Documenttranscriptie
NEDERLANDS
FRANÇAIS
GEBRUIKERSHANDLEIDING
LIGHTWAVE
COMBI MAGNETRON
Lees deze handleiding zorgvuldig door voordat u het product in
gebruik neemt.
MJ328
(PQUJPOFFM SBBEQMFFHEFNPEFMTQFDJGJDBUJFT)
MFL67160172
www.lg.com
2
Inhoud
Inhoud
De magnetronfunctie
Microgolven zijn een vorm van energie die vergelijkbaar
is met radio- en tv-golven en gewoon daglicht. Normaal
gesproken worden de microgolven op hun reis door de
atmosfeer zodanig verspreid dat ze geen effect hebben.
Deze oven is echter voorzien van een magnetron die
gebruik maakt van de energie in microgolven.
De elektriciteit die aan de magnetronbuis wordt
geleverd, wordt gebruikt om microgolven te maken.
Deze microgolven worden via een opening in de oven
naar de kookzone geleid. In de oven bevindt zich een
bakplaat. De microgolven kunnen niet door de metalen
wanden van de oven dringen, maar dringen wel door
materialen als glas, porselein en papier, de materialen
waaruit magnetronbestendige schalen zijn vervaardigd.
De microgolven verwarmen het kookgerei niet. Het
kookgerei wordt echter wel warm door de hitte die door
het voedsel wordt gegenereerd.
Een zeer veilig apparaat
Uw magnetron is een van de veiligste
huishoudelijke apparaten. Wanneer de deur
wordt geopend, stopt de oven meteen met
het produceren van microgolven. Wanneer
de microgolven het voedsel binnendringen,
worden ze volledig omgezet in warmte,
zodat er geen sprake is van restenergie
wanneer u uw voedsel nuttigt.
3 BELANGRIJKE
VEILIGhEIDS*/4536$5*&4
8 VÓÓR GEBRUIK
8
Uitpakken en installeren
9 Het gebruik van de accessoires in de
verschillende modi
10 Magnetronbestendig kookgerei
11 Bedieningspaneel
12 De klok instellen
12 Draaiplateau Aan/Uit
13 Kinderslot
13 Snelstart
14 DE VERSCHILLENDE FUNCTIES GEBRUIKEN
14 Magnetron
14 Vermogensniveaus
15 Grillen
15 Koken met de grillcombi
16 Voorverwarmen met hetelucht
16 Koken met hetelucht
17 Koken met de heteluchtcombi
17 Kortere of langere bereiding
18 Recepten en richtlijnen
21 Hetelucht en richtlijnen
23 Temperatuurinstelling grill en richtlijnen
OPMERKING
We raden u aan om de stekker uit het stopcontact te
trekken wanneer u de oven niet gebruikt.
25 Krokant opwarmen en richtlijnen
26 Stomen en richtlijnen
28 Automatisch ontdooien en richtlijnen
30 EIGENSCHAPPEN VAN HET VOEDSEL
& KOKEN IN DE MAGNETRON
33 VRAGEN EN ANTWOORDEN
34 GETESTE GERECHTEN
(VOLGENS EN 60705)
35 TECHNISCHE SPECIFICATIES
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
Bewaar voor toekomstig gebruik. Lees en volg alle instructies voordat u uw magnetron gebruikt om het risico van
brand, elektrische schokken, persoonlijk letsel of schade te voorkomen bij het gebruik van het toestel. Deze handleiding is niet van toepassing op alle mogelijke omstandigheden die zich kunnen voordoen. Contacteer altijd contact
uw onderhoudsdienst of fabrikant over problemen die u niet begrijpt.
WAARSCHUWING
Dit is het veiligheidswaarschuwingssymbool. Dit symbool maakt u attent op mogelijke gevaren die u of anderen kunnen
doden of verwonden.
Alle veiligheidsberichten volgen het veiligheidswaarschuwingssymbool en de woorden "WAARSCHUWING" of "OPGEPAST".
Deze woorden betekenen:
WAARSCHUWING
Dit symbool zal u waarschuwen bij de gevaren of onveilige praktijken die ernstige lichamelijke schade of de dood kunnen
veroorzaken.
OPGEPAST
Dit symbool zal u waarschuwen voor de gevaren of onveilige praktijken die kunnen leiden tot lichamelijk letsel of schade
aan eigendommen.
WAARSCHUWING
1 Knoei niet met de deur, de deurverzegelingen, het bedieningspaneel, veiligheidsschakelaars
vergrendeling of elk ander deel van de magnetron waarbij de verwijdering van bedekking kan
leiden tot blootstelling aan de magnetron. Voer ook geen aanpassingen of reparaties uit aan de
bovenvermelde onderdelen. Reparaties mogen alleen worden uitgevoerd door een gekwalificeerde onderhoudsmonteur.
• In tegenstelling tot andere apparaten is de magnetron een toestel dat gebruik maakt van een hoge spanning en
hoge elektrische stroom. Oneigenlijk gebruik of reparatie zou kunnen leiden tot schadelijke blootstelling aan
bovenmatige magnetronenergie of een elektrische schok.
2 Maak geen gebruik van de magnetron met het oog op ontvochtiging. (bv. Gebruikmaken van de
magnetron met natte kranten, kleding, speelgoed, elektrische apparaten, huisdieren of kinderen
enz.)
• Het kan de oorzaak zijn van ernstige schade i.v.m. veiligheid zoals brand, brandwonden of een plotselinge dood als
gevolg van een elektrische schok.
3 Dit apparaat kan worden gebruikt door kinderen vanaf 8 jaar en ouder en personen met vermin-
derde lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke mogelijkheden of met gebrek aan ervaring en kennis
als ze onder toezicht staan of instructie hebben gekregen over gebruik van het toestel op een
veilige manier en de mogelijke gevaren ervan begrijpen.
• Oneigenlijk gebruik kan leiden tot schade zoals brand, elektrische schokken of branden.
4 Bereikbare delen kunnen warm worden tijdens het gebruik. Jonge kinderen mogen geen toegang
tot het toestel hebben.
• Brandwonden kunnen optreden.
5 Vloeistoffen of andere voedingsmiddelen mogen niet worden verwarmd in verzegelde containers
omdat ze kunnen ontploffen. Verwijder de plastic verpakking van levensmiddelen voor ze te
bereiden of te ontdooien. Merk op dat in sommige gevallen voedsel moet worden bedekt met
plastic folie, voor verwarming of bereiding.
• Ze kunnen ontploffen.
6 Gebruik zeker geschikte toebehoren tijdens elke bewerkingsmodus, raadpleeg de gids op pagina
12.
NEDERLANDS
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
3
4
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
• Oneigenlijk gebruik kan leiden tot schade aan uw magnetron en toebehoren of vonken kunnen leiden tot brand.
7 Het is kinderen niet toegestaan om te spelen met toebehoren, toebehoren mogen ook niet
bevestigd worden aan de deurklink.
• Verwondingen kunnen optreden.
8 Als de deur of deurverzegelingen zijn beschadigd, mag de magnetron niet worden gebruikt
totdat deze is hersteld door een bevoegd persoon.
9 Het is gevaarlijk voor iemand anders dan een bevoegd persoon om elk onderhoud of herstelling
te verrichten als het gaat om de verwijdering van de bedekking die beschermd tegen de blootstelling energie van de magnetron.
10 Wanneer het toestel wordt gebruikt in de combinatiemodus mogen kinderen de magnetron
enkel gebruiken onder toezicht van volwassenen vanwege de hoge gebruikstemperaturen.
11 Het toestel en de bereikbare delen worden warm tijdens het gebruik. Zorg moet worden
genomen om te voorkomen dat de warmte-elementen worden aangeraakt. Kinderen jonger dan
8 jaar mogen geen toegang tot het toestel hebben.
OPGEPAST
1 U kunt uw magnetron niet gebruiken met een open deur vanwege ingebouwde
veiligheidsvergrendeling van het deurmechanisme. Het is belangrijk niet te knoeien met de
• veiligheidsloten.
Het kan leiden tot schadelijke blootstelling aan bovenmatige magnetronenergie. (Veiligheidsloten schakelen
automatisch elke magnetronactiviteit uit met een geopende deur.)
2 Plaats geen enkel object (zoals keukenhanddoeken, servetten, enz.) tussen de voorkant van de
magnetron en de deur of voorkom dat voedsel of schoonmaak residu accumuleert op de
afdichtingsoppervlakken.
• Het kan leiden tot schadelijke blootstelling aan bovenmatige magnetronenergie.
3 Gebruik uw magnetron na beschadiging ervan.
Het is heel belangrijk dat de magnetrondeur
goed sluit en dat er geen schade is aan de: (1) deur(verbogen), (2) scharnieren en sloten (stuk of
losgemaakt), (3) deurverzegelingen en verzegelingsoppervlakken.
• Het kan leiden tot schadelijke blootstelling aan bovenmatige magnetronenergie.
4 Zorg ervoor dat bereidingstijden correct zijn ingesteld, kleine hoeveelheden voedsel vereisen
kortere bereidings- of opwarmtijd.
Het te lang bereiden of verwarmen van voedsel kan resulteren in verbranding van het voedsel en verdere schade
aan uw magnetron.
5 Bij het verwarmen van vloeistoffen, zoals soepen, sauzen en dranken in uw magnetron,
* Vermijd het gebruik van rechte dubbelzijdige containers met smalle hals.
* Overhit de vloeistoffen niet.
* Roer de vloeistoffen voordat u de container in de magnetron plaatst en doe dit opnieuw halverwege de
verwarmingstijd.
* Na Verwarming, laat het even in de magnetron staan; roer of schud het opnieuw voorzichtig en controleer de
temperatuur voor te consumeren om verbranding te voorkomen (vooral bij de inhoud van zuigflessen en
babyvoeding).
* Magnetronverwarming van dranken kan leiden tot vertraagd koken, wees dus voorzichtig bij de hantering van
de container.
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
55
Blokkeer de uitlaat niet.
• Het kan resulteren in schade aan uw magnetron en slechte bereidingsresultaten.
7 Gebruik de magnetron niet leeg. Het is het beste om een glas water in de magnetron te
plaatsen wanneer deze niet in gebruik is. Het water zal veilig alle magnetronenergie absorberen
als de magnetron per ongeluk wordt gestart.
• Oneigenlijk gebruik kan leiden tot schade aan uw magnetron.
8 Bereid geen voedsel verpakt in keukenpapier tenzij uw kookboek hierover aanwijzingen bevat
voor de bereiding van het voedsel. Maak geen gebruik van krantenpapier in plaats van
keukenpapier bij bereidingen.
• Oneigenlijk gebruik kan leiden tot een ontploffing of brand.
9 Maak geen gebruik van houten containers en keramische containers die metalen bevatten (bv.
goud of zilver). Verwijder altijd metalen sluitbevestigingen. Controleer of de
gebruiksvoorwerpen geschikt zijn voor gebruik in magnetrons vóór het gebruik ervan.
Metalen containers voor voedsel en dranken zijn niet toegestaan voor magnetronbereidingen.
• Ze kunnen opwarmen en verkolen. Metalen voorwerpen in het bijzonder kunnen een elektrische boog
veroorzaken in de magnetron, die ernstige schade kan veroorzaken.
10 Maak geen gebruik van gerecycleerde papierproducten.
• Zij kunnen onzuiverheden bevatten die vonken en/of branden kunnen veroorzaken wanneer gebruikt tijdens
bereidingen.
11 Spoel de schijf en het rek niet door deze in water te plaatsen net na het gebruik van de
magnetron. Het kan leiden tot breuk of schade.
• Oneigenlijk gebruik kan leiden tot schade aan uw magnetron.
12 Plaats de magnetron zodat de voorkant van de deur zich 8 cm of meer voorbij de rand van het
oppervlak bevindt waarop het is geplaatst om te voorkomen dat het toestel per ongeluk
gekanteld zou worden.
• Oneigenlijk gebruik kan leiden tot lichamelijk letsel en schade van de magnetron.
13 Perforeer de schil van aardappelen, appelen of dergelijke vruchten of groenten vóór het koken.
• Ze kunnen ontploffen.
14 Kook eieren niet in de schaal. Eieren in de schaal en hele hardgekookte eieren mogen niet
verwarmd worden in magnetrons aangezien zij kunnen ontploffen, dit kan optreden zelfs na
afloop van de verwarming in de magnetron.
• Druk zal opbouwen binnen het ei en dit zal ontploffen.
15 Frituur niet in uw magnetron.
• Dit kan resulteren in een plotseling overkoken van de hete vloeistof.
16 Als rook wordt waargenomen (of uitgestoten), schakel dan het toestel uit of koppel het los en
houdt de deur gesloten om elke vlam te verstikken.
• Ernstige schade kan optreden zoals brand of een elektrische schok.
17 Als voedsel wordt verwarmd of bereid in wegwerpverpakkingen gemaakt van plastic, papier of
andere brandbare materialen, houdt dan een oogje op de magnetron en controleer geregeld.
Uw voedsel kan uitvloeien wegens verslechtering van de houder, ook kan er brand veroorzaakt worden.
NEDERLANDS
6 Een uitlaatopening bevindt zich op de bovenkant, de onderkant of de zijkant van de magnetron.
6
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
18 De temperatuur van bereikbare oppervlakken kan hoog oplopen wanneer het toestel
functioneert. Raak de magnetrondeur, externe behuizing, achterzijde behuizing, magnetron
interieur, toebehoren en gerechten tijdens de grillmodus, convectiemodus en auto-bereiding
niet aan totdat u ervoor zorgt dat deze niet langer warm zijn.
• Aangezien zij warm worden bestaat er een gevaar op brandwonden tenzij er dikke kookhandschoenen worden
gebruikt
19 De magnetron moet regelmatig worden gereinigd en voedselresten moeten worden verwijderd.
• Het niet behouden van de magnetron in een schone toestand kan leiden tot een verslechtering van het oppervlak
en dat kan eventueel leiden tot een gevaarlijke situatie en kan negatieve invloed hebben op de levensduur van
het toestel.
20 Gebruik alleen de temperatuursonde aanbevolen voor deze magnetron.
U kunt de temperatuur niet nauwkeurig opmeten met een ongeschikte temperatuursonde.
21 Als er verwarmingselementen zijn, wordt het toestel warm tijdens het gebruik.
Er moet voor worden gezorgd dat de verwarmingselementen in de magnetron niet worden
aangeraakt.
• Er bestaat een gevaar voor brandwonden.
22 Volg de exacte aanwijzingen gegeven door elke fabrikant voor hun popcornproduct. Laat de
magnetron niet achter zonder toezicht terwijl de popcorn wordt bereid. Als de popcorn
bereiding mislukt na de voorgestelde tijden, stop dan met de bereiding. Maak nooit gebruik van
een bruine papieren zak voor het bereiden van popcorn. Probeer nooit overgebleven popcorn
opnieuw te bereiden.
• Te lange bereiding van de popcorn kan leiden tot brand.
23 Dit toestel moet voorzien worden van een aarding.
De draden in het netsnoer zijn gekleurd volgens de volgende codes
BLAUW ~ neutraal
BRUIN ~ onder spanning
GROEN & GELE ~ aarding
Omdat de kleuren van de kabels in het netsnoer van dit toestel misschien niet overeenkomen
met de gekleurde markeringen op de klemmen in uw stekker gaat u als volgt te werk:
De blauw gekleurde draad moet worden verbonden met de stekker gemarkeerd met de letter N
of zwart gekleurd. De bruin gekleurde draad
moet worden verbonden met de stekker gemarkeerd met de letter L of die rood gekleurd is. De
Groen-Geel gekleurde draad moet worden verbonden met de klem die is gemarkeerd met de
letter E of
.
Als het netsnoer is beschadigd, moet het worden vervangen door de fabrikant, een dienst of een
gelijkwaardig gekwalificeerde persoon om potentiële gevaren te voorkomen.
• Oneigenlijk gebruik kan ernstige elektrische schade veroorzaken.
24 Gebruik geen bijtende schuurmiddelen voor scherpe metalen krabbers om de glazen
magnetrondeur te reinigen.
• Zij kunnen krassen veroorzaken op het oppervlak die het glas kunnen n het glas verbrijzelen.
25 Deze magnetron mag niet worden gebruikt voor commerciële cateringsdoeleinden.
• Oneigenlijk gebruik kan leiden tot schade aan uw magnetron.
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
schakelaar in de vaste bedrading overeenkomstig de bedradingsregels.
• Het gebruik van een ongeschikte stekker of schakelaar kan leiden tot elektrische schokken of brand.
27 Kinderen mogen niet spelen met het toestel. Reiniging en gebruiksonderhoud mogen niet
uitgevoerd worden door kinderen zonder toezicht.
28 De toestellen zijn niet bedoeld om te worden gebruikt door een externe timer of door een
afzonderlijke schakelaar.
29 Gebruik alleen gebruiksvoorwerpen die geschikt zijn voor gebruik in magnetrons.
30 Deze magnetron mag niet worden geplaatst in een kast.
31 De magnetron is bedoeld om vrijstaand te worden gebruikt.
32 Dit apparaat is bedoeld om te worden gebruikt in huishoudelijke en soortgelijke toepassingen
zoals
-personeelskeukens in winkels, kantoren en andere werkomgevingen
-boerderijen
-door klanten in hotels, motels en andere residentiële omgevingen
-bed & breakfast type omgevingen
33 De magnetron is bedoeld voor het verwarmen van voedsel en dranken.
Drogen van voedsel of kleding en verwarming van verwarmingspads, pantoffels, sponzen,
vochtige doeken en soortgelijke kan leiden tot letsel, ontsteking of brand.
34 De inhoud van zuigflessen en babyvoedsel potten moeten worden geroerd of geschud en de
temperatuur moet worden gecontroleerd vóór consumptie, om brandwonden te voorkomen.
35 Het toestel mag niet worden geïnstalleerd achter een decoratieve deur om oververhitting te
voorkomen.
36 Volgens de gestelde installatie-eisen omdat anders warmte-effect van gevaar kan opleveren.
NEDERLANDS
26 De verbinding kan worden bereikt door het toegankelijk hebben van de de stekker of door een
7
8
VÓÓR GEBRUIK
VÓÓR GEBRUIK
Uitpakken en installeren
Door de stappen op de volgende twee pagina's te volgen, kunt u snel controleren of de oven naar behoren werkt.
Besteed met name aandacht aan de richtlijnen met betrekking tot de locatie waar u de oven installeert. Wanneer u
de oven uitpakt, zorg er dan voor dat u alle accessoires en verpakkingsmaterialen verwijdert. Controleer de oven op
eventuele beschadigingen die tijdens het transport kunnen zijn ontstaan.
1 Pak de oven uit en plaats deze op een vlak oppervlak.
Glazen plaat
Roterende ring
Hoog rooster
Laag rooster
STOMER
Stoomdeksel
Stoomplaat
Stoomschaal
(Crispplaat)
2 P laats de oven op een vlakke ondergrond met een minimale
hoogte van 85 cm en zorg voor voldoende ventilatieruimte:
minimaal 20 cm aan de bovenkant en 10 cm aan de achterkant.
De voorkant van de oven moet minimaal 8 cm of meer achter
de rand van het oppervlak worden geplaatst waarop de oven
staat, zodat het apparaat niet kan vallen.
Aan de onderzijde en zijkant van de oven bevindt zich een
ventilatieopening. Wanneer u de opening blokkeert, kan de
oven beschadigd raken.
LET OP
• DE OVEN MAG NIET WORDEN GEBRUIKT VOOR COMMERCIËLE CATERINGDOELEINDEN.
3 S luit de oven aan op een standaard stopcontact. Zorg ervoor dat de oven het enige apparaat is dat op het stopcon-
tact is aangesloten. Als de oven niet naar behoren functioneert, trekt u de stekker uit het stopcontact om deze
vervolgens weer aan te sluiten.
4 Open de deur door aan de deurgreep te trekken. Plaats de roterende ring in de oven en plaats de glazen plaat boven op
de ring.
5 Vul een magnetronbestendige houder met 300 ml water.
Plaats deze op de glazen plaat en sluit de ovendeur.
Als u niet zeker weet wat voor type houder u moet gebruiken,
zie pagina 10.
VÓÓR GEBRUIK
NEDERLANDS
6 D
ruk op de toets STOPPEN/WISSEN en druk vervolgens één keer op
STARTEN/SNELSTART om een bereidingstijd van 30 seconden in te stellen.
SECONDEN
7 U
kunt op het display zien dat er vanaf 30 seconden wordt afgeteld.
Wanneer 0 wordt bereikt, klinkt er een geluidsignaal. Open de ovendeur
en test de temperatuur van het water. Als de oven naar behoren werkt,
moet het water warm zijn.
Wees voorzichtig wanneer u de houder uit de oven haalt,
aangezien deze heet kan zijn.
UW OVEN IS NU GEÏNSTALLEERD
8 D
e inhoud van zuigflessen en potjes met babyvoeding moeten worden geroerd of geschud, en de temperatuur
moet voor gebruik worden gecontroleerd om brandwonden te voorkomen.
Het gebruik van de accessoires in de verschillende modi
Magnetron
Grill
Hete lucht
Grillcombi
Heteluchtcombi
Stomer
Hoog rooster
Laag rooster
Glazen plaat
Crispplaat
Let op: gebruik de accessoires overeenkomstig de bereidingsrichtlijnen!
9
Acceptabel
Niet acceptabel
10 VÓÓR GEBRUIK
Magnetronbestendig kookgerei
Gebruik nooit metalen of met metalen randen gedecoreerde kookmaterialen tijdens de magnetronfunctie
Metalen zijn voor microgolven vrijwel ondoordringbaar. Ze worden weerkaatst door het materiaal, waardoor
er vonken ontstaan, een alarmerend fenomeen dat vergelijkbaar is met bliksem. De meeste hittebestendige,
niet-metalen kookmaterialen zijn geschikt voor gebruik in de oven. Het kan echter zijn dat bepaalde producten
materialen bevatten die niet geschikt zijn voor in de magnetron. Als u twijfelt of een bepaald kookgerei geschikt is
voor in de magnetron, kunt u dit op een eenvoudige manier testen. Plaats het betreffende product naast een met
water gevulde glazen kom in de magnetron. Schakel vervolgens de magnetronfunctie 1 minuut in op de stand
HOOG. Als het water is verwarmd en het keukengerei nog koel is, dan is het keukengerei magnetronbestendig.
Als het water echter dezelfde temperatuur behoudt en het keukengerei warm wordt, worden de microgolven
geabsorbeerd door het keukengerei en is dit niet geschikt voor gebruik in de magnetron. U beschikt in uw keuken
waarschijnlijk over verscheidene producten die prima kunnen worden gebruikt in de magnetron. Lees de volgende
controlelijst door.
Borden
Veel soorten serviesgoed zijn geschikt voor gebruik in de magnetron. Als u twijfelt, raadpleegt u de documentatie
van de fabrikant of voert u de magnetrontest uit.
Glas
Glasproducten die hittebestendig zijn, kunnen ook zonder problemen in de magnetron worden gebruikt. Dit geldt
voor alle merken ovenbestendige kookmaterialen van getemperd glas. Gebruik echter geen teer glaswerk, zoals
tuimelglazen of wijnglazen, aangezien deze kunnen barsten als het voedsel warm wordt.
Plastic opbergbakjes
Deze kunnen worden gebruikt voor eten dat snel kan worden opgewarmd. Ze moeten echter niet worden
gebruikt voor etenswaren die een langere bereidingstijd vergen, aangezien het plastic uiteindelijk kan vervormen
of smelten.
Papier
Papieren borden en houders zijn handig en kunnen zonder problemen veilig voor de magnetronfunctie worden
gebruikt, mits de bereidingstijd kort is en het voedsel niet te veel vet of vocht bevat. Papieren doekjes zijn ook
zeer handig om etenswaren mee in te pakken of als bekleding voor bakplaten waarin vette etenswaren als
bacon worden bereid. U kunt doorgaans beter geen gekleurd papier gebruiken, aangezien de kleur kan afgeven.
Bepaalde gerecyclede papierproducten bevatten onzuiverheden. Wanneer dergelijke producten worden gebruikt
in de magnetron, kunnen er vonken ontstaan en kunnen deze zelfs vlam vatten.
Plastic kookzakken
Mits ze speciaal zijn gemaakt voor de bereiding van voedsel, zijn kookzakken magnetronbestendig. Zorg er echter
voor dat u een opening in de zak maakt, zodat het stoom kan ontsnappen. Gebruik nooit gewone plastic zakken in
combinatie met de magnetronfunctie voor kookdoeleinden, aangezien ze zullen smelten.
Plastic magnetrongerei
Er zijn verschillende vormen en maten magnetrongerei verkrijgbaar. Waarschijnlijk kunt u het meeste keukengerei
waarover u beschikt, ook in de magnetron gebruiken en hoeft u niet te investeren in nieuw keukengerei.
Aardewerk, steengoed en keramiek
Houders die zijn gemaakt van deze materialen, kunnen doorgaans zonder problemen in de magnetron worden
gebruikt, maar test ze wel om hier zeker van te zijn.
LET OP
• Bepaalde items met een hoog gehalte lood of metaal zijn niet geschikt als keukengerei.
• Controleer of het keukengerei geschikt is voor gebruik in een magnetron.
VÓÓR GEBRUIK
11
Bedieningspaneel
1 RECEPTEN
Met Recepten kunt u het merendeel van uw favoriet
voedsel koken door het type voedsel en het gewicht
van het voedsel te selecteren.
Zie pagina 18 “Recepten”
2 HETELUCHT
Zie pagina 21 “Hetelucht”
3 TEMPERATUURINSTELLING GRILL
1
2
4
6
Zie pagina 23 “Temperatuurinstelling grill”
3
5
7
4 KROKANT OPWARMEN
Zie pagina 25 “Krokant opwarmen”
5 STOMEN
Zie pagina 26 “Stomen”
6 DRAAIPLATEAU AAN/UIT
U kun het draaiplateau in- en uitschakelen.
7 AUTOMATISCH ONTDOOIEN
Zie pagina 28 “Automatisch ontdooien”
8 SELECTIEKNOP
• De kookmodus selecteren.
• De bereidingstijd, temperatuur en het vermogen
instellen.
• Wanneer u de automatische of handmatige
bereidingsfunctie gebruikt, kunt u op elk gewenst
moment de bereidingstijd verlengen of verkorten
door aan de knop te draaien (met uitzondering van
de ontdooiingsmodus).
8
9 STOPPEN/WISSEN
• De oven stoppen en alle invoer wissen, met
uitzondering van de tijd.
9
:
: STARTEN/SNELSTART
• Om de geselecteerde kookmodus in te schakelen,
drukt u één keer op de toets.
• Met de snelstartfunctie kunt u de magnetron met
intervallen van 30 seconden op HOOG vermogen
inschakelen.
NEDERLANDS
Onderdeel
12 VÓÓR GEBRUIK
De klok instellen
Draaiplateau Aan/Uit
U kunt een 12-uurs of 24-uurs klok instellen. In het
volgende voorbeeld ziet u hoe u de tijd op 14:35 instelt
voor de 24-uurs klok.
Voor de beste kookresultaten kunt u het draaiplateau het
beste inschakelen. Voor grote schalen kan het worden
uitgeschakeld. Druk op “ ” om het draaiplateau in of
uit te schakelen.
1 Sluit uw magnetron aan op de netvoeding.
Op het display verschijnt “24 H“.
Druk op STARTEN/SNELSTART om de 24-uurs klok
te bevestigen.
(Als u een andere optie wilt selecteren nadat u de klok
hebt ingesteld, trekt u de stekker uit het stopcontact
en sluit u deze vervolgens weer aan.)
2 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat "14:00" wordt
weergegeven.
Druk op STARTEN/SNELSTART om te bevestigen.
3 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat "14:35" wordt
weergegeven.
Druk op STARTEN/SNELSTART.
De klok is nu ingesteld.
OPMERKING
• Wanneer de oven voor de eerste keer wordt
aangesloten op de netvoeding, moet u de klok
resetten.
•A
ls de klok (of het display) vreemde symbolen
weergeeft, trekt u de stekker uit het stopcontact
en sluit u deze vervolgens weer aan om de klok te
resetten.
OPMERKING
• Soms wordt de het draaiplateau te heet om aan te
raken. Wees voorzichtig wanneer u het draaiplateau
tijdens of na de bereiding aanraakt.
• Schakel het apparaat nooit leeg, zonder voedsel, in.
VÓÓR GEBRUIK
Snelstart
In het volgende voorbeeld wordt uitgelegd hoe u het kinderslot
instelt.
In het volgende voorbeeld wordt uitgelegd hoe u
de oven instelt op 2 minuten koken met een hoog
vermogen (900 W).
1 Druk op STOPPEN/WISSEN.
2 Houd de toets STOPPEN/WISSEN ingedrukt totdat
“KINDERSLOT” en “ ” wordt weergegeven op het
display en er een piepsignaal klinkt.
Het KINDERSLOT is nu ingesteld.
Als er op een toets wordt gedrukt, worden in het
display “KINDERSLOT” en “ ” weergeven.
3 Als u het KINDERSLOT wilt annuleren, houdt u
de toets STOPPEN/WISSEN ingedrukt totdat
“KINDERSLOT” verdwijnt. Zodra het apparaat is
ontgrendeld, wordt er een piepsignaal weergegeven.
OPMERKING
Uw oven is voorzien van een veiligheidsfunctie
waarmee wordt voorkomen dat de oven per
ongeluk wordt ingeschakeld. Zodra het kinderslot
is ingesteld, worden alle functies geblokkeerd en
kunt u de oven niet inschakelen.
1 Druk op STOPPEN/WISSEN.
2 Druk vier keer op STARTEN/SNELSTART om 2
minuten met hoog vermogen (900 W) te selecteren.
De oven wordt ingeschakeld voordat u voor de
vierde keer op de toets hebt gedrukt.
3 Wanneer u de oven hebt ingeschakeld via STARTEN/
SNELSTART, kunt u de bereidingstijd verlengen
tot 99 minuten en 59 seconden door aan de
SELECTIEKNOP te draaien.
OPMERKING
Met de functie STARTEN/SNELSTART kunt u de
magnetron met intervallen van 30 seconden op HOOG
vermogen (900 W) inschakelen.
NEDERLANDS
Kinderslot
13
14 DE VERSCHILLENDE FUNCTIES GEBRUIKEN
DE VERSCHILLENDE FUNCTIES GEBRUIKEN
Magnetron
4 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat “5:00” wordt
weergegeven.
In het volgende voorbeeld wordt uitgelegd hoe in 5
minuten voedsel bereid met een vermogen van 720 W.
Druk op STARTEN/SNELSTART.
1 Druk op STOPPEN/WISSEN.
2 Draai aan de SELECTIEKNOP om Magnetron
te selecteren.
De volgende indicatie verschijnt: “ ”.
Druk op STARTEN/SNELSTART om de modus te
bevestigen.
3 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat “720 W" wordt
OPMERKING
• Uw oven is voorzien van 5 verschillende
vermogensinstellingen. Standaard wordt het
hoogste vermogen geselecteerd, maar u kunt u het
vermogen wijzigen door aan de SELECTIEKNOP
te draaien.
• Het voedsel dat u kookt, mag alleen in
magnetronbestendig keukengerei worden
geplaatst.
• Gebruik de volgende accessoires niet.
weergegeven.
Druk op STARTEN/SNELSTART om het vermogen
te bevestigen.
Hoog rooster
Laag rooster
Vermogensniveaus
Deze oven is voorzien van 5 vermogensniveaus voor een maximale flexibiliteit en de volledige controle over het
bereidingsproces. De onderstaande tabel bevat enkele voorbeelden van etenswaren en de aanbevolen vermogensniveaus
voor deze oven.
VERMOGENSNIVEAU
UITVOER
GEBRUIK
HOOG
900 W
• Water koken
• Bruineren van gehakt
• Bereiden van stukken gevogelte, vis en groenten
• Bereiden van malse stukken vlees
MEDIUM-HOOG
720 W
• Opwarmen van voedsel
• Braden van vlees en gevogelte
• Bereiden van paddenstoelen en schaaldieren
• Bereiden van voedsel met kaas
MEDIUM
540 W
• Bakken van cakes en scones
• Bereiden van eieren
• Bereiden van custard
• Bereiden van rijst, soep
MEDIUM-LAAG
360 W
• Ontdooien
• Smelten van boter en chocola
• Bereiden van minder malse stukken vlees
LAAG
180 W
• Zacht maken van boter en kaas
• Zacht maken van ijs
• Rijzen van deeg met gist
ACCESSOIRE
Magnetronbestendige
plaat
DE VERSCHILLENDE FUNCTIES GEBRUIKEN
Koken met de grillcombi
In het volgende voorbeeld kunt u zien hoe u de grill
gebruikt om in 12 minuten voedsel te bereiden.
In het volgende voorbeeld wordt uitgelegd hoe u voor
de magnetron een vermogen van 360 W instelt en 25
minuten grilt.
1 Druk op STOPPEN/WISSEN.
1 Druk op STOPPEN/WISSEN.
2 Draai aan de SELECTIEKNOP om Grill te
selecteren.
De volgende indicatie verschijnt: “
”.
Druk op STARTEN/SNELSTART om de grillmodus
te bevestigen.
3 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat “12:00” wordt
weergegeven.
2 Draai aan de SELECTIEKNOP om Gecombineerd
grillen te selecteren.
De volgende indicaties verschijnen: “
”.
”, “
Druk op STARTEN/SNELSTART om de modus voor
gecombineerd grillen te bevestigen.
3 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat “360 W” wordt
weergegeven.
Druk op STARTEN/SNELSTART om het vermogen
te bevestigen.
4 Druk op STARTEN/SNELSTART.
4 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat “25:00” wordt
LET OP
weergegeven.
Gebruik altijd ovenwanten wanneer u het voedsel
en/of de accessoires uit de oven verwijdert.
De oven en accessoires kunnen zeer heet zijn.
5 Druk op STARTEN/SNELSTART.
OPMERKING
•M
et deze functie kunt u snel voedsel bruineren en
voorzien van een krokant laagje.
• Voor de beste resultaten
gebruikt u de volgende
accessoires.
•G
ebruik de volgende
accessoires niet.
Hoog rooster
OPMERKING
• Uw oven beschikt over een combinatiefunctie
waarmee u het voedsel kunt bereiden met
de Verwarmingselementen en de
Magnetron.
Doorgaans betekent dit dat de bereiding van het
voedsel minder tijd vergt.
Stomer
•U
kunt drie vermogensniveaus instellen
(180 W, 270 W en 360 W) wanneer u de grillcombi
gebruikt.
• Met deze functie kunt u het voedsel snel bruineren
en voorzien van een krokant laagje.
• Voor de beste resultaten
gebruikt u de volgende
accessoires.
Hoog rooster
• Gebruik de volgende
accessoires niet.
Stomer
NEDERLANDS
Grillen
15
16 DE VERSCHILLENDE FUNCTIES GEBRUIKEN
Voorverwarmen met hetelucht
Koken met hetelucht
In het volgende voorbeeld wordt uitgelegd hoe u de
oven voorverwarmt tot een temperatuur van 200 °C
In het volgende voorbeeld wordt uitgelegd hoe u in 50
minuten voedsel bereidt bij een temperatuur van 230 °C.
1 Druk op STOPPEN/WISSEN.
1 Druk op STOPPEN/WISSEN.
2 Draai aan de SELECTIEKNOP om Hetelucht te
2 Draai aan de SELECTIEKNOP om Hetelucht te
selecteren.
De volgende indicatie verschijnt: “
”.
selecteren.
De volgende indicatie verschijnt: “
”.
Druk op STARTEN/SNELSTART om uw selectie te
bevestigen.
Druk op STARTEN/SNELSTART om uw selectie te
bevestigen.
3 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat “200 °C” wordt
3 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat “230 °C” wordt
weergegeven.
weergegeven.
Druk op STARTEN/SNELSTART om de
geselecteerde temperatuur te bevestigen.
Druk op STARTEN/SNELSTART om de
geselecteerde temperatuur te bevestigen.
4 Druk op STARTEN/SNELSTART.
Het voorverwarmen wordt gestart en in het display
verschijnt de tekst “PREHEAT”.
OPMERKING
•D
e heteluchtoven heeft een temperatuurbereik
van 40 °C en 100~230 °C.
•D
e oven heeft een fermenteringsfunctie bij
een temperatuur van 40 °C. U moet mogelijk
wachten totdat de oven is afgekoeld, omdat de
fermenteringsfunctie niet kan worden gebruikt
wanneer de temperatuur van de oven hoger is
dan 40 °C.
•H
et duurt een paar minuten voordat de oven de
geselecteerde temperatuur heeft bereikt.
•Z
odra de juiste temperatuur is bereikt, klinkt er
een geluidsignaal aan te geven dat de juiste
temperatuur is bereikt.
• Vervolgens plaatst u het voedsel in de oven en
start u de bereiding.
4 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat “50:00” wordt
weergegeven.
5 Druk op STARTEN/SNELSTART.
LET OP
Gebruik altijd ovenwanten wanneer u het voedsel
en/of de accessoires uit de oven verwijdert.
De oven en accessoires kunnen zeer heet zijn.
OPMERKING
Als u geen temperatuur instelt, wordt standaard 180 °C
geselecteerd. U kunt de bereidingstemperatuur wijzigen
door aan de SELECTIEKNOP te draaien.
Voor de beste resultaten
gebruikt u de volgende
accessoires.
Laag rooster
DE VERSCHILLENDE FUNCTIES GEBRUIKEN
17
Koken met de heteluchtcombi
1 Druk op STOPPEN/WISSEN.
OPMERKING
U kunt voor de magnetron drie vermogensniveaus
instellen (180 W, 270 W en 360 W).
• Voor de beste resultaten
gebruikt u de volgende
accessoires.
Laag rooster
• Gebruik de volgende
accessoires niet.
2 Draai aan de SELECTIEKNOP om
Heteluchtcombi te selecteren.
De volgende indicaties verschijnen: “
”, “
Stomer
”.
Druk op STARTEN/SNELSTART om uw selectie te
bevestigen.
3 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat “270 W” wordt
weergegeven.
Druk op STARTEN/SNELSTART om het vermogen
te bevestigen.
4 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat “200 °C” wordt
Kortere of langere bereiding
In het volgende voorbeeld wordt uitgelegd hoe u de
voorgedefinieerde bereidingprogramma's wijzigt voor
een langere of kortere bereidingstijd.
1 Druk op STOPPEN/WISSEN.
weergegeven.
Druk op STARTEN/SNELSTART om de
geselecteerde temperatuur te bevestigen.
2 Stel het gewenste voorgedefinieerde
bereidingsprogramma in.
Selecteer het gewicht van het voedsel.
5 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat “25:00” wordt
weergegeven.
3 Druk op STARTEN/SNELSTART.
Draai aan de SELECTIEKNOP.
De bereidingstijd wordt verlengd of verkort.
6 Druk op STARTEN/SNELSTART.
OPMERKING
LET OP
Gebruik altijd ovenwanten wanneer u het voedsel
en/of de accessoires uit de oven verwijdert.
De oven en accessoires kunnen zeer heet zijn.
• Als u constateert dat uw voedsel met een
voorgedefinieerd bereidingsprogramma overgaar
of niet gaar wordt, kunt u de bereidingstijd
wijzigen door aan de SELECTIEKNOP te draaien.
• U kunt de bereidingstijd op elk gewenst moment
verlengen of verkorten (met uitzondering van de
ontdooiingsmodus) door aan de SELECTIEKNOP
te draaien.
NEDERLANDS
In het volgende voorbeeld wordt uitgelegd hoe
u de heteluchtfunctie gebruikt in combinatie met
de magnetron. Voor de magnetronfunctie wordt
een vermogen van 270 W ingesteld, terwijl voor de
heteluchtfunctie een temperatuur van 200 °C en een
bereidingstijd van 25 minuten wordt ingesteld.
18 DE VERSCHILLENDE FUNCTIES GEBRUIKEN
Recepten
In het volgende voorbeeld wordt uitgelegd hoe u 0,6 kg
rosbief bereidt.
4 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat “0,6 kg” wordt
weergegeven.
Druk op STARTEN/SNELSTART.
U kunt tijdens de bereiding de bereidingstijd
verlengen of verkorten door aan de SELECTIEKNOP
te draaien.
1 Druk op STOPPEN/WISSEN.
2 Druk op Recepten.
De volgende indicatie wordt weergegeven: “
”.
3 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat “4 ROAST BEEF”
wordt weergegeven.
Druk op STARTEN/SNELSTART om de categorie te
bevestigen.
OPMERKING
• De Recepten zijn voorgeprogrammeerd.
• Met Recepten kunt u het merendeel van uw
favoriet voedsel koken door het type voedsel en
het gewicht van het voedsel te selecteren.
Richtlijnen voor Recepten
Categorie
Gewich- Keuken- Temp.
tslimiet gerei voedsel
1. Quiche
Zie in- Crispplaat Kamerlorraine grediënt- op het lage temperen
rooster
atuur
(Quiche
lorraine)
Instructies
Ingrediënten
1 zanddeeg, 125 g gerookte plakjes bacon (fijngesneden)
1 eetlepel olie, 2 eieren, licht geklopt
125 g melk, 125 g room, nootmuskaat, zout en peper naar smaak
100 g geraspte kaas
1. R ol het deeg, op een licht met bloem bestoven oppervlak, uit in de vorm van
een cirkel en plaats het deeg op de crispplaat. Snij de randen bij, laat ze een
beetje overhangen. Prik met een vork gaatjes in het deeg en zet het geheel
aan de kant.
2. Doe een beetje olie in een bakpan en bak de bacon lichtbruin en
verwijder het overtollige vet.
3. Meng de eieren, melk, room, nootmuskaat, zout en peper.
4. Verspreid de geraspte kaas gelijkmatig over het deeg.
5. Giet er het ei/room-mengsel over en plaats de crispplaat op het lage
rooster. Kies het menu en druk op Start.
DE VERSCHILLENDE FUNCTIES GEBRUIKEN
19
Richtlijnen voor Recepten
2. Rice/
Pasta
(Rijst/
pasta)
Gewich- Keuken- Temp.
tslimiet gerei voedsel
0,1~0,3
kg
Instructies
MagKamer- Ingrediënten voor de rijst
netron- temperRijst
100 g
200 g
300 g
bestenatuur
Boter, gesmolten
30 g
40 g
50 g
dige schaal
Ui, geraspt
50 g
75 g
100 g
(diepe
Kippenbouillon
of
glazen
250 ml 500 ml 750 ml
water
kom)
Kruidenbuiltje en zout
Naar smaak
Doe de rijst en de gesmolten boter in een diepe grote kom (3 l) en meng
het geheel goed. Voeg de kokende kippenbouillon of het kokende water,
het kruidenbuiltje en het zout toe. Dek de schaal af met folie en breng
ventilatiegaatjes aan.
Plaats de schaal in de oven. Kies het menu en het gewicht en druk op Start.
5 tot 10 minuten afgedekt staan.
Ingrediënten voor de pasta
Pasta
Water
Zout
100 g
400 ml
200 g
300 g
800 ml 1200 ml
Naar smaak
Doe de pasta en het kokende water met zout in een grote, diepe schaal (3 l).
Plaats de schaal in de oven. Kies het menu en het gewicht en druk op Start.
Laat de pasta vervolgens 1 tot 2 minuten nagaren. Spoel de pasta af met
koud water.
3. Chocolate Zie in- Cakevorm Kamercake
grediënt- van 23 x temper(Chocoen
13 cm op atuur
lade cake)
het lage
rooster
Ingrediënten
70 g yoghurt, 50 g druivenpitolie, 170 g suiker
110 g maïzena, 50 g cacaopoeder
1 theelepel bakpoeder, 3 eieren, licht geklopt
1/4 theelepel zout
Mix de yoghurt en de suiker in een grote mengkom. Voeg de maïzena,
de cacaopoeder, het bakpoeder en het zout toe en meng het geheel.
Voeg vervolgens de eieren en olie toe en meng het geheel tot een gladde
massa. Giet het beslag in een ingevette cakevorm. Plaats de vorm op het
lage rooster. Kies het menu en druk op Start. Zodra de bereidingstijd is
verstreken, haalt u de cake uit de oven en laat u deze afkoelen.
0,5~2,0
4. Roast
Laag
Gekoeld Wrijf het vlees in met gesmolten boter en voeg naar smaak kruiden toe.
Plaats het vlees op het lage rooster met daaronder een lekbak. Kies het
beef
kg
rooster en
menu en het gewicht en druk op Start. Keer het vlees om wanneer het
(Rosbief)
lekbak
geluidsignaal klinkt. Druk vervolgens op Start om de bereiding te hervatten.
Nadat de ingestelde bereidingstijd is verstreken, dekt u het vlees af met
folie en laat u het 10 minuten staan.
5. Stuffed
Zie in- Crispplaat Kamer- Ingrediënten
zucchini grediënt- op het temper- 4 ronde courgettes (200 g per stuk), 500 g gehakt
(Gevulde en
lage
atuur
2 eetlepels olijfolie, zout en peper naar smaak
courrooster
Snijd de toppen van de courgette, die als hoedje dienen, en verwijder
gette )
de zaadjes. Zorg ervoor dat u hierbij niet het vruchtvlees of de schil
beschadigt. Vul de courgettes met gehakt en plaats de hoedjes terug. Plaats
de gevulde courgettes op de crispplaat op het lage rooster en besprenkel
ze met olijfolie. Kies het menu en druk op Start.
NEDERLANDS
Categorie
20 DE VERSCHILLENDE FUNCTIES GEBRUIKEN
Richtlijnen voor Recepten
Categorie
Gewich- Keuken- Temp.
tslimiet gerei voedsel
Instructies
6. Gratin
Zie inOvenKamer- Ingrediënten
grediënt- schaal temper- 1 kg aardappelen, 1 teentje knoflook
dauen
van 20 x
atuur
phinois
20 g boter, 300 g room
20 cm op
(Gegrati100 g geraspte kaas, nootmuskaat, zout en peper naar smaak
het lage
neerde
Schil en was de aardappelen en snijd ze vervolgens in schijfjes met een
rooster
aardapdikte van 5 mm. Wrijf de ovenschaal in met knoflook en boter.
pelen)
Gebruik de helft van de aardappelen om de bodem van de ovenschaal te
bedekken en breng het geheel op smaak met kruiden. Voeg vervolgens
de resterende aardappelschijfjes toe en breng het geheel op smaak met
kruiden. Giet hier vervolgens de room en kaas over. Plaats de ovenschaal op
het lage rooster. Kies het menu en druk op Start.
OvenKamer- Ingrediënten voor de vleessaus
7. Lasagna Zie in(Lasagna) grediënt- schaal temper- 9 ongekookte lasagnebladeren, 2 kg vlees en tomatensaus
en
van 26 x
atuur
40 g geraspte kaas, 4 eetlepels olijfolie
17 cm op
Zout en peper naar smaak
het lage
Plaats 3 lasagnebladeren naast elkaar op de bodem van de ovenschaal,
rooster
zodat de bodem is bedekt. Verdeel 1/3 van het vlees en de tomatensaus
over de lasagnebladeren. Bedek de saus weer met 3 lasagnebladeren en
voeg weer 1/3 van het vlees en de tomatensaus toe en herhaal dit nog een
keer. Strooi er geraspte kaas overheen. Plaats de ovenschaal op het lage
rooster. Kies het menu en druk op Start.
Vlees en tomatensaus
1 selderijstengel, 2 uien, 1 teentje knoflook, 1,4 kg rijpe tomaten
1 takje tijm, 1 laurierblad, 500 g gehakt, zout en peper naar smaak
Snijd de selderij, uien, knoflook en tomaten fijn. Doe een beetje olie in
een braadpan en fruit de selderij, uien, knoflook en tomaten aan. Voeg
de tomaten, tijm, laurier, zout en peper toe. Laat het geheel 30 minuten
sudderen en roer het af en toe door. Neem een andere braadpan, voeg een
beetje olie toe en bak het gehakt in 5 minuten rul. Giet de tomatensaus over
het vlees en laat het geheel 5 minuten sudderen.
8. Apple tart Zie in- Crispplaat Kamer(Appel - grediënt- op het temperen
lage
atuur
taart)
rooster
Ingrediënten
1 zanddeeg, 5 appels
20 gram suiker, 2 eetlepels vloeibare honing
1. R ol het deeg uit, op een licht met bloem bestoven oppervlak, in de vorm van
een cirkel en plaats het deeg op de crispplaat. Snij de randen bij, laat ze een
beetje overhangen. Prik met een vork gaatjes in het deeg en zet het geheel
aan de kant.
2. Snijd 2,5 appels in stukjes en doe dit samen met de suiker in een
braadpan. Laat het geheel sudderen totdat de stukjes appel zacht zijn.
Snijd de overige appels in plakjes met een dikte van 5 mm. Bedek de
deegbodem met de appelschijfjes door deze in spiraalvormige rozetten
over de bodem te verdelen. Giet hier vervolgens de honing overheen.
3. Plaats de crispplaat op het lage rooster. Kies het menu en druk op Start.
Zodra de bereidingstijd is verstreken, haalt u de taart uit de oven en laat u
deze afkoelen.
DE VERSCHILLENDE FUNCTIES GEBRUIKEN
21
Hetelucht
4 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat “0,3 kg” wordt
weergegeven.
Druk op STARTEN/SNELSTART.
1 Druk op STOPPEN/WISSEN.
kunt tijdens de bereiding de bereidingstijd
U
verlengen of verkorten door aan de SELECTIEKNOP
te draaien.
2 Druk op Hetelucht.
De volgende indicatie wordt weergegeven: “
”.
3 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat
OPMERKING
drumsticks” wordt weergegeven.
Druk op STARTEN/SNELSTART om de categorie te
bevestigen.
• De heteluchtmenu's zijn voorgeprogrammeerd.
• Met Hetelucht kunt u het merendeel van uw
favoriet voedsel koken door het type voedsel en
het gewicht van het voedsel te selecteren.
Richtlijnen Hetelucht
Gewicht- Keukenslimiet
gerei
Temp.
voedsel
1. Roast
0,8~1,8
Laag
chicken
kg
rooster
(Gebraden
en lekbak
kip)
Gekoeld
Wrijf de kip in met gesmolten boter of olie en voeg naar smaak kruiden
toe. Plaats de kip met de borst op het lage rooster boven de lekbak. Kies
het menu en het gewicht en druk op Start. Wanneer het geluidsignaal
klinkt, leegt u de lekbak en draait u de kip onmiddellijk om. Druk
vervolgens op Start om de bereiding te hervatten. Nadat de ingestelde
bereidingstijd is verstreken, dekt u de kip af met folie en laat u deze 10
minuten staan.
2. Chicken 0,2~0,8 Crispplaat
kg
op het
pieces
(Kip
lage
drumrooster
sticks /
vleugels)
Gekoeld
Wrijf de stukken kip in met gesmolten boter of olie en voeg naar smaak
kruiden toe. Plaats het voedsel op de crispplaat op het hoge rooster.
Kies het menu en het gewicht en druk op Start. Wanneer er een
geluidsignaal klinkt, draait u het voedsel om en drukt u nogmaals op
start om de bereiding voort te zetten.
Laag
3. Roast pork 0,5~2,0
(Gebraden
kg
rooster en
varkenslekbak
vlees)
Gekoeld
Wrijf het varkensvlees in met gesmolten boter of olie voeg naar smaak
kruiden toe. Plaats het vlees op het lager rooster met daaronder een
lekbak. Kies het menu en het gewicht en druk op Start. Nadat de
ingestelde bereidingstijd is verstreken, dekt u het vlees af laat u het 10
minuten staan.
Categorie
Instructies
NEDERLANDS
In het volgende voorbeeld wordt uitgelegd hoe u 0,3 kg
Kip drumsticks / vleugels.
22 DE VERSCHILLENDE FUNCTIES GEBRUIKEN
Richtlijnen Hetelucht
Categorie
Gewicht- Keukenslimiet
gerei
Temp.
voedsel
4. Fresh
pizza
(Verse
pizza)
Zie in- Crispplaat Kamertemgrediënt- op het
peratuur
en
lage
rooster
Instructies
Ingrediënten
Deeg:
120 g tarwe- of broodmeel, 1 theelepel actieve droge gist
1/3 eetlepel zout, 1 theelepel suiker, 70 ml warm water
1 theelepel extra virgine olijfolie, plus een beetje voor een finishing touch
Beleg:
3 eetlepels tomatensaus, 30 g worst, in plakjes gesneden
1/2 ui, gesneden, 2 verse paddenstoelen (gesneden)
1/2 theelepel versgemalen peper, 100 g versnipperde mozzarella
Meng alle ingrediënten in een grote mengkom.
Kneed het geheel met een elektrische mixer tot een elastisch deeg.
Rol het deeg uit en leg het op de crispplaat. Verdeel de pizzasaus
over de bodem. Bedek het geheel met het beleg en de kaas. Plaats de
crispplaat op het lage rooster. Kies het menu en druk op Start.
5. Cookies Zie in(Koekjes) grediënten
Hoog
rooster
+
laag
rooster
Kamertemperatuur
Ingrediënten
80 g bruine suiker, 80 g zachte boter
1 ei, licht geklopt, 180 g tarwemeel, gezeefd
1/2 theelepel bakpoeder, 1/2 theelepel baksoda
100 g kleine stukjes chocola
Meng de bruine suiker en de zachte boter. Voeg geleidelijk het ei toe
terwijl u het geheel voorzichtig roert totdat er een luchtig mengsel
ontstaat. Voeg het meel, het bakpoeder, de baksoda en de stukjes
chocola toe en meng het geheel goed.
Bedek het hoge en lage rooster met aluminiumfolie en plaats telkens één
eetlepel deeg op het folie. Zorg voor 2 cm ruimte tussen de koekjes.
Plaats het hoge rooster in de oven. Kies het menu en druk op Start.
Zodra de bereidingstijd is verstreken, haalt u de koekjes uit de oven en
laat u deze afkoelen.
6. Baked
0,2~1,0
potatoes
kg
(Gebakken
aardappelen)
Laag
rooster
Kamertemperatuur
Zie in- Papieren Kamertem7. Small
cakes
grediënt- muffinvor- peratuur
(Kleine
en
men op
cakejes)
de crispplaat op
het lage
rooster.
Gebruik middelgrote aardappelen (200 - 220 g per stuk).
Was en droog de aardappelen. Maak gaatjes in de aardappelen door er
enkele keren met een vork in te prikken. Plaats de aardappelen op het
lage rooster. Kies het menu en het gewicht en druk op Start. Nadat de
ingestelde bereidingstijd is verstreken, dekt u de aardappelen af laat u
ze 10 minuten staan.
Ingrediënten
60 g suiker, 100 g zachte boter
2 eieren, licht geklopt, 150 g tarwemeel, gezeefd
1/2 theelepel bakpoeder
10-13 papieren muffinvormen (50 mm diameter x 30 mm hoog)
Meng de suiker en de zachte boter. Voeg geleidelijk de eieren toe
terwijl u het geheel voorzichtig roert totdat er een luchtig mengsel
ontstaat. Voeg het meel en het bakpoeder toe en meng het geheel
goed.
Vul de papieren muffinvormen gelijkmatig met het mengsel (25~30
g per stuk). Plaats de papieren muffinvormen op de crispplaat op het
lage rooster. Kies het menu en druk op Start. Zodra de bereidingstijd is
verstreken, haalt u de muffins uit de oven en laat u deze afkoelen.
DE VERSCHILLENDE FUNCTIES GEBRUIKEN 23
Temperatuurinstelling grill
4 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat “80 °C” wordt
weergegeven.
Druk op STARTEN/SNELSTART.
Draai aan de SELECTIEKNOP totdat “30:00” wordt
weergegeven.
1 Druk op STOPPEN/WISSEN.
2 Druk op Temperatuurinstelling grill.
De volgende indicatie wordt weergegeven: “
”.
5 Druk op STARTEN/SNELSTART.
3 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat “2 KEEP WARM”
wordt weergegeven.
OPMERKING
Druk op STARTEN/SNELSTART om de categorie te
bevestigen.
Voor de beste resultaten met de temperatuurinstellingen
voor de grill, zorgt u ervoor dat de ovenruimte is
afgekoeld.
Richtlijnen voor Temperatuurinstelling grill
Functie
KeukenBereik Stap Standaard
gerei
1. Slow Hittebesten- 110 °C
cook dige glazen (Hoog) /
(Slow schaal met 90 °C
cook- deksel op (Laag)
ing) het draaiplateau
-
110 °C
(Hoog)
Instructies
Voor deze functie wordt een relatief lage temperatuur gebruikt
in vergelijking met andere kooktechnieken (zoals bakken, koken
en frituren), zodat u gestoofd rundvlees, stoofschotels en andere
soortgelijke schotels uren achtereen kunt bereiden zonder dat u hier
naar om hoeft te kijken.
90 °C (laag) inltelling
Met de lage instelling kunt u het voedsel langdurig sudderen, zonder
dat het voedsel overgaar wordt of aanbrandt. Bij deze instelling hoeft
u niet te roeren.
110 °C (hoog) inltelling
Met de hoge instelling kunt u het voedsel in de helft minder tijd
bereiden dan met de lage instelling. Bepaald voedsel kan gaan koken bij
de hoge instelling, waardoor u mogelijk extra vloeistof moet toevoegen.
Door de stoofschotels en braadschotels af en toe te roeren worden alle
smaken goed verdeeld.
Het is niet nodig om het voedsel dicht te schroeien of aan te bakken
als u gaat stoven, maar het helpt wel om de sappen en smaken te
bewaren en het vlees mals te houden.
