Documenttranscriptie
Wok 06-07
8/06/07
11:40
Page 19
Wij danken u voor de aankoop van dit apparaat, dat uitsluitend bestemd is voor huishoudelijk
gebruik. Lees de instructies van deze handleiding aandachtig door en houd ze binnen handbereik.
Voor uw veiligheid voldoet dit apparaat aan de toepasselijke normen en regelgevingen (Richtlijnen
Laagspanning, Elektromagnetische Compatibiliteit, Materialen in contact met voedingswaren, Milieu…).
De fabrikant behoudt zich het recht voor dit apparaat of onderdelen daarvan in het belang van de
gebruiker te allen tijde zonder voorafgaande kennisgeving te wijzigen.
Het voorkomen van ongelukken in huis
Raak de hete delen van het
apparaat niet aan.
Wanneer het apparaat
aanstaat, kan de
temperatuur hoog oplopen.
Dit apparaat is niet bedoeld om zonder hulp en of toezicht gebruikt
te worden door kinderen of andere personen indien hun fysieke,
zintuiglijke of mentale vermogen hen niet in staat stellen dit
apparaat op een veilige wijze te gebruiken.
Er moet toezicht zijn op kinderen zodat zij niet met het apparaat
kunnen spelen.
• Als iemand zich brandt, koel de brandplek dan gelijk met koud
water en roep, indien nodig, de hulp in van een huisarts.
Technische eigenschappen
F
NL
D
I
S
FIN
Elektrische apparatuur
• Het vermogen van het apparaat staat op het het typeplaatje van
het apparaat aangegeven.
• Regelbare thermostaat :
- Stand 1 en 2 : warmhouden
- Stand 3 en 4 : sudderen
- Stand 5
: bakken, braden
Installatie en opbergen (afhankelijk van het model)
DK
N
GB
Montage van de knop
TR
E
P
Glazen deksel
RUS
Montage van de handgrepen
UA
PL
19
Wok 06-07
8/06/07
11:40
Page 20
F
Aansluiten – Voorverwarmen
NL
Plaats het apparaat nooit
rechtstreeks op een
kwetsbare ondergrond
(glazen tafel, tafelkleed,
gelakt meubel...).
D
I
S
Wanneer het netsnoer is
beschadigd dient deze te
worden vervangen door de
fabrikant, zijn servicedienst
of een gelijkwaardig
gekwalificeerd persoon om
een gevaarlijke situatie te
voorkomen.
FIN
DK
Sluit het apparaat
uitsluitend aan op een
geaard stopcontact.
N
• Verwijder de volledige verpakking, de stickers en diverse
accessoires, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van
het apparaat.
• Vóór het eerste gebruik de afneembare wok en het deksel van de
wok met heet water afspoelen en goed afdrogen. Vervolgens de
binnenkant van de wok inwrijven met wat olie met behulp van
keukenpapier of een schoon doekje.
• Plaats het apparaat in het midden van de tafel buiten bereik van
kinderen.
• Het apparaat nooit gebruiken op een zachte ondergrond zoals een
dik tafelkleed.
• De wok op de voet van het apparaat plaatsen en controleren of de
wok goed op zijn plaats en stabiel staat.
• Zorg ervoor het snoer zo te leiden dat het de bewegingen van de
gasten rond de tafel niet hindert.
• Controleer of uw elektrische installatie overeenkomt met het
vermogen en de voltage die aangegeven zijn onder het apparaat.
• De stekker in het stopcontact steken.
• Het snoer aan de wok bevestigen door de contrastekker stevig in
de aansluiting op de voet van het apparaat te drukken. Indien
nodig, een geaard verlengsnoer gebruiken.
• De thermostaatknop op de gewenste stand (1-5) zetten.
• NB: wanneer u het apparaat de eerste keer aanzet, kan het
apparaat gedurende enige minuten wat rook en een
onaangename lucht verspreiden. Het is aan te raden dan even voor
extra ventilatie te zorgen.
GB Gebruikstips
Het apparaat nooit zonder
toezicht gebruiken.
TR
E
P
RUS
UA
PL
De metalen delen van het
apparaat niet aanraken als
het apparaat gebruikt
wordt, omdat deze zeer heet
kunnen worden.
• Nooit aluminiumfolie of iets dergelijks tussen de afneembare wok
en het verwarmingselement in de voet van het apparaat plaatsen.
• Geen andere pannen of voorwerpen op de voet van het apparaat
plaatsen dan de wok die bij het apparaat geleverd wordt. Deze
wok is namelijk qua dikte, materiaal en vorm speciaal voor gebruik
voor dit apparaat ontworpen.
• De wok alleen op het verwarmingselement in de voet plaatsen en
nooit op een andere warmtebron gebruiken.
• Als u de wok vanuit de keuken op tafel zet, is het aan te raden het
deksel niet op de wok te leggen om te voorkomen dat de inhoud
in de pan te heet wordt waardoor het gerecht zou kunnen
overkoken.
• Zorg ervoor dat kinderen tijdens het gebruik van de wok niet bij
het apparaat en het snoer kunnen komen.
• Om zo lang mogelijk van de voordelen van de anti-aanbaklaag te
kunnen genieten, raden wij u aan :
- de wok zo min mogelijk leeg te laten verwarmen.
- bij voorkeur houten keukengerei in de wok te gebruiken.
- gerechten niet direct in de wok te snijden.
Thermo-SpotTM (afhankelijk van model): zodra het apparaat
goed is voorverwarmd wordt het Thermo-Spot signaal effen rood:
het bakken kan beginnen.
Aanwijzingen voor het gebruik
• De verschillende standen van de thermostaat zijn ter indicatie :
- Functie “warmhouden”
voor vloeibare gerechten (zoals soep) : stand 1
20
Wok 06-07
8/06/07
11:40
Page 21
voor vast voedsel (bijv. rijstgerechten) : stand 2
- Functie “sudderen” (zachter of harder) : stand 3-4
- Functie “bakken, braden”
: stand 5
• Indien u een gerecht langer warm moet houden dan de bedoeling
was, zet dan de thermostaat na verloop van tijd terug op stand 1,
roer af en toe en voeg eventueel een scheutje water toe.
Dit apparaat is niet geschikt
om gebruikt te worden in
combinatie met een
tijdschakelaar of
afstandsbediening.
• Sommige gerechten bereidt men eerst in de keuken en serveert
men vervolgens in de wok op tafel. Is het gerecht in de keuken
klaar, handel dan als volgt :
- Zet de thermostaat op 0 (uit).
- Haal het deksel van de wok.
- Neem de wok van de voet en zet de wok even op een
onderzetter.
- Haal de stekker uit het stopcontact.
- Zet de voet van het apparaat op tafel. Wees voorzichtig en
gebruik hierbij ovenhandschoenen, want de voet is heet.
- Sluit het apparaat weer aan.
- Plaats de wok weer op de voet en zet de thermostaatknop op
warmhoudstand 1 of 2.
- Indien nodig het deksel op de wok doen.
Opmerking : Het rooster kan van pas komen om ingrediënten
even apart te houden tijdens het bereiden van bepaalde
gerechten. In het recept wordt vermeld of het rooster
gebruikt moet worden.
Onderhoud – Schoonmaken
De voet van het apparaat en
het snoer nooit in water
dompelen of onder de kraan
houden.
Houd het apparaat buiten
bereik van kinderen.
• De stekker uit het stopcontact halen en de wok goed af laten
koelen.
• Controleer of het apparaat afgekoeld is voordat u het gaat
opbergen.
• De wok van de voet nemen en op gebruikelijke wijze afwassen
met heet water, afwasmiddel en sponsje of afwasborstel. Geen
schuurmiddelen en metalen sponsjes gebruiken. Indien gerechten
zijn aangebrand, de wok vóór het afwassen vullen met water en
even laten weken.
• De voet kan met een vochtig sponsje of doekje en wat
schoonmaakmiddel afgenomen worden.
• Indien u houten stokjes (“chopsticks”) gebruikt, deze niet in de
vaatwasmachine schoonmaken.
Opbergtas: Houd de opbergtas buiten bereik van kinderen.
Onderhoudstips:
• Was de opbergtas in de wasmachine op het fijnwas programma en
op lage temperatuur.
• Let op : de opbergtas kan tijdens het wassen enigszins verkleuren.
• Uw opbergtas niet strijken.
Wees vriendelijk voor het milieu!
F
NL
D
I
S
FIN
DK
N
GB
TR
E
P
RUS
UA
PL
• Uw apparaat bevat materialen die geschikt zijn voor hergebruik.
• Lever het in bij het milieustation in uw gemeente of bij onze
technische dienst.
21
Wok 06-07
F
NL
D
I
8/06/07
11:40
Page 22
De wok is door zijn uitgedachte vorm en grote inhoud van maar liefst 5 liter geschikt voor het
bereiden van allerlei nationale en internationale gerechten. De mogelijkheden zijn legio.
Zo is de wok van oorsprong ideaal voor de bereiding van gerechten uit de Chinese en
Indonesische keuken, zoals nasi, bami, tjap tjoi en babi pangang. U kunt er ook in frituren,
bijvoorbeeld volgens de Japanse Tempura-methode. Voor wat de Nederlandse keuken betreft
is deze wok bijzonder geschikt voor eenpansgerechten en een groot aantal vegetarische en
vlees-, kip-, vis- en mosselmaaltijden, want met de wok kan op traditionele wijze gebakken en
gebraden worden, maar men kan er ook in roerbakken. Ook voor het maken van roerei of een
broodje shoarma leent de wok zich uitstekend. En wat dacht u van een gezellige Chinese
fondue ?
Hierna treft u een dertigtal recepten aan om de maaltijden van alle dag te variëren of om iets
heel nieuws te ontdekken. Veel plezier met uw elektrische wok en… smakelijk eten !
Pasta & rijst
S
FIN
DK
N
GB
TR
E
Creoolse jambalaya
Voor 6 personen :
• 300 g langkorrelrijst
• 300 g gekookte ham
• 300 g gepelde grote
garnalen
• 250 g chorizoworst
• 1 grote ui
• 1 stengel bleekselderij
• 1 groene paprika
• 5 tomaten
• 2 el tomatenpuree
• 1 takje tijm en 1 laurierblaadje
• 1/2 tl oregano
• 2 kruidnagelen
• 1 l kippenbouillon
• witte wijn
• gehakte peterselie
• 1 el olijfolie
• zout
• peper
• cayennepeper
P
Bereidingstijd : ca. 35 minuten
De ham in dobbelsteentjes snijden.
De garnalen in tweeën snijden en de chorizoworst in plakjes snijden.
De ui schillen en snipperen. De selderij fijnhakken.
De paprika doorsnijden, zaadlijsten verwijderen, wassen en in stukjes
snijden.
De tomaten ontvellen en fijnmaken.
De wok op stand 5 zetten en hierin olijfolie verhitten.
De ui, ham, garnalen, chorizo en selderij 3 à 4 min. bakken.
De rijst toevoegen en met een houten lepel blijven roeren tot de
korrels transparant beginnen te worden.
Paprika, tomaten, tomatenpuree, takje tijm, laurierblaadje, oregano
en fijngestampte kruidnagelen toevoegen.
Op smaak brengen met peper, zout en een mespuntje cayennepeper.
Goed roeren.
De kippenbouillon bij het geheel schenken en nog steeds op stand 5
aan de kook brengen.
Deksel op de wok doen, thermostaat op stand 3 zetten en het
gerecht gedurende 20 min. laten sudderen.
Als de rijst te droog wordt, 2 el witte wijn toevoegen en voorzichtig
omscheppen.
De peterselie toevoegen en het geheel pittig op smaak brengen.
Heet serveren.
Nasi goreng “vijf kleuren”
RUS
UA
PL
22
Voor 4 personen :
• 250 g rijst (gekookt, liefst
een dag tevoren)
• 3 gedroogde chinese
paddestoelen
• 50 g gekookte ham (dikke
plak)
• 100 g varkensvlees
• ca. 50 g blokjes of reepjes
mager spek
• 1 prei
• 100 g gepelde garnalen
• 2 eieren
• 1 tot 2 el doperwtjes
• 1 el ketjap
Bereidingstijd : 40 minuten
Week de gedroogde paddestoelen in wat water, verwijder de stelen
en snij de hoedjes in kleine blokjes.
Snij de ham en het varkensvlees op dezelfde wijze fijn.
Maak de prei schoon en snij deze in ringetjes.
Snij de garnalen in stukjes. Klop de eieren met wat zout los.
Kook de erwtjes kort “al dente”.
Verhit 1 el olie in de wok op stand 5, voeg de eieren toe en bak deze
al roerend gaar. Hou ze apart op een bordje.
Doe vervolgens 2 el olie in de wok op stand 4 en bak hierin de
paddestoelen zachtjes gedurende 10 min.
Voeg het varkensvlees toe en bak dit al omscheppend goudbruin.
Voeg de ham, het spek en de garnalen toe.
Roerbak het geheel 10 min. op stand 4.
Wok 06-07
8/06/07
11:40
Page 23
• olie
• zout
• peper
Zodra de garnalen roze worden, de ketjap en wat peper toevoegen
en mengen.
Doe de inhoud van de wok over in een schaal.
Maak de wok schoon en verhit 4 el olie op stand 5.
Bak hierin de preiringetjes zonder dat deze verbranden.
Voeg de gekookte rijst toe, zet de wok op stand 3 en bak de rijst
gedurende 5 min.
Bestrooi de rijst met zout naar smaak en roer hem goed los, voeg het
vleesmengsel, de paddestoelen, de erwtjes en het roerei toe.
Meng alle ingrediënten zorgvuldig en verwarm het geheel nog 5
min. goed door.
Warm opdienen.
F
NL
D
I
Su-chei-fein (gebakken rijst met groenten)
Voor 4 personen :
• 400 g gekookte, witte rijst
• 2 wortels
• 1 aubergine
• 2 preistengels
• 1 knolselderij
• 1 kleine (of halve) Chinese
kool
• 1 ui
• 2 tomaten
• 2 1/2 el olie
• 1 1/2 el boter
• 4 el maiskorrels uit blik
• 1 tl zout
• 250 ml runderbouillon
• 2 el sesamolie
• 2 el ketjap
Bereidingstijd : ca. 20 minuten
Maak alle groenten schoon.
Snij de wortels, de aubergine, de prei en de knolselderij, in blokjes
van 1 cm. Snij de Chinese kool en de ui in smalle reepjes.
Verwijder de schil en de zaadjes van de tomaten.
Verhit de olie op stand 5 in de wok.
Roerbak de uien en de wortels ca. 3 min.
Voeg de boter en zodra deze gesmolten is, de rest van de (gesneden)
groenten toe.
Bestrooi het geheel met zout naar smaak en bak alles al
omscheppend gedurende een paar minuten.
Voeg de gekookte rijst toe en meng alle ingrediënten goed.
Schenk de bouillon over de rijst, zet het deksel op de wok, zet de
thermostaat op stand 3 en kook het geheel gedurende 10 min.
Verdeel de rijst over (bij voorkeur) Chinese rijstkommetjes,
besprenkel ieder kommetje met wat sesamolie en ketjap.
Direct opdienen.
Bami goreng (gebakken mie)
Voor 4 personen :
• 250 chinese mie
• 1/2 ui
• 2 teentjes knoflook
• 1 stengel bleekselderij
• 150 g kipfilet, in dobbelsteentjes gesneden
• 150 g gepelde garnalen, in
kleine stukjes gesneden
• 2 el ketjap
• 3 el olie
• zout • peper
Bereidingstijd : 20 minuten
Kook de mie in ruim kokend water met zout gaar, laat ze uitlekken
zodra ze beetgaar (“al dente”) zijn.
Verhit intussen de olie op stand 5 in de wok. Fruit hierin de
gesnipperde uien, uitgeperste knoflook en fijngesneden bleekselderij.
Voeg de kip en garnalen toe.
Roerbak alles op stand 3 tot de kip gaar is.
Doe nu de mie erbij, schenk de ketjap over het geheel en breng op
smaak met peper en zout.
Meng alle ingrediënten goed. Warm serveren.
Vis & zeebanket
S
FIN
DK
N
GB
TR
E
P
RUS
UA
PL
Bouillabaisse
Voor 6 personen :
• 1,5 kg diverse soorten vis,
schoongemaakt en
gefileerd
• olijfolie
Bereidingstijd : 25 minuten
Kies een aantal soorten vis met stevig vlees (bijv. poon, paling,
zeeduivel, makreel) en 1 of 2 wijtingen, want voor dit recept is ook
een tere vissoort nodig, die tijdens het koken uiteenvalt en de saus
23
Wok 06-07
F
NL
D
I
S
8/06/07
11:40
Page 24
• 2 prei-stengels
• 2 uien
• 6 teentjes knoflook
• 500 g tomaten
• 2 glazen witte wijn
• 2 glazen water
• 1 el zout
• 1 tl peper
• gehakte peterselie
• 2 g saffraan
• 18 broodcroûtons
• facultatief: “rouille”: neem
een klein kommetje
mayonaise en voeg
daaraan 2 tl
paprikapoeder, 1 el
gesnipperde sjalotjes toe
en meng alles goed
bindt. Spoel de vis schoon en snij ze in stukken.
Verhit 2 el olie in de wok op stand 5, snij het witte gedeelte van de
preistengels en de uien fijn, zet de wok op stand 3 en fruit de prei
en de uien licht in de olie.
Voeg de uitgeperste teentjes knoflook, de gepelde en in achten
gesneden tomaten, de witte wijn, het water en tenslotte de vis toe.
Bestrooi het geheel met zout en peper, de gehakte peterselie en de
saffraan en laat alles 20 min. goed doorkoken op stand 5. Roer aan
het eind 1 el olijfolie door het gerecht.
Serveer het direct met gebakken broodcroûtons bedekt met
peterselie of “rouille”.
FIN Paëlla
DK
N
GB
TR
E
P
RUS
Voor 6 personen :
• 300 g calamaris
(inktvisringen)
• 9 rivierkreeftjes of grote
garnalen
• 18 mosselen
• 1 braadkip van 1,3 kg in
stukken gesneden
• 200 g chorizo aan 1 stuk
(pikante spaanse worst)
• 1 groene paprika
• 1 rode paprika
• 350 g witte langkorrelige
rijst
• 3 uien
• 2 teentjes knoflook
• 3 tomaten
• 1 kg doperwten (vers of
diepvries)
• snufje saffraan
• wat cayennepeper
• olie om in te bakken
• zout
• peper
Bereidingstijd : 1 u 10
Verhit 4 el olie in de wok op stand 5.
Bak hierin de kleingesneden stukken kip rondom goudbruin.
Voeg de in blokjes gesneden chorizo en de in reepjes gesneden
groene en rode paprika toe.
Laat de wok op stand 5 staan en bak deze ingrediënten ca. 10 min.
in de olie.
Voeg daarna de (ongekookte) rijst, de gesnipperde uien, de
uitgeperste knoflook en de gepelde rivierkreeftjes of garnalen toe.
Roer alles met een houten spatel om.
Voeg de gepelde en in stukjes gesneden tomaten toe zodra de rijst
doorzichtig begint te worden en laat het geheel dan nog 10 min.
door koken.
Roer dan voorzichtig de doperwten door de rijst en breng het geheel
op smaak met peper en zout.
Voeg de saffraan, 2 snufjes cayennepeper en 2 glazen warm water
toe.
Breng het geheel aan de kook, doe het deksel op de wok en laat het
gerecht 20 min. sudderen op stand 3.
Als bijna al het vocht geabsorbeerd is, de goed schoongeborstelde
mosselen in hun schelp diep in de rijst steken.
Zodra deze schelpen opengaan is de paella klaar. Serveer dit gerecht
zo heet mogelijk.
Viscurry
UA
PL
24
Voor 4 personen :
• 800 g visfilet naar keuze
(kabeljauw, makreel)
• 100 g boter
• 1 ui
• 1 teentje knoflook
• 2 tl fenegriek in
poedervorm
• 2 tl ketoembar (gemalen
koriander)
• 2 tl komijn (djintan)
• 2 tl geplette zwarte
Bereidingstijd : 30 minuten
Smelt de boter in de Wok op stand 5 en fruit hierin de fijngesneden
ui en knoflook.
Voeg daarna alle specerijen toe en laat dit 2 tot 3 min. bakken.
Roer de tomatenpuree erdoor, voeg de laurierblaadjes toe en schenk
er al roerend 3 dl kokend water over.
Voeg de in stukken gesneden visfilet toe.
Breng het geheel aan de kook en laat het gerecht op stand 3 ca.
15 min. zacht doorkoken.
Roer aan het eind het citroensap erdoor en breng het gerecht
zonodig op smaak met wat zout.
Wok 06-07
•
•
•
•
8/06/07
11:40
Page 25
peperkorrels
2 tl sambal
3 el tomatenpuree
2 laurierblaadjes
1 citroen • zout
F
NL
Zeeduivel-groentecurry
Voor 4 personen :
• 800 g zeeduivelfilet
• 300 g courgette
• 300 g wortelen
• 300 g meiraap (koolraap)
• 2 sjalotjes
• 2 dl witte wijn
• 2 dl visbouillon
• 2 el kerrie
• 1 el olie
• zout
• peper
Spoel de visfilet schoon, dep hem droog en snij hem in 8 gelijke
stukken.
Maak de courgette, wortelen en meiraap schoon en snij ze in dunne
reepjes. Snipper de sjalotjes.
Verhit de olie op stand 5 in de wok en voeg daarna de witte wijn, de
bouillon en de kerrie toe.
Laat dit 35 min. sudderen op stand 3 of 4 en voeg daarna de vis toe.
Breng het geheel op smaak met peper en zout en laat nog eens
20 min. zacht koken op stand 3. Serveer dit gerecht direct.
Garnalen in karamelsaus
Voor 4 personen :
• 400 g grote roze garnalen
• 1 el olie
• 2 el poedersuiker
• 2 el cognac (of whisky)
• 2 el ketjap
• zout
• peper
• facultatief : 2 tl maïzena
D
Bereidingstijd : 1 uur
I
S
FIN
DK
Bereidingstijd : ca. 15 minuten
Spoel de garnalen zorgvuldig schoon.
Pel ze niet helemaal, verwijder alleen de voelsprieten en de pootjes.
Verhit de olie in de wok op stand 5 en bak hier de garnalen snel en
al omscheppend in.
Bestrooi ze direct daarna met de poedersuiker, roer de suiker door
de garnalen en laat ze onder af en toe omscheppen karameliseren.
Schenk vervolgens de cognac (of whisky) en de ketjap over de
garnalen.
Bestrooi ze met zout en peper naar smaak, meng alles goed, zet het
deksel op de wok en laat het geheel op stand 3 ca. 5 min. zacht
koken. Roer alles 2 tot 3 keer door.
Als de saus niet gebonden genoeg is, mengt u de maïzena met 2 el
koud water en voeg u dit beetje bij beetje toe tot de saus enigszins
siroopachtig is: de garnalen moeten volledig bedekt zijn met de
karamelsaus.
Rundvlees
N
GB
TR
E
P
RUS
Kruidig rundvlees
Voor 4 personen :
• 600 g kogelbiefstuk in
flinke dobbelstenen
gesneden
• 3 el olie
• 5 kleine paprika’s (bijv.
rood, geel en groen)
Marinade :
• 1/2 el wijn
• 4 el ketjap
• 2 tl sesamolie
• 1/2 sjalotje
Marineertijd : 10 minuten
Bereidingstijd : 15 minuten
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een hoge schaal of kom,
voeg het vlees toe en schep het om.
Laat het vlees 10 minuten marineren.
Laat het vlees daarna uitlekken in een vergiet, maar vang het
marinadevocht op.
Verwijder de zaadlijsten en zaadjes van de paprika’s en snij ze in
lange, 1 cm brede repen.
Verhit de olie in de wok op stand 5. Bak het vlees hierin rondom
bruin en laat het uitlekken op het rooster.
UA
PL
25
Wok 06-07
F
NL
D
I
S
FIN
DK
N
GB
TR
E
P
RUS
UA
PL
26
8/06/07
11:40
Page 26
• 1 stukje gember fijngehakt
• 1 teentje knoflook
fijngehakt
Bak nu, nog steeds op stand 5, de repen paprika en voeg hieraan het
marinadevocht toe.
Verwarm de saus al roerend gedurende een paar minuten.
Serveer dit gerecht warm.
Biefstuk stroganoff
Voor 4 personen :
• 800 g biefstuk
• 500 g uien
• 3 el olie
• 500 g champignons
• het sap van 1/2 citroen
• 1 afgestreken tl
basterdsuiker
• 250 ml slagroom of crème
fraîche
• 1 flinke tl scherpe mosterd
• zout
• peper
Bereidingstijd : 25 minuten
Het vlees in smalle reepjes (ca. 1/2 cm breed) snijden.
De uien schillen en snipperen. De olie in de wok verhitten op stand
5 en hierin de reepjes vlees snel bruin bakken.
Het vlees vervolgens op het rooster uit laten lekken en de
thermostaat op stand 3 zetten.
De uien en de champignons in de wok doen en gedurende 10 min.
roerbakken. Gebruik hierbij een houten lepel of spatel. Vervolgens
het citroensap, de suiker, zout en peper naar smaak toevoegen.
Meng het geheel goed, doe het vlees er weer bij en voeg tenslotte
de crème fraîche toe. Het geheel nu 10 min. op stand 3 laten
sudderen. De mosterd toevoegen, doorroeren en direct serveren.
Goulash
Voor 4 tot 5 personen :
• 750 g runderlappen, in
dobbelstenen gesneden
• 50 g margarine
• 200 g uien
• 4 el tomatenpuree
• 1 glas water
• 1 laurierblaadje
• 500 g tomaten
• paprikapoeder
• 500 g gekookte
krielaardappelen
• zout
• peper
Bereidingstijd : ca. 3 uur
Snij de uien in grove stukken.
Laat de margarine in de wok op stand 5 bruin worden en bak hierin
de uien. Zet de wok terug op stand 3 en voeg het vlees toe.
Meng het vlees en de uien en zet het deksel op de wok.
Laat het vlees 15 min. sudderen.
Voeg de tomatenpuree, het water, het laurierblaadje en de gepelde
en in stukken gesneden tomaten toe.
Breng alles op smaak met flink wat zout, peper en paprikapoeder en
laat het gerecht met het deksel op de pan 2 h 30 sudderen op
stand 3.
Verwijder met een lepel het teveel aan vet uit de saus, schik de
aardappeltjes in het midden van het gerecht en dien het geheel op
in de wok.
Kalfsvlees
Osso buco
Voor 6 personen :
• 1,5 kg schijven
kalfsschenkel
• 3 grote uien
• 2 takjes selderie
• 2 teentjes knoflook
• 400 g wortels
• 500 g tomaten
• 250 ml kippenbouillon
• 1 dl droge witte wijn
• 3 tl Italiaanse keukenkruiden (of : wat tijm,
rozemarijn, oregano, salie)
• 1 el geraspte citroenschil
• 1 el geraspte
Bereidingstijd : 1 u 30
De olie in de wok verhitten, stand 5 en de schijven kalfsschenkel aan
beide zijden bruin bakken.
Vervolgens de uien schillen en fijnsnijden, de selderie en de blokjes
wortel toevoegen, teentje knoflook pellen en wortels wassen en in
kleine blokjes snijden.
Bestrooien met wat zout en 10 min. laten sudderen op stand 3.
De ontvelde tomaten in partjes snijden en bij het vleesmengsel in de
wok voegen.
De warme bouillon, wijn, Italiaanse keukenkruiden, zout en peper
toevoegen.
Deksel op de wok doen en het gerecht 1 u 15 op stand 3 laten
sudderen.
De citroen en sinaasappelschil, gehakte peterselie en uitgeperst
teentje knoflook toevoegen.
Wok 06-07
8/06/07
11:40
Page 27
sinaasappelschil
• 3 el gehakte peterselie
• 6 el olijfolie
• zout • peper
Goed roeren.
Heel warm serveren met pasta (bijvoorbeeld lintmacaroni) of rijst en
sla.
Kalfsvlees marengo
Voor 6 personen :
• 800 g kalfsschouder, in
blokjes gesneden
• 700 g kalfslappen, in
blokjes gesneden
• 50 g boter
• 2 el olijfolie
• 3 uien
• 4 tomaten
• 2 teentjes knoflook
• 200 g champignons (vers
of conserven)
• 4 dl witte wijn
• 1 bouquet garni
• 1 el tomatenpuree
• 24 ontpitte, zwarte olijven
• zout • peper
Bereidingstijd : 1 u 10
Verhit de boter en de olie in de wok op stand 5.
Voeg de blokjes vlees en de fijngesneden uien toe.
Bak alles bruin op stand 5.
Neem het vlees uit de wok.
Roer de gepelde en in kleine stukjes gesneden tomaten en de
uitgeperste teentjes knoflook door de uien en bak dit 5 min. op
stand 5.
Voeg vervolgens de in plakjes gesneden champignons, de witte wijn,
het bouquet garni en de tomatenpuree toe.
Breng op smaak met zout en peper en laat het geheel 10 min.
sudderen op stand 3.
Doe het vlees weer in de wok, zet het deksel op de pan en laat alles
gedurende 40 min. zacht koken op stand 3.
Voeg tenslotte de olijven toe en laat het gerecht nog 10 min.
sudderen voordat u het serveert.
Kalfsvlees met citroen
Voor 4 personen :
• 300 g kalfslappen
• 400 g kalfsschouder (in
blokjes van 4 x 4 cm
gesneden)
• 50 g boter
• 1 citroen (schil en sap)
• 2 eidooiers
• 3 el crême fraîche
• gehakte peterselie
• zout
• peper
Bereidingstijd : 1 u 20
Smelt de boter in de wok op stand 5 en bak hierin de blokjes vlees
rondom bruin.
Rasp de citroenschil heel fijn en roer de citroenrasp door het vlees.
Voeg zout en peper naar smaak toe.
Bedek het vlees met warm water en laat het vlees 1 uur op stand 3
zacht koken.
Het vlees moet dan mooi zacht en mals zijn.
Voeg zonodig tijdens het koken wat extra water toe als er teveel van
verdampt.
Laat de stukjes vlees daarna uitlekken op het rooster van de wok.
Laat de saus op stand 5 indikken.
Klop de eidooiers in een kommetje los met de crême fraîche, 2 el
citroensap, zout en peper.
Laat de saus rustig doorkoken op stand 3.
Zodra de saus dik genoeg is, het vlees weer bij de saus doen en nog
ca. 3 min. op stand 3 verwarmen.
Bestrooi het kalfsvlees met gehakte peterselie en serveer het meteen.
Kalfsvlees in mosterdsaus
Voor 5 tot 6 personen :
• 1,2 kg kalfsschouder (in
dobbelstenen van 4 x 4 cm
gesneden)
• 2 el olie
• 3 uien
• 4 tomaten
• 1 bouquet garni
• 1 teentje knoflook
• 4 dl runderbouillon
• 3 el scherpe mosterd
Bereidingstijd : ca. 1 u 15
Snij de uien en de knoflook ieder apart fijn.
Dompel de tomaten een paar tellen in kokend water onder om ze
gemakkelijker te kunnen pellen.
Verwijder de zaadjes en snij ze in stukjes.
Verhit de olie in de wok op stand 5 en bak hierin het vlees rondom
bruin.
Laat ze daarna uitlekken op het rooster van de wok.
Voeg de gesnipperde uien toe en fruit deze op stand 3.
Zodra de uien glazig worden, de tomaten, het bouquet garni en de
F
NL
D
I
S
FIN
DK
N
GB
TR
E
P
RUS
UA
PL
27
Wok 06-07
F
NL
8/06/07
11:40
Page 28
• 1 flinke tl gedroogde
dragon
• zout
• peper
D
knoflook toevoegen.
Doe het vlees er weer bij.
Breng het geheel op smaak met peper en zout, schenk de bouillon
erbij, zet het deksel op de wok en laat 65 min. sudderen op stand 3.
Voor het einde van de kooktijd, de mosterd in een kommetje
mengen met de dragon en 4 el kookvocht.
Voeg deze saus bij het vlees, meng alles goed met een houten lepel.
Verwijder het bouquet garni en serveer het gerecht direct.
Varkensvlees
I
Antilliaans varkensvlees
S
FIN
DK
N
GB
TR
E
P
RUS
UA
Voor 6 personen :
• 1,2 kg hamlappen, in
blokjes gesneden
• 4 el olie
• 500 g tomaten
• 2 aubergines
• 2 courgettes
• 3 uien
• 1 teentje knoflook
• 1 bouquet garni
• 3 el colombo (antilliaans,
kerrieachtig mengsel van
koriander, knoflook,
piment, saffraan,
geelwortel, mango en
kaneel)
• sap van 1 citroen
• zout • peper
Bereidingstijd : 1 uur
Verhit de olie in de wok op stand 5 en bak hierin het vlees rondom
bruin.
Dompel de tomaten een paar tellen in kokend water onder om ze
gemakkelijker te kunnen pellen.
Verwijder de zaadjes en snij ze in stukjes. Breng 250 ml water aan de
kook.
Neem het vlees uit de wok, zet deze op stand 3 en voeg de tomaten,
de schoongemaakte en in kleine blokjes gesneden aubergines en
courgettes en de gesnipperde uien en knoflook toe.
Breng het geheel op smaak met zout en peper en voeg het bouquet
garni toe.
Doe het vlees weer in de wok, schenk het kokende water erbij en
laat alles met het deksel op de pan 50 min. sudderen op stand 3.
Na 25 min. voegt u de colombo en het citroensap toe.
Warm serveren met witte rijst.
Gemarineerd varkensvlees met bamboespruiten
Voor 4 personen :
• 600 g hamlappen
• 1 blikje bamboespruiten
• 3 el ketjap
• 4 teentjes knoflook
• 3 el olie
• 2 tl poedersuiker
• 1 el Saké (of : sherry of
droge witte vermouth)
• 3 blokjes rode tofu
(facultatief)
• 1 afgestreken el maïzena
• zout
PL
Bereidingstijd : 25 minuten
Snij de bamboespruiten in reepjes.
Snij het vlees in kleine blokjes of reepjes en marineer deze 10 min. in
de ketjap waar u de uitgeperste teentjes knoflook door heeft
geroerd.
Verhit de olie in de wok op stand 5 en bak hierin het uitgelekte en
drooggedepte vlees rondom bruin.
Voeg de reepjes bamboespruiten toe en meng ze door het vlees.
Bestrooi het vlees met de poedersuiker en besprenkel het met de
saké (of sherry, of vermouth).
Maak in een kommetje de tofu fijn en roer er de met 150 ml warm
water aangelengde maïzena door.
Voeg dit mengsel bij het vlees in de wok, schep alles goed om en laat
het geheel 15 min. sudderen op stand 3.
Heel warm opdienen.
Varkensfiletplakjes in nuoc-mam saus
Voor 4 personen :
• 400 g varkensfilet, in
plakjes van 2 cm dikte
gesneden
• 2 el arachide-olie
28
Bereidingstijd : 25 minuten
Verhit de olie in de wok op stand 5 en bak hierin al roerend de
fijngesneden knoflook en lenteuitjes.
Meng er 1 tl suiker door.
Wok 06-07
8/06/07
11:40
Page 29
• 4 teentjes knoflook
• 2 lenteuitjes
• 2 tl suiker
• 1 tl versgemalen zwarte
peper
• 2 el ketjap
• cayennepeper
• 1 dl kippenbouillon
• 4 el nuoc-mâm saus
Voeg de plakjes vlees en de peper toe en bak het vlees al
omscheppend 3 tot 4 minuten.
Voeg vervolgens de ketjap, 2 snufjes cayennepeper en de kippenbouillon toe.
Meng alle ingrediënten goed en zet het deksel op de wok.
Laat het geheel 10 min. zacht koken op stand 3.
Voeg op het laatst de nuoc-mâm saus en 1 tl suiker toe.
Even roeren en nog 2 min. laten sudderen op stand 3.
Serveren met rijst en garnituur.
F
NL
D
Elzasser zuurkool
Voor 8 tot 10 personen :
• 2 kg voorgekookte
zuurkool
• wat jeneverbessen
• 3 el reuzel
• 2 glazen Riesling (droge,
witte wijn uit de elzas)
• peper
• 700 g gerookt spek
• 1 gerookt varkenskrabbetje
• 1 halfgezouten hammetje
• 1 rookworst
• 8 knakworstjes
Verhit de reuzel in de wok op stand 5.
Voeg de zuurkool en de jeneverbessen toe en verwarm dit op stand
3.
Licht de zuurkool hiertoe zo nu en dan voorzichtig op met een vork.
Schenk er de witte wijn bij en voeg peper naar smaak toe.
Plaats het spek, het krabbetje en de ham in het midden, in een
kuiltje in de zuurkool.
Zet het deksel op de wok en laat het gerecht zo 3 uur sudderen op
stand 3.
Voeg vervolgens de rookworst toe.
Voeg de knakworstjes pas een kwartier voor het einde van de
kooktijd toe.
Varkensvlees shogayaki
Voor 4 personen :
• 800 g magere hamlappen,
in dunne reepjes gesneden
• 2 el arachide-olie
• 1 afgestreken el
poedersuiker
• 3 el saké
• 3 el ketjap
Voor de marinade :
• 1 el saké
• 1 el ketjap
• 1 el in zeer dunne reepjes
gesneden wortel
• 1 el fijngehakte verse
gember
• 1 uitgeperst teentje
knoflook
Marineertijd : 30 minuten
Bereidingstijd : ca. 10 minuten
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een ruime kom met
hoge rand en schep daar het vlees door.
Laat het vlees 30 min. marineren.
Laat het vlees daarna uitlekken.
Verhit de olie in de wok op stand 5 en bak hierin de reepjes vlees
bruin.
Bestrooi het vlees met de poedersuiker en voeg dan de saké, en de
ketjap toe.
Meng alles goed, zet de wok op stand 4 en verwarm het gerecht nog
gedurende 3 min.
S
FIN
DK
N
GB
TR
E
P
RUS
UA
Lamsvlees
Lamscurry
Voor 4 personen :
• 750 g lamsschouder zonder
been, in kleine blokjes
gesneden
• 50 g boter
• 2 teentjes knoflook
• 1 ui
I
Bereidingstijd : 3 u 20
PL
Bereidingstijd : 1 u 20
Verhit de boter in de wok op stand 5 en fruit hierin de gesnipperde
ui en knoflook.
Voeg sambal, zwarte peper, koriander, komijn en kerrie toe.
Meng alle ingrediënten zorgvuldig.
Snij vervolgens de tomaten in vieren en doe de partjes in de wok.
29
Wok 06-07
F
NL
D
8/06/07
11:40
Page 30
• 1 tl sambal
• 2 tl versgemalen zwarte
peper
• 1 tl koriander
• 1 tl komijn
• 21 tl kerrie
• 3 rijpe tomaten
• 1 citroen
• 3 dl runderbouillon
• zout
Zodra ze zacht zijn geworden het vlees toevoegen, besprenkelen
met het citroensap en zout naar smaak toevoegen.
Schenk er daarna de warme bouillon bij en laat het gerecht onder af
en toe roeren 1 uur koken op stand 3.
Breng het gerecht zo nodig op smaak met zout en laat het nog
10 min. sudderen op stand 3.
Als het vlees mals en gaar is de lamscurry heet serveren.
Arabische lamsschotel
I
S
FIN
DK
N
GB
TR
E
P
RUS
UA
PL
30
Voor 4 personen :
• 1 kg lamsschouder zonder
been, in stukjes gesneden
• 3 el olijfolie
• 300 g wortels
• 200 g koolraap
• 300 g uien
• 300 g tomaten
• 1/2 citroen
• 200 g krenten
• zout
• peper
Bereidingstijd : 2 u 45
Verhit de olie in de wok op stand 5 en bak hierin het vlees bruin.
Snij de wortels, de koolraap en de uien in kleine blokjes en voeg
deze toe.
Breng op smaak met zout en peper, schep alles goed om en bak alles
5 min. op stand 5.
Snij de tomaten in vieren en voeg deze samen met het citroensap
toe.
Plaats het deksel op de wok en laat het gerecht 1 u 45 sudderen op
stand 3.
Week de krenten 30 min. in een kommetje warm water, voeg ze toe
en laat het gerecht vervolgens nog 45 min. zacht koken op stand 3.
Lamsragoût Smyrna
Voor 6 personen :
• 1 kg lamsschouder zonder
been, in dobbelstenen van
3 x 3 cm gesneden
• 6 el olie
• 2 teentjes knoflook
• 2 uien
• 2 el kerrie
• 2 mespunten komijn
• cayennepeper
• 5 dl runderbouillon (van
een blokje)
• 1 aubergine van ca. 300 g
• 500 g sperziebonen
• 1 groene paprika
• 1 rode paprika
• 400 g tomaten
• 1 klein bosje peterselie
• zout
• peper
Bereidingstijd : 1 u 30
Verhit de olie in de wok op stand 5 en bak hierin het vlees bruin.
Voeg de fijngehakte uien en knoflook toe en fruit deze mee.
Bestrooi het vlees met kerrie, komijn, een snufje cayennepeper en
een weinig zout.
Schenk de warme bouillon over het geheel.
Laat het gerecht 20 min. zonder deksel en vervolgens 10 min. met
deksel koken op stand 3.
Snij intussen de ongeschilde aubergine in schijfjes en bak ze 2 min.
aan elke zijde in wat olie in de koekenpan.
Bestrooi ze met zout en peper.
Haal de boontjes af en snij ze doormidden.
Snij de paprika’s in dunne, lange reepjes.
Voeg de bonen, paprikareepjes en aubergine toe.
Meng alle ingrediënten, zet het deksel er voor 3/4 op en laat het
gerecht 30 min. zacht koken op stand 3.
Snij intussen de (gepelde) tomaten in vieren en roer ze door het
gerecht.
Laat alles nog 20 min. sudderen.
Breng de ragoût aan het einde van de kooktijd zo nodig op smaak
met extra peper en zout en bestrooi het met de gehakte peterselie.
Wok 06-07
8/06/07
11:40
Page 31
Gevogelte, konijn en wild
Kipcurry
Voor 4 personen :
• 1 braadkip van ca. 1,7 kg
in stukken gesneden
• 30 g margarine
• 2 uien
• 100 g gekookte ham (extra
dikke plakken)
• 2 goudreinetten geschild
en in kleine stukjes
gesneden
• 1 afgestreken tl geraspte
gember
• 1/2 tl kaneel
• 1 tl nootmuskaat
• 2 takjes tijm
• 3 laurierblaadjes
• 3 teentjes knoflook
• 1 blik gepelde tomaten
• 1/8 blok santen en 2 dl
water
• 1 el kerrie
• 100 g crème fraîche
• 2 citroenen
• zout
• peper
Bereidingstijd : ca. 1 uur
De margarine in de wok op stand 5 bruin laten worden en hierin de
stukken kip rondom bruin bakken.
Vervolgens de gesnipperde uien en de in zeer kleine stukjes
gesneden ham toevoegen en meebakken.
Zodra de uien beginnen te kleuren, de appelstukjes, gember, kaneel,
nootmuskaat, tijm, laurierblaadjes en uitgeperste knoflook
toevoegen.
Goed omscheppen en even laten bakken.
De tomaten uit laten lekken en met een vork fijnprakken.
Santen in kleine stukjes hakken en oplossen in 2 dl heet water.
Zodra de kipdelen rondom gekleurd zijn, ze bestrooien met
kerriepoeder.
De tomaten en santen toevoegen.
Op smaak brengen met zout en peper.
Alle ingrediënten goed mengen en de thermostaat op stand 3
zetten.
Zonder deksel 30 min. laten sudderen.
Halverwege omscheppen en controleren of de saus niet teveel is
ingedikt.
Zonodig wat lauw water toevoegen.
Na 30 minuten de crème fraîche en het citroensap toevoegen en het
gerecht nog 10 min. op stand 3 laten pruttelen.
Vóór het opdienen de takjes tijm en de laurierblaadjes verwijderen.
Oosterse kip
Voor 4 personen :
• 600 g kipfilet
• 4 el sesamolie
• 2 teentjes knoflook
• 2 uien
• 2 bolletjes geconfijte
gember
• 1/2 kopje ketjap
• 2 el Hoisin saus (op basis
van bonen, suiker,
knoflook en pepers. Het is
een sterke en enigszins
zoete saus. Eenmaal
geopend is de saus nog
enige maanden houdbaar
in de koelkast)
• 1/2 kopje saké (of sherry)
• 375 ml kippenbouillon
• 6 hardgekookte eieren
• allesbinder
• zout • peper
Bereidingstijd : 45 minuten
Verhit de olie in de wok op stand 5 en bak hierin de stukjes kip. Voeg
de uitgeperste knoflook, de gesnipperde uien en de fijngesneden
gember toe en bak deze even mee.
Voeg de ketjap, de Hoisin saus, de saké (of sherry), de bouillon en
wat peper toe.
Zet de wok op stand 3 en laat het geheel 30 tot 35 min. zacht
koken.
Snij de hardgekookte eieren in blokjes, meng deze door het vlees.
Bind de saus met aangelengde allesbinder en breng verder op smaak
met peper en zout.
F
NL
D
I
S
FIN
DK
N
GB
TR
E
P
RUS
UA
PL
31
Wok 06-07
F
NL
D
I
S
8/06/07
11:40
Page 32
Baskische kip
Voor 6 personen :
• 1,5 kg kip in stukken of
900 g kipfilet, in stukjes
gesneden
• paprikapoeder
• 4 uien
• 3 teentjes knoflook
• 4 stevige tomaten
• 4 paprika’s
• 1 dl olijfolie
• 100 g gekookte ham
• 1 bouquet garni
• 1 dl droge, witte wijn
• peterselie
• zout
• peper
FIN
DK
N
GB
TR
E
Bereidingstijd : ca. 1 uur
Bestrooi de kip met zout en peper en wat paprikapoeder.
Snij de uien en de knoflook (apart) fijn.
Pel de tomaten en snij ze in heel kleine stukjes.
Grill de paprika’s in een droge koekenpan om ze gemakkelijker te
kunnen ontvellen.
Snij ze daarna in lange, smalle reepjes.
Verhit de helft van de olijfolie in de wok op stand 5 en bak de in
reepjes gesneden ham en de stukjes kip.
Voeg daarna 2 el olijfolie, de uien en de paprika toe en fruit deze tot
ze lichtgekleurd zijn.
Voeg de tomaten, de knoflook en het bouquet garni toe.
Laat alles 15 min. zacht koken op stand 3.
Schenk er dan de witte wijn bij.
Bestrooi het geheel met zout, peper en een snufje paprikapoeder.
Meng alle ingrediënten goed en zet het deksel op de wok.
Laat het gerecht nog 30 min. koken op stand 3.
Verwijder het bouqet garni en bestrooi het gerecht met gehakte
peterselie.
Risotto met kip en champignons
Voor 4 personen :
• 300 g gaar gekookte
kipfilets
• 100 g boter
• 4 middelgrote uien
• 250 g langkorrelrijst
• 200 g champignons uit blik
• 1 dl droge witte wijn
• 4 dl kippenbouillon
• 80 g parmezaanse kaas
• zout
• peper
P
RUS
Bereidingstijd : 35 minuten
De uien schillen en fijnsnijden.
De champignons uit laten lekken.
De kipfilets in zeer kleine blokjes snijden.
De wok op stand 5 zetten en hierin de boter laten smelten.
De gesnipperde uien toevoegen en deze gedurende ca. 3 min.
fruiten.
De ongekookte rijst toevoegen en blijven roeren tot de korrels
transparant zijn geworden.
Vervolgens de champignons en tenslotte de wijn bij het geheel
voegen.
De wok op stand 5 laten staan, deksel op de pan doen en wachten
tot al het vocht is opgenomen.
Vervolgens de kipblokjes door de rijst roeren.
De wijn geleidelijk aan bij het geheel schenken en op smaak brengen
met zout en peper.
De wok op stand 3 zetten en het gerecht 15 tot 20 min. zachtjes
laten koken.
Aan het einde van de kooktijd de parmezaanse kaas door de risotto
roeren en direct serveren.
UA Eend met exotische vruchten
PL
32
Voor 4 personen :
• 4 eendenborstfilets (in
langere reepjes gesneden)
• 2 el sesamolie
• 2 stengels bleekselderij
• 2 schijven ananas
• 100 g meloen
• 100 g lychees
• 1 kopje bouillon
• 2 el tomatenpuree
• 2 el Hoisin saus (op basis
Marineertijd : 2 uur
Bereidingstijd : 25 minuten
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een ruime kom met
opstaande rand, voeg het vlees toe en laat dit 2 uur marineren
(schep het af en toe om).
Laat het vlees daarna uitlekken.
Verhit sesamolie in de wok op stand 5 en bak hierin de reepjes vlees.
Neem ze uit de pan en schep ze op het rooster van de wok.
Snij de bleekselderij in stukjes en bak ze in de wok op stand 5.
Snij het fruit in blokjes en bak deze heel even mee.
Wok 06-07
8/06/07
11:40
Page 33
van bonen, suiker,
knoflook en pepers. Het is
een sterke en enigszins
zoete saus. Eenmaal
geopend is de saus nog
enige maanden houdbaar
in de koelkast)
• wat azijn
• mespuntje bruine suiker
• zout • peper
Voor de marinade :
• 1/2 tl ketoembar
• 1/2 tl laos
• 2 el ketjap
• 4 el sesamolie
Schep het vlees door het geheel en voeg de overgebleven
ingrediënten toe.
Meng alles en verwarm het gerecht nog een paar minuten op
stand 5.
Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.
NL
D
I
Duif met mandarijnen
Voor 4 personen :
• 2 duiven, in tweeën
gesneden
• 4 sjalotjes
• 8 mandarijnen
• scheutje olie
• 50 ml witte port
• 1 el ketjap
• 1 el vloeibare honing
(acacia- of bloemenhoning)
• zout
• peper
• 2 tot 3 takjes kervel
F
Bereidingstijd : 45 minuten
Verwijder de botjes uit de duivenborsten, zodanig dat alleen de
vleugel- en pootdelen nog wat botjes bevatten.
Plet de halve delen met een hakmes.
Snij de sjalotjes fijn.
Pel de mandarijnen en maak alle partjes los.
Verhit de olie in de wok op stand 5 en bak hierin het vlees aan beide
zijden goudbruin, schep ze daarna op het rooster van de wok.
Fruit de sjalotjes in de wok en bak de mandarijnenpartjes daarna
even mee.
Neem de sjalotjes en partjes uit de wok en hou ze apart.
Doe de duivenhelften weer in de wok, voeg de port, ketjap en
honing toe.
Breng op smaak met zout en peper, meng alle ingrediënten, zet het
deksel op de wok en laat het geheel 20 min. sudderen op stand 3.
Doe daarna de sjalotjes en mandarijnen er weer bij, bestrooi alles
met gehakte kervel, roer alles goed door en laat het geheel nog
20 min. met het deksel op de pan koken op stand 3.
Heet serveren met een mengsel van witte en wilde rijst.
S
FIN
DK
N
GB
TR
E
Konijn met appel en gedroogde pruimen
Voor 4 personen:
• bouten en rug van 1 tam
konijn
• 12 gedroogde pruimen
• 1 ui
• 4 goudreinetten
• sap van 1 citroen
• 2 el olie
• 2,5 dl cider
• zout
• peper
• 1 bouquet garni (takjes
tijm, laurierblaadje, takjes
peterselie bijeengebonden)
• naar keuze : crême fraîche
Bereidingstijd : ca. 1 uur
Snij het vlees in stukken.
Week de pruimen in een kom lauw water. Snij de ui fijn.
Schil de appels en snij ze in dikke partjes.
Besprenkel ze met het citroensap zodat ze niet bruin verkleuren.
Verhit de olie in de wok op stand 5 en bak hierin de appel snel
goudbruin door ze voorzichtig om te scheppen.
Neem ze met een schuimspaan uit de pan en hou ze op een bord
apart.
Doe het vlees met de ui in de wok en bak ze goudbruin op stand 5.
Voeg de cider, zout, peper en het bouquet garni toe en laat alles
20 min. sudderen op stand 3 met het deksel op de pan.
Voeg vervolgens de pruimen toe, roer ze door het gerecht, zet het
deksel weer op de wok en laat alles nog 10 min. zacht koken.
Neem het bouquet garni uit de wok.
Facultatief : roer desgewenst aan het eind wat crème fraîche door
het gerecht.
P
RUS
UA
PL
33
Wok 06-07
F
NL
D
I
S
FIN
DK
8/06/07
11:40
Page 34
Wildstoofpot
Voor 10 personen :
• 1,5 kg zwijnenbout (van
een jong wild zwijn),
ontbeend en in stukken
gesneden
• vet spek
• 2 in plakjes gesneden
wortelen
• 2 uien
• 2 kruidnagels
• gehakte peterselie
• 50 ml cognac
• zout
• peper
Voor de marinade :
• 2 el olie
• 2 teentjes knoflook
• 2 fijngesneden sjalotjes
• 5 geplette jeneverbessen
• 1 gesnipperd laurierblaadje
• 1 takje tijm
• wat gehakte peterselie
• 7,5 dl rode wijn
Marineertijd : 12 uur
Bereidingstijd : 5 uur
Doe alle ingrediënten voor de marinade (behalve de wijn) in een
schaal met opstaande rand en meng er het vlees door.
Schenk de rode wijn erover, dek de schaal af en laat het vlees op een
koele plaats minstens 12 uur marineren.
Schep het vlees gedurende die tijd 3 of 4 keer om.
Laat het vlees aan het eind uitlekken en bewaar de marinade.
Verhit wat vet spek in de wok op stand 5, voeg het vlees toe en bak
dit rondom bruin.
Voeg de wortelen en de gesnipperde uien toe.
Zeef de marinade en schenk het gezeefde vocht in de wok.
Voeg de fijngestampte kruidnagels, de gehakte peterselie en de
cognac toe.
Breng het geheel op smaak met zout en peper en laat het gerecht 5
uur sudderen op stand 3 met het deksel op de pan.
Serveren met verse pasta en appelcompôte.
N
Fondue
GB Chinese fondue
TR
E
P
RUS
UA
PL
34
Voor 4 personen :
• 4 speciale fonduezeefjes
• 300 g mals rundvlees
(bieflap, biefstuk,
ossenhass)
• 2 kipfilets
• 200 g magere spekreepjes
• 8 noix de St. Jakobsschelpen
• 100 g gepelde grote
garnalen
• 1 krop sla
• 100 g bamboespruiten
(blik)
• 150 g champignons
• sap van 1 citroen
• 1 bosje waterkers
• 2 l kippenbouillon
Bijgerechten :
• 3 gepelde en zeer
fijngehakte knoflook
• 4 slauitjes
• 50 g verse gember,
geschild en geraspt
• ketjap
Bereidingstijd : een paar seconden per portie
Snij het rundvlees in niet al te kleine dobbelstenen en de kip in
smalle reepjes.
Schik rundvlees, kip, spek, jakobsschelpen en garnalen ieder apart
op bordjes.
De sla schoonmaken, lelijk blad verwijderen, overige blaadjes afhalen
en op een schaal schikken samen met de uitgelekte bamboespruiten, de in plakjes gesneden en met citroensap besprenkelde
champignons en de waterkers.
Verwarm de bouillon in de wok op stand 5.
Zodra de bouillon kookt, legt ieder een stukje rundvlees, kip,
jakobsschelp of wat garnalen in het zeefje en dompelt dit in de
bouillon tot het vlees gaar is.
Het vlees wordt gegeten met de salade en de diverse bijgerechtjes
voor extra smaak.
Tegen het eind van de maaltijd kunt u alle ingrediënten bij de
bouillon voegen, de eieren boven de bouillon breken.
U kunt de maaltijd nu beëindigen met kruidige soep met een
gepocheerd ei.