Tefal GC712D12 Handleiding

Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

OP DE
GRILL
Recepten voor
perfecte grillresultaten
OptiGrill
INHOUD
OPTIGRILL, genieten van geslaagde grillgerechten
Recepten van het programma Rood vlees
Recepten van het programma Burger
Recepten van het programma Gevogelte
Recepten van het programma Croque/Panini
Recepten van het programma Worst
Recepten van het programma Vis/Zeevruchten
Recepten van de manuele functie
Index
4
6
18
22
32
38
48
58
66
INHOUD
OPTIGRILL, genieten van geslaagde grillgerechten
Recepten van het programma Rood vlees
Recepten van het programma Burger
Recepten van het programma Gevogelte
Recepten van het programma Croque/Panini
Recepten van het programma Worst
Recepten van het programma Vis/Zeevruchten
Recepten van de manuele functie
Index
4
6
18
22
32
38
48
58
66
OPTIGRILL,
GENIETEN VAN
GESLAAGDE
GRILLGE-
RECHTEN
Het geheim van geslaagde grillgerechten? De juiste
temperatuur, een bereidingstijd afgestemd op de voeding,
haar grootte, haar dikte ... Alle ‘grillen’ en smaken zijn
toegestaan, van saignant tot goed doorbakken, bovenop
het plezier om gezellig samen te eten.
Hoe het begon ...
De mens vond het grillen uit toen hij het vuur ontdekte. Beeld het
u eens in, die heerlijke geur van het eerste stukje vlees dat per
ongeluk op de gloeiende kolen viel. Het moet een van de mooiste
verrassingen uit de geschiedenis van de mens zijn geweest! Die
dag ontdekte hij, bijna per toeval, hoe hij vlees en vis meer eetbaar
moest maken, zacht, gemakkelijk verteerbaar ... en overheerlijk! Een
ware lekkernij die onveranderd de eeuwen doorstond.
De kunst van het grillen
Grillen is een eeuwenoude praktijk van jagers en vissers die nu
een ware kunst is geworden, en tegelijk een raakvlak tussen alle
beschavingen. De grill is het symbool van de huiselijke haard,
de plaats waar iedereen samenkomt, van het begin van onze
geschiedenis tot nu, over de hele planeet. Grillen staat niet alleen
voor een bereidingswijze, maar ook voor gezellige momenten samen.
Een excuus om te smullen van de lekkerste stukken vlees of vis, slim
versneden, gemarineerd, bereid volgens transculturele recepten,
tegelijk eenvoudig, veelzijdig en origineel, vergezeld van sauzen uit
recepten die soms van generatie op generatie worden overgeleverd.
Een onmiddellijk plezier
Grillen is altijd een beetje improviseren. Zonder plichtplegingen.
Zonder al te veel voorbereidingen. En zeker geen opdracht. In de
keuken of buiten. En altijd op het laatste moment klaargemaakt.
Gewoon voor het plezier. In enkele eenvoudige gebaren die u in een
recordtempo van rauw naar gebakken brengen. De maaltijd is klaar,
de tafel gedekt ... en u kunt onmiddellijk aanvallen!
Met dit OPTIGRILL kookboekje maakt TEFAL van u
een grillkampioen in werkelijk alle categorieën.
De grillrevolutie
Er gaat niets boven heerlijke grillgerechten, precies bereid zoals we
het graag hebben: saignant, à point of doorbakken.
Niets erger dan verkoolde of slecht gebakken grillgerechten.
OPTIGRILL is het ideale grilltoestel: de grill waarmee al uw
grillgerechten lukken, iedere keer opnieuw, precies zoals u ze wilt,
met mooie grillsporen op het oppervlak.
METEN VAN
DE DIKTE
INNOVATION
A
U
T
O
M
A
T
I
C
S
E
N
S
O
R
C
O
O
K
I
N
G
INDICATOR
GAARHEID
À
P
O
I
N
T
B
I
E
N
C
U
I
T
V
O
O
R
V
E
R
W
A
R
M
E
N
B
E
G
I
N
T
T
E
B
A
K
K
E
N
S
A
I
G
N
A
N
T
Een perfecte gaarheid
Een gesofisticeerde technologie die het gebruik van de OPTIGRILL
vereenvoudigt:
- 6 automatische programma’s, afhankelijk van het type van ingrediënt
dat u wilt grillen: burgers, rood vlees, gevogelte, worst, vis/zeevruchten,
croques/panini’s. Groenten en fruit worden manueel bereid.
- een automatische of manuele afstelling van de temperatuur van uw
gerechten, voor een ideaal resultaat.
- gecontroleerde gaarheidsparameters dankzij een automatische
sensor, volgens de dikte van het stuk dat moet worden gegrild, en
herhaalbaar voor de volgende bereidingen.
- een temperatuur afgestemd op elk type van grillgerecht. Vergeten en
aanbranden kan niet meer!
Sappig, mals en mooi getekend vlees
Een vereenvoudigde technologie om de foutjes van traditionele
grills weg te werken: verkoolde, overgare of onvoldoende gebakken
gerechten.
- na de voorverwarmingsfase gaat er een lichtje branden. Deze
handige indicator van de gaarheid toont de vordering van de
bereiding. Hij verandert van kleur naargelang het voedsel verder bakt,
en u onderbreekt het wanneer het naar uw smaak is: groen aan het
begin van de bereiding, geel wanneer het voedsel saignant is, oranje
wanneer het rosée is en rood als u het goed doorbakken wilt. Een
geluidssignaal geeft de overgang naar een nieuw stadium aan, tot het
voedsel op de bakplaat precies is gebakken zoals u het wilt. Door het
deksel op te tillen, onderbreekt u het proces niet. U kunt een saignant
stuk vlees wegnemen terwijl de andere blijven bakken. Dankzij zijn
sensor past het toestel zich automatisch aan de hoeveelheid en dikte
van het resterende voedsel aan.
- de temperatuur wordt uiterst nauwkeurig geregeld om het vlees aan
het oppervlak dicht te schroeien en mooi te tekenen, en het vervolgens
zacht te laten garen, terwijl het binnenin heerlijk sappig blijft.
6 programma’s naar keuze
Elk type van ingrediënt en grillgerecht verdient een speciale,
voorgeprogrammeerde behandeling voor een optimaal resultaat.
OPTIGRILL heeft zo 6 vooraf ingestelde programma’s, plus 1
manuele functie:
Een gecontroleerde gaarheid
Het plezier te improviseren en naar hartenlust van heerlijke
grillgerechten te genieten.
Perfectie binnen ieders handbereik, zonder risico op mislukkingen
of verstrooidheid:
- een eenvoudig en handig toestel, net zo gemakkelijk in gebruik als
in onderhoud, met zijn platen van gietaluminium met antikleeflaag
en uitneembare juslade die in de vaatwasser mogen.
- de mogelijkheid om oneindig te variëren dankzij een heel
complete keuze aan programma’s waarmee u kunt grillen wat
u maar wilt, vlees en vis, hamburgers en panini’s, schaaldieren,
groenten en fruit, precies zoals u ze lekker vindt.
Met OPTIGRILL maakt TEFAL het zo gemakkelijk
om heerlijke en altijd geslaagde grillgerechten te
maken.
Burger Gevogelte
Croque / Panini
Worst /
Varkensvlees /
Lamsvlees
Vis /
Zeevruchten
Rood vlees:
rundvlees
en spek
manuele functie:
groenten / vruchten
OPTIGRILL
DE KUNST
VAN HET
GRILLEN VAN
RUNDVLEES
De ideale afstelling
OPTIGRILL werd speciaal goed ontworpen voor het grillen van vlees, en dan vooral rundvlees. Dat is zijn eerste
functie. Een must in het grillen.
Het lichtje toont hoe de gaarheid vordert, zodat u altijd precies weet wanneer uw vlees precies is gebakken
zoals u het graag hebt. Een geluidssignaal laat u na elke fase weten dat het tijd is om het stuk van de grill te
halen, afhankelijk van uw voorkeur voor saignant, à point of doorbakken. U kunt op elk moment beslissen om
de bereiding van één of alle stukken op de plaat te onderbreken.
Het toestel werd zo ontworpen dat het zich automatisch aanpast aan de grootte en dikte van het stuk vlees
dat u op de grill legt. Geroosterd vlees, al dan niet vooraf gemarineerd, helemaal alleen gebakken in enkele
minuten, afhankelijk van het gekozen programma. Vóór u uw tanden in het vlees zet, kunt u zich toeleggen op
bijgerechten, uw barbecuesaus en slaatjes.
OPTIGRILL, dat is slim!
