DeLonghi A5-278IDL Handleiding

Categorie
Frituurpannen
Type
Handleiding
20
LEES AANDACHTIG DEZE GEBRUIKSAANWIJZIN-
GEN ALVORENS HET APPARAAT TE INSTALLEREN
EN TE GEBRUIKEN. ALLEEN OP DEZE MANIER
GARANDEERT U DE BESTE RESULTATEN EN DE
MAXIMALE GEBRUIKSVEILIGHEID.
BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT
A Thermostaatknop voor de regeling van de tempe-
ratuur
B Controlelampje temperatuur olie (rood, groen)
C Microbeveiligingsschakelaar
D Aanduiding MIN / MAX-niveau
E Houder frituurmand
F Kijkvenstertje (indien aanwezig)
G Filter (indien aanwezig)
H Mantel
I Handvaten
J Zittingen voor de bevestiging van de bediening-
sgroep
K Deksel met handvat
L Uitneembare frituurpan
MFrituurmand met plooibare handgreep
N Elektrische weerstand
O Snoervak
P Geleiders voor de bevestiging van de bediening-
sgroep aan het apparaat
Q Reset van het thermisch beveiligingsmechanisme
R Bedieningsgroep
BELANGRIJKE WAARSCHUWINGEN
Dit apparaat is bestemd voor het frituren van
etenswaren en voor uitsluitend huishoudelijke
doeleinden. Het apparaat dient niet voor andere
doeleinden te worden gebruikt, of te worden
gewijzigd.
Het apparaat niet inschakelen als het beschadigd
is (vb. na een val) of als er werkingsproblemen
worden vastgesteld. Wendt u tot een Service-cen-
trum erkend door de fabrikant.
Alvorens het apparaat te gebruiken controleren of
de netspanning overeenkomt met de spanning
aangegeven op het gegevensplaatje van het
apparaat.
Het apparaat alleen aansluiten op een stopcon-
tact met een minimum vermogen van 10A en
voorzien van een goed functionerende aardlei-
ding.
Het stroomsnoer van dit apparaat wordt niet ver-
vangen door de gebruiker, aangezien hiervoor
speciaal gereedschap vereist is. Indien het
stroomsnoer beschadigd is, wendt u zich uitslui-
tend tot een Service-centrum erkend door de
fabrikant.
•Trek nooit aan het stroomsnoer om het uit het
stopcontact te halen.
Het stroomsnoer komt nooit nabij of in aanraking
met de warme delen van het apparaat, warmte-
bronnen of snijdende randen.
Plaats het apparaat nooit vlakbij een warmtebron
of in aanwezigheid van water.
Een friteuse die valt kan ernstige brandwonden
veroorzaken. Laat het stroomsnoer nooit van het
draagvlak hangen waarop de friteuse staat, om te
vermijden dat kinderen het vastgrijpen of dat
volwassenen worden
belemmerd. Gebruik
geen verlengsnoeren.
•Tijdens de werking is het
apparaat warm, raak
alleen de handvaten en
knoppen aan.
HET APPARAAT BUITEN
HET BEREIK VAN KIN-
DEREN HOUDEN.
De friteuse niet verplaat-
sen wanneer de olie heet
is, om ernstige
brandwonden te vermij-
den. Het apparaat wordt
alleen verplaatst als het
afgekoeld is, met behulp van de daarvoor
bestemde handvaten.
•De friteuse dient pas in werking gesteld te worden
nadat ze gevuld is met olie of reeds vloeibaar vet.
Indien de friteuse leeg wordt opgewarmd, treedt
een thermisch beveiligingsmechanisme in werking
waardoor de werking onderbroken wordt.
Respecteer steeds de MIN / MAX-niveaus aange-
duid aan de binnenkant van de frituurpan.
De microbeveiligingsschakelaar garandeert dat
het verwarmingselement alleen kan functioneren
als het bedieningshuis correct geplaatst is.
Sluit het apparaat steeds af van de netvoeding
vóór elke onderhoudsbeurt en wanneer u het
apparaat niet gebruikt.
Dompel het bedieningshuis, het snoer en de stekker
nooit onder in water of andere vloeistoffen.
Laat het apparaat nooit onbewaakt achter in
aanwezigheid van kinderen of onbekwame per-
sonen.
Olie en vet zijn brandbaar; als ze vuur vatten,
trekt u onmiddellijk de stekker uit het stopcontact
en blust u het vuur met het deksel of een deken.
Gebruik nooit water om de vlammen te doven.
Vóór u de frituurpan verwijdert wacht u steeds tot
de olie of het vet volledig afgekoeld zijn.
Bewaar deze instructies.
NL
A5-278IDL 10-12-2003 13:51 Pagina 20
21
THERMISCH BEVEILIGINGSMECHANISME
Het apparaat is voorzien van een thermisch beveili-
gingsmechanisme dat de verwarming onderbreekt
bij een verkeerd gebruik of een abnormale werking.
Nadat het apparaat afgekoeld is, drukt u met
behulp van een tandenstoker of iets gelijkaardigs op
het knopje om het beveiligingsmechanisme terug te
stellen "Q", naast het opschrift RESET (zie fig. 1).
Indien het apparaat niet functioneert, wendt u zich
tot een Service-centrum erkend door de fabrikant.
GEBRUIKSAANWIJZINGEN
Alvorens de friteuse voor de eerste keer te
gebruiken, maakt u de frituurmand, de frituurpan en
het deksel grondig schoon met warm water en vloei-
baar afwasmiddel. De bedieningsgroep en het
stroomsnoer worden schoongemaakt met een voch-
tige doek. Waak erover dat er geen water in de
bedieningsgroep sijpelt en dat er geen restjes ach-
terblijven in de uitneembare frituurpan. Droog alle
onderdelen goed af.
Controleer of de bedieningsgroep goed bevestigd is
aan het friteusehuis. De micro-beveiligingsschake-
laar "C" verhindert de werking van het apparaat als
de bedieningsgroep "R" niet correct geplaatst is in
de mantel "H".
De friteuse is nu klaar voor het gebruik.
HET VULLEN MET OLIE OF VET
Hef het deksel "K" met behulp van het handvat.
Draai de plooibare handgreep van de frituur-
mand tot hij blokkeert (stand 2 in fig. 2).
Verwijder de frituurmand "M" langs boven.
Haal uit het snoervak "O" voldoende snoerlengte
om het apparaat aan te sluiten op het stroomnet
(zie fig. 3).
•Als u olie gebruikt, giet u deze in de frituurpan "L"
tot aan het aangeduid maximumniveau (zie fig.
4). Ga nooit over deze limiet, om te voorkomen
dat olie uit de mand spat. Het olieniveau moet
zich steeds tussen de MAX / MIN-aanduidingen
"D" bevinden (max. 3 or 4 liter naargelang de
versie). U bekomt de beste resultaten met een
goede arachideolie.
Als u de voorkeur geeft aan een blok vet, snijdt u
dit in stukjes die u laat smelten in een andere kom,
waarna u het vloeibaar geworden vet in de fri-
tuurpan giet. Laat het vet nooit smelten in de fri-
tuurmand of op de weerstand van de friteuse (zie
fig. 5).
Hersluit het deksel "K".
VOORVERWARMING
Doe de te frituren etenswaren in de frituurmand
"M", maar maak hem niet te vol (max. 1 kg voor
de versie 3 liter en 1,3 kg voor de versie 4 liter).
Zorg ervoor dat de handgreep van de mand cor-
rect geplaatst is (stand 2 in fig. 2).
Zet de thermostaatnop "A" (zie fig. 6) op de
gewenste temperatuur (zie tabel baktijden). Het
groen controlelampje “B” wordt rood.
