ARIETE 125 de handleiding

Categorie
Machines voor het maken van brood
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

NL
- 65 -
BELANGRIJKE AANWIJZINGEN
VÓÓR HET GEBRUIK DEZE AANWIJZINGEN LEZEN.
Bij het gebruik van elektrische apparaten moeten altijd de juiste voorzorgsmaatregelen worden
genomen, waaronder:
Controleer of het elektrische voltage van het apparaat overeenkomt aan het voltage van uw 1.
elektriciteitsnet.
Laat het apparaat niet onbeheerd achter als het aan het elektriciteitsnet is verbonden; na gebruik 2.
de stekker uit het stopcontact halen.
Zet het apparaat niet op of in de buurt van warmtebronnen.3.
Zet het apparaat tijdens het gebruik op een horizontaal en stabiel vlak.4.
Stel het apparaat niet bloot aan weersomstandigheden (regen, zon enz.).5.
Pas op dat de elektriciteitskabel niet in contact komt met de warme oppervlaktes.6.
Dit apparaat is niet geschikt om gebruikt te worden door personen (en kinderen) met beperkte 7.
fysieke, sensorische en mentale capaciteiten. De gebruikers van het apparaat die niet over de
nodige ervaring of kennis beschikken over het apparaat of die de gebruikshandleiding niet heb-
ben gelezen moeten altijd gecontroleerd worden door een persoon die verantwoordelijk is voor
hun veiligheid.
U moet oppassen dat kinderen niet met het apparaat gaan spelen.8.
DE BASIS VAN HET APPARAAT, DE STEKKER HET ELEKTRICITEITSSNOER NOOIT ONDER 9.
WATER OF ANDERE VLOEISTOFFEN ZETTEN, GEBRUIK EEN VOCHTIGE DOEK OM ZE TE
REINIGEN.
OOK ALS HET APPARAAT NIET IN WERKING STAAT MOET DE STEKKER UIT HET 10.
STOPCONTACT WORDEN GETROKKEN VOORDAT DE ONDERDELEN WORDEN
VERWIJDERD OF GEMONTEERD OF VOORDAT HET APPARAAT WORDT GEREINIGD.
Droog altijd goed de handen af voordat de schakelaars op het apparaat worden gebruikt of gere-11.
geld en voordat de stekker of de elektrische verbindingen worden aangeraakt.
Terwijl het apparaat bakt, de bewegende onderdelen niet aanraken.12.
Zet het apparaat nooit aan zonder dat het bakje is gevuld met de ingrediënten.13.
Stop nooit zilverpapier of andere metalen materialen in het apparaat om brand of kortsluting te 14.
voorkomen.
Nooit de warme oppevlaktes aanraken. Gebruik ovenhandschoenen of dubbelgevouwen thee-15.
doeken.
Laat tenminste 5 cm ruimte vrij rondom de broodmachine voor de ventilatie en bedek voor geen 16.
enkele reden de openingen voor de stoomuitlaat.
Nooit de handen of vingers in het bakje steken als het apparaat in werking staat.17.
Leg de verbindingskabel zodanig dat ze niet blijft hangen boven de werkzone zodat ze niet per 18.
ongeluk aangeraakt wordt of dat iemand erover struikelt.
Gebruik het apparaat niet in de buurt van of onder gordijnen, keukenkastjes of andere voorwer-19.
pen die kunnen verbranden of brandbaar zijn.
Gebruik de broodmachine nooit als opbergruimte.20.
Om het bakje in een goede staat te behouden reinig het af en toe grondig en vet het in met olie.21.
Om de stekker uit het stopcontact te halen, pak de stekker vast en trek hem uit het stopcontact. 22.
NL
- 66 -
Nooit de stekker eruit trekken door aan het snoer te trekken.
Gebruik het apparaat niet als de stekker of de elektriciteitskabel beschadigd zijn, of als het appa-23.
raat zelf defect is; breng het in dit geval naar een in de buurt liggend Geautoriseerd Assistentie
Centrum.
Als de voedingskabel beschadigd is moet ze worden vervangen door de Constructeur of door zijn 24.
technische assistentieservice of in ieder geval door een persoon die over dezelfde kwalificaties
beschikt zodat ieder risico wordt voorkomen.
Het apparaat is alleen bedoeld voor HUISHOUDELIJK GEBRUIK en is dus niet geschikt voor 25.
commercieel of industrieel gebruik.
Dit apparaat is in overeenkomst met de normen 2006/95/EC e EMC 2004/108/EC.26.
Eventuele veranderingen van dit product, die niet nadrukkelijk door de producent zijn goedge-27.
keurd, kunnen de veiligheid van de gebruiker in gevaar brengen, tevens vervalt de gebruiksga-
rantie.
Wanneer men het apparaat als afval wil verwerken moet het onbruikbaar gemaakt worden 28.
door de voedingskabel er af te knippen. Bovendien wordt het aanbevolen om alle gevaarlijke
onderdelen van het apparaat te verwijderen, vooral voor kinderen die het apparaat kunnen gaan
gebruiken als speelgoed.
Houdt de verpakkingselementen buiten bereik van kinderen omdat ze een gevarenbron kunnen zijn.29.
DEZE AANWIJZINGEN BEWAREN
BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT (Fig. 1)
A Toets aanzetten/ uitzetten
B Basis van het apparaat
C Toets programmakeuze
D Vuldeur
E Openingen
F Deksel
G Kneedblad
H Bakje
I Maatbekertje
L Doseerlepeltje
KORTE OPMERKINGEN OVER BROODMACHINES
Uw machine is een product dat moeite bespaart. Het belangrijkste voordeel is dat het kneden, gisten
en bakken in een kleine gesloten ruimte uitgevoerd worden. Uw broodmachine bakt eenvoudig en
vaak heerlijke broodjes als u de gebruiksaanwijzingen opvolgt en enkele basisprincipies heeft begre-
pen. Het apparaat kan niet voor u denken.
Het apparaat kan niet zeggen dat u een ingrediënt bent vergeten of dat u een verkeert soort ingre-
diënt heeft gebruikt of dat u de gewichten niet goed heeft gewogen. Het zorgvuldig kiezen van de
ingrediënten is de belangrijkste fase van de broodbereidingsproces.
NL
- 67 -
GEBRUIKSAANWIJZINGEN
LET OP: OOK ALS HET APPARAAT NIET IN WERKING STAAT MOET DE STEKKER UIT HET
STOPCONTACT WORDEN HETROKKEN VOORDAT DE LOSSE ONDERDELEN WORDEN
GEPLAATST OF VERWIJDERD EN VOORDAT HET APPARAAT WORDT GEREINIGD.
OPMERKING: Voordat het product voor de eerste keer wordt gebruikt moeten alle onderdelen
gereinigd worden zoals wordt beschreven in de paragraaf ‘Reinigen en Onderhoud’. Zet de machin-
einde bakmodaliteit (Prog. 5) enlaat hem ongeveer 10 minuten leeg werken. Nadat de machine is
afgekoeld, reinig hem nogmaals. Alls goed afdrogen en vervolgens de onderdelen weer monteren,
da machine is nu klaar voor het gebruik.
- Monteer het kneedblad (G) op pin aan de binnenkant van het bakje (H) (Fig. 2).
- Meet de ingrediënten met het maatbekertje (I) of de bijgeleverde lepel (L) of weeg zeen stop ze
in het bakje (H).
- Steek het bakje (H) op de speciale pin aan de binnenkant van het apparaat, en draai het met de
klok mee om het vast te zetten. (Fig. 3).
LET OP: Het is uiterst belangrijk dat de ingrediënten in het bakje worden gestopt in de volgorde van
het recept.
Deze volgorde is normaal gesproken: vloeibare ingrediënten, eiren, zout, poedermelk, meel en ten-
slotte gist. Het is van fondamenteel belang dat het gist nooit in contact komt met het zout. Nadat het
deeg een tijdje gekneed is kan een pieptoon u eraan herinneren dat de fruitingrediënten toegevoegd
moeten worden. Als de fruitingrediënten te vroeg toegevoegd worden kunnen ze door het lange
kneden verbrokkelen.
- Sluit de deksel (F) en steek de stekker in het stopcontact. Zodra de machine aan het elektriciteits-
net is aangesloten hoort u een pieptoon en de verklikker die het “Basis” programma aangeeft gaat
branden. Dit is het default programma.
- Kies het gewenste bakprogramma door in sequentie op de toets voor de programmakeuze il
programma (C) te drukken; De verklikker van het gekozen programma gaat branden.
- Zet het bakproces aan door één keer op de de toets aanzetten/ uitzetten (A) te drukken; u hoort
een korte pieptoon en het programma start. Op dit moment zijn alle andere toetsen uitgezet
behalve de toets (A).
Om het programma te stoppen druk ongeveer 3 secondes op de toets aanzetten/ uitzetten (A)
totdat u een pieptoon hoort die het uitzetten bevestigt. Diti s een kenmerk dat ervoor zorgt dat het
apparaat niet ongevraagd uitgaat waarna het programma opnieuw ingesteld moet worden.
Toets programmakeuze
Wordt gebruikt om de verschillende programma’s in te stellen. Iedere keer als de toetst wordt inge-
drukt (u hoort een korte pieptoon) verandert het programma. Als de toets niet continu wordt ingedrukt
verschijn alle 5 menu’s in sequentie en gaat de led onder de deksel (F) branden. Kies vervolgens
het gewenste programma.
Hieronder staan de 5 menufincties:
1 Basis: kneden, rijzen en bakken van gewoon brood.
2 Volkoren brood: kneden, rijzen en bakken van volkorenbrood. Dit programma heeft een langere
voorverwarmingstijd om ervoor te zorgen dat de granen en het meel water op kunnen nemen en
uit kunnen zetten.
NL
- 68 -
3 Snel: kneden, gisten en bakken inkorte tijd. Het brood wordt op deze manier oleine en met een
vaster deeg.
4 Deeg: kneden, rijzen maar zonder bakken. Verwijder het deeg en gebruik het voor proodjes, pizza,
gestoomd brood enz…
5 Bakken: alleen bakken in de oven zonder kneden en gisten.Wordt ook gebruikt om de kooktijd te
verlengen voor ieder gekozen programma en voor het maken van jam.
Opmerking: werkingstijd van alle programma’s:
1 Basis 3:00
2 Volkoren brood 3:40
3 Snel 1:38
4 Deeg 1:30
5 Bakken 0:30
Warm houden
Nadat het brood is gebakken kan het 60 minuten warm worden gehouden. Tijdens deze functie
knipperen de 4 leds onder de toets aanzetten/ uitzetten (A). Om het brood eruit te halen zet het
programma uit met de toets (A).
Stroomonderbreking
Als de stroomonderbreking korter duurt dan 8 minuten zal het programma hervat worden zodra de
stroom terugkeert. De tijd van het programma zal verlengd worden met de tijd van de onderbreking.
Als de onderbreking langer dan 8 minuten duurt stopt het programma. Als dit voorkomt, trek de stek-
ker uit het stopcontact, laat het apparaat afkoelen, maak het bakje leeg, verwijder alle ingrediënten,
reinig alles en begin opnieuw.
LET OP: Pas op dat de anti-aanbaklaag van hetbakje (H) en van kneedblad (G) niet bekrast worden.
Kamertemperatuur
De machine werkt goed bij verschillende temperaturen maar er bestaat een verschil in de omvang
van het brood naar gelang de ruimte erg warm of erg koud is. Aanbevolen worden een temperatuur
tussen 15 en 34°C.
Alarmsignalen
Als de 5 leds onder de toets programmakeuze (C) knipperen terwijl u een pieptoon hoort betekent
dit dat de temperatuur in het apparaat te hoog is. Open de deksel (F) en laat de machine 10-20
minuten afkoelen.
BROOD BAKKEN
- Stop alle ingrediëntenin het bakje (H), en volg nauwlettend de volgordevan het recept op, als
het deeg rogge of volkoren bevat wordt het aangeraden om de volgorde van de ingrediënten te
veranderen : eerst de droge ingrediënten, gist en meel en vervolgens de vloeibare ingrediënten
om beter te kneden.
Opmerking: de maximale hoeveelheid meel en gist staat in de recepten en moet opgevolgd wor-
den.
NL
- 69 -
- Maak met de vingers een gat aan de bovenkant van het meel en stop het gist hierin. Pas op dat
het gist niet in aaraking komt met vloeistoffen of het zout.
- Sluit de deksel (F) voorzichtig en steek de stekker in het stopcontact.
- Druk op de toets programmakeuze (C) en kies het gewenste programma.
- Druk op de toets aanzetten/ uitzetten (A) om het programma te starten.
- Voor het programma «Basis» hoort u een lange pieptoon. Deze herinnert eraan dat de ingrediën-
ten in het apparaat gestop moeten worden. Open de deksel en stop de ingrediënten erin.
LET OP: Het is mogelijk dat gedurende de werking stoom naar buiten komt uit de koeling onder de
deksel (F): dit is normaal.
- Als de machinestopt met het proces hoort u 10 pieptonen. Druk de toets aanzetten/ uitzetten (A)
circa 3-5 secondi in. Open de deksel (F) en, nadat u ovenhandschoenen heeft aangetrokken, pak
het handvat van het bakje (H) goed vast, draai het tegen de klok in om het los te zetten en trek
het recht naar boven eruit (Fig. 4).
- Laat het eerst afkoelen voordat het brood eruit wordt gehaald en gebruik vervolgens een aanti-
aanbakspatel om het brood eruit te halen vanaf de buitenkanten.
Indien noodzakelijk kiep het bakje om boven een koelrooster of een schoon oppervlakte en schud
het bakje voorzichtig totdat het brood eruit komt.
LET OP: Nooit metalen keukengereedschappen gebruiken om het brood uit het bakje (H) te halen
omdat hiermee de anti-aanbak bekleding van het bakje beschadigt kan worden.
- Verwijder het brood voorzichtig en laat het ongeveer 20 minuten afkoelen voordat het wordt gesne-
den.
- Als het proces is beëindigt en niet op de toets aanzetten/ uitzetten (A) is gedrukt wordt het brood
1 uur warm gehouden en vervolgens gaat de machine uit.
- Na het bakken, zet het apparaat uit, trek de stekker uit het stopcontact, wacht totdat de onderdelen
zijn afgekoelt en reinig het apparaat.
INGREDIENTEN
MEEL
Het soort meel dat wordt gebruikt is erg belangrijk. Een belangrijk element dat in het meel zit is de
proteïne die gluten heet en een natuurlijke middel is dat het het deeg de mogelijkheid geeft zicht te
modelleren en het carboondioxide vast te houden dat door het gist wordt geproduceert
Koop meel waarbij op de verpakking staat geschreven “TYPE 0” of “VOOR BROOD” (type manitoba-
meel) deze laatste heeft een hoog glutengehalte.
ANDERE SOORTEN MEEL VOOR BROOD
Hieronder valt volkoren meel en meel van andere granen.
Deze meelsoorten bevatten voortreffelijke bijdrage van dieetvezels maar bevatten een lager gluten-
niveau tenopzichte van de witte meel 0. Dit betekent dat de volkoren broodjes kleiner en dikker zullen
zijn dan de witte broodjes. Over het algemeen kunt u in het recept de witte meel “0” voor de helft
vervangen met volkoren meel om een product te maken dat smaakt naar volkoren brood maar de
samenstelling heeft van witbrood.
NL
- 70 -
GIST
Gist is een levend organisme dat zicht vermenigvuldigt in het deeg. Bij de aanwezigheid van de
vocht, etenswaren en warmte groit het gist en laat carboondioxide in gasvorm achter. Deze laatste
produceert luchtbelletjes die gevangen blijven in het deeg waardoor het deeg rijst.