Van runderrib of dunne plakjes kalfsvlees over entrecote, steak, rumsteak, spierstuk of klapstuk ... OPTIGRILL
regelt de temperatuur helemaal op zijn eentje, naargelang de grootte en de dikte, voor een optimale gaarheid
en mals en sappig geroosterd vlees met mooie strepen op het oppervlak.
De sensoren van OPTIGRILL meten zo nauwkeurig de dikte van wat u op de plaat legt dat u dit programma
zelfs kunt gebruiken voor dunne sneetjes knapperig, goudkleurig en overheerlijk spek.
Je zou bijna zeggen dat de grill bewust werd
uitgevonden om mooie stukken vlees te
bakken. Rundvlees heeft de everzwijnbouten of
mamoetsteaks van onze prehistorische voorouders
ondertussen vervangen, maar het plezier blijft
hetzelfde: genieten van goed geroosterd vlees met
strepen op, mals onder het mes en met een jus dat
eruit ontsnapt wanneer u erin snijdt.
6
On dirait que le grill a été inventé exprès pour
faire cuire de belles pièces de viande. De nos
jours, le boeuf a remplacé les cuissots de gibier
ou les steaks de mammouths de nos ancêtres
préhistoriques, mais le plaisir reste le même :
déguster une viande bien grillée et marquée en
surface, tendre sous le couteau et dont le bon
jus s’échappe quand on la découpe.
Le réglage idéal
OPTIGRILL est spécialement bien conçu pour faire griller les viandes, en particulier le boeuf. C’est sa fonction
première. Le must de la grillade.
Trois boutons vous permettent de régler la température pour que votre grillade cuise exactement comme vous
l’aimez : saignante, rosée ou bien cuite.
Si vous préférez garder le contrôle et revendiquer le résultat, vous pouvez passer en mode Manuel .
L’appareil est profilé de façon à s’adapter automatiquement à la taille et à l’épaisseur de la pièce de viande
que vous placez sur le grill. La grillade cuit toute seule, en quelques minutes selon le programme choisi. Vous
pouvez vous concentrer sur votre sauce barbecue et les salades avant de déguster la viande.
Intelligent, OPTIGRILL !
De la côte de boeuf ou de veau à l’émincé, en passant par l’entrecôte, le steak, le rumsteak, l’araignée ou la
bavette, OPTIGRILL sait régler tout seul la bonne température en fonction de la taille et de l’épaisseur, pour
une cuisson optimale, une viande grillée et marquée en surface, tendre et juteuse à coeur.
Un programme spécial BURGER permet de cuire avec précision et en un temps record le bacon, puis le
boeuf haché pour confectionner à la demande, en quelques minutes, des hamburgers absolument parfaits.
L’ART
ET LA MANIÈRE
DE FAIRE GRILLER
LE BŒUF
OPTIGRILL
6
1
2
4
3
1 - Entrecote
2 - Lendenstuk / Haasje
3 - Klapstuk
4 - Sirloin steak
Ingrediënten
1.
Huisbereide aardappelpuree en knapperige prinsessenbonen zijn heerlijk bij dit eenvoudige
maar elegante gerecht.
Ossenhaas is een stuk dat al zijn smaak verliest als het te ver wordt gebakken. Voor optimale
resultaten overschrijdt u het best de gemiddelde gaartijd niet.
Tips
3.
4.
2.
Dep het vlees af met keukenpapier. Kruid het met peper en zout.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u het vlees op de grill en sluit u het deksel.
Laat bakken tot het lichtje overeenstemt met de gewenste gaarheid: geel voor saignant,
oranje voor à point of rood voor goed doorbakken vlees. Leg het vlees op een bord en dek af
met aluminiumfolie. Laat 5 min rusten voor u het opdient.
Laat de boter ondertussen op een matig vuur smelten in een grote pan met antikleeflaag.
Doe er de champignons, de knoflook, de tijm en de rest van het zout en de peper bij. Bak
5 min en roer regelmatig. Zodra de champignons goed zijn gebakken, voegt u onder voor-
tdurend roeren de balsamicoazijn toe. Neem de pan van het vuur, doe er de peterselie bij en
roer goed om. Dien de gegrilde stukken ossenhaas op met de gebakken champignons erop.
Werk af met de stukjes blauwschimmelkaas.
4 stukken ossenhaas van 150 g
elk
Peper en zout
15 g boter
250 g Parijse champignons, in
plakjes
2 gepelde en fijngehakte teentjes
knoflook
Gedroogde tijm
2 el (30 ml) balsamicoazijn
1/4 kopje (50 ml) fijngehakte
peterselieblaadjes
60 g blauwschimmelkaas, in
blokjes
Programma:
4 personen / Bereiding: 15 min
OSSENHAAS MET CHAMPIGNONS
EN BLAUWE KAAS
8
Ingrediënten
Programma:
Dien het vlees op met aardappelen uit de oven en sla.
U kunt de sneetjes vlees ook gebruiken als garnituur voor fajita’s met uien en geroosterde
paprika, dikke room met citroen, salsasaus en guacamole.
Voor een mals klapstuk overschrijdt u het best de gemiddelde gaartijd niet.
Tips
1.
2.
3.
4.
Doe de koriander, het limoensap, de olie, de knoflook, de uien, het pepertje en de komijn
in een mixer en mix tot een glad mengsel. Steek het klapstuk in een diepvrieszakje en giet
er de marinade in. Leg het vlees en zijn marinade in de koelkast en laat minstens 4 uur
marineren.
Neem het vlees uit de marinade en laat het kort uitlekken. De rest van de marinade hebt u
niet meer nodig.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u het vlees op de grill en sluit u het deksel.
Laat bakken tot het lichtje overeenstemt met de gewenste gaarheid: geel voor saignant,
oranje voor rosée of rood voor goed doorbakken vlees. Leg het vlees op een snijplank en dek
af met aluminiumfolie. Laat 5 minuten rusten en snij dan in dunne plakjes.
1 klapstuk van ongeveer 750 g
1 mooie bussel verse koriander
50 ml limoensap
2 el plantaardige olie
6 gepelde en ontkiemde teentjes
knoflook
2 verse uien, gepeld en in stukken
gesneden
1 klein groen pepertje zonder pitjes
(optioneel)
1/2 el gemalen komijn
1 flinke snuf zout
4 tot 6 personen / Bereiding: 15 min
KLAPSTUK GEMARINEERD
IN LIMOEN EN KORIANDER
10
Ingrediënten
Tips
Programma:
Dien op met een heerlijk tomatenslaatje met basilicum.
U kunt de entrecotes eventueel vervangen door andere stukken vlees, zoals een lendenstuk.
2 entrecotes van ongeveer 175
g elk
2 el wijnazijn
1 el citroensap
4 fijngehakte teentjes knoflook
Peper en zout
1 mespuntje cayennepeper
1 laurierblad
3 el olijfolie
1 fijngehakte bussel
bladpeterselie
4.
3.
2.
1.
Vermeng de azijn met het citroensap, de knoflook, het zout, de peper, de cayennepeper en
het laurierblad. Giet er de olijfolie bij, roer om en doe er de peterselie bij. Laat minstens 15
minuten staan en verwijder dan het laurierblaadje.
Ondertussen dept u de entrecotes met keukenpapier. Kruid beide zijden van het vlees met
peper en zout.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u het vlees op de grill en sluit u het deksel.
Laat bakken tot het lichtje overeenstemt met de gewenste gaarheid: geel voor saignant,
oranje voor à point of rood voor goed doorbakken vlees. Leg het vlees op een bord en dek af
met aluminiumfolie. Laat 5 minuten rusten. Dien de entrecotes op met de chimichurrisaus
ernaast.
2 personen / Bereiding: 15 min
12
GEGRILDE CHIMICHURRI ENTRECOTES
Ingrediënten
Tips
Programma:
1 lendenstuk van ongeveer 500 g
125 ml appelsap
75 ml whisky
75 ml ahornsiroop
2 el mosterd uit Dijon
1 el worcestershiresaus (of sojasaus)
1 fijngehakte ui
4 fijngehakte teentjes knoflook
1 takje rozemarijn
Peper en zout
Gebruik enkel de blaadjes van de rozemarijn in de marinade, en niet het takje, om zo de bittere
kant van rozemarijn te vermijden.
Dien op met knapperige frieten.
4.
5.
3.
2.
1.
Vermeng het appelsap met de whisky, de ahornsiroop, de mosterd en de worcestershiresaus.
Doe er de ui, de knoflook en de rozemarijn bij. Steek het vlees in een diepvrieszakje en giet er
de marinade in. Leg alles minstens 4 uur in de koelkast.
Neem het vlees uit de marinade en laat uitlekken. Giet de rest van de marinade over in een
kookpot en bewaar. Kruid beide zijden van het vlees met peper en zout.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u het vlees op de grill en sluit u het deksel.
Laat bakken tot het lichtje overeenstemt met de gewenste gaarheid: geel voor saignant,
oranje voor à point of rood voor goed doorbakken vlees. Leg het vlees op een snijplank en
dek af met aluminiumfolie. Laat 5 minuten rusten voor u het vlees versnijdt.
Ondertussen verhit u de rest van de marinade op een matig vuur, tot ze kookt. Laat op een
laag vuur 10-12 minuten inkoken zodat ze indikt en een mooie karamelkleur krijgt. Filter
de saus zodat u alleen maar de vloeistof overhoudt. Dien het vlees op, besprenkeld met
whiskysaus.
4 personen / Bereiding: 15 min
14
GEMARINEERD LENDENSTUK
OP CANADESE WIJZE
Ingrediënten
Tips
Programma’s:
Verander de smaak van het gerecht door de kruidenmix te vervangen door een ander mengsel
naar keuze.
Dien het vlees en de aardappelen op met een broccolislaatje.
4 mooie aardappelen (ongeveer
1 kg)
1 el plantaardige olie
2 el grillkruiden, zout en peper
4 lendenstukken van ongeveer
175 g elk
6 el ketchup
1 el worcestershiresaus (of
sojasaus)
1 mespuntje cayennepeper
(optioneel)
4.
5.
6.
3.
2.
1.
Kook de aardappelen 6 minuten in de magnetronoven, tot ze enigszins zacht zijn, en laat
afkoelen. Snij ze in plakjes van 2 cm dik. Roer de aardappelen onder de olie en de helft van
de kruidenmix, peper en zout.
Vermeng de ketchup in een kom met de worcestershiresaus en zet opzij.
Kies de manuele functie en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u de aardappelen op de grill en sluit u het deksel.
Grill de aardappelen 5 minuten lang in verschillende porties, tot ze zacht zijn en er strepen
op staan. Hou warm in aluminiumfolie.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u het vlees op de grill en sluit u het deksel.
Ondertussen dept u het vlees met keukenpapier. Bestrooi beide zijden van elk stuk vlees met
de rest van de kruidenmix en met peper en zout.
Laat bakken tot het lichtje overeenstemt met de gewenste gaarheid: geel voor saignant,
oranje voor rosée of rood voor goed doorbakken vlees.
4 personen / Bereiding: 15 min
16
AARDAPPELEN EN GEGRILD
LENDENSTUK MET KETCHUPSAUS
OPTIGRILL
HOE U EEN EIGEN
DRAAI GEEFT AAN
BURGERS
EN HAMBURGERS
Burgerspecial
OPTIGRILL is een slimme grill die zich automatisch op de afmeting en dikte van uw ingrediënten afstemt.
Met het burgerprogramma van OPTIGRILL maakt u in geen tijd absoluut volmaakte hamburgers:
leg het gehakt gewoon op het toestel, stel het burgerprogramma in en klaar! Het nauwkeurig en precies
naar wens gebakken vlees wordt vervolgens tussen de twee befaamde hamburgerbroodjes gelegd. Werk
vervolgens af met uw favoriete ingrediënten en sausjes. Maak er een klassieke of daarentegen helemaal
unieke hamburger van!
Volgens de legende was Genghis Khan de uitvinder van
de steak tartare, de basis van de hamburger uit de 12e
eeuw, door het gehakt onder zijn zadel te vervoeren
om het zachter te maken. Maar het zijn Duitsers uit
Hamburg die hem zijn naam schonken toen ze hem
achthonderd jaar later introduceerden in de Verenigde
Staten! Sindsdien is de hele planeet verlekkerd op deze
verslavende stapel samengesteld uit een speciaal,
enigszins zoet broodje, gehakt, bacon, kaas en saus.
Daarbij komt nog het plezier om hem met de handen
op te eten, net zoals onze prehistorische voorouders!
18
Ingrediënten
Tips
Met gebakken paddenstoelen, uien en paprika maakt u uw hamburgers
nog heerlijker.
Dien de hamburgers op met een lekkere caesarsalade.
U kunt ook ander vlees dan rundergehakt gebruiken. Denk maar aan een
gehaktmix van rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees enz. Uw hamburger zal
net zo lekker zijn!
3.
2.
1.
Vermeng het paneermeel met de melk, de Provençaalse kruiden, het zout,
de peper, de eieren, de kaas en de knoflook. Doe er het rundvlees bij. Roer
tot een gelijkmatig geheel. Vorm vervolgens vier hamburgers van gelijke
dikte.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje
olie. Zodra het paarse lichtje stopt met knipperen, legt u de burgers op de
grill en sluit u het deksel.
Laat bakken tot het lichtje rood is. Bestrijk de helft van de broodjeshelften
met de sausjes of smaakmakers naar keuze en leg er een burger op. Leg
het garnituur van uw keuze op de hamburgers en sluit met de tweede
broodjeshelft.
50 g paneermeel
50 ml melk
Provençaalse kruiden, peper en zout
2 losgeklopte eieren
50 g geraspte kaas
2 fijngehakte teentjes knoflook
250 g rundergehakt
4 hamburgerbroodjes, in twee
gesneden
augurken
Mosterd uit Dijon, mayonaise
Programma:
4 personen / Bereiding: 15 min
DE KLASSIEKE
HUISBEREIDE
HAMBURGER
19
Ingrediënten
Tips
Programma’s:
Dien deze heerlijke cheeseburger op met een groene salade uit de tuin, voor een evenwichtige
maaltijd.
500 g mager gehakt
Peper en zout
2 el mosterd uit Dijon en
mayonaise
4 sneetjes gerookt spek van elk 3
tot 4 mm dik
4 sneetjes cheddar of smeltkaas
4 hamburgerbroodjes
Slabladeren
Tomaat in schijfjes
4.
5.
3.
2.
1.
Verdeel het gehakt in vier gelijke porties en kruid met peper en zout. Dek af en zet in de
koelkast. Vermeng de mosterd met de mayonaise en zet opzij.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u het spek op de grill en sluit u het deksel.
Laat bakken tot het lichtje rood is. Leg het spek op een bord en dek af met aluminiumfolie.
Dep de bakplaten voorzichtig met wat keukenpapier.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u het gehakt op de grill en sluit u het deksel.
Laat bakken tot het lichtje rood is. Leg vervolgens meteen een sneetje kaas op elke burger.
Leg elke portie op een broodje en garneer met sla en tomaat. Leg er dan het spek op,
afgewerkt met een lepel mosterdmayonaise.
4 personen / Bereiding: 10 min
CHEESEBURGER MET GEROOKT SPEK
20
OPTIGRILL
EEN MUST
VOOR KNAPPERIG
GEGRILD
GEVOGELTE
Een formattering tot op de millimeter
OPTIGRILL is een slimme grill die zich automatisch op de afmeting en dikte van uw ingrediënten afstemt.
Dit is ideaal voor allerlei stukken gevogelte, die veel kleiner zijn dan grote stukken rundvlees.
Een kalkoenfilet of kippendij wordt niet op dezelfde manier en met dezelfde intensiteit gebakken als een runderrib. Alle
grillfanaten zullen zeggen dat dit het moeilijkst is: de juiste temperatuur handhaven, verbranden of uitdrogen door een te
hoge temperatuur voorkomen ...
Een aangename variëteit
Kip en kalkoen scoren altijd veel beter bij kinderen, die de zachtere smaak van het witte vlees verkiezen boven die van
rood vlees. Maar ook vrouwen zijn fan, omdat dit vlees minder vet bevat. Geroosterd gevogelte is ook goedkoper. In
blokjes gesneden filets vormen ook mooie brochettes waar iedereen dol op is.
Om uw tafelgasten een interessante mix van gegrild gevogelte aan te bieden, kunt u er ook eendenplakjes of -filets aan
toevoegen. Of leg eens wat eendenhartjes op de grill. Zelfs mensen die doorgaans niet van orgaanvlees houden, zullen
verrast zijn van de zoete smaak.
Denk ook eens aan ander gevogelte, zoals parelhoen. Het dier is kleiner en heeft vlees met een interessante
voedingswaarde en een bijzondere smaak die meer aanleunt bij die van wild dan klassiek gevogelte. U kunt het ook in
dijen en filets snijden, of aan de ruggengraat doorsnijden en opengevouwen op de grill leggen. Dit kan trouwens ook met
duif of kwartel.