•Wanneer de ingestelde temperatuur bereikt werd,
wordt het controlelampje “B” groen.
BEGIN FRITUREN
•Van zodra het controlelampje “B” groen wordt,
de frituurmand “M” onderdompelen in de olie,
door hem heel langzaam te laten zakken om spat-
ten en overkoken van de olie te voorkomen.
Het is volkomen normaal als een behoorlijke hoe-
veelheid stoom ontstaat.
NA HET FRITUREN
Als de baktijd om is, heft u de frituurmand "M en
controleert u of de etenswaren naar wens
gebakken zijn.
Als u van mening bent dat de bereiding voltooid
is, zet u het apparaat uit door de thermostaatknop
"A" in de stand "•". Het controlelampje is groen.
•Trek de stekker uit het stopcontact.
Laat de overtollige olie uitlekken door de frituur-
mand "M" vast te haken in de houder "E" van de
frituurpan.
N.B. Bij het frituren in 2 fasen of indien u meer-
dere bakfasen wenst, haakt u de frituurmand “M”
na de eerste fase vast aan de houder “E” en
wacht u tot het controlelampje groen wordt om
aan te geven dat de olie opnieuw de gewenste
temperatuur heeft bereikt. Daarna dompelt u het
mandje "M" nogmaals onder in de olie.
TIPS VOOR HET FRITUREN
DE DUUR VAN DE OLIE OF HET VET
De olie of het vet mogen nooit onder het minimum-
niveau zakken. Af en toe moet u de olie of het vet
volledig vervangen. De duur hangt af van de eten-
swaren die gefrituurd worden. Gepaneerd voedsel,
bijvoorbeeld, vervuilt de olie meer dan andere.
Zoals bij alle friteuses, bederft olie dat meerdere
keren wordt verhit! Daarom dient u de olie of het vet
dus regelmatig te vervangen, zelfs bij een correct
gebruik.
A5-278IDL 10-12-2003 13:51 Pagina 21
22
FRITUREN VAN VERSE ETENSWAREN
De volgende tabel raadplegen, rekening houdend met het feit dat de aangegeven baktijden en -temperaturen bij bena-
dering zijn en moeten worden aangepast volgens de hoeveelheid en persoonlijke smaak.
Voedsel Max. hoeveelheid (gr.) Temperatuur (°C) Tijd (minuten)
Verse frites Halve portie 700 170 1e fase 8 - 10
2e fase 1 - 2
Hele portie 1300 (versie 4 liter) 170 1e fase 11 - 13
2e fase 2 - 4
1000 (versie 3 liter) 170 1e fase 11 - 13
2e fase 2 - 4
Vis Calamares 600 140 9 - 11
Canestrelli 600 140 10 - 12
Sardines 600 140 10 - 12
Garnalen 600 140 8 - 10
Tong 500 140 6 - 8
Vlees Rundkoteletten 500 160 8 - 9
Kippenbouten 500 160 8 - 10
Gehaktballen 700 160 8 - 10
Groenten Artisjokken 400 150 15 - 17
Bloemkool 600 150 10 - 11
Champignons 500 150 8 - 10
Aubergines 200 150 9 - 11
Courgettes 500 150 13 - 15
GOED FRITUREN
Het is belangrijk voor elk recept de aanbevolen tem-
peratuur te volgen. Bij een te lage temperatuur,
neemt het voedsel olie op. Bij een te hoge tempera-
tuur wordt direct een korst gevormd en blijft het
voedsel vanbinnen rauw.
De te frituren etenswaren worden in de olie onder-
gedompeld, als deze de juiste temperatuur bereikt
heeft, dus nadat het controlelampje "B" gedoofd is.
Doe het mandje niet te vol, anders daalt de tempe-
ratuur van de olie te snel en zijn de etenswaren te
vet en onregelmatig gefrituurd.
Controleer of de etenswaren in dunne en evengrote
stukken gesneden zijn. Dikke stukken zijn moeilijk
gaar te krijgen vanbinnen, ook al zien ze er van
buiten goed uit, terwijl stukken met een gelijke dikte
gelijktijdig gaar zijn.
Maak de etenswaren perfect droog voor u ze onder-
dompelt in olie of vet, om oliespatten te vermijden;
bovendien zijn vochtige etenswaren na het bakken
week (vooral frites).
Het is aangeraden etenswaren met een hoog vocht-
gehalte (vis, vlees, groenten) te paneren of met meel
te bestuiven. Verwijder zorgvuldig overtollig meel of
paneermeel alvorens de etenswaren in de olie te
laten zakken.
A5-278IDL 10-12-2003 13:51 Pagina 22
23
FRITUREN VAN DIEPGEVROREN ETENSWAREN
Diepgevroren etenswaren hebben een heel lage temperatuur. Dit houdt in dat ze de temperatuur van het frituurvocht
behoorlijk omlaag halen.
Om een goed resultaat te bereiken, raden we aan de maximale hoeveelheden bij het frituren niet te overschrijden.
Diepgevroren etenswaren zijn vaak bedekt met ijskristallen, die zo goed mogelijk verwijderd moeten worden voordat
u gaat frituren. Laat daarna het mandje heel langzaam in de olie zakken zodat die niet overkookt.
De baktijden zijn bij benadering en moeten worden aangepast aan de begintemperatuur van de te frituren etenswa-
ren en de temperatuur aangeduid op de verpakking van de diepgevroren etenswaren.
Voeding Max. hoeveelheid (gr.) Temperatuur (°C) Tijd (minuten)
Voorgebakken diepvriesfrites 600 180 9 - 11
Aardappelkroketten 700 180 9 - 11
Vis Kabeljauwsticks 500 180 7 - 8
Pladijsfilets 500 180 6 - 7
Vlees Kippenbouten 300 180 5 - 6
PROBLEMEN BIJ DE WERKING
PROBLEEM
Geurtjes
De olie kookt over
De etenswaren krijgen geen
bruingebakken kleurtje tijdens de
bakfase
De olie verhit niet
OORZAAK
De olie is bedorven.
De bakvloeistof is niet geschikt.
De olie is bedorven en vormt bijgevolg
te veel schuim.
U hebt niet voldoende afgedroogde
etenswaren ondergedompeld in de olie.
U hebt de firtuurmand te snel in de olie
laten zakken.
Het niveau van de olie overschrijdt het
MAX-niveau.
De temperatuur van de olie is te laag.
De frituurmand is te vol.
De friteuse is in gebruik genomen zonder
olie in de oliepan, zodat de thermische
beveiliging defect is.
OPLOSSING
Vervang de olie of het vet.
Gebruik zonnebloemolie of plan-
taardige olie van goede kwaliteit.
Vervang de olie of het vet.
Droog de etenswaren goed af.
Dompel de etenswaren langzaam
onder.
Doe minder olie in de oliepan.
Selecteer een hogere temperatuur.
Doe minder etenswaren in de fritu-
urmand.
Wendt u zich tot een Service-cen-
trum (om de beveiliging te laten
vervangen)
ONDERHOUD
Vóór elke onderhoudsbeurt controleert u of de stekker uit
het stopcontact is.
Dompel de friteuse nooit onder in water, en spoel hem
nooit af onder stromend kraantjeswater (zie fig. 7). Het
water kan binnendringen in het bedieningshuis en elek-
trische schokken veroorzaken.
Controleer of de olie voldoende afgekoeld is, waarna u
de bedieningsgroep verwijderd en de olie weggiet.
Verwijder etensrestjes uit de frituurpan met behulp van
een sponsje of keukenpapier.
Uitgezonderd de bedieningsgroep, stroomsnoer en
weerstand, mogen alle onderdelen afgewassen worden
met warm water en vloeibare afwaszeep (zie fig. 8).
Vermijd het gebruik van schurende sponsen, om de fri-
teuse niet te beschadigen.
Na deze handeling droogt u alles zorgvuldig af, om
te voorkomen dat tijdens de werking van het appa-
raat hete olie opspat.
A5-278IDL 10-12-2003 13:51 Pagina 23

Documenttranscriptie

A5-278IDL 10-12-2003 13:51 Pagina 20 NL LEES AANDACHTIG DEZE GEBRUIKSAANWIJZINGEN ALVORENS HET APPARAAT TE INSTALLEREN EN TE GEBRUIKEN. ALLEEN OP DEZE MANIER GARANDEERT U DE BESTE RESULTATEN EN DE MAXIMALE GEBRUIKSVEILIGHEID. BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT A Thermostaatknop voor de regeling van de temperatuur B Controlelampje temperatuur olie (rood, groen) C Microbeveiligingsschakelaar D Aanduiding MIN / MAX-niveau E Houder frituurmand F Kijkvenstertje (indien aanwezig) G Filter (indien aanwezig) H Mantel I Handvaten J Zittingen voor de bevestiging van de bedieningsgroep K Deksel met handvat L Uitneembare frituurpan M Frituurmand met plooibare handgreep N Elektrische weerstand O Snoervak P Geleiders voor de bevestiging van de bedieningsgroep aan het apparaat Q Reset van het thermisch beveiligingsmechanisme R Bedieningsgroep BELANGRIJKE WAARSCHUWINGEN • Dit apparaat is bestemd voor het frituren van etenswaren en voor uitsluitend huishoudelijke doeleinden. Het apparaat dient niet voor andere doeleinden te worden gebruikt, of te worden gewijzigd. • Het apparaat niet inschakelen als het beschadigd is (vb. na een val) of als er werkingsproblemen worden vastgesteld. Wendt u tot een Service-centrum erkend door de fabrikant. • Alvorens het apparaat te gebruiken controleren of de netspanning overeenkomt met de spanning aangegeven op het gegevensplaatje van het apparaat. • Het apparaat alleen aansluiten op een stopcontact met een minimum vermogen van 10A en voorzien van een goed functionerende aardleiding. • Het stroomsnoer van dit apparaat wordt niet vervangen door de gebruiker, aangezien hiervoor speciaal gereedschap vereist is. Indien het stroomsnoer beschadigd is, wendt u zich uitsluitend tot een Service-centrum erkend door de fabrikant. 20 • Trek nooit aan het stroomsnoer om het uit het stopcontact te halen. • Het stroomsnoer komt nooit nabij of in aanraking met de warme delen van het apparaat, warmtebronnen of snijdende randen. • Plaats het apparaat nooit vlakbij een warmtebron of in aanwezigheid van water. • Een friteuse die valt kan ernstige brandwonden veroorzaken. Laat het stroomsnoer nooit van het draagvlak hangen waarop de friteuse staat, om te vermijden dat kinderen het vastgrijpen of dat volwassenen worden belemmerd. Gebruik geen verlengsnoeren. • Tijdens de werking is het apparaat warm, raak alleen de handvaten en knoppen aan. HET APPARAAT BUITEN HET BEREIK VAN KINDEREN HOUDEN.    ;;; QQQ @@@ ;;; QQQ  @@@    ;;; QQQ  @@@  ;;; QQQ  @@@   • De friteuse niet verplaatsen wanneer de olie heet is, om ernstige brandwonden te vermijden. Het apparaat wordt alleen verplaatst als het afgekoeld is, met behulp van de daarvoor bestemde handvaten. • De friteuse dient pas in werking gesteld te worden nadat ze gevuld is met olie of reeds vloeibaar vet. Indien de friteuse leeg wordt opgewarmd, treedt een thermisch beveiligingsmechanisme in werking waardoor de werking onderbroken wordt. • Respecteer steeds de MIN / MAX-niveaus aangeduid aan de binnenkant van de frituurpan. • De microbeveiligingsschakelaar garandeert dat het verwarmingselement alleen kan functioneren als het bedieningshuis correct geplaatst is. • Sluit het apparaat steeds af van de netvoeding vóór elke onderhoudsbeurt en wanneer u het apparaat niet gebruikt. • Dompel het bedieningshuis, het snoer en de stekker nooit onder in water of andere vloeistoffen. • Laat het apparaat nooit onbewaakt achter in aanwezigheid van kinderen of onbekwame personen. • Olie en vet zijn brandbaar; als ze vuur vatten, trekt u onmiddellijk de stekker uit het stopcontact en blust u het vuur met het deksel of een deken. Gebruik nooit water om de vlammen te doven. • Vóór u de frituurpan verwijdert wacht u steeds tot de olie of het vet volledig afgekoeld zijn. • Bewaar deze instructies. A5-278IDL 10-12-2003 13:51 Pagina 21 THERMISCH BEVEILIGINGSMECHANISME VOORVERWARMING Het apparaat is voorzien van een thermisch beveiligingsmechanisme dat de verwarming onderbreekt bij een verkeerd gebruik of een abnormale werking. Nadat het apparaat afgekoeld is, drukt u met behulp van een tandenstoker of iets gelijkaardigs op het knopje om het beveiligingsmechanisme terug te stellen "Q", naast het opschrift RESET (zie fig. 1). Indien het apparaat niet functioneert, wendt u zich tot een Service-centrum erkend door de fabrikant. • Doe de te frituren etenswaren in de frituurmand "M", maar maak hem niet te vol (max. 1 kg voor de versie 3 liter en 1,3 kg voor de versie 4 liter). Zorg ervoor dat de handgreep van de mand correct geplaatst is (stand 2 in fig. 2). • Zet de thermostaatnop "A" (zie fig. 6) op de gewenste temperatuur (zie tabel baktijden). Het groen controlelampje “B” wordt rood. • Wanneer de ingestelde temperatuur bereikt werd, wordt het controlelampje “B” groen. GEBRUIKSAANWIJZINGEN Alvorens de friteuse voor de eerste keer te gebruiken, maakt u de frituurmand, de frituurpan en het deksel grondig schoon met warm water en vloeibaar afwasmiddel. De bedieningsgroep en het stroomsnoer worden schoongemaakt met een vochtige doek. Waak erover dat er geen water in de bedieningsgroep sijpelt en dat er geen restjes achterblijven in de uitneembare frituurpan. Droog alle onderdelen goed af. Controleer of de bedieningsgroep goed bevestigd is aan het friteusehuis. De micro-beveiligingsschakelaar "C" verhindert de werking van het apparaat als de bedieningsgroep "R" niet correct geplaatst is in de mantel "H". De friteuse is nu klaar voor het gebruik. HET VULLEN MET OLIE OF VET • Hef het deksel "K" met behulp van het handvat. Draai de plooibare handgreep van de frituurmand tot hij blokkeert (stand 2 in fig. 2). Verwijder de frituurmand "M" langs boven. • Haal uit het snoervak "O" voldoende snoerlengte om het apparaat aan te sluiten op het stroomnet (zie fig. 3). • Als u olie gebruikt, giet u deze in de frituurpan "L" tot aan het aangeduid maximumniveau (zie fig. 4). Ga nooit over deze limiet, om te voorkomen dat olie uit de mand spat. Het olieniveau moet zich steeds tussen de MAX / MIN-aanduidingen "D" bevinden (max. 3 or 4 liter naargelang de versie). U bekomt de beste resultaten met een goede arachideolie. • Als u de voorkeur geeft aan een blok vet, snijdt u dit in stukjes die u laat smelten in een andere kom, waarna u het vloeibaar geworden vet in de frituurpan giet. Laat het vet nooit smelten in de frituurmand of op de weerstand van de friteuse (zie fig. 5). • Hersluit het deksel "K". BEGIN FRITUREN • Van zodra het controlelampje “B” groen wordt, de frituurmand “M” onderdompelen in de olie, door hem heel langzaam te laten zakken om spatten en overkoken van de olie te voorkomen. • Het is volkomen normaal als een behoorlijke hoeveelheid stoom ontstaat. NA HET FRITUREN • Als de baktijd om is, heft u de frituurmand "M en controleert u of de etenswaren naar wens gebakken zijn. • Als u van mening bent dat de bereiding voltooid is, zet u het apparaat uit door de thermostaatknop "A" in de stand "•". Het controlelampje is groen. • Trek de stekker uit het stopcontact. • Laat de overtollige olie uitlekken door de frituurmand "M" vast te haken in de houder "E" van de frituurpan. • N.B. Bij het frituren in 2 fasen of indien u meerdere bakfasen wenst, haakt u de frituurmand “M” na de eerste fase vast aan de houder “E” en wacht u tot het controlelampje groen wordt om aan te geven dat de olie opnieuw de gewenste temperatuur heeft bereikt. Daarna dompelt u het mandje "M" nogmaals onder in de olie. TIPS VOOR HET FRITUREN DE DUUR VAN DE OLIE OF HET VET De olie of het vet mogen nooit onder het minimumniveau zakken. Af en toe moet u de olie of het vet volledig vervangen. De duur hangt af van de etenswaren die gefrituurd worden. Gepaneerd voedsel, bijvoorbeeld, vervuilt de olie meer dan andere. Zoals bij alle friteuses, bederft olie dat meerdere keren wordt verhit! Daarom dient u de olie of het vet dus regelmatig te vervangen, zelfs bij een correct gebruik. 21 A5-278IDL 10-12-2003 13:51 Pagina 22 GOED FRITUREN Het is belangrijk voor elk recept de aanbevolen temperatuur te volgen. Bij een te lage temperatuur, neemt het voedsel olie op. Bij een te hoge temperatuur wordt direct een korst gevormd en blijft het voedsel vanbinnen rauw. De te frituren etenswaren worden in de olie ondergedompeld, als deze de juiste temperatuur bereikt heeft, dus nadat het controlelampje "B" gedoofd is. Doe het mandje niet te vol, anders daalt de temperatuur van de olie te snel en zijn de etenswaren te vet en onregelmatig gefrituurd. Controleer of de etenswaren in dunne en evengrote stukken gesneden zijn. Dikke stukken zijn moeilijk gaar te krijgen vanbinnen, ook al zien ze er van buiten goed uit, terwijl stukken met een gelijke dikte gelijktijdig gaar zijn. Maak de etenswaren perfect droog voor u ze onderdompelt in olie of vet, om oliespatten te vermijden; bovendien zijn vochtige etenswaren na het bakken week (vooral frites). Het is aangeraden etenswaren met een hoog vochtgehalte (vis, vlees, groenten) te paneren of met meel te bestuiven. Verwijder zorgvuldig overtollig meel of paneermeel alvorens de etenswaren in de olie te laten zakken. FRITUREN VAN VERSE ETENSWAREN De volgende tabel raadplegen, rekening houdend met het feit dat de aangegeven baktijden en -temperaturen bij benadering zijn en moeten worden aangepast volgens de hoeveelheid en persoonlijke smaak. Voedsel Max. hoeveelheid (gr.) Verse frites Halve portie Hele portie Temperatuur (°C) 700 170 1300 (versie 4 liter) 170 1000 (versie 3 liter) 170 Tijd (minuten) 1e fase 8 - 10 2e fase 1 - 2 1e fase 11 - 13 2e fase 2 - 4 1e fase 11 - 13 2e fase 2 - 4 Vis Calamares Canestrelli Sardines Garnalen Tong 600 600 600 600 500 140 140 140 140 140 9 - 11 10 - 12 10 - 12 8 - 10 6-8 Vlees Rundkoteletten Kippenbouten Gehaktballen 500 500 700 160 160 160 8-9 8 - 10 8 - 10 Groenten Artisjokken Bloemkool Champignons Aubergines Courgettes 400 600 500 200 500 150 150 150 150 150 15 - 17 10 - 11 8 - 10 9 - 11 13 - 15 22 A5-278IDL 10-12-2003 13:51 Pagina 23 FRITUREN VAN DIEPGEVROREN ETENSWAREN Diepgevroren etenswaren hebben een heel lage temperatuur. Dit houdt in dat ze de temperatuur van het frituurvocht behoorlijk omlaag halen. Om een goed resultaat te bereiken, raden we aan de maximale hoeveelheden bij het frituren niet te overschrijden. Diepgevroren etenswaren zijn vaak bedekt met ijskristallen, die zo goed mogelijk verwijderd moeten worden voordat u gaat frituren. Laat daarna het mandje heel langzaam in de olie zakken zodat die niet overkookt. De baktijden zijn bij benadering en moeten worden aangepast aan de begintemperatuur van de te frituren etenswaren en de temperatuur aangeduid op de verpakking van de diepgevroren etenswaren. Voeding Max. hoeveelheid (gr.) Temperatuur (°C) Tijd (minuten) Voorgebakken diepvriesfrites Aardappelkroketten 600 700 180 180 9 - 11 9 - 11 Vis Kabeljauwsticks Pladijsfilets 500 500 180 180 7-8 6-7 Vlees Kippenbouten 300 180 5-6 ONDERHOUD Vóór elke onderhoudsbeurt controleert u of de stekker uit het stopcontact is. Dompel de friteuse nooit onder in water, en spoel hem nooit af onder stromend kraantjeswater (zie fig. 7). Het water kan binnendringen in het bedieningshuis en elektrische schokken veroorzaken. Controleer of de olie voldoende afgekoeld is, waarna u de bedieningsgroep verwijderd en de olie weggiet. Verwijder etensrestjes uit de frituurpan met behulp van een sponsje of keukenpapier. Uitgezonderd de bedieningsgroep, stroomsnoer en weerstand, mogen alle onderdelen afgewassen worden met warm water en vloeibare afwaszeep (zie fig. 8). Vermijd het gebruik van schurende sponsen, om de friteuse niet te beschadigen. Na deze handeling droogt u alles zorgvuldig af, om te voorkomen dat tijdens de werking van het apparaat hete olie opspat. PROBLEMEN BIJ DE WERKING PROBLEEM OORZAAK OPLOSSING Geurtjes De olie is bedorven. De bakvloeistof is niet geschikt. Vervang de olie of het vet. Gebruik zonnebloemolie of plantaardige olie van goede kwaliteit. De olie kookt over De olie is bedorven en vormt bijgevolg te veel schuim. U hebt niet voldoende afgedroogde etenswaren ondergedompeld in de olie. U hebt de firtuurmand te snel in de olie laten zakken. Het niveau van de olie overschrijdt het MAX-niveau. Vervang de olie of het vet. De temperatuur van de olie is te laag. De frituurmand is te vol. Selecteer een hogere temperatuur. Doe minder etenswaren in de frituurmand. De friteuse is in gebruik genomen zonder olie in de oliepan, zodat de thermische beveiliging defect is. Wendt u zich tot een Service-centrum (om de beveiliging te laten vervangen) De etenswaren krijgen geen bruingebakken kleurtje tijdens de bakfase De olie verhit niet Droog de etenswaren goed af. Dompel de etenswaren langzaam onder. Doe minder olie in de oliepan. 23
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35

DeLonghi A5-278IDL Handleiding

Categorie
Frituurpannen
Type
Handleiding