Unold 48255 de handleiding

Categorie
Wafelijzers
Type
de handleiding
37
Vermogen: 750 W, 220–240 V~, 50/60 Hz
Bakplaten: Met anti-aanbaklaag
Handvatten: Thermisch geïsoleerd
Afmetingen: Ca. 20,5 x 26,3 x 8,3 cm L/D/H
Gewicht: Ca. 1,41 kg
Voedingskabel: Ca. 85 cm
Uitrusting: Instelbare tempertuuregelaar, functiecontrolelampje
Toebehoren: Gebruiksaanwijzing
Wijzigingen en vergissingen in de uitrustingskenmerken, techniek, kleuren en design voorbehouden.
GEBRUIKSAANWIJZING MODEL 48255
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
TECHNISCHE GEGEVENS
Lees de volgende aanwijzingen a.u.b. door en bewaar ze goed.
1. Het apparaat kan door kinderen van 8 jaar en ouder gebruikt
worden en door personen met beperkte fysieke, sensorische of
mentale vaardigheden of met gebrek aan ervaring en/of kennis,
mits zij onder toezicht staan of instructies over het gebruik van
dit apparaat hebben gekregen en de hieruit resulterende gevaren
begrepen hebben.
2. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen.
3. Kinderen jonger dan 8 jaar moeten weggehouden worden van het
apparaat en de aansluitkabel.
4. Schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden mogen niet door
kinderen worden uitgevoerd, tenzij ze ouder zijn dan 8 jaar en
onder toezicht zijn.
VERKLARING VAN DE SYMBOLEN
Dit symbool wijst op eventuele gevaren die letsel tot gevolg kunnen hebben of tot schade
aan het apparaat leiden.
Dit symbool wijst op een eventueel verbrandingsgevaar. Ga hier altijd zeer voorzichtig te
werk.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
38
5. LET OP - Delen van dit product kunnen heel heet worden en ver-
brandingen veroorzaken! Wees in aanwezigheid van kinderen en
kwetsbare personen bijzonder voorzichtig.
6.
Sluit het apparaat alleen aan op wisselstroom met spanning con
-
form typeplaatje.
7.
Dit apparaat mag niet met een externe tijdschakelklok of een
afstandsbedieningssysteem worden gebruikt.
8. Dompel het apparaat in geen geval in water of andere vloeistof
-
fen.
9.
Het apparaat mag niet in de vaatwasser worden gereinigd.
10. Laat het apparaat tijdens het gebruik niet zonder toezicht en
houd het apparaat buiten het bereik van kinderen.
11. Na gebruik, voor reiniging of bij evt. storingen tijdens het gebruik,
moet de stekker uit het stopcontact getrokken worden.
12. Zet het apparaat tijdens gebruik op een vrij, vlak oppervlak.
Apparaat en kabel nooit op of in de buurt van hete oppervlakken
plaatsen of gebruiken.
13. Raak het apparaat resp. het snoer nooit met natte handen aan.
14. Het apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijke doelein
-
den of soortgelijke doeleinden, bijv.
kitchenettes in winkels, kantoren of andere werkplaatsen,
landbouwbedrijven,
voor gebruik door gasten in hotels, motels of andere toeristische
accommodaties,
in privé pensions of vakantiewoningen.
15. Gebruik het apparaat uitsluitend in binnenruimten.
16. Het snoer vóór gebruik volledig afwikkelen. Het snoer mag niet
over de rand van het werkvlak heen naar beneden hangen, opdat
bijv. kleine kinderen het apparaat niet per ongeluk van het werk
-
vlak kunnen trekken.
17.
Wikkel nooit het snoer om het toestel, maar alleen om de hiervoor
bedoelde snoeropberging aan de bodem van de basis.
18. Trek het snoer altijd aan de aansluitstekker uit het stopcontact,
nooit aan het snoer zelf.
19. Let erop dat de kabel niet tegen het hete apparaat ligt.
20. Gebruik het apparaat niet in de buurt van hittegevoelige materi
-
alen zoals spiritus - brandgevaar.
21.
Tijdens het gebruik wordt het apparaat heet, gebruik daarom de
handvatten resp. pannenlapjes als u het apparaat beweegt.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
39
22. Zolang het apparaat heet is, dit niet zonder toezicht laten staan
– risico op verbranding!
23. Bij het invullen van deeg of het verwijderen van de wafel het dek
-
sel beslist helemaal openen omdat dit anders kan dichtklappen
– risico op verbranding en letsel!
24.
Dek uit veiligheidsredenen het apparaat en de bakplaten nooit
met papier, folie of andere voorwerpen af. Er bestaat anders
brandgevaar!
25. Kom tijdens het gebruik en kort daarna nooit met lichaamsdelen
of hittegevoelige voorwerpen tegen de bakplaten.
26. Apparaat niet opbergen zolang dit nog warm is.
27. Controleer de stekker en het snoer regelmatig op slijtage en
beschadigingen. Stuur het apparaat in geval van beschadigin
-
gen van het snoer of andere onderdelen a.u.b. voor controle en/
of reparatie aan onze klantenservice. Ondeskundig uitgevoerde
reparaties kunnen aanzienlijke gevaren voor de gebruiker veroor
-
zaken en tot het vervallen van de garantie leiden.
28.
Als het snoer van dit apparaat beschadigd is, dient dit door de
fabrikant, zijn klanten-service of een op een soortgelijke manier
gekwalificeerde persoon te worden vervangen om gevaren te voor
-
komen.
LET OP:
Het apparaat wordt tijdens de werking heel heet!
Open de behuizing van het apparaat in geen geval. Er bestaat
gevaar voor een elektrische schok.
De fabrikant aanvaardt geen aansprakelijkheid bij foutieve montage, bij ondeskundig of foutief gebruik of
als reparaties door niet geautoriseerde personen worden uitgevoerd.
INGEBRUIKNAME
1. Voordat u het apparaat voor de eerste keer gebruikt, adviseren wij u de beide bakplaten met anti-
aanbaklaag af te vegen met een vochtige doek.
2. Apparaat sluiten, stekker in een stopcontact (220–240 V~, 50/60 Hz) steken. Het oranje contro-
lelampje gaat branden en geeft aan dat de verwarming in bedrijf is.
3. Temperatuurregelaar op een gemiddelde stand zetten, het voorverwarmen begint. Zodra het appa-
raat de vooraf ingestelde temperatuur heeft bereikt, gaat het groene controlelampje branden.
