21
Oplossingen voor de problemen
a) Meet de ingrediënten goed af.
b) Pas de hoeveelheid ingrediënten aan en controleer dat alle ingredi-
enten zijn toegevoegd.
c) Gebruik andere vloeistof of laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
Voeg de ingrediënten die in het recept gespeciceerd worden in de
juiste volgorde toe. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en
doe de verkruimelde of droge gist erin. Voorkom dat de gist en de
vloeistof in direct contact komen met elkaar.
d) Gebruik uitsluitend verse en goed bewaarde ingrediënten.
e) Reduceer de totale hoeveelheid van de ingrediënten, gebruik niet
meer dan de aangegeven hoeveelheid bloem. Reduceer alle ingre-
diënten met 1/3.
f) Corrigeer de hoeveelheid vloeistof. Als er ingrediënten worden
gebruikt die water bevatten, dient de dosering van de toe te voegen
vloeistoffen overeenkomstig verminderd te worden.
g) Verminder in geval van zeer vochtig weer, de hoeveelheid water
met 1-2 eetlepels.
h) Gebruik de timerfunctie niet bij zeer warm weer. Gebruik koude
vloeistoffen.
i) Haal het brood onmiddellijk na het bakken uit het bakblik en laat het
tenminste 15 minuten afkoelen op het rooster, voordat u het snijdt.
j) Reduceer de hoeveelheid gist of van alle ingrediënten met 1/4.
k) Vet het bakblik niet in!
l) Voeg een eetlepel tarwegluten toe aan het deeg.
Tips voor recepten
1. Ingrediënten
Aangezien ingrediënt een bepaalde rol speelt bij het met succes bakken
van brood, is het juiste afmeten net zo belangrijk als de volgorde waarin
de ingrediënten worden toegevoegd.
• De belangrijkste ingrediënten, zoals de vloeistof, bloem, zout, suiker
en gist (zowel droge of verse gist kunnen worden gebruikt) beïn-
vloeden de succesvolle uitkomst van de bereiding van het deeg en
het brood. Gebruik altijd de juiste hoeveelheden in de juiste verhou-
dingen.
• Gebruik lauwwarme ingrediënten als het deeg onmiddellijk bereid
dient te worden. Als u de het programma met de timerfunctie wilt
gebruiken, wordt het aanbevolen om koude ingrediënten te gebrui-
ken om te voorkomen dat de gist te vroeg begint te rijzen.
• Margarine, boter en melk beïnvloeden de smaak van het brood.
• Suiker kan met 20% gereduceerd worden om de korst lichter en
dunner te maken, zonder de succesvolle uitkomst van het bakken
te beïnvloeden. Als u voorkeur heeft voor een zachtere en lichtere
korst, vervang dan de suiker door honing.
• Gluten, die tijdens het kneden in de bloem geproduceerd worden,
geven structuur aan het brood. Het ideale bloemmengsel bestaat uit
40% volkorenbloem en 60% witte bloem.
• Als u hele granen toe wilt voegen, laat ze dan een nacht weken.
Reduceer de hoeveelheid bloem en vloeistof (tot 1/5 minder).
• Zuurdesem is onmisbaar bij het gebruik van roggemeel. Het bevat
melk en acetobacter, die grondig fermenteren en het brood lichter
maken. U kunt uw eigen zuurdesem maken, maar het kost tijd.
Daarom wordt in onderstaande recepten geconcentreerd zuurde-
sempoeder gebruikt. Het poeder wordt verkocht in pakjes van 15 g
(voor 1 kg bloem). Volg de aanwijzingen op die in de recepten
worden gegeven (½, ¾ of 1 zakje). Als minder zuurdesem wordt
gebruikt dan is vereist, zal het brood kruimelen.
• Als zuurdesempoeders worden gebruikt met een verschillende
concentratie (zakje met 100 g voor 1 kg bloem), dient de hoeveel-
heid bloem met 80 g voor iedere kg bloem verminderd te worden.
• Er is ook vloeibare zuurdesem beschikbaar, die verkocht wordt
in zakjes. Het is geschikt voor gebruik. Volg de op de verpakking
aangegeven dosering. Vul de maatbeker met de vloeibare zuurde-
sem en vul het aan met de andere vloeibare ingrediënten in de juist
doseringen, zoals aangegeven in het recept.
• Tarwezuurdesem, dat meestal droog is, verbetert de verwerkbaar-
heid, de versheid en de smaak van het deeg. Het is milder dan
roggezuurdesem.
• Gebruik of het NORMAL of het VOLLKORN programma voor het
bakken van zuurdesembrood. Bakferment vervangt gist en is puur
een kwestie van persoonlijke smaak. Dit is uiterst geschikt voor
gebruik in de broodmachine.
• Tarwezemelen worden toegevoegd aan het deeg als u bijzonder
licht brood wilt hebben, dat rijk is aan vezels. Gebruik één eetlepel
voor 500 g bloem en vermeerde de hoeveelheid vloeistof met ½
eetlepel.
• Tarwegluten zijn natuurlijke toevoegingen die verkregen worden van
tarweproteïnen. Ze maken het brood lichter en volumineuzer. Het
brood zakt minder snel in en het is gemakkelijker verteerbaar. Het
effect wordt snel gewaardeerd bij het bakken met volkorenbloem
en andere bakkersproducten die gemaakt zijn van thuisgemalen
bloem.
• De zwarte mout die in sommige recepten wordt gebruikt, is donker-
gebrande gerstmout. Het wordt gebruikt om een donkerder korst en
een zachter binnenste te verkrijgen (bijv. bruinbrood). Gerstmout is
ook geschikt, maar het is niet zo donker. U kunt deze mout vinden
in reformzaken.
• Er kunnen meestal smaakstoffen voor brood toegevoegd worden
aan alle soorten bruin brood. De hoeveelheid is afhankelijk van uw
persoonlijke smaak en de specicaties van de fabrikant.
• Puur lecithinepoeder is een natuurlijke emulgator die het volume
van het brood vermeerdert, de binnenkant zachter en lichter maakt
en het langer vers houdt.
2. Aanpassen van doseringen.
Als de doseringen vermeerderd of verminderd dienen te worden, zorg
er dan voor dat de verhoudingen van het originele recept worden
gehandhaafd. De onderstaande basisregels voor het aanpassen van
de doseringen van de ingrediënten dienen gevolgd te worden om een
perfect resultaat te verkrijgen:
• Vloeistoffen/bloem: Het deeg dient zacht (maar niet te zacht) en ge-
makkelijk kneedbaar te zijn zonder dat het draderig wordt. Het moet
met licht kneden tot een bal gevormd kunnen worden. Dit is niet het
geval met zwaar deeg, zoals volkoren rogge of meergranenbrood.
Controleer het deeg vijf minuten na de eerste keer kneden. Als
het te vochtig is, voeg dan wat bloem toe, totdat het deeg de juiste
consistentie heeft. Als het deeg te droog is, voeg dan een eetlepel
water per keer toe tijdens het kneden.
• Vervangen van vloeistoffen: Wanneer in een recept ingrediënten
worden gebruikt die vloeistoffen bevatten (bijv. wrongel, yoghurt,
enz.), dan dient de vereiste hoeveelheid vloeistof gereduceerd te
worden. Wanneer eieren worden gebruikt, klop ze dan eerst in
de maatbeker en vul ze tot de beoogde hoeveelheid aan met de
andere vereiste vloeistoffen.
Als u op een hooggelegen plaats woont (meer dan 750 m boven de
zeespiegel) rijst het deeg sneller. De gist kan in dit geval gereduceerd
worden met ¼ tot ½ theelepel, om het rijzen proportioneel te verminde-
ren. Dit geldt ook voor plaatsen met bijzonder zacht water.