Unold 48879 Specificatie

Categorie
Ijsmachines
Type
Specificatie
7
1 D Motor Art-Nr. 4887901
GB Motor block
F Bloc moteur
NL Aandrijf
I Blocco motore
E Accionamiento
CZ Hnací část
PL Silnik
2 D Transparenter Deckel
Art-Nr. 4887902
GB Transparent lid
F Couvercle transparent
NL Transparente deksel
I Coperchio trasparente
E Tapa transparente
CZ Transparentní kryt
PL Przezroczysta pokrywa
3 D Eisbehälter Art-Nr. 887510
GB Ice cream bowl
F Réservoir de glace
NL Ijsreservoir
I Cestello per il gelato
E Recipiente para
CZ Nádoba na zmrzlinu
PL Pojemnik na lody
4 D Mischer Art-Nr. 887504
GB Mixing arm
F Mixeur
NL Roerwerk
I Pala
E Mecanismo agitador
CZ Míchadlo
PL Mieszak
5 D Kompressorgehäuse
GB Compressor housing
F Boîtier du compresseur
NL Compressor behuizing
I Corpo compressore
E Carcasa del compresor
CZ
Těleso kompresoru
PL Obudowa sprężarki
6 D Eislöffel
GB Ice ream spoon
F Cuiller pour glace
NL Ijslepel
I Cucchiaio per gelato
E Cuchara para helado
CZ
Naběračka na zmrzlinu
PL Łyżka do lodów
35
GEBRUIKSAANWIJZING MODEL 48879
tEchnischE gEgEVEns
Vermogen: 135 W, 220-240 V~, 50 Hz
Afmetingen (l/b/h): Ca. 36,5 x 27,9 x 28,5 cm
Aansluitkabel: Ca. 120 cm
Gewicht: Ca. 8,6 kg
Behuizing: Kunststof wit/geel
Uitvoering: Volautomatische, zelfkoelende compressor
Room crème ijs in ca. 60 minuten
Koelbereik -18 tot -35°C
Keuzeschakelaar voor het mengen, bevriezen, mengen en bevriezen
Verwijderbare ijsbak
Toebehoren: Gebruiksaanwijzing, ijslepel
Wijzigingen en vergissingen in de uitrustingskenmerken, techniek, kleuren en design voorbehouden
VErklaring Van DE symbolEn
Dit symbool wijst op eventuele gevaren die letsel tot gevolg kunnen hebben of tot schade
aan het apparaat leiden.
Voor uw VEilighEiD
1. Lees deze gebruiksaanwijzing a.u.b. zorg-
vuldig door, voordat u het apparaat in
gebruik neemt en bewaar de gebruiksaan-
wijzing goed.
2. Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik
door personen (ook kinderen) met beperkte
fysieke, sensorische of mentale vaardighe-
den of met gebrek aan ervaring en/of kennis,
tenzij zij onder toezicht staan of instructies
over het gebruik van dit apparaat hebben
gekregen van een persoon die voor hun vei-
ligheid verantwoordelijk is.
3. Kinderen moeten onder toezicht staan, om
ervoor te zorgen dat ze niet met het apparaat
spelen.
4. Het apparaat uitsluitend op wisselstroom
overeenkomstig het typeplaatje aansluiten.
5. Dit apparaat mag niet met een externe tijd-
klok of met een afstandsbediening bediend
worden.
6. Na het gebruik, voor de reiniging of bij evt.
storingen tijdens de werking a.u.b. altijd de
stekker uit het stopcontact trekken.
7. Het apparaat nooit in water of in een andere
vloeistof dompelen, de aansluitkabel tegen
vocht beschermen.
8. Het apparaat en de onderdelen zijn niet
geschikt voor de vaatwasser.
9. Zet het apparaat op een vrij, effen werkvlak.
10. Het apparaat is uitsluitend bestemd voor
huishoudelijk gebruik of voor soortgelijke
doeleinden, bijv.:
kitchenettes in winkels, kantoren of op
andere werkplaatsen,
landbouwbedrijven,
voor gebruik door gasten van hotels,
motels of andere overnachtingsbedrijven,
in particuliere pensions of vakantiehuis-
jes.
11. Het apparaat en de aansluitkabel om vei-
ligheidsredenen nooit op of in de buurt van
hete oppervlakken neerzetten of gebruiken.
12. De aansluitkabel vóór gebruik helemaal
afwikkelen.
13. De kabel mag niet over de rand van het
werkvlak heen omlaag hangen.
36
14. De maximale vulhoeveelheid mag niet over-
schreden worden. De ijsbak mag hoogstens
voor ¾ gevuld zijn, omdat het ijs tijdens het
vriesproces uitzet.
15. Doe de ingrediënten voor het ijs steeds in de
verwijderbare ijsbak, nooit direct in de bak
van de ijsmachine.
16. Gebruik het apparaat nooit zonder ijsbak!
17. Tijdens de werking geen voorwerpen in het
apparaat houden en niet met de hand in de
bak grijpen.
18. Haal de mengmotor nooit van het apparaat,
zolang het apparaat nog in werking is, omdat
de motor anders beschadigd kan worden.
19. Gebruik het apparaat uitsluitend nadat het
correct gemonteerd is.
20. Tijdens de werking moeten de ventilaties-
leuven vrij blijven, zowel de sleuven van de
compressorbehuizing als de sleuven van het
aandrijfgedeelte.
21. Gebruik het apparaat nooit met toebehoren
van andere apparaten.
22. Zet het apparaat nooit meerdere malen ach-
ter elkaar aan en uit, omdat de compressor
beschadigd kan worden. Laat het apparaat
minstens 5 minuten rusten, voordat u het
opnieuw inschakelt.
23. Gebruik geen spitse of scherpe voorwerpen
in de ijsbak. Dit zou krassen in de bak kun-
nen veroorzaken. Gebruik een schraper van
plastic of van hout om het bereide ijs uit de
ijsbak te halen.
24. Controleer de stekker en de kabel regelma-
tig op slijtage of beschadiging. Als de kabel
of andere delen beschadigd zijn, stuur het
apparaat dan a.u.b. ter controle en reparatie
naar onze klantenservice (voor het telefoon-
nummer zie de garantiebepalingen). Ondes-
kundige reparaties kunnen gevaren voor de
gebruiker veroorzaken en hebben uitsluiting
van de garantie tot gevolg.
Niet in het lopende apparaat grijpen -
er bestaat verwondingsgevaar!
Let op dat u het apparaat niet in een
hoek van meer dan 45° draait of kan-
telt, omdat de compressor anders
beschadigd wordt.
De fabrikant is niet aansprakelijk, indien het apparaat verkeerd gemonteerd, ondeskundig of foutief
gebruikt of door niet geautoriseerde derden gerepareerd werd.
Vóór hEt EErstE gEbruik
1. Wij raden u aan om alle uitneembare onder-
delen, behalve de motor (1), vóór het eerste
gebruik in warm water uit te spoelen.
2. De behuizing en de uitsparing voor de ijsbak
met een goed uitgedrukte, vochtige doek
afvegen.
3. Zet het apparaat op een effen en droog
werkvlak. Denk eraan dat u voldoende
afstand tot warmtebronnen en andere voor-
werpen aanhoudt. De ventilatiesleuven aan
het apparaat en aan de motor moeten steeds
vrij blijven.
4. Als het apparaat getransporteerd werd,
moet u minstens een uur wachten, voordat
het apparaat in werking gesteld kan worden.
Anders kan de compressor beschadigd wor-
den.
iJs bErEiDEn
1. Bereid de ingrediënten voor het ijs volgens
recept. Als het om een ijsmassa gaat die van
tevoren gekookt moet worden, kook deze
dan al een dag eerder, zodat de massa goed
kan afkoelen.
2. Koel de voorbereide ijsmassa resp. de ben-
odigde ingrediënten af tot op een koelkast-
temperatuur van ca. 6-8 °C.
3. Fruit pas kort voordat u het wilt bereiden,
pureren; stukjes fruit pas aan het einde van
de bereidingstijd toevoegen.
4. Zuinig zijn met alcohol en de alcohol pas
aan het einde van de vriestijd toevoegen,
omdat de vriestijd door alcohol langer wordt.
5. Zet de uitneembare ijsbak in de betreffende
bak van de compressorbehuizing (5).
6. Plaats de menger (3) exact in het midden
van de ijsbak (4)
7. Doe de gekoelde ingrediënten in de uit-
neembare ijsbak. Let op dat u de maximale
vulhoeveelheid niet overschrijdt. De ijsbak
mag hoogstens voor ¾ gevuld zijn, omdat
het ijs uitzet door het vriesproces en de
erdoorheen verwerkte lucht.
8. Let er a.u.b. op dat de ijsbak aan de buiten-
kant droog moet zijn.
9. Plaats het deksel op de ijsbak en draai het
deksel naar links, zodat het vergrendeld is.
37
10. Zet de motor in het apparaat.
11. Steek de stekker in een stopcontact.
12. Het apparaat is klaar voor gebruik.
13. Nu kunt u m.b.v. de keuzeschakelaar het
gewenste programma selecteren. De vol-
gende programma‘s staan ter beschikking:
Symbool Programma
Mengen en vriezen
Vriezen
Mengen
Mengen en vriezen
14. Voor de normale bereiding van ijs.
15. Het apparaat roert en bevriest de massa die
in het apparaat gedaan werd. Bij doelmatig
gebruik is het ijs in ca. 60 minuten klaar.
16. Als de ijsmassa de gewenste consistentie
heeft verkregen, schakelt u het apparaat uit
door de keuzeschakelaar op „0“ te draaien.
17. Laat het ijs niet te lang in de machine,
omdat het anders hard kan worden en splin-
ters kan gaan vormen.
Vriezen
18. Als het ijs aan het einde van het programma
nog niet de gewenste stijfheid heeft, kunt u
het met dit programma laten navriezen. Als
de ijsmassa de gewenste consistentie heeft
verkregen, schakelt u het apparaat uit door
de keuzeschakelaar op „0“ te draaien.
Mengen
19. Als de ingrediënten voor de start van het
programma eerst gelijkmatig gemengd moe-
ten worden, stel dan dit programma in, voor-
dat u het ijs gaat bereiden. Als de ijsmassa
de gewenste consistentie heeft verkregen,
schakelt u het apparaat uit door de keuze-
schakelaar op „0“ te draaien.
Attentie: Het apparaat schakelt
niet vanzelf uit! Laat het apparaat
daarom nooit zonder toezicht, zolang
het in werking is.
IJs uit de bak halen
20. Voordat u het ijs uit de bak haalt, schakelt
u het apparaat eerst uit door de keuzescha-
kelaar op „0“ te draaien.
21. Trek de stekker uit het stopcontact.
22. Om het bereide ijs uit het apparaat te halen,
haalt u eerst de motor en daarna het trans-
parante deksel eraf, door het tegen de klok
in te draaien.
23. Neem de ijsbak uit het apparaat en trek de
menger voorzichtig uit de ijsbak.
24. Doe het ijs in een geschikte bak. Gebruik
hiervoor geen scherpe of spitse voorwerpen,
maar een plastic of houten lepel, om de ijs-
bak niet te beschadigen. Wij raden aan om
een siliconen pannenlikker te gebruiken.
25. Als u wilt, kunt u direct daarna weer opni-
euw ijs bereiden. Start hiervoor weer met
punt 1.
26. Tip:
Als u bv. vruchtenijs of sorbet heeft
bereid, haal de ijsbak dan, meteen als het
programma afgelopen is, uit het apparaat,
doe het ijs in een bak die geschikt is voor de
diepvries en zet deze bak voor max. 15 tot
30 minuten in de vriezer, om het ijs door
en door te bevriezen. Anders is dit ijs aan de
buitenkant weliswaar bevroren, maar aan de
binnenkant is het eventueel nog vloeibaar.
27. Als u geen ijs meer wilt bereiden, contro-
leert u of de stekker uit het stopcontact
getrokken werd.
rEiniging En onDErhouD
1. Voordat u het apparaat gaat reinigen, schakelt
u het uit en trekt u de stekker uit het stop-
contact.
2. Reinig het apparaat nooit met of onder
water of met een andere vloeistof. Vooral de
motor van het roerwerk mag niet met water
in aanraking komen.
3. Gebruik geen krassende of schurende reini-
gingsmiddelen.
4. De uitneembare delen, behalve de motor,
kunt u in warm water met een mild afwas-
middel reinigen. Deze delen zijn niet
geschikt voor de vaatwasser.
5. Veeg de compressorbehuizing en de motor
af met een vochtige doek.
6. Droog alle onderdelen met een zachte doek
af, voordat u ze weer in elkaar zet.
38
Hieronder vindt u algemene informatie over de
bereiding van ijs en enkele basisrecepten. Over
de bereiding van ijs zijn een groot aantal boeken
verkrijgbaar. Pas dan wel de in de recepten
aangegeven hoeveelheden aan de maximale
vulcapaciteit van de machine aan.
Zelfgemaakt ijs smaakt vers het lekkerst. Omdat
het geen conserveermiddelen bevat is het voor
directe consumptie bedoeld.
Als u het ijs toch langer wilt bewaren, verdient
het aanbeveling om 20 g ijsbindmidel toe te
voegen. Door gebruik van ijsbindmiddel voorkomt
u dat de waterkristallen na langer bewaren
samenklonteren en grote harde kristallen in het
ijs vormen. IJsbindmiddel is b.v. onder de naam
‘Eisbasis’ verkrijgbaar bij:
Hobbybäcker-Versand - Inge Pinzer
Am Mühlholz 6 – 89287 Bellenberg
Tel. 0 73 06/92 59 00 - Fax 0 73 06/92 59 05
Internet: www.hobbybaecker.de
Gebruik voor vruchtenijs alleen rijpe vruchten.
Voeg stukjes fruit of bessen pas op het laatst
door de opening in het deksel toe.
Gebruik uitsluitend kakelverse eieren. In plaats
van melk kunt u ook slagroom gebruiken en in
plaats van slagroom melk. Hoe meer slagroom u
gebruikt, des te romiger wordt de ijsmassa.
Suiker kan worden vervangen door honing,
diksap of kunstmatige zoetstof (niet bij softijs).
Melk kan worden vervangen door sojamelk.
Wilt u bijzonder stevig ijs, zet dan de ijsmassa
15-30 minuten in het vriesvak van uw koelkast
voordat u de ijsmachine ermee vult, of stel een
langere bedrijfstijd in.
Let erop dat de ijsmassa minstens
koelkasttemperatuur heeft voordat zij de
ijsmachine ingaat. Hoe kouder de massa, hoe
korter de bereidingstijd (15-30 minuten).
Kwaliteit en smaak van ijs gaan al snel na de
bereiding achteruit.
Bewaar het ijs nooit in het ijsreservoir van de
machine in de vriezer maar vul het eerst om in
een geschikte bak met deksel.
Het ijs kan korte tijd in het vriesvak of in de
vriezer worden bewaard.
Maak het ijs binnen een week op. Ontdooid
of gedeeltelijk ontdooid ijs mag niet weer
worden ingevroren maar moet direct worden
geconsumeerd.
Basisrecept softijs
300 ml slagroom, 65 g bijenhoning, 2 eidooiers,
1 ei, 1 snufje zout
Alle ingrediënten mengen, meteen in de kuip
doen en tot softijs verwerken.
Smaakmakers naar wens toevoegen.
Vanillesoftijs
300 ml slagroom, ½ opengesneden vanillestokje,
65 g bijenhoning, 1 eidooier, 1 ei, 1 snufje zout
Een dag van te voren de room samen met het
vanillestokje en de honing aan de kook brengen
en op koelkasttemperatuur laten afkoelen. Roer
vlak voor de bereiding van het ijs het ei en het
zout erdoorheen.
Chocoladesoftijs
300 ml slagroom, 30 g melkchocolade, 30 g
pure chocolade, 1 eidooier, 1 ei, 1 snufje zout
Een dag van te voren de room samen met de
chocolade aan de kook brengen en op koelkast-
temperatuur laten afkoelen. Roer vlak voor de
bereiding van het ijs de dooier, het hele ei en het
zout erdoorheen.
Frambozensoftijs
300 ml slagroom, ½ zakje vanillesuiker, 65 g
bijenhoning, 1 eidooier, 1 ei, 1 snufje zout
150 ml gepureerde frambozen, Room, vanille-
suiker en honing mengen. Roer vlak voor de
bereiding van het ijs de dooier, het ei het zout en
de frambozenpuree erdoorheen.
algEmEnE oPmErkingEn
soFtiJs
39
Roomijs wordt van melk, slagroom, eventueel eidooiers, suiker en andere ingrediënten gemaakt. Pas
door constant roeren tijdens het vriezen ontstaat de romige consistentie.
Basisrecept vanille-ijs
200 ml melk, 250 mI slagroom, 1 vanillestokje,
1 snufje zout, 3 eidooiers, 3 el suiker
Melk en slagroom verhitten, het vanillestokje
overlangs opensnijden en het merg eruit
schrapen. Doe het merg samen met het zout bij
de melk. Kluts de dooiers met de suiker door
elkaar, voeg de warme melk geleidelijk toe en
roer het geheel goed door.
De massa 24 uur in de koelkast laten afkoelen
en dan in de ijsmachine tot ijs verwerken.
TIP:
Voor kinderen op het laatst 1 el smarties of
gummibeertjes door het ijs roeren.
Snel vanille-ijs
100 ml melk, 25 ml slagroom, 1 ei, 3 el suiker,
1-2 zakjes vanillesuiker
Alle ingrediënten goed door elkaar roeren en in
de ijsmachine tot ijs verwerken.
Basisrecept chocolade-ijs
50 g pure chocolade, 50 g melkchocolade,
250 mI slagroom, 50 ml melk, 1 ei
Chocolade met de melk en de room aan de kook
brengen en 24 uur in de koelkast zetten. Roer
daarna het ei door de massa en verwerk het
geheel in de ijsmachine tot ijs.
Snel chocolade-ijs
150 ml chocoladesiroop, 1 ei, 150 ml slagroom,
150 ml melk
Alle ingrediënten goed door elkaar roeren en in
de ijsmachine tot ijs verwerken.
Mocca-ijs
Bereid vanilleijs volgens het basisrecept, maar
los vóór de verdere verwerking 2-3 el koffie- of
espressopoeder in de hete melk op. Vlak voor
het einde van de vriestijd 1-2 el koffielikeur
toevoegen.
Walnotenijs
50 g suiker in een pan lichtbruin laten
karameliseren, 50 g gehakte walnoten toevoegen
en goed mengen. Laat het mengsel op een met
olie ingevette plaat afkoelen en hak het fijn.
Bereid vanilleijs volgens het basisrecept, maar
vervang de suiker door honingdauwhoning. Vlak
voor het einde van de vriestijd de notenkaramel
toevoegen.
Amaretto-ijs
Bereid vanilleijs volgens het basisrecept. Meng
100 g amaretti met 2-3 el amaretto en voeg dit
mengsel vlak voor het einde van de vriestijd toe.
Vruchtenijs wordt gemaakt van gepureerde vruchten met suiker, slagroom, yoghurt en eventueel
eiwit. Om vruchtenijs smeuïg te maken moet het tijdens het vriezen constant worden geroerd.
Basisrecept
250 g gepureerde vruchten, 1 el citroensap,
75 g suiker, 1 el eiwit, 125 ml slagroom
Meng de vruchtenpuree met de suiker en het
citroensap. Het eiwit en de slagroom apart stijf
kloppen en door de vruchtenpuree spatelen. In
de ijsmachine tot ijs verwerken.
Bij gebruik van vruchten uit blik is het toevoegen
van suiker niet nodig.
Basisrecept aardbeienijs
300 g aardbeien, 2 el suiker, 250 ml slagroom,
30 ml melk
Maak de aardbeien samen met alle andere
ingrediënten fijn en verwerk het geheel in de
ijsmachine tot ijs.
Yoghurt-vruchtenijs
250 g bessen of steenvruchten (aardbeien,
frambozen, bosbessen, abrikozen, kersen etc.),
1 scheut vloeibare zoetstof, 250 ml yoghurt, 2 el
slagroom
Volg dezelfde bereidingswijze als bij aard-
beienijs.
Snel yoghurt-vruchtenijs
Als het snel moet, kunt u gewoon 600 ml
vruchtenyoghurt (4,5 % vet) gebruiken.
Mango-kokosijs
1 rijpe mango, 125 g biogarde, 150 ml kokos-
melk, 2 el suiker, 2 el geraspte kokos
roomiJs
VruchtEniJs
40
Sorbet kan van bijna alle fruitsoorten of vruchtensappen worden bereid, b.v. van frambozen,
abrikozen, perzik, meloen, kiwi’s etc. Sorbet moet het tijdens het vriezen constant worden geroerd
zodat geen te grove ijskristallen kunnen ontstaan.
Sorbets hoeven niet altijd zoet te zijn of als dessert te worden geserveerd. Als tussengang bij een
feestelijke maaltijd is b.v. een tomatensorbet of een campari-sinaasappelsorbet erg lekker.
Bijzonder lekker is het om een bolletje sorbet te serveren in een glas champagne.
De basis voor parfait bestaat uit eigeel en suiker, die au bain marie tot een romige massa worden
geklopt en samen met andere ingrediënten en slagroom tot smeuïg ijs worden verwerkt.
Mango schillen, pit verwijderen en vruchtvlees
pureren. Samen met de overige ingrediënten in
de ijsmachine tot ijs verwerken.
Basisrecept
500-600 ml gepureerde vruchten of vruchtensap
met 50-100 g suiker (naar smaak en fruitsoort)
en 2 eiwit mengen en in de ijsmachine tot ijs
verwerken.
Voor extra smaak kunt u 1 el likeur, cognac,
kirsch etc. toevoegen.
Bij gebruik van vruchten uit blik, b.v. ananas,
is het toevoegen van suiker over het algemeen
niet nodig.
Aardbeiensorbet
300 g aardbeien, 1 tl citroensap, 1 el eiwit,
3 el suiker, 75 ml appelsap
Ingrediënten pureren en tot sorbet verwerken.
Campari-sinaasappelsorbet
500 ml sinaasappelsap met 100 ml campari en
2 el eiwit in de ijsmachine tot sorbet verwerken
en als voorafje serveren.
Cassissorbet
500 ml puree van zwarte bessen, sap van
1 citroen, 50 g suiker, 2 cl crème de cassis,
1 eiwit
De puree door een zeef wrijven en met de ingre-
diënten mengen. Het eiwit erdoorheen spatelen
en de massa tot sorbet verwerken.
Vlierbloesemsorbet
500 ml water, 250 g poedersuiker, 8-10 vlier-
bloesemschermen, 1 citroen, 1 eiwit
Het water met de suiker aan de kook brengen.
Bloesem wassen, droog schudden en in de niet
meer kokende suikersiroop ca. 30 minuten laten
trekken. Door een zeef gieten. Citroen persen en
het sap toevoegen. Vlierbloesemsiroop laten af-
koelen. De koude siroop samen met het eiwit
in de ijsmachine tot sorbet verwerken. Met fruit
van het seizoen (b.v. rode bessen, aardbeien) en
gefrituurde vlierbloesem serveren.
Champagne-basilicumsorbet
1 bos basilicum, 100 g suiker, 200 ml droge
witte wijn, 100 ml champagne of mousserende
wijn, sap van 1 citroen, 1 eiwit
De gewassen basilicumblaadjes met 100 ml
witte wijn pureren en ½ uur laten trekken. De
rest van de witte wijn met de suiker aan de kook
brengen. Giet de basilicumwijn door een fijne
zeef. Met de afgekoelde suikersiroop, cham-
pagne, citroensap, eiwit in de ijsmachine tot
sorbet verwerken en als voor- of tussengerecht
serveren.
TIP:
Zonder basilicum en met een beetje meer suiker
is deze sorbet een verfrissend nagerecht.
Appel-calvadosparfait
300 g appels, 1 citroen, 2 el calvados, 1 ei,
1 eidooier, 60 g suiker, 200 ml slagroom
Appel schillen, in kleine blokjes snijden en
met citroensap mengen. Zet 1 el appelblokjes
opzij. De rest met 1-2 el water zacht koken en
pureren. Klop de eieren met de suiker au bain
marie schuimig. De appelpuree erdoorheen
scheppen en de massa laten afkoelen. Slagroom
stijf kloppen en erdoorheen spatelen. In de
ijsmachine tot smeuïg ijs verwerken. Vlak voor
het einde van de vriestijd de appelblokjes en de
calvados toevoegen.
Met zwartebessensaus/bramensaus serveren.
Pralinéparfait
40 g suiker, 60 ml water, 2 eidooiers, 1 zakje
vanillesuiker, 1 msp. geraspte sinaasappelschil,
sorbEt
ParFait
41
De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn door de auteurs en door UNOLD AG zorgvuldig ontwikkeld
en getest. Een garantie kan er echter niet worden aanvaard. De auteurs en/of UNOLD AG en haar
gemachtigden kunnen in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor letsel, materiële schade en
financiële schade.
60 g couverture, 40 g notennoga, 1-2 el
chocoladelikeur of rum, 200 ml slagroom
Het water met de suiker aan de kook brengen en
laten afkoelen. De eidooiers met het suikerwater,
de vanillesuiker en de sinaasappelschil au
bain marie romig kloppen. De couverture met
de notennoga au bain marie smelten en met
de eimassa mengen. Likeur of rum toevoegen.
De stijf geklopte slagroom door de afgekoelde
massa spatelen en in de ijsmachine tot een
romige parfait verwerken.
42
garantiEVoorwaarDEn
Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële gebruik), gerekend vanaf de
dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik aantoonbaar is veroorzaakt door een fout in de pro-
ductie. Binnen de garantietermijn verhelpen wij materiaal- en productiefouten door herstelling of vervanging naar onze keuze.
Onze garantie is slechts geldig voor in Duitsland en Oostenrijk verkopte apparaten. In andere landen a.u.b. de importeur
aanspreken. Apparaaten, waarvoor garantie in aanspraak wordt genomen, moeten ons samen met een kopie van de machineel
gegenereerde kassabon waaruit de koopdatum duidelijk wordt, alsmede een beschrijving van de fout goed verpakt aan onze
klantenservice worden toegezonden, porto betaald. Als er sprake van garantie is, worden de verzendingskosten in Duitsland
en Oostenrijk aan de klant vergoed. De garantie dekt geen schade veroorzaakt door slijtage, onbehoorlijk gebruik/foutieve han-
delingen en niet-naleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen. Het recht op garantie vervalt, wanneer reparaties
of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd. Eventuele rechten van de eindgebruiker t.o.v. de verkoper
of distributeur worden door deze garantie niet aangetast.
VErwiJDErEn Van aFVal / miliEubEschErming
Onze apparaten zijn geproduceerd met een hoge qualiteit voor een lange gebruik. Regelmatige onderhoud en
vakkundig reparaties door onze klantenservice verlengt de gebruiksduur. Wanneer het apparat defekt is en
kan niet meer gerepareerd worden, let op de volgende instructies.
Dit product mag niet samen met het normale huishoudelijke afval worden afgevoerd. U dient dit product bij
een voor het recycleren van elektrische of elektronische apparaten aangewezen verzamelplaats in te leveren.
Door het separaat inzamelen en recycleren van afvalproducten helpt u mee bij het zuinig omgaan met de
natuurlijke hulpbronnen en zorgt u ervoor dat het product op een gezondheids- en milieuvriendelijke manier
afgevoerd wordt.

Documenttranscriptie

1 D GB F NL I E CZ PL Motor Art-Nr. 4887901 Motor block Bloc moteur Aandrijf Blocco motore Accionamiento Hnací část Silnik 5 D 6 GB F NL I E CZ PL Transparenter Deckel Art-Nr. 4887902 Transparent lid Couvercle transparent Transparente deksel Coperchio trasparente Tapa transparente Transparentní kryt Przezroczysta pokrywa 3 D GB F NL I E CZ PL Eisbehälter Art-Nr. 887510 Ice cream bowl Réservoir de glace Ijsreservoir Cestello per il gelato Recipiente para Nádoba na zmrzlinu Pojemnik na lody 4 D GB F NL I E CZ PL Mischer Art-Nr. 887504 Mixing arm Mixeur Roerwerk Pala Mecanismo agitador Míchadlo Mieszak 2 D GB F NL I E Kompressorgehäuse Compressor housing Boîtier du compresseur Compressor behuizing Corpo compressore Carcasa del compresor CZ PL Těleso kompresoru D GB Eislöffel Ice ream spoon F Cuiller pour glace NL Ijslepel I Cucchiaio per gelato E CZ PL Naběračka na zmrzlinu Obudowa sprężarki Cuchara para helado Łyżka do lodów 7 Gebruiksaanwijzing model 48879 Technische gegevens Vermogen: 135 W, 220-240 V~, 50 Hz Afmetingen (l/b/h): Ca. 36,5 x 27,9 x 28,5 cm Aansluitkabel: Ca. 120 cm Gewicht: Ca. 8,6 kg Behuizing: Kunststof wit/geel Uitvoering: Volautomatische, zelfkoelende compressor Room crème ijs in ca. 60 minuten Koelbereik -18 tot -35°C Keuzeschakelaar voor het mengen, bevriezen, mengen en bevriezen Verwijderbare ijsbak Toebehoren: Gebruiksaanwijzing, ijslepel Wijzigingen en vergissingen in de uitrustingskenmerken, techniek, kleuren en design voorbehouden Verklaring van de symbolen Dit symbool wijst op eventuele gevaren die letsel tot gevolg kunnen hebben of tot schade aan het apparaat leiden. Voor uw veiligheid 1. Lees deze gebruiksaanwijzing a.u.b. zorgvuldig door, voordat u het apparaat in gebruik neemt en bewaar de gebruiksaanwijzing goed. 2. Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik door personen (ook kinderen) met beperkte fysieke, sensorische of mentale vaardigheden of met gebrek aan ervaring en/of kennis, tenzij zij onder toezicht staan of instructies over het gebruik van dit apparaat hebben gekregen van een persoon die voor hun veiligheid verantwoordelijk is. 3. Kinderen moeten onder toezicht staan, om ervoor te zorgen dat ze niet met het apparaat spelen. 4. Het apparaat uitsluitend op wisselstroom overeenkomstig het typeplaatje aansluiten. 5. Dit apparaat mag niet met een externe tijdklok of met een afstandsbediening bediend worden. 6. Na het gebruik, voor de reiniging of bij evt. storingen tijdens de werking a.u.b. altijd de stekker uit het stopcontact trekken. 7. Het apparaat nooit in water of in een andere vloeistof dompelen, de aansluitkabel tegen vocht beschermen. 8. Het apparaat en de onderdelen zijn niet geschikt voor de vaatwasser. 9. Zet het apparaat op een vrij, effen werkvlak. 10. Het apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik of voor soortgelijke doeleinden, bijv.: ƒƒ kitchenettes in winkels, kantoren of op andere werkplaatsen, ƒƒ landbouwbedrijven, ƒƒ voor gebruik door gasten van hotels, motels of andere overnachtingsbedrijven, ƒƒ in particuliere pensions of vakantiehuisjes. 11. Het apparaat en de aansluitkabel om veiligheidsredenen nooit op of in de buurt van hete oppervlakken neerzetten of gebruiken. 12. De aansluitkabel vóór gebruik helemaal afwikkelen. 13. De kabel mag niet over de rand van het werkvlak heen omlaag hangen. 35 14. De maximale vulhoeveelheid mag niet overschreden worden. De ijsbak mag hoogstens voor ¾ gevuld zijn, omdat het ijs tijdens het vriesproces uitzet. 15. Doe de ingrediënten voor het ijs steeds in de verwijderbare ijsbak, nooit direct in de bak van de ijsmachine. 16. Gebruik het apparaat nooit zonder ijsbak! 17. Tijdens de werking geen voorwerpen in het apparaat houden en niet met de hand in de bak grijpen. 18. Haal de mengmotor nooit van het apparaat, zolang het apparaat nog in werking is, omdat de motor anders beschadigd kan worden. 19. Gebruik het apparaat uitsluitend nadat het correct gemonteerd is. 20. Tijdens de werking moeten de ventilatiesleuven vrij blijven, zowel de sleuven van de compressorbehuizing als de sleuven van het aandrijfgedeelte. 21. Gebruik het apparaat nooit met toebehoren van andere apparaten. 22. Zet het apparaat nooit meerdere malen achter elkaar aan en uit, omdat de compressor beschadigd kan worden. Laat het apparaat minstens 5 minuten rusten, voordat u het opnieuw inschakelt. 23. Gebruik geen spitse of scherpe voorwerpen in de ijsbak. Dit zou krassen in de bak kunnen veroorzaken. Gebruik een schraper van plastic of van hout om het bereide ijs uit de ijsbak te halen. 24. Controleer de stekker en de kabel regelmatig op slijtage of beschadiging. Als de kabel of andere delen beschadigd zijn, stuur het apparaat dan a.u.b. ter controle en reparatie naar onze klantenservice (voor het telefoonnummer zie de garantiebepalingen). Ondeskundige reparaties kunnen gevaren voor de gebruiker veroorzaken en hebben uitsluiting van de garantie tot gevolg. Niet in het lopende apparaat grijpen er bestaat verwondingsgevaar! Let op dat u het apparaat niet in een hoek van meer dan 45° draait of kantelt, omdat de compressor anders beschadigd wordt. De fabrikant is niet aansprakelijk, indien het apparaat verkeerd gemonteerd, ondeskundig of foutief gebruikt of door niet geautoriseerde derden gerepareerd werd. Vóór het eerste gebruik 1. Wij raden u aan om alle uitneembare onderdelen, behalve de motor (1), vóór het eerste gebruik in warm water uit te spoelen. 2. De behuizing en de uitsparing voor de ijsbak met een goed uitgedrukte, vochtige doek afvegen. 3. Zet het apparaat op een effen en droog werkvlak. Denk eraan dat u voldoende afstand tot warmtebronnen en andere voor- werpen aanhoudt. De ventilatiesleuven aan het apparaat en aan de motor moeten steeds vrij blijven. 4. Als het apparaat getransporteerd werd, moet u minstens een uur wachten, voordat het apparaat in werking gesteld kan worden. Anders kan de compressor beschadigd worden. IJs bereiden 1. Bereid de ingrediënten voor het ijs volgens recept. Als het om een ijsmassa gaat die van tevoren gekookt moet worden, kook deze dan al een dag eerder, zodat de massa goed kan afkoelen. 2. Koel de voorbereide ijsmassa resp. de benodigde ingrediënten af tot op een koelkasttemperatuur van ca. 6-8 °C. 3. Fruit pas kort voordat u het wilt bereiden, pureren; stukjes fruit pas aan het einde van de bereidingstijd toevoegen. 4. Zuinig zijn met alcohol en de alcohol pas aan het einde van de vriestijd toevoegen, omdat de vriestijd door alcohol langer wordt. 36 5. Zet de uitneembare ijsbak in de betreffende bak van de compressorbehuizing (5). 6. Plaats de menger (3) exact in het midden van de ijsbak (4) 7. Doe de gekoelde ingrediënten in de uitneembare ijsbak. Let op dat u de maximale vulhoeveelheid niet overschrijdt. De ijsbak mag hoogstens voor ¾ gevuld zijn, omdat het ijs uitzet door het vriesproces en de erdoorheen verwerkte lucht. 8. Let er a.u.b. op dat de ijsbak aan de buitenkant droog moet zijn. 9. Plaats het deksel op de ijsbak en draai het deksel naar links, zodat het vergrendeld is. 10. Zet de motor in het apparaat. 11. Steek de stekker in een stopcontact. 12. Het apparaat is klaar voor gebruik. 13. Nu kunt u m.b.v. de keuzeschakelaar het gewenste programma selecteren. De volgende programma‘s staan ter beschikking: Symbool Programma Mengen en vriezen Vriezen Mengen Mengen en vriezen 14. Voor de normale bereiding van ijs. 15. Het apparaat roert en bevriest de massa die in het apparaat gedaan werd. Bij doelmatig gebruik is het ijs in ca. 60 minuten klaar. 16. Als de ijsmassa de gewenste consistentie heeft verkregen, schakelt u het apparaat uit door de keuzeschakelaar op „0“ te draaien. 17. Laat het ijs niet te lang in de machine, omdat het anders hard kan worden en splinters kan gaan vormen. Vriezen 18. Als het ijs aan het einde van het programma nog niet de gewenste stijfheid heeft, kunt u het met dit programma laten navriezen. Als de ijsmassa de gewenste consistentie heeft verkregen, schakelt u het apparaat uit door de keuzeschakelaar op „0“ te draaien. Mengen 19. Als de ingrediënten voor de start van het programma eerst gelijkmatig gemengd moeten worden, stel dan dit programma in, voordat u het ijs gaat bereiden. Als de ijsmassa de gewenste consistentie heeft verkregen, schakelt u het apparaat uit door de keuzeschakelaar op „0“ te draaien. Attentie: Het apparaat schakelt niet vanzelf uit! Laat het apparaat daarom nooit zonder toezicht, zolang het in werking is. IJs uit de bak halen 20. Voordat u het ijs uit de bak haalt, schakelt u het apparaat eerst uit door de keuzeschakelaar op „0“ te draaien. 21. Trek de stekker uit het stopcontact. 22. Om het bereide ijs uit het apparaat te halen, haalt u eerst de motor en daarna het transparante deksel eraf, door het tegen de klok in te draaien. 23. Neem de ijsbak uit het apparaat en trek de menger voorzichtig uit de ijsbak. 24. Doe het ijs in een geschikte bak. Gebruik hiervoor geen scherpe of spitse voorwerpen, maar een plastic of houten lepel, om de ijsbak niet te beschadigen. Wij raden aan om een siliconen pannenlikker te gebruiken. 25. Als u wilt, kunt u direct daarna weer opnieuw ijs bereiden. Start hiervoor weer met punt 1. 26. Tip: Als u bv. vruchtenijs of sorbet heeft bereid, haal de ijsbak dan, meteen als het programma afgelopen is, uit het apparaat, doe het ijs in een bak die geschikt is voor de diepvries en zet deze bak voor max. 15 tot 30 minuten in de vriezer, om het ijs door en door te bevriezen. Anders is dit ijs aan de buitenkant weliswaar bevroren, maar aan de binnenkant is het eventueel nog vloeibaar. 27. Als u geen ijs meer wilt bereiden, controleert u of de stekker uit het stopcontact getrokken werd. Reiniging en onderhoud 1. Voordat u het apparaat gaat reinigen, schakelt u het uit en trekt u de stekker uit het stopcontact. 2. Reinig het apparaat nooit met of onder water of met een andere vloeistof. Vooral de motor van het roerwerk mag niet met water in aanraking komen. 3. Gebruik geen krassende of schurende reinigingsmiddelen. 4. De uitneembare delen, behalve de motor, kunt u in warm water met een mild afwasmiddel reinigen. Deze delen zijn niet geschikt voor de vaatwasser. 5. Veeg de compressorbehuizing en de motor af met een vochtige doek. 6. Droog alle onderdelen met een zachte doek af, voordat u ze weer in elkaar zet. 37 Algemene opmerkingen Hieronder vindt u algemene informatie over de bereiding van ijs en enkele basisrecepten. Over de bereiding van ijs zijn een groot aantal boeken verkrijgbaar. Pas dan wel de in de recepten aangegeven hoeveelheden aan de maximale vulcapaciteit van de machine aan. Zelfgemaakt ijs smaakt vers het lekkerst. Omdat het geen conserveermiddelen bevat is het voor directe consumptie bedoeld. Als u het ijs toch langer wilt bewaren, verdient het aanbeveling om 20 g ijsbindmidel toe te voegen. Door gebruik van ijsbindmiddel voorkomt u dat de waterkristallen na langer bewaren samenklonteren en grote harde kristallen in het ijs vormen. IJsbindmiddel is b.v. onder de naam ‘Eisbasis’ verkrijgbaar bij: Hobbybäcker-Versand - Inge Pinzer Am Mühlholz 6 – 89287 Bellenberg Tel. 0 73 06/92 59 00 - Fax 0 73 06/92 59 05 Internet: www.hobbybaecker.de Gebruik voor vruchtenijs alleen rijpe vruchten. Voeg stukjes fruit of bessen pas op het laatst door de opening in het deksel toe. Gebruik uitsluitend kakelverse eieren. In plaats van melk kunt u ook slagroom gebruiken en in plaats van slagroom melk. Hoe meer slagroom u gebruikt, des te romiger wordt de ijsmassa. Suiker kan worden vervangen door honing, diksap of kunstmatige zoetstof (niet bij softijs). Melk kan worden vervangen door sojamelk. Wilt u bijzonder stevig ijs, zet dan de ijsmassa 15-30 minuten in het vriesvak van uw koelkast voordat u de ijsmachine ermee vult, of stel een langere bedrijfstijd in. Let erop dat de ijsmassa minstens koelkasttemperatuur heeft voordat zij de ijsmachine ingaat. Hoe kouder de massa, hoe korter de bereidingstijd (15-30 minuten). Kwaliteit en smaak van ijs gaan al snel na de bereiding achteruit. Bewaar het ijs nooit in het ijsreservoir van de machine in de vriezer maar vul het eerst om in een geschikte bak met deksel. Het ijs kan korte tijd in het vriesvak of in de vriezer worden bewaard. Maak het ijs binnen een week op. Ontdooid of gedeeltelijk ontdooid ijs mag niet weer worden ingevroren maar moet direct worden geconsumeerd. Softijs Basisrecept softijs 300 ml slagroom, 65 g bijenhoning, 2 eidooiers, 1 ei, 1 snufje zout Alle ingrediënten mengen, meteen in de kuip doen en tot softijs verwerken. Smaakmakers naar wens toevoegen. Vanillesoftijs 300 ml slagroom, ½ opengesneden vanillestokje, 65 g bijenhoning, 1 eidooier, 1 ei, 1 snufje zout Een dag van te voren de room samen met het vanillestokje en de honing aan de kook brengen en op koelkasttemperatuur laten afkoelen. Roer vlak voor de bereiding van het ijs het ei en het zout erdoorheen. Chocoladesoftijs 300 ml slagroom, 30 g melkchocolade, 30 g pure chocolade, 1 eidooier, 1 ei, 1 snufje zout 38 Een dag van te voren de room samen met de chocolade aan de kook brengen en op koelkasttemperatuur laten afkoelen. Roer vlak voor de bereiding van het ijs de dooier, het hele ei en het zout erdoorheen. Frambozensoftijs 300 ml slagroom, ½ zakje vanillesuiker, 65 g bijenhoning, 1 eidooier, 1 ei, 1 snufje zout 150 ml gepureerde frambozen, Room, vanillesuiker en honing mengen. Roer vlak voor de bereiding van het ijs de dooier, het ei het zout en de frambozenpuree erdoorheen. Roomijs Roomijs wordt van melk, slagroom, eventueel eidooiers, suiker en andere ingrediënten gemaakt. Pas door constant roeren tijdens het vriezen ontstaat de romige consistentie. Basisrecept vanille-ijs 200 ml melk, 250 mI slagroom, 1 vanillestokje, 1 snufje zout, 3 eidooiers, 3 el suiker Melk en slagroom verhitten, het vanillestokje overlangs opensnijden en het merg eruit schrapen. Doe het merg samen met het zout bij de melk. Kluts de dooiers met de suiker door elkaar, voeg de warme melk geleidelijk toe en roer het geheel goed door. De massa 24 uur in de koelkast laten afkoelen en dan in de ijsmachine tot ijs verwerken. TIP: Voor kinderen op het laatst 1 el smarties of gummibeertjes door het ijs roeren. Snel vanille-ijs 100 ml melk, 25 ml slagroom, 1 ei, 3 el suiker, 1-2 zakjes vanillesuiker Alle ingrediënten goed door elkaar roeren en in de ijsmachine tot ijs verwerken. Basisrecept chocolade-ijs 50 g pure chocolade, 50 g melkchocolade, 250 mI slagroom, 50 ml melk, 1 ei Chocolade met de melk en de room aan de kook brengen en 24 uur in de koelkast zetten. Roer daarna het ei door de massa en verwerk het geheel in de ijsmachine tot ijs. Snel chocolade-ijs 150 ml chocoladesiroop, 1 ei, 150 ml slagroom, 150 ml melk Alle ingrediënten goed door elkaar roeren en in de ijsmachine tot ijs verwerken. Mocca-ijs Bereid vanilleijs volgens het basisrecept, maar los vóór de verdere verwerking 2-3 el koffie- of espressopoeder in de hete melk op. Vlak voor het einde van de vriestijd 1-2 el koffielikeur toevoegen. Walnotenijs 50 g suiker in een pan lichtbruin laten karameliseren, 50 g gehakte walnoten toevoegen en goed mengen. Laat het mengsel op een met olie ingevette plaat afkoelen en hak het fijn. Bereid vanilleijs volgens het basisrecept, maar vervang de suiker door honingdauwhoning. Vlak voor het einde van de vriestijd de notenkaramel toevoegen. Amaretto-ijs Bereid vanilleijs volgens het basisrecept. Meng 100 g amaretti met 2-3 el amaretto en voeg dit mengsel vlak voor het einde van de vriestijd toe. Vruchtenijs Vruchtenijs wordt gemaakt van gepureerde vruchten met suiker, slagroom, yoghurt en eventueel eiwit. Om vruchtenijs smeuïg te maken moet het tijdens het vriezen constant worden geroerd. Basisrecept 250 g gepureerde vruchten, 1 el citroensap, 75 g suiker, 1 el eiwit, 125 ml slagroom Meng de vruchtenpuree met de suiker en het citroensap. Het eiwit en de slagroom apart stijf kloppen en door de vruchtenpuree spatelen. In de ijsmachine tot ijs verwerken. Bij gebruik van vruchten uit blik is het toevoegen van suiker niet nodig. Basisrecept aardbeienijs 300 g aardbeien, 2 el suiker, 250 ml slagroom, 30 ml melk Maak de aardbeien samen met alle andere ingrediënten fijn en verwerk het geheel in de ijsmachine tot ijs. Yoghurt-vruchtenijs 250 g bessen of steenvruchten (aardbeien, frambozen, bosbessen, abrikozen, kersen etc.), 1 scheut vloeibare zoetstof, 250 ml yoghurt, 2 el slagroom Volg dezelfde bereidingswijze als bij aardbeienijs. Snel yoghurt-vruchtenijs Als het snel moet, kunt u gewoon 600 ml vruchtenyoghurt (4,5 % vet) gebruiken. Mango-kokosijs 1 rijpe mango, 125 g biogarde, 150 ml kokosmelk, 2 el suiker, 2 el geraspte kokos 39 Mango schillen, pit verwijderen en vruchtvlees pureren. Samen met de overige ingrediënten in de ijsmachine tot ijs verwerken. Sorbet Sorbet kan van bijna alle fruitsoorten of vruchtensappen worden bereid, b.v. van frambozen, abrikozen, perzik, meloen, kiwi’s etc. Sorbet moet het tijdens het vriezen constant worden geroerd zodat geen te grove ijskristallen kunnen ontstaan. Sorbets hoeven niet altijd zoet te zijn of als dessert te worden geserveerd. Als tussengang bij een feestelijke maaltijd is b.v. een tomatensorbet of een campari-sinaasappelsorbet erg lekker. Bijzonder lekker is het om een bolletje sorbet te serveren in een glas champagne. Basisrecept 500-600 ml gepureerde vruchten of vruchtensap met 50-100 g suiker (naar smaak en fruitsoort) en 2 eiwit mengen en in de ijsmachine tot ijs verwerken. Voor extra smaak kunt u 1 el likeur, cognac, kirsch etc. toevoegen. Bij gebruik van vruchten uit blik, b.v. ananas, is het toevoegen van suiker over het algemeen niet nodig. Aardbeiensorbet 300 g aardbeien, 1 tl citroensap, 1 el eiwit, 3 el suiker, 75 ml appelsap Ingrediënten pureren en tot sorbet verwerken. Campari-sinaasappelsorbet 500 ml sinaasappelsap met 100 ml campari en 2 el eiwit in de ijsmachine tot sorbet verwerken en als voorafje serveren. Cassissorbet 500 ml puree van zwarte bessen, sap van 1 citroen, 50 g suiker, 2 cl crème de cassis, 1 eiwit De puree door een zeef wrijven en met de ingrediënten mengen. Het eiwit erdoorheen spatelen en de massa tot sorbet verwerken. Vlierbloesemsorbet 500 ml water, 250 g poedersuiker, 8-10 vlierbloesemschermen, 1 citroen, 1 eiwit Het water met de suiker aan de kook brengen. Bloesem wassen, droog schudden en in de niet meer kokende suikersiroop ca. 30 minuten laten trekken. Door een zeef gieten. Citroen persen en het sap toevoegen. Vlierbloesemsiroop laten afkoelen. De koude siroop samen met het eiwit in de ijsmachine tot sorbet verwerken. Met fruit van het seizoen (b.v. rode bessen, aardbeien) en gefrituurde vlierbloesem serveren. Champagne-basilicumsorbet 1 bos basilicum, 100 g suiker, 200 ml droge witte wijn, 100 ml champagne of mousserende wijn, sap van 1 citroen, 1 eiwit De gewassen basilicumblaadjes met 100 ml witte wijn pureren en ½ uur laten trekken. De rest van de witte wijn met de suiker aan de kook brengen. Giet de basilicumwijn door een fijne zeef. Met de afgekoelde suikersiroop, champagne, citroensap, eiwit in de ijsmachine tot sorbet verwerken en als voor- of tussengerecht serveren. TIP: Zonder basilicum en met een beetje meer suiker is deze sorbet een verfrissend nagerecht. Parfait De basis voor parfait bestaat uit eigeel en suiker, die au bain marie tot een romige massa worden geklopt en samen met andere ingrediënten en slagroom tot smeuïg ijs worden verwerkt. Appel-calvadosparfait 300 g appels, 1 citroen, 2 el calvados, 1 ei, 1 eidooier, 60 g suiker, 200 ml slagroom Appel schillen, in kleine blokjes snijden en met citroensap mengen. Zet 1 el appelblokjes opzij. De rest met 1-2 el water zacht koken en pureren. Klop de eieren met de suiker au bain marie schuimig. De appelpuree erdoorheen scheppen en de massa laten afkoelen. Slagroom 40 stijf kloppen en erdoorheen spatelen. In de ijsmachine tot smeuïg ijs verwerken. Vlak voor het einde van de vriestijd de appelblokjes en de calvados toevoegen. Met zwartebessensaus/bramensaus serveren. Pralinéparfait 40 g suiker, 60 ml water, 2 eidooiers, 1 zakje vanillesuiker, 1 msp. geraspte sinaasappelschil, 60 g couverture, 40 g notennoga, 1-2 el chocoladelikeur of rum, 200 ml slagroom Het water met de suiker aan de kook brengen en laten afkoelen. De eidooiers met het suikerwater, de vanillesuiker en de sinaasappelschil au bain marie romig kloppen. De couverture met de notennoga au bain marie smelten en met de eimassa mengen. Likeur of rum toevoegen. De stijf geklopte slagroom door de afgekoelde massa spatelen en in de ijsmachine tot een romige parfait verwerken. De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn door de auteurs en door UNOLD AG zorgvuldig ontwikkeld en getest. Een garantie kan er echter niet worden aanvaard. De auteurs en/of UNOLD AG en haar gemachtigden kunnen in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor letsel, materiële schade en financiële schade. 41 Garantievoorwaarden Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële gebruik), gerekend vanaf de dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik aantoonbaar is veroorzaakt door een fout in de productie. Binnen de garantietermijn verhelpen wij materiaal- en productiefouten door herstelling of vervanging naar onze keuze. Onze garantie is slechts geldig voor in Duitsland en Oostenrijk verkopte apparaten. In andere landen a.u.b. de importeur aanspreken. Apparaaten, waarvoor garantie in aanspraak wordt genomen, moeten ons samen met een kopie van de machineel gegenereerde kassabon waaruit de koopdatum duidelijk wordt, alsmede een beschrijving van de fout goed verpakt aan onze klantenservice worden toegezonden, porto betaald. Als er sprake van garantie is, worden de verzendingskosten in Duitsland en Oostenrijk aan de klant vergoed. De garantie dekt geen schade veroorzaakt door slijtage, onbehoorlijk gebruik/foutieve handelingen en niet-naleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen. Het recht op garantie vervalt, wanneer reparaties of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd. Eventuele rechten van de eindgebruiker t.o.v. de verkoper of distributeur worden door deze garantie niet aangetast. Verwijderen van afval / Milieubescherming Onze apparaten zijn geproduceerd met een hoge qualiteit voor een lange gebruik. Regelmatige onderhoud en vakkundig reparaties door onze klantenservice verlengt de gebruiksduur. Wanneer het apparat defekt is en kan niet meer gerepareerd worden, let op de volgende instructies. Dit product mag niet samen met het normale huishoudelijke afval worden afgevoerd. U dient dit product bij een voor het recycleren van elektrische of elektronische apparaten aangewezen verzamelplaats in te leveren. Door het separaat inzamelen en recycleren van afvalproducten helpt u mee bij het zuinig omgaan met de natuurlijke hulpbronnen en zorgt u ervoor dat het product op een gezondheids- en milieuvriendelijke manier afgevoerd wordt. 42
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Unold 48879 Specificatie

Categorie
Ijsmachines
Type
Specificatie