Documenttranscriptie
NL
DE
Gebruiksaanwijzing
Benutzerinformation
Stoomoven
Dampfgarer
ZCB 770
2
28
Inhoud
Veiligheidsinformatie _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Beschrijving van het product _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 3
Bediening _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Nuttige aanwijzingen en tips _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10
Bereidingstabel _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 12
Onderhoud en reiniging _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 18
Problemen oplossen _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Technische gegevens _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Montage-instructies _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Service en onderdelen _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Milieubescherming _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
23
24
25
26
27
Wijzigingen voorbehouden
Veiligheidsinformatie
Waarschuwing! Bewaar deze handleiding zodat u
hem later nog eens na kunt lezen. Mocht het
apparaat aan derden doorgegeven of verkocht worden, of
indien u het apparaat wanneer u gaat verhuizen in uw oude
woning achterlaat, dan is het van groot belang dat de
nieuwe gebruiker over deze gebruiksaanwijzing en de
aanwijzingen kan beschikken.
Deze aanwijzingen zijn bedoeld voor de veiligheid van de
gebruikers en hun huisgenoten. Lees ze dus aandachtig
door, voordat u het apparaat aansluit en/of in gebruik
neemt.
Montage
• De installatie moeten worden uitgevoerd door een erkend installateur, met inachtneming van de geldende
voorschriften. De afzonderlijke installatiewerkzaamheden zijn beschreven in de instructies voor de installateur.
• Laat het apparaat installeren en aansluiten door een
erkend installateur overeenkomstig de richtlijnen.
• Indien wijzigingen aan de stroomvoorziening vereist
zijn vanwege de installatie, dan dienen deze te worden
uitgevoerd door een erkend installateur.
Bediening
• Deze oven is ontwikkeld voor het bereiden van voedsel;
gebruik het nooit voor andere doeleinden.
• Alle bereidingen moeten uitgevoerd worden met gesloten deur, ook grillen.
• Pas, bij het openen van de deur, tijdens of aan het einde
van de bereiding, altijd op de hete luchtstroom, die uit
de oven naar buiten komt.
• Wees extra voorzichtig tijdens het gebruik van het apparaat. Door de grote hitte van de verwarmingselementen zijn de bakplaten en andere onderdelen erg
heet.
2
• Indien u - om welke reden dan ook - aluminiumfolie
in de oven gebruikt, laat dit dan nooit in direct contact
komen met de bodem van de oven.
• Ga bij het schoonmaken van de oven voorzichtig te
werk: sproei nooit vloeistof op het vetfilter (indien aanwezig), de verwarmingselementen en de thermostaatsensor.
• Het is gevaarlijk veranderingen van welke aard ook aan
te brengen aan het apparaat of aan de kenmerken ervan.
• Tijdens het bakken, braden en grillen worden het venster van de deur en de overige onderdelen van het apparaat erg heet. Houd kinderen daarom uit de buurt van
het apparaat. Indien er elektrische apparaten worden
aangesloten op stopcontacten in de buurt van de oven,
let er dan op dat de aansluitsnoeren niet in aanraking
komen met hete oppervlakken of vastgeklemd raken
tussen de ovendeur.
• Gebruik altijd ovenwanten om hete vuurvaste schotels
of schalen uit de oven te halen.
• Regelmatig reinigen voorkomt dat het oppervlaktemateriaal van de oven achteruitgaat.
• Schakel voordat u de oven gaat reinigen de stroom uit
of haal de stekker uit het stopcontact.
• Verzeker u ervan dat de oven in de stand UIT staat als
hij niet meer wordt gebruikt.
• Deze oven is geschikt voor gebruik als afzonderlijk
apparaat of in combinatie met een elektrische kookplaat, voor aansluiting aan enkelfase 230 V.
• Het apparaat mag niet worden gereinigd met een tot
een hoge temperatuur verwarmde stoomreiniger.
• Gebruik geen schuurmiddelen of scherpe metalen
krabbers. U kunt daarmee krassen op het glas van de
deur veroorzaken en dat kan leiden tot het barsten van
het glas.
Veiligheid van personen
• Dit apparaat is bedoeld voor gebruik door volwassenen. Het is gevaarlijk om het door kinderen te laten
gebruiken of hen ermee te laten spelen.
• Houd kinderen uit de buurt, zolang de oven in werking
is. Nadat u de oven heeft uitgeschakeld, blijft deze nog
lange tijd warm.
• Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik door kinderen
of andere personen met beperkte lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke vermogens of een gebrek aan ervaring en kennis, tenzij dit plaatsvindt onder toezicht van
een voor hun veiligheid verantwoordelijke persoon of
tenzij zij van een dergelijke persoon instructies hebben
ontvangen over het gebruik van het apparaat.
Klantenservice
• Laat inspectie- en/of herstelwerkzaamheden uitvoeren
door de service-afdeling van de fabrikant of door een
service-afdeling die door de fabrikant geautoriseerd is
en gebruik alleen originele onderdelen.
• Probeer in geval van een storing of defect dit apparaat
nooit zelf te repareren. Reparaties die door niet-deskundige personen uitgevoerd worden, kunnen tot
schade of letsel leiden.
Beschrijving van het product
7
6 11 14 12 15
13
1
3
2
8
4
5
9
10
1
2
3
4
5
6
7
8
Bedieningspaneel
Ovenlampje
Grill
Ventilator
Typeplaatje
Indicatielampjes waterreservoir
Waterreservoir
Stoominlaat
9
10
11
12
13
14
15
Waterafvoerklep
Waterafvoersonde
Thermostaatknop
Elektronisch programmeren
Functieknop van de oven
Controlelampje thermostaat
Bedrijfscontrolelampje
3
Ovenaccessoires
Bakplaat
Braadslede
Rooster
Bedieningsknoppen
Ovenlampje
Uittrekbare bedieningsknoppen
Boven- en onderwarmte
Hetelucht
Onderwarmte
De oven is uitgerust met uittrekbare bedieningsknoppen.
Deze knoppen kunnen geheel verzonken zijn in het bedieningspaneel als de oven uit staat.
Grote grill
Grillen met hete lucht
Thermostaatknop
Hetelucht
Draai de temperatuurregelknop rechtsom om temperaturen tussen 50°C en 250° te kiezen
Pizza
Ovenfuncties
Oven is uitgeschakeld
4
De bereiding met stoom
Bedrijfscontrolelampje
Het gebruik van het waterreservoir
Het lampje "oven aan" gaat branden als de functieknop
wordt ingesteld.
Controlelampje thermostaat
Het controlelampje van de thermostaat gaat branden als
er aan de thermostaatknop wordt gedraaid. Het lampje
blijft branden tot de juiste temperatuur bereikt is. Daarna
gaat het knipperen om aan te geven dat de temperatuur in
stand wordt gehouden.
Veiligheidsthermostaat
Om te voorkomen dat de oven oververhit raakt (door onjuist gebruik van het apparaat of vanwege defecte onderdelen), is de oven voorzien van een veiligheidsthermostaat die indien nodig de stroomtoevoer onderbreekt. Zodra de temperatuur is gedaald, wordt de oven automatisch
weer ingeschakeld.
Als de veiligheidsthermostaat vanwege ondeskundig gebruik is geactiveerd, hoeft u, nadat de oven is afgekoeld,
alleen de oorzaak van de fout op te lossen; wordt de thermostaat daarentegen geactiveerd vanwege een defect onderdeel, dan dient u contact op te nemen met de klantenservice.
Koelventilator
De koelventilator is ontwikkeld om de oven en het bedieningspaneel af te koelen. De ventilator wordt nadat de
oven enkele minuten in werking is automatisch ingeschakeld. Warme lucht wordt door de opening in de buurt
van de handgreep van de ovendeur uitgeblazen. Als de
oven wordt uitgeschakeld, blijft de ventilator ingeschakeld om de oven en het inbouwelement na te koelen,
daarna schakelt de ventiltor automatisch uit.
Verwijder al het verpakkingsmateriaal binnen en
buiten, voordat u de oven in gebruik neemt.
De oven werkt alleen als u de tijd hebt ingesteld.
Als u de oven voor de eerste keer gebruikt, dient u
de huidige tijd in te stellen met de programmeringseenheid (raadpleeg de instructies in het hoofdstuk "Elektronische programmeringseenheid").
Voordat u de oven inschakelt:
1. Stel de thermostaat in op stand 250 ;
1
2 Helemaal tot de eindaanslag naar buiten trekSelecteer de functie
ken.
"STOOM"
Trek het reservoir naar
buiten zoals weergegeven
op de afbeelding.
3 Vul het reservoir met 4 Om het reservoir te
water tot het controlesluiten, het naar binnen
lampje "reservoir vol”
duwen tot het weer op zijn
gaat branden. Sluit het re- oorspronkelijke plaats zit.
servoir weer door druk uit
te oefenen op het midden
van het deksel.
Waarschuwing! Gebruik alleen drinkwater om het
waterreservoir mee te vullen. Gebruik GEEN
gefilterd water, gedistilleerd water, gedemineraliseerd
water of andere vloeistoffen.
Schenk geen ontvlambare of alcoholische vloeistoffen
(grappa, whisky, cognac, etc.) in de watervullade.
2. Draai de keuzeknop naar het symbool
3. Verwarm de oven LEEG gedurende ongeveer 45 minuten;
4. Ventileer de ruimte gedurende de hele handeling.
Gedurende de eerste minuten van de werking, IS HET
ABSOLUUT NORMAAL dat er rook en onaangename
luchtjes uit de oven komen. Dit wordt veroorzaakt door de
opwarming van de thermische isolatie en door fabricageresten.
5
Laat de oven na 45 minuten afkoelen, maak daarna de
binnenkant schoon met warm water en een zacht reinigingsmiddel.
Wij adviseren u bovenstaande procedure te herhalen met
en bereiding met hetelucht
de dubbele grillfunctie
voor ongeveer 5-10 minuten.
Pak, om de deur te openen, altijd de handgreep in
het midden vast.
Voordat u voor de eerste keer bakt, dient u de GRILL
en de LEKBAK (d.w.z. de geëmailleerde metalen bak
met verhoogde randen die zich in de oven bevindt) te
wassen.
Bediening
De timer
cijfers in het display en moet de klok/timer gereset worden.
1
2
3
Tijd instellen
Zodra het apparaat op het elektriciteitsnet is aangesloten,
of na een stroomstoring, begint het lampje "tijd van de
dag" te knipperen.
8
7
6
5
4
1 “Bereidingsduur" controlelampje
2 Display - "
3 “Kookwekker" controlelampje
4 "Tijdstip van de dag" controlelampje
5 Bedieningsknop verhogen " + "
6 Drukknop voor het selecteren van een functie
7 Bedieningsknop verlagen " - "
8 “Einde bereiding" controlelampje
De oven werkt pas nadat de klok is ingesteld. De
oven kan echter ook zonder enige programmering
bediend worden.
Als de stroom uitvalt worden alle instellingen (klok,
programma-instelling of lopend programma) gewist. Als de stroomtoevoer weer hersteld is, knipperen de
6
Om het juiste tijdstip van de dag in te stellen:
1. Druk op de toetsen " - " of " + " om de tijd in te stellen.
2. Wacht 5 seconden: het lampje "tijd van de dag" gaat
uit en de ingestelde tijd verschijnt op het display.
Om het juiste tijdstip van de dag te wijzigen:
1. Druk herhaaldelijk op de keuzeknop tot het lampje
"tijd van de dag" knippert op het display.
De tijd kan alleen worden gewijzigd als automatische
functies niet "Kooktijd" of "Einde kooktijd" hebben
ingesteld).
2. Wacht 5 seconden: het lampje "tijd van de dag" gaat
uit en de ingestelde tijd verschijnt op het display.
Waarschuwing!
Indien een stroomstoring is opgetreden, worden de gegevens die in de progammeringseenheid zijn ingevoerd,
gewist en dienen deze weer te worden ingevoerd als de
stroom is hersteld.
Bereidingsduurfunctie
Met deze functie wordt de oven automatisch uitgeschakeld als de tijd van een geprogrammeerde bereidingsduur
afgelopen is. Zet het gerecht in de oven, selecteer een
bereidingsfunctie en stel de bereidingstemperatuur in.
om de functie “BereiDruk herhaaldelijk op knop
dingsduur” te kiezen. Het betreffende controlelampje
gaat knipperen. Ga dan als volgt verder:
Zo stelt u de bereidingstijd in
1. Druk op knop " + " of " - ".
2. Wacht 5 seconden na de uitvoering van de instelling:
het “Bereidingsduur” controlelampje
gaat branden en op het display verschijnt weer het tijdstip van
de dag.
3. Als de bereidingstijd is afgelopen schakelt de oven
zich automatisch uit en zal er een geluidssignaal
klinken, terwijl het controlelampje gaat knipperen.
Draai de ovenregelaar en de thermostaatknop op nul.
Om het geluidsalarm uit te schakelen een willekeurige
toets indrukken.
Door het uitschakelen van het geluidsalarm wordt de oven
weer op handmatig gezet, en als de functieknop en de
thermostaatknoppen niet op nul gezet zijn, zal de oven
weer gaan opwarmen.
De tijdsduur annuleren
1. Druk herhaaldelijk op knop
om de functie “Bereidingsduur” te kiezen. Het betreffende controlelampje gaat knipperen en op het display verschijnt
de resterende kooktijd.
2. Druk op knop " - " tot het display toont “0:00”. 5
seconden later gaat het controlelampje uit en zal het
tijdstip van de dag weer op het display verschijnen.
Einde bereiding
Met deze functie kunt u de oven zodanig instellen dat deze
automatisch uitgeschakeld wordt als de tijd van een geprogrammeerde bereidingsduur afgelopen is. Zet het gerecht in de oven, selecteer een bereidingsfunctie en stel
de bereidingstemperatuur in. Druk herhaaldelijk op knop
om de functie “Einde bereidingstijd” te kiezen. Het
gaat knipperen.
betreffende controlelampje
Zo stelt u het einde van de bereidingstijd in
1. Druk op knop " + " of " - ".
2. Wacht 5 seconden na de uitvoering van de instelling:
gaat branhet “Einde bereiding” controlelampje
den en op het display verschijnt weer het tijdstip van
de dag.
3. Als de bereidingstijd is afgelopen schakelt de oven
zich automatisch uit en zal er een geluidssignaal
klinken, en het controlelampje gaat knipperen. Draai
de ovenregelaar en de thermostaatknop op nul.
Om het geluidsalarm uit te schakelen een willekeurige
toets indrukken.
Door het uitschakelen van het geluidsalarm wordt de oven
weer op handmatig gezet, en als de functieknop en de
thermostaatknoppen niet op nul gezet zijn, zal de oven
weer gaan opwarmen.
Zo annuleert u het einde van de bereidingstijd
1. Druk herhaaldelijk op knop
om de functie “Einde
bereidingstijd” te kiezen. Het betreffende controlelampje gaat knipperen en op het display verschijnt
de geprogrammeerde Einde bereidingstijd.
2. Druk op knop " - " tot het display de huidige tijd van
de dag toont. De programmeringseenheid zal piepen
en het controlelampje gaat uit.
7
Bereidingsduur
gecombineerd
en Einde bereidingstijd
De functies "Bereidingsduur"" en "Einde bereidingstijd"
kunnen tegelijk gebruikt worden om de oven automatisch
in te schakelen en later uit te schakelen.
1. Met de functie "Bereidingsduur"
(Stel de bereidingstijd in zoals beschreven in het betreffende
hoofdstuk) stelt u de tijdsduur in. Druk dan op toets
en het display vertoont de geprogrammeerde instelling.
2. Met de functie "Einde bereidingstijd"
(Stel de
Einde bereidingstijd in zoals beschreven in het betreffende hoofdstuk) stelt u het einde van de bereidingstijd in.
Het overeenkomstige controlelampje gaat branden en
op het display verschijnt het tijdstip van de dag. De
oven zal in- en uitgeschakeld worden volgens de ingestelde programma's.
Kookwekker
Het alarm van de kookwekker klinkt na afloop van de ingestelde tijdsduur, maar de oven blijft aan, indien hij in
gebruik is.
Zo stelt u de kookwekker in
1. Druk herhaaldelijk op knop
om de “Kookwekker”
functie te selecteren. Het betreffende controlelampje
gaat knipperen.
2. Druk op knop " + " of " - " (maximaal: 2 uur, 30
minuten).
3. Wacht 5 seconden na de uitvoering van de instelling:
gaat branden.
het “Kookwekker” controlelampje
4. Als de ingestelde tijdsduur is afgelopen begint het
controlelampje te knipperen en klinkt er een geluidssignaal. Om het geluidsalarm uit te schakelen een
willekeurige toets indrukken.
8
Zo schakelt u de kookwekker uit
1. Druk herhaaldelijk op knop om de “Kookwekker”
functie te selecteren. Het betreffende controlelampje
gaat knipperen en op het display verschijnt de
resterende tijd.
2. Druk op knop " - " tot het display toont “0:00”. 5
seconden later gaat het controlelampje uit en zal het
tijdstip van de dag weer op het display verschijnen.
De voorbereiding van de oven voor bereidingen met
stoom
Vul het waterreservoir altijd voordat u de stoomfunctie gebruikt
Indicatielampje "Reservoir leeg"
Het indicatielampje geeft aan dat het reservoir leeg
is en dat u dit bij moet vullen.
Indicatielampje "Reservoir vol"
Het indicatielampje geeft aan dat de oven gereed is
voor bereiding met stoom.
Trek het waterreservoir eruit en vul het met water tot het
aan gaat. De maximale capalampje "reservoir vol"
citeit van het waterreservoir is 0,8 l. Het is voldoende voor
ongeveer 40/45 minuten koken.
Duw het waterreservoir daarna terug op zijn oorspronkelijke plaats. Nu is de oven klaar voor een bereiding met
stoom.
Indien u het waterreservoir vult met de maximale
capaciteit (0,8 l) en het lampje "reservoir leeg" blijft
branden, dan vereist de storing technische hulp.
Als u te veel water in het waterreservoir giet, zal een
beveiligingsafvoer het in de oven laten lopen. Veeg
het overtollige water onmiddellijk op met een spons of
doek.
Adviezen en tips voor de bereiding met stoom
• Bedek de pannen niet met deksels omdat deze voorkomen dat de stoom in contact komt met het voedsel.
• U kunt uw gerechten ook rechtstreeks op het rooster
bereiden. In dat geval niet vergeten wat water in de
lekbak te gieten en deze onder het rooster te plaatsen.
Bereiding met stoom
Voor de bereiding met stoom gaat u als volgt te werk:
1. Vul het waterreservoir altijd voordat u de stoomfunctie gebruikt. Raadpleeg "De oven voorbereiden op
bereidingen met stoom" om het waterreservoir te vullen.
2. Maak de gerechten klaar in pannen die geschikt zijn
voor gebruik in de oven. Plaats ze op de grill op het
niveau dat staat aangegeven in de kooktabellen. Het
2e niveau van beneden geeft over het algemeen de
beste resultaten.
• Zo wordt het vet dat tijdens de bereiding smelt opgevangen en het water voorkomt dat het vet verbrandt en
er onaangename luchtjes of rook ontstaan
• Als u de deur wilt openen om de bereidingen te controleren, denk er dan aan Om de STOOM-functie uit te
schakelen . Na de controle de deur weer sluiten en de
bereiding met stoom opnieuw kiezen.
Een eventuele vorming van condens op de ruit van
de deur, op de wanden en de bodem van de oven
brengt de werking ervan niet in gevaar. Wij adviseren u
de condens na afloop van de bereiding af te vegen.
Wees voorzichtig bij het openen van de ovendeur
want er ontsnapt onmiddellijk hete stoom.
Accessoires voor de bereiding met stoom
3. Draai de functieknop van de oven op de stoomfunctie
4. Stel de temperatuur in tussen de 140 en 230 °C. Bereidingen met stoom geven niet erg goede resultaten
bij temperaturen boven de 230° C.
De stoom begint uit de oven te komen als de oven
de ingestelde temperatuur bereikt heeft.
5. Maak het waterreservoir leeg na elke bereiding met
stoom (zie "Het waterreservoir leegmaken")
Waarschuwing! Wacht minimaal 30 minuten na
bereidingen met stoom om te voorkomen dat er heet
water uit de waterafvoerklep komt.
De accessoires voor de bereiding met stoom (verkrijgbaar
in een afzonderlijke set) bieden de mogelijkheid de bereiding met stoom uit te breiden, u kunt, bijvoorbeeld,
specifieke bereidingen voor groente, vis, enz. maken.
De accessoires bestaan uit:
• een dieetvorm, bestaande uit twee halve schalen van
speciaal glas met een uitsparing voor de plaatsing van
een stoominjector (Afb. 1);
• een klein rooster dat geplaatst kan worden in de dieetvorm om de levensmiddelen op te leggen;
• 2 injectoren voor bereidingen met stoom;
• een speciale sonde voor gebruik met de twee injectoren
voor bereidingen met stoom; de laatste worden ingebracht in de eerste en gebruikt zoals afgebeeld in afbeeldingen 1 en 2.
9
Afbeelding 1
smaakvol wordt. De gaten in de injector mogen niet geblokkeerd zijn; daarom moet de injector altijd in de holte
van de kip of kalkoen geplaatst worden, zoals aangegeven
op Afb. 2.
Afbeelding 2
De bereiding met stoom in de dieetvorm is met name
geschikt voor groenten: de smaak wordt verbeterd zonder
toevoeging van water en de voedingswaarden van de levensmiddelen blijven onveranderd.
De bereiding met directe stoom (Afb. 2) die gebruik maakt
van de injector met gaatjes is ideaal voor kip en kalkoen.
Het vlees wordt dankzij de stoom ook van binnen gaar,
terwijl de buitenkant roze gebraden wordt dankzij de bereiding met hete lucht, waardoor het vlees mals, zacht en
Het uiteinde van de sonde met het metalen element
moet in het gat van de naar buiten komende stoom
geplaatst worden. De twee injectoren moeten geplaatst
worden aan het andere uiteinde van de sonde.
Nuttige aanwijzingen en tips
De oven heeft vier inzetniveaus. Tel de inzetniveaus vanaf
de bodem van de oven.
Waarschuwing! Wees voorzichtig bij het plaatsen
en verwijderen van de accessoires om de
geëmailleerde delen van de oven niet te beschadigen.
Waarschuwing! Alle bereidingen moeten
uitgevoerd worden met gesloten deur, ook grillen.
• Gebruik altijd ovenhandschoenen als u gerechten uit
de oven haalt.
• De oven werkt op temperaturen van tussen 30°C en
250°C. Daarom, dient u altijd houders te gebruiken die
bestand zijn tegen dergelijke temperaturen (bijv. metalen pannen, hittebestendige borden, ovengerei).
• Deze oven is uitgerust met een exclusief bereidingssysteem dat zorgt voor een natuurlijke luchtcirculatie
en de afvoer van de bereidingsdampen. Hierdoor kunt
u gerechten in een constant vochtige omgeving berei10
den waardoor ze zacht van binnen en knapperig van
buiten worden. Bovendien worden de bereidingstijd en
het energieverbruik tot een minimum beperkt. Tijdens
de bereiding kan er stoom ontstaan, die bij het openen
dan de deur naar buiten komt. Dit is helemaal normaal.
• Zet tijdens de bereiding nooit voorwerpen op de bodem
van de oven en bedek deze niet met aluminiumfolie,
daardoor kan het email beschadigd raken en uw gerechten bederven. Zet uw houders, vuurvaste schalen,
aluminiumfolie op het op de juiste wijze in de geleiders
van de oven geplaatste rooster.
• Indien u kookt met vetten of olies (bijv. gebakken
voedsel), dient u ervoor te zorgen dat deze vetten niet
oververhit raken: deze kunnen namelijk bij hoge temperaturen in brand vliegen.
• Als u daarom eten in de oven plaatst of eruit verwijdert,
dient u ervoor te zorgen dat de vetten (olie, vleessappen, gesmolten vet) niet in aanzienlijke hoeveelheden
op de bodem terecht komen . Maak in dat geval de
bodem van de oven zorgvuldig schoon voordat u aan
een volgende bereiding begint. Daarmee voorkomt u
ook dat er onaangename rook en geurtjes ontstaan.
•
Waarschuwing! Pas bij het openen van de deur,
tijdens of aan het einde van de bereiding, altijd op
voor de hete luchtstroom die uit de oven komt. Wanneer
de damp op de deur van de oven slaat, verandert hij in
condens. Om de vorming van condens te beperken moet
u de oven gedurende ongeveer 10 minuten voordat u met
de bereiding begint voorverwarmen. Wij adviseren u de
condens na afloop van de bereiding af te vegen.
Voor de bereiding van gebak
• De beste temperatuur voor het bereide van gebak is
tussen de 150 °C en 200 °C.
• Warm de oven ongeveer 10 minuten voor het bakken
voor.
• Doe de ovendeur niet open voordat driekwart van de
baktijd is verstreken.
• Als u twee bakplaten tegelijkertijd gebruikt, dient u één
niveau ertussen leeg te laten.
Voor de bereiding van vlees en vis
• Bereid geen vlees dat minder weegt dan 1 kg. Het bereiden van te kleine hoeveelheden maakt het vlees
droog.
• Om rood vlees aan de buitenkant goed gaar en toch
sappig te krijgen, dient u de temperatuur in te stellen
op 200 °C-250 °C.
• Voor wit vlees, gevogelte en vis, stelt u de temperatuur
in op 150°C-175°C.
• Gebruik een lekbak voor erg vet voedsel om te oven te
behoeden voor blijvende vetvlekken.
• Laat het vlees ongeveer 15 minuten rusten voordat u
het aansnijdt, zodat het vleessap er niet uit stroomt.
• Om te veel rook tijdens het braden in de oven te vermijden, kunt u een beetje water in de lekbak gieten.
• Om teveel stoom in de oven tijdens het braden te vermijden, kunt u iets meer toevoegen als de originele
hoeveelheid opdroogt.
Hints en tips bij het gebruik van de grill
• De meeste gerechten kunnen het beste op het rooster
in de grillpan worden geplaatst. Hierdoor wordt een
maximale luchtcirculatie gerealiseerd en bevindt het
voedsel zich niet in maar boven het vet en de vleessappen.
• Stem het niveau van het rooster en de grillpan af op de
dikte van het voedsel.
• Plaats het voedsel dicht bij het element als u het snel
wilt bereiden en iets verder weg voor een behoedzamer
bereiding.
• Droog het voedsel vóór het grillen goed af, zodat het
niet gaat spatten. Strijk mager vlees en vis licht in met
een beetje olie of gesmolten boter, zodat de gerechten
tijdens de bereiding mals blijven.
• Overige ingrediënten, zoals tomaten en champignons,
kunnen tijdens het grillen van vlees onder de grill worden geplaatst.
• Bij het roosteren van brood raden we aan de bovenste
plaat te gebruiken met het rooster in de 'hoge' positie.
• Verwarm de grill een paar minuten voor op de hoogste
stand, voordat u vlees gaat dichtschroeien of toast gaat
maken. Pas indien nodig de warmte-instelling en de
stand van het rooster tijdens het bereiden aan.
• Indien nodig moet het voedsel tijdens de bereiding
worden omgedraaid.
• Bij gebruik van de middengrill, dient u ervoor te zorgen
dat het voedsel in het midden op het grillrooster is
geplaatst, direct onder het grillelement.
Boven- en onderwarmte
Draai de keuzeknop naar het corresponderende symbool
en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.
Op deze manier komt de warmte zowel van de bovenkant
als de onderkant en wordt het gerecht gelijkmatig bereid.
: De warmte komt alleen van de onderkant. Deze functie kan gebruikt worden om de bereiding van een gerecht
te voltooien of om de onderkant van een gerecht te verwarmen. Stel de hoogte van het rooster met de daarvoor
bedoelde geleiders naar beneden af.
Grill
Draai de keuzeknop naar het corresponderende symbool
(dubbele grill) en zet de thermostaat op de gewenste
temperatuur. Door de keuzeknop op de stand van de dubbele grill te zetten verkrijgt u de maximale warmte voor
het grillen van uw gerechten.
Bereiding met de pizzafunctie
Draai de keuzeknop naar het corresponderende symbool
en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur. De
bereiding met de pizzafunctie wordt verkregen dankzij de
werking van het onderste verwarmingselement, de grill en
de warme lucht die verspreid wordt door de ventilator.
Deze functie is met name geschikt voor het bakken van
pizza's en brood. Om het gerecht beter gaar te laten wor11
den adviseren wij u de roosters van de oven op het eerste
of tweede niveau van beneden te plaatsen, afhankelijk van
de dikte van het gerecht.
Hetelucht
Draai de keuzeknop naar het corresponderende symbool
en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur. Bij
deze bereidingswijze komt de warmte van het ronde verwarmingselement op de achterkant van de oven en de
warme lucht wordt door een ventilator in circulatie gebracht. Zo kunt u meerdere gerechten tegelijkertijd bereiden, door ze op verschillende hoogtes te plaatsen. Als u
twee gerechten tegelijkertijd wilt bereiden, adviseren wij
u de eerste en derde geleider van onderaf te gebruiken.
Als u de oven echter voor de bereiding van slechts een
gerecht gebruikt, kies dan de onderste geleiders, zodat u
betere resultaten verkrijgt.
Grillen met hete lucht
Draai de keuzeknop naar het corresponderende symbool
en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.
Hetelucht grillen krijgt u door grill- en ventilatiefuncties
af te wisselen. Op deze wijze wordt voedsel geleidelijk
verwarmd en is niet onderhevig aan lange perioden van
direct grillen.
Hetelucht grillen is met name geschikt voor dikke stukken
vlees, gevogelte of hele vissen (forel, makreel, harder).
Waarschuwing! Kies voor bereidingen grillen met
hete lucht een temperatuur van maximaal 200°C.
Bereidingstabel
Bak- en braadschema
GEBAK
GERECHT
Boven- en onderwarmte
Hetelucht
Hetelucht
Bereidingstijd
[min]
Opmerkingen
Niveau
Temp
[°C]
Niveau
Temp
[°C]
Niveau
Temp
[°C]
Schuimtaart
2
170
2 (1 en
3)
160
2 (1 en
3)
165
45-60
In cakevorm
Zandtaartdeeg
2
170
2 (1 en
3)
160
2 (1 en
3)
160
24-34
In cakevorm
Karnemelk
kwarktaart
1
170
2
160
2
165
60-80
In cakevorm 26 cm
Appelgebak
(appeltaart)
1
170
2 links
+
rechts
160
2 links
+
rechts
160
100-120
2 cakevormen van 20 cm
op het grillrooster
Strudel
2
175
2
150
2
150
60-80
Op bakplaat
Confituurtaart
2
170
2
160
2 links
+
rechts
160
30-40
In cakevorm 26 cm
Fruitcake
2
170
2
155
2
155
60-70
In cakevorm 26 cm
Biscuittaart
(botervrije biscuittaart)
2
170
2
160
2
160
35-45
In cakevorm 26 cm
12
GERECHT
Boven- en onderwarmte
Hetelucht
Hetelucht
Bereidingstijd
[min]
Opmerkingen
Niveau
Temp
[°C]
Niveau
Temp
[°C]
Niveau
Temp
[°C]
Kerstcake/rijkelijk gevulde
fruitcake
2
170
2
160
2
160
50-60
In cakevorm 20 cm
Pruimentaart
2
170
2
160
2
165
50-60
In broodvorm 1)
Kleine cakes
3
170
3 (1 en
3)
160
3 (1 en
3)
165
20-30
Op bakplaat
Koekjes
3
150
3
150
3 (1 en
3)
140
20-30
Op bakplaat 1)
Schuimpjes
3
100
3
100
3
115
90-120
Op bakplaat
Broodjes
3
190
3
180
3
180
15-20
Op bakplaat 1)
Soesjes
3
190
3
180
3 (1 en
3)
180
25-35
Op bakplaat 1)
3
180
2
170
2
170
45-70
In cakevorm 20 cm
1 of 2
180
2
170
2
170
40-55
Links + rechts in cakevorm van 20 cm
Taartjes
Victoriataart
1) Verwarm de oven 10 minuten voor.
BROOD EN PIZZA
GERECHT
Boven- en onderwarmte
Hetelucht
Hetelucht
Bereidingstijd
[min]
Opmerkingen
Niveau
Temp
[°C]
Niveau
Temp
[°C]
Niveau
Temp
[°C]
Wit brood
1
190
1
190
1
195
60-70
1 -2 stukken, 500 gram
per stuk 1)
Roggebrood
1
190
1
180
1
190
30-45
In broodvorm
Broodjes
2
190
2 (1 en
3)
180
2 (1 en
3)
180
25-40
6 - 8 broodjes op een bakplaat 1)
Pizza
1
190
1
190
1
190
20-30
Op lekbak 1)
Scones
3
200
2
190
2
190
10~20
Op bakplaat 1)
1) Warm de oven 10 minuten voor.
13
OVENSCHOTELS
GERECHT
Boven- en onderwarmte
Hetelucht
Hetelucht
Bereidingstijd
[min]
Opmerkingen
Niveau
Temp
[°C]
Niveau
Temp
[°C]
Niveau
Temp
[°C]
Pastaflan
2
180
2
180
2
180
40-50
In vorm
Groenteflan
2
200
2
175
2
200
45-60
In vorm
Quiches
1
190
1
190
1
190
40-50
In vorm
Lasagnes
2
200
2
200
2
200
25-40
In vorm
Cannelloni
2
200
2
190
2
200
25-40
In vorm
Yorkshire pudding
2
200
2
210
2
210
20-30
6 puddingvormen
Bereidingstijd
[min]
Opmerkingen
VLEES
GERECHT
Boven- en onderwarmte
Hetelucht
Hetelucht
Niveau
Temp
[°C]
Niveau
Temp
[°C]
Niveau
Temp
[°C]
Rundvlees
2
200
2
190
2
190
50-70
Op rooster en lekbak
Varkensvlees
2
180
2
180
2
180
90-120
Op rooster en lekbak
Kalfsvlees
2
190
2
175
2
175
90-120
Op rooster en lekbak
Engelse rosbief rood
2
210
2
200
2
200
44-50
Op rooster en lekbak
Engelse rosbief medium
2
210
2
200
2
200
51-55
Op rooster en lekbak
Engelse rosbief doorbakken
2
210
2
200
2
200
55-60
Op rooster en lekbak
Varkensschouder
2
180
2
170
2
170
120-150
Op lekbak
Varkensschenkel
2
180
2
160
2
160
100-120
2 stukken op lekbak
Lamsvlees
2
190
2
190
2
190
110-130
Bout
Kip
2
200
2
200
2
200
70-85
Alles op lekbak
Kalkoen
1
180
1
160
1
160
210-240
Alles op lekbak
Eend
2
175
2
160
2
160
120-150
Alles op lekbak
Gans
1
175
1
160
1
160
150-200
Alles op lekbak
Konijn
2
190
2
175
2
175
60-80
In stukken
14
GERECHT
Boven- en onderwarmte
Hetelucht
Hetelucht
Bereidingstijd
[min]
Opmerkingen
Niveau
Temp
[°C]
Niveau
Temp
[°C]
Niveau
Temp
[°C]
Haas
2
190
2
175
2
175
150-200
In stukken
Fazant
2
190
2
175
2
175
90-120
Alles op lekbak
Bereidingstijd
[min]
Opmerkingen
VIS
GERECHT
Boven- en onderwarmte
Hetelucht
Hetelucht
Niveau
Temp
[°C]
Niveau
Temp
[°C]
Niveau
Temp
[°C]
Forel/zeebrasem
2
190
2 (1 en
3)
175
2 (1 en
3) 2 (1
en 3)
175
40-55
3-4 vissen
Tonijn/zalm
2
190
2 (1 en
3)
175
2 (1 en
3)
175
35-60
4-6 filets
Tijden zijn exclusief voorverwarmen De lege oven
moet altijd 10 minuten voorverwarmen.
Grilleren
GERECHT
Hoeveelheid
Stuks
Grilleren
gram
Bereidingstijd (minuten)
temp. °C
1e kant
2e kant
Tournedos
4
800
3
250
12~15
12~14
Biefstukken
4
600
3
250
10~12
6~8
Worstjes
8
/
3
250
12~15
10~12
Varkenskotelet
4
600
3
250
12~16
12~14
Kip (in twee helften)
2
1000
3
250
30~35
25~30
Spiezen
4
/
3
250
10~15
10~12
Kip (borst)
4
400
3
250
12~15
12~14
Hamburger 1)
6
600
2
250
20-30
Vis (filets)
4
400
3
250
12~14
10~12
Broodjes
4~6
/
3
250
5~7
/
Geroosterd brood
4~6
/
3
250
2~4
2~3
1) Vijf minuten voorverwarmen
15
Waarschuwing! Als u de functie grillen met
hetelucht gebruikt, dient u een maximale
temperatuur van 200°C te selecteren
Grillen met hete lucht
GERECHT
Hoeveelheid
(gr.)
Rekstand
Temp. °C
Bereidingstijd (minuten)
onderkant
bovenkant
Rollade (kalkoen)
1000
3
200
30 ~ 40
20 ~ 30
Kip (in twee helften)
1000
3
200
25 ~ 30
20 ~ 30
Kippenpoten
—
3
200
15 ~ 20
15 ~ 18
Kwartel
500
3
200
25 ~ 30
20 ~ 25
Groentegratin
—
3
200
20 ~ 25
—
Sint
—
3
200
15 ~ 20
—
Makreel
—
3
200
15 ~ 20
10 ~ 15
Vismoten
800
3
200
12 ~ 15
8 ~ 10
De oventemperaturen zijn slechts bedoeld als leidraad. Het kan nodig zijn om de temperaturen te
verhogen of te verlagen om te voldoen aan individuele
voorkeuren en vereisten.
Pizzafunctie
GERECHT
Pizzafunctie
Bereidingstijd (minuten)
AANTEKENINGEN
temp. °C
Pizza, groot
1
200
15~25
Op bakplaat
Pizza, klein
1
200
10~20
op bakplaat of op rooster
Broodjes
1
200
15~25
Op bakplaat
De aangegeven temperaturen zijn richtgetallen.
Misschien moeten de temperaturen aangepast worden aan persoonlijke wensen.
Bereiding met de functie "Stoom"
Volgens de bereidingstijd in de tabel moet het reservoir meer dan eens worden gevuld tijdens het
16
bereidingsproces. Als het waterreservoir leeg is, gaat het
lampje "Reservoir leeg" aan. Raadpleeg "De oven voorbereiden op bereidingen met stoom" om het waterreservoir bij te vullen.
GEBAK
GERECHT
Functie "Stoom"
Plaathoogte
temperatuur °C
Bereidingstijd in minuten
AANTEKENINGEN
Appeltaart 1)
2
160
90-120
In cakevorm van 20
cm
Taarten
2
175
30-40
In cakevorm van
26cm
Fruitcake
2
160
80-90
In cakevorm van
26cm
Biscuit
1
160
40-45
In cakevorm van
26cm
Plaatkoek 1)
2
150
100-110
In cakevorm van 20
cm
Fruitcake 1)
2
160
40-50
in broodvorm
Kleine cakes
3
165
30-35
op bakplaat
Koekjes
3
150
20-35
op bakplaat
Koffiebroodjes met
gist 1)
2
200
12-20
op bakplaat
Brioches 1)
3
180
20-30
op bakplaat
1) De bereidingstijden in de tabel zijn exclusief voorverwarmen. U moet de oven gedurende ongeveer 10 minuten voorverwarmen
voordat u met de bereiding begint.
BROOD EN PIZZA
GERECHT
GEWICHT IN GR.
Functie "Stoom"
temperatuur °C
Bereidingstijd in
minuten
2
190
40-60
1 - 2 broden 500
gr
2
190
20-30
6 - 8 broodjes op
een bakplaat
1
200
20-30
op bakplaat
Plaathoogte
Wit brood 1)
1000 g
Broodjes 1)
500 g
Pizza
AANTEKENINGEN
1) De bereidingstijden in de tabel zijn exclusief voorverwarmen. U moet de oven gedurende ongeveer 10 minuten voorverwarmen
voordat u met de bereiding begint.
OVENSCHOTELS
GERECHT
Functie "Stoom"
Plaathoogte
temperatuur °C
Bereidingstijd in minuten
AANTEKENINGEN
met groenten
1
175
30-40
Pyrexschaal
Quiches
2
200
50-60
in bakvorm
17
GERECHT
Functie "Stoom"
Plaathoogte
Lasagne
temperatuur °C
Bereidingstijd in minuten
AANTEKENINGEN
2
190
45-60
Pyrexschaal
Aardappelen stomen 1
180
32-42
Pyrexschaal
Aardappelgratin
185
50-60
Pyrexschaal
1
VLEES
GERECHT
GEWICHT IN GR.
Functie "Stoom"
Plaathoogte
temperatuur °C
Bereidingstijd in
minuten
AANTEKENINGEN
Varkensbraadstuk
1000 g
2
180
80-90
Bereid op het
rooster
Kalfsvlees
1000 g
2
180
90-100
Bereid op het
rooster
Engelse rosbief
(rood)
1000 g
2
210
53-55
Bereid op het
rooster
Rosbief, medium 1000 g
2
210
61-65
Bereid op het
rooster
Engelse rosbief
doorbakken
1000 g
2
210
65-70
Bereid op het
rooster
Lamsvlees
1000 g
2
175
120-150
Bout
Kip
1000 g
2
200
50-60
Hele
Kalkoen
4000 g
1
175
150-180
Hele
1
175
150-180
Hele
1
160
120-150
Hele
2
180
90-120
In stukken
Eend
Gans
3000 g
Konijn
VIS
GERECHT
GEWICHT IN GR.
Functie "Stoom"
Plaathoogte
temperatuur °C
Bereidingstijd in
minuten
AANTEKENINGEN
Forel
1500 g
2
180
30-45
3-4 vissen
Tonijn
1200 g
2
180
35-60
4-6 filets
2
210
20-30
Stokvis
Onderhoud en reiniging
Waarschuwing! Trek voordat u de oven gaat
schoonmaken altijd eerst de stekker uit het
stopcontact en laat de oven afkoelen.
18
Het apparaat mag niet worden gereinigd met een tot een
hoge temperatuur verwarmde stoomreiniger.
Belangrijk: Voordat u de oven gaat reinigen, moet de
stekker van het apparaat uit het stopcontact worden gehaald.
Voor een lange levensduur van uw apparaat is het nodig
om regelmatig de volgende reinigingswerkzaamheden uit
te voeren:
• Maak de oven pas schoon als deze is afgekoeld.
• Maak de geëmailleerde delen schoon met een sopje.
• Gebruik geen schuurmiddelen.
• Droog de onderdelen van roestvrij staal en de glasplaat
met een zachte doek.
• Gebruik bij hardnekkige vlekken normaal verkrijgbare
reinigingsmiddelen voor roestvrij staal of warme azijn.
Het email van de oven is uiterst duurzaam en in hoge mate
resistent. De inwerking van hete fruitzuren (citroenen,
pruimen of dergelijke) kunnen echter op de oppervlakken
van email blijvende matte en ruwe vlekken achterlaten.
Dergelijke vlekken op het hoogglanzende oppervlak van
het emaille hebben echter geen invloed op de functies van
de oven. Reinig de oven grondig na elk gebruik. Zo kunt
u verontreinigingen het makkelijkst verwijderen. Verder
inbranden wordt daardoor voorkomen.
Reinigingsmiddelen
Voordat welke schoonmaakmiddelen dan ook voor uw
oven gebruikt, moet u controleren of ze geschikt zijn en
of hun gebruik wordt aanbevolen door de fabrikant.
Reinigingsmiddelen met bleekmiddel mogen NIET worden gebruikt, aangezien deze de toplaag van de oppervlakken dof kunnen maken. Gebruik geen agressieve
schuurmiddelen.
Buitenkant reinigen
Neem regelmatig het bedieningspaneel, de ovendeur en
de afdichting af met een zachte, goed uitgewrongen doek
met warm water en wat vloeibaar reinigingsmiddel.
Om beschadigen of verzwakken van de glasplaten van de
deur te voorkomen, moet u het gebruik van de volgende
producten vermijden:
• Huishoudreiniger en bleekwater.
• Geïmpregneerde sponsjes die niet geschikt zijn voor
pannen met antiaanbaklaag.
• Brillo- of staalwolsponsjes.
• Chemische ovenreiniger of spuitbussen.
• Roestverwijderaars.
• Vlekverwijderaars voor wasbakken/aanrechten.
Reinig het venster aan de binnen- en buitenkant met een
warm sopje. Mocht het binnenvenster van de deur erg
verontreinigd zijn, dan is het gebruik van een speciaal
reinigingsmiddel aan te bevelen. Gebruik geen krabber
om aangekoekt vuil te verwijderen.
Binnenkant oven
De emaillen bodem van de oven kunt u het beste reinigen
terwijl de oven nog warm is.
Veeg de oven na elk gebruik schoon met een zachte doek
gedrenkt in warm water met een afwasmiddel. Af en toe
moet de oven grondiger worden gereinigd. Gebruik daarvoor een in de handel verkrijgbare ovenreiniger.
Ovendeur
De ovendeur bestaat uit twee glasplaten. Om het schoonmaken makkelijker te maken kunt u de ovendeur losmaken
en de binnenste platen verwijderen.
Waarschuwing! Let op - De ovendeur moet
gedemonteerd worden voordat u hem schoon kunt
maken. De ovendeur kan onverwacht dichtvallen als u
probeert de binnenste platen te verwijderen als de deur
nog aan de oven bevestigd is.
Ga als volgt te werk.
2 Til de scharnierhendel
1 Open de deur zover
omhoog en kantel naar vomogelijk.
Voorbij de twee scharnie- ren.
ren.
19
3 Sluit de deur op ongeveer 45°, terwijl u hem
vasthoudt aan de twee buitenranden.
Trek de deur naar voren en
uit de behuizing.
4 Leg de deur op een
stabiele ondergrond en
bescherm het oppervlak
van het handvat met een
zachte doek.
90°
5 Gebruik de bouten om
de binnenste platen te verwijderen.
Ga hiervoor als volgt te werk:
• De binnenste ruit met de sierrand aan de 4 kanten moet
zo gemonteerd worden dat de versiering naar de buitenkant van de oven gericht is. De ruit is goed geplaatst
als u geen ruw oppervlak voelt als u met uw vinger over
de versiering gaat.
De binnenruit moet in zijn sponning geplaatst worden
zoals aangegeven op de afbeelding 8. Nadat de glaspanelen zijn gemonteerd in de ovendeur dient u de procedure bij punt 6 in omgekeerde volgorde uit te voeren,
zodat u zeker weet dat ze zijn vergrendeld.
8
Waarschuwing! Maak de ovendeur nooit schoon
als hij nog warm is, de ruiten zouden kunnen
barsten. Als u krassen of scheuren in de glasplaat
constateert, onmiddellijk contact opnemen met de
Klantenservice en de platen laten vervangen.
Modellen van roestvrij staal of aluminium:
90°
1
2
Maak de ovendeur en het bedieningspaneel van roestvrij
staal of aluminium schoon met een vochtige spons en
droog hem zorgvuldig af met een zachte doek. Gebruik
geen metalen sponsjes, staalwol, zuren of schuurmiddelen, deze kunnen krassen veroorzaken op het oppervlak.
Reiniging van de afdichting van de ovendeur
6 Draai beide vergren7 Til de bovenste plaat
delingen 90° en verwijder voorzichtig een stukje op
ze uit hun behuizing.
en trek de plaat, die herkenbaar is aan de versieringen op alle vier de kanten, eruit.
Maak de ovendeur schoon met lauw water en een zachte
doek. Gebruik geen metalen sponsjes, staalwol of zuren,
die het speciale thermoreflecterende oppervlak van de
binnenste ruiten kunnen beschadigen.
20
Waarschuwing! Controleer de toestand van deze
afdichting regelmatig. Maak bij gelegenheid de
afdichting schoon, zonder schurende voorwerpen of
producten te gebruiken. Als u beschadigingen aan de
afdichting constateert, onmiddellijk contact opnemen met
de dichtstbijzijnde Klantenservice. Gebruik de oven niet
totdat de afdichting is vervangen.
Ovenrekken en geleiders
Voor het schoonmaken van de zijwanden kunnen de geleiderails aan de linker- en rechterzijde van de oven worden verwijderd.
Inschuifrails uitnemen
2
1
1 Trek de rails bij de
2 Maak de rails vervolvoorkant uit de ovenwand. gens aan de achterkant
los.
Monteren van de geleiderails
3. Verwijder het kapotte lampje en vervang dit door een
nieuw lampje.
4. Zet het glazen dekseltje terug en steek de stekker weer
in het stopcontact.
Het waterreservoir leeg maken
Waarschuwing! Zorg ervoor dat het toestel
helemaal is afgekoeld voordat u met leegmaken
begint.
1
C
2
A
B
A
Bij het terugplaatsen de rails eerst achter inhaken, dan
aan de voorkant op de juiste positie brengen en vervolgens de rails op hun plaats drukken. Reinig de geleiderails
met warm zeepsop en verwijder hardnekkige vlekken met
een goed vochtig gemaakt sponsje met zeep. Goed afspoelen en met een zachte doek afdrogen.
Het ovenlampje vervangen
Trek de stekker uit het stopcontact.
Als het ovenlampje moet worden vervangen, moet het
nieuwe lampje voldoen aan de volgende eisen:
• Vermogen: 15 W/25 W;
• Voltage: 230 V (50 Hz);
• Hittebestendig tot 300 °C;
• Soort aansluiting: E14.
Het ovenlampje vervangen
1. Zorg ervoor dat de stekker uit het stopcontact is gehaald.
2. Druk het glazen dekseltje in en draai het linksom.
1 Maak de sonde voor de
afvoer van het water klaar.
Bevestig de aansluiting, in
de afbeelding gemerkt met
de letter (A), aan een uiteinde.
2 Leg het andere uiteinde van de afvoersonde in
een willekeurige bak.
Plaats de aansluiting (A)
in de uitlaatklep (C).
C
3 Plaats de aansluiting
in de klep door het met
lichte druk te duwen in de
richting die in de afbeelding staat aangegeven.
Pomp het water weg.
21
C
4 Als al het water is weggepompt, ontkoppelt u de
aansluiting van de klep.
Waarschuwing! Gebruik het afvoerwater niet om het
stoomreservoir weer te vullen.
Waarschuwing! Ookal brandt het lampje 'Reservoir
toch is het reservoir niet helemaal leeg.
leeg'
Wacht tot er geen water meer uit de waterafvoerklep komt.
Reiniging van het reservoir
Waarschuwing! Schenk geen water in de lade
tijdens de reinigingscyclus.
Tijdens de reinigingscyclus zou er water uit de
stoomingang in de ovenruimte kunnen druppelen.
Wij adviseren u om een opvangbak onder de stoomingang
te plaatsen om te voorkomen dat er water op de bodem
van de ovenruimte valt.
Zoals bij alle apparaten die water gebruiken (bijvoorbeeld
strijkijzers), is het volstrekt normaal dat ook in uw oven
kalk gevormd wordt. Na een bepaald aantal bereidingen
met stoom, kan de kalk die is neergeslagen in het reservoir
leiden tot een vermindering van die stoom. Na een periode
van werking is het waarschijnlijk dat zich een bepaalde
hoeveelheid kalkaanslag heeft opgebouwd. Wij raden u
daarom aan om de delen van de oven, die stoom genereren, grondig te reinigen.
In dat geval gaat u als volgt te werk:
Maak het waterreservoir leeg na elke bereiding met stoom
(volg de procedure in het hoofdstuk "Het waterreservoir
leegmaken").
In dat geval gaat u als volgt te werk:
• Nadat u het water heeft geleegd uit het waterreservoir,
maakt u een oplossing van 500 cc water en 50 - 60
gram (vijf volle theelepels) met citroenzuur, of ontkalkingsoplossing dat wordt gebruikt voor het ontkalken
van koffiezetapparaten en wat te koop is bij supermarkten of winkels met huishoudelijke apparatuur.
22
Citroenzuur is een goedgekeurd voedingsmiddel;
het is verkrijgbaar in kleine korrels die lijken op
suiker. Het wordt meestal in de voedingsindustrie gebruikt en is te koop in slijterijen , in ruim gesorteerde
supermarkten en ook in sommige drogisterijen
• Giet deze oplossing in de vullade.
• Laat de oplossing van citroenzuur ongeveer 60 minuten in het reservoir staan, de oven moet koud zijn.
• Zet de oven aan en selecteer de stoomfunctie met een
temperatuur tussen de 140°C en 230°C. Na 20-25
minuten, schakelt u de oven uit.
• Laat de oven 5 -10 minuten afkoelen.
• Zet de oven aan en selecteer de stoomfunctie met een
temperatuur tussen de 140°C en 230°C. Na 10 minuten, schakelt u de oven uit.
Laat de oven afkoelen en laat de inhoud van het reservoir weglopen volgens de eerder beschreven procedure.
• Na afloop van deze handeling het reservoir een aantal
keren doorspoelen, door water in de vullade te gieten
en via de afvoersonde weg te laten lopen, tot het water
geen sporen van kalk meer vertoont. Verwijder eventuele kalkaanslag van de ovenruimte met een doek.
Tijdens deze handeling zal er in de oven en de omgeving
ervan de karakteristieke geur van citroen hangen. Als u
voorziet dat u de oven gedurende een periode langer dan
2-3 weken niet zult gebruiken, adviseren wij u het water
dat nog in het reservoir in de oven zit af te tappen.
Reiniging van de afvoersonde
Maak na elke reiniging de sonde zorgvuldig schoon. Deze
kunt u met de hand in lauw water met normaal afwasmiddel wassen. Gebruik geen zuren, spuitbussen of dergelijke
op de onderdelen van de stoomsonde om beschadigingen
te voorkomen.
Aanwijzingen voor het gebruik van verschillende soorten
water
Als u gebruik maakt van natuurlijk mineraal water, of in
ieder geval water met weinig kalk, wordt de frequentie van
de reinigingscycli drastisch beperkt (bijvoorbeeld, elke
100 -150 bereidingen). Als er in uw huisinstallatie een
zuiveringssysteem of waterontharder is geïnstalleerd, kan
het water uit de kraan zonder problemen gebruikt worden.
Eventueel gebruik van hard water (d.w.z. met een
hoog kalkgehalte) betekent dat u vaker schoon zult
moeten maken, maar brengt de algemene werking van het
apparaat absoluut niet in gevaar.
HOEVEELHEID CALCIUM AANGEGEVEN DOOR W.H.O.
(World Health Organization)
Calciumafzetting
Waterhardheid
(Franse hardheid)
Waterhardheid
(Duitse hardheid)
Waterclassificatie
Ontkalken om de
0-60 mgl
0-6
0-3
zoet of zacht
150 cycli -2,5 maand
60-120 mgl
6-12
3-7
Middelmatig hard
100 cycli -2 maand
120-180 mgl
12-18
8-10
Hard of kalkhoudend
75 cycli -1,5 maand
meer dan 180 mgl
meer dan 18
meer dan 10
Erg hard
60 cycli -1 maand
Problemen oplossen
Sommige storingen kunnen veroorzaakt worden door onvoldoende onderhoud of nalatigheid en kunnen makkelijk
STORING
DE OVEN WERKT NIET
worden opgelost zonder tussenkomst van de Technische
dienst.
OPLOSSING
Zorg dat de bedieningsknoppen juist zijn ingesteld voor koken en herhaal de
handelingen die in het handboek worden opgegeven.
of
Controleer de veiligheidsschakelaars ("aardlek") van de elektrische installatie.
Als de storing betrekking heeft op uw installatie, wend u dan tot een elektromonteur.
DE OVENVERLICHTING GAAT
NIET AAN
Draai de keuzeknop op een functie.
DE THERMOSTAATVERLICHTING GAAT NIET AAN
Draai de thermostaat op een temperatuur.
of
Schaf bij een Klantenservice een lampje aan dat bestand is tegen hoge temperaturen en monteer dit volgens de aanwijzingen in de betreffende paragraaf.
of
Draai de keuzeknop op een functie.
DE OVEN DOET ER TE LANG
Raadpleeg dit handboek (het hoofdstuk "Handige aanwijzingen en tips").
OVER OM GERECHTEN TE BEREIDEN OF WERKT TE SNEL.
ER SLAAT VOCHT NEER OP DE
Laat de gerechten niet langer dan 15-20 minuten na de bereiding in de oven
GERECHTEN EN OP DE BINNEN- staan.
KANT VAN DE OVEN
OP HET DISPLAY WORDT "12.00" Stel het tijdstip in (zie deel "Instellen van de tijd").
WEERGEGEVEN.
ER LIGT WATER IN DE OVEN
U heeft te veel water in het reservoir gegoten. Schakel alle functies van de oven
uit, veeg daarna al het overtollige water met een spons of doek weg.
LAMPJE "RESERVOIR VOL"
UIT
Controleer of de ovenknop op het corresponderende symbool staat
of
Vul het waterreservoir tot het controlelampje gaat branden. Als er water in de
oven gaat stromen en het controlelampje “reservoir vol” nog niet brandt, is de
tussenkomst van een technicus nodig.
23
STORING
OPLOSSING
LAMPJE "RESERVOIR LEEG"
AAN
Vul het reservoir. Als het controlelampje, nadat u ongeveer een liter water in het
reservoir heeft gegoten, blijft branden, dan is er voor het oplossen van de storing
een gespecialiseerde technicus nodig.
DE STOOM WERKT NIET
Controleer of de stoomfunctie is gekozen
Sluit de ovendeur goed.
Vul het waterreservoir.
Maak het waterreservoir schoon (zoals beschreven in de betreffende paragraaf).
Het ingangsgat van de stoom in de oven kan verstopt zijn. Verwijder de kalk
waardoor het gat verstopt is.
• HET LEGEN VAN HET WATER- Maak het waterreservoir schoon (zoals beschreven in de betreffende paragraaf).
RESERVOIR DUURT MEER
DAN DRIE MINUTEN.
• WATERLEKKAGE VAN
STOOMINLAATRUIMTE
Technische gegevens
Vermogen verwarmingselementen
Onderste verwarmingselement
1000 W
Boven- en onderwarmte-elementen
1800 W
Dubbel grillverwarmingselement
2450 W
Verwarmingselement achterwand
2000 W
Element voor grillen met hete lucht
1650 W
Functie "Stoom"
2825 W
"Pizza"functie
3025 W
Ovenverlichting
25 W
Ovenventilator
25 W
Koelventilator
25 W
Totaal maximaal vermogen
3075 W
Voedingsspanning (50 Hz)
230 V
Minimale afmetingen inbouwruimte
hoogte in kolom:
587 mm
hoogte onder aanrecht:
600 mm
Breedte
560 mm
diepte
550 mm
24
Nuttige afmetingen ovenruimte
hoogte
335 mm
Breedte
395 mm
diepte
400 mm
nuttig volume
53 liter
Montage-instructies
Inbouw en installatie moeten uitgevoerd worden met
strikte inachtneming van de geldende voorschriften. Elke
ingreep mag slechts plaatsvinden als het apparaat uitgeschakeld is. Ingrepen mogen uitsluitend worden verricht
door een erkend installateur.
De fabrikant kan niet aansprakelijk worden gesteld als de
veiligheidsvoorschriften niet worden opgevolgd.
Aansluiten op netstroom
Let voor het aansluiten op het volgende:
• De zekering en de huisinstallatie moeten op de max.
belasting van het apparaat berekend zijn (zie typeplatje).
• De huisinstallatie moet voorzien zijn van een aardaansluiting overeenkomstig de voorschriften en voldoen
aan de betreffende geldende voorschriften.
• Het stopcontact of de meerpolige stroomonderbreker
moeten na installatie van het apparaat makkelijk toegankelijk zijn.
Dit apparaat wordt geleverd met een aansluitsnoer.
Aan het snoer moet een geschikte stekker gemonteerd
worden, in overeenstemming met de elektrische belasting
zoals gespecificeerd op het typeplaatje. De stekker moet
in een geschikte wandcontactdoos worden gestoken. Indien u een directe aansluiting op de elektriciteitsvoorziening (hoofdleiding) wenst, moet u een omnipolaire schakelaar, met een minimumafstand van 3 mm tussen de
contactpunten, tussen het apparaat en de hoofdleiding
monteren, die geschikt is voor de vereiste belasting en
die in overeenstemming is met de geldende voorschriften.
De groengele aardingsdraad mag niet onderbroken worden door de schakelaar en moet 2-3 cm. langer te zijn dan
de andere draden.
Het aansluitsnoer moet worden aangesloten op een geaarde wandcontactdoos (230 V~, 50 Hz). Deze wandcontactdoos moet overeenkomstig de voorschriften geïnstalleerd zijn.
De volgende typen netkabels zijn geschikt, rekening houdend met de nominale doorsneden: H07 RN-F, H05 RNF, H05 RR-F, H05 VV-F, H05 V2V2-F (T90), H05 BB-F.
Het aansluitsnoer moet in ieder geval zodanig geplaatst
zijn, dat het nergens 50°C (boven kamertemperatuur) bereikt.
Na de aansluiting moeten de verwarmingselementen gecontroleerd worden, door ze ongeveer 3 minuten te laten
werken.
Klemmenbord
De oven is voorzien van een makkelijk toegankelijk klemmenbord, dat berekend is voor de werking op een eenfasestroomvoorziening van 230 V.
Letter L
spanningvoerende klem
Letter N
nulleiderklem
of E
aardingsklem
Instructies voor de inbouw
Voor een onberispelijke werking van het ingebouwde apparaat moet het inbouwmeubel resp. de uitsparing waarin
het apparaat moet worden ingebouwd geschikte afmetingen hebben.
Overeenkomstig de geldende regelgeving, moeten alle
onderdelen die beschermd zijn door de antischokbeveiliging op een dusdanige manier zijn bevestigd dat deze
niet zonder gereedschappen verwijderd kunnen worden.
25
Totale ovenafmeting
540
560
570
590
20
594
7
Inbouw in kolom
De uitsparingen moeten de afmetingen hebben zoals getoond in de afbeelding hieronder.
50
in
550 m
560
-570
1. Open de ovendeur.
2. Bevestig de oven aan de kast waarbij u de vier afstandhouders plaatst die bij het apparaat zijn geleverd
( A ) die precies in de gaten in het onderstel passen
en bevestig dan vier houten schroeven ( B ).
Als er een afzuigkap boven de oven geïnstalleerd wordt,
moeten de aansluitingen van de kookplaat en de oven, om
veiligheidsredenen apart gemaakt worden. Dit is ook nodig om de oven, indien nodig, makkelijker te kunnen verwijderen uit het meubel.
Eventuele verlengsnoeren moeten geschikt zijn voor het
vereiste vermogen.
B
587
in
560-5
70
Inbouwen onder een keukenblad
De uitsparingen moeten de afmetingen hebben zoals getoond in de afbeelding hieronder.
Service en onderdelen
Als de controles die wij voorstelden in het hoofdstuk "Wat
te doen als ..." het probleem niet opgelost hebben, neem
dan contact op met de dichtstbijzijnde erkende Technische assistentiedienst, vermeld daarbij het soort storing,
het model van het apparaat (Mod.), het productnummer
(Prod.nr.) en het serienummer (Ser.Nr.) die vermeld worden op het gegevensplaatje van de oven. Het plaatje zit
op de buitenkant van de oven en wordt zichtbaar als u de
deur opendoet, op de plaats die aangegeven is op de afbeelding.
26
00
÷1
80
Bevestiging in het meubel
A
550m
600
Hierbij hoort ook de bevestiging van eventuele afsluitende
kanten aan het begin of einde van een rij inbouwapparaten.
De antischokbeveiliging moet in ieder geval door het inbouwen gegarandeerd zijn.
Het apparaat kan met de achterkant resp. zijkant tegen
hogere keukenmeubelen, apparaten of wanden geplaatst
worden. Aan de andere zijkant mogen er echter geen andere apparaten of meubelen van dezelfde hoogte als het
apparaat geplaatst worden.
De originele onderdelen, gecertificeerd door de fabrikant
van het product, en voorzien van dit merkteken kunt u
alleen vinden bij onze servicecentra en bij winkels die
geautoriseerd zijn voor de verkoop van onderdelen.
Verwijdering van het apparaat
• Om lichamelijk letsel of schade te voorkomen
– Trek de stekker uit het stopcontact.
– Snij het netsnoer van het apparaat af en gooi dit weg.
– Verwijder de deurvergrendeling. Dit voorkomt dat
kinderen of kleine huisdieren in het apparaat opgesloten raken. Er bestaat een gevaar voor verstikking.
Milieubescherming
Het symbool
op het product of op de verpakking wijst
erop dat dit product niet als huishoudafval mag worden
behandeld, maar moet worden afgegeven bij een
verzamelpunt waar elektrische en elektronische
apparatuur wordt gerecycled. Als u ervoor zorgt dat dit
product op de juiste manier wordt verwijderd, voorkomt
u mogelijke negatieve gevolgen voor mens en milieu die
zich zouden kunnen voordoen in geval van verkeerde
afvalverwerking. Voor gedetailleerdere informatie over het
recyclen van dit product, kunt u contact opnemen met de
gemeente, de gemeentereiniging of de winkel waar u het
product hebt gekocht.
Verpakkingsmateriaal
De verpakkingsmaterialen zijn milieuvriendelijk en
kunnen worden gerecycled. De kunststofonderdelen zijn gemarkeerd, bijv. >PE<, >PS <, enz. Gooi het verpakkingsmateriaal in de daarvoor bedoelde container bij
uw plaatselijke afvaldienst.
27