Philips HD 4335 Handleiding

Categorie
Fondues, fijnproevers
Type
Handleiding
English Page 4
Keep page 3 open when reading these
operating instructions.
Français Page 11
Cet appareil ne doit être utilisé qu’avec son
raccordement électrique approprié.
Nederlands Pagina 19
Sla bij het lezen van de gebruiksaanwijzing
pagina 3 op.
Español Página 27
Desplegar la página 3 al leer las instrucciones
de manejo.
Português Página 35
Durante a leitura do modo de emprêgo,
desdobre e verifique a pág. 3.
Dansk Side 43
Hold side 3 opslået mens De læser
brugsanvisningen.
Ελληνικά Σελίδα 51
Ανίτε την σελίδα 3 για τις δηγίες
ρήσεως.
2
Belangrijk
Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door.
Geen hete oppervlakken aanraken. Gebruik de handgrepen.
Zorg ervoor dat de temperatuurregelaar en het snoer nooit nat worden.
Houd het apparaat altijd uit de buurt van kinderen als het heet is.
Wanneer het apparaat niet gebruikt wordt en tijdens schoonmaken altijd de stekker uit het
stopcontact nemen. Het apparaat eerst laten koelen.
Het apparaat niet buitenshuis gebruiken en zet het niet in of op een brandend gastoestel,
fornuis, etc.
Het aansluitsnoer niet over de rand van tatel of werkvlak naar beneden laten knikken. Zorg
ervoor dat het snoer niet in contact komt met hete oppervlakken.
Altijd de regelaar eerst aan het apparaat bevestigen en pas daarna de stekker van het
netsnoer in een stopcontact steken. Altijd eerst de regelaar in stand O (= uit) zetten voor u
de stekker uit het stopcontact verwijdert.
Bewaar deze gebruiksaanwijzing.
Algemene beschrijving
A Temperatuurregelaar
B Signaallampje
C Binnenzijde van de wok voorzien van anti-
kleeflaag
D Handgrepen
E Rooster
Voor het eerste gebruik
- Maak de Wok en het deksel in warm zeepsop
met een spons of vaatborstel schoon. Goed
naspoelen met schoon water en zorgvuldig
drogen.
Attentie: altijd de temperatuurregelaar van de
Wok afnemen voordat u deze in water
onderdompelt.
De Wok mag volledig ondergedompeld worden.
In dat geval de aansluitbus en aansluitpennen
voor de temperatuurregelaar van de Wok goed
drogen.
- Steeds voor u de Wok gebruikt, de binnenzijde
met een eetlepel olie invetten.
Tips bij het gebruik
Het koken in de Wok gaat erg vlug. Zorgt u er dus
voor dat al het te bereiden voedsel klaar staat en
dat u alle ingrediënten en keukenbenodigdheden
bij de hand hebt. Dan pas de
temperatuurregelaar inschakelen.
Het gebruik van de Wok
Plaats de Wok op een droog horizontaal
oppervlak. Het hittebestendige onderstel is veilig
zowel bij het gebruik op een werkvlak als op een
tafel. Uw handen drogen voor u de Wok gebruikt.
Plaats de temperatuurregelaar in de stand "off"
en bevestig deze aan de Wok. De stekker van het
aansluitsnoer aansluiten op een 220 V
stopcontact. Kies die temperatuur die u voor het
recept nodig heeft. Wanneer de Wok
voorverwarmd moet worden, is de vereiste
bereidingstemperatuur bereikt als het
signaallampje op de temperatuur-regelaar dooft.
Tijdens het koken kan de hitte zonodig worden
aangepast.
Wanneer het gerecht klaar is, de
temperatuurregelaar voor het opdienen in stand
"simmer" plaatsen. Wanneer u de Wok niet meer
nodig hebt de regelaar in stand "OFF" plaatsen.
Wanneer u klaar bent, de stekker van het
aansluitsnoer van de Wok uit het stopcontact
nemen. Eerst de Wok af laten koelen en dan pas
de temperatuurregelaar verwijderen. De metalen
voeler van de regelaar wordt zeer heet.
Keukengereedschap
Gebruik hittebestendig, van kunststof of hout
vervaardigd keukengereedschap. Houten lepels
met lange stelen of eetstokken zijn bij uitstek
geschikt voor het roerbakken. Geen metalen
keukengereed-schap met scherpe randen
gebruiken. Hierdoor wordt namelijk de anti-
kleeflaag beschadigd. (Kleine krassen hebben
19
Nederlands
geen invloed op de eigenschappen van de anti-
kleeflaag van de Wok. Ook zijn ze niet schadelijk
voor de in de Wok bereide gerechten.)
Schoonmaken
Laat de elektrische Wok rustig afkoelen.
Niet proberen de Wok vlugger af te laten koelen
door er koud water in te gieten.
De temperatuurregelaar verwijderen.
Nadat de Wok is afgekoeld en nadat u de stekker
van het aansluitsnoer uit het stopcontact
verwijderd hebt, de temperatuurregelaar
verwijderen.
Het snoer of de temperatuurregelaar niet in
water onderdompelen.
Na elk gebruik reinigen
Uw Wok blijft er prachtig uitzien en voortreffelijk
koken wanneer u hem na elk gebruik met de
hand schoonmaakt.
De anti-kleeflaag
Gebruik een nylon pannespons voor het reinigen
van de anti-kleeflaag aan de binnenzijde van de
Wok.
Verwijder alle voedselresten van de anti-
kleeflaag. Anders zouden deze, wanneer u de
Wok opnieuw gebruikt, kunnen inbranden en
vlekken veroorzaken. Hierdoor zou de kwaliteit
van de antikleeflaag verminderen.
Nooit een metalen pannespons of schuurpoeder
gebruiken.
De buitenzijde
Maak de buitenzijde van de wok schoon met een
spons of een nylon pannespons.
U kunt een niet-schurend schoonmaakmiddel
gebruiken, maar nooit metalen schuurdoekjes of
schuurpoeder.
Afspoelen
Na het schoonmaken spoelt u de Wok goed af
met schoon water, om te voorkomen dat het
schoonmaakmiddel vlekken geeft wanneer u de
Wok opnieuw gebruikt.
Schoonmaken in de afwasmachine
Nadat het snoer met de temperatuurregelaar is
verwijderd, kunt u de Wok en het deksel
schoonmaken in een automatische
vaatwasmachine.
De onderkant van het deksel zal echter
verkleuren.
Zet de Wok en het deksel zo in de
vaatwasmachine dat ze niet met elkaar in
aanraking komen.
Na het schoonmaken in de vaatwasmachine weer
even wat bakolie aanbrengen op de binnenzijde
van de Wok.
Het verwijderen van vlekken
In de loop der tijd kan zich een witachtig laagje op
de anti-kleeflaag van de Wok vormen. Dit wordt
veroorzaakt door het neerslaan van mineralen.
U kunt deze aanslag verwijderen door het
aangetaste oppervlak af te nemen met een doek
die u met citroensap of azijn hebt vochtig
gemaakt.
