan dat dit
apparaat niet als huishoudelijk afval behandeld mag worden, maar naar een speciaal verzamelpunt
voor recycling van elektrische en elektronische apparaten moet worden gebracht.
Energiebesparing
-
Verwarm de oven alleen voor als dit speciaal wordt vermeld in de bereidingstabel of in het recept.
Gebruik donkere, zwart gelakte of geëmailleerde bakvormen, omdat deze de warme beter opnemen.
Schakel de oven 10/15 minuten voor het einde van de ingestelde bereidingstijd uit. Gerechten die lang
in de oven moeten staan, blijven dan nog doorgaren.
VERKLARING VAN OVEREENSTEMMING
-
Dit apparaat is bedoeld om in aanraking te komen met voedingsmiddelen en is in overeenstemming
met de Europese richtlijn ( ) n. 1935/2004 en is ontworpen, vervaardigd en op de markt gebracht in
overeenstemming met de veiligheidsvoorschriften van de “Laagspanningsrichtlijn” 2006/95/EG
(die 73/23/EEG en daaropvolgende amendementen vervangt), de beschermingsvoorschriften van de
“EMC”-richtlijn 2004/108/EG.
OPSPOREN VAN STORINGEN
Oven verwarmt niet:
•
•
Controleer of het elektriciteitsnet spanning heeft en of de oven is aangesloten.
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem verdwenen is.
De elektronische programmeerfunctie werkt niet:
•
Als op het display een “ ” met een cijfer verschijnt, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde
Klantenservice. Specificeer in dat geval het nummer dat volgt op de letter “ ”.
NL72
KLANTENSERVICE
Voordat u contact opneemt met de Klantenservice:
1.
Controleer of het niet mogelijk is het probleem zelf op te lossen aan de hand van punten die
beschreven worden in “Het opsporen van storingen”.
2. Het apparaat aan- en uitzetten om te controleren of het probleem is opgelost.
Als na het uitvoeren van deze controles de storing nog steeds aanwezig is, contact opnemen met de
dichtstbijzijnde Klantenservice.
Vermeld altijd:
•
de aard van de storing;
•
het type en het exacte model van de oven;
•
het servicenummer (dat is het nummer na het woord Service op het typeplaatje) op de rechter
binnenrand van de ovenruimte (zichtbaar als de deur open is). Het servicenummer bevindt zich ook
op het garantieboekje;
•
uw volledige adres;
•
uw telefoonnummer.
Wend u, in het geval dat reparatie noodzakelijk is, tot een erkende klantenservice (alleen dan heeft u
zekerheid dat originele vervangingsonderdelen worden gebruikt en de reparatie correct wordt uitgevoerd).
REINIGING
WAARSCHUWING -
Gebruik nooit stoomreinigers.
Maak het apparaat schoon als het afgekoeld is.
Koppel het apparaat los van de netvoeding.
Buitenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen. Als een dergelijk product per
ongeluk in contact komt met het apparaat, verwijder het dan onmiddellijk met een vochtig doekje.
•
Reinig de oppervlakken met een vochtig doekje. Als de buitenkant zeer vuil is, voeg dan een paar
druppels neutraal reinigingsmiddel toe aan het water. Afdrogen met een droge doek.
Binnenkant van de oven Reinigingscyclus PURECLEAN™
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen. Gebruik geen
schuursponsjes, pannensponzen of metalen schrapers die anders zijn dan de bijgeleverde spons.
Hierdoor kunnen de geëmailleerde oppervlakken, in de loop van de tijd, beschadigd raken. Maak
het glas van de deur alleen schoon met niet schurende sponsjes.
Het oppervlak van deze ovenruimte is voorzien van een geëmailleerde laag, die geen nikkel bevat, op basis
van een speciale formule waardoor de ovenruimte makkelijk gereinigd kan worden met alleen water en
het bijgeleverde cellulosedoekje. Het cellulosedoekje kan gewassen en opnieuw gebruikt worden tot het
versleten is en is verkrijgbaar bij de Klantenservice. Het wordt afgeraden het doekje in de wasmachine te
wassen en in de wasdroger te drogen.
Reinigingscyclus PURECLEAN™
Om de oven in de beste staat te houden, na elk gebruik, de reinigingscyclus PURECLEAN™ uitvoeren. De
cyclus duurt 35 minuten, inclusief een afkoelingsfase, en wordt als volgt uitgevoerd:
1. Ga te werk met een koude oven.
2. Maak het bijgeleverde cellulosedoekje nat met stromend water en knijp het uit tot er geen druppels
meer afvallen.
3. Open de deur van de oven en haal alle geëmailleerde accessoires eruit.
4. Leg het cellulosedoekje op de bodem van de oven, zodat deze helemaal bedekt wordt.
5. Verdeel gelijkmatig 350 ml water over het cellulosedoekje. Een kleinere of grotere hoeveelheid kan
de goede werking van de cyclus in gevaar brengen.
6. Sluit de ovendeur.
7. Selecteer met de functieknop het symbool
: het woord PURECLEAN™ verschijnt op het display.
NL73
8.
Druk op toets om uw keuze te bevestigen en de reinigingscyclus te starten. De deur tijdens de
werking van de cyclus niet openen om te voorkomen dat er damp ontsnapt.
9. Als de cyclus voltooid is, de deur openen, het cellulosedoekje uit de oven halen en eventueel
restwater verwijderen.
10. Reinig de oven nu met de bijgeleverde, met warm water bevochtigde spons (als u meer dan 15
minuten wacht met het reinigen kan het goede resultaat negatief beïnvloed worden).
Buitengewoon hardnekkig vuil
Om buitengewoon hardnekkig vuil te verwijderen, de cyclus PURECLEAN™ herhalen en enkele druppels
neutraal reinigingsmiddel toevoegen tijdens de fase waarin u het vuil verwijdert.
Reinigen ruit aan de binnenkant
Het oppervlak van de binnenruit van de oven is bedekt met een speciale bekleding, waardoor de ruit
makkelijk schoongemaakt kan worden.
Om de ruit van de ovendeur in de beste staat te houden, na ieder gebruik, de reinigingscyclus
PURECLEAN™ uitvoeren, maak de ruit alleen schoon met met water en een niet schurende spons.
Om eventuele vetresten te verwijderen, kunt u enkele druppels neutraal reinigingsmiddel aan het water
toevoegen.
OPMERKINGEN:
•
Om de deur gemakkelijker te kunnen reinigen kunt u deze verwijderen (zie ONDERHOUD).
•
Het bovenste verwarmingselement van de grill (zie ONDERHOUD) kan omlaag worden gezet om de
bovenkant van de ovenruimte te kunnen reinigen.
•
Tijdens langdurige bereidingen van levensmiddelen met een hoog watergehalte (bijv. pizza,
groenten, enz.) kan zich aan de binnenkant van de deur en op de afdichting condens vormen.
Neem de condens af met een doek of een spons als de oven afgekoeld is.
Accessoires:
•
•
•
Laat de accessoires na gebruik weken in water met afwasmiddel. Pak ze vast met handschoenen als
ze nog heet zijn.
Voedselresten kunnen met een afwasborstel of met een sponsje worden verwijderd.
Was de geëmailleerde accessoires niet af in de afwasmachine. De agressieve reinigingsmiddelen die
gewoonlijk in afwasmachines gebruikt worden kunnen het email onherstelbaar beschadigen.
ONDERHOUD
WAARSCHUWING -
Draag beschermende handschoenen.
Voer de aangegeven werkzaamheden uit als het apparaat afgekoeld is.
Koppel het apparaat los van het elektriciteitsnet.
VERWIJDEREN VAN DE DEUR
De deur verwijderen:
1.
2.
3.
Open de deur helemaal.
Til de twee vergrendelingen van de scharnieren omhoog en naar voren tot ze niet verder kunnen (Fig. 1)
Sluit de deur tot de blokkering (A), til hem op (B) en draai hem (C) tot de deur loshaakt (D) (Fig. 2)
De deur weer terugplaatsen:
1.
2.
3.
4.
Plaats de scharnieren in de zittingen.
Open de deur helemaal.
Duw de twee vergrendelingen omlaag.
Sluit de deur.
Fig. 1
Fig. 2
NL74
VERWIJDERING ZIJROOSTERS
In bepaalde modellen zijn de zijroosters die als steun dienen voor de accessoires voorzien van twee
bevestigingsschroeven (Fig. 3) waardoor de stabiliteit vergroot wordt.
1. Verwijder de schroeven en de bijbehorende plaatjes rechts en links, met behulp van een munt of een
gereedschap (Fig. 4).
2. Verwijder de roosters door ze op te tillen (1) en ze om te draaien (2) zoals getoond in Fig. 5.
Fig. 3
Fig. 4
Fig. 5
OMLAAGBRENGEN VAN HET BOVENSTE VERWARMINGSELEMENT (ALLEEN BIJ
BEPAALDE MODELLEN)
1.
2.
3.
Verwijder de roosters van de accessoiresteunen van de zijkant.
Trek voorzichtig Fig. 6 het verwarmingselement naar buiten en breng het naar beneden (Fig. 7).
Om het verwarmingselement terug te plaatsen tilt u het op, trekt u het voorzichtig naar u toe en legt
u het op de daarvoor bestemde zittingen aan de zijkant.
Fig. 6
Fig. 7
NL75
VERVANGEN VAN HET LAMPJE
Vervangen van het lampje aan de achterkant (indien aanwezig):
1. Koppel de oven los van de netvoeding.
2. Draai het beschermkapje los (Fig. 8), vervang het lampje (zie de opmerking voor het type lampje) en
draai het beschermkapje weer vast
3. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
Vervangen van het lampje aan de zijkant (indien aanwezig):
1. Koppel de oven los van het elektriciteitsnet.
2. Verwijder de zijroosters, indien aanwezig.
3. Duw het beschermkapje met een platte schroevendraaier naar buiten en verwijder het.
4. Vervang het lampje (zie de opmerking hieronder voor het type lampje).
5. Zet het beschermkapje weer op zijn plaats en duw het tegen de wand om het op de juiste manier
vast te laten haken.
6. Monteer de roosters van de accessoiresteunen weer op de zijkant.
7. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
Fig. 8
Fig. 9
Fig. 10
Fig. 11
OPMERKING:
Gebruik alleen gloeilampen van 25-40W/230V type E-14, T300°C, of halogeenlampen van
20-40W/230 V type G9, T300°C.
Het lampje in het apparaat is specifiek voor huishoudelijke apparaten en is niet geschikt voor de
verlichting van een huishoudelijke ruimte (Verordening (EG) 244/2009).
De lampjes zijn verkrijgbaar bij de Klantenservice.
BELANGRIJK:
Raak halogeenlampjes niet met blote handen aan om te voorkomen dat ze beschadigd worden
door uw vingerafdrukken.
Gebruik de oven niet voordat het beschermkapje is teruggeplaatst.
NL76
INSTRUCTIES VOOR HET GEBRUIK VAN DE OVEN
RAADPLEEG VOOR DE ELEKTRISCHE AANSLUITING HET HOOFDSTUK OVER DE INSTALLATIE
1. Bedieningspaneel
2. Bovenste verwarmingselement/grill
3. Koelventilator (niet zichtbaar)
4. Typeplaatje (verwijder dit nooit)
5. Lampjes
6. Circulair verwarmingselement (niet zichtbaar)
7. Ventilator
8. Draaispit (indien bijgeleverd)
9. Onderste verwarmingselement (niet zichtbaar)
10. Deur
11. Positie van de roosters (de steunhoogte staat aangegeven op de voorkant van de oven)
12. Schot
OPMERKING:
Tijdens de bereiding kan de koelventilator afwisselend ingeschakeld worden om het energieverbruik
te verminderen.
Na afloop van de bereiding, nadat de oven is uitgeschakeld, kan de koelventilator nog een tijdje
blijven werken.
BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
Fig. A
Fig. B
Fig. C
Fig. D
Fig. E
A. ROOSTER (1): kan gebruikt worden om voedsel op te grillen of als draagrooster voor pannen, bak- en
cakevormen en ovenvaste schalen.
B. OPVANGBAK (1): is bedoeld om vet op te vangen wanneer hij onder het rooster wordt geplaatst, of
als bakplaat voor het bereiden van vlees, vis, groenten, focaccia enz.
C. BAKPLAAT (1): kan gebruikt worden voor het bereiden van brood of gebak, maar ook voor gegrild
vlees, vis in folie, enz.
D. CELLULOSEDOEKJE (1): kan gebruikt worden voor de reinigingscyclus PURECLEAN™.
BELANGRIJK: gebruik alleen het bijgeleverde cellulosedoekje.
E. SPONS: kan gebruikt worden om het vuil uit de ovenruimte te verwijderen
NIET BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
Bij de klantenservice kunt u andere accessoires aanschaffen.
NL77
PLAATSEN VAN DE ROOSTERS EN ANDERE ACCESSOIRES IN DE OVEN
Het rooster en de andere accessoires zijn voorzien van een blokkeersysteem, zodat ze niet per ongeluk naar
buiten kunnen worden getrokken.
Fig. 1
1.
2.
Schuif het rooster horizontaal in de oven, met het verhoogde gedeelte “A” omhoog gericht (Fig. 1).
Houd het rooster schuin op de blokkeerpositie “B” (Fig. 2).
Fig. 2
Fig. 3
3. Houd het rooster weer horizontaal en duw tot het helemaal in de oven zit “C” (Fig. 3).
4. Ga in omgekeerde volgorde te werk om het rooster uit de oven te halen.
Het plaatsen van de andere accessoires, zoals de opvangbak en de bakplaat, gebeurt op precies dezelfde
manier. Het uitstekende gedeelte op de bak en de plaat zorgt voor de blokkering.
BESCHRIJVING BEDIENINGSPANEEL
ELEKTRONISCHE PROGRAMMEERFUNCTIE
Bevroren voedsel
Bezig met ontdooien
Warmhouden
Speciale functies: Voor het ontdooien van voedsel
1
DISPLAY
3
4
2
1. FUNCTIEKNOP: in-/uitschakelen en selecteren van functies
2. NAVIGATIEKNOP: navigatie door de menu’s, regeling van te voren ingestelde waarden
OPMERKING: de twee knoppen zijn verzonken knoppen. Druk op het midden van de knop om ze uit
hun zitting te laten komen.