Gevogelte is wit vlees dat doorgaans meer ingang vindt dan rood
vlees. Zelfs minder grote carnivoren houden ervan. Een kwestie van
smaak, maar ook van voedingswaarde, want dit vlees is doorgaans
minder vet, zeker als u het vel wegsnijdt. Het is dan ook geen toeval
dat kipnuggets zo’n succes zijn in fastfoodrestaurants. Boutjes,
filets en vleugeltjes van kip of kalkoen doen het uitstekend op de
grill. Aarzel niet om het in plakjes of blokjes te snijden, op spiesen te
prikken, te kruiden, te marineren of te gebruiken in allerlei recepten
uit de hele wereld. Met OPTIGRILL wordt uw lijst met specialiteiten
eindeloos. Laat uw verbeelding de vrije loop op de grill!
22
Tips
Ingrediënten
Dien op met gebakken groenten en rijst.
Probeer dezelfde saus eens bij zalmmoten (zonder graten en zonder vel) met het
programma .
4.
3.
2.
1.
Vermeng de hoisinsaus met de honing, het limoensap, de sojasaus, de
sesamolie, de gember en de knoflook tot een gladde bereiding. Schep de
helft over in een magnetronbestendige kom. Verhit in de magnetron 60 tot
90 seconden op vol vermogen en zet dan opzij.
Steek de kip in een diepvrieszakje en giet er de andere helft van de saus
bij. Laat 30 minuten marineren op kamertemperatuur, of 24 uur of langer
in de koelkast.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje
olie. Zodra het paarse lichtje stopt met knipperen, legt u de kip op de grill
en sluit u het deksel.
Laat bakken tot het lichtje geel is. Leg de kip op een snijplank. Snij het
vlees in plakjes en besprenkel alles met de saus die u vooraf hebt verwar-
md. Bestrooi vlak voor het opdienen met sesamzaadjes en verse ui.
4 kipfilets zonder vel
125 ml hoisinsaus
4 el honing
2 el limoensap
2 eetlepels sojasaus
1 el sesamolie
1 el fijngehakte gember
4 fijngehakte teentjes knoflook
Geroosterde sesamzaadjes
Fijngehakte verse ui
4 personen / Bereiding: 10 min
KIPFILET MET HONING
EN HOISINSAUS
23
Programma:
Ingrediënten
8 kippendijen met het been nog
in, maar zonder vel
250 g yoghurt natuur
3 el mosterd uit Dijon
2 el fijngehakte verse rozemarijn
4 fijngehakte teentjes knoflook
Peper en zout
Dien op met een groene sla en gebakken aardappelen.
Tips
4.
3.
2.
1.
Roer de yoghurt onder de mosterd, de rozemarijn en de knoflook. Steek de kip in een diep-
vrieszakje en giet er de saus in. Laat minstens 4 uur marineren in de koelkast.
Neem de kip uit de marinade en laat snel uitlekken. Giet de rest van de marinade weg. Kruid
de kippendijen met zout en peper.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u de kip op de grill en sluit u het deksel.
Laat bakken tot het lichtje oranje is.
4 personen / Bereiding: 10 min
KIPPENDIJEN GEMARINEERD
IN YOGHURT EN ROZEMARIJN
24
Programma:
Ingrediënten
Tips
Programma:
8 kippendijen, ontbeend en
zonder vel
50 ml ahornsiroop
2 el traditionele mosterd uit Dijon
Peper en zout
Tijm
2 jngehakte teentjes knoook
Maak van deze kippendijen een complete maaltijd door ze op te dienen met bruine rijst en
gestoomde broccoli.
3.
2.
1.
Vermeng de ahornsiroop met de mosterd, het zout, de peper, de tijm en de knoook.
Bewaar 2 el (30 ml) en giet de rest van de saus gelijkmatig over de kip.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u de kip op de grill en sluit u het deksel.
Laat bakken tot het lichtje rood is. Neem de kip van de grill en bestrijk met een penseel met
de saus die u hebt bewaard.
4 personen / Bereiding: 5 min
GEGRILDE KIPPENDIJEN
MET AHORNSIROOP EN MOSTERD
26
Ingrediënten
Tips
Programma:
1.
2.
3.
Serveer de wings met wortel- en selderijstaafjes.
Voor minder pikante vleugeltjes laat u de boter en de pikante saus weg. Vervang ze door
barbecuesaus, saus met knoook en honing, of dien op zonder saus, gewoon met wat partjes
citroen ernaast.
Vermeng de bloem met het paprikapoeder, het zout en de peper in een grote diepvrieszak.
Doe er de kippenvleugeltjes in en vermeng goed, tot ze helemaal zijn bedekt met het
bloem-paprikamengsel. Doe de vleugeltjes in een kom en besprenkel met olie. Roer tot ze
gelijkmatig zijn bedekt.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lampje stopt met knipperen, legt u de kip op de grill en sluit u het deksel. Druk goed
aan zodat de vleugeltjes goed in contact komen met de platen.
Laat bakken en draai regelmatig om, tot het lichtje rood is. Vermeng ondertussen de
gesmolten boter, de tomatensaus en de tabasco in een kom. Doe er de warme vleugeltjes bij
en roer tot ze volledig zijn bedekt.
500 g kippenvleugeltjes
100 g bloem
1 el paprikapoeder
Peper en zout
1 el (15 ml) plantaardige olie
2 el (30 ml) gesmolten boter
2 el (30 ml) tomatensaus
Tabasco
Voor 500 g / Bereiding: 5 min
28
GEGRILDE KIPPENVLEUGELTJES
IN BUFFALOSTIJL
Ingrediënten
Tips
Programma:
4 kiplets zonder vel, in stukken
gesneden
2 el olijfolie
2 el citroensap
1 el gemalen oregano
De jngeraspte schil van 1/2
citroen
Peper en zout
1 tl paprikapoeder
3 jngehakte teentjes knoook
Tzatzikisaus
Serveer de brochettes op een bedje van kruidige rijst, met een Grieks slaatje.
Serveer de kip in pitabrood, gevuld met tzatziki, stukken tomaat, komkommer en rode ui om er
een traditionele mediterrane lekkernij van te maken.
3.
2.
1.
Vermeng de olijfolie in een kom met het citroensap, de oregano, de geraspte citroenschil,
het zout, de peper, het paprikapoeder en de knoook. Doe er de kip in en roer door de saus.
Prik alles op houten spiesen van 20 cm.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u de kip op de grill en sluit u het deksel.
Bak in verschillende porties, tot het lichtje rood is. Dien de kipbrochettes op met tzatzikisaus.
4 personen / Bereiding: 10 min
GRIEKSE KIPBROCHETTES
30
OPTIGRILL
HET HEMELS
BROOD,
NU OOK
GEGRILD!
Meeneemplezier
Grillen is altijd genieten. We steken de grill aan en alles zweemt meteen naar vrijheid, vakantie en vrienden die gezellig mee aan tafel
schuiven. We eten rechtstaand of zittend, alles kan! Het is meteen klaar, meteen feest.
Een broodje is een gerecht in verdiepingen. De ingrediënten worden op verzoek tussen twee sneetjes brood gestapeld. Iedereen doet wat hij
wilt, en niemand moet echt koken. Zelfs als u ter plaatse eet, maakt het in één klap gelukkige nomaden van ons. We zetten onze tanden in
het heerlijke broodje en smullen tussen elke hap van de verschillende smaken.
Een warm broodje graag!
De grill biedt warme, meer verjnde, verzorgde en complete varianten van het basisbroodje, die meer op een normale, warme maaltijd
lijken. Heerlijke varianten van het verloren brood en de Franse croque-monsieur, van de Italiaanse panini of de traditionele Engelse club
sandwich die onder de hitte van de grill heerlijk knapperig worden en overlopen met gesmolten kaas.
Sneetjes brood kunt u in een mengsel van losgeklopte eieren en melk dopen, doordrenken met olijfolie of bestrijken met mosterd, saus of
ahornsiroop. Kaas zorgt voor contrastrijke smaken, voor zachtheid en een interessante dikte. We doen er ham, tomaten en andere rauwe
ingrediënten bij om een heerlijk broodje met één of verschillende verdiepingen te bouwen.
We spelen met de grootte en het model van de broodjes (hoeve, meergranen, bagels enz.). We laten ons inspireren door meer exotische
broodjes om rauwe ingrediënten te verpakken in een Bretoense pannenkoek, een wrap, brickvel, rijstvel of een maïskoek, naargelang we
snakken naar een lokale of eerder exotische sfeer, van Vietnam tot Mexico.
OPTIGRILL wordt dan meteen een bar voor warme broodjes om mee te nemen. Om tafelgenoten te vermaken en te doen smullen, en te
spelen met recepten en ingrediënten, maken we snel wat broodjes tussen twee meer klassieke grillgerechten door. De diktesensor verzekert
een automatische afstelling van de gaarheid, zodat de broodjes altijd perfect knapperig zijn. U wordt al snel een broodjesvirtuoos!
Toen de butler van Lord Sandwich in 1762 op de
proppen kwam met deze heel handige manier om een
hele maaltijd tussen twee sneetjes brood te steken,
had hij vast nooit gedacht dat zijn nakomelingen zijn
uitvinding zouden grillen! Panini’s, wraps, bricks, bagels
en pan bagnats ... De duizend-en-één varianten op het
broodje, alle culturen uit de wereld samen, laten zich
gewillig grillen en vervolgens meteen opeten!
32
Ingrediënten
Tips
Programma:
Roer de boter, de peterselie, de Parmezaanse kaas, de knoook en de boter
tot een gladde bereiding. Smeer het mengsel gelijkmatig over elk sneetje
brood. Leg een plakje emmentaler op de niet-bestreken kant van 2 sneetjes
brood. Leg er de mozzarella en de comté bij en leg er nog een ander plakje
emmentaler op. Sluit het broodje met het resterende brood, de beboterde
kant naar buiten toe.
Kies het programma en druk op . Zodra het paarse lichtje stopt
met knipperen, legt u de broodjes op de grill en sluit u het deksel.
Laat bakken tot het lichtje rood is, of tot de kaas is gesmolten en het
brood geroosterd is
De mogelijkheden voor broodjes zijn eindeloos! Doe er spek, ham, salami,
kalkoen, tomaat, basilicum, salie of geroosterde paprika bij.
U kunt de kaas uit het recept vervangen door eender welke kaas die u
graag eet.
Serveer dit broodje met een kommetje soep.
3.
2.
1.
4 sneetjes volkorenbrood van
ongeveer 1 cm dik
1 el gesmolten boter
1 el jngehakte peterselie
1 el geraspte Parmezaanse kaas
1 jngehakt teentje knoook
1 snufje zwarte peper
4 sneetjes emmentaler
50 g geraspte mozzarella
50 g geraspte comté
2 personen / Bereiding: 5 min
HEERLIJK GEGRILD
BROODJE MET
VIER KAZEN
33
Tips
Ingrediënten
Programma’s:
Geef de broodjes wat meer pit door nog meer paprika’s of enkele sneetjes pittige Italiaanse
salami toe te voegen. Of laat de paprika’s gewoon weg om de broodjes zachter te maken.
Verander elke keer van smaak door gewoon van kaas te veranderen. Probeer ze eens met
bocconcini in sneetjes, geraspte Parmezaanse kaas, emmentaler, geitenkaas of zelfs gorgonzola.
4 panini’s, in de lengte in twee
gesneden
4 el olijfolie
2 el balsamicoazijn
Peper en zout
4 jngehakte teentjes knoook
1 courgette, in schijfjes van 1 cm
dik gesneden
1 rode paprika, in reepjes
gesneden
1/2 rode ui, in ringen van 1 cm dik
gesneden
4 el pesto van basilicum
50 g gemarineerde paprika’s
200 g geraspte mozzarella
4.
3.
2.
1.
Vermeng de olie, de azijn, het zout, de peper en de knoook. Doe er de courgette, de paprika
en de ui bij en roer om de groenten goed te vermengen.
Kies de manuele functie en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra
het paarse lichtje stopt met knipperen, legt u de groenten op de grill en sluit u het deksel.
Bak de groenten in verschillende porties en telkens ongeveer 5 minuten, tot ze zacht zijn en
mooie strepen dragen. Bestrijk 4 sneetjes brood met de pesto. Leg er dan de groenten op,
met de paprika’s en de kaas. Sluit de broodjes met de rest van het brood. Dep de bakplaten
daarna voorzichtig met wat keukenpapier.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u twee broodjes op de grill en sluit u het deksel. Laat
bakken tot het lichtje rood is. Doe hetzelfde met de twee resterende broodjes.
4 personen / Bereiding: 15 min
34
PITTIGE ITALIAANSE PANINI MET
GEROOSTERDE GROENTEN
Ingrediënten
Tips
Programma’s:
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u het spek op de grill en sluit u het deksel.
Laat bakken tot het lichtje rood is. Leg het spek op een bord en dek af met aluminiumfolie.
Dep de bakplaten voorzichtig met wat keukenpapier.
Smeer de mayonaise op 2 sneetjes brood. Leg er het spek, de kalkoen en de kaas op. Sluit
alles met de rest van het brood. Dep de bakplaten daarna voorzichtig met wat keukenpapier.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u twee broodjes op de grill en sluit u het deksel.
Laat bakken tot het lichtje rood is. Leg de broodjes op een bord. Open ze voorzichtig en leg
er vlak voor het opdienen de tomaat en de spinaziescheuten in.
Tover dit broodje om tot een rijkelijk ontbijt door er vlak voor het opdienen een spiegelei op te leggen.
Vervang de kalkoen door heel dun gesneden restjes kalkoen- of kipgebraad.
4 sneetjes zuurdesembrood van
ongeveer 1 cm dik
4 sneetjes gerookt spek van 4 tot
5 mm dik
2 el mayonaise
4 sneetjes kalkoengebraad
2 sneetjes comté
1 kleine tomaat, in schijfjes
50 g spinaziescheuten
4.
5.
3.
2.
1.
2 personen / Bereiding: 5 min
EEN ANDERE VERSIE VAN
DE CLUB SANDWICH
36
OPTIGRILL
WORSTEN,
RIBBETJES OF KOTELETTEN ...
ZE LATEN ZICH
GEWILLIG GRILLEN
Hotdogs en andere worsten
Worsten in alle gedaantes maken onlosmakelijk deel uit van een geslaagde grillparty. Bij varkenseters leeft er
een heuse worstcultuur die van de chipolata of merguez, maar ook van de knakworst en hun talloze varianten,
internationale successen heeft gemaakt.
Grillen op maat
Ze bestaan in alle lengtes, diktes en soorten. OPTIGRILL stemt zich op al die varianten af, berekent de benodigde
gaartijd met de grootste precisie en handhaaft die afstelling tot alles gebakken is. Zo bent u niet verplicht om dit
voor elke nieuwe lading koteletten of worsten opnieuw te doen. Zelfs de grootste jnproevers zullen smullen van de
befaamde, in vierkante gesneden spareribs, van lams- of varkensribbetjes of koteletten.
Het wat droge varkensvlees heeft geen andere vetstof nodig dan zijn knapperige randje vet, dat smelt in de mond.
Ook stukken rijkelijk doorspekte varkensrug en in een dik stuk gebakken en vervolgens in plakjes gesneden haasje
zijn heerlijk op de grill.
Gegrild lamsvlees, zacht en min of meer roze, afhankelijk van de gaarheid, is altijd een groot feest.
Bacon, perfect gebakken in de rode stand, bekroont tot slot deze grillparty waarin varkensvlees in al zijn vormen
uiteindelijk de grote ster is.
Het varken is de koning van het grillen. Maar lam moet beslist
niet onderdoen. Ze lenen zich voor alle fantasietjes en nemen
de kleuren en aroma’s van hun smaakmakers over. In een
westerse versie, geparfumeerd met kruiden, karamelliseren
ze snel onder de grill, wat deze klus delicaat maakt. In hun
Aziatische versie, bestreken met specerijen en sausjes die ze
rood kleuren, gaat varkensvlees voor zoetzuur. Chipolata’s
en andere worsten doen ons watertanden. Een pure
verleiding binnen ieders handbereik, want varkensvlees is het
goedkoopste vlees om te grillen.
38
Ingrediënten
Tips
Programma:
Dien de worsten op met een koolslaatje.
3.
2.
1.
Vermeng het paneermeel, de appelblokjes, de verse uien, de mosterd en de
barbecuesaus tot een homogeen mengsel. Snijd de worsten in de lengte in
en open ze zoals een boek. Strijk het mengsel gelijkmatig over de worsten.
Kies het programma en druk op . Vet de platen rijkelijk in met
olie. Zodra het paarse lichtje stopt met knipperen, legt u de worsten op de
grill en sluit u het deksel.
Laat bakken tot het lichtje rood is. Neem de worsten voorzichtig van de
grill en bestrooi ze met geraspte comté. Dien op en geef er mosterd bij.
4 braadworsten
100 g paneermeel
150 g appels (Golden, ...) in blokjes
1 jngehakte verse ui
1 el mosterd uit Dijon
1 el barbecuesaus
80 g geraspte comté
4 personen / Bereiding: 15 min
39
WORSTEN GEVULD MET
APPELS EN CHEDDAR
Ingrediënten
Tips
Programma’s:
4 ontbeende varkenskoteletten
van ongeveer 2,5 cm dik, goed voor
175 g
6 el ketchup
2 el basterdsuiker
1 el worcestershiresaus
1 tl gemalen komijn
2 jngehakte teentjes knoook
Peper en zout
4 schijfjes ananas
Fijngehakte verse koriander
Kwartjes limoen
U kunt dit recept zowel met verse ananas als met ananas uit blik maken.
4.
5.
3.
2.
1.
Vermeng de ketchup met de suiker, de worcestershiresaus, de komijn en de knoook. Verhit
2 minuten op vol vermogen in de magnetronoven. Kruid de koteletten aan beide kanten met
peper en zout. Strijk ze vervolgens in met de zelfgemaakte saus.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u de koteletten op de grill en sluit u het deksel.
Laat bakken tot het lichtje oranje is. Leg de koteletten op een bord en dek af met alumi-
niumfolie. Laat 5 minuten rusten. Bestrijk de ananas ondertussen met een beetje van de
resterende ketchupsaus.
Kies de manuele functie en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra
het paarse lichtje stopt met knipperen, legt u de ananas op de grill en sluit u het deksel.
Bak 5 minuten, tot er mooie strepen op staan. Leg de ananasschijfjes op de varkenskote-
letten en bestrijk alles met de rest van de saus. Bestrooi met koriander en dien op met de
kwartjes limoen.
4 personen / Bereiding: 10 min
VARKENSKOTELETTEN MET ANANAS
40
Ingrediënten
Tips
Programma:
Serveer het varkensvlees en de saus met rijst.
Vervang de mango eventueel door ananas.
U kunt ditzelfde recept ook maken met kiplets. Gebruik in dit geval het programma .
1 varkenshaasje van ongeveer
500 g
1 el kerriepoeder
Peper en zout
2 el plantaardige olie
1 mango, geschild en in kleine
blokjes gesneden
1 tak selderij, in kleine blokjes
gesneden
1/2 jngehakte witte ui
2 el jngehakte koriander
2 el limoensap
1 tl honing
Limoenpartjes
4.
3.
2.
1.
Kruid het varkenshaasje met het kerriepoeder, het zout, de peper en de helft van de olie.
Vermeng ondertussen de mango, de selderij, de verse ui, de koriander, het limoensap, de
olie, de honing, het zout en de peper. Zet alles opzij.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u het vlees op de grill en sluit u het deksel.
Laat bakken tot het lichtje rood is. Leg het vlees op een snijplank en dek af met aluminium-
folie. Laat 5 minuten rusten en snij het vlees dan in plakjes. Dien op met de mangosaus en
de limoenpartjes.
4 personen / Bereiding: 10 min
VARKENSHAASJE MET CURRY
42
Ingrediënten
Tips
Programma:
1 varkenshaasje van ongeveer
500 g
2 tl chilipoeder en mosterdpoeder
1 tl uipoeder en knoookpoeder
Peper en zout
6 el barbecuesaus
4 el abrikozenjam zonder stukken
1 el mosterd
Gebruik een houten hamer of een steelpannetje om het vlees plat te kloppen.
4.
3.
2.
1.
Snij het varkenshaasje in de lengte in, zodat u het kunt openen zoals een boek. Maak het
vlees wat platter om een gelijke dikte te verkrijgen. Maak dan met een mes om de 2,5 cm
insnijdingen voor ongeveer de helft van zijn dikte, zodat het vlees op spareribs gaat lijken.
Vermeng het chilipoeder met het mosterdpoeder, het uipoeder, het knoookpoeder, het
zout en de peper. Strijk dit kruidenmengsel uit over het hele stuk vlees. Laat 30 minuten
rusten. Roer de barbecuesaus, de jam en de mosterd ondertussen tot een glad mengsel.
Verhit 60 seconden op vol vermogen in de magnetronoven. Neem 2 el (30 ml) van deze saus
en besprenkel er het vlees mee. Bewaar de rest van de saus.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u de ‘ribbetjes’ op de grill en sluit u het deksel.
Laat bakken tot het lichtje rood is. Neem het varkensvlees van de grill en dek af met alumi-
niumfolie. Laat 5 minuten rusten. Snij nu het vlees in langs de insnijdingen die u eerder al
maakte. Zo krijgt u verschillende ‘ribbetjes’. Dien op met de rest van de saus.
4 personen / Bereiding: 15 min
44
« RIBS » ZONDER BOT EN MET
ZOETE BARBECUESAUS
Ingrediënten
Tips
Programma:
8 mooie lamskoteletjes (ongeveer
750 g)
4 el jngehakte peterselie
1 el rozemarijn en tijm, jngehakt
2 el olijfolie
1 el mosterd uit Dijon
Peper en zout
2 jngehakte teentjes knoook
Dien ze gegrild en koud op.
Vraag de slager om het bot van de lamskoteletjes ‘bloot’ te leggen, zodat ze mooier
presenteren.
3.
2.
1.
Vermeng de peterselie, de rozemarijn en de tijm. Doe er de olie, de mosterd, het zout, de
peper en de knoook bij om een pasta te vormen. Strijk het uit over de koteletjes.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u de lamskoteletjes op de grill en sluit u het deksel.
Laat bakken tot het lichtje overeenstemt met de gewenste gaarheid: geel voor saignant,
oranje voor à point of rood voor goed doorbakken vlees. Leg het vlees op een bord en dek af
met aluminiumfolie. Laat 5 minuten rusten voor u het opdient.
4 personen / Bereiding: 10 min
LAMSKOTELETJES MET KRUIDEN
46
OPTIGRILL
PRACHTIGE
GRILLGERECHTEN
UIT DE ZEE
Van hier en elders
Roosteren is de oudste en meest natuurlijke manier om eten klaar te maken.
Alle kustbeschavingen hebben hun eigen recepten en gewoontes, beïnvloed door hun omgeving en eetcultuur. Vis
wordt schoongemaakt, gekruid en dan in zijn geheel of in filets klaargemaakt.
Na een paar minuten is uw gerecht al klaar! Vis en schaaldieren zijn immers veel sneller gaar dan vlees.
Slimme ideetjes
Recepten uit de vier windstreken van de planeet - en dan vooral de eilanden - afsnoepen voor het kruiden en
marineren, maar ook om andere roosterwijzen uit te vinden, dat is de boodschap.
In plaats van de vis gewoon op de grill te leggen en het risico te lopen dat hij blijft kleven, doet u zoals Robinson
Crusoe: verpak hem in bladeren, zoals men zowat overal ter wereld doet. Gebruik koolbladeren, druivenbladeren,
bananenbladeren, plakjes spek enz.
Moten en ruggen van zalm, kabeljauw, tonijn of zwaardvis, forel, makreel en sardientjes, volledig of in filets,
sint-jakobsvruchten en calamaris, kreeft, langoustines en garnalen kunnen rechtstreeks op de grill, gemarineerd
in citroen, bestreken met olijfolie, gekruid met venkelzaad of andere geurige specerijen, op smaak gebracht met
verfijnde sausjes en kleine groenten voor frisse en bijzonder geslaagde grillgerechten.
In de geschiedenis van het roosteren staan vissers op
gelijke voet met jagers. Gegrilde vis en zeevruchten
zijn lichter, verfijnder en origineel, en spelen dus
een steeds grotere rol in grillparty’s. OPTIGRILL is
uitgerust met een speciale knop waarmee u meteen
geslaagde gerechten op tafel tovert!
48
Ingrediënten
Tips
Programma:
Dien de goudbrasem op met prinsessenbonen en langkorrelrijst.
3.
2.
1.
Vermeng de peterselie met het citroensap, de olijfolie, de azijn en de
knoflook, en verdeel in twee gelijke porties. Kruid de filets aan beide kanten
met zout en peper, en gebruik daarbij de helft van de hoeveelheid zout die
u hebt (dus 1/2 tl). Bestrijk de filets met de eerste portie peterseliesaus.
Doe nu de tomaten, de olijven, de geraspte citroenschil en de rest van het
zout en de peper bij de tweede sausportie.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje
olie. Zodra het paarse lichtje stopt met knipperen, legt u de filets op de grill
en sluit u het deksel.
Laat bakken tot het lichtje oranje is. Dien de goudbrasemfilets op met de
saus.
4 goudbrasemfilets van 150 g elk
4 el fijngehakte peterselie
2 el citroensap
2 el olijfolie
1 el witte wijnazijn
1 fijngehakt teentje knoflook
Peper en zout
4 mooie tomaten, ontpit en in kleine
blokjes gesneden
50 g groene olijven, fijngehakt
De geraspte schil van een kwart
citroen
4 personen / Bereiding: 15 min
GOUDBRASEM MET
TOMAAT EN TAPENADE
49
Ingrediënten
Tips
Programma:
4 zalmmoten van 125 g elk
• 1/4 bussel dille
• 1/2 jngehakte witte ui
• 2 el citroensap
• De geraspte schil van één citroen
• 1 jngehakt teentje knoook
• Zout en peper
• 50 ml olijfolie
• 125 ml dikke, vetarme room
Serveer de zalm met verse spinazie.
3.
2.
1.
Doe de dille, de verse ui, het citroensap, de geraspte schil, de knoflook, het zout en de peper
in een keukenrobot. Mix tot alles fijn is gehakt. Giet er tijdens het mixen langzaam de olie
bij, tot u een glad geheel krijgt. Verdeel het mengsel in twee. Vermeng het eerste deel met
de room en zet opzij. Kruid de zalm met de rest van de peper en het zout, en bestrijk dan
met de andere helft van de dillesaus.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u de zalm op de grill en sluit u het deksel.
Laat bakken tot het lichtje geel is. Dien de zalm op met de saus die u hebt bewaard.
4 personen / Bereiding: 15 min
ZALM EN ZIJN SAUS MET ROOM EN DILLE
50
Ingrediënten
Tips
Programma:
500 g sint-jakobsvruchten, dus
ongeveer 16 stuks
2 bussels vers basilicum
50 g geroosterde pijnboompitten
(ongeveer)
2 el citroensap
1 teentje knoflook
Peper en zout
50 ml olijfolie
4 sneetjes prosciutto
U kunt de rest van de pesto goed afgedekt nog 5 dagen bewaren in de koelkast. Gebruik hem
als smaakmaker bij gegrilde kip, worsten of een broodje.
4.
3.
2.
1.
Doe het basilicum, de pijnboompitten, het citroensap, de knoflook, het zout en de peper in
een keukenrobot. Mix tot alles fijn is gehakt. Giet er tijdens het mixen langzaam de olie bij,
tot u een glad geheel krijgt. Zet opzij.
Dep elke sint-jakobsvrucht met keukenpapier. Snij elk sneetje prosciutto in 4 lange repen. Rol
elke sint-jakobsvrucht op in een reepje prosciutto en zet vast met een tandenstoker.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u de sint-jakobsvruchten op de grill en sluit u het
deksel.
Laat bakken tot het lichtje oranje is. Versier elke sint-jakobsvrucht tot slot met een lepel
pesto en strooi er nog wat pijnboompitten over.
16 sint-jakobsvruchten / Bereiding: 15 min
SINT-JAKOBSVRUCHTEN MET
PROSCIUTTO EN PESTO
52
Ingrediënten
Programma:
Tips
Vereenvoudig het recept en vervang de calamaris door 16 gamba’s of 8 sint-jakobsvruchten.
8 schoongemaakte calamaris met
tentakels (ongeveer 500 g)
150 ml extra vierge olijfolie
75 ml citroensap
50 g fijngehakte kappertjes
1 fijngehakte sjalot
Peper en zout
Rucolascheuten
1 fijngehakte rode ui
250 g geroosterde en fijngehakte
rode paprika
125 g verse of diepgevroren
erwten
4.
3.
2.
1.
Snijd de calamaris met een mes over de hele lengte in tot drie vierde van de dikte. Snijd alle
tentakels tot dezelfde lengte. Was en droog het lichaam en de tentakels van elke calamaris.
Vermeng de olijfolie, het citroensap, de kappertjes, de sjalot, het zout en de peper tot een
homogene bereiding. Roer dan 1/4 van deze vinaigrette onder de calamaris.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u de calamaris op de grill en sluit u het deksel.
Bak in verschillende keren, tot het lichtje oranje is. Vermeng elke gebakken calamaris met
2 el vinaigrette. Roer ook de rucola, de rode ui, de paprika, de erwten en de rest van de
vinaigrette onder elkaar. Serveer het slaatje met de calamaris erop.
4 hoofdgerechten of 8 voorgerechten / Bereiding: 20 min
SLAATJE VAN GEGRILDE CALAMARIS,
VINAIGRETTE MET CITROEN EN KAPPERTJES
54
Ingrediënten
Tips
Programma:
U kunt ook wat room aan de botersaus toevoegen.
4 kreeftenstaarten
50 ml witte wijn
30 ml citroensap
1 fijngehakte sjalot
2 fijngehakte teentjes knoflook
Peper en zout
125 g verse boter, in blokjes
gesneden
Citroenpartjes
4.
3.
2.
1.
Vermeng de wijn, het citroensap, de sjalot, de knoflook, het zout en de peper in een
pannetje en zet dat op een matig vuur. Breng aan de kook en laat inkoken tot ongeveer 2
eetlepels (30 ml). Neem van het vuur en laat 1 minuut afkoelen. Roer er stukje bij beetje de
boterklontjes onder, tot u een glad mengsel hebt. Hou de saus warm.
Leg elke kreeftenstaart op zijn platte kant en steek de punt van een groot keukenmes in de
aanzet van de staart. Druk stevig om de schaal door te snijden, tot drie vierde van het vlees.
Open de staarten dan zoals een boek. Kruid de kreeft met peper en zout.
Kies het programma en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra het
paarse lichtje stopt met knipperen, legt u de kreeft op de grill en sluit u het deksel.
Laat bakken tot het lichtje geel is. Dien de kreeft op met de nog warme saus en de
citroenpartjes ernaast.
2 tot 4 personen / Bereiding: 10 min
GEGRILDE KREEFT MET
BOTER EN WITTE WIJN
56
OPTIGRILL
GEBRUIK DE MANUELE
FUNCTIE OM GROENTEN,
FRUIT EN 1001 ORIGINELE
GRILLGERECHTEN
TE MAKEN
Manuele functie
Naast de lijst met programma’s is de manuele functie een zevende programma dat op zichzelf staat. Ze maakt alle fantasietjes mogelijk: gegrilde groen-
ten en fruit, in plakjes of in twee gesneden, aardappelchips of bietenchips, huisbereide antipasti van paprika- of auberginereepjes, gebakken aardappe-
len met kruiden, een mixed grill van vergeten groenten, ...
Probeer in de reeks kleine grillgerechten in manuele functie ook de tofoe-groentebrochettes voor een vegetarisch menu, de mini-teriakibrochettes voor
een Japans geïnspireerd menu, geroosterde garnalen, gevulde mosselen of gepaneerde krab, net zoals de vissers aan de kust ze graag eten ... Kortom,
talloze unieke, exotische, vegetarische en andere varianten voor de grillparty, of perfecte bijgerechten voor uw geroosterd vlees.
Grillen is fun
Grillen is een leuke en aparte manier om van groenten en fruit te smullen. Een uitstekende manier om mensen die gewoonlijk een vies gezicht trekken
bij het zien van alles wat groen, geel en rood is en aan een steeltje groeit toch met een grote glimlach te zien eten. Maar ook om de veelzijdigheid, de
smaken en het lichte karakter van deze plantaardige grillgerechten te ontdekken. Wie plantaardig zegt, zegt niet per se vegetarisch. Maar de grill maakt
deze optie wel fun: groenten en fruit roosteren heel goed als ze in twee of in stukken zijn gesneden en op spiesen werden geprikt. U kunt ze al dan niet
vermengen met vlees en vis. Ze spijzen uw grillparty’s dus met een welgekomen keuze en variëteit.
De zon op uw bord
Groenten en fruit garen heel goed in hun schil, net als in een schelp die roostert en hun zachte, heerlijke vruchtvrees beschermt. De brochette maakt er
bij elke hap weer een verrassing van. De grill geeft ze een onverwachte smaak: die van natuurlijke producten die puur natuur worden gegeten. De grill
volstaat om groenten en fruit met zon te overladen. Ze krijgen bijna automatisch een mediterrane of exotische toets. Tomaten, aubergines, courgettes,
maar ook venkel, artisjok of paprika kunnen op de grill met gewoon een penseelveeg olie en een snufje Provençaalse kruiden.
De grillsporen die OPTIGRILL trouw nabootst, staan voor heerlijk smullen, voor het eenvoudige plezier van snel en aangenaam koken.
Met een beetje verbeelding en een OPTIGRILL waant u zich op het strand van een verlaten eiland of op een gezellige camping.
Grillen lijkt soms meer iets voor fervente vleeseters. Maar
met groenten en fruit op de grill herinneren we ons met
plezier dat we eigenlijk alleseters zijn!
Een beetje verbaasd ook, dat het zo lekker is.
Want de grill maakt deze groenten, die zo triestig zijn in de
soep en die we vaak op de rand van het bord laten liggen,
en dit fruit dat zo lastig is om te schillen, ineens zoveel
sympathieker. U legt ze in hun gewone zelf op de grill en ze
komen er enkele minuten later alweer uit, omgetoverd tot
heuse lekkernijen. Probeer het zelf ook eens!
