Unold 48879 de handleiding

Categorie
Ijsmachines
Type
de handleiding
7
EINZELTEILE
D Ab Seite 8
1 Motor Art-Nr. 4887901
2 Transparenter Deckel
Art-Nr. 4887902
3 Eisbehälter Art-Nr. 4884010
4 Mischer Art-Nr. 4884014
5 Kompressorgehäuse
GB Page 23
1 Motor block
2 Transparent lid
3 Ice cream bowl
4 Mixing arm
5 Compressor housing
F Page 36
1 Bloc moteur
2 Couvercle transparent
3 Réservoir de glace
4 Mixeur
5 Boîtier du compresseur
NL Pagina 48
1 Aandrijf
2 Transparente deksel
3 Ijsreservoir
4 Roerwerk
5 Compressor behuizing
I Pagina 60
1 Blocco motore
2 Coperchio trasparente
3 Cestello per il gelato
4 Pala
5 Corpo compressore
E Página 72
1 Accionamiento
2 Tapa transparente
3 Recipiente para
4 Mecanismo agitador
5 Carcasa del compresor
PL Strony 82
1
Silnik
2
Przezroczysta pokrywa
3
Pojemnik na lody
4
Mieszak
5
Obudowa sprężarki
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
48
GEBRUIKSAANWIJZING MODEL 48879
TECHNISCHE GEGEVENS
Vermogen: 135 W, 220–240 V~, 50 Hz
Afmetingen: Ca. 36,5 x 27,9 x 28,5 cm (l/b/h)
Aansluitkabel: Ca. 120 cm
Gewicht: Ca. 8,6 kg
Behuizing: Kunststof wit/geel
Uitvoering: Volautomatische, zelfkoelende compressor, room crème ijs in ca. 60 minuten,
keuzeschakelaar voor het mengen, bevriezen, mengen en bevriezen, verwijderbare
ijsbak, inhoud 1 liter (max. vulcapaciteit 750 ml)
Toebehoren: Gebruiksaanwijzing
Wijzigingen en vergissingen in de uitrustingskenmerken, techniek, kleuren en design voorbehouden
VERKLARING VAN DE SYMBOLEN
Dit symbool wijst op eventuele gevaren die letsel tot gevolg kunnen hebben of tot schade
aan het apparaat leiden.
VOOR UW VEILIGHEID
Lees, voordat u het apparaat in gebruik neemt, a.u.b. de gebruiksaan-
wijzing zorgvuldig door en bewaar deze.
1.
Dit apparaat kan door kinderen vanaf 8 jaar worden gebruikt
en door personen die over gebrekkige fysieke, sensorische of
geestelijke vaardigheden of gebrek aan ervaring en/of kennis
beschikken, mits zij onder toezicht staan of instructies hebben
gekregen aangaande het veilige gebruik van dit apparaat en de
hieruit resulterende gevaren begrepen hebben.
2. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen.
3. Reiniging en onderhoud door de gebruiker mogen niet door
kinderen worden uitgevoerd, tenzij deze ouder dan 8 jaar zijn en
onder toezicht staan.
4. Berg het apparaat en de kabel op buiten bereik van kinderen
onder de 8 jaar.
5. Dit apparaat mag niet met een externe tijdschakelklok of een
afstandsbedieningssysteem worden gebruikt.
Dit symbool attendeert u op een eventueel brandgevaar.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
49
6. Na gebruik, voor reiniging of bij evt. storingen tijdens het gebruik,
moet de stekker steeds uit het stopcontact getrokken worden.
7. Apparaat nooit in water of een andere vloeistof dompelen, even
-
eens het snoer tegen vocht beschermen.
8.
Het apparaat en de afzonderlijke componenten zijn niet geschikt
voor de vaatwasmachine.
9. Zet het apparaat tijdens gebruik op een vrij, vlak oppervlak.
Apparaat en snoer om veiligheidsredenen nooit op of in de buurt
van hete oppervlakken plaatsen of gebruiken.
10. Het apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijke doelein
-
den of soortgelijke doeleinden, bijv.
 kitchenettes in winkels, kantoren of andere werkplaatsen,
 landbouwbedrijven,
 voor gebruik door gasten in hotels, motels of andere toeristische
accommodaties,
 in privé pensions of vakantiewoningen.
11. Het snoer vóór gebruik volledig afwikkelen. Het snoer mag niet
over de rand van het werkvlak heen naar beneden hangen.
12. Gebruik het apparaat nooit zonder ijsreservoir!
13. De maximale vulhoeveelheid mag niet worden overschreden. Het
ijsreservoir mag maximaal voor ¾ gevuld worden, omdat het ijs
door het vriesproces uitrekt.
14. Vul de ingrediënten voor het ijs steeds in het afneembare ijsre
-
servoir, nooit direct in de kuil van de ijsmachine.
15.
Tijdens het bedrijf geen voorwerpen in het draaiende apparaat
houden en niet met de hand in het reservoir grijpen.
16. Gebruik het apparaat alleen nadat het behoorlijk werd gemon
-
teerd.
17.
Tijdens het bedrijf dienen de ventilatiesleuven zowel op de com-
pressorbehuizing als ook op het motorblok vrij te zijn.
18.
Gebruik het apparaat nooit met toebehoren van andere appara-
ten.
19.
Gebruik nooit spitse of scherpe voorwerpen in het ijsreservoir.
Dit zou daardoor kunnen worden bekrast. Gebruik alleen rub
-
beren of houten krabbertjes, om het bereide ijs uit het reservoir
te nemen.
20.
Controleer de stekker en het snoer regelmatig op slijtage en
beschadigingen. Stuur het apparaat in geval van beschadigin
-
gen van het snoer of andere onderdelen a.u.b. voor controle en/
of reparatie aan onze klantenservice. Ondeskundig uitgevoerde
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
50
VÓÓR HET EERSTE GEBRUIK
1. Verwijder alle verpakkingsmaterialen en transportbeveiligingen. Houd verpakkingsmateriaal uit
de buurt van kinderen - gevaar voor verstikking!
2. Wij raden u aan om alle uitneembare onderdelen, behalve de motor (1), vóór het eerste gebruik
in warm water uit te spoelen.
3. De behuizing en de uitsparing voor de ijsbak met een goed uitgedrukte, vochtige doek afvegen.
4. Zet het apparaat op een effen en droog werkvlak. Denk eraan dat u voldoende afstand tot warmte-
bronnen en andere voorwerpen aanhoudt. De ventilatiesleuven aan het apparaat en aan de motor
moeten steeds vrij blijven.
5. Als het apparaat getransporteerd werd, moet u minstens een uur wachten, voordat het apparaat
in werking gesteld kan worden. Anders kan de compressor beschadigd worden.
reparaties kunnen gevaren voor de gebruiker veroorzaken en tot
het vervallen van de garantie leiden.
21. Alleen geschikt voor levensmiddelen.
Waarschuwing: Sla geen explosieve stoffen zoals spuitbussen
met ontplofbare drijfgassen in dit apparaat op.
Waarschuwing: Houd ventilatieopeningen bij de afdekking van
het apparaat en binnen het apparaat vrij van hindernissen.
Waarschuwing: Gebruik geen andere mechanische voorzieningen
of hulpmiddelen ter versnelling van het ontdooiproces dan die
door de fabrikant worden geadviseerd.
Waarschuwing: Beschadig het koelcircuit niet.
Waarschuwing: Gebruik geen elektrische apparaten binnen het
levensmiddelenvak van het apparaat, voor zover zij niet door de
fabrikant worden geadviseerd.
Grijp nooit in het draaiende apparaat – risico op letsel!
Let er bij het uitpakken en verwijderen van de verpakking op
dat het apparaat niet meer dan 45 ° gekanteld wordt, omdat de
compressor in het apparaat anders beschadigd kan worden.
Laat het apparaat na het uitpakken a.u.b. minstens twee uur
staan, voordat u het in gebruik neemt. Het koelmiddel in het
apparaat moet eerst bezinken, omdat de compressor anders
beschadigd kan worden.
De fabrikant is niet aansprakelijk, indien het apparaat verkeerd gemonteerd, ondeskundig of foutief
gebruikt of door niet geautoriseerde derden gerepareerd werd.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
51
IJS BEREIDEN
1. Bereid de ingrediënten voor het ijs volgens recept. Als het om een ijsmassa gaat die van tevoren
gekookt moet worden, kook deze dan al een dag eerder, zodat de massa goed kan afkoelen.
2. Koel de voorbereide ijsmassa resp. de benodigde ingrediënten af tot op een koelkasttemperatuur
van ca. 6-8 °C.
3. Fruit pas kort voordat u het wilt bereiden, pureren; stukjes fruit pas aan het einde van de berei-
dingstijd toevoegen.
4. Zuinig zijn met alcohol en de alcohol pas aan het einde van de vriestijd toevoegen, omdat de
vriestijd door alcohol langer wordt.
5. Zet de uitneembare ijsbak in de betreffende bak van de compressorbehuizing (5).
6. Plaats de menger (3) exact in het midden van de ijsbak (4)
7. Doe de gekoelde ingrediënten in de uitneembare ijsbak. org ervoor dat u de maximale capaci-
teit van ongeveer ¾ van de ijsreservoir niet overschrijdt wanneer het ijs uitzet als gevolg van
het vriesproces. We raden u echter aan de ijsreservoir minimaal halverwege te vullen voor een
homogeen vriesproces.
8. Let er a.u.b. op dat de ijsbak aan de buitenkant droog moet zijn.
9. Plaats het deksel op de ijsbak en draai het deksel naar links, zodat het vergrendeld is.
10. Zet de motor in het apparaat.
11. Steek de stekker in een stopcontact.
12. Het apparaat is klaar voor gebruik.
13. Nu kunt u m.b.v. de keuzeschakelaar het gewenste programma selecteren. De volgende pro-
gramma‘s staan ter beschikking:
Symbool Programma
Mengen en vriezen
Vriezen
Mengen
Mengen en vriezen
14. Voor de normale bereiding van ijs.
15. Het apparaat roert en bevriest de massa die in het apparaat gedaan werd. Bij doelmatig gebruik
is het ijs in ca. 60 minuten klaar.
16. Als de ijsmassa de gewenste consistentie heeft verkregen, schakelt u het apparaat uit door de
keuzeschakelaar op „0“ te draaien.
17. Laat het ijs niet te lang in de machine, omdat het anders hard kan worden en splinters kan gaan
vormen.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
52
Voordat u het apparaat gaat reinigen, schakelt u het uit en trekt u de stekker uit het stopcontact.
1. Reinig het apparaat nooit met of onder water of met een andere vloeistof. Vooral de motor van
het roerwerk mag niet met water in aanraking komen.
2. Gebruik geen krassende of schurende reinigingsmiddelen.
3. De uitneembare delen, behalve de motor, kunt u in warm water met een mild afwasmiddel reini-
gen. Deze delen zijn niet geschikt voor de vaatwasser.
4. Veeg de compressorbehuizing en de motor af met een vochtige doek.
5. Droog alle onderdelen met een zachte doek af, voordat u ze weer in elkaar zet.
Vriezen
18. Als het ijs aan het einde van het programma nog niet de gewenste stijfheid heeft, kunt u het
met dit programma laten navriezen. Als de ijsmassa de gewenste consistentie heeft verkregen,
schakelt u het apparaat uit door de keuzeschakelaar op „0“ te draaien.
Mengen
19. Als de ingrediënten voor de start van het programma eerst gelijkmatig gemengd moeten worden,
stel dan dit programma in, voordat u het ijs gaat bereiden. Als de ijsmassa de gewenste consis-
tentie heeft verkregen, schakelt u het apparaat uit door de keuzeschakelaar op „0“ te draaien.
Attentie: Het apparaat schakelt niet vanzelf uit! Laat het apparaat daarom nooit zonder
toezicht, zolang het in werking is.
IJs uit de bak halen
20. Voordat u het ijs uit de bak haalt, schakelt u het apparaat eerst uit door de keuzeschakelaar op
„0“ te draaien.
21. Trek de stekker uit het stopcontact.
22. Om het bereide ijs uit het apparaat te halen, haalt u eerst de motor en daarna het transparante
deksel eraf, door het tegen de klok in te draaien.
23. Neem de ijsbak uit het apparaat en trek de menger voorzichtig uit de ijsbak.
24. Doe het ijs in een geschikte bak. Gebruik hiervoor geen scherpe of spitse voorwerpen, maar een
plastic of houten lepel, om de ijsbak niet te beschadigen. Wij raden aan om een siliconen pan-
nenlikker te gebruiken.
25. Als u wilt, kunt u direct daarna weer opnieuw ijs bereiden. Start hiervoor weer met punt 1.
26. Tip: Als u bv. vruchtenijs of sorbet heeft bereid, haal de ijsbak dan, meteen als het programma
afgelopen is, uit het apparaat, doe het ijs in een bak die geschikt is voor de diepvries en zet deze
bak voor max. 15 tot 30 minuten in de vriezer, om het ijs door en door te bevriezen. Anders is dit
ijs aan de buitenkant weliswaar bevroren, maar aan de binnenkant is het eventueel nog vloeibaar.
27. Als u geen ijs meer wilt bereiden, controleert u of de stekker uit het stopcontact getrokken werd.
REINIGING EN ONDERHOUD
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
53
Hieronder vindt u algemene informatie over de bereiding van ijs en enkele basisrecepten. Over de
bereiding van ijs zijn een groot aantal boeken verkrijgbaar. Pas dan wel de in de recepten aangegeven
hoeveelheden aan de maximale vulcapaciteit van de machine aan.
Zelfgemaakt ijs smaakt vers het lekkerst. Omdat het geen conserveermiddelen bevat is het voor
directe consumptie bedoeld.
Als u het ijs toch langer wilt bewaren, verdient het aanbeveling om 20 g ijsbindmidel toe te voegen.
Door gebruik van ijsbindmiddel voorkomt u dat de waterkristallen na langer bewaren samenklonteren
en grote harde kristallen in het ijs vormen. IJsbindmiddel is b.v. onder de naam ‘Eisbasis’ verkrijgbaar
bij:
Hobbybäcker-Versand - Inge Pinzer
Am Mühlholz 6 – 89287 Bellenberg
Tel. 0 73 06/92 59 00 - Fax 0 73 06/92 59 05
Internet: www.hobbybaecker.de
Gebruik voor vruchtenijs alleen rijpe vruchten.
Voeg stukjes fruit of bessen pas op het laatst door de opening in het deksel toe.
Gebruik uitsluitend kakelverse eieren. In plaats van melk kunt u ook slagroom gebruiken en in plaats
van slagroom melk. Hoe meer slagroom u gebruikt, des te romiger wordt de ijsmassa.
Suiker kan worden vervangen door honing, diksap of kunstmatige zoetstof (niet bij softijs).
Melk kan worden vervangen door sojamelk.
Wilt u bijzonder stevig ijs, zet dan de ijsmassa 15-30 minuten in het vriesvak van uw koelkast voordat
u de ijsmachine ermee vult, of stel een langere bedrijfstijd in.
Let erop dat de ijsmassa minstens koelkasttemperatuur heeft voordat zij de ijsmachine ingaat. Hoe
kouder de massa, hoe korter de bereidingstijd (15-30 minuten). Kwaliteit en smaak van ijs gaan al
snel na de bereiding achteruit. Bewaar het ijs nooit in het ijsreservoir van de machine in de vriezer
maar vul het eerst om in een geschikte bak met deksel. Het ijs kan korte tijd in het vriesvak of in de
vriezer worden bewaard. Maak het ijs binnen een week op.
Ontdooid of gedeeltelijk ontdooid ijs mag niet weer worden ingevroren maar moet direct
worden geconsumeerd.
ALGEMENE OPMERKINGEN
Basisrecept softijs
300 ml slagroom, 65 g bijenhoning, 2 eidooiers,
1 ei, 1 snufje zout
Alle ingrediënten mengen, meteen in de kuip
doen en tot softijs verwerken. Smaakmakers
naar wens toevoegen.
Vanillesoftijs
300 ml slagroom, ½ opengesneden vanillestokje,
65 g bijenhoning, 1 eidooier, 1 ei, 1 snufje zout
Een dag van te voren de room samen met het
vanillestokje en de honing aan de kook brengen
en op koelkasttemperatuur laten afkoelen. Roer
SOFTIJS
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
54
Roomijs wordt van melk, slagroom, eventueel eidooiers, suiker en andere ingrediënten gemaakt. Pas
door constant roeren tijdens het vriezen ontstaat de romige consistentie.
