Tefal EF320812 Handleiding

Type
Handleiding
Verwijder de volledige verpakking, de stickers en diverse
accessoires, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant
van het apparaat - 2.
Plaats het apparaat nooit rechtstreeks op een kwetsba-
re ondergrond (glazen tafel, tafelkleed, gelakt meubel...)
of op een onstabiele ondergrond, zoals tafelkleden met
een verende vulling.
Plaats het apparaat niet op of in de buurt van gladde of
warme oppervlakken en laat het snoer nooit boven een
warmtebron hangen (kookplaat, gasfornuis, enzovoorts).
Installatie
Controleer of de elektrische installatie
geschikt is voor de op het apparaat
aangegeven stroomsterkte en
spanning.
Als er een elektrisch verlengsnoer
gebruikt wordt, moet deze minimaal
van een gelijke doorsnede zijn en met
een geïntegreerde geaarde stekker.
A Boetstuk van het apparaat - B Fonduepan - C Vorkenhouder - D 6 vorken - E Snoer
Beschrijving
Wij danken u voor de aankoop van dit apparaat. Lees de instructies van deze handleiding aandach-
tig door en houd ze binnen handbereik; deze handleiding betreft de verschillende modellen, aan de
hand van de met het apparaat meegeleverde accessoires.
Uw apparaat is uitsluitend bedoeld om gebruikt te worden voor huishoudelijk gebruik. Deze is niet ont-
worpen voor een gebruik in de volgende gevallen, waarvoor de garantie niet geldig is:
- in kleinschalige personeelskeukens in winkels, kantoren en andere arbeidsomgevingen,
- op boerderijen,
- door gasten van hotels, motels of andere verblijfsvormen,
- in bed& breakfast locaties.
Voor uw veiligheid voldoet dit apparaat aan de toepasselijke normen en regelgevingen (Richtlijnen
Laagspanning, Elektromagnetische Compatibiliteit, Materialen in contact met voedingswaren, Milieu…).
De fabrikant behoudt zich het recht voor dit apparaat of onderdelen daarvan in het belang van de gebrui-
ker te allen tijde zonder voorafgaande kennisgeving te wijzigen.
Alle vaste of vloeibare etenswaren die in contact komen met de bestanddelen waarop het logo staat,
kunnen niet meer geconsumeerd worden.
Het voorkomen van ongelukken in huis
Dit apparaat is niet bedoeld om zonder hulp en of toezicht gebruikt te worden door kinderen of
andere personen indien hun fysieke, zintuiglijke of mentale vermogen hen niet in staat stellen dit
apparaat op een veilige wijze te gebruiken. Er moet toezicht zijn op kinderen zodat zij niet met het
apparaat kunnen spelen.
Indien het apparaat midden op de tafel wordt gebruikt, dient u ervoor te zorgen dat het buiten
bereik van kinderen blijft.
Als iemand zich brandt, koel de brandplek dan gelijk met koud water en roep, indien nodig,
de hulp in van een huisarts.
Wanneer het apparaat aanstaat, kan de temperatuur hoog oplopen.
Raak de hete delen van het apparaat niet aan.
Sluit het apparaat nooit aan als u het niet gebruikt.
Het apparaat nooit zonder toezicht gebruiken. Tijdens gebruik niet binnen bereik van kinde-
ren laten.
De dampen die tijdens het bereiden van voedsel vrijkomen kunnen gevaarlijk zijn voor (huis)dieren
met bijzonder gevoelige luchtwegen, zoals vogels. Wij raden u daarom aan eventuele vogels op een
veilige afstand van de plek waar u het apparaat gebruikt te plaatsen.
13
NL
Rol het snoer volledig uit.
Verwijder de vorkenhouder (C) door hier aan te draaien - 3.
• Was de fonduepan (B) : af volg de paragraaf “Na
gebruik".
Gebruik alleen de bij het apparaat geleverde of bij
een erkend service center fonduepan.
De fonduepan op de voetstuk plaatsen (A) - 6.
Zie er op toe dat de fonduepan stabiel en op juiste wijze
op het voetstuk van het apparaat is geplaatst.
Smeer de binnenzijde van de fonduepan in met keukenpa-
pier gedrenkt in (olijf) olie - 7.
Vul de fonduepan. Denk tijdens het vullen van de fondue-
pan altijd aan het aan de binnenzijde van de pan aan-
gegeven minimum en maximumniveau - 8.
Inhoud
- Olie: minimaal 1L en maximaal 1,25 L.
- Bouillon: minimaal 1 L en maximaal 2 L.
Plaats de vorkenhouder (deze is niet nodig voor kaasfondue,
Provençaalse fondue en chocoladefondue) - 9.
Draai de thermostaat op de minimum stand - 10.
Steek het snoer in het apparaat en steek de stekker van het
snoer in het stopcontact - 11.
Stel de thermostaat en laat het apparaat voorverwarmen
volgens de instructies van het gekozen recept - 12.
Was voor ieder gebruik alle onderdelen af die in contact
komen met etenswaren.
Na het voorverwarmen is het apparaat klaar voor gebruik.
Sluit het apparaat uitsluitend aan op
een geaard stopcontact.
Zorg ervoor dat u het snoer, met of
zonder verlengsnoer, zo neerlegt dat
iedereen vrij rond de tafel kan lopen
en er niemand over kan struikelen.
Indien het netsnoer beschadigd is,
moet dit vervangen worden door een
speciaal snoer dat verkrijgbaar is bij
de fabrikant of zijn servicedienst.
Dit apparaat is niet geschikt om
gebruikt te worden in combinatie
met een tijdschakelaar of
afstandsbediening.
Het apparaat niet gebruiken als het leeg is.
Draai de thermostaat op de gekozen stand of volgens de
instructies van het recept - 12.
Iedereen plaatst zijn vork (D) in de fonduepan met daaraan
het te bereiden gerecht.
Afhankelijk van het recept, worden de vorken door de
vorkenhouder op hun plaats gehouden.
Gebruik
U mag nooit een velletje
aluminiumfolie of ander voorwerp
tussen de fonduepan en het
verwarmingselement leggen.
Gebruik de de fonduepan alleen op
het hiervoor bestemde apparaat
(bijv: niet in een oven, op een gaspit
of elektrische kookplaat gebruiken...).
telkens nieuwe olie.
Gebruik geen mengsel van verschillende soorten olie.
Voeg nooit water toe aan de olie of een andere
vette substantie.
Voeg geen tuinkruiden of andere specerijen toe
aan de olie.
Wij raden u aan zonnebloemolie, arachideolie of
plantaardig frituurvet, zoals bijv. kokosolie, te
gebruiken.
Gebruik geen gearomatiseerde oliën met ingre-
diënten (bijv.: tuinkruiden).
Gebruik geen druivenpitten olie.
Spoel de fonduepan goed om en droog het af
voor gebruik als u de pan heeft schoonge-
maakt.
Belangrijke adviezen voor het gebruik FONDUE MET OLIE
14
NL
Om oververhitting van het apparaat te voorkomen, dient u
dit niet in een hoek of tegen een muur te plaatsen.
Laten bakken volgens de aanwijzingen van het recept of de
gewenste gaarheid.
Dit apparaat is geen friteuse.
Het is dus uitgesloten om patat, beignets enz.
in de fonduepan te bakken.
Controleer eerst of de te bakken ingrediënten goed uitgelekt
zijn.
Gebruikt u diepvriesproducten, controleer dan of deze geheel
ontdooid zijn.
Om de anti-aanbaklaag van de fonduepan te beschermen :
- niet met de vork over de bodem van de fonduepan
schrapen, om krassen te voorkomen - 13,
- voedingsmiddelen niet rechtstreeks in de fonduepan
snijden - 13,
- gebruik bij voorkeur een houten spatel tijdens de bereiding
van het recept.
Plaats geen kookgerei op de
kookoppervlakken van het apparaat.
Bij het eerste gebruik kan het
apparaat enige geur of rook
afgeven. Dit is normaal.
De metalen delen van het apparaat
niet aanraken als het apparaat
aanstaat omdat deze zeer heet
kunnen worden.
Draai de thermostaat op de minimum stand - 15.
Haal de stekker uit het stopcontact en haal daarna het snoer
uit het apparaat. - 16.
Laat het apparaat afkoelen - 17.
De warme fonduepan niet op een kwetsbaar oppervlak
plaatsen en niet in of onder water houden.
Verwijder de vorkenhouder uit de fonduepan.
Neem de fonduepan van het voetstuk van het apparaat en
maak deze leeg - 18.
De fonduepan, de vorkenhouder en de vorken met een spons,
warm water en afwasmiddel afwassen - 19.
De fonduepan en de vorkenhouder zijn
vaatwasmachinebestendig
Als de voedingsmiddelen aangebrand zijn, de fonduepan
even in water te laten weken voordat u het afwast - 19.
Na een kaasfondue adviseren wij u de fonduepan met water
te vullen en het een nacht te laten weken om de restanten los
te weken. - 21.
Na het schoonmaken de fonduepan zorgvuldig afspoelen
voordat u hem opnieuw gaat gebruiken.
Het verwarmingselement dient niet gereinigd te worden.
Indien het verwarmingselement echt zeer vuil is wacht u tot
deze geheel is afgekoeld en wrijft u hem daarna met een
droge doek af.
Na gebruik
Raak het apparaat niet aan, voordat
dit volledig is afgekoeld.
Verplaats het apparaat nooit als het
gevuld is met hete olie.
Dit apparaat dient niet
ondergedompeld te worden.
Dompel het apparaat of het netsnoer
nooit onder in water. Dit apparaat
dient niet ondergedompeld te worden.
Gebruik om beschadiging van het
bakoppervlak te voorkomen nooit een
metalen spons of schuurpoeder - 20.
15
NL
• Rol het netsnoer op en plaats dit in de fonduepan.
• Plaats het voetstuk van het apparaat in de fonduepan,
met het verwarmingselement naar beneden - 23.
• Plaats de vorken in het voetstuk - 24.
Zet de vorkenhouder terug en vergrendel deze door hier aan
te draaien - 25.
Opbergen
Controleer of het apparaat koud is en
uitgeschakeld voordat u het opbergt.
Om de anti-aanbaklaag van de
fonduepan te beschermen, raden wij
u aan het kartonnen blokje of een vel
keukenpapier tussen de fonduepan
en het netsnoer te plaatsen.
Wees vriendelijk voor het milieu !
Uw apparaat bevat materialen die geschikt zijn voor hergebruik.
Lever het in bij het milieustation in uw gemeente of bij onze technische dienst.
Fondues Recepten
Ter informatie staan de kooktijd, de bereidingstijd en het aantal personen per gerecht aangege-
ven. De kooktijd hangt echter af van de grootte van de gebruikte levensmiddelen, de hoeveelheid
ingrediënten en uw eigen smaak.
