Fondues
Chocolade fondue
Voor 6 personen: • 500 g pure chocolade • 4 dl verse slagroom • 2 eetlepels
cognac (naar smaak) • stukjes fruit: peer, banaan, appel, aardbei, perzik, pruimen
Zet de thermostaat op stand 1. Laat de verse slagroom ongeveer
2 minuten warm worden. Rasp of schaaf de chocolade en laat die
10 minuten bij de slagroom smelten, terwijl u af en toe roert tot er
een mooie gelijkmatige massa ontstaan is. Daarna voegt u twee
eetlepels cognac toe. Als de fondue voor kinderen bestemd is dan
neemt u in plaats van cognac een vanillestokje. Tijdens het fonduen
laat u de thermostaat op stand 1 staan.
In chocolade fondue kunt u stukjes fruit dopen zoals peer, banaan,
appel, aardbei, perzik, ananas, pruimen, noot of amandel. Stukjes
stokbrood of geroosterd brood smaken er uitstekend bij.
Recepten
Sauzen
Sauzen op basis van mayonaise
Pittige mayonaise: Roer door een kommetje mayonaise
2 mespunten fijngehakte Spaanse pepers of sambal.
Cocktail: Roer door een kommetje mayonaise 3 eetlepels ketchup,
1 eetlepel scherpe mosterd, 1 eetlepel whisky of cognac, een snufje
cayennepeper en een scheutje citroensap.
Rose saus: Roer door een kommetje mayonaise 1 eetlepel ketchup,
peper, zout en een klein scheutje cognac.
Dragonsaus: Knip de blaadjes van 6 takjes verse dragon met een
schaar zeer fijn en meng ze door een kommetje mayonaise. Voeg
peper en zout naar smaak toe.
Knoflooksaus: Voeg met behulp van een knoflookpers 6 teentjes
knoflook aan een kommetje mayonaise toe. Roer de uitgeperste
knoflook samen met zout en peper naar smaak door de mayonaise.
Pikante saus: Roer door een kommetje mayonaise 1 afgestreken
dessertlepel fijngehakte sjalotten, 1 afgestreken dessertlepel
fijngehakte augurken, mosterd naar smaak, 1 volle theelepel
kappertjes en fijngehakte verse of gedroogde tuinkruiden (bijv.
peterselie) naar smaak.
Rode mayonaisesaus: Meng door een kommetje mayonaise
1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree, 2 theelepels paprika-
poeder en 1 afgestreken eetlepel gesnipperde sjalotten.
Mayonaise “tartare”: Voeg aan een kommetje mayonaise naar
smaak mosterd en fijngeknipte bieslook toe.
Paprika-mayonaise: Meng door een kommetje mayonaise zoveel
paprikapoeder dat de mayonaise een mooie oranje-rode kleur heeft.
Roer er voervolgens 1 mespuntje cayennepeper, 1 eetlepel cognac
en 2 theelepels kappertjes door.