4. Laat het apparaat gedurende enkele minuten opwarmen zonder dat er beslag ingevuld is, om
eventuele fabricageresiduen te verwijderen. Open het raam gedurende deze fase. Na het inbran-
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
40
1. Giet nu het beslag met een scheplepel op het midden van de onderste bakplaat. Het beslag ver-
deelt zich bij het sluiten van het apparaat gelijkmatig. Let er a.u.b. altijd op dat u de hoeveel-
heid beslag juist doseert. Wanneer u het apparaat met te weinig beslag vult, ligt het bovenstuk
van het apparaat niet goed erop; de bovenkant van de wafel wordt dan niet zo bruin als de onder-
kant. Vult u het apparaat met teveel beslag, dan loopt het beslag over en maakt het apparaat en
het werkvlak vuil.
2. Sluit het apparaat onmiddelijk nadat u het met beslag gevuld heeft, zodat de wafels boven en
onder gelijkmatig bruin worden.
3. Enkele seconden na het invullen van het beslaag gaat het groene controlelampje uit. Het appa-
raat wordt weer verwarmd, het bakken begint.
4. Met de traploos instelbare temperatuur-regelaar kunt u de gewenste bruiningsgraad bepalen. Bij
een lage instelling krijgt u lichtere, bij een hogere instelling donkerdere wafels. Daartussen lig-
gen traploos alle gewenste bruiningsgraden.
5. Als het bakproces afgesloten is, gaat het groene controlelampje weer branden. Daar-mee wordt
aangegeven dat de wafels gereed zijn en uit het apparaat dienen te worden genomen. Tegelijker-
tijd wordt automatisch de verwarming onderbroken.
6. Tip m.b.t. de controlelampjes: Als het groene lampje verlicht zijn, betekent dit dat de tempera-
tuur bereikt is, maar niet dat de wafel klaar is. De baktijd van de wafels hangt af van het betref-
fende deeg en uw individuele smaak. Controleer daarom eerst, alvorens de wafels uit het ijzer te
nemen, of deze geheel aan uw wensen voldoen.
7. Als uw wafels te licht van kleur geworden zijn, stel de regelaar dan hoger in. Bij te donkere wafels
de regelaar lager instellen.
8. Na het verwijderen van de wafels kan het apparaat onmiddellijk weer met beslag gevuld worden.
Het groene controlelampje gaat weer uit.
9. Ga zo door totdat het beslag geheel verbruikt is.
10. Na het bakken stekker uit het stopcontact trekken. Dan pas is het apparaat uitgeschakeld.
Attentie: Ook na het gebruik is het apparaat nog langere tijd zeer heet!
WAFELS BEREIDEN
den vertoont het apparaat misschien al sporen van gebruik, deze hebben echter geen nadelige
invloed op de werking van het apparaat en zijn geen reden voor reclamatie.
5. Vet beide bakplaten voor het eerste gebruik met een kwast lichtjes in met hittebestendig vet, bijv.
margarine (aangezien de bakplaten voorzien zijn van een anti-aanbaklaag hoeft u deze alleen in
te vetten voor de eerste wafel, daarna niet meer).
6. Mocht er bij het eerste verwarmen van uw nieuwe apparaat een lichte geur ontstaan, zo is dit
volkomen onbedenkelijk.
7. De eerste wafel is niet geschikt voor verbruik.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
41
REINIGING
Laat het apparaat volledig afkoelen alvorens dit te reinigen.
Vóór het reinigen het apparaat steeds uitschakelen en de stekker uit het stopcon-
tact trekken.
1. Het apparaat mag nooit in water of andere vloeistoffen worden gedompeld.
2. Veeg de nog warme bakplaten met een vochtige doek af of gebruik een zachte borstel voor het
schoonmaken van de groeven.
3. Gebruik nooit spitse of harde voorwerpen. Deze zouden de anti-aanbaklaag kunnen bekrassen.
4. Vóór een volgende gebruik dient het apparaat volkomen droog te zijn.
RECEPTEN
Wafels smaken het beste vers en nog warm van het bakken. Wanneer de wafels knapperig moeten
zijn, mag men deze niet op elkaar leggen, maar moet men deze afzonderlijk op een taartrooster laten
uit dampen. Wafels smaken echter ook koud heel goed. U houdt de wafels enige tijd vers en mals,
wanneer u deze in een gesloten doos (blik) bewaart. De wafels moeten vooraf goed zijn afgekoeld.
Echter moet u aan het beslag voor deze wafels meer vet toevoegen. U kunt de wafels ook invriezen.
Als het beslag weinig vet bevat, moet u de bakplaten met anti-aanbaklaag ook tussendoor met een
vetkwast iets invetten. Als er teveel vet gebruikt wordt, loopt dit bij het bakken over en maakt het
apparaat vuil. Bovendien krijgen de wafels daarvan gemakkelijk lichte plekken.
Melk (vooral volle melk) en suiker in het wafelbeslag leveren donkere wafels op. Wanneer u kokos-
vet in het beslag gebruikt, worden de wafels nauwelijks bruin. Alle bakingrediënten moeten dezelfde
temperatuur hebben. U voorkomt daardoor schiften van het beslag en vlekvorming bij het bakken
van de wafels.
Wanneer een wafelbeslag een keer ongewone bakresultaten oplevert, b.v. blijft in de vorm kleven of
de wafels worden verschillend bruin, kan dat zeer zeker aan het soort meel liggen. Gebruik daarom
altijd alleen hoogwaardig meel. Een andere oorzaak kan zijn dat oud, niet helemaal weggeveegd vet
is verbrand. In dit geval de bakplaten grondig reinigen en daarna met boter of met een spekzwoerd
invetten. De volgende recepten kunt u, afhankelijk van smaak en fantasie, met verschillende ingre-
diënten naar believen variëren. Wanneer u meer of minder wafels wilt bakken, kunt u de vermelde
hoeveelheden natuurlijk dienovereenkomstig wijzigen.
De recepten zijn steeds voor ca. 8 tot 10 wafels. Als u in plaats van suiker Stevia wilt gebruiken,
hoeft u enkel de hoeveelheid el voor suiker door tl voor stevia te vervangen (bijv. 5 el suiker door 5 tl
stevia. Attentie: het deeg wordt dan iets dunner).Honing of diksap wordt net als suiker gebruikt. De
zoetkracht is dan niet zo sterk, de wafels worden echter dieper bruin.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
42
Zoete wafels
Bij zoete wafels kunt u b.v. een snufje zout, gemalen kruidnagels, gehakte of gemalen noten en
amandelen toevoegen, of ook rozijnen, zeer kleine appelstukjes, kaneel, kardemom, anijs, gember-
poeder, koriander, geraspte citroenschil resp. citroensap enz. toevoegen. Met een scheutje alcohol
verfijnt u iedere wafel. Hiervoor zijn rijstbrandewijn, rum en «Kirschwasser» zeer geschikt. Serveer de
wafels met poedersuiker of met suiker en kaneel bestrooid. Heerlijk hierbij zijn aardbeien met slag-
room, warme frambozen of morellen, appelcompote enz.
Zwabische fijne wafels
Voor ca. 8 wafels
Ingrediënten: 125 g margarine of boter, 30 g suiker, 100 g meel, 4 eieren, 1 pakje vanille-suiker, 5
eetlepels room.
Bereiding: Eiwit stijf kloppen (1 eetlepel van de suiker kort voor het stijf worden toevoegen). Vet tot
schuim kloppen. Eigeel, suiker en vanillesuiker toevoegen. Afwisselend het meel en de room eronder
mengen. Tot slot het stijve eiwit onderspatelen.
Roomwafels
Voor ca. 20 wafels
Ingrediënten: ½ I zoete room, 8 eieren, een snufje zout, 125 g boter of margarine, 200 g meel, ge-
raspte schil van een halve citroen.
Bereiding: Zie Zwabische fijne wafels. Wafels met suiker en kaneel bestrooien, warm serveren.
Gewone wafels (knapperig, zoet)
Voor ca. 10 wafels
Ingrediënten: 125 g boter, 75 g suiker, 1 pakje vanillesuiker, 3 eieren, 1 eetlepel rum, 125 g meel,
125 g zelfrijzend bakmeel, 2 afgestreken theelepels bakpoeder, melk naar wens (ca. 1/8 liter).
Bereiding: Vet met suiker en vanillesuiker tot schuim kloppen, daarna eieren, rum, meel, zelfrijzend
bakmeel en bakpoeder toevoegen (meel, zelfrijzend bakmeel en bakpoeder eerst zeven). Het beslag
met melk verdunnen tot het dik-vloeibaar van de lepel loopt.
Kwarkwafels
Voor ca. 12 wafels
Ingrediënten: 100 g boter of margarine, 125 g kwark, uitgelekt, 40 g suiker, geraspte schil van een
halve citroen, 150 g meel, bijna ¼ I lauwwarme melk, 4 eieren.
Bereiding: Eiwit stijf kloppen (1 eetlepel van de suiker kort voor het stijf worden toevoegen). Eigeel
en suiker tot schuim kloppen, kwark, vet en geraspte citroenschil toevoegen. Meel en melk afwisse-
lend toevoegen. Tot slot het eiwit onderspatelen.
Amandelwafels
Voor ca. 10 wafels
Ingrediënten: 200 g margarine of boter, 75 g suiker, 1 pakje vanillesuiker, 4 eieren, 125 g ijn gema-
len amandelen, 350 g meel met 1 theelepel bakpoeder, ruim 1/8 l melk, lauwarm, 2 eetlepels rum.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
43
Bereiding: Eiwit stijf kloppen. Eigeel met suiker en vanillesuiker tot schuim kloppen, het gesmolten
vet langzaam toevoegen. Het met bakpoeder vermengde meel en de melk afwisselend onderroeren.
Als laatste de amandelen en het eiwit eronder spatelen. Deze wafels 1 dag lang in een goed geslo-
ten doos bewaren.
Gistwafels
Voor ca. 14 wafels
Ingrediënten: 150 g boter of margarine, 75 g suiker, 4 eieren, 1 snufje zout, 375 g meel, 25 g verse
gist, 1/8 I zure room.
Bereiding: Gist, ca. 75 ccm lauwwarm water, 1eetlepel meel en een beetje suiker tot een papje roe-
ren en laten rijzen. Alle ingrediënten tot een licht gistdeeg verwerken en laten rijzen. Daarna bakken
zoals bij de andere wafels. Met suiker en kaneel bestrooid en warm eten.
Appelwafels
Voor ca. 8 wafels
Ingrediënten: 250 g margarine of boter, 75 g suiker, een beetje geraspte citronenschil, 4eieren,
250 g meel, 1 theelepel bakpoeder, ruim 1/8 I lauwwarme melk, 300 g appels, geschild en in fijne
blokjes gesneden, 50 g gemalen amandelen of noten, ½ theelepel kaneel, 1 eetlepel rum.
Bereiding: De appel met kaneel, suiker, rum en de gemalen noten mengen en even in laten trekken.
Vet tot schuim kloppen en citroenschil alsmede eieren toevoegen. Meel met bakpoeder mengen en
afwisselend met de melk onderroeren. Het appelnotenmengsel voorzichtig onder het beslag spatelen
en bakken. De wafels met suiker en kaneel bestrooien en warm serveren.
Zandwafels
Voor ca. 8 wafels
Ingrediënten: 250 g margarine of boter, 150 g meel en 100 g zelfrijzend bakmeel, 4 eieren, 150-
200 g suiker, 1 klein glaasje Schwarzwalder Kirschwasser of cognac, afhankelijk van de smaak anijs,
citroen, gemberpoeder of koriander.
Bereiding: Margarine of boter zeer zacht laten worden. Suiker en eieren tot schuim kloppen en het
gesmolten vet langzaam onderroeren. Het met zelfrijzend bakmeel gemengde meel beetje bij beetje
toevoegen. Tot slot de alcohol onderroeren. Met poedersuiker bestrooien.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
44
Ui-spek-wafels
Voor ca. 8-9 wafels
Ingrediënten: 500 g tarwemeel type 1050, 80 g rookspek, fijn gesneden, 1 bundel gehakte peterse-
lie, 50 g geroosterde uien, 1½ TL zout, 1 snufje suiker, 500 ml lauw water, 50 ml olie, 1 pakje = 7 g
gedroogde gist, 2 TL gedroogde tarwezuurdeeg.
Bereiding: Alle ingrediënten in een schotel vullen en vermengen (de deeg moet niet rijzen, als uw
gedroogde gist gebruikt). Het wafelijzer op middelste stand voorverwarmen en de wafels ca. 7 à 8
min. bakken.
Brooddeegwafels
Voor ca. 8 wafels
Ingrediënten: 500 g brooddeegmengsel (elk mengsel voor tarwe-rogge-brood), 500 ml lauwwarm wa-
ter (570 ml voor volzadig brood mengsel), 1 pakje = 7 g gedroogde gist (indien het broodmengsel
deze niet bevat), 75 ml olie.
Bereiding: Alle ingrediënten in een schotel doen en vermengen. Het wafelijzer op middelste stand
voorverwarmen en de wafels bakken.
Smaakt puur of pittig belegd bij eenpans-gerechten en soepen, op feestjes of als lekkere middag-
boterham.
Kaaswafels I
Voor ca. 8 wafels
Ingrediënten: 200 g boter of margarine, 4 eieren, ½ theelepel zout, 100 g meel, 100 g zelfrijzend
bakmeel, bijna ½ theelepel bakpoeder, 1/8 I water (lauwwarm), 2 eetlepels Parmezaanse kaas (naar
smaak meer), paprika.
Bereiding: zie pizzawafels.
Variatie: verse tomaten, gehalveerd en in fijne plakjes gesneden, uien, paprikastukjes, ham, cham-
pignons, enz.
Kaaswafels II
Voor ca. 8 wafels
Ingrediënten: 160 g boter of margarine, 4 eieren, 50 g in kleine blokjes gesneden Tilsiter kaas, 50 g
Parmezaanse kaas, 100 g meel, 4eetlepels melk, 1 theelepel bakpoeder, een beetje zout.
Pikante wafels
Bij pikante wafels kunt u de volgende kruiden en ingrediënten (steeds goed fijngemaakt) toevoegen:
ham, rauw of gekookt, salami, amandelen, noten, appels, uien, augurken, paprikastukjes, ansjovis,
olijven, kappertjes, zalm, mosselen, artisjikharten, champignons, geraspte kaas, krab, in dunne plak-
jes gesneden verse tomaten. Kruiden met peper, zout, paprika, oregano, kant en klare pizzakruiden-
mix, mosterd, tomatenpuree, kummel, cayennepeper, knoflook enz. Als garnituur zijn b.v. verschil-
lende salades, pikantgekruide cottage cheese of kwark geschikt.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
45
Bereiding: Eiwit stijf kloppen. Boter en eigeel tot schuim kloppen. Kaas, lauwwarme melk en het met
bakpoeder vermengde en gezeefde meel eronder roeren. Het eiwit onderspatelen.
Pizzawafels
Voor ca. 10 wafels
Ingrediënten: 125 g boter of margarine, 4eieren, 150 g meel, ½ theelepel bakpoeder, 1/8 I lauw-
warm water, 100 g gekookte ham, in fijne reepjes gesneden, 2 appels, in fijne blokjes, 50 g gemalen
walnoten of hazelnoten, 1eetlepel tomatenpuree, peper, zout, 2 eetlepels pizzakruiden.
Bereiding: De boter of margarine tot schuim kloppen, de eieren één voor één toevoegen. Het met
bakpoeder gemengde meel en het water toevoegen. Ham, appel en noten toevoegen en met tomaten-
puree, peper, zout en pizzakruidenmix kruiden. Onmiddellijk bakken.
Hamwafels
Voor ca. 8 wafels
Ingrediënten: 150 g boter of margarine, 4 eieren, 250 g meel, 1 theelepel bakpoeder, bijna 1/8 I
lauwwarm water, 125 g rauwe ham in blokjes, 1-2 augurken, fijn gesneden, 2-3 ansjovis, fijn ge-
maakt, 1 gehakte ui, zout, paprika, 1 snufje suiker, peper, oregano, 1 theelepel citroensap.
Bereiding: zie pizzawafels. Variatie: kappertjes, olijven, salami.
Gezouten wafels
Voor ca. 4-6 wafels
Ingrediënten: 250 g meel, 3/8 I melk, 2 eigeel, ½ theelepel zout, 50 g gesmolten boter, ½ pakje
bakpoeder, 2 stijfe eiwit.
Bereiding: Van meel, bakpoeder, melk, eigeel en zout een glad deeg bereiden, het gesmolten vet er-
onder roeren en tot slot het stijve eiwit onderspatelen.
De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn door de auteurs en door UNOLD AG zorgvuldig ontwik-
keld en getest. Een garantie kan er echter niet worden aanvaard. De auteurs en/of UNOLD AG en
haar gemachtigden kunnen in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor letsel, materiële schade
en financiële schade.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
46
GARANTIEVOORWAARDEN
VERWIJDEREN VAN AFVAL / MILIEUBESCHERMING
Onze apparaten zijn geproduceerd met een hoge qualiteit voor een lange gebruik. Regelmatige
onderhoud en vakkundig reparaties door onze klantenservice verlengt de gebruiksduur. Wanneer
het apparat defekt is en kan niet meer gerepareerd worden, let op de volgende instructies. Dit
product mag niet samen met het normale huishoudelijke afval worden afgevoerd. U dient dit
product bij een voor het recycleren van elektrische of elektronische apparaten aangewezen ver-
zamelplaats in te leveren. Door het separaat inzamelen en recycleren van afvalproducten helpt u
mee bij het zuinig omgaan met de natuurlijke hulpbronnen en zorgt u ervoor dat het product op
een gezondheids- en milieuvriendelijke manier afgevoerd wordt.
Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële gebruik), ge-
rekend vanaf de dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik aantoonbaar is ver-
oorzaakt door een fout in de productie. Binnen de garantietermijn verhelpen wij materiaal- en productiefouten
door herstelling of vervanging naar onze keuze. Onze garantie is slechts geldig voor in Duitsland en Oostenrijk
verkopte apparaten. In andere landen a.u.b. de importeur aanspreken. Apparaaten, waarvoor garantie in aan-
spraak wordt genomen, moeten ons samen met een kopie van de machineel gegenereerde kassabon waaruit de
koopdatum duidelijk wordt, alsmede een beschrijving van de fout goed verpakt aan onze klantenservice worden
toegezonden, porto betaald. Als er sprake van garantie is, worden de verzendingskosten in Duitsland en Oosten-
rijk aan de klant vergoed. De garantie dekt geen schade veroorzaakt door slijtage, onbehoorlijk gebruik/foutieve
handelingen en niet-naleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen. Het recht op garantie vervalt,
wanneer reparaties of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd. Eventuele rechten van
de eindgebruiker t.o.v. de verkoper of distributeur worden door deze garantie niet aangetast.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de

Documenttranscriptie

Copyright UNOLD AG | www.unold.de GEBRUIKSAANWIJZING MODEL 48255 TECHNISCHE GEGEVENS Vermogen: 750 W, 220–240 V~, 50/60 Hz Bakplaten: Met anti-aanbaklaag Handvatten: Thermisch geïsoleerd Afmetingen: Ca. 20,5 x 26,3 x 8,3 cm L/D/H Gewicht: Ca. 1,41 kg Voedingskabel: Ca. 85 cm Uitrusting: Instelbare tempertuuregelaar, functiecontrolelampje Toebehoren: Gebruiksaanwijzing Wijzigingen en vergissingen in de uitrustingskenmerken, techniek, kleuren en design voorbehouden. VERKLARING VAN DE SYMBOLEN Dit symbool wijst op eventuele gevaren die letsel tot gevolg kunnen hebben of tot schade aan het apparaat leiden. Dit symbool wijst op een eventueel verbrandingsgevaar. Ga hier altijd zeer voorzichtig te werk. VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN Lees de volgende aanwijzingen a.u.b. door en bewaar ze goed. 1. Het apparaat kan door kinderen van 8 jaar en ouder gebruikt worden en door personen met beperkte fysieke, sensorische of mentale vaardigheden of met gebrek aan ervaring en/of kennis, mits zij onder toezicht staan of instructies over het gebruik van dit apparaat hebben gekregen en de hieruit resulterende gevaren begrepen hebben. 2. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen. 3. Kinderen jonger dan 8 jaar moeten weggehouden worden van het apparaat en de aansluitkabel. 4. Schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden mogen niet door kinderen worden uitgevoerd, tenzij ze ouder zijn dan 8 jaar en onder toezicht zijn. 37 Copyright UNOLD AG | www.unold.de 5. LET OP - Delen van dit product kunnen heel heet worden en verbrandingen veroorzaken! Wees in aanwezigheid van kinderen en kwetsbare personen bijzonder voorzichtig. 6. Sluit het apparaat alleen aan op wisselstroom met spanning conform typeplaatje. 7. Dit apparaat mag niet met een externe tijdschakelklok of een afstandsbedieningssysteem worden gebruikt. 8. Dompel het apparaat in geen geval in water of andere vloeistoffen. 9. Het apparaat mag niet in de vaatwasser worden gereinigd. 10. Laat het apparaat tijdens het gebruik niet zonder toezicht en houd het apparaat buiten het bereik van kinderen. 11. Na gebruik, voor reiniging of bij evt. storingen tijdens het gebruik, moet de stekker uit het stopcontact getrokken worden. 12. Zet het apparaat tijdens gebruik op een vrij, vlak oppervlak. Apparaat en kabel nooit op of in de buurt van hete oppervlakken plaatsen of gebruiken. 13. Raak het apparaat resp. het snoer nooit met natte handen aan. 14. Het apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijke doeleinden of soortgelijke doeleinden, bijv. ƒƒkitchenettes in winkels, kantoren of andere werkplaatsen, ƒƒlandbouwbedrijven, ƒƒvoor gebruik door gasten in hotels, motels of andere toeristische accommodaties, ƒƒin privé pensions of vakantiewoningen. 15. Gebruik het apparaat uitsluitend in binnenruimten. 16. Het snoer vóór gebruik volledig afwikkelen. Het snoer mag niet over de rand van het werkvlak heen naar beneden hangen, opdat bijv. kleine kinderen het apparaat niet per ongeluk van het werkvlak kunnen trekken. 17. Wikkel nooit het snoer om het toestel, maar alleen om de hiervoor bedoelde snoeropberging aan de bodem van de basis. 18. Trek het snoer altijd aan de aansluitstekker uit het stopcontact, nooit aan het snoer zelf. 19. Let erop dat de kabel niet tegen het hete apparaat ligt. 20. Gebruik het apparaat niet in de buurt van hittegevoelige materialen zoals spiritus - brandgevaar. 21. Tijdens het gebruik wordt het apparaat heet, gebruik daarom de handvatten resp. pannenlapjes als u het apparaat beweegt. 38 Copyright UNOLD AG | www.unold.de 22. Zolang het apparaat heet is, dit niet zonder toezicht laten staan – risico op verbranding! 23. Bij het invullen van deeg of het verwijderen van de wafel het deksel beslist helemaal openen omdat dit anders kan dichtklappen – risico op verbranding en letsel! 24. Dek uit veiligheidsredenen het apparaat en de bakplaten nooit met papier, folie of andere voorwerpen af. Er bestaat anders brandgevaar! 25. Kom tijdens het gebruik en kort daarna nooit met lichaamsdelen of hittegevoelige voorwerpen tegen de bakplaten. 26. Apparaat niet opbergen zolang dit nog warm is. 27. Controleer de stekker en het snoer regelmatig op slijtage en beschadigingen. Stuur het apparaat in geval van beschadigingen van het snoer of andere onderdelen a.u.b. voor controle en/ of reparatie aan onze klantenservice. Ondeskundig uitgevoerde reparaties kunnen aanzienlijke gevaren voor de gebruiker veroorzaken en tot het vervallen van de garantie leiden. 