Kaasfondue (voor 6 personen)
• 900 g grof geraspte kaas (1/2 Emmenthaler en 1/2 Gruyère) • 1 teentje knoflook
• 5 tot 6 dl droge witte wijn • 1 theelepel citroensap 1 borrelglas Kirsch (naar keuze) nootmuskaat
• peper • stokbrood
Wrijf de binnenkant van de fonduepan in met het teentje knoflook en zet de thermostaat op stand 5. Doe
de wijn met het citroensap in de fonduepan en meng dit 6 tot 10 minuten. Voeg de kaas toe en roer met
een houten lepel tot het een glad mengsel wordt. Zodra de kaas gesmolten is, de Kirsch, een snufje noot-
muskaat en wat peper toevoegen. Zet de thermostaat terug naar stand 3.
Serveren met: stokbrood, rauwkost, verse salades.
Chinese fondue (voor 6 personen)
• 450-600 g in dunne reepjes gesneden biefstuk of lendelapjes
• 450-600 g in dunne reepjes gesneden varkensfilet • 1 l kippenbouillon • 1 selderij • 1 teentje knoflook
• 1/2 ui • 5-kruidenmix • 20 g droge Chinese paddestoelen (de avond van tevoren laten weken)
Zet de thermostaat op 5. Schenk 1 liter kippenbouillon in de fonduepan, samen met 3 theelepels sojasaus.
Voeg 1 teentje knoflook, de 1/2, in ringen gesneden ui, 1 in reepjes gesneden selderij, de helft van de in
reepjes gesneden paddestoelen, 1 theelepel van de 5-kruidenmix en het zout toe. Laat alles 5 min. ver-
warmen en zet daarna de thermostaat terug op 4.
Laat de bouillon daarna ca. 10 minuten zacht koken, voordat u deze opdrinkt. Iedereen prikt vlees op zijn
vork, dompelt dit onder in de bouillon en laat het in ca. 1 tot 2 min. gaar worden.
Serveren met een droge witte wij of rosé of natuurlijk met thee.
Lekker met : Kantonese rijst (op Creoolse wijze gekookte rijst waaraan men reepjes omelet van 3 eieren,
enkele plakjes Chinese worst of ham, 1 in stukjes gesneden en in de boter gebakken ui toevoegt), padde-
stoelen, in dunne plakjes gesneden bamboespruiten, sojasalade, augurkjes en zilveruitjes.
Saus : soja.
16
NL
Bourguignonne fondue (voor 6 personen)
• 1 liter olie • 200 g kalfsfilet (per persoon) in blokjes van 2 cm gesneden
Zet de thermostaat op stand 5. Giet de olie in de fonduepan en laat de olie 15 minuten
voorverwarmen. Iedereen prikt een stukje vlees aan de fonduevork en laat dit ongeveer
1 tot 2 minuten in de olie bakken.
Sauzen : mayonaise, cocktailsaus, dragonsaus, pikante saus, saus met tuinkruiden.
Kip fondue (voor 6 personen)
• 1 kip, zonder bot en in kleine stukjes gesneden • 4 worstjes, in stukjes gesneden • 1 liter notenolie
Zet de thermostaat op stand 5. Giet de olie in de fonduepan en laat de olie 15 minuten voorverwarmen.
Terwijl er gegeten wordt blijft de thermostaat op stand 5. Iedereen prikt een stukje kip en een stukje worst
aan de fonduevork en laat dit ongeveer 4 minuten in de olie bakken. Na het bakken kunt u het vlees even-
tueel bakken.
Sauzen : mayonaise, cocktailsaus, saus met Roquefort en sjalotjes
Antilliaanse visfondue (voor 6 personen)
• 500 g visfilet naar keuze • 3 teentjes knoflook • 1 ui • mespuntje chilipeper (indien gewenst)
• 2 grote aardappelen, geschild en gekookt • 6 gambas of 18 grote Noorse garnalen, gepeld
• 1 citroen • zout • bloem • 2 eieren • 1 liter olie
Haal de vis, knoflook, ui, chilipeper en de aardappelen door een groentenzeef. Klop de eieren los en roer
deze door het mengsel. Vorm hiervan balletjes ter grootte van een walnoot. Rol de vis balletjes door de
bloem. Snij de gamba’s in 2 of 3 stukken en rol deze, of de garnalen, ook door de bloem. Giet de olie in
de fonduepan en zet de thermostaat op stand 5. Verwarm de olie gedurende 15 tot 20 minuten.
Prik de visballetjes en de gamba’s of garnalen aan een fonduevorkje en bak de balletjes in 5 minuten en
de gamba’s en garnalen in 2 tot 3 minuten gaar.
Serveren met : Creoolse rijst.
Sauzen : pittige mayonaise, creoolse saus, piri piri saus
Visfondue (voor 6 personen)
• 150 à 200 g vis (diverse soorten, naar keuze) per persoon • bloem • boter • 3 uien
• 4 takjes peterselie • 1/4 witte wijn • 1 eetlepel mosterd • 1 liter olie
Snij de vis in blokjes en haal ze door de bloem. Maak de saus als volgt : snipper de uien en fruit deze in
een beetje boter in een hapjes- of braadpan samen met 4 takjes peterselie. Doe hier 1 eetlepel bloem bij.
Meng de bloem er snel doorheen, voeg geleidelijk de wijn en 3/4 liter water toe. Voeg vervolgens eventue-
le visgraten toe. Laat het geheel 1 uur zachtjes koken. Zeef de nu verkregen bouillon. Schenk de bouillon
in een kom en meng er 1 eetlepel scherpe mosterd door. Houd de saus warm op een réchaud.
Schenk de olie in de fonduepan. Zet de thermostaat op stand 5. Verwarm de olie gedurende 15 minuten.
Prik nu een blokje vis aan het fonduevorkje, dompel dit in de hete olie en laat de vis goudbruin kleuren.
Schenk er op het bord wat warme saus over.
17
NL
Provencaalse fondue (voor 4 tot 6 personen)
• 6 tomaten (of maximaal 800 g) • 50 g boter • 1/2 groene paprika • 750 geraspte emmenthaler
• 1/2 theelepeltje versgemalen zwarte peper • vleugje gedroogde marjoraan
• 1 bekertje crême fraîche • 1 theelepel allesbinder • 1 glas witte wijn
• 2 theelepels paprikapoeder • stokbrood
Snij het stokbrood in kleine stukjes. Dompel de tomaten 1 minuut onder in kokend water, verwijder het vel
en snijd ze in stukjes. Doe de boter in de fonduepan en zet de thermostaat op stand 4 of 5. Laat de boter
smelten en voeg de tomaten en de in reepjes gesneden groene paprika toe. Fruit alles gedurende 5 minu-
ten. Zet de thermostaat terug op stand 3 of 4 en voeg het paprikapoeder toe, verwarm alles nog eens
gedurende 2 minuten. Voeg de geraspte kaas toe en laat deze al roerend met een houten spatel smelten.
Voeg de peper, de majoraan toe en de crème fraîche toe. Strooi de allesbinder over het geheel en meng
alle ingrediënten goed. Verwarm de wijn in een pannetje en leng hier de fondue mee aan.
Zet de thermostaat op stand 2. Prik nu stukjes brood aan de vorkjes en dompel deze in de fondue.
Chocolade fondue (voor 6 personen)
• 500 g pure chocolade • 4 dl verse slagroom • 2 eetlepels Cognac (naar smaak)
• stukjes fruit: peer, banaan, appel, aardbei, perzik, pruimen
Zet de thermostaat op stand 1. Laat de verse slagroom ongeveer 2 minuten warm worden. Rasp of scha-
af de chocolade en laat die 10 minuten bij de slagroom smelten, terwijl u af en toe roert tot er een mooie
gelijkmatige massa ontstaan is. Daarna voegt u twee eetlepels Cognac toe. Als de fondue voor kinderen
bestemd is dan neemt u in plaats van cognac een vanillestokje. Tijdens het fonduen laat u de thermosta-
at op stand 1 staan. In chocolade fondue kunt u stukjes fruit dopen zoals peer, banaan, appel, aardbei,
perzik, ananas, pruimen, noot of amandel. Stukjes stokbrood of geroosterd brood smaken er uitstekend
bij.
Sauzen Recepten
Sauzen op basis van mayonaise
Scherpe : basismayonaise met 2 mespuntjes sambal.
Cocktail : basismayonaise met 3 el. ketchup, 1 el. mosterd, 1 el whisky of cognac,
Cayennepeper en een scheutje citroensap.
Roze : basismayonaise met 1 el. ketchup en een druppel cognac.
Dragon : basismayonaise met 6 takjes versgeknipte dragon.
Knoflook : basismayonaise met 6 teentjes knoflook die tot een romige massa worden fijngestampt.
Pittige : basismayonaise met 1 theelepel fijngehakte sjalotjes, fijngehakte augurkjes, Engelse mosterd,
1 el. kappertjes, 1 el. tuinkruiden en peterselie.
Rouille : basismayonaise met 1 el. geconcentreerde tomatenpuree, 2 el. paprikapoeder en 1 el.
fijngehakte sjalotjes.
Tartaar : basismayonaise met mosterd en fijngehakte bieslook.
Paprika : basismayonaise met paprikapoeder (tot een mooie oranje kleur verkregen is),
1 mespuntje Cayennepeper, 1 el. cognac en 1 el. kappertjes.
18
NL
Sauzen op basis van boter
Met knoflook en peterselie : voeg bij 125 g zachte boter 4 uitgeperste of zeer fijngesneden teentjes
knoflook en 2 eetlepels zeer fijn gehakte peterselie. Tot gebruik in de koelkast bewaren.
Roquefort en sjalotjes : stamp 2 gesnipperde sjalotjes en 50 g verkruimelde roquefort kaas in
een vijzel fijn. Roer dit mengsel door 125 g zachte boter. Eventueel afmaken met een klein scheutje
dragonazijn.
Snel Bearnaise : met kou 1 eierdooier kuit met 1 c. aan soep van gehakte dragon, 1/2 c. aan koffie
van azijn aan de dragon, 3 snufjes van fijn zout en peper vermengen.
Het geheel met 125 g de zachter gemaakte fijne boter verpletteren.
Sauzen op basis van crème fraîche
Met citroen : pers het sap van 1 citroen uit en meng het met 1 eetlepel scherpe mosterd en 5 eetlepels
crème fraîche en versgemalen zwarte peper naar smaak.
Met tuinkruiden : meng 2 eetlepels crème fraîche met het sap van een halve citroen. Voeg naar smaak
een keuze van verse of gedroogde tuinkruiden toe (bijv. peterselie, bieslook, dille, tijm, dragon).
Uiensaus : snipper 4 grote uien en laat deze in een pan met een klontje boter zacht worden zonder ze
te laten kleuren. Bestrooien met wat peper en cayennepeper. Doe 2 eetlepels crème fraîche in een kom-
metje, roer er een snufje nootmuskaat door en voeg vervolgens de uien toe. Mengen tot een mooie
saus.
Exotische sauzen
Scherpe soja : roer door een kommetje ketjap 6 eidooiers en een kleine beetje geraspte mierikswortel.
Creoolse : pel 2 bananen en snijd ze in plakjes. Bak deze zacht en maak ze met een vork fijn.
Meng er dan 2 eetlepels rum door. Warm tot lauw serveren.
Gekruide saus
Aïoli : meng 2 eidooiers met 4 uitgeperste teentjes knoflook en wat zout en peper.
Voeg scheutje voor scheutje 1/4 liter olijfolie toe. Klop de olie telkens zorgvuldig door de saus.
Roer aan het eind wat citroensap door de saus.
19
NL

Documenttranscriptie

Wij danken u voor de aankoop van dit apparaat. Lees de instructies van deze handleiding aandachtig door en houd ze binnen handbereik; deze handleiding betreft de verschillende modellen, aan de hand van de met het apparaat meegeleverde accessoires. Uw apparaat is uitsluitend bedoeld om gebruikt te worden voor huishoudelijk gebruik. Deze is niet ont- NL worpen voor een gebruik in de volgende gevallen, waarvoor de garantie niet geldig is: - in kleinschalige personeelskeukens in winkels, kantoren en andere arbeidsomgevingen, - op boerderijen, - door gasten van hotels, motels of andere verblijfsvormen, - in bed& breakfast locaties. Voor uw veiligheid voldoet dit apparaat aan de toepasselijke normen en regelgevingen (Richtlijnen Laagspanning, Elektromagnetische Compatibiliteit, Materialen in contact met voedingswaren, Milieu…). De fabrikant behoudt zich het recht voor dit apparaat of onderdelen daarvan in het belang van de gebruiker te allen tijde zonder voorafgaande kennisgeving te wijzigen. Alle vaste of vloeibare etenswaren die in contact komen met de bestanddelen waarop het logo staat, kunnen niet meer geconsumeerd worden. Het voorkomen van ongelukken in huis • Dit apparaat is niet bedoeld om zonder hulp en of toezicht gebruikt te worden door kinderen of andere personen indien hun fysieke, zintuiglijke of mentale vermogen hen niet in staat stellen dit apparaat op een veilige wijze te gebruiken. Er moet toezicht zijn op kinderen zodat zij niet met het apparaat kunnen spelen. • Indien het apparaat midden op de tafel wordt gebruikt, dient u ervoor te zorgen dat het buiten bereik van kinderen blijft. • Als iemand zich brandt, koel de brandplek dan gelijk met koud water en roep, indien nodig, de hulp in van een huisarts. • Wanneer het apparaat aanstaat, kan de temperatuur hoog oplopen. Raak de hete delen van het apparaat niet aan. • Sluit het apparaat nooit aan als u het niet gebruikt. • Het apparaat nooit zonder toezicht gebruiken. Tijdens gebruik niet binnen bereik van kinderen laten. • De dampen die tijdens het bereiden van voedsel vrijkomen kunnen gevaarlijk zijn voor (huis)dieren met bijzonder gevoelige luchtwegen, zoals vogels. Wij raden u daarom aan eventuele vogels op een veilige afstand van de plek waar u het apparaat gebruikt te plaatsen. Beschrijving A Boetstuk van het apparaat - B Fonduepan - C Vorkenhouder - D 6 vorken - E Snoer Installatie • Verwijder de volledige verpakking, de stickers en diverse accessoires, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van het apparaat - 2. • Plaats het apparaat nooit rechtstreeks op een kwetsbare ondergrond (glazen tafel, tafelkleed, gelakt meubel...) of op een onstabiele ondergrond, zoals tafelkleden met een verende vulling. • Plaats het apparaat niet op of in de buurt van gladde of warme oppervlakken en laat het snoer nooit boven een warmtebron hangen (kookplaat, gasfornuis, enzovoorts). Controleer of de elektrische installatie geschikt is voor de op het apparaat aangegeven stroomsterkte en spanning. Als er een elektrisch verlengsnoer gebruikt wordt, moet deze minimaal van een gelijke doorsnede zijn en met een geïntegreerde geaarde stekker. 13 • Rol het snoer volledig uit. • Verwijder de vorkenhouder (C) door hier aan te draaien - 3. • Was de fonduepan (B) : af volg de paragraaf “Na NL gebruik". Gebruik alleen de bij het apparaat geleverde of bij een erkend service center fonduepan. • De fonduepan op de voetstuk plaatsen (A) - 6. Zie er op toe dat de fonduepan stabiel en op juiste wijze op het voetstuk van het apparaat is geplaatst. • Smeer de binnenzijde van de fonduepan in met keukenpapier gedrenkt in (olijf) olie - 7. • Vul de fonduepan. Denk tijdens het vullen van de fonduepan altijd aan het aan de binnenzijde van de pan aangegeven minimum en maximumniveau - 8. Inhoud - Olie: minimaal 1L en maximaal 1,25 L. - Bouillon: minimaal 1 L en maximaal 2 L. • Plaats de vorkenhouder (deze is niet nodig voor kaasfondue, Provençaalse fondue en chocoladefondue) - 9. • Draai de thermostaat op de minimum stand - 10. • Steek het snoer in het apparaat en steek de stekker van het snoer in het stopcontact - 11. • Stel de thermostaat en laat het apparaat voorverwarmen volgens de instructies van het gekozen recept - 12. • Was voor ieder gebruik alle onderdelen af die in contact komen met etenswaren. Na het voorverwarmen is het apparaat klaar voor gebruik. Sluit het apparaat uitsluitend aan op een geaard stopcontact. Zorg ervoor dat u het snoer, met of zonder verlengsnoer, zo neerlegt dat iedereen vrij rond de tafel kan lopen en er niemand over kan struikelen. Indien het netsnoer beschadigd is, moet dit vervangen worden door een speciaal snoer dat verkrijgbaar is bij de fabrikant of zijn servicedienst. Dit apparaat is niet geschikt om gebruikt te worden in combinatie met een tijdschakelaar of afstandsbediening. Belangrijke adviezen voor het gebruik FONDUE MET OLIE plantaardig frituurvet, zoals bijv. kokosolie, te • telkens nieuwe olie. • Gebruik geen mengsel van verschillende soorten olie. gebruiken. • Voeg nooit water toe aan de olie of een andere • Gebruik geen gearomatiseerde oliën met ingrediënten (bijv.: tuinkruiden). vette substantie. • Voeg geen tuinkruiden of andere specerijen toe • Gebruik geen druivenpitten olie. • Spoel de fonduepan goed om en droog het af aan de olie. • Wij raden u aan zonnebloemolie, arachideolie of voor gebruik als u de pan heeft schoongemaakt. Gebruik • Het apparaat niet gebruiken als het leeg is. • Draai de thermostaat op de gekozen stand of volgens de instructies van het recept - 12. • Iedereen plaatst zijn vork (D) in de fonduepan met daaraan het te bereiden gerecht. • Afhankelijk van het recept, worden de vorken door de vorkenhouder op hun plaats gehouden. 14 U mag nooit een velletje aluminiumfolie of ander voorwerp tussen de fonduepan en het verwarmingselement leggen. Gebruik de de fonduepan alleen op het hiervoor bestemde apparaat (bijv: niet in een oven, op een gaspit of elektrische kookplaat gebruiken...). • Om oververhitting van het apparaat te voorkomen, dient u dit niet in een hoek of tegen een muur te plaatsen. • Laten bakken volgens de aanwijzingen van het recept of de gewenste gaarheid. • Dit apparaat is geen friteuse. Het is dus uitgesloten om patat, beignets enz. in de fonduepan te bakken. Controleer eerst of de te bakken ingrediënten goed uitgelekt zijn. Gebruikt u diepvriesproducten, controleer dan of deze geheel ontdooid zijn. • Om de anti-aanbaklaag van de fonduepan te beschermen : - niet met de vork over de bodem van de fonduepan schrapen, om krassen te voorkomen - 13, - voedingsmiddelen niet rechtstreeks in de fonduepan snijden - 13, - gebruik bij voorkeur een houten spatel tijdens de bereiding van het recept. Plaats geen kookgerei op de kookoppervlakken van het apparaat. Bij het eerste gebruik kan het apparaat enige geur of rook afgeven. Dit is normaal. NL De metalen delen van het apparaat niet aanraken als het apparaat aanstaat omdat deze zeer heet kunnen worden. Na gebruik • Draai de thermostaat op de minimum stand - 15. • Haal de stekker uit het stopcontact en haal daarna het snoer uit het apparaat. - 16. • Laat het apparaat afkoelen - 17. • De warme fonduepan niet op een kwetsbaar oppervlak plaatsen en niet in of onder water houden. Raak het apparaat niet aan, voordat dit volledig is afgekoeld. Verplaats het apparaat nooit als het gevuld is met hete olie. Dit apparaat dient niet ondergedompeld te worden. Dompel het apparaat of het netsnoer • Verwijder de vorkenhouder uit de fonduepan. • Neem de fonduepan van het voetstuk van het apparaat en nooit onder in water. Dit apparaat dient niet ondergedompeld te worden. maak deze leeg - 18. • De fonduepan, de vorkenhouder en de vorken met een spons, Gebruik om beschadiging van het bakoppervlak te voorkomen nooit een warm water en afwasmiddel afwassen - 19. metalen spons of schuurpoeder - 20. De fonduepan en de vorkenhouder zijn vaatwasmachinebestendig • Als de voedingsmiddelen aangebrand zijn, de fonduepan even in water te laten weken voordat u het afwast - 19. • Na een kaasfondue adviseren wij u de fonduepan met water te vullen en het een nacht te laten weken om de restanten los te weken. - 21. • Na het schoonmaken de fonduepan zorgvuldig afspoelen voordat u hem opnieuw gaat gebruiken. • Het verwarmingselement dient niet gereinigd te worden. Indien het verwarmingselement echt zeer vuil is wacht u tot deze geheel is afgekoeld en wrijft u hem daarna met een droge doek af. 15 Opbergen • Rol het netsnoer op en plaats dit in de fonduepan. • Plaats het voetstuk van het apparaat in de fonduepan, NL met het verwarmingselement naar beneden - 23. • Plaats de vorken in het voetstuk - 24. • Zet de vorkenhouder terug en vergrendel deze door hier aan te draaien - 25. Controleer of het apparaat koud is en uitgeschakeld voordat u het opbergt. Om de anti-aanbaklaag van de fonduepan te beschermen, raden wij u aan het kartonnen blokje of een vel keukenpapier tussen de fonduepan en het netsnoer te plaatsen. Wees vriendelijk voor het milieu ! Uw apparaat bevat materialen die geschikt zijn voor hergebruik. Lever het in bij het milieustation in uw gemeente of bij onze technische dienst. Fondues Recepten Ter informatie staan de kooktijd, de bereidingstijd en het aantal personen per gerecht aangegeven. De kooktijd hangt echter af van de grootte van de gebruikte levensmiddelen, de hoeveelheid ingrediënten en uw eigen smaak. Kaasfondue (voor 6 personen) • 900 g grof geraspte kaas (1/2 Emmenthaler en 1/2 Gruyère) • 1 teentje knoflook • 5 tot 6 dl droge witte wijn • 1 theelepel citroensap • 1 borrelglas Kirsch (naar keuze)• nootmuskaat • peper • stokbrood Wrijf de binnenkant van de fonduepan in met het teentje knoflook en zet de thermostaat op stand 5. Doe de wijn met het citroensap in de fonduepan en meng dit 6 tot 10 minuten. Voeg de kaas toe en roer met een houten lepel tot het een glad mengsel wordt. Zodra de kaas gesmolten is, de Kirsch, een snufje nootmuskaat en wat peper toevoegen. Zet de thermostaat terug naar stand 3. Serveren met: stokbrood, rauwkost, verse salades. Chinese fondue (voor 6 personen) • 450-600 g in dunne reepjes gesneden biefstuk of lendelapjes • 450-600 g in dunne reepjes gesneden varkensfilet • 1 l kippenbouillon • 1 selderij • 1 teentje knoflook • 1/2 ui • 5-kruidenmix • 20 g droge Chinese paddestoelen (de avond van tevoren laten weken) Zet de thermostaat op 5. Schenk 1 liter kippenbouillon in de fonduepan, samen met 3 theelepels sojasaus. Voeg 1 teentje knoflook, de 1/2, in ringen gesneden ui, 1 in reepjes gesneden selderij, de helft van de in reepjes gesneden paddestoelen, 1 theelepel van de 5-kruidenmix en het zout toe. Laat alles 5 min. verwarmen en zet daarna de thermostaat terug op 4. Laat de bouillon daarna ca. 10 minuten zacht koken, voordat u deze opdrinkt. Iedereen prikt vlees op zijn vork, dompelt dit onder in de bouillon en laat het in ca. 1 tot 2 min. gaar worden. Serveren met een droge witte wij of rosé of natuurlijk met thee. Lekker met : Kantonese rijst (op Creoolse wijze gekookte rijst waaraan men reepjes omelet van 3 eieren, enkele plakjes Chinese worst of ham, 1 in stukjes gesneden en in de boter gebakken ui toevoegt), paddestoelen, in dunne plakjes gesneden bamboespruiten, sojasalade, augurkjes en zilveruitjes. Saus : soja. 16 Bourguignonne fondue (voor 6 personen) • 1 liter olie • 200 g kalfsfilet (per persoon) in blokjes van 2 cm gesneden Zet de thermostaat op stand 5. Giet de olie in de fonduepan en laat de olie 15 minuten voorverwarmen. Iedereen prikt een stukje vlees aan de fonduevork en laat dit ongeveer 1 tot 2 minuten in de olie bakken. Sauzen : mayonaise, cocktailsaus, dragonsaus, pikante saus, saus met tuinkruiden. NL Kip fondue (voor 6 personen) • 1 kip, zonder bot en in kleine stukjes gesneden • 4 worstjes, in stukjes gesneden • 1 liter notenolie Zet de thermostaat op stand 5. Giet de olie in de fonduepan en laat de olie 15 minuten voorverwarmen. Terwijl er gegeten wordt blijft de thermostaat op stand 5. Iedereen prikt een stukje kip en een stukje worst aan de fonduevork en laat dit ongeveer 4 minuten in de olie bakken. Na het bakken kunt u het vlees eventueel bakken. Sauzen : mayonaise, cocktailsaus, saus met Roquefort en sjalotjes Antilliaanse visfondue (voor 6 personen) • 500 g visfilet naar keuze • 3 teentjes knoflook • 1 ui • mespuntje chilipeper (indien gewenst) • 2 grote aardappelen, geschild en gekookt • 6 gambas of 18 grote Noorse garnalen, gepeld • 1 citroen • zout • bloem • 2 eieren • 1 liter olie Haal de vis, knoflook, ui, chilipeper en de aardappelen door een groentenzeef. Klop de eieren los en roer deze door het mengsel. Vorm hiervan balletjes ter grootte van een walnoot. Rol de visballetjes door de bloem. Snij de gamba’s in 2 of 3 stukken en rol deze, of de garnalen, ook door de bloem. Giet de olie in de fonduepan en zet de thermostaat op stand 5. Verwarm de olie gedurende 15 tot 20 minuten. Prik de visballetjes en de gamba’s of garnalen aan een fonduevorkje en bak de balletjes in 5 minuten en de gamba’s en garnalen in 2 tot 3 minuten gaar. Serveren met : Creoolse rijst. Sauzen : pittige mayonaise, creoolse saus, piri piri saus Visfondue (voor 6 personen) • 150 à 200 g vis (diverse soorten, naar keuze) per persoon • bloem • boter • 3 uien • 4 takjes peterselie • 1/4 witte wijn • 1 eetlepel mosterd • 1 liter olie Snij de vis in blokjes en haal ze door de bloem. Maak de saus als volgt : snipper de uien en fruit deze in een beetje boter in een hapjes- of braadpan samen met 4 takjes peterselie. Doe hier 1 eetlepel bloem bij. Meng de bloem er snel doorheen, voeg geleidelijk de wijn en 3/4 liter water toe. Voeg vervolgens eventuele visgraten toe. Laat het geheel 1 uur zachtjes koken. Zeef de nu verkregen bouillon. Schenk de bouillon in een kom en meng er 1 eetlepel scherpe mosterd door. Houd de saus warm op een réchaud. Schenk de olie in de fonduepan. Zet de thermostaat op stand 5. Verwarm de olie gedurende 15 minuten. Prik nu een blokje vis aan het fonduevorkje, dompel dit in de hete olie en laat de vis goudbruin kleuren. Schenk er op het bord wat warme saus over. 17 Provencaalse fondue (voor 4 tot 6 personen) • 6 tomaten (of maximaal 800 g) • 50 g boter • 1/2 groene paprika • 750 geraspte emmenthaler • 1/2 theelepeltje versgemalen zwarte peper • vleugje gedroogde marjoraan NL • 1 bekertje crême fraîche • 1 theelepel allesbinder • 1 glas witte wijn • 2 theelepels paprikapoeder • stokbrood Snij het stokbrood in kleine stukjes. Dompel de tomaten 1 minuut onder in kokend water, verwijder het vel en snijd ze in stukjes. Doe de boter in de fonduepan en zet de thermostaat op stand 4 of 5. Laat de boter smelten en voeg de tomaten en de in reepjes gesneden groene paprika toe. Fruit alles gedurende 5 minuten. Zet de thermostaat terug op stand 3 of 4 en voeg het paprikapoeder toe, verwarm alles nog eens gedurende 2 minuten. Voeg de geraspte kaas toe en laat deze al roerend met een houten spatel smelten. Voeg de peper, de majoraan toe en de crème fraîche toe. Strooi de allesbinder over het geheel en meng alle ingrediënten goed. Verwarm de wijn in een pannetje en leng hier de fondue mee aan. Zet de thermostaat op stand 2. Prik nu stukjes brood aan de vorkjes en dompel deze in de fondue. Chocolade fondue (voor 6 personen) • 500 g pure chocolade • 4 dl verse slagroom • 2 eetlepels Cognac (naar smaak) • stukjes fruit: peer, banaan, appel, aardbei, perzik, pruimen Zet de thermostaat op stand 1. Laat de verse slagroom ongeveer 2 minuten warm worden. Rasp of schaaf de chocolade en laat die 10 minuten bij de slagroom smelten, terwijl u af en toe roert tot er een mooie gelijkmatige massa ontstaan is. Daarna voegt u twee eetlepels Cognac toe. Als de fondue voor kinderen bestemd is dan neemt u in plaats van cognac een vanillestokje. Tijdens het fonduen laat u de thermostaat op stand 1 staan. In chocolade fondue kunt u stukjes fruit dopen zoals peer, banaan, appel, aardbei, perzik, ananas, pruimen, noot of amandel. Stukjes stokbrood of geroosterd brood smaken er uitstekend bij. Sauzen Recepten Sauzen op basis van mayonaise Scherpe : basismayonaise met 2 mespuntjes sambal. Cocktail : basismayonaise met 3 el. ketchup, 1 el. mosterd, 1 el whisky of cognac, Cayennepeper en een scheutje citroensap. Roze : basismayonaise met 1 el. ketchup en een druppel cognac. Dragon : basismayonaise met 6 takjes versgeknipte dragon. Knoflook : basismayonaise met 6 teentjes knoflook die tot een romige massa worden fijngestampt. Pittige : basismayonaise met 1 theelepel fijngehakte sjalotjes, fijngehakte augurkjes, Engelse mosterd, 1 el. kappertjes, 1 el. tuinkruiden en peterselie. Rouille : basismayonaise met 1 el. geconcentreerde tomatenpuree, 2 el. paprikapoeder en 1 el. fijngehakte sjalotjes. Tartaar : basismayonaise met mosterd en fijngehakte bieslook. Paprika : basismayonaise met paprikapoeder (tot een mooie oranje kleur verkregen is), 1 mespuntje Cayennepeper, 1 el. cognac en 1 el. kappertjes. 18 Sauzen op basis van boter Met knoflook en peterselie : voeg bij 125 g zachte boter 4 uitgeperste of zeer fijngesneden teentjes knoflook en 2 eetlepels zeer fijn gehakte peterselie. Tot gebruik in de koelkast bewaren. NL Roquefort en sjalotjes : stamp 2 gesnipperde sjalotjes en 50 g verkruimelde roquefort kaas in een vijzel fijn. Roer dit mengsel door 125 g zachte boter. Eventueel afmaken met een klein scheutje dragonazijn. Snel Bearnaise : met kou 1 eierdooier kuit met 1 c. aan soep van gehakte dragon, 1/2 c. aan koffie van azijn aan de dragon, 3 snufjes van fijn zout en peper vermengen. Het geheel met 125 g de zachter gemaakte fijne boter verpletteren. Sauzen op basis van crème fraîche Met citroen : pers het sap van 1 citroen uit en meng het met 1 eetlepel scherpe mosterd en 5 eetlepels crème fraîche en versgemalen zwarte peper naar smaak. Met tuinkruiden : meng 2 eetlepels crème fraîche met het sap van een halve citroen. Voeg naar smaak een keuze van verse of gedroogde tuinkruiden toe (bijv. peterselie, bieslook, dille, tijm, dragon). Uiensaus : snipper 4 grote uien en laat deze in een pan met een klontje boter zacht worden zonder ze te laten kleuren. Bestrooien met wat peper en cayennepeper. Doe 2 eetlepels crème fraîche in een kommetje, roer er een snufje nootmuskaat door en voeg vervolgens de uien toe. Mengen tot een mooie saus. Exotische sauzen Scherpe soja : roer door een kommetje ketjap 6 eidooiers en een kleine beetje geraspte mierikswortel. Creoolse : pel 2 bananen en snijd ze in plakjes. Bak deze zacht en maak ze met een vork fijn. Meng er dan 2 eetlepels rum door. Warm tot lauw serveren. Gekruide saus Aïoli : meng 2 eidooiers met 4 uitgeperste teentjes knoflook en wat zout en peper. Voeg scheutje voor scheutje 1/4 liter olijfolie toe. Klop de olie telkens zorgvuldig door de saus. Roer aan het eind wat citroensap door de saus. 19
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Tefal EF320812 Handleiding

Type
Handleiding