zout. Giet de helft van het mengsel in de
voorbereide terrinevorm. Voeg de gehakte
dille aan de rest van het mengsel toe en
giet dit in de vorm. Bedek de terrine met de
plakjes zalm die over de zijkanten hingen.
–Hoeveelheid water in waterschuiflade:
400 ml
– Bereidingstijd in de stomer: 40 minuten
–Plaathoogte: 1
3 - CARAMELFLAN
Ingrediënten:
• 100 g suiker
•100 ml water
• 500 ml melk
• 1 vanillestokje
• 100 g suiker
• 2 eieren
• 4 eierdooiers
Overig:
• 6 souffléschaaltjes
Bereidingswijze:
Doe 100 gram suiker in een steelpan, voeg
het water toe en breng het aan de kook.
Kook het mengsel tot een lichtbruine
stroop en dan tot lichtbruine karamel. Giet
dan onmiddellijk in 6 souffléschaaltjes, zo-
dat de bodem met karamel wordt bedekt.
Giet de melk en een half vanillestokje in een
steelpan. Schraap de zaadjes met een mes
uit het vanillestokje en voeg dit aan de melk
toe. Verwarm de melk tot ongeveer 90 °C.
(Niet aan de kook brengen.) Meng de eier-
en en eierdooiers met 100 g suiker. (Niet
romig laten worden.) Voeg de warme melk
langzaam aan het ei-/suikermengsel toe.
Doe het in de schaaltjes.
–Hoeveelheid water in waterschuiflade:
400 ml
– Bereidingstijd in de stomer: 30 minuten
–Plaathoogte: 1
4 - CHOCOLADEROOM
Ingrediënten:
Voor 4 personen
•1 ei
• 1 eetlepel suiker
•100 ml room
• 100 ml melk
• 70 g chocolade
Bereidingswijze:
Klop het ei goed op en voeg de suiker,
melk en room toe. Goed door elkaar roe-
ren. Breek de chocolade in kleine stukjes
en voeg dit aan het mengsel toe. In de
oven koken. Klop de room na het koken
grondig met een garde totdat de chocola-
de is opgelost.
Tip:
De garde mag niet dieper dan 5 cm in de
kom worden gehouden. Als u een dubbele
hoeveelheid bereidt, gebruikt u een bredere
kom.
–Hoeveelheid water in waterschuiflade:
400 ml
– Bereidingstijd in de stomer: 30 minuten
–Plaathoogte: 1
5 - GEVULDE SLA
Ingrediënten:
Voor 4 personen
• 16 – 20 slablaadjes (bindsla), geblan-
cheerd
Vulling:
• 75 g sla (bindsla)
•1 ui
• 1 eetlepel boter
•Zout
• Gemalen peper
• 400 g kalfsgehakt
• 3 eetlepels broodkruimels
•1 ei
• 100 g geraspte kaas
Voor sudderen:
• 50 ml sterke bouillon
• 100 ml volle room
Bereidingswijze:
Snijd een derde deel aan de onderkant van
de middelnerf van de grote slabladeren.
Snij de sla in dunne reepjes voor de vulling.
Bereid de uien voor en snipper ze fijn. Ver-
warm de boter. Sudder de ui en reepjes sla
2 tot 3 minuten, waarbij u voortdurend blijft
roeren. Laat de vloeistof helemaal verdam-
pen. Kruiden met peper en zout. Afkoelen.
Plaats de slablaadjes, kalfsgehakt, paneer-
meel en het ei in een kom. Voeg de kaas
toe. Meng het geheel en breng het op
smaak met zout en peper. Schep een eet-
lepel vulling op elk slablad en vouw er een
pakketje van. Plaats de pakketjes, met de
NEDERLANDS 3