Moulinex OW2501 de handleiding

Categorie
Machines voor het maken van brood
Type
de handleiding
www.moulinex.com
FR
NL
IT
ES
PT
EN
pain & trésors
6
VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
BELANGRIJKE VOORZORGSMAATREGELEN
Gebruik geen externe timer of afzonderlijke
afstandsbediening om dit apparaat te bedienen.
Dit apparaat is niet bestemd voor gebruik door
personen (waaronder kinderen) met beperkte
fysieke, zintuiglijke of mentale vaardigheden, of
een gebrek aan ervaring en kennis hebben, tenzij
ze onder toezicht staan van of instructies gekregen
hebben over het gebruik van het apparaat door
iemand die verantwoordelijk is voor hun veiligheid.
Houd toezicht over kinderen zodat ze niet met het
apparaat spelen.
Dit apparaat is alleen bestemd voor huishoudelijk
gebruik. Het apparaat is niet geschikt om in de
volgende toepassingen gebruikt te worden, en de
garantie geldt niet voor:
kantines voor personeel in winkels, kantoren en
andere werkomgevingen;
boerderijen;
door gasten in hotels, motels en andere
woonomgevingen;
bed & breakfasts.
Als het snoer is beschadigd, laat het vervangen
door de fabrikant, een erkende reparateur of een
7
NL
ander vakbekwaam persoon om elk gevaar te
vermijden.
Dit apparaat kan worden gebruikt door kinderen
vanaf 8 jaar en ouder of personen met beperkte
fysische, visuele of mentale mogelijkheden, of
die een gebrek hebben aan ervaring en kennis,
als ze onder toezicht staan of instructies hebben
gekregen over het veilig gebruik van het apparaat
en de gevaren die het gebruik van het apparaat
met zich meebrengt begrijpen. Laat kinderen nooit
met het apparaat spelen. Laat het reinigen en
onderhouden van het apparaat niet uitvoeren door
kinderen tenzij ze ouder zijn dan 8 jaar en onder
toezicht staan.
Houd het apparaat en het snoer buiten het bereik
van kinderen jonger dan 8 jaar.
Het apparaat is alleen ontworpen voor huishoudelijk
gebruik binnenshuis, op een hoogte lager dan
4000m.
Opgelet: risico op letsel door verkeerd gebruik van
het apparaat.
Opgelet: de buitenkant van het verwarmingselement
is na gebruik nog warm.
Dompel het apparaat niet in water of een andere
vloeistof.
8
Overschrijd de hoeveelheden die in de recepten
zijn vermeld niet.
Voor 1 KG broodbakmachines:
Overschrijd een totaal gewicht van 1000 g deeg
niet.
Overschrijd een totaal gewicht van 620 g meel en
10 g gist niet.
Maak de delen die met voedsel in contact komen
schoon met een doek of een natte spons.
Tijdens de werking van het apparaat kan de
temperatuur van de toegankelijke oppervlakken
hoog oplopen. Raak de warme oppervlakken van
het apparaat niet aan.
Lees voor het eerste gebruik van het apparaat de gebruiksaanwijzing aandachtig door: gebruik
dat niet in overeenstemming is met de gebruiksaanwijzing ontslaat de fabrikant van elke
aansprakelijkheid.
Dit product is voor uw veiligheid in overeenstemming met alle geldende normen en voorschriften
(Richtlijn inzake laagspanning, elektromagnetische compatibiliteit, materialen die met voedsel
in aanraking komen, milieu,...).
Gebruik het apparaat op een stabiel werkoppervlak en uit de buurt van opspattend water.
Gebruik het nooit in een nauwe ruimte van een inbouwkeuken.
Controleer of het vermogen van het apparaat overeenstemt met de netvoeding in uw keuken.
Een verkeerde aansluiting maakt de garantie ongeldig.
Het is verplicht om uw apparaat aan te sluiten op een geaard stopcontact. Dit negeren kan
een elektrische schok veroorzaken en mogelijk tot een ernstig letsel leiden. Het is essentieel
voor uw veiligheid dat de aardverbinding overeenstemt met de normen inzake elektrische
installaties die in uw land van toepassing zijn. Als uw installatie niet met een geaard
stopcontact is uitgerust, is het essentieel om uw elektrische installatie door een erkende
instantie in overeenstemming te laten brengen voordat u uw apparaat erop aansluit.
• Haal de stekker uit het stopcontact na gebruik en voor reiniging.
• Gebruik het apparaat niet als het:
– het snoer defect of beschadigd is,
het apparaat op de vloer is gevallen en zichtbare tekenen van schade vertoont of wanneer
het niet juist werkt.
In beide gevallen, breng het apparaat naar een erkend servicecentrum in uw buurt om elk risico
te vermijden. Raadpleeg de garantiedocumenten.
9
NL
Laat elke tussenkomst, uitgezonderd de reiniging en dagelijks onderhoud van het apparaat, aan
een bevoegd servicecentrum over.
• Dompel het apparaat, het snoer of de stekker niet in water of een andere vloeistof.
• Laat het snoer niet binnen het bereik van kinderen hangen.
Zorg dat het snoer niet in de buurt is van of contact maakt met de hete delen van uw apparaat,
zich in de nabijheid van een warmtebron bevindt of over een scherpe rand wordt gelegd.
• Verplaats het apparaat niet wanneer in gebruik.
Raak het kijkvenster tijdens of onmiddellijk na gebruik niet aan. Het venster kan een
hoge temperatuur bereiken.
• Trek niet aan het snoer om het apparaat van de voeding te ontkoppelen.
Gebruik alleen een verlengsnoer dat zich in een goede staat bevindt, van een aardingsstekker
is voorzien en het juiste vermogen heeft.
• Plaats het apparaat niet op andere apparaten.
• Gebruik het apparaat niet als een warmtebron.
Gebruik het apparaat niet om andere levensmiddelen te bereiden dan deze vermeld in de
gebruiksaanwijzing.
• Doe geen papier, kaarten of plastic in het apparaat en plaats er geen voorwerpen op.
Als er een onderdeel van het apparaat vlam vat, blus het nooit met water. Haal de stekker uit
het stopcontact. Doof de vlammen met een vochtige doek.
Voor uw veiligheid, gebruik alleen toebehoren en reserveonderdelen die specifiek voor het
apparaat zijn ontworpen.
Gebruik aan het einde van het programma altijd ovenwanten om het broodblik of hete
delen van het apparaat aan te raken. Dit apparaat wordt zeer heet tijdens het gebruik.
• Belemmer de luchtopeningen nooit.
Wees voorzichtig! Er kan stoom vrijkomen wanneer u het deksel tijdens of aan het einde van
het programma opent.
Opmerking: Deze instructies zijn niet bestemd voor gebruik in het VK, aangezien de ingrediënten
en de tijden voor gebruik in het VK kunnen verschillen. De prestaties van de broodbakmachine
kunnen in dit geval afwijken en voor de klanten in het VK ontoereikend zijn.
Bescherm het milieu!
Uw apparaat bevat waardevolle materialen die herwonnen of gerecycled kunnen
worden.
Breng het naar een inzamelpunt voor verdere verwerking.
26
1
2
3
4
1a
(1)
(2)
8
9
10
6
5
7
2g
2h
2f2d
2i 2k 2l
2j
2a
2e2c2b
27
1
2
3
4
1a
(1)
(2)
8
9
10
6
5
7
2g
2h
2f2d
2i 2k 2l
2j
2a
2e2c2b
28
2
1
A B C
D E F
G G I
J K L
*
pour le programme yaourt seulement / alleen voor het yoghurtprogramma / solo per il programma
yogurt / solo para el programa de yogur / apenas para o programa de iogurte / only for the
yoghurt program
*
M
29
2
1
A B C
D E F
G G I
J K L
M
43
NL
1 Deksel
a Dispenser
(1) Dispenser voor extra ingrediënten
(2) Gistdispenser
2 Bedieningspaneel
a Scherm
b Programma kiezen
c Instellingenknop
d Gewicht selecteren
e Startuitstel instellen en tijd aanpassen
f Korstkleur selecteren
g Start/stop-knop
h Werkingscontrolelampje
i Activering van extra ingrediënten
j Activering van gistdispenser
k Tijd instellen
l Temperatuur instellen
3 Broodblik
4 Kneedhaak
5 Maatbeker
6 Maatlepel (1 theelepel / 1 eetlepel)
7 Haak voor het uithalen van de kneedhaak
8 Opbergdeksel
9 Kwarkpot
10 Yoghurtpot
Het gemeten geluidsvermogenniveau voor dit product is 66 dBa.
Verwijder alle verpakking, stickers en de vele accessoires zowel binnen als buiten het apparaat
-
A
.
Maak alle onderdelen van het apparaat schoon met een vochtige doek.
Wikkel het snoer af en steek de stekker in een geaard stopcontact. Na het afspelen van een
geluidssignaal wordt programma 1 als standaard weergegeven -
I
.
Tijdens het eerste gebruik van het apparaat is het mogelijk dat het apparaat een lichte geur
en rook afgeeft.
Haal het broodblik uit door de hendel omhoog te brengen. Installeer vervolgens de kneedhaak
-
B
-
D
.
Doe de ingrediënten in de aanbevolen volgorde in het broodblik (zie de paragraaf PRAKTISCHE
ADVIEZEN). Doe de gist in de gistdispenser (2) -
H
. Zorg dat alle ingrediënten nauwkeurig
zijn gewogen -
E
-
F
.
• Installeer het broodblik -
G
.
• Sluit het deksel.
• Selecteer het gewenste programma met behulp van de toets.
Druk op de toets. De 2 punten van de timer knipperen. Het werkingscontrolelampje brandt
-
J
-
K
.
Aan het einde van de bakcyclus, druk op en haal de stekker uit het stopcontact. Haal het
broodblik uit. Draag altijd ovenwanten, de handgreep van het blik en de binnenkant van het
deksel zijn heet. Haal het brood uit terwijl het heet is en leg het gedurende 1 uur op een
rooster om het te laten afkoelen -
L
.
BESCHRIJVING
VOOR INGEBRUIKNAME
SNELLE START
44
Om vertrouwd te raken met de werking van uw broodbakmachine, raden wij u aan om het
FRANS BROOD recept voor het bereiden van uw eerste brood te gebruiken.
FRANS BROOD
(programma 9)
INGREDIENTEN - tl = theelepel - el = eetlepel
KORSTKLEUR = MEDIUM
1. WATER = 365 ml
2. ZOUT = 2 tl
3. BROODMEEL (T55) = 620 g
4. GIST = 1½ tl
GEWICHT = 1000 g
PROGRAMMA
PAIN &
TRESORS
Glutenvrij
zoutbrood
1
Programma voor het bereiden van recepten met een laag suiker- en
vetgehalte. Wij bevelen het gebruik van kant-en-klaar broodmixen aan (zie
de waarschuwingen voor het gebruiken van glutenvrije programma's).
Glutenvrij
zoetbrood
2
Programma voor het bereiden van recepten die suiker en vet bevatten
(bijv. brioche). Wij bevelen het gebruik van kant-en-klaar broodmixen aan.
Glutenvrije cake 3
Programma voor het bereiden van glutenvrije cakes met bakpoeder. Wij
bevelen het gebruik van kant-en-klaar broodmixen aan.
Snel volkorenbrood 4 Programma voor het snel bereiden van recepten op basis van volkorenmeel.
Volkorenbrood 5 Programma voor het bereiden van recepten op basis van volkorenmeel.
Zoutloos brood 6
Brood is een van de levensmiddelen die voor de grootste dagelijkse
inname van zout zorgt. Een kleinere zoutinname verkleint het risico op
hart- en vaataandoeningen.
Super snel brood 7
Brood dat is bereid met een snel programma is compacter dan bereid met
een ander programma.
Roggebrood 8
Programma voor het bereiden van recepten met een grote hoeveelheid
rogge of een gelijksoortig graangewas (bijv. boekweitmeel of spelt).
Frans brood 9
Programma voor het bereiden van traditioneel Frans wit brood met een
dikkere korst.
Zoetbrood 10
Programma voor het bereiden van brioche-achtige recepten met een hoog vet-
en suikergehalte. As u kant-en-klaar bereidingen gebruikt, doe niet meer dan
750 g deeg in het blik.
Een programma selecteren
Gebruik de menu-toets om het gewenste programma te selecteren. Telkens u op de
toets drukt, gaat het getal op het scherm naar het volgend programma.
UW BROODBAKMACHINE GEBRUIKEN
45
NL
PROGRAMMA
PAIN &
TRESORS
Gistdeeg 11
Programma voor het bereiden van pizzadeeg, brooddeeg en wafeldeeg. Dit
programma bakt geen voedsel.
Pasta 12
Programma voor het bereiden van Italiaanse pasta of deeg voor
taartbodems.
Cake 13
Programma voor het bereiden van cakes met gebruik van bakpoeder. Alleen
de instelling 750 g is beschikbaar voor dit programma.
Alleen bakken 14
Programma om tussen 10 en 70 minuten te bakken. Het kan apart worden
geselecteerd en worden gebruikt:
a) na voltooiing van het Gistdeegprogramma,
b) opwarmen of knapperig maken van de buitenkant van reeds gebakken
brood dat is afgekoeld,
c) het bakproces voltooien in geval van een langdurige
stroomonderbreking tijdens een broodcyclus.
Havermoutpap 15
Programma voor het bereiden van havermoutpap of rijstpudding. Opgelet!
Tijdens het openen van het deksel kan er stoom en hete lucht vrijkomen.
Graangewassen 16
Programma voor het bereiden van rijstpudding, semolinapudding en
boekweitpudding. Opgelet! Tijdens het openen van het deksel kan er stoom en
hete lucht vrijkomen.
Jam 17
Programma voor het bereiden van zelfgemaakte jam. Opgelet! Tijdens het
openen van het deksel kan er stoom en hete lucht vrijkomen.
Yoghurt 18
Programma voor het bereiden van yoghurt op basis van gepasteuriseerde
koemelk, geitenmelk of sojamelk. Doe de yoghurtpot in het blik (zonder
het deksel of de kwarkfilter). Wanneer bereid, bewaar in een koele plaats
en eet het binnen 7 dagen op.
Drinkyoghurt 19
Programma voor het bereiden van drinkyoghurt op basis van
gepasteuriseerde melk. Doe de yoghurtpot in het blik (zonder het deksel).
Goed schudden voor het drinken. Wanneer bereid, bewaar in een koele
plaats en drink het binnen 7 dagen op.
Kwark 20
Programma voor het bereiden van kwark uit gestremde koe- of geitenmelk.
Doe de kwarkpot in de yoghurtpot (zonder het deksel) en installeer het
in het blik. Een afvoerfase is nodig. Wanneer bereid, bewaar in een koele
plaats en drink het binnen 2 dagen op.
46
Het gewicht van het brood selecteren
Druk op de toets om het gewenste gewicht te selecteren - 500 g, 750 g of 1000 g. Het
controlelampje naast de gekozen instelling brandt. Het aangegeven gewicht is louter voor
informatieve doeleinden. Voor bepaalde programma’s is het niet mogelijk om het gewicht te
selecteren. Raadpleeg de cyclusgrafiek aan het einde van de gebruikershandleiding.
De korstkleur selecteren
U hebt keuze uit drie opties: licht / medium / donker. Als u de standaard instelling wilt
aanpassen, druk op de toets totdat het controlelampje naast de geselecteerde instelling
brandt. Voor bepaalde programma’s is het niet mogelijk om de korstkleur te selecteren. Raadpleeg
de cyclusgrafiek aan het einde van de gebruikershandleiding.
De dispensers activeren / deactiveren
Druk op de “Instellingen” knop (2c) om de dispensers te activeren of te deactiveren.
De twee dispenser-pictogrammen verschijnen op het LCD-scherm as de dispenseroptie voor het
gekozen programma beschikbaar is.
Als de dispensers voor het gewenste programma beschikbaar zijn, kunt u de notendispenser, de
gistdispenser of beide deactiveren.
Om te deactiveren, druk op de “Instellingen” knop (2c). Het notendispenser-pictogram knippert
op het LCD-scherm. Druk kort op de “Instellingen” knop om de notendispenser ingeschakeld te
houden of druk lang op de knop om de notendispenser te deactiveren. Druk op de “Instellingen”
knop (2c) om de gistdispenser te activeren of te deactiveren. Het gistpictogram knippert op het
LCD-scherm. Druk kort op de “Instellingen” knop om de gistdispenser ingeschakeld te houden of
druk lang op de knop om de gistdispenser te deactiveren.
Doe alleen instant gedroogde gist in de gistdispenser.
Start / Stop
Druk op de toets om het apparaat in te schakelen. Het aftellen begint. Om het programma
te stoppen of het geprogrammeerde startuitstel te annuleren, druk 3 seconden op de toets.
47
NL
De cyclusgrafiek (zie aan het einde van de gebruikershandleiding) geeft de indeling
van de verschillende stappen weer, afhankelijk van het geselecteerde programma. Een
controlelampje geeft de huidige stap van het bereidingsproces aan.
1. Kneden
Deze cyclus vormt de structuur van het deeg en het vermogen om het deeg juist te laten
rijzen. Om het deeg beter te laten rijzen, doe de instant gedroogde gist in de dispenser (2).
U kunt tijdens deze cyclus ingrediënten toevoegen: gedroogd fruit, olijven, etc. Bepaalde
van deze extra ingrediënten kunnen tevens aan het begin van het recept in de dispenser (1)
worden geplaatst: noten, zaden, rozijnen, chocoladeschilfers, gedroogd fruit, kruiden. Opgelet!
Bepaalde ingrediënten kunnen niet in de dispenser worden geplaatst, ze kunnen namelijk aan de
binnenwand van de dispenser blijven kleven: vette of vochtige ingrediënten, zoals kaas en ham.
Deze ingrediënten kunt u aan het begin van het recept direct in het broodblik doen.
2. Rijzen
De tijd nodig om het brood te laten gisten en zijn aroma’s te laten ontwikkelen.
3. Bakken
Verandert het deeg in brood en zorgt voor de gewenste korstkleur en knapperigheid.
4. Warm houden
Houd het brood na het bakken gedurende 1 uur warm. Het wordt echter aanbevolen om het
brood na het bakproces uit het apparaat te halen.
Het scherm geeft tijdens de volledige “Warm houden” cyclus (1 uur) “0:00” weer. Aan het einde
van de cyclus stopt het apparaat automatisch en hoort u enkele geluidssignalen.
WERKING VAN DE BROODBAKMACHINE
48
U kunt het apparaat zo programmeren dat uw brood wordt gebakken wanneer u het wilt, tot 15
uur van tevoren. Raadpleeg de cyclusgrafiek (aan het einde van de gebruikershandleiding).
U kunt deze optie instellen na het selecteren van het programma, de korstkleur en het gewicht.
De geprogrammeerde tijd wordt weergegeven. Om de startuitsteltijd aan te passen, druk op
en . De machine geeft de totale duur voor het einde van het bakproces weer. brandt. Druk
op om het startuitstelprogramma te activeren.
Als u een fout hebt gemaakt of u wilt de tijd aanpassen, houd de toets ingedrukt totdat u
een geluidssignaal hoort. De standaard tijd wordt weergegeven. Voer de handeling opnieuw uit.
Bepaalde ingrediënten zijn beperkt houdbaar. Gebruik het startuitstelprogramma niet voor
recepten die rauwe melk, eieren, yoghurt, kaas of vers fruit bevatten.
1. Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn (tenzij anders aangegeven) en
nauwkeurig zijn afgewogen. Meet de vloeistoffen juist af met behulp van de meegeleverde
maatbeker. Gebruik weerskanten van de maatlepel om aan de ene kant een theelepel en
aan de andere kant een eetlepel af te meten. Verkeerde afmetingen leiden tot slechte
resultaten. Het bereiden van brood is zeer gevoelig aan de temperatuur- en
vochtigheidsomstandigheden. Tijdens warm weer wordt het aangeraden om koudere
vloeistoffen dan gewoonlijk te gebruiken. En tijdens koud weer kan het nodig zijn om het
water of de melk op te warmen (nooit meer dan 35°C).
19°C
25°C
19°C
25°C
22°C
22°C
60°C
60°C
STARTUITSTELPROGRAMMA
PRAKTISCHE ADVIEZEN
49
NL
2. Gebruik ingrediënten waarvan de houdbaarheidsdatum niet is verstreken en bewaar ze in een
koele en droge ruimte.
3. Weeg het meel nauwkeurig af met behulp van een keukenweegschaal. Gebruik actieve
gedroogde bakkersgist (in zakjes).
4. Open het deksel niet tijdens gebruik (tenzij anders aangegeven).
5. Volg de exacte volgorde van de ingrediënten en de hoeveelheden zoals aangegeven in de
recepten. Voeg eerst de vloeistoffen en dan de vaste stoffen toe. Zorg dat de gist niet met
de vloeistoffen of het zout in aanraking komt. Te veel gist zorgt voor een te slappe
structuur van de deeg, waardoor het deeg overmatig rijst en tijdens het bakken in
elkaar zakt.
Algemene volgorde om te volgen:
– Vloeistoffen (zachte boter, olie, eieren, water, melk)
– Zout
– Suiker
– Eerste helft van het meel
– Melkpoeder
– Specifieke vaste ingrediënten
– Tweede helft van het meel
– Gist (wanneer niet in de dispenser)
6. Bij een stroomonderbreking korter dan 7 minuten bewaart de
machine de status en wordt de werking hervat zodra de stroom
terug is.
7. Als u meerdere broodcycli na elkaar wilt uitvoeren, wacht circa
1 uur tussen beide cycli om de machine te laten afkoelen en
een negatief bakresultaat te vermijden.
8. Tijdens het uithalen van uw brood, kan de kneedhaak in het
brood vast blijven zitten. Als dit zich voordoet, gebruik de
haak om het te verwijderen.
Om dit te doen, stop de haak in de as van de kneedhaak en
breng de haak omhoog om het te verwijderen.
9. Om de broodbakmachine uit te schakelen, druk 3 seconden op de knop.
10. Om het geluidssignaal uit te zetten, druk 3 seconden op de knop.
Waarschuwingen voor het gebruik van glutenvrije
programma’s
Gebruik menu 1, 2 en 3 voor het bereiden van glutenvrij brood of glutenvrije cakes. Voor
elk programma is er slechts één gewicht beschikbaar.
Glutenvrij brood of glutenvrije cakes zijn bestemd voor personen die een intolerantie voor
gluten (mensen die lijden aan coeliakie) hebben, die in verschillende graangewassen (zoals
tarwe, gerst, rogge, haver, kamut, spelt, etc.) aanwezig zijn.
Het is belangrijk om kruisbesmetting met meel die gluten bevat te vermijden. Maak het
broodblik, de kneedhaak en alle accessoires grondig schoon voordat u glutenvrij brood of
een glutenvrije cake bereidt. Zorg er tevens voor dat de gebruikte gist geen gluten bevat.
De glutenvrije recepten zijn opgesteld op basis van het gebruiken van bereidingen (tevens
kant-en-klaren mixen genaamd) voor glutenvrij brood van het type Schär or Valpiform.
• Meelmengsels moeten samen met de gist worden gezeefd om klonters te vermijden.
M
50
Als het programma is gestart, is het nodig om tijdens het kneedproces bijstand te verlenen:
schraap de niet gemengde ingrediënten op de wanden omlaag richting het midden van het blik
met behulp van een niet metalen spatel.
Glutenvrij brood rijst minder dan traditioneel brood. Het zal tevens een vastere consistentie
en een lichtere kleur dan normaal brood hebben.
Alle kant-en-klaar merken leiden niet tot hetzelfde resultaat. Het kan nodig zijn om de recepten
aan te passen. Het wordt dus aangeraden om enkele tests uit te voeren (zie het onderstaande
voorbeeld).
Voorbeeld: pas de hoeveelheid vloeistof aan.
Uitzondering: cakebeslag moet vrij vloeibaar blijven.
Te vloeibaar OK Te droog
51
NL
INGREDIENTEN VOOR HET BROOD KIEZEN
Gist: Brood wordt gemaakt met bakkersgist. Dit type van gist wordt in verschillende vormen
verkocht: blokjes samengeperste gist, actieve gedroogde gist om opnieuw te hydrateren of
instant gedroogde gist. Gist wordt verkocht in een supermarkt (bakkerij of de afdeling verse
voeding), maar u kunt tevens samengeperste gist bij uw bakker kopen.
De gist kan direct samen met de andere ingrediënten in het broodblik worden toegevoegd of in de
gistdispenser worden geplaatst (alleen voor instant gedroogde gist). Het wordt aangeraden om
de gist eerst met uw vingers te verkruimelen voor een betere spreiding van de gist.
Volg de aanbevolen hoeveelheden (zie onderstaande tabel met equivalentwaarden).
Equivalentwaarden hoeveelheid/gewicht tussen gedroogde gist en samengeperste gist:
Gedroogde gist (in el) 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5
Samengeperste gist (in g) 9 13 18 22 25 31 36 40 45
Meel: Het gebruik van T55 meel is aanbevolen, tenzij anders aangegeven in de recepten.
Wanneer u een mix van speciale types voor brood, brioche of melkbrood gebruikt,
overschrijd een totale hoeveelheid van 750 g deeg (meel + water) niet.
Afhankelijk van de kwaliteit van het meel kan het eindresultaat van uw gebakken brood
verschillen.
Bewaar het meel in een hermetisch afgedicht bakje, aangezien meel reageert op de wijzigingen
in de omgeving (zoals de vochtigheidsgraad). Het toevoegen van haver, zemels, tarwekiemen,
rogge of volle granen aan het brooddeeg zorgt voor een steviger en minder luchtig brood.
Hoe meer volle granen het meel bezit, d.w.z. bevat een deel van de buitenlagen van een volle
graan (T>55), hoe minder het deeg zal rijzen en hoe steviger het brood zal zijn.
U kunt tevens kant-en-klare broodbereidingen in uw winkel kopen. Raadpleeg de aanbevelingen
van de fabrikant voor een juist gebruik van deze bereidingen.
Glutenvrij meel: Gebruik het glutenvrij broodprogramma als een grote hoeveelheid van
dit type van meel wordt gebruikt. Er zijn vele soorten meel die geen gluten bevatten. De
meest gekende zijn boekweitmeel, rijstmeel (zowel wit als volle granen), quinoameel, maïsmeel,
kastanjemeel, gierstmeel en sorghummeel.
Om de elasticiteit van gluten in glutenvrij brood na te bootsen, is het essentieel om verschillende
types van niet broodmeel te mengen en verdikkingsmiddelen toe te voegen.
Verdikkingsmiddelen voor glutenvrij brood: Om een juiste consistentie te krijgen en de
elasticiteit van gluten na te bootsen, kunt u wat xanthaan- en/of guargom aan uw bereidingen
toevoegen.
Kant-en-klare glutenvrije bereidingen: Deze maken het makkelijker om glutenvrij brood te
maken aangezien ze verdikkingsmiddelen bevatten en het voordeel hebben volledig glutenvrij te
zijn — bepaalde zijn tevens organisch.
Alle merken van kant-en-klare glutenvrije bereidingen leiden niet tot hetzelfde resultaat.
Suiker: Gebruik geen suikerklontjes. Suiker voedt de gist, geeft smaak aan het brood en zorgt
voor een mooiere korstkleur.
Zout: Het regelt de activiteit van de gist en geeft smaak aan het brood.
Zorg dat het niet in aanraking komt met de gist voor het starten van de bereiding.
Het verbetert tevens de structuur van de deeg.
Water: Water hydrateert de gist opnieuw en activeert het. Het hydrateert tevens het zetmeel
INFORMATIE OVER DE INGREDIENTEN
52
in de gist en geeft vorm aan het brood. Het water kan, volledig of gedeeltelijk, door melk
of een andere vloeistof worden vervangen. Gebruik de vloeistoffen op kamertemperatuur,
uitgezonderd voor glutenvrij brood, dat het gebruiken van warm water (circa 35°C) vereist.
Vetten en oliën: Vetten maken het brood luchtiger. Het geeft tevens smaak aan het brood, dat
langer bewaard kan worden. Te veel vet vertraagt het rijzen van de deeg. Als u boter gebruikt,
snij het in kleine stukken of maak het zacht. Voeg geen gesmolten boter toe. Zorg dat het vet
niet met de gist in aanraking komt, het vet kan het opnieuw hydrateren van de gist vermijden.
Eieren: Ze verbeteren de kleur van het brood en geven meer smaak aan het brood. Als uw eieren
gebruikt, verminder de hoeveelheid vloeistoffen. Breek het ei en voeg de nodige hoeveelheid
vloeistof toe totdat u de hoeveelheid bereikt die in het recept is aangegeven.
De recepten zijn opgesteld voor een medium groot ei van 50 g, als u grotere eieren gebruikt,
voeg meer meel toe; als u kleinere eieren gebruikt, voeg minder meel toe.
Melk: Melk heeft een emulgerend effect dat leidt tot de creatie van meer regelmatige cellen
en het brood dus een mooier uiterlijk geeft. U kunt verse melk of melkpoeder gebruiken. Als u
melkpoeder gebruikt, voeg een hoeveelheid water toe dat initieel voor de melk is voorbehouden.
Het totale volume moet gelijk zijn aan het volume dat in het recept is aangegeven.
Smaakstoffen en kruiden: Bepaalde extra ingrediënten kunnen tevens aan het begin van
het recept in de dispenser (1) worden geplaatst: noten, zaden, rozijnen, chocoladeschilfers,
gedroogd fruit, kruiden. Opgelet! Bepaalde ingrediënten kunnen niet in de dispenser worden
geplaatst, ze kunnen namelijk aan de binnenwand van de dispenser blijven kleven: vette of
vochtige ingrediënten, zoals kaas en ham. Deze ingrediënten kunt u aan het begin van het recept
direct in het broodblik doen.
INGREDIENTEN VOOR DE YOGHURT KIEZEN
Melk
Welke soort melk kan ik gebruiken?
U kunt alle soorten melk gebruiken (bijv. koemelk, geitenmelk, schapenmelk, sojamelk of andere
melk op basis van planten). De consistentie van de yoghurt kan verschillen afhankelijk van de
melk die wordt gebruikt. Rauwe melk, lang houdbare melk en alle hierboven vermelde soorten
melk zijn geschikt voor gebruik in het apparaat:
Lang houdbare gesteriliseerde melk: Volle UHT-melk zorgt voor een stevigere yoghurt.
Halfvolle melk zorgt voor een minder stevige yoghurt. U kunt tevens halfvolle melk gebruiken
en 1 of 2 eetlepels melkpoeder toevoegen.
Volle melk: deze melk zorgt voor een meer romige yoghurt, met een dunne “vlieslaag” aan
de bovenkant.
Rauwe melk (boerderijmelk): deze soort melk moet vooraf worden gekookt. Wij raden u
aan om de melk langdurig te laten koken. Laat de melk vervolgens afkoelen voordat u het in
het apparaat giet.
Melkpoeder: deze soort melk zorgt voor een zeer romige yoghurt. Volg altijd de instructies die
op de verpakking van de fabrikant zijn aangegeven.
Ferment
Voor de yoghurt
Het ferment kan zijn:
Gewone yoghurt gekocht in de winkel, met een zo ver mogelijke houdbaarheidsdatum.
Gevriesdroogd ferment of melkzuurculturen. In dit geval, volg de activeringsduur die in
de gebruiksaanwijzing van het ferment is aangegeven. Deze middelen zijn beschikbaar in uw
53
NL
supermarkt, apotheek of bepaalde natuurvoedingswinkels.
Een van uw recent bereide yoghurts – dit moet gewone yoghurt zijn, en zo recent mogelijk
zijn. Dit proces wordt een “cultuur” genoemd.
De eigenschappen van het ferment kunnen teniet worden gedaan door een te hoge
temperatuur.
Fermentatietijd
Afhankelijk van de gebruikte basisingrediënten en het gewenste resultaat kan de fermentatie
van de yoghurt tussen 6 en 12 uur duren.
Eenmaal het kookproces is voltooid, zet de yoghurt minstens 4 uur in de koelkast en eet het
binnen 7 dagen op.
Stremsel (voor kwark)
Om kwark te maken, gebruik wat stremsel of een vloeibaar zuur, zoals citroensap of azijn, om
de melk te stremmen.
Vloeistof
6 uur 7 uur 8 uur 9 uur 10 uur 11 uur 12 uur
Vast
Zoet Zuur
Haal de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat volledig
afkoelen.
Maak het broodblik en de kneedhaak schoon in een warm sopje.
Als de kneedhaak in het blik blijft zitten, week het 5 tot 10
minuten.
Maak de andere onderdelen schoon met een vochtige spons.
Veeg vervolgens grondig droog.
Geen enkel deel van deze machine is
vaatwasmachinebestendig.
Gebruik geen huishoudmiddel, schuursponsje of alcohol. Gebruik
een zachte en vochtige doek.
• Dompel de behuizing of het deksel van het apparaat nooit onder.
REINIGING EN ONDERHOUD
54
Lukt het niet om het gewenste
resultaat te krijgen?
Deze tabel zal u helpen met het
identificeren van de oplossing.
Vloeibare
yoghurt
De yoghurt is
te zuur
Er is water in
de yoghurt
Vergeelde
yoghurt
De fermentatietijd is te kort.
De fermentatietijd is te lang.
Onvoldoende, dode of niet-actieve
ferment.
Yoghurtpot is niet goed
schoongemaakt.
De gebruikte melk bevat
onvoldoende vet (halfvolle melk in
plaats van volle melk).
Deksel is niet van de pot
afgehaald.
Verkeerd programma gebruikt.
Krijgt u niet het
resultaat dat u
verwacht?
Deze tabel zal u
helpen.
Het
brood
rijst te
veel
Het brood
zak na het
rijzen te
veel in
Het brood
rijst
onvoldoende
Korst is
onvoldoende
goudgeel
Zijden zijn
bruin, maar
brood is
onvoldoende
gebakken
Boven- en
zijkant
zijn melig
De knop werd
tijdens het bakken
ingedrukt.
Te weinig meel.
Te veel meel.
Te weinig gist.
Te veel gist.
Te weinig water.
Te veel water.
Te weinig suiker.
Meel van een
minderwaardige
kwaliteit.
Verkeerde verhouding
van de ingrediënten
(te veel).
Te warm water.
Te koud water.
Verkeerd programma.
PROBLEEMOPLOSSINGSGIDS OM UW RECEPTEN BETER TE MAKEN
55
NL
PROBLEMEN OORZAKEN - OPLOSSINGEN
De kneedhaak zit vast in
het blik.
• Laat het weken voordat u het verwijdert.
Na het drukken op ,
gebeurt er niets.
• EO1 knippert op het scherm en u hoort een geluidssignaal: het
apparaat is te heet. Wacht 1 uur tussen de 2 cycli.
• EOO knippert op het scherm en u hoort een geluidssignaal: het
apparaat is te koud. Wacht totdat het op kamertemperatuur is
gekomen.
• HHH of EEE knippert op het scherm en u hoort een
geluidssignaal: storing. Het apparaat moet door een erkende
vakman worden gerepareerd.
• Er is een startuitstel geprogrammeerd.
Na het drukken op
draait de motor, maar
wordt er niet gekneed.
• Het blik is niet juist aangebracht.
• De kneedhaak ontbreekt of is niet juist geïnstalleerd.
In de twee bovenstaande gevallen, stop het apparaat handmatig
door lang op de knop te drukken. Start het recept opnieuw
vanaf het begin.
Na een startuitstel is
het brood onvoldoende
gerezen of gebeurt er
niets.
• U bent vergeten om na het programmeren van het startuitstel
op te drukken.
• De gist is met zout en/of water in contact gekomen.
• De kneedhaak ontbreekt.
Er is een brandgeur. • Bepaalde ingrediënten zijn uit het blik gestroomd: haal
de stekker uit het stopcontact, laat het apparaat afkoelen
en reinig de binnenkant met een vochtige doek zonder
reinigingsmiddel.
• De bereiding stoomt over: de hoeveelheid gebruikte
ingrediënten, met name de vloeistof, is te groot. Volg de
hoeveelheden zoals vermeld in het recept.
Extra ingrediënten
blijven in de dispenser
achter.
• Er bevinden zich te veel ingrediënten in de dispenser. Vul de
dispenser niet te veel. Het deksel moet eenvoudig sluiten.
• Doe geen vette, kleverige en natte ingrediënten in de
dispenser.
PROBLEEMOPLOSSINGSGIDS
70
Para familiarizarse con el funcionamiento de su panificadora le aconsejamos que el primer
pan que haga sea PAN FRANCÉS.
PAN FRANCÉS
(programa 9)
INGREDIENTES - cdita = cucharadita - cda = cucharada
NIVEL DE DORADO > MEDIO
1. AGUA = 365 ml
2. SAL = 2 cditas
3. HARINA DE PAN (T55) =
620 g
4. LEVADURA = 1½ cda
PESO > 1000 g
PROGRAMA
PAIN &
TRESORS
Pan salado sin gluten 1
Programa para hacer recetas bajas en azúcar y grasa. Recomendamos
usar una mezcla ya preparada (ver advertencias para el uso de programas
sin gluten).
Pan dulce sin gluten 2
Programa utilizado para hacer recetas que contienen azúcar y grasa (por
ejemplo, bollos). Recomendamos el uso de una mezcla ya preparada.
Pastel sin gluten 3
Programa utilizado para hacer pasteles sin gluten con polvo de hornear.
Recomendamos el uso de una mezcla ya preparada.
Pan integral rápido 4 Use este programa para hacer recetas rápidas de harina integral.
Pan integral 5 Seleccione este programa para hacer recetas con harina integral.
Pan sin sal 6
El pan es uno de los alimentos que proporciona la mayor cantidad de sal
diaria. Reducir el consumo de sal puede contribuir a minimizar el riesgo
de sufrir enfermedades cardiovasculares.
Pan súper rápido 7
El pan hecho con programas rápidos es más compacto que el hecho con
los otros programas.
Pan de centeno 8
Seleccione este programa al utilizar una gran cantidad de harina de
centeno u otros cereales de este tipo (por ejemplo, alforfón, espelta).
Pan francés 9
Use este programa para hacer el tradicional pan blanco francés con
corteza más gruesa.
Pan dulce 10
Este programa es apto para recetas de bollos que contienen más grasa y
azúcar. Si utiliza mezclas ya preparadas, no exceda la cantidad de 750g
de masa en total.
Masa con levadura 11
Use este programa para hacer masa para pizza, para pan y para gofres.
Este programa no cocina alimentos.
Selección de un programa
Use el botón de menú para seleccionar el programa deseado. Cada vez que presiona el
botón , el número en pantalla pasa al siguiente programa.
UTILIZACIÓN DE SU PANIFICADORA
102
All premix brands do not yield the same results: the recipes may have to be adjusted. It is
therefore recommended to conduct some tests (see example below).
Example: adjust the quantity of liquid.
Exception: cake batter must remain quite liquid.
Too liquid OK Too dry
NC00150341
FR p. 2 – 5 p. 30 – 42
NL p. 6 – 9 p. 43 – 55
IT p. 10 – 13 p. 56 – 68
ES p. 14 – 17 p. 69 – 81
PT p. 18 – 21 p. 82 – 94
EN p. 22 – 25 p. 95 – 107
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108

Moulinex OW2501 de handleiding

Categorie
Machines voor het maken van brood
Type
de handleiding