Tefal OW500130 de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

14
Basique
Français
Complet
Rapide
Sans gluten
Sans sel
Riche en oméga 3
Damper
Cake
Sucré
Confiture
Pasta
Pâte levée
Cuisson
Alvorens te beginnen
Bas ique
Fran çai s
Com plet
Rap ide
San s gl uten
San s se l
Ric he e n om éga 3
Dam per
Cak e
S
Con fitu re
Past a
Pât e le vée
C
Bij het eerste gebruik kan er een lichte geur/rook vrijkomen
Kennismaken met uw broodbakmachine
A. deksel met kijkvenster
B. bedieningspaneel
f2. theelepel
b1. display
b2. aan-/uitknop
b7. controlelampje
b5. keuze van de kleur
en de korst
F. dubbel maatschepje
f1. eetlepel
C. bakblik
G. “haak” accessoire voor het
verwijderen van de kneders
E. maatbeker
b6. keuze van de programma's
b3. gewichtselectie
b4. insteltoetsen voor inschakeling van de
tijdklok en instelling van de tijd voor programma 14
D. kneders
TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page14
NL
15
Of u nu een beginner of een deskundige bent, u hoeft alleen maar de
ingrediënten toe te voegen en de broodbakmachine zorgt voor de rest.
U kunt eenvoudig broden, brioche, beslag en jam maken zonder enige
ingreep. Maar let op, u heeft even tijd nodig om er achter te komen hoe
u uw broodbakmachine het beste kunt gebruiken. Neem de tijd kennis te
maken met de machine en wees niet teleurgesteld wanneer uw eerste
probeersels niet helemaal perfect zijn. Indien u meteen aan de slag wilt,
kunt u met het recept in de paragraaf snel starten uw eerste stappen
zetten. U moet weten dat de structuur van
het verkregen brood compacter is dan van brood van de bakker.
Brood speelt een belangrijke
rol in onze voeding.
Wie heeft er nog nooit van
gedroomd zijn eigen brood
te bakken?
Dat is nu mogelijk met
de broodbakmachine.
Algemene in acht te nemen
volgorde:
• Vloeistoffen
(boter, olie, eieren, water, melk)
• Zout
• Suiker
• Meel eerste helft
• Melkpoeder
• Speciale vaste ingrediënten
• Meel tweede helft
• Gist
1.
Lees de gebruiksaanwijzing aandachtig door: het bereiden van brood
met dit apparaat is niet hetzelfde als met de hand!
2.
Alle gebruikte ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn
(tenzij anders aangegeven) en nauwkeurig gewogen worden.
Meet de vloeistoffen af met de meegeleverde maatbeker.
Gebruik het meegeleverde dubbele maatschepje voor het meten
van theelepels aan de ene kant en eetlepels aan de andere kant.
Een verkeerde meting zal een slecht resultaat tot gevolg hebben.
3.
Gebruik de ingrediënten vóór hun verbruiksdatum en bewaar ze op een
koele, droge plaats.
4.
Het is belangrijk de hoeveelheid meel zorgvuldig af te meten.
Om die reden moet het meel gewogen worden met een
keukenweegschaal. Gebruik gedroogde actieve bakkersgist uit een zakje.
Gebruik geen bakpoeder tenzij dit in het recept vermeld staat.
Wanneer een zakje gist open is, dient dit binnen 48 uur gebruikt te worden.
5.
Teneinde te zorgen dat het deeg goed kan rijzen, raden wij u aan alle
ingrediënten direct in het bakblik te doen en te vermijden tijdens het
gebruik het deksel te openen. Houd u aan de volgorde van de ingrediënten
en de in het recept aangegeven hoeveelheden. Eerst de vloeibare
ingrediënten, vervolgens de vaste. De gist mag niet in contact komen
met de vloeistoffen en het zout.
Inleiding
De eerte stappen
Adviezen en tips om succesvol brood te bakken
TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page15
16
BASISBROOD GOUDBRUIN KORSTJE > GEMIDDELD ZOUT > 2 th
(programma 1) GEWICHT > 1000 g SUIKER > 2 el
TIJD > 3 : 20 MELKPOEDER > 2,5 el
OLIE > 2 el MEEL > 600 g
WATER > 325 ml GIST > 1,5 th
th > theelepel
el > eetlepel
Om kennis te maken met uw broodbakmachine, stellen wij u voor om voor uw eerste brood het recept van
het BASISBROOD te proberen.
Snel starten
Verwijder het bakblik door dit aan de handgreep
van voren naar achteren te trekken, zodat de zijden
na elkaar losklikken.
Zet vervolgens de kneders op zijn plaats.
1
Doe het bakblik terug in de machine. Druk op de ene
en vervolgens de andere zijde van het bakblik om het
zodanig vast te klikken op het aandrijfelement dat
beide zijden vastgeklikt zijn.
3
Steek de stekker van de broodbakmachine in het
stopcontact. Doe de stekker van de broodbakmachine in
het stopcontact en zet hem aan. Na het geluidssignaal
wordt programma 1 automatisch aangegeven, ofwel
1000 g met een gemiddeld goudbruin korstje.
4
Doe de ingrediënten in de aanbevolen volgorde
in het bakblik. Zorg dat u alle ingrediënten nauwkeurig
gewogen heeft.
2
Haal aan het einde van de bakcyclus de stekker van de
broodbakmachine uit het stopcontact. Neem het bakblik
uit door aan de handgreep te trekken. Gebruik altijd
ovenwanten, want de handgreep van het bakblik en de
binnenzijde van het deksel zijn heet. Haal het brood uit
het bakblik terwijl het nog warm is en zet het gedurende
1 uur op een rooster om af te koelen.
6
Druk op de toets .
Het controlelampje gaat branden.
De 2 punten van de tijdklok knipperen.
De cyclus begint.
5
TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page16
17
1 > basisbrood
2 > Frans brood
3 > volkorenbrood
Basique
Français
Complet
Rapide
Sans gluten
Sans sel
Riche en oméga 3
Damper
Cake
Sucré
Confiture
Pasta
Pâte levée
Cuisson
Door het kiezen van een programma wordt een reeks stappen ingeschakeld, die automatisch na elkaar ingezet worden.
Met de toets menu kunt u een aantal verschillende programma’s kiezen.
De bij het programma horende tijd wordt weergegeven. Iedere keer dat u op de toets drukt, gaat het
nummer op de display over op het volgende programma, van 1 tot 14:
1
Met het programma Basisbrood kunnen de meeste broodrecepten met behulp van tarwemeel gemaakt worden.
2
Het programma Frans brood komt overeen met een recept voor traditioneel Frans witbrood.
3
Het programma Volkorenbrood moet geselecteerd worden wanneer u meel voor volkorenbrood gebruikt.
4
Het programma Zoet brood is geschikt voor recepten die meer vet en suiker bevatten. Indien u een klaar-voor-gebruik
mix voor brioches of melkbrood gebruikt, zorg dan dat u in totaal niet meer dan 1000 g deeg heeft.
5
Het programma Snel Brood is speciaal bedoeld voor het recept van SNEL brood. Voor dit programma kunnen het
gewicht en de kleur niet ingesteld worden.
6
Brood zonder gluten dient uitsluitend bereid te worden met klaar-voor-gebruik mix zonder gluten. Dit brood is
geschikt voor mensen die allergisch zijn voor gluten (Coeliakie) die in diverse graanproducten (tarwe, gerst, rogge,
haver, kamut, spelt, enz....) voorkomen. Zie de speciale instructies op het pak. Het blik moet steeds gereinigd worden,
teneinde verontreiniging door andere meelsoorten te voorkomen. Bij een streng glutenvrij dieet moet u er voor
zorgen dat de gebruikte gist ook glutenvrij is. Door de consistentie van meel zonder gluten is optimaal mengen niet
mogelijk. U dient dan ook tijdens het kneden het deeg van de randen los te maken met een soepele plastic spatel.
Brood zonder gluten is compacter en de kleur is bleker dan van normaal brood.
7
Brood is één van de voedingsmiddelen die voor het grootste dagelijks aandeel aan zout zorgt. Door minder zout te
gebruiken, neemt het risico van hart- en vaatziekten af.
8
Dit brood is rijk aan Omega 3 vetzuren dankzij een evenwichtig, compleet recept voor wat betreft
de voedingswaarde. Omega 3 vetzuren dragen bij tot een goede werking van het hart- en vaatstelsel.
9
De damper is geïnspireerd op een traditioneel Australisch recept waarbij het brood op hete stenen gebakken wordt.
Het brood is compact en lijkt enigszins op brioche.
10
Voor het vervaardigen van taarten en gebak met bakpoeder.
11
Het programma Jam kookt automatisch jam in het bakblik.
12
Het programma 12 kneedt alleen maar. Het is bestemd voor niet gerezen deeg. Bijv.: pasta.
13
Het programma gerezen deeg bakt niet. Dit komt overeen met een kneed- en rijsprogramma voor alle soorten
gerezen deeg. Bijv.: pizzadeeg.
14
Met het bakprogramma kan uitsluitend tussen 10 en 70 min. gebakken worden, instelbaar in schijven van 10 min,
met een lichte, middelmatige of donkere goudbruine kleur. Dit kan alleen geselecteerd worden en gebruikt worden:
4 > zoet brood
5 > snel brood
6 > brood zonder gluten
10 > cake
11 > jam
12 > pasta
13 > gerezen deeg
14 > uitsluitend bakken
Keuze van een programma
Voor ieder programma wordt
een automatische instelling
weergegeven.
U moet dus met de hand
de gewenste instellingen
selecteren.
Het gebruiken
van uw broodbakmachine
s el
7 > zoutloos brood
8 > brood rijk aan oméga 3
9 > damper
TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page17
18
Kneden
Om het deeg
structuur te
geven en het
zo beter te
laten rijzen.
Rust
Hiermee kan het
deeg tot rust
komen, zodat de
kwaliteit van het
kneden verbeterd
wordt.
Rijzen
De tijd waarin
het gist actief
is om het brood
te laten rijzen
en zijn aroma te
ontwikkelen.
Bakken
Hierbij
verandert het
deeg in brood
en krijgt dit
een goudbruin,
knapperig korstje.
Warm houden
Hiermee kan het brood na
het bakken warm gehouden
worden. Het wordt van harte
aanbevolen om het brood
meteen na het bakken uit
het bakblik te halen.
> > > >
Kneden: het deeg bevindt zich in de 1e of 2e kneedcyclus of in de mengperiode tussen de rijscycli. Tijdens deze
cyclus en voor de programma’s 1, 2, 4, 6, 7, 8, 9 en 10 kunt u ingrediënten toevoegen: droge vruchten, olijven,
spekblokjes, enz… Een geluidssignaal geeft aan op welk moment u dit kunt doen. Raadpleeg de overzichtstabel van
de bereidingstijden (
pagina 22-23) en de kolom “extra”. Deze kolom geeft de tijd aan die op de display van uw
apparaat zal verschijnen terwijl het geluidssignaal te horen is. Om precies te weten na hoeveel tijd het
geluidssignaal te horen is, trekt u de tijd uit de kolom “extra” af van de totale baktijd.
Bijv.: “extra” = 2:51 en “totale tijd” = 3:13, de ingrediënten kunnen na 22 min toegevoegd worden.
Rijzen: het deeg bevindt zich in de 1e, 2e of 3e rijscyclus.
Bakken: het deeg bevindt zich in de eindcyclus van het bakken.Een controlelampje tegenover “END” gaat branden
en geeft daarmee het einde van de cyclus aan.
Warm houden: voor de programma’s 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 10, u kunt de bereiding in het apparaat laten.
Na het bakken wordt het brood automatisch gedurende een uur warm gehouden. Een controlelampje gaat hier
tegenover branden . Tijdens het warm houden gedurende een uur blijft de display op 0:00 staan.
Er klinkt regelmatig een pieptoon. Aan het einde van de cyclus schakelt het apparaat automatisch uit na 3 pieptonen.
Let op: bij sommige recepten
kan geen brood van 750 g
gemaakt worden.
Zie het receptenboek.
Selectie van het gewicht van het brood
De kleur van de korst wordt automatisch ingesteld op GEMIDDELD. Bij de programma’s 5, 9, en 11 is er geen instelling
van de kleur. Er zijn drie keuzes mogelijk: LICHT/GEMIDDELD/DONKER. Voor het wijzigen van de automatische instel-
ling drukt u op de toets totdat de aanduiding tegenover de gewenste instelling gaat branden.
Selectie van de kleur van de korst (goudbruin)
Een tabel op pagina 22-23 geeft de verschillende cycli aan de hand van het gekozen programma aan.
De cycli
Druk op de toets om het apparaat in te schakelen. Het aftellen begint. Voor het uitschakelen van het programma
of het annuleren van de programmering van de tijdklok drukt u 5 seconden op de toets .
Inschakeling/Uitschakeling
Het gewicht van het brood wordt automatisch ingesteld op 1000 g. Het gewicht
wordt slechts ter indicatie gegeven. Zie de details van de recepten voor meer
informatie. Bij de programma’s 5, 9, 11, 12, 13 en 14 is er geen instelling van het
gewicht. Druk op de toets om het gekozen product van 750 g, 1000 g of
1500 g in te stellen. De aanduiding tegenover de gewenste instelling gaat branden.
a) in combinatie met het programma gerezen deeg,
b) voor het verwarmen of knapperig maken van reeds gebakken en afgekoeld brood,
c) voor het afbakken in geval van een langdurige stroomonderbreking tijdens een broodcyclus.
De broodbakmachine dient tijdens het gebruik van programma 14 onder toezicht te blijven.
Om de cyclus voor het einde te onderbreken, schakelt u het programma handmatig uit door de toets lang
ingedrukt te houden.
TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page18
19
U kunt het apparaat zodanig programmeren dat uw bereiding klaar is op een door u gekozen tijdstip,
tot maximaal 15 u van tevoren. Het programma met tijdklok mag niet gebruikt worden voor de programma’s
5, 6, 9, 10, 11, 12, 13, 14.
Deze stap geschiedt na het selecteren van het programma, de bakkleur en het gewicht. De programmatijd wordt
weergegeven. Bereken het tijdsverschil tussen het moment waarop u het programma start en het uur waarop u wilt
dat de bereiding klaar is. De machine telt hier automatisch de tijdsduur van de cycli van het programma bij op.
Met behulp van de toetsen en , geeft u de gevonden tijd weer ( naar boven en naar beneden).
Door kort te drukken, verspringt de tijd in schijven van 10 min + korte pieptoon. Door lang te drukken verspringt de tijd
continu in schijven van 10 min. Bijv.: Het is 8 uur ‘s avonds en u wilt dat uw brood de volgende morgen om 7 uur klaar
is. Programmeer 11.00 u met behulp van de toetsen en . Druk op de toets . Er klinkt een geluidssignaal. Het
controlelampje hier tegenover gaat branden en de 2 punten van de tijdklok knipperen. Het aftellen begint.
Het lampje van de werking gaat branden. Indien u een fout gemaakt heeft of de instelling van de tijd wilt wijzigen,
houdt u de toets ingedrukt totdat u het geluidssignaal hoort. De automatisch ingestelde tijd wordt weergegeven.
Herhaal de handeling.
Sommige ingrediënten zijn bederfelijk. Gebruik het programma met tijdklok niet voor recepten met: verse melk, eieren,
yoghurt, kaas, vers fruit.
Programma met tijdklok
Praktische adviezen
Om uw brood uit de bakvorm te halen: het kan
gebeuren dat tijdens het uit de bakvorm halen de
kneders in het brood bekneld blijven zitten. Gebruik in
dat geval het accessoire “haak” als volgt:
> wanneer het brood eenmaal uit de bakvorm is, legt u
het nog warme brood op een zijde en houdt u het
vast met één hand met ovenhandschoen,
> steek de haak in de as van de kneder (tekening 1),
> trek voorzichtig om de kneder te verwijderen (tekening 2),
> herhaal de handeling voor de andere kneder,
> zet het brood rechtop en laat het op een rooster
afkoelen.
Vet en olie: door vet toe te voegen, wordt het brood zachter en smakelijker. Het brood kan zo verder beter en
langer bewaard worden. Teveel vet vertraagt het rijzen. Indien u boter gebruikt, snijd deze dan in kleine stukjes, zodat
hij gelijkmatig met het deeg vermengd wordt, of laat deze zacht worden. Geen warme boter toevoegen. Voorkom dat
het vet in contact komt met de gist, want het vet zou de gist kunnen verhinderen vocht op te nemen.
Eieren: eieren verrijken het deeg, geven het brood een mooiere kleur en bevorderen de goede ontwikkeling van het
kruim. Indien u eieren gebruikt, gebruik dan minder vloeistof. Breek het ei en vul dit aan met de vloeistof tot de in het
recept aangegeven hoeveelheid vloeistof. De recepten zijn bestemd voor een gemiddeld groot ei van 50 g, als de
eieren groter zijn, voeg dan een beetje meel toe; als de eieren kleiner zijn, moet u wat minder meel gebruiken.
