Documenttranscriptie
BLVM 8100
BLVM 9100
Benutzer- und Wartungshandbuch
User and maintenance manual
Manuel d’utilisation et d’entretien
Handleiding voor gebruik en onderhoud
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
UW VEILIGHEID EN DIE VAN ANDEREN IS ERG BELANGRIJK
Deze handleiding en het apparaat zelf zijn voorzien van belangrijke veiligheidsaanwijzigen, die te allen tijde moeten worden
gelezen en opgevolgd.
Dit is het waarschuwingssymbool waarmee mogelijke risico’s voor de gebruiker en voor anderen worden aangegeven.
Alle veiligheidsberichten worden voorafgegaan door het waarschuwingssymbool en door de volgende termen:
GEVAAR
Geeft een gevaarlijke situatie aan, die ernstig letsel veroorzaakt als deze niet wordt
vermeden.
WAARSCHUWING
Geeft een gevaarlijke situatie aan, die ernstig letsel zou kunnen veroorzaken als deze niet
wordt vermeden.
Alle veiligheidsberichten geven het mogelijke gevaar aan en geven aan hoe het risico op letsel, schade en elektrische schokken
voortvloeiend uit het onjuiste gebruik van het apparaat beperkt kan worden. Houd u strikt aan de volgende aanwijzingen:
de stekker van het apparaat moet altijd uit het stopcontact getrokken zijn voordat welke installatiehandeling dan ook
verricht wordt.
Installatie en onderhoud moeten worden uitgevoerd door een gespecialiseerd monteur, volgens de instructies van de
fabrikant en in overeenstemming met de plaatselijke veiligheidsvoorschriften. Repareer of vervang geen enkel onderdeel
van het apparaat, behalve als dit expliciet aangegeven wordt in de gebruikshandleiding.
De aarding van het apparaat is wettelijk verplicht.
De voedingskabel van het apparaat moet lang genoeg zijn om het apparaat vanuit de inbouwpositie in het meubel te
kunnen aansluiten op het stopcontact van de netvoeding.
Om ervoor te zorgen dat de installatie voldoet aan de geldende veiligheidsvoorschriften, is er een omnipolaire schakelaar
met een afstand van minstens 3 mm. tussen de contacten nodig.
Gebruik voor de aansluiting geen meervoudige contactdozen of verlengsnoeren.
Trek niet aan de voedingskabel om de stekker uit het stopcontact te halen.
Als de installatie voltooid is, mogen de elektrische onderdelen niet meer toegankelijk zijn voor de gebruiker.
Raak het apparaat niet aan met vochtige lichaamsdelen en gebruik het niet op blote voeten.
Het apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik en alleen voor het bereiden van voedsel. Elk ander
gebruik is verboden (bijv. het verwarmen van de ruimte). De fabrikant kan niet aansprakelijk gesteld worden voor schade
die het gevolg is van oneigenlijk gebruik of een foute instelling van de bedieningsknoppen.
Het gebruik van het apparaat is niet toegestaan aan personen (waaronder kinderen) met beperkte lichamelijke,
zintuiglijke of verstandelijke vermogens, of met weinig ervaring of kennis van het apparaat, tenzij ze instructies met
betrekking tot het gebruik van het apparaat hebben gehad van personen die verantwoordelijk zijn voor hun veiligheid.
De toegankelijke delen kunnen tijdens de werking erg heet worden. Kinderen moeten uit de buurt en in de gaten
gehouden worden, om te voorkomen dat ze met het apparaat gaan spelen.
Raak de verwarmingselementen of de binnenkant van de oven tijdens en na het gebruik niet aan, omdat dit
brandwonden kan veroorzaken. Vermijd contact met doeken of andere brandbare materialen tot alle onderdelen van het
apparaat voldoende zijn afgekoeld.
Open de deur van het apparaat voorzichtig na afloop van de bereiding, en laat de warme lucht of de damp geleidelijk
ontsnappen voordat u het gerecht uit de oven haalt. Als de deur van het apparaat gesloten is, komt de warme lucht naar
buiten door de opening boven het bedieningspaneel. Blokkeer de ventilatieopeningen nooit.
Gebruik ovenhandschoenen om pannen en accessoires te verwijderen en pas op dat u de verwarmingselementen niet
aanraakt.
Plaats geen brandbaar materiaal in het apparaat of in de buurt ervan. Als het apparaat onbedoeld in werking zou worden
gesteld, kan er brand ontstaan.
Verwarm of bereid geen voedsel in gesloten potten of blikken in het apparaat. De druk in het blik of de pot kan door de
warmte hoog oplopen, waardoor het explodeert en het apparaat beschadigt.
Gebruik geen schalen of houders van synthetisch materiaal.
Oververhitte vetten en olie kunnen makkelijk vlam vatten. Houd de bereiding van gerechten met veel vet of olie in de
gaten.
Laat het apparaat nooit onbewaakt achter tijdens het droogproces van gerechten.
Als u voor het roosteren van vlees, of bakken van taarten alcoholische dranken toevoegt (bijv. rum, cognac, wijn) moet u
er rekening mee houden dat alcohol bij hoge temperaturen verdampt. De alcoholdamp kan vlam vatten wanneer deze in
contact komt met het elektrische verwarmingselement.
Afvalverwerking van huishoudelijke apparaten
-
-
Dit product is vervaardigd van materiaal dat gerecycled of opnieuw gebruikt kan worden. Afdanken moet plaatsvinden in
overeenstemming met de plaatselijke milieuvoorschriften voor afvalverwerking. Voordat u het apparaat afdankt moet de
voedingskabel worden afgesneden, zodat het apparaat onbruikbaar wordt.
Voor meer informatie over behandeling, terugwinning en recycling van huishoudelijke apparaten kunt u contact
opnemen met uw plaatselijke instantie, de vuilnisophaaldienst of de winkel waar u dit product hebt gekocht.
NL57
INSTALLATIE
Controleer na het uitpakken van de oven of het apparaat tijdens het transport geen beschadigingen heeft opgelopen en of de
ovendeur goed sluit. Neem in geval van twijfel contact op met uw leverancier of de klantenservice. Om eventuele schade te
voorkomen wordt geadviseerd om de oven pas voor de installatie van de piepschuim bodem te halen.
VOORBEREIDING VAN HET MEUBEL VOOR INBOUW
•
•
•
•
De keukenkastjes naast de oven moeten tegen hitte bestand zijn (min. 90°C).
Voer eerst alle zaagwerkzaamheden uit voordat u de oven plaatst, en verwijder nauwgezet alle spaanders en zaagresten.
Het onderste gedeelte van de oven mag niet meer toegankelijk zijn na de installatie.
Voor een correcte functionering van het product mag de minimale opening tussen het werkblad en de bovenkant van de
oven niet geblokkeerd worden.
AANSLUITING OP HET ELEKTRICITEITSNET
Controleer of de elektrische spanning die aangegeven staat op het typeplaatje van het product overeenkomt met de
voedingsspanning van uw woning. Het typeplaatje bevindt zich op de voorrand van de oven (zichtbaar wanneer de ovendeur
openstaat).
•
Eventuele vervangingen van de voedingskabel (type H05 RR-F 3 x 1,5 mm2) mogen uitsluitend worden uitgevoerd door
erkende technici. Wend u tot erkende servicecentra.
ALGEMENE AANBEVELINGEN
Voor het gebruik:
-
Verwijder de kartonnen beschermingen, transparante folie en stickers van de accessoires.
Haal de accessoires uit de oven en verwarm hem ongeveer een uur lang op 200°C om de geur van het isolatiemateriaal en
de beschermende vetlaag te verwijderen.
Tijdens het gebruik:
-
Leg geen zware voorwerpen op de deur, omdat deze de deur kunnen beschadigen.
Steun niet op de deur en hang geen voorwerpen aan de handgreep.
Bedek de binnenkant van de oven niet met aluminiumfolie.
Giet geen water in de warme oven; de lak kan beschadigd raken.
Schuif niet met pannen of schalen over de bodem van de oven, omdat dit krassen op de lak kan geven.
Zorg ervoor dat de elektrische kabels van andere apparatuur niet in contact komen met hete onderdelen van de oven en
niet vast komen te zitten tussen de ovendeur.
Stel de oven niet bloot aan weersinvloeden.
MILIEUTIPS
Verwerking van de verpakking
De verpakking kan volledig gerecycled worden, zoals wordt aangegeven door het symbool ( ). De verschillende onderdelen
van de verpakking mogen niet terechtkomen in het milieu, maar moeten als afval verwerkt worden volgens de plaatselijke
voorschriften.
Afvalverwerking van het product
-
Dit apparaat is voorzien van het merkteken volgens de Europese richtlijn 2002/96/EG inzake Afgedankte Elektrische en
Elektronische Apparatuur (AEEA).
Door ervoor te zorgen dat dit product op de juiste wijze als afval wordt verwerkt, helpt u mogelijke schadelijke gevolgen
voor het milieu en de gezondheid te voorkomen.
Het symbool
op het product of op de begeleidende documentatie bij het product geeft aan dat dit apparaat niet als
huishoudelijk afval behandeld mag worden, maar naar een speciaal verzamelpunt voor recycling van elektrische en
elektronische apparaten moet worden gebracht.
Energiebesparing
-
Verwarm de oven alleen voor als dit speciaal wordt vermeld in de bereidingstabel of in het recept.
Gebruik donkere, zwart gelakte of geëmailleerde bakvormen, omdat deze de warme beter opnemen.
Schakel de oven 10/15 minuten voor het einde van de ingestelde bereidingstijd uit. Gerechten die lang in de oven moeten
staan, blijven dan nog doorgaren.
NL58
VERKLARING VAN OVEREENSTEMMING
-
Dit apparaat is bedoeld om in aanraking te komen met voedingsmiddelen en is in overeenstemming met de Europese
richtlijn ( ) n. 1935/2004 en is ontworpen, vervaardigd en op de markt gebracht in overeenstemming met de
veiligheidsvoorschriften van de “Laagspanningsrichtlijn” 2006/95/EG (die 73/23/EEG en daaropvolgende amendementen
vervangt), de beschermingsvoorschriften van de “EMC”-richtlijn 2004/108/EG.
OPSPOREN VAN STORINGEN
Oven verwarmt niet:
•
•
Controleer of het elektriciteitsnet spanning heeft en of de oven is aangesloten.
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem verdwenen is.
De elektronische programmeerfunctie werkt niet:
•
Als op het display een “ ” met een cijfer verschijnt, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde Klantenservice.
Specificeer in dat geval het nummer dat volgt op de letter “ ”.
KLANTENSERVICE
Voordat u contact opneemt met de Klantenservice:
1.
Controleer of het niet mogelijk is het probleem zelf op te lossen aan de hand van punten die beschreven worden in “Het
opsporen van storingen”.
2.
Het apparaat aan- en uitzetten om te controleren of het probleem is opgelost.
Als na het uitvoeren van deze controles de storing nog steeds aanwezig is, contact opnemen met de dichtstbijzijnde
Klantenservice.
Vermeld altijd:
•
de aard van de storing;
•
het type en het exacte model van de oven;
•
het servicenummer (dat is het nummer na het woord Service op het typeplaatje) op de rechter binnenrand van de
ovenruimte (zichtbaar als de deur open is). Het servicenummer bevindt zich ook op het garantieboekje;
•
uw volledige adres;
•
uw telefoonnummer.
Wend u, in het geval dat reparatie noodzakelijk is, tot een erkende klantenservice (alleen dan heeft u zekerheid dat originele
vervangingsonderdelen worden gebruikt en de reparatie correct wordt uitgevoerd).
REINIGING
WAARSCHUWING
-
Gebruik geen stoomreinigers.
Maak het apparaat schoon als het afgekoeld is.
Koppel het apparaat los van het elektriciteitsnet.
Buitenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen. Als een dergelijk product per ongeluk in contact
komt met het apparaat, verwijder het dan onmiddellijk met een vochtig doekje.
•
Reinig de oppervlakken met een vochtig doekje. Als de buitenkant zeer vuil is, voeg dan een paar druppels afwasmiddel
toe aan het water. Afdrogen met een droge doek.
Binnenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen schuursponsjes, sponsjes van staalwol of metalen schrapers. Hierdoor kunnen de gelakte
oppervlakken en het glas van de deur op den duur beschadigd raken.
•
Laat de oven na elk gebruik afkoelen en reinig het apparaat bij voorkeur als het nog lauw is om aangekoekte etensresten
(bijv. voedsel met veel suiker) makkelijker te kunnen verwijderen.
•
Gebruik speciale ovenreinigingsmiddelen en houd u aan de aanwijzingen van de fabrikant.
•
Reinig het glas van de deur met een speciaal vloeibaar glasreinigingsmiddel. Om de deur gemakkelijker te kunnen
reinigen kunt u deze verwijderen (zie ONDERHOUD).
•
Het bovenste verwarmingselement van de grill (zie ONDERHOUD) kan omlaag worden gezet (alleen bij bepaalde
modellen) om de bovenkant van de ovenruimte te kunnen reinigen.
OPMERKING: tijdens het langdurig bakken van gerechten die veel water bevatten (bijv. pizza, groenten etc.) kan er
condens worden gevormd op de deur en op de afdichting. Neem de condens af met een doek of een spons als de oven
afgekoeld is.
NL59
Accessoires:
•
•
Laat de accessoires na gebruik weken in water met afwasmiddel. Pak ze vast met handschoenen als ze nog heet zijn.
Voedselresten kunnen met een afwasborstel of met een sponsje worden verwijderd.
Reiniging van de achterwand en de katalytische zijpanelen (indien aanwezig):
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen, ruwe borstels, pannensponsjes of ovensprays
die het katalytische oppervlak zouden kunnen beschadigen, waardoor dit zijn zelfreinigende eigenschappen verliest.
•
Laat de oven ongeveer een uur leeg werken op een temperatuur van 200°C, met de heteluchtfunctie.
•
Laat het apparaat afkoelen en gebruik een spons om eventuele etensresten te verwijderen.
ONDERHOUD
WAARSCHUWING
-
Draag beschermende handschoenen.
Voer de aangegeven werkzaamheden uit als het apparaat afgekoeld is.
Koppel het apparaat los van het elektriciteitsnet.
VERWIJDEREN VAN DE DEUR
De deur verwijderen:
1.
2.
3.
Open de deur helemaal.
Til de twee vergrendelingen van de scharnieren omhoog en naar voren tot ze niet verder kunnen (Fig. 1)
Sluit de deur tot de blokkering (A), til hem op (B) en draai hem (C) tot de deur loshaakt (D) (Fig. 2)
De deur weer terugplaatsen:
1.
2.
3.
4.
Fig. 1
Plaats de scharnieren in de zittingen.
Open de deur helemaal.
Duw de twee vergrendelingen omlaag.
Sluit de deur.
Fig. 2
VERWIJDERING ZIJROOSTERS
In bepaalde modellen zijn de zijroosters die als steun dienen voor de accessoires voorzien van twee bevestigingsschroeven
(Fig. 3) waardoor de stabiliteit vergroot wordt.
1.
Verwijder de schroeven en de bijbehorende plaatjes rechts en links, met behulp van een munt of een gereedschap (Fig. 4).
2.
Verwijder de roosters door ze op te tillen (1) en ze om te draaien (2) zoals getoond in Fig. 5.
Fig. 3
Fig. 4
Fig. 5
NL60
OMLAAGBRENGEN VAN HET BOVENSTE VERWARMINGSELEMENT
(ALLEEN BIJ BEPAALDE MODELLEN)
1.
2.
3.
Fig. 6
Verwijder de roosters van de accessoiresteunen van de zijkant.
Trek voorzichtig Fig. 6 het verwarmingselement naar buiten en breng het naar beneden (Fig. 7).
Om het verwarmingselement terug te plaatsen tilt u het op, trekt u het voorzichtig naar u toe en legt u het op de daarvoor
bestemde zittingen aan de zijkant.
Fig. 7
VERVANGEN VAN HET LAMPJE
Vervangen van het lampje aan de achterkant (indien aanwezig):
1.
Koppel de oven los van de netvoeding.
2.
Draai het beschermkapje los (Fig. 8), vervang het lampje (zie de opmerking voor het type lampje) en draai het
beschermkapje weer vast
3.
Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
Vervangen van het lampje aan de zijkant (indien aanwezig):
1.
Koppel de oven los van het elektriciteitsnet.
2.
Verwijder de zijroosters, indien aanwezig.
3.
Duw het beschermkapje met een platte schroevendraaier naar buiten en verwijder het.
4.
Vervang het lampje (zie de opmerking hieronder voor het type lampje).
5.
Zet het beschermkapje weer op zijn plaats en duw het tegen de wand om het op de juiste manier vast te laten haken.
6.
Monteer de roosters van de accessoiresteunen weer op de zijkant.
7.
Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
Fig. 8
Fig. 9
Fig. 10
Fig. 11
OPMERKING:
Gebruik alleen gloeilampen van 25-40W/230V type E-14, T300°C, of halogeenlampen van 20-40W/230 V type G9, T300°C.
De lampjes zijn verkrijgbaar bij de Klantenservice.
BELANGRIJK:
Raak halogeenlampjes niet met blote handen aan om te voorkomen dat ze beschadigd worden door uw
vingerafdrukken.
Gebruik de oven niet voordat het beschermkapje is teruggeplaatst.
NL61
INSTRUCTIES VOOR HET GEBRUIK VAN DE OVEN
RAADPLEEG VOOR DE ELEKTRISCHE AANSLUITING HET HOOFDSTUK OVER DE INSTALLATIE
1.
Bedieningspaneel
2.
Bovenste verwarmingselement/grill
3.
Koelventilator (niet zichtbaar)
4.
Typeplaatje (verwijder dit nooit)
5.
Lampjes
6.
Circulair verwarmingselement (niet zichtbaar)
7.
Ventilator
8.
Draaispit (indien bijgeleverd)
9.
Onderste verwarmingselement (niet zichtbaar)
10. Deur
11. Positie van de roosters (de steunhoogte staat aangegeven op de voorkant van de oven)
12. Schot
OPMERKING:
Tijdens de bereiding kan de koelventilator afwisselend ingeschakeld worden om het energieverbruik te verminderen.
Na afloop van de bereiding, nadat de oven is uitgeschakeld, kan de koelventilator nog een tijdje blijven werken.
BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
Fig. A
A.
B.
C.
Fig. B
Fig. C
ROOSTER (1): kan gebruikt worden om voedsel op te grillen of als draagrooster voor pannen, bak- en cakevormen en
ovenvaste schalen.
OPVANGBAK (1): is bedoeld om vet op te vangen wanneer hij onder het rooster wordt geplaatst, of als bakplaat voor het
bereiden van vlees, vis, groenten, focaccia enz.
BAKPLAAT (1): te gebruiken voor het bakken van brood, broodjes, taartjes, maar ook gebraden vlees, vis in folie, enz.
NIET-BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
Bij de klantenservice kunt u andere accessoires aanschaffen.
NL62
PLAATSEN VAN DE ROOSTERS EN ANDERE ACCESSOIRES IN DE OVEN
Het rooster en de andere accessoires zijn voorzien van een blokkeersysteem, zodat ze niet per ongeluk naar buiten kunnen
worden getrokken.
Fig. 1
1.
2.
Schuif het rooster horizontaal in de oven, met het verhoogde gedeelte “A” omhoog gericht (Fig. 1).
Houd het rooster schuin op de blokkeerpositie “B” (Fig. 2).
Fig. 2
Fig. 3
3.
Houd het rooster weer horizontaal en duw tot het helemaal in de oven zit “C” (Fig. 3).
4.
Ga in omgekeerde volgorde te werk om het rooster uit de oven te halen.
Het plaatsen van de andere accessoires, zoals de opvangbak en de bakplaat voor koekjes gebeurt op precies dezelfde manier.
Het uitstekende gedeelte op de bak en de plaat zorgt voor de blokkering.
BESCHRIJVING BEDIENINGSPANEEL
ELEKTRONISCHE PROGRAMMEUR
Bevroren voedsel
Bezig met ontdooien
Warmhouden
Speciale functies: Voor het ontdooien van voedsel
1
DISPLAY
3
4
2
1.
FUNCTIEKNOP: in-/uitschakelen en selecteren van functies
2.
NAVIGATIEKNOP: navigatie door de menu’s, regeling van te voren ingestelde waarden
OPMERKING: de twee knoppen zijn verzonken knoppen. Druk op het midden van de knop om ze uit hun zitting te laten
komen.
3.
TOETS : om terug te keren naar het vorige scherm of om de favoriete functie op te slaan
4.
TOETS
: om de instellingen te selecteren en te bevestigen
OVERZICHT FUNCTIES
Door de knop “Functies” in willekeurig welke stand te zetten, wordt de oven ingeschakeld: op het display worden de functies of
de bij elke functie horende submenu’s weergegeven.
De submenu’s zijn beschikbaar en kunnen gekozen worden door de knop op de functies GRILL, SPECIALE FUNCTIES, RECEPTEN
en FAVORIETEN te zetten.
Bevroren voedsel
A
Ontdooien
B
Warmhouden
Speciale functies: Voor het ontdooien van voedsel
C
D
A.
B.
C.
D.
Pictogram van de gemarkeerde functie
Gemarkeerde functie die geselecteerd kan worden door te drukken op
Beschrijving van de gemarkeerde functie
Andere beschikbare functies.
NL63
DETAILS FUNCTIE
Nadat u de gewenste functie heeft geselecteerd, geeft het display andere hierbij horende opties en details weer.
--:--
180°C
Zone 3
TEMPERATUUR
Turbo hete lucht
Ja
Zone 2
Start
VOORVERWARMEN
BEREIDINGSTIJD
Zone 4
--:--
Zone 5
EINDTIJD
Cursor
Zone 1
Om tussen de verschillende zones heen en weer te gaan gebruikt u de knop “Navigatie”: de cursor gaat langs de waarden die
veranderd kunnen worden, in de hierboven beschreven volgorde. Druk op
om de waarde te selecteren, wijzig de waarde
door aan de knop “Navigatie” te draaien en bevestig hem met de toets
.
EERSTE GEBRUIK - SELECTEREN VAN DE TAAL EN INSTELLEN VAN DE TIJD
Voor een correct gebruik van de oven moet u bij de eerste inschakeling de gewenste taal selecteren en de actuele tijd instellen.
Ga als volgt te werk:
1.
Zet de knop “Functies” in willekeurig welke stand: het display geeft een lijst met de eerste drie beschikbare talen weer.
2.
Draai aan de knop “Navigatie” om door het overzicht te bladeren;
3.
Als u de gewenste taal gemarkeerd heeft, drukt u op
om deze te selecteren.
Nadat u de taal geselecteerd heeft, geeft het display knipperend 12:00 aan.
4.
Stel het tijdstip in door aan de knop “Navigatie” te draaien.
5.
Bevestig de instelling door op
te drukken.
KEUZE VAN DE BEREIDINGSFUNCTIES
--:--
180°C
TEMPERATUUR
ja
VOORVERWARMEN
1.
2.
3.
Start
--:--
180°C
BEREIDINGSTIJD
Turbo hete lucht
TEMPERATUUR
--:--
ja
EINDTIJD
VOORVERWARMEN
BEREIDINGSTIJD
Turbo hete lucht
Start
--:-EINDTIJD
Als de oven uitgeschakeld is, aan de knop knop “Functies” draaien; op het display verschijnen de bereidingsfuncties of de
bijbehorende submenu’s.
OPMERKING: zie de tabel op pagina 69 en pagina 70 voor de lijst en een beschrijving van de functies.
Binnen de submenu’s kunt u met behulp van de knop “Navigatie” door de verschillende beschikbare mogelijkheden
bladeren: de gekozen functie wordt in het wit aangegeven in het midden van het display. Om de functie te kiezen, op de
toets
drukken.
De bereidingsinstellingen verschijnen op het display. Als de voorgeselecteerde waarden goed zijn, draait u aan de knop
“Navigatie” tot de cursor ter hoogte van “Start” staat en drukt u op de toets
; anders kunt u te werk gaan zoals
hieronder beschreven om de waarden te wijzigen.
INSTELLEN VAN DE TEMPERATUUR/GRILLVERMOGEN
--:--
180°C
TEMPERATUUR
Nee
VOORVERWARMEN
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
Start
--:--
200°C
TEMPERATUUR
Nee
VOORVERWARMEN
--:-EINDTIJD
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
Start
--:-EINDTIJD
--:--
180°C
TEMPERATUUR
No
VOORVERWARMEN
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
Start
--:--
200°C
TEMPERATUUR
Nee
VOORVERWARMEN
--:-EINDTIJD
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
Start
--:-EINDTIJD
Ga als volgt te werk om de temperatuur of het grillvermogen te wijzigen:
1.
controleer of de cursor naast de temperatuurwaarde staat (zone 1); druk op toets
om de parameter te selecteren die
u wilt wijzigen: de temperatuurwaarden gaan knipperen.
2.
Stel de gewenste waarde in door aan de knop “Navigatie” te draaien druk op toets
om te bevestigen.
3.
Draai aan de knop “Navigatie” tot de cursor ter hoogte van “Start” staat en druk daarna op toets
.
4.
Het display geeft aan op welk niveau het gerecht geplaatst moet worden. Voer de handeling uit en druk op toets
om
de bereiding te starten.
De ingestelde temperatuur kan op dezelfde manier ook tijdens de bereiding veranderd worden.
5.
Als de bereiding voltooid is, verschijnt het bericht “einde bereiding”. Nu kunt u de oven uitschakelen door de knop
“Functies” op 0 (nul) te draaien, of de bereiding verlengen door de knop “Navigatie” met de klok mee te draaien. Bij het
uitschakelen verschijnt er een balk op het display die de huidige temperatuur in de oven aangeeft.
NL64
VOORVERWARMING VAN DE OVENRUIMTE
--:--
200°C
TEMPERATUUR
Conventioneel
Nee
VOORVERWARMEN
Start
TEMPERATUUR
--:--
Nee
VOORVERWARMEN
EINDTIJD
--:--
200°C
TEMPERATUUR
Conventioneel
VOORVERWARMEN
Start
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
--:--
Start
EINDTIJD
--:--
200°C
BEREIDINGSTIJD
Ja
--:--
200°C
BEREIDINGSTIJD
TEMPERATUUR
--:--
Ja
VOORVERWARMEN
EINDTIJD
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
--:--
Start
EINDTIJD
Als u de oven wilt voorverwarmen moet u de voorselectie van de oven als volgt wijzigen:
1.
Draai aan de knop “Navigatie” ter hoogte van voorverwarmen.
2.
Druk op toets
om de parameter te selecteren: “Nee” knippert.
3.
Wijzig de parameter door aan de knop “Navigatie” te draaien: op het display verschijnt “Ja”.
4.
Bevestig de instelling met de toets
.
SNELLE VOORVERWARMING
180°C
Bevroren voedsel
TEMPERATUUR
Bezig met ontdooien
Warmhouden
Druk op +/- voor aanpassen ...
Speciale functies: Voor het ontdooien van voedsel
Start
Ga als volgt te werk om de oven snel voor te verwarmen:
1.
Kies de functie snelle voorverwarming door aan de knop “Functies” te draaien.
2.
Bevestig met de toets
: de instellingen verschijnen op het display.
3.
Als de voorgestelde temperatuur de gewenste is, draait u aan de knop “Navigatie” tot de cursor ter hoogte van “Start” staat en
drukt u op de toets
; om de instelling te wijzigen gaat u te werk zoals beschreven in de vorige paragrafen. Een
geluidssignaal geeft aan dat de oven de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Op het eind van de voorverwarmingsfase
selecteert de oven automatisch de statische functie
.
Zet het gerecht in de oven.
4.
Als u een andere bereidingsfunctie wilt instellen, draai dan aan de knop “Functies” en selecteer de gewenste functie.
INSTELLING VAN DE BEREIDINGSDUUR
--:--
180°C
TEMPERATUUR
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
Nee
VOORVERWARMEN
Start
--:--
TEMPERATUUR
Nee
EINDTIJD
VOORVERWARMEN
180°C
00:01
180°C
TEMPERATUUR
UU:MM
TEMPERATUUR
19:01
Nee
EINDTIJD
VOORVERWARMEN
Conventioneel
Nee
VOORVERWARMEN
Start
- 00:30
180°C
UU:MM
Conventioneel
19:01
Start
EINDTIJD
- 00:30
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
19:20
Start
EINDTIJD
Met deze functie kunt u gerechten gedurende een ingestelde tijd bereiden, van minimaal 1 minuut tot de maximale tijd van de
geselecteerde functie, waarna de oven automatisch uitgeschakeld wordt.
1.
Stel de functie in door de cursor op “bereidingsduur” te zetten door aan de knop “Navigatie” te draaien.
2.
Druk op toets
om de parameter te selecteren; “00:00” gaat knipperen op het display.
3.
Verander de waarde door aan de knop “Navigatie” te draaien tot de gewenste bereidingsduur verschijnt.
4.
Bevestig de gekozen waarde met
.
EEN BRUIN KORSTJE GEVEN
Na afloop van de bereiding wordt, voor de functies waarbij dat kan, op het display de mogelijkheid weergegeven om uw gerecht
een oppervlakkig bruin korstje te geven. Deze functie kan alleen geactiveerd worden als u een bereidingstijd hebt ingesteld.
- 00:05
BEREIDINGSTIJD
Bereiding geëindigd op 20:00
^ voor verlengen, OK bruinen
20:05
Bruinen
Bruinen geëindigd om 20:05
EINDTIJD
Als de bereidingstijd is afgelopen, verschijnt “^ op het display voor de verlenging OK om een bruin korstje te geven”. Door op
de toets
te drukken, start de oven een bruiningsfase voor de duur van 5 minuten. Deze functie kan slechts éénmaal
geactiveerd worden.
NL65
INSTELLEN VAN HET TIJDSTIP EINDE BEREIDING / UITGESTELDE START
U kunt de gewenste eindtijd instellen en het starten van de oven met maximaal 23 uur en 59 minuten uitstellen, te beginnen
vanaf de actuele tijd. Dit is alleen mogelijk na het instellen van een bereidingsduur. Deze instelling is alleen beschikbaar als
u de oven niet wilt voorverwarmen bij de gekozen functie.
- 00:30
180°C
TEMPERATUUR
Nee
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
Start
VOORVERWARMEN
TEMPERATUUR
Nee
Conventioneel
Start
TEMPERATUUR
Nee
VOORVERWARMEN
Conventioneel
Start
Start
19:20
EINDTIJD
- 00:30
180°C
TEMPERATUUR
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
20:10
Nee
EINDTIJD
VOORVERWARMEN
BEREIDINGSTIJD
VOORVERWARMEN
Conventioneel
Nee
- 00:30
180°C
BEREIDINGSTIJD
19:20
BEREIDINGSTIJD
VOORVERWARMEN
TEMPERATUUR
EINDTIJD
- 00:30
180°C
- 00:30
180°C
Start
20:10
EINDTIJD
- 00:29
180°C
TEMPERATUUR
BEREIDINGSTIJD
Conventioneel
20:10
Nee
EINDTIJD
VOORVERWARMEN
Start
20:10
EINDTIJD
Na het instellen van de bereidingsduur verschijnt de tijd waarop de bereiding eindigt op het display (bijvoorbeeld 19:20). Om
het einde van de bereiding uit te stellen en daarmee ook het starten van de oven, gaat u als volgt te werk:
1.
Zet de cursor ter hoogte van het tijdstip einde bereiding door aan de knop “Navigatie” te draaien.
2.
Druk op toets
om de parameter te selecteren: de eindtijd gaat knipperen.
3.
Verander het tijdstip voor het einde van de bereiding door aan de knop “Navigatie” te draaien tot de gewenste waarde
bereikt is.
4.
Bevestig de gekozen waarde met
.
5.
Draai aan de knop “Navigatie” tot de cursor ter hoogte van “Start” staat en druk daarna op toets
.
6.
Het display geeft aan op welk niveau het gerecht geplaatst moet worden. Voer de handeling uit en druk op toets
om
de bereiding te starten. De oven begint met de bereiding na een wachttijd die berekend wordt op basis van de ingestelde
eindtijd (bijvoorbeeld: als een gerecht een bereidingsduur van 20 minuten heeft en als eindtijd 20:10 is ingesteld, dan
begint de oven om 19:50 met de bereiding).
OPMERKING: tijdens de wachtfase kunt u de oven ook handmatig starten door aan de knop “Navigatie” te draaien tot
de cursor ter hoogte van “Start” staat en op
te drukken.
U kunt de ingestelde waarden (temperatuur, grillniveau, bereidingstijd) op ieder gewenst moment wijzigen zoals
beschreven in de voorgaande paragrafen.
INDICATIE VAN DE RESTWARMTE BINNENIN DE OVEN
168°
19:42
Restwarmte
Op het eind van elke bereiding, of na het uitschakelen van de oven, verschijnt als de temperatuur in de oven hoger dan 50°C is
op het display de temperatuur van dat moment, en de balk die laat zien dat de oven afkoelt. Als de restwarmte onder de 50°C
daalt, verschijnt de tijd van de dag op het display.
KOOKWEKKER
00 : 00 : 00
(UU)
(MM)
(SS)
Draai +/- om de timer in te stellen n op ✓ om te starten
00 : 30 : 00
(UU)
(MM)
01 : 09 : 00
(SS)
Draai +/- om de timer in te stellen n op ✓ om te starten
Kookwekker
Deze functie kan alleen gebruikt worden als de oven uitstaat en is bijvoorbeeld handig om de kooktijd van pasta in te stellen.
De maximale tijd die ingesteld kan worden is 1 uur en 30 minuten.
1.
Druk op
als de oven uitgeschakeld is: op het display verschijnt “00:00:00”.
2.
Draai aan de knop “Navigatie” om de gewenste tijd in te stellen.
3.
Druk op toets
om het aftellen te starten. Als de ingestelde tijd is verstreken, verschijnt “00:00:00” op het display en
klinkt er een geluidssignaal. U kunt de tijd verlengen door deze opnieuw in te stellen, of de kookwekker uitschakelen door
op toets
te drukken (op het display verschijnt de huidige tijd).
NL66
RECEPTEN
Dankzij de “Intelligent Sensor Technology” kunt u 30 vooraf ingestelde recepten gebruiken met de ideale bereidingsfunctie en
temperatuur.
U hoeft zich alleen aan de ingrediënten en de bereiding van het gerecht in het bijgeleverde kookboek te houden. Volg voor de
rest de volgende instructies:
Instellingen
Vis
Kippenborst
Recepten
Gevogelte
Gebraden kip
Traditioneel
Groenten
Volautomatische recepten
Automatisch
Automatisch
- 00:45
REGELING
BEREIDINGSTIJD
Gebraden kip
7.
- 00:44
REGELING
Plaats voedsel op niveau 3
Druk op
als u klaar bent
19:45
EINDTIJD
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Recepten: Zie kookboek voor de beschrijving
Volautomatische recepten
BEREIDINGSTIJD
Bereiden
19:45
EINDTIJD
Kies “RECEPTEN” door aan de knop “Functies” te draaien.
Kies het gewenste gerecht uit de lijst.
Bevestig uw keuze met de toets
.
Kies het gewenste recept door aan de knop “Navigatie” te draaien.
Bevestig met de toets
: op het display verschijnt de indicatieve bereidingstijd.
Zet het gerecht in de oven en draai aan de knop “Navigatie” tot de cursor ter hoogte van “Start” staat en druk daarna op
toets
.
Het display geeft aan op welk niveau het gerecht geplaatst moet worden. Voer de handeling uit en druk op toets
om
de bereiding te starten. Zie de betreffende paragraaf voor het uitstellen van de start van de bereiding.
Draai het voedsel a.u.b.
Bereiding bijna voltooid
Controleer het gerecht
Bereiding geëindigd om19:45
Druk op ^ om te verlengen Bereiden
OPMERKINGEN: sommige gerechten moeten halverwege de bereidingstijd omgekeerd of doorgeroerd worden: de oven
geeft een geluidssignaal en op het display verschijnt wat u moet doen.
De aanvankelijk weergegeven bereidingstijd is zuiver indicatief: deze kan tijdens de bereiding automatisch worden
verlengd.
Voordat de bereidingstijd afloopt, vraagt de oven om te controleren of het gerecht de door u gewenste bereidingsgraad heeft.
Als dit niet het geval is, kunt u de bereidingstijd handmatig verlengen door aan de knop “Navigatie” te draaien.
FAVORIETEN
Met deze oven kunt u de instellingen voor het bereiden van uw favoriete gerecht opslaan.
Aan het eind van de bereiding verschijnt knipperend op het display het bericht “Druk op << om op te slaan”.
Als u de instellingen voor die specifieke bereiding (functie, duur, temperatuur…) wilt opslaan, druk dan op de toets <<. Op het
display verschijnt het bericht “Druk op OK om op te slaan”.
2
Druk OK om op te slaan,
<< v. annul.
Hete lucht
Favoriet
is opgeslagen
Druk OK om op te slaan, << v. annul.
Als u op toets
drukt, wordt de eerste beschikbare geheugenplaats tussen 1 en 10 voorgesteld. Als u zelf een plaats wilt
uitzoeken, kunt u het nummer veranderen door aan de navigatieknop (- of +) te draaien; bevestig uw keuze vervolgens met de
toets
. Als het geheugen vol is of de plaats reeds bezet is, dan wordt de functie overschreven.
Als u de functie niet wilt opslaan, hoeft u alleen nogmaals op de toets
te drukken, naar een andere functie te gaan door de
betreffende knop te draaien of de oven uit te schakelen.
Om de opgeslagen instellingen later weer op te roepen draait u de functieknop op het symbool
en selecteert u een van de
opgeslagen functies. Draai de navigatieknop tot de gewenste functie wordt weergegeven.
Druk op de toets
en start vervolgens de bereiding.
NL67
INSTELLINGEN
1.
Om parameters op het display te wijzigen selecteert u “INSTELLINGEN” in het hoofdmenu door aan de knop “Functies” te
draaien.
2.
Bevestig met de toets
: op het display worden de parameters weergegeven die u kunt wijzigen (taal, volume
geluidssignaal, helderheid van het display, tijd, energiebesparing).
3.
Kies de instelling die veranderd moet worden door aan de knop “Navigatie” te draaien.
4.
Druk op de toets
om te bevestigen.
5.
Volg de aanwijzingen op het display om de parameter te veranderen.
6.
Druk op de toets
; op het display verschijnt een bevestigingsbericht.
OPMERKING: als de oven uitgeschakeld is en de functie ECOMODE (energiebesparing) geactiveerd is (AAN), dan gaat het
display na enkele seconden uit. Als de functie niet geactiveerd is (UIT), dan wordt na enkele seconden alleen de helderheid van
het display verminderd.
TOETSENBLOKKERING (KEY-LOCK)
Met deze functie kunt u de toetsen en de knoppen op het bedieningspaneel blokkeren.
Houd de toetsen
en
minimaal 3 seconden tegelijkertijd ingedrukt om de toetsenblokkering in te schakelen. Als de
blokkering actief is, werken de toetsen niet en verschijnt er een waarschuwingsbericht met het symbool
op het display. Deze
functie kan ook tijdens de bereiding geactiveerd worden. Herhaal de bovenstaande handelingen om de functie weer uit te
schakelen. Als de toetsenblokkering actief is, kunt u de oven uitschakelen door de knop op 0 (nul) te draaien. In dat geval moet
de eerder gekozen functie echter opnieuw worden ingesteld.
NL68
TABEL BESCHRIJVING FUNCTIES
FUNCTIEKNOP
OFF
LAMP
SNEL VOORVERWARMEN
CONVENTIONEEL
Om de bereiding te onderbreken en de oven uit te schakelen.
Om het lampje in de oven in-/uit te schakelen.
Om de oven snel voor te verwarmen.
Voor het bereiden van gerechten op één steunhoogte. Gebruik de derde steunhoogte.
Gebruik voor het bereiden van pizza’s, hartige taarten en zoete taarten met een vloeibare
vulling de eerste of tweede steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
GRILL
Voor het grillen van karbonades, spiezen en worstjes; het gratineren van groente of het
roosteren van brood. Zet het gerecht op de vierde of vijfde steunhoogte. Voor het grillen
van vlees wordt geadviseerd de opvangbak te gebruiken om het braadvet op te vangen.
Plaats de opvangbak op de derde of vierde steunhoogte en giet er ongeveer een halve liter
water in. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet de deur
van de oven dicht blijven.
TURBO GRILL
Voor het grillen van grote stukken vlees (lamsbouten, rosbief, hele kip). Zet het vlees op de
middelste steunhoogtes. Geadviseerd wordt de opvangbak te gebruiken om het braadvet
op te vangen. Plaats de opvangbak op de eerste of tweede steunhoogte en giet er
ongeveer een halve liter water in. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Tijdens de
bereiding moet de deur van de oven dicht blijven. Met deze functie kunt u het draaispit
gebruikt, als u dit hebt.
HETE LUCHT
Voor het gelijktijdig bereiden van gerechten op meerdere steunhoogtes (maximaal drie) die
dezelfde bereidingstemperatuur hebben (bijv.: vis, groenten, gebak). Met deze functie
worden er geen geuren van het ene naar het andere gerecht overgebracht. Gebruik de
derde steunhoogte voor bereidingen op één plaat, de eerste en vierde steunhoogte voor
bereidingen op twee platen en de eerste, derde en vijfde steunhoogte voor bereidingen op
drie platen. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
TURBO HETE LUCHT
Voor het bereiden van vlees en taarten met een vloeibare vulling (hartig of zoet) op één
steunhoogte. Gebruik de derde steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
SPECIALE FUNCTIES
Zie SPECIALE FUNCTIES.
INSTELLINGEN
RECEPTEN
FAVORIETEN
Voor het instellen van het display (taal, tijd, helderheid, volume van het geluidssignaal,
energiebesparing).
Voor het selecteren van 30 verschillende vooringestelde recepten (zie het bijgeleverde
kookboek). De oven stelt automatisch de optimale temperatuur, functie en bereidingsduur
in. Het is belangrijk om de aanwijzingen m.b.t. de bereiding, de te gebruiken accessoires en
steunhoogtes van het gerecht in het kookboek exact op te volgen.
Om direct toegang te krijgen tot de 10 favoriete functies. Raadpleeg de paragraaf
“FAVORIETEN” voor de instellingen en het gebruik van de opslagmodus.
NL69
FUNCTIEKNOP (Vervolg)
SPECIALE FUNCTIES
ONTDOOIEN
Voor het versnellen van het ontdooien van voedsel. Plaats het voedsel op de middelste
steunhoogte. Laat het voedsel in de verpakking zitten zodat het niet uitdroogt.
WARMHOUDEN
Voor het warm en krokant houden van zojuist bereide gerechten (bijv.: vlees, gefrituurde
gerechten, ovenschotels). Plaats het voedsel op de middelste steunhoogte. De functie kan
niet ingeschakeld worden als de temperatuur in de oven hoger dan 65°C is.
RIJZEN
Voor het optimaal laten rijzen van zoet of hartig deeg. Om de kwaliteit van het rijzen te
behouden kan de functie niet geactiveerd worden als de temperatuur in de oven hoger dan
40°C is. Zet het deeg op de tweede steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te
worden.
PRAKTISCH
Voor het bereiden van kant-en-klare gerechten, die bij kamertemperatuur of in de koeling
bewaard worden (koekjes, vloeibare taartvullingen, muffins, voorgerechten en
broodproducten). Met deze functie worden alle gerechten snel en voorzichtig bereid; kan
ook gebruikt worden voor het opwarmen van reeds bereide gerechten. Volg de
aanwijzingen op de verpakking. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
MAXI COOKING
Voor het braden van grote stukken vlees (meer dan 2,5 kg). Gebruik de eerste of de tweede
steunhoogte, afhankelijk van de grootte van het vlees. De oven hoeft niet voorverwarmd te
worden. Aanbevolen wordt om het vlees tijdens de bereiding om te keren om een
gelijkmatige bruining aan beide kanten te verkrijgen. Het verdient de voorkeur het vlees zo
nu en dan vochtig te maken om het niet te erg te laten uitdrogen.
Lasagne
Pizza
BEVROREN
VOEDSEL
Bij deze functie worden automatisch de beste temperatuur en bereidingsmodus
Appelstrudel geselecteerd voor vijf verschillende categorieën kant-en-klare diepvriesproducten. Gebruik
de tweede of derde steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
Frieten
Brood
Aangepast
Slow
cooking
vlees
LANGZAAM
GAREN
Slow
cooking vis
Naar wens kan een temperatuur tussen de 50 en 250°C worden ingesteld voor het bereiden
van andere soorten producten.
Om het vlees (op 90°C) en de vis (op 85°C) behoedzaam te bereiden. Deze functie zorgt
voor een langzame bereiding waardoor het vlees malser en sappiger blijft. Dankzij een
gematigde temperatuur wordt het voedsel niet bruin en het resultaat lijkt op een bereiding
met stoom. Voor braadstukken adviseren wij u deze eerst aan te bakken in een pan om de
buitenkant van het vlees dicht te schroeien zodat de sappen beter worden vastgehouden.
De bereidingstijden variëren van 2 uur voor vissen van 300 gr., van 4-7 uur voor
braadstukken van 1 kg. tot 3 kg.
NL70
BEREIDINGSTABEL
Recept
Functie Voorverwarmen
Steunhoogte
(van onder)
Temperatuur
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires
-
2/3
160-180
30-90
Taartvorm op rooster
-
1-4
160-180
30-90
-
3
160-200
35-90
-
1-4
160-200
40-90
-
3
170-180
20-45
-
1-4
160-170
20-45
Luchtig gebak
Gevulde taarten
(cheesecake, strudel,
appeltaart)
Steunhoogte 4: taartvorm op rooster
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
Opvangbak / bakplaat of taartvorm op
rooster
Steunhoogte 4: taartvorm op rooster
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
Opvangbak of bakplaat
Steunhoogte 4: rooster
Koekjes / taartjes
Steunhoogte 1: opvangbak of
bakplaat
Steunhoogte 5: ovenschaal op rooster
-
1-3-5
160-170
20-45
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak of
bakplaat
-
3
180-200
30-40
Opvangbak of bakplaat
Steunhoogte 4: ovenschaal op rooster
-
1-4
180-190
35-45
Soesjes
Steunhoogte 1: opvangbak of
bakplaat
Steunhoogte 5: ovenschaal op rooster
-
1-3-5
180-190
35-45
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak of
bakplaat
-
3
90
110-150 Opvangbak of bakplaat
-
1-4
90
Steunhoogte 4: ovenschaal op rooster
140-160 Steunhoogte 1: opvangbak of
bakplaat
Meringues
Steunhoogte 5: ovenschaal op rooster
-
1-3-5
90
140-160
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak of
bakplaat
-
1/2
190-250
15-50
-
1-4
190-250
20-50
Opvangbak of bakplaat
Steunhoogte 4: ovenschaal op rooster
Brood / pizza /
focaccia
Steunhoogte 1: opvangbak of
bakplaat
Steunhoogte 5: ovenschaal op rooster
-
1-3-5
190-250
25-50
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak of
bakplaat
NL71
Recept
Hartige taarten
(groentetaart,
quiche lorraine)
Functie Voorverwarmen
Steunhoogte
(van onder)
Temperatuur
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires
-
3
180-190
40-55
Taartvorm op rooster
-
1-4
180-190
45-70
Steunhoogte 4: taartvorm op rooster
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
Steunhoogte 5: taartvorm op rooster
-
1-3-5
180-190
45-70
Steunhoogte 3: taartvorm op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak of
bakplaat + taartvorm
-
3
190-200
20-30
-
1-4
180-190
20-40
Opvangbak of bakplaat
Steunhoogte 4: ovenschaal op rooster
Pasteitjes /
bladerdeeghapjes
Steunhoogte 1: opvangbak of
bakplaat
Steunhoogte 5: ovenschaal op rooster
-
1-3-5
180-190
20-40
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak of
bakplaat
Lasagne / pasta uit
de oven / cannelloni /
ovenschotels
-
3
190-200
45-55
Ovenschaal op rooster
Lamsvlees /
kalfsvlees /
rundvlees /
varkensvlees 1 kg
-
3
190-200
80-110
Opvangbak of ovenschaal op rooster
Kip / konijn / eend
1 Kg
-
3
200-230
50-100
Opvangbak of ovenschaal op rooster
Kalkoen / Gans 3 kg
-
2
190-200
80-130
Opvangbak of ovenschaal op rooster
Vis uit de oven / in
folie (filet, heel)
-
3
180-200
40-60
Opvangbak of ovenschaal op rooster
Gevulde groenten
(tomaten,
courgettes,
aubergines)
-
2
180-200
50-60
Ovenschaal op rooster
Geroosterd brood
-
5
Hoog
3-6
Visfilet / moten vis
-
4
Gemiddeld
20-30
Rooster
Steunhoogte 4: rooster (draai het
voedsel halverwege de bereidingstijd
om)
Steunhoogte 3: opvangbak met water
Worstjes / spiezen /
spareribs /
hamburgers
-
5
Gemiddeld-Hoog
15-30
Steunhoogte 5: rooster (draai het
voedsel halverwege de bereidingstijd
om)
Steunhoogte 4: opvangbak met water
-
2
Gemiddeld (2)
55-70
Gebraden kip
1-1,3 kg
Steunhoogte 2: rooster (draai het
voedsel na tweederde van de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 1: opvangbak met water
-
2
Hoog (3)
80-110
Steunhoogte 2: draaispit (indien
bijgeleverd)
Steunhoogte 1: opvangbak met water
NL72
Recept
Functie Voorverwarmen
Steunhoogte
(van onder)
Temperatuur
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires
Rosbief rosé 1 kg
-
3
Gemiddeld
35-45
Ovenschaal op rooster (draai het
voedsel indien nodig na tweederde
van de bereidingstijd om)
Lamsbout / schenkel
-
3
Gemiddeld
60-90
Opvangbak of ovenschaal op rooster
(draai het voedsel indien nodig na
tweederde van de bereidingstijd om)
Gebakken
aardappelen
-
3
Gemiddeld
45-55
Opvangbak of bakplaat (draai het
voedsel indien nodig na tweederde
van de bereidingstijd om)
Gegratineerde
groenten
-
3
Hoog
10-15
Ovenschaal op rooster
Lasagne en vlees
-
1-4
200
Steunhoogte 4: ovenschaal op rooster
50-100* Steunhoogte 1: opvangbak of
ovenschaal op rooster
Steunhoogte 4: ovenschaal op rooster
Vlees en
aardappelen
-
1-4
200
45-100* Steunhoogte 1: opvangbak of
ovenschaal op rooster
Vis en groente
-
1-4
180
30-50*
Steunhoogte 4: ovenschaal op rooster
Volledige maaltijd:
Vlaai (Niv. 5) /
Lasagne (Niv. 3) /
Vlees (Niv. 1)
Steunhoogte 1: opvangbak of
ovenschaal op rooster
Steunhoogte 5: ovenschaal op rooster
-
1-3-5
190
40-120
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak of
ovenschaal op rooster
-
3
Auto
10-15
-
1-4
Auto
15-20
Opvangbak / bakplaat of rooster
Steunhoogte 4: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak of
bakplaat
Steunhoogte 5: ovenschaal op rooster
-
1-3-5
Auto
20-30
Diepvriespizza’s
Steunhoogte 3: opvangbak of
bakplaat
Steunhoogte 1: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 5: ovenschaal op rooster
-
1-3-4-5
Auto
20-30
Steunhoogte 4: opvangbak of
bakplaat
Steunhoogte 3: opvangbak of
bakplaat
Steunhoogte 1: ovenschaal op rooster
*
De bereidingstijd is indicatief. De gerechten moeten op andere tijden uit de oven worden gehaald, afhankelijk van de
persoonlijke smaak.
NL73
Tabel Geteste recepten (in overeenstemming met de norm IEC 50304/60350:2009-03 en DIN 3360-12:07:07)
Recept
Functie Voorver- Steunhoogte Temperatuur
warmen (van onder)
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en opmerkingen
IEC 60350:2009-03 § 8.4.1
Koekjes van kruimeldeeg
(Shortbread)
-
3
170
20-30 Opvangbak / bakplaat
-
1-4
160
20-35
-
3
170
25-35 Opvangbak / bakplaat
-
1-4
160
-
1-3-5
160
-
2
170
30-40 Taartvorm op rooster
-
2/3
185
70-90 Taartvorm op rooster
-
1-4
175
75-95
-
5
Hoog
3-6
-
5
Hoog
-
3
180
35-45 Opvangbak / bakplaat
-
1-4
160
55-65
-
2
170
-
3
170
40-50 Opvangbak / bakplaat
-
1-4
160
45-55
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak
IEC 60350:2009-03 § 8.4.2
Kleine taartjes
(Small cakes)
IEC 60350:2009-03 § 8.5.1
Cake zonder vet
(Fatless sponge cake)
IEC 60350:2009-03 § 8.5.2
2 Appeltaarten
(Two apple pies)
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak
Steunhoogte 5: ovenschaal op rooster
35-45* Steunhoogte 3: bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak
30-40
Steunhoogte 4: taartvorm op rooster
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
IEC 60350:2009-03 § 9.1.1
Toast**
Rooster
IEC 60350:2009-03 § 9.2.1
Burgers**
Steunhoogte 5: rooster (draai het voedsel
18-30 halverwege de bereidingstijd om)
Steunhoogte 4: opvangbak met water
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Appeltaart, vruchtenvlaai
(Apple cake, yeast tray
cake)
DIN 3360-12:07 § 6.6
Varkensbraadstuk
(Roast Pork)
DIN 3360-12:07 annex C
Platte taart
(Flat cake)
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak
110-150 Steunhoogte 2: opvangbak met water
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak
In de bereidingstabel worden de ideale functies en temperaturen gegeven voor de beste resultaten voor elk type recept. Als u
een gerecht wilt bereiden met de geventileerde functie op één steunhoogte, wordt geadviseerd de derde steunhoogte te
gebruiken en dezelfde temperatuur als voor “HETE LUCHT”
op meerdere steunhoogtes.
De aanwijzingen in de tabel hebben betrekking op het gebruik zonder de schuifrails. Voer de tests uit zonder de
schuifrails.
* Verwijder het gerecht van het 5e niveau wanneer het de gewenste bruiningsgraad heeft gekregen voordat u de
gerechten van de andere niveaus verwijdert. Niveaus 1 en 3 hebben langere bereidingstijden.
** Laat bij grillen 3-4 cm van de voorste rand van het rooster vrij om het er na afloop van de bereiding makkelijker uit te
kunnen halen.
Energieklasse (volgens de norm EN50304)
Gebruik voor het uitvoeren van de test de speciale tabel.
Energieverbruik en voorverwarmingstijd
Selecteer de functie en voer de test alleen met ingeschakelde optie “Voorverwarming” uit. (“Voorverwarming - Ja”).
Test Nauwkeurigheid van de regeling
Selecteer de functie en voer de test uit met alleen de optie “Voorverwarming” uitgeschakeld (wanneer de voorverwarming
ingeschakeld is, veroorzaakt de regeling van de oven met opzet een schommeling in het temperatuursprofiel).
NL74
GEBRUIKSADVIEZEN EN -SUGGESTIES
Lezen van de bereidingstabel
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt kan worden voor een bepaald gerecht, dat op één of meerdere steunhoogtes
tegelijk kan worden bereid. De bereidingstijden gelden vanaf het moment dat het gerecht in de oven wordt gezet, zonder de
voorverwarmingstijd (indien nodig). De temperaturen en de bereidingstijden zijn indicatief en hangen af van de hoeveelheid
voedsel en het type schaal. Gebruik eerst de laagste aanbevolen waarden. Als de bereiding niet naar wens is, kunt u hogere
waarden gebruiken. Geadviseerd wordt om de bijgeleverde accessoires te gebruiken en indien mogelijk taartvormen of
ovenschalen van donker metaal. U kunt ook pannen of vuurvaste of aardewerk schalen gebruiken; de bereidingstijden zijn dan
iets langer. Volg voor de beste resultaten zorgvuldig de aanwijzingen in de bereidingstabel met betrekking tot de bijgeleverde
schalen en de verschillende steunhoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende gerechten
Met de functie “HETE LUCHT” kunt u tegelijkertijd verschillende gerechten bereiden (bijvoorbeeld: vis en groenten) die dezelfde
bereidingstijd hebben, op verschillende steunhoogtes. Haal de gerechten die klaar zijn uit de oven en laat de gerechten die
meer tijd nodig hebben in de oven staan.
Gebak
-
-
Bak fijn gebak met de statische functie op één niveau. Gebruik taartvormen van zwart metaal en zet deze altijd op het
bijgeleverde rooster. Voor bereiding op meerdere steunhoogtes selecteert u de functie met ventilatie en zet u de
taartvormen in zigzagvorm op de roosters, zodat de lucht goed kan circuleren.
Om te controleren of de taart gaar is steekt u een satéprikker in het dikste gedeelte van de taart. Als de prikker er droog
uitkomt, is de taart klaar.
Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt, vet dan niet de randen in, omdat de taart dan mogelijk niet goed rijst aan
de zijkanten.
Als het gebak “opzwelt” tijdens het bakken, gebruik dan de volgende keer een lagere temperatuur, verminder
bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht of meng het beslag voorzichtiger.
Bij taarten met een vochtige vulling (kaastaarten of vruchtentaarten) moet de “HETE LUCHT” functie worden gebruikt. Als
de bodem van de taart te vochtig blijft, zet de taart dan op een lager niveau en bestrooi de bodem met paneermeel of
verkruimelde koekjes voordat u de vulling erin schenkt.
Vlees
-
U kunt elke soort schaal gebruiken die geschikt is voor de afmetingen van het vlees. Schenk bij gebraden vlees bij
voorkeur wat bouillon in de schaal, waardoor het vlees tijdens de bereiding vochtig wordt gehouden en meer smaak
krijgt. Laat het gebraden vlees na afloop van de bereiding 10-15 min. in de oven rusten, of dek het af met aluminiumfolie.
Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken met een gelijke dikte, zodat het vlees gelijkmatig gaar wordt. Zeer dikke
stukken vlees hebben een langere bereidingstijd. Zet het rooster op een lagere steunhoogte om te voorkomen dat de
korst verbrandt. Draai het vlees om na tweederde van de bereidingstijd.
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een halve liter water direct onder het rooster te plaatsen waarop u het vlees heeft
gelegd, om het bakvet op te vangen. Vul indien nodig bij met water tijdens het grillen.
Draaispit (alleen aanwezig bij bepaalde modellen)
Dit accessoire dient voor het gelijkmatig grillen van grote stukken vlees en gevogelte. Steek het vlees aan het spit. Zet kip vast
met keukentouw en controleer of het vlees goed vastzit voordat u het spit in de houder aan de voorwand van de oven steekt en
op de steun legt. Om vorming van dampen te voorkomen en bakvet op te vangen, adviseren wij om een opvangbak met een
halve liter water op de eerste steunhoogte te plaatsen. Het spit is voorzien van een plastic handvat dat verwijderd moet worden
voordat de bereiding begint. Het handvat dient om het vlees na afloop van de bereiding uit de oven de halen zonder uw handen
te branden.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige bodem. Verdeel na tweederde van de bereidingstijd de mozzarella over de pizza.
Rijsfunctie (alleen aanwezig bij bepaalde modellen)
Dek het deeg altijd af met een vochtige doek voordat u het in de oven legt. Deze functie verkort de rijstijd met ongeveer
eenderde, vergeleken met rijzen op kamertemperatuur (20-25°C). De rijstijd bij een hoeveelheid pizzadeeg van 1 kg is ongeveer
één uur.
NL75