Tefal OW200130 Handleiding

Type
Handleiding
1
2
3
4
5
9
8
7
6
1
0
11
1
2
Voor het eerste gebruik
1
2
3
4
5
9
8
7
6
1
0
1
1
1
2
Bij het eerste gebruik kan er een lichte geur/rook vrijkomen
Kennismaken met uw broodbakmachine
A. deksel met kijkvenster
b1. display
b6. keuze van de programma's
b7. controlelampje
b4. insteltoetsen voor inschakeling van de
tijdklok en instelling van de tijd voor programma 12
B. bedieningspaneel
f2. theelepel
F. dubbel maatschepje
f1. eetlepel
C. bakblik
E. maatbeker
D. kneder
15
b3. gewichtselectie
b5. keuze van de
kleur van de korst
b2. aan/uit-knop
NL
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:14 Page 15
16
Of u nu een beginner of een deskundige bent, u hoeft alleen maar de
ingrediënten toe te voegen en de broodbakmachine zorgt voor de rest.
U kunt eenvoudig broden, brioche, beslag en jam maken zonder enige
ingreep. Maar let op, u heeft even tijd nodig om er achter te komen hoe
u uw broodbakmachine het beste kunt gebruiken. Neem de tijd kennis te
maken met het apparaat en wees niet teleurgesteld wanneer uw eerste
probeersels niet helemaal perfect zijn. Indien u meteen aan de slag wilt,
kunt u met het recept in de paragraaf snel starten uw eerste stappen
zetten. U moet weten dat de structuur van het verkregen brood
compacter is dan van brood van de bakker.
Brood speelt een belangrijke
rol in onze voeding.
Wie heeft er nog nooit van
gedroomd zijn eigen brood
te bakken?
Dat is nu mogelijk met
de broodbakmachine.
Algemene in acht te nemen
volgorde:
• Vloeistoffen
(boter, olie, eieren, water, melk)
• Zout
• Suiker
• Meel eerste helft
• Melkpoeder
• Speciale vaste ingrediënten
• Meel tweede helft
• Gist
1.
Lees de gebruiksaanwijzing aandachtig door en maak gebruik van
recepten speciaal voor de broodbakmachine: het bereiden van brood
met dit apparaat is niet hetzelfde als met de hand!
2.
Alle gebruikte ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn
(tenzij anders aangegeven) en nauwkeurig gewogen worden.
Meet de vloeistoffen af met de meegeleverde maatbeker.
Gebruik het meegeleverde dubbele maatschepje voor het meten
van theelepels aan de ene kant en eetlepels aan de andere kant.
Een verkeerde meting zal een slecht resultaat tot gevolg hebben.
3.
Gebruik de ingrediënten vóór hun houdbaarheidsdatum verstreken
is en bewaar ze op een koele, droge plaats.
4.
Het is belangrijk de hoeveelheid meel zorgvuldig af te wegen.
Om die reden moet het meel gewogen worden met een
keukenweegschaal. Gebruik gedroogde actieve bakkersgist uit een zakje.
Gebruik geen bakpoeder tenzij dit in het recept vermeld staat.
Wanneer een zakje gist open is, dient dit binnen 48 uur gebruikt te worden.
5.
Om te zorgen dat het deeg goed kan rijzen, raden wij u aan alle
ingrediënten direct in het bakblik te doen en te vermijden het deksel te
openen tijdens het gebruik. Houd u aan de volgorde van de ingrediënten
en de in het recept aangegeven hoeveelheden. Eerst de vloeibare
ingrediënten, vervolgens de vaste. De gist mag niet in contact komen
met de vloeistoffen en het zout.
Inleiding
De eerste stappen
Adviezen en tips om succesvol brood te bakken
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:14 Page 16
Doe het bakblik terug in het apparaat. Druk op de ene
en vervolgens de andere zijde van het bakblik om het
zodanig vast te klikken op het aandrijfelement dat
beide zijden vastgeklikt zijn.
3
Doe de stekker van de broodbakmachine in het stopcon-
tact en zet hem aan. Na het geluidssignaal wordt pro-
gramma 1 (1P) automatisch aangegeven, ofwel 1000 g
met een gemiddeld goudbruin korstje en vervolgens de
bijbehorende tijd.
4
Om kennis te maken met uw broodbakmachine, stellen wij u voor om voor uw eerste brood het recept van
het BASISBROOD te proberen.
Snel starten
17
Verwijder het bakblik door dit aan de handgreep van
voren naar achteren te trekken, zodat de zijden na elkaar
losklikken. Zet vervolgens de kneder op zijn plaats.
1
Doe de ingrediënten in de aanbevolen volgorde
in het bakblik. Zorg dat u alle ingrediënten nauwkeurig
gewogen heeft.
2
Haal aan het einde van de bakcyclus de stekker van de
broodbakmachine uit het stopcontact. Neem het bakblik
uit door aan de handgreep te trekken. Gebruik altijd
ovenwanten, want de handgreep van het bakblik en de
binnenzijde van het deksel zijn heet. Haal het brood uit
het bakblik terwijl het nog warm is en zet het gedurende
1 uur op een rooster om af te koelen.
6
Druk op de toets
.
De 2 punten van de tijdklok knipperen.
Het controlelampje gaat branden.
5
BASISBROOD GOUDBRUIN KORSTJE > GEMIDDELD ZOUT > 1,5 th
(programma 1) GEWICHT > 1000 g SUIKER > 1 el
TIJD > 3 : 18 MELKPOEDER > 2 el
OLIE > 2 el MEEL > 605 g
WATER > 330 ml GIST > 1,5 th
th > theelepel
el > eetlepel
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:14 Page 17
18
1 > basisbrood
2 > snel basisbrood
3 > Frans brood
4 > volkorenbrood
5 > snel volkorenbrood
6 > zoet brood
Door het kiezen van een programma wordt een reeks stappen ingeschakeld, die automatisch na elkaar ingezet worden.
Met de toets menu kunt u een aantal verschillende programma’s kiezen.
De bij het programma horende tijd wordt weergegeven. Iedere keer dat u op de toets
,
drukt, gaat het nummer op het display over op het volgende programma, van 1 tot 12:
1
Met het programma Basisbrood kunnen de meeste broodrecepten met behulp van tarwemeel gemaakt worden.
2
Dit programma is gelijk aan het programma voor Basisbrood, maar is een snelle versie.
Het is mogelijk dat het verkregen kruim iets minder luchtig is.
3
Het programma Frans brood komt overeen met een recept voor traditioneel Frans witbrood.
4
Het programma Volkorenbrood moet geselecteerd worden wanneer u meel voor volkorenbrood gebruikt.
5
Dit programma is gelijk aan het programma voor Volkorenbrood, maar is een snelle versie.
Het is mogelijk dat het verkregen kruim iets minder luchtig is.
6
Het programma Zoet brood is geschikt voor recepten die meer vet en suiker bevatten.
7
Dit programma is gelijk aan het programma voor Zoet brood, maar is een snelle versie.
Het is mogelijk dat het verkregen kruim iets minder luchtig is.
8
Het programma Supersnel brood is speciaal voor het recept van SUPERSNEL BROOD (zie pagina 22).
9
Voor het vervaardigen van taarten en gebak met bakpoeder.
10
Het programma Jam kookt automatisch jam in het bakblik.
11
Het programma gerezen deeg bakt niet. Dit komt overeen met een kneed- en rijsprogramma voor alle soorten
gerezen deeg. Bijv.: pizzadeeg.
12
Met het bakprogramma kan uitsluitend tussen 10 en 60 min. gebakken worden, instelbaar in schijven van 10 min.
Dit kan alleen geselecteerd worden en gebruikt worden:
a) in combinatie met het programma gerezen deeg,
b) voor het verwarmen of knapperig maken van reeds gebakken en afgekoeld brood dat nog steeds in het bakblik zit.
c) voor het afbakken in geval van een langdurige stroomonderbreking tijdens een broodcyclus.
De broodbakmachine dient tijdens het gebruik van programma 12 onder toezicht te blijven.
Om de cyclus voor het einde te onderbreken, schakelt u het programma handmatig uit door de toets lang
ingedrukt te houden.
7 > snel zoet brood
8 > supersnel
9 >cake
Keuze van een programma
Voor ieder programma wordt een automatische instelling weergegeven.
U moet dus met de hand de gewenste instellingen selecteren.
Het gebruik van uw broodbakmachine
10 > jam
11 > gerezen deeg
12 > uitsluitend bakken
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:14 Page 18
Voorverwarmen:
werkt uitsluitend bij de programma’s 4 en 5. Op dat moment werkt de kneder niet. Tijdens
deze stap wordt de gist actiever, wat het rijzen bevordert van brood met meel dat de neiging heeft niet goed te rijzen.
Kneden: het deeg bevindt zich in de 1e of 2e kneedcyclus of in de mengperiode tussen de rijscycli. Tijdens deze cyclus
en voor de programma’s 1, 2, 3 4, 5, 6, 7, kunt u ingrediënten toevoegen: droge vruchten, olijven, spekblokjes, enz…
Een geluidssignaal geeft aan op welk moment u dit kunt doen. Raadpleeg de overzichtstabel van de bereidingstijden
(pagina 24-25) en de kolom “extra”. Deze kolom geeft de tijd aan die op het display van uw apparaat zal verschijnen
terwijl het geluidssignaal te horen is. Om precies te weten na hoeveel tijd het geluidssignaal te horen is, trekt u de tijd
uit de kolom “extra” af van de totale baktijd.
Bijv.: “extra” = 2:51 en “totale tijd” = 3:13, de ingrediënten kunnen na 22 min toegevoegd worden.
Rijzen:
het deeg bevindt zich in de 1e, 2e of 3e rijscyclus.
Bakken:
het deeg bevindt zich in de eindcyclus van het bakken.
Warm houden:
voor de programma’s 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, kunt u de bereiding in het apparaat laten.
Na het bakken wordt het brood automatisch gedurende een uur warm gehouden. Tijdens het warmhouden
gedurende een uur blijft het display op 0:00 staan. Er klinkt regelmatig een pieptoon. Aan het einde van de cyclus
schakelt het apparaat automatisch uit na diverse pieptonen.
Het gewicht van het brood wordt automatisch ingesteld op 1000 g. Het gewicht wordt slechts ter indicatie gegeven.
Zie de details van de recepten voor meer informatie. Bij de programma’s 10, 11, 12 is er geen instelling van het
gewicht. Druk op de toets om het gekozen product van 500 g, 750 g of 1000 g in te stellen.
De aanduiding tegenover de gewenste instelling gaat branden.
Selectie van het gewicht van het brood
De kleur van de korst wordt automatisch ingesteld op GEMIDDELD.
Bij de programma’s 10, 11, 12 is er geen instelling van de kleur.
Er zijn drie keuzes mogelijk: LICHT (L) - GEMIDDELD (P) - DONKER (H).
Voor het wijzigen van de automatische instelling drukt u op de toets totdat de aanduiding tegenover de gewenste
instelling gaat branden.
Selectie van de kleur van de korst (goudbruin)
Een tabel op pagina 24-25 geeft de verschillende cycli aan de hand van het gekozen programma aan.
De cycli
Druk op de toets om het apparaat in te schakelen. Het lampje gaat branden. Het aftellen begint.
U stopt of annuleert de programmering met tijdklok door lang ingedrukt te houden.
Het lampje gaat uit.
Inschakeling/Uitschakeling
19
Voor-
verwarmen
Gebruikt door
de programma’s
4 en 5 om het
deeg nog beter
te laten rijzen.
Kneden
Om het deeg
structuur te
geven en het
zo beter te
laten rijzen.
Rust
Hiermee kan
het deeg tot
rust komen,
zodat de
kwaliteit van
het kneden
verbeterd
wordt.
Rijzen
De tijd waarin
het gist actief
is om het
brood te laten
rijzen en zijn
aroma te
ontwikkelen.
Bakken
Hierbij
verandert het
deeg in brood
en krijgt dit
een goudbruin,
knapperig
korstje.
Warm houden
Hiermee kan het brood
na het bakken warm
gehouden worden.
Het wordt van harte
aanbevolen om het
brood meteen na het
bakken uit het
bakblik te halen.
>>>>>
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:14 Page 19
20
U kunt het apparaat zodanig programmeren dat uw bereiding klaar is op een door u gekozen tijdstip,
tot maximaal 13 uur van tevoren.
Het programma met tijdklok mag niet gebruikt worden voor de programma’s 8, 9, 10, 11, 12.
Deze stap geschiedt na het selecteren van het programma, de bakkleur en het gewicht. De programmatijd wordt
weergegeven. Bereken het tijdsverschil tussen het moment waarop u het programma start en het uur waarop u wilt
dat de bereiding klaar is. Het apparaat telt hier automatisch de tijdsduur van de cycli van het programma bij op.
Met behulp van de toetsen en , geeft u de gevonden tijd weer ( naar boven en naar beneden).
Door kort te drukken, verspringt de tijd in schijven van 10 min + korte pieptoon.
Door lang te drukken verspringt de tijd continu in schijven van 10 min.
Bijv.: Het is 8 uur ‘s avonds en u wilt dat uw brood de volgende morgen om 7 uur klaar is.
Programmeer 11.00 u met behulp van de toetsen en . Druk op de toets .
Er klinkt een geluidssignaal en de 2 punten van de tijdklok knipperen.
Het aftellen begint. Het lampje gaat branden.
Indien u een fout gemaakt heeft of de instelling van de tijd wilt wijzigen, houdt u de toets ingedrukt totdat u het
geluidssignaal hoort. De automatisch ingestelde tijd wordt weergegeven. Herhaal de handeling.
Sommige ingrediënten zijn bederfelijk. Gebruik het programma met tijdklok niet voor recepten met: verse melk, eieren,
yoghurt, kaas, vers fruit.
Programma met tijdklok
Praktische adviezen
Bij een stroomonderbreking: indien tijdens de cyclus
het programma wordt onderbroken door een
stroomonderbreking of een verkeerde handeling, wordt
de programmering gedurende 7 min door het
apparaat bewaard. De cyclus gaat dan weer verder
waar hij gestopt was.
Na deze tijd is de programmering verdwenen.
Indien u twee programma's na elkaar inschakelt,
wacht dan 1 uur voordat met de tweede bereiding
wordt gestart, zodat het apparaat volledig kan
afkoelen.
Vet en olie:
door vet toe te voegen, wordt het brood zachter en smakelijker. Het brood kan zo beter en
langer bewaard worden. Teveel vet vertraagt het rijzen. Indien u boter gebruikt, snijd deze dan in kleine stukjes, zodat
hij gelijkmatig met het deeg vermengd wordt, of laat deze zacht worden. Geen warme boter toevoegen. Voorkom dat
het vet in contact komt met de gist, want het vet zou de gist kunnen verhinderen vocht op te nemen.
Eieren:
eieren verrijken het deeg, geven het brood een mooiere kleur en bevorderen de goede ontwikkeling van het
kruim. Indien u eieren gebruikt, gebruik dan minder vloeistof. Breek het ei en vul dit aan met de vloeistof tot de in het
recept aangegeven hoeveelheid vloeistof. De recepten zijn bestemd voor een gemiddeld groot ei van 50 g, als de
eieren groter zijn, voeg dan een beetje meel toe; als de eieren kleiner zijn, moet u wat minder meel gebruiken.
Melk:
u kunt verse melk of melkpoeder gebruiken. Indien u melkpoeder gebruikt, voeg dan de hiervoor bedoelde
hoeveelheid water toe. Indien u verse melk gebruikt, kunt u ook water toevoegen: het totale volume moet gelijk zijn
aan het volume dat nodig is voor het recept. Melk heeft een schuimend effect waarmee regelmatigere holtes
verkregen worden en waardoor het kruim er mooier uit komt te zien.
Water:
water zorgt dat de gist vocht opneemt en actief wordt. Het zorgt ook dat het zetmeel van het meel vocht
opneemt en dat er kruim gevormd wordt. U kunt water gedeeltelijk of helemaal vervangen door melk of een andere
vloeistof. Gebruik de vloeistof op kamertemperatuur.
De ingrediënten
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:14 Page 20
Meel:
het gewicht van het meel kan aanzienlijk variëren aan de hand van het gebruikte type meel. Afhankelijk van
de kwaliteit van het meel kunnen ook de bakresultaten van het brood variëren. Bewaar het meel in een hermetisch
gesloten blik, want meel reageert op veranderingen in de weersomstandigheden en absorbeert zo vocht of verliest dit
juist. Gebruik bij voorkeur zogenaamd “krachtig” meel, meel van “bakkwaliteit” of “bakkersmeel” in plaats van gewoon
meel. Door haver, zemelen, tarwekiemen, rogge of hele granen toe te voegen aan het brooddeeg, krijgt u een
zwaarder en minder groot brood. Het gebruik van een meelsoort T55 wordt aanbevolen, tenzij in het recept
anders vermeld staat. Het zeven van het meel heeft ook invloed op het resultaat: hoe bruiner het meel is (dat wil
zeggen, hoe meer graanvliesjes aanwezig zijn), hoe minder het deeg zal rijzen en hoe compacter het brood zal zijn.
U vindt in de winkel ook kant-en-klaar mixen voor broodbereiding. Raadpleeg de aanbevelingen van de fabrikant
voor het gebruik van deze mixen. Over het algemeen kiest u het programma aan de hand van de gebruikte bereiding.
Bijv.: Volkorenbrood - Programma 4.
Suiker:
neem bij voorkeur witte of bruine suiker of honing. Gebruik geen geraffineerde suiker of suikerklontjes.
Suiker voedt de gist, geeft het brood een lekkere smaak en geeft het korstje een mooiere goudbruine kleur.
Zout:
zout geeft voedingsmiddelen smaak en zorgt dat de gist zijn werk kan doen. Het mag niet in contact komen
met de gist. Het zout maakt het deeg stevig, compact en zorgt dat het niet te snel rijst. Het geeft ook een betere
structuur aan het deeg.
Gist:
door middel van de gist zal het deeg rijzen. Gebruik gedroogde actieve bakkersgist uit een zakje. De kwaliteit
van de gist kan variëren, zij rijst niet altijd op dezelfde wijze. Afhankelijk van de gebruikte gist kan het brood daarom
verschillen. Oude of slecht bewaarde gist werkt niet zo goed als droge gist uit een zojuist geopend zakje. De
aangegeven verhoudingen zijn bedoeld voor gedroogde gist. Wanneer u verse gist gebruikt, moet u de hoeveelheid
met 3 vermenigvuldigen (het gewicht) en de gist aanlengen met een beetje lauw suikerwater voor een efficiëntere
werking. Er bestaat droge gist in de vorm van kleine korreltjes die aangelengd moeten worden met een beetje lauw
suikerwater. Deze worden in dezelfde verhoudingen gebruikt als droog gistpoeder, maar wij raden u deze laatste aan
voor een groter gebruikgemak.
De toe te voegen ingrediënten (olijven, spekblokjes, enz.):
u kunt uw recepten aanpassen met
alle extra ingrediënten die u maar wilt gebruiken, maar zorg:
> dat u goed naar het geluidssignaal luistert voor het toevoegen van de ingrediënten, met name de meest kwetsbare,
> dat de hardste granen (zoals lijn- en sesamzaad) vanaf het begin van het kneden kunnen worden toegevoegd om
de machine gemakkelijker te kunnen gebruiken (bijvoorbeeld bij programmering van de tijdklok),
> dat de zeer vochtige ingrediënten (olijven) goed moeten uitlekken,
> dat de vette ingrediënten met een beetje meel moeten worden bestrooid om beter opgenomen te kunnen worden,
> dat u niet een te grote hoeveelheid moet gebruiken, om de goede ontwikkeling van het deeg niet te verstoren,
> als u harde ingrediënten toevoegt die scherp zijn, deze uitsluitend toevoegt na het laatste kneedproces om te
voorkomen dat de anti-aanbaklaag beschadigt (denk aan bv. kandijsuiker).
21
Praktische adviezen
Het bereiden van brood is zeer gevoelig voor
temperatuur en vocht. Wanneer het heel warm is, is
het aan te raden koelere vloeistoffen dan gebruikelijk
te gebruiken. En wanneer het koud is, kan het nodig
zijn het water of de melk iets op te warmen (echter
nooit warmer dan 35°C).
Het is soms ook nuttig het deeg tijdens het kneden
te controleren: het moet een gelijkmatige bal vormen
die niet aan de wanden blijft plakken.
> als niet al het meel is opgenomen, moet u wat meer
water toevoegen,
> zo niet, dan moet u eventueel wat meel toevoegen.
Corrigeer heel voorzichtig (maximaal 1 eetlepel per
keer) en wacht even om het resultaat te bekijken
voordat u opnieuw wat toevoegt.
Een veel voorkomende fout is te denken dat door
het toevoegen van gist het brood beter zal rijzen.
Te veel gist maakt de structuur van het deeg kwetsbaar,
dit zal flink rijzen en tijdens het bakken inzakken. U kunt
het deeg vlak voor het bakken beoordelen door dit licht
met uw vingertoppen aan te raken: het deeg moet
lichte weerstand bieden en de vingerafdruk moet beetje
bij beetje wegtrekken.
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:14 Page 21
De recepten
Houd voor ieder van deze recepten de aangegeven volgorde van de ingrediënten aan. Afhankelijk van het
gekozen recept en het bijbehorende programma kunt u de overzichtstabel van de bereidingstijden
(pagina 24-25) bekijken en nagaan hoe de verschillende cycli verlopen.
22
th > theelepel - el > eetlepel
Aardbeien-, perziken-, rabarber-
of abrikozenjam:
Fruit 580 g
Suiker 360 g
Pectine 30 g
Citroensap 1
Snijd of hak uw fruit naar smaak voordat u ze in de broodbakmachine doet.
500 g 750 g 1000 g
Olie 3.5 th 1.5 el 2 el
Water 190 ml 250 ml 330 ml
Zout 1 th 1 th 1.5 th
Suiker 2.5 th 3 th 1 el
Melkpoeder 1.5 el 1.5 el 2 el
Meel 350 g 455 g 605 g
Gist 1 th 1 th 1.5 th
PROGRAMMA 1-2 BASISBROOD
500 g 750 g 1000 g
Zachte boter in blokjes 40 g 50 g 70 g
Zout 1 th 1 th 1.5 th
Suiker 2 el 2.5 el 3 el
Vloeibare melk 200 ml 260 ml 350 ml
Meel 310 g 400 g 530 g
Gist 1 th 1 th 1.5 th
MELKBROOD
1000 g
Olie 1.5 el
Water (max. 35 tot 40°C) 360 ml
Zout 1.5 th
Suiker 1 el
Melkpoeder 2.5 el
Meel 565 g
Gist 3.5 th
PROGRAMMA 8 SUPERSNEL BROOD
Eieren 3 Eieren 3
Boter 70 g Boter 105 g
Zout 1/2 th Zout 1/2 th
Suiker 195 g Suiker 135 g
Meel 320 g Bruine rum 3 el
Bakpoeder 2.5 th Meel 155 g
Citroen (sap + schil) 1 Amandelpoeder 135 g
Bakpoeder 2 th
Eieren opkloppen + suiker + zout totdat het geheel wit kleurt
PROGRAMMA 9 CITROENTAART AMANDELTAART
500 g 750 g 1000 g
Eieren 2 2 3
Boter 115 g 150 g 195 g
Vloeibare melk 45 ml 60 ml 80 ml
Zout 1 th 1 th 1.5 th
Suiker 2.5 el 3 el 4 el
Meel 280 g 365 g 485 g
Gist 1.5 th 2 th 3 th
PROGRAMMA 6-7 BRIOCHE
500 g 750 g 1000 g
Eieren 2 2 3
Boter 100 g 130 g 175 g
Vloeibare melk 60 ml 80 ml 105 ml
Zout 1 th 1 th 1.5 th
Suiker 3.5 el 4 el 6 el
Meel 270 g 345 g 460 g
Gist 1.5 th 2 th 3 th
Rozijnen 80 g 100 g 130 g
naar keuze: laat de rozijnen weken in een lichte siroop of in brandewijn of wijn.
naar keuze: leg hele amandelen op het deeg aan het einde van de laatste kneedcyclus.
KUGELHOPF
500 g 750 g 1000 g
Olie 1.5 th 2 th 2.5 th
Water 210 ml 290 ml 355 ml
Zout 1.5 th 1.5 th 2 th
Suiker 1.5 th 2 th 2.5 th
Meel 140.5 g 200 g 240 g
Volkorenmeel 210 g 300 g 365 g
Gist 0.5 th 1 th 1.5 th
PROGRAMMA 4-5 VOLKORENBROOD
500 g 750 g 1000 g
Olie 1.5 th 2 th 2.5 th
Water 205 ml 290 ml 355 ml
Zout 1 th 1.5 th 2 th
Melkpoeder 1 el 1.5 el 2 el
Suiker 1.5 th 2 th 2.5 el
Meel 180 g 255 g 310 g
Volkorenmeel 85 g 120 g 145 g
Roggemeel 85 g 120 g 145 g
Gist 0.5 th 1 th 1.5 th
HOEVEBROOD
500 g 750 g 1000 g
Water 210 ml 275 ml 365 ml
Zout 1 th 1.5 th 2 th
Meel 360 g 465 g 620 g
Gist 0.5 th 1 th 1.5 th
PROGRAMMA 3 FRANS BROOD
500 g 750 g 1000 g
Water 210 ml 275 ml 365 ml
Zout 1 th 1.5 th 2 th
Meel 290 g 370 g 395 g
Roggemeel 70 g 90 g 125 g
Gist 1 th 1 th 1.5 th
LANDBROOD
750 g
Olijfolie 1 el
Water 240 ml
Zout 1.5 th
Meel 480 g
Gist 1 th
PROGRAMMA 11 PIZZADEEG
Oranjemarmelade
Fruit 500 g
Suiker 400 g
Pectine 50 g
Appel-
/rabarbermoes
Fruit 750 g
Suiker 5 el
PROGRAMMA 10 VRUCHTENMOES EN JAM
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:14 Page 22
23
PROBLEMEN OPLOSSINGEN
De kneder blijft in de kom bekneld zitten • Laten weken voor u hem gaat verwijderen.
De kneder blijft in het brood bekneld zitten De kneder met een beetje olie insmeren voordat de ingrediënten in de kom
worden gedaan.
Na een druk op gebeurt er niets Het apparaat is te warm. Het volgende foutbericht wordt weergegeven:
EO1 en 5 pieptonen. Wacht 1 uur tussen 2 cycli.
U heeft de tijdklok geprogrammeerd.
Het betreft een programma met voorverwarmen.
Na op gedrukt te hebben draait Het bakblik zit niet goed op zijn plaats.
de motor maar er wordt niet gekneed De kneder is afwezig of zit niet goed op zijn plaats.
Na een programmering met de tijdklok U heeft vergeten na de programmering op te drukken.
is het brood niet voldoende gerezen De gist is in contact gekomen met het zout en/of het water.
of er is niets gebeurd Kneder afwezig.
Brandgeur Een deel van de ingrediënten is naast het bakblik gevallen: laat het apparaat
afkoelen en maakt de binnenzijde van het apparaat schoon met een vochtige
spons en zonder reinigingsproduct.
De bereiding is overgelopen: te grote hoeveelheid ingrediënten, met name
vloeistof. Neem de juiste verhoudingen van het recept in acht.
Technische storingsgids
Tijdens het bakken is
de toets ingedrukt
Niet genoeg meel
Teveel meel
Niet genoeg gist
Teveel gist
Niet genoeg water
Teveel water
Niet genoeg suiker
Meel van slechte kwaliteit
De verhouding van de
ingrediënten is niet goed
(te grote hoeveelheid)
Het water is te warm
Het water is te koud
Onjuist programma
Te hoog
gerezen
brood
Ingezakt brood
na te hoog
gerezen
te zijn
Onvoldoende
gerezen
brood
Te lichte
korst
Bruine zijden
maar het brood
is niet
voldoende gaar
Meel aan
de zijkanten
en bovenop
Is het resultaat niet volgens wens? Met deze tabel kunt u zien wat er aan de hand is.
Storingsgids
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:14 Page 23
25
PROG
BAKKLEUR
GEWICHT TIJD
(u)
VOOR-
VERWARMEN
1
er
KEER
KNEDEN
RUST 2
e
KEER
KNEDEN
1
er
KEER
RIJZEN
3
e
KEER
KNEDEN
2
e
KEER
RIJZEN
4
e
KEER
KNEDEN
3
er
KEER
RIJZEN
BAKKEN EXTRA
WARM
HOUDEN
(u)
6
1
500
750
1000
3:12
3:17
3:22
x 0:05:00 0:05:00 0:20:00 0:39:00 0:00:10 0:25:50 0:00:05 0:51:55
0:45
0:50
0:55
2:50
2:55
3:00
1:00
1:00
1:00
2
500
750
1000
3:12
3:17
3:22
0:45
0:50
0:55
2:50
2:55
3:00
1:00
1:00
1:00
3
500
750
1000
3:12
3:17
3:22
0:45
0:50
0:55
2:50
2:55
3:00
1:00
1:00
1:00
7
1
500
750
1000
2:32
2:37
2:42
x 0:05:00 0:05:00 0:20:00 0:25:00 0:00:10 0:15:50 0:00:05 0:35:55
0:45
0:50
0:55
2:10
2:15
2:20
1:00
1:00
1:00
2
500
750
1000
2:32
2:37
2:42
0:45
0:50
0:55
2:10
2:15
2:20
1:00
1:00
1:00
3
500
750
1000
2:32
2:37
2:42
0:45
0:50
0:55
2:10
2:15
2:20
1:00
1:00
1:00
8
-
1000 1:20 x 0:05:00 x 0:15:00 0:12:00 xxxx0:48 - 1:00
9
- 1000 1:50 x 0:05:00 x 0:10:00 0:15:00 xxxx1:20 - -
10
- - 1:05 x x x 0:05:00 0:10:00 xxxx0:50 - -
11
- 750 1:30 x 0:05:00 0:05:00 0:20:00 1:00:00 xxxxx--
12
--
0:10
per
schijf
van
10 min
x
0:10
per
schijf
van
10 min
--
Opmerking: bij de totale tijdsduur zit niet de tijd van het warmhouden van de programma’s 1 tot en met 8.
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:14 Page 25
26
Haal de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat afkoelen.
Reinig het apparaat en de binnenzijde van de bak met een vochtige spons. Goed afdrogen.
Was de kom en de kneder af met warm water.
Indien de kneder in het bakblik vast zit, laat deze dan 5 tot 10 min weken.
Demonteer het deksel om dit met warm water af te wassen.
Geen onderdelen in de vaatwasmachine wassen.
Gebruik geen agressief schoonmaakmiddel, geen schuursponsje en geen alcohol. Gebruik een zachte, vochtige doek.
Dompel het apparaat of het deksel niet onder in water.
Reiniging en onderhoud
De veiligheid van dit apparaat voldoet aan de geldende
technische voorschriften en normen.
Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door voordat u het
apparaat in gebruik neemt: indien het apparaat niet
overeenkomstig de handleiding gebruikt wordt, kan de
fabrikant geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden.
Dit apparaat is niet bedoeld om zonder hulp en toezicht
gebruikt te worden door kinderen of andere personen indien
hun fysieke, zintuiglijke of mentale vermogens hen niet in
staat stellen dit apparaat op veilige wijze te gebruiken.
Controleer of de voedingsspanning van uw apparaat
overeenkomt met die van uw elektrische installatie.
Verkeerde aansluiting maakt de garantie ongeldig.
Steek de stekker altijd in een geaard stopcontact. Het niet in
acht nemen van deze verplichting kan elektrische schokken
veroorzaken en tot ernstige verwondingen leiden. Voor uw
eigen veiligheid moet het geaarde stopcontact beantwoorden
aan de in uw land geldende normen voor elektrische
installaties. Indien uw installatie geen geaard stopcontact
heeft, dient u, voordat u het apparaat aansluit, een
erkende instantie te laten komen om uw elektrische installatie
zodanig te wijzigen dat deze aan de normen voldoet.
Uw apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk gebruik
binnenshuis.
Trek, bij langdurige afwezigheid en als u het apparaat
schoonmaakt, de stekker uit het stopcontact.
Het apparaat niet gebruiken indien:
- het snoer hiervan beschadigd of defect is.
- het apparaat gevallen is, zichtbaar beschadigd is of niet
goed meer functioneert.
In ieder van deze gevallen moet het apparaat naar de
dichtstbijzijnde servicedienst teruggestuurd worden om risico's
te vermijden. Raadpleeg de garantie.
Elke handeling anders dan schoonmaken en het gewone
onderhoud dient door een door erkende servicedienst
te gebeuren.
Houd het apparaat, de voedingskabel of de stekker niet in
water of enige andere vloeistof.
Laat het netsnoer niet binnen handbereik van kinderen
hangen.
Het netsnoer mag niet in de buurt van, of in contact met
de warme delen van het apparaat, in de buurt van een
warmtebron of op scherpe randen komen.
Het apparaat niet gebruiken indien het netsnoer of de
stekker beschadigd zijn. Laat ze vervangen door een erkende
reparatieservice om ieder risico te voorkomen (zie de lijst in
het serviceboekje).
Raak het kijkvenster niet aan tijdens en vlak na de
werking. De temperatuur van het kijkvenster kan hoog zijn.
Trek niet aan het snoer om de stekker uit het stopcontact
te halen.
Gebruik alleen in goede staat verkerende verlengsnoeren met
een geaarde stekker en een geleidingsdraad waarvan de
doorsnede minstens gelijk is aan die van het product.
Plaats het apparaat niet op een ander apparaat.
Gebruik dit apparaat niet als hittebron.
Nooit papier, karton of plastic in het apparaat plaatsen en
er niets op plaatsen.
Probeer bij brand nooit de vlammen te blussen met water.
Trek de stekker uit het stopcontact. Doof de vlammen met
een vochtige doek.
Voor uw eigen veiligheid, dient u uitsluitend gebruik te maken
van de op het apparaat afgestemde accessoires en onderdelen.
Alle apparaten worden onderworpen aan een strenge
controle. Met sommige, willekeurig uitgekozen apparaten zijn
praktische gebruikstests uitgevoerd, waardoor het kan lijken of
het apparaat reeds gebruikt is.
Gebruik aan het einde van het programma altijd
ovenwanten om het bakblik of de warme delen van het
apparaat vast te pakken. Tijdens het gebruik wordt het
apparaat zeer heet.
Nooit de luchtroosters dichtmaken of afdekken.
Wees zeer voorzichtig, er kan stoom ontsnappen wanneer u het
deksel opent tijdens het programma of aan het einde hiervan.
Wanneer u met programma nr. 10 bezig bent (jam,
appelmoes), wees dan alert op de stoomstoot en de
warme spatten die tijdens de opening van het deksel
kunnen optreden.
Let op, deeg dat buiten de bakruimte terecht komt op het
verwarmingselement kan in brand vliegen:
- houd u dan ook aan de in de recepten
aangegeven hoeveelheden.
- maak niet meer dan 1000 g deeg in totaal.
Het bij dit product gemeten akoestische vermogen bedraagt
72 dBa.
Wees vriendelijk voor het milieu!
Uw apparaat bevat talrijke materialen die hergebruikt of gerecycleerd kunnen worden.
Breng het naar een verzamelpunt voor verwerking ervan.
Veiligheidsvoorschriften
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:14 Page 26

Documenttranscriptie

TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:14 Page 15 Voor het eerste gebruik 10 11 6 12 7 1 8 2 3 4 9 5 NL Bij het eerste gebruik kan er een lichte geur/rook vrijkomen Kennismaken met uw broodbakmachine A. deksel met kijkvenster B. bedieningspaneel C. bakblik 10 11 6 D. kneder 12 7 1 8 2 3 4 9 5 E. maatbeker f1. eetlepel F. dubbel maatschepje f2. theelepel b1. display b7. controlelampje b3. gewichtselectie b6. keuze van de programma's b5. keuze van de kleur van de korst b4. insteltoetsen voor inschakeling van de tijdklok en instelling van de tijd voor programma 12 b2. aan/uit-knop 15 TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:14 Page 16 Inleiding Brood speelt een belangrijke rol in onze voeding. Wie heeft er nog nooit van gedroomd zijn eigen brood te bakken? Dat is nu mogelijk met de broodbakmachine. Of u nu een beginner of een deskundige bent, u hoeft alleen maar de ingrediënten toe te voegen en de broodbakmachine zorgt voor de rest. U kunt eenvoudig broden, brioche, beslag en jam maken zonder enige ingreep. Maar let op, u heeft even tijd nodig om er achter te komen hoe u uw broodbakmachine het beste kunt gebruiken. Neem de tijd kennis te maken met het apparaat en wees niet teleurgesteld wanneer uw eerste probeersels niet helemaal perfect zijn. Indien u meteen aan de slag wilt, kunt u met het recept in de paragraaf snel starten uw eerste stappen zetten. U moet weten dat de structuur van het verkregen brood compacter is dan van brood van de bakker. De eerste stappen Adviezen en tips om succesvol brood te bakken 1. Lees de gebruiksaanwijzing aandachtig door en maak gebruik van recepten speciaal voor de broodbakmachine: het bereiden van brood met dit apparaat is niet hetzelfde als met de hand! 2. Alle gebruikte ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn (tenzij anders aangegeven) en nauwkeurig gewogen worden. Meet de vloeistoffen af met de meegeleverde maatbeker. Gebruik het meegeleverde dubbele maatschepje voor het meten van theelepels aan de ene kant en eetlepels aan de andere kant. Een verkeerde meting zal een slecht resultaat tot gevolg hebben. 3. Gebruik de ingrediënten vóór hun houdbaarheidsdatum verstreken is en bewaar ze op een koele, droge plaats. 4. Het is belangrijk de hoeveelheid meel zorgvuldig af te wegen. Om die reden moet het meel gewogen worden met een keukenweegschaal. Gebruik gedroogde actieve bakkersgist uit een zakje. Gebruik geen bakpoeder tenzij dit in het recept vermeld staat. Wanneer een zakje gist open is, dient dit binnen 48 uur gebruikt te worden. 5. Om te zorgen dat het deeg goed kan rijzen, raden wij u aan alle ingrediënten direct in het bakblik te doen en te vermijden het deksel te openen tijdens het gebruik. Houd u aan de volgorde van de ingrediënten en de in het recept aangegeven hoeveelheden. Eerst de vloeibare ingrediënten, vervolgens de vaste. De gist mag niet in contact komen met de vloeistoffen en het zout. 16 Algemene in acht te nemen volgorde: • Vloeistoffen (boter, olie, eieren, water, melk) • Zout • Suiker • Meel eerste helft • Melkpoeder • Speciale vaste ingrediënten • Meel tweede helft • Gist TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:14 Page 17 Snel starten Om kennis te maken met uw broodbakmachine, stellen wij u voor om voor uw eerste brood het recept van het BASISBROOD te proberen. BASISBROOD (programma 1) th > theelepel el > eetlepel GOUDBRUIN KORSTJE GEWICHT TIJD OLIE WATER > > > > > GEMIDDELD 1000 g 3 : 18 2 el 330 ml ZOUT SUIKER MELKPOEDER MEEL GIST > > > > > 1,5 th 1 el 2 el 605 g 1,5 th 1 2 Verwijder het bakblik door dit aan de handgreep van voren naar achteren te trekken, zodat de zijden na elkaar losklikken. Zet vervolgens de kneder op zijn plaats. Doe de ingrediënten in de aanbevolen volgorde in het bakblik. Zorg dat u alle ingrediënten nauwkeurig gewogen heeft. 3 4 Doe het bakblik terug in het apparaat. Druk op de ene en vervolgens de andere zijde van het bakblik om het zodanig vast te klikken op het aandrijfelement dat beide zijden vastgeklikt zijn. Doe de stekker van de broodbakmachine in het stopcontact en zet hem aan. Na het geluidssignaal wordt programma 1 (1P) automatisch aangegeven, ofwel 1000 g met een gemiddeld goudbruin korstje en vervolgens de bijbehorende tijd. 5 6 Druk op de toets . De 2 punten van de tijdklok knipperen. Het controlelampje gaat branden. Haal aan het einde van de bakcyclus de stekker van de broodbakmachine uit het stopcontact. Neem het bakblik uit door aan de handgreep te trekken. Gebruik altijd ovenwanten, want de handgreep van het bakblik en de binnenzijde van het deksel zijn heet. Haal het brood uit het bakblik terwijl het nog warm is en zet het gedurende 1 uur op een rooster om af te koelen. 17 TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:14 Page 18 Het gebruik van uw broodbakmachine Voor ieder programma wordt een automatische instelling weergegeven. U moet dus met de hand de gewenste instellingen selecteren. Keuze van een programma Door het kiezen van een programma wordt een reeks stappen ingeschakeld, die automatisch na elkaar ingezet worden. Met de toets menu kunt u een aantal verschillende programma’s kiezen. De bij het programma horende tijd wordt weergegeven. Iedere keer dat u op de toets , drukt, gaat het nummer op het display over op het volgende programma, van 1 tot 12: 1 > basisbrood 2 > snel basisbrood 3 > Frans brood 4 > volkorenbrood 5 > snel volkorenbrood 6 > zoet brood 7 > snel zoet brood 8 > supersnel 9 > cake 10 > jam 11 > gerezen deeg 12 > uitsluitend bakken 1 Met het programma Basisbrood kunnen de meeste broodrecepten met behulp van tarwemeel gemaakt worden. 2 Dit programma is gelijk aan het programma voor Basisbrood, maar is een snelle versie. Het is mogelijk dat het verkregen kruim iets minder luchtig is. 3 Het programma Frans brood komt overeen met een recept voor traditioneel Frans witbrood. 4 Het programma Volkorenbrood moet geselecteerd worden wanneer u meel voor volkorenbrood gebruikt. 5 Dit programma is gelijk aan het programma voor Volkorenbrood, maar is een snelle versie. Het is mogelijk dat het verkregen kruim iets minder luchtig is. 6 Het programma Zoet brood is geschikt voor recepten die meer vet en suiker bevatten. 7 Dit programma is gelijk aan het programma voor Zoet brood, maar is een snelle versie. Het is mogelijk dat het verkregen kruim iets minder luchtig is. 8 Het programma Supersnel brood is speciaal voor het recept van SUPERSNEL BROOD (zie pagina 22). 9 Voor het vervaardigen van taarten en gebak met bakpoeder. 10 Het programma Jam kookt automatisch jam in het bakblik. 11 Het programma gerezen deeg bakt niet. Dit komt overeen met een kneed- en rijsprogramma voor alle soorten gerezen deeg. Bijv.: pizzadeeg. 12 Met het bakprogramma kan uitsluitend tussen 10 en 60 min. gebakken worden, instelbaar in schijven van 10 min. Dit kan alleen geselecteerd worden en gebruikt worden: a) in combinatie met het programma gerezen deeg, b) voor het verwarmen of knapperig maken van reeds gebakken en afgekoeld brood dat nog steeds in het bakblik zit. c) voor het afbakken in geval van een langdurige stroomonderbreking tijdens een broodcyclus. De broodbakmachine dient tijdens het gebruik van programma 12 onder toezicht te blijven. Om de cyclus voor het einde te onderbreken, schakelt u het programma handmatig uit door de toets ingedrukt te houden. 18 lang TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:14 Page 19 Selectie van het gewicht van het brood Het gewicht van het brood wordt automatisch ingesteld op 1000 g. Het gewicht wordt slechts ter indicatie gegeven. Zie de details van de recepten voor meer informatie. Bij de programma’s 10, 11, 12 is er geen instelling van het gewicht. Druk op de toets om het gekozen product van 500 g, 750 g of 1000 g in te stellen. De aanduiding tegenover de gewenste instelling gaat branden. Selectie van de kleur van de korst (goudbruin) De kleur van de korst wordt automatisch ingesteld op GEMIDDELD. Bij de programma’s 10, 11, 12 is er geen instelling van de kleur. Er zijn drie keuzes mogelijk: LICHT (L) - GEMIDDELD (P) - DONKER (H). Voor het wijzigen van de automatische instelling drukt u op de toets instelling gaat branden. totdat de aanduiding tegenover de gewenste Inschakeling/Uitschakeling Druk op de toets om het apparaat in te schakelen. Het lampje gaat branden. Het aftellen begint. U stopt of annuleert de programmering met tijdklok door lang ingedrukt te houden. Het lampje gaat uit. De cycli Een tabel op pagina 24-25 geeft de verschillende cycli aan de hand van het gekozen programma aan. Voorverwarmen Gebruikt door de programma’s 4 en 5 om het deeg nog beter te laten rijzen. > Kneden Om het deeg structuur te geven en het zo beter te laten rijzen. > Rust Hiermee kan het deeg tot rust komen, zodat de kwaliteit van het kneden verbeterd wordt. > Rijzen De tijd waarin het gist actief is om het brood te laten rijzen en zijn aroma te ontwikkelen. > Bakken Hierbij verandert het deeg in brood en krijgt dit een goudbruin, knapperig korstje. > Warm houden Hiermee kan het brood na het bakken warm gehouden worden. Het wordt van harte aanbevolen om het brood meteen na het bakken uit het bakblik te halen. Voorverwarmen: werkt uitsluitend bij de programma’s 4 en 5. Op dat moment werkt de kneder niet. Tijdens deze stap wordt de gist actiever, wat het rijzen bevordert van brood met meel dat de neiging heeft niet goed te rijzen. Kneden: het deeg bevindt zich in de 1e of 2e kneedcyclus of in de mengperiode tussen de rijscycli. Tijdens deze cyclus en voor de programma’s 1, 2, 3 4, 5, 6, 7, kunt u ingrediënten toevoegen: droge vruchten, olijven, spekblokjes, enz… Een geluidssignaal geeft aan op welk moment u dit kunt doen. Raadpleeg de overzichtstabel van de bereidingstijden (pagina 24-25) en de kolom “extra”. Deze kolom geeft de tijd aan die op het display van uw apparaat zal verschijnen terwijl het geluidssignaal te horen is. Om precies te weten na hoeveel tijd het geluidssignaal te horen is, trekt u de tijd uit de kolom “extra” af van de totale baktijd. Bijv.: “extra” = 2:51 en “totale tijd” = 3:13, de ingrediënten kunnen na 22 min toegevoegd worden. Rijzen: het deeg bevindt zich in de 1e, 2e of 3e rijscyclus. Bakken: het deeg bevindt zich in de eindcyclus van het bakken. Warm houden: voor de programma’s 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, kunt u de bereiding in het apparaat laten. Na het bakken wordt het brood automatisch gedurende een uur warm gehouden. Tijdens het warmhouden gedurende een uur blijft het display op 0:00 staan. Er klinkt regelmatig een pieptoon. Aan het einde van de cyclus schakelt het apparaat automatisch uit na diverse pieptonen. 19 TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:14 Page 20 Programma met tijdklok U kunt het apparaat zodanig programmeren dat uw bereiding klaar is op een door u gekozen tijdstip, tot maximaal 13 uur van tevoren. Het programma met tijdklok mag niet gebruikt worden voor de programma’s 8, 9, 10, 11, 12. Deze stap geschiedt na het selecteren van het programma, de bakkleur en het gewicht. De programmatijd wordt weergegeven. Bereken het tijdsverschil tussen het moment waarop u het programma start en het uur waarop u wilt dat de bereiding klaar is. Het apparaat telt hier automatisch de tijdsduur van de cycli van het programma bij op. Met behulp van de toetsen en , geeft u de gevonden tijd weer ( naar boven en naar beneden). Door kort te drukken, verspringt de tijd in schijven van 10 min + korte pieptoon. Door lang te drukken verspringt de tijd continu in schijven van 10 min. Bijv.: Het is 8 uur ‘s avonds en u wilt dat uw brood de volgende morgen om 7 uur klaar is. Programmeer 11.00 u met behulp van de toetsen en . Druk op de toets . Er klinkt een geluidssignaal en de 2 punten van de tijdklok knipperen. Het aftellen begint. Het lampje gaat branden. Indien u een fout gemaakt heeft of de instelling van de tijd wilt wijzigen, houdt u de toets ingedrukt totdat u het geluidssignaal hoort. De automatisch ingestelde tijd wordt weergegeven. Herhaal de handeling. Sommige ingrediënten zijn bederfelijk. Gebruik het programma met tijdklok niet voor recepten met: verse melk, eieren, yoghurt, kaas, vers fruit. Praktische adviezen Bij een stroomonderbreking: indien tijdens de cyclus het programma wordt onderbroken door een stroomonderbreking of een verkeerde handeling, wordt de programmering gedurende 7 min door het apparaat bewaard. De cyclus gaat dan weer verder waar hij gestopt was. Na deze tijd is de programmering verdwenen. Indien u twee programma's na elkaar inschakelt, wacht dan 1 uur voordat met de tweede bereiding wordt gestart, zodat het apparaat volledig kan afkoelen. De ingrediënten Vet en olie: door vet toe te voegen, wordt het brood zachter en smakelijker. Het brood kan zo beter en langer bewaard worden. Teveel vet vertraagt het rijzen. Indien u boter gebruikt, snijd deze dan in kleine stukjes, zodat hij gelijkmatig met het deeg vermengd wordt, of laat deze zacht worden. Geen warme boter toevoegen. Voorkom dat het vet in contact komt met de gist, want het vet zou de gist kunnen verhinderen vocht op te nemen. Eieren: eieren verrijken het deeg, geven het brood een mooiere kleur en bevorderen de goede ontwikkeling van het kruim. Indien u eieren gebruikt, gebruik dan minder vloeistof. Breek het ei en vul dit aan met de vloeistof tot de in het recept aangegeven hoeveelheid vloeistof. De recepten zijn bestemd voor een gemiddeld groot ei van 50 g, als de eieren groter zijn, voeg dan een beetje meel toe; als de eieren kleiner zijn, moet u wat minder meel gebruiken. Melk: u kunt verse melk of melkpoeder gebruiken. Indien u melkpoeder gebruikt, voeg dan de hiervoor bedoelde hoeveelheid water toe. Indien u verse melk gebruikt, kunt u ook water toevoegen: het totale volume moet gelijk zijn aan het volume dat nodig is voor het recept. Melk heeft een schuimend effect waarmee regelmatigere holtes verkregen worden en waardoor het kruim er mooier uit komt te zien. Water: water zorgt dat de gist vocht opneemt en actief wordt. Het zorgt ook dat het zetmeel van het meel vocht opneemt en dat er kruim gevormd wordt. U kunt water gedeeltelijk of helemaal vervangen door melk of een andere vloeistof. Gebruik de vloeistof op kamertemperatuur. 20 TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:14 Page 21 Meel: het gewicht van het meel kan aanzienlijk variëren aan de hand van het gebruikte type meel. Afhankelijk van de kwaliteit van het meel kunnen ook de bakresultaten van het brood variëren. Bewaar het meel in een hermetisch gesloten blik, want meel reageert op veranderingen in de weersomstandigheden en absorbeert zo vocht of verliest dit juist. Gebruik bij voorkeur zogenaamd “krachtig” meel, meel van “bakkwaliteit” of “bakkersmeel” in plaats van gewoon meel. Door haver, zemelen, tarwekiemen, rogge of hele granen toe te voegen aan het brooddeeg, krijgt u een zwaarder en minder groot brood. Het gebruik van een meelsoort T55 wordt aanbevolen, tenzij in het recept anders vermeld staat. Het zeven van het meel heeft ook invloed op het resultaat: hoe bruiner het meel is (dat wil zeggen, hoe meer graanvliesjes aanwezig zijn), hoe minder het deeg zal rijzen en hoe compacter het brood zal zijn. U vindt in de winkel ook kant-en-klaar mixen voor broodbereiding. Raadpleeg de aanbevelingen van de fabrikant voor het gebruik van deze mixen. Over het algemeen kiest u het programma aan de hand van de gebruikte bereiding. Bijv.: Volkorenbrood - Programma 4. Suiker: neem bij voorkeur witte of bruine suiker of honing. Gebruik geen geraffineerde suiker of suikerklontjes. Suiker voedt de gist, geeft het brood een lekkere smaak en geeft het korstje een mooiere goudbruine kleur. Zout: zout geeft voedingsmiddelen smaak en zorgt dat de gist zijn werk kan doen. Het mag niet in contact komen met de gist. Het zout maakt het deeg stevig, compact en zorgt dat het niet te snel rijst. Het geeft ook een betere structuur aan het deeg. Gist: door middel van de gist zal het deeg rijzen. Gebruik gedroogde actieve bakkersgist uit een zakje. De kwaliteit van de gist kan variëren, zij rijst niet altijd op dezelfde wijze. Afhankelijk van de gebruikte gist kan het brood daarom verschillen. Oude of slecht bewaarde gist werkt niet zo goed als droge gist uit een zojuist geopend zakje. De aangegeven verhoudingen zijn bedoeld voor gedroogde gist. Wanneer u verse gist gebruikt, moet u de hoeveelheid met 3 vermenigvuldigen (het gewicht) en de gist aanlengen met een beetje lauw suikerwater voor een efficiëntere werking. Er bestaat droge gist in de vorm van kleine korreltjes die aangelengd moeten worden met een beetje lauw suikerwater. Deze worden in dezelfde verhoudingen gebruikt als droog gistpoeder, maar wij raden u deze laatste aan voor een groter gebruikgemak. De toe te voegen ingrediënten (olijven, spekblokjes, enz.): u kunt uw recepten aanpassen met alle extra ingrediënten die u maar wilt gebruiken, maar zorg: > dat u goed naar het geluidssignaal luistert voor het toevoegen van de ingrediënten, met name de meest kwetsbare, > dat de hardste granen (zoals lijn- en sesamzaad) vanaf het begin van het kneden kunnen worden toegevoegd om de machine gemakkelijker te kunnen gebruiken (bijvoorbeeld bij programmering van de tijdklok), > dat de zeer vochtige ingrediënten (olijven) goed moeten uitlekken, > dat de vette ingrediënten met een beetje meel moeten worden bestrooid om beter opgenomen te kunnen worden, > dat u niet een te grote hoeveelheid moet gebruiken, om de goede ontwikkeling van het deeg niet te verstoren, > als u harde ingrediënten toevoegt die scherp zijn, deze uitsluitend toevoegt na het laatste kneedproces om te voorkomen dat de anti-aanbaklaag beschadigt (denk aan bv. kandijsuiker). Praktische adviezen Het bereiden van brood is zeer gevoelig voor temperatuur en vocht. Wanneer het heel warm is, is het aan te raden koelere vloeistoffen dan gebruikelijk te gebruiken. En wanneer het koud is, kan het nodig zijn het water of de melk iets op te warmen (echter nooit warmer dan 35°C). Het is soms ook nuttig het deeg tijdens het kneden te controleren: het moet een gelijkmatige bal vormen die niet aan de wanden blijft plakken. > als niet al het meel is opgenomen, moet u wat meer water toevoegen, > zo niet, dan moet u eventueel wat meel toevoegen. Corrigeer heel voorzichtig (maximaal 1 eetlepel per keer) en wacht even om het resultaat te bekijken voordat u opnieuw wat toevoegt. Een veel voorkomende fout is te denken dat door het toevoegen van gist het brood beter zal rijzen. Te veel gist maakt de structuur van het deeg kwetsbaar, dit zal flink rijzen en tijdens het bakken inzakken. U kunt het deeg vlak voor het bakken beoordelen door dit licht met uw vingertoppen aan te raken: het deeg moet lichte weerstand bieden en de vingerafdruk moet beetje bij beetje wegtrekken. 21 TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:14 Page 22 De recepten th > theelepel - el > eetlepel Houd voor ieder van deze recepten de aangegeven volgorde van de ingrediënten aan. Afhankelijk van het gekozen recept en het bijbehorende programma kunt u de overzichtstabel van de bereidingstijden (pagina 24-25) bekijken en nagaan hoe de verschillende cycli verlopen. PROGRAMMA 1-2 Olie Water Zout Suiker Melkpoeder Meel Gist PROGRAMMA 3 Water Zout Meel Gist PROGRAMMA 4-5 Olie Water Zout Suiker Meel Volkorenmeel Gist PROGRAMMA 6-7 Eieren Boter Vloeibare melk Zout Suiker Meel Gist BASISBROOD 500 g 750 g 3.5 th 1.5 el 190 ml 250 ml 1 th 1 th 2.5 th 3 th 1.5 el 1.5 el 350 g 455 g 1 th 1 th FRANS BROOD 500 g 750 g 210 ml 275 ml 1 th 1.5 th 360 g 465 g 0.5 th 1 th VOLKORENBROOD 500 g 750 g 1.5 th 2 th 210 ml 290 ml 1.5 th 1.5 th 1.5 th 2 th 140.5 g 200 g 210 g 300 g 0.5 th 1 th BRIOCHE 500 g 2 115 g 45 ml 1 th 2.5 el 280 g 1.5 th Zachte boter in blokjes Zout Suiker Vloeibare melk Meel Gist MELKBROOD 500 g 750 g 40 g 50 g 1 th 1 th 2 el 2.5 el 200 ml 260 ml 310 g 400 g 1 th 1 th Water Zout Meel Roggemeel Gist LANDBROOD 500 g 750 g 210 ml 275 ml 1 th 1.5 th 290 g 370 g 70 g 90 g 1 th 1 th Olie Water Zout Melkpoeder Suiker Meel Volkorenmeel Roggemeel Gist HOEVEBROOD 500 g 750 g 1.5 th 2 th 205 ml 290 ml 1 th 1.5 th 1 el 1.5 el 1.5 th 2 th 180 g 255 g 85 g 120 g 85 g 120 g 0.5 th 1 th Eieren Boter Vloeibare melk Zout Suiker Meel Gist Rozijnen KUGELHOPF 500 g 750 g 2 2 100 g 130 g 60 ml 80 ml 1 th 1 th 3.5 el 4 el 270 g 345 g 1.5 th 2 th 80 g 100 g 1000 g 2 el 330 ml 1.5 th 1 el 2 el 605 g 1.5 th 1000 g 365 ml 2 th 620 g 1.5 th 1000 g 2.5 th 355 ml 2 th 2.5 th 240 g 365 g 1.5 th 750 g 1000 g 2 150 g 60 ml 1 th 3 el 365 g 2 th 3 195 g 80 ml 1.5 th 4 el 485 g 3 th 1000 g 70 g 1.5 th 3 el 350 ml 530 g 1.5 th 1000 g 365 ml 2 th 395 g 125 g 1.5 th 1000 g 2.5 th 355 ml 2 th 2 el 2.5 el 310 g 145 g 145 g 1.5 th 1000 g 3 175 g 105 ml 1.5 th 6 el 460 g 3 th 130 g naar keuze: laat de rozijnen weken in een lichte siroop of in brandewijn of wijn. naar keuze: leg hele amandelen op het deeg aan het einde van de laatste kneedcyclus. PROGRAMMA 8 SUPERSNEL BROOD 1000 g Olie 1.5 el Water (max. 35 tot 40°C) 360 ml Zout 1.5 th Suiker 1 el Melkpoeder 2.5 el Meel 565 g Gist 3.5 th PROGRAMMA 9 Eieren Boter Zout Suiker Meel Bakpoeder Citroen (sap + schil) AMANDELTAART Eieren Boter Zout Suiker Bruine rum Meel Amandelpoeder Bakpoeder Eieren opkloppen + suiker + zout totdat het geheel wit kleurt PROGRAMMA 10 VRUCHTENMOES EN JAM Aardbeien-, perziken-, rabarberOranjemarmelade of abrikozenjam: Fruit 500 g Fruit 580 g Suiker 400 g Suiker 360 g Pectine 50 g Pectine 30 g Citroensap 1 Snijd of hak uw fruit naar smaak voordat u ze in de broodbakmachine doet. 22 CITROENTAART 3 70 g 1/2 th 195 g 320 g 2.5 th 1 PROGRAMMA 11 Appel/rabarbermoes Fruit 750 g Suiker 5 el Olijfolie Water Zout Meel Gist 3 105 g 1/2 th 135 g 3 el 155 g 135 g 2 th PIZZADEEG 750 g 1 el 240 ml 1.5 th 480 g 1 th TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:14 Page 23 Storingsgids Is het resultaat niet volgens wens? Met deze tabel kunt u zien wat er aan de hand is. Te hoog gerezen brood Ingezakt brood Onvoldoende na te hoog gerezen gerezen brood te zijn Te lichte korst Bruine zijden maar het brood is niet voldoende gaar Meel aan de zijkanten en bovenop Tijdens het bakken is de toets ingedrukt Niet genoeg meel Teveel meel Niet genoeg gist Teveel gist Niet genoeg water Teveel water Niet genoeg suiker Meel van slechte kwaliteit De verhouding van de ingrediënten is niet goed (te grote hoeveelheid) Het water is te warm Het water is te koud Onjuist programma Technische storingsgids PROBLEMEN OPLOSSINGEN De kneder blijft in de kom bekneld zitten • Laten weken voor u hem gaat verwijderen. De kneder blijft in het brood bekneld zitten • De kneder met een beetje olie insmeren voordat de ingrediënten in de kom worden gedaan. Na een druk op • Het apparaat is te warm. Het volgende foutbericht wordt weergegeven: EO1 en 5 pieptonen. Wacht 1 uur tussen 2 cycli. • U heeft de tijdklok geprogrammeerd. • Het betreft een programma met voorverwarmen. gebeurt er niets Na op gedrukt te hebben draait de motor maar er wordt niet gekneed • Het bakblik zit niet goed op zijn plaats. • De kneder is afwezig of zit niet goed op zijn plaats. Na een programmering met de tijdklok is het brood niet voldoende gerezen of er is niets gebeurd • U heeft vergeten na de programmering op te drukken. • De gist is in contact gekomen met het zout en/of het water. • Kneder afwezig. Brandgeur • Een deel van de ingrediënten is naast het bakblik gevallen: laat het apparaat afkoelen en maakt de binnenzijde van het apparaat schoon met een vochtige spons en zonder reinigingsproduct. • De bereiding is overgelopen: te grote hoeveelheid ingrediënten, met name vloeistof. Neem de juiste verhoudingen van het recept in acht. 23 TEFAL OW2000 ref 3314053 doc PROG BAKKLEUR GEWICHT TIJD (u) 3:12 3:17 3:22 2 500 750 1000 3:12 3:17 3:22 3 500 750 1000 1 RUST 2e KEER KNEDEN 1er KEER RIJZEN Page 25 3e KEER KNEDEN 2e KEER RIJZEN 4e KEER KNEDEN 3er KEER RIJZEN BAKKEN EXTRA WARM HOUDEN (u) 2:50 2:55 3:00 1:00 1:00 1:00 0:45 0:50 0:55 2:50 2:55 3:00 1:00 1:00 1:00 3:12 3:17 3:22 0:45 0:50 0:55 2:50 2:55 3:00 1:00 1:00 1:00 500 750 1000 2:32 2:37 2:42 0:45 0:50 0:55 2:10 2:15 2:20 1:00 1:00 1:00 2 500 750 1000 2:32 2:37 2:42 0:45 0:50 0:55 2:10 2:15 2:20 1:00 1:00 1:00 3 500 750 1000 2:32 2:37 2:42 0:45 0:50 0:55 2:10 2:15 2:20 1:00 1:00 1:00 8 - 1000 1:20 x 0:05:00 x 0:15:00 0:12:00 x x x x 0:48 - 1:00 9 - 1000 1:50 x 0:05:00 x 0:10:00 0:15:00 x x x x 1:20 - - 10 - - 1:05 x x x 0:05:00 0:10:00 x x x x 0:50 - - 11 - 750 1:30 x 0:05:00 0:05:00 0:20:00 1:00:00 x x x x x - - 12 - - 0:10 per schijf van 10 min 0:10 per schijf van 10 min - - 7 500 750 1000 1er KEER KNEDEN 10:14 0:45 0:50 0:55 6 1 VOORVERWARMEN 17/11/06 x x 0:05:00 0:05:00 0:20:00 0:05:00 0:05:00 0:20:00 0:39:00 0:00:10 0:25:50 0:00:05 0:51:55 0:25:00 0:00:10 0:15:50 0:00:05 0:35:55 x Opmerking: bij de totale tijdsduur zit niet de tijd van het warmhouden van de programma’s 1 tot en met 8. 25 TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:14 Page 26 Reiniging en onderhoud • Haal de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat afkoelen. • Reinig het apparaat en de binnenzijde van de bak met een vochtige spons. Goed afdrogen. • Was de kom en de kneder af met warm water. Indien de kneder in het bakblik vast zit, laat deze dan 5 tot 10 min weken. • Demonteer het deksel om dit met warm water af te wassen. • Geen onderdelen in de vaatwasmachine wassen. • Gebruik geen agressief schoonmaakmiddel, geen schuursponsje en geen alcohol. Gebruik een zachte, vochtige doek. • Dompel het apparaat of het deksel niet onder in water. Veiligheidsvoorschriften Wees vriendelijk voor het milieu! Uw apparaat bevat talrijke materialen die hergebruikt of gerecycleerd kunnen worden. Breng het naar een verzamelpunt voor verwerking ervan. • De veiligheid van dit apparaat voldoet aan de geldende technische voorschriften en normen. • Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door voordat u het apparaat in gebruik neemt: indien het apparaat niet overeenkomstig de handleiding gebruikt wordt, kan de fabrikant geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden. • Dit apparaat is niet bedoeld om zonder hulp en toezicht gebruikt te worden door kinderen of andere personen indien hun fysieke, zintuiglijke of mentale vermogens hen niet in staat stellen dit apparaat op veilige wijze te gebruiken. • Controleer of de voedingsspanning van uw apparaat overeenkomt met die van uw elektrische installatie. Verkeerde aansluiting maakt de garantie ongeldig. • Steek de stekker altijd in een geaard stopcontact. Het niet in acht nemen van deze verplichting kan elektrische schokken veroorzaken en tot ernstige verwondingen leiden. Voor uw eigen veiligheid moet het geaarde stopcontact beantwoorden aan de in uw land geldende normen voor elektrische installaties. Indien uw installatie geen geaard stopcontact heeft, dient u, voordat u het apparaat aansluit, een erkende instantie te laten komen om uw elektrische installatie zodanig te wijzigen dat deze aan de normen voldoet. • Uw apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk gebruik binnenshuis. • Trek, bij langdurige afwezigheid en als u het apparaat schoonmaakt, de stekker uit het stopcontact. • Het apparaat niet gebruiken indien: - het snoer hiervan beschadigd of defect is. - het apparaat gevallen is, zichtbaar beschadigd is of niet goed meer functioneert. In ieder van deze gevallen moet het apparaat naar de dichtstbijzijnde servicedienst teruggestuurd worden om risico's te vermijden. Raadpleeg de garantie. • Elke handeling anders dan schoonmaken en het gewone onderhoud dient door een door erkende servicedienst te gebeuren. • Houd het apparaat, de voedingskabel of de stekker niet in water of enige andere vloeistof. • Laat het netsnoer niet binnen handbereik van kinderen hangen. • Het netsnoer mag niet in de buurt van, of in contact met de warme delen van het apparaat, in de buurt van een warmtebron of op scherpe randen komen. 26 • Het apparaat niet gebruiken indien het netsnoer of de stekker beschadigd zijn. Laat ze vervangen door een erkende reparatieservice om ieder risico te voorkomen (zie de lijst in het serviceboekje). • Raak het kijkvenster niet aan tijdens en vlak na de werking. De temperatuur van het kijkvenster kan hoog zijn. • Trek niet aan het snoer om de stekker uit het stopcontact te halen. • Gebruik alleen in goede staat verkerende verlengsnoeren met een geaarde stekker en een geleidingsdraad waarvan de doorsnede minstens gelijk is aan die van het product. • Plaats het apparaat niet op een ander apparaat. • Gebruik dit apparaat niet als hittebron. • Nooit papier, karton of plastic in het apparaat plaatsen en er niets op plaatsen. • Probeer bij brand nooit de vlammen te blussen met water. Trek de stekker uit het stopcontact. Doof de vlammen met een vochtige doek. • Voor uw eigen veiligheid, dient u uitsluitend gebruik te maken van de op het apparaat afgestemde accessoires en onderdelen. • Alle apparaten worden onderworpen aan een strenge controle. Met sommige, willekeurig uitgekozen apparaten zijn praktische gebruikstests uitgevoerd, waardoor het kan lijken of het apparaat reeds gebruikt is. • Gebruik aan het einde van het programma altijd ovenwanten om het bakblik of de warme delen van het apparaat vast te pakken. Tijdens het gebruik wordt het apparaat zeer heet. • Nooit de luchtroosters dichtmaken of afdekken. • Wees zeer voorzichtig, er kan stoom ontsnappen wanneer u het deksel opent tijdens het programma of aan het einde hiervan. • Wanneer u met programma nr. 10 bezig bent (jam, appelmoes), wees dan alert op de stoomstoot en de warme spatten die tijdens de opening van het deksel kunnen optreden. • Let op, deeg dat buiten de bakruimte terecht komt op het verwarmingselement kan in brand vliegen: - houd u dan ook aan de in de recepten aangegeven hoeveelheden. - maak niet meer dan 1000 g deeg in totaal. • Het bij dit product gemeten akoestische vermogen bedraagt 72 dBa.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110

Tefal OW200130 Handleiding

Type
Handleiding