Zorgvuldig naspoelen en weer even wat bakolie
aanbrengen op de binnenzijde van de Wok.
Bij oververhitting of onjuist gebruik kan de anti-
kleeflaag gaan vlekken.
In dat geval een reinigingsmiddel gebruiken.
Daarna in warm sop afwassen en goed
naspoelen.
Attentie: de aansluitbus voor de
temperatuurregelaar van de Wok mag niet nat
worden.
20
Recepten
Deze basisrecepten zijn bedoeld als een inleiding
tot het gebruik van de Wok. Zo raakt u vertrouwd
met de Wok zelf en met bepaalde ingrediënten en
vormen van koken waar u tot nog toe geen
ervaring mee hebt opgedaan.
De Wok is een opmerkelijk veelzijdig
keukengereedschap. Hiermee kunt u in enkele
minuten een heerlijke en voedzame maaltijd op
tafel zetten. U spaart daarbij tijd en bezuinigt dus
op energiekosten!
Bij het gebruik van de Wok in de traditionele
Chinese keuken schuift men het ene gerecht -
zodra dit gaar is - iets opzij naar de rand van de
Wok, dus naar een minder warme plek. Men
heeft dan plaats voor het klaarmaken van het
volgende gerecht.
De voorbereiding is belangrijk. Voor u kookt
moeten alle ingrediënten klaar liggen. Voor het
koken de ingrediënten klein snijden, in schijven
snijden, raspen of mengen. Zorgen dat de stukjes
even groot zijn.
Ze zijn dan gelijkmatig gaar en het geheel ziet er
leuker uit.
DE OLIE die u bij het koken gebruikt, moet licht
en helder zijn. Slaolie is hiervoor bij uitstek
geschikt.
GEMBERWORTEL is een bruine wortel. De
wortel kan (verpakt in een stuk papier) enkele
weken in de koelkast bewaard worden.
TAHOE (TOFU) is een zachte witte pasta,
gemaakt van sojabonen.
In water kunt u de tofu enkele dagen in de
koelkast bewaren. Het water dagelijks verversen.
SOJASAUS is algemeen verkrijgbaar als lichte en
donkere saus. Deze saus is onbeperkt houdbaar.
SAKÉ is rijstwijn.
HOISINSAUS is een zoete bruine saus. In
gesloten verpakking in de koelkast blijft deze
saus enkele maanden goed. Al deze en in de
recepten vermelde speciale ingrediënten kunt u
kopen in Oosterse speciaalzaken of
supermarkten.
■■■
BASISRECEPT VOOR RIJST
De klassieke begeleiding voor talrijke in de Wok
bereide gerechten.
1 kop langkorrelige witte rijst
13/4 kop koud water.
- De rijst in een pan doen. Verschillende malen
zorgvuldig roeren en spoelen.
- De rijst uit laten lekken, water toevoegen en bij
grote hitte snel aan de kook brengen.
Koken totdat er in het rijstoppervlak putjes
zichtbaar worden (2 of 3 minuten).
- De pan goed sluiten en bij zeer geringe hitte
nog 15 minuten koken.
- De rijst voor het opdienen met een vork
losroeren.
■■■
GEBAKKEN RIJST
4 koppen gekookte rijst
4 eetlepels olie
1 theelepel zout, een snufje peper
250 gr. gekookt varkensvlees of magere ham, in
blokjes
2 lente-uitjes, gesnipperd
2 losgeklopte eieren
2 eetlepels sojasaus
- De olie in de Wok verhitten, de rijst toevoegen
en deze onder regelmatig omscheppen bakken
tot hij lichtbruin van kleur is.
- Het vlees, zout, peper en uien toevoegen en
gedurende een minuut roerbakken.
- Een kuil midden in het rijstmengsel maken en
hier de losgeklopte eieren in gieten.
- Het eimengsel gaar laten worden: dit dan in
stukjes verdelen en zorgvuldig door het
rijstmengsel roeren.
- De sojasaus toevoegen mengen en opdienen.
Dit recept is voldoende voor ongeveer 4
personen.
■■■
EISOEP
3/4 Itr. kippebouillon
1 theelepel zout
1/8 theelepel peper
1 eetlepel maizena
2 eetlepels koud water
1 licht losgeklopt ei
1 lente-uitje, fijngesneden
- De kippebouillon in de Wok gieten. Peper en
zout toevoegen en bij grote hitte snel aan de
kook brengen.
- De maizena in het koude water oplossen en in
de Wok gieten. Roeren tot de kippebouillon dik
en licht van kleur wordt.
- Voorzichtig het ei hierbij gieten en éénmaal
doorroeren.
- Bestrooien met het fijngehakte uitje en
opdienen. Voldoende voor 4 personen.
21
■■■
BROCCOLI UIT DE WOK
bos broccoli, gebroken en in éénhapsstukjes
gesneden
2 kalfsoesters, in kleine stukjes gesneden
3 eetlepels olie
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel cognac (kan worden weggelaten)
1 theelepel suiker
1/2 dl kokend water
- Verhit de olie in de Wok. De broccoli en het
vlees bij stand 3 ongeveer 4 minuten
roerbakken.
- De overige ingrediënten toevoegen en het
deksel op de Wok doen.
- Bij geringe hitte 5 minuten laten garen.
Voldoende voor 4 personen.
■■■
FOE JONG HAI MET VLEES OF
GARNALEN
6 eetlepels olie
1 theelepel fijngehakte knoflook
2 eetlepels fijngehakte gember
250 gr kippevlees (of garnalen, rund- of
varkensvlees) in stukjes
125 gr in plakjes gesneden champignons
100 gr taugé
4 lente-uitjes, gesnipperd
4 losgeklopte eieren zout en peper naar smaak
1 dl kippebouillon
1 eiwit. stijfgeklopt
1 theelepel maizena
- 2 eetlepels olie in de Wok verhitten. Knoflook
en gember toevoegen.
- Het kippevlees, de champignons, taugé en 3/4
van de uien toevoegen. Roerbakken tot de
ingrediënten gedeeltelijk gaar zijn en ze dan uit
de Wok nemen.
- De groenten met de eieren, het zout en de
peper in een kom doen en goed mengen.
- De 4 resterende eetlepels olie in de Wok
verhitten. De helft van het Foe Jong eimengsel
in de hete olie gieten. Dit mengsel op dezelfde
manier als een omelet bakken en keren zodra
één zijde gaar is. De omelet dubbelvouwen en
naar de zijkant van de Wok schuiven zodat alle
olie en vocht uit de omelet terugvloeien. De
omelet uit de Wok nemen en van de tweede
helft van het mengsel ook een omelet bakken.
Eventueel iets olie toevoegen. De omelet uit de
Wok nemen.
- De kippebouillon in de Wok gieten en aan de
kook brengen.
- De aangemaakte maizena en het eiwit
toevoegen en goed doorroeren.
- De Foe Jong Hai garneren met de resterende
ui en vervolgens overgieten met de saus. Met
rijst opdienen. Voldoende voor 4 personen.
