Documenttranscriptie
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
INHALTSVERZEICHNIS
Bedienungsanleitung Modell 48825
Notice d´utilisation Modèle 48825
Technische Daten.....................................6
Spécification technique ............................40
Symbolerklärung.......................................6
Explication des symboles...........................40
Für Ihre Sicherheit....................................6
Pour votre sécurité....................................40
Vor dem ersten Benutzen...........................9
Avant la première utilisation......................43
Beschreibung der Tasten...........................10
Description des touches............................43
Eis zubereiten..........................................11
Préparer de la glace..................................44
Reinigen und Pflegen................................14
Nettoyage et entretien...............................46
Hinweise zu den Rezepten.........................15
Informations générales pour la
Rezepte...................................................16
préparation de glace.................................47
Stevia Rezepte.........................................21
Recettes..................................................48
Garantiebestimmungen.............................23
Recettes à base de stévia..........................51
Entsorgung / Umweltschutz.......................23
Conditions de Garantie..............................53
Informationen für den Fachhandel..............23
Traitement des déchets /
Service-Adressen......................................24
Protection de l’environnement....................53
Bestellformular.........................................111
Service....................................................24
Instructions for use Model 48825
Gebruiksaanwijzing Model 48825
Technical Specifications............................25
Technische gegevens ................................54
Explanation of symbols..............................25
Verklaring van de symbolen........................54
For your safety..........................................25
Voor uw veiligheid.....................................54
Before using the appliance .......................28
Vóór het eerste gebruik..............................57
Description of Buttons..............................28
Beschrijving van de toetsen.......................57
Making ice cream.....................................29
IJs bereiden.............................................58
Cleaning and Care....................................31
Reiniging en onderhoud............................60
Recipes: General information ...................32
Algemene opmerkingen.............................61
Recipes...................................................33
Recepten.................................................62
Stevia recipes...........................................37
Stevia recepten........................................65
Guarantee Conditions................................39
Garantievoorwaarden.................................67
Waste Disposal/Environmental Protection....39
Verwijderen van afval/Milieubescherming....67
Service....................................................24
Service....................................................24
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
IHRE NEUE EISMASCHINE
DE
Ab Seite 6
1
Transparenter Deckel
2
3
4
EN
FR
Page 25
1
Transparent lid
2
Mixing arm
3
Ice cream bowl
4
Compressor housing
Page 40
1
Couvercle transparent
2
Mixeur
3
Réservoir de glace
4
NL
Mischer
Art-Nr. 4882504
Eisbehälter
Art-Nr. 4882510
Kompressorgehäuse
Boîtier du compresseur
Pagina 54
1
Transparente deksel
2
Roerwerk
3
Ijsreservoir
4
Compressor behuizing
IT
ES
PL
Pagina 68
1
Coperchio trasparente
2
Pala
3
4
Cestello per il gelato
Corpo compressore
Página 83
1
Tapa transparente
2
Mecanismo agitador
3
Recipiente para helado
4
Carcasa del compresor
Strony 95
Przezroczysta pokrywa
1
Mieszak
2
Pojemnik na lody
3
Obudowa sprężarki
4
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
GEBRUIKSAANWIJZING MODEL 48825
TECHNISCHE GEGEVENS
Vermogen:
135 W, 220–240 V~, 50 Hz
NL
Inhoud:
1,2 liter
Max- vulcapaciteit:
750 ml
IT
Grootte:
H/L/P 24,8 x 27,5 x 35,9 cm
Gewicht:
Ca. 9,0 kg
Aansluitkabel:
Ca. 140 cm
Uitruisting:
Volautomatische, zelfkoelende compressor voor constante koudeproductie, elegante behuizing, menu-toets voor drie functies: Mengen, Vriezen,
Mengen & Vriezen, uitneembare ijsemmer, robuuste motor, geschikt voor
continu gebruik, groot display
Toebehoren:
Gebruiksaanwijzing met recepten
ES
PL
Wijzigingen en vergissingen in de uitrustingskenmerken, techniek, kleuren en design voorbehouden.
VERKLARING VAN DE SYMBOLEN
Dit symbool wijst op eventuele gevaren die letsel tot gevolg kunnen hebben of tot schade
aan het apparaat leiden.
Dit symbool attendeert u op een eventueel brandgevaar.
VOOR UW VEILIGHEID
Lees de volgende aanwijzingen a.u.b. door en bewaar ze goed.
1. Dit apparaat kan door kinderen vanaf 8 jaar worden gebruikt en
door personen die over gebrekkige fysieke, sensorische of geestelijke vaardigheden of gebrek aan ervaring en/of kennis beschikken, mits zij onder toezicht staan of instructies hebben gekregen aangaande het veilige gebruik van dit apparaat en de hieruit
resulterende gevaren begrepen hebben.
2. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen.
3. De reiniging en het gebruikersonderhoud mogen niet door kinderen worden uitgevoerd, tenzij ze ouder dan 8 jaar zijn en onder
toezicht staan.
4. Berg het apparaat en het snoer op buiten bereik van kinderen
onder de 8 jaar.