28. Als het snoer van dit apparaat beschadigd is, dient dit door de fabrikant, zijn klanten-service of een op een soortgelijke manier gekwalificeerde persoon te worden vervangen om gevaren te voorkomen. LET OP: Het apparaat wordt tijdens de werking heel heet! Open de behuizing van het apparaat in geen geval. Er bestaat gevaar voor een elektrische schok. De fabrikant aanvaardt geen aansprakelijkheid bij foutieve montage, bij ondeskundig of foutief gebruik of als reparaties door niet geautoriseerde personen worden uitgevoerd. INGEBRUIKNAME 1. Voordat u het apparaat voor de eerste keer gebruikt, adviseren wij u de beide bakplaten met antiaanbaklaag af te vegen met een vochtige doek. 2. Apparaat sluiten, stekker in een stopcontact (220–240 V~, 50/60 Hz) steken. Het oranje controlelampje gaat branden en geeft aan dat de verwarming in bedrijf is. 3. Temperatuurregelaar op een gemiddelde stand zetten, het voorverwarmen begint. Zodra het apparaat de vooraf ingestelde temperatuur heeft bereikt, gaat het groene controlelampje branden. 4. Laat het apparaat gedurende enkele minuten opwarmen zonder dat er beslag ingevuld is, om eventuele fabricageresiduen te verwijderen. Open het raam gedurende deze fase. Na het inbran39 Copyright UNOLD AG | www.unold.de den vertoont het apparaat misschien al sporen van gebruik, deze hebben echter geen nadelige invloed op de werking van het apparaat en zijn geen reden voor reclamatie. 5. Vet beide bakplaten voor het eerste gebruik met een kwast lichtjes in met hittebestendig vet, bijv. margarine (aangezien de bakplaten voorzien zijn van een anti-aanbaklaag hoeft u deze alleen in te vetten voor de eerste wafel, daarna niet meer). 6. Mocht er bij het eerste verwarmen van uw nieuwe apparaat een lichte geur ontstaan, zo is dit volkomen onbedenkelijk. 7. De eerste wafel is niet geschikt voor verbruik. WAFELS BEREIDEN 1. Giet nu het beslag met een scheplepel op het midden van de onderste bakplaat. Het beslag verdeelt zich bij het sluiten van het apparaat gelijkmatig. Let er a.u.b. altijd op dat u de hoeveelheid beslag juist doseert. Wanneer u het apparaat met te weinig beslag vult, ligt het bovenstuk van het apparaat niet goed erop; de bovenkant van de wafel wordt dan niet zo bruin als de onderkant. Vult u het apparaat met teveel beslag, dan loopt het beslag over en maakt het apparaat en het werkvlak vuil. 2. Sluit het apparaat onmiddelijk nadat u het met beslag gevuld heeft, zodat de wafels boven en onder gelijkmatig bruin worden. 3. Enkele seconden na het invullen van het beslaag gaat het groene controlelampje uit. Het apparaat wordt weer verwarmd, het bakken begint. 4. Met de traploos instelbare temperatuur-regelaar kunt u de gewenste bruiningsgraad bepalen. Bij een lage instelling krijgt u lichtere, bij een hogere instelling donkerdere wafels. Daartussen liggen traploos alle gewenste bruiningsgraden. 5. Als het bakproces afgesloten is, gaat het groene controlelampje weer branden. Daar-mee wordt aangegeven dat de wafels gereed zijn en uit het apparaat dienen te worden genomen. Tegelijkertijd wordt automatisch de verwarming onderbroken. 6. Tip m.b.t. de controlelampjes: Als het groene lampje verlicht zijn, betekent dit dat de temperatuur bereikt is, maar niet dat de wafel klaar is. De baktijd van de wafels hangt af van het betreffende deeg en uw individuele smaak. Controleer daarom eerst, alvorens de wafels uit het ijzer te nemen, of deze geheel aan uw wensen voldoen. 7. Als uw wafels te licht van kleur geworden zijn, stel de regelaar dan hoger in. Bij te donkere wafels de regelaar lager instellen. 8. Na het verwijderen van de wafels kan het apparaat onmiddellijk weer met beslag gevuld worden. Het groene controlelampje gaat weer uit. 9. Ga zo door totdat het beslag geheel verbruikt is. 10. Na het bakken stekker uit het stopcontact trekken. Dan pas is het apparaat uitgeschakeld. Attentie: Ook na het gebruik is het apparaat nog langere tijd zeer heet! 40 Copyright UNOLD AG | www.unold.de REINIGING Laat het apparaat volledig afkoelen alvorens dit te reinigen. Vóór het reinigen het apparaat steeds uitschakelen en de stekker uit het stopcontact trekken. 1. Het apparaat mag nooit in water of andere vloeistoffen worden gedompeld. 2. Veeg de nog warme bakplaten met een vochtige doek af of gebruik een zachte borstel voor het schoonmaken van de groeven. 3. Gebruik nooit spitse of harde voorwerpen. Deze zouden de anti-aanbaklaag kunnen bekrassen. 4. Vóór een volgende gebruik dient het apparaat volkomen droog te zijn. RECEPTEN Wafels smaken het beste vers en nog warm van het bakken. Wanneer de wafels knapperig moeten zijn, mag men deze niet op elkaar leggen, maar moet men deze afzonderlijk op een taartrooster laten uit dampen. Wafels smaken echter ook koud heel goed. U houdt de wafels enige tijd vers en mals, wanneer u deze in een gesloten doos (blik) bewaart. De wafels moeten vooraf goed zijn afgekoeld. Echter moet u aan het beslag voor deze wafels meer vet toevoegen. U kunt de wafels ook invriezen. Als het beslag weinig vet bevat, moet u de bakplaten met anti-aanbaklaag ook tussendoor met een vetkwast iets invetten. Als er teveel vet gebruikt wordt, loopt dit bij het bakken over en maakt het apparaat vuil. Bovendien krijgen de wafels daarvan gemakkelijk lichte plekken. Melk (vooral volle melk) en suiker in het wafelbeslag leveren donkere wafels op. Wanneer u kokosvet in het beslag gebruikt, worden de wafels nauwelijks bruin. Alle bakingrediënten moeten dezelfde temperatuur hebben. U voorkomt daardoor schiften van het beslag en vlekvorming bij het bakken van de wafels. Wanneer een wafelbeslag een keer ongewone bakresultaten oplevert, b.v. blijft in de vorm kleven of de wafels worden verschillend bruin, kan dat zeer zeker aan het soort meel liggen. Gebruik daarom altijd alleen hoogwaardig meel. Een andere oorzaak kan zijn dat oud, niet helemaal weggeveegd vet is verbrand. In dit geval de bakplaten grondig reinigen en daarna met boter of met een spekzwoerd invetten. De volgende recepten kunt u, afhankelijk van smaak en fantasie, met verschillende ingrediënten naar believen variëren. Wanneer u meer of minder wafels wilt bakken, kunt u de vermelde hoeveelheden natuurlijk dienovereenkomstig wijzigen. De recepten zijn steeds voor ca. 8 tot 10 wafels. Als u in plaats van suiker Stevia wilt gebruiken, hoeft u enkel de hoeveelheid el voor suiker door tl voor stevia te vervangen (bijv. 5 el suiker door 5 tl stevia. Attentie: het deeg wordt dan iets dunner).Honing of diksap wordt net als suiker gebruikt. De zoetkracht is dan niet zo sterk, de wafels worden echter dieper bruin. 41 Copyright UNOLD AG | www.unold.de Zoete wafels Bij zoete wafels kunt u b.v. een snufje zout, gemalen kruidnagels, gehakte of gemalen noten en amandelen toevoegen, of ook rozijnen, zeer kleine appelstukjes, kaneel, kardemom, anijs, gemberpoeder, koriander, geraspte citroenschil resp. citroensap enz. toevoegen. Met een scheutje alcohol verfijnt u iedere wafel. Hiervoor zijn rijstbrandewijn, rum en «Kirschwasser» zeer geschikt. Serveer de wafels met poedersuiker of met suiker en kaneel bestrooid. Heerlijk hierbij zijn aardbeien met slagroom, warme frambozen of morellen, appelcompote enz. Zwabische fijne wafels Voor ca. 8 wafels Ingrediënten: 125 g margarine of boter, 30 g suiker, 100 g meel, 4 eieren, 1 pakje vanille-suiker, 5 eetlepels room. Bereiding: Eiwit stijf kloppen (1 eetlepel van de suiker kort voor het stijf worden toevoegen). Vet tot schuim kloppen. Eigeel, suiker en vanillesuiker toevoegen. Afwisselend het meel en de room eronder mengen. Tot slot het stijve eiwit onderspatelen. Roomwafels Voor ca. 20 wafels Ingrediënten: ½ I zoete room, 8 eieren, een snufje zout, 125 g boter of margarine, 200 g meel, geraspte schil van een halve citroen. Bereiding: Zie Zwabische fijne wafels. Wafels met suiker en kaneel bestrooien, warm serveren. Gewone wafels (knapperig, zoet) Voor ca. 10 wafels Ingrediënten: 125 g boter, 75 g suiker, 1 pakje vanillesuiker, 3 eieren, 1 eetlepel rum, 125 g meel, 125 g zelfrijzend bakmeel, 2 afgestreken theelepels bakpoeder, melk naar wens (ca. 1/8 liter). Bereiding: Vet met suiker en vanillesuiker tot schuim kloppen, daarna eieren, rum, meel, zelfrijzend bakmeel en bakpoeder toevoegen (meel, zelfrijzend bakmeel en bakpoeder eerst zeven). Het beslag met melk verdunnen tot het dik-vloeibaar van de lepel loopt. Kwarkwafels Voor ca. 12 wafels Ingrediënten: 100 g boter of margarine, 125 g kwark, uitgelekt, 40 g suiker, geraspte schil van een halve citroen, 150 g meel, bijna ¼ I lauwwarme melk, 4 eieren. Bereiding: Eiwit stijf kloppen (1 eetlepel van de suiker kort voor het stijf worden toevoegen). Eigeel en suiker tot schuim kloppen, kwark, vet en geraspte citroenschil toevoegen. Meel en melk afwisselend toevoegen. Tot slot het eiwit onderspatelen. Amandelwafels Voor ca. 10 wafels Ingrediënten: 200 g margarine of boter, 75 g suiker, 1 pakje vanillesuiker, 4 eieren, 125 g ijn gemalen amandelen, 350 g meel met 1 theelepel bakpoeder, ruim 1/8 l melk, lauwarm, 2 eetlepels rum. 42 Copyright UNOLD AG | www.unold.de Bereiding: Eiwit stijf kloppen. Eigeel met suiker en vanillesuiker tot schuim kloppen, het gesmolten vet langzaam toevoegen. Het met bakpoeder vermengde meel en de melk afwisselend onderroeren. Als laatste de amandelen en het eiwit eronder spatelen. Deze wafels 1 dag lang in een goed gesloten doos bewaren. Gistwafels Voor ca. 14 wafels Ingrediënten: 150 g boter of margarine, 75 g suiker, 4 eieren, 1 snufje zout, 375 g meel, 25 g verse gist, 1/8 I zure room. Bereiding: Gist, ca. 75 ccm lauwwarm water, 1 eetlepel meel en een beetje suiker tot een papje roeren en laten rijzen. Alle ingrediënten tot een licht gistdeeg verwerken en laten rijzen. Daarna bakken zoals bij de andere wafels. Met suiker en kaneel bestrooid en warm eten. Appelwafels Voor ca. 8 wafels Ingrediënten: 250 g margarine of boter, 75 g suiker, een beetje geraspte citronenschil, 4 eieren, 250 g meel, 1 theelepel bakpoeder, ruim 1/8 I lauwwarme melk, 300 g appels, geschild en in fijne blokjes gesneden, 50 g gemalen amandelen of noten, ½ theelepel kaneel, 1 eetlepel rum. Bereiding: De appel met kaneel, suiker, rum en de gemalen noten mengen en even in laten trekken. Vet tot schuim kloppen en citroenschil alsmede eieren toevoegen. Meel met bakpoeder mengen en afwisselend met de melk onderroeren. Het appelnotenmengsel voorzichtig onder het beslag spatelen en bakken. De wafels met suiker en kaneel bestrooien en warm serveren. Zandwafels Voor ca. 8 wafels Ingrediënten: 250 g margarine of boter, 150 g meel en 100 g zelfrijzend bakmeel, 4 eieren, 150200 g suiker, 1 klein glaasje Schwarzwalder Kirschwasser of cognac, afhankelijk van de smaak anijs, citroen, gemberpoeder of koriander. Bereiding: Margarine of boter zeer zacht laten worden. Suiker en eieren tot schuim kloppen en het gesmolten vet langzaam onderroeren. Het met zelfrijzend bakmeel gemengde meel beetje bij beetje toevoegen. Tot slot de alcohol onderroeren. Met poedersuiker bestrooien. 