Tussen de verschillende soorten gist wordt het aangeraden om droog biergist te gebruiken. Dit wordt
normaal in zakjes verkocht en moet niet vooraf opgelost worden in water. U kunt ook “snelwerkend”
gist of “gist voor broodmachines” vinden. Dit zijn sterkere gistsoorten die over de capaciteit beschik-
ken het deeg met 50% sneller te laten rijzen dan andere gistsoorten. Gebruik het alleen met het
programma “SNEL”. Gist in zakjes is heel gevoelig voor vocht. Bewaar daarom de geopende zakjes
niet langer dan één dag. Als alternatief kunt stukjes vers biergist gebruiken: 1 gr droog biergist komt
overeen met 3,5 gr vers biergist.
VLOEIBARE INGREDIENTEN
De vloeibare ingrediënten zijn normaal gesproken water of melk of een mengsel van beide. Het water
maakt de korst krokanter. De melk maakt de korst zachter en de samenstelling zachter.
Er bestaan verschillende meningen over de watertemperatuur. De temperatuur kunt u zelf kiezen als
u vertrouwd raakt met het machinegebruik. Het water is een ander onmisbaar element voor brood.
Over het algemeen moet de watertemperatuur tussen 20°C en 25°C liggen. Maar als u heel snel
het brood wilt bakken en dus het proces wilt versnellen moet de temperatuur tussen 45°C en 50°C
liggen. Het isheel belangrijk dat het water van goede kwaliteit is en het is beter om water uit de fles
te gebruiken omdat het kalk dat in het water aanwezig is invloed kan hebben op de broodkwaliteit. In
plaats van water kunt u ook verse melk gebruiken of water met 2% melkpoeder, waardoor de smaak
en de kleur van de korst verbeterd. Bij enkele recepten wordt ook fruitsap gebruikt zoals: sinasap-
pelsap, appelsap, citroensap enzovoort.
LAAG VETGEHALTE
Gebruik geen olie, margarine enz. Met een laag vetpercentage. Deze producten bevette een laag vetgehal-
te terwijl het recept een hoger vetgehalte nodig heeft en kunnen dus invloed hebben op de broodkwaliteit.
SUIKER
Suiker aktiveert en voed het gist waardoor het zwelt. Voegt smaak toeen maakt dekorst bruiner.
Honing siroop en melasse kunnen gebruikt worden in plaats van suiker mits de vloeibareingrediënten
VERGELIJKINGSTABEL DROOG en VERS BIERGIST
Droog Vers
1/4 zakje 2 gr. 1 lepeltje 7 gr.
1/2 zakje 4 gr. 2 lepeltjes 13 gr.
3/4 zakje 6 gr. 3 lepeltjes 21 gr.
1 zakje 7 gr. 3,5 lepeltjes 25 gr.
1,5 zakje 10 gr. 5 lepeltjes 37 gr.
2 zakje 14 gr. 7 lepeltjes 50 gr.
NL
- 71 -
aangepast worden ter compensatie. Geen kunstmatige zoetstoffen gebruiken omdat ze het gist niet
voeden, of omgekeert enkele laten het gist sterven.
ZOUT
Het zout zorg voor de rijscontrole van het gist. Zonder zout kan het brood te veel rijzen en vervolgens
inzakken. Daarnaast geeft het meer smaak.
EIEREN
De eieren maken uw brood voller en voedingsrijker, voegen kleur toe en helpen de vorm en de
gebondenheid. De eieren vallen onder de vloeibare ingrediënten en dus moeten de andere vloeistof-
fen gedoseert worden als eieren worden toegevoegd. Als de vloeistoffen niet worden gedoseert kan
het deeg te veel vloeistoffen bevatten en niet goed rijzen.
KRUIDEN EN SPECERIJEN
Kunnen aan het begin toegevoegd worden samen met de basisingrediënten.
De kruiden en specerijen zoals kaneel, gember, oregano, peterselie en basilikum geven meer smaag
aan het brood en zijn opvallend. Gebruik ze in een kleine hoeveelheid (1-2 theelepeltjes) om niet de
broodsmaak te overheersen.
Verse kruiden, zoals knoflook en bieslook bevatten voldoende vloeistof om de dosage in het recept
uit balans te brengen, balanceer dus het vloeistofgehalte.
TOEGEVOEGDE INGREDIENTEN
Droog fruit en noten moeten altijd in kleine stukjes gesneden worden, de kaas moet geraspt worden
en de chocola in kleine stukkes gebrokkelt worden en niet in klonten. Niet meer toevogen dan de
hoeveelheid die in het recept staat omdat anders het brood niet goed kan rijzen. Pasop dat vers fruit
en noten vocht kunnen bevatten (sap en olie), het basisvloeistofgehalte moet dus gedoseert worden
ter compensatie. Het wordt aangeraden om de toegevoegde ingrediënten bij het deeg te voegen
nadat het toestel een pieptoon laat horen.
HET BROOD CONSERVEREN
Het brood dat u in de winkel koopt bevat normaal gesproken toevoegingen (chloor, kalk, mineraal-
kleurstoffen, soia, enz.). Uw brood bevat geen enkele van deze toegevoegde stoffen en kan niet
geconserveerd worden zoals het brood uit de winkel en zal er anders uitzien. Verder smaakt het niet
zoals brood uit de winkel maar heeftde smaak van echt brood zoals het altijd zou moeten hebben.
Het wordt aangeraden om het brood vers te eten maar het kan twee dagen op kamertemperatuur
bewaard worden in een polytheenzak en luchtdicht verpakt.
Om het zelfgemaakte brood in te vriezen, laat het afkoelen, stop het in een polytheenzak, verwijder
de lucht, sluit de zak af en vries het brood in.
NL
- 72 -
REINIGEN EN ONDERHOUD
LET OP: DE BASIS VAN HET PRODUCT, DE STEKKER EN HET SNOER NOOIT ONDER WATER
OF ANDERE VLOEISTOFFEN ZETTEN, GEBRUIK EEN VOCHTIGE DOEK VOOR HET REINIGEN.
LET OP: OOK ALS HET APPARAAT NIET IN WERKING STAAT MOET DE STEKKER UIT HET
STOPCONTACT WORDEN HETROKKEN VOORDAT DE LOSSE ONDERDELEN WORDEN
GEPLAATST OF VERWIJDERD EN VOORDAT HET APPARAAT WORDT GEREINIGD.
LET OP: Laat het apparaat afkoelen voordat het wordt gereinigd.
LET OP: Gebruik nooit metalen keukengereedschappen om het bakje schoon te maken omdat
hierdoor de anti-aanbaklaag beschadigt kan worden.
- Reinig de binnenkant en de buitenkant van het bakje (H) met een vochtige doek.
-
Als de kneedblad (G) niet loskomt van de motoras vul het bakje uitzonderlijk met warm water en laat
het ongeveer 30 m staan. Het kneedblad moet voorzichtig gereinigd worden met een vochtige doek.
- Reinig de maatbekertje (I), het doseerlepeltje (L) met warm water en zeep.
- Reinig alle oppevlaktes, binnenkant en buitenkant, met een vochtige doek. Gebruik een beetje
vloeibaar reinigngsmiddel indien noodzakelijk, maar spoel alles onmiddelijk weer af anders kun-
nen de resten van het reinigingsmiddel invloed hebben op de kwaliteit van uw brood.
RECEPTEN
1. BASIS
WITBROOD (350 gr)
Lauw water 100 ml.
Suiker 1/2 lepeltje
Extravergine olijfolie 1 lepel
Zout 1 lepeltje
Meel “0” 215 gr
1/4 zakje droog biergist (*)
of 8 gr vers biergist
Stop alle ingrediënten in het bakje en
wacht 10 minuten Voordat u de machinestart.
Op deze manier Heeft het gist de tijd om in
werking te treden.
BROOD ZONDER GLUTEN (350 gr)
Lauw water 215 ml.
