Tefal FR401615 Handleiding

Categorie
Accessoires voor mixer / keukenmachine
Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

25
Veiligheidsvoorschriften
Dit apparaat voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en richtlijnen. Controleer of de spanning die op het apparaat
staat aangegeven overeenkomt met de netspanning (alleen wisselstroom).
Is het apparaat in een ander land aangeschaft, laat het dan vóór het eerste gebruik door onze technische dienst
nakijken. De technische normen kunnen per land variëren.
Dit apparaat is uitsluitend bedoeld voor normaal huishoudelijk gebruik. Bij (semi-) professioneel of oneigenlijk gebruik
en gebruik dat niet overeenkomt met de aanwijzingen in deze handleiding, accepteert de fabrikant geen
aansprakelijkheid en vervalt de garantie. Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig en volg de instructies op.
Aansluiten
Het apparaat niet gebruiken als het apparaat of het snoer
beschadigd is, het apparaat is gevallen, zichtbaar beschadigd is of abnormale verschijnselen in gebruik vertoont. In
bovenstaande gevallen moet het apparaat naar een erkende servicedienst gestuurd worden. Demonteer het
apparaat nooit zelf.
Het apparaat altijd op een geaard stopcontact aansluiten. Gebruik geen verlengsnoer. Doet u dit toch – op eigen
verantwoordelijkheid – gebruik dan een in perfecte staat verkerend verlengsnoer voorzien van een geaarde stekker
en met een toelaatbare belasting die tenminste gelijk is aan het vermogen van de friteuse.
Als het snoer beschadigd is moet het door de fabrikant of erkend reparateur vervangen worden om elk risico te vermijden.
Het snoer niet naar beneden of over de rand van het werkblad laten hangen. De stekker niet uit het stopcontact
halen door aan het snoer te trekken. De stekker direct uit het stopcontact halen: direct na elk gebruik, voordat u het
apparaat gaat verplaatsen, vóór elke schoonmaakbeurt.
Gebruik
Het apparaat op een stabiele ondergrond plaatsen waar het niet in contact kan komen met (opspattend) water.
Het apparaat buiten bereik van kinderen houden en niet zonder toezicht aan laten staan.
Dit apparaat is niet bedoeld om zonder hulp of toezicht gebruikt te worden door kinderen of andere personen, indien
hun fysieke, zintuiglijke of mentale vemogen hen niet in staat stellen dit apparaat op een veilige wijze te gebruiken,
tenzij zij van tevoren instructies hebben ontvangen betreffende het gebruik van het apparaat door een
verantwoordelijk persoon.
Er moet toezicht zijn op jonge kinderen zodat zij niet met het apparaat kunnen spelen.
Tijdens het gebruik van dit apparaat kunnen hoge temperaturen bereikt worden, die verbrandingen kunnen
veroorzaken. Wij raden u aan de metalen delen die zichtbaar zijn na het openen van het deksel of van het filter en
het kijkvenster niet aan te raken.
De friteuse niet gebruiken in de directe nabijheid van brandbare materialen (rolgordijnen, vitrage enz.) of in de buurt
van een warmtebron (gasfornuis, kookplaat enz.).
In geval van brand, vlammen nooit proberen te doven met water. Doe het deksel dicht en doof de vlammen met
een vochtige doek.
Het apparaat niet verplaatsen wanneer er zich nog heet water, olie of vet of producten in het apparaat bevinden.
Haal de uitneembare binnenpan (afhankelijk van het model) nooit uit de friteuse wanneer deze aanstaat.
Dompel nooit het apparaat of het elektronische gedeelte onder in water!
Voordat u het apparaat weg doet moet de batterij van de timer (afhankelijk van het model) verwijderd worden door
een erkende servicedienst.
Bakken
Zet de friteuse nooit aan met een lege binnenpan. Het frituurvet moet zich altijd tussen de minimum en maximum
vulstreepjes bevinden.
Als u blokken vet gebruikt snij ze dan eerst in kleine blokjes en laat ze smelten in een steelpan. Giet het vet daarna
langzaam in de friteuse.
Laat blokken vet niet in de friteuse smelten om beschadiging van het verwarmingselement te voorkomen.
Meng nooit verschillende soorten olie en/of vet.
Vul het mandje nooit boven de aangegeven veiligheidshoeveelheid.
Advies
Voor het bakken van frites raden wij u aan altijd het frituurmandje te gebruiken. Controleer het bakproces: eet geen
te bruin of verbrand voedsel.
Filter na elk gebruik de olie om te vermijden dat er restjes achterblijven die kunnen verbranden. Ververs de olie/vet
na 8 – 12 frituurbeurten.
Eet evenwichtig en gevarieerd, vooral veel groenten en fruit.
Bewaar verse frites bij een temperatuur boven de 8°C.
Voor een snel en goed resultaat raden wij u aan niet meer dan een half mandje frites per keer te bakken.
Wanneer u een grote hoeveelheid frites bakt zal de temperatuur van het vet/olie snel dalen nadat u het mandje
heeft laten zakken. Tijdens het bakken zal de temperatuur niet boven de 175°C uitkomen, ondanks dat de
temperatuur is ingesteld op 190°C.
NL
26
1. Onderdelen van het deksel
a. Filterdop
b. Permanent filter
c. Handgreep
d. Kijkvenster
e. Deksel
2. Elektrische module met uitneembaar
verwarmingselement
3. Frituurmandje
a. Vergrendelknop voor de handgreep van het
frituurmandje
b. Handgreep voor het optillen en neerlaten
van het frituurmandje
4. De Min. en Max. vulstrepen van de binnenpan
5. Uitneembare binnenpan
6. Veilige handgrepen
7. Behuizing van de friteuse
8. Anti-slipvoetjes
9. Elektronisch bedieningspaneel
a. Controlelampje temperatuur
b. Spanningscontrolelampje
c. LCD-scherm
d. MENU-toets
e. MODUS-toets
f. Toetsen + en -
g. CANCEL-toets
h. CONFIRM-toets
Voor het eerste gebruik
De friteuse kan geheel uit elkaar genomen worden.
Neem het deksel eraf. Breng de handgreep van het frituurmandje in
horizontale stand totdat u een “klik” hoort.
Neem het frituurmandje, het verwarmingselement en de binnenpan uit - fig. 1
en fig. 2
Maak het frituurmandje en de binnenpan met een spons en sop schoon of
reinig ze in de vaatwasmachine - fig. 3.
Maak de elektrische module en het verwarmingselement met een vochtige doek
schoon.
Droog alle onderdelen zorgvuldig.
Breng de binnenpan en het verwarmingselement op hun plaats - fig. 4 en fig. 5.
De binnenpan vullen
Vul de binnenpan met vet.
Het vetniveau dient zich altijd tussen de Min. en Max. vulstrepen van de
binnenpan te bevinden - fig. 6 en fig. 7.
Vul de binnenpan nooit tot boven het maximaal niveau, dit kan namelijk tot
overlopen en ernstige brandwonden leiden.
Gebruik altijd een voor het frituren aanbevolen vetsoort: frituurvet (vast of
vloeibaar), plantaardige olie (bijv.: zonnebloem, arachideolie...).
Indien u een vaste vetsoort gebruikt snijd deze dan in stukjes en laat deze eerst
smelten voordat u het in de binnenpan giet.
Laat een vaste vetsoort nooit op het verwarmingselement of in de binnenpan smelten.
De elektrische module en
het verwarmingselement
nooit in water
onderdompelen. Het deksel
nooit in de
vaatwasmachine wassen.
Zorgt u dat de elektrische
module op de juiste wijze
wordt geplaatst omdat de
friteuse anders niet zal
functioneren.
Het mengen van
verschillende soorten vet
dient u te vermijden, dit kan
namelijk tot overlopen leiden.
Het vetniveau dient zich altijd
tussen de Min. en Max.
vulstrepen van de binnenpan
te bevinden. Controleer dit
vooraf aan elk gebruik en
voeg, indien nodig, extra vet
van hetzelfde soort toe.
Voorbereiding
Olie Vaste vetsoort
3 Liter
Min. 2,5 l 2250 g
Max. 3 l 2700 g
4 Liter
Min. 3,5 l 3150 g
Max. 4 l 3600 g
Beschrijving van de onderdelen
27
Voorverwarmen
Nadat u de binnenpan met vet heeft gevuld plaats u het deksel en sluit u uw
friteuse zonder frituurmandje aan.
Het bedieningspaneel laat een geluidsignaal horen en het
spanningscontrolelampje gaat knipperen. Het bedieningspaneel staat dan in
stand-by en het element verwarmt niet. Het LCD scherm geeft automatisch het
gekozen menu aan met een bijbehorend symbool en de daarbij behorende
temperatuur en baktijd.
Selecteer het menu:
Druk op de MENU-toets – fig. 7 van het bedieningspaneel om het bij de te
frituren etenswaren behorende menu te selecteren.
Er zijn 4 voorgeprogrammeerde menu’s (zie onderstaande tabel).
Plaats de friteuse:
- op een stabiele ondergrond,
- buiten bereik van kinderen,
- op afstand van spat- en
warmtebronnen.
Sluit de friteuse nooit aan
indien deze nog leeg is
(zonder vet).
U kunt van het ene naar het andere menu gaan door meerdere malen op de
MENU-toets te drukken.
Na het juiste menu gekozen te hebben, kunt u de voorgeprogrammeerde
temperatuur en baktijd bevestigen door op de CONFIRM-toets te drukken –
fig. 8.
Het spanningscontrolelampje gaat dan branden en de friteuse begint warm te
worden.
U kunt ook de temperatuur en de baktijd van het menu wijzigen door als volgt
te werk te gaan:
Wijziging van het voorgeprogrammeerde menu:
Druk op de MODUS-toets. Het symbool van de thermometer en van de
temperatuur knippert. Druk op de toets + of – om de gewenste temperatuur te
bereiken. De temperatuur kan ingesteld worden tussen 60°C en 195°C (in
stappen van 1°C). Het zoeken van de juiste temperatuur gaat sneller als u de
toets + of – ingedrukt houdt.
Druk nogmaals op de MODUS-toets, het symbool van de timer en de baktijd
knippert. Stel de gewenste baktijd in door op de toets + of - te drukken. De
baktijd is in te stellen tussen 0 en 99 min (in schijven van 30 seconden). Zoeken
van de juiste tijd gaat sneller als u de knop + of – ingedrukt houdt.
Na de gewenste temperatuur en baktijd te hebben ingesteld, drukt u op de
CONFIRM-toets.
Het spanningscontrolelampje gaat branden en de friteuse begint warm te
worden.
Het volgen van de temperatuur en de baktijd:
Aan het begin van het voorverwarmen geeft het LCD-scherm de temperatuur
van de olie aan. Deze neemt vervolgens toe totdat de gekozen temperatuur
bereikt is. U kunt zo het stijgen van de temperatuur volgen.
U kunt ook andere
etenswaren frituren dan
die van de
voorgeprogrammeerde
menu’s, door de
temperatuur en de baktijd
van één van de menu’s te
wijzigen. Indien u de
baktijd wilt instellen op 0
en deze tijd bevestigt,
verwarmt de friteuse 30
minuten. Om voor de
ingestelde tijd te stoppen,
drukt u op de CANCEL-
toets.
Na op de CONFIRM-toets
gedrukt te hebben, werken
alleen de toetsen + en –
om de baktijd te wijzigen.
In geval van een fout,
wanneer u opnieuw wilt
selecteren, drukt u op de
CANCEL-toets.
VOORGEPROGRAMMEERDE MENU’S
EEtteennsswwaarreenn BBaakkttiijjdd TTeemmppeerraattuuuurr
Patat (vers) 8 Minuten 190 °C
Kip (vers) 15 Minuten 180°C
Uienringen (diepvries) 4 Minuten 190°C
Vis (vers) 7 Minuten 170°C
NL
28
Het frituurmandje voorbereiden
Droog de voedingsmiddelen af om het overtollige water of ijs te verwijderen en
vul het frituurmandje voordat deze in de friteuse wordt geplaatst. Zorg ervoor dat
het frituurmandje niet te vol is. Verminder de hoeveelheden voor
diepvriesvoedingsmiddelen.
Haal het deksel er af. Breng het frituurmandje op zijn plaats aan de rand van de
binnenpan en laat de handgreep in een horizontale stand - fig. 9.
Plaats het deksel weer op uw friteuse.
Onze tip: Om nog knapperige diepvriesfrites te verkrijgen kunt u deze onder koud
water wassen en vervolgens zorgvuldig drogen.
Frituren
Het bakproces
Wanneer de olie de juiste temperatuur bereikt heeft, gaat het controlelampje
branden en laat het bedieningspaneel een geluidssignaal horen.
Druk op de ontgrendelknop van het frituurmandje en druk de handgreep
langzaam geheel in de daarvoor bestemde uitsparing - fig. 10. Indien u het
mandje te snel laat zakken kan dit leiden tot overlopen.
Druk op de CONFIRM-toets. Het aftellen van de baktijd begint.
U kunt deze tijd wijzigen door op de toetsen + of – te drukken.
Het is normaal dat tijdens het bakken het controlelampje van de temperatuur
gaat branden en vervolgens weer uit gaat.
Aan het eind van het bakproces
Het bakken is klaar wanneer de tijdschakelaar met een geluidssignaal aangeeft
dat de baktijd verstreken is en de voedingsmiddelen de gewenste kleur en
textuur bereikt hebben.
Indien u na de ingestelde tijd de baktijd wilt verlengen, kunt u extra baktijd
toevoegen door op de toets + te drukken. Het aftellen begint.
Schakel aan het einde van de baktijd de friteuse uit door op de CANCEL-knop te
drukken.
Om het frituurmandje uit te nemen brengt u de greep in horizontale stand totdat
u een “klik” hoort. Laat het frituurmandje een moment in deze hoge stand zodat
de voedingsmiddelen uit kunnen druipen.
Haal het deksel eraf.
• U kunt opdienen.
Sluit het deksel wanneer de friteuse niet gebruikt wordt.
Voeg voor een 2e bakbeurt indien nodig olie toe en volg de instructies vanaf het
begin.
Snijd de voedingsmiddelen
in stukjes van dezelfde
afmetingen zodat ze egaal
gaar zullen worden.Vermijd
te dikke stukjes.
Schud diepgevroren
voedingsmiddelen goed om
eventuele stukjes ijs los te
krijgen voordat de
voedingsmiddelen in de
friteuse worden geplaatst.
Raak het apparaat niet aan
als het in werking is.
Sommige hete onderdelen
kunnen ernstige
brandwonden veroorzaken.
De stoom die uit het deksel
komt is heet - fig. 11.
Raak alleen de knoppen en
de handgrepen van de
friteuse aan. Om
knapperige frituurproducten
te krijgen is het aan te
raden het deksel aan het
eind van de baktijd meteen
te openen.
Voor uw veiligheid zal,
wanneer er geen
etenswaren in de olie
zitten terwijl het
controlelampje brandt, de
friteuse na 30 minuten
uitschakelen. Om
overlopen te voorkomen
en de levensduur van de
olie te verhogen raden wij
aan de voedingsmiddelen
zorgvuldig af te drogen
voordat u deze bakt.
29
Het apparaat uitzetten
Haal de stekker uit het stopcontact wanneer u klaar bent met frituren.
Laat de friteuse en het vet geheel afkoelen (3 uur).
Om de friteuse te verplaatsen dient u de handgrepen te gebruiken.
Baktabel
De aangegeven baktijden zijn indicaties. Deze kunnen afwijken afhankelijk van
de hoeveelheden, de persoonlijke voorkeur, de dikte van de voedingsmiddelen, de
netspanning, etc.
Baktip: Wanneer u gepaneerde voedingsmiddelen of oliebollen bakt dient u
het mandje er uit te halen om te voorkomen dat de voedingsmiddelen er aan
blijven kleven.
Verplaats uw friteuse nooit
wanneer de olie nog heet is.
Voor het beste resultaat en om
overlopen te vermijden wanneer
u verse frites bakt, is het
traditionele bakken in twee
fases aanbevolen:
- eerste, op 160 °C
- tweede, op 190 °C
* in 2 fases
VERSE PRODUCTEN
Hoeveelheid
Frites *
(maximale capaciteit 3 L)
800 g
160°C
190°C
+/- 7 - 9 min.
+/- 5 - 7 min.
Frites *
(maximale capaciteit 4 L)
1 kg
160°C
190°C
+/- 7 - 9 min.
+/- 5 - 7 min.
Frites (optimale hoeveelheid 3 L) 400 g 190°C +/- 6 - 8 min.
Frites (optimale hoeveelheid 4 L) 500 g 190°C +/- 8 - 10 min.
Kippenpootjes 4 stukjes 180°C +/- 15 - 17 min.
Champignons 300 g 150°C +/- 6 - 8 min.
Uien 300 g 170°C +/- 4 - 5 min.
Gepaneerde vis 2 stukjes 170°C +/- 6 - 8 min.
Calamarisbeignets 500 g 170°C +/- 5 - 6 min.
Garnalenbeignets 500 g 170°C +/- 5 - 6 min.
Appelbeignets 4 stukjes 170°C +/- 5 - 6 min.
DIEPVRIES
PRODUCTEN
Hoeveelheid
Frites (maximale capaciteit 3 L) 600 g 190°C +/- 8 - 10 min.
Frites (maximale capaciteit 4 L) 750 g 190°C +/- 8 - 11 min.
Frites (optimale hoeveelheid 3 L) 300 g 190°C +/- 5 - 7 min.
Frites (optimale hoeveelheid 4 L) 375 g 190°C +/- 5 - 7 min.
Kippenpootjes 4 stukjes 190°C +/- 14 - 15 min.
Kipnuggets 1 kg 190°C +/- 6 - 9 min.
Kipnuggets 1,2 kg 190°C +/- 7 - 10 min.
Champignons 300 g 190°C +/- 5 - 6 min.
Uien 300 g 190°C +/- 3 - 5 min.
Gepaneerde vis 2 stukjes 190°C +/- 6 - 7 min.
Vissticks 5 stukjes 190°C +/- 5 - 7 min.
Calamaris 500 g 190°C +/- 4 - 5 min.
Garnalen 500 g 190°C +/- 4 - 5 min.
NL
30
Schoonmaken
De olie filteren
U kunt de olie in de friteuse bewaren of in een aparte bak gieten.
Giet gebruikt vet nooit in de spoelbak. Laat het afkoelen en doe het vervolgens
bij het huishoudelijk afval waarbij u de plaatselijke regelgeving in acht dient te houden.
De stukjes voedingsmiddelen die losraken zijn geneigd te verbranden en tasten
de kwaliteit van het vet sneller aan, op de lange duur brengt dit ook brandgevaar
met zich mee. Daarom dient het vet regelmatig gefilterd te worden.
De friteuse schoonmaken
Demonteer de elektrische module en het verwarmingselement en maak deze
met een vochtige doek of spons schoon.
• Maak het deksel van de friteuse met een spons en sop schoon. Zorgvuldig
afspoelen en drogen - fig. 12.
U kunt het permanente filter in het deksel wassen. Demonteer de filterdop en
neem het filter uit.
Doe het frituurmandje, de uitneembare binnenpan, de behuizing en het filter in
de vaatwasmachine of maak ze met een spons en sop schoon.
Droog alle onderdelen zorgvuldig voordat u ze weer op hun plaats brengt.
Uw friteuse is uitgerust met een metalen permanent filter, deze behoeft geen
vervanging.
U dient:
De elektrische module en
het verwarmingselement
nooit in water onder te
dompelen en ook nooit
onder de stromende kraan
te houden. Het deksel nooit
in de vaatwasmachine
wassen. Uw friteuse niet
buiten laten staan.
Vervang de olie tenminste
na elke 8 tot 12 bakbeurten.
Sommige oliesoorten, zoals
zonnebloemolie, moeten
regelmatig ververst worden.
WEES VRIENDELIJK VOOR HET MILIEU !
Uw apparaat bevat materialen die geschikt zijn voor hergebruik.
Lever het in bij het milieustation in uw gemeente of bij onze technische
dienst.
31
PROBLEMEN EN MOGELIJKE OORZAKEN OPLOSSINGEN
Het LCD-scherm staat niet aan
Het apparaat is niet aangesloten Sluit het apparaat aan.
De friteuse wordt niet warm
De CONFIRM-toets op het elektronische paneel is nog
niet ingedrukt.
Druk op de CONFIRM-toets na het bakmenu
geselecteerd te hebben.
Het bedieningspaneel is na 30 minuten teruggegaan
naar de stand-bystand, omdat er geen etenswaren in
het frituurvet gedompeld zijn nadat het controlelampje
READY is gaan branden.
Druk op de CONFIRM-toets na nogmaals het bakmenu
geselecteerd te hebben.
Het controlelampje READY brandt, maar de timer schakelt niet in
De CONFIRM-toets op het elektronische paneel is niet
ingedrukt om met aftellen te beginnen.
Druk op de CONFIRM-toets wanneer u het oliemandje
laat zakken.
De friteuse loopt over
De Max vulstreep van de binnenpan werd
overschreden.
Controleer het niveau en giet het teveel aan olie uit.
Het frituurmandje is te vol geladen.
Haal het teveel aan voedingsmiddelen uit het
frituurmandje.
De voedingsmiddelen zijn vochtig of bevatten teveel
water (bijv. diepvriesproducten).
Scheidt de stukjes ijs van de voedingsmiddelen en
droog deze goed. Laat het frituurmandje langzaam
zakken.
Verschillende typen olie/vet zijn gemengd.
Gooi het vet weg en maak de binnenpan schoon. Vul
de binnenpan met één soort vet.
Stankontwikkeling
De kwaliteit van het vet is verslechterd. Vervang het frituurvet (na maximaal 12 keer gebruiken).
Het gebruikte vet is niet geschikt. Gebruik vet dat voor frituren geschikt is.
Het zicht door het kijkvenster is slecht
Er is te vaak gebakken zonder het kijkvenster schoon te
maken of er werd een niet geschikte doek gebruikt.
Om goed zicht te verkrijgen dient u het kijkvenster met
een spons en afwasmiddel te reinigen. Laat het
kijkvenster bij kamertemperatuur drogen of veeg het
met een schone katoenen doek droog.
De voedingsmiddelen worden niet bruin en blijven zacht
De voedingsmiddelen zijn vochtig of bevatten teveel
water (diepvriesproducten).
Scheidt de stukjes ijs van de voedingsmiddelen en
droog deze goed.
Ze zijn te dik en bevatten water.
Bij wijze van test kunt u de baktijd verlengen. Snijdt de
voedingsmiddelen kleiner.
Er worden te veel voedingsmiddelen tegelijk gebakken
en het frituurvet heeft niet de juiste temperatuur.
Wacht tot het controlelampje groen wordt. Bak kleine
hoeveelheden voedingsmiddelen (vooral in het geval
van diepvriesproducten).
De temperatuur van het frituurbad kan onvoldoende
zijn: de thermostaat is niet goed ingesteld.
Stel de thermostaat op de aanbevolen temperatuur in.
De frites plakken
De verse frites werd niet gewassen voordat ze in de
olie is gedompeld.
Was en droog verse frites zorgvuldig voor het bakken.
Indien uw friteuse niet goed functioneert
NL

Documenttranscriptie

Veiligheidsvoorschriften Dit apparaat voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en richtlijnen. Controleer of de spanning die op het apparaat staat aangegeven overeenkomt met de netspanning (alleen wisselstroom). Is het apparaat in een ander land aangeschaft, laat het dan vóór het eerste gebruik door onze technische dienst nakijken. De technische normen kunnen per land variëren. Dit apparaat is uitsluitend bedoeld voor normaal huishoudelijk gebruik. Bij (semi-) professioneel of oneigenlijk gebruik en gebruik dat niet overeenkomt met de aanwijzingen in deze handleiding, accepteert de fabrikant geen aansprakelijkheid en vervalt de garantie. Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig en volg de instructies op. Aansluiten • Het apparaat niet gebruiken als het apparaat of het snoer beschadigd is, het apparaat is gevallen, zichtbaar beschadigd is of abnormale verschijnselen in gebruik vertoont. In bovenstaande gevallen moet het apparaat naar een erkende servicedienst gestuurd worden. Demonteer het apparaat nooit zelf. • Het apparaat altijd op een geaard stopcontact aansluiten. Gebruik geen verlengsnoer. Doet u dit toch – op eigen verantwoordelijkheid – gebruik dan een in perfecte staat verkerend verlengsnoer voorzien van een geaarde stekker en met een toelaatbare belasting die tenminste gelijk is aan het vermogen van de friteuse. • Als het snoer beschadigd is moet het door de fabrikant of erkend reparateur vervangen worden om elk risico te vermijden. • Het snoer niet naar beneden of over de rand van het werkblad laten hangen. De stekker niet uit het stopcontact halen door aan het snoer te trekken. De stekker direct uit het stopcontact halen: direct na elk gebruik, voordat u het apparaat gaat verplaatsen, vóór elke schoonmaakbeurt. NL Gebruik • Het apparaat op een stabiele ondergrond plaatsen waar het niet in contact kan komen met (opspattend) water. • Het apparaat buiten bereik van kinderen houden en niet zonder toezicht aan laten staan. • Dit apparaat is niet bedoeld om zonder hulp of toezicht gebruikt te worden door kinderen of andere personen, indien hun fysieke, zintuiglijke of mentale vemogen hen niet in staat stellen dit apparaat op een veilige wijze te gebruiken, tenzij zij van tevoren instructies hebben ontvangen betreffende het gebruik van het apparaat door een verantwoordelijk persoon. • Er moet toezicht zijn op jonge kinderen zodat zij niet met het apparaat kunnen spelen. • Tijdens het gebruik van dit apparaat kunnen hoge temperaturen bereikt worden, die verbrandingen kunnen veroorzaken. Wij raden u aan de metalen delen die zichtbaar zijn na het openen van het deksel of van het filter en het kijkvenster niet aan te raken. • De friteuse niet gebruiken in de directe nabijheid van brandbare materialen (rolgordijnen, vitrage enz.) of in de buurt van een warmtebron (gasfornuis, kookplaat enz.). • In geval van brand, vlammen nooit proberen te doven met water. Doe het deksel dicht en doof de vlammen met een vochtige doek. • Het apparaat niet verplaatsen wanneer er zich nog heet water, olie of vet of producten in het apparaat bevinden. • Haal de uitneembare binnenpan (afhankelijk van het model) nooit uit de friteuse wanneer deze aanstaat. • Dompel nooit het apparaat of het elektronische gedeelte onder in water! • Voordat u het apparaat weg doet moet de batterij van de timer (afhankelijk van het model) verwijderd worden door een erkende servicedienst. Bakken • Zet de friteuse nooit aan met een lege binnenpan. Het frituurvet moet zich altijd tussen de minimum en maximum vulstreepjes bevinden. • Als u blokken vet gebruikt snij ze dan eerst in kleine blokjes en laat ze smelten in een steelpan. Giet het vet daarna langzaam in de friteuse. • Laat blokken vet niet in de friteuse smelten om beschadiging van het verwarmingselement te voorkomen. • Meng nooit verschillende soorten olie en/of vet. • Vul het mandje nooit boven de aangegeven veiligheidshoeveelheid. Advies • Voor het bakken van frites raden wij u aan altijd het frituurmandje te gebruiken. Controleer het bakproces: eet geen te bruin of verbrand voedsel. • Filter na elk gebruik de olie om te vermijden dat er restjes achterblijven die kunnen verbranden. Ververs de olie/vet na 8 – 12 frituurbeurten. • Eet evenwichtig en gevarieerd, vooral veel groenten en fruit. • Bewaar verse frites bij een temperatuur boven de 8°C. • Voor een snel en goed resultaat raden wij u aan niet meer dan een half mandje frites per keer te bakken. • Wanneer u een grote hoeveelheid frites bakt zal de temperatuur van het vet/olie snel dalen nadat u het mandje heeft laten zakken. Tijdens het bakken zal de temperatuur niet boven de 175°C uitkomen, ondanks dat de temperatuur is ingesteld op 190°C. 25 Beschrijving van de onderdelen 1. 2. 3. Onderdelen van het deksel a. Filterdop b. Permanent filter c. Handgreep d. Kijkvenster e. Deksel Elektrische module met uitneembaar verwarmingselement Frituurmandje a. Vergrendelknop voor de handgreep van het frituurmandje b. Handgreep voor het optillen en neerlaten van het frituurmandje 4. 5. 6. 7. 8. 9. De Min. en Max. vulstrepen van de binnenpan Uitneembare binnenpan Veilige handgrepen Behuizing van de friteuse Anti-slipvoetjes Elektronisch bedieningspaneel a. Controlelampje temperatuur b. Spanningscontrolelampje c. LCD-scherm d. MENU-toets e. MODUS-toets f. Toetsen + en g. CANCEL-toets h. CONFIRM-toets Voorbereiding Voor het eerste gebruik • De friteuse kan geheel uit elkaar genomen worden. • Neem het deksel eraf. Breng de handgreep van het frituurmandje in horizontale stand totdat u een “klik” hoort. • Neem het frituurmandje, het verwarmingselement en de binnenpan uit - fig. 1 en fig. 2 • Maak het frituurmandje en de binnenpan met een spons en sop schoon of reinig ze in de vaatwasmachine - fig. 3. • Maak de elektrische module en het verwarmingselement met een vochtige doek schoon. • Droog alle onderdelen zorgvuldig. • Breng de binnenpan en het verwarmingselement op hun plaats - fig. 4 en fig. 5. De elektrische module en het verwarmingselement nooit in water onderdompelen. Het deksel nooit in de vaatwasmachine wassen. Zorgt u dat de elektrische module op de juiste wijze wordt geplaatst omdat de friteuse anders niet zal functioneren. De binnenpan vullen • Vul de binnenpan met vet. Het mengen van • Het vetniveau dient zich altijd tussen de Min. en Max. vulstrepen van de verschillende soorten vet dient u te vermijden, dit kan binnenpan te bevinden - fig. 6 en fig. 7. namelijk tot overlopen leiden. • Vul de binnenpan nooit tot boven het maximaal niveau, dit kan namelijk tot Het vetniveau dient zich altijd overlopen en ernstige brandwonden leiden. tussen de Min. en Max. vulstrepen van de binnenpan • Gebruik altijd een voor het frituren aanbevolen vetsoort: frituurvet (vast of vloeibaar), plantaardige olie (bijv.: zonnebloem, arachideolie...). te bevinden. Controleer dit • Indien u een vaste vetsoort gebruikt snijd deze dan in stukjes en laat deze eerst vooraf aan elk gebruik en voeg, indien nodig, extra vet smelten voordat u het in de binnenpan giet. van hetzelfde soort toe. • Laat een vaste vetsoort nooit op het verwarmingselement of in de binnenpan smelten. 3 Liter 4 Liter 26 Olie Vaste vetsoort Min. 2,5 l 2250 g Max. 3l 2700 g Min. 3,5 l 3150 g Max. 4l 3600 g Voorverwarmen • Nadat u de binnenpan met vet heeft gevuld plaats u het deksel en sluit u uw friteuse zonder frituurmandje aan. • Het bedieningspaneel laat een geluidsignaal horen en het spanningscontrolelampje gaat knipperen. Het bedieningspaneel staat dan in stand-by en het element verwarmt niet. Het LCD scherm geeft automatisch het gekozen menu aan met een bijbehorend symbool en de daarbij behorende temperatuur en baktijd. • Selecteer het menu: Druk op de MENU-toets – fig. 7 van het bedieningspaneel om het bij de te frituren etenswaren behorende menu te selecteren. Er zijn 4 voorgeprogrammeerde menu’s (zie onderstaande tabel). Plaats de friteuse: - op een stabiele ondergrond, - buiten bereik van kinderen, - op afstand van spat- en warmtebronnen. Sluit de friteuse nooit aan indien deze nog leeg is (zonder vet). NL VOORGEPROGRAMMEERDE MENU’S Etenswaren Baktijd Temperatuur Patat (vers) 8 Minuten 190 °C Kip (vers) 15 Minuten 180°C Uienringen (diepvries) 4 Minuten 190°C Vis (vers) 7 Minuten 170°C • U kunt van het ene naar het andere menu gaan door meerdere malen op de MENU-toets te drukken. • Na het juiste menu gekozen te hebben, kunt u de voorgeprogrammeerde temperatuur en baktijd bevestigen door op de CONFIRM-toets te drukken – fig. 8. • Het spanningscontrolelampje gaat dan branden en de friteuse begint warm te worden. • U kunt ook de temperatuur en de baktijd van het menu wijzigen door als volgt te werk te gaan: Wijziging van het voorgeprogrammeerde menu: • Druk op de MODUS-toets. Het symbool van de thermometer en van de temperatuur knippert. Druk op de toets + of – om de gewenste temperatuur te bereiken. De temperatuur kan ingesteld worden tussen 60°C en 195°C (in stappen van 1°C). Het zoeken van de juiste temperatuur gaat sneller als u de toets + of – ingedrukt houdt. • Druk nogmaals op de MODUS-toets, het symbool van de timer en de baktijd knippert. Stel de gewenste baktijd in door op de toets + of - te drukken. De baktijd is in te stellen tussen 0 en 99 min (in schijven van 30 seconden). Zoeken van de juiste tijd gaat sneller als u de knop + of – ingedrukt houdt. • Na de gewenste temperatuur en baktijd te hebben ingesteld, drukt u op de CONFIRM-toets. • Het spanningscontrolelampje gaat branden en de friteuse begint warm te worden. Het volgen van de temperatuur en de baktijd: • Aan het begin van het voorverwarmen geeft het LCD-scherm de temperatuur van de olie aan. Deze neemt vervolgens toe totdat de gekozen temperatuur bereikt is. U kunt zo het stijgen van de temperatuur volgen. U kunt ook andere etenswaren frituren dan die van de voorgeprogrammeerde menu’s, door de temperatuur en de baktijd van één van de menu’s te wijzigen. Indien u de baktijd wilt instellen op 0 en deze tijd bevestigt, verwarmt de friteuse 30 minuten. Om voor de ingestelde tijd te stoppen, drukt u op de CANCELtoets. Na op de CONFIRM-toets gedrukt te hebben, werken alleen de toetsen + en – om de baktijd te wijzigen. In geval van een fout, wanneer u opnieuw wilt selecteren, drukt u op de CANCEL-toets. 27 Het frituurmandje voorbereiden Snijd de voedingsmiddelen in stukjes van dezelfde afmetingen zodat ze egaal gaar zullen worden.Vermijd te dikke stukjes. Schud diepgevroren voedingsmiddelen goed om eventuele stukjes ijs los te krijgen voordat de voedingsmiddelen in de friteuse worden geplaatst. • Droog de voedingsmiddelen af om het overtollige water of ijs te verwijderen en vul het frituurmandje voordat deze in de friteuse wordt geplaatst. Zorg ervoor dat het frituurmandje niet te vol is. Verminder de hoeveelheden voor diepvriesvoedingsmiddelen. • Haal het deksel er af. Breng het frituurmandje op zijn plaats aan de rand van de binnenpan en laat de handgreep in een horizontale stand - fig. 9. • Plaats het deksel weer op uw friteuse. • Onze tip: Om nog knapperige diepvriesfrites te verkrijgen kunt u deze onder koud water wassen en vervolgens zorgvuldig drogen. Frituren Het bakproces • Wanneer de olie de juiste temperatuur bereikt heeft, gaat het controlelampje branden en laat het bedieningspaneel een geluidssignaal horen. • Druk op de ontgrendelknop van het frituurmandje en druk de handgreep langzaam geheel in de daarvoor bestemde uitsparing - fig. 10. Indien u het mandje te snel laat zakken kan dit leiden tot overlopen. • Druk op de CONFIRM-toets. Het aftellen van de baktijd begint. • U kunt deze tijd wijzigen door op de toetsen + of – te drukken. • Het is normaal dat tijdens het bakken het controlelampje van de temperatuur gaat branden en vervolgens weer uit gaat. Voor uw veiligheid zal, wanneer er geen etenswaren in de olie zitten terwijl het controlelampje brandt, de friteuse na 30 minuten uitschakelen. Om overlopen te voorkomen en de levensduur van de olie te verhogen raden wij aan de voedingsmiddelen zorgvuldig af te drogen voordat u deze bakt. Aan het eind van het bakproces Raak het apparaat niet aan als het in werking is. Sommige hete onderdelen kunnen ernstige brandwonden veroorzaken. De stoom die uit het deksel komt is heet - fig. 11. Raak alleen de knoppen en de handgrepen van de friteuse aan. Om knapperige frituurproducten te krijgen is het aan te raden het deksel aan het eind van de baktijd meteen te openen. 28 • • • • • • • Het bakken is klaar wanneer de tijdschakelaar met een geluidssignaal aangeeft dat de baktijd verstreken is en de voedingsmiddelen de gewenste kleur en textuur bereikt hebben. Indien u na de ingestelde tijd de baktijd wilt verlengen, kunt u extra baktijd toevoegen door op de toets + te drukken. Het aftellen begint. Schakel aan het einde van de baktijd de friteuse uit door op de CANCEL-knop te drukken. Om het frituurmandje uit te nemen brengt u de greep in horizontale stand totdat u een “klik” hoort. Laat het frituurmandje een moment in deze hoge stand zodat de voedingsmiddelen uit kunnen druipen. Haal het deksel eraf. U kunt opdienen. Sluit het deksel wanneer de friteuse niet gebruikt wordt. Voeg voor een 2e bakbeurt indien nodig olie toe en volg de instructies vanaf het begin. Het apparaat uitzetten Verplaats uw friteuse nooit wanneer de olie nog heet is. • Haal de stekker uit het stopcontact wanneer u klaar bent met frituren. • Laat de friteuse en het vet geheel afkoelen (3 uur). • Om de friteuse te verplaatsen dient u de handgrepen te gebruiken. Baktabel Voor het beste resultaat en om • De aangegeven baktijden zijn indicaties. Deze kunnen afwijken afhankelijk van overlopen te vermijden wanneer de hoeveelheden, de persoonlijke voorkeur, de dikte van de voedingsmiddelen, de u verse frites bakt, is het netspanning, etc. traditionele bakken in twee • Baktip: Wanneer u gepaneerde voedingsmiddelen of oliebollen bakt dient u fases aanbevolen: het mandje er uit te halen om te voorkomen dat de voedingsmiddelen er aan - eerste, op 160 °C blijven kleven. - tweede, op 190 °C VERSE PRODUCTEN Frites * (maximale capaciteit 3 L) Frites * (maximale capaciteit 4 L) Frites (optimale hoeveelheid 3 L) Frites (optimale hoeveelheid 4 L) Kippenpootjes Champignons Uien Gepaneerde vis Calamarisbeignets Garnalenbeignets Appelbeignets NL Hoeveelheid 800 g 1 kg 400 g 500 g 4 stukjes 300 g 300 g 2 stukjes 500 g 500 g 4 stukjes 160°C 190°C 160°C 190°C 190°C 190°C 180°C 150°C 170°C 170°C 170°C 170°C 170°C +/- 7 - 9 min. +/- 5 - 7 min. +/- 7 - 9 min. +/- 5 - 7 min. +/- 6 - 8 min. +/- 8 - 10 min. +/- 15 - 17 min. +/- 6 - 8 min. +/- 4 - 5 min. +/- 6 - 8 min. +/- 5 - 6 min. +/- 5 - 6 min. +/- 5 - 6 min. 190°C 190°C 190°C 190°C 190°C 190°C 190°C 190°C 190°C 190°C 190°C 190°C 190°C +/- 8 - 10 min. +/- 8 - 11 min. +/- 5 - 7 min. +/- 5 - 7 min. +/- 14 - 15 min. +/- 6 - 9 min. +/- 7 - 10 min. +/- 5 - 6 min. +/- 3 - 5 min. +/- 6 - 7 min. +/- 5 - 7 min. +/- 4 - 5 min. +/- 4 - 5 min. * in 2 fases DIEPVRIES PRODUCTEN Frites (maximale capaciteit 3 L) Frites (maximale capaciteit 4 L) Frites (optimale hoeveelheid 3 L) Frites (optimale hoeveelheid 4 L) Kippenpootjes Kipnuggets Kipnuggets Champignons Uien Gepaneerde vis Vissticks Calamaris Garnalen Hoeveelheid 600 g 750 g 300 g 375 g 4 stukjes 1 kg 1,2 kg 300 g 300 g 2 stukjes 5 stukjes 500 g 500 g 29 Schoonmaken De olie filteren • U kunt de olie in de friteuse bewaren of in een aparte bak gieten. • Giet gebruikt vet nooit in de spoelbak. Laat het afkoelen en doe het vervolgens bij het huishoudelijk afval waarbij u de plaatselijke regelgeving in acht dient te houden. • De stukjes voedingsmiddelen die losraken zijn geneigd te verbranden en tasten de kwaliteit van het vet sneller aan, op de lange duur brengt dit ook brandgevaar met zich mee. Daarom dient het vet regelmatig gefilterd te worden. Vervang de olie tenminste na elke 8 tot 12 bakbeurten. Sommige oliesoorten, zoals zonnebloemolie, moeten regelmatig ververst worden. De friteuse schoonmaken U dient: De elektrische module en het verwarmingselement nooit in water onder te dompelen en ook nooit onder de stromende kraan te houden. Het deksel nooit in de vaatwasmachine wassen. Uw friteuse niet buiten laten staan. • Demonteer de elektrische module en het verwarmingselement en maak deze met een vochtige doek of spons schoon. • Maak het deksel van de friteuse met een spons en sop schoon. Zorgvuldig afspoelen en drogen - fig. 12. • U kunt het permanente filter in het deksel wassen. Demonteer de filterdop en neem het filter uit. • Doe het frituurmandje, de uitneembare binnenpan, de behuizing en het filter in de vaatwasmachine of maak ze met een spons en sop schoon. • Droog alle onderdelen zorgvuldig voordat u ze weer op hun plaats brengt. • Uw friteuse is uitgerust met een metalen permanent filter, deze behoeft geen vervanging. WEES VRIENDELIJK VOOR HET MILIEU ! Uw apparaat bevat materialen die geschikt zijn voor hergebruik. Lever het in bij het milieustation in uw gemeente of bij onze technische dienst. 30 Indien uw friteuse niet goed functioneert PROBLEMEN EN MOGELIJKE OORZAKEN OPLOSSINGEN Het LCD-scherm staat niet aan Het apparaat is niet aangesloten Sluit het apparaat aan. De friteuse wordt niet warm De CONFIRM-toets op het elektronische paneel is nog Druk op de CONFIRM-toets na het bakmenu niet ingedrukt. geselecteerd te hebben. Het bedieningspaneel is na 30 minuten teruggegaan naar de stand-bystand, omdat er geen etenswaren in Druk op de CONFIRM-toets na nogmaals het bakmenu het frituurvet gedompeld zijn nadat het controlelampje geselecteerd te hebben. READY is gaan branden. Het controlelampje READY brandt, maar de timer schakelt niet in NL De CONFIRM-toets op het elektronische paneel is niet Druk op de CONFIRM-toets wanneer u het oliemandje ingedrukt om met aftellen te beginnen. laat zakken. De friteuse loopt over De Max vulstreep van de binnenpan werd overschreden. Controleer het niveau en giet het teveel aan olie uit. Het frituurmandje is te vol geladen. Haal het teveel aan voedingsmiddelen uit het frituurmandje. De voedingsmiddelen zijn vochtig of bevatten teveel water (bijv. diepvriesproducten). Verschillende typen olie/vet zijn gemengd. Scheidt de stukjes ijs van de voedingsmiddelen en droog deze goed. Laat het frituurmandje langzaam zakken. Gooi het vet weg en maak de binnenpan schoon. Vul de binnenpan met één soort vet. Stankontwikkeling De kwaliteit van het vet is verslechterd. Vervang het frituurvet (na maximaal 12 keer gebruiken). Het gebruikte vet is niet geschikt. Gebruik vet dat voor frituren geschikt is. Het zicht door het kijkvenster is slecht Om goed zicht te verkrijgen dient u het kijkvenster met Er is te vaak gebakken zonder het kijkvenster schoon te een spons en afwasmiddel te reinigen. Laat het maken of er werd een niet geschikte doek gebruikt. kijkvenster bij kamertemperatuur drogen of veeg het met een schone katoenen doek droog. De voedingsmiddelen worden niet bruin en blijven zacht De voedingsmiddelen zijn vochtig of bevatten teveel water (diepvriesproducten). Scheidt de stukjes ijs van de voedingsmiddelen en droog deze goed. Bij wijze van test kunt u de baktijd verlengen. Snijdt de Ze zijn te dik en bevatten water. voedingsmiddelen kleiner. Wacht tot het controlelampje groen wordt. Bak kleine Er worden te veel voedingsmiddelen tegelijk gebakken hoeveelheden voedingsmiddelen (vooral in het geval en het frituurvet heeft niet de juiste temperatuur. van diepvriesproducten). De temperatuur van het frituurbad kan onvoldoende Stel de thermostaat op de aanbevolen temperatuur in. zijn: de thermostaat is niet goed ingesteld. De frites plakken De verse frites werd niet gewassen voordat ze in de olie is gedompeld. Was en droog verse frites zorgvuldig voor het bakken. 31
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81

Tefal FR401615 Handleiding

Categorie
Accessoires voor mixer / keukenmachine
Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor