AGA TC3 & TC5 Total Control Room Vent Users Guide de handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

LEES DEZE INSTRUCTIES AANDACHTIG DOOR
VOORDAT U HET FORNUIS IN GEBRUIK NEEMT
07/19 EOPI 516620
Het handboek TC3 & TC5
(Optie Kamerontluchting)
1
Mijn AGA details
AGA Total Control (Optie Kamerontluchting)
Serienummer
Installationdatum
Voor verdere vragen en informatie kunt u contact opnemen met Uw AGA
specialist
Met het beleid van continue productverbetering behoudt AGA Rangemaster
zich het recht om specicaties te wijzigen en/of aan te brengen.
© AGA Rangemaster Limited 2019
AGA is een handelsnaam van AGA Rangemaster ltd. AGA
woorden en logos zijn geregisteerde handelsmerken van de AGA
Rangemaster Ltd, Meadow Lane, Long Eaton, Nottingham NG10 2GD
www.agaliving.nl
2
Waarschuwingen
Inleiding
Een beknopte beschrijving - AGA TC3
Een beknopte beschrijving - AGA TC5
(hotcupboard)
Accessories bij uw AGA Total Control
Uw AGA Total Control gebruiken
Bedieningsmogelikjheden van de
AGA Total Control
Afzuigkappen
Algemeen advies
Afstandsbediening
Communicate/verbinding
Het instellingenscherm datum/tijd
Programmeerscherm Automatisch/
Activiteiten
Informatiescherm (startscherm)
Stroomonderbrekingen
Automatische tijdsinstelling
Batterjen vervangen
03
04
05
06
08
12
14
16
17
18
20
22
24
26
27
27
27
Inhoudsopgave
28
28
29
29
30
30
32
34
35
37
38
40
40
41
41
41
41
43
De kookzones van de AGA Total
Control gebruiken
De kookplaten
De snelkookplaat
De sudderplaat
Het bovenpaneel
De ovens
De braadoven
De bakoven
De sudderoven
AGA TC5 (hotcupboard)
Onderhoud en reiniging
Ovenrekken plaatsen
Ovenrekken verwijderen
Serienummer
Onderhoud en garantie
Foutcodes
Gezondheid en veiligheid
AGA Basisrecepten
3
Waarschuwingen
WAARSCHUWING: Het apparaat en de toegankelijke
delen worden warm tijdens gebruik. Wees
voorzichtig dat u de verwarmingselementen niet
aanraakt. Kinderen jonger dan 8 jaar moeten
uit de buurt worden gehouden tenzij ze onder
voortdurend toezicht staan.
Het apparaat kan gebruikt worden door kinderen
van 8 jaar en ouder en personen met beperkte
lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke capaciteiten
of gebrek aan ervaring en kennis als zij toezicht of
aanwijzingen hebben ontvangen voor een veilig
gebruik van het apparaat en zich bewust zijn van
de gevaren. Kinderen moeten niet met het apparaat
spelen. Reinigings- en onderhoudswerkzaamheden
mogen niet zonder toezicht door kinderen worden
gedaan.
WAARSCHUWING: Koken op een fornuis met vet
of olie zonder toezicht kan gevaarlijk zijn en in
brand resulteren. Probeer NOOIT een brand met
water te blussen. Zet eerste het apparaat uit en dek
vervolgens de vlam af, bv. met een deksel of een
blusdeken.
WAARSCHUWING: Brandgevaar: geen voorwerpen
op de kookoppervlakken plaatsen.
WAARSCHUWING: Toegankelijke delen kunnen
tijdens gebruik warm worden. Jonge kinderen
moeten uit de buurt blijven.
4
Inleiding
Uw nieuwe AGA Total Control biedt u alle comfort van
het klassieke AGA-fornuis met warmteopslag, maar met
het extra gemak van touchscreen-technologie en de
mogelijkheid om elke kookzone aan en uit te zetten,
wanneer u maar wilt.
Uw AGA-fornuis is net zoals de vorige generaties
fornuizen van gietijzer gemaakt in de gieterij van
Coalbrookdale, in het hartje van Shropshire, Engeland.
Door de combinatie van traditioneel bewerkt ijzer en
industriële verstevigingselementen warmen de oven en
kookplaten snel op. U kunt er één of allemaal tegelijk
gebruiken, afhankelijk van het moment van de dag en de
omvang van uw huishouden.
De uitstekende kookprestaties van het AGA-fornuis zijn
al vanaf het allereerste begin in de jaren ‘20 beroemd en
het fornuis is vermaard doordat het gietijzer de warmte
indirect afgeeft in de vorm van straling, en niet alleen
in de vorm van warme lucht. Ook u zult al snel ook zelf
ontdekken dat op deze manier bereidde gerechten hun
natuurlijke smaak en sappen vasthouden en gewoon
lekkerder is.
Neem er gerust een kopje thee bij, lees deze handleiding
goed door en ontdek voorbeelden van de lekkerste
gerechten die u ooit zult bereiden.
Een beknopte beschrijving -
AGA TC3 (Optie Kamerontluchting)
5
Sudderplaat
Snelkookplaat
Bovenpaneel
Deur bedieningspaneel
Braadoven
Bakoven
Sudderoven
Kookplaten
De twee kookplaten bieden verschillende warmteniveaus,
waarbij de kookplaat het heetst wordt en de sudderplaat
minder heet. De temperatuur van elke kookplaat kan
afzonderlijk worden geregeld.
Snelkookplaat
De snelkookplaat wordt gebruikt om toast te maken,
water te koken, te roerbakken en te koken op hoge
temperatuur.
Sudderplaat
De sudderplaat dient om langzamer te koken om
bijvoorbeeld sauzen en stoofschotels te laten sudderen.
De sudderplaat kan ook direct worden gebruikt voor
het maken van geroosterde sandwiches, scones, vetvrij
gebakken eieren en quesadillas.
Braadoven
De heetste oven voor braden op hoge temperatuur: cake
en brood, vlees, groente en gevogelte, ook voor grillen
bovenin en bakken onderin de oven. De oven wordt
mechanisch geventileerd via de buitenmuur, zodat de
meeste kookgeurtjes naar buiten worden afgevoerd.
Bakoven
Een bakoven voor het maken van taart en koekjes, vis,
lasagne of shepards pie, maar ook voor het braden van
vlees en gevogelte op gematigde temperatuur. U kunt
ook zonder problemen zoete en hartige gerechten
tegelijk koken, de smaken niet worden vermengd.
Sudderoven
Door lang en langzaam bakken in de sudderoven komen
de smaken volledig tot hun recht en wordt zelfs het
taaiste vlees heerlijk mals. Dankzij de grote inhoud is er
plaats voor verschillende pannen: soep, braadschotels,
gestoomde rijst, gestoomde worteltjes en stoofperen
kunnen allemaal gelijktijdig worden bereid, zonder dat er
iets aanbrandt.
6
Sudderplaat
Snelkookplaat
Bovenpaneel
Deur bedieningspaneel
Braadoven
Bakoven
Sudderoven
Een beknopte beschrijving - AGA TC5 (Hotcupboard)
Verwarmingsplaat
Hotcupboard AAN/UIT
Slow cooking oven
Verwarmingsoven
Kookplaten
De twee kookplaten bieden verschillende warmteniveaus,
waarbij de kookplaat het heetst wordt en de sudderplaat
minder heet. De temperatuur van elke kookplaat kan
afzonderlijk worden geregeld.
Snelkookplaat
De snelkookplaat wordt gebruikt om toast te maken, water te
koken, te roerbakken en te koken op hoge temperatuur.
Sudderplaat
De sudderplaat dient om langzamer te koken om
bijvoorbeeld sauzen en stoofschotels te laten sudderen. De
sudderplaat kan ook direct worden gebruikt voor het maken
van geroosterde sandwiches, scones, vetvrij gebakken eieren
en quesadillas.
Verwarmingsplaat (Hotcupboard)
De verwarmingsplaat is de ideale plaats om gekookt voedsel
weg te zetten.
Slow Cooking Oven (Hotcupboard)
Ideaal voor een breed assortiment lange toepassingen voor
slow cooking, zoals lamsbout, varkensschouder, varkensbuik
en verjaardagstaart.
NB: vlees- en groenteschotels moeten op de kookplaat of in
de roostoven worden begonnen.
Verwarmingsoven (Hotcupboard)
Gebruikt voor het opwarmen van borden en
serveerschalen. Kan ook gebruikt worden om restjes bij
elkaar te halen voor uitschrapen.
Braadoven
De heetste oven voor braden op hoge temperatuur: cake
en brood, vlees, groente en gevogelte, ook voor grillen
bovenin en bakken onderin de oven. De oven wordt
mechanisch geventileerd via de buitenmuur, zodat de
meeste kookgeurtjes naar buiten worden afgevoerd.
Bakoven
Een bakoven voor het maken van taart en koekjes, vis,
lasagne of shepards pie, maar ook voor het braden van
vlees en gevogelte op gematigde temperatuur. U kunt
ook zonder problemen zoete en hartige gerechten
tegelijk koken, de smaken niet worden vermengd.
Sudderoven
Door lang en langzaam bakken in de sudderoven komen
de smaken volledig tot hun recht en wordt zelfs het
taaiste vlees heerlijk mals. Dankzij de grote inhoud is er
plaats voor verschillende pannen: soep, braadschotels,
gestoomde rijst, gestoomde worteltjes en stoofperen
kunnen allemaal gelijktijdig worden bereid, zonder dat er
iets aanbrandt.
7
Bedieningspaneel
Het bedieningspaneel bevindt zich achter de linker
bovendeur en bevat aanraakgevoelige knoppen met een
groen of oranje lampje (LED-indicator) om aan te geven
welke kookzone is geactiveerd. Activering van een optie
wordt bevestigd met een pieptoon.
Afstandsbediening
Bij uw AGA Total Control-fornuis hoort ook een
afstandsbediening, die kan worden gebruikt om de ovens
te programmeren. De afstandsbediening geeft de tijd,
de datum en geprogrammeerde activiteiten weer. De
kookplaten worden alleen handmatig bediend.
8
Accessoires bij uw AGA Total Control
Grote braadslee met grilrooster
Deze braadslee kan in de ovenrichels worden geschoven
en hoeft niet op een ovenrek te worden geplaatst. De
braadslee kan worden gebruikt met het grilrooster
in de hoogste positie om bovenin de braadoven te
grillen. Hij kan gebruikt worden voor het braden van
vlees of gevogelte, met of zonder het grilrooster. In
deze braadslee kunnen grote hoeveelheden gepofte
aardappelen worden gemaakt. De braadslee kan ook
worden gebruikt om grote taarten of cakes te bakken. Het
grilrooster zelf is ook handig als afkoelrek voor cake. Het is
geschikt voor alle ovens, gebruik op de kookplaat wordt
afgeraden.
Middelgrote braadslee met grilrek
Deze braadslee kan in de breedte in de ovenrichels
worden geschoven of op een ovenrek worden geplaatst.
De middelgrote braadslee kan gebruikt worden met
het grilrooster in de hoogste positie om bovenin de
braadoven te grillen. Deze braadslee kan ook worden
gebruikt om kleinere stukken vlees of gevogelte te
braden met of zonder het grilrooster. In deze braadslee
kunnen gepofte aardappelen worden gemaakt en de
braadslee kan ook worden gebruikt om cake te maken.
Het grilrek zelf is ook handig als afkoelrek voor cake. Het
is geschikt voor alle ovens, gebruik op de kookplaat wordt
afgeraden.
9
1 Bodemrooster
Dit rooster wordt gebruikt
op de bodem van de
ovens, in het bijzonder in
de braad- en sudderovens,
om gerechten die langer
dan 30 minuten in de oven
moeten te beschermen
tegen de intense hitte van
het bodemelement.
3 Ovenrekken
Deze kunnen in de
verschillende ovens
worden geplaatst, om
schotels en braadsledes
op te zetten die niet direct
in de ovenrichels passen.
Ze zijn geschikt voor alle
ovens. Zie pagina 40 voor
meer informatie over de
juiste plaatsing van de
ovenrekken.
1 Koudrek
Dit rek wordt koudrek
genoemd omdat
aanbevolen wordt dit
rek niet in de oven te
bewaren wanneer het
niet wordt gebruikt. Het
kan worden gebruikt
als grote bakplaat voor
scones, koekjes, gebakjes
en schuimgebakjes of
als warmteschot om
de bovenste warmte te
blokkeren als het gerecht
te donker wordt voordat
het gaar is.
Geperforeerde
ovenafsluitplaat
De geperforeerde
afsluitplaat wordt
boven in de braadoven
geplaatst voor nog betere
bakresultaten. Voor de
beste resultaten moet
deze afsluitplaat altijd
zijn gemonteerd wanneer
de oven wordt gebruikt,
zelfs bij het grillen.
Deze afsluitplaat wordt
gemonteerd door de
installateur en kan worden
gedemonteerd om hem
schoon te maken.
10
Staalborstel
Hiermee kunt u de
onbewerkte gietijzeren
oppervlakken reinigen.
Door kruimels en
aangebakken resten te
verwijderen blijven de
kookprestaties behouden.
Gebruik deze staalborstel
op de kookplaten en in de
ovens. De staalborstel is
niet geschikt voor emaillen
oppervlakken .
Broodrooster
Met dit broodrooster kan brood worden geroosterd
op de snelkookplaat. AGA-toast staat bekend om zijn
uitstekende kwaliteit en is knapperig van buiten en zacht
van binnen. Gebruik dikke sneden brood en plaats ze in
de AGA broodrooster. Als het brood erg vochtig of vers is
moet u de broodrooster voorverwarmen om vastplakken
te voorkomen. Til het deksel van de snelkookplaat op en
plaats de broodrooster rechtstreeks op de plaat met het
handvat in een hoek op het handvat van het deksel.
Sluit het deksel en wacht tot het brood aan één kant
geroosterd is. Dit duurt ongeveer 1-2 minuten, afhankelijk
van het soort brood. Open vervolgens het deksel en
draai de broodrooster om. Rooster het brood ook aan
de andere kant. De broodrooster kan ook worden
gebruikt om pitabroodjes op te warmen, theebroodjes te
roosteren en als afkoelrek voor cake.
11
AGA-kookartikelen en accessoires
Voor de beste resultaten met uw fornuis raden we aan
AGA-steelpannen met een dikke, driedubbele bodem en
stapeldeksels te gebruiken om de ovenruimte maximaal
te benutten en een AGA-waterketel om water te koken. U
kunt de AGA–accessoires vinden bij uw AGA-specialist of
online op www.agacookshop.co.uk
Meer over uw AGA
Als u nog geen demonstratie hebt gezien, vraag uw
AGA specialist dan om meer informatie. Tijdens de
demonstratie met ideeën en tips leert u hoe u het
beste uit uw nieuwe AGA en de AGA–accessoires en
-kookartikelen kunt halen.
Uw AGA Total Control gebruiken
Aan de slag
Wanneer u het AGA-fornuis de eerste keer aanzet kunt
u twee dingen opmerken waarover u zich geen zorgen
hoeft te maken.
Het AGA-fornuis geeft gedurende korte tijd een geur
af. Dit komt doordat het beschermende olielaagje op
de kookplaten verbrandt. Daarom raden we aan tijdens
de eerste gebruiksuren het keukenraam te openen
Tijdens het opwarmen van het AGA-fornuis is het ook
mogelijk dat er zich condensatie vormt op het boven-
en voorpaneel. Dit komt door het drogen van het
isolatiemateriaal en het zetmeelbindmiddel op de isolatie
van het element. Veeg dit zo snel mogelijk weg om
vlekken op het emaille te vermijden.
Uw AGA Total Control ziet er aan de buitenkant uit
als een klassiek, emaille, gietijzeren AGA-fornuis met
warmteopslag. Dit fornuis biedt echter bijna eindeloze
exibiliteit. In plaats van één enkele warmtebron bevat
elke kookzone namelijk eigen elektrisch verwarmde
gietijzeren element(en). Dankzij de scheiding van de
kookzones kunt u het fornuis selectief bedienen en alleen
de gewenste zones gebruiken.
Het bedieningspaneel bevindt zich achter de linker
bovendeur. Het bevat aanraakgevoelige knoppen met een
groen of oranje lampje (LED-indicator) om aan te geven
welke zone is geactiveerd. Activering van opties wordt
bevestigd met een pieptoon. Er zijn zeven knoppen.
Stand-by/AAN
Stand
Handmatig Sluimer AUTO AUTO/Sluimer
Koken (Snelkookplaat) AAN/UIT
Sudderen (Sudderplaat) AAN/UIT
Ventilator (Ovenventilator) AAN/UIT
Braden (Braadoven)
AAN/UIT of geactiveerd voor AUTOMATISCH of
AUTOMATISCH/Sluimer
Bakken (Bakoven) AAN/UIT of geactiveerd voor
AUTOMATISCH of AUTOMATISCH/Sluimer
Sudderen (Sudderoven)
AAN/UIT of geactiveerd voor AUTOMATISCH of
AUTOMATISCH/Sluimer
12
13
14
Bedieningsmogelijkheden van de AGA Total Control
Het fornuis heeft 4 bedieningsstanden:
Stand-selectie Handmatig Sluimer AUTO
AUTO/Sluimer Activeren is alleen mogelijk wanneer de
stand-byknop aan staat.
Stand-by Deze knop moet aan staan (groen) om
onderdelen van uw AGA Total Control te bedienen of
voor geprogrammeerde activiteiten.
Handmatig (selecteer wat u nodig heeft) Elke
verwarmingszone (een oven of een kookplaat) kan naar
wens worden aan- of uitgezet. Druk op de
overeenkomstige knop, een groen controlelampje geeft
aan wanneer een bepaalde zone is geactiveerd.
Het groene controlelampje van de geactiveerde zone(s)
knippert langzaam om aan te geven dat de zone(s)
aan het opwarmen is (zijn). Wanneer de geactiveerde
zone(s) de gewenste temperatuur heeft (hebben) bereikt
en klaar is (zijn) voor gebruik, stopt het groene lampje
met knipperen. Het is normaal dat het groene lampje
langzaam knippert tijdens het koken. Dit geeft aan
dat de verwarmingszone stroom vraagt. In de stand
‘Handmatig blijft elke geactiveerde zone aan tot deze
wordt uitgeschakeld.
Sluimer (alleen ovens)
In deze stand zijn alle drie de ovens actief (de braadoven
en de bakovens zijn standaard ingesteld op ongeveer
120°C, de sudderoven is standaard ingesteld op ongeveer
100°C). Bij activering begint het oranje controlelampje
van de ovens traag te knipperen. Dit geeft aan dat de
ovens aan het opwarmen zijn. Wanneer de “Sluimer”-
temperatuur is bereikt, stopt het oranje lampje met
knipperen. Afzonderlijke ovens kunnen niet ‘UIT staan.
Toch kan iedere oven van ‘Sluimer op volle kracht worden
gezet door één keer op de knop ervan te drukken. Bij
één druk op de knop gaat de geactiveerde oven over op
‘volle kracht’. Er begint een groen lampje te knipperen en
wanneer de gewenste temperatuur wordt bereikt, stopt
dit lampje met knipperen.
Door nog een keer op een ovenknop te drukken, keert die
oven terug naar de ‘Sluimer’-stand.
AUTO (alleen ovens) - zet de geactiveerde ovens
op volle kracht vanuit de UIT-stand.
De ovens kunnen worden geactiveerd om één of twee
keer per dag te werken.
Elke bewerking wordt activiteit genoemd en u kiest zelf
de begin- en eindtijd, tenzij u de vooraf ingestelde tijd
gebruikt.
De afstandsbediening wordt ingesteld door de
installateur en geeft de juiste tijd van de dag weer. Tenzij
u uw eigen automatische programma hebt ingesteld,
geeft de afstandsbediening de vooraf ingestelde tijd aan
(1 activiteit 7u - 19u).
Zie pagina 24 voor het instellen van de voorkeuren van
uw eigen automatische programma.
Activeer de ‘AUTO’-stand.
Activeer de oven(s) voor automatische werking door op
de overeenkomstige knop(pen) te drukken.
De geactiveerde oven(s) wordt (worden) aangegeven
door een oranje lampje (tenzij u AUTO’ hebt geactiveerd
tijdens een ‘activiteit’-periode). Tijdens een ‘activiteit’-
periode is het lampje groen.
Het ovenlampje knippert groen terwijl de oven opwarmt.
Wanneer de gewenste temperatuur is bereikt, stopt het
groene lampje met knipperen.
LET OP:
Vergeet de opwarmtijd niet mee te rekenen.
Vergeet niet dat er (een) oven(s) geactiveerd moet(en) zijn als u
het AUTO-programma hebt ingesteld .
De kookplaten kunnen alleen handmatig worden bediend.
U wordt herinnerd aan de laatste AUTO’ ovenselectie wanneer u
de volgende keer AUTO’ selecteert.
GEBRUIK DE OVENS NIET MET DE FORNUISDEUREN OPEN
15
AUTO/Sluimer (alleen ovens) - zet de
geactiveerde ovens op volle kracht vanuit de Sluimer-
stand.
U kunt de ovens programmeren zodat ze één of twee keer
per dag te werken.
Elke bewerking wordt activiteit genoemd en u kiest zelf
de begin- en eindtijd, tenzij u de vooraf ingestelde tijd
gebruikt.
Zie pagina 24 om de voorkeuren van uw eigen
Automatische programma in te stellen.
Selecteer ‘AUTO/Sluimer’.
Selecteer de oven(s) voor automatische werking door op
de overeenkomstige knop(pen) te drukken.
De geactiveerde oven(s) wordt (worden) aangegeven
door een oranje lampje (tenzij u AUTO/Sluimer’ hebt
geactiveerd tijdens een ‘activiteit’-periode).
Tijdens een activiteit’-periode is het lampje groen.
De geactiveerde oven(s) wordt (worden) aangegeven
door een oranje lampje, het ovenlampje knippert oranje
tot de ‘Sluimer’- temperatuur is bereikt.
Het ovenlampje knippert groen terwijl de oven wordt
opgewarmd vanuit ‘Sluimer’-stand tot volle kracht tijdens
de AUTO/Sluimer-activiteitperiode. Eenmaal op volle
kracht stopt het groene lampje met knipperen.
LET OP:-
Vergeet de opwarmtijd niet mee te rekenen.
Vergeet niet dat er (een) oven(s) geactiveerd
moet(en) zijn als u het AUTO/Sluimer-programma
hebt ingesteld en de AUTO/Sluimer-stand hebt
geactiveerd .
De kookplaten kunnen alleen handmatig worden
bediend.
Tussen gebeurtenissen blijven alle geselecteerde
ovens in ‘Sluimer’-stand.
U wordt herinnerd aan de laatste AUTO/Sluimer’-
ovenselectie wanneer u de volgende keer AUTO
selecteert.
GEBRUIK DE OVENS NIET MET DE FORNUISDEUREN
OPEN.
AUTO en AUTO/Sluimer
Door over te schakelen van de ene bedieningsstand
naar de andere, worden de gebruikte kookplaten
uitgeschakeld. Dit is een ingebouwde beveiliging.
Indien nodig kunnen ze na het veranderen van de stand
opnieuw worden aangezet.
16
Afzuigkappen
Wij bevelen aan dat deze AGA met een afzuigkap wordt
geïnstalleerd. Het AGA-ontluchtingssysteem bevindt
zich boven op de AGA, tussen de twee kookplaten, en
is ontworpen om het vocht van de ovens af te voeren.
Het fornuis moet minimaal op de door de fabrikant
aanbevolen hoogte worden geplaatst, gemeten vanaf de
bovenzijde van de AGA.
De AGA Total Control ovens zijn van gietijzer vervaardigd.
Na een tijdje raken ze individueel gehard.
De ovens zullen echter gaan roesten als voedsel met
een vochtgehalte niet wordt afgedekt (met name in de
sudder-/slow cooking oven) of als na morsen niet wordt
schoongemaakt.
Het is ook niet aan te bevelen volle of gedeeltelijke
gevulde sauspannen/gerei met voedsel met een hoog
vochtgehalte in de oven te laten wanneer deze niet in
gebruik is.
Voor het behandelen van ovens is een lichte plantaardige
olie ideaal, we bevelen ook oliespray aan. Hardnekkige
vlekken kunnen met de meegeleverde staalborstel
worden verwijderd.
LET OP: AGA Total Control ovens zijn van gietijzer
gemaakt en kunnen vanzelfsprekend roesten, met name
als de ventilator tijdens het koken niet wordt gebruikt,
Zorg ervoor dat de ventilator ook aan staat wanneer er
voedsel in de AGA staat om warm te houden.
Voor de reiniging van ovens verwijzen wij naar pagina 38.
17
Algemeen advies
Plaats NOOIT gerechten in een oven voordat deze de
normale werkingstemperatuur heeft bereikt, dus alleen
wanneer het groene lampje van de geactiveerde oven
permanent brandt en niet knippert.
Laat de ovendeuren niet lang open staan tijdens het
koken en opwarmen.
Bewaar het kouderek niet in het fornuis. Gebruik het
koud in de braadoven om de warmte van de bovenkant
van de oven te blokkeren, waardoor er onderin een meer
gematigde oventemperatuur ontstaat. U kunt dit rek ook
gebruiken als bakplaat.
Wanneer een oven of kookplaat de gewenste
temperatuur heeft bereikt en er dan gerechten of koude
pannen/sledes in worden geplaatst, kan het zonelampje
knipperen omdat de oven en/of kookplaat extra warmte
nodig heeft.
Opwarmtijden
Wanneer een kookzone aan het opwarmen is, wordt dit
aangegeven door een knipperend groen of oranje lampje
op het bedieningspaneel. Wanneer een zone de gewenste
temperatuur heeft bereikt, geeft een permanent
brandend groen of oranje lampje aan dat de zone is
opgewarmd. AGA adviseert de gietijzeren onderdelen
gedurende een uur volledig te laten opwarmen voor
optimale kookresultaten.
Snelkookplaat
Een koude snelkookplaat heeft ongeveer 11 minuten
nodig om de gewenste temperatuur te bereiken.
Sudderplaat
Een koude sudderplaat heeft ongeveer 8 minuten nodig
om de gewenste temperatuur te bereiken.
Braadoven
Een koude braadoven heeft ongeveer 35 minuten
nodig om de gewenste temperatuur te bereiken en een
braadoven in ‘Sluimer’-stand heeft ongeveer 15 minuten
nodig om de gewenste temperatuur te bereiken.
Bakoven
Een koude bakoven heeft ongeveer 22 minuten nodig om
de gewenste temperatuur te bereiken en een bakoven in
‘Sluimer’- stand heeft ongeveer 15 minuten nodig om de
gewenste temperatuur te bereiken.
Sudderoven
Een koude sudderoven heeft ongeveer 45 minuten nodig
om de gewenste temperatuur te bereiken.
LET OP: voor optimale kookresultaten adviseren we nog
30 minuten te wachten nadat de gewenste temperatuur
is bereikt zodat de gietijzeren elementen volledig worden
opgewarmd. Dit is in het bijzonder belangrijk als u grote
maaltijden of gerechten bereidt.
LET OP: de aangegeven tijden gelden voor afzonderlijk
bediende zones. Indien verschillende zones gelijktijdig
worden aangezet, kan het langer duren voordat de
afzonderlijke zones zijn opgewarmd. Als alle zones
gelijktijdig worden aangezet, duurt het ongeveer een
uur voordat het hele fornuis de gewenste temperatuur
bereikt.
De aangegeven tijden gelden voor een fornuis met een
eenfasige stroomtoevoer van 32 amp. bij 230 V. Voor
andere stroomtoevoerconguraties kunnen deze tijden
variëren.
18
Knopbedieningen
1. Communicatie/verbinding In het begin
gebruikt om de afstandsbediening te
synchroniseren met de AGA Total Control.
2. Klok Opent en sluit het instellingenscherm voor
de datum en de tijd.
3. Links/terug Keert terug en markeert de vorige
instelling.
4. Plus Verhoogt de gemarkeerde instelling.
5. Min
Verlaagt de gemarkeerde instelling.
6. Rechts/vooruit Gaat vooruit en markeert de
volgende instelling.
7. Kopiëren Kopieert het tijdprogramma van de
huidige dag naar de volgende dag in het scherm
van de 7-daagse kalender.
8. Dagelijkse activiteiten
Opent en sluit het kalenderscherm voor
dagelijkse activiteiten.
Schermen
De afstandsbediening heeft 3 hoofdschermen.
1. Het hoofdinformatiescherm (startmenu)
2. Het datum/tijd-scherm
3. Het programmeerscherm
Na ongeveer 3 minuten gaat de display over op slaap’-
stand. Druk op de gewenste knop om een scherm te
openen.
Afstandsbediening
De afstandsbediening geeft de tijd, de datum en
activiteiten weer. Programmeren is mogelijk met de acht
drukknoppen. De informatie wordt weergegeven op een
LCD-scherm met achtergrondverlichting.
19
Advies voor de afstandsbediening
Gebruiksafstand
De afstandsbediening werkt alleen in dezelfde ruimte
als het fornuis, op een maximale afstand van 4 meter
van het fornuis. Buiten de aanbevolen werkingsafstand
kan de afstandsbediening ‘Stand-by’ aangeven. In dat
geval moet u de afstand tot het fornuis verkleinen om
de afstandsbediening opnieuw te kunnen gebruiken, zie
hieronder.
Signaalcontrole tussen afstandsbediening en AGA
Total Control
Het symbool (Stand-by) wordt in de volgende situaties
weergegeven:
1. In Stand-bystand
2. Bij communicatiestoringen
3. Bij stroomonderbreking
4. Als de afstandsbediening zich buiten het bereik van
de AGA Total Control bevindt
Houd de afstandsbediening altijd voor het fornuis
wanneer u informatie van of naar de bediening
overdraagt, het signaal is dan het sterkst.
Als de afstandsbediening Stand-by weergeeft wanneer
het fornuis aan staat, druk dan 1 seconde stevig op de
knop . Hierdoor wordt de communicatieverbinding
tussen het fornuis en de afstandsbediening geactiveerd.
Communicatie/verbinding
Voor meer informatie over de eerste communicatie/
verbinding zie pagina 20.
Voorbeeldweergave
Als de afstandsbediening zich buiten het bereik van het
fornuis bevindt of het fornuis uit staat, is de stand Alleen
voorbeeldweergave beschikbaar. De geprogrammeerde
activiteiten kunnen niet worden gewijzigd. Het symbool
wordt weergegeven op het scherm en het bericht
‘Preview only’ (Alleen voorbeeldweergave) wordt kort
weergegeven wanneer het programmeerscherm voor
activiteiten voor het eerst wordt geopend.
In de Voorbeeldweergave kunt u de dagen nagaan aan de
hand van de knoppen en . De knoppen en
zijn inactief en u kunt geen wijzigingen aanbrengen.
Storing afstandsbediening
In het onwaarschijnlijke geval van storing van de
afstandsbediening, kan het fornuis nog steeds werken
met het laatst geselecteerde programma. Het fornuis
kan ook vanuit één van de automatische standen op de
Handmatige stand worden gezet aan de hand van de
stand-knop op het bedieningspaneel. In geval van schade
aan of verlies van de afstandsbediening, kunt u deze door
AGA laten vervangen en opnieuw programmeren voor
gebruik met uw fornuis.
PLAATS DE AFSTANDSBEDIENING NIET OP WARME
OPPERVLAKKEN.
20
Stap 2
Houd de knop op de afstandsbediening 10 seconden
ingedrukt om het scherm communicatie/synchronisatie
te openen.
Het volgende schermbericht wordt weergegeven.
Communicatie/verbinding
Dit proces is nodig bij de eerste installatie van het AGA
Total Control-fornuis. Als de afstandsbediening om welke
reden dan ook moet worden vervangen, moet de nieuwe
afstandsbediening worden gesynchroniseerd.
U moet ook de tijd en de datum instellen.
U kunt de voorkeuren van uw eigen Automatische
programma instellen
Stap 1
Verbinding kan 30 seconden nadat het fornuis
stroom ontvangt worden geactiveerd. De Stand-
byknop op het aanraakpaneel moet AAN’ staan. Het
proces moet vervolgens worden voltooid binnen
2 minuten. Doet u dit niet, dan moet u het proces
herhalen.
Druk op en om te
synchroniseren
21
Stap 3
Druk gelijktijdig op de knoppen en . De
afstandsbediening ‘vindt nu het serienummer. Het
volgende schermbericht wordt kort weergegeven.
Stap 4
Gebruik de knoppen en om de gewenste taal voor
uw afstandsbediening te selecteren en druk op om uw
keuze te bevestigen.
Wanneer de tijd en de datum zijn ingesteld, verschijnt het
programmeerscherm Auto/Activiteiten.
Stap 5
Stel de juiste tijd en de juiste datum in, zie pagina 22.
Stap 6
U kunt hier uw eigen AUTO-programma instellen, zie
daarvoor pagina 24. Als u dit later wilt doen, druk dan
op om de vooraf ingestelde tijden te behouden: 1
activiteit 7u - 19u (dagelijks).
Opmerkingen
Het symbool verschijnt in de rechter bovenhoek
van het scherm als de afstandsbediening zich buiten
het bereik van het fornuis bevindt of als het proces
communicatie/verbinding niet is voltooid. Wanneer de
communicatie OK is, wordt het symbool weergegeven.
De knop kan worden gebruikt om communicatie
tussen het fornuis en de afstandsbediening te forceren.
Deze functie is actief wanneer de eerste verbinding met
succes is gemaakt
Serienummer gevonden
22
Het instellingenscherm datum/tijd
Houd de Klok-knop ingedrukt tot het scherm
verschijnt.
In dit scherm kunt u de tijd, de datum, de maand en het
jaar wijzigen/instellen.
Druk op de knoppen en om de gemarkeerde
instellingen voor de tijd, de datum, de maand en het jaar
te wijzigen.
Druk op de knoppen en om heen en weer te gaan
tussen de tijd, de datum, de maand en het jaar.
23
Druk op ieder gewenst moment ogenblik op de knop
om de instellingen te bewaren en het scherm DATUM/
TIJD te verlaten.
‘Message sent OK’ (Bericht verzonden OK) verschijnt op
het scherm wanneer de afstandsbediening zich binnen
het bereik van het fornuis bevindt.
Changes stored on handset only’ (Wijzigingen alleen
opgeslagen op de afstandsbediening) verschijnt op het
scherm wanneer de afstandsbediening zich buiten het
bereik van het fornuis bevindt.
Opmerkingen
Zelfs als de instellingen voor de tijd, de datum, de
maand en het jaar niet worden gewijzigd, moet u
toch op de klok-knop drukken om terug te keren
naar het startscherm.
De dag kan niet worden gewijzigd omdat deze
informatie automatisch is ingesteld op de
afstandsbediening wanneer de datum en het jaar
zijn ingesteld.
Het startscherm verschijnt automatisch wanneer de
batterijen worden vervangen.
24
In de Voorbeeldweergave-stand verschijnt het Stand-bypictogram.
‘Tweemaal’ wordt weergegeven als er twee activiteiten
zijn ingesteld.
‘Eenmaal’ wordt weergegeven als er één activiteit is
ingesteld.
‘Nee wordt weergegeven als er geen activiteiten zijn
ingesteld.
Programmeerscherm Automatisch/
Activiteiten
Dit scherm wordt geopend door op de knop dagelijkse
activiteit te drukken.
In dit scherm kunnen het aantal activiteiten en de begin-
en eindtijd van activiteiten worden ingesteld. Voor elke
dag kan er een verschillend aantal activiteiten en begin-
en eindtijden ingesteld zijn, of alle zeven dagen kunnen
hetzelfde zijn.
Er zijn al tijden voorgeprogrammeerd. Volg deze
aanwijzingen om uw gewenste instellingen uit te
voeren. Vooraf ingestelde tijden zijn 1 activiteit 7u - 19u
(dagelijks).
1
2
3
4
5
6
25
Wat u kunt doen
1. De huidige dag wordt weergegeven op de display.
U kunt dit veranderen in de dag die u wilt bewerken
door op de knoppen en te drukken.
2. Dit is het aantal activiteiten voor die dag. U kunt dit
veranderen in geen, één keer of twee keer door op
de knoppen en te drukken.
3. Dit is de begintijd van de eerste activiteit. U kunt
dit veranderen door op de knoppen en te
drukken.
4. Dit is de eindtijd van de eerste activiteit. U kunt
dit veranderen door op de knoppen en te
drukken.
5. Dit is de begintijd van de tweede activiteit. U kunt
dit veranderen door op de knoppen en te
drukken.
6. Dit is de eindtijd van de tweede activiteit. U kunt
dit veranderen door op de knoppen en te
drukken.
Hoe kunt u dit doen
Druk op de knoppen en om door de instellingen
op het scherm te bladeren. Wanneer u een instelling
selecteert, wordt deze gemarkeerd met een donker vak.
Door op de knoppen en te drukken, kunt u de
informatie in het donkere vak veranderen.
Druk op om de programma-instellingen te kopiëren
naar de volgende dag.
Als u wijzigingen hebt aangebracht en u dit scherm wenst
te verlaten, druk dan op de knop . Het bericht ‘Save
Changes- Yes or No?’ (Wijzigingen bewaren - Ja of
Nee?) Verschijnt op het scherm.
Door op de knoppen en te drukken, markeert u Ja
of Nee.
Druk nogmaals op de knop om uw keuze te
bevestigen.
DENK ERAAN: na het instellen van de AUTO–activiteit
moet u een oven activeren op het aanraakpaneel als u
het programma dat u net hebt ingevoerd wilt activeren.
Opmerkingen
Zelfs als u geen wijzigingen hebt aangebracht, moet u
toch op de klok-knop drukken om terug te keren naar
het Startscherm.
26
Informatiescherm (startscherm)
Dit is het hoofdscherm waar informatie zoals de
tijd, de datum, de batterijstatus en de connectiviteit
wordt weergegeven. Als u een van de AUTO’-standen
hebt geprogrammeerd en deze momenteel worden
uitgevoerd, wordt ook de volgende verandering van
activiteit weergegeven. Hieronder vindt u hierover meer
gedetailleerde informatie.
Druk op een knop van de afstandsbediening om dit
scherm vanuit de ‘Slaap’-stand te openen.
Als er geen communicatie is tussen de AGA Total en de
afstandsbediening omdat het fornuis geen stroom ontvangt, in stand-
bystand staat of de afstandsbediening zich buiten het bereik van het
fornuis bevindt, wordt het symbool weergegeven.
Symbool voor de batterijstatus.
Symbolen die de huidige tijd en de huidige dag aangeven.
Het symbool Communicatie/verbinding geeft aan dat de communicatie
tussen het fornuis en de afstandsbediening OK is.
Waarschuwingsdriehoek en foutcode worden weergegeven in het geval
van een storing.
Als de AUTO of de AUTO/Sluimer-stand actief is, wordt de volgende
verandering van activiteit weergegeven voor die dag, met de
overeenkomstige symbolen die de begin- en eindtijd aangeven.
OPMERKING: als het stand-bypictogram wordt weergegeven, wordt
de activiteitenindicator niet weergegeven.
Symbolen voor veranderingen van activiteiten
AUTO–activiteit aan (vóór AUTO-activiteit)
AUTO–activiteit UIT (tijdens AUTO-activiteit)
AUTO/Sluimer-activiteit AAN (vóór AUTO/Sluimer-activiteit)
AUTO/Sluimer-activiteit UIT (tijdens AUTO/Sluimer-activiteit)
27
Stroomonderbrekingen van minder dan 10 minuten
Wanneer de stroom wordt hersteld, keert de AGA Total
Control terug naar normale werking zoals ingesteld vóór
de stroomonderbreking.
Stroomonderbrekingen van meer dan 10 minuten
De meeste functies worden uitgeschakeld.
‘Handmatige’ stand - alle zones UIT.
‘Sluimer’-stand - kookplaten UIT, Sluimer AAN
AUTO’-stand - kookplaten UIT, ovens gaan door met het
ingestelde programma.
AUTO/Sluimer’ - kookplaten UIT, ovens gaan door met het
ingestelde programma.
Het is mogelijk dat het bericht ‘Power Cut’ (Stroomstoring)
verschijnt op het scherm van de afstandsbediening.
Bevestig door op een knop van de afstandsbediening te
drukken. Het is mogelijk dat het fornuis niet de verwachte
temperatuur heeft.
Automatische tijdsinstelling
In het geval van stroomonderbrekingen actualiseert
de afstandsbediening de bedieningen van het fornuis
automatisch met de juiste tijd wanneer de stroomtoevoer
wordt hersteld. Hiervoor moet aan de volgende
voorwaarden worden voldaan:
1. De afstandsbediening bevindt zich binnen het
bereik van het fornuis.
2. De batterijstatus van de afstandsbediening is goed.
3. De tijdsinstelling van de afstandsbediening zelf is
correct.
LET OP: de tijd van de afstandsbediening moet in de
lente en de herfst worden aangepast naar zomertijd/
wintertijd. Zie pagina 22.
Batterijen
De afstandsbediening werkt op vier AAA’-batterijen, die
afzonderlijk verpakt zijn. Uw installateur plaatst deze in de
afstandsbediening wanneer uw AGA Total Control-fornuis
wordt geïnstalleerd. Bij vervanging van de batterijen
moet u deze aanwijzingen en de schemas volgen.
Haal de afstandsbediening van de achterplaat en
verwijder vervolgens het afdekplaatje van de batterijen
aan de achterkant van de afstandsbediening (Afb. 1).
Verwijder voorzichtig de batterijen. Duw daarvoor eerst
op het positieve (+) uiteinde van de onderste batterij
en trek deze eruit (Afb. 2). Herhaal deze procedure om de
overige batterijen te verwijderen.
Gebruik altijd batterijen met een lange levensduur, het
gebruik van oplaadbare batterijen wordt afgeraden. Begin
het plaatsen van de batterijen bij de onderste batterij en
eindig bij de bovenste (Afb. 3).
De levensduur van de batterijen hangt af van het
gebruik. Vervang de batterijen wanneer er slechts één
streepje zichtbaar is van het batterijsymbool op de
afstandsbediening.
Onderhoud en reiniging
Veeg de afstandsbediening schoon met een zachte,
schone doek. Gebruik geen schuurmiddelen en dompel
de afstandsbediening niet onder in water.
afb. 1 afb. 2 afb. 3
28
De kookzones van de AGA Total
Control gebruiken
De verschillende kookzones van het AGA Total
Control-fornuis worden afzonderlijk beschreven op
de volgende paginas. Voor elk gebied of elke zone
worden receptsuggesties gegeven. U kunt het fornuis op
verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld voor een
snelle maaltijd door de week of een ovengerecht wanneer
de ovens aan staan tijdens koudere perioden of in het
weekend, wanneer u meer kookt.
Het klassieke AGA-fornuis met warmteopslag staat
bekend om de milde warmte die deze afgeeft. Met de
AGA Total Control krijgt u alleen warmte wanneer het
fornuis aan staat en minder warmte wanneer slechts
bepaalde delen ervan aan staan.
De kookplaten
De kookplaten worden handmatig bediend. Zorg ervoor
dat de stand-byknop aan staat en druk dan op het
aanraakbedieningspaneel van de gewenste kookplaat.
Het controlelampje begint groen te knipperen en
wanneer de kookplaat de ingestelde temperatuur bereikt
brandt het lampje ononderbroken groen.
De snelkookplaat bevindt zich links en de sudderplaat
rechts op het AGA Total Control-fornuis. De snelkookplaat
is de warmste en de sudderplaat de minst warme van
de twee. Ze bevatten allebei ingebouwde elektrische
elementen in het gietijzer, die respectievelijk in ongeveer
11 en 8 minuten opwarmen. De kookplaten kunnen
volledig onafhankelijk van de ovens worden gebruikt.
Dit betekent dat het AGA Total Control-fornuis verschilt
van het klassieke AGA-fornuis met warmteopslag omdat
het gedurende de volledige kooktijd van gerechten kan
worden gebruikt doordat het ontwerp de kookplaten op
een constante temperatuur houdt, terwijl het klassieke
AGA-fornuis blijft koken wanneer de temperatuur daalt.
Daarom raden we hiervoor aan om te beginnen op de
kookplaat (kookplaten) om daarna door te gaan met de
ovens. Dit is ook mogelijk met het AGA Total Control-
fornuis, maar is niet noodzakelijk. Als u bijvoorbeeld
een macaronischotel met saus maakt op het AGA Total
Control-fornuis, kunt u alles met de kookplaten doen.
De gehele kookplaatzone kan worden gebruikt om te
koken en er passen verscheidene pannen gelijktijdig op
één enkele plaat. De kookplaten liggen iets boven het
bovenpaneel om krassen te voorkomen als de pannen
opzij worden getrokken. Sleep kookartikelen nooit van
één plaat naar een andere, het emaille kan daardoor
beschadigen!
Leg de roestvrijstalen isolatiedeksels op de kookplaten
wanneer u deze niet gebruikt. Wanneer de kookplaten
aan staan, zijn de isolatiedeksels warm. We raden aan
geen ketels, sauspannen of braadsledes rechtstreeks op
de isolatiedeksels te plaatsen om krassen te voorkomen.
Gebruik onderleggers om het oppervlak te beschermen
als u de deksels hier toch voor gebruikt!
Verwijder altijd verbrande etensresten of kruimels
van de kookplaten met de staalborstel die bij uw AGA
is meegeleverd. Zie pagina 38 voor gedetailleerde
informatie over reinigen.
29 29
De snelkookplaat
De warmste plaat, de snelkookplaat, wordt gebruikt om
te koken, te grillen, te roerbakken, toast te maken, kortom
alles waarvoor een hoge temperatuur nodig is. Groene
groenten behouden hun kleur als ze hier snel worden
gekookt en met een stoomkoker op de steelpan kunt u
meer dan één soort groente tegelijkertijd koken.
Bij het roerbakken of koken van gerechten die kunnen
spatten adviseren we een AGA-spatbescherming te
gebruiken. Hiermee beschermt u het isolatiedeksel
tegen spatten, waardoor deze later gemakkelijker
schoongemaakt kanworden! Was de spatbescherming
af in lauw sop of plaats de spatbescherming tussen twee
borden in de vaatwasser.
Houd er rekening mee dat de kookplaat te heet is om er
rechtstreeks eten op te bereiden.
De sudderplaat
De sudderplaat is de minst warme van de twee
kookplaten en wordt gebruikt voor recepten waarvoor
lagere temperaturen nodig zijn, bijvoorbeeld om sauzen
te maken, roerei te bereiden, melk op te warmen, stoven,
soepen en het laten sudderen van groente. Bovendien
kan de sudderplaat rechtstreeks als bakplaat worden
gebruikt voor het roosteren van sandwiches, quesadillas
en scones, het aanbakken van karbonades en zelfs het
bakken van eieren zonder vet! Langzaam gebakken toast
kunt u op de sudderplaat maken zonder dat u hiervoor de
AGA-broodrooster hoeft te gebruiken.
De sudderplaat is even groot als de snelkookplaat en
is vlak afgewerkt voor optimaal contact met de AGA-
steelpannen, grilpan, braadpan en waterketel.
Zie pagina 38 voor gedetailleerde informatie over
reinigen.
30
Het bovenpaneel
Het bovenpaneel is het emaillen oppervlak rond de
kookplaten. Het wordt warm wanneer de AGA Total
Control-kookplaten worden gebruikt. Hoewel het geen
kookoppervlak is, kunt u de warmte ervan gebruiken
voor dingen die u tijd en afwas besparen! Zo kunt u
bijvoorbeeld honing of stroop opwarmen in de schaal
of boter of chocolade smelten in een bak, waardoor
u hiervoor geen steelpan hoeft te gebruiken. Plaats
de bak echter wel op een kurken onderlegger of een
opgevouwen keukenhanddoek om krassen in het emaille
te vermijden. Hoewel het een duurzaam en stevig
oppervlak is, blijft glasemaille van glas en zijn krassen erin
zichtbaar!
Het bovenpaneel kan warm ook worden gebruikt om
er een kopje thee of koe op te plaatsen of onhandig
gevormde blikken, schilmesjes of onderdelen van
keukenmixers of keukenmachines te laten drogen.
De ovens
Uw AGA Total Control heeft drie ovens met elk een andere
vooraf ingestelde temperatuur, net zoals het klassieke AGA-
fornuis met warmteopslag. Het betreft de volgende ovens:
De braadoven voor koken op hoge temperatuur
De bakoven voor koken op gematigde temperatuur
De sudderoven voor lang en langzaam koken
GEBRUIK DIT FORNUIS NIET MET DE DEUREN OPEN, ZE
KUNNEN HIERDOOR BLOKKEREN.
Elke oven heeft dezelfde inhoud (met plaats voor
een kalkoen van 13 kg) en de eigenschappen van het
klassieke AGA-fornuis met warmteopslag kunnen worden
gebruikt, bijvoorbeeld het opstapelen van steelpannen
in de sudderoven. Hierdoor kunt u groenten, rijst en
pudding stomen of stoven en fruit pocheren in één en
dezelfde oven en houdt u de kookplaten vrij waardoor u
stoom en kookgeurtjes in de keuken vermindert.
U kunt één, twee of alle drie de ovens aanzetten op hun
vooraf ingestelde temperatuur of u kunt de braadoven en
de bakoven ook in ‘Sluimer’-stand zetten (de sudderoven
heeft altijd dezelfde temperatuur).
De ovens zijn gemaakt van gietijzer, waardoor
stralingswarmte wordt toegepast om te koken. Dit is
het geheim van de uitstekende kookresultaten waar
het AGA-fornuis bekend om is geworden. Indirecte
stralingswarmte droogt het eten niet uit, waardoor het
natuurlijke vocht en de natuurlijke smaken worden
behouden.
31
Sluimer-stand
In de Sluimer-stand werken alle drie de ovens als een
sudderoven.
De sudderoven staat altijd in Sluimer-stand, terwijl de
braadoven en de bakoven op Sluimer-stand kunnen
worden gezet om ofwel te koken op lage temperaturen
ofwel zachte warmte in de keuken te verspreiden. Deze
functie dient ook om deze ovens voor te verwarmen
wanneer ze later op volle kracht moeten werken.
Koken met de braadoven of bakoven in Sluimer-stand
geeft de beste resultaten voor grote, rijke vruchtencakes
en schuimgebak, omdat de zachte warmte van de
bovenste en onderste elementen zorgen voor goede
garing. Andere gerechten waarvoor de Sluimer-stand in
deze ovens kan worden gebruikt zijn gestoomde pudding
en kerstpudding en grote stukken vlees. Begin het
kookproces voordat u de oven op Sluimer-stand zet.
De Braadoven
De braadoven wordt indirect verwarmd door twee
elementen, één onderin en één bovenin de oven. Deze
elementen
verwarmen de lucht en het gietijzer aan de binnenkant
voor kookresultaten zoals die van het klassieke AGA-
fornuis met warmteopslag, maar met de mogelijkheid
de oven in Sluimer-stand of Uit te zetten wanneer u deze
niet nodig hebt.
De braadoven kan worden gebruikt om te grillen bovenin
en ‘kort te braden onderin de oven.
Wanneer u lang (meer dan 30 minuten) onderin de
oven kookt, plaats dan het bodemrooster voordat u het
gerecht in de oven plaatst. Hierdoor staat het gerecht op
enige afstand van het onderste element en krijgt u een
beter resultaat.
Meer over koken onderin de braadoven……
Wacht 1 uur voordat u rechtstreeks op de bodem
van de oven kookt, om ervoor te zorgen dat de
temperatuur van het onderste element stabiel is.
U kunt gerechten met een korte bereidingstijd
(maximaal 30 minuten) rechtstreeks op de bodem
van de braadoven plaatsen, bijv. pizza, quiche, enz.
OPMERKING: de geperforeerde afsluitplaat van de
braadoven moet bovenaan in de braadoven worden
geplaatst voor een beter resultaat. Deze afsluitplaat moet
altijd geplaatst zijn wanneer het fornuis aan staat, ook
tijdens het grillen (zie de afbeelding om de geperforeerde
afsluitplaat in de braadoven te plaatsen).
32
33
De warmte in de braadoven is verdeeld, wat betekent dat
de bovenkant enigszins warmer is dan het midden en
het ovenrek op de ovenbodem minder warm is dan het
midden.
De bodem van de oven kan worden gebruikt als
kookoppervlak en wordt dan ook wel een verborgen
kookplaat genoemd. De bodem is geschikt voor
gerechten met een bereidingstijd van meer dan 30
minuten, zoals gepofte aardappelen. Op de bodem van
de oven moet u het bodemrooster gebruiken om de
gerechten te beschermen tegen aanbranden.
Het mooie aan de braadoven is dat alle vetspatten
worden verbrand wanneer de oven op volle kracht werkt.
Het enige wat u hoeft doen is af en toe uitborstelen om
verkoolde resten te verwijderen.
De braadoven is uitstekend voor brood en deegwaren.
Quiches in keramische bakvormen of taarten in Pyrex-
schotels hoeven niet afgedekt te worden omdat de
gerechten op de bodem van de oven van onderaf garen
en de vulling hard wordt en bruint door de warmte
rondom. Zoals u weet, geleiden metalen blikken sneller
warmte dan keramiek. Plaats deze dus altijd op het
bodemrooster onderin de oven om te voorkomen dat ze
onderaan te donker worden.
De speciaal ontworpen braadsledes en bakschalen
schuiven rechtstreeks op de richels, waardoor bijna iedere
beschikbare vierkante centimeter ruimte wordt benut.
Gerechten kunnen worden beschermd aan de hand van
het kouderek of afgeschermd door de grote braadslee.
Hierdoor kunt u gelijktijdig gerechten bereiden waarvoor
verschillende temperaturen nodig zijn. Als het eten te
snel bruint en u het niet naar een andere oven wenst te
verplaatsen, schuif dan gewoon het koude platte rek over
het eten om de bovenste warmte te verminderen.
Braadoven in Sluimer-stand
Wanneer de braadoven in Sluimer-stand staat, kan deze
worden gebruikt om rijke vruchtencakes te maken of
langzaam braadvlees, stoofschotels en curryschotels te
bereiden. Met uitzondering van schuimgebak en rijke
vruchtencakes, moeten gerechten die langzaam worden
bereid op temperatuur worden gebracht voordat ze in
een oven op Sluimer-stand worden geplaatst. Het lampje
knippert oranje tijdens het opwarmen tot de Sluimer-
temperatuur en brandt ononderbroken oranje wanneer
deze temperatuur is bereikt.
De bakoven
De bakoven wordt indirect verwarmd door twee
elementen, één onderin en één bovenin de oven. Deze
elementen verwarmen de lucht en het gietijzer aan
de binnenkant voor kookresultaten zoals die van het
klassieke AGA-fornuis met warmteopslag, maar met de
exibiliteit dat u de oven in Sluimer-stand of Uit kunt
zetten wanneer u deze niet nodig hebt.
Deze oven is ingesteld voor gematigde warmte en is dus
ideaal voor cakes, koekjes maar ook andere gerechten
die op gematigde temperaturen worden bereid, zoals
vispastei, lasagne, soué, kruimeltaart en rollades.
Vlees en gevogelte zijn ook geschikt voor deze oven en
eigenlijk alles wat in de braadoven kan worden bereid,
kan ook in de bakoven worden klaargemaakt. Het verschil
is dat de bereiding in deze oven langer duurt.
Voor de beste resultaten wanneer u cakes bakt, kunt
u de oven het beste een uur laten opwarmen. Bak
verschillende cakes samen op hetzelfde rek en als u twee
rekken gebruikt, verander dan de plaats voor gelijkmatige
kleuring, net zoals bij andere ovens met verschillende
warmtezones.
Net zoals bij de braadoven, schuiven de speciaal
ontworpen braadsledes en bakschalen rechtstreeks op
de richels, waardoor bijna iedere beschikbare vierkante
centimeter ruimte wordt benut. Het eten kan worden
beschermd met het kouderek of worden afgeschermd
met de grote braadslee. Hierdoor kunt u gelijktijdig
gerechten bereiden waarvoor verschillende temperaturen
nodig zijn. Als het eten te snel bruint en u het niet
naar een andere oven wenst te verplaatsen, schuif dan
gewoon het kouderek over het gerecht om de bovenste
warmte te verminderen.
Bakoven in Sluimer-stand
Wanneer de bakoven in Sluimer-stand staat, kan deze
worden gebruikt om rijke vruchtencakes te maken of
langzaam braadvlees, stoofschotels en curryschotels te
bereiden. Met uitzondering van schuimgebak en rijke
vruchtencakes, moet eten dat langzaam wordt bereid op
temperatuur worden gebracht alvorens het in een oven
op Sluimer-stand te plaatsen. Het lampje knippert oranje
tijdens het opwarmen tot de Sluimer-temperatuur en
brandt ononderbroken oranje wanneer deze temperatuur
is bereikt.
34
De sudderoven
De sudderoven wordt indirect verwarmd door één
element onderin de oven.
Dit element verwarmt de lucht en het gietijzer aan
de binnenkant voor kookresultaten zoals die van het
klassieke AGA –fornuis met warmteopslag, maar met de
exibiliteit dat u de oven Uit kunt zetten wanneer u deze
niet nodig hebt. De sudderoven staat altijd op Sudder- of
Sluimer-stand, wat ideaal is voor langzaam garen.
Het bodemrooster wordt hier gebruikt om gerechten
te beschermen die op de bodem van de oven worden
geplaatst, bijvoorbeeld om groente te stomen, sauzen
warm te houden of braadschotels lang te laten garen.
Zorg ervoor dat dit rooster altijd geplaatst is voordat u
gerechten in de oven plaatst.
De sudderoven kan worden beschouwd als een
afwerkoven, die gerechten verder kookt nadat het elders
op of in het fornuis op temperatuur is gebracht. Een
uitzondering hierop is schuimgebak, dat eerder uitdroogt
in plaats van te worden gebakken. De volgende recepten
moeten worden verwarmd op de kookplaatsen of in de
braadoven voordat u ze in de sudderoven plaatst.
35
De sudderoven
Gebruiksaanwijzingen
Laat de oven volledig opwarmen. Hoe langer de
oven aan staat, hoe beter. Op die manier wordt de
hoeveelheid vocht die tijdens het sudderen ontstaat
namelijk verminderd. Gebruik altijd de ventilator
tijdens het koken.
Voor de allerbeste resultaten, raden we aan AGA-
kookartikelen met dikke bodems en stapeldeksels te
gebruiken.
Plaats geen schotels rechtstreeks op de bodem van
de oven maar altijd op een rek of het bodemrooster.
Stukken vlees en gevogelte moeten normaal
gesproken 30 tot 45 minuten op temperatuur
worden gebracht in de braadoven en dan in de
sudderoven worden geplaatst.
Deze methode is niet geschikt voor gevuld vlees en
gevogelte.
Zorg ervoor dat de binnentemperatuur van
varkensvlees en gevogelte minstens 75ºC bedraagt.
Breng soep, braadschotels en vloeistoffen altijd aan
de kook voordat u ze in de oven plaatst.
Laat ingevroren gerechten altijd volledig ontdooien
voordat u het bereidt.
Wortelgroenten worden beter gaar als ze in kleine
stukjes zijn gesneden.
We raden aan pas aan het einde van de
bereidingstijd bij te kruiden en aan te dikken.
Veel gedroogde peulvruchten en bonen,
bijvoorbeeld gedroogde rode bonen, moeten eerst
geweekt worden, vervolgens minstens 10 minuten
gekookt en mogen pas dan aan andere schotels
worden toegevoegd.
LET OP: Sla NIETS op in de sudderovenen gebruik GEEN
groot kookgerei zoals het koude schaptotdat de oven zijn
bedrijfstemperatuur heeft bereikt. Doet u ditniet, dan
kan de veiligheidsfunctie in de OFF-positie overgaan.Wij
bevelen aan dat als u groot kookgerei in desudderoven
gebruikt, het achter in de oven plaatst.
36
covers schoon en glimmend te houden, die u bij uw
plaatselijke AGA specialist kunt aanschaen. Zorg er bij de
reiniging van ovendeuren voor dat de oven uitstaat en is
afgekoeld. De oven kan met een in schuurmiddel of zeep
gedrenkt sponsje worden schoongemaakt.
AGA TC5 (Optie hotcupboard)
Slow cooking oven plus verwarmoven
Deze ovens worden door één element aan de achterzijde
van de oven verwarmd. Hij wordt met een enkele druk
op de ON/OFF-knop aan de linkerzijde van de topplaat
hotcupboard bediend en kan wanneer nodig AAN en UIT
worden gezet. Deze ovens zijn niet ijzer werpen op het
interieur.
Slow cooking oven
Deze oven heeft eigenschappen die met de sudderoven
zijn te vergelijken en moeten op vergelijkbare
wijze worden gebruikt. Het levert een zachtere
convectiewarmte op, zodat hij meer geschikt is voor
langere baktijden, met name voor s nachts bakken,
bijvoorbeeld vruchtencakes en verjaardagstaarten. Het
bakken van schuimpjes kan ook beter met deze oven
worden gedaan.
NB: Deze ovens ventileren naar binnen toe, mechanische
ventilatie naar buiten toe is niet beschikbaar.
Dingen die u moet onthouden bij slow cooking:
Verwarm de oven 30 minuten voor, voordat u met
komen begint.
Breng ovenschalen, soepen, etc., op het fornuis
aan de kook en vlees dat u in de roostoven bent
begonnen voordat u het in de slow cooking oven
plaatst.
Zorg ervoor dat ovenschalen voldoende vloeistof
bevatten, met name wanneer u langere tijd kookt.
Gebruik deksels op ovenschotels of folie om het
voedsel tijdens het koken af te dekken om vocht te
behouden.
Kijk of alle schotels in de oven passen voordat u het
voedsel klaar maakt.
Zorg ervoor dat vlees en gevogelte gloeiend
heet voordat je het eet en bereiken 75°C interne
temperatuur.
Ontdooi ingevroren voedsel helemaal voordat u het
kookt.
U kunt ook knapperige, witte schuimpjes maken in de
slow cooking oven.
De kooktijden in de slow cooking oven hangt af van de
temperatuur, de hoeveelheid en het soort schotel dat u
bereidt. Als richtsnoer voor ovenschotels wordt minimaal
een kooktijd van 3 uur aanbevolen.
Houd het voedsel in de gaten totdat u met de oven
bekend bent.
De pruttelende oven kan worden beschreven als een
voortzetting oven, blijft het voedsel dat is opgevoed
om ergens anders te verwarmen op het fornuis, met
uitzondering van meringues die zijn uitgedroogd eerder
dan ‘gekookt koken.
AAN/UIT
KNOP
37
Onderhoud en reiniging
DENK ERAAN: WEES VOORZICHTIG MET HET HETE
FORNUIS.
GEBRUIK GEEN STOOMREINIGER OM DIT
FORNUIS TE REINIGEN.
GEBRUIK GEEN SCHUURMIDDELEN, BIJTENDE
REINIGINGSMIDDELEN, SCHOONMAAKMIDDELEN
VOOR OVENS OF METALEN KRABBERS OM DE
EMAILLEN OPPERVLAKKEN TE REINIGEN.
HET AANRAAKBEDIENINGSPANEEL KAN WORDEN
GEREINIGD MET EEN VOCHTIGE DOEK EN LAUW
ZEEPSOP.
GEBRUIK GEEN KRACHTIGE
SCHOONMAAKSPRAY’S OF
SCHOONMAAKMIDDELEN VOOR OVENS OM HET
BEDIE INGSPANEEL TE REINIGEN.
Bovenpaneel en voorpaneel
De gemakkelijkste manier om het AGA-bovenpaneel
en voorpaneel te reinigen is ze meteen schoonvegen
wanneer u gemorst hebt. Daarom kan het handig zijn om
een vochtige doek bij de hand te houden. Aangebakken
eten is moelijker te reinigen maar kan meestal worden
verwijderd met AGA-reinigingsmiddel voor glasemaille
of een zachte reinigingscrème en een vochtige doek
of, indien nodig, een nylon schuursponsje. Als u melk,
vruchtensap of andere zure dingen op het fornuis
morst, moet u het onmiddellijk schoonvegen. Veeg
ook condensatiestrepen op het voorpaneel rond de
ovendeuren weg om te voorkomen dat het glasemaille
permanent verkleurt.
Om de glasemaillen oppervlakken van het fornuis
glanzend en schoon te houden, is het meestal voldoende
om ze dagelijks schoon te vegen met een vochtige doek
en meteen daarna met een schone, droge doek om
strepen te voorkomen. De AGA E- doeken zijn hier zeer
geschikt voor.
Denk eraan dat u het bovenpaneel en de chroomdeksels
kunt krassen als u er pannen of kookartikelen overheen
sleept.
Isolatiedeksels en ovendeurbekleding
De beste manier om de binnenkant schoon te houden
is direct na gebruik schoonvegen zodat spatten niet
aanbakken (wees voorzichtig met een heet fornuis).
Reinig de binnenkant wanneer deze afgekoeld is en het
fornuis uit staat.
Binnenkant van de isolatiedeksels - we raden aan een
AGA-spatbescherming te gebruiken om de binnenkant
vrij van vetspatten te houden (verkrijgbaar via uw AGA-
specialist of online via www.agacookshop.co.uk). Als
de binnenkant vlekken bevat, reinigt u deze het best
wanneer de kookplaten afgekoeld zijn. De binnenkant
kan worden gereinigd met warm zeepsop en/of een
reinigingscrème. Voor hardnekkige vlekken kunt u een
sponsje met zeepsop gebruiken. Wrijf in dat geval met
cirkelvormige bewegingen. De eerste keren dat u een
sponsje met zeepsop gebruikt, ziet u de cirkelvormige
sporen. Deze worden echter minder en het oppervlak van
de binnenkant wordt gaat steeds meer glanzen. Gebruik
niet te veel water en zorg ervoor dat de binnenkant droog
is voordat u de deksels sluit.
Ovendeurbekleding - de binnenkant kan worden
gereinigd met warm zeepsop en/of een reinigingscrème.
Om de bekleding grondig te reinigen, plaatst u een
handdoek op het werkoppervlak, tilt u de ovendeuren
er voorzichtig uit (de deuren zijn zwaar) en plaatst u ze
met de emaillen zijde naar beneden op de handdoek.
Reinig met een sponsje met zeepsop om hardnekkige
vlekken te verwijderen. Dompel de deuren niet onder in
water aangezien ze isolatiemateriaal bevatten dat door
overmatig vocht kan worden beschadigd. Het spreekt
voor zich dat de ovendeuren niet geschikt zijn voor de
afwasmachine! Droog de deuren zorgvuldig af voordat u
ze opnieuw in de scharnieren plaatst.
De bovenzijde van de geïsoleerde deksels - deze zijn
van roestvrij staal en kunnen schoon gehouden worden
met een vochtige doek en worden opgepoetst - de AGA
E-doeken zijnhiervoor uitstekend geschikt omdat ze
pluisvrij en milieuvriendelijk zijn. AGA Stainless Steel en
Chroomreiniger worden aanbevolen om De geïsoleerde
38
Zorg ervoor dat de kookplaten uit staan en afgekoeld zijn
om de isolatiedeksels te reinigen. U kunt ze reinigen met
een reinigingscrème of een sponsje met zeep.
DOMPEL DE DEUREN NIET ONDER IN WATER OMDAT
ZE ISOLATIEMATERIAAL BEVATTEN DAT DOOR
OVERMATIG VOCHT KAN WORDEN BESCHADIGD.
PLAATS DE OVENDEUREN NIET IN DE AFWASMACHINE.
Ovens
De ovens worden gemaakt van gietijzer en zijn zeer
duurzaam. Bij normaal gebruik hoeven ze alleen zo
nu en dan met de meegeleverde staalborstel worden
geborsteld.
De ovens zullen echter wel roesten als het oppervlak
vochtig blijft of de openingsventilator niet wordt gebruikt
tijdens het koken. De lichte roestvlekken kunnen met de
staalborstel worden schoongemaakt en de oppervlakten
van de oven eventueel met een lichte plantaardige olie.
Door de ovens regelmatig te laten opwarmen, worden
etensresten verbrand waardoor het reinigen wordt
vergemakkelijkt.
Kookplaten
De kookplaten zijn eenvoudig te onderhouden
en regelmatig onderhoud waarborgt een lange
levensduur. Als de kookplaten vuil worden, gebruikt
u een spons, doek, schuursponsje of staalborstel om
aangebakken resten te verwijderen. Spoel reinigings- of
schoonmaakmiddelen grondig af. De kookplaten bestaan
uit gietijzer en zijn erg duurzaam, maar ze kunnen roesten
als er vaak vocht op het oppervlak achterblijft. Denk eraan
om de platen enkele minuten aan te zetten om ze te
drogen na het reinigen. Breng nu en dan een dun laagje
olie aan wanneer de kookplaten afgekoeld zijn.
Braadsledes
De emaillen braadsledes die bij de AGA Total Control
zijn meegeleverd, moeten worden gereinigd in warm
zeepsop en indien nodig worden geweekt. U kunt ook
een nylon schuursponsje gebruiken. Ze zijn ook geschikt
voor de afwasmachine, maar na verloop van tijd kan de
emaillen afwerking er dof gaan uitzien.
Gebruik GEEN schuurmiddelen of reinigingsmiddelen
voor ovens.
39
40
Ovenrekken plaatsen
Volg Afb. 4 - 7 wanneer u de ovenrekken voor het eerst
gebruikt.
afb. 4 afb. 5
Ovenrekken verwijderen
afb. 6 afb. 7
41
Onderhoud en garantie
Als uw fornuis onderhoud nodig heeft, neem dan
contact op met AGA service of uw AGA-specialist.
Onderhoud aan uw fornuis mag alleen worden
uitgevoerd door een bevoegde technicus van een
erkende AGA-specialist.
Wijzig of verander niets aan het fornuis.
Er mogen alleen door de fabrikant goedgekeurde
reserveonderdelen worden gebruikt.
Voor de veiligheid en betrouwbaarheid van dit fornuis,
is het belangrijk dat het regelmatig wordt onderhouden
volgens de aanbevelingen van uw AGA-specialist. Zet
het fornuis UIT voordat er onderhoudswerkzaamheden
worden uitgevoerd, zodat het voldoende is afgekoeld.
ONDERHOUD IS NIET MOGELIJK WANNEER HET
FORNUIS WARM IS.
De onderhoudsfrequenties voor een geldige garantie
van het fornuis zijn als volgt:
Tussenonderhoud om de twee en een half jaar (30
maanden) om slijtageonderdelen, met inbegrip van de
ventilator, te controleren en indien nodig te vervangen en
om een veiligheidscontrole uit te voeren.
Volledig onderhoud na het vijfde jaar (60 maanden).
De garantie van het fornuis dekt geen commercieel
gebruik (zie afzonderlijke garantiebrochure voor meer
gedetailleerde informatie).
Foutcodes
In het onwaarschijnlijke geval dat uw AGA Total Control-
fornuis een fout vertoont, kunnen er foutcodes worden
weergegeven op uw afstandsbediening, bijvoorbeeld:
3.11 Gelieve deze informatie door te geven aan
de AGA-service zodat de onderhoudstechnicus
de fout kan analyseren.
Serienummer
Noteer het serienummer van uw AGA Total Control
bij installatie. Het serienummer is te vinden achter de
magnetische plintafdekking.
Gezondheid en veiligheid
Consumentenbescherming
Als verantwoordelijke fabrikant doen we er alles aan om
ervoor te zorgen dat onze producten zodanig ontworpen
en gemaakt worden dat ze bij correct gebruik en
installatie aan de geldende veiligheidsvereisten voldoen.
Dit fornuis is niet geschikt voor gebruik door
personen (met inbegrip van kinderen) met
verminderde lichamelijke, zintuiglijke of
geestelijke vermogens of een gebrek aan
ervaring en kennis, tenzij onder toezicht van of
geïnstrueerd door iemand die verantwoordelijk
is voor hun veiligheid.
Houd toezicht op kinderen om te garanderen dat
ze niet met het fornuis spelen.
BELANGRIJKE OPMERKING: LEES DE
BIJGELEVERDE GARANTIE Wijzigingen die
niet zijn goedgekeurd door AGA kunnen de
goedkeuring van het fornuis en de garantie
ongeldig maken en zijn mogelijk in strijd met de
wettelijke voorschriften.
FORNUIS
HOUD KLEINE KINDEREN UIT DE BUURT VAN HET
FORNUIS AANGEZIEN DE OPPERVLAKKEN HEET
KUNNEN WORDEN.
42
Frituren
BELANGRIJK
Gebruik een diepe pan.
Vul de pan nooit voor meer dan een derde met olie
of vet.
Gebruik nooit een deksel op de pan.
Belangrijk: olie betekent brandgevaar. Laat pannen
met olie nooit zonder toezicht achter.
In geval van brand doet u een deksel op de pan en
zet u het fornuis UIT.
Doof de vlammen bij voorkeur met een branddeken op
de kookplaat en verplaats de pan niet naar buiten.
Als u de pan oppakt om deze naar buiten te dragen,
zijn brandwonden en verwondingen zo goed als
onvermijdelijk.
Hang geen kleren aan de linkerkant van de AGA-
handrail. De elektrische bedieningen bevinden zich
achter de linker bovendeur en het blokkeren van de
luchtventilatie kan te hoge bedieningstemperaturen
veroorzaken en verhindert eenvoudige toegang tot de
bediening.
Laat wanneer de oven(s) aan staat (staan) de
ovendeuren NIET lang openstaan omdat dit
de temperatuur van de oven beïnvloedt en de
bedieningen heet kunnen worden.
Wanneer het fornuis voor het eerst wordt
aangezet, kan er wat rook en een geur vrijkomen.
Dit is normaal en kan geen kwaad (dit is het
isolatiemateriaal en het zetmeelbindmiddel op
de elementisolatie) en het verdwijnt na enige
tijd.
43
AGA Basisrecepten
Hier vindt u een aantal basisrecepten en -methoden om
uw eerste AGA kookervaring optimaal te beleven. Het
zijn uitgangspunten die u op weg helpen en vertrouwd
maken met uw AGA Total Control-fornuis. Ontspant u zich,
geniet en probeer dan een aantal van onze ideeën uit in
het hoofdstuk Recepten van deze handleiding.
AGA Toast
AGA toast staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit en
is knapperig van buiten en zacht van binnen. Gebruik
dikke sneden brood en plaats ze in de AGA broodrooster.
Als het brood erg vochtig of vers is, verwarm de
broodrooster dan voor om vastkleven te voorkomen. Til
het isolatiedeksel van
de snelkookplaat op en plaats de broodrooster
rechtstreeks op de plaat met het handvat in een hoek op
het handvat van het deksel.
Sluit het deksel en wacht tot het brood aan één kant
geroosterd is. Dit duurt ongeveer 1-2 minuten, afhankelijk
van het soort brood. Open vervolgens het deksel en
draai de broodrooster om. Rooster het brood ook aan de
andere kant.
Dien gloeiend heet op met boter en jam. Perfect om de
dag te mee te beginnen!
Groente stomen
Wortelgroenen kunt u op de kookplaten stomen met
een stoomkoker op een AGA-steelpan. U kunt de
wortelgroenten ook ovenstomen in de sudderoven (of
andere oven in Sluimer-stand). Ovenstomen betekent
dat de wortelgroenten eerst met een weinig water in een
steelpan gedurende 3 tot 5 minuten worden gekookt.
Vervolgens giet u het water af en plaatst u het deksel op
de steelpan. Plaats de steelpan dan 20 tot 30 minuten
op het bodemrooster in de sudderoven tot de groenten
gaar zijn. In de sudderoven passen 6 tot 8 steelpannen,
waardoor er op de kookplaten plaats is voor nog eens 6!
Door groene groenten snel te koken op de snelkookplaat,
behouden ze hun diepe kleur. U kunt ze ook stomen
boven kokend water.
44
Snelle witte saus
Dit is een deksaus die kan worden gebruikt voor pasta,
apart of op smaak gebracht om over groente. Beperk voor
een gietsaus de hoeveelheid boter en bloem tot 40g met
dezelfde hoeveelheid melk.
Goed voor 600 ml
55 g boter
55 g gewone bloem
600 ml melk
Zout en witte peper
Doe alle ingrediënten in een steelpan.
Koken op de AGA kookplaat: plaats de pan op de
sudderplaat en gebruik een siliconen klopper. Blijf roeren
tot de saus kookt en is ingedikt. Gedurende 2 minuten
laten doorkoken terwijl u blijft roeren, controleer de
smaak en gebruik de saus bijvoorbeeld over tuinbonen,
gestoomde rode bietjes, aardperen.
Varianten
Kaassaus
Voeg 1 theelepel mosterd en 55 g pittige kaas toe.
Peterseliesaus
Voeg 3 theelepels gehakte peterselie toe, dien
onmiddellijk op met gekookte ham of vis.
Bechamelsaus
Laat voordat u de saus maakt een gepelde en in vier
stukken gesneden ui en een laurierblaadje trekken in de
melk. Verwijder de ui en het laurierblaadje en ga te werk
zoals hierboven.
Een waterketel water koken
Wanneer de snelkookplaat aanstaat, is het tijd voor
thee! De AGA waterketels zijn speciaal ontworpen voor
de beste resultaten op uw gietijzeren kookplaten. De
waterketel kookt snel op de hete snelkookplaat. Als u
de snelkookplaat net hebt aangezet duurt het uiteraard
langer voor het water kookt!
Gebruik altijd vers water in de waterketel, niet meer dan
wat u nodig heeft. Een goede gewoonte is de waterketel
altijd leeg te gieten om de ophoping van kalkaanslag te
voorkomen.
Plaats de waterketel op de snelkookplaat en draai hem
licht zodat hij goed contact maakt. Controleer ook dat of
kookplaten vrij zijn van aangebakken resten of kruimels.
Borstel deze weg met de staalborstel die bij uw nieuwe
AGA Total Control-fornuis is meegeleverd. Door de tuit
naar de dekselbinnenkant te richten helpt u deze schoon
te houden omdat de stoom spatten losweekt. Veeg
de bekleding snel schoon nadat u de waterketel hebt
weggenomen.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

AGA TC3 & TC5 Total Control Room Vent Users Guide de handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor