Recettes
NL
Recepten
Ter informatie staan de kooktijd, de bereidingstijd en het aantal personen per gerecht
aangegeven. De kooktijd hangt echter af van de grootte van de gebruikte levensmiddelen,
de hoeveelheid ingrediënten en uw eigen smaak.
Kaasfondue
Voor 6 / 8 personen: • 900 g / 1,2 kg grof geraspte kaas (1/2 Emmenthaler en 1/2
Gruyère) • 5 / 6 dl droge witte wijn • 1 teentje knoflook • 1 borrelglas Kirsch
• nootmuskaat • peper • stokbrood
Wrijf de binnenkant van de fonduepan in met het teentje knoflook en zet de thermostaat
op stand 5. Doe de wijn met het citroensap in de fonduepan en meng dit 6 tot 7 minuten.
Voeg de kaas toe en roer met een houten lepel tot het een glad mengsel wordt. Zodra
de kaas gesmolten is, de Kirsch, een snufje nootmuskaat en wat peper toevoegen. Zet
de thermostaat terug naar stand 3 of 4.
Serveren met: stokbrood, rauwkost, verse salades.
Chinese fondue
Voor 6 / 8 personen: • 450 g / 600 g varkenshaas- of filet • 450 g / 600 g kipfilet
• 1 liter kippenbouillon • 2 teentjes knoflook • 2 plakjes gemberwortel • 200 g
ossehaas of biefstuk • 200 g tahoe • 1 kg verse groenten (combinatie van uien,
champignons, worteltjes, prei, Chinese kool, courgette, selderijknol, bamboes-
pruiten (uit blik) en taugé) • citroensap
Saus: • 2 dl sojasaus • 1 eetlepel citroensap • 2 eetlepels honing • 2 plakjes
gemberwortel • 2 teentjes knoflook • 1 borrelglas sherry • 1 eetlepel sesamolie
Zet de thermostaat op stand 5. Schenk de bouillon in de fonduepan.Voeg de fijngehakte
knoflook en plakjes gemberwortel toe. Breng de bouillon aan de kook.
Snij het vlees in zeer dunne plakjes en leg het op schaaltjes. Snij de tahoe in
dobbelsteentjes. Maak de groenten schoon. Snij de uien in dunne plakken. Borstel de
champignons schoon en besprenkel ze met citroensap. Snij de prei, kool en selderijknol
in reepjes. Besprenkel de selderij met citroensap. Snij de worteltjes in stukjes. Laat de
bamboespruiten uitlekken. U kunt nu alle groenten (in porties) aan de bouillon
toevoegen en ieder kan zelf het vlees aan een fonduevorkje in de bouillon gaar laten
worden. De groenten kunnen met behulp van een speciaal netje uit de bouilllon gehaald
worden. De bouillon wordt naarmate de maaltijd vordert, steeds geuriger en krachtiger.
Als alles op is kan deze bouillon in Chinese rijstkommetjes geserveerd worden.
Saus: Verwarm de sojasaus met het citroensap en roer de honing erdoor tot deze geheel
is opgelost. Voeg de overige ingrediënten toe en roer alles goed door elkaar.
Serveren met: witte rijst, een droge witte wijn of rosé of Chinese thee.
Fondues
FondComp FNLDIE 01-07 4/04/07 9:05 Page 18