34
Galettebeslag:
galettebeslag (zie pagina 10)
Garnituur:
grote sint-jakobsvruchten
200 g champignons
4 wortelen
1 tak selderij
110 g gezouten boter
40 g bloem
1 boeketje peterselie
1 kruidentuiltje
20 cl room
10 cl Noilly Prat
zout
peper
Galettebeslag: laat de boter op een laag vuur smelten in een steelpannetje en laat afkoelen.
Klop de eieren los in een kom en voeg de melk en 30 cl water toe. Meng goed.
Vermeng de twee bloemsoorten in een tweede kom en doe er een snufje zout bij. Maak een
kuiltje in het midden en giet er geleidelijk het eiermengsel in. Voeg de afgekoelde gesmolten boter
toe en meng tot je een glad beslag krijgt.
Laat het beslag 1 uur rusten.
Garnituur: was de groenten, schil ze en snij in dunne reepjes. Hak de peterselie fijn.
Laat 50 g boter smelten in een sauteerpan, doe er de groenten bij, dek af en laat 15 minuten
uitzweten. Voeg het kruidentuiltje, het water, de fijngehakte peterselie, een flinke snuf zout en
peper toe.
Laat nog 10 minuten inkoken. Haal de groenten door een puntzeef of fijne zeef en vang het
kookvocht op.
Rol de sint-jakobsvruchten door 20 g bloem. Laat 40 g boter smelten in een pan, leg er de
bebloemde sint-jakobsvruchten in en bak ze aan elke kant 2 minuten op een hoog vuur. Blus op
het eind met de Noilly Prat en zo nodig ook een glas water. Bewaar het kookvocht.
Laat de 20 g resterende boter in een pan smelten en doe er de bloem bij. Meng tot je een witte
roux krijgt. Laat onder voortdurend roeren met een houten spatel 2 tot 3 minuten op een matig
vuur koken tot de roux begint te schuimen en zet dan het vuur op de laagste stand. Leng aan met
het kookvocht van de sint-jakobsvruchten en de groenten. Voeg de room toe. Doe er wat water bij
als de saus te dik is.
Doe de groenten en sint-jakobsvruchten bij deze saus. Kruid zo nodig bij en laat alles nog 3
minuten sudderen op een laag vuur.
Bordenschikking: verdeel wat galettebeslag over de pannenkoekenmaker en bestrijk de eerste
kant met behulp van een borsteltje met boter. Laat 30 seconden bakken en garneer de galette met
de bereiding van groenten en sint-jakobsvruchten. Vouw de galette tot een waaier (zie pagina 14)
en dien op.
ingrediënten:
Galettes met sint-jakobsvruchten
en kleine groenten
(lente zomer)
personnes
personnes
rusttijd
:
voorbereiding:
bereiding:
1 u
1 min - Stand: max.
35 min
personen:
12 (12 galettes)