Suiker 1 lepeltje
Zout 1 lepeltje
Extravergine olijfolie 1 lepel
Mix van meel zonder gluten 250 gr
1/2 lepeltje droog geschikt biergist (*) of
12 gr vers biergist
(*) Zie de vergelijkingstabel voor de gistdosering (droog of vers) in gr/zakjes/lepeltjes onder
de noemer Gist in de paragraaf INGREDIENTEN.
WITBROOD (500 gr.)
Lauw water 150 ml.
Suiker 1 lepeltje
1,5 lepel olijfolie extravergine
1,5 lepeltje zout
Meel “0” 325 gr
1 vol lepeltje droog geschikt biergist (*) of
10 gr vers biergist
Stop alle ingrediënten in het bakje en wacht 1
0 minuten
Voordat u de machinestart.
Op deze manier
Heeft het gist de tijd om in werking te treden.
BROOD ZONDER GLUTEN (500 gr.)
Lauw water 325 ml.
1,5 lepeltje suiker
1,5 lepeltje zout
1,5 lepel olijfolie extravergine
Mix van meel zonder gluten 375 gr
3/4 zakje droog geschikt biergist (*) of
21 gr vers biergist
NL
- 73 -
of:
Lauwe vollemelk 215 ml.
Suiker 1 lepeltje
Zout 1/2 lepeltje
Margarine of boter 20 gr
Mix van meel zonder gluten 250 gr
1/2 lepeltje droog geschikt biergist (*) of
12 gr vers biergist
Ukunt dit basisrecept voor witbrood en brood zonder gluten ook gebruiken voor de bereiding van de
andere recepten (zoet of zout) in dit receptenboekje door het meel te vervangen en de aangegeven hoe-
veelheid vloeistof te verhogen. Ongeveer zijn van het zelfde gewicht de mix zonder gluten en de vloeistof-
fen. In sommige gevallen zal het nodig zijn om de recepten uit te proberen. Andere opmerkingen zijn:
Het voor verwarmen van de ingrediënten (lauwe vloeistoffen, als er eieren in het deeg gaan leg ze
eerst 15 minuten in lauw water, haal de maragine of boter 15 minuten voordat het wordt gebruikt
uit de koelkast, enz…)
Volg de beginfase van het deeg op. Controleer de samenstelling van het deeg. De samenstelling
van het deeg is goed als er geen meelresten meer over zijn gebleven aan de randen van het bakje
en er enkele diepe gleuven worden gevoermd tijdens de werking van het kneedblad, die vrij en
zonder tegenwerking rond moet draaien. Het deeg zal altijd heel vochtig en zacht zijn en moet veel
zachter zijn ten opzichte van traditioneel deeg.
De samenstelling van het deeg kan gedurende de eerste 5-10 bewerkingsminuten bijgesteld
worden. Voeg één lepel tegelijk toe - meel als de samenstelling te zacht is – vloeistof als de
samenstelling te droog is totdat de juiste samenstelling wordt verkregen.
Koop een nieuw bakje en een nieuw kneedblad die alleen voor dit doel wordt gebruikt als het
apparaat ook wordt gebruikt voor het maken van brood met gluten. In ieder geval, reinig alle
onderdelen die met het traditionele meel in contact komen altijd grondig (messen vor het snijden,
spatels, deksel, en wanden van het apparaat, enz…) om besmettingen te voorkomen.
2. VOLKOREN BROOD (350 gr)
Melk 140 ml.
Zout 1/2 theelepeltje
Boter 12,5 gr.
Rietsuiker 1/2 theelepeltje
Witmeel “0” 110 gr
Volkoren meel 110 gr
1/4 zakje droog biergist (*)
of 10 gr vers biergist
(*) Zie de vergelijkingstabel voor de gistdosering (droog of vers) in gr/zakjes/lepeltjes onder
de noemer Gist in de paragraaf INGREDIENTEN.
2. VOLKOREN BROOD (500 gr.)
Melk 210 ml.
Zout 1 theelepeltje
Boter 18 gr.
Rietsuiker 1 theelepeltje
Witmeel “0” 165 gr
Volkoren meel 165 gr
1/2 zakje droog geschikt biergist (*)
of 14 gr vers biergist
of:
Lauwe vollemelk 325 ml.
1,5 lepeltje suiker
Zout 1 lepeltje
Margarine of boter 30 gr
Mix van meel zonder gluten 375 gr
3/4 zakje droog geschikt biergist (*)
of 21 gr vers biergist
NL
- 74 -
3. SNEL
WITBROOD (350 gr)
Lauw water 100 ml.
Suiker 1 theelepeltje
Extravergine olijfolie 1 eetlepel
Zout 1/2 lepeltje
Meel “0” 215 gr.
1/4 zakje droog biergist (*)
of 10 gr vers biergist
Stop de ingrediënten in de machine en
wacht 10 minuten voordat de machine wordt
aangezet. Het gist kan op deze manier
vooraf beginnen te werken.
4. DEEG
PIZZAGEED (350 gr)
Water 200 ml.
Zout 1 theelepeltje
Olijolie 3 Lepels
Witmeel “0” 350 g
1 zakje droog biergist (*)
of 25 gr vers biergist
Uit het apparaat halen en kneden.
Uitleggen en 20 minuten laten rusten.
25 minuten in de oven zetten op 220°.
(*) Zie de vergelijkingstabel voor de gistdosering (droog of vers) in gr/zakjes/lepeltjes onder
de noemer Gist in de paragraaf INGREDIENTEN.
WITBROOD (500 gr.)
Lauw water 150 ml.
1,5 lepeltje suiker
1,5 lepel olijfolie extravergine
Zout 1 lepeltje
Meel “0” 325 gr.
1/2 zakje droog geschikt biergist (*)
of 14 gr vers biergistStop de ingrediënten in de
machine en
wacht 10 minuten voordat de machine wordt
aangezet. Het gist kan op deze manier
vooraf beginnen te werken.
PIZZAGEED (500 gr.)
Water 300 ml.
1,5 lepeltje zout
Olijolie 4, 5 Lepels
Witmeel “0” 525 g
1,5 zakje droog geschikt biergist (*)
of 36 gr vers biergist
Uit het apparaat halen en kneden.
Uitleggen en 20 minuten laten rusten.
25 minuten in de oven zetten op 220°.
NL
- 75 -
DEEG VOOR MUFFINS (350 gr)
Melk 125 ml.
Room 125 ml.
Boter 60 gr
Zout 1 mespuntje
Suiker 175 gr.
Gerspte sinassappelschil
Witmeel “00” 300 g
1 zakje droog geschikt biergist (*)
of 25 gr vers biergist
Aan het einde kunt u naar smaak handmatig
de volgende ingrediënten toevoegen:
- 125 gr. bosbessen of.
- 100 gr. Sultanina rozijnen gezwollen in
water en met en beetje meel bestofen of.
- 100 gr. Stukjes chocolade of.
- 75 gr. Geconfijte vruchten naar keuze.
Verdelen in 12 muffinvormpjes en
25 minuten bakken op 200°.
JAM
Fruit in kleine stukjes gesneden of gemalen 250 gr.
Suiker 250 gr.
Sap van 1/2 citroen
Pectina in poeder 20 gr.
Stop het fruit, de pectine het citroensap in het bakje en zet het programma 4 (kneden) ongeveer
15 min. aan. Als de pectine is opgenomen voeg langzaam en met kleine hoeveelheid tegelijk de
suiker toe. Sluit de deksel en laat de cyclus beëndigen door het programma programma 5 (bakken)
twee keer achter elkaar aan te zetten zodat in het total een kooktijd van 1 uur wordt verkregen (30
minuten per cyclus)
(*) Zie de vergelijkingstabel voor de gistdosering (droog of vers) in gr/zakjes/lepeltjes onder
de noemer Gist in de paragraaf INGREDIENTEN.
DEEG VOOR MUFFINS
Melk 185 ml.
Room 185 ml.
Boter 90 gr
Zout 1 mespuntje
Suiker 260 gr.
Gerspte sinassappelschil
Witmeel “00” 450 g
1,5 zakje droog geschikt biergist (*)
of 36 gr vers biergist
Aan het einde kunt u naar smaak handmatig
de volgende ingrediënten toevoegen:
- 185 gr. bosbessen of.
- 150 gr. Sultanina rozijnen gezwollen in
water en met en beetje meel bestofen of.
- 150 gr. Stukjes chocolade of.
- 115 gr. Geconfijte vruchten naar keuze.
Verdelen in 18 muffinvormpjes en
25 minuten bakken op 200°.

Documenttranscriptie

NL BELANGRIJKE AANWIJZINGEN VÓÓR HET GEBRUIK DEZE AANWIJZINGEN LEZEN. Bij het gebruik van elektrische apparaten moeten altijd de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, waaronder: 1. Controleer of het elektrische voltage van het apparaat overeenkomt aan het voltage van uw elektriciteitsnet. 2. Laat het apparaat niet onbeheerd achter als het aan het elektriciteitsnet is verbonden; na gebruik de stekker uit het stopcontact halen. 3. Zet het apparaat niet op of in de buurt van warmtebronnen. 4. Zet het apparaat tijdens het gebruik op een horizontaal en stabiel vlak. 5. Stel het apparaat niet bloot aan weersomstandigheden (regen, zon enz.). 6. Pas op dat de elektriciteitskabel niet in contact komt met de warme oppervlaktes. 7. Dit apparaat is niet geschikt om gebruikt te worden door personen (en kinderen) met beperkte fysieke, sensorische en mentale capaciteiten. De gebruikers van het apparaat die niet over de nodige ervaring of kennis beschikken over het apparaat of die de gebruikshandleiding niet hebben gelezen moeten altijd gecontroleerd worden door een persoon die verantwoordelijk is voor hun veiligheid. 8. U moet oppassen dat kinderen niet met het apparaat gaan spelen. 9. DE BASIS VAN HET APPARAAT, DE STEKKER HET ELEKTRICITEITSSNOER NOOIT ONDER WATER OF ANDERE VLOEISTOFFEN ZETTEN, GEBRUIK EEN VOCHTIGE DOEK OM ZE TE REINIGEN. 10. OOK ALS HET APPARAAT NIET IN WERKING STAAT MOET DE STEKKER UIT HET STOPCONTACT WORDEN GETROKKEN VOORDAT DE ONDERDELEN WORDEN VERWIJDERD OF GEMONTEERD OF VOORDAT HET APPARAAT WORDT GEREINIGD. 11. Droog altijd goed de handen af voordat de schakelaars op het apparaat worden gebruikt of geregeld en voordat de stekker of de elektrische verbindingen worden aangeraakt. 12. Terwijl het apparaat bakt, de bewegende onderdelen niet aanraken. 13. Zet het apparaat nooit aan zonder dat het bakje is gevuld met de ingrediënten. 14. Stop nooit zilverpapier of andere metalen materialen in het apparaat om brand of kortsluting te voorkomen. 15. Nooit de warme oppevlaktes aanraken. Gebruik ovenhandschoenen of dubbelgevouwen theedoeken. 16. Laat tenminste 5 cm ruimte vrij rondom de broodmachine voor de ventilatie en bedek voor geen enkele reden de openingen voor de stoomuitlaat. 17. Nooit de handen of vingers in het bakje steken als het apparaat in werking staat. 18. Leg de verbindingskabel zodanig dat ze niet blijft hangen boven de werkzone zodat ze niet per ongeluk aangeraakt wordt of dat iemand erover struikelt. 19. Gebruik het apparaat niet in de buurt van of onder gordijnen, keukenkastjes of andere voorwerpen die kunnen verbranden of brandbaar zijn. 20. Gebruik de broodmachine nooit als opbergruimte. 21. Om het bakje in een goede staat te behouden reinig het af en toe grondig en vet het in met olie. 22. Om de stekker uit het stopcontact te halen, pak de stekker vast en trek hem uit het stopcontact. - 65 - NL Nooit de stekker eruit trekken door aan het snoer te trekken. 23. Gebruik het apparaat niet als de stekker of de elektriciteitskabel beschadigd zijn, of als het apparaat zelf defect is; breng het in dit geval naar een in de buurt liggend Geautoriseerd Assistentie Centrum. 24. Als de voedingskabel beschadigd is moet ze worden vervangen door de Constructeur of door zijn technische assistentieservice of in ieder geval door een persoon die over dezelfde kwalificaties beschikt zodat ieder risico wordt voorkomen. 25. Het apparaat is alleen bedoeld voor HUISHOUDELIJK GEBRUIK en is dus niet geschikt voor commercieel of industrieel gebruik. 26. Dit apparaat is in overeenkomst met de normen 2006/95/EC e EMC 2004/108/EC. 27. Eventuele veranderingen van dit product, die niet nadrukkelijk door de producent zijn goedgekeurd, kunnen de veiligheid van de gebruiker in gevaar brengen, tevens vervalt de gebruiksgarantie. 28. Wanneer men het apparaat als afval wil verwerken moet het onbruikbaar gemaakt worden door de voedingskabel er af te knippen. Bovendien wordt het aanbevolen om alle gevaarlijke onderdelen van het apparaat te verwijderen, vooral voor kinderen die het apparaat kunnen gaan gebruiken als speelgoed. 29. Houdt de verpakkingselementen buiten bereik van kinderen omdat ze een gevarenbron kunnen zijn. DEZE AANWIJZINGEN BEWAREN BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT (Fig. 1) A Toets aanzetten/ uitzetten B Basis van het apparaat C Toets programmakeuze D Vuldeur E Openingen F Deksel G Kneedblad H Bakje I Maatbekertje L Doseerlepeltje KORTE OPMERKINGEN OVER BROODMACHINES Uw machine is een product dat moeite bespaart. Het belangrijkste voordeel is dat het kneden, gisten en bakken in een kleine gesloten ruimte uitgevoerd worden. Uw broodmachine bakt eenvoudig en vaak heerlijke broodjes als u de gebruiksaanwijzingen opvolgt en enkele basisprincipies heeft begrepen. Het apparaat kan niet voor u denken. Het apparaat kan niet zeggen dat u een ingrediënt bent vergeten of dat u een verkeert soort ingrediënt heeft gebruikt of dat u de gewichten niet goed heeft gewogen. Het zorgvuldig kiezen van de ingrediënten is de belangrijkste fase van de broodbereidingsproces. - 66 - NL GEBRUIKSAANWIJZINGEN LET OP: OOK ALS HET APPARAAT NIET IN WERKING STAAT MOET DE STEKKER UIT HET STOPCONTACT WORDEN HETROKKEN VOORDAT DE LOSSE ONDERDELEN WORDEN GEPLAATST OF VERWIJDERD EN VOORDAT HET APPARAAT WORDT GEREINIGD. OPMERKING: Voordat het product voor de eerste keer wordt gebruikt moeten alle onderdelen gereinigd worden zoals wordt beschreven in de paragraaf ‘Reinigen en Onderhoud’. Zet de machineinde bakmodaliteit (Prog. 5) enlaat hem ongeveer 10 minuten leeg werken. Nadat de machine is afgekoeld, reinig hem nogmaals. Alls goed afdrogen en vervolgens de onderdelen weer monteren, da machine is nu klaar voor het gebruik. - Monteer het kneedblad (G) op pin aan de binnenkant van het bakje (H) (Fig. 2). - Meet de ingrediënten met het maatbekertje (I) of de bijgeleverde lepel (L) of weeg zeen stop ze in het bakje (H). - Steek het bakje (H) op de speciale pin aan de binnenkant van het apparaat, en draai het met de klok mee om het vast te zetten. (Fig. 3). LET OP: Het is uiterst belangrijk dat de ingrediënten in het bakje worden gestopt in de volgorde van het recept. Deze volgorde is normaal gesproken: vloeibare ingrediënten, eiren, zout, poedermelk, meel en tenslotte gist. Het is van fondamenteel belang dat het gist nooit in contact komt met het zout. Nadat het deeg een tijdje gekneed is kan een pieptoon u eraan herinneren dat de fruitingrediënten toegevoegd moeten worden. Als de fruitingrediënten te vroeg toegevoegd worden kunnen ze door het lange kneden verbrokkelen. - Sluit de deksel (F) en steek de stekker in het stopcontact. Zodra de machine aan het elektriciteitsnet is aangesloten hoort u een pieptoon en de verklikker die het “Basis” programma aangeeft gaat branden. Dit is het default programma. - Kies het gewenste bakprogramma door in sequentie op de toets voor de programmakeuze il programma (C) te drukken; De verklikker van het gekozen programma gaat branden. - Zet het bakproces aan door één keer op de de toets aanzetten/ uitzetten (A) te drukken; u hoort een korte pieptoon en het programma start. Op dit moment zijn alle andere toetsen uitgezet behalve de toets (A). Om het programma te stoppen druk ongeveer 3 secondes op de toets aanzetten/ uitzetten (A) totdat u een pieptoon hoort die het uitzetten bevestigt. Diti s een kenmerk dat ervoor zorgt dat het apparaat niet ongevraagd uitgaat waarna het programma opnieuw ingesteld moet worden. Toets programmakeuze Wordt gebruikt om de verschillende programma’s in te stellen. Iedere keer als de toetst wordt ingedrukt (u hoort een korte pieptoon) verandert het programma. Als de toets niet continu wordt ingedrukt verschijn alle 5 menu’s in sequentie en gaat de led onder de deksel (F) branden. Kies vervolgens het gewenste programma. Hieronder staan de 5 menufincties: 1 Basis: kneden, rijzen en bakken van gewoon brood. 2 Volkoren brood: kneden, rijzen en bakken van volkorenbrood. Dit programma heeft een langere voorverwarmingstijd om ervoor te zorgen dat de granen en het meel water op kunnen nemen en uit kunnen zetten. - 67 - NL 3 Snel: kneden, gisten en bakken inkorte tijd. Het brood wordt op deze manier oleine en met een vaster deeg. 4 Deeg: kneden, rijzen maar zonder bakken. Verwijder het deeg en gebruik het voor proodjes, pizza, gestoomd brood enz… 5 Bakken: alleen bakken in de oven zonder kneden en gisten.Wordt ook gebruikt om de kooktijd te verlengen voor ieder gekozen programma en voor het maken van jam. Opmerking: werkingstijd van alle programma’s: 1 Basis 3:00 2 Volkoren brood 3:40 3 Snel 1:38 4 Deeg 1:30 5 Bakken 0:30 Warm houden Nadat het brood is gebakken kan het 60 minuten warm worden gehouden. Tijdens deze functie knipperen de 4 leds onder de toets aanzetten/ uitzetten (A). Om het brood eruit te halen zet het programma uit met de toets (A). Stroomonderbreking Als de stroomonderbreking korter duurt dan 8 minuten zal het programma hervat worden zodra de stroom terugkeert. De tijd van het programma zal verlengd worden met de tijd van de onderbreking. Als de onderbreking langer dan 8 minuten duurt stopt het programma. Als dit voorkomt, trek de stekker uit het stopcontact, laat het apparaat afkoelen, maak het bakje leeg, verwijder alle ingrediënten, reinig alles en begin opnieuw. LET OP: Pas op dat de anti-aanbaklaag van hetbakje (H) en van kneedblad (G) niet bekrast worden. Kamertemperatuur De machine werkt goed bij verschillende temperaturen maar er bestaat een verschil in de omvang van het brood naar gelang de ruimte erg warm of erg koud is. Aanbevolen worden een temperatuur tussen 15 en 34°C. Alarmsignalen Als de 5 leds onder de toets programmakeuze (C) knipperen terwijl u een pieptoon hoort betekent dit dat de temperatuur in het apparaat te hoog is. Open de deksel (F) en laat de machine 10-20 minuten afkoelen. BROOD BAKKEN - Stop alle ingrediëntenin het bakje (H), en volg nauwlettend de volgordevan het recept op, als het deeg rogge of volkoren bevat wordt het aangeraden om de volgorde van de ingrediënten te veranderen : eerst de droge ingrediënten, gist en meel en vervolgens de vloeibare ingrediënten om beter te kneden. Opmerking: de maximale hoeveelheid meel en gist staat in de recepten en moet opgevolgd worden. - 68 - NL - Maak met de vingers een gat aan de bovenkant van het meel en stop het gist hierin. Pas op dat het gist niet in aaraking komt met vloeistoffen of het zout. - Sluit de deksel (F) voorzichtig en steek de stekker in het stopcontact. - Druk op de toets programmakeuze (C) en kies het gewenste programma. - Druk op de toets aanzetten/ uitzetten (A) om het programma te starten. - Voor het programma «Basis» hoort u een lange pieptoon. Deze herinnert eraan dat de ingrediënten in het apparaat gestop moeten worden. Open de deksel en stop de ingrediënten erin. LET OP: Het is mogelijk dat gedurende de werking stoom naar buiten komt uit de koeling onder de deksel (F): dit is normaal. - Als de machinestopt met het proces hoort u 10 pieptonen. Druk de toets aanzetten/ uitzetten (A) circa 3-5 secondi in. Open de deksel (F) en, nadat u ovenhandschoenen heeft aangetrokken, pak het handvat van het bakje (H) goed vast, draai het tegen de klok in om het los te zetten en trek het recht naar boven eruit (Fig. 4). - Laat het eerst afkoelen voordat het brood eruit wordt gehaald en gebruik vervolgens een aantiaanbakspatel om het brood eruit te halen vanaf de buitenkanten. Indien noodzakelijk kiep het bakje om boven een koelrooster of een schoon oppervlakte en schud het bakje voorzichtig totdat het brood eruit komt. LET OP: Nooit metalen keukengereedschappen gebruiken om het brood uit het bakje (H) te halen omdat hiermee de anti-aanbak bekleding van het bakje beschadigt kan worden. - Verwijder het brood voorzichtig en laat het ongeveer 20 minuten afkoelen voordat het wordt gesneden. - Als het proces is beëindigt en niet op de toets aanzetten/ uitzetten (A) is gedrukt wordt het brood 1 uur warm gehouden en vervolgens gaat de machine uit. - Na het bakken, zet het apparaat uit, trek de stekker uit het stopcontact, wacht totdat de onderdelen zijn afgekoelt en reinig het apparaat. INGREDIENTEN MEEL Het soort meel dat wordt gebruikt is erg belangrijk. Een belangrijk element dat in het meel zit is de proteïne die gluten heet en een natuurlijke middel is dat het het deeg de mogelijkheid geeft zicht te modelleren en het carboondioxide vast te houden dat door het gist wordt geproduceert Koop meel waarbij op de verpakking staat geschreven “TYPE 0” of “VOOR BROOD” (type manitobameel) deze laatste heeft een hoog glutengehalte. ANDERE SOORTEN MEEL VOOR BROOD Hieronder valt volkoren meel en meel van andere granen. Deze meelsoorten bevatten voortreffelijke bijdrage van dieetvezels maar bevatten een lager glutenniveau tenopzichte van de witte meel 0. Dit betekent dat de volkoren broodjes kleiner en dikker zullen zijn dan de witte broodjes. Over het algemeen kunt u in het recept de witte meel “0” voor de helft vervangen met volkoren meel om een product te maken dat smaakt naar volkoren brood maar de samenstelling heeft van witbrood. - 69 - NL GIST Gist is een levend organisme dat zicht vermenigvuldigt in het deeg. Bij de aanwezigheid van de vocht, etenswaren en warmte groit het gist en laat carboondioxide in gasvorm achter. Deze laatste produceert luchtbelletjes die gevangen blijven in het deeg waardoor het deeg rijst. Tussen de verschillende soorten gist wordt het aangeraden om droog biergist te gebruiken. Dit wordt normaal in zakjes verkocht en moet niet vooraf opgelost worden in water. U kunt ook “snelwerkend” gist of “gist voor broodmachines” vinden. Dit zijn sterkere gistsoorten die over de capaciteit beschikken het deeg met 50% sneller te laten rijzen dan andere gistsoorten. Gebruik het alleen met het programma “SNEL”. Gist in zakjes is heel gevoelig voor vocht. Bewaar daarom de geopende zakjes niet langer dan één dag. Als alternatief kunt stukjes vers biergist gebruiken: 1 gr droog biergist komt overeen met 3,5 gr vers biergist. VERGELIJKINGSTABEL DROOG en VERS BIERGIST Droog Vers 1/4 zakje 2 gr. 1 lepeltje 7 gr. 1/2 zakje 4 gr. 2 lepeltjes 13 gr. 3/4 zakje 6 gr. 3 lepeltjes 21 gr. 1 zakje 7 gr. 3,5 lepeltjes 25 gr. 1,5 zakje 10 gr. 5 lepeltjes 37 gr. 2 zakje 14 gr. 7 lepeltjes 50 gr. VLOEIBARE INGREDIENTEN De vloeibare ingrediënten zijn normaal gesproken water of melk of een mengsel van beide. Het water maakt de korst krokanter. De melk maakt de korst zachter en de samenstelling zachter. Er bestaan verschillende meningen over de watertemperatuur. De temperatuur kunt u zelf kiezen als u vertrouwd raakt met het machinegebruik. Het water is een ander onmisbaar element voor brood. Over het algemeen moet de watertemperatuur tussen 20°C en 25°C liggen. Maar als u heel snel het brood wilt bakken en dus het proces wilt versnellen moet de temperatuur tussen 45°C en 50°C liggen. Het isheel belangrijk dat het water van goede kwaliteit is en het is beter om water uit de fles te gebruiken omdat het kalk dat in het water aanwezig is invloed kan hebben op de broodkwaliteit. In plaats van water kunt u ook verse melk gebruiken of water met 2% melkpoeder, waardoor de smaak en de kleur van de korst verbeterd. Bij enkele recepten wordt ook fruitsap gebruikt zoals: sinasappelsap, appelsap, citroensap enzovoort. LAAG VETGEHALTE Gebruik geen olie, margarine enz. Met een laag vetpercentage. Deze producten bevette een laag vetgehalte terwijl het recept een hoger vetgehalte nodig heeft en kunnen dus invloed hebben op de broodkwaliteit. SUIKER Suiker aktiveert en voed het gist waardoor het zwelt. Voegt smaak toeen maakt dekorst bruiner. Honing siroop en melasse kunnen gebruikt worden in plaats van suiker mits de vloeibareingrediënten - 70 - NL aangepast worden ter compensatie. Geen kunstmatige zoetstoffen gebruiken omdat ze het gist niet voeden, of omgekeert enkele laten het gist sterven. ZOUT Het zout zorg voor de rijscontrole van het gist. Zonder zout kan het brood te veel rijzen en vervolgens inzakken. Daarnaast geeft het meer smaak. EIEREN De eieren maken uw brood voller en voedingsrijker, voegen kleur toe en helpen de vorm en de gebondenheid. De eieren vallen onder de vloeibare ingrediënten en dus moeten de andere vloeistoffen gedoseert worden als eieren worden toegevoegd. Als de vloeistoffen niet worden gedoseert kan het deeg te veel vloeistoffen bevatten en niet goed rijzen. KRUIDEN EN SPECERIJEN Kunnen aan het begin toegevoegd worden samen met de basisingrediënten. De kruiden en specerijen zoals kaneel, gember, oregano, peterselie en basilikum geven meer smaag aan het brood en zijn opvallend. Gebruik ze in een kleine hoeveelheid (1-2 theelepeltjes) om niet de broodsmaak te overheersen. Verse kruiden, zoals knoflook en bieslook bevatten voldoende vloeistof om de dosage in het recept uit balans te brengen, balanceer dus het vloeistofgehalte. TOEGEVOEGDE INGREDIENTEN Droog fruit en noten moeten altijd in kleine stukjes gesneden worden, de kaas moet geraspt worden en de chocola in kleine stukkes gebrokkelt worden en niet in klonten. Niet meer toevogen dan de hoeveelheid die in het recept staat omdat anders het brood niet goed kan rijzen. Pasop dat vers fruit en noten vocht kunnen bevatten (sap en olie), het basisvloeistofgehalte moet dus gedoseert worden ter compensatie. Het wordt aangeraden om de toegevoegde ingrediënten bij het deeg te voegen nadat het toestel een pieptoon laat horen. HET BROOD CONSERVEREN Het brood dat u in de winkel koopt bevat normaal gesproken toevoegingen (chloor, kalk, mineraalkleurstoffen, soia, enz.). Uw brood bevat geen enkele van deze toegevoegde stoffen en kan niet geconserveerd worden zoals het brood uit de winkel en zal er anders uitzien. Verder smaakt het niet zoals brood uit de winkel maar heeftde smaak van echt brood zoals het altijd zou moeten hebben. Het wordt aangeraden om het brood vers te eten maar het kan twee dagen op kamertemperatuur bewaard worden in een polytheenzak en luchtdicht verpakt. Om het zelfgemaakte brood in te vriezen, laat het afkoelen, stop het in een polytheenzak, verwijder de lucht, sluit de zak af en vries het brood in. - 71 - NL REINIGEN EN ONDERHOUD LET OP: DE BASIS VAN HET PRODUCT, DE STEKKER EN HET SNOER NOOIT ONDER WATER OF ANDERE VLOEISTOFFEN ZETTEN, GEBRUIK EEN VOCHTIGE DOEK VOOR HET REINIGEN. LET OP: OOK ALS HET APPARAAT NIET IN WERKING STAAT MOET DE STEKKER UIT HET STOPCONTACT WORDEN HETROKKEN VOORDAT DE LOSSE ONDERDELEN WORDEN GEPLAATST OF VERWIJDERD EN VOORDAT HET APPARAAT WORDT GEREINIGD. LET OP: Laat het apparaat afkoelen voordat het wordt gereinigd. LET OP: Gebruik nooit metalen keukengereedschappen om het bakje schoon te maken omdat hierdoor de anti-aanbaklaag beschadigt kan worden. - Reinig de binnenkant en de buitenkant van het bakje (H) met een vochtige doek. - Als de kneedblad (G) niet loskomt van de motoras vul het bakje uitzonderlijk met warm water en laat het ongeveer 30 m staan. Het kneedblad moet voorzichtig gereinigd worden met een vochtige doek. - Reinig de maatbekertje (I), het doseerlepeltje (L) met warm water en zeep. - Reinig alle oppevlaktes, binnenkant en buitenkant, met een vochtige doek. Gebruik een beetje vloeibaar reinigngsmiddel indien noodzakelijk, maar spoel alles onmiddelijk weer af anders kunnen de resten van het reinigingsmiddel invloed hebben op de kwaliteit van uw brood. RECEPTEN 1. BASIS WITBROOD (350 gr) Lauw water 100 ml. Suiker 1/2 lepeltje Extravergine olijfolie 1 lepel Zout 1 lepeltje Meel “0” 215 gr 1/4 zakje droog biergist (*) of 8 gr vers biergist Stop alle ingrediënten in het bakje en wacht 10 minuten Voordat u de machinestart. Op deze manier Heeft het gist de tijd om in werking te treden. WITBROOD (500 gr.) Lauw water 150 ml. Suiker 1 lepeltje 1,5 lepel olijfolie extravergine 1,5 lepeltje zout Meel “0” 325 gr 1 vol lepeltje droog geschikt biergist (*) of 10 gr vers biergist Stop alle ingrediënten in het bakje en wacht 1 0 minuten Voordat u de machinestart. Op deze manier Heeft het gist de tijd om in werking te treden. BROOD ZONDER GLUTEN (500 gr.) Lauw water 325 ml. 1,5 lepeltje suiker 1,5 lepeltje zout 1,5 lepel olijfolie extravergine Mix van meel zonder gluten 375 gr 3/4 zakje droog geschikt biergist (*) of 21 gr vers biergist BROOD ZONDER GLUTEN (350 gr) Lauw water 215 ml. Suiker 1 lepeltje Zout 1 lepeltje Extravergine olijfolie 1 lepel Mix van meel zonder gluten 250 gr 1/2 lepeltje droog geschikt biergist (*) of 12 gr vers biergist (*) Zie de vergelijkingstabel voor de gistdosering (droog of vers) in gr/zakjes/lepeltjes onder de noemer Gist in de paragraaf INGREDIENTEN. - 72 - NL of: Lauwe vollemelk 325 ml. 1,5 lepeltje suiker Zout 1 lepeltje Margarine of boter 30 gr Mix van meel zonder gluten 375 gr 3/4 zakje droog geschikt biergist (*) of 21 gr vers biergist of: Lauwe vollemelk 215 ml. Suiker 1 lepeltje Zout 1/2 lepeltje Margarine of boter 20 gr Mix van meel zonder gluten 250 gr 1/2 lepeltje droog geschikt biergist (*) of 12 gr vers biergist Ukunt dit basisrecept voor witbrood en brood zonder gluten ook gebruiken voor de bereiding van de andere recepten (zoet of zout) in dit receptenboekje door het meel te vervangen en de aangegeven hoeveelheid vloeistof te verhogen. Ongeveer zijn van het zelfde gewicht de mix zonder gluten en de vloeistoffen. In sommige gevallen zal het nodig zijn om de recepten uit te proberen. Andere opmerkingen zijn: • Het voor verwarmen van de ingrediënten (lauwe vloeistoffen, als er eieren in het deeg gaan leg ze eerst 15 minuten in lauw water, haal de maragine of boter 15 minuten voordat het wordt gebruikt uit de koelkast, enz…) • Volg de beginfase van het deeg op. Controleer de samenstelling van het deeg. De samenstelling van het deeg is goed als er geen meelresten meer over zijn gebleven aan de randen van het bakje en er enkele diepe gleuven worden gevoermd tijdens de werking van het kneedblad, die vrij en zonder tegenwerking rond moet draaien. Het deeg zal altijd heel vochtig en zacht zijn en moet veel zachter zijn ten opzichte van traditioneel deeg. • De samenstelling van het deeg kan gedurende de eerste 5-10 bewerkingsminuten bijgesteld worden. Voeg één lepel tegelijk toe - meel als de samenstelling te zacht is – vloeistof als de samenstelling te droog is totdat de juiste samenstelling wordt verkregen. • Koop een nieuw bakje en een nieuw kneedblad die alleen voor dit doel wordt gebruikt als het apparaat ook wordt gebruikt voor het maken van brood met gluten. In ieder geval, reinig alle onderdelen die met het traditionele meel in contact komen altijd grondig (messen vor het snijden, spatels, deksel, en wanden van het apparaat, enz…) om besmettingen te voorkomen. 2. VOLKOREN BROOD (350 gr) Melk 140 ml. Zout 1/2 theelepeltje Boter 12,5 gr. Rietsuiker 1/2 theelepeltje Witmeel “0” 110 gr Volkoren meel 110 gr 1/4 zakje droog biergist (*) of 10 gr vers biergist 2. VOLKOREN BROOD (500 gr.) Melk 210 ml. Zout 1 theelepeltje Boter 18 gr. Rietsuiker 1 theelepeltje Witmeel “0” 165 gr Volkoren meel 165 gr 1/2 zakje droog geschikt biergist (*) of 14 gr vers biergist (*) Zie de vergelijkingstabel voor de gistdosering (droog of vers) in gr/zakjes/lepeltjes onder de noemer Gist in de paragraaf INGREDIENTEN. - 73 - NL 3. SNEL WITBROOD (350 gr) Lauw water 100 ml. Suiker 1 theelepeltje Extravergine olijfolie 1 eetlepel Zout 1/2 lepeltje Meel “0” 215 gr. 1/4 zakje droog biergist (*) of 10 gr vers biergist Stop de ingrediënten in de machine en wacht 10 minuten voordat de machine wordt aangezet. Het gist kan op deze manier vooraf beginnen te werken. WITBROOD (500 gr.) Lauw water 150 ml. 1,5 lepeltje suiker 1,5 lepel olijfolie extravergine Zout 1 lepeltje Meel “0” 325 gr. 1/2 zakje droog geschikt biergist (*) of 14 gr vers biergistStop de ingrediënten in de machine en wacht 10 minuten voordat de machine wordt aangezet. Het gist kan op deze manier vooraf beginnen te werken. 4. DEEG PIZZAGEED (350 gr) Water 200 ml. Zout 1 theelepeltje Olijolie 3 Lepels Witmeel “0” 350 g 1 zakje droog biergist (*) of 25 gr vers biergist Uit het apparaat halen en kneden. Uitleggen en 20 minuten laten rusten. 25 minuten in de oven zetten op 220°. PIZZAGEED (500 gr.) Water 300 ml. 1,5 lepeltje zout Olijolie 4, 5 Lepels Witmeel “0” 525 g 1,5 zakje droog geschikt biergist (*) of 36 gr vers biergist Uit het apparaat halen en kneden. Uitleggen en 20 minuten laten rusten. 25 minuten in de oven zetten op 220°. (*) Zie de vergelijkingstabel voor de gistdosering (droog of vers) in gr/zakjes/lepeltjes onder de noemer Gist in de paragraaf INGREDIENTEN. - 74 - NL DEEG VOOR MUFFINS Melk 185 ml. Room 185 ml. Boter 90 gr Zout 1 mespuntje Suiker 260 gr. Gerspte sinassappelschil Witmeel “00” 450 g 1,5 zakje droog geschikt biergist (*) of 36 gr vers biergist Aan het einde kunt u naar smaak handmatig de volgende ingrediënten toevoegen: - 185 gr. bosbessen of. - 150 gr. Sultanina rozijnen gezwollen in water en met en beetje meel bestofen of. - 150 gr. Stukjes chocolade of. - 115 gr. Geconfijte vruchten naar keuze. Verdelen in 18 muffinvormpjes en 25 minuten bakken op 200°. DEEG VOOR MUFFINS (350 gr) Melk 125 ml. Room 125 ml. Boter 60 gr Zout 1 mespuntje Suiker 175 gr. Gerspte sinassappelschil Witmeel “00” 300 g 1 zakje droog geschikt biergist (*) of 25 gr vers biergist Aan het einde kunt u naar smaak handmatig de volgende ingrediënten toevoegen: - 125 gr. bosbessen of. - 100 gr. Sultanina rozijnen gezwollen in water en met en beetje meel bestofen of. - 100 gr. Stukjes chocolade of. - 75 gr. Geconfijte vruchten naar keuze. Verdelen in 12 muffinvormpjes en 25 minuten bakken op 200°. JAM Fruit in kleine stukjes gesneden of gemalen 250 gr. Suiker 250 gr. Sap van 1/2 citroen Pectina in poeder 20 gr. Stop het fruit, de pectine het citroensap in het bakje en zet het programma 4 (kneden) ongeveer 15 min. aan. Als de pectine is opgenomen voeg langzaam en met kleine hoeveelheid tegelijk de suiker toe. Sluit de deksel en laat de cyclus beëndigen door het programma programma 5 (bakken) twee keer achter elkaar aan te zetten zodat in het total een kooktijd van 1 uur wordt verkregen (30 minuten per cyclus) (*) Zie de vergelijkingstabel voor de gistdosering (droog of vers) in gr/zakjes/lepeltjes onder de noemer Gist in de paragraaf INGREDIENTEN. - 75 -
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126

ARIETE 125 de handleiding

Categorie
Machines voor het maken van brood
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor

Gerelateerde artikelen