43 Copyright UNOLD AG | www.unold.de Pikante wafels Bij pikante wafels kunt u de volgende kruiden en ingrediënten (steeds goed fijngemaakt) toevoegen: ham, rauw of gekookt, salami, amandelen, noten, appels, uien, augurken, paprikastukjes, ansjovis, olijven, kappertjes, zalm, mosselen, artisjikharten, champignons, geraspte kaas, krab, in dunne plakjes gesneden verse tomaten. Kruiden met peper, zout, paprika, oregano, kant en klare pizzakruidenmix, mosterd, tomatenpuree, kummel, cayennepeper, knoflook enz. Als garnituur zijn b.v. verschillende salades, pikantgekruide cottage cheese of kwark geschikt. Ui-spek-wafels Voor ca. 8-9 wafels Ingrediënten: 500 g tarwemeel type 1050, 80 g rookspek, fijn gesneden, 1 bundel gehakte peterselie, 50 g geroosterde uien, 1½ TL zout, 1 snufje suiker, 500 ml lauw water, 50 ml olie, 1 pakje = 7 g gedroogde gist, 2 TL gedroogde tarwezuurdeeg. Bereiding: Alle ingrediënten in een schotel vullen en vermengen (de deeg moet niet rijzen, als uw gedroogde gist gebruikt). Het wafelijzer op middelste stand voorverwarmen en de wafels ca. 7 à 8 min. bakken. Brooddeegwafels Voor ca. 8 wafels Ingrediënten: 500 g brooddeegmengsel (elk mengsel voor tarwe-rogge-brood), 500 ml lauwwarm water (570 ml voor volzadig brood mengsel), 1 pakje = 7 g gedroogde gist (indien het broodmengsel deze niet bevat), 75 ml olie. Bereiding: Alle ingrediënten in een schotel doen en vermengen. Het wafelijzer op middelste stand voorverwarmen en de wafels bakken. Smaakt puur of pittig belegd bij eenpans-gerechten en soepen, op feestjes of als lekkere middagboterham. Kaaswafels I Voor ca. 8 wafels Ingrediënten: 200 g boter of margarine, 4 eieren, ½ theelepel zout, 100 g meel, 100 g zelfrijzend bakmeel, bijna ½ theelepel bakpoeder, 1/8 I water (lauwwarm), 2 eetlepels Parmezaanse kaas (naar smaak meer), paprika. Bereiding: zie pizzawafels. Variatie: verse tomaten, gehalveerd en in fijne plakjes gesneden, uien, paprikastukjes, ham, champignons, enz. Kaaswafels II Voor ca. 8 wafels Ingrediënten: 160 g boter of margarine, 4 eieren, 50 g in kleine blokjes gesneden Tilsiter kaas, 50 g Parmezaanse kaas, 100 g meel, 4 eetlepels melk, 1 theelepel bakpoeder, een beetje zout. 44 Copyright UNOLD AG | www.unold.de Bereiding: Eiwit stijf kloppen. Boter en eigeel tot schuim kloppen. Kaas, lauwwarme melk en het met bakpoeder vermengde en gezeefde meel eronder roeren. Het eiwit onderspatelen. Pizzawafels Voor ca. 10 wafels Ingrediënten: 125 g boter of margarine, 4 eieren, 150 g meel, ½ theelepel bakpoeder, 1/8 I lauwwarm water, 100 g gekookte ham, in fijne reepjes gesneden, 2 appels, in fijne blokjes, 50 g gemalen walnoten of hazelnoten, 1 eetlepel tomatenpuree, peper, zout, 2 eetlepels pizzakruiden. Bereiding: De boter of margarine tot schuim kloppen, de eieren één voor één toevoegen. Het met bakpoeder gemengde meel en het water toevoegen. Ham, appel en noten toevoegen en met tomatenpuree, peper, zout en pizzakruidenmix kruiden. Onmiddellijk bakken. Hamwafels Voor ca. 8 wafels Ingrediënten: 150 g boter of margarine, 4 eieren, 250 g meel, 1 theelepel bakpoeder, bijna 1/8 I lauwwarm water, 125 g rauwe ham in blokjes, 1-2 augurken, fijn gesneden, 2-3 ansjovis, fijn gemaakt, 1 gehakte ui, zout, paprika, 1 snufje suiker, peper, oregano, 1 theelepel citroensap. Bereiding: zie pizzawafels. Variatie: kappertjes, olijven, salami. Gezouten wafels Voor ca. 4-6 wafels Ingrediënten: 250 g meel, 3/8 I melk, 2 eigeel, ½ theelepel zout, 50 g gesmolten boter, ½ pakje bakpoeder, 2 stijfe eiwit. Bereiding: Van meel, bakpoeder, melk, eigeel en zout een glad deeg bereiden, het gesmolten vet eronder roeren en tot slot het stijve eiwit onderspatelen. De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn door de auteurs en door UNOLD AG zorgvuldig ontwikkeld en getest. Een garantie kan er echter niet worden aanvaard. De auteurs en/of UNOLD AG en haar gemachtigden kunnen in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor letsel, materiële schade en financiële schade. 45 Copyright UNOLD AG | www.unold.de GARANTIEVOORWAARDEN Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële gebruik), gerekend vanaf de dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik aantoonbaar is veroorzaakt door een fout in de productie. Binnen de garantietermijn verhelpen wij materiaal- en productiefouten door herstelling of vervanging naar onze keuze. Onze garantie is slechts geldig voor in Duitsland en Oostenrijk verkopte apparaten. In andere landen a.u.b. de importeur aanspreken. Apparaaten, waarvoor garantie in aanspraak wordt genomen, moeten ons samen met een kopie van de machineel gegenereerde kassabon waaruit de koopdatum duidelijk wordt, alsmede een beschrijving van de fout goed verpakt aan onze klantenservice worden toegezonden, porto betaald. Als er sprake van garantie is, worden de verzendingskosten in Duitsland en Oostenrijk aan de klant vergoed. De garantie dekt geen schade veroorzaakt door slijtage, onbehoorlijk gebruik/foutieve handelingen en niet-naleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen. Het recht op garantie vervalt, wanneer reparaties of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd. Eventuele rechten van de eindgebruiker t.o.v. de verkoper of distributeur worden door deze garantie niet aangetast. VERWIJDEREN VAN AFVAL / MILIEUBESCHERMING Onze apparaten zijn geproduceerd met een hoge qualiteit voor een lange gebruik. Regelmatige onderhoud en vakkundig reparaties door onze klantenservice verlengt de gebruiksduur. Wanneer het apparat defekt is en kan niet meer gerepareerd worden, let op de volgende instructies. Dit product mag niet samen met het normale huishoudelijke afval worden afgevoerd. U dient dit product bij een voor het recycleren van elektrische of elektronische apparaten aangewezen verzamelplaats in te leveren. Door het separaat inzamelen en recycleren van afvalproducten helpt u mee bij het zuinig omgaan met de natuurlijke hulpbronnen en zorgt u ervoor dat het product op een gezondheids- en milieuvriendelijke manier afgevoerd wordt. 46
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76

Unold 48255 de handleiding

Categorie
Wafelijzers
Type
de handleiding