54 von 112
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
5. Sluit het apparaat uitsluitend aan op wisselstroom overeenkomstig het typeplaatje.
6. Dit apparaat mag niet met een externe tijdschakelklok of een
afstandsbedieningssysteem worden gebruikt.
7. Na gebruik, voor reiniging of bij evt. storingen tijdens het gebruik,
moet de stekker steeds uit het stopcontact getrokken worden.
8. Apparaat nooit in water of een andere vloeistof dompelen, eveneens het snoer tegen vocht beschermen.
9. Het apparaat en de afzonderlijke componenten zijn niet geschikt
voor de vaatwasmachine.
10. Zet het apparaat tijdens gebruik op een vrij, vlak oppervlak. Apparaat en snoer om veiligheidsredenen nooit op of in de buurt van
hete oppervlakken plaatsen of gebruiken.
11. Het apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijke doeleinden of soortgelijke doeleinden, bijv.
ƒ kitchenettes in winkels, kantoren of andere werkplaatsen,
ƒ landbouwbedrijven,
ƒ voor gebruik door gasten in hotels, motels of andere toeristische
accommodaties,
ƒ in privé pensions of vakantiewoningen.
12. Het snoer vóór gebruik volledig afwikkelen. Het snoer mag niet
over de rand van het werkvlak heen naar beneden hangen.
13. Gebruik het apparaat nooit zonder ijsreservoir!
14. De maximale vulhoeveelheid mag niet worden overschreden. Het
ijsreservoir mag maximaal voor ¾ gevuld worden, omdat het ijs
door het vriesproces uitrekt.
15. Vul de ingrediënten voor het ijs steeds in het afneembare ijsreservoir, nooit direct in de kuil van de ijsmachine.
16. Tijdens het bedrijf geen voorwerpen in het draaiende apparaat
houden en niet met de hand in het reservoir grijpen.
17. Gebruik het apparaat alleen nadat het behoorlijk werd gemonteerd.
18. Tijdens het bedrijf dienen de ventilatiesleuven zowel op de compressorbehuizing als ook op het motorblok vrij te zijn.
19. Gebruik het apparaat nooit met toebehoren van andere apparaten.
Stand 20.2.2020
55 von 112
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
20. Gebruik nooit spitse of scherpe voorwerpen in het ijsreservoir. Dit
zou daardoor kunnen worden bekrast. Gebruik alleen rubberen of
houten krabbertjes, om het bereide ijs uit het reservoir te nemen.
21. Controleer de stekker en het snoer regelmatig op slijtage en
beschadigingen. Stuur het apparaat in geval van beschadigingen van het snoer of andere onderdelen a.u.b. voor controle en/of
reparatie aan onze klantenservice.
22. Ondeskundig uitgevoerde reparaties kunnen gevaren voor de
gebruiker veroorzaken en tot het vervallen van de garantie leiden.
23. Alleen geschikt voor levensmiddelen.
Grijp nooit in het draaiende apparaat – risico op letsel!
Let er bij het uitpakken en verwijderen van de verpakking op
dat het apparaat niet meer dan 45 ° gekanteld wordt, omdat de
compressor in het apparaat anders beschadigd kan worden.
Laat het apparaat na het uitpakken a.u.b. minstens twee uur
staan, voordat u het in gebruik neemt. Het koelmiddel in het
apparaat moet eerst bezinken, omdat de compressor anders
beschadigd kan worden.
Waarschuwing: Sla geen explosieve stoffen zoals spuitbussen
met ontplofbare drijfgassen in dit apparaat op. Houd ventilatieopeningen bij de afdekking van het apparaat en binnen het apparaat vrij van hindernissen. Gebruik geen andere mechanische
voorzieningen of hulpmiddelen ter versnelling van het ontdooiproces dan die door de fabrikant worden geadviseerd.
Beschadig het koelcircuit niet. Gebruik geen elektrische apparaten binnen het levensmiddelenvak van het apparaat, voor zover zij niet door de fabrikant worden geadviseerd.
Het koelmiddel isobuteen (R600a) bevindt zich in het koelcircuit van het product. Dit is een aardgas dat niet schadelijk is
voor het milieu, maar wel brandbaar is. Let bij het transport en
bij de installatie van het product erop dat de componenten van
het koelcircuit niet beschadigd raken. Het koelmiddel (R600a)
is brandbaar. Bij beschadiging van het koelcircuit:
ƒ Voorkom open vlammen en ontstekingsbronnen.
ƒ Ventileer de ruimte grondig, waarin zich het apparaat
bevindt.
56 von 112
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
De fabrikant is niet aansprakelijk, indien het apparaat verkeerd gemonteerd, ondeskundig of foutief
gebruikt of door niet geautoriseerde derden gerepareerd werd.
EN
FR
VÓÓR HET EERSTE GEBRUIK
1. Verwijder alle verpakkingsdelen en transportbeveiligingen. Houd verpakkingsdelen uit de buurt
van kinderen – verstikkingsgevaar!
2. Laat het apparaat na het uitpakken a.u.b. minstens x uur op de definitieve standplaats staan,
voordat u het in gebruik neemt. Het koelmiddel in het apparaat moet eerst bezinken, omdat de
compressor anders beschadigd kan worden.
3. Vóór het eerste gebruik moeten uitneembare delen, behalve de compressorbehuizing (4), met
warm water uitgespoeld worden.
4. De behuizing en de uitsparing voor de ijsemmer met een goed uitgedrukte, vochtige doek afvegen.
5. Zet het apparaat op een effen en droog werkvlak.
BESCHRIJVING VAN DE TOETSEN
Toets „Power“
Toets Menü
Als de stekker in het stopcontact gestoken wordt,
bevindt het apparaat zich in de stand-by modus.
In het display verschijnt „00“. Druk op de Powertoets om het apparaat in te schakelen. Het display
is verlicht en in het display verschijnt „60:00“ Om
het apparaat tijdens de werking uit te schakelen,
drukt u ook op deze toets.
Time +
(Tijd +)
Time (Tijd -)
Start/
Pause
Power
(Aan/uit)
Toets „Menü“
Met deze toets maakt u een keuze uit de drie
bereidingsvarianten „Mengen & Vriezen“, „Vriezen“
of alleen „Mengen“. Als u op deze toets drukt, terwijl het apparaat in werking is, keert het apparaat
terug naar de uitgangsinstelling.
Toets „Time +“
Hiermee wordt de tijd in stappen van 1-minuut verlengd. Als u deze toets ingedrukt houdt, blijft de
tijd doorlopen.
Stand 20.2.2020
DE
57 von 112
NL
IT
ES
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
Toets „Time -“
Hiermee wordt de tijd in stappen van 1-minuut verkort. Als u deze toets ingedrukt houdt, blijft de
tijd doorlopen. De minimale bereidingstijd bedraagt 5 minuten, kortere tijden kunnen niet ingesteld
worden.
Toets „Start/Pause“
NL
IT
ES
PL
Hiermee wordt het betreffende geselecteerde programma gestart. Met deze toets kunnen de
programma‘s ook onderbroken worden. Als u het programma onderbreekt, loopt de ingestelde tijd
niet door. Zodra u weer op de toets START/PAUZE drukt, werkt het apparaat verder. Aanwijzing: Als
het bereidingsproces niet binnen 20 minuten weer voortgezet wordt, schakelt het apparaat vanzelf
uit. U moet dan opnieuw op de toets „Power“ drukken en alle instellingen opnieuw doorvoeren.
Druk a.u.b. niet te vaak achter elkaar op deze toets. Om schade aan de compressor te vermijden moet
er minstens 5 minuten gewacht worden, voordat er opnieuw op de toets gedrukt wordt.
IJS BEREIDEN
1. Bereid de ingrediënten voor het ijs volgens recept. Als het om een ijsmassa gaat die van tevoren gekookt moet worden, kook deze dan al een dag eerder, zodat de massa goed kan afkoelen.
2. Koel de voorbereide ijsmassa resp. de benodigde ingrediënten af tot op een koelkasttemperatuur van ca. 6-8 °C.
3. Fruit pas kort voordat u het wilt bereiden, pureren; stukjes fruit pas aan het einde van de bereidingstijd toevoegen.
4. Zuinig zijn met alcohol en de alcohol pas aan het einde van de vriestijd toevoegen, omdat de
vriestijd door alcohol langer wordt.
5. Doe de gekoelde ingrediënten in de uitneembare ijsemmer. Zorg ervoor dat u de maximale capaciteit van ongeveer ¾ van de ijsreservoir niet overschrijdt wanneer het ijs uitzet als gevolg van
het vriesproces. We raden u echter aan de ijsreservoir minimaal halverwege te vullen voor een
homogeen vriesproces.
6. Zet de uitneembare ijsemmer (3) in de betreffende bak van de compressorbehuizing (4). Ga na
of de bak goed vastgeklikt zit, omdat het apparaat later alleen dan ingeschakeld kan worden.
7. Plaats de menger (2) exact op de as die op de bodem van de ijsemmer (3) omhoog steekt.
8. Plaats het deksel (1) op de ijsemmer en draai hem tegen de klok in, totdat het deksel vastklikt.
Via de opening in het deksel kunt u later nog verdere benodigde ingrediënten toevoegen.
9. De stekker van het apparaat in een stopcontact (220–240 V~, 50 Hz) steken; in het display
knippert nu „00“.
10. Schakel het apparaat aan de POWER-schakelaar in.
11. Het display is verlicht, de tijdinstelling knippert „60:00“ en alle drie de bereidingsvarianten
worden weergegeven. Aanwijzing: Na enkele seconden wordt de display-verlichting weer gedeactiveerd.
58 von 112
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
12. Nu kunt u m.b.v. de toets MENU het gewenste programma selecteren. Het betreffende programma wordt door een symbool en door een desbetreffende tekst in het display weergegeven.
13. De volgende programma‘s staan ter beschikking:
Symbool
DE
EN
FR
Programma
Display
Mengen en
vriezen
Ice Cream
NL
Vriezen
Cooling only
IT
Mengen
Mixing only
ES
PL
Mengen en vriezen
Dit programma is vooraf op 60:00 minuten ingesteld voor een normale bereiding van ijs. U kunt
de gewenste bereidingstijd zelf kiezen door op de toetsen TIME + en TIME - te drukken. Deze tijd
kan in stappen van telkens 1 minuut tussen de 60 en 5 minuten ingesteld worden.
Vriezen
Als het ijs aan het einde van het programma nog niet de gewenste stijfheid heeft, kunt u het met
dit programma nog maximaal 60 minuten lang laten navriezen. Via de toetsen Time + en Time –
kan een passende tijd tussen de 60 en 5 minuten geselecteerd worden. Als standaard instelling
zijn 30 minuten vooraf ingesteld.
Mengen
Als de ingrediënten voor de start van het programma gelijkmatig gemengd moeten worden, stel
dan dit programma in, voordat u het ijs gaat bereiden. De ingrediënten worden maximaal 60
minuten lang gemengd. Via de toetsen Time + en Time – kan een passende tijd tussen de 60
en 5 minuten geselecteerd worden. Als standaard instelling zijn 10 minuten vooraf ingesteld.
14. Druk nu op de toets START/PAUZE. Het apparaat begint de ingrediënten te mengen resp. te
koelen.
15. In het display wordt de resterende tijdsduur weergegeven.
16. Tijdens de werking kunt u de werkingsduur verlengen door op de toets „TIME +“ te drukken en de
tijdsduur in stappen van telkens 1 minuut tot maximaal 60 minuten te verlengen. Met de toets
„TIME -“ verkort u de tijdsduur.
17. Attentie: als u voor een programma gekozen hebt, kunt u tijdens de werkingsduur van dit programma ook van programma veranderen, door minstens 3 seconden op de toets MENU te drukken.
18. Daarna kunt u zoals hierboven beschreven een nieuw programma selecteren.
19. Met de toets START/PAUZE kunnen de programma‘s ook onderbroken worden. Als u het programma onderbreekt, loopt de ingestelde tijd niet door. Zodra u weer op de toets START/PAUZE
drukt, werkt het apparaat verder.
Stand 20.2.2020
59 von 112
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
20. Na verloop van de ingestelde tijd schakelt het apparaat zich automatisch uit en er klinkt een signaaltoon. Het display geeft 00 weer.
21. Als het ijs niet nadat de signaaltoon heeft aangegeven dat het klaar is, uit de ijsemmer wordt
gehaald, schakelt de automatische koelfunctie in de programma Mengen & Vriezen zich maximaal 20 minuten lang in, voor zover geen andere toets ingedrukt wordt. Zo wordt voorkomen dat
NL
IT
ES
PL
het ijs weer smelt. Laat het ijs desondanks niet te lang in de machine, omdat het anders hard
kan worden en splinters kan gaan vormen. Aanwijzing: De ijsmachine is zodanig geconstrueerd
dat de motor vanaf een bepaalde consistentie van de ijsmassa stopt, om schade aan de motor te
vermijden. Dit is geen defect van het apparaat, zo nodig kunt u de ijsmassa dan b.v. nog eens
laten navriezen.
Ijs uit de bak halen.
22. Schakel het apparaat met de POWER-schakelaar uit en trek de stekker uit het stopcontact, voordat u het ijs uit het apparaat haalt.
23. Verwijder het doorzichtige deksel.
24. Neem de ijsemmer uit het apparaat.
25. Trek de menger voorzichtig uit de ijsemmer.
26. Doe het ijs in een geschikte bak. Gebruik hiervoor geen scherpe of spitse voorwerpen, maar een
plastic of houten lepel, om de ijsbak niet te beschadigen. Wij raden aan om een siliconen pannenlikker te gebruiken.
27. Als u wilt, kunt u direct daarna weer opnieuw ijs bereiden. Start hiervoor weer met punt 1.
28. Tip: Als u bv. vruchtenijs of sorbet heeft bereid, haal de ijsbak dan, meteen als het programma
afgelopen is, uit het apparaat, doe het ijs in een bak die geschikt is voor de diepvries en zet deze
bak voor max. 15 minuten in de vriezer, om het ijs door en door te bevriezen. Anders is dit ijs
aan de buitenkant weliswaar bevroren, maar aan de binnenkant is het eventueel nog vloeibaar.
REINIGING EN ONDERHOUD
Alvorens het apparaat te reinigen, het apparaat uitschakelen, de stekker uit het stopcontact
trekken en het apparaat laten afkoelen.
1. Reinig het apparaat nooit met of onder water of met een andere vloeistof. Vooral de motor en de
compressor mogen niet met water in aanraking komen.
2. Gebruik geen krassende of schurende reinigingsmiddelen.
3. De uitneembare delen kunt u in warm water met een mild afwasmiddel reinigen. Deze delen
zijn niet geschikt voor de vaatwasser. Denk er a.u.b. aan dat u de ijsemmer niet in water dompelt.
4. Veeg de compressorbehuizing af met een vochtige doek.
60 von 112
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
5. Droog alle onderdelen met een zachte doek af, voordat u ze weer in elkaar zet.
6. Attentie: Voordat u de ijsmachine opnieuw gebruikt, moet u om hygiënische redenen eerst controleren of alle delen grondig gereinigd en droog zijn.
EN
FR
ALGEMENE OPMERKINGEN
Hieronder vindt u algemene informatie over de bereiding van ijs en enkele basisrecepten. Over de
bereiding van ijs zijn een groot aantal boeken verkrijgbaar. Pas dan wel de in de recepten aangegeven
hoeveelheden aan de maximale vulcapaciteit van de machine aan.
Zelfgemaakt ijs smaakt vers het lekkerst. Omdat het geen conserveermiddelen bevat is het voor
directe consumptie bedoeld.
IT
ES
PL
Als u het ijs toch langer wilt bewaren, verdient het aanbeveling om 20 g ijsbindmidel toe te voegen.
Door gebruik van ijsbindmiddel voorkomt u dat de waterkristallen na langer bewaren samenklonteren
en grote harde kristallen in het ijs vormen. IJsbindmiddel is b.v. onder de naam ‘Eisbasis’ verkrijgbaar
bij:
Hobbybäcker-Versand - Inge Pinzer
Am Mühlholz 6 – D-89287 Bellenberg
Tel. 0 73 06/92 59 00 - Fax 0 73 06/92 59 05
Internet: www.hobbybaecker.de
Gebruik voor vruchtenijs alleen rijpe vruchten.
Voeg stukjes fruit of bessen pas op het laatst door de opening in het deksel toe.
Gebruik uitsluitend kakelverse eieren. In plaats van melk kunt u ook slagroom gebruiken en in plaats
van slagroom melk. Hoe meer slagroom u gebruikt, des te romiger wordt de ijsmassa.
Suiker kan worden vervangen door honing, diksap of kunstmatige zoetstof (niet bij softijs).
Melk kan worden vervangen door sojadrink.
Wilt u bijzonder stevig ijs, zet dan de ijsmassa 15-30 minuten in het vriesvak van uw koelkast voordat
u de ijsmachine ermee vult, of stel een langere bedrijfstijd in.
Let erop dat de ijsmassa minstens koelkasttemperatuur heeft voordat zij de ijsmachine ingaat. Hoe
kouder de massa, hoe korter de bereidingstijd (30 minuten).
Kwaliteit en smaak van ijs gaan al snel na de bereiding achteruit.
Bewaar het ijs nooit in het ijsreservoir van de machine in de vriezer maar vul het eerst om in een
geschikte bak met deksel.
Het ijs kan korte tijd in het vriesvak of in de vriezer worden bewaard.
Maak het ijs binnen een week op. Ontdooid of gedeeltelijk ontdooid ijs mag niet weer worden
ingevroren maar moet direct worden geconsumeerd.
Stand 20.2.2020
NL
61 von 112
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
SOFTIJS
Basisrecept softijs
en op koelkasttemperatuur laten afkoelen. Roer
300 ml slagroom, 65 g bijenhoning, 2 eidooiers,
vlak voor de bereiding van het ijs het ei en het
1 ei, 1 snufje zout
zout erdoorheen.
NL
Alle ingrediënten mengen, meteen in de kuip
Chocoladesoftijs
doen en tot softijs verwerken.
300 ml slagroom, 30 g melkchocolade, 30 g
IT
Smaakmakers naar wens toevoegen.
pure chocolade, 1 eidooier, 1 ei, 1 snufje zout
Vanillesoftijs
Een dag van te voren de room samen met
300 ml slagroom, ½ opengesneden vanillestokje,
de chocolade aan de kook brengen en op
65 g bijenhoning, 1 eidooier, 1 ei, 1 snufje zout
koelkasttemperatuur laten afkoelen. Roer vlak
Een dag van te voren de room samen met het
voor de bereiding van het ijs de dooier, het hele
vanillestokje en de honing aan de kook brengen
ei en het zout erdoorheen.
FR
ES
PL
ROOMIJS
Roomijs wordt van melk, slagroom, eventueel eidooiers, suiker en andere ingrediënten gemaakt. Pas
door constant roeren tijdens het vriezen ontstaat de romige consistentie.
Basisrecept vanille-ijs
Basisrecept chocolade-ijs
200 ml melk, 250 mI slagroom, 1 vanillestokje,
50 g pure chocolade, 50 g melkchocolade,
1 snufje zout, 3 eidooiers, 3 el suiker
250 mI slagroom, 50 ml melk, 1 ei
Melk en slagroom verhitten, het vanillestokje
Chocolade met de melk en de room aan de kook
overlangs opensnijden en het merg eruit
brengen en 24 uur in de koelkast zetten. Roer
schrapen. Doe het merg samen met het zout
daarna het ei door de massa en verwerk het
bij de melk. Kluts de dooiers met de suiker
geheel in de ijsmachine tot ijs.
door elkaar, voeg de warme melk geleidelijk
Snel chocolade-ijs
toe en roer het geheel goed door. De massa 24
150 ml chocoladesiroop, 1 ei, 150 ml slagroom,
uur in de koelkast laten afkoelen en dan in de
150 ml melk
ijsmachine tot ijs verwerken. TIP: Voor kinderen
Alle ingrediënten goed door elkaar roeren en in
op het laatst 1 el smarties of gummibeertjes
de ijsmachine tot ijs verwerken.
door het ijs roeren.
Mocca-ijs
Snel vanille-ijs
Bereid vanilleijs volgens het basisrecept, maar
100 ml melk, 25 ml slagroom, 1 ei, 3 el suiker,
los vóór de verdere verwerking 2-3 el koffie- of
1-2 zakjes vanillesuiker
espressopoeder in de hete melk op. Vlak voor
Alle ingrediënten goed door elkaar roeren en in
het einde van de vriestijd 1-2 el koffielikeur
de ijsmachine tot ijs verwerken.
toevoegen.
62 von 112
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
Walnotenijs
Amaretto-ijs
50 g suiker in een pan lichtbruin laten
Bereid vanilleijs volgens het basisrecept. Meng
karameliseren, 50 g gehakte walnoten toevoegen
100 g amaretti met 2-3 el amaretto en voeg dit
en goed mengen. Laat het mengsel op een met
mengsel vlak voor het einde van de vriestijd toe.
EN
FR
olie ingevette plaat afkoelen en hak het fijn.
NL
Bereid vanilleijs volgens het basisrecept, maar
vervang de suiker door honingdauwhoning. Vlak
IT
voor het einde van de vriestijd de notenkaramel
ES
toevoegen.
PL
VRUCHTENIJS
Vruchtenijs wordt gemaakt van gepureerde vruchten met suiker, slagroom, yoghurt en eventueel
eiwit. Om vruchtenijs smeuïg te maken moet het tijdens het vriezen constant worden geroerd.
Basisrecept
1 scheut vloeibare zoetstof, 250 ml yoghurt, 2 el
250 g gepureerde vruchten, 1 el citroensap,
slagroom. Volg dezelfde bereidingswijze als bij
75 g suiker, 1 el eiwit, 125 ml slagroom
aardbeienijs.
Meng de vruchtenpuree met de suiker en het
Snel yoghurt-vruchtenijs
citroensap. Het eiwit en de slagroom apart stijf
Als het snel moet, kunt u gewoon 600 ml
kloppen en door de vruchtenpuree spatelen. In
vruchtenyoghurt (4,5 % vet) gebruiken.
de ijsmachine tot ijs verwerken.
Mango-kokosijs
Bij gebruik van vruchten uit blik is het toevoegen
1 rijpe mango, 125 g biogarde, 150 ml kokos-
van suiker niet nodig.
melk, 2 el suiker, 2 el geraspte kokos
Basisrecept aardbeienijs
Mango schillen, pit verwijderen en vruchtvlees
300 g aardbeien, 2 el suiker, 250 ml slagroom,
pureren. Samen met de overige ingrediënten in
30 ml melk
de ijsmachine tot ijs verwerken.
Maak de aardbeien samen met alle andere
ingrediënten fijn en verwerk het geheel in de
ijsmachine tot ijs.
Yoghurt-vruchtenijs
250 g bessen of steenvruchten (aardbeien,
frambozen, bosbessen, abrikozen, kersen etc.),
Stand 20.2.2020
63 von 112
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
SORBET
Sorbet kan van bijna alle fruitsoorten of vruchtensappen worden bereid, b.v. van frambozen,
abrikozen, perzik, meloen, kiwi’s etc. Sorbet moet het tijdens het vriezen constant worden geroerd
zodat geen te grove ijskristallen kunnen ontstaan.
NL
Sorbets hoeven niet altijd zoet te zijn of als dessert te worden geserveerd. Als tussengang bij een
IT
Bijzonder lekker is het om een bolletje sorbet te serveren in een glas champagne.
ES
Basisrecept
De gewassen basilicumblaadjes met 100 ml
500-600 ml gepureerde vruchten of vruchtensap
witte wijn pureren en ½ uur laten trekken. De
met 50-100 g suiker (naar smaak en fruitsoort)
rest van de witte wijn met de suiker aan de
en 2 eiwit mengen en in de ijsmachine tot ijs
kook brengen. Giet de basilicumwijn door een
verwerken. Voor extra smaak kunt u 1 el likeur,
fijne zeef. Met de afgekoelde suikersiroop,
cognac, kirsch etc. toevoegen. Bij gebruik van
champagne, citroensap, eiwit in de ijsmachine
vruchten uit blik, b.v. ananas, is het toevoegen
tot sorbet verwerken en als voor- of tussengerecht
van suiker over het algemeen niet nodig.
serveren. TIP: Zonder basilicum en met een
Aardbeiensorbet
beetje meer suiker is deze sorbet een verfrissend
PL
feestelijke maaltijd is b.v. een tomatensorbet of een campari-sinaasappelsorbet erg lekker.
300 g aardbeien, 1 tl citroensap, 1 el eiwit,
nagerecht.
3 el suiker, 75 ml appelsap
Vlierbloesemsorbet
Ingrediënten pureren en tot sorbet verwerken.
500 ml water, 250 g poedersuiker, 8-10 vlier-
Campari-sinaasappelsorbet
bloesemschermen, 1 citroen, 1 eiwit
500 ml sinaasappelsap met 100 ml campari en
Het water met de suiker aan de kook brengen.
2 el eiwit in de ijsmachine tot sorbet verwerken
Bloesem wassen, droog schudden en in de niet
en als voorafje serveren.
meer kokende suikersiroop ca. 30 minuten laten
Cassissorbet
trekken. Door een zeef gieten. Citroen persen
500 ml puree van zwarte bessen, sap van
en het sap toevoegen. Vlierbloesemsiroop laten
1 citroen, 50 g suiker, 2 cl crème de cassis,
afkoelen. De koude siroop samen met het eiwit
1 eiwit
in de ijsmachine tot sorbet verwerken. Met fruit
De puree door een zeef wrijven en met de
van het seizoen (b.v. rode bessen, aardbeien) en
ingrediënten mengen. Het eiwit erdoorheen
gefrituurde vlierbloesem serveren.
spatelen en de massa tot sorbet verwerken.
Champagne-basilicumsorbet
1 bos basilicum, 100 g suiker, 200 ml droge
witte wijn, 100 ml champagne of mousserende
wijn, sap van 1 citroen, 1 eiwit
64 von 112
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
PARFAIT
De basis voor parfait bestaat uit eigeel en suiker, die au bain marie tot een romige massa worden
geklopt en samen met andere ingrediënten en slagroom tot smeuïg ijs worden verwerkt.
FR
Appel-calvadosparfait
Pralinéparfait
300 g appels, 1 citroen, 2 el calvados, 1 ei,
40 g suiker, 60 ml water, 2 eidooiers, 1 zakje
1 eidooier, 60 g suiker, 200 ml slagroom
vanillesuiker, 1 msp. geraspte sinaasappelschil,
Appel schillen, in kleine blokjes snijden en
60 g
met citroensap mengen. Zet 1 el appelblokjes
chocoladelikeur of rum, 200 ml slagroom
opzij. De rest met 1-2 el water zacht koken en
Het water met de suiker aan de kook brengen en
pureren. Klop de eieren met de suiker au bain
laten afkoelen. De eidooiers met het suikerwater,
marie schuimig. De appelpuree erdoorheen
de vanillesuiker en de sinaasappelschil au
scheppen en de massa laten afkoelen. Slagroom
bain marie romig kloppen. De couverture met
stijf kloppen en erdoorheen spatelen. In de
de notennoga au bain marie smelten en met
ijsmachine tot smeuïg ijs verwerken. Vlak voor
de eimassa mengen. Likeur of rum toevoegen.
het einde van de vriestijd de appelblokjes en de
De stijf geklopte slagroom door de afgekoelde
calvados toevoegen.
massa spatelen en in de ijsmachine tot een
Met zwartebessensaus/bramensaus serveren.
romige parfait verwerken.
couverture,
40 g
notennoga,
1-2 el
STEVIA RECEPTEN
U kunt suiker vervangen door stevia. Vervang dan echter steeds ca. 1/10 van het aangegeven
suikergewicht door stevia (in plaats van 100 g suiker gebruikt u dan bijv. 10 g stevia).
Hier hebben wij al enkele recepten voor u samengesteld. Denk er echter aan dat u geen chocolade-ijs
kunt bereiden, omdat hierbij suiker en vet uit de chocola komen. Evenmin kunt u vanille-ijs bereiden,
omdat hier de suiker als onmisbare smaakdrager fungeert.
Gebruik enkel heel verse eieren.
Verbruik het ijs binnen een week. Helemaal ontdooid of iets ontdooid ijs onmiddellijk
verbruiken en niet opnieuw invriezen.
Kiwi-ijs
citroensap kloppen tot het een crèmige massa
5 rijpe kiwi‘s, 10 g stevia, 2 el appelmoes,
wordt en met het kiwimengsel mengen. In de
250 ml appelsap, 2 stuks eiwitten, 1 el citroen-
ijsmachine doen en ca. 40 minuten laten
sap
bevriezen.
De kiwi‘s schillen, in stukjes snijden en in een
hoge beker doen. Stevia, appelmoes en appelsap
toevoegen. Met een mengstaaf pureren. Eiwit en
Stand 20.2.2020
EN
65 von 112
NL
IT
ES
PL
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Morellensorbet
onder de komkommerpuree mengen. In de
250 g morellen (uit een glas, laten uitdruppelen),
ijsmachine doen en ca. 30 tot 40 minuten laten
1 el citroensap, 5 g stevia, 250 ml appelsap,
bevriezen.
1 pakjes koud oplosbare gelatine
Karnemelkijs
Alle ingrediënten in een hoge beker doen en met
200 ml karnemelk, 100 ml melk, 100 ml room,
een mengstaaf pureren. In de ijsmachine doen
2 eidooiers, 10 g stevia, 1,5 tl geraspte citroen
en ca. 40 minuten laten bevriezen.
Bereidingsvariant 1
Bevroren tomatencréme
Bereid deze variant a.u.b. alleen, als u heel
(als voorgerecht of als tussendoortje op hete dagen)
zeker weet dat u heel verse eieren gebruikt.
125 ml
tomatenpuree
Alle ingrediënten in een hoge beker doen en met
(kant-en-klaar product), 200 g zure room, 100 g
tomatensap,
een mengstaaf pureren. In de ijsmachine doen
zoete room, 1,5 el zout, 2 snufjes stevia, 2 el
en ca. 40 minuten laten bevriezen.
citroensap,
¾
125 ml
el heel fijngehakte peterselie,
Bereidingsvariant 2
1,5 el gehakte bieslook, 1 pakjes koud oplosbare
Eidooier en stevia in een waterbad tot schuim
gelatine, zwarte peper en tabasco naar smaak
kloppen. Melk en room laten opkoken en door
Alle ingrediënten in een hoge beker doen en
de eiercréme roeren, laten afkoelen. U kunt dit
met een mengstaaf pureren. In de ijsmachine
mengsel één dag van tevoren bereiden. Zodra
doen en ca. 40 minuten laten bevriezen. Tip: U
de eiercréme compleet afgekoeld is, mengt u de
kunt ook 1 el of 2 el (afhankelijk van de bereide
karnemelk erdoorheen (a.u.b. niet eerder erdoor
hoeveelheid) balsamico azijn en fijn gehakte
mengen, omdat de karnemelk anders stremt).
basilicum
In de ijsmachine doen en ca. 40 minuten laten
toevoegen.
bladeren
Laat
aan
dan
de
echter
tomatencréme
de
tabasco,
peterselie en de bieslook weg.
Komkommer-ijs
1 komkommer, 2 el citroensap, 1 el zonnebloemolie, 1 el olijfolie, 1 pakjes kruidenmengsel „dille“ voor komkommersla (of 2 el
heel fijn gehakte dille), 3 g stevia, 1 pakjes
koud oplosbare gelatine, 2 eiwitten, zout en
peper naar smaak
Komkommers schillen, de pitten verwijderen,
in grove stukken snijden en in een hoge beker
doen. Met een mengstaaf pureren. Alle andere
bevriezen.
Aardbeienijs
250 g aardbeien, 10 g stevia, 100 ml melk,
100 ml room, 1,5 el citroensap
Alle ingrediënten in een hoge beker doen en
met een mengstaaf pureren. In de ijsmachine
doen en ca. 40 minuten laten bevriezen. Tip:
Voeg 1 tot 2 el balsamico of 1 tot 2 el heel
fijn gesneden verse pepermunt of basilicum
bladeren toe. In plaats van aardbeien kunt u ook
bosbessen of frambozen gebruiken.
ingrediënten, behalve het eiwit, toevoegen en
mixen. Eiwit met een snufje zout kloppen totdat
het een crémige massa vormt en met een garde
66 von 112
Stand 20.2.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn door de auteurs en door UNOLD AG zorgvuldig ontwikkeld
en getest. Een garantie kan er echter niet worden aanvaard. De auteurs en/of UNOLD AG en haar
gemachtigden kunnen in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor letsel, materiële schade en
financiële schade.
EN
FR
NL
GARANTIEVOORWAARDEN
Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële gebruik),
gerekend vanaf de dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik aantoonbaar is
veroorzaakt door een fout in de productie. Binnen de garantietermijn verhelpen wij materiaal- en productiefou
ten door herstelling of vervanging naar onze keuze. Onze garantie is slechts geldig voor in Duitsland en Oos
tenrijk verkopte apparaten. In andere landen a.u.b. de importeur aanspreken. Apparaaten, waarvoor garantie in
aanspraak wordt genomen, moeten ons samen met een kopie van de machineel gegenereerde kassabon waaruit
de koopdatum duidelijk wordt, alsmede een beschrijving van de fout goed verpakt aan onze klantenservice
worden toegezonden. U kunt een retourbon afdrukken op onze website www.unold.de/ruecksendung. (alleen voor
inzendingen uit Duitsland en Oostenrijk). De garantie dekt geen schade veroorzaakt door slijtage, onbehoorlijk
gebruik/foutieve handelingen en niet-naleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen. Het recht op
garantie vervalt, wanneer reparaties of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd. Even
tuele rechten van de eindgebruiker t.o.v. de verkoper of distributeur worden door deze garantie niet aangetast.
VERWIJDEREN VAN AFVAL / MILIEUBESCHERMING
Onze apparaten zijn geproduceerd met een hoge qualiteit voor een lange gebruik. Regelmatige
onderhoud en vakkundig reparaties door onze klantenservice verlengt de gebruiksduur. Wan
neer het apparat defekt is en kan niet meer gerepareerd worden, let op de volgende instructies.
Dit product mag niet samen met het normale huishoudelijke afval worden afgevoerd. U dient
dit product bij een voor het recycleren van elektrische of elektronische apparaten aangewezen
verzamelplaats in te leveren. Door het separaat inzamelen en recycleren van afvalproducten
helpt u mee bij het zuinig omgaan met de natuurlijke hulpbronnen en zorgt u ervoor dat het
product op een gezondheids- en milieuvriendelijke manier afgevoerd wordt.
Koelmiddel: R600a
Stand 20.2.2020
DE
67 von 112
IT
ES
PL