Documenttranscriptie
96
Nederlands
Inleiding
Gefeliciteerd met uw aankoop en welkom bij Philips! Als u volledig wilt
profiteren van de ondersteuning die Philips biedt, registreer uw product
dan op www.philips.com/welcome.
Algemene beschrijving (fig. 1)
A
B
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
Voet met waterreservoir
Bedieningsknop en display met timerknoppen
Timerknop
Stoomsymbool
Tijd in minuten
Timerknop +
Vooraf ingestelde stoommodi
Bedieningsknop
START/STOP-knop met lampje
TURBO-knop met lampje
GENTLE STEAM-knop met lampje
KEEP WARM-knop met lampje
Tuit
Lekbak (1)
Flavour Booster+
Kleine stoomschaal (2)
Verwijderbare bodem
Middelgrote stoomschaal (3)
Verwijderbare bodem
Grote stoomschaal (4)
Verwijderbare bodem
Vis-/rijstschaal (5)
Deksel
Opmerking: De lekbak, stoomschalen en vis-/rijstschaal zijn genummerd van
1 tot 5. U vindt de nummers van de stoomschalen en vis-/rijstschaal (2 tot
5) op de handgrepen. Het nummer van de lekbak (1) bevindt zich op de
bovenrand. Stapel de schalen alleen in deze volgorde. Gebruik altijd de lekbak
(1) onder de kleine stoomschaal (2). Gebruik alleen stoomschalen die met
voedsel zijn gevuld.
Belangrijk
Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door voordat u het apparaat gaat
gebruiken. Bewaar de gebruiksaanwijzing om deze zo nodig later te kunnen
raadplegen.
Gevaar
-- Dompel de voet nooit in water en spoel deze ook niet af onder de
kraan.
Waarschuwing
-- Controleer of het voltage dat wordt aangegeven op het apparaat,
overeenkomt met de plaatselijke netspanning voordat u het apparaat
aansluit.
-- Sluit het apparaat alleen aan op een geaard stopcontact. Zorg er altijd
voor dat de stekker goed in het stopcontact zit.
Nederlands
97
-- Sluit dit apparaat nooit aan op een externe tijdschakelaar om
gevaarlijke situaties te vermijden.
-- Gebruik het apparaat niet indien de stekker, het netsnoer of het
apparaat zelf beschadigd is.
-- Indien het netsnoer beschadigd is, moet u het laten vervangen door
Philips, een door Philips geautoriseerd servicecentrum of personen met
vergelijkbare kwalificaties om gevaar te voorkomen.
-- Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik door personen (waaronder
kinderen) met verminderde lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke
vermogens, of die gebrek aan ervaring of kennis hebben, tenzij iemand
die verantwoordelijk is voor hun veiligheid toezicht op hen houdt of
hun heeft uitgelegd hoe het apparaat dient te worden gebruikt.
-- Houd toezicht op jonge kinderen om te voorkomen dat ze met het
apparaat gaan spelen.
-- Houd het netsnoer buiten het bereik van kinderen. Laat het netsnoer
niet over de rand van de tafel of het aanrecht hangen waarop het
apparaat staat.
-- Houd het netsnoer uit de buurt van hete oppervlakken.
-- Voordat u de stekker in het stopcontact steekt, moet u altijd het
netsnoer volledig afwikkelen van de haspel in de voet.
-- Stoom nooit bevroren vlees, gevogelte of zeevruchten. Ontdooi deze
producten eerst volledig voordat u ze gaat stomen.
-- Gebruik de stoomkoker nooit zonder de lekbak (1), anders spat er
mogelijk heet water uit het apparaat.
-- Gebruik de stoomschalen en de vis-/rijstschaal alleen in combinatie met
de originele voet.
Let op
-- Dit apparaat is uitsluitend bedoeld voor normaal huishoudelijk gebruik.
Het apparaat is niet bedoeld voor gebruik in personeelskeukens
van bijvoorbeeld winkels, kantoren, boerderijen of vergelijkbare
werkomgevingen en ook niet voor gebruik door gasten van hotels,
motels, bed & breakfasts en andere verblijfsaccommodaties.
