Moulinex OW610110 de handleiding

Type
de handleiding
www.moulinex.com
NC00113329 • 11/2012
Français p. 1 - 34
Nederlands p. 35 - 68
Deutsch p. 69 - 102
Italiano p. 103 - 136
Español p. 137 - 170
Português p. 171 - 204
Ελληνικά p. 205- 238
JPM & Associés • marketing-design-communication
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:29 PageA
IT
DE
NL
FR
ES
PT
EL
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:29 PageB
NEDERLANDS pagina
1 BESCHRIJVING 36
2 VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN 37
3 VOOR HET EERSTE GEBRUIK 41
4 GEBRUIKEN MET BAKKERSBEREIDINGEN 42
5 SNELLE RECEPTEN MET ONZE
SPECIALE BAKKERSBEREIDINGEN 47
6 GEBRUIKEN ZONDER BAKKERSBEREIDINGEN 53
7 REINIGEN EN ONDERHOUDEN 58
8 DE CYCLUSSEN 59
9 DE INGREDIËNTEN 60
10 HANDIGE TIPS 61
11 INDIVIDUELE BROODJES BEREIDEN EN BAKKEN 62
12 TECHNISCHE PROBLEMEN OPLOSSEN 65
13
TECHNISCHE STORINGSGIDS
68
14 GARANTIE 68
15 MILIEU 68
16 TABEL MET CYCLI 239
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page35
FR
NL
DE
IT
ES
PT
EL
36
4.a4
4.a6
4.a5
4.a1
4.a2
4.a3
Uitneembare binnenpan
Kneders
Deksel met kijkvenster
Bedieningspaneel
a. Display
a1. Indicator voor het snijden van de
porties baguettes
a2. Menuselectie
a3. Gewichtindicator
a4. Bruiningsgraad
a5. Uitgestelde programmering
a6. Tijdsweergave
b. Keuze van de programma's
c. Gewichtselectie
d. Insteltoetsen voor inschakeling van
de timer en instelling van de tijd voor
programma 12
e. Controlelampje
f. Aan/uit-knop
1.
2.
3.
4.
g. Selectie van de bruiningsgraad
Baksteun stokbroden
2 vormen met anti-aanbaklaag voor
stokbroden
Accessoires:
Mesje
a. Eetlepel = el
b. Theelepel = th
“Haak accessoire voor het verwijderen
van de kneders
Kwast
Maatbeker
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
1 BESCHRIJVING
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page36
37
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
BELANGRIJKE
VOORZORGSMAATREGELEN
Dit apparaat is niet geschikt om gebruikt
te worden in combinatie met een
tijdschakelaar of afstandsbediening.
Uw apparaat is uitsluitend bedoeld om
gebruikt te worden voor huishoudelijk
gebruik.
Deze is niet ontworpen voor een gebruik
in de volgende gevallen, waarvoor de
garantie niet geldig is:
- in kleinschalige personeelskeukens in
winkels, kantoren en andere
arbeidsomgevingen,
- door gasten van hotels, motels of
andere verblijfsvormen.
Dit apparaat is niet bedoeld om zonder
hulp en of toezicht gebruikt te worden
door kinderen of andere personen
indien hun fysieke, zintuiglijke of
mentale vermogen hen niet in staat
stellen dit apparaat op een veilige wijze
te gebruiken.
2
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page37
38
Er moet toezicht zijn op kinderen zodat
zij niet met het apparaat kunnen spelen.
Wanneer het netsnoer is beschadigd dient
deze te worden vervangen door de
fabrikant, zijn servicedienst of een
gelijkwaardig gekwalificeerd persoon om
een gevaarlijke situatie te voorkomen.
Dit apparaat mag gebruikt worden door
kinderen vanaf 8 jaar en door personen
met beperkte fysieke, zintuiglijke of
mentale capaciteiten of personen zonder
ervaring of kennis, indien ze via een
persoon die verantwoordelijk is voor hun
veiligheid onder toezicht staan of
voorafgaand instructies kregen over het
gebruik van het toestel en op de hoogte
zijn van de mogelijke risicos. Kinderen
mogen niet met het apparaat spelen.
Schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden
mogen alleen worden verricht door
kinderen boven de 8 jaar die onder
toezicht staan.
Houd het apparaat en diens snoer buiten
bereik van kinderen onder de 8 jaar.
FR
NL
DE
IT
ES
PT
EL
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page38
39
Houd u dan ook aan de in de recepten
aangegeven hoeveelheden.
In de broodkuip:
- maak niet meer dan 1500 g deeg in
totaal.
- maak niet meer dan 930 g meel en 15 g
gist.
Op de platen voor stokbroden:
- gebruik nooit meer dan 450 g deeg per
bereiding.
- gebruik nooit meer dan 280 g meel en
6 g gist per bereiding.
Gebruik een vochtige spons of doek voor
de reiniging van onderdelen die in
contact komen met de voeding.
Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig
door voordat u het apparaat in gebruik
neemt: indien het apparaat niet overeen-
komstig de handleiding gebruikt wordt,
kan de fabrikant geen enkele aansprake-
lijkheid aanvaarden.
Voor uw veiligheid voldoet dit apparaat
aan de toepasselijke normen en regelge-
vingen (Richtlijnen Laagspanning, Elek-
tromagnetische Compatibiliteit,
Materialen in contact met voedingswaren,
Milieu…).
Maak gebruik van een stevig en stabiel
werkvlak dat niet door opspattend water
bereikt kan worden en maak in geen geval
gebruik van een nis in een inbouwkeuken.
Controleer of de voedingsspanning van
uw apparaat overeenkomt met die van uw
elektrische installatie. Verkeerde aanslui-
ting maakt de garantie ongeldig.
Steek de stekker altijd in een geaard stop-
contact. Het niet in acht nemen van deze
verplichting kan elektrische schokken ver-
oorzaken en tot ernstige verwondingen
leiden. Voor uw eigen veiligheid moet het
geaarde stopcontact beantwoorden aan
de in uw land geldende normen voor elek-
trische installaties. Indien uw installatie
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page39
40
geen geaard stopcontact heeft, dient u,
voordat u het apparaat aansluit, een er-
kende instantie te laten komen om uw
elektrische installatie zodanig te wijzigen
dat deze aan de normen voldoet.
Uw apparaat is uitsluitend bedoeld voor
huishoudelijk gebruik.
Trek, bij langdurige afwezigheid en als u
het apparaat schoonmaakt, de stekker uit
het stopcontact.
Het apparaat niet gebruiken indien:
- het snoer hiervan beschadigd of defect
is;
- het apparaat gevallen is, zichtbaar be-
schadigd is of niet goed meer functio-
neert.
In ieder van deze gevallen moet het ap-
paraat naar de dichtstbijzijnde service-
dienst teruggestuurd worden om risico's
te vermijden. Raadpleeg de garantie.
Elke handeling anders dan schoonmaken
en het gewone onderhoud dient door een
door erkende servicedienst te gebeuren.
Houd het apparaat, de voedingskabel of
de stekker niet in water of enige andere
vloeistof.
Laat het netsnoer niet binnen handbereik
van kinderen hangen.
Het netsnoer mag niet in de buurt van, of
in contact met de warme delen van het
apparaat, in de buurt van een warmtebron
of op scherpe randen komen.
Het apparaat niet verplaatsen als het aan-
staat.
Raak het kijkvenster niet aan tijdens
en vlak na de werking. De temperatuur
van het kijkvenster kan hoog zijn.
Trek niet aan het snoer om de stekker uit
het stopcontact te halen.
Gebruik alleen in goede staat verkerende
verlengsnoeren met een geaarde stekker
en een snoer waarvan de doorsnede min-
stens gelijk is aan die van het apparaat.
Plaats het apparaat niet op een ander ap-
paraat.
Gebruik dit apparaat niet als hittebron.
Gebruik dit apparaat uitsluitend voor het
bakken van brood of het maken van jam.
Nooit papier, karton of plastic in het ap-
paraat plaatsen en er niets op plaatsen.
Probeer bij brand nooit de vlammen te
blussen met water. Trek de stekker uit het
stopcontact. Doof de vlammen met een
vochtige doek.
Voor uw eigen veiligheid, dient u uitslui-
tend gebruik te maken van de op het ap-
paraat afgestemde accessoires en
onderdelen.
Gebruik aan het einde van het pro-
gramma altijd ovenwanten om de uit-
neembare binnenpan of de warme
delen van het apparaat vast te pakken.
Tijdens het gebruik wordt het apparaat
zeer heet.
Nooit de luchtroosters dichtmaken of af-
dekken.
Wees zeer voorzichtig, er kan stoom ont-
snappen wanneer u het deksel opent tij-
dens het programma of aan het einde
hiervan.
Het bij dit apparaat gemeten akoestische
vermogen bedraagt 69 dBa.
Wees vriendelijk voor het milieu!
i Uw apparaat bevat talrijke materialen die hergebruikt of gerecycleerd kunnen worden.
Breng het naar een verzamelpunt voor verwerking ervan.
FR
NL
DE
IT
ES
PT
EL
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page40
41
3 VOOR HET EERSTE GEBRUIK
1. UITPAKKEN
• Pak het apparaat uit en lees de gebruiksaanwijzing aandachtig door
voordat u het apparaat in gebruik neemt.
• Plaats het apparaat op een stabiele ondergrond. Verwijder de volledige
verpakking, de stickers en diverse accessoires, zowel aan de binnenkant
als aan de buitenkant van het apparaat.
Waarschuwing
• Let op : het speciale baguettemes is zeer
scherp. Voorzichtig mee omgaan!
3. SCHOONMAKEN
VAN DE
BINNENPAN
• Maak de binnenpan van het
apparaat schoon met een
vochtige doek. Droog de
binnenpan grondig af. Bij het
eerste gebruik kan er een
lichte geur/rook vrijkomen,
dit is normaal en zal snel
verdwijnen.
2. VOOR HET EERSTE GEBRUIK
• Neem het handvat van het bakblik vast, trek het blik
verticaal omhoog en verwijder het uit de machine.
NO OK
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page41
42
2.
STARTEN
• Doe de uitneembare
binnenpan terug in het
apparaat.
• Druk op de ene en vervolgens
de andere zijde van de
uitneembare binnenpan om
het zodanig vast te klikken op
het aandrijfelement dat beide
zijden vastgeklikt zijn.
4
GEBRUIKEN MET BAKKERSBEREIDINGEN
• Voeg de volgende ingrediënten toe. Respecteer de
volgorde:
- de vloeistof,
- het meel,
- het of de zakje(s) met ingrednten van uw
bakkersbereiding,
- het of de zakje(s) met gist van uw bakkersbereiding,
Gebruik één bakkersbereiding om 4 broden te bakken,
gebruik 2 bereidingen om 8 broden te bakken.
• Weeg de ingrediënten zorgvuldig af.
Als u zoete broden wilt maken, raden we het gebruik van
rauwe melk af.
1.
INGREDIËNTEN
TOEVOEGEN
• Neem het handvat van het
bakblik vast, trek het blik
verticaal omhoog en
verwijder het uit de
machine.
Zet vervolgens de kneders op
hun plaats.
Er kan beter gemengd
worden als de kneders
tegenover elkaar gezet
worden.
Dankzij de unieke combinatie van een machine met bakkerijtoebehoren en speciale
broodbereidingen kunt u thuis heerlijk, vers brood bakken.
1 2
8
Les
Baguettes
d’
A
ntan
FR
NL
DE
IT
ES
PT
EL
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page42
43
3.
SELECTEER EEN PROGRAMMA
• Voor ieder programma wordt een automatische instelling weergegeven. U moet dus met
de hand de gewenste instellingen selecteren.
• Door het kiezen van een programma wordt een reeks stappen ingeschakeld, die
automatisch na elkaar ingezet worden.
• Druk op de “menu-toets die u de kans geeft om uit een
aantal verschillende programma’s te kiezen. Om de
programmas van 1 tot 16 te doorlopen, drukt u
achtereenvolgens op de menu”-toets.
• De tijd die bij het geselecteerde programma hoort, wordt
automatisch weergegeven.
Recepten voor de verschillende bakkersbereidingen
Voor 1 bakkersbereiding,
ofwel 4 broden
Voor 2 bakkersbereidingen,
ofwel 8 broden
Re-
cept
Water
(ml)
Halfvolle
melk (gr)
Meel
(gr)
Boter
(gr)
Water
(ml)
Halfvolle
melk (gr)
Meel
(gr)
Boter
(gr)
Frans stokbrood 165 245 335 490 1
Granenbrood 175 215 350 430 1
Zoet brood 50 80 220 20 100 160 440 40 2
Mediterraans stokbrood
175 230 350 460 1
Brood met olijven en rozemarijn
175 230 350 460 1
Rustiek brood 165 245 350 490 1
• Rol het snoer af en steek de
stekker in een geaard
stopcontact.
• Na het geluidssignaal
verschijnen automatisch
de basisinstellingen op het
scherm: programma 1 en
gemiddelde bruining.
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page43
44
4. HET GEWICHT VAN HET BROOD SELECTEREN
• Het gewicht van het brood wordt automatisch ingesteld
op 1500 g. Het gewicht wordt slechts ter indicatie gegeven.
• Bij sommige recepten kan geen brood van 750 g gemaakt
worden.
• Raadpleeg de gedetailleerde recepten voor meer
informatie.
• Bij de programmas 3, 9, 12, 13, 14, 15, 16, is er geen
instelling van het gewicht.
Voor de programma's 1 tot 2 kunt u twee gewichten selecteren:
- ongeveer 400 gr voor 1 bereiding (4 broden), het
verklikkerlampje tegenover het gewicht 750 gr gaat branden.
- ongeveer 800 gr voor 2 bereidingen (8 broden), het
verklikkerlampje tegenover het gewicht 1500 gr gaat branden.
• Druk op de toets om het gekozen gewicht van 750 g,
1000 g of 1500 g in te stellen. De aanduiding tegenover de
gewenste instelling gaat branden.
5. DE BRUININGSGRAAD VAN HET BROOD
SELECTEREN
• Standaard staat de bruiningsgraad van het brood
ingesteld op medium.
• Bij de programmas 13, 15, 16, kan de bruiningsgraad niet
worden ingesteld. Er zijn drie keuzes mogelijk:
NIEDRIG/MITTEL/HOCH.
• Voor het wijzigen van de automatische instelling drukt u
op de toets totdat de aanduiding tegenover de
gewenste instelling gaat branden.
6. EEN PROGRAMMA OPSTARTEN
Om een geselecteerd programma te starten, drukt u op de toets
. Het programma start. De tijd die bij het programma hoort,
wordt weergegeven. De achtereenvolgende stappen vinden
automatisch, de ene na de andere, plaats.
Opgelet: Volg onderstaande instructies als u zoet brood bakt. Zo behaalt u een optimaal
resultaat.
- gekoeld water,
- gekoelde halfvolle melk,
- gekoeld meel,
- het of de zakje(s) met ingrediënten van uw bakkersbereiding,
- het of de zakje(s) met gist van uw bakkersbereiding,
- in stukjes gesneden, gekoelde boter.
FR
NL
DE
IT
ES
PT
EL
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page44
45
7. HET UITGESTELDE PROGRAMMA GEBRUIKEN
U kunt het apparaat zo programmeren dat de bereiding op het gewenste tijdstip klaar is,
tot 15 u op voorhand.
Dit timerprogramma is niet beschikbaar voor de programma's 3, 8, 12, 13, 14, 15, 16.
Opgelet, als u de uitgestelde startfunctie gebruikt, is de volgorde van de ingrednten
verschillend:
- het water,
- het of de zakje(s) met ingrediënten van de bakkersbereiding,
- het meel,
- het of de zakje(s) met gist van de bakkersbereiding.
Zorg ervoor dat het gist niet in contact komt met het zakje met ingrednten van uw
bakkersbereiding of het water.
Deze stap volgt na de selectie van het programma, de bakkleur en het gewicht. De
programmeertijd verschijnt op het scherm. Bereken het tijdsverschil tussen het moment waarop
u het apparaat start en het tijdstip waarop u wilt dat de bereiding klaar is. Het apparaat houdt
automatisch rekening met de duur van de cyclussen van het programma. Met de en .
toetsen geeft u de berekende tijd in ( langer en . korter). Als u kort op de toetsen drukt, wordt
de duur met 10 min verlengd of verkort. Als u lang op de toetsen drukt, blijft de tijd met intervallen
van 10 min. veranderen.
Vb. 1: Het is 20u en u wilt dat uw bereiding de volgende ochtend om 7u klaar is. Druk op de
en . toetsen en stel 11 uur in. Druk op de toets. Er klinkt een geluidssignaal.
verschijnt op het scherm en de 2 punten van de timer knipperen. Het apparaat begint af
te tellen. Het werkingslampje gaat branden. Als u een timerprogramma gebruikt zullen er tijdens
het verloop van het programma geen geluidsignalen klinken.
Als u zich vergist of het uur wilt aanpassen, drukt u op de toets tot u het geluidssignaal hoort.
De automatisch ingestelde tijd verschijnt op het scherm.
Stel de tijd opnieuw in.
Vb. 2: U wilt programma 1 gebruiken. Het is 8u en u wilt dat de broden klaar zijn om 19u. Druk op
de en knoppen en stel 11 uur in. Druk op de START/STOP toets. Er klinkt een geluidssignaal.
PROG verschijnt op het scherm en de 2 punten van de timer knipperen. Het apparaat begint af te
tellen. Het werkingslampje gaat branden. Als u zich vergist of het uur wilt aanpassen, drukt u op
de toets tot u het geluidssignaal hoort. De automatisch ingestelde tijd verschijnt op het scherm.
Stel de tijd opnieuw in.
OPGELET: u moet uw broden 47 min. voor het einde van de baktijd vorm geven (dit is om 18h13)
of, als u 2 bereidingen maakt, 2X47 min. voor het einde van het programma (dit is om 17h26).
Raadpleeg de tabel met baktijden op p.239 voor de andere programma's voor broden.
De kneedfase van de programma's voor broden is niet inbegrepen in de berekening van de
uitgestelde starttijd.
Sommige ingrednten zijn bederfelijk. Gebruik het programma met tijdklok niet voor
recepten met: verse melk, eieren, yoghurt, kaas, vers fruit.
Als u de timerklok gebruikt wordt de stille modus automatisch geactiveerd.
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page45
46
9.
HET BROOD UIT DE
BINNENPAN HALEN
(Deze stap geldt niet
voor het recept
« Individuele broden »)
Haal aan het einde van de
bakcyclus de stekker van
de broodmachine uit het
stopcontact.
Neem het handvat van het
bakblik vast, trek het blik verticaal
omhoog en verwijder het uit de
machine. Gebruik altijd
ovenwanten, want de handgreep
van het bakblik en de binnenzijde
van het deksel zijn heet.
• Haal het brood uit de
uitneembare binnenpan
terwijl het nog warm is en zet
het gedurende 1 uur op een
rooster om af te koelen.
• Het kan gebeuren dat tijdens
het uit de bakvorm halen de
kneders in het brood bekneld
blijven zitten. Gebruik in dat
geval het "haak" accessoire als
volgt:
> wanneer het brood eenmaal
uit de bakvorm is, legt u het
nog warme brood op een zijde
en houdt u het vast met één
hand met ovenhandschoen,
> steek de haak in de as van de
kneder, trek voorzichtig om de
kneder te verwijderen,
> herhaal de handeling voor
de andere kneder,
> zet het brood rechtop en laat
het op een rooster afkoelen.
• Om de anti-aanbaklaag van de
bak in goede staat te houden,
geen metalen voorwerpen
gebruiken voor het uit de
vorm halen van het brood.
8. EEN PROGRAMMA STOPZETTEN
• Aan het einde van de cyclus stopt het programma
automatisch; 0:00 verschijnt. Er klinken verschillende
geluidssignalen en het werkingslampje knippert.
• Om het lopende programma te stoppen of een
uitgestelde programmering te annuleren, drukt u
5 seconden lang op de toets .
FR
NL
DE
IT
ES
PT
EL
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page46
47
5
SNELLE RECEPTEN MET ONZE SPECIALE BAKKERSBEREIDINGEN
8
Les
Baguettes
d’
A
ntan
x4
(400g)
165 ml
245 g 1 1
x8
(800g)
335 ml
490 g 2 1
8
Les
Baguettes
d’
A
ntan
8
Les
Baguettes
d’
A
ntan
frans
stokbrood
Bestel de bakkersbereidingen op:
www.touslesbonspains.moulinex.com
8
L
es
Baguettes
d’
A
ntan
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page47
FR
NL
DE
IT
ES
PT
EL
48
x4
(400g)
175 ml
215 g 1 1
x8
(800g)
350 ml
430 g 2 1
8
Les
Baguettes
d’
A
ntan
8
Les
Baguettes
d’
A
ntan
granenbrood
Bestel de bakkersbereidingen op:
www.touslesbonspains.moulinex.com
8
Les
Baguettes
d’
A
ntan
8
L
es
Baguettes
d
A
ntan
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page48
49
x8
(800g)
100 ml
160 ml
440 g 2 40 g 2
8
Les
Baguettes
d’
A
ntan
x4
(400g)
50 ml 80 ml
220 g 1 20 g 2
8
Les
Baguettes
d’
A
ntan
8
Les
Baguettes
d’
A
ntan
zoet brood
Bestel de bakkersbereidingen op:
www.touslesbonspains.moulinex.com
8
Les
Baguettes
d’
A
nt
an
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page49
FR
NL
DE
IT
ES
PT
EL
50
8
Les
Baguettes
d’
A
ntan
8
Les
Baguettes
d’
A
ntan
mediterraans
stokbrood
Bestel de bakkersbereidingen op:
www.touslesbonspains.moulinex.com
x4
(400g)
175 ml
230 g 1 1
x8
(800g)
350 ml
480 g 2 1
8
Les
Baguettes
d’
A
ntan
8
L
es
Baguettes
d’
A
ntan
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page50
51
8
Les
Baguettes
d’
A
ntan
8
Les
Baguettes
d’
A
ntan
brood met olijven
en rozemarijn
Bestel de bakkersbereidingen op:
www.touslesbonspains.moulinex.com
x4
(400g)
175 ml
230 g 1 1
x8
(800g)
350 ml
460 g 2 1
8
Les
Baguettes
d’
A
ntan
8
L
es
B
aguettes
d’
A
ntan
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page51
FR
NL
DE
IT
ES
PT
EL
52
8
Les
Baguettes
d’
A
ntan
8
Les
Baguettes
d’
A
ntan
bustiek
brood
Bestel de bakkersbereidingen op:
www.touslesbonspains.moulinex.com
x4
(400g)
165 ml
245 g 1 1
x8
(800g)
335 ml
490 g 2 1
8
Les
Baguettes
d’
A
ntan
8
L
es
B
aguettes
d
A
nt
an
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page52
53
2.
STARTEN
Raadpleeg punt 2 op pagina
42.
Om kennis te
maken met uw
broodmachine,
stellen wij u voor
om voor uw eerste
brood het recept
van het
BASISBROOD te
proberen. Lees
paragraaf «
PROGRAMMA
BASISBROOD» o
p
pagina 55.
6
GEBRUIKEN ZONDER BAKKERSBEREIDINGEN
1. DE INGREDIËNTEN
TOEVOEGEN
• Neem het handvat van het
bakblik vast, trek het blik
verticaal omhoog en
verwijder het uit de machine.
• Pas vervolgens de kneders
aan.
Zet de kneders
tegenover elkaar
voor een optimaal
kneedresultaat.
• Doe de ingrediënten in de aanbevolen volgorde in het
bakblik (zie handige tips op pagina 61).
• Zorg dat u alle ingrediënten nauwkeurig gewogen heeft.
1 2
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page53
54
3. SELECTEER EEN PROGRAMMA
(ZIE KENMERKEN IN ONDERSTAANDE TABEL)
Raadpleeg punt 3 op pagina 43.
ONTDEK DE PROGRAMMAS DIE IN HET MENU WORDEN VOORGESTELD
1. Stokbrood
Met het stokbroodprogramma kunt u zelf uw stokbroden
maken. Dit programma omvat twee fasen.
1
ste
fase > Kneden en rijzen van het deeg
2
e
fase > Bakken
De bakcyclus vindt plaats na het klaarmaken van de
stokbroden (om u te helpen bij de bereiding van de
stokbroden treft u een aanvullend boekje aan bij de
broodbakmachine).
2 . Zoet Stokbrood
Voor de kleine suikerbroden: luxebroodjes, melkbrood, zoete
broodjes, enz …
3. Stokbrood
Bakken
Programma 3 laat toe om de stokbroden te bakken met een
deeg dat op voorhand klaargemaakt werd. De
broodbakmachine mag niet onbewaakt achtergelaten
worden als u het programma 3 gebruikt. Om de cyclus
voortijdig te beëindigen, stopt u het programma handmatig
door lang op toets te drukken .
4. Basisbrood
Met het programma 4 kunnen de meeste broodrecepten
met behulp van tarwemeel gemaakt worden.
5. Frans Brood
Het programma 5 komt overeen met een recept voor
traditioneel wit Frans brood.
6. Volkorenbrood
Het programma 6 moet geselecteerd worden wanneer u
meel voor volkorenbrood gebruikt. Dit programma wordt
ook gebruikt om recepten met bakkersbereidingen te
maken.
7. Zoet Brood
Het programma 7 is geschikt voor recepten die meer vet en
suiker bevatten. Indien u een kant-en-klaar mix voor
brioches of melkbrood gebruikt, zorg dan dat u in totaal niet
meer dan 1000 g deeg heeft.
8. Snel Witbrood
Programma 8 is aangewezen voor SNEL broodbakken. U vindt
het recept in het meegeleverde boekje. Voor dit recept mag de
temperatuur van het water maximaal 35°C bedragen.
9. Glutenvrij Brood
Dit brood is geschikt voor mensen die allergisch zijn voor
gluten (Coeliakie) die in diverse graanproducten (tarwe,
gerst, rogge, haver, kamut, spelt, enz…) voorkomen.De
binnenpan moet steeds gereinigd worden, om
verontreiniging door andere meelsoorten te voorkomen. Bij
een streng glutenvrij dieet moet u ervoor zorgen dat de
gebruikte gist ook glutenvrij is.
Door de consistentie van meel zonder gluten is optimaal
mengen niet mogelijk. U dient dan ook tijdens het kneden
het deeg van de randen los te maken met een soepele
kunststof spatel. Brood zonder gluten is compacter en de
kleur is bleker dan van normaal brood. Voor dit programma
is enkel een gewicht van 1000 g beschikbaar.
FR
NL
DE
IT
ES
PT
EL
ACCESSOIRES
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page54
55
10. Zoutloos
Brood
Door minder zout te gebruiken, neemt het risico van hart- en
vaatziekten af.
11. Extra Omega
3 Brood
Dit brood is rijk aan Omega 3 vetzuren dankzij een evenwichtig,
compleet recept voor wat betreft de voedingswaarde. Omega 3
vetzuren dragen bij tot een goede werking van het hart- en
vaatstelsel.
12 . Brood
Bakken
Met het bakprogramma kan uitsluitend tussen 10 en 70 min.
gebakken worden, instelbaar in schijven van 10 min, met een
lichte, middelmatige of donkere goudbruine kleur. Dit kan alleen
geselecteerd worden en gebruikt worden:
a) in combinatie met het programma gerezen deeg,
b) voor het verwarmen of knapperig maken van reeds gebakken
en afgekoeld brood,
c) voor het afbakken in geval van een langdurige
stroomonderbreking tijdens een broodcyclus.
Met dit programma kunnen er geen stokbroden worden
gebakken. De broodbakmachine dient tijdens het gebruik van
programma 12 onder toezicht te blijven. Om de cyclus voor het
einde te onderbreken, schakelt u het programma handmatig uit
door de toets lang ingedrukt te houden.
13. Brooddeeg
Het programma gerezen deeg bakt niet. Dit komt overeen met
een kneed- en rijsprogramma voor alle soorten gerezen deeg.
Bijv.: pizzadeeg.
14. Cake
Voor het vervaardigen van taarten en cake met bakpoeder. Voor
dit programma is enkel een gewicht van 1000 g beschikbaar.
15. Jam
Het programma Jam kookt automatisch jam in de uitneembare
binnenpan.
Het fruit moet in stukken worden gesneden en worden
ontpit.
16. Pasta
Het programma 16 kneedt alleen maar. Het is bestemd voor niet
gerezen deeg. Bijv.: pasta.
1. BASISBROOD (PROGRAMMA 4)
Goudbruin korstje
> Gemiddeld
Gewicht > 1000 g
Ingrediënten
Olie > 2 el
Water > 325 ml
Zout > 2 th
Suiker > 2 el
Melkpoeder > 2,5 el
Meel > 600 g
Gist > 1,5 th
th > theelepel
el > eetlepel
Om te beginnen aan uw recept, raadpleegt u stap
1 tot 5 van de paragraaf gebruik.
Vervolgens start u het programma BASISBROOD en
drukt u op de toets . Het controlelampje gaat
branden.
De 2 punten van de timer knipperen.
De cyclus begint.
Op het einde van die cyclus, raadpleegt u stap 9.
BELANGRIJK Op dezelfde manier kan u andere
recepten voor traditioneel brood klaarmaken: Frans
Brood, Volkorenbrood, Zoet Brood, Snel Witbrood,
Glutenvrij Brood, Zoutloos Brood, daarvoor hoeft u
enkel het bijhorende menu te selecteren met de
menutoets.
ACCESSOIRES
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page55
56
STOKBROOD (PROGRAMMA 1)
Voor 4 stokbroden van ongeveer 100 g
Goudbruin korstje
> Gemiddeld
Ingrediënten
Water > 170 ml
Zout > 1 th
Meel T55 > 280 g
Gehydrateerde gist > 1 th
th > theelepel
el > eetlepel
Raadpleeg paragraaf 11 "Brood bereiden en bakken" om
dit recept te maken.
Om de stokbroden nog zachter te maken, voegt
u 1 eetlepel olie aan het recept toe. Indien u de
korst van de vier broden graag meer kleur
wenst te geven, voeg dan 2 dessertlepeltjes
suiker aan de ingrediënten toe.
4. HET GEWICHT VAN HET BROOD
SELECTEREN
Raadpleeg punt 4 op pagina 44.
5. DE BRUININGSGRAAD VAN HET BROOD
SELECTEREN
Raadpleeg punt 5 op pagina 44.
6. EEN PROGRAMMA OPSTARTEN
Raadpleeg punt 6 op pagina 44.
7. HET UITGESTELDE PROGRAMMA GEBRUIKEN
Raadpleeg punt 7 op pagina 45.
FR
NL
DE
IT
ES
PT
EL
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page56
57
8. EEN PROGRAMMA STOPZETTEN
Raadpleeg punt 8 op pagina 46.
9. HET BROOD UIT DE
BINNENPAN
HALEN
(Deze stap geldt niet
voor het recept
« Individuele broden »)
Raadpleeg punt 9 op pagina
46.
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page57
58
7 REINIGING EN ONDERHOUD
• Geen onderdelen in de vaatwasser wassen.
• Gebruik geen agressief schoonmaakmiddel, geen
schuursponsje en geen alcohol. Gebruik een zachte,
vochtige doek.
• Dompel het apparaat of het deksel niet onder in water.
• Berg de stokbroodsteun en de vormen met anti-
aanbaklaag niet op in de binnenpan om te voorkomen dat
er krassen ontstaan op de anti-aanbaklaag van de
binnenpan.
• Haal de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat
afkoelen.
• Reinig het apparaat en de binnenzijde van het apparaat
met een vochtige spons. Goed afdrogen.
• Maak de uitneembare binnenpan, de stokbroodhouder en
de platen met anti-aanbaklaag schoon met warm water en
afwasmiddel.
• Indien de kneder in de uitneembare binnenpan blijft, laat
deze dan 5 tot 10 min. weken.
• Indien nodig verwijdert u
het deksel om het schoon
te maken met warm water.
> 10 min.
FR
NL
DE
IT
ES
PT
EL
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page58
59
8 DE CYCLI
• Een tabel op pagina 239-242 geeft de verschillende cycli aan de hand van het gekozen programma
aan.
Kneden:
Tijdens deze cyclus en voor de programmas 1, 2, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 14, kunt u
ingrednten toevoegen: droge vruchten, olijven, spekblokjes, enz Een
geluidssignaal geeft aan op welk moment u dit kunt doen.
Tijdens de afwerking van de hierboven genoemde programma's, kunt u 1 keer
drukken op de MENU-knop om de resterende tijd te kennen voordat het geluidsignaal
"ingrediënten toevoegen" wordt weergegeven.
Voor de programma's 1 tot 2, kunt u 2 keer op de MNU-knop drukken om de
resterende tijd te kennen voordat de kleine broodjes in porties worden gesneden.
Raadpleeg de overzichtstabel van de bereidingstijden
(pagina 239-242) en de kolom
extra”. Deze kolom geeft de tijd aan die op het display van uw apparaat zal verschijnen
terwijl het geluidssignaal te horen is. Om precies te weten na hoeveel tijd het
geluidssignaal te horen is, trekt u de tijd uit de kolom extra” af van de totale baktijd.
Bijv.: extra = 2:51 en “totale tijd” = 3:13, de ingrediënten kunnen na 22 min.
toegevoegd worden.
Warmhouden: voor de programma’s 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 14, kunt u de bereiding in het
apparaat laten. Na het bakken wordt het brood automatisch gedurende een uur warm
gehouden. Tijdens het warmhouden gedurende een uur blijft het display op 0:00 staan. Er
klinkt geluidssignaal op regelmatige tijdstippen.
Het werkingslampje knippert.
Op het einde van de cyclus stopt het apparaat automatisch na een reeks van
geluidssignalen.
KNEDEN
Om het deeg
structuur te
geven en het
zo beter te
laten rijzen.
RUST
Hiermee kan het
deeg tot rust
komen, zodat de
kwaliteit van het
kneden
verbeterd wordt.
RIJZEN
De tijd waarin
het gist actief
is om het brood
te laten rijzen
en zijn aroma te
ontwikkelen.
BAKKEN
Hierbij
verandert het
deeg in brood
en krijgt dit
een goudbruin,
knapperig
korstje.
WARMHOUDEN
Hiermee kan het brood na
het bakken warm gehouden
worden. Het wordt van harte
aanbevolen om het brood
meteen na het bakken uit
het bakblik te halen.
>
> > >
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:30 Page59
60
9
DE INGREDIËNTEN
Vet en olie: door vet toe te voegen, wordt het brood zachter en smakelijker. Het brood kan
zo beter en langer bewaard worden. Te veel vet vertraagt het rijzen. Indien u boter gebruikt,
snijd deze dan in kleine stukjes, zodat hij gelijkmatig met het deeg vermengd wordt. Geen
warme boter toevoegen. Voorkom dat het vet in contact komt met de gist, want het vet zou
de gist kunnen verhinderen vocht op te nemen.
Eieren: eieren verrijken het deeg, geven het brood een mooiere kleur en bevorderen de
goede ontwikkeling van het kruim. De recepten zijn bestemd voor een gemiddeld groot ei
van 50 g, als de eieren groter zijn, voeg dan minder vloeistof toe; als de eieren kleiner zijn,
voeg dan iets meer vloeistof toe.
Melk: u kunt verse melk (gekoeld, tenzij anders wordt aangegeven) of melkpoeder
gebruiken. Melk heeft een schuimend effect waarmee regelmatigere holtes verkregen
worden en waardoor het kruim er mooier uit komt te zien.
Water: water zorgt dat de gist vocht opneemt en actief wordt. Het zorgt ook dat het zetmeel
van het meelvocht opneemt en dat er kruim gevormd wordt. U kunt water gedeeltelijk of
helemaal vervangen door melk of een andere vloeistof. Temperatuur: zie paragraaf onder «
bereiding van de recepten » (pagina 61).
Meel: het gewicht van het meel kan aanzienlijk variëren aan de hand van het gebruikte type
meel. Afhankelijk van de kwaliteit van het meel kunnen ook de bakresultaten van het brood
variëren. Bewaar het meel in een hermetisch gesloten blik, want meel reageert op
veranderingen in de weersomstandigheden en absorbeert zo vocht of verliest dit juist.
Gebruik bij voorkeur zogenaamd “krachtigmeel, meel van bakkwaliteit of “bakkersmeel” in
plaats van gewoon meel. Door haver, zemelen, tarwekiemen, rogge of hele granen toe te
voegen aan het brooddeeg, krijgt u een zwaarder en minder groot brood.
Het gebruik van een meelsoort T45 of T55 wordt aanbevolen, tenzij in het recept
anders vermeld staat. Als u verschillende soorten meel voor brood, zoete broodjes of
melkbrood gebruikt, zorg er dan voor dat de totale hoeveelheid deeg niet meer dan
1000 gr weegt. Raadpleeg de aanbevelingen van de fabrikant als u deze bereidingen
gebruikt. Het zeven van het meel heeft ook invloed op het resultaat: hoe bruiner het meel
is (dat wil zeggen, hoe meer graanvliesjes aanwezig zijn), hoe minder het deeg zal rijzen en
hoe compacter het brood zal zijn.
Suiker: neem bij voorkeur witte of bruine suiker of honing. Gebruik geen suikerklontjes.
Suiker voedt de gist, geeft het brood een lekkere smaak en geeft het korstje een mooiere
goudbruine kleur.
Zout: zout geeft voedingsmiddelen smaak en zorgt dat de gist zijn werk kan doen. Het mag
niet in contact komen met de gist. Het zout maakt het deeg stevig, compact en zorgt dat het
niet te snel rijst. Het geeft ook een betere structuur aan het deeg.
Gist: Bakkersgist is verkrijgbaar in verschillende vormen: vers, in kleine blokjes, als droge
werkzame gist die gerehydrateerd moet worden of als droge instantgist. Gist wordt verkocht
in grote supermarkten (afdeling bakkerij of verse producten), maar u kunt de verse gist ook
bij uw bakker kopen. Als u verse gist of droge instantgist gebruikt, moet u de gist
rechtstreeks in het bakblik bij de andere ingrediënten voegen. Verkruimel de verse gist
tussen uw vingers om de gist goed met de andere ingrediënten te mengen. Enkel de droge,
werkzame gist (in kleine korreltjes) moet aangelengd worden met een beetje lauw water
voor gebruik. Kies een temperatuur van 35ºC. Bij een lagere temperatuur zal de gist minder
efficiënt zijn, bij een hogere temperatuur wordt de gist minder actief. Houd u aan de
aanbevolen hoeveelheden. Houd er rekening mee dat u de hoeveelheden moet
verdubbelen als u verse gist gebruikt (zie onderstaande verhoudingstabel).
Vergelijking van de verhoudingen hoeveelheid/gewicht tussen droge en verse gist:
Droge gist (in th)
1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5
Verse gist (in gr)
9 13 18 22 25 31 36 40 45
FR
NL
DE
IT
ES
PT
EL
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:31 Page60
61
De toe te voegen ingrediënten (noten, olijven, stukjes chocolade, enz.): u kunt uw
recepten aanpassen met alle extra ingrediënten die u maar wilt gebruiken, maar zorg:
> dat u goed naar het geluidssignaal luistert voor het toevoegen van de ingrediënten, met
name de meest kwetsbare,
> dat de hardste granen (zoals lijn- en sesamzaad) vanaf het begin van het kneden kunnen
worden toegevoegd om de machine gemakkelijker te kunnen gebruiken (bijvoorbeeld bij
programmering van de tijdklok),
> dat u de chocoladestukjes invriest om de vastheid tijdens het kneden te verbeteren,
> dat de zeer vochtige of zeer vette ingrediënten (olijven, spekblokjes, etc.) goed met
keukenpapier worden gedroogd en met een beetje meel worden bestrooid om beter
opgenomen te kunnen worden en een homogeen mengsel te krijgen,
> dat u geen te grote hoeveelheid gebruikt, om de goede ontwikkeling van het deeg niet te
verstoren en de aanbevolen hoeveelheden in de recepten respecteert,
> dat u geen ingrediënten naast het bakblik laat vallen.
10
PRAKTISCHE ADVIEZEN
1. BEREIDING VAN DE RECEPTEN
• Alle gebruikte ingrediënten moeten om kamertemperatuur zijn (tenzij anders aangegeven)
en nauwkeurig gewogen worden.
Meet de vloeistoffen af met de meegeleverde maatbeker. Gebruik het meegeleverde
dubbele maatschepje voor het meten van theelepels aan de ene kant en eetlepels aan
de andere kant. Een verkeerde meting zal een slecht resultaat tot gevolg hebben.
• Houd u zich aan de volgorde van de ingrediënten:
> Vloeistoffen (boter, olie, eieren, water, melk) > Melkpoeder
> Zout > Speciale vaste ingrediënten
> Suiker > Meel tweede helft
> Meel eerste helft > Gist
• Het is belangrijk de hoeveelheid meel zorgvuldig af te wegen. Om die reden moet het meel
gewogen worden met een keukenweegschaal. Gebruik gedroogde actieve bakkersgist uit
een zakje. Gebruik geen bakpoeder tenzij dit in het recept vermeld staat. Wanneer een
zakje gist open is, dient dit binnen 48 uur gebruikt te worden.
• Om te zorgen dat het deeg goed kan rijzen, raden wij u aan alle ingrediënten direct in de
uitneembare binnenpan te doen en te vermijden tijdens het gebruik het deksel te openen.
Houd u aan de volgorde van de ingrediënten en de in het recept aangegeven
hoeveelheden. Eerst de vloeibare ingrediënten, vervolgens de vaste. De gist mag niet in
contact komen met de vloeistoffen en het zout.
Het bereiden van brood is zeer gevoelig voor temperatuur en vocht.Wanneer het heel warm
is, is het aan te raden koelere vloeistoffen dan gebruikelijk te gebruiken. En wanneer het koud is,
kan het nodig zijn het water of de melk iets op te warmen (echter nooit warmer dan 3C). Voor
een optimaal resultaat raden we aan om een totale temperatuur van 60°C aan te houden
(temperatuur water + temperatuur meel + omgevingstemperatuur). Bijvoorbeeld: als de
omgevingstemperatuur in uw huis 19°C bedraagt, zorg er dan voor dat de temperatuur van het
meel 1C bedraagt en de temperatuur van het water 2C (19 + 19 + 22 = 6C).
Het is soms ook nuttig de toestand van het deeg tijdens het kneden te controleren: er
moet zich een gelijkmatige bal vormen die niet aan de wanden blijft plakken.
> als niet al het meel is opgenomen, moet u wat meer water toevoegen,
> zo niet, dan moet u eventueel wat meel toevoegen.
Corrigeer heel voorzichtig (maximaal 1 eetlepel per keer) en wacht even om het resultaat
te bekijken voordat u opnieuw wat toevoegt.
Een veel voorkomende fout is te denken dat door het toevoegen van gist het brood
beter zal rijzen. Teveel gist maakt de structuur van het deeg kwetsbaar, dit zal flink rijzen
en tijdens het bakken inzakken. U kunt de toestand van het deeg vlak voor het bakken
beoordelen door dit licht met uw vingertoppen aan te raken: het deeg moet lichte
weerstand bieden en de vingerafdruk moet beetje bij beetje wegtrekken.
• Tijdens het bewerken van het deeg, bewerkt u het beter niet te lang, anders loopt u kans
dat u na het bakken niet het verwachte resultaat bereikt.
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:31 Page61
62
2. GEBRUIK VAN DE BROODBAKMACHINE
Bij een stroomonderbreking: indien tijdens de cyclus het programma wordt
onderbroken door een stroomonderbreking of een verkeerde handeling, wordt de
programmering gedurende 7 min. door het apparaat bewaard. De cyclus gaat dan weer
verder waar hij gestopt was. Na deze tijd is de programmering verdwenen.
Indien u twee programma's na elkaar inschakelt, wacht dan 1 uur voordat u met de
tweede bereiding start (behalve voor de programma's 1 en 12).
• Voor het stokbroodprogramma moet u het deeg binnen het uur na het geluidssignaal
gebruiken, na de stap waarbij het deeg wordt gekneed en rijst. Indien u langer wacht dan
wordt het apparaat opnieuw opgestart en dan gaat het stokbroodprogramma verloren.
11
KLAARMAKEN EN BEREIDEN VAN STOKBRODEN
Hiervoor heeft u alle accessoires nodig die zijn meegeleverd: 1 baksteun voor
stokbroden (5), 2 vormen met anti-aanbaklaag om stokbroden te bakken (6), 1 mesje
(7) en 1 kwast (10).
1. KNEDEN EN RIJZEN VAN HET DEEG
Steek de stekker van de broodbakmachine in het stopcontact.
• Na het geluidssignaal, wordt standaard het programma 1
weergegeven.
• Selecteer de gewenste kleur van de korst.
• Wij raden u af om slechts één verdieping te bakken, het
resultaat zal te hard gebakken zijn.
• Als u 2 ladingen bakt, raden we u aan alle broden te vormen
en de helft in de koelkast te bewaren tot u de twee lading
bakt.
• Druk op de toets . Het controlelampje gaat aan en de twee
punten van de timer knipperen. De deegkneedcyclus start en
daarna volgt de cyclus waarin het deeg rijst
Opmerkingen:
- Tijdens de kneedfase is het normaal dat bepaalde gedeeltes
niet goed gemengd worden.
- Wanneer de bereiding klaar is, plaatst de broodbakmachine
zichzelf in standby. Een aantal geluidssignalen geven aan dat
het kneden en rijzen van het deeg klaar zijn en het
controlelampje knippert. Het controlelampje dat aangeeft
dat het deeg wordt gekneed, licht op.
Het deeg moet binnen het uur na de geluidssignalen worden gebakken. Indien u
langer wacht dan wordt het apparaat opnieuw opgestart en gaat het
stokbroodprogramma verloren. In dat geval, raden we u aan om programma 3 te
gebruiken voor het bakken van alleen maar stokbroden.
2. VOORBEELD VAN DE BEREIDING EN HET BAKKEN VAN BROOD
Raadpleeg het meegeleverde receptenboekje voor meer informatie over de te volgen
stappen.
We laten u zien hoe een bakker te werk gaat maar na een aantal pogingen
zult u het zelf onder de knie hebben.
FR
NL
DE
IT
ES
PT
EL
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:31 Page62
63
• Verwijder het bakblik uit de machine.
• Bestrooi het werkblad met een beetje meel.
• Haal het deeg uit het bakblik en leg het op het werkblad.
• Vorm het deeg tot een bal en gebruik een mes om de bal in 4
deegklompen te verdelen.
• U krijgt 4 deegklompen die ongeveer evenveel wegen en die u
nu tot broden moet vormen.
Laat de deegklompen ongeveer 10 min rusten voor het vormgeven om luchtiger brood
te maken.
De lengte van het brood moet overeenkomen met de lengte van de bakplaat met anti-
aanbaklaag (ongeveer 18 cm).
U kunt de smaak veranderen door de broden te versieren. Bevochtig de deegklompjes
en bestrooi ze met sesamzaadjes of papaver.
• Als u de broden heeft gevormd, legt u ze op de anti-
aanbakplaten.
Leg de broden met de naad naar beneden op de platen.
• Gebruik een getand mes of het
meegeleverde mesje om diagonale
inkepingen van ongeveer 1 cm diep
in de bovenkant van het brood te
maken.
U kunt het brood versieren en met een schaar inkepingen maken over de hele lengte
van het brood.
• Gebruik het meegeleverde keukenpenseel en bevochtig de bovenkant van de broden,
voorkom dat het water zich op de anti-aanbakplaten verzamelt.
• Plaats 2 platen met anti-aanbaklaag met broden op de meegeleverde broodhouder.
• Zet de broodhouder in de broodbakmachine in plaats van het bakblik.
• Druk opnieuw op de toets om het programma weer op gang te brengen en uw broden
te bakken.
• Aan het einde van de bakcyclus heeft u 2 mogelijkheden:
als u 4 broden bakt
• Trek de stekker van de broodmachine uit het stopcontact. Verwijder de broodhouder.
• Gebruik altijd ovenwanten want de houder is heel warm.
2cm
1cm
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:31 Page63
64
• Verwijder de broden van de anti-aanbakplaten, leg ze op de
rooster en laat ze afkoelen.
als u 8 broden bakt (2x4)
• Verwijder de broodhouder. Gebruik altijd ovenwanten want de
houder is heel warm.
• Verwijder de broden van de anti-aanbakplaten, leg ze op de
rooster en laat ze afkoelen.
• Haal de 4 andere broden uit de koelkast (u heeft deze broden
reeds ingesneden en bevochtigd).
• Leg ze op de bakplaten (verbrand u niet).
• Plaats de houder opnieuw in de machine en druk op .
• Aan het einde van de kooktijd kunt u de stekker uit het stopcontact trekken.
• Verwijder de broden van de anti-aanbakplaten, leg ze op de rooster en laat ze afkoelen.
3. MAKEN EN BAKKEN VAN DE STOKBRODEN
Raadpleeg het meegeleverde receptenboekje voor
meer informatie over de te volgen stappen.
FR
NL
DE
IT
ES
PT
EL
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:31 Page64
65
1. VOOR BROOD
12
HANDLEIDING VOOR BETERE BAKRESULTATEN
Is het resultaat niet
volgens wens? Met deze
tabel kunt u zien wat er
aan de hand is.
RESULTATEN
Te hoog
gerezen
brood
Ingezakt
brood na te
hoog
gerezen te
zijn
Onvoldoende
gerezen
brood
Te lichte
korst
Bruine zijden
maar het
brood is niet
voldoende
gaar
Meel aan de
zijkanten en
bovenop
MOGELIJKE OORZAKEN
Tijdens het bakken is
de toets ingedrukt
Niet genoeg meel
Teveel meel
Niet genoeg gist
Teveel gist
Niet genoeg water
Teveel water
Niet genoeg suiker
Meel van slechte kwaliteit
De verhouding van de
ingrediënten is niet goed
(te grote hoeveelheid)
Het water is te warm
Het water is te koud
Onjuist programma
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:31 Page65
66
2. VOOR STOKBRODEN
Is het resultaat niet
volgens wens? Met
deze tabel kunt u zien
wat er aan de hand is.
MOGELIJKE OORZAKEN OPLOSSINGEN
Het deeg heeft geen
constante doorsnede.
De vorm van de rechthoek is niet
regelmatig of de rechthoek is
niet overal even dik.
Gebruik indien nodig een deegrol om het
deeg glad te maken.
Het deeg is kleverig:
het is moeilijk om
kleine broodjes te
vormen.
De bereiding bevat te veel water. Voeg minder water toe.
U heeft te warm water gebruikt.
Strooi een beetje meel op uw handen, maar
strooi geen meel op het deeg of op het
werkblad en ga verder met de bereiding van
de kleine broodjes.
Het deeg scheurt.
Het meel bevat te weinig gluten. Gebruik bakkersbloem (T 45).
Het deeg is niet soepel.
Laat het deeg 10 minuten rusten alvorens het
te kneden.
De vormen zijn niet regelmatig.
Weeg de deegklompjes af en zorg ervoor dat
ze even groot zijn.
Het deeg is
compact/het deeg is
hard en moeilijk te
kneden.
De bereiding bevat te weinig
water.
Laas het recept na of voeg water toe als het
meel te droog is.
De bereiding bevat te veel meel.
Geef het deeg snel vorm en laat het rusten
alvorens het de nale vorm te geven.
Voeg een beetje water toe voor het kneden.
Het deeg is te lang gekneed.
Laat het deeg 10 minuten rusten alvorens het
in de vorm te doen.
Strooi zo weinig mogelijk meel op het
werkblad.
Doe het deeg in de vorm en kneed het zo
weinig mogelijk.
Doe het deeg in de vorm en doe dit in
2 stappen, met een rustpauze van 5 minuten.
De kleine broodjes
raken elkaar aan en
zijn onvoldoende
gebakken.
Het deeg is niet correct op de
platen gelegd.
Leg de deegklompjes voorzichtig op de
platen.
Het deeg is te vloeibaar.
Meet de vloeistoen zorgvuldig af.
Recepten voor eieren van ongeveer 50 gr.
Als u grotere eieren gebruikt, moet u minder
water gebruiken.
De kleine broodjes
plakken aan de plaat
en zijn verbrand.
Te bruin.
Selecteer een lichtere bakkleur.
Zorg ervoor dat het deeg niet overloopt en op
de plaat valt.
De deegklompjes zijn te vochtig.
Giet het overtollige water dat je met het
penseel hebt aangebracht weg.
De platen van de houder blijven
plakken.
lie de platen van de houder voorzichtig
alvorens de deegklompjes op de platen te
leggen.
De kleine broodjes zijn
onvoldoende
gebruind.
U bent vergeten om de
deegklompjes met water in te
smeren alvorens ze in de oven te
zetten.
Let de volgende keer goed op.
U heeft te veel meel gebruikt
tijdens het vormgeven van de
kleine broodjes.
Smeer de deegklompjes met water in
alvorens ze in de oven te zetten.
De kamertemperatuur is hoog
opgelopen (+ 30°C).
Gebruik kouder water (tussen 10 en15°C)
en/of minder gist.
FR
NL
DE
IT
ES
PT
EL
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:31 Page66
67
Is het resultaat niet
volgens wens? Met
deze tabel kunt u zien
wat er aan de hand is.
MOGELIJKE OORZAKEN OPLOSSINGEN
De kleine broodjes zijn
onvoldoende gerezen.
U bent het gist vergeten toe te
voegen/u heeft onvoldoende
gist gebruikt.
Volg de aanwijzingen van het recept.
Uw gist was verlopen. Controleer de houdbaarheidsdatum.
Uw bereiding bevat te weinig
water.
Lees het recept na of voeg water toe als het
meel te droog is.
De kleine broodjes zijn te plat
gedrukt of te gesloten gevormd.
Bewerk het deeg zo weinig mogelijk tijdens
het vormgeven.
Het deeg is te lang gekneed.
De kleine broodjes zijn
te veel uitgezet.
Te veel gist. Voeg minder gist toe.
Te veel uitgezet.
Leg de kleine broodjes op de platen en maak
ze een beetje platter.
De inkepingen in de
deegklompjes zijn niet
diep genoeg.
Het deeg is plakkerig: u heeft te
veel water toegevoegd.
Vorm de kleine broodjes opnieuw en strooi
een beetje meel op uw handen.
Strooi geen meel op het deeg of op het
werkblad.
Het lemmet is niet scherp
genoeg.
Gebruik het meegeleverde mesje of een
scherp, getand mes.
Uw inkepingen zijn niet diep
genoeg.
Maak een duidelijke inkeping. Aarzel niet.
Soms sluiten de
inkepingen zich of
gaan ze niet open
tijdens het bakken.
Het deeg was te plakkerig: u
heeft te veel water toegevoegd.
Laas het recept na of voeg water toe als het
meel te droog is.
Het oppervlak van het
deegklompje werd niet
voldoende gespannen tijdens
het vormgeven.
Begin opnieuw. Wind het deeg rond uw duim
om het te rekken.
Het deeg scheurt aan
de randen tijdens het
bakken.
De inkeping in het deegklompje
is niet diep genoeg.
Raadpleeg pagina 46 voor meer informatie
over de ideale inkeping.
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:31 Page67
68
13
TECHNISCHE STORINGSGIDS
14
GARANTIE
• Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik; in geval van een onjuist
gebruik of een gebruik dat niet overeenkomt met de gebruiksaanwijzing, kan het merk
geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden en is de garantie niet geldig.
• Lees de gebruiksaanwijzing goed door voordat u uw broodbakmachine voor de eerste
maal gebruikt. Elk gebruik dat niet in overeenstemming is met de gebruiksaanwijzing
ontheft Moulinex van elke aansprakelijkheid.
15
MILIEU
• Overeenkomstig de geldende regelgeving dient ieder onbruikbaar apparaat definitief
onbruikbaar gemaakt worden: maak het snoer los en snijd het door voordat u het apparaat
weggooit.
PROBLEMEN OPLOSSINGEN
De kneders blijven in de uitneembare
binnenpan bekneld zitten.
Laten weken voor ze te verwijderen.
De kneders blijven in het brood bekneld zitten. Gebruik het bijgeleverde haakje pagina 57.
Na een druk op gebeurt er niets.
• De machine is te warm. Wacht 1 uur tussen 2 cyclussen
foutmelding E01.
• Een uitgestelde start is geprogrammeerd.
Na op gedrukt te hebben draait de motor
maar er wordt niet gekneed.
De uitneembare binnenpan zit niet goed op zijn plaats.
De kneder is afwezig of zit niet goed op zijn plaats.
Na een programmering met de timer is het
brood niet voldoende gerezen of er is niets
gebeurd.
• U heeft vergeten na de programmering op te drukken.
• De gist is in contact gekomen met het zout en/of het
water.
• Kneder afwezig.
Brandgeur.
Een deel van de ingrediënten is naast de uitneembare
binnenpan gevallen: Schakel het apparaat uit. Laat ze
afkoelen en maak de binnenkant schoon met een
vochtige spons en zonder schoonmaakmiddel.
De bereiding is overgelopen: te grote hoeveelheid
ingrediënten, met name vloeistof. Neem de juiste
verhoudingen van het recept in acht.
FR
NL
DE
IT
ES
PT
EL
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:31 Page68
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:34 Page243
INTERNATIONAL GUARANTEE : COUNTRY LIST
ü ¦
ﺭﺉﺍﺯﺝﻝﺍ
ALGERIA
CIJA
9 rue Puvis de Chavannes
Saint Euquene
Oran
1 year
(0)41 28 18 53
ARGENTINA
GROUPE SEB ARGENTINA S.A.
Billinghurst 1833 3°
C1425DTK
Capital Federal
Buenos Aires
2 años
2 years
0800-122-2732
ЊϻЏϻЗЙϻА
ARMENIA
НϼЂmϽчпщссШЗϿϼ}
ЎпфжхШІЬнвнЪчШЫмШндкпщйв
̧овн
2цШчв
2 years
(010) 55-76-07
AUSTRALIA
GROUPE SEB AUSTRALIA
PO Box 7535,
Silverwater
NSW 2128
1 year
02 97487944
ÖSTERREICH
AUSTRIA
SEB ÖSTERREICH HmbH
Campus 21 - Businesspark Wien Süd
Liebermannstr. A02 702
2345 Brunn am Gebirge
2 Jahre
2 years
01 866 70 299 00
BELGIQUE
BELGIE
BELGIUM
GROUPE SEB BELGIUM SA NV
25 avenue de l’Espérance - ZI
6220 Fleurus
2 ans
2 years
070 23 31 59
БЕЛАРУСЬ
BELARUS
ЗАО «Группа СЕБ-Восток»,
125171, Москва, Ленинградское шоссе,
д. 16А, стр. 3
2 года
2 years
017 2239290
BOSNA
I HERCEGOVINA
SEB Développement
Predstavništvo u BiH
Vrazova 8/II
71000 Sarajevo
2 godine
2 years
Info-linija za
potrošače
033 551 220
BRASIL
BRAZIL
SEB DO BRASIL PRODUTOS DOMÉSTICOS
LTDA
Avenida Arno, 146 Mooca
03108-900 São Paulo SP
1 ano
1 year
0800-119933
БЪЛГАРИЯ
BULGARIA
ГРУП СЕБ БЪЛГАРИЯ ЕООД
Ул. Борово 52 Г, ет. 1, офис 1,
1680 София
2 години
2 years
0700 10 330
CANADA
GROUPE SEB CANADA
345 Passmore Avenue
Toronto, ON
M1V 3N8
1 an
1 year
800-418-3325
CHILE
GROUPE SEB CHILE Comercial Ltda
Av. Providencia, 2331, piso 5, o cina 501
Santiago
2 años
2 years
12300 209207
COLOMBIA
GROUPE SEB COLOMBIA
Apartado Aereo 172, Kilometro 1
Via Zipaquira
Cajica Cundinamarca
2 años
2 years
18000919288
ﺭﺉﺍﺯﺝﻝﺍ
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:34 Page244
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:34 Page245
LATVJA
LATVIA
GROUPE SEB POLSKA Sp. z o.o.
ul. Bukowińska 22b
02-703 Warszawa
2 gadi
2 years
6 716 2007
LIETUVA
LITHUANIA
GROUPE SEB POLSKA Sp. z o.o.
ul. Bukowińska 22b
02-703 Warszawa
2 metai
2 years
6 470 8888
LUXEMBOURG
GROUPE SEB BELGIUM SA NV
25 avenue de l’Espérance - ZI
6220 Fleurus
2 ans
2 years
0032 70 23 31 59
MACEDONIA
Groupe SEB Bulgaria EOOD
O ce 1,  oor 1,
52G Borovo St.,
1680 So a - Bulgaria
ГРУП СЕБ БЪЛГАРИЯ ДООЕЛ
Ул. Борово 52 Г, сп. 1, офис 1, 1680 София,
България
2 години
2 years
(0)2 2050 022
MALAYSIA
Unit No.402-403, Level 4, Uptown 2,
No.2, Jalan SS21/37, Damansara Uptown,
47400 Petaling Jaya,
Selangor D.E., Malaysia.
1 year
(603) 7710 8000
MEXICO
Groupe.S.E.B. México, S.A. DE C.V. Goldsmith
38 Desp. 401, Col. Polanco
Delegación Miguel Hildalgo
11 560 México D.F.
1 año
1 year
(01800) 112 8325
MOLDOVA
ТОВ «Груп СЕБ Україна»
02121, Харківське шосе, 201-203, 3
поверх, Київ, Україна
2 ani
2 years
(22) 929249
NEDERLAND
The Netherlands
GROUPE SEB NEDERLAND BV
Generatorstraat 6
3903 LJ Veenendaal
2 jaar
2 years
0318 58 24 24
NEW ZEALAND
GROUPE SEB NEW ZEALAND
Unit E, Building 3, 195 Main Highway, Ellerslie,
Auckland
1 year
0800 700 711
NORGE
NORWAY
GROUPE SEB NORDIC AS
Tempovej 27
2750 Ballerup DANMARK
2 år
2 years
815 09 567
PERU
Groupe SEB Perú
Av. Camino Real N° 111 of. 805 B
San Isidro - Lima – Perú
1 año
1 year
441 4455
POLSKA
POLAND
GROUPE SEB POLSKA Sp. z o.o.
ul. Bukowińska 22b
02-703 Warszawa
2 lata
2 years
0801 300 423
koszt jak za
połączenie lokalne
PORTUGAL
GROUPE SEB IBÉRICA SA
Urb. da Matinha
Rua Projectada à Rua 3
Bloco1 - 3° B/D 1950 - 327 Lisboa
2 anos
2 years
808 284 735
REPUBLIC OF
IRELAND
GROUPE SEB IRELAND
Unit B3 Aerodrome Business Park,
College Road, Rathcoole, Co. Dublin
1 year
01 677 4003
ROMÂNIA
ROMANIA
GROUPE SEB ROMÂNIA
Str. Daniel Constantin nr. 8
010632 București
2 ani
2 years
0 21 316 87 84
РОССИЯ
RUSSIA
ЗАО «Группа СЕБ-Восток»,
125171, Москва, Ленинградское шоссе,
д. 16А, стр. 3
2 года
2 years
495 213 32 29
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:34 Page246
SRBIJA
SERBIA
SEB Developpement
Đorđa Stanojevića 11b
11070 Novi Beograd
2 godine
2 years
060 0 732 000
SINGAPORE
GROUPE SEB SINGAPORE Pty Ltd.
59 Jalan Pemipin, #04-01/02 L&Y Building
Singapore 577218
1 year
65 6550 8900
SLOVENSKO
SLOVAKIA
GROUPE SEB Slovensko, spol. s r.o.
Rybničná 40
831 06 Bratislava
2 roky
2 years
233 595 224
SLOVENIJA
SLOVENIA
SEB d.o.o
Gregorčičeva ulica 6
2000 MARIBOR
2 leti
2 years
02 234 94 90
ESPAÑA
SPAIN
GROUPE SEB IBÉRICA S.A.
C/ Almogàvers, 119-123, Complejo Ecourban
08018 Barcelona
2 años
2 years
902 31 22 00
SVERIGE
SWEDEN
TEFAL SVERIGE SUBSIDIARY OF GROUP SEB
NORDIC
Truckvägen 14 A, 194 52 Upplands Väsby
2 år
2 years
08 594 213 30
SUISSE CHWEIZ
SWITZERLAND
GROUPE SEB SCHWEIZ GmbH
Thurgauerstrasse 105
8152 Glattbrugg
2 ans
2 Jarhre
2 years
044 837 18 40
TAIWAN
SEB ASIA Ltd.
Taipei International Building, Suite B2, 6F-1,
No. 216, Tun Hwa South Road, Sec. 2
Da-an District Taipei 106, R.O.C.
1 year
886-2-27333716
THAILAND
GROUPE SEB THAILAND
2034/66 Italthai Tower, 14th Floor,
n° 14-02,
New Phetchburi Road,
Bangkapi, Huaykwang,
Bangkok, 10320
2 years
662 351 8911
TÜRKIYE
TURKEY
GROUPE SEB ISTANBUL AS
Beybi Giz Plaza Dereboyu Cad.
Meydan Sok.
No: 28 K.12 Maslak
2 YIL
2 years
216 444 40 50
U.S.A.
GROUPE SEB USA
2121 Eden Road
Millville, NJ 08332
1 year
800-395-8325
Україна
UKRAINE
ТОВ «Груп СЕБ Україна»
02121, Харківське шосе, 201-203, 3
поверх, Київ, Україна
2 роки
2 years
044 492 06 59
UNITED KINGDOM
GROUPE SEB UK LTD
Riverside House
Riverside Walk
Windsor
Berkshire, SL4 1NA
1 year
0845 602 1454
VENEZUELA
GROUPE SEB VENEZUELA
Av Eugenio Mendoza, Centro Letonia, Torre
ING Bank, Piso 15, Ofc 155
Urb. La Castellana, Caracas
2 años
2 years
0800-7268724
VIETNAM
GROUPE SEB VIETNAM
(Representative o ce)
127-129 Nguyen Hue Street District 1,
Ho Chi Minh City, Vietnam
1 year
+84-8 3821 6395
HBB_NC00113329 (AVEC)_Mise en page 1 23/11/12 11:34 Page247
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41

Moulinex OW610110 de handleiding

Type
de handleiding