24
Gebruik met hete lucht
De lucht in de oven wordt verwarmd door het
element rond de ventilator, die zich achter het
achterpaneel bevindt. De ventilator zorgt ervoor
dat de hetelucht in de oven circuleert, waardoor
de temperatuur in de oven gelijkmatig blijft.
Deze bereidingsfunctie biedt de volgende
voordelen:
- Sneller voorverwarmen
Doordat de heteluchtoven snel op
temperatuur komt, is het over het algemeen
niet nodig om de oven voor te verwarmen.
Wellicht heeft u echter toch 5-7 minuten extra
bereidingsduur nodig. Voor recepten die
hogere temperaturen vereisen, zoals brood,
pasteien, scones of soufflés, verkrijgt u de
beste resultaten als de oven eerst wordt
voorverwarmd.
-
Lagere temperaturen
Bereidingen met hetelucht vereisen over het
algemeen lagere temperaturen dan
bereidingen met onder- en bovenwarmte.
Houd de aanbevolen temperaturen in de
bak- en braadtabel aan. Verminder bij uw
eigen recepten de temperatuur met ongeveer
20-25°C (indien deze recepten zijn berekend
voor gebruik met boven- en onderwarmte).
-
Gelijkmatige warmteverdeling bij bakken
De heteluchtoven verwarmt alle inzetniveaus
gelijkmatig Dit betekent dat verschillende
baksels met hetzelfde voedsel tegelijk in de
oven bereid kunnen worden. De baksels op
het bovenste niveau kunnen echter iets
bruiner worden dan die op het onderste
niveau.
Dit is helemaal normaal. Er vindt geen
smaakoverdracht plaats tussen de gerechten.
Het gebruik van de heteluchtoven
1. Oven inschakelen.
2. Druk op de functieknop en selecteer de
functie “Hetelucht” .
3. Pas, indien nodig, de temperatuurinstelling aan
met de toets “ ” of “ ”.
Traditionele bereiding (onder- en
bovenwarmte)
- De warmte wordt het beste verdeeld bij
gebruik van het middelste niveau. Om de
onderkant van het gerecht extra te bruinen
hoeft u alleen het rooster maar lager te zetten.
Om de bovenkant van het gerecht extra te
bruinen, het rooster hoger zetten.
- Het materiaal en de afwerking van de
bakplaten en schalen is van invloed op de
mate waarin het voedsel een bruin korstje
krijgt. Emaillegoed, donkere of zware
bakvormen en materiaal met een anti-
aanbaklaag zorgen voor een betere
bruinering. Glazen ovenschalen en bakplaten
van glanzend aluminium of staal reflecteren
de warmte en verminderen de bruinering.
- Zet gerechten altijd in het midden van het
rooster, om een gelijkmatige bruining te
garanderen.
- Plaats schalen op een bakplaat van de juiste
afmeting, om te voorkomen dat er voedsel op
de bodem van de oven wordt gemorst en
ervoor te zorgen dat de oven gemakkelijker
kan worden gereinigd.
- Plaats schalen, blikken of bakplaten niet direct
op de bodem van de oven, deze wordt erg
heet en kan beschadigd raken. Als u deze
instelling gebruikt komt de warmte van zowel
het bovenste als het onderste element.
Hiermee kunt u op een enkel niveau gerechten
bereiden, dit is met name geschikt voor
gerechten die extra bruinering vergen, zoals
quiches en vlaaien.