Nl-48
3)COMBINATIE-BAKKEN cumuleert de
effecten van de straalwarmte (voor het
goudgeel bakken van de taarten) en die
van microgolven (waardoor de
binnenkant snel gebakken wordt en het
gebak rijst).
Het is aan te bevelen een zwak
vermogen (100 W) te combineren met
een vrij hoge temperatuur bij
CONVECTIE (180°-220°C volgens de
baktijd), om een bevredigend resultaat te
bekomen. Programmeer een baktijd die
minstens de helft of
2
/
3
van de
traditionele baktijd bedraagt.
Toebehoren in de oven:
Als u een metalen bakvorm gebruikt, moet
u die rechtstreeks op de metalen schotel
plaatsen (niet op de metalen driepoot).
Als u een Pyrex of vuurvast-porseleinen
bakvorm gebruikt, kunt u die naar keuze
op de metalen draaiplateau.
Deksel:
Zoals bij bakken op traditionele wijze mag
het gebak ook hier niet afgedekt worden.
Voorverwarming:
Het is niet nodig de oven voor te
verwarmen bij combinatie- koken, tenzij
voor het bakken van taarten of gebak met
lagen deeg.
Verschillende gebakrecepten in dit boek
kunnen alleen met magnetron of
combinatie-koken worden bereid. De
resultaten verschillen lichtjes van elkaar en
u kunt de volgende methoden toepassen:
- Als u de tijd hebt en een smakelijke
goudgele korst wenst, kies dan voor
combinatie-koken, waarmee u toch ook
veel tijd bespaart ten opzichte van de
traditionele bakmethode. In dat geval
moet u bij voorkeur een metalen
bakvorm gebruiken (die u op de metalen
draaiplateau), die een betere
warmtegeleider is, waardoor het bruin
worden van het gebak bevorderd wordt,
maar u kunt ook pyrex of vuurvast-
porseleinen vormen gebruiken, die u
naar keuze op de metalen driepoot of op
de metalen draaiplateau.
- Voor recepten met bloem en gist kunt u
het in de supermarkten verkrijgbare
zelfrijzende bakmeel gebruiken,
waardoor u geen gist meer hoeft toe te
voegen.
600 g appels, bijvoorbeeld Granny Smith,
zonder klokhuis, geschild en in grove stukjes
gehakt
sap van
1
/
2
citroen
3 eetlepels bruine basterdsuiker
50 g walnoten, grof gehakt
4 eetlepels sultanarozijnen
1 afgestreken eetlepel gemalen kaneel
50 g amandelschaafsel
225 g filodeeg
60 g boter, gesmolten
poedersuiker bij het serveren
Apfelstrudel
Ovenaccessoires: geëmailleerd bakblik, ingevet Voor 4 personen
Verwarm de oven en metalen draaiplateau
voor op CONVECTIE 160°C. Vermeng
de appels en het citroensap in een kom.
Voeg suiker, walnoten, sultanarozijnen,
kaneel en amandelen toe en vermeng het
geheel.
Neem drie bladeren filodeeg en smeer ze
in met gesmolten boter. Leg elk vel met de
kortste kant naar u toe. Leg het tweede vel
5-6 cm over de langste rand van het
eerste vel laat het derde vel op dezelfde
over het tweede overlappen. Leg hier nog
drie vellen filodeeg bovenop, zoals
beschreven in stap 4. Verdeel de
appelvulling over het filodeeg, maar laat
rondom een strook deeg van 2,5 cm vrij.
Vouw de zijkanten over de vulling en
smeer deze in met boter. Rol het deeg
vanaf de lange kant op en beboter de
laatste lange strook om de strudel dicht te
plakken. Plaats de strudel met de naad
naar beneden op het geëmailleerde
bakblik. Besmeren met gesmolten boter.
Bak de strudel 14-16 min op CONVECTIE
160°C + 440 W. Voor het serveren
bestrooien met poedersuiker.
1 blik gesuikerde
gecondenseerde melk
hetzelfde blik gevuld met gewone melk
3 hele eieren
80 g geraspte kokosnoot
Karamel:
50 g suiker
2 eetlepels water
Eiervla met kokosnoot
Kooktijd: 15 tot 25 min. 6 pers.Combinatie of Microgolven
Voor een pyrex (microgolven) of metalen taartvorm (combinatie) met diam. 22 cm (microgolven)
Voor het bakken met microgolven moet u
de suiker en het water in de taartvorm
doen. 4 tot 5 min. bakken op 1000 W
vermogen en goed opletten tot u een
karamelsaus krijgt. De bakvorm naar alle
kanten laten overhellen om de karamel
goed te verdelen. Bij combinatie-koken
moet u de karamel in een pyrex kom
maken en dan in de metalen bakvorm
gieten of de karamel rechtstreeks in de
vorm op het vuur maken. De
gecondenseerde melk, de normale melk,
de geraspte kokosnoot en de eieren in een
kom door elkaar mengen. Dit alles in de
vorm gieten. 15 tot 18 min. op 600 W
vermogen bakken (in zuivere microgolven-
stand, in dat geval niet vergeten de glazen
schotel te gebruiken) of 22 tot 25 min. op
CONVECTIE 200°C + 100 W op het
metalen draaiplateau. Koud opdienen.