Melk: u kunt verse melk of melkpoeder gebruiken. Indien u melkpoeder gebruikt, voeg dan de hiervoor bedoelde
hoeveelheid water toe. Indien u verse melk gebruikt, kunt u ook water toevoegen: het totale volume moet gelijk zijn
aan het volume dat nodig is voor het recept. Melk heeft een schuimend effect waarmee regelmatigere holtes
verkregen worden en waardoor het kruim er mooier uit komt te zien.
Water:
water zorgt dat de gist vocht opneemt en actief wordt. Het zorgt ook dat het zetmeel van het meel vocht
opneemt en dat er kruim gevormd wordt. U kunt water gedeeltelijk of helemaal vervangen door melk of een andere
vloeistof. Gebruik de vloeistof op kamertemperatuur.
Meel: het gewicht van het meel kan aanzienlijk variëren aan de hand van het gebruikte type meel. Afhankelijk van
de kwaliteit van het meel kunnen ook de bakresultaten van het brood variëren. Bewaar het meel in een hermetisch
De ingrediënten
Bij een stroomonderbreking: indien tijdens de cyclus
het programma wordt onderbroken door een
stroomonderbreking of een verkeerde handeling, wordt
de programmering gedurende 7 min door de machine
bewaard. De cyclus gaat dan weer verder waar hij
gestopt was. Na deze tijd is de programmering
verdwenen.
Indien u twee
programma's na elkaar
inschakelt, wacht dan
1 uur alvorens met de tweede
bereiding te starten.
fig. 1 fig. 2
TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page19
20
Praktische adviezen
Het bereiden van brood is zeer gevoelig voor
temperatuur en vocht. Wanneer het heel warm is, is
het aan te raden koelere vloeistoffen dan gebruikelijk
te gebruiken. En wanneer het koud is, kan het nodig
zijn het water of de melk iets op te warmen (echter
nooit warmer dan 35°C).
Het is soms ook nuttig het deeg tijdens het kneden
te controleren: het moet een
gelijkmatige bal vormen die niet aan de wanden blijft
plakken.
> als niet al het meel is opgenomen, moet u wat meer
water toevoegen,
> zo niet, dan moet u eventueel wat meel toevoegen.
Corrigeer heel voorzichtig (maximaal 1 eetlepel per
keer) en wacht even om het resultaat te bekijken
alvorens opnieuw wat toe te voegen.
Een veel voorkomende fout is te denken dat door
het toevoegen van gist het brood beter zal rijzen.
Te veel gist maakt de structuur van het deeg kwets-
baar, dit zal flink rijzen en tijdens het bakken inzakken.
U kunt het deeg vlak voor het bakken beoordelen door
dit licht met uw vingertoppen aan te raken: het deeg
moet lichte weerstand bieden en de vingerafdruk moet
beetje bij beetje wegtrekken.
gesloten blik, want meel reageert op veranderingen in de weersomstandigheden en absorbeert zo vocht of verliest dit juist.
Gebruik bij voorkeur zogenaamd “krachtig” meel, meel van “bakkwaliteit” of “bakkersmeel” in plaats van gewoon meel.
Door haver, zemelen, tarwekiemen, rogge of hele granen toe te voegen aan het brooddeeg, krijgt u een zwaarder en
minder groot brood.
Het gebruik van een meelsoort T55 wordt aanbevolen, tenzij in het recept anders vermeld staat.
Onze recepten zijn geschikt voor een gebruik met normaal meel T55. Indien u een speciaal meelmengsel
voor brood, brioche of melkbrood gebruikt, maak dan niet meer dan in totaal 1000g deeg.
Het zeven van het meel heeft ook invloed op het resultaat: hoe bruiner het meel is (dat wil zeggen, hoe meer
graanvliesjes aanwezig zijn), hoe minder het deeg zal rijzen en hoe compacter het brood zal zijn. U vindt in de winkel
ook kant-en-klaar mixen voor broodbereiding. Raadpleeg de aanbevelingen van de fabrikant voor het gebruik van
deze mixen. Over het algemeen kiest u het programma aan de hand van de gebruikte bereiding.
Bijv.: Volkorenbrood - Programma 3.
Suiker:
neem bij voorkeur witte of bruine suiker of honing. Gebruik geen geraffineerde suiker of suikerklontjes.
Suiker voedt de gist, geeft het brood een lekkere smaak en geeft het korstje een mooiere goudbruine kleur.
Zout:
zout geeft voedingsmiddelen smaak en zorgt dat de gist zijn werk kan doen. Het mag niet in contact komen
met de gist. Het zout maakt het deeg stevig, compact en zorgt dat het niet te snel rijst. Het geeft ook een betere
structuur aan het deeg.
Gist:
door middel van de gist zal het deeg rijzen. Gebruik gedroogde actieve bakkersgist uit een zakje. De kwaliteit
van de gist kan variëren, zij rijst niet altijd op dezelfde wijze. Afhankelijk van de gebruikte gist kan het brood daarom
verschillen. Oude of slecht bewaarde gist werkt niet zo goed als droge gist uit een zojuist geopend zakje.
De aangegeven verhoudingen zijn bedoeld voor gedroogde gist. Wanneer u verse gist gebruikt, moet u de hoeveelheid
met 3 vermenigvuldigen (het gewicht) en de gist aanlengen met een beetje lauw suikerwater voor een efficiëntere
werking. Er bestaat droge gist in de vorm van kleine korreltjes die aangelengd moeten worden met een beetje lauw
suikerwater. Deze worden in dezelfde verhoudingen gebruikt als droog gistpoeder, maar wij raden u deze laatste aan
voor een groter gebruikgemak.
De toe te voegen ingrediënten (olijven, spekblokjes, enz.): u kunt uw recepten aanpassen met alle extra ingrediënten
die u maar wilt gebruiken, maar zorg:
> dat u goed naar het geluidssignaal luistert voor het toevoegen van de ingrediënten, met name de meest kwetsbare,
> dat de hardste granen (zoals lijn- en sesamzaad) vanaf het begin van het kneden kunnen worden toegevoegd om
de machine gemakkelijker te kunnen gebruiken (bijvoorbeeld bij programmering van de tijdklok),
> dat de zeer vochtige ingrediënten (olijven) goed moeten uitlekken,
> dat de vette ingrediënten met een beetje meel moeten worden bestrooid om beter opgenomen te kunnen worden,
> dat u niet een te grote hoeveelheid moet gebruiken, om de goede ontwikkeling van het deeg niet te verstoren,
> als u harde ingrediënten toevoegt die scherp zijn, deze uitsluitend toevoegt na het laatste kneedproces om te
voorkomen dat de anti-aanbaklaag beschadigt (denk aan bv. kandijsuiker).
TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page20
21
Tijdens het bakken is
de toets ingedrukt
Niet genoeg meel
Teveel meel
Niet genoeg gist
Teveel gist
Niet genoeg water
Teveel water
Niet genoeg suiker
Meel van slechte kwaliteit
De verhouding van de
ingrediënten is niet goed
(te grote hoeveelheid)
Het water is te warm
Het water is te koud
Onjuist programma
Te hoog
gerezen
brood
Ingezakt brood
na te hoog
gerezen
te zijn
Onvoldoende
gerezen
brood
Te lichte
korst
Bruine zijden
maar het brood
is niet
voldoende gaar
Meel aan
de zijkanten
en bovenop
Is het resultaat niet volgens wens? Met deze tabel kunt u zien wat er aan de hand is.
Storingsgids
Technische storingsgids
PROBLEMEN OPLOSSINGEN
De kneders blijven in het bakblik Laten weken alvorens hem te verwijderen.
bekneld zitten
De kneders blijven in het brood bekneld zitten Besmeer de kneders met een beetje olie alvorens de ingrediënten in het
broodblik te doen of gebruik het accessoire om het brood uit de bakvorm
te halen (pagina 19)
Na een druk op gebeurt er niets De machine is te warm. Wacht 1 uur tussen 2 cycli.
U heeft de tijdklok geprogrammeerd.
Na op gedrukt te hebben draait Het bakblik zit niet goed op zijn plaats.
de motor maar er wordt niet gekneed De kneder is afwezig of zit niet goed op zijn plaats.
Na een programmering met de tijdklok U heeft vergeten na de programmering op te drukken.
is het brood niet voldoende gerezen De gist is in contact gekomen met het zout en/of het water.
of er is niets gebeurd Kneder afwezig.
Brandgeur Een deel van de ingrediënten is naast het bakblik gevallen:
laat de machine afkoelen en maakt de binnenzijde
van de machine schoon met een vochtige spons en zonder
reinigingsproduct.
De bereiding is overgelopen: te grote hoeveelheid ingrediënten,
met name vloeistof.
Neem de juiste verhoudingen van het recept in acht.
TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page21
23
PROG. BAKKLEUR MAAT TIJD
(u)
1
er
KEER
KNEDEN
RUST 2
e
KEER
KNEDEN
1
e
KEER
RIJZEN
3
e
KEER
KNEDEN
2
e
KEER
RIJZEN
4
e
KEER
KNEDEN
3
er
KEER
RIJZEN
BAKKEN EXTRA
WARM
HOUDEN
(u)
7
1
750
1000
1500
3:37
3:42
3:47
0:05:00 0:05:00 0:15:00 1:05:00 0:02:00 0:30:00 x 0:30:00
1:05
1:10
1:15
3:17
3:22
3:27
1:00
1:00
1:00
2
750
1000
1500
3:37
3:42
3:47
1:05
1:10
1:15
3:17
3:22
3:27
1:00
1:00
1:00
3
7
50
1000
1500
3
:37
3:42
3:47
1
:05
1:10
1:15
3
:17
3:22
3:27
1
:00
1:00
1:00
8
1
750
1000
1500
3:45
3:50
3:55
0:05:00 0:05:00 0:18:00 1:10:00 0:02:00 x x 1:00:00
1:05
1:10
1:15
3:22
3:27
3:32
1:00
1:00
1:00
2
750
1000
1500
3:45
3:50
3:55
1:05
1:10
1:15
3:22
3:27
3:32
1:00
1:00
1:00
3
750
1000
1500
3:45
3:50
3:55
1:05
1:10
1:15
3:22
3:27
3:32
1:00
1:00
1:00
9
- 1000 1:00 x x 0:08:00 x x x x 0:10:00 0:42 0:55 1:00
10
1
750
1000
1500
1:20
1:25
1:30
0:10:00 x x 0:05:00 x x x x
1:05
1:10
1:15
1:15
1:20
1:25
1:00
1:00
1:00
2
750
1000
1500
1:20
1:25
1:30
1:05
1:10
1:15
1:15
1:20
1:25
1:00
1:00
1:00
3
750
1000
1500
1:20
1:25
1:30
1:05
1:10
1:15
1:15
1:20
1:25
1:00
1:00
1:00
11
- - 1:05 x x 0:05:00 x x x x 0:10:00 0:50 - nee
12
- - 0:15 0:03:00 0:12:00 x x x x x x x - nee
13
- - 1:25 0:05:00 0:05:00 0:15:00 x x x x 1:00:00 x - nee
14
1
-
0:10
per schijf
van
10 min
0:10
per schijf
van
10 min
- nee
2
3
Opmerking: bij de totale tijdsduur zit niet de tijd van het warmhouden van de programma’s 1 tot en met 10.
TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page23
24
Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door voordat u het
apparaat in gebruik neemt: indien het apparaat niet overeen-
komstig de handleiding gebruikt wordt, kan de fabrikant geen
enkele aansprakelijkheid aanvaarden.
Voor uw veiligheid voldoet dit apparaat aan de toepasselijke
normen en regelgevingen (Richtlijnen Laagspanning,
Elektromagnetische Compatibiliteit, Materialen in contact met
voedingswaren, Milieu…).
Dit apparaat is niet geschikt om gebruikt te worden in combina-
tie met een tijdschakelaar of afstandsbediening.
Dit apparaat is niet bedoeld om zonder hulp en of toezicht
gebruikt te worden door kinderen of andere personen indien
hun fysieke, zintuiglijke of mentale vermogen hen niet in staat
stellen dit apparaat op een veilige wijze te gebruiken.
Er moet toezicht zijn op kinderen zodat zij niet met het appa-
raat kunnen spelen.
Maak gebruik van een stevig en stabiel werkvlak dat niet door
opspattend water bereikt kan worden en maak in geen geval
gebruik van een nis in een inbouwkeuken.
Controleer of de voedingsspanning van uw apparaat overeen-
komt met die van uw elektrische installatie.
Verkeerde aansluiting maakt de garantie ongeldig.
Steek de stekker altijd in een geaard stopcontact. Het niet in acht
nemen van deze verplichting kan elektrische schokken veroorza-
ken en tot ernstige verwondingen leiden. Voor uw eigen veiligheid
moet het geaarde stopcontact beantwoorden aan de in uw land
geldende normen voor elektrische installaties. Indien uw installa-
tie geen geaard stopcontact heeft, dient u, voordat u het appa-
raat aansluit, een erkende instantie te laten komen om uw elek-
trische installatie zodanig te wijzigen dat deze aan de normen
voldoet.
Uw apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk gebruik
binnenshuis.
Uw apparaat is uitsluitend bedoeld om gebruikt te worden voor
huishoudelijk gebruik. Deze is niet ontworpen voor een gebruik
in de volgende gevallen, waarvoor de garantie niet geldig is:
- in kleinschalige personeelskeukens in winkels, kantoren en
andere arbeidsomgevingen,
- op boerderijen,
- door gasten van hotels, motels of andere verblijfsvormen,
- in bed & breakfast locaties.
Trek, bij langdurige afwezigheid en als u het apparaat schoon-
maakt, de stekker uit het stopcontact.
Het apparaat niet gebruiken indien:
- het snoer hiervan beschadigd of defect is.
- het apparaat gevallen is, zichtbaar beschadigd is of niet goed
meer functioneert.
In ieder van deze gevallen moet het apparaat naar de dichtst-
bijzijnde servicedienst teruggestuurd worden om risico's te ver-
mijden. Raadpleeg de garantie.
Wanneer het netsnoer is beschadigd dient deze te worden ver-
vangen door de fabrikant, zijn servicedienst of een gelijkwaar-
dig gekwalificeerd persoon om een gevaarlijke situatie te voor-
komen.
Elke handeling anders dan schoonmaken en het gewone onder-
houd dient door een door erkende servicedienst te gebeuren.
Houd het apparaat, de voedingskabel of de stekker niet in water
of enige andere vloeistof.
Laat het netsnoer niet binnen handbereik van kinderen hangen.
Het netsnoer mag niet in de buurt van, of in contact met de
warme delen van het apparaat, in de buurt van een warmte-
bron of op scherpe randen komen.
Het apparaat niet verplaatsen als het aanstaat.
Raak het kijkvenster niet aan tijdens en vlak na de werking.
De temperatuur van het kijkvenster kan hoog zijn.
Trek niet aan het snoer om de stekker uit het stopcontact te
halen.
Gebruik alleen in goede staat verkerende verlengsnoeren met
een geaarde stekker en een snoer waarvan de doorsnede min-
stens gelijk is aan die van het apparaat.
Plaats het apparaat niet op een ander apparaat.
Gebruik dit apparaat niet als hittebron.
Gebruik dit apparaat uitsluitend voor het bakken van brood of
het maken van jam.
Nooit papier, karton of plastic in het apparaat plaatsen en er
niets op plaatsen.
Probeer bij brand nooit de vlammen te blussen met water. Trek
de stekker uit het stopcontact. Doof de vlammen met een voch-
tige doek.
Voor uw eigen veiligheid, dient u uitsluitend gebruik te maken
van de op het apparaat afgestemde accessoires en onderdelen.
Gebruik aan het einde van het programma altijd ovenwan-
ten om de uitneembare binnenpan of de warme delen van
het apparaat vast te pakken. Tijdens het gebruik wordt het
apparaat zeer heet.
Nooit de luchtroosters dichtmaken of afdekken.
Wees zeer voorzichtig, er kan stoom ontsnappen wanneer u het
deksel opent tijdens het programma of aan het einde hiervan.
Wanneer u met programma nr. 11 bezig bent (jam, appel-
moes), wees dan alert op de stoomstoot en de warme spat-
ten die tijdens de opening van het deksel kunnen optreden.
Houd u dan ook aan de in de recepten aangegeven hoeveelheden.
Maak niet meer dan 1500 g deeg in totaal.
Maak niet meer dan 900 g meel en 13 g gist.
Het bij dit apparaat gemeten akoestische vermogen bedraagt
55 dBa.
Wees vriendelijk voor het milieu!
Uw apparaat bevat talrijke materialen die hergebruikt of gerecycleerd kunnen worden.
Breng het naar een verzamelpunt voor verwerking ervan.
Haal de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat afkoelen.
Reinig het apparaat en de binnenzijde van de bak met een vochtige spons. Goed afdrogen.
Was de kom en de kneder af met warm water. Indien de kneder in het bakblik vast zit, laat deze dan 5 tot 10 min weken.
Demonteer het deksel om dit met warm water af te wassen.
Geen onderdelen in de vaatwasser wassen.
Gebruik geen agressief schoonmaakmiddel, geen schuursponsje en geen alcohol. Gebruik een zachte, vochtige doek.
Dompel het apparaat of het deksel niet onder.
Reiniging en onderhoud
Veiligheidsvoorschriften
TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page24

Documenttranscriptie

TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page14 Alvorens te beginnen Bij het eerste gebruik kan er een lichte geur/rook vrijkomen Kennismaken met uw broodbakmachine A. deksel met kijkvenster B. bedieningspaneel C. bakblik D. kneders Basique Français Rapide Sans gluten Riche en oméga 3 Damper Confiture Pasta Complet S Sans sel Cake Pâte levée C E. maatbeker f1. eetlepel F. dubbel maatschepje f2. theelepel G. “haak” accessoire voor het verwijderen van de kneders b1. display Basique Français Rapide Sans gluten Riche en oméga 3 Damper Confiture Pasta Complet Sucré Sans sel Cake Pâte levée Cuisson b6. keuze van de programma's b2. aan-/uitknop b3. gewichtselectie b4. insteltoetsen voor inschakeling van de tijdklok en instelling van de tijd voor programma 14 14 b7. controlelampje b5. keuze van de kleur en de korst TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page15 Inleiding Brood speelt een belangrijke rol in onze voeding. Wie heeft er nog nooit van gedroomd zijn eigen brood te bakken? Dat is nu mogelijk met de broodbakmachine. Of u nu een beginner of een deskundige bent, u hoeft alleen maar de ingrediënten toe te voegen en de broodbakmachine zorgt voor de rest. U kunt eenvoudig broden, brioche, beslag en jam maken zonder enige ingreep. Maar let op, u heeft even tijd nodig om er achter te komen hoe u uw broodbakmachine het beste kunt gebruiken. Neem de tijd kennis te maken met de machine en wees niet teleurgesteld wanneer uw eerste probeersels niet helemaal perfect zijn. Indien u meteen aan de slag wilt, kunt u met het recept in de paragraaf snel starten uw eerste stappen zetten. U moet weten dat de structuur van het verkregen brood compacter is dan van brood van de bakker. NL De eerte stappen Adviezen en tips om succesvol brood te bakken 1. Lees de gebruiksaanwijzing aandachtig door: het bereiden van brood met dit apparaat is niet hetzelfde als met de hand! Algemene in acht te nemen volgorde: 2. Alle gebruikte ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn (tenzij anders aangegeven) en nauwkeurig gewogen worden. Meet de vloeistoffen af met de meegeleverde maatbeker. Gebruik het meegeleverde dubbele maatschepje voor het meten van theelepels aan de ene kant en eetlepels aan de andere kant. Een verkeerde meting zal een slecht resultaat tot gevolg hebben. • Vloeistoffen (boter, olie, eieren, water, melk) • Zout • Suiker • Meel eerste helft • Melkpoeder • Speciale vaste ingrediënten • Meel tweede helft • Gist 3. Gebruik de ingrediënten vóór hun verbruiksdatum en bewaar ze op een koele, droge plaats. 4. Het is belangrijk de hoeveelheid meel zorgvuldig af te meten. Om die reden moet het meel gewogen worden met een keukenweegschaal. Gebruik gedroogde actieve bakkersgist uit een zakje. Gebruik geen bakpoeder tenzij dit in het recept vermeld staat. Wanneer een zakje gist open is, dient dit binnen 48 uur gebruikt te worden. 5. Teneinde te zorgen dat het deeg goed kan rijzen, raden wij u aan alle ingrediënten direct in het bakblik te doen en te vermijden tijdens het gebruik het deksel te openen. Houd u aan de volgorde van de ingrediënten en de in het recept aangegeven hoeveelheden. Eerst de vloeibare ingrediënten, vervolgens de vaste. De gist mag niet in contact komen met de vloeistoffen en het zout. 15 TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page16 Snel starten Om kennis te maken met uw broodbakmachine, stellen wij u voor om voor uw eerste brood het recept van het BASISBROOD te proberen. BASISBROOD GOUDBRUIN KORSTJE > GEMIDDELD ZOUT > 2 th (programma 1) GEWICHT > 1000 g SUIKER > 2 el TIJD > 3 : 20 MELKPOEDER > 2,5 el th > theelepel OLIE > 2 el MEEL > 600 g el > eetlepel WATER > 325 ml GIST > 1,5 th 1 2 Verwijder het bakblik door dit aan de handgreep van voren naar achteren te trekken, zodat de zijden na elkaar losklikken. Zet vervolgens de kneders op zijn plaats. Doe de ingrediënten in de aanbevolen volgorde in het bakblik. Zorg dat u alle ingrediënten nauwkeurig gewogen heeft. 3 4 Doe het bakblik terug in de machine. Druk op de ene en vervolgens de andere zijde van het bakblik om het zodanig vast te klikken op het aandrijfelement dat beide zijden vastgeklikt zijn. Steek de stekker van de broodbakmachine in het stopcontact. Doe de stekker van de broodbakmachine in het stopcontact en zet hem aan. Na het geluidssignaal wordt programma 1 automatisch aangegeven, ofwel 1000 g met een gemiddeld goudbruin korstje. 5 6 Druk op de toets . Het controlelampje gaat branden. De 2 punten van de tijdklok knipperen. De cyclus begint. Haal aan het einde van de bakcyclus de stekker van de broodbakmachine uit het stopcontact. Neem het bakblik uit door aan de handgreep te trekken. Gebruik altijd ovenwanten, want de handgreep van het bakblik en de binnenzijde van het deksel zijn heet. Haal het brood uit het bakblik terwijl het nog warm is en zet het gedurende 1 uur op een rooster om af te koelen. 16 TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page17 Het gebruiken van uw broodbakmachine Basique Français Rapide Sans gluten Riche en oméga 3 Damper Confiture Pasta Complet Sucré Sans sel Cake Pâte levée Cuisson sel Voor ieder programma wordt een automatische instelling weergegeven. U moet dus met de hand de gewenste instellingen selecteren. Keuze van een programma Door het kiezen van een programma wordt een reeks stappen ingeschakeld, die automatisch na elkaar ingezet worden. Met de toets menu kunt u een aantal verschillende programma’s kiezen. De bij het programma horende tijd wordt weergegeven. Iedere keer dat u op de toets drukt, gaat het nummer op de display over op het volgende programma, van 1 tot 14: 1 > basisbrood 4 > zoet brood 2 > Frans brood 5 > snel brood 3 > volkorenbrood 6 > brood zonder gluten 7 > zoutloos brood 8 > brood rijk aan oméga 3 9 > damper 10 > cake 13 > gerezen deeg 11 > jam 14 > uitsluitend bakken 12 > pasta 1 Met het programma Basisbrood kunnen de meeste broodrecepten met behulp van tarwemeel gemaakt worden. 2 Het programma Frans brood komt overeen met een recept voor traditioneel Frans witbrood. 3 Het programma Volkorenbrood moet geselecteerd worden wanneer u meel voor volkorenbrood gebruikt. 4 Het programma Zoet brood is geschikt voor recepten die meer vet en suiker bevatten. Indien u een klaar-voor-gebruik mix voor brioches of melkbrood gebruikt, zorg dan dat u in totaal niet meer dan 1000 g deeg heeft. 5 Het programma Snel Brood is speciaal bedoeld voor het recept van SNEL brood. Voor dit programma kunnen het gewicht en de kleur niet ingesteld worden. 6 Brood zonder gluten dient uitsluitend bereid te worden met klaar-voor-gebruik mix zonder gluten. Dit brood is geschikt voor mensen die allergisch zijn voor gluten (Coeliakie) die in diverse graanproducten (tarwe, gerst, rogge, haver, kamut, spelt, enz....) voorkomen. Zie de speciale instructies op het pak. Het blik moet steeds gereinigd worden, teneinde verontreiniging door andere meelsoorten te voorkomen. Bij een streng glutenvrij dieet moet u er voor zorgen dat de gebruikte gist ook glutenvrij is. Door de consistentie van meel zonder gluten is optimaal mengen niet mogelijk. U dient dan ook tijdens het kneden het deeg van de randen los te maken met een soepele plastic spatel. Brood zonder gluten is compacter en de kleur is bleker dan van normaal brood. 7 Brood is één van de voedingsmiddelen die voor het grootste dagelijks aandeel aan zout zorgt. Door minder zout te gebruiken, neemt het risico van hart- en vaatziekten af. 8 Dit brood is rijk aan Omega 3 vetzuren dankzij een evenwichtig, compleet recept voor wat betreft de voedingswaarde. Omega 3 vetzuren dragen bij tot een goede werking van het hart- en vaatstelsel. 9 De damper is geïnspireerd op een traditioneel Australisch recept waarbij het brood op hete stenen gebakken wordt. Het brood is compact en lijkt enigszins op brioche. 10 Voor het vervaardigen van taarten en gebak met bakpoeder. 11 Het programma Jam kookt automatisch jam in het bakblik. 12 Het programma 12 kneedt alleen maar. Het is bestemd voor niet gerezen deeg. Bijv.: pasta. 13 Het programma gerezen deeg bakt niet. Dit komt overeen met een kneed- en rijsprogramma voor alle soorten gerezen deeg. Bijv.: pizzadeeg. 14 Met het bakprogramma kan uitsluitend tussen 10 en 70 min. gebakken worden, instelbaar in schijven van 10 min, met een lichte, middelmatige of donkere goudbruine kleur. Dit kan alleen geselecteerd worden en gebruikt worden: 17 TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page18 a) in combinatie met het programma gerezen deeg, b) voor het verwarmen of knapperig maken van reeds gebakken en afgekoeld brood, c) voor het afbakken in geval van een langdurige stroomonderbreking tijdens een broodcyclus. De broodbakmachine dient tijdens het gebruik van programma 14 onder toezicht te blijven. Om de cyclus voor het einde te onderbreken, schakelt u het programma handmatig uit door de toets ingedrukt te houden. lang Selectie van het gewicht van het brood Het gewicht van het brood wordt automatisch ingesteld op 1000 g. Het gewicht wordt slechts ter indicatie gegeven. Zie de details van de recepten voor meer informatie. Bij de programma’s 5, 9, 11, 12, 13 en 14 is er geen instelling van het gewicht. Druk op de toets om het gekozen product van 750 g, 1000 g of 1500 g in te stellen. De aanduiding tegenover de gewenste instelling gaat branden. Let op: bij sommige recepten kan geen brood van 750 g gemaakt worden. Zie het receptenboek. Selectie van de kleur van de korst (goudbruin) De kleur van de korst wordt automatisch ingesteld op GEMIDDELD. Bij de programma’s 5, 9, en 11 is er geen instelling van de kleur. Er zijn drie keuzes mogelijk: LICHT/GEMIDDELD/DONKER. Voor het wijzigen van de automatische instelling drukt u op de toets totdat de aanduiding tegenover de gewenste instelling gaat branden. Inschakeling/Uitschakeling Druk op de toets om het apparaat in te schakelen. Het aftellen begint. Voor het uitschakelen van het programma of het annuleren van de programmering van de tijdklok drukt u 5 seconden op de toets . De cycli Een tabel op pagina 22-23 geeft de verschillende cycli aan de hand van het gekozen programma aan. Kneden Om het deeg structuur te geven en het zo beter te laten rijzen. > Rust Hiermee kan het deeg tot rust komen, zodat de kwaliteit van het kneden verbeterd wordt. > Rijzen De tijd waarin het gist actief is om het brood te laten rijzen en zijn aroma te ontwikkelen. > Bakken Hierbij verandert het deeg in brood en krijgt dit een goudbruin, knapperig korstje. > Warm houden Hiermee kan het brood na het bakken warm gehouden worden. Het wordt van harte aanbevolen om het brood meteen na het bakken uit het bakblik te halen. Kneden: het deeg bevindt zich in de 1e of 2e kneedcyclus of in de mengperiode tussen de rijscycli. Tijdens deze cyclus en voor de programma’s 1, 2, 4, 6, 7, 8, 9 en 10 kunt u ingrediënten toevoegen: droge vruchten, olijven, spekblokjes, enz… Een geluidssignaal geeft aan op welk moment u dit kunt doen. Raadpleeg de overzichtstabel van de bereidingstijden (pagina 22-23) en de kolom “extra”. Deze kolom geeft de tijd aan die op de display van uw apparaat zal verschijnen terwijl het geluidssignaal te horen is. Om precies te weten na hoeveel tijd het geluidssignaal te horen is, trekt u de tijd uit de kolom “extra” af van de totale baktijd. Bijv.: “extra” = 2:51 en “totale tijd” = 3:13, de ingrediënten kunnen na 22 min toegevoegd worden. Rijzen: het deeg bevindt zich in de 1e, 2e of 3e rijscyclus. Bakken: het deeg bevindt zich in de eindcyclus van het bakken.Een controlelampje tegenover “END” gaat branden en geeft daarmee het einde van de cyclus aan. Warm houden: voor de programma’s 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 10, u kunt de bereiding in het apparaat laten. Na het bakken wordt het brood automatisch gedurende een uur warm gehouden. Een controlelampje gaat hier tegenover branden . Tijdens het warm houden gedurende een uur blijft de display op 0:00 staan. Er klinkt regelmatig een pieptoon. Aan het einde van de cyclus schakelt het apparaat automatisch uit na 3 pieptonen. 18 TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page19 Programma met tijdklok U kunt het apparaat zodanig programmeren dat uw bereiding klaar is op een door u gekozen tijdstip, tot maximaal 15 u van tevoren. Het programma met tijdklok mag niet gebruikt worden voor de programma’s 5, 6, 9, 10, 11, 12, 13, 14. Deze stap geschiedt na het selecteren van het programma, de bakkleur en het gewicht. De programmatijd wordt weergegeven. Bereken het tijdsverschil tussen het moment waarop u het programma start en het uur waarop u wilt dat de bereiding klaar is. De machine telt hier automatisch de tijdsduur van de cycli van het programma bij op. Met behulp van de toetsen en , geeft u de gevonden tijd weer ( naar boven en naar beneden). Door kort te drukken, verspringt de tijd in schijven van 10 min + korte pieptoon. Door lang te drukken verspringt de tijd continu in schijven van 10 min. Bijv.: Het is 8 uur ‘s avonds en u wilt dat uw brood de volgende morgen om 7 uur klaar is. Programmeer 11.00 u met behulp van de toetsen en . Druk op de toets . Er klinkt een geluidssignaal. Het controlelampje hier tegenover gaat branden en de 2 punten van de tijdklok knipperen. Het aftellen begint. Het lampje van de werking gaat branden. Indien u een fout gemaakt heeft of de instelling van de tijd wilt wijzigen, houdt u de toets ingedrukt totdat u het geluidssignaal hoort. De automatisch ingestelde tijd wordt weergegeven. Herhaal de handeling. Sommige ingrediënten zijn bederfelijk. Gebruik het programma met tijdklok niet voor recepten met: verse melk, eieren, yoghurt, kaas, vers fruit. Praktische adviezen Bij een stroomonderbreking: indien tijdens de cyclus het programma wordt onderbroken door een stroomonderbreking of een verkeerde handeling, wordt de programmering gedurende 7 min door de machine bewaard. De cyclus gaat dan weer verder waar hij gestopt was. Na deze tijd is de programmering verdwenen. Indien u twee programma's na elkaar inschakelt, wacht dan 1 uur alvorens met de tweede fig. 1 bereiding te starten. fig. 2 Om uw brood uit de bakvorm te halen: het kan gebeuren dat tijdens het uit de bakvorm halen de kneders in het brood bekneld blijven zitten. Gebruik in dat geval het accessoire “haak” als volgt: > wanneer het brood eenmaal uit de bakvorm is, legt u het nog warme brood op een zijde en houdt u het vast met één hand met ovenhandschoen, > steek de haak in de as van de kneder (tekening 1), > trek voorzichtig om de kneder te verwijderen (tekening 2), > herhaal de handeling voor de andere kneder, > zet het brood rechtop en laat het op een rooster afkoelen. De ingrediënten Vet en olie: door vet toe te voegen, wordt het brood zachter en smakelijker. Het brood kan zo verder beter en langer bewaard worden. Teveel vet vertraagt het rijzen. Indien u boter gebruikt, snijd deze dan in kleine stukjes, zodat hij gelijkmatig met het deeg vermengd wordt, of laat deze zacht worden. Geen warme boter toevoegen. Voorkom dat het vet in contact komt met de gist, want het vet zou de gist kunnen verhinderen vocht op te nemen. Eieren: eieren verrijken het deeg, geven het brood een mooiere kleur en bevorderen de goede ontwikkeling van het kruim. Indien u eieren gebruikt, gebruik dan minder vloeistof. Breek het ei en vul dit aan met de vloeistof tot de in het recept aangegeven hoeveelheid vloeistof. De recepten zijn bestemd voor een gemiddeld groot ei van 50 g, als de eieren groter zijn, voeg dan een beetje meel toe; als de eieren kleiner zijn, moet u wat minder meel gebruiken. Melk: u kunt verse melk of melkpoeder gebruiken. Indien u melkpoeder gebruikt, voeg dan de hiervoor bedoelde hoeveelheid water toe. Indien u verse melk gebruikt, kunt u ook water toevoegen: het totale volume moet gelijk zijn aan het volume dat nodig is voor het recept. Melk heeft een schuimend effect waarmee regelmatigere holtes verkregen worden en waardoor het kruim er mooier uit komt te zien. Water: water zorgt dat de gist vocht opneemt en actief wordt. Het zorgt ook dat het zetmeel van het meel vocht opneemt en dat er kruim gevormd wordt. U kunt water gedeeltelijk of helemaal vervangen door melk of een andere vloeistof. Gebruik de vloeistof op kamertemperatuur. Meel: het gewicht van het meel kan aanzienlijk variëren aan de hand van het gebruikte type meel. Afhankelijk van de kwaliteit van het meel kunnen ook de bakresultaten van het brood variëren. Bewaar het meel in een hermetisch 19 TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page20 gesloten blik, want meel reageert op veranderingen in de weersomstandigheden en absorbeert zo vocht of verliest dit juist. Gebruik bij voorkeur zogenaamd “krachtig” meel, meel van “bakkwaliteit” of “bakkersmeel” in plaats van gewoon meel. Door haver, zemelen, tarwekiemen, rogge of hele granen toe te voegen aan het brooddeeg, krijgt u een zwaarder en minder groot brood. Het gebruik van een meelsoort T55 wordt aanbevolen, tenzij in het recept anders vermeld staat. Onze recepten zijn geschikt voor een gebruik met normaal meel T55. Indien u een speciaal meelmengsel voor brood, brioche of melkbrood gebruikt, maak dan niet meer dan in totaal 1000g deeg. Het zeven van het meel heeft ook invloed op het resultaat: hoe bruiner het meel is (dat wil zeggen, hoe meer graanvliesjes aanwezig zijn), hoe minder het deeg zal rijzen en hoe compacter het brood zal zijn. U vindt in de winkel ook kant-en-klaar mixen voor broodbereiding. Raadpleeg de aanbevelingen van de fabrikant voor het gebruik van deze mixen. Over het algemeen kiest u het programma aan de hand van de gebruikte bereiding. Bijv.: Volkorenbrood - Programma 3. Suiker: neem bij voorkeur witte of bruine suiker of honing. Gebruik geen geraffineerde suiker of suikerklontjes. Suiker voedt de gist, geeft het brood een lekkere smaak en geeft het korstje een mooiere goudbruine kleur. Zout: zout geeft voedingsmiddelen smaak en zorgt dat de gist zijn werk kan doen. Het mag niet in contact komen met de gist. Het zout maakt het deeg stevig, compact en zorgt dat het niet te snel rijst. Het geeft ook een betere structuur aan het deeg. Gist: door middel van de gist zal het deeg rijzen. Gebruik gedroogde actieve bakkersgist uit een zakje. De kwaliteit van de gist kan variëren, zij rijst niet altijd op dezelfde wijze. Afhankelijk van de gebruikte gist kan het brood daarom verschillen. Oude of slecht bewaarde gist werkt niet zo goed als droge gist uit een zojuist geopend zakje. De aangegeven verhoudingen zijn bedoeld voor gedroogde gist. Wanneer u verse gist gebruikt, moet u de hoeveelheid met 3 vermenigvuldigen (het gewicht) en de gist aanlengen met een beetje lauw suikerwater voor een efficiëntere werking. Er bestaat droge gist in de vorm van kleine korreltjes die aangelengd moeten worden met een beetje lauw suikerwater. Deze worden in dezelfde verhoudingen gebruikt als droog gistpoeder, maar wij raden u deze laatste aan voor een groter gebruikgemak. De toe te voegen ingrediënten (olijven, spekblokjes, enz.): u kunt uw recepten aanpassen met alle extra ingrediënten die u maar wilt gebruiken, maar zorg: > dat u goed naar het geluidssignaal luistert voor het toevoegen van de ingrediënten, met name de meest kwetsbare, > dat de hardste granen (zoals lijn- en sesamzaad) vanaf het begin van het kneden kunnen worden toegevoegd om de machine gemakkelijker te kunnen gebruiken (bijvoorbeeld bij programmering van de tijdklok), > dat de zeer vochtige ingrediënten (olijven) goed moeten uitlekken, > dat de vette ingrediënten met een beetje meel moeten worden bestrooid om beter opgenomen te kunnen worden, > dat u niet een te grote hoeveelheid moet gebruiken, om de goede ontwikkeling van het deeg niet te verstoren, > als u harde ingrediënten toevoegt die scherp zijn, deze uitsluitend toevoegt na het laatste kneedproces om te voorkomen dat de anti-aanbaklaag beschadigt (denk aan bv. kandijsuiker). Praktische adviezen Het bereiden van brood is zeer gevoelig voor temperatuur en vocht. Wanneer het heel warm is, is het aan te raden koelere vloeistoffen dan gebruikelijk te gebruiken. En wanneer het koud is, kan het nodig zijn het water of de melk iets op te warmen (echter nooit warmer dan 35°C). Het is soms ook nuttig het deeg tijdens het kneden te controleren: het moet een gelijkmatige bal vormen die niet aan de wanden blijft plakken. > als niet al het meel is opgenomen, moet u wat meer water toevoegen, 20 > zo niet, dan moet u eventueel wat meel toevoegen. Corrigeer heel voorzichtig (maximaal 1 eetlepel per keer) en wacht even om het resultaat te bekijken alvorens opnieuw wat toe te voegen. Een veel voorkomende fout is te denken dat door het toevoegen van gist het brood beter zal rijzen. Te veel gist maakt de structuur van het deeg kwetsbaar, dit zal flink rijzen en tijdens het bakken inzakken. U kunt het deeg vlak voor het bakken beoordelen door dit licht met uw vingertoppen aan te raken: het deeg moet lichte weerstand bieden en de vingerafdruk moet beetje bij beetje wegtrekken. TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page21 Storingsgids Is het resultaat niet volgens wens? Met deze tabel kunt u zien wat er aan de hand is. Te hoog gerezen brood Ingezakt brood Onvoldoende gerezen na te hoog brood gerezen te zijn Te lichte korst Bruine zijden maar het brood is niet voldoende gaar Meel aan de zijkanten en bovenop Tijdens het bakken is de toets ingedrukt Niet genoeg meel Teveel meel Niet genoeg gist Teveel gist Niet genoeg water Teveel water Niet genoeg suiker Meel van slechte kwaliteit De verhouding van de ingrediënten is niet goed (te grote hoeveelheid) Het water is te warm Het water is te koud Onjuist programma Technische storingsgids PROBLEMEN OPLOSSINGEN De kneders blijven in het bakblik bekneld zitten • Laten weken alvorens hem te verwijderen. De kneders blijven in het brood bekneld zitten • Besmeer de kneders met een beetje olie alvorens de ingrediënten in het broodblik te doen of gebruik het accessoire om het brood uit de bakvorm te halen (pagina 19) Na een druk op • De machine is te warm. Wacht 1 uur tussen 2 cycli. • U heeft de tijdklok geprogrammeerd. gebeurt er niets Na op gedrukt te hebben draait de motor maar er wordt niet gekneed • Het bakblik zit niet goed op zijn plaats. • De kneder is afwezig of zit niet goed op zijn plaats. Na een programmering met de tijdklok is het brood niet voldoende gerezen of er is niets gebeurd • U heeft vergeten na de programmering op te drukken. • De gist is in contact gekomen met het zout en/of het water. • Kneder afwezig. Brandgeur • Een deel van de ingrediënten is naast het bakblik gevallen: laat de machine afkoelen en maakt de binnenzijde van de machine schoon met een vochtige spons en zonder reinigingsproduct. • De bereiding is overgelopen: te grote hoeveelheid ingrediënten, met name vloeistof. Neem de juiste verhoudingen van het recept in acht. 21 TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page23 PROG. BAKKLEUR MAAT TIJD (u) 750 1000 1500 3:37 3:42 3:47 3 750 1000 1500 1 3e KEER KNEDEN 2e KEER RIJZEN 4e KEER KNEDEN 3er KEER RIJZEN BAKKEN EXTRA WARM HOUDEN (u) 1:05 1:10 1:15 3:17 3:22 3:27 1:00 1:00 1:00 3:37 3:42 3:47 1:05 1:10 1:15 3:17 3:22 3:27 1:00 1:00 1:00 750 1000 1500 3:45 3:50 3:55 1:05 1:10 1:15 3:22 3:27 3:32 1:00 1:00 1:00 2 750 1000 1500 3:45 3:50 3:55 1:05 1:10 1:15 3:22 3:27 3:32 1:00 1:00 1:00 3 750 1000 1500 3:45 3:50 3:55 1:05 1:10 1:15 3:22 3:27 3:32 1:00 1:00 1:00 - 1000 1:00 0:42 0:55 1:00 1 750 1000 1500 1:20 1:25 1:30 1:05 1:10 1:15 1:15 1:20 1:25 1:00 1:00 1:00 2 750 1000 1500 1:20 1:25 1:30 1:05 1:10 1:15 1:15 1:20 1:25 1:00 1:00 1:00 3 750 1000 1500 1:20 1:25 1:30 1:05 1:10 1:15 1:15 1:20 1:25 1:00 1:00 1:00 11 - - 1:05 x x 0:05:00 x x x x 0:10:00 0:50 - nee 12 - - 0:15 0:03:00 0:12:00 x x x x x x x - nee 13 - - 1:25 0:05:00 0:05:00 0:15:00 x x x x 1:00:00 x - nee - 0:10 per schijf van 10 min 0:10 per schijf van 10 min - nee 10 2 1e KEER RIJZEN 1:00 1:00 1:00 9 3:37 3:42 3:47 2e KEER KNEDEN 3:17 3:22 3:27 8 750 1000 1500 RUST 1:05 1:10 1:15 7 1 1er KEER KNEDEN 0:05:00 0:05:00 x 0:10:00 0:05:00 0:05:00 x x 0:15:00 0:18:00 0:08:00 x 1:05:00 1:10:00 x 0:05:00 0:02:00 0:02:00 x x 0:30:00 x x x x x x x 0:30:00 1:00:00 0:10:00 x 1 14 2 3 Opmerking: bij de totale tijdsduur zit niet de tijd van het warmhouden van de programma’s 1 tot en met 10. 23 TEFAL-OW5000-NC00017447_TEFAL-OW5000-NC00017447 26/07/10 10:16 Page24 Reiniging en onderhoud • Haal de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat afkoelen. • Reinig het apparaat en de binnenzijde van de bak met een vochtige spons. Goed afdrogen. • Was de kom en de kneder af met warm water. Indien de kneder in het bakblik vast zit, laat deze dan 5 tot 10 min weken. • Demonteer het deksel om dit met warm water af te wassen. • Geen onderdelen in de vaatwasser wassen. • Gebruik geen agressief schoonmaakmiddel, geen schuursponsje en geen alcohol. Gebruik een zachte, vochtige doek. • Dompel het apparaat of het deksel niet onder. Veiligheidsvoorschriften Wees vriendelijk voor het milieu! Uw apparaat bevat talrijke materialen die hergebruikt of gerecycleerd kunnen worden. Breng het naar een verzamelpunt voor verwerking ervan. dig gekwalificeerd persoon om een gevaarlijke situatie te voor• Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door voordat u het komen. apparaat in gebruik neemt: indien het apparaat niet overeenkomstig de handleiding gebruikt wordt, kan de fabrikant geen • Elke handeling anders dan schoonmaken en het gewone onderenkele aansprakelijkheid aanvaarden. houd dient door een door erkende servicedienst te gebeuren. • Voor uw veiligheid voldoet dit apparaat aan de toepasselijke normen en regelgevingen (Richtlijnen Laagspanning, • Houd het apparaat, de voedingskabel of de stekker niet in water of enige andere vloeistof. Elektromagnetische Compatibiliteit, Materialen in contact met voedingswaren, Milieu…). • Laat het netsnoer niet binnen handbereik van kinderen hangen. • Dit apparaat is niet geschikt om gebruikt te worden in combina• Het netsnoer mag niet in de buurt van, of in contact met de tie met een tijdschakelaar of afstandsbediening. warme delen van het apparaat, in de buurt van een warmtebron of op scherpe randen komen. • Dit apparaat is niet bedoeld om zonder hulp en of toezicht gebruikt te worden door kinderen of andere personen indien hun fysieke, zintuiglijke of mentale vermogen hen niet in staat • Het apparaat niet verplaatsen als het aanstaat. stellen dit apparaat op een veilige wijze te gebruiken. • Raak het kijkvenster niet aan tijdens en vlak na de werking. Er moet toezicht zijn op kinderen zodat zij niet met het appaDe temperatuur van het kijkvenster kan hoog zijn. raat kunnen spelen. • Trek niet aan het snoer om de stekker uit het stopcontact te • Maak gebruik van een stevig en stabiel werkvlak dat niet door halen. opspattend water bereikt kan worden en maak in geen geval • Gebruik alleen in goede staat verkerende verlengsnoeren met gebruik van een nis in een inbouwkeuken. een geaarde stekker en een snoer waarvan de doorsnede min• Controleer of de voedingsspanning van uw apparaat overeenstens gelijk is aan die van het apparaat. komt met die van uw elektrische installatie. • Plaats het apparaat niet op een ander apparaat. Verkeerde aansluiting maakt de garantie ongeldig. • Gebruik dit apparaat niet als hittebron. • Steek de stekker altijd in een geaard stopcontact. Het niet in acht nemen van deze verplichting kan elektrische schokken veroorza- • Gebruik dit apparaat uitsluitend voor het bakken van brood of ken en tot ernstige verwondingen leiden. Voor uw eigen veiligheid het maken van jam. moet het geaarde stopcontact beantwoorden aan de in uw land • Nooit papier, karton of plastic in het apparaat plaatsen en er geldende normen voor elektrische installaties. Indien uw installaniets op plaatsen. tie geen geaard stopcontact heeft, dient u, voordat u het apparaat aansluit, een erkende instantie te laten komen om uw elek- • Probeer bij brand nooit de vlammen te blussen met water. Trek trische installatie zodanig te wijzigen dat deze aan de normen de stekker uit het stopcontact. Doof de vlammen met een vochvoldoet. tige doek. • Uw apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk gebruik • Voor uw eigen veiligheid, dient u uitsluitend gebruik te maken binnenshuis. van de op het apparaat afgestemde accessoires en onderdelen. • Uw apparaat is uitsluitend bedoeld om gebruikt te worden voor • Gebruik aan het einde van het programma altijd ovenwanhuishoudelijk gebruik. Deze is niet ontworpen voor een gebruik ten om de uitneembare binnenpan of de warme delen van in de volgende gevallen, waarvoor de garantie niet geldig is: het apparaat vast te pakken. Tijdens het gebruik wordt het - in kleinschalige personeelskeukens in winkels, kantoren en apparaat zeer heet. andere arbeidsomgevingen, - op boerderijen, • Nooit de luchtroosters dichtmaken of afdekken. - door gasten van hotels, motels of andere verblijfsvormen, • Wees zeer voorzichtig, er kan stoom ontsnappen wanneer u het - in bed & breakfast locaties. deksel opent tijdens het programma of aan het einde hiervan. • Trek, bij langdurige afwezigheid en als u het apparaat schoonmaakt, de stekker uit het stopcontact. • Wanneer u met programma nr. 11 bezig bent (jam, appelmoes), wees dan alert op de stoomstoot en de warme spat• Het apparaat niet gebruiken indien: ten die tijdens de opening van het deksel kunnen optreden. - het snoer hiervan beschadigd of defect is. - het apparaat gevallen is, zichtbaar beschadigd is of niet goed • Houd u dan ook aan de in de recepten aangegeven hoeveelheden. meer functioneert. Maak niet meer dan 1500 g deeg in totaal. In ieder van deze gevallen moet het apparaat naar de dichtstMaak niet meer dan 900 g meel en 13 g gist. bijzijnde servicedienst teruggestuurd worden om risico's te ver• Het bij dit apparaat gemeten akoestische vermogen bedraagt mijden. Raadpleeg de garantie. 55 dBa. • Wanneer het netsnoer is beschadigd dient deze te worden vervangen door de fabrikant, zijn servicedienst of een gelijkwaar- 24
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46

Tefal OW500130 de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor