■■■
KRUIDIGE SINAASAPPEL-
ROERBAKKIP
1 pond kipfilets in blokjes
een stukje gemberwortel ter grootte van 1
centimeter, geschild en in plakjes gesneden
1 middelgrote ui, in schijven gesneden
1 theelepel zout
3 eetlepels sherry of rijstwijn (saké)
1/2 theelepel chili-peper
de geraspte schil van een grote sinaasappel
3 eetlepels sojasaus
2 theelepels azijn
2 theelepels suiker
beetje zwarte peper
4 eetlepels olie
- Een marinade maken van gember ui, zout 1
eetlepel van de sojasaus en 1 eetlepel wijn
(sherry).
- Hierin het kippevlees een half uur laten
marineren.
De gember en ui verwijderen.
- Tijdens het marineren van de kip, de chilipeper
en de sinaasappelschil mengen.
- In een aparte kom een mengsel maken van de
resterende wijn, de sojasaus, de azijn, de
suikeren de zwarte peper.
- Giet de olie in de Wok en verhit deze bij stand
4. De stukjes kip roerbakken en gaar laten
worden. Vervolgens de stukjes kip uit de Wok
nemen.
- De chili en de geraspte sinaasappelschil 15
seconden roerbakken en dan de stukjes kip
weer in de Wok terugdoen en door elkaar
scheppen.
- Het mengsel van wijn, sojasaus, suiker, azijn
en peper toevoegen. 1/2 minuut roerbakken.
- Opdienen.
Voldoende voor 4 personen.
■■■
HOISIN KIP
2 grote kipfilets in stukjes
1 eetlepel maizena
1 eetlepel sherry of rijstwijn (saké)
1 eetlepel sojasaus
4 eetlepels olie
1 groene paprika, in stukjes verdeeld
8 waterkastanjes, in plakken gesneden
125 gr champignons, in plakken gesneden
1/2 theelepel zout
2 eetlepels in Hoisinsaus geroosterde
cashewnoten
- De stukjes kip in een grote kom door de
maizena schudden. Wijn en sojasaus
toevoegen.
- 1 eetlepel van de olie in de Wok doen en
vervolgens verhitten totdat er bijna een blauwe
damp van de olie afkomt. Paprika,
waterkastanjes, champignons en zout
toevoegen en 21/2 minuut roerbakken.
- De groenten uit de Wok nemen en apart
houden.
- Giet de overige olie in de Wok, deze goed
verhitten en het gemarineerde kippevlees
toevoegen. Het vlees roerbakken tot het gaar
is.
- De Hoisinsaus toevoegen en goed doorroeren.
- Nu ook de groenten weer in de Wok doen en 1
minuut laten garen.
- Cashewnoten toevoegen en doorwarmen.
Voldoende voor 4 personen.
■■■
TJAP-TJOI VAN KIP
1 eetlepel gemberwortel, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetlepels olie
400 gr kipfilet, in kleine reepjes gesneden
2 stengels bleekselderie, in dunne plakjes
4 lente-uitjes, gesnipperd
klein blikje doperwten
1/2 blikje bamboescheuten, in dunne plakjes
6 waterkastanjes in plakjes
11/2 dl water
1 eetlepel lichte sojasaus
zout en peper naar smaak
100 gr geroosterde amandelen
- De olie in de Wok verhitten. Gember, knoflook
en kipfilet toevoegen. Ongeveer een minuut
roerbakken.
- De selderie, uien, doperwten, bamboescheuten
en waterkastanjes toevoegen. Alles snel
vermengen en vervolgens het water
toevoegen.
- De Wok met het deksel sluiten en alles 4
minuten laten garen.
- Sojasaus, zout en peper toevoegen.
- De amandelen toevoegen, door het gerecht
mengen en doorwarmen. Voldoende voor 4
personen.
■■■
GEKRUIDE RUNDVLEES-REEPJES
1 pond rundvlees, in fijne reepjes gesneden
4 eetlepels sojasaus
2 eetlepels sherry
1 dl. olie
1 fijngehakte spaanse peper
1 stengel bleekselderie, in reepjes
1 wortel, in reepjes
- Het rundvlees 11/2 uur in de sojasaus en
sherry laten marineren.
- De olie in de Wok verhitten en het rundvlees
roerbakken. De fijngehakte peper toevoegen.
23