■■■
GROENTESOEP MET VARKENSVLEES
250 gr mager varkensvlees, in dunne reepjes
gesneden
1 theelepel sherry
een stukje gemberwortel ter grootte van een
halve centimeter tot ruim 1 centimeter, geschild
en fijngehakt
1 theelepel olie
1/2 blikje bamboescheuten, in plakjes
2 stengels bleekselderie, in stukjes
4 waterkastanjes, in plakjes
1 wortel, in plakjes
1 Itr kippebouillon (of water)
1/8 blikje doperwten peper en zout naar smaak
1 losgeklopt ei
- Het varkensvlees goed met de sherry en de
gember mengen. De olie in de Wok verhitten
en hierin het vlees bruin laten kleuren.
- De groenten (met uitzondering van de
doperwten) toevoegen, aan de kook brengen
en vervolgens de hitte temperen.
- Bij geringe hitte 15 minuten laten garen.
- De doperwten, zout en peper toevoegen.
- Nog 15 minuten laten garen. Vervolgens het ei
door het mengsel mengen tot het stolt.
■■■
KIP MET ANANAS
2 kipfilets in blokjes
2 eetlepels bloem
1 theelepel zout
1/4 theelepel peper
3 eetlepels olie
1 klein blik ananas (stukjes)
(ananassap apart houden)
1 theelepel azijn
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel maizena
- Het kippevlees zouten en peperen en door de
bloem halen.
- De olie in de Wok verhitten en het kippevlees 5
minuten roerbakken.
- De ananas toevoegen en bij getemperde hitte
4 of 5 minuten laten garen.
- Het ananassap, de sojasaus, azijn en maizena
mengen, door de inhoud van de Wok roeren en
laten koken tot het mengsel bindt.
Voldoende voor 4 personen.
22
■■■
KRUIDIGE SINAASAPPEL-
ROERBAKKIP
1 pond kipfilets in blokjes
een stukje gemberwortel ter grootte van 1
centimeter, geschild en in plakjes gesneden
1 middelgrote ui, in schijven gesneden
1 theelepel zout
3 eetlepels sherry of rijstwijn (saké)
1/2 theelepel chili-peper
de geraspte schil van een grote sinaasappel
3 eetlepels sojasaus
2 theelepels azijn
2 theelepels suiker
beetje zwarte peper
4 eetlepels olie
- Een marinade maken van gember ui, zout 1
eetlepel van de sojasaus en 1 eetlepel wijn
(sherry).
- Hierin het kippevlees een half uur laten
marineren.
De gember en ui verwijderen.
- Tijdens het marineren van de kip, de chilipeper
en de sinaasappelschil mengen.
- In een aparte kom een mengsel maken van de
resterende wijn, de sojasaus, de azijn, de
suikeren de zwarte peper.
- Giet de olie in de Wok en verhit deze bij stand
4. De stukjes kip roerbakken en gaar laten
worden. Vervolgens de stukjes kip uit de Wok
nemen.
- De chili en de geraspte sinaasappelschil 15
seconden roerbakken en dan de stukjes kip
weer in de Wok terugdoen en door elkaar
scheppen.
- Het mengsel van wijn, sojasaus, suiker, azijn
en peper toevoegen. 1/2 minuut roerbakken.
- Opdienen.
Voldoende voor 4 personen.
■■■
HOISIN KIP
2 grote kipfilets in stukjes
1 eetlepel maizena
1 eetlepel sherry of rijstwijn (saké)
1 eetlepel sojasaus
4 eetlepels olie
1 groene paprika, in stukjes verdeeld
8 waterkastanjes, in plakken gesneden
125 gr champignons, in plakken gesneden
1/2 theelepel zout
2 eetlepels in Hoisinsaus geroosterde
cashewnoten
- De stukjes kip in een grote kom door de
maizena schudden. Wijn en sojasaus
toevoegen.
- 1 eetlepel van de olie in de Wok doen en
vervolgens verhitten totdat er bijna een blauwe
damp van de olie afkomt. Paprika,
waterkastanjes, champignons en zout
toevoegen en 21/2 minuut roerbakken.
- De groenten uit de Wok nemen en apart
houden.
- Giet de overige olie in de Wok, deze goed
verhitten en het gemarineerde kippevlees
toevoegen. Het vlees roerbakken tot het gaar
is.
- De Hoisinsaus toevoegen en goed doorroeren.
- Nu ook de groenten weer in de Wok doen en 1
minuut laten garen.
- Cashewnoten toevoegen en doorwarmen.
Voldoende voor 4 personen.
■■■
TJAP-TJOI VAN KIP
1 eetlepel gemberwortel, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetlepels olie
400 gr kipfilet, in kleine reepjes gesneden
2 stengels bleekselderie, in dunne plakjes
4 lente-uitjes, gesnipperd
klein blikje doperwten
1/2 blikje bamboescheuten, in dunne plakjes
6 waterkastanjes in plakjes
11/2 dl water
1 eetlepel lichte sojasaus
zout en peper naar smaak
100 gr geroosterde amandelen
- De olie in de Wok verhitten. Gember, knoflook
en kipfilet toevoegen. Ongeveer een minuut
roerbakken.
- De selderie, uien, doperwten, bamboescheuten
en waterkastanjes toevoegen. Alles snel
vermengen en vervolgens het water
toevoegen.
- De Wok met het deksel sluiten en alles 4
minuten laten garen.
- Sojasaus, zout en peper toevoegen.
- De amandelen toevoegen, door het gerecht
mengen en doorwarmen. Voldoende voor 4
personen.
■■■
GEKRUIDE RUNDVLEES-REEPJES
1 pond rundvlees, in fijne reepjes gesneden
4 eetlepels sojasaus
2 eetlepels sherry
1 dl. olie
1 fijngehakte spaanse peper
1 stengel bleekselderie, in reepjes
1 wortel, in reepjes
- Het rundvlees 11/2 uur in de sojasaus en
sherry laten marineren.
- De olie in de Wok verhitten en het rundvlees
roerbakken. De fijngehakte peper toevoegen.
23
- Bij getemperde hitte blijven roerbakken tot het
rundvlees droger wordt. Dit dan naar de rand
van de Wok schuiven.
- De groenten toevoegen en deze 1 minuut
roerbakken. Het rundvlees en de groenten
mengen en doorwarmen. Warm opdienen.
■■■
ROERBAKKEN VAN RUNDVLEES MET
TOMAAT
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels maizena
1 pond lende, in plakken
5 eetlepels olie
2 theelepels suiker
3 tomaten in kleine partjes verdeeld
1/2 theelepel zout
2 lente-uitjes, gesnipperd
- De sojasaus, de knoflook en 1 eetlepel van de
olie in een kom mengen. De reepjes rundvlees
toevoegen en vermengen.
- De temperatuurregelaar van de Wok in stand 4
plaatsen. 1 eetlepel van de olie verhitten, zout
en suiker toevoegen en de tomaten ongeveer 1
minuut zachtjes roerbakken.
- De tomaten uit de Wok nemen.
- De 3 resterende eetlepels olie verhitten;
vervolgens het rundvlees toevoegen en
gedurende 3 à 4 minuten laten garen.
- De tomaten in de Wok terugdoen en de
lenteuitjes toevoegen.
- Voorzichtig omscheppen tot de tomaten warm
zijn en het gerecht goed gemengd is.
■■■
RUNDVLEES MET CHAMPIGNONS
1 pond in plakken gesneden runderlende
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel rijstwijn of sherry
2 theelepels maizena
1/2 theelepel suiker
3 eetlepels spijsolie
150 gr champignons
6 waterkastanjes in plakken
1/4 theelepel zout
3 eetlepels water
1/2 blik bamboescheuten
een stukje gemberwortel van iets meer dan 1
centimeter, geschild en in plakjes gesneden.
- Een mengsel maken van sojasaus, wijn
maizena en suiker. Het rundvlees hierin goed
omscheppen.
- 1 eetlepel van de olie in de Wok verhitten. De
champignons en waterkastanjes toevoegen en
deze 2 minuten roerbakken. Met zout
bestrooien en 2 eetlepels van het water er
overheen sprenkelen.
- De bamboescheuten toevoegen en 1 minuut
roerbakken. Besprenkelen met de laatste
eetlepel water.
- De groenten en het vocht uit de Wok nemen.
- 2 eetlepels van de olie in de Wok doen en de
gember roerbakken tot deze lichtbruin van
kleur is.
- Het rundvlees toevoegen en dit roerbakken tot
het gaar is. (Dit duurt ongeveer 4 minuten.)
- De groenten en het vocht bij het rundvlees
doen, alles mengen en doorwarmen.
Voldoende voor 4 tot 5 personen.
■■■
CHINEES LAMSVLEES
1 kg lamsvlees, van vet ontdaan en in
dobbelstenen gesneden
1 blik bamboescheuten
2 eetlepels maizena
1 dl olie
6 teentjes knoflook
2 eetlepels oestersaus
1 eetlepel sojasaus
1/2 theelepel suiker
3/4 theelepel zout
150 gr kleine champignons
- De dobbelstenen lamsvlees zorgvuldig geheel
en al door de maizena wentelen.
- De olie (1 eetlepel olie apart houden) in de
Wok doen en hierin het lamsvlees bruin laten
kleuren.
-De olie en het vlees uit de Wok nemen, het
vlees apart zetten en uit laten lekken.
- De resterende olie (1 eetlepel) in de Wok doen
en verhitten.
- De knoflook roerbakken en vervolgens alle
overige ingrediënten behalve de champignons
toevoegen. Ook het lamsvlees weer in de Wok
doen.
- Genoeg water toevoegen zodat het vlees
onder water staat. Het deksel op de Wok doen.
- 11/4 tot 11/2 uur laten sudderen.
- De champignons toevoegen en door en door
warm laten worden.
- Opdienen.
24
■■■
ROERBAKKEN VAN VARKENSVLEES
1 pond mager varkensvlees, in dunne reepjes
gesneden
4 eetlepels olie
1 eetlepel sojasaus
1/4 theelepel suiker
2 eetlepels maizena
1/2 theelepel zout
2 eetlepels water
2 paprika's, in reepjes gesneden
1 teentje fijngehakte knoflook
- Het varkensvlees door de sojasaus, suiker en
maizena wentelen.
- 2 eetlepels van de olie in de Wok doen. De
reepjes paprika hierin 2 minuten met zout en
water roerbakken.
- De reepjes paprika en de vloeistof uit de Wok
nemen. (De vloeistof apart houden.)
- 2 eetlepels olie in de Wok verhitten en hierin de
knoflook roerbakken.
- Het varkensvlees toevoegen en dit roerbakken
tot het gaar is.
- De reepjes paprika en de vloeistof weer in de
Wok terugdoen.
- Goed roeren en doorwarmen.
- Opdienen.
■■■
GROTE IVOOR-JADE GARNALEN
1 pond rauwe grote garnalen
2 eetlepels sherry of saké (rijstwijn)
4 eetlepels olie
1 blik in plakjes gesneden uitgelekte
bamboescheuten
1 eetlepel sojasaus
snufje suiker, zout en peper naar smaak
4 in de lengte doorgesneden sjalotten
- De garnalen pellen en 5 minuten in de sherry
of rijstwijn laten marineren.
- De olie in de Wok verhitten bij stand 4. De
garnalen naar de rand van de Wok schuiven en
de bamboescheuten in de Wok doen.
De bamboescheuten 3 minuten laten
sudderen.
- Terugschakelen naar stand 2 en sojasaus,
suiker, zout en peper toevoegen.
- Alle ingrediënten mengen en goed
doorwarmen.
- Op een dienschaal schikken en garneren met
de sjalotten.
Voldoende voor 4 personen.
■■■
IN ZIJN GEHEEL GESTOOMDE VIS
1 hele vis, schoongemaakt (zeebaars, rivierbaars
of forel)
1 theelepel zout
2 lente-uitjes, gesnipperd
een stukje gemberwortel van 1 à 2 cm, geschild
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetlepels sojasaus
3 eetlepels olie
Hierbij heeft u een bamboe stoomrooster nodig.
- De vis met zout inwrijven.
- De helft van de uistukjes over een schaal
verdelen en hier de vis op leggen.
- De Wok met water vullen, het stoomrooster
boven het wateroppervlak plaatsen. Het deksel
op de Wok doen en het water aan de kook
brengen.
- Plaats de dienschaal met vis op het
stoomrooster. Het deksel weer op de Wok
doen.
- 15 tot 20 minuten stomen (of zolang als nodig
is voor het garen van de vis).
- In een braadplan 3 eetlepels olie verhitten en
hierin de knoflook en de gember roerbakken.
- De schaal met de gestoomde vis uit de Wok
nemen. Het vocht afgieten.
- De vis bedekken met de knoflook en
gemberolie, de sojasaus en de resterende ui.
- Opdienen.
25
■■■
'WAT DE WOK SCHAFT'
Een zeer goede manier waarop u restjes bij
elkaar passende groenten kunt verwerken - alles
is voor dit recept geschikt!
3 eetlepels olie
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 stukje gemberwortel ter grootte van iets meer
dan een centimeter, geschild en in dunne plakjes
gesneden
250 gr kippe-, rund; varkensvlees of garnalen - of
wat u verder maar bij de hand hebt - of een
willekeurige combinatie hiervan
250 gr broccoli of bleekselderie of paprika, of een
combinatie van groene groenten
125 gr verse champignons, in plakjes
2 uien, in plakjes
1/2 blik bamboescheuten, in plakjes
6 waterkastanjes, in plakjes
100 gr wortels, in dunne plakjes
1/2 kop saké (rijstwijn)
1/2 dl sojasaus
1/2 dl water
- De olie verhitten, de knoflook en de gember
toevoegen en deze 15 seconden roerbakken.
- Het kippevlees (of garnalen, rund- of
varkensvlees) toevoegen; 2 minuten
roerbakken.
- Groenten, saké, sojasaus en water toevoegen.
Goed doorroeren.
- Het deksel op de Wok doen en alles 3 minuten
koken.
- Met de rijst opdienen. Voldoende voor 4
personen.
Kijk eens rond
in een Oosterse winkel
en ga eens in een Chinees kookboek
op zoek naar nieuwe ideeën.
Gebruik uw fantasie
en pas uw alledaagse recepten eens aan
zodat ze geschikt zijn
voor het plezierige koken
met de Wok.
26

Documenttranscriptie

English Page 4 • Keep page 3 open when reading these operating instructions. Français Page 11 • Cet appareil ne doit être utilisé qu’avec son raccordement électrique approprié. Nederlands Pagina 19 • Sla bij het lezen van de gebruiksaanwijzing pagina 3 op. Español Página 27 • Desplegar la página 3 al leer las instrucciones de manejo. Português Página 35 • Durante a leitura do modo de emprêgo, desdobre e verifique a pág. 3. Dansk • Hold side 3 opslået mens De læser brugsanvisningen. Side 43 Ελληνικά Σελίδα 51 • Ανοίξτε την σελίδα 3 για τις οδηγίες χρήσεως. 2 Nederlands Belangrijk • • • • • • • • • Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door. Geen hete oppervlakken aanraken. Gebruik de handgrepen. Zorg ervoor dat de temperatuurregelaar en het snoer nooit nat worden. Houd het apparaat altijd uit de buurt van kinderen als het heet is. Wanneer het apparaat niet gebruikt wordt en tijdens schoonmaken altijd de stekker uit het stopcontact nemen. Het apparaat eerst laten koelen. Het apparaat niet buitenshuis gebruiken en zet het niet in of op een brandend gastoestel, fornuis, etc. Het aansluitsnoer niet over de rand van tatel of werkvlak naar beneden laten knikken. Zorg ervoor dat het snoer niet in contact komt met hete oppervlakken. Altijd de regelaar eerst aan het apparaat bevestigen en pas daarna de stekker van het netsnoer in een stopcontact steken. Altijd eerst de regelaar in stand O (= uit) zetten voor u de stekker uit het stopcontact verwijdert. Bewaar deze gebruiksaanwijzing. Algemene beschrijving Het gebruik van de Wok A Temperatuurregelaar B Signaallampje C Binnenzijde van de wok voorzien van antikleeflaag D Handgrepen E Rooster - Maak de Wok en het deksel in warm zeepsop met een spons of vaatborstel schoon. Goed naspoelen met schoon water en zorgvuldig drogen. Attentie: altijd de temperatuurregelaar van de Wok afnemen voordat u deze in water onderdompelt. De Wok mag volledig ondergedompeld worden. In dat geval de aansluitbus en aansluitpennen voor de temperatuurregelaar van de Wok goed drogen. - Steeds voor u de Wok gebruikt, de binnenzijde met een eetlepel olie invetten. Plaats de Wok op een droog horizontaal oppervlak. Het hittebestendige onderstel is veilig zowel bij het gebruik op een werkvlak als op een tafel. Uw handen drogen voor u de Wok gebruikt. Plaats de temperatuurregelaar in de stand "off" en bevestig deze aan de Wok. De stekker van het aansluitsnoer aansluiten op een 220 V stopcontact. Kies die temperatuur die u voor het recept nodig heeft. Wanneer de Wok voorverwarmd moet worden, is de vereiste bereidingstemperatuur bereikt als het signaallampje op de temperatuur-regelaar dooft. Tijdens het koken kan de hitte zonodig worden aangepast. Wanneer het gerecht klaar is, de temperatuurregelaar voor het opdienen in stand "simmer" plaatsen. Wanneer u de Wok niet meer nodig hebt de regelaar in stand "OFF" plaatsen. Wanneer u klaar bent, de stekker van het aansluitsnoer van de Wok uit het stopcontact nemen. Eerst de Wok af laten koelen en dan pas de temperatuurregelaar verwijderen. De metalen voeler van de regelaar wordt zeer heet. Tips bij het gebruik Keukengereedschap Het koken in de Wok gaat erg vlug. Zorgt u er dus voor dat al het te bereiden voedsel klaar staat en dat u alle ingrediënten en keukenbenodigdheden bij de hand hebt. Dan pas de temperatuurregelaar inschakelen. Gebruik hittebestendig, van kunststof of hout vervaardigd keukengereedschap. Houten lepels met lange stelen of eetstokken zijn bij uitstek geschikt voor het roerbakken. Geen metalen keukengereed-schap met scherpe randen gebruiken. Hierdoor wordt namelijk de antikleeflaag beschadigd. (Kleine krassen hebben Voor het eerste gebruik 19 geen invloed op de eigenschappen van de antikleeflaag van de Wok. Ook zijn ze niet schadelijk voor de in de Wok bereide gerechten.) Na het schoonmaken in de vaatwasmachine weer even wat bakolie aanbrengen op de binnenzijde van de Wok. Het verwijderen van vlekken In de loop der tijd kan zich een witachtig laagje op de anti-kleeflaag van de Wok vormen. Dit wordt veroorzaakt door het neerslaan van mineralen. U kunt deze aanslag verwijderen door het aangetaste oppervlak af te nemen met een doek die u met citroensap of azijn hebt vochtig gemaakt. Zorgvuldig naspoelen en weer even wat bakolie aanbrengen op de binnenzijde van de Wok. Schoonmaken Laat de elektrische Wok rustig afkoelen. Niet proberen de Wok vlugger af te laten koelen door er koud water in te gieten. De temperatuurregelaar verwijderen. Nadat de Wok is afgekoeld en nadat u de stekker van het aansluitsnoer uit het stopcontact verwijderd hebt, de temperatuurregelaar verwijderen. Het snoer of de temperatuurregelaar niet in water onderdompelen. Bij oververhitting of onjuist gebruik kan de antikleeflaag gaan vlekken. In dat geval een reinigingsmiddel gebruiken. Daarna in warm sop afwassen en goed naspoelen. Attentie: de aansluitbus voor de temperatuurregelaar van de Wok mag niet nat worden. Na elk gebruik reinigen Uw Wok blijft er prachtig uitzien en voortreffelijk koken wanneer u hem na elk gebruik met de hand schoonmaakt. De anti-kleeflaag Gebruik een nylon pannespons voor het reinigen van de anti-kleeflaag aan de binnenzijde van de Wok. Verwijder alle voedselresten van de antikleeflaag. Anders zouden deze, wanneer u de Wok opnieuw gebruikt, kunnen inbranden en vlekken veroorzaken. Hierdoor zou de kwaliteit van de antikleeflaag verminderen. Nooit een metalen pannespons of schuurpoeder gebruiken. De buitenzijde Maak de buitenzijde van de wok schoon met een spons of een nylon pannespons. U kunt een niet-schurend schoonmaakmiddel gebruiken, maar nooit metalen schuurdoekjes of schuurpoeder. Afspoelen Na het schoonmaken spoelt u de Wok goed af met schoon water, om te voorkomen dat het schoonmaakmiddel vlekken geeft wanneer u de Wok opnieuw gebruikt. Schoonmaken in de afwasmachine Nadat het snoer met de temperatuurregelaar is verwijderd, kunt u de Wok en het deksel schoonmaken in een automatische vaatwasmachine. De onderkant van het deksel zal echter verkleuren. Zet de Wok en het deksel zo in de vaatwasmachine dat ze niet met elkaar in aanraking komen. 20 Recepten Koken totdat er in het rijstoppervlak putjes zichtbaar worden (2 of 3 minuten). - De pan goed sluiten en bij zeer geringe hitte nog 15 minuten koken. - De rijst voor het opdienen met een vork losroeren. Deze basisrecepten zijn bedoeld als een inleiding tot het gebruik van de Wok. Zo raakt u vertrouwd met de Wok zelf en met bepaalde ingrediënten en vormen van koken waar u tot nog toe geen ervaring mee hebt opgedaan. De Wok is een opmerkelijk veelzijdig keukengereedschap. Hiermee kunt u in enkele minuten een heerlijke en voedzame maaltijd op tafel zetten. U spaart daarbij tijd en bezuinigt dus op energiekosten! Bij het gebruik van de Wok in de traditionele Chinese keuken schuift men het ene gerecht zodra dit gaar is - iets opzij naar de rand van de Wok, dus naar een minder warme plek. Men heeft dan plaats voor het klaarmaken van het volgende gerecht. De voorbereiding is belangrijk. Voor u kookt moeten alle ingrediënten klaar liggen. Voor het koken de ingrediënten klein snijden, in schijven snijden, raspen of mengen. Zorgen dat de stukjes even groot zijn. Ze zijn dan gelijkmatig gaar en het geheel ziet er leuker uit. ■■■ GEBAKKEN RIJST 4 koppen gekookte rijst 4 eetlepels olie 1 theelepel zout, een snufje peper 250 gr. gekookt varkensvlees of magere ham, in blokjes 2 lente-uitjes, gesnipperd 2 losgeklopte eieren 2 eetlepels sojasaus - De olie in de Wok verhitten, de rijst toevoegen en deze onder regelmatig omscheppen bakken tot hij lichtbruin van kleur is. - Het vlees, zout, peper en uien toevoegen en gedurende een minuut roerbakken. - Een kuil midden in het rijstmengsel maken en hier de losgeklopte eieren in gieten. - Het eimengsel gaar laten worden: dit dan in stukjes verdelen en zorgvuldig door het rijstmengsel roeren. - De sojasaus toevoegen mengen en opdienen. Dit recept is voldoende voor ongeveer 4 personen. DE OLIE die u bij het koken gebruikt, moet licht en helder zijn. Slaolie is hiervoor bij uitstek geschikt. GEMBERWORTEL is een bruine wortel. De wortel kan (verpakt in een stuk papier) enkele weken in de koelkast bewaard worden. TAHOE (TOFU) is een zachte witte pasta, gemaakt van sojabonen. In water kunt u de tofu enkele dagen in de koelkast bewaren. Het water dagelijks verversen. SOJASAUS is algemeen verkrijgbaar als lichte en donkere saus. Deze saus is onbeperkt houdbaar. SAKÉ is rijstwijn. HOISINSAUS is een zoete bruine saus. In gesloten verpakking in de koelkast blijft deze saus enkele maanden goed. Al deze en in de recepten vermelde speciale ingrediënten kunt u kopen in Oosterse speciaalzaken of supermarkten. ■■■ EISOEP 3/4 Itr. kippebouillon 1 theelepel zout 1/8 theelepel peper 1 eetlepel maizena 2 eetlepels koud water 1 licht losgeklopt ei 1 lente-uitje, fijngesneden - De kippebouillon in de Wok gieten. Peper en zout toevoegen en bij grote hitte snel aan de kook brengen. - De maizena in het koude water oplossen en in de Wok gieten. Roeren tot de kippebouillon dik en licht van kleur wordt. - Voorzichtig het ei hierbij gieten en éénmaal doorroeren. - Bestrooien met het fijngehakte uitje en opdienen. Voldoende voor 4 personen. ■■■ BASISRECEPT VOOR RIJST De klassieke begeleiding voor talrijke in de Wok bereide gerechten. 1 kop langkorrelige witte rijst 13/4 kop koud water. - De rijst in een pan doen. Verschillende malen zorgvuldig roeren en spoelen. - De rijst uit laten lekken, water toevoegen en bij grote hitte snel aan de kook brengen. 21 ■■■ BROCCOLI UIT DE WOK bos broccoli, gebroken en in éénhapsstukjes gesneden 2 kalfsoesters, in kleine stukjes gesneden 3 eetlepels olie 2 eetlepels sojasaus 1 eetlepel cognac (kan worden weggelaten) 1 theelepel suiker 1/2 dl kokend water ■■■ GROENTESOEP MET VARKENSVLEES 250 gr mager varkensvlees, in dunne reepjes gesneden 1 theelepel sherry een stukje gemberwortel ter grootte van een halve centimeter tot ruim 1 centimeter, geschild en fijngehakt 1 theelepel olie 1/2 blikje bamboescheuten, in plakjes 2 stengels bleekselderie, in stukjes 4 waterkastanjes, in plakjes 1 wortel, in plakjes 1 Itr kippebouillon (of water) 1/8 blikje doperwten peper en zout naar smaak 1 losgeklopt ei - Verhit de olie in de Wok. De broccoli en het vlees bij stand 3 ongeveer 4 minuten roerbakken. - De overige ingrediënten toevoegen en het deksel op de Wok doen. - Bij geringe hitte 5 minuten laten garen. Voldoende voor 4 personen. - Het varkensvlees goed met de sherry en de gember mengen. De olie in de Wok verhitten en hierin het vlees bruin laten kleuren. - De groenten (met uitzondering van de doperwten) toevoegen, aan de kook brengen en vervolgens de hitte temperen. - Bij geringe hitte 15 minuten laten garen. - De doperwten, zout en peper toevoegen. - Nog 15 minuten laten garen. Vervolgens het ei door het mengsel mengen tot het stolt. ■■■ FOE JONG HAI MET VLEES OF GARNALEN 6 eetlepels olie 1 theelepel fijngehakte knoflook 2 eetlepels fijngehakte gember 250 gr kippevlees (of garnalen, rund- of varkensvlees) in stukjes 125 gr in plakjes gesneden champignons 100 gr taugé 4 lente-uitjes, gesnipperd 4 losgeklopte eieren zout en peper naar smaak 1 dl kippebouillon 1 eiwit. stijfgeklopt 1 theelepel maizena ■■■ KIP MET ANANAS 2 kipfilets in blokjes 2 eetlepels bloem 1 theelepel zout 1/4 theelepel peper 3 eetlepels olie 1 klein blik ananas (stukjes) (ananassap apart houden) 