Basisrecept vanille-ijs
200 ml melk, 250 mI slagroom, 1 vanillestokje,
1 snufje zout, 3 eidooiers, 3 el suiker
Melk en slagroom verhitten, het vanillestokje
overlangs opensnijden en het merg eruit
schrapen. Doe het merg samen met het zout bij
de melk. Kluts de dooiers met de suiker door
elkaar, voeg de warme melk geleidelijk toe en
roer het geheel goed door.
De massa 24 uur in de koelkast laten afkoelen
en dan in de ijsmachine tot ijs verwerken.
TIP: Voor kinderen op het laatst 1 el smarties of
gummibeertjes door het ijs roeren.
Snel vanille-ijs
100 ml melk, 25 ml slagroom, 1 ei, 3 el suiker,
1-2 zakjes vanillesuiker
Alle ingrediënten goed door elkaar roeren en in
de ijsmachine tot ijs verwerken.
Basisrecept chocolade-ijs
50 g pure chocolade, 50 g melkchocolade,
250 mI slagroom, 50 ml melk, 1 ei
Chocolade met de melk en de room aan de kook
brengen en 24 uur in de koelkast zetten. Roer
daarna het ei door de massa en verwerk het
geheel in de ijsmachine tot ijs.
Snel chocolade-ijs
150 ml chocoladesiroop, 1 ei, 150 ml slagroom,
150 ml melk
Alle ingrediënten goed door elkaar roeren en in
de ijsmachine tot ijs verwerken.
Mocca-ijs
Bereid vanilleijs volgens het basisrecept, maar
los vóór de verdere verwerking 2-3 el koffie- of
espressopoeder in de hete melk op. Vlak voor
het einde van de vriestijd 1-2 el koffielikeur
toevoegen.
Walnotenijs
50 g suiker in een pan lichtbruin laten
karameliseren, 50 g gehakte walnoten toevoegen
en goed mengen. Laat het mengsel op een met
olie ingevette plaat afkoelen en hak het fijn.
Bereid vanilleijs volgens het basisrecept, maar
vervang de suiker door honingdauwhoning. Vlak
voor het einde van de vriestijd de notenkaramel
toevoegen.
ROOMIJS
vlak voor de bereiding van het ijs het ei en het
zout erdoorheen.
Chocoladesoftijs
300 ml slagroom, 30 g melkchocolade, 30 g
pure chocolade, 1 eidooier, 1 ei, 1 snufje zout
Een dag van te voren de room samen met de
chocolade aan de kook brengen en op koelkast-
temperatuur laten afkoelen. Roer vlak voor de
bereiding van het ijs de dooier, het hele ei en
het zout erdoorheen.
Frambozensoftijs
300 ml slagroom, ½ zakje vanillesuiker, 65 g
bijenhoning, 1 eidooier, 1 ei, 1 snufje zout
150 ml gepureerde frambozen, Room, vanille-
suiker en honing mengen. Roer vlak voor de
bereiding van het ijs de dooier, het ei het zout
en de frambozenpuree erdoorheen.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
55
Amaretto-ijs
Bereid vanilleijs volgens het basisrecept. Meng
100 g amaretti met 2-3 el amaretto en voeg dit
mengsel vlak voor het einde van de vriestijd toe.
Vruchtenijs wordt gemaakt van gepureerde vruchten met suiker, slagroom, yoghurt en eventueel
eiwit. Om vruchtenijs smeuïg te maken moet het tijdens het vriezen constant worden geroerd.
Basisrecept
250 g gepureerde vruchten, 1 el citroensap,
75 g suiker, 1 el eiwit, 125 ml slagroom
Meng de vruchtenpuree met de suiker en het
citroensap. Het eiwit en de slagroom apart stijf
kloppen en door de vruchtenpuree spatelen. In
de ijsmachine tot ijs verwerken. Bij gebruik van
vruchten uit blik is het toevoegen van suiker niet
nodig.
Basisrecept aardbeienijs
300 g aardbeien, 2 el suiker, 250 ml slagroom,
30 ml melk
Maak de aardbeien samen met alle andere
ingrediënten fijn en verwerk het geheel in de
ijsmachine tot ijs.
Yoghurt-vruchtenijs
250 g bessen of steenvruchten (aardbeien,
frambozen, bosbessen, abrikozen, kersen etc.),
1 scheut vloeibare zoetstof, 250 ml yoghurt,
2 el slagroom
Volg dezelfde bereidingswijze als bij aard-
beienijs.
Snel yoghurt-vruchtenijs
Als het snel moet, kunt u gewoon 600 ml
vruchtenyoghurt (4,5 % vet) gebruiken.
Mango-kokosijs
1 rijpe mango, 125 g biogarde, 150 ml kokos-
melk, 2 el suiker, 2 el geraspte kokos
Mango schillen, pit verwijderen en vruchtvlees
pureren. Samen met de overige ingrediënten in
de ijsmachine tot ijs verwerken.
VRUCHTENIJS
Sorbet kan van bijna alle fruitsoorten of vruchtensappen worden bereid, b.v. van frambozen,
abrikozen, perzik, meloen, kiwi’s etc. Sorbet moet het tijdens het vriezen constant worden geroerd
zodat geen te grove ijskristallen kunnen ontstaan.
Sorbets hoeven niet altijd zoet te zijn of als dessert te worden geserveerd. Als tussengang bij een
feestelijke maaltijd is b.v. een tomatensorbet of een campari-sinaasappelsorbet erg lekker.
Bijzonder lekker is het om een bolletje sorbet te serveren in een glas champagne.
SORBET
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
56
Basisrecept
500-600 ml gepureerde vruchten of vruchtensap
met 50-100 g suiker (naar smaak en fruitsoort)
en 2 eiwit mengen en in de ijsmachine tot ijs
verwerken. Voor extra smaak kunt u 1 el likeur,
cognac, kirsch etc. toevoegen. Bij gebruik van
vruchten uit blik, b.v. ananas, is het toevoegen
van suiker over het algemeen niet nodig.
Aardbeiensorbet
300 g aardbeien, 1 tl citroensap, 1 el eiwit,
3 el suiker, 75 ml appelsap
Ingrediënten pureren en tot sorbet verwerken.
Campari-sinaasappelsorbet
500 ml sinaasappelsap met 100 ml campari en
2 el eiwit in de ijsmachine tot sorbet verwerken
en als voorafje serveren.
Cassissorbet
500 ml puree van zwarte bessen, sap van
1 citroen, 50 g suiker, 2 cl crème de cassis,
1 eiwit
De puree door een zeef wrijven en met de ingre-
diënten mengen. Het eiwit erdoorheen spatelen
en de massa tot sorbet verwerken.
Vlierbloesemsorbet
500 ml water, 250 g poedersuiker, 8-10 vlier-
bloesemschermen, 1 citroen, 1 eiwit
Het water met de suiker aan de kook brengen.
Bloesem wassen, droog schudden en in de niet
meer kokende suikersiroop ca. 30 minuten laten
trekken. Door een zeef gieten. Citroen persen en
het sap toevoegen. Vlierbloesemsiroop laten af-
koelen. De koude siroop samen met het eiwit
in de ijsmachine tot sorbet verwerken. Met fruit
van het seizoen (b.v. rode bessen, aardbeien) en
gefrituurde vlierbloesem serveren.
Champagne-basilicumsorbet
1 bos basilicum, 100 g suiker, 200 ml droge
witte wijn, 100 ml champagne of mousserende
wijn, sap van 1 citroen, 1 eiwit
De gewassen basilicumblaadjes met 100 ml
witte wijn pureren en ½ uur laten trekken. De
rest van de witte wijn met de suiker aan de kook
brengen. Giet de basilicumwijn door een fijne
zeef. Met de afgekoelde suikersiroop, cham-
pagne, citroensap, eiwit in de ijsmachine tot
sorbet verwerken en als voor- of tussengerecht
serveren.
TIP:
Zonder basilicum en met een beetje meer suiker
is deze sorbet een verfrissend nagerecht.
De basis voor parfait bestaat uit eigeel en suiker, die au bain marie tot een romige massa worden
geklopt en samen met andere ingrediënten en slagroom tot smeuïg ijs worden verwerkt.
Appel-calvadosparfait
300 g appels, 1 citroen, 2 el calvados, 1 ei,
1 eidooier, 60 g suiker, 200 ml slagroom
Appel schillen, in kleine blokjes snijden en
met citroensap mengen. Zet 1 el appelblokjes
opzij. De rest met 1-2 el water zacht koken en
pureren. Klop de eieren met de suiker au bain
marie schuimig. De appelpuree erdoorheen
scheppen en de massa laten afkoelen. Slagroom
stijf kloppen en erdoorheen spatelen. In de
ijsmachine tot smeuïg ijs verwerken. Vlak voor
het einde van de vriestijd de appelblokjes en
de calvados toevoegen. Met zwartebessensaus/
bramensaus serveren.
PARFAIT
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
57
Pralinéparfait
40 g suiker, 60 ml water, 2 eidooiers, 1 zakje
vanillesuiker, 1 msp. geraspte sinaasappelschil,
60 g couverture, 40 g notennoga, 1-2 el
chocoladelikeur of rum, 200 ml slagroom
Het water met de suiker aan de kook brengen en
laten afkoelen. De eidooiers met het suikerwater,
de vanillesuiker en de sinaasappelschil au
bain marie romig kloppen. De couverture met
de notennoga au bain marie smelten en met
de eimassa mengen. Likeur of rum toevoegen.
De stijf geklopte slagroom door de afgekoelde
massa spatelen en in de ijsmachine tot een
romige parfait verwerken.
STEVIA RECEPTEN
U kunt suiker vervangen door stevia. Vervang dan echter steeds ca. 1/10 van het aangegeven
suikergewicht door stevia (in plaats van 100 g suiker gebruikt u dan bijv. 10 g stevia).
Hier hebben wij al enkele recepten voor u samengesteld. Denk er echter aan dat u geen chocolade-ijs
kunt bereiden, omdat hierbij suiker en vet uit de chocola komen. Evenmin kunt u vanille-ijs bereiden,
omdat hier de suiker als onmisbare smaakdrager fungeert.
Gebruik enkel heel verse eieren.
Verbruik het ijs binnen een week. Helemaal ontdooid of iets ontdooid ijs onmiddellijk
verbruiken en niet opnieuw invriezen.
Kiwi-ijs
5 rijpe kiwi‘s, 10 g stevia, 2 el appelmoes,
250 ml appelsap, 2 stuks eiwitten, 1 el citroen-
sap
De kiwi‘s schillen, in stukjes snijden en in een
hoge beker doen. Stevia, appelmoes en appelsap
toevoegen. Met een mengstaaf pureren. Eiwit en
citroensap kloppen tot het een crèmige massa
wordt en met het kiwimengsel mengen. In de
ijsmachine doen en ca. 40 minuten laten
bevriezen.
Morellensorbet
250 g morellen (uit een glas, laten uitdruppelen),
1 el citroensap, 5 g stevia, 250 ml appelsap,
1 pakjes koud oplosbare gelatine
Alle ingrediënten in een hoge beker doen en met
een mengstaaf pureren. In de ijsmachine doen
en ca. 40 minuten laten bevriezen.
Bevroren tomatencréme
(als voorgerecht of als tussendoortje op hete dagen)
125 ml tomatensap, 125 ml tomatenpuree
(kant-en-klaar product), 200 g zure room, 100 g
zoete room, 1,5 el zout, 2 snufjes stevia, 2 el
citroensap, ¾ el heel fijngehakte peterselie,
1,5 el gehakte bieslook, 1 pakjes koud oplosbare
gelatine, zwarte peper en tabasco naar smaak
Alle ingrediënten in een hoge beker doen en
met een mengstaaf pureren. In de ijsmachine
doen en ca. 40 minuten laten bevriezen. Tip: U
kunt ook 1 el of 2 el (afhankelijk van de bereide
hoeveelheid) balsamico azijn en fijn gehakte
basilicum bladeren aan de tomatencréme
toevoegen. Laat dan echter de tabasco,
peterselie en de bieslook weg.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
58
Komkommer-ijs
1 komkommer, 2 el citroensap, 1 el zonne-
bloemolie, 1 el olijfolie, 1 pakjes kruiden-
mengsel „dille“ voor komkommersla (of 2 el
heel fijn gehakte dille), 3 g stevia, 1 pakjes
koud oplosbare gelatine, 2 eiwitten, zout en
peper naar smaak
Komkommers schillen, de pitten verwijderen,
in grove stukken snijden en in een hoge beker
doen. Met een mengstaaf pureren. Alle andere
ingrediënten, behalve het eiwit, toevoegen en
mixen. Eiwit met een snufje zout kloppen totdat
het een crémige massa vormt en met een garde
onder de komkommerpuree mengen. In de
ijsmachine doen en ca. 30 tot 40 minuten laten
bevriezen.
Karnemelkijs
200 ml karnemelk, 100 ml melk, 100 ml room,
2 eidooiers, 10 g stevia, 1,5 tl geraspte citroen
Bereidingsvariant 1
Bereid deze variant a.u.b. alleen, als u heel
zeker weet dat u heel verse eieren gebruikt.
Alle ingrediënten in een hoge beker doen en
met een mengstaaf pureren. In de ijsmachine
doen en ca. 40 minuten laten bevriezen.
Bereidingsvariant 2
Eidooier en stevia in een waterbad tot schuim
kloppen. Melk en room laten opkoken en door
de eiercréme roeren, laten afkoelen. U kunt dit
mengsel één dag van tevoren bereiden. Zodra
de eiercréme compleet afgekoeld is, mengt u de
karnemelk erdoorheen (a.u.b. niet eerder erdoor
mengen, omdat de karnemelk anders stremt).
In de ijsmachine doen en ca. 40 minuten laten
bevriezen.
Aardbeienijs
250 g aardbeien, 10 g stevia, 100 ml melk,
100 ml room, 1,5 el citroensap
Alle ingrediënten in een hoge beker doen en
met een mengstaaf pureren. In de ijsmachine
doen en ca. 40 minuten laten bevriezen. Tip:
Voeg 1 tot 2 el balsamico of 1 tot 2 el heel
fijn gesneden verse pepermunt of basilicum
bladeren toe. In plaats van aardbeien kunt u ook
bosbessen of frambozen gebruiken.
De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn door de auteurs en door UNOLD AG zorgvuldig ontwikkeld
en getest. Een garantie kan er echter niet worden aanvaard. De auteurs en/of UNOLD AG en haar
gemachtigden kunnen in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor letsel, materiële schade en
financiële schade.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
59
VERWIJDEREN VAN AFVAL / MILIEUBESCHERMING
Onze apparaten zijn geproduceerd met een hoge qualiteit voor een lange gebruik. Regelmatige onderhoud
en vakkundig reparaties door onze klantenservice verlengt de gebruiksduur. Wanneer het apparat defekt is
en kan niet meer gerepareerd worden, let op de volgende instructies. Dit product mag niet samen met het
normale huishoudelijke afval worden afgevoerd. U dient dit product bij een voor het recycleren van elektri-
sche of elektronische apparaten aangewezen verzamelplaats in te leveren. Door het separaat inzamelen en
recycleren van afvalproducten helpt u mee bij het zuinig omgaan met de natuurlijke hulpbronnen en zorgt u
ervoor dat het product op een gezondheids- en milieuvriendelijke manier afgevoerd wordt.
GARANTIEVOORWAARDEN
Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële gebruik), gerekend vanaf de
dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik aantoonbaar is veroorzaakt door een fout in de pro-
ductie. Binnen de garantietermijn verhelpen wij materiaal- en productiefouten door herstelling of vervanging naar onze keuze.
Onze garantie is slechts geldig voor in Duitsland en Oostenrijk verkopte apparaten. In andere landen a.u.b. de importeur
aanspreken. Apparaaten, waarvoor garantie in aanspraak wordt genomen, moeten ons samen met een kopie van de machineel
gegenereerde kassabon waaruit de koopdatum duidelijk wordt, alsmede een beschrijving van de fout goed verpakt aan onze
klantenservice worden toegezonden, porto betaald. Als er sprake van garantie is, worden de verzendingskosten in Duitsland
en Oostenrijk aan de klant vergoed. De garantie dekt geen schade veroorzaakt door slijtage, onbehoorlijk gebruik/foutieve han-
delingen en niet-naleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen. Het recht op garantie vervalt, wanneer reparaties
of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd. Eventuele rechten van de eindgebruiker t.o.v. de verkoper
of distributeur worden door deze garantie niet aangetast.
Koelmiddel: R600a
Copyright UNOLD AG | www.unold.de

Documenttranscriptie

Copyright UNOLD AG | www.unold.de EINZELTEILE D Ab Seite 8 1 Motor Art-Nr. 4887901 2 3 Transparenter Deckel Art-Nr. 4887902 Eisbehälter Art-Nr. 4884010 4 Mischer Art-Nr. 4884014 5 Kompressorgehäuse I E GB Page 23 1 Motor block 2 Transparent lid 3 Ice cream bowl 4 Mixing arm 5 F Page 36 1 Bloc moteur 2 Couvercle transparent 3 Réservoir de glace 4 5 NL Compressor housing Mixeur Boîtier du compresseur PL Pagina 60 1 Blocco motore 2 Coperchio trasparente 3 4 Cestello per il gelato Pala 5 Corpo compressore Página 72 1 Accionamiento 2 Tapa transparente 3 Recipiente para 4 Mecanismo agitador 5 Carcasa del compresor Strony 82 Silnik 1 Przezroczysta pokrywa 2 Pojemnik na lody 3 Mieszak 4 Obudowa sprężarki 5 Pagina 48 1 Aandrijf 2 Transparente deksel 3 Ijsreservoir 4 Roerwerk 5 Compressor behuizing 7 Copyright UNOLD AG | www.unold.de GEBRUIKSAANWIJZING MODEL 48879 TECHNISCHE GEGEVENS Vermogen: 135 W, 220–240 V~, 50 Hz Afmetingen: Ca. 36,5 x 27,9 x 28,5 cm (l/b/h) Aansluitkabel: Ca. 120 cm Gewicht: Ca. 8,6 kg Behuizing: Kunststof wit/geel Uitvoering: Volautomatische, zelfkoelende compressor, room crème ijs in ca. 60 minuten, keuzeschakelaar voor het mengen, bevriezen, mengen en bevriezen, verwijderbare ijsbak, inhoud 1 liter (max. vulcapaciteit 750 ml) Toebehoren: Gebruiksaanwijzing Wijzigingen en vergissingen in de uitrustingskenmerken, techniek, kleuren en design voorbehouden VERKLARING VAN DE SYMBOLEN Dit symbool wijst op eventuele gevaren die letsel tot gevolg kunnen hebben of tot schade aan het apparaat leiden. Dit symbool attendeert u op een eventueel brandgevaar. VOOR UW VEILIGHEID Lees, voordat u het apparaat in gebruik neemt, a.u.b. de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door en bewaar deze. 1. Dit apparaat kan door kinderen vanaf 8 jaar worden gebruikt en door personen die over gebrekkige fysieke, sensorische of geestelijke vaardigheden of gebrek aan ervaring en/of kennis beschikken, mits zij onder toezicht staan of instructies hebben gekregen aangaande het veilige gebruik van dit apparaat en de hieruit resulterende gevaren begrepen hebben. 2. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen. 3. Reiniging en onderhoud door de gebruiker mogen niet door kinderen worden uitgevoerd, tenzij deze ouder dan 8 jaar zijn en onder toezicht staan. 4. Berg het apparaat en de kabel op buiten bereik van kinderen onder de 8 jaar. 5. Dit apparaat mag niet met een externe tijdschakelklok of een afstandsbedieningssysteem worden gebruikt. 48 Copyright UNOLD AG | www.unold.de 6. Na gebruik, voor reiniging of bij evt. storingen tijdens het gebruik, moet de stekker steeds uit het stopcontact getrokken worden. 7. Apparaat nooit in water of een andere vloeistof dompelen, eveneens het snoer tegen vocht beschermen. 8. Het apparaat en de afzonderlijke componenten zijn niet geschikt voor de vaatwasmachine. 9. Zet het apparaat tijdens gebruik op een vrij, vlak oppervlak. Apparaat en snoer om veiligheidsredenen nooit op of in de buurt van hete oppervlakken plaatsen of gebruiken. 10. Het apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijke doeleinden of soortgelijke doeleinden, bijv. ƒƒkitchenettes in winkels, kantoren of andere werkplaatsen, ƒƒlandbouwbedrijven, ƒƒvoor gebruik door gasten in hotels, motels of andere toeristische accommodaties, ƒƒin privé pensions of vakantiewoningen. 11. Het snoer vóór gebruik volledig afwikkelen. Het snoer mag niet over de rand van het werkvlak heen naar beneden hangen. 12. Gebruik het apparaat nooit zonder ijsreservoir! 13. De maximale vulhoeveelheid mag niet worden overschreden. Het ijsreservoir mag maximaal voor ¾ gevuld worden, omdat het ijs door het vriesproces uitrekt. 14. Vul de ingrediënten voor het ijs steeds in het afneembare ijsreservoir, nooit direct in de kuil van de ijsmachine. 15. Tijdens het bedrijf geen voorwerpen in het draaiende apparaat houden en niet met de hand in het reservoir grijpen. 16. Gebruik het apparaat alleen nadat het behoorlijk werd gemonteerd. 17. Tijdens het bedrijf dienen de ventilatiesleuven zowel op de compressorbehuizing als ook op het motorblok vrij te zijn. 18. Gebruik het apparaat nooit met toebehoren van andere apparaten. 19. Gebruik nooit spitse of scherpe voorwerpen in het ijsreservoir. Dit zou daardoor kunnen worden bekrast. Gebruik alleen rubberen of houten krabbertjes, om het bereide ijs uit het reservoir te nemen. 20. Controleer de stekker en het snoer regelmatig op slijtage en beschadigingen. Stuur het apparaat in geval van beschadigingen van het snoer of andere onderdelen a.u.b. voor controle en/ of reparatie aan onze klantenservice. Ondeskundig uitgevoerde 49 Copyright UNOLD AG | www.unold.de reparaties kunnen gevaren voor de gebruiker veroorzaken en tot het vervallen van de garantie leiden. 21. Alleen geschikt voor levensmiddelen. Grijp nooit in het draaiende apparaat – risico op letsel! Let er bij het uitpakken en verwijderen van de verpakking op dat het apparaat niet meer dan 45 ° gekanteld wordt, omdat de compressor in het apparaat anders beschadigd kan worden. Laat het apparaat na het uitpakken a.u.b. minstens twee uur staan, voordat u het in gebruik neemt. Het koelmiddel in het apparaat moet eerst bezinken, omdat de compressor anders beschadigd kan worden. Waarschuwing: Sla geen explosieve stoffen zoals spuitbussen met ontplofbare drijfgassen in dit apparaat op. Waarschuwing: Houd ventilatieopeningen bij de afdekking van het apparaat en binnen het apparaat vrij van hindernissen. Waarschuwing: Gebruik geen andere mechanische voorzieningen of hulpmiddelen ter versnelling van het ontdooiproces dan die door de fabrikant worden geadviseerd. Waarschuwing: Beschadig het koelcircuit niet. Waarschuwing: Gebruik geen elektrische apparaten binnen het levensmiddelenvak van het apparaat, voor zover zij niet door de fabrikant worden geadviseerd. De fabrikant is niet aansprakelijk, indien het apparaat verkeerd gemonteerd, ondeskundig of foutief gebruikt of door niet geautoriseerde derden gerepareerd werd. VÓÓR HET EERSTE GEBRUIK 1. Verwijder alle verpakkingsmaterialen en transportbeveiligingen. Houd verpakkingsmateriaal uit de buurt van kinderen - gevaar voor verstikking! 2. Wij raden u aan om alle uitneembare onderdelen, behalve de motor (1), vóór het eerste gebruik in warm water uit te spoelen. 3. De behuizing en de uitsparing voor de ijsbak met een goed uitgedrukte, vochtige doek afvegen. 4. Zet het apparaat op een effen en droog werkvlak. Denk eraan dat u voldoende afstand tot warmtebronnen en andere voorwerpen aanhoudt. De ventilatiesleuven aan het apparaat en aan de motor moeten steeds vrij blijven. 5. Als het apparaat getransporteerd werd, moet u minstens een uur wachten, voordat het apparaat in werking gesteld kan worden. Anders kan de compressor beschadigd worden. 50 Copyright UNOLD AG | www.unold.de IJS BEREIDEN 1. Bereid de ingrediënten voor het ijs volgens recept. Als het om een ijsmassa gaat die van tevoren gekookt moet worden, kook deze dan al een dag eerder, zodat de massa goed kan afkoelen. 2. Koel de voorbereide ijsmassa resp. de benodigde ingrediënten af tot op een koelkasttemperatuur van ca. 6-8 °C. 3. Fruit pas kort voordat u het wilt bereiden, pureren; stukjes fruit pas aan het einde van de bereidingstijd toevoegen. 4. Zuinig zijn met alcohol en de alcohol pas aan het einde van de vriestijd toevoegen, omdat de vriestijd door alcohol langer wordt. 5. Zet de uitneembare ijsbak in de betreffende bak van de compressorbehuizing (5). 6. Plaats de menger (3) exact in het midden van de ijsbak (4) 7. Doe de gekoelde ingrediënten in de uitneembare ijsbak. org ervoor dat u de maximale capaciteit van ongeveer ¾ van de ijsreservoir niet overschrijdt wanneer het ijs uitzet als gevolg van het vriesproces. We raden u echter aan de ijsreservoir minimaal halverwege te vullen voor een homogeen vriesproces. 8. Let er a.u.b. op dat de ijsbak aan de buitenkant droog moet zijn. 9. Plaats het deksel op de ijsbak en draai het deksel naar links, zodat het vergrendeld is. 10. Zet de motor in het apparaat. 11. Steek de stekker in een stopcontact. 12. Het apparaat is klaar voor gebruik. 13. Nu kunt u m.b.v. de keuzeschakelaar het gewenste programma selecteren. De volgende programma‘s staan ter beschikking: Symbool Programma Mengen en vriezen Vriezen Mengen Mengen en vriezen 14. Voor de normale bereiding van ijs. 15. Het apparaat roert en bevriest de massa die in het apparaat gedaan werd. Bij doelmatig gebruik is het ijs in ca. 60 minuten klaar. 16. Als de ijsmassa de gewenste consistentie heeft verkregen, schakelt u het apparaat uit door de keuzeschakelaar op „0“ te draaien. 17. Laat het ijs niet te lang in de machine, omdat het anders hard kan worden en splinters kan gaan vormen. 51 Copyright UNOLD AG | www.unold.de Vriezen 18. Als het ijs aan het einde van het programma nog niet de gewenste stijfheid heeft, kunt u het met dit programma laten navriezen. Als de ijsmassa de gewenste consistentie heeft verkregen, schakelt u het apparaat uit door de keuzeschakelaar op „0“ te draaien. Mengen 19. Als de ingrediënten voor de start van het programma eerst gelijkmatig gemengd moeten worden, stel dan dit programma in, voordat u het ijs gaat bereiden. Als de ijsmassa de gewenste consistentie heeft verkregen, schakelt u het apparaat uit door de keuzeschakelaar op „0“ te draaien. Attentie: Het apparaat schakelt niet vanzelf uit! Laat het apparaat daarom nooit zonder toezicht, zolang het in werking is. IJs uit de bak halen 20. Voordat u het ijs uit de bak haalt, schakelt u het apparaat eerst uit door de keuzeschakelaar op „0“ te draaien. 21. Trek de stekker uit het stopcontact. 22. Om het bereide ijs uit het apparaat te halen, haalt u eerst de motor en daarna het transparante deksel eraf, door het tegen de klok in te draaien. 23. Neem de ijsbak uit het apparaat en trek de menger voorzichtig uit de ijsbak. 24. Doe het ijs in een geschikte bak. Gebruik hiervoor geen scherpe of spitse voorwerpen, maar een plastic of houten lepel, om de ijsbak niet te beschadigen. Wij raden aan om een siliconen pannenlikker te gebruiken. 25. Als u wilt, kunt u direct daarna weer opnieuw ijs bereiden. Start hiervoor weer met punt 1. 26. Tip: Als u bv. vruchtenijs of sorbet heeft bereid, haal de ijsbak dan, meteen als het programma afgelopen is, uit het apparaat, doe het ijs in een bak die geschikt is voor de diepvries en zet deze bak voor max. 15 tot 30 minuten in de vriezer, om het ijs door en door te bevriezen. Anders is dit ijs aan de buitenkant weliswaar bevroren, maar aan de binnenkant is het eventueel nog vloeibaar. 27. Als u geen ijs meer wilt bereiden, controleert u of de stekker uit het stopcontact getrokken werd. REINIGING EN ONDERHOUD Voordat u het apparaat gaat reinigen, schakelt u het uit en trekt u de stekker uit het stopcontact. 1. Reinig het apparaat nooit met of onder water of met een andere vloeistof. Vooral de motor van het roerwerk mag niet met water in aanraking komen. 2. Gebruik geen krassende of schurende reinigingsmiddelen. 3. De uitneembare delen, behalve de motor, kunt u in warm water met een mild afwasmiddel reinigen. Deze delen zijn niet geschikt voor de vaatwasser. 4. Veeg de compressorbehuizing en de motor af met een vochtige doek. 5. Droog alle onderdelen met een zachte doek af, voordat u ze weer in elkaar zet. 52 Copyright UNOLD AG | www.unold.de ALGEMENE OPMERKINGEN Hieronder vindt u algemene informatie over de bereiding van ijs en enkele basisrecepten. Over de bereiding van ijs zijn een groot aantal boeken verkrijgbaar. Pas dan wel de in de recepten aangegeven hoeveelheden aan de maximale vulcapaciteit van de machine aan. Zelfgemaakt ijs smaakt vers het lekkerst. Omdat het geen conserveermiddelen bevat is het voor directe consumptie bedoeld. Als u het ijs toch langer wilt bewaren, verdient het aanbeveling om 20 g ijsbindmidel toe te voegen. Door gebruik van ijsbindmiddel voorkomt u dat de waterkristallen na langer bewaren samenklonteren en grote harde kristallen in het ijs vormen. IJsbindmiddel is b.v. onder de naam ‘Eisbasis’ verkrijgbaar bij: Hobbybäcker-Versand - Inge Pinzer Am Mühlholz 6 – 89287 Bellenberg Tel. 0 73 06/92 59 00 - Fax 0 73 06/92 59 05 Internet: www.hobbybaecker.de Gebruik voor vruchtenijs alleen rijpe vruchten. Voeg stukjes fruit of bessen pas op het laatst door de opening in het deksel toe. Gebruik uitsluitend kakelverse eieren. In plaats van melk kunt u ook slagroom gebruiken en in plaats van slagroom melk. Hoe meer slagroom u gebruikt, des te romiger wordt de ijsmassa. Suiker kan worden vervangen door honing, diksap of kunstmatige zoetstof (niet bij softijs). Melk kan worden vervangen door sojamelk. Wilt u bijzonder stevig ijs, zet dan de ijsmassa 15-30 minuten in het vriesvak van uw koelkast voordat u de ijsmachine ermee vult, of stel een langere bedrijfstijd in. Let erop dat de ijsmassa minstens koelkasttemperatuur heeft voordat zij de ijsmachine ingaat. Hoe kouder de massa, hoe korter de bereidingstijd (15-30 minuten). Kwaliteit en smaak van ijs gaan al snel na de bereiding achteruit. Bewaar het ijs nooit in het ijsreservoir van de machine in de vriezer maar vul het eerst om in een geschikte bak met deksel. Het ijs kan korte tijd in het vriesvak of in de vriezer worden bewaard. Maak het ijs binnen een week op. Ontdooid of gedeeltelijk ontdooid ijs mag niet weer worden ingevroren maar moet direct worden geconsumeerd. SOFTIJS Basisrecept softijs Vanillesoftijs 300 ml slagroom, 65 g bijenhoning, 2 eidooiers, 300 ml slagroom, ½ opengesneden vanillestokje, 1 ei, 1 snufje zout 65 g bijenhoning, 1 eidooier, 1 ei, 1 snufje zout Alle ingrediënten mengen, meteen in de kuip Een dag van te voren de room samen met het doen en tot softijs verwerken. Smaakmakers vanillestokje en de honing aan de kook brengen naar wens toevoegen. en op koelkasttemperatuur laten afkoelen. Roer 53 Copyright UNOLD AG | www.unold.de vlak voor de bereiding van het ijs het ei en het zout erdoorheen. Chocoladesoftijs 300 ml slagroom, 30 g melkchocolade, 30 g pure chocolade, 1 eidooier, 1 ei, 1 snufje zout Een dag van te voren de room samen met de chocolade aan de kook brengen en op koelkast- Frambozensoftijs 300 ml slagroom, ½ zakje vanillesuiker, 65 g bijenhoning, 1 eidooier, 1 ei, 1 snufje zout 150 ml gepureerde frambozen, Room, vanillesuiker en honing mengen. Roer vlak voor de bereiding van het ijs de dooier, het ei het zout en de frambozenpuree erdoorheen. temperatuur laten afkoelen. Roer vlak voor de bereiding van het ijs de dooier, het hele ei en het zout erdoorheen. ROOMIJS Roomijs wordt van melk, slagroom, eventueel eidooiers, suiker en andere ingrediënten gemaakt. Pas door constant roeren tijdens het vriezen ontstaat de romige consistentie. Basisrecept vanille-ijs daarna het ei door de massa en verwerk het 200 ml melk, 250 mI slagroom, 1 vanillestokje, geheel in de ijsmachine tot ijs. 1 snufje zout, 3 eidooiers, 3 el suiker Melk en slagroom verhitten, het vanillestokje overlangs opensnijden en het merg eruit schrapen. Doe het merg samen met het zout bij de melk. Kluts de dooiers met de suiker door elkaar, voeg de warme melk geleidelijk toe en Snel chocolade-ijs 150 ml chocoladesiroop, 1 ei, 150 ml slagroom, 150 ml melk Alle ingrediënten goed door elkaar roeren en in de ijsmachine tot ijs verwerken. roer het geheel goed door. Mocca-ijs De massa 24 uur in de koelkast laten afkoelen Bereid vanilleijs volgens het basisrecept, maar en dan in de ijsmachine tot ijs verwerken. los vóór de verdere verwerking 2-3 el koffie- of TIP: Voor kinderen op het laatst 1 el smarties of espressopoeder in de hete melk op. Vlak voor gummibeertjes door het ijs roeren. het einde van de vriestijd 1-2 el koffielikeur Snel vanille-ijs toevoegen. 100 ml melk, 25 ml slagroom, 1 ei, 3 el suiker, Walnotenijs 1-2 zakjes vanillesuiker 50 g suiker in een pan lichtbruin laten Alle ingrediënten goed door elkaar roeren en in karameliseren, 50 g gehakte walnoten toevoegen de ijsmachine tot ijs verwerken. en goed mengen. Laat het mengsel op een met Basisrecept chocolade-ijs 50 g pure chocolade, 50 g melkchocolade, 250 mI slagroom, 50 ml melk, 1 ei Chocolade met de melk en de room aan de kook brengen en 24 uur in de koelkast zetten. Roer 54 olie ingevette plaat afkoelen en hak het fijn. Bereid vanilleijs volgens het basisrecept, maar vervang de suiker door honingdauwhoning. Vlak voor het einde van de vriestijd de notenkaramel toevoegen. Copyright UNOLD AG | www.unold.de Amaretto-ijs Bereid vanilleijs volgens het basisrecept. Meng 100 g amaretti met 2-3 el amaretto en voeg dit mengsel vlak voor het einde van de vriestijd toe. VRUCHTENIJS Vruchtenijs wordt gemaakt van gepureerde vruchten met suiker, slagroom, yoghurt en eventueel eiwit. Om vruchtenijs smeuïg te maken moet het tijdens het vriezen constant worden geroerd. Basisrecept 1 scheut vloeibare zoetstof, 250 ml yoghurt, 250 g gepureerde vruchten, 1 el citroensap, 2 el slagroom 75 g suiker, 1 el eiwit, 125 ml slagroom Volg dezelfde bereidingswijze als bij aard- Meng de vruchtenpuree met de suiker en het beienijs. citroensap. Het eiwit en de slagroom apart stijf kloppen en door de vruchtenpuree spatelen. In de ijsmachine tot ijs verwerken. Bij gebruik van vruchten uit blik is het toevoegen van suiker niet nodig. Basisrecept aardbeienijs 300 g aardbeien, 2 el suiker, 250 ml slagroom, 30 ml melk Maak de aardbeien samen met alle andere ingrediënten fijn en verwerk het geheel in de Snel yoghurt-vruchtenijs Als het snel moet, kunt u gewoon 600 ml vruchtenyoghurt (4,5 % vet) gebruiken. Mango-kokosijs 1 rijpe mango, 125 g biogarde, 150 ml kokosmelk, 2 el suiker, 2 el geraspte kokos Mango schillen, pit verwijderen en vruchtvlees pureren. Samen met de overige ingrediënten in de ijsmachine tot ijs verwerken. ijsmachine tot ijs. Yoghurt-vruchtenijs 250 g bessen of steenvruchten (aardbeien, frambozen, bosbessen, abrikozen, kersen etc.), SORBET Sorbet kan van bijna alle fruitsoorten of vruchtensappen worden bereid, b.v. van frambozen, abrikozen, perzik, meloen, kiwi’s etc. Sorbet moet het tijdens het vriezen constant worden geroerd zodat geen te grove ijskristallen kunnen ontstaan. Sorbets hoeven niet altijd zoet te zijn of als dessert te worden geserveerd. Als tussengang bij een feestelijke maaltijd is b.v. een tomatensorbet of een campari-sinaasappelsorbet erg lekker. Bijzonder lekker is het om een bolletje sorbet te serveren in een glas champagne. 55 Copyright UNOLD AG | www.unold.de Basisrecept Het water met de suiker aan de kook brengen. 500-600 ml gepureerde vruchten of vruchtensap Bloesem wassen, droog schudden en in de niet met 50-100 g suiker (naar smaak en fruitsoort) meer kokende suikersiroop ca. 30 minuten laten en 2 eiwit mengen en in de ijsmachine tot ijs trekken. Door een zeef gieten. Citroen persen en verwerken. Voor extra smaak kunt u 1 el likeur, het sap toevoegen. Vlierbloesemsiroop laten af- cognac, kirsch etc. toevoegen. Bij gebruik van koelen. De koude siroop samen met het eiwit vruchten uit blik, b.v. ananas, is het toevoegen in de ijsmachine tot sorbet verwerken. Met fruit van suiker over het algemeen niet nodig. van het seizoen (b.v. rode bessen, aardbeien) en Aardbeiensorbet 300 g aardbeien, 1 tl citroensap, 1 el eiwit, gefrituurde vlierbloesem serveren. Champagne-basilicumsorbet 3 el suiker, 75 ml appelsap 1 bos basilicum, 100 g suiker, 200 ml droge Ingrediënten pureren en tot sorbet verwerken. witte wijn, 100 ml champagne of mousserende Campari-sinaasappelsorbet 500 ml sinaasappelsap met 100 ml campari en 2 el eiwit in de ijsmachine tot sorbet verwerken en als voorafje serveren. wijn, sap van 1 citroen, 1 eiwit De gewassen basilicumblaadjes met 100 ml witte wijn pureren en ½ uur laten trekken. De rest van de witte wijn met de suiker aan de kook brengen. Giet de basilicumwijn door een fijne Cassissorbet zeef. Met de afgekoelde suikersiroop, cham- 500 ml puree van zwarte bessen, sap van pagne, citroensap, eiwit in de ijsmachine tot 1 citroen, 50 g suiker, 2 cl crème de cassis, sorbet verwerken en als voor- of tussengerecht 1 eiwit serveren. De puree door een zeef wrijven en met de ingre- TIP: diënten mengen. Het eiwit erdoorheen spatelen Zonder basilicum en met een beetje meer suiker en de massa tot sorbet verwerken. is deze sorbet een verfrissend nagerecht. Vlierbloesemsorbet 500 ml water, 250 g poedersuiker, 8-10 vlierbloesemschermen, 1 citroen, 1 eiwit PARFAIT De basis voor parfait bestaat uit eigeel en suiker, die au bain marie tot een romige massa worden geklopt en samen met andere ingrediënten en slagroom tot smeuïg ijs worden verwerkt. Appel-calvadosparfait marie schuimig. De appelpuree erdoorheen 300 g appels, 1 citroen, 2 el calvados, 1 ei, scheppen en de massa laten afkoelen. Slagroom 1 eidooier, 60 g suiker, 200 ml slagroom stijf kloppen en erdoorheen spatelen. In de Appel schillen, in kleine blokjes snijden en ijsmachine tot smeuïg ijs verwerken. Vlak voor met citroensap mengen. Zet 1 el appelblokjes het einde van de vriestijd de appelblokjes en opzij. De rest met 1-2 el water zacht koken en de calvados toevoegen. Met zwartebessensaus/ pureren. Klop de eieren met de suiker au bain bramensaus serveren. 56 Copyright UNOLD AG | www.unold.de Pralinéparfait de vanillesuiker en de sinaasappelschil au 40 g suiker, 60 ml water, 2 eidooiers, 1 zakje bain marie romig kloppen. De couverture met vanillesuiker, 1 msp. geraspte sinaasappelschil, de notennoga au bain marie smelten en met 60 g de eimassa mengen. Likeur of rum toevoegen. couverture, 40 g notennoga, 1-2 el chocoladelikeur of rum, 200 ml slagroom De stijf geklopte slagroom door de afgekoelde Het water met de suiker aan de kook brengen en massa spatelen en in de ijsmachine tot een laten afkoelen. De eidooiers met het suikerwater, romige parfait verwerken. STEVIA RECEPTEN U kunt suiker vervangen door stevia. Vervang dan echter steeds ca. 1/10 van het aangegeven suikergewicht door stevia (in plaats van 100 g suiker gebruikt u dan bijv. 10 g stevia). Hier hebben wij al enkele recepten voor u samengesteld. Denk er echter aan dat u geen chocolade-ijs kunt bereiden, omdat hierbij suiker en vet uit de chocola komen. Evenmin kunt u vanille-ijs bereiden, omdat hier de suiker als onmisbare smaakdrager fungeert. Gebruik enkel heel verse eieren. Verbruik het ijs binnen een week. Helemaal ontdooid of iets ontdooid ijs onmiddellijk verbruiken en niet opnieuw invriezen. Kiwi-ijs Bevroren tomatencréme 5 rijpe kiwi‘s, 10 g stevia, 2 el appelmoes, (als voorgerecht of als tussendoortje op hete dagen) 250 ml appelsap, 2 stuks eiwitten, 1 el citroen- 125 ml sap (kant-en-klaar product), 200 g zure room, 100 g De kiwi‘s schillen, in stukjes snijden en in een zoete room, 1,5 el zout, 2 snufjes stevia, 2 el hoge beker doen. Stevia, appelmoes en appelsap citroensap, toevoegen. Met een mengstaaf pureren. Eiwit en 1,5 el gehakte bieslook, 1 pakjes koud oplosbare citroensap kloppen tot het een crèmige massa gelatine, zwarte peper en tabasco naar smaak wordt en met het kiwimengsel mengen. In de Alle ingrediënten in een hoge beker doen en ijsmachine doen en ca. 40 minuten laten met een mengstaaf pureren. In de ijsmachine bevriezen. doen en ca. 40 minuten laten bevriezen. Tip: U Morellensorbet 250 g morellen (uit een glas, laten uitdruppelen), 1 el citroensap, 5 g stevia, 250 ml appelsap, 1 pakjes koud oplosbare gelatine Alle ingrediënten in een hoge beker doen en met tomatensap, ¾ 125 ml tomatenpuree el heel fijngehakte peterselie, kunt ook 1 el of 2 el (afhankelijk van de bereide hoeveelheid) balsamico azijn en fijn gehakte basilicum toevoegen. bladeren Laat aan dan de echter tomatencréme de tabasco, peterselie en de bieslook weg. een mengstaaf pureren. In de ijsmachine doen en ca. 40 minuten laten bevriezen. 57 Copyright UNOLD AG | www.unold.de Komkommer-ijs Eidooier en stevia in een waterbad tot schuim 1 komkommer, 2 el citroensap, 1 el zonne- kloppen. Melk en room laten opkoken en door bloemolie, 1 el olijfolie, 1 pakjes kruiden- de eiercréme roeren, laten afkoelen. U kunt dit mengsel „dille“ voor komkommersla (of 2 el mengsel één dag van tevoren bereiden. Zodra heel fijn gehakte dille), 3 g stevia, 1 pakjes de eiercréme compleet afgekoeld is, mengt u de koud oplosbare gelatine, 2 eiwitten, zout en karnemelk erdoorheen (a.u.b. niet eerder erdoor peper naar smaak mengen, omdat de karnemelk anders stremt). Komkommers schillen, de pitten verwijderen, in grove stukken snijden en in een hoge beker doen. Met een mengstaaf pureren. Alle andere In de ijsmachine doen en ca. 40 minuten laten bevriezen. ingrediënten, behalve het eiwit, toevoegen en Aardbeienijs mixen. Eiwit met een snufje zout kloppen totdat 250 g aardbeien, 10 g stevia, 100 ml melk, het een crémige massa vormt en met een garde 100 ml room, 1,5 el citroensap onder de komkommerpuree mengen. In de Alle ingrediënten in een hoge beker doen en ijsmachine doen en ca. 30 tot 40 minuten laten met een mengstaaf pureren. In de ijsmachine bevriezen. doen en ca. 40 minuten laten bevriezen. Tip: Karnemelkijs Voeg 1 tot 2 el balsamico of 1 tot 2 el heel 200 ml karnemelk, 100 ml melk, 100 ml room, fijn gesneden verse pepermunt of basilicum 2 eidooiers, 10 g stevia, 1,5 tl geraspte citroen bladeren toe. In plaats van aardbeien kunt u ook Bereidingsvariant 1 bosbessen of frambozen gebruiken. Bereid deze variant a.u.b. alleen, als u heel zeker weet dat u heel verse eieren gebruikt. Alle ingrediënten in een hoge beker doen en met een mengstaaf pureren. In de ijsmachine doen en ca. 40 minuten laten bevriezen. Bereidingsvariant 2 De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn door de auteurs en door UNOLD AG zorgvuldig ontwikkeld en getest. Een garantie kan er echter niet worden aanvaard. De auteurs en/of UNOLD AG en haar gemachtigden kunnen in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor letsel, materiële schade en financiële schade. 58 Copyright UNOLD AG | www.unold.de GARANTIEVOORWAARDEN Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële gebruik), gerekend vanaf de dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik aantoonbaar is veroorzaakt door een fout in de productie. Binnen de garantietermijn verhelpen wij materiaal- en productiefouten door herstelling of vervanging naar onze keuze. Onze garantie is slechts geldig voor in Duitsland en Oostenrijk verkopte apparaten. In andere landen a.u.b. de importeur aanspreken. Apparaaten, waarvoor garantie in aanspraak wordt genomen, moeten ons samen met een kopie van de machineel gegenereerde kassabon waaruit de koopdatum duidelijk wordt, alsmede een beschrijving van de fout goed verpakt aan onze klantenservice worden toegezonden, porto betaald. Als er sprake van garantie is, worden de verzendingskosten in Duitsland en Oostenrijk aan de klant vergoed. De garantie dekt geen schade veroorzaakt door slijtage, onbehoorlijk gebruik/foutieve handelingen en niet-naleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen. Het recht op garantie vervalt, wanneer reparaties of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd. Eventuele rechten van de eindgebruiker t.o.v. de verkoper of distributeur worden door deze garantie niet aangetast. VERWIJDEREN VAN AFVAL / MILIEUBESCHERMING Onze apparaten zijn geproduceerd met een hoge qualiteit voor een lange gebruik. Regelmatige onderhoud en vakkundig reparaties door onze klantenservice verlengt de gebruiksduur. Wanneer het apparat defekt is en kan niet meer gerepareerd worden, let op de volgende instructies. Dit product mag niet samen met het normale huishoudelijke afval worden afgevoerd. U dient dit product bij een voor het recycleren van elektrische of elektronische apparaten aangewezen verzamelplaats in te leveren. Door het separaat inzamelen en recycleren van afvalproducten helpt u mee bij het zuinig omgaan met de natuurlijke hulpbronnen en zorgt u ervoor dat het product op een gezondheids- en milieuvriendelijke manier afgevoerd wordt. Koelmiddel: R600a 59
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96

Unold 48879 de handleiding

Categorie
Ijsmachines
Type
de handleiding