Richtlijnen voor stoven
Traditionele
bereidingstijd
35 tot 60 minuten
Stooftijd
(zonder dichtschroeien)
90 °C(laag) 110 °C(hoog)
6 tot 10 uur
3 tot 4 uur
Stooftijd
(met dichtschroeien)
90 °C(laag)
110 °C(hoog)
4 tot 6 uur
2 tot 3 uur
1 tot 3 uur
8 tot 10 uur
5 tot 6 uur
4 tot 6 uur
3 tot 4 uur
NEDERLANDS
In het volgende voorbeeld wordt uitgelegd hoe u het
voedsel bij een temperatuur 80 °C (hoog) 30 minuten
warm houdt.
24 DE VERSCHILLENDE FUNCTIES GEBRUIKEN
Richtlijnen voor Temperatuurinstelling grill
Keukengerei
2. Keep Hittebestenwarm dige glazen
(Warm schaal met
houd- deksel op het
draaiplateau
en)
Functie
3. Food
dry
Crispplaat op
het lage
(Voed rooster
sel
drogen)
Bereik Stap Standaard
80 °C
70 °C
60 °C
Instructies
10 °C
70 °C
De warmte van de elementen aan de boven- en onderzijde wordt
gebruikt om de temperatuur stabiel te houden.
U kunt deze functie gebruiken om het voedsel warm te houden totdat
het wordt geserveerd.
40 °C ~ 10 °C
90 °C
70 °C
Met deze functie kunt u fruit, groenten en vlees drogen en zo gezonde
snacks en smaakvolle borrelhapjes maken zonder chemicaliën of
conserveringsmiddelen. Bedek de plaat met een vel bakpapier en leg
hier één laag voedsel op.
Richtlijnen voor het drogen van voedsel
Type
voedsel
Voorbereiding
Stelen verwijderen en
halveren
60 °C
8~10 uur Vullingen, cake, pudding, brood en koekjes
Schillen, in plakjes met een dikte
van 8~12 m m snijden
60 °C
5~8 uur Snacks
Mango's Schil verwijderen, in plakjes met
een dikte van 6~10 mm snijden
60 °C
6~10 uur Snacks, ontbijtgranen,
bakwaren
Ananas Schillen, kern verwijderen, in
plakjes met een dikte van
8~12 mm snijden
60 °C
6~10 uur Snacks, bakwaren,
geroosterde muesli
Tomaten Wassen en in plakjes van
6 mm snijden
60 °C
6~10 uur Soepen, stoofschotels,
pasta of sauzen
Paddens- Afborstelen of schoonwrijven.
toelen Niet wassen
50 °C
4~8 uur Wellen voor soepen,
vleesschotels,
omeletten of bakken
Gedroogd Marineer de plakjes vlees
vlees (5~6 mm dik) in een marinade
uit de winkel of naar eigen receptuur 6 tot 8 uur in de koelkast
70 °C
6~10 uur Snack
Kiwi
-
40 °C
Toepassing
5~8 uur Snacks, babyvoeding,
muesli, koekjes en
bananenbrood
Vijgen
40 °C
Tijd
60 °C
Bananen Snijd schijfjes met een dikte
van 5~6 mm
Hitte4. Proof
(Pekelen) bestendige glazen
schaal op
het lage
rooster
Ingestelde
temperatuur
Yoghurt maken
• Schenk 1000 ml melk in een geschikte hittebestendige schaal met
deksel.
• Verwarm de melk tot een temperatuur van 60~70 °C en laat het
afkoelen tot 40 °C.
• Voeg 150 ml natuurlijke yoghurt aan de schaal toe en roer het geheel
goed door.
• Dek de schaal af met het deksel en plaats de schaal in de oven.
• Kies het menu en stel een bereidingstijd van 5-8 uur in.
Gistdeeg laten rijzen
•D
oe het deeg in een geschikte, hittebestendige schaal en dek de schaal
af met een geschikte folie of met een vochtige doek.
• Plaats de schaal in de oven.
• Kies het menu en stel een bereidingstijd van 40 minuten in totdat het
volume van het deeg zich heeft verdubbeld.
5. Plate
Op laag
40 °C 10 °C
warming rooster ~100 °C
(Verwarmen
borden)
70 °C
Gebruik deze functies om borden tot een aangenaam warme
temperatuur te verwarmen.
DE VERSCHILLENDE FUNCTIES GEBRUIKEN 25
Krokant opwarmen
weergegeven.
Druk op STARTEN/SNELSTART.
1 Druk op STOPPEN/WISSEN.
U kunt tijdens de bereiding de bereidingstijd
verlengen of verkorten door aan de SELECTIEKNOP
te draaien.
2 Druk op KROKANT OPWARMEN.
De volgende indicatie wordt weergegeven: “
“.
3 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat “2 LASAGNA” wordt
weergegeven.
Druk op STARTEN/SNELSTART om de categorie te
bevestigen.
OPMERKING
• De menu's voor Krokant opwarmen zijn
voorgeprogrammeerde menu's.
• Met Krokant opwarmen kunt u het merendeel
van uw favoriet voedsel opwarmen door het
type voedsel en het gewicht van het voedsel te
selecteren.
Richtlijnen Krokant opwarmen
Gewichtslimiet
Keukengerei
Temp.
voedsel
1. Cordon
bleu
(Cordon
blue)
0,2~0,8 kg
Crispplaat
op het lage
rooster
Gekoeld
Plaats de overgebleven cordon blue (100~150 g/stuk) op de
crispplaat op het lage rooster.
Kies het menu en het gewicht en druk op Start.
2. Lasagna
(Lasagna)
0,2~0,8 kg
Crispplaat
op het lage
rooster
Gekoeld
Snijd de overgebleven lasagna in stukken (200~250 g/stuk).
Plaats het voedsel op de crispplaat op het lage rooster.
Kies het menu en het gewicht en druk op Start.
3. Bread
(Brood)
0,1~0,3 kg Laag rooster Diepgevroren Plaats het bevroren brood (50~100 g/stuk) op het lage rooster.
Kies het menu en het gewicht en druk op Start.
4. Pie/Tart
(Taart)
0,2~0,8 kg
Categorie
Crispplaat
op het lage
rooster
Gekoeld
Instructies
Snijd de overgebleven pastij of het overgebleven korstgebak in
stukken (200~250 g/stuk). Plaats het voedsel op de crispplaat
op het lage rooster. Kies het menu en het gewicht en druk op
Start.
NEDERLANDS
4 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat “0,5 kg” wordt
In het volgende voorbeeld wordt uitgelegd hoe u 0,5 kg
lasagna opwarmt.
26 DE VERSCHILLENDE FUNCTIES GEBRUIKEN
Stomen
In het volgende voorbeeld wordt uitgelegd hoe u 0,6 kg
visfilet bereidt.
1 Druk op STOPPEN/WISSEN.
2. Plaats een hete STOMER niet op een glazen tafel of
op een object dat makkelijk smelt. Gebruik altijd een
onderlegger of plaat.
2 Druk op Stomen.
De volgende indicatie wordt weergegeven: “
”.
3 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat
“3 FISH FILLET” wordt weergegeven.
Druk op STARTEN/SNELSTART om de categorie te
bevestigen.
4 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat “0,6 kg” wordt
weergegeven.
5 Druk op STARTEN/SNELSTART.
LET OP
1. Gebruik altijd ovenwanten om een STOMER uit de
oven te halen. Deze is zeer heet.
kunt tijdens de bereiding de bereidingstijd
U
verlengen of verkorten door aan de SELECTIEKNOP
te draaien.
3. Voor gebruik van de stomer altijd minstens 300 ml
water in de stomer gieten. Als minder dan 300 ml
water wordt gebruikt, wordt het gerecht mogelijk
niet helemaal gaar en bestaat kans op brand of
onherstelbare schade aan het apparaat.
4. Wees voorzichtig wanneer u de met water gevulde
STOMER verplaatst.
5. Als u de STOMER gebruikt, dienen het deksel en het
stoomplateau helemaal recht te staan. De eieren en
kastanjes zouden ontploffen zonder het deksels en
stoomwaterschaal.
6. Gebruik de stomer nooit in een ander model oven.
Dit kan brand en onherstelbare schade aan het
apparaat veroorzaken.
Stomer
DE VERSCHILLENDE FUNCTIES GEBRUIKEN 27
Richtlijnen voor Stomen
Temp.
voedsel
1. Crustacea
(Schaaldieren)
0,2~0,8 kg
Gekoeld
Maak het voedsel, zoals garnalen, krab, enz., schoon.
(Zorg ervoor dat de stukken niet langer zijn dan 25 cm.)
Giet ongeveer 300 ml water in de waterschaal van de stomer.
Plaats de stoomplaat op de stoomwaterschaal. Plaats het
voorbereide voedsel op de stoomplaat (niet meer dan één laag).
Plaats het stoomdeksel. Plaats de stoomwaterschaal op het
midden van de glazen plaat. Laat de schaal nadat de bereidingstijd
is verstreken, nog 3 tot 5 minuten in de oven staan.
2.
0,1~0,6 kg
Gekoeld
Maak het voedsel, zoals mosselen, sint-jakobsschelpen of
inktvis, schoon. (Zorg ervoor dat de stukken niet langer zijn
dan 25 cm.) Giet ongeveer 300 ml water in de waterschaal
van de stomer. Plaats de stoomplaat op de stoomwaterschaal.
Plaats het voorbereide voedsel op de stoomplaat (niet
meer dan één laag). Plaats het stoomdeksel. Plaats de
stoomwaterschaal op het midden van de glazen plaat. Laat
de schaal nadat de bereidingstijd is verstreken, nog 3 tot 5
minuten in de oven staan.
0,2~0,6 kg
Gekoeld
Maak het voedsel schoon. Zorg ervoor dat de stukken niet
dikker zijn dan 2,5 cm. Giet ongeveer 300 ml water in de
waterschaal van de stomer. Plaats de stoomplaat op de
stoomwaterschaal. Plaats het voorbereide voedsel op de
stoomplaat (niet meer dan één laag). Plaats het stoomdeksel.
Plaats de stoomwaterschaal op het midden van de glazen
plaat. Laat de schaal, nadat de bereidingstijd is verstreken, nog
3 tot 5 minuten in de oven staan.
(Schelp dieren)
Stoomdeksel
4. Carrot
0,2~0,8 kg
(Wortelen)
Stoomplaat
Stoomwaterschaal
Instructies
Kamertem- Maak de groenten schoon en snijd ze in ongeveer even grote
peratuur stukken. Giet ongeveer 300 ml water in de waterschaal van de
stomer. Plaats de stoomplaat op de stoomwaterschaal. Plaats
het voorbereide voedsel op de stoomplaat (niet meer dan
één laag). Plaats het stoomdeksel. Plaats de stoomwaterschaal
op het midden van de glazen plaat. Laat de schaal, nadat de
bereidingstijd is verstreken, nog 3 tot 5 minuten in de oven staan.
5. Broccoli / 0,2~0,6 kg
Cauliflower
(Broccoli/
Bloemkool)
Kamertem- Zelfde als boven.
peratuur
6. Green beans 0,1~0,3 kg
(Sperzie bonen)
Kamertem- Giet ongeveer 300 ml water in de waterschaal van de stomer.
peratuur Plaats de stoomplaat op de stoomwaterschaal. Plaats de
sperziebonen op de stoomplaat (niet meer dan één laag). Plaats
het stoomdeksel. Plaats de stoomwaterschaal op het midden
van de glazen plaat. Laat de schaal, nadat de bereidingstijd is
verstreken, nog 3 tot 5 minuten in de oven staan.
7. Potatoes
(Aardap pelen)
0,2~0,8 kg
Kamertem- Zelfde als boven.
peratuur - Snijd de aardappelen in 4 stukken.
8. Eggs
(Eieren)
2~9 eieren
Gekoeld
Giet ongeveer 300 ml water in de waterschaal van de stomer.
Plaats de stoomplaat op de stoomwaterschaal. Plaats de
eieren op de stoomplaat (niet meer dan één laag). Plaats het
stoomdeksel. Plaats de stoomwaterschaal op het midden
van de glazen plaat. Laat de schaal, nadat de bereidingstijd is
verstreken, nog 3 tot 5 minuten in de oven staan.
NEDERLANDS
GewichtKeukengerei
slimiet
Categorie
28 DE VERSCHILLENDE FUNCTIES GEBRUIKEN
Automatisch ontdooien
De temperatuur en de dichtheid van het voedsel kan variëren, daarom kunt u het voedsel het beste controleren voordat
u begint met koken. Besteed met name aandacht aan grote stukken vlees en kip. Bepaalde soorten voedsel moeten niet
volledig worden ontdooid.
Vis wordt bijvoorbeeld zo snel gaar, dat het soms beter is om de vis te koken terwijl deze nog licht bevroren is. Om de
kern te ontdooien, is er enige rusttijd nodig.
Weeg het voedsel dat u wilt ontdooien. Zorg ervoor dat u alle metalen binddraden of wikkels verwijdert. Plaats het
voedsel vervolgens in een magnetronbestendige schaal, plaats deze op de glazen plaat in de oven en sluit de ovendeur.
In het volgende voorbeeld wordt uitgelegd hoe u 0,8 kg
bevroren gevogelte ontdooit.
1 Druk op STOPPEN/WISSEN.
2 Druk op Automatisch ontdooiden.
De volgende indicatie wordt weergegeven: “
”.
3 Draai aan de SELECTIEKNOP totdat “2 POULTRY”
5 Wanneer uw magnetron tijdens het ontdooien een
geluidsignaal weergeeft, opent u de deur, keert
u het voedsel om en haalt u het van elkaar om te
zorgen voor een gelijkmatige ontdooiing. Verwijder
stukken die al zijn ontdooit of scherm deze af om
het ontdooiingsproces te vertragen. Nadat u het
voedsel hebt gecontroleerd, drukt u op STARTEN/
SNELSTART om het ontdooien te hervatten.
e oven blijft doorgaan met ontdooien (zelfs
D
na een geluidsignnal), tenzij de deur wordt
geopend.
wordt weergegeven.
Druk op STARTEN/SNELSTART om de categorie te
bevestigen.
4 D
raai aan de SELECTIEKNOP totdat “0,8 kg” wordt
weergegeven voor het gewicht van het bevroren
voedsel.
OPMERKING
•D
e magnetron is voorzien van vier ontdooistanden:
- vlees, gevogelte, vis en brood; voor elke
categorie wordt een ander vermogen gebruikt.
• Het voedsel dat u kookt, mag alleen in een
magnetronbestendig keukengerei worden
geplaatst.
• Gebruik de volgende accessoires niet.
Druk op STARTEN/SNELSTART.
Hoog rooster
Laag rooster
DE VERSCHILLENDE FUNCTIES GEBRUIKEN 29
Richtlijnen Automatisch Ontdooien
ek de dunnere delen van het vlees of gevogelte, indien nodig, met stukjes aluminiumfolie af. Zodoende voorkomt u
* D
dat deze dunnere delen tijdens het ontdooien warm worden. Zorg ervoor dat de aluminiumfolie de ovenwanden niet
raakt.
* Producten als gehakt, karbonades, worstjes en bacon moeten zo snel mogelijk van elkaar worden gescheiden.
Keer het voedsel om wanneer het piepsignaal klinkt. Verwijder de delen die al zijn ontdooid. Ontdooi de
resterende stukken.
Laat het voedsel na het ontdooien rusten totdat alles volledig is ontdooid.
Categorie Gewichtslimiet
Keukengerei
1. Meat
(Vlees)
2. Poultry
(Gevogelte)
0,1~4,0 kg
Magnetronbestendige
plaat
Instructies
- Rundergehakt, biefstuk van de haas, vleesblokjes voor hutspot,
lendenstuk, braadstuk, rosbief, hamburgers, varkenskoteletten,
lamskoteletten, rollade, worst, runder- en kalfslappen (2 cm).
- Draai het voedsel om als u een geluidsignaal hoort.
- Laat het vlees na het ontdooien afgedekt met aluminiumfolie 5 tot 15
minuten rusten.
- Hele kippen, drumsticks, borstfilet, kalkoenborst (minder dan 2,0 kg).
- Draai het voedsel om als u een geluidsignaal hoort.
- Laat het gevogelte na het ontdooien 20 tot 30 minuten rusten.
- Filets, runder- en varkenslappen, hele vissen, schelp- en schaaldieren.
- Draai het voedsel om als u een geluidsignaal hoort.
- Laat het voedsel na het ontdooien 10 tot 20 minuten rusten.
3. Fish
(Vis)
4. Bread
(Brood)
0,1~0,5 kg
Papieren
servet
- Gesneden brood, broodjes, baguettes e.d.
- Laat het broodproduct na het ontdooien 1 minuut rusten.
NEDERLANDS
* P laats het voedsel dat u wilt ontdooien in een geschikte magnetronbestendige schaal en plaats deze onafgedekt op de
glazen plaat.
30 EIGENSCHAPPEN VAN HET VOEDSEL & KOKEN IN DE MAGNETRON
EIGENSCHAPPEN VAN HET VOEDSEL & KOKEN IN DE MAGNETRON
Alles in de gaten houden
De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn met veel zorg samengesteld. Uw succes bij het bereiden ervan hangt
echter af van de aandacht die u bij het koken aan het voedsel besteedt. Hou de gerechten tijdens het koken altijd
in de gaten. Uw magnetron is voorzien van een lampje dat automatisch gaat branden wanneer de oven wordt
ingeschakeld, zodat u tijdens het koken alles in de oven goed kunt zien. De aanwijzingen in de recepten voor
omkeren, roeren en dergelijke moet u zien als het minste wat u moet doen. Als het voedsel ongelijkmatig kookt,
doe dan wat u nodig vindt om het probleem op te lossen.
Factoren die van invloed zijn op de bereidingstijd in een magnetron
Er zijn vele factoren die van invloed zijn op de bereidingstijd. De temperatuur van de ingrediënten die in het recept
worden gebruikt, zijn van grote invloed op de bereidingstijd. Als u bijvoorbeeld een cake maakt met ijskoude
boter, melk en eieren, vraagt dit een veel langere baktijd dan een cake die met ingrediënten op kamertemperatuur
wordt gemaakt. Voor alle recepten in dit boekje worden verschillende bereidingstijden gebruikt. Zo zult u
ontdekken dat wanneer u de minimale bereidingstijd instelt, het voedsel niet altijd volledig gaar wordt. En het is
niet uitgesloten dat u in sommige gevallen een langere bereidingstijd prefereert dan het aangegeven maximum,
afhankelijk van uw eigen voorkeur. De filosofie achter dit boekje is dat we beter voorzichtig met de bereidingstijd
kunnen zijn dan te royaal. Te lang gekookt voedsel is immers voor altijd verknoeid. Bij bepaalde recepten, met
name voor brood, cake en pudding, wordt u aangeraden het product uit de oven te halen wanneer dit nog niet
helemaal gaar is. Dit is geen vergissing. Wanneer u deze producten even laat staan, doorgaans afgedekt, zullen
ze nog enigszins nagaren, aangezien de warmte in het buitenste gedeelte langzaam tot de kern van het product
doordringt. Als het voedsel volledig in de oven wordt gegaard, wordt het buitenste gedeelte overgaar en kan
dit zelfs verbranden. U zult na verloop van tijd steeds beter gevoel krijgen voor zowel de bereidingstijd als de
nagaartijden voor de verschillende etenswaren.
Dichtheid van het voedsel
Lichte, poreuze producten als cake en brood zijn sneller gaar dan zware, vaste producten, zoals een braadstuk of een
ovenschotel. Bij het bereiden van poreus voedsel in de magnetronoven moet u erop letten dat de buitenkant niet
droog en broos wordt.
Hoogte van het voedsel
Het bovenste gedeelte van grote bak- en braadproducten, zoals braadstukken, is sneller gaar dan het onderste
gedeelte. Daarom is het verstandig grote stukken vlees en gevogelte tijdens de bereiding in de oven een paar
maal te keren.
Het vochtgehalte van voedsel
De hitte die door de microgolven wordt gegenereerd, heeft de neiging het vocht in het voedsel te verdampen.
Daarom is het verstandig om relatief droge gerechten als braadstukken en sommige groenten vóór de bereiding
in de oven met water te besprenkelen of af te dekken met een geschikte kunststoffolie.
Botten en het vetgehalte van het voedsel
Botten geleiden warmte en vet wordt sneller warm dan vlees. Daarom moet u er bij de bereiding van vlees met
botten en veel vet op letten dat het gerecht niet ongelijkmatig of te lang wordt gegaard.
Hoeveelheid voedsel
De hoeveelheid microgolven in uw oven blijft altijd gelijk, ongeacht de hoeveelheid voedsel die u bereidt.
Dit betekent dat de bereidingstijd langer wordt naarmate u meer voedsel in de oven plaatst. Vergeet ook niet om
de bereidingstijd met ten minste eenderde te verkorten als u de hoeveelheden van een recept halveert.
Vorm van het voedsel
Microgolven dringen niet dieper dan ongeveer 2 cm in het voedsel door. Het binnenste gedeelte van dikke
stukken voedsel wordt gegaard doordat de warmte die aan de buitenkant wordt opgewekt, geleidelijk naar
binnen dringt. Alleen het buitenste deel van voedsel wordt door de microgolven verwarmd; de rest wordt
gekookt door warmtegeleiding. De slechtste vorm van een product dat met microgolven wordt gekookt, is een
dik rechthoekige blok. Voordat de kern de gewenste temperatuur heeft bereikt, zijn de hoeken waarschijnlijk al
verbrand. Producten met een ronde dunne vorm en ringvormige producten zijn ideaal voor bereiding in een
magnetron.
EIGENSCHAPPEN VAN HET VOEDSEL & KOKEN IN DE MAGNETRON
31
Afdekken
Door het voedsel af te dekken, houdt u de warmte en het stoom vast, waardoor het voedsel sneller gaar wordt.
Gebruik dus een deksel of een speciale magnetronfolie waarvan u een hoekje terugvouwt om openscheuren te
voorkomen.
Bruinen
Vlees en gevogelte dat een kwartier of langer in de magnetron wordt bereid, bruinen licht in hun eigen vet. Vlees en
gevogelte dat een kortere bereidingstijd vraagt, kunt u het beste met een bruiningssaus, zoals Worcestershiresaus,
sojasaus of barbecuesaus, inwrijven om een smakelijke kleur te bereiken. Omdat u slechts een kleine hoeveelheid
bruiningssaus aan het gerecht toevoegt, verandert de oorspronkelijke smaak van het gerecht niet.
Met vetvrij papier afdekken
Aangezien het papier niet zo goed afdekt als een deksel of kunststoffolie, kan het gerecht wat uitdrogen.
Maar juist omdat het minder goed afdekt, bereikt u een droger resultaat.
Schikken en onderlinge afstand
Gerechten die uit afzonderlijke stukken bestaan, zoals gebakken aardappelen, cakejes en hors d’oeuvres, worden
gelijkmatiger warm als u ze op gelijkmatige onderlinge afstand in de oven plaatst, het liefst in een cirkelpatroon.
Stapel het voedsel nooit op elkaar.
Roeren
Roeren is een van de belangrijkste magnetrontechnieken. Bij conventioneel koken wordt het voedsel geroerd om
het te mengen. Voedsel dat in de magnetron wordt bereid, moet worden geroerd om de warmte te verspreiden
en opnieuw te verdelen. Roer altijd vanaf de buitenkant naar binnen omdat de buitenkant van het voedsel het
eerst wordt opgewarmd.
Keren
Grote, dikke stukken vlees als braadstukken en hele kippen moeten regelmatig worden gekeerd om ervoor te
zorgen dat de boven- en onderkant gelijkmatig gaart. Daarnaast wordt u aangeraden om ook stukken kip en
lappen vlees af en toe te keren.
De dikste stukken aan de buitenkant
Omdat microgolven worden aangetrokken door de buitenkant van voedsel, is het verstandig de dikkere stukken
vlees, gevogelte en vis aan de buitenkant van de ovenschaal te leggen. Zodoende vangen de dikkere delen de
meeste microgolven en wordt het voedsel gelijkmatig gegaard.
Afschermen
U kunt stroken aluminiumfolie (die microgolven blokkeren) op de hoeken en randen van rechthoekige stukken
voedsel leggen om verbranding van deze gedeelten te voorkomen. Gebruik nooit te veel folie en zorg ervoor dat
de folie goed aan de schotel is bevestigd om het ontstaan van vonkbogen in de oven te voorkomen.
Hoger leggen
Dikke of vaste stukken voedsel kunt u het best wat hoger leggen, zodat de microgolven ook aan de onderkant en
tot de kern van het voedsel kunnen doordringen.
Doorprikken
Voedsel dat opgesloten zit in een schelp, vel of membraan, kan in de oven openbarsten tenzij u het vóór de
bereiding inprikt. Hierbij moet u denken aan eigeel en eiwit, schelpdieren en oesters en hele groenten en fruit in
de schil.
De garing controleren
Voedsel in een magnetronoven is zo snel gaar dat u het regelmatig moet controleren. Bepaalde gerechten mogen
in de magnetron blijven tot ze helemaal gaar zijn, maar de meeste producten, zoals vlees en gevogelte, moet u uit
de oven nemen als ze nog niet helemaal gaar zijn. Wanneer u deze producten buiten de oven afgedekt laat rusten,
zullen ze nog nagaren. De interne temperatuur van het voedsel stijgt gedurende deze rusttijd met 3 tot 8 °C.
NEDERLANDS
EIGENSCHAPPEN VAN HET VOEDSEL & KOKEN IN DE MAGNETRON
32 EIGENSCHAPPEN VAN HET VOEDSEL & KOKEN IN DE MAGNETRON
EIGENSCHAPPEN VAN HET VOEDSEL & KOKEN IN DE MAGNETRON
Nagaartijd
Het is een goede gewoonte het voedsel 3 tot 10 minuten te laten nageren nadat u het uit de oven hebt genomen.
Meestal wordt het voedsel tijdens de nagaartijd afgedekt om de warmte vast te houden, tenzij de structuur van
het voedsel moet nadrogen, zoals voor sommige soorten cake en koekjes. Gedurende de nagaartijd wordt het
voedsel volledig gegaard en kan het zijn volledige smaak en geur ontwikkelen.
De oven reinigen
1 Houd de binnenkant van de oven schoon
V oedselresten of vochtspetters hechten zich aan de ovenwanden of tussen de deur en de deurrubbers. U kunt de
gemorste etensresten het beste meteen verwijderen met een vochtige doek. Kruimels en gemorste etensresten
absorberen microgolven, waardoor de bereidingstijd toeneemt. Verwijder kruimels die tussen de deur en het frame
zijn gevallen met een vochtige doek. Het is belangrijk om dit gedeelte van uw oven altijd schoon te houden om een
goede afdichting te behouden. Verwijder vetspatten met een neutraal zeepsopje en een vochtige doek. Neem de oven
vervolgens af met een vochtige doek en wrijf de oven daarna droog. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen of
schuurmiddelen. De metalen plaat kan met de hand of in de afwasautomaat worden gewassen.
2 Houd de buitenkant van de oven schoon
einig de buitenkant van de oven met een mild zeepsopje, neem deze vervolgens af met schoon water en wrijf de
R
behuizing ten slotte droog met een zachte doek of keukenpapier. Voorkom dat water in de ventilatieopeningen
lekt om beschadiging van de magnetronbuis en de bedrading te voorkomen. Om het bedieningspaneel te
reinigen opent u eerst de ovendeur zodat u de oven niet per ongeluk kunt starten. Druk na het reinigen op
Stoppen/Wissen.
3 A ls er condensvorming aan de binnenkant of aan de buitenkant van de ovendeur optreedt, wrijft u de panelen met
een zachte doek droog. Dit kan voorkomen als u de oven in een erg vochtige ruimte gebruikt. Dit duidt niet op een
defect aan het apparaat.
oud de ovendeur en de afdichtingen altijd schoon. Gebruik hiervoor een lauw zeepsopje, neem vervolgens alles
4 H
met een vochtige doek af en wrijf alles grondig droog.
GEBRUIK GEEN SCHURENDE REINIGINGSMIDDELEN, ZOALS EEN SCHUURPOEDER, SCHUURMIDDEL OF STALEN OF
PLASTIC SCHUURSPONSJE.
De metalen delen van de oven zijn gemakkelijker te onderhouden als u ze regelmatig met een vochtige doek
afneemt.
5 Gebruik nooit een stoomreinigingsapparaat.
6 Trek de stekker van de oven uit het stopcontact voordat u het bedieningspaneel met een vochtige doek reinigt of
water op het venster van de ovendeur sproeit. Als u de stekker niet uit het stopcontact trekt, kunt u het product
inschakelen wanneer u op de toets Snelstart drukt.
VRAGEN EN ANTWOORDEN 33
Veelgestelde vragen
Antwoord
Wat kan de oorzaak zijn als de ovenlamp niet
gaat branden?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de ovenlamp niet
gaat branden. De lamp kan stuk zijn of het elektrisch circuit is
defect.
Kunnen microgolven door het kijkvenster in de
deur naar buiten komen?
Nee. Het venster laat wel licht maar geen microgolven door.
Waarom hoor ik een geluidsignaal wanneer ik
een toets op het bedieningspaneel aanraak?
Het geluidsignaal is bedoeld als bevestiging dat de door u gekozen
instelling correct wordt ingevoerd.
Kan de magnetron beschadigd raken als ik deze
inschakel terwijl de magnetron leeg is?
Ja. Schakel de magnetron nooit in wanneer deze leeg is.
Waarom barsten eieren soms open?
Tijdens het bakken, koken of pocheren van eieren ontstaat soms
stoom in het ei die niet weg kan. Om dit te voorkomen, prikt u
eenvoudig een gaatje in de dooier voordat u het ei verwarmt.
Plaats nooit eieren in de schaal in de magnetron.
Waarom adviseert u voor gerechten een rusttijd
na bereiding in de oven?
Nadat u de bereidingstijd is verstreken, gaart het voedsel buiten
de oven nog een tijdje na. De rusttijd zorgt ervoor dat het voedsel
gelijkmatig wordt gegaard. De duur van de rusttijd hangt af van de
dichtheid van het gerecht.
Waarom duurt de bereiding soms langer dan in
de gebruiksaanwijzing wordt aangegeven?
Controleer eerst de gebruiksaanwijzing om er zeker van te zijn
dat u de aanwijzingen goed hebt gelezen en om te achterhalen
waardoor de bereidingstijd kan afwijken. De bereidingstijden
in deze gebruiksaanwijzing zijn suggesties die bedoeld zijn om
overgaring, het meest voorkomende probleem bij het wennen
aan deze oven, te voorkomen. Doordat de grootte, de vorm, het
gewicht en de afmetingen van het voedsel kunnen verschillen, is
er soms een langere bereidingstijd nodig. Gebruik uw gezonde
verstand samen met de suggesties in de kookgids om de toestand
van het voedsel regelmatig te keuren, precies zoals u bij een
gewoon kooktoestel zou doen.
NEDERLANDS
VRAGEN EN ANTWOORDEN
34 GETESTE GERECHTEN (VOLGENS EN 60705) / TECHNISCHE SPECIFICATIES
GETESTE GERECHTEN (VOLGENS EN 60705)
Functie
Magnetron
ontdooien
Magnetron
koken
Maaltijd
Ingesteld
vermogen
magnetron
Opmerkingen
Vlees
Auto-toetsfunctie
-
Plaats een platte plaat op het midden van de glazen
plaat. Gebruik de functie "Automatisch ontdooien
1" en selecteer het juiste gewicht. Wanneer er een
geluidsignaal klinkt, draait u het voedsel om en drukt u
nogmaals op start om de bereiding voort te zetten.
Pudding
360 W, 28~35 min
-
Plaats een Pyrex-schaal op het midden van de glazen plaat.
Spongecake
900 W, 4~5 min
-
Plaats een ronde Pyrex-schaal met een diameter van 22
cm op het midden van de glazen plaat.
Gehaktbrood
540 W, 13~25 min
-
Plaats een Pyrex-schaal op het midden van de glazen plaat.
Gegratineerde
360 W, 25~29 min
aardappelen
Combinatiekoken
met de
magnetron
Verwarmingstemperatuur
Cake
Kip
-
Auto-toetsfunctie
200 °C
Plaats een ronde Pyrex-schaal met een diameter van 22
cm op het lage rooster.
170 °C
Plaats een ronde Pyrex-schaal met een diameter van 22
cm op het lage rooster.
-
Plaats de kip met de borst op het lage rooster boven de
lekbak. Gebruik de functie "Hetelucht 1" en selecteer het
juiste gewicht. Wanneer er een geluidsignaal klinkt, draait
u het voedsel om en drukt u nogmaals op start om de
bereiding voort te zetten.
TECHNISCHE SPECIFICATIES 35
MJ328
***
Netvoeding
230 V~ 50 Hz
Uitvoer
900 Watt (IEC60705-beoordelingsnorm)
Magnetronfrequentie
2450 MHz +/- 50MHz (Groep 2/Klasse B)
Buitenafmetingen
Stroomverbruik
530 mm(W) X 322 mm(H) X 533 mm(D)
Max.
2600 watt
Magnetron
1400 Watt
Grill
1250 Watt
Hetelucht
1250 Watt (Max. 2450 Watt)
Combinatie
Max. 2600 Watt
Groep 2 apparatuur: groep 2 omvat alle ISM RF apparatuur waarmee radio-frequentie-energie in het frequentiegebied
van 9 kHz tot 400 GHz opzettelijk opgewekt en gebruikt wordt, of enkel gebruikt in de vorm van elektromagnetische
uitstraling, inductie en/of capaciteitskoppeling, voor de behandeling van materiaal of voor inspectie-/analysedoeleinden.
Klasse B apparatuur is apparatuur geschikt voor gebruik in huishoudelijke omgeving en in omgevingen aangesloten op
een laag-voltage stroomnetwerk dat gebouwen voor huishoudelijk gebruik voorziet van stroom.
Verwijdering van uw oude apparaat
1 Dit symbool van de doorgekruiste vuilnisbak geeft aan dat afgedankte elektrische en elektronische
producten (WEEE) afzonderlijk van het huishoudelijke afval moeten worden verwijderd.
2 Oude elektrische producten kunnen gevaarlijke stoffen bevatten, dus een juiste verwijdering van uw
oude apparaat helpt bij het voorkomen van mogelijke negatieve gevolgen voor het milieu en de
volksgezondheid. Uw oude apparaat kan herbruikbare onderdelen bevatten die gebruikt zouden
kunnen worden voor het repareren van andere producten, en andere waardevolle materialen die
kunnen worden gerecycleerd voor het behoud van beperkte grondstoffen.
3 U kunt uw apparaat meenemen naar de winkel waar u het product hebt gekocht, of u kunt contact
opnemen met uw plaatselijke afvalinstantie voor de gegevens van uw dichtstbijzijnde geautoriseerde
WEEE-verzamelpunt. Voor de meest geactualiseerde informatie voor uw land wordt verwezen
naar www.lg.com/global/recycling
NEDERLANDS
TECHNISCHE SPECIFICATIES