3. TOETS : om terug te keren naar het vorige scherm of om uw voorkeursfunctie op te slaan
4. TOETS
: om de instellingen te selecteren en te bevestigen
OVERZICHT FUNCTIES
Als de knop “Functies” in willekeurig welke stand gezet wordt, wordt de oven ingeschakeld: op het display
worden de bijbehorende functies of submenu’s weergegeven.
De submenu’s zijn beschikbaar en kunnen geselecteerd worden door de knop op de functie GRILL,
SPECIALE FUNCTIES, INSTELLINGEN, RECEPTEN en FAVORIETEN te zetten.
Bevroren voedsel
A
Ontdooien
B
Warmhouden
Speciale functies: Voor het ontdooien van voedsel
C
D
A.
B.
C.
D.
Pictogram van de gemarkeerde functie
Gemarkeerde functie die geselecteerd kan worden door te drukken op
Beschrijving van de gemarkeerde functie
Andere beschikbare functies.
NL78
DETAILS FUNCTIE
Nadat u de gewenste functie heeft geselecteerd, geeft het display andere hierbij horende opties en details
weer.
Zone 3
180°C
Zone 2
Ja
--:--
TEMPERATUUR
BEREIDINGSTIJD
Turbo hete lucht
Start
VOORVERWARMEN
--:-EINDTIJD
Zone 4
Zone 5
Zone 1
Cursor
Om tussen de verschillende zones te navigeren aan de knop “Navigatie” draaien: de cursor wordt
verplaatst naast de waarden die gewijzigd kunnen worden in de volgorde die hierboven is beschreven.
Druk op toets
om de waarde te selecteren, wijzig de waarde door aan de knop “Navigatie” te draaien
en bevestig hem met de toets
.
EERSTE GEBRUIK - SELECTEREN VAN DE TAAL EN INSTELLEN VAN DE TIJD
Voor een correct gebruik van de oven moet u bij de eerste inschakeling de gewenste taal selecteren en de
actuele tijd instellen.
Ga als volgt te werk:
1. Draai de knop “Functies” op willekeurig welke stand: op het display wordt het overzicht weergegeven
van de eerste drie beschikbare talen.
2. Draai aan de knop “Navigatie” om door het overzicht te bladeren;
3. Als u de gewenste taal gemarkeerd heeft, drukt u op
om deze te selecteren.
Nadat u de taal geselecteerd heeft, geeft het display knipperend 12:00 aan.
4. Stel het tijdstip in door aan de knop “Navigatie” te draaien.
5. Bevestig de instelling door op
te drukken.
KEUZE VAN DE BEREIDINGSFUNCTIES
--:--
180°C
TEMPERATUUR
ja
VOORVERWARMEN
1.
2.
3.
Start
--:--
180°C
BEREIDINGSTIJD
Turbo hete lucht
TEMPERATUUR
--:--
ja
EINDTIJD
VOORVERWARMEN
BEREIDINGSTIJD
Turbo hete lucht
Start
--:-EINDTIJD
Als de oven uit staat, draait u aan de knop “Functies”; op het display worden de bereidingsfuncties of
de betreffende submenu’s weergegeven.
OPMERKING: zie, voor de lijst en de beschrijving van de functies, de betreffende tabel op
pagina 85 en op pagina 86.
Om door de verschillende mogelijkheden binnen de submenu’s te navigeren aan de knop “Navigatie”
draaien: de gekozen functie wordt in het wit in het midden van het display aangegeven. Om de
functie te kiezen, op de toets
drukken.
De bereidingsinstellingen verschijnen op het display. Als de van te voren geselecteerde waarden
goed zijn, draait u aan de knop “Navigatie” tot de cursor ter hoogte van “Start” staat en drukt u op de
toets
; als dat niet het geval is, doorgaan zoals hieronder wordt aangegeven om de waarden te
veranderen.
NL79
INSTELLEN VAN DE TEMPERATUUR/GRILLVERMOGEN
--:--
180°C
TEMPERATUUR
Nee
VOORVERWARMEN
Conventioneel
Start
TEMPERATUUR
Nee
VOORVERWARMEN
TEMPERATUUR
--:--
No
VOORVERWARMEN
EINDTIJD
--:--
200°C
Start
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
Start
--:-EINDTIJD
--:--
200°C
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
--:--
180°C
BEREIDINGSTIJD
TEMPERATUUR
--:--
Nee
VOORVERWARMEN
EINDTIJD
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
Start
--:-EINDTIJD
Ga als volgt te werk om de temperatuur of het grillvermogen te wijzigen:
1. Controleer of de cursor naast de temperatuurwaarde staat (zone 1); druk op toets
om de
parameter te selecteren die u wilt wijzigen: de temperatuurwaarden gaan knipperen.
2. Stel de gewenste waarde in door aan de knop “Navigatie” te draaien en druk op
om te
bevestigen.
3. Draai aan de knop “Navigatie” tot de cursor ter hoogte van “Start” staat en druk daarna op toets
.
4. Het display geeft aan op welk niveau het gerecht geplaatst moet worden. Voer de handeling uit en
druk op toets
om de bereiding te starten.
De ingestelde temperatuur kan op dezelfde manier ook tijdens de bereiding veranderd worden.
5. Als de bereiding voltooid is, verschijnt het bericht “einde bereiding”. Nu kunt u de oven uitschakelen
door de knop “Functies” op 0 (nul) te draaien, of de bereiding verlengen door de knop “Navigatie”
met de klok mee te draaien. Bij het uitschakelen verschijnt er een balk op het display die de huidige
temperatuur in de oven aangeeft.
VOORVERWARMING VAN DE OVENRUIMTE
--:--
200°C
TEMPERATUUR
Nee
VOORVERWARMEN
Conventioneel
Start
TEMPERATUUR
Ja
VOORVERWARMEN
TEMPERATUUR
--:--
Nee
VOORVERWARMEN
EINDTIJD
--:--
200°C
Start
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
Start
TEMPERATUUR
--:--
Ja
VOORVERWARMEN
EINDTIJD
--:-EINDTIJD
--:--
200°C
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
--:--
200°C
BEREIDINGSTIJD
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
Start
--:-EINDTIJD
Als u de oven wilt voorverwarmen moet u de voorselectie van de oven als volgt wijzigen:
1. Zet de cursor, door aan de knop “Navigatie” te draaien, ter hoogte van voorverwarmen.
2. Druk op toets
om de parameter te selecteren: “Nee” knippert.
3. Wijzig de parameter door aan de knop “Navigatie” te draaien: op het display verschijnt “Ja”.
4. Bevestig de instelling met de toets
.
SNEL VOORVERWARMEN
180°C
Bevroren voedsel
TEMPERATUUR
Bezig met ontdooien
Warmhouden
Druk op +/- voor aanpassen ...
Speciale functies: Voor het ontdooien van voedsel
Start
Ga als volgt te werk om de oven snel voor te verwarmen:
1. Kies de functie snelle voorverwarming door aan de knop “Functies” te draaien.
2. Bevestig met de toets
: de instellingen verschijnen op het display.
3. Als de voorgestelde temperatuur de gewenste is, draait u aan de knop “Navigatie” tot de cursor ter hoogte
van “Start” staat en drukt u op de toets
; Om de instelling te wijzigen gaat u te werk zoals beschreven
in de vorige paragrafen. Een geluidssignaal geeft aan dat de oven de ingestelde temperatuur heeft bereikt.
Na afloop van de voorverwarmingsfase selecteert de oven automatisch de statische functie .
Zet het gerecht in de oven.
4. Als u een andere bereidingsfunctie wilt instellen, draai dan aan de knop “Functies” en selecteer de
gewenste functie.
NL80
INSTELLING VAN DE BEREIDINGSDUUR
--:--
180°C
TEMPERATUUR
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
Nee
VOORVERWARMEN
Start
--:--
TEMPERATUUR
Nee
EINDTIJD
VOORVERWARMEN
180°C
00:01
180°C
TEMPERATUUR
UU:MM
TEMPERATUUR
19:01
Nee
EINDTIJD
VOORVERWARMEN
Conventioneel
Nee
VOORVERWARMEN
Start
- 00:30
180°C
UU:MM
Conventioneel
Start
19:01
EINDTIJD
- 00:30
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
Start
19:20
EINDTIJD
Met deze functie kunt u gerechten gedurende een ingestelde tijd bereiden, van minimaal 1 minuut tot de
maximale tijd van de geselecteerde functie, waarna de oven automatisch uitgeschakeld wordt.
1. Stel de functie in door de cursor op “bereidingsduur” te zetten door aan de knop “Navigatie” te draaien.
2. Druk op toets
om de parameter te selecteren; “00:00” gaat knipperen op het display.
3. Verander de waarde door aan de knop “Navigatie” te draaien tot de gewenste bereidingsduur verschijnt.
4. Bevestig de gekozen waarde met
.
EEN BRUIN KORSTJE GEVEN
Na afloop van de bereiding wordt, voor de functies waarbij dat kan, op het display de mogelijkheid
weergegeven om uw gerecht een oppervlakkig bruin korstje te geven. Deze functie kan alleen geactiveerd
worden als u een bereidingstijd hebt ingesteld.
- 00:05
BEREIDINGSTIJD
Bruinen
Bereiding geëindigd op 20:00
^ voor verlengen, OK bruinen
20:05
Bruinen geëindigd om 20:05
EINDTIJD
Als de bereidingstijd is afgelopen, verschijnt “^ op het display voor de verlenging. OK om een bruin korstje
te geven”. Door op de toets
te drukken, start de oven een bruiningsfase voor de duur van 5 minuten.
Deze functie kan slechts éénmaal geactiveerd worden.
INSTELLEN VAN HET TIJDSTIP EINDE BEREIDING / UITGESTELDE START
U kunt de gewenste eindtijd instellen en het starten van de oven met maximaal 23 uur en 59 minuten uitstellen, te beginnen vanaf het huidige tijdstip. Dit is alleen mogelijk na het instellen van een bereidingsduur.
Deze instelling is alleen beschikbaar als u de oven niet wilt voorverwarmen bij de gekozen functie.
- 00:30
180°C
TEMPERATUUR
Nee
VOORVERWARMEN
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
Start
TEMPERATUUR
Nee
VOORVERWARMEN
Start
TEMPERATUUR
VOORVERWARMEN
Nee
VOORVERWARMEN
Conventioneel
Start
Conventioneel
Start
Nee
VOORVERWARMEN
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
Start
TEMPERATUUR
20:10
Nee
VOORVERWARMEN
20:10
EINDTIJD
- 00:29
180°C
EINDTIJD
19:20
EINDTIJD
- 00:30
TEMPERATUUR
20:10
BEREIDINGSTIJD
BEREIDINGSTIJD
180°C
EINDTIJD
- 00:30
180°C
Nee
19:20
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
TEMPERATUUR
EINDTIJD
- 00:30
180°C
- 00:30
180°C
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
Start
20:10
EINDTIJD
Na het instellen van de bereidingsduur verschijnt de tijd waarop de bereiding eindigt op het display
(bijvoorbeeld 19:20). Om het einde van de bereiding uit te stellen en daarmee ook het starten van de oven,
gaat u als volgt te werk:
1. Zet de cursor ter hoogte van het tijdstip einde bereiding door aan de knop “Navigatie” te draaien.
2. Druk op toets
om de parameter te selecteren: het tijdstip van het einde van de bereiding gaat
knipperen.
3. Verander het tijdstip voor het einde van de bereiding door aan de knop “Navigatie” te draaien tot de
gewenste waarde bereikt is.
4. Bevestig de gekozen waarde met
.
5. Draai aan de knop “Navigatie” tot de cursor ter hoogte van “Start” staat en druk daarna op toets
.
6. Het display geeft aan op welk niveau het gerecht geplaatst moet worden. Voer de handeling uit en
druk op toets
om de bereiding te starten. De oven begint met de bereiding na een wachttijd die
berekend wordt op basis van de ingestelde eindtijd (bijvoorbeeld: als een gerecht een
bereidingsduur van 20 minuten heeft en als eindtijd 20:10 is ingesteld, dan begint de oven om 19:50
met de bereiding).
OPMERKING: tijdens de wachtfase kunt u de oven ook handmatig starten door aan de knop “Navigatie”
te draaien tot de cursor ter hoogte van “Start” staat en vervolgens op toets
te drukken.
U kunt de ingestelde waarden (temperatuur, steunhoogte grill, bereidingstijd) op ieder gewenst
moment wijzigen zoals beschreven in de voorgaande paragrafen.
NL81
INDICATIE VAN DE RESTWARMTE BINNENIN DE OVEN
168°
19:42
Restwarmte
Op het eind van elke bereiding, of na het uitschakelen van de oven, verschijnt als de temperatuur in de
oven hoger dan 50°C is op het display de temperatuur van dat moment, en de balk die laat zien dat de oven
afkoelt. Als de restwarmte onder de 50°C daalt, verschijnt het tijdstip van de dag op het display.
KOOKWEKKER
00 : 00 : 00
(UU)
(MM)
00 : 30 : 00
(SS)
(UU)
Draai +/- om de timer in te stellen n op ✓ om te starten
(MM)
01 : 09 : 00
(SS)
Draai +/- om de timer in te stellen n op ✓ om te starten
Kookwekker
Deze functie kan alleen gebruikt worden als de oven uitstaat en is bijvoorbeeld handig om de kooktijd van
pasta in te stellen. De maximale tijd die ingesteld kan worden is 1 uur en 30 minuten.
1. Druk, als de oven uitgeschakeld is, op toets
: op het display verschijnt “00:00:00”.
2. Draai aan de knop “Navigatie” om de gewenste tijd in te stellen.
3. Druk op toets
om het aftellen te starten. Als de ingestelde tijd is verstreken, verschijnt “00:00:00”
op het display en klinkt er een geluidssignaal. U kunt de tijd verlengen door deze opnieuw in te
stellen, of de kookwekker uitschakelen door op toets
te drukken (op het display verschijnt de
huidige tijd).
RECEPTEN
Dankzij de “Intelligent Sensor Technology” kunt u 30 vooraf ingestelde recepten gebruiken met de ideale
bereidingsfunctie en temperatuur.
U hoeft zich alleen aan de ingrediënten en de bereiding van het gerecht in het bijgeleverde kookboek te
houden. Volg voor de rest de volgende instructies:
Instellingen
Vis
Kippenborst
Recepten
Gevogelte
Gebraden kip
Traditioneel
Groenten
Volautomatische recepten
Automatisch
Recepten: Zie kookboek voor de beschrijving
Volautomatische recepten
Automatisch
- 00:45
REGELING
BEREIDINGSTIJD
Gebraden kip
19:45
Plaats voedsel op niveau 3
Druk op
als u klaar bent
7.
BEREIDINGSTIJD
Bereiden
EINDTIJD
1.
2.
3.
4.
5.
6.
- 00:44
REGELING
19:45
EINDTIJD
Kies “RECEPTEN” door aan de knop “Functies” te draaien.
Kies het gewenste gerecht uit de lijst.
Bevestig uw keuze met de toets
.
Kies het gewenste recept door aan de knop “Navigatie” te draaien.
Bevestig uw keuze met de toets
: op het display verschijnt de indicatieve bereidingstijd.
Zet het gerecht in de oven en draai aan de knop “Navigatie” tot de cursor ter hoogte van “Start” staat
en druk daarna op toets
.
Het display geeft aan op welk niveau het gerecht geplaatst moet worden. Voer de handeling uit en
druk op toets
om de bereiding te starten. Zie de betreffende paragraaf voor het uitstellen van de
start van de bereiding.
Draai het voedsel a.u.b.
Bereiding bijna voltooid
Controleer het gerecht
Bereiding geëindigd om19:45
Druk op ^ om te verlengen Bereiden
OPMERKING: Sommige gerechten moeten halverwege de bereidingstijd omgekeerd of
doorgeroerd worden: de oven geeft een geluidssignaal en op het display verschijnt wat u moet
doen.
De aanvankelijk weergegeven bereidingstijd is zuiver indicatief: deze kan tijdens de bereiding
automatisch worden verlengd.
Voordat de bereidingstijd afloopt, vraagt de oven om te controleren of het gerecht de door u gewenste
bereidingsgraad heeft. Als dit niet het geval is, kunt u de bereidingstijd handmatig verlengen door aan de
knop “Navigatie” te draaien.
NL82
FAVORIETEN
Bij deze oven kunt u de gekozen instellingen voor de bereiding van uw favoriete gerecht in het geheugen
opslaan.
Na afloop van de bereiding, verschijnt op het display, met tussenpozen, het bericht “Druk op << om op te
slaan”.
Als u de voor deze specifieke bereiding gebruikte instellingen op wilt slaan (functie, bereidingstijd,
temperatuur…), op toets << drukken. Op dit punt verschijnt op het display het bericht “Druk op OK om op
te slaan”.
2
Druk OK om op te slaan,
<< v. annul.
Hete lucht
Druk OK om op te slaan, << v. annul.
Favoriet
is opgeslagen
Als u op toets
drukt, verschijnt de eerste beschikbare positie, van 1 tot 10. Als u de positie aan uw eigen
wensen aan wilt passen, kunt u het nummer veranderen door aan de navigatieknop te draaien (- of +)
voordat u uw keuze bevestigt met toets
. Wanneer het geheugen vol is of de positie als bezet is, wordt
de functie overschreven.
Als u de gegevens echter niet op wilt slaan, hoeft u alleen maar weer op toets te drukken, naar een
andere functie te gaan door aan de betreffende knop te draaien of de oven uit te schakelen.
Om, later, de opgeslagen instellingen weer op te roepen, de functieknop op het symbool
draaien en
een van de opgeslagen functies selecteren, door aan de navigatieknop te draaien tot de gewenste
instelling wordt weergegeven.
Druk op toets
en start de bereiding.
INSTELLINGEN
1.
Om parameters op het display te wijzigen selecteert u “INSTELLINGEN” in het hoofdmenu door aan
de knop “Functies” te draaien.
2. Bevestig met toets
: op het display worden de parameters die gewijzigd kunnen worden
weergegeven (taal, volume geluidssignaal, helderheid van het display, tijdstip van de dag,
energiebesparing).
3. Kies de instelling die veranderd moet worden door aan de knop “Navigatie” te draaien.
4. Druk op de toets
om te bevestigen.
5. Volg de aanwijzingen op het display om de parameter te veranderen.
6. Druk op toets
; op het display verschijnt een bevestigingsbericht.
OPMERKING: als de oven uitgeschakeld is en de functie ECOMODE (energiebesparing) geactiveerd is
(AAN), dan gaat het display na enkele seconden uit. Als de functie niet geactiveerd is (UIT), dan wordt na
enkele seconden alleen de helderheid van het display verminderd.
REINIGINGSCYCLUS PURECLEAN™
Om de oven in de beste staat te houden, na elk gebruik, de reinigingscyclus PURECLEAN™ uitvoeren. De
cyclus duurt 35 minuten, inclusief een afkoelingsfase, en wordt als volgt uitgevoerd:
Zie voor de beschrijving van de functie, het hoofdstuk REINIGING en de functietabel op pagina 85.
1. Ga te werk met een koude oven.
2. Maak het bijgeleverde cellulosedoekje nat met stromend water en knijp het uit tot er geen druppels
meer afvallen.
3. Open de deur van de oven en haal alle geëmailleerde accessoires eruit.
4. Leeg het cellulosedoekje op de bodem van de oven, zodat deze helemaal bedekt wordt.
5. Verdeel gelijkmatig 350 ml water over het cellulosedoekje. Een kleinere of grotere hoeveelheid kan
de goede werking van de cyclus in gevaar brengen.
6. Sluit de ovendeur.
BELANGRIJK: de deur tijdens de werking van de cyclus niet openen om te voorkomen dat er damp
ontsnapt.
Pureclean
02:59
1/1
Plaats doek+water & druk ✓
00:00
TIJD
Reinigen
15:00
EINDTIJD
35 minuten reiniging met water
NL83
TIJD
Reinigen
15:00
EINDTIJD
7.
8.
Selecteer met de functieknop het symbool
: het woord PURECLEAN™ verschijnt op het display.
Druk op toets
om uw keuze te bevestigen en de reinigingscyclus te starten. De deur tijdens de
werking van de cyclus niet openen om te voorkomen dat er damp ontsnapt.
9. Als de cyclus voltooid is, de deur openen, het cellulosedoekje uit de oven halen en eventueel
restwater verwijderen.
10. Reinig de oven nu met de bijgeleverde, met warm water bevochtigde spons (als u meer dan 15
minuten wacht met het reinigen kan het goede resultaat negatief beïnvloed worden).
Buitengewoon hardnekkig vuil
Om buitengewoon hardnekkig vuil te verwijderen, de cyclus PURECLEAN™ herhalen en enkele druppels
neutraal reinigingsmiddel toevoegen tijdens de fase waarin u het vuil verwijdert.
TOETSENBLOKKERING (KEY-LOCK)
Met deze functie kunt u de toetsen en de knoppen op het bedieningspaneel blokkeren.
Houd de toetsen en
minimaal 3 seconden tegelijkertijd ingedrukt om de toetsenblokkering in te
schakelen. Als de blokkering actief is, werken de toetsen niet en verschijnen er een waarschuwingsbericht
en het symbool op het display. Deze functie kan ook tijdens de bereiding geactiveerd worden. Herhaal
de bovenstaande handelingen om de functie weer uit te schakelen. Als de toetsenblokkering actief is, kunt
u de oven uitschakelen door de knop op 0 (nul) te draaien. In dat geval moet de eerder gekozen functie
echter opnieuw worden ingesteld.
NL84
TABEL BESCHRIJVING FUNCTIES
FUNCTIEKNOP
OFF
Om de bereiding te onderbreken en de oven uit te schakelen.
SNEL VOORVERWARMEN Om de oven snel voor te verwarmen.
CONVENTIONEEL
GRILL
TURBO GRILL
HETE LUCHT
PURECLEAN
TURBO HETE LUCHT
SPECIALE FUNCTIES
INSTELLINGEN
RECEPTEN
Voor het bereiden van gerechten op één steunhoogte. Gebruik de
derde steunhoogte. Gebruik voor het bereiden van pizza’s, hartige
taarten en zoete taarten met een vloeibare vulling de eerste of
tweede steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
Voor het grillen van karbonades, spiezen, worstjes, het gratineren van
groente of het roosteren van brood. Zet het gerecht op de vierde of
vijfde steunhoogte. Voor het grillen van vlees wordt geadviseerd de
opvangbak te gebruiken om het braadvet op te vangen. Plaats de
opvangbak op de derde of vierde steunhoogte en giet er ongeveer
een halve liter water in. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
Tijdens de bereiding moet de deur van de oven dicht blijven.
Voor het grillen van grote stukken vlees (lamsbouten, rosbief, hele
kip). Zet het vlees op de middelste steunhoogtes. Geadviseerd wordt
de opvangbak te gebruiken om het braadvet op te vangen. Plaats de
opvangbak op de eerste of tweede steunhoogte en giet er ongeveer
een halve liter water in. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
Tijdens de bereiding moet de deur van de oven dicht blijven. Met
deze functie kunt u het draaispit gebruiken, als u dit hebt.
Voor het gelijktijdig bereiden van gerechten op meerdere steunhoogtes (maximaal drie) die dezelfde bereidingstemperatuur hebben (bijv.:
vis, groenten, gebak). Met deze functie worden er geen geuren van
het ene naar het andere gerecht overgebracht. Gebruik de derde
steunhoogte voor bereidingen op één steunhoogte, de eerste en
vierde steunhoogte voor bereidingen op twee platen en de eerste,
derde en vijfde steunhoogte voor bereidingen op drie steunhoogtes.
De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
Om het vuil dat ontstaan is tijdens de bereiding te verwijderen met
behulp van een cyclus op lage temperatuur. De gecombineerde werking van het speciale email en het water uit het cellulosedoekje tijdens de cyclus vergemakkelijkt de verwijdering van het vuil. Schakel
de functie in als de oven koud is.
Voor de bereiding van vlees, gevulde taarten (kwarktaart, strudel,
vruchtentaart) en gevulde groenten op een enkele steunhoogte. Deze
functie maakt gebruik van een discontinue en behoedzame ventilatie,
die voorkomt dat de gerechten te veel uitdrogen. Aanbevolen wordt
de 2° steunhoogte te gebruiken. Het is niet nodig om de oven voor te
verwarmen.
Zie SPECIALE FUNCTIES.
Voor het instellen van het display (taal, tijd, helderheid, volume van
het geluidssignaal, energiebesparing).
Voor het selecteren van 30 verschillende van te voren ingestelde recepten (zie het bijgeleverde kookboek). De oven stelt automatisch de optimale temperatuur, functie en bereidingsduur in. Het is belangrijk om de
aanwijzingen m.b.t. de bereiding, de te gebruiken accessoires en steunhoogtes van het gerecht in het kookboek exact op te volgen.
NL85
FAVORIETEN
ONTDOOIEN
WARMHOUDEN
RIJZEN
PRAKTISCH
MAXI COOKING
BEVROREN
VOEDSEL
Lasagne
Pizza
Strudel
Frieten
Brood
FUNCTIEKNOP (Vervolg)
Om de 10 favoriete functies rechtstreeks te openen. Zie, voor de
instellingen en de manieren om gegevens in het geheugen op te
slaan en te gebruiken, de paragraaf “FAVORIETEN”.
SPECIALE FUNCTIES
Voor het versnellen van het ontdooien van voedsel. Plaats het voedsel
op de middelste steunhoogte. Laat het voedsel in de verpakking
zitten zodat het niet uitdroogt.
Voor het warm en krokant houden van zojuist bereide gerechten (bv.
vlees, gefrituurde gerechten of ovenschotels) Plaats het voedsel op de
middelste steunhoogte. De functie kan niet ingeschakeld worden als
de temperatuur in de oven hoger dan 65°C is.
Voor het optimaal laten rijzen van zoet of hartig deeg. Om de kwaliteit
van het rijzen te behouden kan de functie niet geactiveerd worden als
de temperatuur in de oven hoger dan 40°C is. Zet het gerecht op de 2e
steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
Voor het bereiden van kant-en-klare gerechten, die bij
kamertemperatuur of in de koeling bewaard worden (koekjes,
vloeibare taartvullingen, muffins, voorgerechten en broodproducten).
Met deze functies worden alle gerechten snel en behoedzaam bereid;
kan ook gebruikt worden om reeds bereide gerechten op te warmen.
Volg de aanwijzingen op de verpakking. De oven hoeft niet
voorverwarmd te worden.
Voor het braden van grote stukken vlees (meer dan 2,5 kg). Gebruik de
eerste of de tweede steunhoogte, afhankelijk van de grootte van het
vlees. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Aanbevolen
wordt om het vlees tijdens de bereiding om te keren om een
gelijkmatige bruining aan beide kanten te verkrijgen. Het verdient de
voorkeur het vlees zo nu en dan vochtig te maken om het niet te erg
te laten uitdrogen.
Bij deze functie worden automatisch de beste temperatuur en
bereidingswijze geselecteerd voor vijf verschillende categorieën kanten-klare diepvriesproducten. Gebruik de tweede of derde
steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
Naar wens kan een temperatuur tussen de 50 en 250°C worden
ingesteld voor het bereiden van andere soorten producten.
Slow
Om vlees (op 90 °C) en vis (op 85 °C) voorzichtig te bereiden. Deze
cooking functie zorgt voor een langzame bereiding, waardoor het voedsel
vlees
malser en sappiger blijft. Dankzij de lage temperaturen wordt het
voedsel niet bruin en het resultaat lijkt op een bereiding met stoom.
Voor braadstukken adviseren wij u deze eerst rondom aan te braden
in een pan om de buitenkant van het vlees dicht te schroeien, zodat
de sappen in het vlees beter worden vastgehouden. De
bereidingstijden lopen van 2 uur voor vis van 300 g tot 4-5 uur voor
Slow
cooking vis van 3 kg; bij vlees lopen de bereidingstijd van 4 uur voor
braadstukken van 1 kg tot 6-7 uur voor braadstukken van 3 kg. Voor
vis
een optimaal resultaat wordt geadviseerd de deur van de oven niet
tussentijds te openen om de warmte niet te verspreiden; gebruik de
bijgeleverde thermometer (indien aanwezig) of een normale
oventhermometer voor voedsel.
Aangepast
LANGZAAM
GAREN
NL86
BEREIDINGSTABEL
Recept
Functie Voorver- Steunhoogte
warmen (van onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en
opmerkingen
Taartvorm op rooster
-
2/3
160-180
30-90
-
1-4
160-180
30-90
-
2
160-200
35-90
-
1-4
160-200
40-90
-
3
170-180
20-45
Luchtig gebak
Gevulde taarten
(cheesecake, strudel, appeltaart)
-
1-4
160-170
-
1-3-5
160-170
-
3
180-200
-
1-4
180-190
-
1-3-5
180-190
-
3
90
-
1-4
90
-
1-3-5
90
-
1/2
190-250
Koekjes / taartjes
Soesjes
Meringues
Brood / pizza /
focaccia
-
1-4
190-250
-
1-3-5
190-250
NL87
Niv. 4: taartvorm op rooster
Niv. 1: taartvorm op rooster
Opvangbak / bakplaat of
taartvorm op rooster
Niv. 4: taartvorm op rooster
Niv. 1: taartvorm op rooster
Opvangbak of bakplaat
Niv. 4: rooster
20-45 Niv. 1: opvangbak of
bakplaat
Niv. 5: ovenschaal op rooster
Niv. 3: ovenschaal op rooster
20-45*
Niv. 1: opvangbak of
bakplaat
30-40
Opvangbak of bakplaat
Niv. 4: ovenschaal op rooster
Niv. 1: opvangbak of
bakplaat
Niv. 5: ovenschaal op rooster
Niv. 3: ovenschaal op rooster
35-45*
Niv. 1: opvangbak of
bakplaat
35-45
110-150 Opvangbak of bakplaat
Niv. 4: ovenschaal op rooster
140-160 Niv. 1: opvangbak of
bakplaat
Niv. 5: ovenschaal op rooster
Niv. 3: ovenschaal op rooster
140-160*
Niv. 1: opvangbak of
bakplaat
15-50
Opvangbak of bakplaat
Niv. 4: ovenschaal op rooster
20-50 Niv. 1: opvangbak of
bakplaat
Niv. 5: ovenschaal op rooster
Niv. 3: ovenschaal op rooster
25-50*
Niv. 1: opvangbak of
bakplaat
Recept
Hartige taarten
(groentetaart,
quiche)
Pasteitjes / bladerdeeghapjes
Lasagne / pasta
uit de oven / cannelloni / ovenschotels
Lamsvlees / kalfsvlees / rundvlees /
varkensvlees 1kg
Kip / konijn / eend
1kg
Kalkoen / Gans
3kg
Vis uit de oven / in
folie (filet, heel)
Gevulde groenten (tomaten,
courgettes,
aubergines)
Geroosterd brood
Functie Voorver- Steunhoogte
warmen (van onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en
opmerkingen
35-55
Taartvorm op rooster
-
2/3
190-200
-
1-4
180-190
-
1-3-5
180-190
-
3
190-200
Niv. 4: taartvorm op rooster
Niv. 1: taartvorm op rooster
Niv. 5: taartvorm op rooster
Niv. 3: taartvorm op rooster
45-70*
Niv. 1: opvangbak of
bakplaat + taartvorm
45-70
20-30
Opvangbak of bakplaat
Niv. 4: ovenschaal op rooster
20-40 Niv. 1: opvangbak of
bakplaat
Niv. 5: ovenschaal op rooster
Niv. 3: ovenschaal op rooster
20-40*
Niv. 1: opvangbak of
bakplaat
-
1-4
180-190
-
1-3-5
180-190
-
3
190-200
45-55
Ovenschaal op rooster
-
2
180-190
80-120
Opvangbak of ovenschaal
op rooster
-
3
200-220
50-100
-
2
190-200
-
3
180-200
-
2
170-190
30-60
-
5
Hoog
3-6
Visfilet / moten
vis
-
4
Worstjes / spiezen
/ spareribs / hamburgers
-
5
-
2
-
2
Gebraden kip 1 1,3 kg
Opvangbak of ovenschaal
op rooster
Opvangbak of ovenschaal
80-130
op rooster
Opvangbak of ovenschaal
40-60
op rooster
Ovenschaal op rooster
Rooster
Niv. 4: rooster (draai het
voedsel halverwege de
Gemiddeld 20-30
bereidingstijd om)
Niv. 3: opvangbak met water
Niv. 5: rooster (draai het
voedsel halverwege de
Gemiddeld15-30
bereidingstijd om)
Hoog
Niv. 4: opvangbak met water
Niv. 2: rooster (draai het
voedsel na tweederde van
Gemiddeld 55-70
de bereidingstijd om)
Niv. 1: opvangbak met water
Niv. 2: draaispit (indien
Hoog
80-110 bijgeleverd)
Niv. 1: opvangbak met water
NL88
Recept
Functie Voorver- Steunhoogte
warmen (van onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Rosbief rosé 1kg
-
3
Gemiddeld
35-45
Lamsbout /
schenkel
-
3
Gemiddeld
60-90
Aardappelen uit
de oven
-
3
Gemiddeld
45-55
Gegratineerde
groenten
-
3
Hoog
10-15
Lasagne en vlees
-
1-4
200
Vlees en aardappelen
-
1-4
200
Vis en groente
-
1-4
180
Complete maaltijd:
Vlaai (niv. 5) /
Lasagna (niv. 3) /
Vlees (niv. 1)
-
1-3-5
190
-
3
Auto
10-15
-
1-4
Auto
15-20
-
1-3-5
Auto
20-30
-
1-3-4-5
Auto
20-30
Diepvriespizza’s
*
Accessoires en
opmerkingen
Ovenschaal op rooster (draai
het voedsel indien nodig na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Opvangbak of ovenschaal
op rooster (draai het voedsel
indien nodig na tweederde
van de bereidingstijd om)
Opvangbak of bakplaat
(draai het voedsel indien
nodig na tweederde van de
bereidingstijd om)
Ovenschaal op rooster
Niv. 4: ovenschaal op rooster
50-100* Niv. 1: opvangbak of
ovenschaal op rooster
Niv. 4: ovenschaal op rooster
45-100* Niv. 1: opvangbak of
ovenschaal op rooster
Niv. 4: ovenschaal op rooster
30-50* Niv. 1: opvangbak of
ovenschaal op rooster
Niv. 5: ovenschaal op rooster
Niv. 3: ovenschaal op rooster
40-120*
Niv. 1: opvangbak of
ovenschaal op rooster
Opvangbak/bakplaat of
rooster
Niv. 4: ovenschaal op rooster
Niv. 1: opvangbak of
bakplaat
Niv. 5: ovenschaal op rooster
Niv. 3: opvangbak of
bakplaat
Niv. 1: ovenschaal op rooster
Niv. 5: ovenschaal op rooster
Niv. 4: opvangbak of
bakplaat
Niv. 3: opvangbak of
bakplaat
Niv. 1: ovenschaal op rooster
De bereidingstijd is indicatief. De gerechten moeten op andere tijden uit de oven worden gehaald,
afhankelijk van de persoonlijke smaak.
NL89
GETESTE RECEPTEN (in overeenstemming met de norm IEC 50304/60350:2009-03 en DIN 3360-12:07:07)
Recept
Functie Voorver- Steunhoogte Temp. Tijd Accessoires en
warmen (van onder) (°C) (min) opmerkingen
IEC 60350:2009-03 § 8.4.1
3
170 15-30 Opvangbak / bakplaat
Koekjes van kruimeldeeg
Niv. 4: bakplaat
(Shortbread)
1-4
160 20-35
Niv. 1 opvangbak
IEC 60350:2009-03 § 8.4.2
3
170 25-35 Opvangbak / bakplaat
Kleine cakejes (Small
Niv. 4: bakplaat
cakes)
1-4
160 30-40
Niv. 1 opvangbak
IEC 60350:2009-03 § 8.5.1
Cake zonder vet (Fatless
2
170 30-40 Taartvorm op rooster
sponge cake)
IEC 60350:2009-03 § 8.5.2
2/3
185 70-90 Taartvorm op rooster
Twee appeltaarten (Two
Niv. 4: taartvorm op rooster
apple pies)
1-4
175 75-95
Niv. 1: taartvorm op rooster
IEC 60350:2009-03 § 9.1.1
Toast**
5
Hoog
3-6 Rooster
IEC 60350:2009-03 § 9.2.1
Niv. 5: rooster (draai het
voedsel halverwege de
Burgers**
5
Hoog 18-30
bereidingstijd om)
Niv. 4: opvangbak met water
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
3
180 35-45 Opvangbak / bakplaat
Appeltaart, taart in vorm
(Apple cake, yeast tray
Niv. 4: bakplaat
1-4
160 55-65
cake)
Niv. 1 opvangbak
DIN 3360-12:07 § 6.6
Varkensbraadstuk (Roast
2
170 110-150 Niv. 2 opvangbak
Pork)
DIN 3360-12:07 annex C
3
170 40-50 Opvangbak / bakplaat
Platte taart (Flat cake)
Niv. 4: bakplaat
1-4
160 45-55
Niv. 1 opvangbak
In de bereidingstabel worden de ideale functies en temperaturen gegeven voor de beste resultaten voor
elk type recept. Als u een gerecht wilt bereiden met de geventileerde functie op één steunhoogte, wordt
geadviseerd de derde steunhoogte te gebruiken en dezelfde temperatuur als voor “HETE LUCHT” op
meerdere steunhoogtes.
De aanwijzingen in de tabel hebben betrekking op het gebruik zonder de schuifrails. Voer de tests
uit zonder de schuifrails.
**
Laat bij grillen 3-4 cm van de voorste rand van het rooster vrij om het na afloop van de bereiding
makkelijker eruit te kunnen halen.
Energieklasse (volgens de norm EN 50304)
Gebruik voor het uitvoeren van de test de speciale tabel.
Energieverbruik en voorverwarmingstijd
Kies de functie en voer de test uit met alleen de optie “Voorverwarming” ingeschakeld (“Voorverwarming Ja”).
Test Nauwkeurigheidsregeling
Kies de functie en voer de test uit met alleen de optie “Voorverwarming” uitgeschakeld (wanneer de
voorverwarming ingeschakeld is creëert de ovenregeling met opzet een temperatuurschommeling).
NL90
GEBRUIKSADVIEZEN EN -SUGGESTIES
Lezen van de bereidingstabel
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt kan worden voor een bepaald gerecht, dat op één of
meerdere steunhoogtes tegelijk kan worden bereid. De bereidingstijden gelden vanaf het moment dat het
gerecht in de oven wordt gezet, zonder de voorverwarmingstijd (indien nodig). De temperaturen en de
bereidingstijden zijn indicatief en hangen af van de hoeveelheid voedsel en het type schaal. Gebruik eerst
de laagste aanbevolen waarden. Als de bereiding niet naar wens is, kunt u hogere waarden gebruiken.
Geadviseerd wordt om de bijgeleverde accessoires te gebruiken en indien mogelijk taartvormen of
ovenschalen van donker metaal. U kunt ook pannen of vuurvaste of aardewerk schalen gebruiken; de
bereidingstijden zijn dan iets langer. Volg voor de beste resultaten zorgvuldig de aanwijzingen in de
bereidingstabel met betrekking tot de bijgeleverde schalen en de verschillende steunhoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende gerechten
Met de functie “HETE LUCHT” kunt u gelijktijdig verschillende gerechten bereiden (bijvoorbeeld: vis en
groenten) die dezelfde temperatuur vereisen, op verschillende steunhoogtes. Haal de gerechten die klaar
zijn uit de oven en laat de gerechten die meer tijd nodig hebben in de oven staan.
Gebak
-
-
Bak fijn gebak met de statische functie op één niveau. Gebruik taartvormen van zwart metaal en zet
deze altijd op het bijgeleverde rooster. Voor bereiding op meerdere steunhoogtes selecteert u de
functie met ventilatie en zet u de taartvormen in zigzagvorm op de roosters, zodat de lucht goed kan
circuleren.
Om te controleren of de taart gaar is steekt u een satéprikker in het dikste gedeelte van de taart. Als
de prikker er droog uitkomt, is de taart klaar.
Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt, vet dan niet de randen in, omdat de taart dan
mogelijk niet goed rijst aan de zijkanten.
Als het gebak “inzakt” tijdens het bakken, gebruik dan de volgende keer een lagere temperatuur,
verminder bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht of meng het beslag voorzichtiger.
Bij taarten met een vochtige vulling (kaastaarten of vruchtentaarten) moet de “HETE LUCHT” functie
worden gebruikt. Als de bodem van de taart te vochtig blijft, zet de taart dan op een lager niveau en
bestrooi de bodem met paneermeel of verkruimelde koekjes voordat u de vulling erin schenkt.
Vlees
-
U kunt elke soort schaal gebruiken die geschikt is voor de afmetingen van het vlees. Schenk bij
gebraden vlees bij voorkeur wat bouillon in de schaal, waardoor het vlees tijdens de bereiding
vochtig wordt gehouden en meer smaak krijgt. Laat het gebraden vlees na afloop van de bereiding
10-15 min. in de oven rusten, of dek het af met aluminiumfolie.
Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken met een gelijke dikte, zodat het vlees gelijkmatig gaar wordt.
Zeer dikke stukken vlees hebben een langere bereidingstijd. Zet het rooster op een lagere steunhoogte om
te voorkomen dat de korst verbrandt. Draai het vlees om na tweederde van de bereidingstijd.
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een halve liter water direct onder het rooster te plaatsen waarop
u het vlees heeft gelegd, om het bakvet op te vangen. Vul indien nodig bij met water tijdens het grillen.
Draaispit (alleen bij bepaalde modellen)
Dit accessoire dient voor het gelijkmatig grillen van grote stukken vlees en gevogelte. Steek het vlees aan het
spit. Zet kip vast met keukentouw en controleer of het vlees goed vastzit voordat u het spit in de houder aan de
voorwand van de oven steekt en op de steun legt. Om vorming van dampen te voorkomen en bakvet op te
vangen, adviseren wij om een opvangbak met een halve liter water op de eerste steunhoogte te plaatsen. Het
spit is voorzien van een plastic handvat dat verwijderd moet worden voordat de bereiding begint. Het handvat
dient om het vlees na afloop van de bereiding uit de oven de halen zonder uw handen te branden.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige bodem. Verdeel na tweederde van de bereidingstijd de
mozzarella over de pizza.
Rijsfunctie (alleen bij bepaalde modellen)
Dek het deeg altijd af met een vochtige doek voordat u het in de oven legt. Deze functie verkort de rijstijd
met ongeveer eenderde, vergeleken met rijzen op kamertemperatuur (20-25°C). De rijstijd bij een
hoeveelheid pizzadeeg van 1 kg is ongeveer één uur.
NL91