1 theelepel azijn 2 eetlepels sojasaus 1 eetlepel maizena - 2 eetlepels olie in de Wok verhitten. Knoflook en gember toevoegen. - Het kippevlees, de champignons, taugé en 3/4 van de uien toevoegen. Roerbakken tot de ingrediënten gedeeltelijk gaar zijn en ze dan uit de Wok nemen. - De groenten met de eieren, het zout en de peper in een kom doen en goed mengen. - De 4 resterende eetlepels olie in de Wok verhitten. De helft van het Foe Jong eimengsel in de hete olie gieten. Dit mengsel op dezelfde manier als een omelet bakken en keren zodra één zijde gaar is. De omelet dubbelvouwen en naar de zijkant van de Wok schuiven zodat alle olie en vocht uit de omelet terugvloeien. De omelet uit de Wok nemen en van de tweede helft van het mengsel ook een omelet bakken. Eventueel iets olie toevoegen. De omelet uit de Wok nemen. - De kippebouillon in de Wok gieten en aan de kook brengen. - De aangemaakte maizena en het eiwit toevoegen en goed doorroeren. - De Foe Jong Hai garneren met de resterende ui en vervolgens overgieten met de saus. Met rijst opdienen. Voldoende voor 4 personen. - Het kippevlees zouten en peperen en door de bloem halen. - De olie in de Wok verhitten en het kippevlees 5 minuten roerbakken. - De ananas toevoegen en bij getemperde hitte 4 of 5 minuten laten garen. - Het ananassap, de sojasaus, azijn en maizena mengen, door de inhoud van de Wok roeren en laten koken tot het mengsel bindt. Voldoende voor 4 personen. 22 ■■■ KRUIDIGE SINAASAPPELROERBAKKIP 1 pond kipfilets in blokjes een stukje gemberwortel ter grootte van 1 centimeter, geschild en in plakjes gesneden 1 middelgrote ui, in schijven gesneden 1 theelepel zout 3 eetlepels sherry of rijstwijn (saké) 1/2 theelepel chili-peper de geraspte schil van een grote sinaasappel 3 eetlepels sojasaus 2 theelepels azijn 2 theelepels suiker beetje zwarte peper 4 eetlepels olie - - damp van de olie afkomt. Paprika, waterkastanjes, champignons en zout toevoegen en 21/2 minuut roerbakken. De groenten uit de Wok nemen en apart houden. Giet de overige olie in de Wok, deze goed verhitten en het gemarineerde kippevlees toevoegen. Het vlees roerbakken tot het gaar is. De Hoisinsaus toevoegen en goed doorroeren. Nu ook de groenten weer in de Wok doen en 1 minuut laten garen. Cashewnoten toevoegen en doorwarmen. Voldoende voor 4 personen. ■■■ TJAP-TJOI VAN KIP 1 eetlepel gemberwortel, fijngehakt 3 teentjes knoflook, fijngehakt 2 eetlepels olie 400 gr kipfilet, in kleine reepjes gesneden 2 stengels bleekselderie, in dunne plakjes 4 lente-uitjes, gesnipperd klein blikje doperwten 1/2 blikje bamboescheuten, in dunne plakjes 6 waterkastanjes in plakjes 11/2 dl water 1 eetlepel lichte sojasaus zout en peper naar smaak 100 gr geroosterde amandelen - Een marinade maken van gember ui, zout 1 eetlepel van de sojasaus en 1 eetlepel wijn (sherry). - Hierin het kippevlees een half uur laten marineren. De gember en ui verwijderen. - Tijdens het marineren van de kip, de chilipeper en de sinaasappelschil mengen. - In een aparte kom een mengsel maken van de resterende wijn, de sojasaus, de azijn, de suikeren de zwarte peper. - Giet de olie in de Wok en verhit deze bij stand 4. De stukjes kip roerbakken en gaar laten worden. Vervolgens de stukjes kip uit de Wok nemen. - De chili en de geraspte sinaasappelschil 15 seconden roerbakken en dan de stukjes kip weer in de Wok terugdoen en door elkaar scheppen. - Het mengsel van wijn, sojasaus, suiker, azijn en peper toevoegen. 1/2 minuut roerbakken. - Opdienen. Voldoende voor 4 personen. - De olie in de Wok verhitten. Gember, knoflook en kipfilet toevoegen. Ongeveer een minuut roerbakken. - De selderie, uien, doperwten, bamboescheuten en waterkastanjes toevoegen. Alles snel vermengen en vervolgens het water toevoegen. - De Wok met het deksel sluiten en alles 4 minuten laten garen. - Sojasaus, zout en peper toevoegen. - De amandelen toevoegen, door het gerecht mengen en doorwarmen. Voldoende voor 4 personen. ■■■ HOISIN KIP 2 grote kipfilets in stukjes 1 eetlepel maizena 1 eetlepel sherry of rijstwijn (saké) 1 eetlepel sojasaus 4 eetlepels olie 1 groene paprika, in stukjes verdeeld 8 waterkastanjes, in plakken gesneden 125 gr champignons, in plakken gesneden 1/2 theelepel zout 2 eetlepels in Hoisinsaus geroosterde cashewnoten ■■■ GEKRUIDE RUNDVLEES-REEPJES 1 pond rundvlees, in fijne reepjes gesneden 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels sherry 1 dl. olie 1 fijngehakte spaanse peper 1 stengel bleekselderie, in reepjes 1 wortel, in reepjes - De stukjes kip in een grote kom door de maizena schudden. Wijn en sojasaus toevoegen. - 1 eetlepel van de olie in de Wok doen en vervolgens verhitten totdat er bijna een blauwe - Het rundvlees 11/2 uur in de sojasaus en sherry laten marineren. - De olie in de Wok verhitten en het rundvlees roerbakken. De fijngehakte peper toevoegen. 23 - Bij getemperde hitte blijven roerbakken tot het rundvlees droger wordt. Dit dan naar de rand van de Wok schuiven. - De groenten toevoegen en deze 1 minuut roerbakken. Het rundvlees en de groenten mengen en doorwarmen. Warm opdienen. - ■■■ ROERBAKKEN VAN RUNDVLEES MET TOMAAT 2 eetlepels sojasaus 2 eetlepels maizena 1 pond lende, in plakken 5 eetlepels olie 2 theelepels suiker 3 tomaten in kleine partjes verdeeld 1/2 theelepel zout 2 lente-uitjes, gesnipperd - roerbakken. Besprenkelen met de laatste eetlepel water. De groenten en het vocht uit de Wok nemen. 2 eetlepels van de olie in de Wok doen en de gember roerbakken tot deze lichtbruin van kleur is. Het rundvlees toevoegen en dit roerbakken tot het gaar is. (Dit duurt ongeveer 4 minuten.) De groenten en het vocht bij het rundvlees doen, alles mengen en doorwarmen. Voldoende voor 4 tot 5 personen. ■■■ CHINEES LAMSVLEES 1 kg lamsvlees, van vet ontdaan en in dobbelstenen gesneden 1 blik bamboescheuten 2 eetlepels maizena 1 dl olie 6 teentjes knoflook 2 eetlepels oestersaus 1 eetlepel sojasaus 1/2 theelepel suiker 3/4 theelepel zout 150 gr kleine champignons - De sojasaus, de knoflook en 1 eetlepel van de olie in een kom mengen. De reepjes rundvlees toevoegen en vermengen. - De temperatuurregelaar van de Wok in stand 4 plaatsen. 1 eetlepel van de olie verhitten, zout en suiker toevoegen en de tomaten ongeveer 1 minuut zachtjes roerbakken. - De tomaten uit de Wok nemen. - De 3 resterende eetlepels olie verhitten; vervolgens het rundvlees toevoegen en gedurende 3 à 4 minuten laten garen. - De tomaten in de Wok terugdoen en de lenteuitjes toevoegen. - Voorzichtig omscheppen tot de tomaten warm zijn en het gerecht goed gemengd is. - De dobbelstenen lamsvlees zorgvuldig geheel en al door de maizena wentelen. - De olie (1 eetlepel olie apart houden) in de Wok doen en hierin het lamsvlees bruin laten kleuren. -De olie en het vlees uit de Wok nemen, het vlees apart zetten en uit laten lekken. - De resterende olie (1 eetlepel) in de Wok doen en verhitten. - De knoflook roerbakken en vervolgens alle overige ingrediënten behalve de champignons toevoegen. Ook het lamsvlees weer in de Wok doen. - Genoeg water toevoegen zodat het vlees onder water staat. Het deksel op de Wok doen. - 11/4 tot 11/2 uur laten sudderen. - De champignons toevoegen en door en door warm laten worden. - Opdienen. ■■■ RUNDVLEES MET CHAMPIGNONS 1 pond in plakken gesneden runderlende 2 eetlepels sojasaus 1 eetlepel rijstwijn of sherry 2 theelepels maizena 1/2 theelepel suiker 3 eetlepels spijsolie 150 gr champignons 6 waterkastanjes in plakken 1/4 theelepel zout 3 eetlepels water 1/2 blik bamboescheuten een stukje gemberwortel van iets meer dan 1 centimeter, geschild en in plakjes gesneden. - Een mengsel maken van sojasaus, wijn maizena en suiker. Het rundvlees hierin goed omscheppen. - 1 eetlepel van de olie in de Wok verhitten. De champignons en waterkastanjes toevoegen en deze 2 minuten roerbakken. Met zout bestrooien en 2 eetlepels van het water er overheen sprenkelen. - De bamboescheuten toevoegen en 1 minuut 24 ■■■ ROERBAKKEN VAN VARKENSVLEES 1 pond mager varkensvlees, in dunne reepjes gesneden 4 eetlepels olie 1 eetlepel sojasaus 1/4 theelepel suiker 2 eetlepels maizena 1/2 theelepel zout 2 eetlepels water 2 paprika's, in reepjes gesneden 1 teentje fijngehakte knoflook ■■■ IN ZIJN GEHEEL GESTOOMDE VIS 1 hele vis, schoongemaakt (zeebaars, rivierbaars of forel) 1 theelepel zout 2 lente-uitjes, gesnipperd een stukje gemberwortel van 1 à 2 cm, geschild 2 teentjes knoflook, fijngehakt 2 eetlepels sojasaus 3 eetlepels olie Hierbij heeft u een bamboe stoomrooster nodig. - De vis met zout inwrijven. - De helft van de uistukjes over een schaal verdelen en hier de vis op leggen. - De Wok met water vullen, het stoomrooster boven het wateroppervlak plaatsen. Het deksel op de Wok doen en het water aan de kook brengen. - Plaats de dienschaal met vis op het stoomrooster. Het deksel weer op de Wok doen. - 15 tot 20 minuten stomen (of zolang als nodig is voor het garen van de vis). - In een braadplan 3 eetlepels olie verhitten en hierin de knoflook en de gember roerbakken. - De schaal met de gestoomde vis uit de Wok nemen. Het vocht afgieten. - De vis bedekken met de knoflook en gemberolie, de sojasaus en de resterende ui. - Opdienen. - Het varkensvlees door de sojasaus, suiker en maizena wentelen. - 2 eetlepels van de olie in de Wok doen. De reepjes paprika hierin 2 minuten met zout en water roerbakken. - De reepjes paprika en de vloeistof uit de Wok nemen. (De vloeistof apart houden.) - 2 eetlepels olie in de Wok verhitten en hierin de knoflook roerbakken. - Het varkensvlees toevoegen en dit roerbakken tot het gaar is. - De reepjes paprika en de vloeistof weer in de Wok terugdoen. - Goed roeren en doorwarmen. - Opdienen. ■■■ GROTE IVOOR-JADE GARNALEN 1 pond rauwe grote garnalen 2 eetlepels sherry of saké (rijstwijn) 4 eetlepels olie 1 blik in plakjes gesneden uitgelekte bamboescheuten 1 eetlepel sojasaus snufje suiker, zout en peper naar smaak 4 in de lengte doorgesneden sjalotten - De garnalen pellen en 5 minuten in de sherry of rijstwijn laten marineren. - De olie in de Wok verhitten bij stand 4. De garnalen naar de rand van de Wok schuiven en de bamboescheuten in de Wok doen. De bamboescheuten 3 minuten laten sudderen. - Terugschakelen naar stand 2 en sojasaus, suiker, zout en peper toevoegen. - Alle ingrediënten mengen en goed doorwarmen. - Op een dienschaal schikken en garneren met de sjalotten. Voldoende voor 4 personen. 25 ■■■ 'WAT DE WOK SCHAFT' Een zeer goede manier waarop u restjes bij elkaar passende groenten kunt verwerken - alles is voor dit recept geschikt! 3 eetlepels olie 1 teentje knoflook, fijngehakt 1 stukje gemberwortel ter grootte van iets meer dan een centimeter, geschild en in dunne plakjes gesneden 250 gr kippe-, rund; varkensvlees of garnalen - of wat u verder maar bij de hand hebt - of een willekeurige combinatie hiervan 250 gr broccoli of bleekselderie of paprika, of een combinatie van groene groenten 125 gr verse champignons, in plakjes 2 uien, in plakjes 1/2 blik bamboescheuten, in plakjes 6 waterkastanjes, in plakjes 100 gr wortels, in dunne plakjes 1/2 kop saké (rijstwijn) 1/2 dl sojasaus 1/2 dl water - De olie verhitten, de knoflook en de gember toevoegen en deze 15 seconden roerbakken. - Het kippevlees (of garnalen, rund- of varkensvlees) toevoegen; 2 minuten roerbakken. - Groenten, saké, sojasaus en water toevoegen. Goed doorroeren. - Het deksel op de Wok doen en alles 3 minuten koken. - Met de rijst opdienen. Voldoende voor 4 personen. Kijk eens rond in een Oosterse winkel en ga eens in een Chinees kookboek op zoek naar nieuwe ideeën. Gebruik uw fantasie en pas uw alledaagse recepten eens aan zodat ze geschikt zijn voor het plezierige koken met de Wok. 26
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59

Philips HD 4335 Handleiding

Categorie
Fondues, fijnproevers
Type
Handleiding