-- Bij (semi-)professioneel of onjuist gebruik en bij gebruik dat niet
overeenkomt met de instructies in de gebruiksaanwijzing, vervalt de
garantie en weigert Philips iedere aansprakelijkheid voor hierdoor
ontstane schade.
-- Gebruik geen accessoires of onderdelen van andere fabrikanten of
die niet specifiek door Philips worden aanbevolen. Als u dergelijke
accessoires of onderdelen gebruikt, vervalt de garantie.
-- Stel de voet van het apparaat niet bloot aan hoge temperaturen,
heet gas, stoom of vochtige warmte van andere bronnen dan de
stoomkoker zelf. Plaats de stoomkoker niet op of in de buurt van een
kachel of kooktoestel als deze/dit is ingeschakeld of nog heet is.
-- Plaats het apparaat niet in de buurt van of onder voorwerpen die door
stoom kunnen worden beschadigd, zoals muren en kastjes.
-- Gebruik het apparaat niet in de buurt van explosieve en/of
ontvlambare dampen.
-- Plaats de stoomkoker op een stabiele, horizontale en vlakke
ondergrond en zorg ervoor dat er minstens 10 cm vrije ruimte
rondom het apparaat is om oververhitting te voorkomen.
98
Nederlands
-- Plaats de verwijderbare bodems altijd van bovenaf in de stoomschalen.
De juiste manier om dit te doen is om eerst de ene kant in de schaal
te laten zakken en daarna de andere kant, totdat de bodem op zijn
plaats vergrendelt (‘klik’).
-- Pas op voor de hete stoom die tijdens stomen in een van de
stoommodi of de Gentle Steam-modus, in de warmhoudmodus of als
u het deksel verwijdert uit de stoomkoker komt. Gebruik keukengerei
met een lang handvat als u het voedsel tijdens het stomen wilt
controleren.
-- Buig niet over de stoomkoker wanneer deze is ingeschakeld.
-- Raak de hete oppervlakken van het apparaat niet aan. Gebruik altijd
ovenhandschoenen wanneer u hete delen van het apparaat aanraakt.
-- Verplaats de stoomkoker niet wanneer deze is ingeschakeld.
-- Verwijder het deksel altijd voorzichtig en beweeg het van u af. Laat de
condens van het deksel in de stoomkoker druppelen om verbranding
te voorkomen.
-- Houd de stoomschaal altijd vast aan de handgrepen als het voedsel
heet is.
-- Haal altijd de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat afkoelen
voordat u het gaat schoonmaken.
Automatische uitschakeling
Het apparaat is uitgerust met een automatische uitschakelfunctie. Het
apparaat schakelt automatisch uit als u de bedieningsknop niet binnen
5 minuten nadat u de stekker in het stopcontact hebt gestoken op een
vooraf ingestelde stoommodus zet. Het apparaat schakelt ook automatisch
uit als de ingestelde stoomtijd (inclusief warmhoudtijd) is verstreken.
Droogkookbeveiliging
Deze stoomkoker is uitgerust met een droogkookbeveiliging. De
droogkookbeveiliging schakelt het verwarmingselement automatisch uit
wanneer er geen water in het waterreservoir aanwezig is of als het water
opraakt tijdens het gebruik. Vul het waterreservoir met koud water tot de
MAX-aanduiding als u het apparaat opnieuw wilt gebruiken.
Elektromagnetische velden (EMV)
Dit Philips-apparaat voldoet aan alle richtlijnen met betrekking tot
elektromagnetische velden (EMV). Mits het apparaat op de juiste wijze
en volgens de instructies in deze gebruiksaanwijzing wordt gebruikt, is het
veilig te gebruiken volgens het nu beschikbare wetenschappelijke bewijs.
Voor het eerste gebruik
1 Maak alle onderdelen die in aanraking komen met voedsel grondig
schoon voordat u het apparaat voor het eerst gebruikt (zie
hoofdstuk ‘Schoonmaken’).
2 Veeg de binnenkant van het waterreservoir schoon met een vochtige
doek.
Nederlands
99
Klaarmaken voor gebruik
1 Plaats het apparaat op een stabiele, horizontale en vlakke
ondergrond.
2 Voordat u de stekker in het stopcontact steekt, moet u het netsnoer
volledig afwikkelen van de haspel in de voet.
3 Vul het waterreservoir tot aan het maximumniveau met water.
,, Wanneer het waterreservoir tot het maximumniveau is gevuld, kan
de stomer gedurende circa 45 minuten stomen.
Vul het waterreservoir alleen met water.Vul het reservoir nooit met
kruiden, olie of andere vloeistoffen.
4 Plaats de lekbak (1) op het waterreservoir in de voet.
Opmerking: Gebruik het apparaat nooit zonder de lekbak (1).
5 Plaats de Flavour Booster+ op de lekbak (1) als u extra smaak wilt
geven aan het voedsel dat u gaat stomen.
-- Vul de Flavour Booster+ met verse of gedroogde kruiden of tot het
maximumniveau met een vloeistof, bijvoorbeeld wijn of bouillon.
-- Zie de stoomtabel in hoofdstuk ‘Voedseltabel en stoomtips’ voor
gebruik van de beschreven kruiden of specerijen met verschillende
soorten voedsel.
6 Vul een of meer stoomschalen en/of de vis-/rijstschaal met het
voedsel dat u wilt stomen.
-- Plaats de verwijderbare bodems altijd van bovenaf in de stoomschalen.
De juiste manier om dit te doen is om eerst de ene kant in de schaal
te laten zakken en daarna de andere kant, totdat de bodem op zijn
plaats vergrendelt (‘klik’).
-- Doe niet te veel voedsel in de stoomschalen. Verdeel het voedsel zo
dat er voldoende ruimte zit tussen de stukken voor een optimale
stoomcirculatie.
-- Plaats grotere stukken voedsel en voedsel dat langer moet stomen in
de kleine stoomschaal (2).
100
Nederlands
-- Plaats eieren op de eierhouders om eenvoudig eieren te stomen.
-- Als u groot voedsel (bijv. hele kippen, maïskolven) wilt stomen, kunt u
de verwijderbare bodem van de middelgrote stoomschaal (3) en de
grote stoomschaal (4) verwijderen om één grote schaal te maken.
7 Plaats een of meer stoomschalen op de lekbak (1). Plaats de schalen
op de juiste wijze en zorg ervoor dat ze niet wiebelen.
-- U hoeft de 3 stoomschalen niet allemaal te gebruiken.
-- Begin altijd met de kleine stoomschaal (2).
-- De lekbak, stoomschalen en vis-/rijstschaal zijn genummerd van 1 tot
5. U vindt de nummers van de stoomschalen en vis-/rijstschaal (2 tot
5) op de handgrepen. Het nummer van de lekbak (1) bevindt zich
op de bovenrand. Stapel de schalen alleen in deze volgorde. Gebruik
altijd de lekbak (1) onder de kleine stoomschaal (2). Gebruik alleen
stoomschalen die met voedsel zijn gevuld.
-- De vis-/rijstschaal (5) is bedoeld voor het stomen van gemarineerde
vis, rijst of ander vloeibaar voedsel. Wanneer u de vis-/rijstschaal wilt
gebruiken, plaats deze dan in de grote stoomschaal (4).
-- Wanneer de verwijderbare bodem van de grote stoomschaal (4) wordt
verwijderd om een grotere schaal te maken in combinatie met de
middelgrote stoomschaal (3) eronder, kunt u hier nog steeds de vis-/
rijstschaal (5) bovenop plaatsen om vis, rijst of soep te bereiden.
-- Wanneer de verwijderbare bodem van de middelgrote stoomschaal
(3) wordt verwijderd om een grotere schaal te maken in combinatie
met de kleine stoomschaal (2) eronder, kunt u hier nog steeds de grote
stoomschaal (4) bovenop plaatsen.
8 Plaats het deksel op de bovenste stoomschaal.
Opmerking: Als het deksel niet of niet goed op de stoomschaal is geplaatst,
wordt het voedsel niet goed gestoomd.
Nederlands 101
Het apparaat gebruiken
1 Steek de stekker in het stopcontact.
,, Het display en de lichtring rondom de bedieningsknop gaan branden.
2 Draai de bedieningsknop op de vooraf ingestelde stoommodus voor
het type voedsel dat u wilt stomen.
,, De vooraf ingestelde stoomtijd verschijnt op het display.
Zie hoofdstuk ‘Voedseltabel en stoomtips’ voor de vooraf ingestelde
stoomtijden en tips.
Opmerking: Als u een andere stoomtijd wilt instellen dan de vooraf ingestelde
stoomtijden op de bedieningsknop, kies dan de stoommodus die het dichtst bij
de gewenste stoomtijd komt. Gebruik daarna de timerknoppen + en - om de
stoomtijd te verlengen of te verkorten.
3 Druk op de START/STOP-knop.
,, Het stoomproces begint en de timer telt de stoomtijd af.
,, Gedurende de eerste 5 minuten van het stoomproces brandt het
Turbo-lampje. Dit geeft aan dat de stomer het extra vermogen van
de Turbo-modus gebruikt om snel op te warmen. U kunt de Turbomodus gedurende deze eerste 5 minuten niet uitschakelen.
-- Als u grote hoeveelheden voedsel stoomt, roer deze dan halverwege
het stoomproces door met keukengerei met een lang handvat. Draag
hierbij ovenhandschoenen.
-- Als de (vooraf) ingestelde stoomtijd is verstreken, piept het apparaat
drie keer en schakelt het over naar de warmhoudmodus.
4 Verwijder het deksel voorzichtig.
Pas op voor de hete stoom die uit het apparaat komt wanneer u het
deksel verwijdert.
-- Draag ovenhandschoenen wanneer u het deksel, de vis-/rijstschaal
en de stoomschalen verwijdert om brandwonden te voorkomen.
Verwijder het deksel langzaam en beweeg het van u af. Laat de
condens van het deksel in de stoomschaal druppelen.
102
Nederlands
-- Gebruik keukengerei met een lang handvat om het voedsel uit de
stoomschalen te verwijderen.
-- Laat bij het verwijderen van een stoomschaal de condens van de schaal
in de eronder geplaatste stoomschaal of de lekbak lopen.
5 Haal de stekker uit het stopcontact en laat de stoomkoker volledig
afkoelen voordat u de lekbak (1) verwijdert.
Pas op wanneer u de lekbak (1) verwijdert, want het water in het
waterreservoir en de lekbak kan nog heet zijn, zelfs als de andere delen
van het apparaat al zijn afgekoeld.
Ga voorzichtig om met de lekbak (1); de buitenkant ervan kan glad zijn.
6 Leeg het waterreservoir na gebruik via de tuit aan de zijkant van
de voet.
Opmerking: Als u meer voedsel wilt stomen, gebruik dan vers water.
Meerdere ingrediënten stomen
Volg de instructies hieronder als u voedsel waarvoor verschillende
stoomtijden nodig zijn wilt stomen:
1 Stel de timer in op de langste stoomtijd.
2 Leg het voedsel met de langste stoomtijd in de kleine stoomschaal
(2) en het voedsel met de kortste stoomtijd in de middelgrote
stoomschaal (3).
3 Plaats de lekbak (1) en de kleine stoomschaal (2) op de voet en
plaats het deksel boven op de schaal.
4 Druk op de START/STOP-knop om het stoomproces te starten
tot de resterende stoomtijd op het display gelijk is aan de kortste
stoomtijd.
5 Verwijder het deksel voorzichtig met ovenhandschoenen en plaats de
middelgrote stoomschaal (3) boven op de kleine stoomschaal (2).
6 Plaats het deksel op de middelgrote stoomschaal (3) en laat het
stoomproces verdergaan tot de ingestelde stoomtijd is verlopen.
Dit proces kan ook worden toegepast als u drie soorten voedsel hebt met
verschillende stoomtijden.
Gentle Steam-modus
Met de Gentle Steam-modus stoomt u voedsel op een gematigde
temperatuur van ongeveer 80°C. Dit is een ideale bereidingstemperatuur
voor vis. Bij deze temperatuur blijven de delicate structuur en smaak van de
vis behouden.
Wij adviseren u voor een optimaal resultaat om slechts één stoomschaal
direct op de voet te gebruiken als u voedsel in de Gentle Steam-modus
wilt stomen.
Opmerking: De Gentle Steam-modus werkt alleen als de bedieningsknop op de
vooraf ingestelde stoommodus voor vis is gezet.
Opmerking: Als u de vis-/rijstschaal (5) gebruikt voor de Gentle Steam-modus,
is de stoomtijd langer. Controleer of de bereide vis gaar is voordat u de
vis serveert.
Nederlands 103
1 Draai de bedieningsknop op de vooraf ingestelde stoommodus voor
vis (1) en druk op de GENTLE STEAM-knop (2).
,, De vooraf ingestelde stoomtijd verschijnt op het display. Deze tijd is
langer dan de normale stoomtijd.
2 Druk op de START/STOP-knop om het stoomproces te starten.
-- U kunt in de Gentle Steam-modus overschakelen naar normaal stomen
door op de GENTLE STEAM-knop te drukken.
-- Druk op de GENTLE STEAM-knop als u tijdens het stomen in de
vooraf ingestelde stoommodus voor vis wilt overschakelen naar de
Gentle Steam-modus.
-- Gedurende de eerste 5 minuten brandt het Turbo-lampje. Dit geeft aan
dat de stomer het extra vermogen van de Turbo-modus gebruikt om
snel op te warmen. U kunt de Turbo-modus gedurende deze eerste 5
minuten niet uitschakelen.
-- Als u begint met de Gentle Steam-modus terwijl het apparaat nog
koud is, begin dan met een lege schaal met het deksel erop. Als het
Turbo-lampje uitgaat, open dan voorzichtig het deksel en leg de vis in
de schaal.
Tip:Terwijl u voedsel stoomt in de kleine stoomschaal (2) in de Gentle Steammodus, kunt u er nog een of twee schalen bovenop plaatsen om voedsel warm
te houden. Zie het receptenboekje of ga naar www.philips.com/kitchen voor
inspirerende ideeën voor Gentle Steam.
Turbo-modus
De Turbo-modus wordt automatisch geactiveerd gedurende de eerste
5 minuten van ieder stoomproces, zodat de stomer snel opwarmt.
Het voedsel bereikt zijn ideale bereidingstemperatuur daardoor sneller,
waardoor meer vitaminen en mineralen behouden blijven.
U kunt de Turbo-modus ook gebruiken:
-- nadat u het deksel hebt geopend om het voedsel te controleren of
door te roeren
-- nadat u voedsel hebt toegevoegd aan een of meer schalen
-- nadat u het waterreservoir hebt bijgevuld
Druk op de TURBO-knop om de Turbo-modus te activeren. De Turbomodus blijft actief gedurende 1 minuut en schakelt dan automatisch uit.
Het Turbo-lampje gaat uit en de stomer gaat verder met normaal stomen.
Druk opnieuw op de TURBO-knop om de Turbo-modus uit te schakelen
wanneer deze actief is.
Opmerking: Als u de Gentle Steam-modus binnen 5 minuten na het einde van
een vorig stoomproces gebruikt, wordt de Turbo-modus niet geactiveerd en gaat
het Turbo-lampje niet branden, omdat het water nog warm is.
104
Nederlands
Warmhoudmodus
De stomer schakelt automatisch over naar de warmhoudmodus
nadat de stoomtijd is verstreken. Dit wordt aangegeven met 3 piepjes.
Het KEEP WARM-lampje brandt om aan te geven dat de stomer in
de warmhoudmodus staat. De warmhoudmodus houdt het voedsel
gedurende 30 minuten warm.
-- Als u het voedsel langer dan 30 minuten warm wilt houden, druk dan
op de + en - knoppen van de timer om de tijd aan te passen.
-- Als u op de KEEP WARM-knop drukt tijdens een warmhoudcyclus, gaat
de timer opnieuw naar 30 minuten.
-- Als u de warmhoudmodus wilt uitschakelen wanneer deze actief is,
druk dan op de START/STOP-knop.
-- Als u de warmhoudmodus wilt starten wanneer het apparaat
(automatisch) is uitgeschakeld, druk dan eerst op de KEEP WARMknop (1) en dan op de START/STOP-knop (2).
Opmerking:Wees voorzichtig want het voedsel is nog heet en er kan stoom
ontsnappen als u het deksel opent tijdens de warmhoudmodus.
Schoonmaken en onderhoud
Gebruik nooit schuursponzen, schurende schoonmaakmiddelen of
agressieve vloeistoffen zoals benzine of aceton om het apparaat schoon
te maken.
1 Haal de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat afkoelen.
2 Maak de buitenkant van de voet schoon met een vochtige doek.
Dompel de voet nooit in water en spoel deze nooit af onder de kraan.
Maak de voet niet schoon in de vaatwasmachine.
3 Maak het waterreservoir schoon met een doek gedrenkt in
lauw water met een beetje afwasmiddel.Veeg vervolgens het
waterreservoir schoon met een schone vochtige doek.
4 Maak het deksel schoon in warm water met een beetje afwasmiddel.
Maak het deksel niet schoon in de vaatwasmachine.
5 Verwijder de verwijderbare bodems uit de stoomschalen. Maak de
stoomschalen, de verwijderbare bodems, de Flavour Booster+, de
lekbakken, de vis-/rijstschaal met de hand of in de vaatwasmachine
schoon. Gebruik een kort programma met een lage temperatuur.
Door herhaaldelijk schoonmaken van de stoomschalen in de
vaatwasmachine worden deze onderdelen mogelijk wat doffer.
Nederlands 105
Ontkalken
U moet het apparaat ontkalken wanneer kalk zichtbaar is in het
waterreservoir. Voor optimale prestaties is het van belang dat u de stomer
regelmatig ontkalkt.
1 Vul het waterreservoir met blanke azijn (8% azijnzuur) tot het
maximumniveau.
Gebruik geen andere ontkalker.
2 Plaats de lekbak (1) en de kleine stoomschaal (2) goed op de voet.
3 Plaats het deksel boven op de kleine stoomschaal.
4 Steek de stekker in het stopcontact.
5 Draai de bedieningsknop naar de vooraf ingestelde stoommodus
voor wortels (1) en druk vervolgens op de START/STOP-knop (2)
om het apparaat 20 minuten te laten werken.
Als de azijn over de rand van de voet begint te koken, haal dan de
stekker uit het stopcontact en verminder de hoeveelheid azijn in de voet.
6 Haal na 20 minuten de stekker uit het stopcontact en laat de azijn
volledig afkoelen. Leeg vervolgens het waterreservoir.
7 Spoel het waterreservoir een aantal keren met koud water.
Opmerking: Herhaal deze procedure als er nog steeds kalk in het
waterreservoir zit.
Opbergen
1 Zorg ervoor dat alle onderdelen schoon en droog zijn voordat u het
apparaat opbergt (zie hoofdstuk ‘Schoonmaken’).
2 U kunt het snoer opbergen door het rond de haspel in de voet te
wikkelen.
106
Nederlands
3 Plaats de lekbak (1) op de voet.
4 Zorg ervoor dat de verwijderbare bodems zich op hun plaats in de
stoomschalen bevinden.
5 Plaats de grote stoomschaal (4) op de lekbak (1). Plaats de
middelgrote stoomschaal (3) in de grote stoomschaal (4). Plaats de
kleine stoomschaal (2) in de middelgrote stoomschaal (3).
6 Plaats de vis-/rijstschaal (5) in de kleine stoomschaal (2).
7 Plaats het deksel op de vis-/rijstschaal (5).
Garantie en service
Als u service of informatie nodig hebt of als u een probleem hebt, bezoek
dan de Philips-website (www.philips.com) of neem contact op met het
Philips Consumer Care Centre in uw land (u vindt het telefoonnummer in
het ‘worldwide guarantee’-vouwblad). Als er geen Consumer Care Centre
in uw land is, ga dan naar uw lokale Philips-dealer.
Nederlands 107
Milieu
-- Gooi het apparaat aan het einde van zijn levensduur niet weg met
het normale huisvuil, maar lever het in op een door de overheid
aangewezen inzamelpunt om het te laten recyclen. Op die manier
levert u een bijdrage aan een schonere leefomgeving.
Problemen oplossen
Dit hoofdstuk behandelt in het kort de problemen die u kunt tegenkomen
tijdens het gebruik van het apparaat. Als u er niet in slaagt het probleem op
te lossen met behulp van de onderstaande informatie, neem dan contact
op met het Consumer Care Centre in uw land.
Probleem
Mogelijke oorzaak
Oplossing
De stoomkoker
werkt niet.
De stekker van de stoomkoker
zit niet in het stopcontact.
Steek de stekker in het stopcontact.
Er zit geen water in het
waterreservoir.
Vul het waterreservoir.
U hebt nog niet op de START/
STOP-knop gedrukt.
Druk op de START/STOP-knop.
Niet al het voedsel Sommige stukken voedsel in de
is gaar.
stoomkoker zijn groter en/of
moeten langer stomen dan
andere.
Stel een langere stoomtijd in met de + knop.
Plaats grotere stukken voedsel en voedsel dat
langer moet stomen in de kleine stoomschaal
(2) en laat deze enige tijd stomen voordat u de
andere schalen plaatst.
U hebt te veel voedsel in de
stoomschalen gedaan.
Doe de stoomschalen niet te vol. Snijd het
voedsel in kleine stukjes en leg de kleinste
stukjes bovenop.
Verdeel het voedsel zo dat er ruimschoots
voldoende ruimte is tussen de stukken voor
een optimale stoomcirculatie.
Het apparaat
warmt niet goed
op.
U hebt het apparaat niet
regelmatig ontkalkt.
Ontkalk het apparaat. Zie hoofdstuk
‘Schoonmaken en onderhoud’.
De Gentle Steamfunctie werkt niet.
De bedieningsknop staat
niet in de vooraf ingestelde
stoommodus voor vis.
Draai de bedieningsknop op de vooraf
ingestelde stoommodus voor vis, druk op de
GENTLE STEAM-knop en druk vervolgens op
de START/STOP-knop.
108
Nederlands
Voedseltabel en stoomtips
--
Zie het receptenboekje of ga naar onze website www.philips.com/kitchen
voor recepten.
-- De stoomtijden in de onderstaande tabel zijn alleen een indicatie.
Stoomtijden kunnen verschillen afhankelijk van de grootte van stukken
voedsel, de ruimte tussen de stukken voedsel in de stoomschaal, de
hoeveelheid voedsel in de schaal, de versheid van het voedsel en uw
persoonlijke voorkeur.
Voedselstoomtabel
Voedsel om te
stomen
Hoeveelheid
Stoomtijd (min)
Kruiden/specerijen voor in de Flavour
Booster+
Asperges
500 g
15-20
Tijm, basilicum, citroen
Babymaïs
200 g
5-8
Bieslook, Spaanse peper, paprikapoeder
Sperziebonen
500 g
15-20
Peterselie, citroen, knoflook
Broccoli
400 g
20
Knoflook, geplette rode Spaanse peper,
dragon
Wortels
500 g
20
Peterselie, mosterdpoeder, bieslook
Bloemkoolroosjes
400 g
20
Rozemarijn, basilicum, dragon
Bleekselderij (in
blokjes)
300 g
15-20
Komijn, witte peper, Spaanse peper
Kippenpoot
1 stuk
25
Zwarte peper, citroen, paprikapoeder
Maïskolf
500 g
30-40
Peterselie, knoflook, bieslook
Courgette (in
plakjes)
500 g
10
Dille, salie, rozemarijn
Couscous
150 g + 250 ml
water
10-15
Komijn, koriander, kruidnagels
Eieren
6 stuks
12-15
-
Fruit
500 g/4 stuks
10-15
Kaneel, citroen, kruidnagels
Doperwten (uit de
vriezer)
400 g
20-25
Rozemarijn, komijn, peterselie
Aardappelen
400 g
25-30
Peterselie, bieslook, knoflook
Garnalen
200 g
5
Kerriepoeder, saffraan, citroen
Puddinkjes
4 schalen
20
Kaneel, kruidnagels, vanille
Rijst
150 g + 300 ml
water
35
Pandanrijst, peterselie, komijn
250 g + 500 ml
water
35
Pandanrijst, peterselie, komijn
Zalm
450 g
12-15 min.
Dille, peterselie, basilicum
Witvis
450 g
10-15
Mosterdpoeder, piment, marjolein
Nederlands 109
Stomen in de Gentle Steam-modus
Voedsel om te
stomen
Hoeveelheid
Stoomtijd (min)
Kruiden/specerijen voor in de Flavour
Booster+
Zalm
450 g
15-20
Dille, peterselie, basilicum
Witvis
450 g
15-20
Mosterdpoeder, piment, marjolein
Stoomtijden van de vooraf ingestelde stoommodi (fig. 28)
Tips voor het stomen van voedsel
Flavour Booster+
-- Tijm, koriander, basilicum, dille, kerrie en dragon zijn voorbeelden van
kruiden en specerijen die u in de Flavour Booster+ kunt doen. U kunt
ze combineren met knoflook, karwijzaad of mierikswortel om de
smaak te versterken zonder zout toe te voegen. Wij adviseren u 1/2
tot 3 theelepels gedroogde kruiden of specerijen te gebruiken. Gebruik
een grotere hoeveelheid als u verse kruiden of specerijen gebruikt.
-- Als u vloeistoffen gebruikt, bijvoorbeeld wijn of citroensap, dan kunt u
de Flavour Booster+ vullen tot de ‘max’-aanduiding.
-- Zie de voedselstoomtabel hierboven voor meer tips over kruiden,
specerijen en vloeistoffen die u kunt gebruiken in de Flavour Booster+.
Groenten en fruit
-- Snijd de dikke stengels van bloemkool, broccoli en kool weg.
-- Stoom groene bladgroenten zo kort mogelijk, omdat deze snel hun
kleur verliezen.
-- Ontdooi bevroren groenten niet voordat u ze stoomt.
Vlees, gevogelte, zeevruchten en eieren
-- Mals vlees met weinig vet is het meest geschikt om te stomen.
-- Was het vlees goed en dep het droog, zodat zo weinig mogelijk sap uit
het vlees druppelt.
-- Plaats vlees, gevogelte, vis of eieren altijd onder andere soorten
voedsel, om het druipen van sappen te voorkomen.
-- Prik een gaatje in de eieren voordat u ze in de stoomkoker plaatst.
-- Stoom nooit bevroren vlees, gevogelte of zeevruchten. Laat bevroren
vlees, gevogelte of zeevruchten altijd eerst volledig ontdooien voordat
u deze producten gaat stomen.
Zoete nagerechten
-- Voeg wat kaneel toe aan nagerechten om deze zoeter te maken, in
plaats van meer suiker toe te voegen.
Algemene tips
-- Voor het bereiden van rijst moet u water toevoegen aan de rijst in
de vis-/rijstschaal (5). Zie de voedselstoomtabel hierboven voor de
hoeveelheden.
-- U kunt de vis-/rijstschaal (5) ook gebruiken om groenten in sauzen te
bereiden of om vis in water te pocheren.
-- Laat ruimte over tussen de stukken voedsel.
-- Als de stoomschaal te vol is, roer het voedsel dan door wanneer de
helft van de stoomtijd is verstreken.
110
Nederlands
-- De stoomtijd voor kleinere hoeveelheden voedsel is korter dan voor
grote hoeveelheden.
-- Als u maar één stoomschaal gebruikt, is de stoomtijd voor het voedsel
korter dan wanneer u 2 of 3 stoomschalen gebruikt.
-- Laat het voedsel 5-10 minuten langer stomen als u meer dan één
stoomschaal gebruikt.
-- Het voedsel is eerder klaar in de kleine stoomschaal (2) dan in de
bovenste stoomschalen.
-- Controleer of het voedsel goed gaar is voordat u het eet.
-- U kunt tijdens het stoomproces voedsel of schalen gevuld met voedsel
toevoegen. Als een ingrediënt een kortere stoomtijd heeft, kunt u dit
later toevoegen.
-- Als u het deksel optilt, ontsnapt er stoom. Druk op de TURBO-knop
om de stomer opnieuw op te warmen en om een langere stoomtijd te
voorkomen.
-- Het voedsel wordt nog enige tijd gestoomd wanneer de stoomkoker
overschakelt naar de warmhoudmodus. Als het voedsel al goed gaar
is, haal het dan uit de stomer aan het einde van het stoomproces
wanneer het apparaat overschakelt naar de warmhoudmodus.
-- Als het voedsel nog niet gaar is, stel dan een langere stoomtijd in.
Mogelijk moet u het waterreservoir bijvullen.
-- De stomer kan worden gebruikt voor het opwarmen van kant-en-klare
soep. Doe de soep in de vis-/rijstschaal (5) en laat de soep stomen op
de vooraf ingestelde stoommodus voor vis. Het verwarmen van 250 ml
soep duurt ongeveer 10 minuten.
Nederlands 111