58
I’m the chef!
Ingrediënten
Tips
Programma:
Dit heel eenvoudige, maar overheerlijke gerecht is perfect bij gegrilde kip,
steak, varkensvlees of zelfs vis.
3.
2.
1.
Kook de aardappelen 6 minuten in de magnetronoven, tot ze net zacht
zijn, en laat afkoelen. Snij ze vervolgens in schijfjes van 1 cm. Vermeng de
olijfolie, de Provençaalse kruiden, het zout en de peper. Bestrijk elk aardap-
pelschijfje aan beide kanten met deze saus.
Kies de manuele functie en druk op . Vet de platen in met een
beetje olie. Zodra het paarse lichtje stopt met knipperen, legt u de aardap-
pelen op de grill en sluit u het deksel.
Bak 5 minuten, tot ze zacht zijn en er mooie strepen op staan. Leg de
aardappelen op een groot bord en bestrooi met Parmezaanse kaas.
4 mooie aardappelen (ongeveer 1 kg)
30 ml olijfolie
1 tl Provençaalse kruiden
Peper en zout
50 g geraspte Parmezaanse kaas
4 personen / Bereiding: 15 min
AARDAPPELEN MET
PARMEZAAN EN KRUIDEN
59
I’m the
chef!
Programma:
Tips
Ingrediënten
Serveer dit slaatje bij eender welk gegrild gerecht, zoals kip, steak, varkensvlees, vis of
zeevruchten.
U kunt dit slaatje goed afgedekt nog 3 dagen in de koelkast bewaren.
500 g gekookte deegwaren, type
penne
125 ml wijnazijn
50 ml citroensap
1 el honing
2 fijngehakte teentjes knoflook
Peper en zout
125 ml olijfolie
1 courgette en 1 kleine aubergine,
in schijfjes van 1 cm gesneden
1 rode paprika, in dikke reepjes
gesneden
1/2 rode ui, in ringen van 1 cm
gesneden
125 g fetablokjes
4 el fijngehakt basilicum
50 g fijngehakte zwarte olijven
50 g geroosterde pijnboompitten
(optioneel)
3.
2.
1.
Vermeng de azijn met de citroen, de honing, de knoflook, het zout en de peper. Giet er
onder voortdurend roeren de olijfolie bij, tot u een gladde bereiding hebt. Vermeng de saus
met de courgettes, de aubergines, de paprika en de ui. Bewaar de vinaigrette om de dee-
gwaren mee op smaak te brengen.
Kies de manuele functie en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra
het paarse lichtje stopt met knipperen, legt u de groenten op de grill en sluit u het deksel.
Bak de groenten in verschillende porties en ongeveer 5 minuten, tot ze zacht zijn en mooie
strepen dragen. Hak de groenten in grove stukken en vermeng ze met de gekookte deegwa-
ren, de rest van de vinaigrette, de feta, het basilicum en de olijven. Bestrooi vlak voor het
opdienen met pijnboompitten (naar smaak).
4 voorgerechten of 8 bijgerechten / Bereiding: 15 min
60
I’m the chef!
MEDITERRAAN PASTASLAATJE
Ingrediënten
Tips
Programma:
450 g extra stevige tofoe,
uitgelekt en gedroogd, in blokjes
van 2,5 cm
125 g pesto van gedroogde
tomaten
75 ml balsamicoazijn
4 el fijngehakte basilicumblaadjes
Peper en zout
1 courgette, in schijfjes van 1 cm
gesneden
1 kleine gele paprika, in kleine
stukjes gesneden
200 g kerstomaatjes
Serveer de brochettes op volkorenrijst of griesmeel.
Wie niet van tofoe houdt, kan die vervangen door paddenstoelen.
Vleesfanaten kunnen de tofoe vervangen door blokjes kip of rundvlees.
Liefhebbers van zeevruchten kunnen ze uitproberen met garnalen of sint-jakobsvruchten.
U kunt de pesto van gedroogde tomaten ook vervangen door pesto van basilicum.
3.
2.
1.
Vermeng de pesto in een kom met de azijn, het basilicum, het zout en de peper. Doe er de
tofoe, de courgette, de paprika en de tomaten bij. Roer tot alles goed is bedekt. Prik de tofoe
en de groenten afwisselend op houten spiesen van 20 cm.
Kies de manuele functie en druk op . Zodra het paarse lichtje stopt met knipperen,
legt u de brochettes op de grill en sluit u het deksel.
Bak 6 tot 8 minuten, in verschillende porties, tot ze zacht zijn en er mooie strepen op staan.
Bestrijk de brochettes met de rest van de marinade en dien op.
4 personen / Bereiding: 15 min
BROCHETTES VAN TOFOE EN GEDROOGDE
TOMATEN MET BALSAMICOAZIJN
62
I’m the chef!
Ingrediënten
Tips
Programma:
Vervang de steak door kip of varkensvlees.
Serveer de brochettes op rijst of gebakken Chinese noedels.
500 g entrecote om te grillen, in
stukken van 2,5 cm gesneden
75 ml honing
50 ml natriumarme sojasaus
30 ml rijstazijn
6 fijngehakte teentjes knoflook
12 kleine, hele Parijse
champignons, zonder voetje
1/2 rode paprika, in stukken
gesneden
1/2 kleine rode ui, in stukken
gesneden
2 tl maïzena
4.
3.
2.
1.
Roer de honing in een kom onder de sojasaus, de azijn en de knoflook. Schep de helft over in
een magnetronbestendige kom en zet opzij. Doe de steaks, de champignons, de paprika en
de ui in de kom. Roer goed zodat alles goed is bedekt met saus. Prik de stukken vlees en de
groenten afwisselend op houten spiesen van 20 cm.
Kies de manuele functie en druk op . Vet de platen in met een beetje olie. Zodra
het paarse lichtje stopt met knipperen, legt u de brochettes op de grill en sluit u het deksel.
Bak 6 tot 8 minuten, tot de groenten zacht zijn en het vlees naar wens is gebakken.
Voeg de maïzena toe aan de saus die u hebt bewaard. Zet 60 seconden in de magnetron
op vol vermogen en roer ondertussen één keer, tot de saus dik en glanzend is. Bestrijk de
brochettes vlak voor het opdienen met de saus.
4 tot 6 personen / Bereiding: 15 min
64
I’m the chef!
BROCHETTES VAN STEAK EN
CHAMPIGNONS MET TERIYAKISAUS
Index
Ossenhaas met champignons en blauwe kaas................................................. 8
Klapstuk gemarineerd in limoen en koriander...................................................10
Gegrilde chimichurri entrecotes.............................................................................12
Sirloin steak gemarineerd in whisky...................................................................14
Gegrilde entrecote uit Montréal met aardappelen..........................................16
Gegrild broodje met vier kazen...........................................................................33
Pittige Italiaanse panini met geroosterde groenten...................................34
Gegrilde club sandwich met bacon omhuld met maïsgriesmeel.............36
Lamskoteletjes met kruiden...................................................................................39
Varkenskoteletten met ananas en jalapeñopepers........................................40
Jamaicaans varkenshaasje......................................................................................42
« Ribs » zonder bot en met zoete barbecuesaus................................................44
Worsten gevuld met appels en cheddar...........................................................46
Aardappelen met Parmezaan en kruiden........................................................59
Mediterraan pastaslaatje met gegrilde groenten.......................................60
Brochettes van tofoe en gedroogde tomaten met balsamicoazijn.......62
Brochettes van steak en champignons met teriyakisaus.........................64
Kippenborst met honing en hoisinsaus..............................................................23
Kippendijen gemarineerd in karnemelk en rozemarijn.................................24
Gegrilde kippendijen met ahornsiroop en mosterd.....................................26
Gegrilde kippenvleugeltjes in buffalostijl .........................................................28
Griekse kipbrochettes.................................................................................................30
Tilapia met tomaten en olijvenpuree................................................................49
Zalm en zijn saus met room en dille..................................................................50
Sint-jakobsvruchten met prosciutto en pesto..................................................52
Slaatje van gegrilde calamaris met vinaigrette van citroen en kappertjes
......54
Gegrilde kreeft met boter en witte wijn............................................................56
Hamburger met Italiaanse vleesballetjes..........................................................19
Canadese cheeseburger met bacon.....................................................................20
66
MET DANK AAN
RECEPTEN
The Test Kitchen Inc.
FOTO’S
Guy Renaux
FOODSTYLING
Sabine Jarry
CREDITS FOTO’S
Graphic Obsession
ONTWERP EN GRAFISCHE
UITVOERING
Moutarde Konnection
ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66

Tefal GC712D12 Handleiding

Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor