Documenttranscriptie
TEFAL393-NoticeBaguette_and_co_Mise en page 1 16/12/09 18:40 Page37
Veiligheidsadviezen
Belangrijke voorzorgsmaatregelen:
Voor uw veiligheid voldoet dit apparaat aan de toepasselijke normen en regelgevingen
(Richtlijnen Laagspanning, Elektromagnetische Compatibiliteit, Materialen in contact met
voedingswaren, Milieu…).
• Dit apparaat is niet geschikt om gebruikt te worden in combinatie met een tijdschakelaar of
afstandsbediening.
• Alle apparaten worden onderworpen aan een strenge controle. Met sommige, willekeurig
uitgekozen apparaten zijn praktische gebruikstests uitgevoerd, waardoor het kan lijken of het
apparaat reeds gebruikt is.
Gebruiksvoorwaarden
Dit apparaat is niet bedoeld om zonder hulp of toezicht gebruikt te worden door kinderen of
andere personen, indien hun fysieke, zintuiglijke of mentale vemogen hen niet in staat stellen
dit apparaat op een veilige wijze te gebruiken, tenzij zij van tevoren instructies hebben
ontvangen betreffende het gebruik van het apparaat door een verantwoordelijk persoon.
Er moet toezicht zijn op jonge kinderen zodat zij niet met het apparaat kunnen spelen.
• Uw apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk gebruik binnenshuis.
• Uw apparaat is uitsluitend bedoeld om gebruikt te worden voor huishoudelijk gebruik. Deze is
niet ontworpen voor een gebruik in de volgende gevallen, waarvoor de garantie niet geldig is:
- in kleinschalige personeelskeukens in winkels, kantoren en andere arbeidsomgevingen,
- op boerderijen,
- door gasten van hotels, motels of andere verblijfsvormen,
- in bed & breakfast locaties.
• Elke handeling anders dan schoonmaken en het gewone onderhoud dient door een erkende
servicedienst te gebeuren.
• Het bij dit apparaat gemeten akoestische vermogen bedraagt 55 dBa.
Belangrijke
• Wees zeer voorzichtig, er kan stoom ontsnappen wanneer u het deksel opent tijdens het
programma of aan het einde hiervan.
• Wanneer u met programma nr. 19 bezig bent (jam, appelmoes), wees dan alert op de
stoomstoot en de warme spatten die tijdens het openen van het deksel kunnen optreden.
• - houdt u zich aan de in de recepten aangegeven hoeveelheden.
- gebruik niet meer dan 1500 g deeg in totaal in de binnenpan en niet meer dan 900 g in totaal
voor de stokbroden.
- gebruik niet meer dan 450 g bloem en 2,5 theelepel gist voor de stokbrood recepten.
- gebruik niet meer dan 900 g bloem en 5 theelepels gist voor de recepten in de binnenpan.
Doen
• Trek, bij langdurige afwezigheid en als u het apparaat schoonmaakt, de stekker uit het
stopcontact.
• Maak gebruik van een stevig en stabiel werkvlak dat niet door opspattend water bereikt kan
worden en maak in geen geval gebruik van een nis in een inbouwkeuken.
• Het meegeleverde mesje is scherp. Gelieve na gebruik de beschermhoes er opnieuw over te doen
en het op een veilige plaats op te bergen.
• Gebruik aan het einde van het programma altijd ovenwanten om de kom of de warme
delen van het apparaat vast te nemen. Het apparaat en het stokbroodaccessoire worden
erg warm tijdens het gebruik.
Niet doen
• Het apparaat niet gebruiken indien:
- het snoer hiervan beschadigd of defect is.
- het apparaat gevallen is en zichtbaar beschadigd is of niet goed meer functioneert.
In ieder van deze gevallen moet het apparaat naar de dichtstbijzijnde servicedienst
teruggestuurd worden om risico's te vermijden. Raadpleeg de garantie.
• Indien het netsnoer beschadigd is, moet dit door de fabrikant, diens servicedienst of een persoon
met een gelijkwaardige vakbekwaamheid vervangen worden, om ieder gevaar te voorkomen.
• Dompel het apparaat, het netsnoer of de stekker niet in water of enige andere vloeistof.
• Laat het netsnoer niet binnen handbereik van kinderen hangen.
• Plaats de uitneembare binnenpan niet in een oven.
• Verplaats het apparaat nooit als het aanstaat.
37
TEFAL393-NoticeBaguette_and_co_Mise en page 1 16/12/09 18:40 Page38
• Raak het kijkvenster niet aan tijdens en vlak na het gebruik. De temperatuur van het
kijkvenster kan hoog zijn.
• Plaats het apparaat niet op een ander apparaat.
• Gebruik dit apparaat niet als hittebron.
• Gebruik het apparaat uitsluitend voor het bereiden van brood en jam.
• Nooit papier, karton of plastic in het apparaat stoppen en er niets op plaatsen.
• Probeer bij brand nooit de vlammen te blussen met water. Trek de stekker uit het stopcontact.
Doof de vlammen met een vochtige doek.
• Voor uw eigen veiligheid, dient u uitsluitend gebruik te maken van de op het apparaat
afgestemde accessoires en onderdelen.
• Nooit de luchtroosters dichtmaken.
Aansluiting
• Controleer of het vermogen van uw apparaat overeenkomt met die van uw elektrische installatie.
Verkeerde aansluiting maakt de garantie ongeldig.
• Steek de stekker altijd in een geaard stopcontact. Het niet in acht nemen van deze verplichting
kan elektrische schokken veroorzaken en tot ernstige verwondingen leiden. Voor uw eigen
veiligheid moet het geaarde stopcontact beantwoorden aan de in uw land geldende normen
voor elektrische installaties. Indien uw installatie geen geaard stopcontact heeft, dient u, voordat
u het apparaat aan gaat sluiten, een erkende instantie te laten komen om uw elektrische
installatie zodanig te wijzigen dat deze aan de normen voldoet.
• Trek niet aan het snoer om de stekker uit het stopcontact te halen.
• Gebruik alleen in goede staat verkerende verlengsnoeren met een geaarde stekker en een snoer
waarvan de doorsnede minstens gelijk is aan die van het apparaat.
• Het netsnoer mag niet in de buurt van, in contact met de warme delen van het apparaat, in de
buurt van een warmtebron of op scherpe randen komen.
Reparatie
• Reparaties mogen uitsluitend uitgevoerd worden door vakmensen en met gebruik van originele
onderdelen. Het zelf repareren van een apparaat kan gevaar voor de gebruiker met zich
meebrengen.
Beschrijving
1. Uitneembare binnenpan
2. Kneders
3. Deksel met kijkvenster
4. Bedieningspaneel
a. Display
a1. Gewichtindicator
a2. Weergave van het programma
a3. Bruiningsgraad
a4. Uitgestelde programmering
a5. Tijdsweergave
b. Keuze van de programma's
c. Gewichtselectie
d. Insteltoetsen voor inschakeling van de
timer en instelling van de tijd voor de
programma’s 7 en 15
e. Controlelampje
f. Aan/uit-knop
g. Selectie van de bruiningsgraad
5. Baksteun stokbroden
6. 2 vormen met anti-aanbaklaag voor
stokbroden
7. 2 anti-aanbakplaten voor broodjes
Accessoires :
8. Mesje
9. a. Eetlepel
b. Theelepel
10. “Haak” accessoire voor
het verwijderen van de kneders
11. Kwast
12. Maatbeker
4.a1
4.a4
4.a2
4.a5
4.a3
38
TEFAL393-NoticeBaguette_and_co_Mise en page 1 16/12/09 18:40 Page39
Voor het eerste gebruik
Uitpakken
• Pak het apparaat uit en lees de gebruiksaanwijzing aandachtig door voordat u het apparaat in
gebruik neemt - fig. 1.
• Plaats het apparaat op een stabiele ondergrond. Verwijder de volledige verpakking, de stickers en
diverse accessoires, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van het apparaat.
Waarschuwing
• Het mesje is erg scherp. Wees voorzichtig.
NO
OK
Schoonmaken van de binnenpan
• Maak de binnenpan van het apparaat schoon met een vochtige doek. Droog de binnenpan
grondig af - fig. 2. Bij het eerste gebruik kan er een lichte geur/rook vrijkomen, dit is
normaal en zal snel verdwijnen.
Gebruik
1. Voordat u uw apparaat
gaat gebruiken
• Verwijder de broodpan door deze een beetje te kantelen en deze op z'n
kant te leggen waardoor het losklikken mogelijk wordt - fig. 3.
• Zet vervolgens de kneders op hun plaats - fig. 4.
2. Ingrediënten toevoegen
TIP
Het kneden gaat
beter wanneer de
kneedhaken
tegenover elkaar
geplaatst worden.
• Doe de ingrediënten in de aanbevolen volgorde in de uitneembare
binnenpan (zie praktische tips pagina 45) - fig. 5.
• Zorg dat u alle ingrediënten nauwkeurig gewogen heeft.
3. Starten
• Doe de uitneembare binnenpan terug in het apparaat - fig. 6.
TIP
• Druk op de ene en vervolgens de andere zijde van de uitneembare
Om kennis
binnenpan om het zodanig vast te klikken op het aandrijfelement dat
te maken met uw
beide zijden vastgeklikt zijn - fig. 7.
broodbakmachine,
• Rol het snoer uit en steek de stekker in een geaard stopcontact.
stellen wij u voor om
• Na de pieptoon worden programma 1 en gemiddeld goudbruin laagje voor uw eerste brood
standaard weergegeven - fig. 8.
het recept van het
BASISBROOD te
proberen. Zie de
gegevens van
« PROGRAMMA
BASISBROOD » op
pagina 48.
39
TEFAL393-NoticeBaguette_and_co_Mise en page 1 16/12/09 18:40 Page40
4. Selecteer een programma
(zie de eigenschappen in onderstaande tabel)
• Voor ieder programma wordt een automatische instelling weergegeven. U moet dus met de
hand de gewenste instellingen selecteren.
• Door het kiezen van een programma wordt een reeks stappen ingeschakeld, die automatisch na
elkaar ingezet worden.
• Druk op de “menu”-toets die u de kans geeft om uit een aantal verschillende programma’s te
kiezen. Om de programma’s van 1 tot 19 te doorlopen, drukt u achtereenvolgens op de “menu”toets.
• De tijd die bij het geselecteerde programma hoort, wordt automatisch weergegeven.
IN HET MENU
BESCHIKBARE
PROGRAMMA’S
EIGENSCHAPPEN
BROODJES
Om u te helpen broodjes te bereiden met de programma’s 1 t/m 6 vindt u een aanvullende gids voor de
bereiding met uw broodbakmachine. Deze broodjes worden bereid in twee stappen en de bakcyclus vindt
plaats na het bereiden van de broodjes.
1. Stokbrood
Met het stokbroodprogramma kunt u zelf stokbrood en broodjes met een
knapperig korstje bereiden.
2 . Ciabatta
Met programma 2 kunt u het beroemdste brood van Italië maken, met zacht,
luchtig kruim, ideaal voor kleine sandwiches.
3. Broodstengels
Met het programma Gressini kunt u zeer dunne, lange, droge broodjes bereiden.
4. Pitabrood
Met programma 4 kunt u uitstekend platte brode met vochtig, blaasvormig
kruim bereiden, zoals Turks pitabrood, uitstekend voor sandwiches.
5. Bolletje
Programma 5 is ideaal voor 8 ronde, zachte witte broodjes met een luchtige
textuur.
6. Klein zoet brood
Met programma 6 kunt u lichte suikerbroodjes bereiden zoals de in Spanje zeer
bekende ensaimadas.
7. Klein brood bakken
Met programma 7 kunt u al het brood van de programma’s 1 t/m 6 in 10
tot 35 min. opwarmen en bakken. In te stellen in schijven van 5 minuten.
De broodbakmachine dient tijdens het gebruik van programma 7 onder
toezicht te blijven.
Om de cyclus voor het einde te onderbreken, schakelt u het programma
.
handmatig uit door de toets lang ingedrukt te houden
KLASSIEKE BROODSOORTEN
8. Basisbrood snel brood
Met programma 8 kunnen de meeste witte broodrecepten met behulp van
tarwemeel gemaakt worden.
9. Frans brood
Het programma 9 komt overeen met een recept voor traditioneel Frans
witbrood, met blaasvormig kruim.
10. Volkorenbrood
Het programma 10 moet geselecteerd worden wanneer u meel voor
volkorenbrood gebruikt.
40
TEFAL393-NoticeBaguette_and_co_Mise en page 1 16/12/09 18:40 Page41
KLASSIEKE BROODSOORTEN
11. Zoet brood
Het programma 11 is geschikt voor recepten die meer vet en suiker bevatten.
Indien u een kant-en-klaar mix voor brioches of melkbroodgebruikt, zorg dan
dat u in totaal niet meer dan 1000 g deeg heeft.
Wij adviseren u de stand LICHT voor uw eerste brioche-recept.
12 . Snel brood
Programma 12 is speciaal bedoeld voor het recept van het SNELLE BROOD
dat u in het verstrekte receptenboek vindt. Het voor dit recept te gebruiken
water mag maximaal 35°C zijn.
13. Brood zonder gluten
Dit brood is geschikt voor mensen die allergisch zijn voor gluten (Coeliakie)
die in diverse graanproducten (tarwe, gerst, rogge, haver, kamut, spelt, enz....)
voorkomen. Het blik moet steeds gereinigd worden, om verontreiniging door
andere meelsoorten te voorkomen. Bij een streng glutenvrij dieet moet u er voor
zorgen dat de gebruikte gist ook glutenvrij is. Door de consistentie van meel
zonder gluten is optimaal mengen niet mogelijk. U dient dan ook tijdens het
kneden het deeg van de randen om te klappen met een soepele kunststof
spatel. Brood zonder gluten is compacter en de kleur is bleker dan van normaal
brood.
14. Brood zonder zout
Door minder zout te gebruiken, neemt het risico van hart- en vaatziekten af.
15. Bakken
Met het bakprogramma kan uitsluitend tussen 10 en 70 min. gebakken worden,
instelbaar in schijven van 10 min, met een lichte, middelmatige of donkere
goudbruine kleur. Dit kan alleen geselecteerd worden en gebruikt worden:
a) in combinatie met het programma gerezen deeg,
b) voor het opwarmen of knapperig maken van brood dat al gebakken en
afgekoeld is,
c) voor het afbakken in geval van een langdurige stroomonderbreking
tijdens een broodcyclus. Met dit programma kunnen geen broodjes
gebakken worden. De broodbakmachine dient tijdens het gebruik van
programma 15 onder toezicht te blijven. Om de cyclus voor het einde te
onderbreken, schakelt u het programma handmatig uit door de toets
.
lang ingedrukt te houden
16. Brooddeeg
Het programma gerezen deeg bakt niet. Dit komt overeen met een kneed- en
rijsprogramma voor alle soorten gerezen deeg. Bijv.: pizzadeeg.
17. Pasta
Het programma 12 kneedt alleen maar. Het is bestemd voor niet gerezen deeg.
Bijv.: pasta.
18. Cake
Programma 18 is voor het vervaardigen van taarten en gebak met bakpoeder.
Voor dit programma is alleen het gewicht van 1000 g beschikbaar.
19. Jam
Het programma 19 kookt automatisch jam in het bakblik. Het fruit moet grof
gesneden en ontpit zijn.
41
TEFAL393-NoticeBaguette_and_co_Mise en page 1 16/12/09 18:40 Page42
5. Het gewicht van het brood selecteren
• Het gewicht van het brood wordt automatisch ingesteld op 1000 g. Het gewicht wordt slechts ter
indicatie gegeven.
• Raadpleeg de gedetailleerde recepten voor meer informatie.
• Het is niet mogelijk het gewicht in te stellen voor de programma’s 1 t/m 7 en 13, 15, 16, 17, 18, 19.
• Druk op de to
om het gekozen gewicht van 750 g, 1000 g of 1500 g in te stellen - fig. 9.
De aanduiding tegenover de gewenste instelling gaat branden.
6. De bruiningsgraad van het brood selecteren
Standaard staat de bruiningsgraad van het brood ingesteld op medium.
• Het is niet mogelijk het goudbruine laagje in te stellen voor de programma’s 7, 15, 16, 17, 19.
Er zijn drie keuzemogelijkheden: LICHT/GEMIDDELD/DONKER.
• Voor het wijzigen van de automatische instelling drukt u op de toets
totdat de aanduiding
tegenover de gewenste instelling gaat branden - fig. 10.
7. Een programma opstarten
• Druk voor het starten van het geselecteerde programma op de toets
. Het controlelampje
gaat branden en de 2 punten van de timer knipperen. Het programma begint. De bij het
programma horende tijd wordt weergegeven. De achtereenvolgende stappen vinden
automatisch na elkaar plaats - fig. 11.
8. Het uitgestelde programma gebruiken
• U kunt het apparaat zodanig programmeren dat uw bereiding klaar is op een door u gekozen
tijdstip, tot maximaal 15 uur van tevoren.
Uitgestelde start is niet mogelijk voor de programma's 1 tot 7 en 12, 13, 15, 16, 17, 18 en 19.
Deze stap geschiedt na het selecteren van het programma, de bruiningsgraad en het gewicht.
De programmatijd wordt weergegeven. Bereken het tijdsverschil tussen het moment waarop u
het programma start en het uur waarop u wilt dat de bereiding klaar is. Het apparaat telt hier
automatisch de tijdsduur van de cycli van het programma bij op. Met behulp van de toetsen
en , geeft u de gevonden tijd weer ( naar boven en naar beneden). Door kort te drukken,
verspringt de tijd in schijven van 10 min. Door lang te drukken verspringt de tijd continu in schijven
van 10 min.
Bijv.: Het is 8 uur ‘s avonds en u wilt dat uw brood de volgende morgen om 7 uur klaar is.
Programmeer 11.00 u met behulp van de toetsen
en . Druk op de toet
. Er klinkt een
geluidssignaal. PROG wordt weergegeven en de 2 punten van de timer knipperen. Het aftellen
begint. Het controlelampje gaat branden.
Indien u een fout gemaakt heeft of de instelling van de tijd wilt wijzigen, houdt u de toets
ingedrukt totdat u het geluidssignaal hoort. De automatisch ingestelde tijd wordt weergegeven.
Herhaal de handeling.
Sommige ingrediënten zijn bederfelijk. Gebruik het programma met timer niet voor
recepten met: verse melk, eieren, yoghurt, kaas, vers fruit.
9. Een programma stopzetten
• Aan het einde van de cyclus stopt het programma automatisch; 0:00 wordt weergegeven - fig. 12.
Er klinken meerdere pieptonen en het controlelampje knippert.
• Om het lopende programma te stoppen of een uitgestelde programmering te annuleren, drukt u
5 seconden lang op de toets
.
42
TEFAL393-NoticeBaguette_and_co_Mise en page 1 16/12/09 18:40 Page43
10. Het brood uit de binnenpan halen
(Deze stap geldt niet voor de “ broodjes ”)
• Haal aan het einde van de bakcyclus de stekker van de broodbakmachine uit het stopcontact.
• Verwijder de uitneembare binnenpan door deze een beetje te kantelen en deze op z'n kant te
leggen waardoor het losklikken mogelijk wordt. Gebruik altijd ovenwanten, want de handgreep
van de uitneembare binnenpan en de binnenzijde van het deksel zijn heet - fig. 13.
• Haal het brood uit de uitneembare binnenpan terwijl het nog warm is en zet het gedurende 1 uur
op een rooster om af te koelen - fig. 14.
• Het kan gebeuren dat tijdens het uit de bakvorm halen de kneders in het brood bekneld blijven
zitten. Gebruik in dat geval het "haak" accessoire als volgt:
> wanneer het brood eenmaal uit de bakvorm is, legt u het nog warme brood op een zijde en houdt
u het vast met één hand met ovenhandschoen,
> steek de haak in de as van de kneder, trek voorzichtig om de kneder te verwijdere - fig. 15,
> herhaal de handeling voor de andere kneder,
> zet het brood rechtop en laat het op een rooster afkoelen.
• Om de anti-aanbaklaag van de bak in goede staat te houden, geen metalen voorwerpen
gebruiken voor het uit de vorm halen van het brood.
Reiniging en onderhoud
• Haal de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat afkoelen zonder deksel.
• Verwijder het deksel als u het product moet omdraaien.
• Reinig de binnen- en buitenzijde van het apparaat met een vochtige spons. Goed afdrogen.
• Was het bakblik, de kneedhaken, de bakhouder en de anti-aanbaklagen met warm sop af.
• Indien de kneedhaken in het bakblik blijven, laat deze dan 5 tot 10 min weken.
• Indien nodig het deksel verwijderen om het met warm water te reinigen - fig. 16.
• Geen onderdelen in de vaatwasser wassen - fig. 17.
• Gebruik geen agressief schoonmaakmiddel, geen schuursponsje en geen alcohol. Gebruik een
zachte, vochtige doek.
• Dompel het apparaat of het deksel niet onder in water.
• Berg de stokbroodsteun en de vormen met anti-aanbaklaag niet op in de uitneembare
binnenpan om te voorkomen dat er krassen ontstaan op de anti-aanbaklaag van de binnenpan.
De cycli
• Een tabel op de volgende pagina geeft de verschillende cycli aan de hand van het gekozen
programma weer.
Kneden
Om het deeg
structuur te
geven en het
zo beter te
laten rijzen.
> Rust
Hiermee kan het
deeg tot rust
komen, zodat de
kwaliteit van het
kneden
verbeterd wordt.
> Rijzen
De tijd waarin
het gist actief
is om het brood
te laten rijzen
en zijn aroma te
ontwikkelen.
> Bakken
> Warmhouden
Hierbij
verandert het
deeg in brood en
krijgt dit een
goudbruin,
knapperig korstje.
Hiermee kan het brood na
het bakken warm gehouden
worden. Het wordt van harte
aanbevolen om het brood
meteen na het bakken uit
het bakblik te halen.
Kneden: het deeg bevindt zich in de 1e of 2e kneedcyclus of in de
mengperiode tussen de rijscycli.
Raadpleeg onderstaande overzichtstabel van de bereidingstijden en de
TIP
Tijdens deze cyclus kolom “Weergegeven tijd bij het signaal van de ingrediënten”. Deze kolom
kunt u ingrediënten geeft de tijd aan die op de display van uw apparaat zal verschijnen
wanneer de pieptonen te horen zijn. Om precies te weten na hoeveel tijd de
toevoegen, met
uitzondering van de pieptonen te horen zijn, trekt u de tijd uit de kolom “Weergegeven tijd bij
programma’s 7, 13, het signaal van de ingrediënten” af van de totale baktijd.
Bijv.: “Weergegeven tijd bij het signaal van de ingrediënten” = 2:51 en
15, 16, 17, 19:
“totale tijd” = 3:13, de ingrediënten kunnen na 22 min toegevoegd worden.
gedroogd fruit,
olijven,
43
TEFAL393-NoticeBaguette_and_co_Mise en page 1 16/12/09 18:40 Page44
KLASSIEKE BROODSOORTEN
BROODJES
spekblokjes enz…
Meerdere
pieptonen geven
u aan op welk
moment dit kan.
Zorg dat u niet
meer ingrediënten
toevoegt dan is
aangegeven in de
recepten en dat u
deze niet buiten de
bakhouders of het
bakblik laat vallen.
Rijzen: het deeg bevindt zich in de 1e, 2e of 3e rijscyclus.
Bakken: het deeg bevindt zich in de eindcyclus van het bakken.
Warmhouden: voor de programma’s 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 18, kunt u
de bereiding in het apparaat laten. Na het bakken wordt het brood
automatisch gedurende een uur warm gehouden.
Tijdens het warm houden gedurende een uur blijft de display op 0:00
staan. Het controlelampje knippert. Er klinkt regelmatig een pieptoon.
Aan het eind van de cyclus schakelt het apparaat automatisch uit en geeft
een aantal geluidssignalen.
Weergegeven
Totale tijd Bereidingstijd
tijd bij het
van het
voor het deeg Baktijd 1 Baktijd 2
Gewicht
Warmhouden
Programma
signaal
van de
(g)
(u)
(u)
(u)
programma (knedenrusteningrediënten
rijzen)
(u)
(u)
1
2:39
1:10
0:47
0:42
2:19
2
2:30
1:20
0:35
0:35
2:10
3
2:24
1:20
0:32
0:32
2:06
4
1:25
0:35
0:25
0:25
1:12
5
2:30
1:20
0:40
0:30
2:15
6
2:52
1:25
0:47
0:40
2:34
10 tot 35 min.,
10 tot
7
in schijven
35 min.
van 5 min.
750
3:12
0:55
2:54
8
1000
3:17
2:17
1:00
2:59
1:00
1500
3:22
1:05
3:04
750
3:19
0:55
3:03
9
1000
3:24
2:24
1:00
3:08
1:00
1500
3:29
1:05
3:13
750
3:17
1:05
2:59
10
1000
3:22
2:12
1:10
3:04
1:00
1500
3:27
1:15
3:09
750
3:15
1:00
2:51
11
1000
3:20
2:15
1:05
2:56
1:00
1500
3:25
1:10
3:01
750
1:30
0:55
1:23
12
1000
1:35
0:35
1:00
1:28
1:00
1500
1:40
1:05
1:33
13
1000
1:42
0:47
0:55
1:00
750
2:41
1:00
2:23
14
1000
2:46
1:41
1:05
2:28
1:00
1500
2:51
1:10
2:33
10 tot 70 min.,
10 tot
in schijven
15
70 min.
van 10 min.
16
1:25
1:25
0:00
17
0:15
0:15
0:00
18
1000
1:29
0:09
1:20
1:23
1:00
19
1:05
0:15
0:50
-
Nb. bij de totale tijd zit niet de tijd van het warmhouden.
44
TEFAL393-NoticeBaguette_and_co_Mise en page 1 16/12/09 18:40 Page45
Praktische adviezen
Bereiding van de recepten
• Alle gebruikte ingrediënten moeten om kamertemperatuur zijn (tenzij anders aangegeven) en
nauwkeurig gewogen worden.
Meet de vloeistoffen af met de meegeleverde maatbeker. Gebruik het meegeleverde
dubbele maatschepje voor het meten van theelepels aan de ene kant en eetlepels aan de
andere kant. Een verkeerde meting zal een slecht resultaat tot gevolg hebben.
• Houd u zich aan de volgorde van de ingrediënten:
> Vloeistoffen (boter, olie, eieren, water, melk)
> Zout
> Suiker
> Meel eerste helft
> Melkpoeder
> Speciale vaste ingrediënten
> Meel tweede helft
> Gist
• Het is belangrijk de hoeveelheid meel zorgvuldig af te wegen. Om die reden moet het meel
gewogen worden met een keukenweegschaal. Gebruik gedroogde actieve bakkersgist uit een
zakje. Gebruik geen bakpoeder tenzij dit in het recept vermeld staat. Wanneer een zakje gist open
is, dient dit binnen 48 uur gebruikt te worden.
• Om te zorgen dat het deeg goed kan rijzen, raden wij u aan alle ingrediënten direct in de
uitneembare binnenpan te doen en te vermijden tijdens het gebruik het deksel te openen. Houd
u aan de volgorde van de ingrediënten en de in het recept aangegeven hoeveelheden. Eerst de
vloeibare ingrediënten, vervolgens de vaste. De gist mag niet in contact komen met de
vloeistoffen en het zout.
• Het bereiden van brood is zeer gevoelig voor temperatuur en vocht. Wanneer het heel
warm is, is het aan te raden koelere vloeistoffen dan gebruikelijk te gebruiken. En wanneer het
koud is, kan het nodig zijn het water of de melk iets op te warmen (echter nooit warmer dan
35°C).
• Het is soms ook nuttig de toestand van het deeg tijdens het kneden te controleren:
er moet zich een gelijkmatige bal vormen die niet aan de wanden blijft plakken.
> als niet al het meel is opgenomen, moet u wat meer water toevoegen,
> zo niet, dan moet u eventueel wat meel toevoegen. Corrigeer heel voorzichtig (maximaal
1 eetlepel per keer) en wacht even om het resultaat te bekijken voordat u opnieuw wat
toevoegt.
• Een veel voorkomende fout is te denken dat door het toevoegen van gist het brood beter
zal rijzen. Teveel gist maakt de structuur van het deeg kwetsbaar, dit zal flink rijzen en tijdens het
bakken inzakken. U kunt de toestand van het deeg vlak voor het bakken beoordelen door dit licht
met uw vingertoppen aan te raken: het deeg moet lichte weerstand bieden en de vingerafdruk
moet beetje bij beetje wegtrekken.
• Tijdens het vormen van het deeg moet u dit niet te lang kneden voor het gewenste bakresultaat.
Gebruik van de broodbakmachine
• Bij een stroomonderbreking: indien tijdens de cyclus het programma wordt onderbroken door
een stroomonderbreking of een verkeerde handeling, wordt de programmering gedurende 7 min.
door het apparaat bewaard. De cyclus gaat dan weer verder waar hij gestopt was. Na deze tijd
is de programmering verdwenen.
• Indien u twee programma’s Klassieke broodsoorten na elkaar inschakelt, wacht dan 1 uur
voordat u met de tweede bereiding start. Zo niet, dan wordt de foutcode E01 weergegeven.
45
TEFAL393-NoticeBaguette_and_co_Mise en page 1 16/12/09 18:40 Page46
Broodjes bereiden en bakken
De volgende stappen zijn gelijk voor alle broodjes: programma 1 t/m 6.
1ste Stap: kneden en rijzen van het deeg
• Druk op de “menu” toets en selecteer het
gewenste programma.
• Selecteer de gewenste kleur van de korst.
• Druk op de toets
. Het controlelampje gaat aan en de twee punten van de klok knipperen - fig. 18.
• De deegkneedcyclus start en daarna volgt de cyclus waarin het deeg rijst. Deze 2 stappen worden
automatisch uitgevoerd.
• Tijdens de kneedfase is het normaal dat bepaalde gedeeltes niet goed gemengd worden.
• Wanneer het bereiden voltooid is, gaat de broodbakmachine 1 uur over op de ruststand.
Meerdere pieptonen geven u aan dat het kneden en het rijzen van het deeg voltooid zijn. De
resterende tijd wordt weergegeven en het controlelampje knippert - fig. 19.
• Haal het bakblik uit het apparaat - fig. 20.
• Na het kneden en rijzen van het deeg moet u het deeg gebruiken binnen het uur volgend
op de pieptonen. Hierna wordt het apparaat gereset en is het programma weg.
In dat geval raden wij u aan programma 7 te gebruiken, dit komt overeen met het
uitsluitend bakken van broodjes.
2e Stap: Maken en bakken van de broodjes
Raadpleeg de meegeleverde bereidingsgids om u te helpen
met de uitvoering van de zes stappen. We laten u zien hoe een
bakker te werk gaat maar na een aantal pogingen zult u het
zelf onder de knie hebben. Wat u ook maakt, het resultaat is
gegarandeerd.
• Strooi een beetje bloem over het werkblad.
• Neem het deeg uit de binnenpan en plaats het op het werkblad.
BELANGRIJK
De verkregen lengte van de verschillende
broodjes moet gelijk zijn aan de lengte vormen
met anti-aanbaklaag (ca. 18 cm).
2
1
TIP
Rol voor het garneren
van de broodjes met
zaadjes de
bereidingen in een
vochtige doek (of
vochtig keukenpapier)
en rol ze vervolgens
door de zaadjes.
TIP
• Leg de broodjes na het bereiden op de anti-aanbakplaten en
vervolgens op de bakhouder.
Voor luchtiger brood,
laat de deegballen
5 minuten rusten
voor ze vormt.
46
TEFAL393-NoticeBaguette_and_co_Mise en page 1 16/12/09 18:40 Page47
3e Stap: Bakken - 1e Cyclus
• Installeer de bakhouder in de broodbakmachine op de plaats van het
bakblik.
• Druk nogmaals op de toets
om het programma opnieuw te starten
en start het bakken van de broodjes.
• Aan het einde van de 1e bakcyclus gaat het apparaat 30 min over op de
ruststand. Er klinken meerdere pieptonen en het controlelampje knippert.
• Verwijder de bakhouder. Gebruik altijd ovenwanten, want de houder is
heet.
• Verwijder de broodjes van de platen en laat ze op een rooster afkoelen.
De programma’s 1 t/m 6 zijn voor het 2 keer na elkaar bakken. Als u echter na één keer
bakken wilt stoppen, kunt u het apparaat handmatig uitschakelen door
lang ingedrukt
te houden.
Bakken - 2e Cyclus
• Houd het deksel open om het apparaat
TIP
voldoende te laten afkoelen voordat u met Houd de platen onder
de 2e bakcyclus begint.
de koude kraan
• Leg de resterende broodjes op de
(om ze af te koelen)
antiaanbaklagen en deze op de houder.
en droog ze af
Installeer het geheel in het apparaat.
voordat u ze voor de
e
• Druk op de toets
om de 2 bakcyclus te 2e bakbeurt gebruikt.
starten.
• Aan het einde van de cyclus stopt het programma automatisch.
Er klinken meerdere pieptonen en het controlelampje knippert. Haal
de stekker van de broodbakmachine uit het stopcontact.
• Verwijder het deksel. Gebruik altijd ovenwanten, want de houder is
heet.
• Verwijder de broodjes van de anti-aanbakplaten en laat ze op een
rooster afkoelen.
47
TEFAL393-NoticeBaguette_and_co_Mise en page 1 16/12/09 18:40 Page48
Basisbrood snel brood (programma 8)
th > theelepel - el > eetlepel
Goudbruin korstje > Gemiddeld
Gewicht > 1000 g
Tijd > 3:17
Ingrediënten
Olie > 2 el
Water > 350 ml
Zout > 2 th
Suiker > 2 el
Melkpoeder > 2,5 el
Meel > 600 g
Gist > 1,5 th
BELANGRIJK Volgens hetzelfde principe kunt u ook andere traditionele
broodrecepten maken: frans brood, volkorenbrood, suikerbrood, snel brood, brood
zonder gluten, zoutloos brood, hiervoor selecteert u het bijbehorende programma
op de menutoets.
Gids voor het verbeteren van uw traditionele broodrecepten
Is het resultaat niet
volgens wens? Met
deze tabel kunt u
zien wat er aan de
hand is.
RESULTATEN
Te hoog
gerezen
brood
Ingezakt
brood
na te hoog
gerezen te
zijn
Onvoldoen
de
gerezen
brood
Te lichte
korst
Bruine zijden
maar het
Meel aan
brood is niet de zijkanten
voldoende en bovenop
gaar
MOGELIJKE OORZAKEN
Tijdens het bakken is
de toets
ingedrukt
Niet genoeg meel
Teveel meel
Niet genoeg gist
Teveel gist
Niet genoeg water
Teveel water
Niet genoeg suiker
Meel van slechte
kwaliteit
De verhouding van de
ingrediënten is niet
goed (te grote
hoeveelheid)
Het water is te warm
Het water is te koud
Onjuist programma
48
1. RECEPTEN VOOR TRADITIONEEL BROOD
Recepten
TEFAL393-NoticeBaguette_and_co_Mise en page 1 16/12/09 18:40 Page49
Stokbrood (programma 1): voor 8 stokbroden van 80 g
2. RECEPT VOOR BROODJES
th > theelepel - el > eetlepel
Ingrediënten
Water > 255 ml
Zout > 1½ th
Meel T55 > 420 g
Gedroogde gist > 2 th
Accessoires
1 bakhouder (5)
2 anti-aanbakplaten voor stokbrood (6)
1 mesje (8)
1 penseel (11)
Voeg 1 el olie aan het recept toe als u nog zachter kruim voor uw stokbrood
wilt. Voeg 2 th suiker toe als u uw stokbroden meer kleur wilt geven.
1ste Stap De 2 stappen kneden en rijzen van het deeg vinden automatisch plaats en duren
in totaal 1.10 u (25 minuten kneden gevolgd door 45 min rijzen van het deeg).
e
2 Stap Begin met het vormen van 4 stokbroden en bedek de andere 4 stokbroden met
een doek of huishoudfolie.
U kunt de smaken variëren door andere ingrediënten aan het brood toe te
voegen. Maak het brood vochtig en rol het door sesamzaad of maanzaad.
2cm
1cm
Voor een optimaal resultaat maakt u
diagonale insnijdingen op de
bovenzijde met een kartelmes of het
meegeleverde mesje, voor openingen
van 1 cm.
U kunt het uiterlijk van uw stokbroden variëren en insnijdingen maken met
een schaar over de volle lengte van het stokbrood.
3e Stap Met het meegeleverde penseel maakt u de bovenzijde van de stokbroden goed
vochtig, maar vermijd daarbij teveel water op de anti-aanbakplaten.
BELANGRIJK De naad van de stokbroden moet onder liggen.
Ciabatta (programma 2): voor 4 ciabatta’s
th > theelepel - el > eetlepel
Ingrediënten
Water > 360 ml
Zout > 2 th
Meel T55 > 500 g
Gedroogde gist > 2 th
Accessoires
1 bakhouder (5)
2 anti-aanbakplaten voor broodjes (7)
1 penseel (11)
1ste Stap De 2 stappen kneden en rijzen van het deeg vinden automatisch plaats en duren
in totaal 1.20 u (25 minuten kneden gevolgd door 55 min rijzen van het deeg).
2e Stap Begin met het vormen van 2 staven en bedek de andere 2 staven met een doek of
huishoudfolie.
3e Stap Bestrijk de ciabatta’s met olijfolie met behulp van het penseel.
49
TEFAL393-NoticeBaguette_and_co_Mise en page 1 16/12/09 18:40 Page50
th > theelepel - el > eetlepel
Ingrediënten
Water > 125 ml
Zout > ½ th
Olijfolie > 2 th
Meel T55 > 210 g
Gedroogde gist > 1 th
Accessoires
1 bakhouder (5)
2 anti-aanbakplaten voor broodjes (7)
1 penseel (11)
Dit recept kan niet met kleinere
hoeveelheden bereid worden.
1ste Stap De 2 stappen kneden en rijzen van het deeg vinden automatisch plaats en duren
in totaal 1.20 u (30 minuten kneden gevolgd door 50 min rijzen van het deeg).
2e Stap Begin met het vormen van 10 gressini’s en bedek de andere 10 gressini’s met een
doek of huishoudfolie.
Maak de gressini’s in twee stappen lang, om breken te voorkomen.
Pitabrood (programma 4): voor 4 platte broden
th > theelepel - el > eetlepel
Ingrediënten deeg
Meel T55 > 250 g
Zout > ½ th
Water > 150 g
Gedroogde gist > 2 th
Ingrediënten “barbouille”
Koud water > ¼ kopje
Meel > ¼ kopje
Heet water > ½ kopje
Accessoires
1 bakhouder (5)
2 anti-aanbakplaten
voor broodjes (7)
1 penseel (11)
1ste Stap De 2 stappen kneden en rijzen van het deeg vinden automatisch plaats en duren
in totaal 35 min (20 minuten kneden gevolgd door 15 min rijzen van het deeg).
2e Stap Begin met het vormen van 2 staven en bedek de andere 2 staven met een doek of
huishoudfolie.
3e Stap Bereid de “barbouille” door het koude water met het meel te mengen. Voeg
vervolgens het hete water toe aan dit mengsel. Strijk een flinke hoeveelheid van de
barbouille met de handen uit over de broodjes. Niet alles uitstrijken.
Vervang voor knapperigere broodjes
de “barbouille” door een eidooier die
u met een penseel over de broodjes
uitstrijkt. Maak vervolgens met uw
vingertoppen afdrukken in de lengteen dwarsrichting van de broodjes.
50
2. RECEPT VOOR BROODJES
Broodstengels (soort soepstengels) (programma 3): voor 20 gressini’s
TEFAL393-NoticeBaguette_and_co_Mise en page 1 16/12/09 18:40 Page51
Bolletje (programma 5): voor 8 sandwichbroodjes
2. RECEPT VOOR BROODJES
th > theelepel - el > eetlepel
Ingrediënten
Water > 215 ml
Melkpoeder > 10 g
Olie > 3 th
Zout > 1 th
Suiker > 2.5 el
Meel T55 > 360 g
Gedroogde gist > 2 th
Accessoires
1 bakhouder (5)
2 anti-aanbakplaten
voor broodjes (7)
1 penseel (11)
1ste Stap De 2 stappen kneden en rijzen van het deeg vinden automatisch plaats en duren
in totaal 1.20 u (25 minuten kneden gevolgd door 55 min rijzen van het deeg).
2e Stap Begin met het vormen van 4 staven en bedek de andere 4 staven met een doek of
huishoudfolie.
3e Stap Druk, wanneer u de broodjes op de platen heeft gelegd en een ronde vorm
heeft gegeven, licht in met uw handpalm om overmatig rijzen te
voorkomen.
Klein zoet brood (programma 6): voor 8 suikerbroodjes
th > theelepel - el > eetlepel
Ingrediënten
Ei > 1
Melk > 110 ml
Olie > 2.5 el
Boter > 65 g
Zout > 1 th
Suiker > 4,5 el
Meel T55 > 300 g
Gedroogde gist > 2 th
Accessoires
1 bakhouder (5)
2 anti-aanbakplaten
voor broodjes (7)
1 penseel (11)
1ste Stap De 2 stappen kneden en rijzen van het deeg vinden automatisch plaats en duren
in totaal 1.25 u (30 minuten kneden gevolgd door 55 min rijzen van het deeg).
2e Stap Begin met het vormen van 4 staven en bedek de andere 4 staven met een doek of
huishoudfolie.
3e Stap Voor een glanzend korstje kunt u met behulp van het penseel een mengsel van
evenveel ei als water over het brood uitstrijken.
51
TEFAL393-NoticeBaguette_and_co_Mise en page 1 16/12/09 18:40 Page52
Is het resultaat niet
volgens wens? Met
deze tabel kunt u
MOGELIJKE OORZAKEN
zien wat er aan de
hand is.
OPLOSSINGEN
Er zit teveel water in de
bereiding.
- Gebruik minder water.
- Bedek uw handen met meel om het deeg vorm
te geven.
Er zit te weinig gluten in het
meel.
- Gebruik deeg voor gebak (T 45).
Het deeg is niet soepel genoeg.
- Laat het deeg 10 min rusten voordat u het vorm
geeft.
De vormen zijn onregelmatig.
- Weeg de staven om te zorgen dat zij hetzelfde
gewicht hebben.
Er zit te veel meel in de
bereiding.
- Vorm het deeg voor en laat het rusten voordat u
het zijn uiteindelijke vorm geeft.
- Voeg een beetje water toe wanneer u met
kneden begint.
Het deeg is te hard gekneed.
- Laat het deeg 10 min rusten voordat u het vorm
geeft.
- Gebruik zo min mogelijk meel op het werkblad.
- Bewerk tijdens het vormgeven het deeg zo min
mogelijk.
De platen zijn niet goed
geplaatst.
- Zorg voor voldoende ruimte op de platen om de
staven te plaatsen.
Deeg te vloeibaar.
- Zorg voor de juiste dosering van de vloeistoffen.
- De recepten zijn voor eieren van 50 g, als de
eieren groter zijn, pas hier dan ook de
hoeveelheid water aan aan.
De broodjes plakken
op de plaat en zijn
verbrand.
Teveel eigeel.
- Gebruik minder eigeel.
- Voorkom het weglopen van het eigeellaagje op
de plaat.
De broodjes zijn dof
na het bakken.
Te weinig vocht gebruikt aan het - Breng met het penseel een laagje van eigeel en
begin van het bakken.
water aan vóór het bakken.
Het deeg plakt.
Het deeg scheurt.
Het deeg is compact.
De broodjes raken
elkaar aan en zijn niet
voldoende gaar.
De broodjes zijn niet
voldoende gerezen.
De broodjes zijn niet
voldoende gerezen.
Te weinig gist.
- Gebruik meer gist.
Het deeg is te hard gekneed.
- Laat het deeg 10 min rusten voordat u het vorm
geeft.
- Bewerk tijdens het vormgeven het deeg zo min
mogelijk.
Teveel gist.
- Gebruik minder gist.
Teveel gerezen.
- Druk de broodjes enigszins plat wanneer u ze op
de platen geplaatst heeft.
52
2. RECEPT VOOR BROODJES
Gids voor nog betere broodjesrecepten
TEFAL393-NoticeBaguette_and_co_Mise en page 1 16/12/09 18:40 Page53
Technische storingsgids
PROBLEMEN
OPLOSSINGEN
De kneders blijven in de
uitneembare binnenpan
bekneld zitten.
De kneders blijven in het
brood bekneld zitten.
• Laten weken voor ze te verwijderen.
Na een druk op
gebeurt er niets.
• Het apparaat is te warm. Wacht 1 uur tussen 2 cycli.
• U heeft de timer geprogrammeerd.
Na op
gedrukt te
hebben draait de motor
maar er wordt niet gekneed.
• De uitneembare binnenpan zit niet goed op zijn plaats.
• De kneder is afwezig of zit niet goed op zijn plaats.
Na een programmering
met de timer is het brood
niet voldoende gerezen of
er is niets gebeurd.
• U heeft vergeten na de programmering op
te drukken.
• De gist is in contact gekomen met het zout en/of het water.
• Kneder afwezig.
Brandgeur.
• Een deel van de ingrediënten is naast de uitneembare binnenpan
gevallen: laat het apparaat afkoelen en maakt de binnenzijde van
de binnenpan schoon met een vochtige spons en zonder
reinigingsproduct.
• De bereiding is overgelopen: te grote hoeveelheid ingrediënten,
met name vloeistof. Neem de juiste verhoudingen van het recept
in acht.
• Gebruik het accessoire om het brood uit de bakvorm te halen
(pagina 43).
Garantie
• Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik; in geval van een onjuist gebruik
of een gebruik dat niet overeenkomt met de gebruiksaanwijzing, kan het merk geen enkele
aansprakelijkheid aanvaarden en is de garantie niet geldig.
• Lees de gebruiksaanwijzing goed door voordat u uw broodbakmachine voor de eerste maal
gebruikt. Elk gebruik dat niet in overeenstemming is met de gebruiksaanwijzing ontheft Tefal van
elke aansprakelijkheid.
Milieu
• Overeenkomstig de geldende regelgeving dient ieder onbruikbaar apparaat definitief
onbruikbaar gemaakt worden: maak het snoer los en snijd het door voordat u het apparaat
weggooit.
Wees vriendelijk voor het milieu !
! Uw apparaat bevat materialen die geschikt zijn voor hergebruik.
! Lever het in bij het milieustation in uw gemeente of bij onze technische dienst.
Voor een gedetailleerd instructiefilmpje over het maken van
stokbroden kunt u de verfilmde instructies downloaden van
de volgende website:
53